Иван Кръстев пред "Дойче веле": През XXI век миграцията е новата революция

Иван Кръстев

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Кръстев 


Съпротивата на източноевропейците срещу бежанците е своеобразен бунт срещу глобализацията, казва в интервю за "Дойче веле" политологът Иван Кръстев, според когото бежанската криза ни връща към разделението Изток-Запад.


Разпада ли се Европа? В серия от публикации авторитетният германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" представя мненията на известни международни наблюдатели, сред които е и българският политолог Иван Кръстев. В специално интервю за "Дойче веле" "Това ли е краят на Европа?" Иван Кръстев излага възгледите си по въпроса. "Дневник" препечатва интервюто. Заглавието е на редакцията
В статията си "Утопията за живота отвъд границата" Вие цитирате унгарския философ Миклош Тамаш, според когото Просвещението като основополагаща идея на ЕС предполага световно гражданство. Но, както отбелязвате, това означава, че или бедните и нефункциониращи държави трябва да станат места, където хората искат да живеят, или пък Европа трябва да отвори границите си за всички. Можем ли да очакваме в скоро време да се случи едно от двете?


- Скоро не, а и въобще не. Днес светът е пренаселен с провалили се държави, където никой не желае да живее, а Европа не иска и не може да държи границите си отворени. Гражданите-избиратели няма да го допуснат. Тъй че същинският спор не е за това дали Европа трябва да засили контрола на границите си, а как да го направи, без да загуби самоуважението си и уважението на другите. Или с други думи: как бихме могли да помогнем на най-страдащите хора в този свят, без да разрушим собствения си свят. През 1981 година за пръв път беше проведено глобално допитване на тема къде хората се чувстват най-щастливи. Тогава нигерийците бяха точно толкова щастливи, колкото и западногерманците. 35 години по-късно положението е съвсем друго.


Какво се е променило през тези 35 години?


- Нигерийците вече имат телевизори, а с помощта на интернет младите африканци или афганистанци само с един клик могат да видят как живеят европейците, какви са техните болници и училища. Глобализацията превърна света в село, и то село, което живее в условията на диктатура: диктатурата на глобалните сравнения. Хората вече сравняват живота си не с този на съседа, а с живота на най-благоденстващите на планетата. В този днешен силно омрежен свят тръгва нова революция - революцията на миграцията. През XX век масите се вдигаха на социални революции и маршируваха под знамена, а през XXI век миграцията е новата революция. Тази революция изнасят на плещите си безброй отделни хора и техните семейства, които са въодушевени не от светлото бъдещето (каквото им рисуваха идеологиите от XX век), а от картинките за живота отвъд границите им, които гледат в интернет. Новата революция обещава радикални промени. И за все повече хора "промяна" означава да сменят не правителството си, а страната, в която живеят.


Но всяка революция е бременна и със своята контрареволюция.


- Да, революцията на мигрантите създава тревожната опасност от съответна контрареволюция в Европа. Само допреди няколко месеца солидарността с хората, които бягат от войни и преследвания, беше грандиозна в много западни страни. Днес обаче наблюдаваме обратната тенденция: надига се страхът, че същите тези чужденци може да разрушат социалните държави в Европа, тяхната хилядолетна култура и нашите либерални общества. Страх от исляма, от тероризма, от нарастваща престъпност, един неопределен страх пред Чуждото - това е сърцевината на моралната паника в днешна Европа. Вътре в ЕС канцлерката Меркел дълго време беше символ на самочувствие и решителност, а днес някак напомня на късния Горбачов: с благородни намерения, но наивна. Европа се чувства застрашена от нейното "ще се справим". Изобщо кризата с бежанците променя цялата европейска политика. И застрашава самия европейския проект.


Но през последните години този проект неколкократно беше застрашаван.


- Да, но бежанската криза променя радикално политиката в Европа. Финансовата криза раздели ЕС на кредитори и длъжници и отвори разлом между Севера и Юга, докато бежанската криза ни връща към разделението Изток-Запад. Брюксел твърди, че източноевропейците не проявяват солидарност, но всъщност си имаме работа със сблъсъка между два различни вида солидарност. От едната страна е солидарността по национален, етнически и религиозен признак, а от другата - нашият дълг като хора, задължението да помогнеш на най-страдащите. През 1920-те години 25 на сто от населението на България бяха бежанци и българите с основание се гордеят, че успяха за кратко време да интегрират тези хора. Но те успяха да го направят, защото бежанците бяха българи като тях самите. Тяхната солидарност беше етническа. Днес източноевропейците не смятат, че дължат на други хора, бягащи от войни и преследвания, същата солидарност, която дължат на своите съотечественици. За мнозина на Запад това поведение е морално скандално. В Германия, например, 10% от населението се включиха като частни лица в помощните акции за кандидатите за убежище, докато в същото време обществеността в Източна Европа остава хладна, а политиците дори атакуват решението на Брюксел за разпределяне на бежанци - и то при положение, че през 2015 година в Словакия, например, са влезли 169 бежанци и само 8 от тях са поискали убежище.


Означава ли това, че Изтокът и Западът в Европа имат различни ценности?


- Кризата с бежанците нагледно показа, че Източна Европа възприема като заплаха универсализма, върху който е изграден ЕС - ценности, които за мнозинството западноевропейци са сърцевината на тяхната европейска идентичност. Западът е свикнал да мисли себе си като човечеството, докато в Източна Европа това не е така. В повечето западноевропейски страни кризата с бежанците доведе до поляризиране на обществото, до сблъсък между привържениците и противниците на политиката на отворените врати, между онези, които приемат бежанците в своите домове, и онези, които подпалват бежански приюти. В Източна Европа се случи точно обратното: нашите по правило поляризирани и разделени общества внезапно се обединиха и почти единодушно се обявиха против бежанците. Това е един от редките случаи през последните десетилетия, когато източноевропейските правителства говорят онова, което мисли мнозинството. Но тази позиция на Източна Европа е особено неразбираема за мнозина на Запад. Най-вече заради следните две обстоятелства: първо, през по-голямата част от 20-ти век източноевропейците до голяма степен бяха заети с това или сами да емигрират, или да се грижат за мигранти; и второ - в повечето средно- и източноевропейски страни няма почти никакви сирийски бежанци.


На какво тогава се дължат тези предубеждения?


- Възобновените напрежения между Изтока и Запада в Европа не са някакво нещастно стечение на обстоятелствата. Техните корени са в историята, в демографията и в сътресенията на посткомунистическия преход. Съпротивата срещу бежанците е своеобразен бунт срещу глобализацията. В Средна и Източна Европа историята играе важна роля, а често пъти историческият опит противоречи на днешните обещания на глобализацията. В Средна Европа познават предимствата, но и сенчестите страни на мултикултурните общества - при това ги познават по-добре, отколкото другаде в Европа. В западната част на Европа срещата с извъневропейските светове минава под знака на наследството от колониализма, докато средноевропейските държави възникват в резултат от разпадането на империи и последвалите етнически прочиствания. Преди Втората световна война Полша, например, е мултикултурно общество, където една трета от населението са германци, украинци и евреи. В днешна Полша живеят 97% поляци, а това я превръща в една от етнически най-хомогенните страни в света. Ето защо за мнозина поляци връщането към етническото многообразие изглежда като свличане обратно към тежките времена между двете световни войни.


Но има и още едно разминаване. Европейският съюз е изграден върху две идеи. Френската за нацията, според която принадлежността се дефинира като лоялност към институциите на републиката. И германската за държавността, според която провинциите са силни, а федералният център е относително слаб. Средноевропейските страни обаче, обратно, възникнаха на базата на германската идея за нация и френската идея за държавност. Тоест, Средна Европа комбинира страхопочитанието на французите към централизираната държава с традиционния възглед на германците, че принадлежността към една нация се основава на общия произход и общата култура. Но това, което мнозина източноевропейци отказват да приемат, е, че за разлика от "Полша за поляците" или "Германия за германците", лозунгът "Европа за европейците" няма политическа сила, защото Европа не може да бъде етническа идентичност, ние нямаме общ език, а общата ни история по-често ни разделя, отколкото обединява. Звучи донякъде парадоксално, но отхвърляйки бежанците, източноевропейците може да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС. И в резултат от това самите те да бъдат отхвърлени от западните общества.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8821 Неутрално

  На зададения въпрос:Разпада ли се Европа? Иван Кръстев е отговорил с :''Май да !''.

  [email protected]
 2. 2 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Надявам се Кръстев, да мисли тези революции за също толкова опасни колкото и едни други, дето миналия век ги пробваха много. Потушване, потушаване, само потушаване е отговора.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Може би!" ))

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Всички говорят за бежанци.Бежанците са една много малка част от нашествието.Източноевропейците са бедни ,за да си позволят да издържат емигранти ,които струват повече от 2-ма пенсионери.Не става дума за ценности, а за пари.Богат на беден не вярва.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Светът е пълен с провалени общества. Всеки вече има телевизор и иска да живеее "като бял човек". Само дето иска да се случи наготово и веднага. И търчи към уредените общества че е по-лесно. Като си носи селото в главата де...

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Революция?
  Кръстев макар и набеден либерал си го влекат ленинизмите и тва си е.
  Имаме същото, като при великото преселение на народите, същите варвари, от същите ширини, а вероятността да ги спрем при Цариград както през 717 е никаква..

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Съпротивата на източноевропейците срещу бежанците е своеобразен бунт срещу глобализацията
  ----------------------------------------------
  Дрън-дрън
  Съпротивата е в такава степен, защото са мюсюлмани, и то идващи от ареала на най-дивашкия ислям.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Кръстев дал интервю на Андреев.
  Лика, прилика са си двамата - колко лоши са източноевропейците и в частност българите и как не искат да помагат на бедните "лекари". Ами вземете си ги у вас, бе...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Съпротивата на източноевропейците срещу бежанците е своеобразен бунт срещу глобализацията[/quote]

  това не е глобализация бе, баце. това е нашествие на мюсюлмански, варваски орди. глобализацията е нещо много различно.

  reddit.com/r/The_Donald/
 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Кръстев не е политолог, защото не преподава в университети и не пише книги, и следователно не излага възгледите си. Той е лобист и като такъв, излага възгледите на тези, които финансират НПО-тата му. Богат речник и никакви идеи, или както казват новите "братушки": style over substance. Но поради ниското ниво на средния българин, доста средни българи са запленени от него.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  "Звучи донякъде парадоксално, но отхвърляйки бежанците, източноевропейците може да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС. И в резултат от това самите те да бъдат отхвърлени от западните общества."

  Поне в това трябва да вникнат нашенските тарикати, които се изхранват от европари.

  подпис
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Удобно ни е да си внушаваме, че се съпротивляваме против исляма. Ако пришълците например бяха индийци, дали щяхме да ги харесаме.
  Най-важната поука от събитията последните 5-6 години би трябвало да бъде една - ЕС трябва да има силна армия.
  Със силна армия нито исляма, нито Русия, нито Китай са опасни.

  подпис
 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Трябва наистина да си много умен, за да може да наговориш толкова глупости.

  Само Иван Кръстев го може това. Запазена марка. Странно животно, но явно се продава достатъчно, защото от години коментира...и то така, че е трудно да определиш дали се вписва в здравия разум или си е взел писанията от генератор на постмодернистични текстове в нета.

  Или генератор на Иван-Кръстеви анализи...

 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Иван Кръстев се прави на интересен, пропускайки разликата между Революция и Криза. В случая окупационна криза, чрез демографска агресия. Иска ли да каже, че Косовската демографска криза, завършила печално за местното сръбско-православно население е перспективата на либерална Европа.

  Точно източно-европейската антиокупационна съпротива, проиизлязла от унизителната, дългогодишна, съветска окупация и разрушаване на народностната и културна тъкан е естествената и правилна самозащита срещу глобалните примитиви, сравними с нашествие на скакалци.

  Надали Иван Кръстевите повърностни интелектуални финтове ще ни възстановят от целенасочената азиатска агресия. Разлика между ДАЕШ и болшевиките е само в заливането на Европа с подплашено население, вместо с милиони трупове на място.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Обаче ще е гот Иван Кръстев да коментира някой свой текст със своя метод, а после да коментира коментара...и да видим какво ще стане, като стигне до безкрайна рекурсия

 16. 16 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Да припомним все пак:

  Революцията е исторически период на смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред. Тя е спонтанно или организирано вдигане на народните маси, най-често от ниските слоеве на населението, поради масово недоволство от управлението...

  Извършва се на място, а не у съседите.

  Navigare Necesse Est
 17. 17 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Въпроси, които ще се счетат за маловажни:
  1. Защо се отменят няколко общекствени поръчки, които са по същата схема като стотици неотменени преди това?
  2. Защо професорите в БАН след реформата вземат колктото чистачките в БАН и няколко пъти по-малко от чистачките на аерогарата?
  3. Защо средното ни образование произвежда неграмотни?
  4. Защо се затрива въпреки евродиректива полицейската академия, в която преподавателите ще вземат заплати като професори в БАН и по-ниско и чистачки?
  5. Защо в здравната реформа ще ни лекуват с отпечатъци а не всеки да може да види по интернет какви лечения са му приписали, което е най-сигурния контрол?

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  Интересен е фокусът върху "източноевропейците, които може да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС."
  Реалността, г-н Кръстев е, че кризата вече има място, и то от "солидните" западноевропейски членове на ЕС. Как иначе да обясним предоговарянето на членството на Великобритания, или граничните ограничения в Дания, Холандия, Австрия и т.н. Да се бие по източна Европа е удобно, изгодно и практически безопасно, особено когато интервюто е пред "Дойче Веле", но обективността налага да се акцентират и моментите на несъгласие по стратегията на Съюза заслужаващи внимание и сред "традиционните" членове.

 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Кръстев ли много се объркАл, мнозинството от хората в Зап. и Източна Европа ли? Източноевропейците може и да са малко параноични към представители на извъневропейски култури, но не само в частни разговори, обикновенните англичани ,французи,испанци,германци и т.н. са не по-малко обезпокоени от това необяснимо,не-рационално и безумно отваряне на врати за множество нови непроверени имигранти,при положение,че огромни групи от предишни такива изобщо или много малко са се интегрилали в приелите ги общества. Добавете на това и фона от беснеещ ислямизъм, често и от средите на родените в Европа мюсюлмани,огромната тежест върху социалната сфера и ниския икономически растеж, придружени със стагниращи или намаляващи доходи и възможности за средната класа и работническите прослойки, и всеки сам ще си отговори на определени въпроси.
  1. Защо да приемаме огромни количества хора от които икономиката ни няма нужда,вместо квалифицирани и образовани кадри?
  2. Защо да приемаме хора,чиито живот не е пряко застрашен - именно идват от вече сигурни държави.
  3. За да бъдем хуманисти, защо просто не им помогнем в собствените им страни,ако са прокудени, и в бежанските лагери и страните в които са намерили вече подслон?
  4. Защо няма стройна и обективна, и най-важното бърза, процедура по депортация.
  5. Защо се искат квоти, при положение,че няма ясни правила за бежански статут,нито действителна ефективна охрана и контрол подобни на тези на Австралия и САЩ?
  6. Защо в цяла Европа ни се внушава,че да контролираш истински границите си да имаш реалистична имиграционна политика подобна на САЩ,Канада,Австралия не е "хуманно"? Споменатите държави "не-хуманни и не-цивилизовани" ли са? Или по-малко отворени към глобализацията?

 20. 20 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо като елемент от сриването на Академията на МВР г-жо Бъчварова, един ден преди ректорът на Академията да бъде изслушан като поканен в парламентарната комисия по Вътрешен ред и сигурност, ВИЕ ПОИСКАХТЕ ОСТАВКАТА НА РЕКТОРА? Има ли демокрация в България, или МВР се управлява по тоталитарен маниер както по времето на другаря Йосиф Висарионовеч Сталин?
  СКАНДАЛ! СКАНДАЛ! СКАНДАЛ! Престъпление ли е депутатите да поискат да чаят ректора на Академията, при положение че министерското социологическо-сарай-библиотекарско ръководство затрива МВР и не иска и да чуе, че за страната има заплахи за националната сигурност, бежанци, престъпност, а само плаши полицаите с отномене на техните заработени заплати при напускане и пенсиониране и много от тях, всичките некорумпирани, напуснаха, защото корумпираните отдавна е известно че не работят за заплати, те могат да останат да работят за премудрото си ръководство безплатно, тъй като с тези реформи в МВР честните се заменят с подобни фалшификати. И неслучайно с всяка реформа в МВР общественото доверие в МВР пада с поне 5%, а след тая ще отиде на нулата, това не е никаква реформа, а тормоз планиран тормоз върху всички честни полицаи в България. Позор за тези, които две години притесняват хората в МВР с псеводореформите си.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Европейците проявиха своята солидарност.Те приеха достатъчно имигранти.Да не говорим,че в Европа от години идват икономически имигранти,особени в държави,които са били колониални.Сега за 2 години,дойдоха милиони.Колко може да понесе Европа.Ако останалия свят си мисли,че Европа ще понесе цялата тежест от войни,които тя не води,някой лошо си прави сметките.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Много хубаво,че африканците имат телевизори и виждат как живеят хората по света.Само че,европейците не са получили хубавия живот даром,а след Втората световна война са работили здраво,за да го постигнат.И тези същите африканци сега са решили да дойдат и да споделят хубавия живот,без да са допринесли за него,с европейците.А не питат гражданите на Европа ,дали са съгласни.

 23. 23 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Признавам си, подобен анализ ми се въртеше в главата, но нямайки трибуната, пред която да го споделя ме караше да събирам парченца подкрепа от тесен кръг съмишленици...!!!

  Найстина, Иван Кръстев е невероятен политолог и разказвач...Ерудит!!!

  Форумът е в будна кома...
 24. 24 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1756 Весело

  Другарю Революционер Кръстев, от кохортата на Централноевропейския Отворен Сорос институт, РЕВОЛЮЦИЯ няма да има. Много искате едни пролетарски, пардон бежански маси да пометат прогнилия строй на националните държави и да установят диктатура на проле...пардон Диктатура на ИМИГРАНТА, но няма да стане.
  Другарю Кръстев, и другата класика на капиталовата революция "разделяй и владей", приможена меду источна и западна Европа няма да стане. НЕ за друго, ами защото много ви се иска от Новия Отворен Интернационал да заграбите източното поземлено пространство за сметка на запазването на западните земи. НО на изток не ни пука за желанията Ви, уважаеми Другарю Кръстев. А на запад са свикнали те да вземат, а не да дават. Въпрос на исторически генезис.
  Та Революцията Ви се отлага. Което също може да бъде кърваво. Да не дава революционния Ви боГ такива работички за вашата революционна кръвчица.
  Вся власть ИМИГРАНТУ?

  !

 25. 25 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много добър текст! Респект!

 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  До коментар [#9] от "zzatke":

  Кръстев и вампирите дето са се скрили зад фразеологията за открехнатия социум точно това имат в предвид под грлобализация - нашествие на мюсюлмански орди и глобализиране на исляма в завладените земи.
  !

 27. 27 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Любопитно

  " .......източноевропейците може да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС. И в резултат от това самите те да бъдат отхвърлени от западните общества."
  Ерго, да ги "налапа "ламята от изток! Не изглежда правдоподобно, кукувица да е изпила мозъците на "източноевропейците" и на "западните общества", и те да збъднат мечтата на кремълският Хитлер!

 28. 28 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Иван Кръстев, Александър Андреев и Дойче Веле, думи нямам :Д

 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Graf":

  ...и кои /какви варвари си спирал при Цариград... альоооо, тов. бухгалтерчик...

  хахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Всеки вече има телевизор и иска да живеее "като бял човек".

  и диван! пред Теуевизоро, есесно!

  хахахахахахаха

  ... а соросоидите и попкорн(и)!!!

  хахахахахаха

  ... те това си е ТО - диванни войни, телевизионни (тип мосфильм революции... ура, другарки!)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  И в резултат от това самите те да бъдат отхвърлени от западните общества."

  ... ей ги де са системните Грешки... западни обществА, а не обществО... тук приключва всико, за което плямпа пост/ню Интернационала...  културните пространства са уникални и поради това - ценни... а обективно погледнато, уникално и ценно е само Българското (всичко друго са "езикови и културни транскрипции"... ше ме простите, надявам се )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#24:"AzDebil"]Другарю Революционер Кръстев, от кохортата на Централноевропейския Отворен Сорос институт, РЕВОЛЮЦИЯ няма да има.[/quote]

  ... сефте попадам на Ваш опит за "изказване на мнение"...

  (смешно е... не'кви клишета...)

  *тези и позиции - по-после...

  хахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "thepirineagle":

  +++ Европа "показва пътя"... начина на поведение, който води към по-"уредено" съществуване... безсмислено е да товариме Отличника с отговорности за тайфата двойкаджии и повтарячи на 3-ти клас (репетенти, по французки...)
  ... та книжки и моливи са им нужни, а не хиляди евро месечни социални помощи... ( то 'щото "социалните" помощи имат смисълът си и изпълняват предназначението си, когато са насочени към членове на "социума", а не към кой и да е...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "laundromat":

  збъднат ... четете речници...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#26:"AzDebil"]глобализиране на исляма в завладените земи. [/quote]

  ... прочетете се... може да ви се прище да се "редактирате" ?

  (аФторедактирате...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Найстина, Иван Кръстев е невероятен политолог и разказвач...Ерудит!!!
  До коментар [#23] от "Ghost":

  ... ама ерудит - калпазанин... което автоматично означава, двойно и тройно по-вредоносен!  *** и колко да е ерудит, като роднините му са все селяци (в буквалния смисъл... 'щото само с "четене" и "фатки" ТАЯ "фафла" не се получава с екстра шоколад... справка - "достА_поср@н" местан... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 37. 37 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Поредна статия за промиване на мозъци с цел толерастия.

  И в морето ми е до колене .....................
 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Иван Кръстев е сред авторите, които по-скоро харесвам...! Но, този път нещо се е изложил!
  Източноевропейците можело да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС?!! И в резултат от това самите те да бъдат отхвърлени от западните общества?!!
  Източноевропейците се дразнят, че търпеливо и дълго чакаха в изолатора, защото бяха, какво...? Бяха източноевропейци! Добре де, подсмърчахме за визи, имаше ограничения за работа, за пътуване, за престой...! Чакайте! Трябвало да се научим на ред! Добре, научихме се! И сега, какво? Бежанците били по-важни, за тях можело без ред! Ама били, мюсюлмани...! Ама били черни или араби...! Няма проблем, важното е да не са източноевропейци! Източноевропейците са виновни, че не щат мюсюлмани и джамии! Не било толерантно!
  Никога не съм мислел, че развитите западни общества, така упорито ще започнат да режат клона на, който са седнали! Исляма ги превзема, бавно и методично, ама проблема бил в Източна Европа...! Иван Кръстев и той запял тая песен!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#6] от "Graf":

  Нищо няма да спираме скоро време, защото тия бабайковци от пустините и степите не ни броят за Европа, нито дори за Източна Европа.
  За тях ние сме си Шестнайста Задунайска република на Сибирския хаганат, където местните васали ги крепят биячи поступващи населението. И от време на време на местния матрял му смъкват по няколко милиарда без да протестира.
  От тук хората все още бягат, камо ли други да идват да се заселват.
  Бягат защото властта се поддържа от терористи подвизавали се из степите край Донецк и пердашат с палки през устата, ако малко се поотвориш.

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  ЕС просто няма друга алтернатива,мисля че е още твърде млад и неопитен натоварен с обременителна бюрокрация и прекалено стрхливи политически фигури,предстои му да израстне още.
  Вярно е че мирогледа на Източноевропейците е по различен,надявам се че след сто години подобни няма да има.

  klimentm
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  До коментар [#36] от "o_sando":

  Една малка забележка,в България всички сме селяци ,ако не ние майките и бащите ни,ако не те то техните майки и бащи, градското население е било малко на брой и произхожда от същото това село.Просто не сме имали време в нашата история за създаването на класа аристократи или едра буржоазия с традиции и култура.

  klimentm
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Интервюто определено създава впечатление за раздвоеност, двойнственост. Разбираемо, Иван Кръстев трябва хем да спазва догмите на политкоректността /от там идват грантовете и хубавият живот/ хем не може съвсем да си затваря очите за истината за бежанците. Защото ако го направи съвсем ще лъсне тоталното разминаване между внушения и реалност.

  И така танцува той между двата огъня, опитва се да прокара политкоректните тези барикадирайки се зад термини като глобализация и подобни но не му се получава убедително. Тежка е съдбата на наемника особено когато не е случил на господар.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#13:"lil_alex"]Странно животно, но явно се продава достатъчно[/quote]
  Изхитря се да се пише критик на Запада като всъщност подмолно прокарва това което критикува. Наемник готов да продава родината си зад маската че иска да и помогне. Понеже го прави достатъчно завоалирано някои успяват да му се вържат, затова е по-ценен от нашите явни откровени елементарни продажници с каквито изобилстваме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#8:"CINZANO"]колко лоши са източноевропейците и в частност българите и как не искат да помагат на бедните "лекари". Ами вземете си ги у вас, бе... [/quote]
  И впрочем точно Австрия където Кръстев има удоволствието да пребивава пое инициативата и събра страните по "Балканският път" да обсъждат мерки за укрепване на границите и спиране притока на тези нашественици целенасочено и лъжливо наричани "бежанци". И казаха, че въвеждат една доста ниска дневна квота и нито човек повече няма да приемат над нея.

  Да сте чули Кръстев да е протестирал против това, да изобличава австрийците че са изостанали, не разбират глобализацията и всичко останало с което ни изобличава? Няма и да го дочакате, наемниците никога не критикуват този който им плаща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всъщност за да се разберат статиите и интервютата на Иван Кръстев, трябва да се има предвид, че той е високоплатен учен-меритократ, ценен извън границите на България. При това който вижда нещата доста по-реално и по-реалистично, отколкото много западни и източни идеолози и техните идейно объркани последователи. Но той не може пряко да каже точно каквото мисли, ако иска да продължава да получава високите си доходи. И затова казва много истини, които не са приятни за тези, които му плащат, по начин, който би могъл да ги накара да мислят и те сами да се досетят къде бъркат, без да им казва направо, че са глупаци.

  Каква глобализация предлагат от САЩ? Глобализация, при която те предоставят на цени, надминаващи понякога няколкократно тяхната себестойност, предимно неща, които им помагат да влияят идеологически върху обществените нагласи на хората от другите части на света. И храни-ментета, които водят до подкопаването на здравето на човешкия организъм, придружени от прекалено скъпо продавани лекарства, които имат толкова странични вредни ефекти, че лекувайки в краткосрочен план, в дългосрочен план те довършват съпротивителния организъм на човека. За което производителите на тези стоки си присвояват техните естествени жизненоважни материални русурси.

  Такъв вид глобализация води да крайно неравномерно разпределяне на материалните ценности по света. До тяхното натрупване в политическия ЗАПАД и до натрупване в другите географски ширини и дължини на непроходима бедност и на пълна материална мизерия. При това, ако не се противопоставят на ТОЗИ ВИД ГЛОБАЛИЗАЦИЯ като държави, в тези географски ширини и дължини дори ако си гений, не можеш да просперираш. Защото принципите на тази глобализация ти пречат да се запазиш и да просперераш и те унищожават материално още преди да успееш да се изправиш на крака. Затова кадърните и умните емигрират и биват приемани с радост на ЗАПАД, защото там по този начин без да са изхарчили и цент получават високоефективни специалисти и експерти. Така ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЗАПАД ограбва останалите части и територии на планетата не само материално, но и генетично.

  Но това неравномерно териториално разпределение на материалните богатства на планетата и на реалните възможности за материален просперитет освен движението умните и кадърните, предизвиква натиск за подобно движение и на бедните към същите тези територии на материалното благополучие. Натиск, който при това се базира на прословутите морални ЗАПАДНИ И ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ, на които те са повярвали или на които се уповават. Или които просто използват като оръжие срещу своите социални противници, които са използвали същите тези не толкова глобални, колкото глобалистични ценности, за да ги оберат материално. А в държавите, където политиците навреме са разбрали това и не са съгласни с него, като Русия, Китай или Индия, борбата срещу подобен вид глобализация, която води до такива драстични разлики между бедни и богати, между ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЗАПАД и останалата част от планетата, се води вече не на индивидуално, а на държавно ниво.

  Всъщност това е кратката истина: Всички негативни процеси в света, възникнали през последните около две десетилетия, насочени срещу глобализацията и постоянно увеличаващи своята интензивност, са предизвикани от същата тази глобализация и от неините крайно негативни социално-политически резултати. И колкото по-пълна става тази глобализация, толкова по-силен ще става отпорът срещу нея. Защото тя води до постоянно увеличаване на пропастта между бедни и богати, между ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАПАД и другите части на планетата, а колкото по-голяма е тази пропаст, толкова по-силни и интензивни ще стават и процесите срещу нея и нейните резултати.

  Но това мога да го напиша аз, на когото никой за нищо не му плаща. Иван Кръстев не може, ако не иска да му секнат доходите. Затова той го казва по този начин. А, както е казано в Библията, КОЙТО ИМА УШИ ДА СЛУША, НЕКА СЛУША.

 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred": ≪Изхитря се да се пише критик на Запада като всъщност подмолно прокарва това което критикува.≫

  Точно така е! Радвам се, че и друг от форума е успял да го разбере. Впрочем, това не му е от сега. Помня, че някъде преди десетина-петнайсет години той беше първият, който предупреди нашите лаладжии, че С ИЗБОРИ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, НО НЕ И УПРАВЛЕНЧЕСКАТА СИСТЕМА, намеквайки едновременно, че за основната част от лошите неща в нашата политика е виновна не толкова управляващата партия, колкото управленческата система.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ, НО НЕ И УПРАВЛЕНЧЕСКАТА СИСТЕМА,
  ========
  Първите и най силни в ЕС си казват тежката дума. Протестиране и негодуване е разрешено. На който не му изнася , изходната врата е отворена. До коментар [#46] от "glog":

  Bukalemun
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Интервюто определено създава впечатление за раздвоеност, двойнственост. Разбираемо,
  =======
  Раздвоеност има в главите на източно европейските държави и това е логично. Само до преди 30 години , те бяха членки на един друг съюз , с други принципи . Днес вече се вижда и един вид носталгия по тях. Е не става бе дами и господа , европейци ! Не е възможно , да живееш със принципите на стария съюз , и да лапаш еврофондовете на новия. Това и мама на тати не дава. До коментар [#42] от "Fred":

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2140 Весело

  Безсмислиците в насипно състояние на либералния Остап Бендер ни показват, че леволибералните среди са само на една стъпка от окончателно падане в бунището. Представлението си заслужаваше дългото чакане.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#46:"glog"]Радвам се, че и друг от форума е успял да го разбере.[/quote]
  Не е много трудно. Технологията му е проста, започва с няколко верни и критични неща, приспива съзнанието защото човек си казва "А, този е свестен, ето че казва и неприятните истини" И така вече сме полузадрямали и хоп пробутва за финал нещо което не само не пасва на това което дотогава е казвал ами е и точно обратното.

  Глобализацията била виновна и че ние не сме я разбирали правилно - Внушение №1: "Вие сте изостанали защото се противите на исторически неизбежен процес. Няма какво да се съпротивлявате, неизбежно е".

  Вярно е, че по света информацията вече е всеобхватна /приспиващият увод/. Впрочем теорията за "световното село" не е негова, малко на плагиатство намирисва. Също и че технологии и останалите постижения мигрират от напредналите държави към изостаналите.

  Само че къде е казано, че глобализацията означава целият боклук на света да ти се стовари в двора? Това по-скоро е обратна дифузия, нещо противоречащо на правата дифузия където постиженията се разпространяват по света от напредналите към изостаналите и което е същността на глобализацията.

  А той го представя като логичен и задължителен елемент от глобализацията, нещо без което тя е невъзможна. Съвсем не е така, боклукът стои по сметищата а не да се разхвърля по целият град. И ако някой се опита да ти го стовари в двора следва бой докато поумнее че така не бива.

  И накрая финалът "Ако така продължават източноевропейците сами ще се откъснат от цивилизованият свят". Е това вече направо си е неприкрита заплаха съчетана с изнудване. Точно заради тези думи нарекох Кръстев наемник.

  Не е тайна, че Меркел и други от богатите страни в ЕС се опитват да ни направят бунището на Европа, един огромен бежански лагер. И понеже ние се съпротивляваме напоследък те вече неприкрито заплашват със спиране на фондове, Европа на 2 скорости и подобни. Само че докато те действат от позиция на собствените си интереси против нашите и нещата са ясни, Иван Кръстев се опитва да ни обвини че ние ще сме виновните че си пазим интереса. За това че не сме се поддали на изнудването.

  Наемник, аз го казах. Западните лидери направиха редица огромни, дори фатални грешки последната година. И вместо да ги покаже, да бие тревога че самата европейска цивилизация е в опасност той се опитва да защитава грешките и да ги представя като единственото правилна и възможна политика. Много ми пада в очите напоследък.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#49] от "Lemmy":

  Кликвам "+" онемял от прецизността на оценката Ви в едно изречение...

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#48:"eti"]Не е възможно , да живееш със принципите на стария съюз , и да лапаш еврофондовете на новия. [/quote]
  За сведение ние също даваме в тези фондове. За да ни приемат в ЕС направихме доста жертви, на практика приехме унищожаването на промишлеността си и пълното отваряне на пазарите си.

  Така че като се направи крайната сметка може и да се окаже, че не сме чак толкова печеливши, по памет от ЕС идват фондове за не повече от 3-4% от БВП. Ще оцелеем и без тях.

  За нас Европа беше цивилизационен избор. Искахме да се върнем там откъдето насила ни откъснаха 1944г, не искахме повече да сме част от азиатската сатрапия. Но изглежда някои по-богати си помислиха, че просто са получили безгласни и покорни слуги.

  Благодарим, не се махнехме от един господар за да го сменим с втори. Особено когато този вторият се оказа толкова некадърен че ни води към пропаст и е сляп и глух за предупрежденията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#47:"eti"]Първите и най силни в ЕС си казват тежката дума. Протестиране и негодуване е разрешено. На който не му изнася , изходната врата е отворена. До коментар [#46] от "glog": [/quote]
  Само че както е тръгнало тези "първите и силните" са в малцинство, анти ЕС настроенията стават все по-силни благодарение на политиката им.

  Така че ако някой ще си ходи това са по-скоро Меркел и другите брюкселски нищожества докарали ни до това положение. И пътем цялата ги обслужваща гей-коректно-либерална дружинка.

  Написах го отдавна, ББ да се държи за Вишеградската четворка. Както гледам и Австрия вече не е щастлива да вижда тази "бежанска" напаст в двора си, Англия въобще никакви не иска... И кои останаха, Меркел и Оланд. Съвсем скоро те са на бунището.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Благодарим, не се махнехме от един господар за да го сменим с втори.
  =========
  О , пордон , забравих. При вас господаря беше задължителен. До коментар [#52] от "Fred":

  Bukalemun
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  ББ да се държи за Вишеградската четворка
  ========
  Това образуване от няколко държави е временно и по принуда. Един бъдещ Балкански съюз е нещо по зериозно а за България би било най изгодно , гео стратегически погледнато. Винаги го пиша това. В края на миналия век , подобен съюз се сформираше ,но Европа видя това и приемайки България и Румъния в ес , практически го анулира. До коментар [#53] от "Fred":

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#55:"eti"]Един бъдещ Балкански съюз е нещо по зериозно а за България би било най изгодно , гео стратегически погледнато. Винаги го пиша това. [/quote]
  С Турция начело. Иска ви се.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  И кои останаха, Меркел и Оланд. Съвсем скоро те са на бунището.
  ==============
  Ако тези двамата си отидат , с ЕС е свършено. Дори и Оланд е неважен. Няма Меркел , няма ЕС. До коментар [#53] от "Fred":

  Bukalemun
 58. 58 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Навремето едни бяха "командировани" в Русия да направят революция. Не така едромащабно. Поединично, по-скоро. В пломбирани влакове и пр. Сега мащабите са други. С гигантски фериботи. Впечатлява как от огромната им паст в Пирея се изнизват стройни редици "революционери", със стотици и хиляди от всеки ферибот. С плам в очите и твърда решителност да "преобърнат" света. Тук-там и майки с деца, разбира се. Иначе как ще трогнат Меркел.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  С Турция начело.
  ========
  Не не ! Истанбул може , но Турция не , понеже основите на този съюз ще са 100% икономически. Повтарям БАЛКАНСКИ съюз. Държавността ще е фиктивна . До коментар [#56] от "Fred":

  Bukalemun
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#57:"eti"]Няма Меркел , няма ЕС. [/quote]
  Много си зле.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#58:"nik_77."]С гигантски фериботи. [/quote]
  Точно в това се състои наглостта на гърците. Реват, че Македония и останалите държави по пътя им не искат да ги пускат а правят всичко възможно да ги махнат от себе си. С фериботи от островите и после автобуси до границата. Запечатване на границите и да останат едно лято с този милион "бежанци", може и да поумнеят. Както немците почнаха да поумняват след Кьолн, нещо не са вече толкова гостоприемни.

  И впрочем македонците са измислили един номер който много ми хареса, не пускат "бежанци" които не са регистрирани в Гърция. Защото това беше вторият номер на гърците, "забравят" да ги регистрират за да не могат да им ги върнат. Бой по мошеническите гръцки кратуни докато поумнеят, тях само това може да ги откаже от номерата им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Любопитно

  До коментар [#60] от "Fred":
  Много си зле.
  ========
  Що бе Fred , нещо нередно ли казах ?

  Bukalemun
 63. 63 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#26] от "AzDebil":

  "Открехнатия социум".

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Любопитно

  бежанци
  ========
  Предстоящия бежански трафик е нещо планирано от преди . В тая или оная форма , той ще бъде. Наверно това е межнародно съглашение и една държава не е в състояние да го спира , регулира или усилва.

  До коментар [#61] от "Fred":

  Bukalemun
 65. 65 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#60] от "Fred":

  Това е привърженичка на Ердоган. А Ердоган само Меркелица може да води за носа

 66. 66 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#29] от "o_sando":

  Чувал ли си за кан Тервел - неграмотник, и за какво е признат за светец на запад.

 67. 67 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "klimentm":

  .Просто не сме имали време в нашата история за създаването на класа аристократи или едра буржоазия с традиции и култура.
  ---------------------------------------

  ... писах единствено и само във връзка с образование и приемственост на образованието в семействата и обществото...

  * "селяци" наричам ярките представители на едрата градска и селска войнстваща Неграмотност

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 68. 68 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#66:"pomnesht"]Чувал ли си за кан Тервел - неграмотник, и за какво е признат за светец на запад. [/quote]

  ... поредният "двоен аршин"... и защо Канът не е признат за Светец и у нас? А защо за Светец е признат Невски? Имате ли теза по "въпроса"...

  пп: забравихте да ми "уточните", кои са т.н. "варвари"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#65:"stenli1"]Това е привърженичка на Ердоган. А Ердоган само Меркелица може да води за носа [/quote]
  Знам я, затова е толкова разпенена. Отиде ли си Меркел си отиват и милиардите. Просто ги ловим в морето и връщаме обратно в Турция.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#64:"eti"]Наверно това е межнародно съглашение и една държава не е в състояние да го спира , регулира или усилва. [/quote]
  Абе нещо Унгария не ще да го спазва и доста успешно се преборва с това "международно съглашение". И като я гледат нея и други се осмеляват та чак и Австрия взе да им стане координатор. И французите се дърпат от обещаната квота... абе май че само Меркел и Ердоган останахте заедно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  В интерес на истината Австрия е откъм запада. Но тя сложи резето. Последвана надолу по коридора - Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  "Европа не иска и не може да държи границите си отворени. Гражданите-избиратели няма да го допуснат. Тъй че същинският спор не е за това дали Европа трябва да засили контрола на границите си, а как да го направи, без да загуби самоуважението си и уважението на другите."

  "Звучи донякъде парадоксално, но отхвърляйки бежанците, източноевропейците може да предизвикат радикална криза на самата идея за солидарност в ЕС. И в резултат от това самите те да бъдат отхвърлени от западните общества."

  За мен тези два цитата са ключови и подкрепям мнеието изказано от Кръстев.

  И още нещо, картината е наистина меко казано тревожна и Европа е изправена пред голямо предизвикателство, но това не нито за пръв път и за съжаление няма и да е последен.
  И в исторически план, нещата са намирали своето решение, факт който не може да успокои отделния човек, по простата причина че живеем все пак един, макар и по-дълъг в сравнение с предците ни живот, но едно за мен е ясно, че товане е апокалипсис и ще се намери решение и на този проблем.
  Още повече, че все пак говорим за един съюз, който разполага с огромен човешки, икономически и природен ресурс.
  И само една добавка, няма как по-добрите места за живеене да не са притегателни за хората и така, както преди много години и в наши дни много наши сънародници са емигрирали и емигрират към такива места, това не е българска специфика, а универсален подход и всички останали хора по земята, се опитват да си намерят място под слънцето.

 73. 73 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"kamaelsh"]Надявам се Кръстев, да мисли тези революции за също толкова опасни колкото и едни други, дето миналия век ги пробваха много. Потушване, потушаване, само потушаване е отговора. [/quote]
  Те едни и същи ги организират, просто ония не сполучиха, та пробват с това. Крайната цел е една и съща. Разликата между "традиционния" марксизъм и културния марксизъм е само в понятията, употребявани на повърхността.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#72:"tsvetko_51"]За мен тези два цитата са ключови и подкрепям мнеието изказано от Кръстев. [/quote]
  Не виждаш ли че те напълно си противоречат? Точно стила който го описвах, започва с едно вярно нещо "Европа не може да си държи границите отворени" и завършва с точно обратното "Ако не приемат бежанците източно европейците ще бъдат отхвърлени от западните общества". Значи хем си заключваме границите да не влизат бежанци хем ни изключват защото не ги искаме?

  Типичното западно лицемерие и двойни стандарти. Прекрасно доказано на практика с нашите цигани, докато са при нас не можеш да си дигнеш главата от западни защитници на правата им, като отидат при тях екстрадират безкомпромисно.

  Кръстев просто е един наемник, казах го. Наел се е с долната задача да даде теоретична основа на изнудването да станем бежанско гето на Европа. Господарите му и той покрай тях на чистичко а на нас боклуците които те не искат. Благодаря за такъв ЕС, ако е такова е условието по-добре без тях. Предпочитам да живея в бедна но относително чиста държава отколкото в арабски кенеф па макар и с надпис Европа отпред.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Весело

  Тоя пак се е спусна с пълна сила да облайва орталъка срещу заплащане :-Д

 76. 76 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Значи, казваш, европейците сами са си работили здраво, за да си получат хубавия живот след Втората световна война? И икономиките им не са използвали/експлоатирали нискоквалифицирана работна ръка и "жива сила" отникъде? Нито пък други ресурси?

  Ами преди Втората световна война? Преди Първата световна война? Никога никъде не е имало колонии, и от (не)съществувнаето им днес няма никакви последствия?

 77. 77 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Ех, тия лоши африканци...

  Когато ти вършат мръсната работа са добри, ама ако случайно "видят по телевизора" хубавия ни животец, изграден с тяхната пот и кръв, са лоши, нали?

  Нека си работят, ама същевременно де не се разпростират извън копторите си.

  Ей това е европейско мислене!

 78. 78 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално


  До коментар [#49] от "Lemmy":

  Браво +++++++ ! Точно изчерпателно!

  Panta rhei....
 79. 79 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Разстроено

  До коментар [#54] от "eti":

  При нас беше, ама при вас май сега е задължителен.

  Panta rhei....
 80. 80 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пропагандата действа с пълна сила. Чудя се Кръстев как не го е срам от себе си. Точно мрежата от мозъчни тръстове, на която той принадлежи, разби държавите на тези хорица, които сега са се юрнали към Европа. А където неговата мрежа не успя, се посипаха демократични бомби. Сега тия пак ни лук яли ни лук мирисали пак дават акъл. Европейски ценности ... Европа, и нейните северноамерикански метастази имат една ценност - подчинение, като нейното върховно осъществяване е подчинението на Русия. Арабските пролети бяха организирани заради поставянето на власт на хора, които да се подчиняват на Запада. Същото стана в Украйна и със същата цел се натиска Русия. Подчинението на низшите, т.е. всички извън кръга на Европа и нейните метастази, е основна и единствена евроатлантическа ценност. Нека Европа сега плаща за наглостта си.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 81. 81 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#50] от "Fred":

  Всичко до тук добре, само нещо за глобализацията не е така. Ако се върнете един два века назад, ще видите, че днешната глобализация, почти напълно повтаря колонизацията от ония времена. А именно, на колониите е наложен свободен пазар (тогава с оръжие, сега с финансова зависимост, пропаганда, НПО и където не може пак с оръжие) при който те, като по-изостанали няма шанс да извършат догонващо икономическо развитие, и им е отнет политическия суверенитет (пак тогава с оръжие, сега с финансова зависимост, пропаганда, НПО и където не може пак с оръжие). Така че налаганата от Запада глобализация е форма на неоколонизация. По твоите думи - боклука навсякъде извън града да работи за чистотата и просперитета на града. Не става, хората не са съгласи и аз не съм съгласен (ние също сме от "боклука", макар и да сме в ЕС. Не си правете илюзии! ТЕ определят кой е боклука!). Такава глобализация на 90% от населението на планетата не е необходима. Така че миграцията е много естествена реакция и най-добре е Запада да рухне. Колкото по-бързо толкова по-леки ще са последствията. Иначе не можете да си представите, какво се задава.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#76:"sgannn"]Ами преди Втората световна война? Преди Първата световна война?[/quote]
  А робството в Римската Империя? Да не си случайно някой афроакамериканец, те така ходят вечно намръщени и с безкрайни претенции защото дядо му навремето го докарали насила в Америка. Затова и той и цялата гмеж която е наплодил трябва да лежат на гърбът на белите че и Оскари да им дават защото е черен.

  Кой пил пил, кой е.... останалото служилите казарма го знаят. Да си сядат на з@дника и да си оправят държавите. Пък ти като си толкова милосърден върви там мисионер да им помагаш да станат нормални хора. Поне тоалетната да се научат да използват че те и това не можели.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Скоростта на прииждащите мигранти е неприемливо висока. Повечето от мигрантите никой не ги гони, просто бързат преди да "падне резето".

 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Издиша колониалната връзка в случая. Неоколониалната по-точно. Колонии са били Сингапур и Хонг Конг. Не се забелязват бежанци от там. Въпреки, че имат телевизори.

 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#81:"kihano"]Такава глобализация на 90% от населението на планетата не е необходима. [/quote]
  Ами стойте си в джунглите, никой не ви вика насила. Те сами са се втурнали насам, не ги карат с вериги на врата както едно време. Работели били, това да не са робовладелските времена че две две прости ръце да има полза от тях. Един трактор ще свърши повече работа от хиляда неграмотници като тези.

  Всичките ти приказки са все едно са взети от учебника по марксизъм ленинизъм, толкова овехтели.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti":Предстоящият наплив се планираше поне от 2000 година, ако не и малко преди това, когато започна да се пише за "трети демографски преход", който се състоял в това, че в бъдеще числеността и структурата на населението нямало да се определя от раждаемостта и смъртността, а от миграцията. Това беше в теоретичната литература по демография - сега го виждаме реализирано на практика.

 87. 87 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#85] от "Fred":

  Аз не мога да разбера, как има хора, които не могат да разберат прост текст! Именно западният тип глобализация е неоколонизация, която осъжда бедните, т.е. колониите, на бедност! Никакво развитие няма да се получи никъде благодарение на западният тип глобализация! Западния тип колонизация е мизерия за 90% от населението на планетата и съмнителен просперитет за останалите 10%. Никой не иска такава глобализация, освен 1% западни богаташи, които си въобразяват, че някой ще ги остави да управляват планетата!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Любопитно

  До коментар [#83] от "ck":Че защо да е неприемливо висока? Горе долуспоред прогнозите. А те са - 2015 до 2050 при запазване на сегашните тенденции в раждаемостта и нарастването на продължителността на живота, в ЕС да умрат 63 млн повече от новородените, като 31 млн от тях бъдат компенсирани от положително миграционно салдо - т.е. по 900 хиляди годишно. Ако приемем, че само 100 хил души годишно напущат ЕС това означава приток от 1 млн имигранти годишно. Толкова ли бяха имигрантите-"бежанци" миналата година? Толкова! Всичко върви по план и според прогнозите!

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#87:"kihano"]Именно западният тип глобализация е неоколонизация, която осъжда бедните, т.е. колониите, на бедност![/quote]
  Да развиват технологии като не искат да са бедни. Тук ти го казаха, и Сингапур е бил колония пък виж ги сега къде са. Заврял си носът си в максистко ленинските идеологеми и не искаш да видиш, че причината за бедността и мизерията на тези е крадливият им и некадърен национален елит.

  Историята ви навря в носът поне 2-3 нагледни сравнения но не искате да ги видите - Северна и Южна Корея са толкова ясни като пример. Къде в Северна Корея има колониализъм че са толкова бедни и изостанали? Приказките ти ще намерят публика в някой клуб на БСП ветераните не тук.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3948 Разстроено

  До коментар [#87] от "kihano":Бедата е, че засега ги оставят и че повечето хора живеят с мисълта: "Покорявай се, синко. Покорявай се на чорбаджиите и Господ ще ти помогне и ти да станеш чорбаджия" /Г.Караславов, Селкор/

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  До коментар [#87] от "kihano":

  Щяха ли Китай, Сингапур и други подобни да забогатеят без глобализация на икономиката? Ами Индия, Виетнам.

  klimentm
 92. 92 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Че няма да се разпадне Европа - няма да се разпадне. Това ще си остане неосъществения блян на русофилите.

  А иначе глобализмът е неизбежен процес, въпреки съпротиватана някои по-изостанали народи. Световната държава е естествения климакс на обществено-политическата еволюция.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3945 Любопитно

  Знам я, затова е толкова разпенена. Отиде ли си Меркел си отиват и милиардите.
  ==========
  Така е фредерик. И фактите го потвърждават , защото Меркел не си отива а напротив . Електората и расте.
  Мислех те , за малко по алтернативно мислещ ,но съм се излъгал.
  Да не забравя.....не съм жена . До коментар [#69] от "Fred":

  Bukalemun
 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#89] от "Fred":

  Невежеството е по-силно от тока! Примерите, които даваш са точно развитие, но в условия коренно противоречащи на тия на глобализацията, т.е. не свободен пазар, а протекционизъм, не оттегляне на държавата от икономиката, а почти пълен контрол на държавата над икономиката, включитено във финансовата сфера. Просто не си знаеш урока!
  Освен това, на въпросните държави беше разрешено да се развиват, тъй като граничеха с тогавашния соц. блок. Сега опитите за догонващо развитие завършват с "демократизация", ако е необходимо дори чрез бомбардиране.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  До коментар [#81] от "kihano":

  Много колониални държави са харчили много повече пари за да подържат колониите си отколкото са спечелили от тях. Например Франция е похарчила огромни средства за да умиротворяване на Алжир за икономическа и административна подръжка отколкото са спечелили от него. Колониализма е бил по скоро въпрос на престиж и статус на определени държави. Също както анексията на Крим повече главоболия отколкото файда.

  klimentm
 96. 96 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#91] от "klimentm":

  Зависи какво разбираш под "глобализация на икономиката".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#94:"kihano"]Освен това, на въпросните държави беше разрешено да се развиват, тъй като граничеха с тогавашния соц. блок.[/quote]
  Сингапур с кой социалистически блок граничи? И какво пречи на Северна Корея да се развива толкова колкото Южна Корея? Защо Южна Юфрика като я напуснаха гадните колониалисти и я взеха черните в ръцете си западна? Дрънчат ви залповете на Аврора в главите, за всичко ви е виновен империализмът и колониализмът, не собствената некадърност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#95] от "klimentm":

  Съгласен съм, западните страни не са спечелили кой знае колко в термините на изчислими суми. Спечелили са обаче от тоталното унищожаване на всякаква конкуренция, която потенциално би се развила в бившите колонии. Например, ако САЩ не бяха се освободили от Британско колониално владение на Великобритания то те сега щяха да са на нивото например на Индия. Така че това, че запада не е спечелил материално кой знае колко, не означава, че колониите не са загубли много, да не кажа всичко за няколко века напред.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  До коментар [#92] от "Vorknkx":

  Да, завръщането на старият ред със зони на влияния ще бъде бавната смърт на цивилизацията. Очевидна е съпротивата и на страни които нямат икономическия и политически потенциал и се стремят да запазят тази стара форма за да упражняват влиянието си.

  klimentm
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#92:"Vorknkx"]А иначе глобализмът е неизбежен процес[/quote]
  Глобализмът просто означава световен пазар на стоки и производство въпреки опитите на някои тук да го изкарат колониализъм. Вместо всеки да се свие в националните рамки работи за световният пазар, печели се от мащаба и от специфичните национални предимства, от природни дадености или защото конкретната страна с повече труд и ум си ги е създала, добро образование например.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK