Възхвала на политическата коректност

През 2005 г. се роди Атака като първият системен опит да се "рушат табута" в публичния ни живот. Дванадесет години след "циганите на Сатурн", някой може ли да даде пример за една важна и смислена идея, която това рушене да е произвело? Същото се отнася за цялата кохорта от национал-популисти, които последваха Сидеров, пише авторът.

© Красимир Юскеселиев

През 2005 г. се роди Атака като първият системен опит да се "рушат табута" в публичния ни живот. Дванадесет години след "циганите на Сатурн", някой може ли да даде пример за една важна и смислена идея, която това рушене да е произвело? Същото се отнася за цялата кохорта от национал-популисти, които последваха Сидеров, пише авторът."Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".


Този текст не настоява идиотите да бъдат наричани "умствено предизвикани" в публичното пространство. Нито пък е призив да се обръщаме към крадците като към "хора с атрофирало чувство за чужда собственост". Единственото, което се твърди, е, че публичният език не трябва да деградира до езика на улицата, нито да се превръща в инструмент за тормоз и унижение на индивиди или цели групи хора.


Това са очевидности, за които очите на обществото ни са широко затворени. Затова у нас политическата коректност стана обект на множество атаки, преди да е успяла изобщо да пусне някакви корени. Езикът на огромна част от медиите – а и на част от политиците – е всъщност дори по-лош от този на улицата, а функцията му е основно да обижда и тормози. Скоро ще бъдем ощастливени и с нова телевизия, която залага в програмата си на "скандалното и нетрадиционния език". От нея сигурно ще се пръкне и политическа партия, както у нас е обичайно. (Макар че точно тази телевизия поне в началото сигурно ще обслужва вече съществуваща партия с атрофирало чувство за чужда банкова собственост и афинитет към големи порции). С две думи, дори и да не знаем какво е политическа коректност, имаме много ясни примери за обратното на нея.
За концептуално предизвиканите би било полезно да знаят, че политическата коректност представлява базовите езикови конвенции на едно общество, с които то гарантира, че ще третира всички с уважение и като равни. Че няма да използва обидни думи за хора, които имат същите права като останалите, но са по-различни било то по ръст, тегло, физически или умствен недъг, пол, раса, сексуална ориентация и т.н. Политическата коректност навлиза през 70-те години в западните общества като ефект от справянето с някои дългогодишни форми на дискриминация – сегрегацията в САЩ, например. Обръщения и категоризации с негативна конотация постепенно се заменят с неутрални и приемливи еквиваленти – като "цветнокожи" (първоначално), "черни", "афроамериканци" и т.н. През 1964 г. американският Върховен съд въвежда принципа "one man, one vote" (един мъж/човек, един глас). Днес този принцип е известен като "one person, one vote"(една личност, един глас) и разликата дължим на политическата коректност.


Тези езикови операции могат да изглеждат просто форма на лицемерие, което прикрива "истинното състояние" на нещата. Но, както обикновено, най-големите лицемери са първи критици на лицемерието по принцип. За да се убедим, нека да разгледаме някои от основните критики срещу политическата коректност (ПК):


Европейски алабализми, нямащи почва у нас?


Политическата коректност често се мисли като нещо чуждо на нашата родна традиция на публичен дебат, в който е прието силно да се люби и мрази. И наистина, най-добрите ни образци от Възраждането до днес са преситени с пиперлии обръщения и директни обиди. Пишурката, например, е увековечен като поет основно на хурката, а останалите – т. е. вие – вий сте идиоти. При този модел на публичен дебат на две конкретни фигури са им спестени обидните епитети и квалификации. На първо място това разбира се е Авторът – той по дефиниция остава високо над морето от пишурковци, кир михалакита (с големи мустаки), тикви, кратуни, прасета, гейове и прочие идиоти. Другият, на който обидите са спестени, е абсолютният национален герой и мартир – Васил Левски и сомна от апостоли и мъченици. При толкова простовато организиран публичен дебат, неизменно се появява необходимостта от "табута", които очертават "свещени" по своя характер образи, герои и понятия. Едно такова табу беше настъпено наскоро в дискусиите около понятието "турско робство"; друго – когато чуждестранен изследовател установи, че снимките на жертви на баташкото клане са правени години след него и т.н. Структурно важното е, че този начин на говорене за социалната реалност разделя обществото на две: от едната страна – голяма маса от конкретни индивиди с ниска интелектуална и нравствена стойност; от другата – авторът на говоренето, националните герои-мартири, както и идеализираният "народ", който е бил "прочистен" от съответните идиоти.


ПК наистина е много по-различен модел на публичен дебат. Тя стъпва на идеята за равенство на статуса в публичното пространство и уважение към идентичността на конкретния, обикновен човек, дори когато не е станал Автор или Мартир. Ако сравним достойнствата на двата различни подхода, автохтонно българският изглежда доста примитивен. Ако го пазим, нека да е ясно, че става дума за етнографска стойност, а не за универсален модел на поведение в кантианския, просвещенски смисъл.


Евро-атлантическа идеология, която иска да ни превземе?


Много от критиките към ПК я представят като подмолно западно влияние, което превзема отвътре публичния ни дебат. Тя е стратегически измислена, за да отнеме мъжеството на отделните национални традиции и да ги претопи в лесно-управляема от Запада маса. Всъщност, тези критици на политическата коректност просто имат друга визия за развитието на България. Те искат да я видят – да речем – заедно с Русия в Евразийски съюз или нещо подобно. Тъй като знаят, че огромното мнозинство хора не мислят като тях, аргументът им е, че това мнозинство е станало жертва на конспирация и промиване на мозъка. Тази критика е дълбоко лицемерна по своя характер: тя прикрива разочарованието от несподелянето на собствения идеал от другите и търси извинения за това неприемане извън самия него. А всъщност хората най-вероятно са прави, че в Евразийския съюз няма кой знае какво привлекателно от българска гледна точка. Освен че, ако излезем от ЕС, на воля и заслужено ще можем да се обиждаме на идиоти.


Нов комсомол, нова цензура както в соца?


Всеки, имащ и бегла представа за функционирането на комунистическото общество, би се засмял или възмутил от подобен паралел. В крайна сметка в този режим хора са били унищожавани физически за изтървана дума, казан виц, дори за подозирана мисъл. Дали става дума за разлика в степен? И това не е вярно, защото ПК е обществена конвенция, която води най-вече до неформална санкция на нарушителя. Тя действа най-вече на доброволен принцип и ценността й е в това, че обществото само узрява до необходимостта от третирането на всеки с равно уважение. И в крайна сметка, идеалите зад ПК и комунистическата цензура са съдържателно различни, дори противоположни: при едното става дума за уважение към всеки индивид или група, при другото – за пролетарска солидарност срещу експоататорските класи.


Нова езикова полиция?


Политическата коректност има известна институционална обезпеченост. Законът забранява разпалването на верска и расова омраза, съществуват комисии и регулаторни органи, които следят за форми на дискриминация и обидно отношение. Но ПК всъщност не разчита на тези инструменти, а на широко-разпространени обществени нагласи. Ако тях ги няма, присъдата или решението на СЕМ или антидискриминационната комисия ще "увиснат във въздуха" – те ще героизират нарушителя в очите на обществото. Нещо повече, ПК разчита не на списъци от "забранени думи и изрази", а на наличието на базово, почтено отношение към всеки индивид. Езикът е толкова гъвкав, че ако някой е решен да обижда, все ще намери заобиколни пътища: избягването на определени думи не е целта, а е страничен ефект на откаа от публично оскърбяване. В този смисъл, ПК изисква социална санкция към тези в публичното пространство, чиято основна цел на поведение е да злепоставят и унизяват, да накърняват достойнството. Например, такава социална санкция би била критикуването и дори бойкотирането на медии, които не спазват правилата.


Тази седмица имахме пример за адекватна реакция – оставката на Георги Лозанов от СЕМ. Това беше морален жест на несъгласие с определено публично поведение и език. Беше призив за адекватна обществена санкция.


ПК прикрива с табутата си важните проблеми?


През 2005 г. се роди Атака като първият системен опит да се "рушат табута" в публичния ни живот. Дванадесет години след "циганите на Сатурн", някой може ли да даде пример за една важна и смислена идея, която това рушене да е произвело? Същото се отнася за цялата кохорта от национал-популисти, които последваха Сидеров.


ПК отслабва класовата борба?


Сред новите леви ще се намерят и такива, които смятат, че ПК неутрализира езика на класовата борба и пречи на пролетарията да се осъзнае. Той добива грешната представа, че е третиран като равен и с уважение, а всъщност кръволоци му пият кръвта. Бардовете на новото ляво – от радио-пискунът им до пророците на евро-атлантическия апокалипсис – отдавна скъсаха с политическата коректност, но това не е довело до видимо повишаване на класовата осъзнатост на масите. В този смисъл, класовата борба явно може да се води и по-възпитано. И с повече уважение към мнението на другите.


Нещо повече, свалянето на езиковото ниво под санитарен минимум не води автоматично до "проговаряне" на език, който ще накара масовия читател да прозре сложни социални идеи. В противен случай читателите на ШОК, БОМБА и ЕКСКЛУЗИВНО щяха да са много осъзнати социални революционери. Не от всеки поет-журналист става Брехт обаче.


ПК мери с двоен аршин: едни малцинства са защитени, а други –не?


Това е аргументът за лицемерието на ПК. В него има известна истина, защото всяко общество има динамична концепция за статуса на различни групи. В едни общества – като скандинавските – жените, например, са със защитен, висок социален статус. В други това не е точно така. У нас сексизмът е много разпространен и ПК почти не го е докоснала. Същото се отнася и за ромите, макар че там беше направен  някакъв опит за "езикова реформа". Подмяната на "цигани" с "роми" започна да звучи кухо, защото тя беше едно неизпълнено обещание – обещание статусът на това малцинство да се изравни с това на останалите. Въпреки говоренето, много проблеми остават нерешени – това е факт. Но за това не е виновна ПК. Абсурдно би било сега, поради недостатъчната еманципация, отново да стане "нормално" ромите да бъдат публично обиждани и унижавани с пейоративни обръщения.


С две думи, ПК – както беше казано – е резултат от преодоляване на дискриминация и на повишена чувствителност на обществото към форми на дискриминация. Във всяко общество има такива форми и еманципационните проекти на Просвещението не бива да се изоставят. Просто става дума за настойчивост, борба за права и солидарност. Отговорът не е в отменянето на ПК, а в откриването на нейните слепи места и тяхното отстраняване.


ПК е против политическата сатира?


Точно обратното, всъщност – ПК прави политическата сатира възможна. Ако всекидневният език на публичността стане неразличим от сатирата, ако публични фигури говорят с езика и логиката на сатирични герои, самата сатира се обезсмисля. Тя щредполага граници, които могат да се прекрачват само инцидентно, рядко, за да направят определен проблем много ясен. Ако прекрачването на границите стане рутина, всичко става цирк и всеки е клоун и шут.


Всъщност ПК допуска своето собствено сатиризиране – особено когато става дума за крайности и преиграване с призиви за еманципация. Но едно е орязването на ексцес, друго е отричането на ПК като цяло.


В крайна сметка ПК е един от елементите на съвременното общество, което прави съжителството на множество различни групи от хора възможно. Тя е белег на цивилизованост, на по-комплексно разбиране на социалната динамика. Нещо повече, ПК пести много негативизъм, изразходване на излишна енергия в персонални нападки, борби и противопоставяния, от които няма полза за обществото. Когато политическите ти опоненти до един се окажат "мръсни лъжци и негодници, гейове" и т.н. – диагнозата е не за тях, а за собственото ти болно и бедно въображение.


А и цялото общество страда, когато се насажда дълбок негативизъм за всеки, заел се с някаква публична задача. Това е една от причините за ниското доверие в институциите като цяло. ПК е филтър, който спестява излишни омаскаряващи публични жестикулации и който се стреми да насочи конкуренцията между възгледи в по-позитивни посоки.


Според Джоузеф Раз свободата е избор между ценни алтернативи. Когато изборът ти е сведен до избор между различни видове идиоти, собствената ти свобода изчезва, дори да си Автор. Е, свободен си да станеш Мартир или Отшелник, но това са много средновековни форми на социализация. ПК всъщност е един от инструментите на интелигентните общества да не обезсмислят всеки свой избор и да запазват свободата си.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега комунделите, в коментарите си ще използват отново любимия си приом - да се обръщат директно към автора , все едно го гледат в очите...

  ..Смилов ти.. абе Смилов .. Смилов пак си...Смилов колко си сбъркал..

 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Така изглежда върхът на айсберга "политическа коректност", но по-голямата част остава скрита както за автора на статията, така и за критиците на политическата коректност от позицията на Евразийските "ценности".

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6252 Неутрално

  Милош Земан: - „Политическата коректност е синоним на лъжа“…
  Милош Земан откровено искрено: „Единственото решение на мигрантската криза е депортирането на икономически мигранти и тези, които защитават религиозното насилие, религиозната омраза, накратко – които готвят терористични действия… Ислямските мигранти са невъзможни за интегриране и асимилиране в европейската култура“…

  Какво да коментира човек? Точно, ясно и конкретно…

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Да преведеш "Intelectually challenged" като "умствено предизвикан" трябва или да си google translate, или леко ... предизвикан. Става дума даже не за политкоректния превод, а за самата фраза.

 5. 5 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Политическата коректност изисква да виждаме навсякъде хибридни атаки от Злата Раша, която може да бъде спряна само със Светата Троица ЕС, НАТО и ТТИП и всеки който каже и думичка срещу тях - затвор. Политическа коректност е да се казва РЕФОРМИ, а не РАЗСИПИЯ. Сигурно затова ПК е сатанизирана, а Оруел пляска с ръце на небето, че е бил прав, че е предрекъл как брюксеслките апаратчици подменят значението на думите.

 6. 6 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 336 Весело

  Смилов, вие сте много подходящ за политически коректен автор!

  Всички бивши комунисти се преорентирахте много бързо, като усетихте къде духа вятъра!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  защото ПК е обществена конвенция, която води най-вече до неформална санкция на нарушителя
  ===================================
  В Дневник съвсем формално си трият и блокират, стига да решат че някой е неполикоректен, т.е. да не възхвалява "евроатлантическите" илюзии като единствено възможни ценности.

 8. 8 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "sorosoidnapravda":

  Еии ..най-накрая един да обясни ясно защо комунистите най- много обичат да обиждат всички други на комунист... и как се прави от комундел с малко въображение...браво на тебе.. малък светъл лъч в колосалната ви баналност..

 9. 9 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Добра статия на Смислов!
  Но искам да му каже,че и на Левски нищо няма да му бъде спестено!След съжителството и рахата,ще се изчака още едно поколение(20 години),и Апостола също ще бъде обявен за мекере и криминален престъпник!Националната идентичност влиза в остро противоречие с Атлантическите ценности,и прошка няма да има!Пък и българите не се отличаваме, с особена историческа памет!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 10. 10 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#4] от "gogo63":

  И аз се засилих към коментарите да го кажа това. Бях умствено предизвикан, тъй да се каже.

 11. 11 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Искам да поправя автора за пасажа, в който пише че вторият имунизиран от обиди е Васил Левски.

  Дебатът за Левски е неизбежен и има хора, които са готови да го водят. Това съвсем не значи, че те искат да го обиждат. Те просто искат да разберат истината за него. И като я разберат, да я кажат открито на глас.

  Проблемът е, че между известният нам образ на Левски и това, което той е бил в действителност, няма практически нищо общо. И това го прави крайно уязвим. защото откъдето и да го хванеш този образ, той се пръска като детско балонче. И тези, които го експлоатират, го знаят най-добре. затова всячески бягат от какъвто и да е дебат за него.

  Все пак съществуват опити Левски да бъде преценяван обективно. Скоро съм попаднал на статия "Васил Левски - идеал или идол", която ми харесва и която препоръчвам на всеки. Тя може да се прочете на https://ids777.wordpress.com/

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#1] от "lynyrdS":
  Подобни Смиловци, Дайновци, Владимировци и.... всички халтураджии, нито ги чета нито коментирам! Отговарям на Вас господине, че грешите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "sorosoidnapravda":

  даже не осъзнаваш колко си прав. всички, без изключение, катаклизми и проблемми в държавицата ни се дължат на две неща
  1. плъзналите безброй пипала на злата раша, която не иска да приеме, че дойната крава по време на сив и варшавския договор, нейната задунайская губерния се опитва - но само опитва за жалост - да се измъкне от смъртоносната й хватка, последен пример от вчера с руската лелка, която ни издърпа ушите

  2. обстоятелството, че макар и нищожно малко в сравнение с българите, русофилите, безродните създания, за които русия е култ, а сорос - сатана - затова в рашата забраняват фондациите му - са прекалено и фатално много - поне 15 на сто от народа, и точно затова родината ни е на дъното на европа
  ако бяха 3 на сто, като в европа, щяхме да сме ехеееее....

 14. 14 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "chichka":


  [quote#12:"chichka"]Подобни Смиловци, Дайновци, Владимировци [/quote]
  Разбрах че и Володя Путин не четеш и коментираш..байно.. сигурна само Фридман и Витгенщайн четеш и коментираш..и другите гениални евреи..а..

 15. 15 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 486 Весело

  без съмнение авторът е "интелектуално предизвикан", трябва да се отнасяме с разбиране и съчувствие към тезите и гледната му точка

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всъщност, тези критици на политическата коректност просто имат друга визия за развитието на България. Те искат да я видят – да речем – заедно с Русия в Евразийски съюз или нещо подобно. Тъй като знаят, че огромното мнозинство хора не мислят като тях, аргументът им е, че това мнозинство е станало жертва на конспирация и промиване на мозъка.


  тези десетина процента небългари, които ратуват България да не е в НАТО, а в евразийския съюз, всъщност не са жертва на промиване на мозъци, защото нямат мозъци - интелектът им се свежда до - кат русия няма втора и - дружбата ни със великия съветски съюз е като слънцето и въздуха за всяко живо същества

  мутации в еволюцията

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#18] от "sorosoidnapravda":

  няма такива, за които сорос да е култ, култ българите изпитват само към родината си, а неин враг е русия, свръхелементарно е, любовта към родината е немислима с идеализация на чужда държава

 20. 20 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "sorosoidnapravda":

  Що се отнася до комунетата дето искат да ни вадят от ЕС и да ставаме 16 република , дето целуват подметките на Путкин - позна..не важи..както за комунисти ,така и за ислямисти фундаменталисти ,фашисти и прочие сиамски близнаци..

 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз затова на умствено предизвиканите хора с атрофирало чувство на морал им викам "умни и красиви".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Безкраен текст и..нищо ново.

 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Егати глупостите на търкалета.

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#14] от "lynyrdS":
  Последните две години непрекъснато прелиствам Пол Кенеди- "В подготовката на 21 век".... издание 1995 г. на Обсидан
  Още тогава бях изумен от написаното и..... когато от 4-5 години то започна да се сбъдва..... не спирам да го чета.
  А посочените от Вас автори сигурно съм чел... но не съм потресен от тях. Но то след първия вагон книги....какво може да изненада човек?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  [quote#22:"hmc12310991"]Безкраен текст и..нищо ново.[/quote]
  Нарича се халтура!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Графоманията отново е във вихъра си...

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 27. 27 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Многоуважаемият господин Смилов спокойно би могъл да цитира Оруел и неговият сарказъм. Но така тезата ”… ПК е обществена конвенция, която води най-вече до неформална санкция на нарушителя.” придобива остро свое отрицание.
  Фактически чрез Политическата Коректност е възможно цялото общество да се институционализира като ”Министерство на Истината”, изпълняващо инквизиторски функции и разпределящо цялата отговорност равномерно между всички членове, с което се обезоръжава всяка възможна опозиция на „истината”. Става възможно политически коректно да се обоснове и формализира”Свободата е робство”.
  След това остава само да се намери подходящият Велик Инквизитор или Велик Кормчия …. според културния модел на политическата коректност.

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  [quote#11:"gullwing"]Дебатът за Левски е неизбежен и има хора, които са готови да го водят. Това съвсем не значи, че те искат да го обиждат. Те просто искат да разберат истината за него. И като я разберат, да я кажат открито на глас. [/quote]

  Кому е необходимо това?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  До коментар [#13] от "Катерина Стоева":

  На крива Катерина "злата ръша" и пречи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#24:"chichka"]Последните две години непрекъснато прелиствам Пол Кенеди- "В подготовката на 21 век".... издание 1995 г[/quote]

  Оруел го е казал доста по-рано, дори...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Безсмислена статия, много думи в защита на марксистки ценности. Палци долу за статията, а и за Смилов по презумпция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#30] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Определено не разбираш за какво пиша, нито си чела посочения автор, произведение....
  Оруел имах възможност да прочета доста късно, като произведението което ме потресе не беше 1984....а Фермата на животните. За да се разбере до кого е адресирана трябва да се знае английската политическа действителност към него момент, и "светлото бъдеще" към които са се стремели английските фенове на СССР!
  Пол Кенеди е....друга бира!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#31] от "Sam Vimes":
  Много неща могат да се кажат срещу тезите на Смилов, но не и това, че са маркситки. Изразявате пълна безсмислица. Най-вероятно действате като комунист, който обвинява опонента си в комунизъм.

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":

  Не съм чела споменатата книга, признавам. Веднага ще попълня пропуска и ще я поръчам, видях, че я има в Амазон.
  Иначе идеята ми беше, че за вредата от така наречената ПК ни предупреждават от доста отдавна, още след края на ВСВ.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#34] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  На тази книга попаднах в период в който четях повече философия, макроикономика...... Самата книга започва от теорията на Малтус...... на един дъх я прочетох два пъти, като на третия път вече бях с химикал, маркер.....
  В днешния ден написаното е изключително актуално..... и го обяснява!
  Няма да съжалявате за отделеното време. Лека вечер.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  КОЙ вече е обемно предизвикан

 37. 37 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Политическата коректност в медиите е синомим на цензура и нищо друго, а платени драскачи като Смилов са обикновени медийни проститутки.
  Абонираните за грантове медии и НПО-та, произтичащи от либерални фондации, са апологети на цензурата и нищо по-малко. "Дневник" е точно една от тези медии. Те продължиха да пишат дълги и напоителни истории за целувките между Григор и Никол, а системно пропускат да отбележат едно от най-важните събития в света в момента - първичните президентски избори в най-влиятелната и силна държава в света. Мимоходом и индиректно споменаха с половин изречение за победата на Тръмп в Южна Каролина ( където той победи повече от убедително съперниците си), а за победата с 22% разлика в Невада даже и не споменаха. Вероятно ще има дълги и напоителни материали в газетата за изборите в онези щати, в които Тръмп загуби, обаче за другите няма ида има и кратко споменаване. Може да се стигне до куриоза "Дневник" да не съобщят и кой е кандидата на републиканската партия, ако това се окаже Тръмп. Та така, Смилов.....

 38. 38 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много добра статия на смилов.Езикът на омразата се използва и налага повсеместно от враговете настабилноста и просперитета ни.Политическата коректност е добре дошла в нашата класова борба на богатите срещу бедните.Бедняците могат да бъдат преследвани за неправомерното си използване на правото на свободно слово.Поне едно тяхно право да се редуцира е нещо полезно.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Авторът е напълно отдаден на мисията да громи инакомислещите и инакомислието. Политическата коректност е неговата и друга коректност не може да има. Най-големият му проблем е, че не се усеща как е залитнал и колко много е нагазил в безусловната си правоверност. Политическото му верую е въздигнато в ранг на природен закон и не търпи каквато и да е корекция. Не си за сегашното време авторе, трябвало е да се родиш 50 години по-рано. По онова време щеше да си капацитет, сега си кръгла нула.

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Проблемът е, че това мислене е от 16 век. Това хората са смятали, че като наречеш предмет, човек или явление с нова дума и то/той става такъв автоматически. Като наречеш някого с дума, имаща нисък статус и веднага статуса на човека пада. Като го наречеш с дума с висок статус и той се извисява на момента. Ми вече сме 21 век би трябвало мисленето да се е развило дотолкова, че да разбираме, че не става така - хоп, смениш думата и действителността се променя.

  Досега в човешката история редът е такъв - първо се променя действителността, после се променя отношението на хората към тази нова действителност, а накрая езикът отразява промяната.

  ПК се опитва да върви по обратния път - първо настоява за промяна в езика, което да доведе до промяна в отношението и накрая промененото отношение да доведе до промяна в действителността. Ей затова хората я възприемат като фалшива, плюс прикритие за цензура.

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#28] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  На мен ми е необходимо. От някои не дотам лицеприятни истини образът на Левски в моите очи няма пострада, само ще придобие обемност. Засега е плосък като икона.

  Четох една книга в която авторката описва Август Стринберг като пиянде, психопат, откачалка увлечен по алхимизма, сексист, досадник... Викам си тая жена хич не го харесва тоя автор. Какво беше изумлението ми. когато попаднах на нейния сайт и там тя обяснява, че Август Стринберг е нейният пример за богатство на езика и начин на писане. Та така жената оценява високо таланта и майсторството на писателя, въпреки личностните му издънки. Качеството на писането му е толкова високо за нея, че не може да се повлияе от действителните сведения за неговия характер, а същевременно не си затваря очите за реалността.

 42. 42 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#28] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Въпросът е често задаван. Всъщност, той показва желание да се избегне дебат поради "ненужност".

  Нужно - ненужно са категории, зависещи от интерес. В случая политически. Но правилният въпрос е друг. Кому и защо е било необходимо да се изгради въпросния образ? Защо той просто не е бил описан и запомнен какъвто е бил в действителност?

  И ако се отговори на този въпрос, вашият ще отпадне автоматично.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Любопитно

  До коментар [#11] от "gullwing":

  Интересно четиво а и другите публикации за Русия и българския национализъм са доста интересни!

  klimentm
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  До коментар [#28] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Необходимо е за да разберем същноста на собствената си народопсихология.

  klimentm
 45. 45 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  [quote#34:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]наче идеята ми беше, че за вредата от така наречената ПК ни предупреждават от доста отдавна, още след края на ВСВ.[/quote]

  Така си е, вече да те е страх да погледнеш някоя колежка " по така" , веднага те набеждават в сексизъм!

  Сега колежките трябвало сами да си .... мъжете, другото не било политкоректно!

  И ний стоим и чакаме да ни ..... !

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Нема се предизвиквам умствено да пиша тоз път. Шъ си бъда самокоректен...

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "Краде ми се мили мой!": ≪Пък и българите не се отличаваме, с особена историческа памет!≫

  Но затова пък нашият политико-идеологически елит се отличава с недостижима в планетарен мащаб продажност на това, което е свято за българския народ. Поне от 1944 година до сега.

 48. 48 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":

  Да, затова се и опитвам да ги популяризирам. Всяка помощ е добре дошла (щях да го напиша на ингилизки, но тук не дават да ползваш латиница...

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Една статия за коректност, но за коректност в думите, а не за коректност на отношението към това, за което пишеш. И в която с най-обикновени думи са обругани и отречени най-светлите личности от нашето възраждане, които са се борили срещу турското робство или които са писали за националните герои, които са водили тази борба. Коректност към думите, и липса на всякаква коректност по отношение на историческата истина, която не харесва на тези, които са готови за щедро заплащане, само и само да манипулират тази история и да подменят историческите корени на българския народ. Защото знаят, че един народ, който не е верен на своята история, лесно може да бъде поведен по път, който противоречи на неговите национални интереси, но съвпада с интересите на тези, които искат да го направят послушно оръдие в своите ръце.

  Една статия, която е толкова коректна в описването на историческото ни минало, колкото и онази разработка по история, в която някои прекалено коректни българи отричаха съществуването на Баташкото клане, въпреки костите, които и сега се белеят там.

  При това авторът очевидно не е разбрал, кого Ботев нарича ИДИОТИ в своето стихотворение В МЕХАНАТА. Иначе нямаше да предложи алюзията, че там Ботев е нарекъл идиоти другите верни на своето отечество българи.

  Та нека да бъдем коректни. НО ВЪВ ВСИЧКО, а не само в подбора на думите. А и в случаите, когато с абсолютно коректни думи решим съвсем некоректно да манипулираме нашето историческо минало в лъжлива посока, вредна за нас и за нашите национални интареси.

 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  [quote#4:"gogo63"]Да преведеш "Intelectually challenged" като "умствено предизвикан" трябва или да си google translate, или леко ... предизвикан[/quote]
  Вие как бихте го превели?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Любопитно

  До коментар [#49] от "glog":

  Много добре ще бъде ако формулираш какви са нашите национални интереси в момента.

  klimentm
 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#28] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  "Кому е необходимо това? "

  На хората, за които истината е по-ценна от идолопоклонничеството. Даже и да знам, че Левски не е иконата, за която го представят, това не омаловажава делото му в моите очи, нито ме кара да се чувствам по-малко българка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Весело

  [quote#29:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]На крива Катерина "злата ръша" и пречи.[/quote]
  И на кривото Венче също. Иначе що щещ в Испания?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#50] от "7777":

  В епохата преди политическата коректност му казваха "умствено изостанал".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  [quote#49:"glog"]Защото знаят, че един народ, който не е верен на своята история, лесно може да бъде поведен по път, който противоречи на неговите национални интереси, но съвпада с интересите на тези, които искат да го направят послушно оръдие в своите ръце.
  [/quote]

  Правилно. Знаят разбира се, че ПОДМЯНАТА на историческата памет е ПОДМЯНА на идентичността. От там нататък до подмяната на националните интереси има само една стъпка. Напълно логична стъпка. Те това и целят.
  !

 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Весело

  До коментар [#31] от "Sam Vimes":

  "Палци долу за статията, а и за Смилов по презумпция."

  Много меко си се изказал, направо евроатланически. Я направо му организирай един народен съд на Смилов. Според изконните ви ценности.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#54] от "baba_zozolana":

  Благодаря!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Любопитно

  До коментар [#55] от "AzDebil":

  И ти можеш ли да формулираш какви са националните ни интереси днес?

  klimentm
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Статията на Смилов е за основното уважение към непознатия, но у нас това не хваща дикиш. Не случайно западните страни се самоопределят като страните, "където на непознатия се гледа с доверие." Докато не се издъни, разбира се.

  Смилов, хубава статия, но ако се съди по коментарите, публиката за нея е малка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  [quote#53:"7777"]И на кривото Венче също. Иначе що щещ в Испания? [/quote]

  Нещо не схващам заяждането ти. Аз не се оплаквам, не виня никого, доволна съм от живота си и не си търся външен враг, когато да обвиня за личните си пробеми.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Весело

  [quote#60:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Аз не се оплаквам, не виня никого, доволна съм от живота си и не си търся външен враг, когато да обвиня за личните си пробеми. [/quote]
  И не търпиш друг да не мисли като тебе.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4924 Любопитно

  До коментар [#60] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Това от кога?

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Разстроено

  [quote#59:"7777"] "където на непознатия се гледа с доверие."[/quote]

  Фундаментална истина,човек не може да не бъде изненадан от диаметрално противиположния начин по който се възприема непознатия на запад и у нас да речм.В България наричаме западната добронамереност и откритост "глупост" "наивност" и пр.

  klimentm
 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  [quote#61:"7777"]И не търпиш друг да не мисли като тебе.[/quote]

  Това пък какво означава? Че нямам право на собствено мнение, различно от това, на околните и нямам право да критикувам или иронизирам другите за тяхното мнение¿?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Весело

  До коментар [#64] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Означава, Венче сладко, че другите имат право на собствено мнение точно колкото и ти. Катерина Стоева не харесва руската политика и ти й се подиграваш, че това било признак за собственатай неудовлетвореност. Друг обаче, ако не е съгласен с теб - о, боже, ограничили сме на Венчето правото на собствено мнение. Вярно си интелектуално предизвикана, щом толкова не можеш да стоплиш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Гей-коректните /така наричам аз "политкоректните/ се съвзеха малко след страхотният провал който преживяха с тази така обичана от тях тълпа НАШЕСТВЕНИЦИ /"политкоректно" наричани с думата "бежанци"/. Поизтръскаха прахта, поогледаха се и понеже не получиха справедливото наказание /шут в задника/ се заеха отново да плетат прокъсаната паяжина. В типичният за тях стил, огромни камари думи с подменено съдържание.

  Дори няма да споря със Смилов, със същият успех мога да споря с телевизора. Просто да прочете подписът ми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Мога!
  1. Териториална цялост и суверенитет.
  2. Неделимост на нацията и нейната идентичност.
  3. Защита на правата и свободите на всички граждани на Република България.
  4. Икономически просперитет и социална сигурност на всеки гражданин.
  5. Енергийна и суровинна независимост /диверсификация на контрагентите/
  6. Достатъчно образовани граждани и ефективни научни и технологични разработки, правени тук и използвани за нашата сигурност, отбрана и промишленост.
  Това стига ли ти?
  Ти можеш да продължиш още ако искаш.

  !

 68. 68 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  [quote#65:"7777"]Вярно си интелектуално предизвикана, щом толкова не можеш да стоплиш. [/quote]

  Аха... като нямаш аргументи и преминаваш към обиди... колко типично...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  " Единственото, което се твърди, е, че публичният език не трябва да деградира до езика на улицата, "

  Като гледам , автора отново е неподготвен и започва с погрешно
  твърдение . Първо би трябвало да определи що е то публичен език . Ако знае що е - да го дефинира .Щото публичен език би трябвало да е езика , на който говори обществото . Ако пък автора мисли че не е така , то би трябвало да знае , че езика на улицата не е деградиран , а напротив - изградил се е до "публичен език", употребяван във всички масмедий , в НС , в държавния апарат , в съдебната система и дори в образователната система . Вслушайте се поне за минута в говора на някой от представителите на посочените институции и ще разберете , че Смилов започва тезата си от тотално сбъркана позиция . Как ви се струва примерно " теЧат преговори ... " Най- безобидния пример .

 70. 70 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/196078640753678
  Вероятно има 200-300 човека за затвора ( политици, чиновници , прокурори ,съдии , бизнесмени) и няколко милиарда за конфискуване , ако у нас имаше правосъдие, борба с корупцията , престъпността ,контрабандата , картелите и необяснимото забогатяване . Една значителна част от капиталите са присвоени през годините на прехода и последният голям грабеж бе КТБ. Престъпният икономически и политически "елит" не може да допусне нормализация . Той никога няма да направи необходимите реформи , ако има опасност сам да влезе в затвора и да загуби всичко. Местан казва, че политиците създавали олигарсите,а то всъщност е точно обратното. Парите правят политиците , Големите откраднати пари по време на прехода . Защо Местан не казва истината мисля, че е очевадно , той е част от слугите на този задкулисен "елит". Интересно че баш демократи видяха някаква възможност, нещо положително в ДОСТ на Местан. Срамота господа пишман демократи, ако последната ви надежда е един боклук , агент Павел или съюз с мутрата на прехода Бойко Борисов. За мен вие сте част от проблема. Трагикомичната история с историческият компромис на Ренегати и Боклуци е ярко доказателство за това. Да влезеш в коалиция с ГЕРБ, Гоце , някакви пишман патриоти могат да го направят само идиоти . Очавадно е ,че без да се подмени политическият елит на прехода , ще си останем бананова република Чалгария в задният двор на ЕС . И Румъния бе приета по милости и политически съображения без да е готова като нас за ЕС, но те вече полагат усилия и усилията дават резултат, а у нас този парламент и тези политици нямат политическата воля затова . Следователно трябва да си ходят . Мимикрията и имитациите , чупките и стойките в кръста вече не ни вършат работа . Премиер ,който не се чува какви ги говори и не знае вече какви ги върши не ни е нужен. Целият този парламент трябва да се пенсионира , да се изхвърлят от политиката прасетата в него . Ако това не стане в най-скоро време , Чалгария ще бъде фалирана и ограбена още веднъж както се случи по време то на тъпака Жан Виденов. Тогава банките бяха източени и инфлацията надута за да се обезценят задълженията на кредитните милионери и по този начин прибраха спестяванията на населението. Държавните фирми също бяха източени и фалирани , а много по-рано парите от сметките на външнотърговските дружества изчезнаха . Този грабеж ще се повтори ,като се трупат дългове и източат и други банки , а накрая и валутният борд може да бъде съборен. Инфлацията прекрасно устройва длъжниците, вземалите необезпечени кредити . По чиста печалба от такъв грабеж просто няма и след като веднъж им се размина , какво ще им поречи да го направят още веднъж? Моралът, законът, образованието , съвестта? БНБ и надзорът попречили да фалират и разграбят КТБ?Някой ще потърсили отговорност и къде са парите ? Нали знаете ,че няма да се случи нищо подобно в Чалгария на Цацаров и мутрата Борисов, Доган, Ирен Кръстева и синчето й , ТИМ, и т.н. и т.н.

  Обичам да питам
 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#67] от "AzDebil":Мога!

  Можеш да плагиатстваш. Всичко това , дето го изброяваш , просто трябва да попиташ защо беше съсипано и от кого . Защото това беше постижение на друга система в продължение на определен брой петилетки , който бяха анатемосани като
  "планова " икономика . Е , довидяхме пазарната . И полека лека започна плавен завой към изграждане отново на съсипаното . Справка - казармата . И то от тези , дето скопаха земята , докато разградят двора на държавата . А казармата е само един пример , които новия "вятър на промяната "изравя от паяжините . И полека лека ще се дойде и до химна - Простотията си отива . Барабар с носителите й. Иначе няма управия . 72. 72 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Гневно

  До коментар [#71] от "papyre":

  ""Можеш да плагиатстваш.""

  От кого ПЛАГИАТСТВАМ? Я ме светни с цитат.
  Можеш обаче да ми се извиниш.
  !?!
  !

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Политическата коректност е основата на съвременния оруелски новоговор. На човешки език - ЦЕНЗУРА пар екселанс. От най-лошия вид. Хем ти промива мозъка, хем те кара да обичаш биг брадър!
  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство,(Оруел)
  Негрите са афроамериканци. Циганите са роми. Педофилията е сексуална ориентация. За хомосексуални и траверсити се говори само в положителен смисъл. Всяка критика на евреи е антиционизъм и той е подсъден. (ПК)
  Как ще се казва книгата "десет мялки негърчета" на ПК? "Десет малки афроамериканчета" ли? А "чичо томовата колиба" кой ще я пренапише? Ами какво ще остане от стария добър негър чичо том? ПК е най голямото малоумие! Как е малоумие на ПК?

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#73] от "султана глаушева":

  Ами в оригинала е "десет малки индианци", ама и това май не е коректно, ще трябва да се пише "десет малки натурални американци"

 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Весело

  [quote#68:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Аха... като нямаш аргументи и преминаваш към обиди... колко типично...[/quote]
  Типично е за интелектуално предизвиканите да обвиняват несъгласните с тях в липса на аргументи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#73:"султана глаушева"]А "чичо томовата колиба" кой ще я пренапише? [/quote]
  В България единствения непренаисан вариант на "Чичо Томовата колиба" е издание от 1898 г. Чела съм го в народна библиотека. Вие чели ли сте го?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#73:"султана глаушева"]Политическата коректност е основата на съвременния оруелски новоговор.[/quote]
  Спомням си, че преди години, десетина може би, излезе нов гръцки речник, в който думата Βούλγαρος беше преведена "българин, простак." Тогава Бетина Жотева, която беше някаква говорителка на нещо си, чак специална нота прати на гърците да си поправят речника. Нямам спомен някой да я е обвинил в политическа коректност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  До коментар [#73] от "султана глаушева":

  Питах мой познат черен младеж италиянски гражданин(родителите му са получили също такова преселвайки се от Сенегал) защо е напуснал хубавата Италия и се е преселил в САЩ.Той ми каза "Тук никой не ме нарича черна маймуна".

  klimentm
 79. 79 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2893 Весело

  Наистина приликата на на Смисловата "политическа коректност" с новоговора на Оруел от "1984" e поразителна и всеки може да се убеди в това. Проблемът е, че т.нар. либерали от грантовия разлив са си 100% комунисти с мощен тоталитарен нагон те да казват кой какво да говори, мисли и прави.

  Другата причина Смислов да пищи толку жалостиво е, че розовите либерастки парадигми всекидневно биват сривани до земята от грубата реалност, а либералният свят се руши пред очите ни. Но най-големият удар за котерията умници ще дойде когато разберат, че са безнадежно изостанали от съвремениите трендове и стават само за рециклиране. Затова деликатно да ги подготвим за бъдещето:

  "Но ти изчерпваш свойте сили,
  слабееш ти,
  отпадаш ти.
  Затуй така жестоко жилиш,
  в предсмъртен ужас
  може би..."

 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#51] от "klimentm": ≪Много добре ще бъде ако формулираш какви са нашите национални интереси в момента.≫

  Сериозно ли искаш от мен подобно нещо? Ако поне малко разбираш от политика, би трябвало да ти е ясно, че за това са необходими поне десетина страници А4, с едрина на буквите 10. Защото те не само трябва да се изредят, но и да се формулират точно, за да не може всеки да си ги тълкува както си иска.

  А и защо ти преди това не ми кажеш, какви са интересите на САЩ и на ЕС, които ти така твърдо защитаваш и се опитваш да прокарваш? Но всичките, и то реалните, а не пропагандните клишета!

  И все пак поне един от националните интереси на България мога да ти кажа, защото той не изисква уточнявания. А е и най-важен. Той е: БЪЛГАРИЯ ДА ВЪЗСТАНОВИ ПЪЛНИЯ СИ ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ.
  À à è ѝ ò – „”

 81. 81 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#16:"sorosoidnapravda"]И като боготвориш ПК защо наричаш несъгласните "комундели", мистър еврундел?[/quote]

  Ето това е разликата между нормален човек и параноидален шизоид. Нормалният човек може да има позиция "по-скоро за", "по-скоро против", и да описва неща спокойно и почти неутрално.
  А параноидалният шизоид вижда всичко чрез филтър "или го мразиш, или го боготовориш" и интерпретира така поведението и мнението на всички други.
  Ако кажеш че Хитлер е лош--значи ти плащат евреи или си сталинист. Ако кажеш че Сталин е лош-значи ти плащат американци или си хитлерист.
  Ако кажеш че ЕС може да е много зле, но е най-добрето което този изстрадал континент е видял в кървавата си история, тогава "боготвориш Меркел" или "мразиш родината" примерно и т.н.
  Да не говорим за невидими нишки между темите които в порестото му сънание преливат една в друга без никакъв контрол, и ти ако му кажеш "аре стига си наричал ромите мангали" той ще ти каже--"да бе, как ще се интегрират Афганистанците в Швеция, ти луд ли си? Американците са виновни за СПИН-а." И после ще размаха ръце и с писукане ще отлети.

 82. 82 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#73] от "султана глаушева":

  "Педофилията е сексуална ориентация. За хомосексуални и траверсити се говори само в положителен смисъл." казвате вие.
  Добре.
  Или веднага линк към поне един официален документ в Европа или Северна Америка, в който педофилията е "сексуална ориентация" която трябва да се толерира, или, ако обичате, публично признание: "Аз съм нищожно фашенце което следва банални опорни точки да се приравнява педофилията с хомосексуализма."
  Едно от двете--или линк с доказателство, или публично признание. Ако имате поне капка чест и съвест, де. Може би тези части от душата са вече кухини запълнени с петро-рубли. Тогава игнорирайте този пост.

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  Глупости на търкалета, Политическа Коректност в изказа не може да има по принцип, както няма Военна Коректност.... Политиката е война с "други средства", перефраза на "Войната е политика с други средства!" ....
  А на война, като на война, място за коректност просто няма.... важна е победата... и само победата....... нищо друго освен победата!!!
  Апропо по отношение на говоренето за "черните" в САЩ, някаква промяна се наложи от средата на 60-те заради бунтовете на черните и белите им симпатизанти, а освоно и заради невъзможността на властите, например в Алабама, да се справят с тях.
  Централната власт се принуди да им наложи ограничения, да мобилизира националната гвардия, за да се утихомири регионът....
  Политика, която като цяло продължава и днес, например, имаме президент на САЩ, когото в 1963 не биха пуснали в Университета в Бирмингам, Алабама, освен охраняван от националната гвардия ......
  Апропо, първата "черна" студентка записана в споменатия университет пазена от Нац. гвардия на САЩ в 1964, първата и завършила..... https://en.wikipedia.org/wiki/Vivian_Malone_Jones

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  [quote#72:"AzDebil"]От кого ПЛАГИАТСТВАМ? Я ме светни с цитат.
  Можеш обаче да ми се извиниш.
  !?! [/quote]

  Ами , извинявай , щом ти е до извинение . Но цитат не мога да ти предоставя . Това , дето си го изброил , са от програмата и решенията на ЦК на БКП за ускореното развитие на социализма в България . Записани , както и ти казах ,в петилетните планове за развитие на икономиката по онова време . Изпълнявани , въпреки сегашните ви подигравки в някои случаи и в съкратени срокове . Но явно си хлапе , щом не помниш тези неща . А и определени асоциации предизвиква и ника ти . А ако искаш писмени доказателства , потърси ги в архивите отпреди " демокрацията " . Но навярно всичко е унищожено по- скоропостижно и от досиетата на ДС . Но наред с извинението , плагиатството си е употреба на вече написано и публикувано . А че публикациите са унищожени - вината не е моя .

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2159 Весело

  [quote#67:"AzDebil"]Това стига ли ти?[/quote]
  И шесте Ви точки противоречат на текущата Политкоректност и "демократични ценности"
  1. "територилната цялост" изключва преостъпването на територия за чужди военни бази. "Суверинитетът" изключва приравняването на собствените закони/валута към чужда.
  2. в противоречие с "мултикуртурността", ромската и всяка терористична интеграция;
  3. по повечето международни договори България е поела защитата на правата на всеки гражданин (в страна-членка на съответната конвенция);
  4. е голо пожелание с оглед "инвестициите" в селско стопанство (голф-игрища) и хотелиерство (бетон); Освен това просперитетът се мери с ръста на инфлацията (БВП), а не с ръста на отношението износа/внос на стоки.
  5. е буквално отказ от икономическа ефективност и предпоставка за клиентизъм и корупция (избира се по-скъпото, щото са "наши" хора);
  6. Направо убива рекламата на либертианците за "евтината работна ръка". Или има висока квалифицирана (образована и скъпо платена) или имате евтина работна ръка.

  Или трябва да се сменя грешната политкоректност, или приоритети.

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  "В крайна сметка в този режим хора са били унищожавани физически за изтървана дума, казан виц, дори за подозирана мисъл."

  Авторът явно няма никаква представа от социолизЪма. Което донякъде е "естествено" - като номенклатурно отрече е живял в позлатена клетка.
  Разликата на предишната "политкоректност" от сегашната, че преди пропагандаторите бяха финансирани от Партията (дружество "Георги Кирков", ОФ клубове), безотчетно от общите държавни средства. Сега, пак безотчетно от частни средства с цел намаляне/избягване на данъчни задължения.
  Заличаването на "лошата политкоректност" преди ставаше с "ходотайстване", а сега с подкупи.
  Щях да изпусна една съществена разлика: преди милицията поощряваше "донасянето" на другари с "полит-некоректно" поведение; сега полицията не ще да чуе за оплаквания от "полит-некоректни поведения" (кражби, обири, побоища)
  Лично, за мен и трънът, и глогът са все бодили, насърчаващи лицемерието на "усвоителите на средства".

 87. 87 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#82] от "yxm09384148":
  На Вашите услуги: Phädophilenbewegung в de.wikipedia.org. На цяла страница е описано движение, което се занимава с правата на педофилите и за намаляване на възрастта за контакти с деца. И само не ми слагайте думи в устата, които не съм казала. "За хомосексуални и траверсити само в положителен смисъл" дразни самите хомосексуални. За какво приравняване с педофили ми говорите? Но сред хомосексуалните има такива и такива. И е обидно към самите тях да ги набутват в ПК, да организират гей-паради, които дразнят много от самите тях и да ги подвеждат под общ знаменател само заради това, че си имат други предпочитания! Я си представете оскар уайлд, кутузов, чайковски, толер крансон и много други, известни с изтънченост, финес и щедрост, приравнени с някого, който е също хомосексуален, но е обратното на това, само заради ориентацията му! За това иде реч!

  Мърфи е оптимист!
 88. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#78] от "klimentm":
  какво общо има черна маймуна с негър? Кой казва, че трябва да ги обиждаш? Можеш да наричаш един тъмнокож негър и да му симпатизираш, защо трябва да го наричаш афроамериканец? Защо се смесва едното с другото? Какво обидно има в думата негър? Обидно е точно обратното - дамагосването й!

  Мърфи е оптимист!
 89. 89 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#76] от "7777":
  не. Чела съм български превод като дете. Но ето го точно ефекта - ако си против новоговора, наречен ПК, значи, че си против чернокожи, хомосексуални и цигани. А то е точно обратното! Това са хора като нас всички, сред тях има и свестни, и несвестни, и е обидно за самите тях да бъдат третирани по различен начин! Това искам да кажа!

  Мърфи е оптимист!
 90. 90 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#89] от "султана глаушева":

  Не казвам, че сте против негрите или против някои други. Казвам, че ние заради комунизма сме чели пренаписана литаратура и пренаписана история. Това трябва да ни е грижата, а не дали някой иска да се нарича негър, чернокож или по друг начин.

  Българският превод, който сте чели, вероятно е на Ана Каменова. Той е тенденциозно орязан, така че значението на християнството за аболиционизма да се омаловажи, а някои от героите са пренаписани като атеисти.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 91. 91 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#90] от "7777":
  Аболиционизма не го знам какво е. Помня добрия негър чичо том, малката ева, дето умря, безволевия й баща и капризната й майка, емелин и каси. Та ако я преведат сега с аболиционизма, както Вие искате, въпросът ми беше какво ще стане с негрите? Как ще ги кръстят?

  Мърфи е оптимист!
 92. 92 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#91:"султана глаушева"]Аболиционизма не го знам какво е.[/quote]
  Аболиционизмът е движението за премахването на робството в Америка. Хариет Бийчър Стоу е била активна в движението и като много свои съмишленици е смятала, че най-лошото на робството е, че може да погуби душите на поробените. Това е и тезата на романа. Самата Стоу е дъщеря на калвинистки пастор, поне един от братята й и съпругът й също са калвинистки пастори. Заради това специфичната й християнска гледна точка е силно застъпена в романа и почти напълно заличена в превода на Каменова. Ако преведат книгата на ново, негрите пак ще са си негри. В САЩ думата Negro се използва в исторически контекст. (п.п. Аз самата не съм практикуваща християнка. Като казвам, че според мен романът трябва да се преведе наново, това е заради уважението ми към гледната точка на авторката му.)

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  [quote#88:"султана глаушева"]Обидно е точно обратното - дамагосването й![/quote]

  Именно превърнала се е в нарицателно на роб,беден,необразован.Самите черни не искат и мразят да бъдат наричани "негри",не трябва ли да уважим желанието им?

  klimentm
 94. 94 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#87] от "султана глаушева":

  Товз е организация на психари, а не официален документ на институция, но както и да е, вашият тон стана възпитан, съдържението на поста--смислено и в логическа последователност--за което благодаря, и лек ден!

 95. 95 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#94] от "yxm09384148":
  Организация на психари казвате? Ами прочетете колко професора и научни институти се споменават в текста, които се занимават с проблема дали педофилията е сексуална идентичност. И дали сексуални контакти с деца наистина им вредят или може дори да са полезни. Потърсете и Daniel Cohn-Bendit, евродепутат от фракцията на зелените и вижте неговите възгледи по въпроса. И прочетете края на публикацията. По смисъл:в момента изказвания за безвредността на педофилни контакти са защитени като свободна изява на мнения и не се преследват юридически. Каква свободна изява на мнения е това? И финално:който е против пк не е задължително расист, фашист, ксенофоб, рубладжия и чугун. И там останалите квалификации, които употребихте вие. Обратно, точно уважението към определени групи хора е несъвместимо с налагането на новоговор, свързан с тях. Защото постига точно обратния ефект! Ако не ми вярвате, разговаряйте с хомосексуални, за да видите колко от тях от сърце не траят гей-парадите, защото искат да бъдат оставени на мира и да си живеят тихо и деликатно живота!
  А и самата дума "толерантност" е обидна. Толерантен си към нещо по-ниско от теб, а при отношения между равни вокабулар от рода на ПК няма място! Това от мен.

  Мърфи е оптимист!
 96. 96 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#93] от "klimentm":
  разбира се. Ако те така искат. Просто никъде не съм срещала такива текстове, че това е тяхно желание.

  Мърфи е оптимист!
 97. 97 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#95] от "султана глаушева":

  1. Даниел Кох ги е писал тези неща през 1970-те като надрусано хипи и от тогава само се оправдава че ама то не било насериозно, ама то било постмодерна прожокациш. Вие направо го изкаравате това отшумяло лудуване главна цел на зелените и скорошен нов закон в Брюксел.
  Това е една разделителна линия между чугунено и не-чугунено мислене: способността да се разграничи между инцидент с човек в организация, и целите на цялата организация.

  2. Правото на свобода на словото си отделно. Аз може да напиша статия как трябва да се убият всички котки и да организирам клуб пропагандиращ тази нужда. Институциите са длъжни да защитават моето право да казвам това, но това не значи че те подкрепят че всички котки трябва да бъдат убити.
  Това е втора разделителна линия между чугун и не-чугун--умението да се види разликата между явление което властите позволяват--"право на изказване"--и официална политика на властите--"ние подкрепяме това и това е дори нов закон".

  3. Има четри начина да се добие информация какво всъщност 'искат гейовете'--а) да се направи социологично проучване, б) да им се позволи да гласуват, г) човек да сложи антена на главата си и да заяви че е хванал мисловното им поле, д) човек да има познат който има друг познат който бил говорил с гей и ето защо трябва да е така.
  Ще ми позволите да се усъмня че на базата на а) или б) правите вашите изводи какво 'искат' или 'не искат' гейовете. По-скоро по една от другите точки, което е трета разделителна линия между чугунена или не-чугунена логика. От разговор с бай Благой се създава логика обясняваща целия свят.
  Но дори и да има многомилионно гласуване из целия свят, стотици милиони гейове да гласуват, и резултата да е 'против' гей-парадите--демокрацията не е налагане на желанието на мнозинството, а защита на правата на малцинството. Осъзнаване на което е четвърта разделителна линия между чугунена и не-чугунена логика

 98. 98 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хм, откъде ли това тъжно минусче

 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#96:"султана глаушева"]Просто никъде не съм срещала такива текстове, че това е тяхно желание. [/quote]
  И не само вие. А такива текстове афроамеиканците или негрите, ако предпочитате, пишат още от началото на 20 век. Излиза, че ние заради нашето незнание натояваме на това негър, та негър. Не че употребата на думата в българския език има нещо лошо, но инатът й да ползваме точно нея, иначе едва ли не са ни ограничени правата, граничи с патология. То и "другарка" сама по себе си не е лоша дума, но поради недалечната ни история бих сметнала за просташко да ми говорят на "другарко" вместо на "госпожо."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#92] от "7777":
  Благодаря много за информацията. Вие сте от четящите хора, дето напоследък са дефицитна стока. Повечето са пишещите. Ще се образовам по въпроса, интересно ми стана.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK