Още за политическата коректност и мултикултурализма

Огнян Минчев

© Юлия Лазарова

Огнян МинчевПолитологът Огнян Минчев публикува коментара си по повод статията на Даниел Смилов "Възхвала на политическата коректност" във "Фейсбук"


Поради факта, че с удоволствие се подписвам под две трети от тезите на Даниел Смилов - както в тази статия, така и в предшестващия му текст за мултикултурализма, считам, че е добре да кажа няколко думи за оставащата една трета, която не мога да споделя.


Стар като света е подходът да се спори чрез опаковане и редуциране тезата на опонента до маргинална и неприемлива за голямото мнозинство позиция. Така собствената гледна точка по-лесно претендира за универсализъм. В анализа си за мултикултурализма Даниел прави една елегантна редукция - смесва в едно цяло две несвързани - и дори несъвместими, значения на това понятие. Първото значение се отнася до естественото многообразие на етноси, религии и култури в повечето общества в света. Дори и по време на унитарната национална държава, обединяваща населението в една господстваща официална култура, полиетничността, културното многообразие е почти всеобщо.
С изключение на десните радикали никой не спори с легитимността на този факт - просто защото са малко тези, които са готови да вият срещу луната или да спорят откъде да изгрее слънцето. Поли- или мултикултурността е факт от живота. Спорът не е върху нея, а върху социалните и политически модели, които управляват мултикултурните общества. Едно общество трябва да има универсален културен код, за да съществува като интегрирана общност.


Либералната демокрация - гражданското равенство над и ако трябва - въпреки общественото многообразие - е препоръчителният институционален и културен код за интеграция на съвременните, модерните общества.


Спорове се водят за мултикултурализма като постмодерна идеология на специфично префериране на многообразни малцинства спрямо "мълчаливото мнозинство" по начин, който подкопава системата на гражданското равенство и създава малцинствени привилегии, уязвяващи правата на другите граждани.


Затова - мултикултурализъм като многообразие - да, мултикултурализъм като войнстваща идеология на малцинствени привилегии... във всеки случай - поне под въпрос.


Същото се отнася и до тезата на Даниел Смилов за политическата коректност. В текста си той щедро смесва две различни неща. Първо - коректността като норма на възпитано публично поведение. Ако човекът е мярка за всички неща - още от Кант насам, то човешкото достойнство е мярка за обществените отношения. Расизъм, сексизъм, хомофобия, ксенофобия и всяка друга форма на дискриминация е НЕПРИЕМЛИВА. Границите на легитимното обществено поведение спрямо другия са флуидни и вариращи в конкретните обстоятелства, затова се фиксират чрез морала и закона. В училище, а преди това и в семейството трябва да се учим как да се държим с уважение към другите. Очевидно - или си възпитан човек, или се подвизаваш в пик, блиц, шоуто и в уличната мутренска грубиянщина на незавидното ни ежедневие. Гражданската и политическата коректност на дължимото възпитано отношение към другия е добродетел, за която спор не може да има - поне между възпитаните хора.


Оспорим е един много по-тесен аспект на политическата коректност - превръщането на коректността в тояга за упражняване на идеологически контрол върху другите чрез инструментите на това, което Оруел нарича new speak (новговор, новояз). Да направиш път на една дама да мине преди теб през вратата е въпрос на добро възпитание. Да бъдещ напсуван от тази дама, че си сексист, защото я подценяваш, е "политическа коректност". Да изхвърлиш от употреба понятието "негър" като обида към цяла човешка раса е изискване на гражданското възпитание. Да изхвърлиш понятието "негър" от "Чичо Томовата колиба" е "политическа коректност", която иска да контролира миналото, за да притежава бъдещето. Историята е такава, каквато е.


Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт. Защото, като има забрани, трябва да има и надзиратели - "политическите коректници" жадуват за тази роля, да упражняват власт чрез речеви надзор. Възпитано поведение и властово отношение - разликата правете сами. Едното поддържа гражданското равенство, а другото цензурира. Всяко общество трябва да създаде и да практикува своята система на гражданско възпитание и гражданско равенство, санкциониращо както простака, така и мераклиите за цензори. Универсалните рецепти са ориентир, но не и шаблон. Затова е възможно двете неща - възпитанието и цензурата - да се смесват в житейското многообразие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Политическа коректност няма. Има обща коректност. Има истина и лъжа. Има права и задължения. Има спазване на закон и неспазване, законно преминаване на граница и незаконно. Не накажеш ли нарушител, просто нарушаваш закона и ти.

 2. 2 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Политическата коректност и мултикултурализма са абсолютно отвратителни левичарски свинщини.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Всяко общество трябва да създаде и да практикува своята система на гражданско възпитание и гражданско равенство, санкциониращо както простака, така и мераклиите за цензори. "

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Да изхвърлиш от употреба понятието "негър" като обида към цяла човешка раса е изискване на гражданското възпитание. Да изхвърлиш понятието "негър" от Чичо Томовата колиба е "политическа коректност", която иска да контролира миналото, за да притежава бъдещето. Историята е такава, каквато е."

 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Защо да е обида? Самите афроамериканци се наричат помежду си така. И тъмнокож ли е обида ?

 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 880 Весело

  Мнението на Джордж Карлин по въпроса за политическата коректност:

  https://www.youtube.com/watch?v=hkhUivqzWv0
  и малко по-дълго:
  https://www.youtube.com/watch?v=vuEQixrBKCc

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  В мултикултурните общества всички култури трябва да спазват закона. Никакви „културни особености“!

 8. 8 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "...Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт..."

  Попадение в десетката!

 9. 9 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Политкоректност = лицемерие

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#9] от "conventi0nal":

  Когато Я.Хашек публикува първата част на „Швейк“ е критикуван за езика. Той отговаря .че това е исторически вярно ,а критиците са лъжеморалисти. Публикуват му цялата книга.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Добро резюме по въпроса, съвпада с моето мнение. Който си мисли, че простотията е признак на сила, е глупав. Който иска да налага табута заради личен интерес, е мошеник.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Очевидно - или си възпитан човек, или се подвизаваш в пик, блиц, шоуто и в уличната мутренска грубиянщина на незавидното ни ежедневие."
  И понеже ние от възпитание си мълчим,мутренското все повече взема връх.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Подкрепа за автора

  подпис
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Браво на Минчев! Рекна му го на оня полит-подлизурко!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Малцинствена привилегия е вдигането на шумни тържества и свадби от цигани. Това не се вписва в универсалния културен код у нас.

 16. 16 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Скарали се две петлета,
  две петлета, две братлета,
  палавници - две момчета,
  за монета златошита,
  напрашена и пробита.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 17. 17 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Добро. Аз бих написал нещо подобно на чепръчанския диалект, който праскам, но и с висок стил е добро.

  Водещото нещо според мен е човек да може да се поставя в обувките на другарчето.

  Примерно ако на мен баща ми беше убил брутално Райко Алексиев, изобщо нямаше и да си помисля да съм пионка, чрез която кремъл (за съжаление успешно) изрекетира страхливата тиква.

  Facing Worlds
 18. 18 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много добър и навременен анализ на Огнян Минчев!

 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  [quote#2:"gogobyte"]Политическата коректност и мултикултурализма са абсолютно отвратителни левичарски свинщини. [/quote]
  Аре бе! Кога Германия и Меркел станаха левичари?
  Че и половината ЕС?
  За КЕЛЕПИР става въпрос, за нищо друго...

 20. 20 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Изцяло точен е Минчев - както винаги!

  А и доста добре е откроил манипулативността на смиловите внушения.

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Огнян Минчев /като студенти му викахме "Тейлъра", на един американски борец, Крис Тейлър/ е един от малкото ЧЕСТНИ политолози /за друг май не се сещам/, при това много умен и ерудиран !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#21] от "роджър":

  Аз повече вервам на Кънчо

  Facing Worlds
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  От статията: "Да изхвърлиш от употреба понятието "негър" като обида към цяла човешка раса е изискване на гражданското възпитание. Да изхвърлиш понятието "негър" от "Чичо Томовата колиба" е "политическа коректност", която иска да контролира миналото, за да притежава бъдещето. "

  Ех, тази "Чичо Томова Колиба!" . Никой в САЩ не е и помислял да изхвърли думата "негър" от нея. В Швеция, страна с различна чувствителност по тези въпроси, изхвърлят "негърче" от "Пипи."
  Да браним точно за "Чичо Томовата колиба" от някакво измислено посегателство на злата политическа коректност," е особено смехотворно в България, където от 1954 г. насам, българите четат комунистическия превод на Ана Каменова, който, съвсем по Оруел, почти напълно изличава християнската позиция на Хариет Бийчър Стоу спрямо робството в САЩ. Хайде първо да преведем книгата в цялост, пък тогава да я ожалваме като потенциална жертва на западната политическа коректност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на bvc13488311
  bvc13488311
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#5] от "naskom44":

  все още се чудя защо до сега не са променили имената на страни като Нигерия или Нигер.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт. Защото, като има забрани, трябва да има и надзиратели..."

  Смилов яко го закъса. Едно е опонентите да го ругаят, друго свой да му сложи въжето на врата.

 26. 26 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Г-н Минчев, респект! Подписвам се под всяка запетая в горния текст.

 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Пак за "Чичо Томовата колиба," понеже е по темата: когато изобщо е имало спорове за книгата, те не са били за думата "негър" (Negro), а за "чернилка" (nigger). И повечето коментатори по темата смятат, че е окей думата "чернилка" да се ползва в диалога на героите-расисти в романа. Другите герои не я използват така или иначе. Но основният спор относно книгата дори не е за политическата коректност на тази или онази дума, а за това дали трябва един толкова смирен (за отрицателите - пасивен) човек, колкото е Чичо Том, да е модел за добродетелен негър. Самата Стоу приема тази критика и през 1856 г. пише друг роман "Дред," в който главния герой е негър, който вдига бунт срещу робството.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#27:"7777"] Самата Стоу приема тази критика и през 1856 г. пише друг роман "Дред," в който главния герой е негър, който вдига бунт срещу робството. [/quote]
  Научната фантастика има множество последователи. Не знаех, че Стоу е сред тях.

 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#28] от "mizo":

  "Дред," както и "Чичо Томовата колиба" са писани по действителни случаи. Авторката е на първо място журналистка и чак след това писателка на романи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#29] от "7777":


  [quote#29:"7777"]писани по действителни случаи[/quote]
  Можеее, може, всичко е възможно. След като видях негър в ролята на Орфей, ще науча и за негър освободител-революционер.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Всичко добре, само последното изречение не ми харесва много - житейското многообразие ще стане още по-многообразно, ако цензурата се изхвърли. Многообразие и цензура се изключват взаимно.

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Любопитно

  До коментар [#30] от "mizo":

  През цялата изстория на робството в Америка има бунтове на роби. Какво му е чудното?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Весело

  От статията: "Да направиш път на една дама да мине преди теб през вратата е въпрос на добро възпитание. Да бъдещ напсуван от тази дама, че си сексист, защото я подценяваш, е "политическа коректност"."

  Г-н Минчев, има вариант жената да напсува "кавалера," защото смята поведението му за лицемерно, а не защото се има за феминистка. Представете си, например, че двамата са съседи. жената знае от съпругата на съседа, че той я третира като слугиня: една чиния не е измил през живота си, веднъж не е пуснал пералня, хвърля си мръсните чорапи, където свари, а същевременно критикари жена си (която в сценария изкарва повече пари от него), че е лоша домакиня. Та същият този вижда комшийката във фоайето и й прави път да мине. Ами, да - ако само го напсува, а всъщност й се иска да го цапардоса, верятно е заразена от политическа коректност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Благодарности на този умен мъж, че не се поколеба да свали колегата си от облаците и то по категоричен начин. Коректност - да, задължително! Политическа коректност - да, но в премерена доза, за да не ни екстерминира набързо.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Не си спомням случай на 100% да съм бил съгласен с г-н Минчев (по-скоро обратното), но този път ДА.
  Иначе ключовата дума е "ВЪЗПИТАНИЕ". ВЪЗПИТАНИЕТО е фрактал (който не знае какво означава да провери в уикито). В глобалния свят има множество фрактали. Много повече отколкото нации, религии и култури.
  В този смисъл "мултикуртурализъм" е наивно понятие.
  Фракталите в Лондон, Америка, Сирия, дори в наште цигански/ромски махали са безброй.
  В зависимост от ВЪЗПИТАНИЕТО/ФРАКТАЛЪТ част от малцинството у нас се обижда като ги наречеш роми (съответно цигани).
  Четох някъде, че някои смятат за висока степен на ителигентност се счита ако можеш да се впишеш в общуването си в групата. В смисъл, ако трябва да можеш да псуваш - да псуваш, ако трябва да спазваш етикет - да го познаваш и спазваш.
  Така че налага ни се да живеем в глобалния свят на фракталите.
  Ами ще живеем.


 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  [quote#4:"Jumbo Jet"]"Да изхвърлиш от употреба понятието "негър" като обида към цяла човешка раса е изискване на гражданското възпитание. [/quote]
  Не виждам нищо обидно в понятието "негър". Просто човек с черен цвят на кожата, нищо повече. Обратното, обидното е да бъдат наричани с разни измислени имена като "афроамериканец", автоматично прави внушението че че този има нещо от което да се срамува и затова бяга от нормалното "негър". Дори приетото black е обидно, набляга на цвета на кожата а това е расистко.

  И впрочем негрите в Африка как ще ги наричаме, африканери ли? Заето е вече от белите Защо не е обидно да бъдат наричани негри в Африка а в Америка е обидно?

  Всичко това показва какво безумие са тези "полит-коректните", абсолютно изкуствено изсмукано от пръстите явление. Да се махат с глупостите си, изключително нахални са с претенциите си. А напоследък и вредни с пътят по който се опитват да ни тласнат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  [quote#21:"роджър"]Огнян Минчев /като студенти му викахме "Тейлъра", на един американски борец, Крис Тейлър/ е един от малкото ЧЕСТНИ политолози /за друг май не се сещам/, при това много умен и ерудиран ! [/quote]
  На същото мнение съм, винаги казва това което мисли а не това което е според НПО догмите. Завиждам ви че сте имали щастието да е ваш преподавател.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2184 Любопитно

  Бай Минчев ле-ееко се опитва да се изхлузи от кирливите либерални одежди, с които се надуваше като паун до вчера. Обаче миризмата остава, та иска време за проветрение. Единственото, което досега го отличаваше от останалата либерална пляка беше солидната, здравословна русофбия и дано това му помогне при обратното изхлузване в реалния свят.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  [quote#25:"Judjuk"]Смилов яко го закъса. Едно е опонентите да го ругаят, друго свой да му сложи въжето на врата.[/quote]
  Огнян Минчев никога не е бил "свой" с такива НПО наемници като Смилов и подобните. Той винаги казва това което мисли дори с риск да върви срещу течението.

  Това, че въпреки професионалната колегиалност предполагаща известна въздържаност в критиките все пак зае критична позиция срещу Смилов показва ясно колко прекалиха "политкоректните" с манипулациите си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Весело

  [quote#8:"Мърмор"]"...Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт..."

  Попадение в десетката! [/quote]
  Съгласен. Но аз съм го казал по-добре /виж ми подписа/

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Повечето пъти се подписвам под написаното и казаното от Огнян Минчев, но този път макар и по принцип да съм съгласен с него имам и друга гледна точка ! На теория е както казва г-н Минчев , но това е идеалното положение, непостижим идеал към който трябва да се стремим, а на практика нещата от живота тотално се разминават ! Има истина и лъжа, законност и престъпност, морал и поквара, има честност и подлост, добро и зло ! Какво правим с лошите , които не искат да станат добри ? Независимо от религия, етнос или език ! Просто смятат че те ще си правят каквото си знаят пък другите трябва да се съобразяват с тях ! Ето това е неприемливо ! И за мигрантите които идват нелегално, незаконно, без документи и без да са желани, но ние трабва да сме гостоприемни(защо да трябва? спрямо тях, и за нашите цигани които не покриват по нищо критериите за нормален гражданин ! Те ще станат равни с другите ако спазват правилата и законите наравно с другите граждани ! А дотогава отношението на обществото към тях трябва да е като към престъпници !

 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#42] от "mils5656":
  "Какво правим с лошите?" Този въпрос няма лесен отговор.
  Християните им е забранено да съдят кое е добро и кое лошо.
  Има Кой да съди, вярват те.
  Бъди добър и се моли лошите да станат добри и да им се простят греховете казва учението им.
  Тия неща са ги тормозили преди повече от 2000г. и са успели да изградят поносим начин на общуване сред човеците. 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  [quote#42:"mils5656"] Какво правим с лошите , които не искат да станат добри ? [/quote]

  Първо обясни кои са лошите. Не бих се доверил на твоя критерий, но все пак ще го имам предвид. Помня две атомни бомби, дето ги пуснаха на лошите.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogobyte":

  "Политическата коректност и мултикултурализма са абсолютно отвратителни левичарски свинщини."

  Аз мисля, че автора (Минчев) е направил много ясна разлика между двете възможни крайни значения които влагаме в тези относителни нови термини.
  Да си зададем въпроса, как и защо, много преди да се появят тези термини, тук, у нас в центъра на много градове (София, Пловдив, Видин и т.н.) мирно си съжителстват църкив, джамии, синагоги. Това не е ли точно този нормален човешки начин за съжителстване, след като исторически в един и същи град живеят хора с различно изповедание.
  Левски мултикултуралист ли е, като казва че мечтаната от него република да си живеем българи, турци и прочее или гаден левичар.
  Подобна е ситуацията с политическата коректност и като пример ще дам, вкарването и малтретирането на Каравелов в Черната джамия и неговия политически коректен отговор пред чуждестранните журналисти, че в българския затвор не бият, въпреки че целия е видимо насинен.
  Та такива работи, няма проблем поздрава "Добър ден" да бъде обявен за политически коректна фраза (лоша демек) или ако е отправена към някой, не чист православен българин ( ако има такъв отговарящ на подобно изискване), да бъде обявено като проява на гаден мултикултурализъм).

 46. 46 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Ийй...
  Минчев този път ме изненада приятно.
  Можело да се пише и честно значи.
  "Оспорим е един много по-тесен аспект на политическата коректност - превръщането на коректността в тояга за упражняване на идеологически контрол върху другите чрез инструментите на това, което Оруел нарича new speak (новговор, новояз)"
  Абсолютно вярна теза.
  Още по-верен пример:
  "Да изхвърлиш от употреба понятието "негър" като обида към цяла човешка раса е изискване на гражданското възпитание. Да изхвърлиш понятието "негър" от "Чичо Томовата колиба" е "политическа коректност", която иска да контролира миналото, за да притежава бъдещето."
  А изводът е съвсем в центъра:
  "Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт. Защото, като има забрани, трябва да има и надзиратели - "политическите коректници" жадуват за тази роля, да упражняват власт чрез речеви надзор."

  Ей, редакцията, да дадете теста на модерацията, да си го научи наизуст и да почне да го осмисля.

  Ecrasez l’infâme
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  "Първо обясни кои са лошите. Не бих се доверил на твоя критерий, но все пак ще го имам предвид. Помня две атомни бомби, дето ги пуснаха на лошите."

  Лоши да искате и ако трябва да си припомняме лоши, не липсват номинации.
  Дали е др.Йосиф, който по статистически доказани данни е изтрепал 20-на милиона от собственото си население, или мустакатия фюрер, провел в живота милионни истки на расов признак, а и в близки до днешните времена, маса хора и в Азия и в Африка са давали примери за това и например др. Ким ( и не само) ни го демонстрира ежедневно.
  Лош или добър, вече е доста добре дефинирано, включително в международното правосъдие, където един Милошевич например беше обвинен, та не е чак толкова трудно, да се ориентира човек, ако има желание де .

 48. 48 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да направиш път на една дама да мине преди теб през вратата е въпрос на добро възпитание. Да бъдещ напсуван от тази дама, че си сексист, защото я подценяваш, е "политическа коректност".
  ====

  Ма да бе, Минчев, това се случва постоянно, видиш ли.

  Колкото и да е напредничав, Минчев си остава устойчив булгар, възпитан да изпитва органическа непоносимост към всякакъв вид толерантност към различното. Вътрешният свят на булгара е изграден от потребността да стереотипизира, да слага в калъп и да проявява пренебрежителен цинизъм към останалите, съответно в тая връзка, политическата коректност много му пречи. Примерите на Минчев - този горе и за "негъра" от Чичотомовата колиба са смехотворни: единият е някаква невероятна случка, която просто не се случва често, че да се коментира като някаква реална случка; другият е опит да се придаде някаква оруелщина на чисто и просто едно прагматично решениe, a най-нелепото е, че всъщност това изобщо не се отнася до "Чичотомовата колиба", а до "Хъкълбери Фин" на Марк Твен. Тази грешка много добре издава именно ниската информираност и повърхностност на "воините" срещу политическата коректност: чули-недочули нещо си, дето става на Запад, са готови да изкажат какви ли не конспиративни тези, а всъщност си нямат хабер за какво става дума.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 49. 49 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "Graf":

  [quote#46:"Graf"] "Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт. [/quote]

  Това, разбира се, е пълна глупост. Наистина ми е смешно как по нашите ширини сериозно повечето хора вярват, че ако извадиш думата "негър" от някаква книга и ще настъпи едва ли не апокалипсис за човечеството. Ми...не - нищо няма да се случи. Няма да станем по-глупави (не и по-тази причина). Няма да станем по-покорни. Няма да стане оруеловско, и това е пределно ясно. В случая придаването на някаква по-дълбока загриженост за обществото е просто една маска за да се скрие първичния расизъм, с който са възпитани хората по нашите ширини.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 50. 50 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Весело

  До коментар [#24] от "bvc13488311":

  Афроафрикания, предполагам е добро име за Нигерия?

  Panta rhei....
 51. 51 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Весело

  До коментар [#49] от "stupid_american":

  Това, което колегата по коментари е написал, разбира се не е никаква глупост. Защо трябва да променяме думите на автора на книгата, един вид ние смятаме че сме по-прави от него ли? Всъщност защо не пробвате Вие да напишете нещо? Вероятно ще станете известен по някакъв начин.

  Panta rhei....
 52. 52 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#51] от "Molossian":

  Глупост е. Това, че ти не разбираш защо се променя текста няма значение относно идеята, че "Нарастващите табута върху свободата на словото с цел идеологическа стерилност са метод за упражняване на репресивна власт".

  Първо е глупаво да се наричат тези случаи "табута", щото това просто не е така - темите са доста дискутирани.

  А това за репресивната власт е толкова смешно, че не знам как да го коментирам даже. Каква ти власт - хората се семоцензурират - никаква власт не ги задължава нищо. Просто ние българите, както и останалите от нашите географски ширини, никога не можем да си представим, че едно общество може да изгради своите трендове въз основа на хуманизъм, толерантност и т.н. За нас трендовете могат да бъдат само мачовщина, консрватизъм, недоверие и агресия, затуй ни е много невероятно, че някой искрено може да не е расист. Мслим си, че щом ние сме такива, другите и те трябва да са такива, ама само се правят...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 53. 53 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Любопитно

  До коментар [#52] от "stupid_american"

  Зададох Ви пряк въпрос. Вашият опит да внушавате някакви квалификации, които нямат нищо общо с него, не правят отговора ви конкретен.

  Panta rhei....
 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Мултикултурализмът го е имало в Османската империя, но в условията на пост-модерната епоха това състояние изглежда трудно постижимо.

 55. 55 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#46] от "Graf":

  Ще бъда приятно изненадан, ако някой сведущ ми обясни етимологията на понятието/термина "негър". Какво му е обидното? Или ще спорим за ангелите/дяволите на върха на една игла (което Минчев го умее).

 56. 56 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#53] от "Molossian":

  Кой ви е прекия въпрос? Защо трябвало да се сменя текста ли? Ами не ви отговорих на въпроса, защото съдържа невярно твърдение. А именно: не трябва. Никой не ни задължава. Ако говорим за конкретния случай с Хъкълбери Фин, там едно издателство е решило да преиздаде книгата без "nigger". Толкоз. Нито някой ги е карал, нито принуждавал. Няма никакъв опит за установявне на репресивна власт.

  Така по-ясно ли е?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 57. 57 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поредния тюрлюгювеч.Значи всякак се опитват да ни убедят,че това което се случва с мигрантите е нормално,да ни убедят че съществуването на такива неща като Кончита Вурст е нормално,че нациите нямат значение и са отживелица.За такива като автора на плювнята,дето в Дневник минава за статия,само заплюване в лицето.

 58. 58 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Водещият девиз на "политическата коректност" е: бий по формата, за да се сети съдържанието Промяната на думите не изменя смисъла на понятията които те описват. Според мен лично крахът на тази PR недомислица е предопределен още в завършека на приказката за "Новите дрехи на царя". Каквито и водопади от "политкоректни" остроумия да изсипем, царят все ще си бъде гол.

 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  [quote#7:"hodounski"]В мултикултурните общества всички култури трябва да спазват закона. Никакви „културни особености“! [/quote]
  Трябва, ама няма.
  Издигат се в култ правата на малцинствата.
  За сметка на мнозинствата.
  Здравият и прав терорист - "бежанец" има повече права от простия пенсионер.
  Кучетата също...

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#55:"venelingeologia"]Ще бъда приятно изненадан, ако някой сведущ ми обясни етимологията на понятието/термина "негър". Какво му е обидното? Или ще спорим за ангелите/дяволите на върха на една игла (което Минчев го умее). [/quote]

  Ще се опитам да ти го обясня така. Представи си, че, когато се обръщат към теб, българските турци казват ``ей, гяур''. Не знам за теб, но на средностатистическия българин ще му полазят мравки по гърба. По подобен начин се чувства чернокожият, ако ти, белият, му каже ``ей, негър''. Сега, един на друг те може да си казват ``ей, негър'', без да се чувстват засегнати от това. По същия начин ние, бившите момчета, израсли в центъра на София, се обръщаме до ден днешен един към друг с ``ей, копеле'', като да чуеш това обръщение от приятел е признак за най-голяма близост. Думата ``копеле'' за нас отдавна е загубила семантичната си същност и се е превърнала в нещо повече от любезност. Превърнала се е в таен знак за принадлежност, за съпричастност. Кажеш ли ``копеле'', начаса ставаш свой, без даже да сте се виждали преди. ``Копеле'' звучи напълно противно за ``майните'' и можеш да отнесеш някой, ако така се обърнеш към някого в Пловдив. За нас пък ``майна'' звучи лошо.

  Има си едни такива културални етикети, които се изграждат още в затвореното социо на семейството или в ранното приятелство. Във всички общества има доминиращи индивиди още в първа младост, които тутакси създават lingua franca-та, веднага подета от обаяните пордастващи. Има и дифузия на символиката поради физическа близост на общностите (не съм сигурен, че интернетната близост е точно тази близост и, че тя създава подобни органични маркери на съобщност). Така че, като дойдат при нас на``Московска'' копелетата долу от ``Искър'' и кажат ``аре си садиме'', няма две мнения по въпроса за какво е поканата, въпреки че не си ги и виждал тези, защото те са от 1-во, а ти си от 10-то даскало долу на ``Стара планина''.

  Надявам се, усещаш разликата между това да се обърнат към теб, софиянеца, с ``гяур'' и това да те нарекат ``копеле''. ``Негър'', ``гяур'' и подобни, са обременени с много тежка историческа памет. Да си внимателен при използването им е все едно да знаеш, че преди ядене трябва да си измиеш ръцете или, че вилицата се държи с лявата, а ножа с дясната ръка, при това с лакти събрани към тялото. Добре каза авторът за възпитанието. Така, въпрос и на истинско, а не притворно възпитание, е да не си расист, ако не и признак на истинска цивилизованост.

  Разбира се, всяко прекаляване е неразумно. Даже и да си много благочестив християнин, подаването на другата буза не е универсален акт. Едвали и такъв християнин ще рече: ``враг, ела, заповядай, убий ме, защото така е казано в Светото писание''. В този смисъл обсъждането на градациите на гореспоменатото възпитание и преминаването му в политическа коректност и affirmative action (reverse racism) представлява един много сложен за обсъждане въпрос, особено в наистина мултикултурални общества като щатското, в противовес на общо взето слаби, но затворени хомогенни общества като българското (затвореното хомогенно японско общесто, с ксенофобията си, е съвсем друг предмет на обсъждане; най-малкото, понеже Япония е една могъща държава).

  Още по-сложен става въпросът, когато се отчете, че подобни похвати са се превърнали вече в оръжие в ръцете на културалните марксисти, марксисти загубили главната битка, но сега, модифицирани, подкопават чрез най-повратливи, причудливи и иновативни начини вражеските им буржоазни общества. За крайните културални марксисти да би могло камък върху камък да не остане от буржоазната държава би било най-добре, би било крайната им цел. Такива културални марксисти се опияняват от всяка възможност за диверсия на въпросните общества, било, да речем днес, чрез инжектиране на ислям, напълно непоносим за местата с установена европейска държавност, било чрез вулканична бежанска вълна, в състояние да взриви всяка установена структура на стария ред. Така, някои добронамерени, много възпитани и толерантни люде може да станат неволни оръдия в ръцете на подобни неоидеолози на марксизма, добре прикрити под скъсания чул на една фалшива демокрация, умело употребяващи я за собствените си рушителни политически цели. Разпознаването на подобни понякога е лесно, но понякога е доста сложно. Както е сложно да отделиш от себе си проститутката захапала те с две ръце, теглейки те към храстите. Понечиш ли да я отблъснеш, ще съжаляваш жестоко, защото за обществото писъците и виковете й ще означават само едно -- мъж се кани да изнасили жена. Толкова сложно е и за мъж-професор в щатски университет, защото при всеки опит да наложи наистина академичен стандарт, неминуемо ще се озове при декана с he-said-she-said и винаги той ще е виновният, а може и в затвора да се озове, без вина виновен.

  Подхванатата дискусия е интересна и актуална, особено предвид наклона, който Тръмп дава по въпроса. Да се надяваме обаче, че текстове като този, който обсъждаме, не е плод само на конюнктура, а на истинска загриженост и автентичен опит.

 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  В България има съвсем реална цензура, състояща се в това, че от години комунистическият период не се изучава по история в училищата. Това трябва да ни тревожи, а не някакви абсолютно измислени проблеми на политическата коректност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Между другото, аз не намирам никаква съществена разлика между аргумента на Минчев и този на Смилов. И двамата казват: "да," на политическата корекност, разбрана като възпитание, уважение към другия и стремеж към добро общуване; "не" на политическата коректност като цензура. Въпреки че Минчев формулира текта си като несъгласие със Смилов, Минчев не казва нищо различно. И както вече казах в предишни коментари, основните примери на Минчев издишат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Има прост и сложен начин да се кажат нещата. Аз предпочитам по-простия, защото е достъпен и следователно работещ (функцията на езика е да допринася за разбирането между хората).

  Затова само една забележка по това:
  "Да направиш път на една дама да мине преди теб през вратата е въпрос на добро възпитание. Да бъдещ напсуван от тази дама, че си сексист, защото я подценяваш, е "политическа коректност"."
  - В този пример ми липсва "мултикултурализмът", а именно "Да удариш шамар на тази жена и да я пратиш вкъщи, където й е мястото".

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 64. 64 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Много уважавам Огнян Минчев, а този път даже малко му завидях за начина, по който формулира това, което си мисля.

 65. 65 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#49] от "stupid_american":

  Не става дума за негъра. Става дума за това, че всякакви малцинства се опитват да управляват всякакви процеси, без да имат легитимното право за това. А легитимното право в демокрацията се получава след избори и по силата на закон. Протестъри, зелени, НПО, малцинства - всички искат да управляват в разрез с обикновеното прилагане на законите, без да се подложат на избори и без да се ангажират с отговорностите на управлението. Получават вниманието на медиите, защото крещят силно и плашат политиците с медиите. А тъпите мравки от "мълчаливото мнозинство" финансират тая вакханалия през данъците. Това е като с бежанците, ама по-перфидно.

 66. 66 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Минчев отново право в целта.

 67. 67 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Изключително съгласна съм с написаното! Много добра статия на г-н Минчев!
  Само че.... "преферираме"????? а Бога, хора..... дайде на български!

 68. 68 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Колкото и да е мъдър един коментатор върху проблемите на мултикултуризма,той винаги ще има едно огромно бяло петно върху разсъжденията си.Това е непознаването на един изключително важен въпрос - какво представлява животът в неговия чисто научен аспект.Животът е най - висшата форма на взаимодействие между материята и енергията.Съсредоточена в енергийните центрове(чакрите),тази енергия не само движи живите същества,но и определя техните качества.Еволюцията практически е постепенно зареждане с енергия на по - горните чакри,аджна и сахасрара,намиращи се в главата.А,че отделните раси и етноси са на различно ниво (а вътре в тях и отделните индивиди са също на различно ниво),това го знаят някои в Япония,Китай,Индия,Непал,Пакистан,там дето има или е имало будизъм и йога.В християнските страни това не се знае,приема се,че всички раси и етноси са еднакви и равни,а не е така.В християнската Библия се говори за Вавилонската кула,там се били събрали хора с различен език, което е огромна грешка,там са се събрали хора от ралично ниво на еволюция.Език се учи,но липсата не хилядолетия еволюция не може.Следва разрушение.Това ще последва и сега в Европа,както и в Америка.Чака ни Вавилонска катастрофа,поради незнаенето на истината за това какво представлява живота.

 69. 69 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#60] от "bryghtlyght":

  Поздравявам Ви за този коментар и се радвам, че някой е успял така добре да формулира това което мисля и аз по темата, но не бих могъл толкова стегнато и смислено да го изложа пред форума. Приятно е човек да срещне себеподобен, особено по такива щекотливи теми с расизма, другите и аз...

  Демократ за силна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK