Ако ни е омръзнало само да оцеляваме

Борисов позира с метлата и цветята от чистачките на летище "София"

© Фейсбук страницата на Бойко Борисов

Борисов позира с метлата и цветята от чистачките на летище "София"Спазарил един човек 50 кг. брашно. Взел чувала, метнал го на гръб и тръгнал да се прибира. Отначало чувалът му се сторил лек, и си казал: "Това не са 50 кг., по-малко са. Този ме излъга!" Продължил напред, изморил се и чувалът му натежал. Казал си той: "А, това са повече от 50 кг. Аз го излъгах!"


Тази история не е типична само за българите. Подобни истории имат повечето народи, защото във всеки човек е заложено недоверието към другия и страхът да не бъде излъган. На напредък, обаче, могат да се радват само онези нации, които успяват да поставят доверието в основата на обществените отношения. Русия например, най-богатата на природни ресурси страна има икономически резултат близък до този на Холандия, където дори земята не достига. Разликата е, че в Русия доверието – към съседа, към собствената и към чуждите държави е ниско – а в Холандия не е така. Този принцип убедително защитава Франсис Фукуяма в книгата си "Доверие: обществени ценности и създаване на благосъстояние", където развива тезата, че за успеха на една национална икономика от съществено значение са фактори като степента на взаимно доверие в обществото, общото съзнание, чувството за социална ангажираност и отговорност.


Днешните проблеми на Европа до голяма степен се дължат на
криза на доверието


Изтока не вярва на Запада. Гражданите не вярват на политиците. Националните държави не вярват на брюкселската бюрокрация. Както показа бежанската криза, съседни държави (дори такива, които са част от ЕС) също не си вярват. Липсата на доверие се просмуква и в самите общества. Дори в Стара Европа е очевидно недоверието към другия, в лицето на бежанеца.


А в България кризата се проявява в още по-изострени форми. Представяте ли си например как мнозинството в германския парламент заявява писмено съгласие, че ще приеме даден текст, а след това, без никакво обяснение, гласува по коренно различен начин? Спомняме си обаче, че по повод промените в Конституцията, у нас стана именно така. Бихте ли допуснали, че Съветът за развитие на Великобритания би узаконил от Лейк Дистрикт да бъде заграбена десет пъти повече от договорената в концесията територия? Знаем, че Лейк Дистрикт е в безопасност, но не и Пирин. Можете ли да се сетите за избягал от страната директор на най-голямата банка, в която и да е страна член на ЕС? Едва ли. Но ние си имаме, даже знаем къде е и чакаме сам да се върне.


Когато писмената гаранция не значи нищо, когато кражбата не се наказва, а се узаконява, когато не знаеш дали т.нар. елит и утре ще е в страната – тогава доверието изчезва.


Обществото се разпада на атоми


И животът се свежда до оцеляване.


Факт е, че без доверие оцеляват милиони хора по света. На принципа на арабската поговорка: "Аз – срещу брат ми; аз и брат ми – срещу братовчед ни; аз, брат ми и братовчед ни – срещу света." Но животът в режим на оцеляване не е приятен за хората, той е приятен само за определен тип властимащи.


Има два начина за изграждане на доверие. В традиционните общества доверието се опира на кръвни и родствени връзки, на тяхна база се изграждат – родове, кланове и племена. Туркменистан, например, се управлява от пет клана, а Узбекистан от седем. Там политическата стабилност е непоклатима. Крепи се на споразуменията, които тамошните авторитарни президенти постигат с мнозинството от клановете.


В съвременните общества основа на доверието са институциите, а не кръвта. В едно модерно общество, институциите са инструменти за поддържане на справедливостта – "всекиму своето". А осигуряването на справедливост създава сигурност и предвидимост, които позволяват на всеки човек да прави планове за бъдещето. Тези лични планове взети заедно означават развитие на всички.


Например, ако Комисията за защита на конкуренцията си върши работата и предпазва от монополи, всеки начинаещ предприемач ще може да започне бизнес, разчитайки единствено на себе си. Но България е на последно място по предприемачество в Европа, защото всеки, който реши да стартира бизнес трябва да получи одобрението на съответния монополист. Повечето хора не са готови да се унижават за да работят и изобщо не започват.


Ако правителството си беше на мястото


еврофондовете щяха да постигат своята цел, да стимулират развитие, т.е. да достигат до бенефициентите си. Но хората за които са предназначени не кандидатстват, защото постепенно разбраха, че тези пари са предназначени за предварително определени групировки и тяхната политическа прислуга. Въпреки всичко, положението нямаше да бъде така безнадеждно, ако поне съдът си вършеше работата, ако чрез него потърпевшите успяваха да постигнат справедливост, наказвайки виновната институция.


У нас загубата на доверие в институциите не е новина. Продължаващата с години деградация доведе до възстановяване на родово-племенната структура. Всяко ведомство, организирано


на принципа на шуробаджанащината


представлява родово образувание, което съответно не обслужва обществото, а клана. Това прави институциите особено податливи и на "отвличане".


За да има развитие, е необходимо да се възстанови обществото; а за да се възстанови обществото, трябва да се възстанови доверието. За да се постигне това, е нужно да се възстановят институциите.


Тук имаме да решим два проблема.


Първият проблем се казва Бойко Борисов


Премиерът не спира да ни дава примери за институционална неадекватност. Той не разбира за какво съществуват институциите, опитва се да решава всичко лично и така окончателно лишава институциите от смисъл. Както сам ни каза преди някоколко дни: "Аз съм достъпен - дали е чистачка или съдийка, все тая". Така всеки стига до заключението, че за да получи справедливост не му трябват институции, а телефона на премиера. С което министър-председателят лично ни вади от модерния и ни връща в клановия тип общество. А няма никакъв начин кланово общество да настигне и задмине Румъния по отношение на справедливост и ред за половин година, както премиерът обеща.


Вторият ни проблем е липсата на разбиране, че административната и съдебната реформа са двете страни на една и съща монета


Без възстановяване на институциите, всяка съдебна реформа е обречена на саботаж. По тази причина с години се саботират и електронното правителство, и електронната здравна карта, и електронното гласуване – всички инициативи, които ще направят институциите прозрачни и подконтролни на гражданите. Да не говорим, че ще плащаме много по-малко, а ще получаваме много повече.


Ако ни е омръзнало да оцеляваме, ако искаме да се развиваме, ще трябва да намерим решение на тези два проблема. Или единственият проблем, който ще решаваме през живота си, ще е – дали мелничарят ни е излъгал за 50-те кила брашно, или ние него.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 260 Любопитно

  Ами ако само си приказваме, че ни е омръзнало само да оцеляваме?

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Тука всичко е точно. Матряла поема всички луфтове.

 3. 3 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 417 Неутрално

  "За да има развитие...............
  Първият проблем се казва Бойко Борисов".

  За всички, които ще изпаднат във възторг от горното съждение да припомня, че Борисов е големият проблем пред руско-турските амбициии за отдалечаването от ЕС и пред азиатската деградация на България. Справка - правителството на Орешарски.

 4. 4 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Във всички материали се говори за "възстановяване на институциите; на държавността" и пр. Може ли да се възстанови нещо, което го няма от 72 години? Терминът е "изграждане; създаване". На хартия съществуващи институции няма как да бъдат възстановени, зашото на тяхно място отдавна са се настанали родово-племенните отношения на пеко-таките, мако-даките, боко-догите и койчовците.

  CONTADOR GRATUITO!
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  "Бойко Борисов ... не разбира за какво съществуват институциите, опитва се да решава всичко лично и така окончателно лишава институциите от смисъл. "

  България е умалено копие на Русия - и там "институциите" са, за за изпълняват ролята на вожда на племето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2436 Разстроено

  Горчиви истини, неуспешно представяни нееднократно на инертния народ.
  Инертен! Бездеен! И незаинтересован за благосъстоянието си, навикнал да бъде поданик на държавата. Пък каквато и да била тя.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  С което министър-председателят лично ни вади от модерния и ни връща в клановия тип общество. А няма никакъв начин кланово общество да настигне и задмине Румъния по отношение на справедливост и ред за половин година, както премиерът обеща."Това 100%сигурно,че не можем да настигнем и задминем Румъния.Сега трябва да гледаме да не ни задмине Албания.Що се отнася за Банкера на годината - Василев,ние даже не можем да го наречем бандит(нищо,че ги няма 4-ри милиарда)защото съда не се е произнесъл.За един друг пък Цветан,съда се произнесе цели шест пъти Невиновен.С такива политици,с такива прокурори и съдии,банкери и бизнесмени като Киро,какво друго ни остава освен да оцеляваме.Статията ми хареса защото на повечето въпроси са дадени и отговорите.

 8. 8 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Първият проблем се казва Бойко Борисов

  Премиерът не спира да ни дава примери за институционална неадекватност. Той не разбира за какво съществуват институциите, опитва се да решава всичко лично и така окончателно лишава институциите от смисъл.
  ----------
  Повече трябва да се говори за това, повече. Понеже главният ленторезач на републиката ни връща бавно и сигурно към феодалният строй и към неговите корени от комунизЪма.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3093 Весело

  Разбирането на думата "институции" като държавни институции е ярък белег за сериозен комунистически недъг в мисленето. Институциите семейство, църква, автономната сфера на гражданското общество фатално убягват на авторката и по един естествен начин стигаме до нейния главен проблем - Бойко Борисов. Толку може.

 11. 11 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Материала е готин. На мен ми харесва. Систематизиран и обективен.
  Не знам Бойко днес след като се справи с гръцката граница дали ще изпрати поздравителен СМС на Ди Каприо.

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Тук имаме да решим два проблема.

  Първият проблем се казва Бойко Борисов

  Премиерът не спира да ни дава примери за институционална неадекватност. Той не разбира за какво съществуват институциите, опитва се да решава всичко лично и така окончателно лишава институциите от смисъл.
  ==========

  Според мен това се прави умишлено за да се отвори пътя към Президентска Република по подобие на Руската.
  Кой & Той да кажат чии нареждания изпълняват.
  За това е нужна НЕЗАБАВНА ЛУСТРАЦИЯ инак България загива независимо, че е в ЕС и НАТО.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Разстроено

  [quote#0:"Статията"]Първият проблем се казва Бойко Борисов[/quote]

  Цялата пасмина от ГЕРБ е проблем!
  Как "умният" български народ се подведе по нея?

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  Гледам снимката с метлата и посланието на ББ:„Благодаря на дамите за символния подарък, който получих тази нощ на летището. Не само на тях, но и на всички граждани категорично заявявам, че съм абсолютно решен да измета и изчистя цялата корупция в държавата, каквото и да ми коства това."
  и се сещам, че един адмирал, вързал метла на мачтата, ама след като прочистил морето от пирати и направил търговските пътища безопасни...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  [quote#13:"lone_wolf"]Цялата пасмина от ГЕРБ е проблем!
  Как "умният" български народ се подведе по нея?[/quote]

  Точно както по Царо преди 15 години.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Добре написан текст и въпросите и тезите изведени в него, трябва да намерят своите отговори и решения от самите нас.
  И в степента в която се намират тези решения, ще определя и степента какъв живот ще живеем.
  Това според мен е и основната причина за бавния преход, за безобразията които се случват и реакциите на институциите на тях. И понеже всички тези органи - институции, партии, съдебна система са някаква , според мен почти представителна извадка, въпреки, че за нас е много по-удобно, да делим нещата на "лошите", което са в институциите и "добрите" ние, дето страдаме от тях.
  Но така или иначе, харесва ни или не, според това как узряват нашите тикви, така и ще се променят институциите и живота, без значение колко ни харесва или не ситуацията.

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  "Аз съм достъпен - дали е чистачка или съдийка, все тая". Така всеки стига до заключението, че за да получи справедливост не му трябват институции, а телефона на премиера. - Това сичкото гербер на форума не мой да го проумей!? Само пишат Боко е веУик и това е.....

 18. 18 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Авторката заслужава поздравление за умилително добржелателния начин да вбие в масовата, изостанала, проста, бетонирана със селско-бедняшка хитрост и съдбовно-прорческа обреченост глава българина, че върховенството на закона, институционалната защита на човешките права и собственост, са задължителна основа за щастлив и богат живот днес, тук и сега.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Разстроено

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Кой ли ще е новия Годо?

  Кога най-после "умния български народ", ще престане да се уповава на "личности", а не на читави институции?

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  При едно върховенство на закона, Боко щеше с търка наровете в затвора, а сега е Върховен Вожд на поданиците на Тик..стан

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4285 Весело

  [quote#15:"Norman Granz"]Точно както по Царо преди 15 години.[/quote]Че имаше баби и дядовци да му целуват краката на проекта на ДС.

 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Продължаващата с години деградация доведе до възстановяване на родово-племенната структура."
  Възстановяване?!?! Кога е изчезвала "родово-племенната структура" тук,че да бъде възстановявана?!

  "Така всеки стига до заключението, че за да получи справедливост не му трябват институции, а телефона на премиера."
  Е,може да не е точно телефона на премиера,а на някой регионален,градски или селски вожд-зависи от големината на проблема,който трябва да бъде решен,но принципът на действие е същият.

  "...лично ни вади от модерния и ни връща в клановия тип общество."
  Никога не сме излизали от"клановия тип общество"!

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "Туркменистан, например, се управлява от пет клана, а Узбекистан от седем. Там политическата стабилност е непоклатима. Крепи се на споразуменията, които тамошните авторитарни президенти постигат с мнозинството от клановете"...Толкова за прословутата "стабиУност" прокламирана от ГерБорисов.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  "Че имаше баби и дядовци да му целуват краката на проекта на ДС."

  Няма да я забравя тази дбъркана пролет.

  След мощна артилерийска подготовка от хвърляне на кал по правитебството на Костов, Тошо-Блъсковите медии излязоха с огромни заглавия: ЦАРЯТ СЕ ЗАВРЪЩА.

  И изригна цунами от всенародно упование: как ей сега всичко щяло да се оправи, щели да протекат едни инвестиции, да се заредят едни делегации на крале, кайзери, шейхове и султани, щото той бил "братовчед с всичките".

  Няма да забравя разговора между няколко квартални алкохолика, които една топла майска сутрин в 8 часа смучеха бира в някакво капанче в квартала, където живеех тогава:
  - Сега че скиваш - вика единият, - като поеме Негово Величество нещата в ръце, па като измете таа крадлива шайка на тоа черен драгалевски циганин...
  - Оха! - допълва другият. - Ма той и със султана на Бруней бил братовчед, а оня па да знаеш колко пари има...

  Горките, вероятно си въобразяваха, че султанът на Бруней ще им даде и на тях лично по една торба жълтици, че да си отпият, дорде са живи, бира ОТ СКЪПАТА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  [quote#19:"lone_wolf"]Кога най-после "умния български народ", ще престане да се уповава на "личности", а не на читави институции?  До коментар [#19] от "lone_wolf":

  Пресоляваш манджата! Без личности,институциите са кухи кратуни!

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Грешка!
  Институциите трябва да са такива, че да продължат съществуването си и при липса на дадени "личности"!
  Я ми припомни, колко дълго Белгия продължи да функционира безпроблемно без правителство?

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Днешните проблеми на Европа до голяма степен се дължат на

  криза на доверието

  Изтока не вярва на Запада. (то и Изтока, и Запада и сами на себе си не си вярват вътре в тях, градани на правителства и управления, ако трябва да сме по-прецизни, от известна гледна точка... - бел. моя) Гражданите не вярват на политиците. Националните държави не вярват на брюкселската бюрокрация. Както показа бежанската криза, съседни държави (дори такива, които са част от ЕС) също не си вярват. Липсата на доверие се просмуква и в самите общества. Дори в Стара Европа е очевидно недоверието към другия, в лицето на бежанеца..."

  ==================

  Липсата на доверие е ОБЕКТИВНА И СЪВСЕМ НЕ НЕОЧАКВАНА!
  Зрелищният, колективен ПРОВАЛ на редица управления, ръководители и служби на куп държави, в т.ч. и на големи, като Меркел и Германия, разнопосочните и дори противоречиви изявления, послания и действия, ОГРОМНАТА КОРУПЦИЯ, ЛЪЖИТЕ, МАНИПУЛАЦИИТЕ, РАЗНИ НЕЛЕГИТИМНИ И НЕЧИСТОПЛЪТНИ, МНОГО СИЛНО ВОНЯЩИ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТИ ТАМ доведоха до СЪВСЕМ ЗАСЛУЖЕНОТО И ОЧАКВАНО СРИВАНЕ НА ДОВЕРИЕТО - срамните "преговори" по гръцкия дълг и гротексните трагикомични сценки и размяна на публични недостойни реплики и взаимни обвинение, кризава с бежанците, нерешените от години конфликти в Сирия,...ОГРОМНАТА СОЦИАЛНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ В ОРГАНИЗАЦИЯТА НЯ ОБЩЕСТВОТО - това са някои от факторите, които естествено и логично доведоха то това нзавидно състояние на обществото. Доверие трудно се гради, и много лесно се губи, а после още по-трудно и бавно се възвръща, ако изобщо се върне... Доверие умният човек трудно дава в аванс за важни, жизнено важни неща, и веднъж загубено МНОГО ТРУДНО ДО НЕВЪЗМОЖНО ГО ДАВА ПАК НА СЪЩИТЕ ЛИЦА И ГРУПИ, КОИТО СА ГО ИЗЛЪГАЛИ! Доверие СЕ ПЕЧЕЛИ, не се ДАВА, не поне при умните и интелигентните хора, И ТО НЕ С ПРИКАЗКИ, А С ДЕЙСТВИЯ И РЕАЛНИ ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ, С ОБЕКТИВНО ИЗМЕРЯЕМИ КРИТЕРИИ!

  ===================

  "Обществото се разпада на атоми

  И животът се свежда до оцеляване.

  Факт е, че без доверие оцеляват милиони хора по света. На принципа на арабската поговорка: "Аз – срещу брат ми; аз и брат ми – срещу братовчед ни; аз, брат ми и братовчед ни – срещу света." Но животът в режим на оцеляване не е приятен за хората, той е приятен само за определен тип властимащи..."

  Да оставим за момент обществото въобще, да се взрем в това в България:

  "Паралелно с липсата на достатъчно обучени в професионални направления млади хора бизнесът се сблъсква и с общото намаляване на работната ръка заради негативните демографски тенденции, посочи още Томов. Всяка година работната сила намалява с 35 хил. души и за последните 14 години хората в трудоспособна възраст са намалели с около 400 хил. души, или повече от 8%. Това се дължи както на застаряването на населението и отрицателния естествен прираст, така и на емиграцията. Според данните на Томов

  ВСЯКА ГОДИНА СТРАНАТА СЕ НАПУСКА ОТ ОКОЛО 27 хил. МЛАДЕЖИ

  70% от завършващите средно образование пък ПЛАНИРАТ ДА МИГРИРАТ, ГЛАВНО ИЗВЪН България!!!

  В същото време в страната има около 700 хил. души, които НИТО УЧАТ, НИТО РАБОТЯТ, КАТО НАД ЧЕТВЪРТ МИЛИОН ОТ ТЯХ СА МЛАДЕЖИ!!!!!!!"

  Това е част от нерадостната картинка в България.

  =======================

  АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ БЕШЕ НА МЯСТОТО

  еврофондовете щяха да постигат своята цел, да стимулират развитие, т.е. да достигат до бенефициентите си. Но хората за които са предназначени не кандидатстват, защото постепенно разбраха, че ТЕЗИ ПАРИ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ А ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ ГРУПИРОВКИ И ТЯХНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПРИСЛУГА. Въпреки всичко, положението нямаше да бъде така безнадеждно, АКО ПОНЕ СЪДЪТ СИ ВЪРШЕШЕ РАБОТАТА, АО ЧРЕЗ НЕГО ПОТЪРПЕВШИТЕ УСПЯВАХА ДА ПОСТИГНАТ СПРАВЕДЛИВОСТ, НАКАЗВАЙКИ ВИНОВНАТА ИНСТИТУЦИЯ.

  ================

  Е, ТОГАВА ЗА КАКВО ДОВЕРИЕ ИЗОБЩО ГОВОРИМЕ? КАКВО ДОВЕРИЕ ДА ОЧАКВАМЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ?!?

  ================

  У нас загубата на доверие в институциите не е новина. ПРОДЪЛЖАВАЩАТА С ГОДИНИ (ДВЕ И ПОЛОВИНА ДЕСЕТИЛЕТИЯ!) ДЕГРАДАЦИЯ доведе до възстановяване на родово-племенната структура.

  (НЕ, ДОВЕДЕ ДО ТВЪРДО И КАТЕГОРИЧНО УСТАНОВЯВАНЕ НА ... МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ - това е недъг на анализа на автора - всичко това НЕ СТАНА СЛУЧАЙНО, И ЕДИН НАИСТИНА ПЪЛЕН И ПРЕЦИЗЕН АНАЛИЗ НА ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ЩЕ ДАДЕ МНОГО ЯСНА КАРТИНА ЗА ПРИЧИНИТЕ И ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА ПОРЕДНАТА ВСЕСТРАННА МНОГО ДЪЛБОКА КРИЗА И ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРИЯ - бел. моя)


  Всяко ведомство, организирано

  на принципа на шуробаджанащината

  представлява родово образувание, което съответно не обслужва обществото, а клана. Това прави институциите особено податливи и на "отвличане"."

 28. 28 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 292 Неутрално

  В страната много хора работят във "фамилни" фирми и "фамилни" обществени институции, въпреки че не стават за работата, която им е възложено да изпълняват. Всеки на някого е някой. Ако за големите частни фирми това си е "частен" проблем, то за обществените институции това е национален проблем.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#3] от "beroe":

  По-точната справка е Бокова...! Бойко Борисов е посредствен пожарникар, даже и за милиционер на са го взели...! Но в замяна на това, с огромна мания за величие, която всякакви заблудени подхранват ежедневно!
  Щом за пример му служи оня, който искаше да ни харизва, за 16-та република...! Не ми говорете за европейските му разбирания! Или, само вие не сте разбрали, кой, как и защо го накичи с генералски пагони...?!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "За да има развитие, е необходимо да се възстанови обществото; а за да се възстанови обществото, трябва да се възстанови доверието. За да се постигне това, е нужно да се възстановят институциите.

  Тук имаме да решим два проблема.

  Първият проблем се казва Бойко Борисов..."

  Няма какво да се лъжем, ПРИСЪСТВИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ВЪВ ВЛАСТТА, КАТО ПРЕМИЕР И ЛИДЕР НА НАЙ-ГОЛЯМАТА УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ И УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ Е

  К А Т А С Т Р О Ф А за България, и колкото по-бързо и ясно, на базата на обективни анализи и факти това се разбере и в България, и извън нея ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ И ПО-БЪРЗО МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ НОРМАЛИЗИРАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ!
  А вчера Борисов каза, че ...СЕ ГОТВЕЛ ЗА ВОЙНА, КОЯТО ... ВЕЧЕ ВСЪЩНОСТ БИЛА ЗАПОЧНАЛА!?!?!?!?!

  Само пропусна да каже, след като ту говореше разни откровени глупости и лъжи, като тези, че "Радан Кънев му бил извивал ръцете", че "Христо Иванов водел всеки ден войни", че били нетолерантни и нескромни - и то забележете - само те и точно те двамата, е и Лозан Панов после, но ... И ДУМА НЕ ОБЕЛВАШЕ С ГОДИНИ НАПРИМЕР ЗА ОБРАЗА СИ ПЕЕВСКИ И ГОСПОДАРЯ МУ, РАПРЕДЕЛЯЧА ДОГАН, ОСВЕН СУПЕРЛАТИВИ, дори и след като ... обвини последният, че е поръчал убийството му,...обяви, че Цацаров бил ... ОТЛИЧНИК С "РАБОТАТА" СИ!?!?!?!, ХЕМ ТРЪБЕШЕ, ЧЕ Е СТАБИЛЕН ТОЙ И ПРАВИТЕЛСТВОТО, ХЕМ ЧЕ ... НЯКОЙ ИЛИ НЯКОИ НЕПРЕКУСНАТО МУ ГО КЛАТЕЛИ (а истината е, че ТОЙ САМИЯТ И ТЕЗИ ЗАД НЕГО И ОБРАЗИТЕ МУ В ОГЛЕДАЛОТО КЛАТЯТ НЕПРЕКЪСНАТО ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА...)

  БОРИСОВ ПАК ПРОПУСНА ДА КАЖЕ, ДА НАЗОВЕ ЯСНО ... СРЕЩУ КОГО СЕ ГОТВИ ТОЙ ДА ВОЮВА, И ЗА КАКВО, ЗА КАКВА ТОЧНО КАУЗА!
  Все някой трябва да го попита директно!
  Все някога ще трябва да каже и обясни, или поне така правят и в норманите, и в НЕНОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ДОРИ!
  Дори и в Румъния!

 31. 31 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#24:"Norman Granz"]Няма да я забравя тази дбъркана пролет. [/quote]

  Ама и що младежи на по двадесет и плюс също почнаха едни фантазии. Аз помня. Помня и после как даскалки и докторки почнаха с патос да обясняват колко готин е Сидеров и как не а фаше а е патриот социалист и ще ни направи културна неутрална държава като Швеция. Това преди първите избори на които се яви човека на бял кон да спасява клета майка БГ.

  Ад.

  Та така, не само пенсии и пияндури--фригидното клиторно лоби също е сериозна маша за всеки паша който им активира вегетативните енергийки и им канализира застоялата и блатиста секс енергия към едни вождови политически идеализми. Че и баце Боко днес също се движи в мъгла незадоволени женски хормони и за това му се струва че е най-желания човек на света и по-млад Берлускони.

 32. 32 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  "До коментар [#25] от "deaf":

  Грешка!
  Институциите трябва да са такива, че да продължат съществуването си и при липса на дадени "личности"!"

  Много си прав! Абсолютно си прав!
  Истински големият мениджър и ръководител, особено на голяма фирма или институция Е ОНЗИ, КОЙТО ДОРИ И ДА ОТСЪСТВА, ДОРИ И ЗА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, ВСИЧКО ВЪРВИ НОРМАЛНО И КАКТО ТРЯБВА, ВСИЧКИ НЕГОВИ ХОРА У УПРАВЛЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА НОРМАЛНО ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА, И ОТСЪСТВИЕТО МУ НЕ СЕ ЧУВСТВА!
  Това означава, че МЕНИДЖЪРЪТ СИ Е СВЪРШИЛ И СИ ВЪРШИ РАБОТАТА УМНО И СТРАТЕГИЧЕСКИ, ЧЕ Е СЪЗДАЛ СТАБИЛНА И ПЕРСПЕКТИВНА СТРУКТУРА И Е ОБУЧИЛ КАДРИТЕ И ПЕРСОНАЛА СИ КАКТО ТРЯБВА, С ПОГЛЕД И В БЪДЕЩЕТО!
  Мога да дам пример с разсъжденията на генералния директор на много голяма и успешна западна компания, който преди години сподели точно тези си мисли и убеждения. И беше много логичен и мислите му напълно обосновани!

 33. 33 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 292 Весело

  По повод доверието се сетих за един разказ на Чудомир. Как преди години хората са почвали бизнес, без излишни формалности и на базата на доверие.
  Как автора открил в един стар търговски тефтер нещо от рода на:
  "Днес се събрахме Аз и Еди кой си. Сложихме толкоз гроша да отворим дюкян и заедно да му берем гайлето."
  Няма дружествени договори, протоколи и тем подобни...
  А в наши дни при надпис на пейка "Пази се от боята", почти всеки отива да пипне да провери дали е боядисана.
  За доверието в т. нар. институции, няма к'во да си говорим.

 34. 34 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  проуснати са и други примери за политическа стабилност като таджикистан и башкортостан

 35. 35 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Трябва гражданското общество да се напъне още в борбата с политическата, съдебната и чиновническата престъпна мафия която дава мило и драго статуквото да не пострада до второ пришествие ! Слушах вчера как Бойко мрънкаше, че не можел нищо да направи за отмяна на блокадата по гръцката граница , как се обаждал на Ципрас, как занимавал началниците в Брюксел и т.н. и накрая нищо ! Да ама те когато и каквото е трябвало са направили за народите си - ето да вземем гърците - колкото и да затягат коланите никога няма да паднат на нашето мизерно ниво ! Да сте видели гръцки работник на български чорбаджия у нас ? Аз не съм и няма и да видя ! Защото гърците имат 3-5 пъти по-висок стандарт от нас ! Кой е виновен ли ? Ето това властимащите упорито избягват да признаят ! Заради нашите крадливи и некадърни управници , които продължаваме да си ги избираме и не искаме да променим сегашната система която устройва и въдпроизвежда статуквото на мафията !

 36. 36 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на автора за статията!

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 37. 37 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "Премиерът не спира да ни дава примери за институционална неадекватност... опитва се да решава всичко лично и така окончателно лишава институциите от смисъл."

  Както беше написал наскоро Радан Кънев - държавата вече не е парламентарна република, а изборна монархия със столица Банкя. Борисов, обаче, играе царската роля, защото поданиците Му Го харесват и преизбират... А държавният дълг в това време на-никакви-реформи расте, за сметка на всички ни.  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 38. 38 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#26:"lone_wolf"]Институциите трябва да са такива, че да продължат съществуването си и при липса на дадени "личности"! [/quote]
  Има разлика между ПРОДЪЛЖАТ и ИЗГРАДЯТ!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Народ,който не намери сили да принуди политическия елит да наложи лустрация и гласува от 15 години за "царе","вождове" и откровенни комунисти и дс-агенти няма как да иска да има институции и европейска държава,освен само на хартия.....

 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добре казано , г-жо Иванчева ..
  Само, малко червен цвят трябваше да пуснеш , да оцветиш .. Клановете в България , повече от 70 години ,вече , са оцветени в червено, комуно - червено ..)
  Клановият феодализъм , ни беше налаган и СЕГА , и днес го налагат , другарите - в червено ..))

  BIG AL
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Манифестите и статиите не ще променят нищо!
  Българите не щем съвременна и свободна държава, средновековната ни устройва напълно!

  klimentm
 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#21] от "chicago514":Проектът не беше на ДС , а на ЦРУ ! Както и Бойко .

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#35] от "mils5656":Гърците имаха незаработен висок стандарт на европейска вересия !
  Шарените лакърдии, дето се натрапват у нас за връзка между производителност на труда и заплатата, са абсолютно фалшиви в Гърция !
  Нашият локомотивен машинист работи за 1000 лева , гръцкият - за 5000 евро . От къде ? Да не би да кара влака 20 пъти по-бързо ? Гърците изядоха , изплюскаха , изпиха 350 млд евро за този висок стандарт . Сега скачат , защото трябва да се простират според чергата си. а черджето им е късо , късо ... Какво произвеждат ? Маслини , зехтин , цитруси - това което цялото Средиземноморие .
  Крепи ги туризмът , милиони туристи които идват да гледат старите им камъни и да събират слънце по островите.
  Я погледнете Финландия ! Нищо от казаното го нямат там. Нито климат , нито история . Но с труд и знания живеят добре си. Отворете гугъл на тази страна за да не ви обяснявам.

 44. 44 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Как мелничарите могат да победят?: ами като продържаваме само да си артикулираме, ей така, за кеф и удоволствие, ...тогава всеки да си яхне метлата, да настрои таймерите и да избере желаната посока (на това нещо, по-рано му викаха "спасяване поединично", а и сега е актуално!). И тогава, когато пристигнем на желаното място, ще видим, ...че бежанците, отдавна вече са ни изпреварили.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#39] от "thepirineagle":Г-жо , като започнете илюстрацията , почнете от Меркел ! Бивш агент на Щази ! Както де Мезиер , през Мартин Шулц без средно образование , през Юнкер , криминален тип , Барозу - бивш маоист .

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Много харесвам такива високопатриотични призиви , писани от грантови журналисти на издръжка на соросовите НПО.

 47. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#4:"г-н Думанов"]Може ли да се възстанови нещо, което го няма от 72 години? [/quote]

  82 г.
  С някои изключения даже 93 г.
  Нека не преглеждаме изторията избирателно.
  Естествено ако говорим за парламентаризъм и съответните демократични институции.
  Оставям на страна, че всяка институция по своята същност е създадена само с една цел, да служи на господарите си. Какво да направим, че у нас този господар е бил една или друга група, кръг, организация, а никога целият и самият народ. Никога !
  Прав си , че тези институции трябва да се изградят отново, грешиш в едно, тези институции никога до сега не са били създавани във вида им на обществено необходими, обществено контролирани, обществено създадени и обществено унищожени при отпадане на необходимост. Тоест ще трябва да бъдат създадени не отново, а за първи път.

 48. 48 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 641 Весело

  [quote#11:"save_knforest"]Материала е готин. На мен ми харесва. Систематизиран и обективен. [/quote]

  Отначало помислих, че говориш за народа!
  ))))

 49. 49 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Народа иска да живее така. Осъзнайте го. Народа не иска правова държава, защото просто не може да живее в такава. Ще трябва да спазва правила, а българина е над правилата. Българина е тарикат и прецаква другите, защото е по-хитър и по-умен. Малцинство са хората, които искат промени в съдебната система. Мнозинството не иска, защото може да влезе в затвора или най-малкото да им се потърси отговорност за някой неща. Замислете се, ако милиони хора искат нещо да се промени, има ли вариант да им бъде отказано. Но не са милиони, на протеста в събота се събраха 500 души, това са хората искащи промяна. 500 от 1.2 млн. население на София. Това са 0.04%.

 50. 50 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#32:"info111"]Истински големият мениджър и ръководител, особено на голяма фирма или институция Е ОНЗИ, КОЙТО ДОРИ И ДА ОТСЪСТВА, ДОРИ И ЗА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, ВСИЧКО ВЪРВИ НОРМАЛНО И КАКТО ТРЯБВА, ВСИЧКИ НЕГОВИ ХОРА У УПРАВЛЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА НОРМАЛНО ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА, И ОТСЪСТВИЕТО МУ НЕ СЕ ЧУВСТВА!
  Това означава, че МЕНИДЖЪРЪТ СИ Е СВЪРШИЛ И СИ ВЪРШИ РАБОТАТА УМНО И СТРАТЕГИЧЕСКИ, ЧЕ Е СЪЗДАЛ СТАБИЛНА И ПЕРСПЕКТИВНА СТРУКТУРА И Е ОБУЧИЛ КАДРИТЕ И ПЕРСОНАЛА СИ КАКТО ТРЯБВА, С ПОГЛЕД И В БЪДЕЩЕТО! [/quote]

  Първо да кажа, че си абсолютно прав! Но не за нашия вилает.
  Ако бг мениджъра направи горното, той веднага ще бъде сменен с братовчеда на едикойси и работата ще продължи, поне докато братовчеда не се намеси в работата.
  Затова бг мениджъра не дава инфо на подчинените, но го изисква от тях, всичко минава през него, за да е незаменим, нищо , че е невъзможно да се свърши нещо качествено по този начин, таланта не се насърчава, а критикува, за да не му изстине мястото (на шефо), хората се държат в страх за да не разперят криле, а и да нямат претенции. Машите мениджъри, приятелю, слагат в джоба си и Фройд и Юнг!
  Но и това има своите причини в дълбоката народопсихология на бг масите. Как го беше казал един нашенец: "У нас, когато започнеш да се държиш с някой, като с равен, той веднага започва да се мисли за по-горен от теб!"
  Велико!

 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  ." Представяте ли си например как мнозинството в германския парламент заявява писмено съгласие, че ще приеме даден текст, а след това, без никакво обяснение, гласува по коренно различен начин? Спомняме си обаче, че по повод промените в Конституцията, у нас стана именно така. Бихте ли допуснали"

  Тук започва манипулацията.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  "Може ли да се сетите за избягал от страната директор на най-голямата банка, в която и да е страна член на ЕС? Едва ли. Но ние си имаме, даже знаем къде е и чакаме сам да се върне."

  Това не отговаря на истината г-жо Иванчева. Сега линкове ли да постна, или просто да добавя че поне за два пъти си спомням. Официална молба/настояване за екстрадиция на Цветан Василев към сръбската държава.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Всичко това е вярно.Въпросът е защо толкова години не правим нищо по въпроса,а само гледаме,как да оцелеем.Никой не ние виновен,сами сме си виновни.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4574 Весело

  До коментар [#45] от "ahasver":

  Брей, че то само мутри начело на ЕС , също като у нас!?
  Да се чудиш как изобщо съществуват!

  klimentm
 55. 55 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 775 Неутрално

  По- ще му отива на Бойко вместо метла, коса защото под негово ръководство успешно вървим към закриването на нация и държава ! Ако бяха уволнили някой свестен човек с голям принос към обществото, едва ли Бойко би скочил да го защитава, но за чистачките на летището които вземат по-големи заплати от половината висшисти в България веднага направи пиар акция и се застъпи за простолюдието(нищо против чистачките) !

 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  "Първият проблем се казва Бойко Борисов"
  Така де, дойдохме си на приказката, хванахме "бика за рогата". Бравос!

  "Премиерът не спира да ни дава примери за институционална неадекватност. Той не разбира за какво съществуват институциите, опитва се да решава всичко лично и така окончателно лишава институциите от смисъл."

  Така де, да беше оставил на мира поръчките на "другари и сие". Лош Борисов, що така им наруши рахатлъка и бръкна в душата на бездънната им алчност??
  Институции викате? Ами че той разпореди на институциите да проверят и спрат някои поръчки. Като тази за личните документи на стойност над 500 мил., защото държавата ще поеме разходите по нея. Защото успяха да спрат четири милиарда от контрабанда, да възвърнат от акцизи, да съберат разни легални инелехални ДДС-та. Значи.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#42:"ahasver"]Проектът не беше на ДС , а на ЦРУ ! Както и Бойко .[/quote]
  Комунето пак се изтропа на метеното.
  ЦРУ отдавна си е дало оценката на ДОН "Буда". Биля у грамите на Байърли го е написало.

 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално


  "Вторият ни проблем е липсата на разбиране, че административната и съдебната реформа са двете страни на една и съща монета

  Без възстановяване на институциите, всяка съдебна реформа е обречена на саботаж. По тази причина с години се саботират и електронното правителство, и електронната здравна карта, и електронното гласуване – всички инициативи, които ще направят институциите прозрачни и подконтролни на гражданите. Да не говорим, че ще плащаме много по-малко, а ще получаваме много повече."

  Какво направи и защо НЕ го направи Костов 1997-2001 година по тези така сакрални въпроси? РМД-та разни, бонови книжки там комсомолски, приватизация за наште хора, че да не се загубят червените пари. За да излезат на светло. Да не говорим за създаването на вторич стълб за задължително "доброволно" осигуряване. Пак по идея на гениалния Костов. Наистина е гениален, но от тъмната страна.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Преди няколко дни, по една от телевизиите, беше излъчено интервю с труженици от чистотата, не тези от летището, а тези от улиците. Запомних част от изказването на една от чистачките, както се видя безспорно интелигентна жена, която цитира мисъл на българския патриот полковник Дрангов: "Стълбище се мете отгоре надолу".
  Как да не повярваш на нещо, което е проверено на 100% в практиката. И как да не побеснееш от безсилие, когато видиш метлата в ръцете на сметта!!

 60. 60 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#56:"достатъчно"]Така де, да беше оставил на мира поръчките на "другари и сие". Лош Борисов, що така им наруши рахатлъка и бръкна в душата на бездънната им алчност?? [/quote]

  Въх, а кога ги обявяваха тез поръчки, Бойку де беше? На мач с "Бистришките тигри" ли?
  Лилито, дето до оня ден се мяташе като Матросов на амбразурата да ни обяснява, че най високата цена била най-реална, а италианската и турската фирми не можели финансово да обосноват по-ниските си оферти, що не е наритана още, а?
  А Бъчварка нима не знаеше до сега, че БНБ имали капацитета да се справят с новите документи за самоличност, та обяви поръчка за половин милиард? Тя каква е в това правителство - далечна непозната някаква на Бойку или негов Зам., та и пиарка му беше до оня ден?
  Новия Закон за обществените поръчки, дето отваря вратите за корупцията още по-широко, кой го прие? ГРОБ, ДПС и АБВ.
  Аре потапяй се у червеното герберско блато и пътувай.

 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  " И как да не побеснееш от безсилие, когато видиш метлата в ръцете на сметта!!"
  УАУ! Импулсът за манипулиране бил заразен май... На теб тази метафора, хипербола въпрки това ти се е получила добре.
  Вждаш ли как въпреки че сме на противоположни мнения, пак можем да признаваме понякога таланта на опонента. Въпреки погрешния таргет за манипулиране.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Последният ми коментар е до 59-ия Мърмор. Може ли да ти викам "мъри"?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 63. 63 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#60] от "choss":
  "Въх, а кога ги обявяваха тез поръчки, Бойку де беше? На мач с "Бистришките тигри" ли? "
  Мислех да ти отговоря с една хубава и "цветна" алегория за функциите на един Премиер, но след подобна реакция от твоя страна, без да съм те дори с половин коментар предизвикала:

  "Аре потапяй се у червеното герберско блато и пътувай."

  ...вдигам "платната" към някой бряг дето има по-възпитани хора.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Цялото политическо поведение на ББ е микс от рода на "Дъ бест оф Путин енд Лукашенко". И въпросните общуват с народа, организират си преки линии, изслушват конкретни дребни проблеми на обикновени хорица и нареждат на придружаващите ги чиновници да вземат конкретни мерки по конкретния сигнал и да докладват резултатите. Самите руснаци виждат, че държавата им е нефункционираща и императорът-президент е последната им надежда. Та за руснаците, които ни най-малко не са се простили с манталитета си на крепостни селяни-поданици, това може и да е нормално. Само дето в Европа на това му се вика евтин популизъм. Въобще ББ седше добре като кмет на София иможе би в началото на първия си мандат като премиер, обаче взе да се изтърква и да става вреден с глупостите си. Това е нормалният "жизнен цикъл" на всеки политик, но това не е проблем на обществото като цяло. Политиците са като салфетки - изсекваш се и ги хвърляш. Важно е обществото да прогресира.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":В Риа новости има един сайт :" Защо Меркел не желае да си спомни за Донецк". Там е много по-подробно .
  Нашият Иванчо Костов също е преминал през Донецк доколкото си спомням.

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#57] от "choss":Значи който не ви изнася е комуне ? А ти какъв си ? Айде да не казвам ,че току що се връщам от седмица творчески отпуск , даден ми от твоите шефове от Дневник.

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Няма да ни омръзне да оцеляваме, докато сме цели. Но си мисля нещо друго - ако капацитета на Русия беше колкото на Холандия, що толкоз се плашат от нея? Цялото НАТО се спотайва на границите и. И щом пък в Русия хората си нямат грам доверие помежду си, то не би трябвало изобщо да и се обръща внимание. И как така името на Русия участва за щяло и нещяло във всички възможни постановки. Ами забравете, че има Русия и си гледайте кефа.

 68. 68 Профил на wh1tesnake
  wh1tesnake
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#63] от "достатъчно":

  Бегай по-надалече и не се връщай повече, трол скапан!!!

 69. 69 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Весело

  [quote#66:"ahasver"],че току що се връщам от седмица творчески отпуск , даден ми от твоите шефове от Дневник. [/quote]
  Хахахх...не бях поглеждала цензурата под такъв по-скоро позитивен ъгъл. Мерси, ще ми е от полза за следващия път. Е, аз ще се спасявам, щот тук двама" джентълмени" са ми набрали якооо...
  Чеки, да се подмажа по темата. Статията е написана изключително умятно със само две-три нежни манипулацийки и една вопиюща неистина! За искането за екстрадиране на госина Василева.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 70. 70 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  "Грешка!
  Институциите трябва да са такива, че да продължат съществуването си и при липса на дадени "личности"! "

  Институциите и изпълнителите /личностите/ са еднакво важни. Системата, законите, процедурите и т.н може да са перфектни, но без точните хора на точните места нищо не се получава.
  Да не говорим за ролята на лидерите . Това са азбучни истини, но тъй като целта е да се принизи ролята за България на лидер, като Борисов, се стига до абсолютизиране ролята на институциите.

 71. 71 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2243 Весело

  [quote#51:"достатъчно"]Тук започва манипулацията.[/quote]

  [quote#58:"достатъчно"]Какво направи и защо НЕ го направи Костов 1997-2001 година по тези така сакрални въпроси? РМД-та разни, бонови книжки там комсомолски, приватизация за наште хора, че да не се загубят червените пари. За да излезат на светло. Да не говорим за създаването на вторич стълб за задължително "доброволно" осигуряване. Пак по идея на гениалния Костов. Наистина е гениален, но от тъмната страна.[/quote]

  Това което сте написали, госпожо, ми е повече от "достатъчно", да схвана как се манипулира! Сладуранка, батюва!

 72. 72 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "ahasver":

  Сорос е Троцки на нашето време--според ченгетата е виновен за всичко. Но той е вече супер дърт. Утре като пукне намерен ли е вече кандидат да поеме мястото му да е Троцки на следващото поколение?
  Ако не--е време вече, време. Че иначе като се скача и блее "четири крака добре--два крака лошо!" кой ще е чуждестранния агент виновен за всичко?
  Или ще деградираме до нивото на Русия и вместо международен злодей, ще имаме местен Навални/Ходоровски/Дайнов/Кръстев които ще трябва да поемат бремето че са виновни за всичко?
  Има ли вече опорни точки за тая работа, или ги бавят още шефовете отгоре?

 73. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Авторката в някои неща е права. Кризата в доверието е безспорна. А там, където има някаква криза, нещата буксуват. И тъй като в България доверието в институциите хич го няма, тя е в тотална криза.

  До тук добре. Но кой е виновен за тази тотална липса на доверие и за последвалата от това криза?

  Всъщност в първите дни и години след дворцовия преврат от 10.11.1989 година народът повярва в идващата свобода и демокрация. Беше интусиазиран, че глупостите и глупавите ограничения от времето на комунизма са отминали и пред него се разстилат просторите на свободата, демокрацията и просперитета. Просперитет не само в нематериалната, но и в материалната сфера.

  Провалът на първото седесарско правителство на Филип Димитров и управленческото безхаберие при Беров охладиха неговия ентусиазъм, той реши да заложи на познатото и масово глласува за БСП. Но само за две години разбра, че това, което му е било познато се е променило, поведен от СДС се вдигна на борба и след падането на правителството на Жан Виденов на БСП масово гласува за новата надежда, подмемен от щедрите обещания. Гласува за Иван Костов и за СДС, само за да разбере, че новите с нищо не са по-добри от старите. И че в областта на ограбването на народа с нищо не се различават от тях. Така че единственото ново, което всъщност беше направено, то е, че беше поставено основата на изграждането на една нова законова система, която законово узаконява беззаконието. Една система, в която законите така са формулирани, че на практика тяхното нарушаване да може да остане съмсем законно ненаказуемо. И затова при следващите избори реши да заложи на нещо, което на времето си е било достатъчно приемливо. Заложи на легендата за МАЛКОТО ЦАРЧЕ, което е изгонено от комунистите да се скита немило, клето и недраго по белия свят. Още повече, че той не като партия само, а и като ЦАР обеща само за 800 дни да го направи европейски не само географски, но и по жизнен стандарт. След което основната му работа беше да си възвраща това, което някога е принадлежало на короната, но незаконно е било приватизирано то баща му, цар Борис ІІІ. Докато в същото време корупцията започва бързо да повишава нивото и размаха си – процес, който продължи поне до края на управлението на Първата тройна. А всъщност продължава да нараства, макар и не толкова интензивно, и до сега. Така че СЕГА ВСИЧКИ ОСНОВНИ УПРАВЛЕНЧЕСКИ СИСТЕМИ И ИНСТИТУЦИИ СА ВЕЧЕ НАПЪЛНО И ИЗЦЯЛО КОРУМПИРАНИ. А хората вече не вярват на никого и на нищо. Особено на институциите, които вместо да го защитава, го заплашват и го ограбват.

  При такова реално положение на нещата в държавата на институциите не може да се разчита сериозно за нищо, което е положително. А реформирането на една институция така, че тя да започне нормално да функционира така, както е полезно за държавата и на народа, отнема не дни и седмици, не дори и месеци, а години. В същото време правителството фактически няма зад себе си мнозинство в парламента, а извън него ДСБ, ПМ и НПО-тата правят дори и невъзможното, само и само да свалят правителството и да предизвикат предсрочни избори. Като си вярват, че между падането на правителството и изборите ще успеят така да се позиционират, че да получат на практика цялата управленческа власт или поне създаването на такава власт, която ще им позволи напъно да овладеят и да постават под свой негласен контрол цялата съдебна система.

  При такава реална ситуация ако прмиерът иска да спре някаква особено вредна за държавата и за народа корупционна сделка или корупционен процес, той няма никаква възможност да очаква помощ и резултат от някаква неподчинена пряко на него институция. Те са негодни да играят такава роля. Затова единствената му възможност е да се опита да го направи сам – не толкова като институция, колкото като личност. И той точно това прави сега, като залага както своята популярност, която не е малка, в това число и извън страната, но и своята политическа кариера. И бъдещето на партията си. Но го прави, за което трябва не да го опрюване, а да го подкрепим.

  Така че хората, които го оплюват за това, което прави в това отношение, или не разбират абсолютно нищо от политика, или не знаят какво е реалното положение в държавата, или просто искат да унищожат и ББ, и ГЕРБ, да заграбят по втория начин властта, да я бетонират чрез обсдебването на съдебната система, след което спокойно да се радват и наслаждават на благинките от нея. Без да им пука за народа или за държавата.

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 923 Весело

  Много интересно като как "Изтока ДА вярва на Запада." като в последните 1200 години имаме поне 50 много големи похода от типа Drang nach Osten! Верно, предимно неуспешни, ама луд умора няма, само се поти......

  И в момента "Западът" се е накиснал в каша до шия опитвайки се да дава тон в живота на Арабите например... Афганистан 2001, Ирак 2003, Арабска пролет 2011 сега подбраха и Камерун ......
  За сагата Югоизточна Азия да не отварям дума и там "Западът" "чете" лекции на "туземците" таман 30 години 1945-1975....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#72] от "yxm09384148":

  Не обиждай човека, като разбиращ и практикуващ икономиката и политиката Сорос е в пъти над Троцки.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "lone_wolf":
  Проблемът е в мисленето на хората. ГЕРБ, БСП и другите са продукт на това наше мислене.
  Тоест, вината си е у нас. Не я търсете на друго място.

  Pivoley
 77. 77 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Искам да питам бойко това от снимката вижда ли го в огледалото често. Там е истината другарчета червени и след 26 години не е късно да се запали...фадромата.

 78. 78 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#63:"достатъчно"]...вдигам "платната" към някой бряг дето има по-възпитани хора.[/quote]

  Пътувай!

 79. 79 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#66:"ahasver"]Значи който не ви изнася е комуне ? А ти какъв си ? [/quote]
  Комунето си е комуне. За другите не знам, но на мен определено не ми понася.
  А аз съм такъв, какъвто съм, но комуне е нещото, което никога не бих могъл да съм. Имам генетична непоносимост.

 80. 80 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  ". А реформирането на една институция така, че тя да започне нормално да функционира така, както е полезно за държавата и на народа, отнема не дни и седмици, не дори и месеци, а години. В същото време правителството фактически няма зад себе си мнозинство в парламента, а извън него ДСБ, ПМ и НПО-тата правят дори и невъзможното, само и само да свалят правителството и да предизвикат предсрочни избори. Като си вярват, че между падането на правителството и изборите ще успеят така да се позиционират, че да получат на практика цялата управленческа власт или поне създаването на такава власт, която ще им позволи напъно да овладеят и да постават под свой негласен контрол цялата съдебна система. "

  Не си спомням изобщо да съм чела така достъпен за разбиране ,синтезиран и точен анализ. Блестящ! Моите почитания!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 81. 81 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#73] от "glog":
  Предния ми пост също е адресиран към вас. Надявам се да нямате нищо против, ако цитирам части от целия ви анализ в подходящи теми.

  "Така че хората, които го оплюват за това, което прави в това отношение, или не разбират абсолютно нищо от политика, или не знаят какво е реалното положение в държавата, или просто искат да унищожат и ББ, и ГЕРБ, да заграбят по втория начин властта, да я бетонират чрез обсдебването на съдебната система, след което спокойно да се радват и наслаждават на благинките от нея. Без да им пука за народа или за държавата"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 82. 82 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1000 Весело

  [quote#79:"choss"]А аз съм такъв, какъвто съм,[/quote]
  Хаххахах...ти изби рибата бе братче!!! Благодарско, ще се смея поне няколко часа, като си спомням за този "бисер" на мисълта! Мисъл ли казах (????)...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#72] от "yxm09384148":Не виждам прилика . Троцки е реализирал желанията на шефовете си от Америка . Същите Ротшилдовци , които водят и Сорос. Прилика има между Троцки и НПО. Перманентната революция.

 84. 84 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  ББ с метлата, просто озадачаващ момент. Докато цивилизованите общества са в надпревара, ние наоколо още с метлите се моткаме. Буквално.

 85. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#73] от "glog":Глогинке , основен недостатък на българина се оказа прекалената му емоционалност. Склонен е да вярва на всякакви сладкодумни мошеници. Цитирания от теб Филип Димитров , например , е луд за връзване , народът му връчи държава да управлява. Може ли да търпиш министър-председател , който в работно време се съблича чисто гол , по косми и се разхожда из кабинета си ? При първата такава проява трябваше да извикат санитарите от Карлуково и да го махнат от там.Той и сега има привърженици и минава за политик ! После беше на власт един обикновен крадлив циганин . След него бивш цар , на който някой (кой ?) му беше написал едно листче да прочете. Когато чух лафа му ,че е господар на мълчанието , разбрах ,че сме попаднали на поредния глупак , който няма какво да каже. Сега се вихри ново зрънце в политиката с амбиции за президент . Набери името му в гугъл и добави селфи . След това селфи трябва да избяга в джунглите на Амазония , където не го познават. Вместо това се разхожда из парламента. Имаме и един ,дето не можа да накара жена си да застане до него за снимка ! Друг рита топка в работно време. Въобще , нашият народ се оказа наистина на последно място в Европа ПО ПИПЕ !

 86. 86 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Ами хайде да си разрешим проблема "Борисов"! Веднъж завинаги. За да можем най-после да се отделим от дъното и да започнем да изплуваме - нагоре.

 87. 87 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#80] и коментар [#81] от "достатъчно":

  Благодаря!

 88. 88 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#85] от "ahasver": ≪Въобще , нашият народ се оказа наистина на последно място в Европа ПО ПИПЕ!≫

  С изложението съм съгласен. С крайния ти извод – НЕ! Но е много дълго за доказване. Би трябвало да се върнем назад и да преминем през цялата история на България и на българите след тяхното заселване между Черно и Каспийско море, Кавказ, Волга и Дон, за да можем не само да го разберем, но и да го докажем. Нещо, което тук няма как да бъде направено.

  À à è ѝ ò – „”

 89. 89 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Аз като адвокат винаги съм казвал на клиентите си,че договора материализира а не създава доверието.Но какво да правим с институциите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK