След Мюнхен – мир в Сирия? Едва ли

След Мюнхен – мир в Сирия? Едва ли

© ReutersСпоразумението за "спиране на военните действия" в Сирия включваше допълнителни руско-американски договорки, които не бяха включени в съвместното комюнике. Сред тях е размяната на подробни карти между военните експерти на двете страни, за да се реши въпросът с "омешването" на въоръжените групи и контролираните от тях територии.


Става дума преди всичко за Джабхат ан нусра (фронтът "Нусра"), която е изключена от примирието, от една страна, и умерената опозиция, от друга. Договорките също така включвали и осигуряването на въздушно прикритие на настъплението на правителствените войски, от една страна, и на умерената опозиция – от друга.


Целта е завземането на териториите, контролирани от ДАИШ, в източната и северната част на страната. Някои западни страни обаче са скептични доколко Москва ще спази тези "устни договорки". От своя страна властите в Дамаск се притесняват от често използвания в споразумението израз "използване на сила".

Позитивните моменти са два
Първият е провеждането на преговори за "прекратяване на военните действия" от американския и руския президент, които по такъв начин ще наблюдават отблизо тяхното развитие като част от заангажирането на Обама и Путин с тях.


Вторият е обстоятелството, че Владимир Путин счита постигнатото споразумение за своя лична победа в неотдавнашното си телевизионно обръщение към руската аудитория. Поради това ще окаже въздействие върху съюзниците си – и особено върху Иран и сирийските власти, за неговото реализиране по подобие на химическото споразумение в края на 2013 г.


Според западен политик, чието мнение бе публикувано от лондонския вестник "Ал Хаят", два са факторите зад действията на Путин в полза на мирно решение:


- първият е, че той постигна своята цел – да накара Обама да го приеме като партньор по сирийския въпрос, а възможно и по някои аспекти на урегулирането на украинската криза, изолирайки по такъв начин останалите постоянни членове на Съвета за сигурност и възстановявайки статута на Москва на свръхсила от времето на студената война


- вторият е, че през оставащите месеци от управлението на Обама се стреми към политическо решение, тъй като горчивият афганистански опит го кара да избягва широкомащабна военна намеса без изгледи за политически успех, към която го тласкат регионалните държави и западните му неприятели, които се надяват Русия да заседне в близкоизточното блато.


Офанзива срещу "Ислямска държава"


По всичко изглежда, че споразумението Путин - Обама обхваща повече аспекти от онези, съдържащи се в съвместното комюнике. Междувременно руската и сирийската авиация започнаха да ограничават атаките си срещу повечето сирийски обекти, като спирането на бомбардировките ще продължи през следващите три седмици. Същевременно бяха подновени сирийските преговори под егидата на ООН в Женева.


От друга страна, прилагането на споразумението ще означава началото на съвместна американско-руска атака срещу ДАИШ. В съответствие с постигнатото споразумение силите на режима ще напреднат към столицата на "Ислямска държава" Ракка, без да се страхуват от американската авиация. В замяна на това бунтовниците ще овладеят районите на север от Алепо, които сега се държат от ДАИШ, без опасения от руската авиация.


Неизвестното в това уравнение е "Джабхат ан нусра". Регионалните държави настояваха тази организация да бъде изключена от списъка на терористичните сили, докато Русия настояваше тя да бъде третирана като терористична в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност. Според някои източници разменените изключително детайлни карти с разстановката на силите ще направят възможно руснаците да се въздържат от бомбардировки на районите, които се държат съвместно между бойците на "Нусра" и умерената опозиция.


Войната от въздуха щяла да продължи единствено срещу районите, където няма умерени бунтовници. Това на практика означава, че повечето райони на Алепо и Хама ще се ползват с имунитет. Всъщност става дума за онези територии около Идлиб, за които доскоро се твърдеше, че са контролирани от бойците на – "Джейш ал фатах", включваща отряди на "Нусра" и "Ахрар ал шам".

Споразумението предвижда въвеждането на "гореща връзка" между двете армии, за да не бъде допуснато погрешно бомбардиране, като на бунтовниците ще се дадат 24 часа, за да напуснат районите, контролирани от "Нусра".


Проблемната клауза


Според някои източници клаузата "използване на сила" ще може да бъде прилагана също така срещу онези проправителствени отряди, които откажат да се съобразяват със споразумението и влязат в стълкновения в указаните райони.

Именно тази клауза тревожи и двете проруски правителства – сирийското и иранското. За да успокои съюзниците си, Москва изпрати в Техеран зам.-министър Михаил Богданов, а от своя страна покани в Москва делегация начело със съветничката на Асад Бутаня Шаабан.


Руската страна е разяснила на сирийците, че подкрепата на Путин за режима не цели постигането на окончателна победа, а подобряване на преговорната позиция на Дамаск. С това е било намекнато, че изключването от терористичния списък на организациите "Свободна сирийска армия", "Армия на исляма" и "Ахрар ал шам" означава, че е необходимо Дамаск да установи диалог и политическо партньорство с тях.


Бзе прекален оптимизъм


На този фон в редица западни и близкоизточни държави преобладава мнението, че не трябва да бъдем прекалени оптимисти относно временното прекратяване на огъня поради следните причини.


На първо място успехът му зависи от прилагането на терен на вербалните уверения на Путин. Възможно е просто руският президент да иска да спечели време, особено като се има предвид, че той не се съобрази с предишните споразумения, включително Женевското комюнике и четирите международни резолюции, свързани с хуманитарната ситуация в Сирия и с резолюция 2254 на Съвета за сигурност.


Песимизъм внушава и решението на Башар Асад да насрочи следващите парламентарни избори за 13 април, което не съответства на въпросната резолюция, която обвързва провеждането на подобни преговори с успеха на политическия диалог.

Другите пречки са свързани с позицията на страните от региона, подкрепящи опозицията. Вярно е, че Москва се е съгласила от терористичния списък да бъдат изключени движения като "Армията на исляма" и "Ахрар ал шам", да бъдат прекратени атаките на кюрдските отряди в Северната част на Сирия, както и да остане границата с Турция отворена в съответствие с исканията на Анкара и някои арабски страни от региона.


Най-голямото предизвикателство обаче е преплитането на интересите между "терористичните" организации и умерената опозиция, както и общият им контрол върху някои райони на страната. По такъв начин предстои процес на пренареждане на опозицията посредством присъединяване на някои джихадисти към "Нусра" и ДАИШ и обратното – разграничаване на умерените елементи, свързани с последните, към организациите в умерения лагер.


При това трябва да се отчита и фактът, че Съветът за сигурност в скоро време ще разшири "черния списък", присъединявайки към него и други екстремистки сили, които сега са под чадъра на "Армията на победата", съюзническата ѝ "Туркестанска ислямска войска", както и "Джейш ал ансар уа мухаджирин", която е под влиянието на ДАИШ.


Русия вече създаде на територията на военната си база край Латакия оперативен център, който да координира действията на режима и опозицията.


Според Кери през следващите два месеца ще стане ясно доколко враждуващите страни са заинтересовани от сериозен политически изход от кризата. Според него на Асад ще се наложи да вземе някои трудни решения като сформиране на истински преходно правителство. В случай че това не стане, САЩ разглеждат алтернативни решения. Както твърди Кери, би било грешка, ако се смята, че Обама няма други алтернативи на дипломацията. По думите му, ако това не стане, може да се стигне до разпокъсването на Сирия.

Русия остава в Сирия

Независимо от развитието на ситуацията в Сирия, сигурното е, че тя ще оказва сериозно въздействие върху съотношението на силите в региона и света. Със сигурност тя ще формира и новия международен ред, в който Русия търси предно място.


Стремежът на Москва е да бъде припозната като партньор на Запада, от една страна, и като влиятелна сила в международната общност и нейните институции, от друга. Това обяснява онзи пасаж в неотдавнашната реч на Путин, в който той говори за необходимостта Русия да извлече урок от грешките си в периодите на упадък.


Според руски наблюдатели евентуален руски успех за постигане решаването на сирийската криза по начин, който да отговаря на интересите на Москва, ще бъде и успех в решаване на специфичните политически и икономически проблеми, с които се сблъсква Русия понастоящем. Положителен изход от сирийската ѝ авантюра би отворила вратите за преразглеждане на отношенията между Русия и Европейския съюз и САЩ, както и с останалите важни регионални блокове.


Същите наблюдатели обаче предупреждават, че Сирия може да се превърне в нов Афганистан за Иран, а не за Русия. Ако евентуална подялба на Сирия ще е лош вариант за Русия, тъй като би я въвлякла в по-нататъшни противоборства между различните враждуващи лагери с неясна перспектива.


Други пък считат, че План "Б" предвижда именно подобна подялба, към която ще прибегне Москва, ако реши, че не може по друг начин да защити интересите си. Това обаче е рискован вариант, тъй като неминуемо ще изправи Близкия изток пред ревизия на прословутото споразумение "Сайкс - Пико", довело до сегашните междудържавни граници в региона.


Друго важно заключение е, че при всички варианти Русия няма да изтегли своя военен контингент от Сирия след всички тези усилия през изминалите месеци. Това е и големият залог на Москва – изходът от сирийската криза ще реши дали Русия ще излезе победителка, или, обратното – стратегията на Путин ще се окаже губеща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  по скоро още няколко милиона сирийци ще прегазят през нас

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Абе, Халаф, ти що не хванеш пушката и да дадеш едно рамо на съплеменниците ами ръсиш мисли от далече 🙉

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дано, стискам палци договорките да проработят и ИСИС и Ал-кайда да бъдат разбити!
  "Неизвестното в това уравнение е "Джебхат ал-нусра". Регионалните държави настояваха тази организация да бъде изключена от списъка на терористичните сили" - Щатите няма как да са в коалиция с Ал-кайда, въпреки че това много се желае от СА и Турция, пътят напред за бунтовниците е този: "пренареждане на опозицията посредством присъединяване на някои джихадисти към Нусра и ДАИШ и обратното – разграничаване на умерените елементи". Хубавото е че Москва признава, че пълна победа в Сирия за Асад е невъзможна и той трябва да управлява заедно с умерените!
  Това е единствения шанс за Сирия!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Докато сирийската трагедия все пак леко отива към преговори и някакъв мир, в същото време благодарение на СА хуманитарната катастрофа, поглъщаща Йемен.


  [email protected]
 5. 5 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не разбирам защо САЩ толкова се срамуват от Ал-Кайда. Нали те ги създадоха в Афганистан да се бият с СССР? Ал-Нусра са естествен американски съюзник, както и бившите им дружки от "халифата".

 6. 6 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много добър анализ. Колкото и да не съм бил съгласен с предишни публикации на автора в "Дневник" и колкото и да се намират трески за дялане в горната му статия, все пак тя съдържа много истини за настоящето и бъдещото развитие на сирийската криза.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Специално през насд минават основно афганистанци и иракчани!

  Ама не е политкоректно да го признаете! Не ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Да това е факт, понеже до Европа не достигат Йеменски бежанци, не се говори за този конфликт и трагедията там, в който Ал-кайда, ИСИС и СА се чувстват много конфортно в съюза си...:
  In February 2016 Al-Qaeda forces and Saudi-led coalition forces were both seen fighting Houthi rebels in the same battle..

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 9. 9 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Как така Алепо и Идлиб ще бъдат имунизирани, като именно там шетат най-много ислямски групировки - банди от чуждестранни наемници, финансирани от чужди държави, които искат да наложат ислямския закон в Сирия. Всичките ал-Шам, ал-Нещо-си трябва да се изнесат. Пък и те работят в съюз с Нусра и "умерените". Как ги различават?

 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2657 Любопитно

  ДАЕШ или ДАИШ? Ан Нусра или ал Нусра? Джейш ал ансар уа мухаджирин или Джейш ал ансар уа мухаджидин?
  -----------
  Както и да е, толкова интереси се преплитат там, че направо да ти настръхнат косите.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Халаф да не пуска лаф след лаф, а да си ходи от където е дошъл

 12. 12 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#10] от "дедо Андро":

  Jabhat an-Nuṣrah li-Ahli ash-Shām
  Jaish al-Muhajireen wal-Ansar

  Муджахидин и мухаджирин са различни думи. Ал и ан е свързано с арабската граматика.

 13. 13 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Стремежът на Москва е да бъде припозната като партньор на Запада, от една страна, и като влиятелна сила в международната общност и нейните институции, от друга." - не съм фен на Русия, но ако щатите могат да разчитат на тях в този конкретен случай да се осъществят плановете за Сирия - чрез пръчката и моркова, ще се радвам! Не е като да има голям избор на надеждни партньори в Близкия Изток...
  Забавен е факта, че другото джуже с мания за величие - турското, дори не е на масата за преговори - там са СА и Иран.., ясно е коя е водещата страна в съюза СА -Турция..., затова Ердо се гневи и плюнчи на всички, включително на щатите, а само Мути ходи да му клакьорства - мъка...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 14. 14 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 208 Весело

  "В съответствие с постигнатото споразумение силите на режима ще напреднат към столицата на "Ислямска държава" Ракка, без да се страхуват от американската авиация."

  Това изречение ме разби г-н Халав. Т.е. доколкото съм разбрал, САЩ бранят ИД от Асад и руснаците т.е. техни ментори са. И аз съм на това мнение, но скоро никой не го беше писал тук в прав текст.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Путин ще спазва тези споразумения за Сирия толкова, колкото спазва и минските за Украина. А що се отнася до опитите му да се присламчи към цивилизования свят, преди няколко дни САЩ изстреляха междуконтинентална балистична ракета, която зам-министърът на отбраната нарече "послание към нашите стратегически противници- Русия, Китай, КНДР". Това означава, че те са сити на "сътрудничеството" с Путин и назовават нещата с истинските им имена, докато Путин и Лавров говорят за "нашите партньори от НАТО".

 16. 16 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Няма да има мир в Сирия, докато сирийците са поели в различни направления. Няма да има и държава за кюрдите. Щото и те са в същия качамак. Ще има 'кой колкото може, да си вземе'.

 17. 17 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  "Русия остава в Сирия

  Независимо от развитието на ситуацията в Сирия, сигурното е, че тя ще оказва сериозно въздействие върху съотношението на силите в региона и света. Със сигурност тя ще формира и новия международен ред, в който Русия търси предно място."

  браво на великата кормчия.

  хем ще харчи като изоглавен, хем ще тества безаналоговото си оръжие в реални условия (така, както го тестваха в Афганистан), хем ще настрои против себе си още "добри хора от региона", хем ще набута Русия в още по-дълбока рецесия.

  и чак след 20 години ще разберем, че това жуже е било агент на ЦРУ

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 18. 18 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#10] от "дедо Андро":

  Нито едното, нито другото. Абсолютна простотия е да използваме арабската абревиатура, все пак не сме араби. А иначе даже трябва да е ДИИШ ( ad-Dawla al-Islamiah fi'l-Iraq wa-sh-Sham)

 19. 19 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 208 Весело

  [quote#17:"полувишис"]и чак след 20 години ще разберем, че това жуже е било агент на ЦРУ [/quote]

  Ами хубаво, защо тогава е това плюване по него...явно сте прикрит русофил.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Неизвестното в това уравнение е "Джабхат ан нусра". Регионалните държави настояваха тази организация да бъде изключена от списъка на терористичните сили, докато Русия настояваше тя да бъде третирана като терористична в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност."

  Да, това наистина е ябълката на раздора между САЩ, Русия и американските приятели от региона, като СА, Турция и Катар, които искат ал-Нусра да не бъде считана за терористична организация. А, това е така, защото след ИД най-силната и влиятелна бунтовническа групировка в Сирия е фронтът ал-Нусра. Впрочем ЕС, САЩ и Русия не бива да отстъпват пред турци и саудитци по този въпрос, защото ЕС, САЩ и Русия отдавна приеха, че фронта ал-Нусра е терористична организация.

  "Според някои източници разменените изключително детайлни карти с разстановката на силите ще направят възможно руснаците да се въздържат от бомбардировки на районите, които се държат съвместно между бойците на "Нусра" и умерената опозиция."

  На много места в Сирия фронтът ал-Нусра е в съюз и действа заедно с подкрепяните от САЩ, СА и Турция "умерени" бунтовнически групировки. Всеки, който следи войната знае за това.... тук аз решение на този казус виждам само едно.... "умерените" бунтовници или да се еманципират и разграничат от гнусните терористи с които дружат в лицето на ал-Нусра или да останат с тях, но и да не се оплакват, че после сирийската армия и руската и сирийска авиация ги атакува. Или с терористите или си против тях.... избийте всички ваши дружки от ал-Нусра за да докажете, че наистина сте умерени. Иначе, се злепоставяте вие самите. Не може хем да си умерен, хем да си в съюз с изроди главорези като тези боклуци от ал-Нусра.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Разстроено

  "Руската страна е разяснила на сирийците, че подкрепата на Путин за режима не цели постигането на окончателна победа, а подобряване на преговорната позиция на Дамаск. С това е било намекнато, че изключването от терористичния списък на организациите "Свободна сирийска армия", "Армия на исляма" и "Ахрар ал шам" означава, че е необходимо Дамаск да установи диалог и политическо партньорство с тях."

  Надявам се Русия не смята въпросните "Армия на исляма" и "Ахрар ал шам" за "здрава опозиция" както веднъж Путин ги нарече или умерена опозиция, както пък САЩ и ЕС ги нарича. Тези групировки са най-силните в Сирия след ИД и фронтът ал-Нусра и с почти нищо не се различават от идилските изроди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  И всички мълчат като ....и. За последно четох статия за окупирания Йемен преди повече от седмица. Много е удобна саудитската сган.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  [quote#9:"futurama"] Всичките ал-Шам, ал-Нещо-си трябва да се изнесат. Пък и те работят в съюз с Нусра и "умерените". Как ги различават?[/quote]

  Трудно ги различават защото въпросните групировки се движат заедно с фронта ал-Нусра. Вчера впрочем е имало пак оплакване от страна на Турция и СА, че са били бомбардирани позиции на "умерени" бунтовници в някакви села северно от Алепо. Русия, потвърди, че е имало бомбардировки, но заяви, че са обстрелвали позиции на фронта ал-Нусра. След това излезна информация от Сирийският център за човешки права (или там както се казваше), който е базиран в Лондон, че в тези села действително има присъствие на бойци на ал-Нусра, които са заедно с други "умерени" групировки. Това го гледах по ал-Джзизира, а не РТ. Така, че докато умерените се движат заедно с ал-Нусра тези руски бомбардировки ще продължават.... Русия и САЩ ясно заявиха, че примирието не важи за терористите от ал-Нусра. Просто тези типове са заедно... те са в съюз. "Умерените" или трябва да елеминират Нусренските си авери или ще страдат заедно с тях.... това е положението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Значи няма надежда за Сирия.

 26. 26 Профил на divide_et_impera
  divide_et_impera
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Само за изминалото денонощие бройката на предалите се умерени ислямистки главорези надвиши хиляда.
  Чинно и организирано и тези борци за шериятски права и свободи си предадоха пушкалата на сирийската армия.
  С плахата надеждица да им се размине и да им простят престъпленията.
  Няма да има прошка.
  Американския номер да се опитат да обосноват своята, катарската и саудитските подкрепа на ислямистките изроди, като лицемерно изведоха в пропагандата си част от тях - като умерена опозиция, беше майсторски - в стил айкидо използвана от руснаците да разцепят ислямистите и да ги противопоставят помежду им.
  В класическото "разделяй и владей"
  И с не по-малко класическото "с вашите (пропагандни) камъни - по вашите глави"
  Найс, а?
  И сега си чукат американските пропагандни глави ... и всякакви пишман анализатори и агитатори по света и у нас да си обяснят необяснимото.
  И за пореден път са в положението на ония двамата пенсионери от една реклама, да си задават сакралното - Къде сбъркахме?
  Късно.
  Къ Съ Нъ Оооо
  Нямате на къде да мърдате.
  Планомерно и без излишни движения и суетене, цялата ви стратегия, барабар с примитивната ви пропаганда само за пет месеца бе анулирана, а по-голямата част от подопечната ви опозиция анихилирана.
  Пет месеца с петдесетина самолета ... а какви само ги ломотеха местните османци, доганци и местанци - самальотити им рашънски са дръгливи, дървени, шперплатрови, ръждясали...

  Ммммммъка амероислямска.
  И йощ по-голема.
  Ммммммъка турскосъжителствователска.

  ПЪХНИ ДОСАДНИКА НА ОТБЯГВАНЕ И ГО ДОКАРАЙ ДО СЪСТОЯНИЕ - САМ ДА СИ ПРИКАЗВА И ДА ПРИРИТВА ЗА БАН
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Май има проблеми с журналисти в Сирия. Има и български. Попаднали са под обстрел.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Да вярвам ли, че Путин ще се откаже от Алепо, който е в ръцете на опозицията на Асад, и ще се обърне срещу ДАЕШ ?

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Аз не мога да се примиря с унижението на Европа, да позволи САЩ и Русия да решават проблемите на прага на Европа.

  подпис
 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#29] от "Иван К":


  [quote#29:"Иван К"]Аз не мога да се примиря с унижението на Европа, да позволи САЩ и Русия да решават проблемите на прага на Европа.[/quote]
  А за Украйна се унижаваше, а? Гиди украински зет.

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Който като Обама ключва глупашки съглашателски споразумения с престъпни и лъжливи диктатори като Путин, не стига далеч. Путин не само, че няма да изпълни нищо от обещанията си, но и лакомията му и престъпната му същност ще го тласнат към нови действия за дестабилизация на региона и Европа. И цената, която Западът ще трябва да плати за да спре Путин ще бъде още по-висока от сегашната.

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Най важното е че войната върви на затихване и броя на воюващите намалява! Браво на русия, няма и за 3 месеца раздаде картите в правилните ръце!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK