Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало

От протестите 2013 г. - по картината на Дьолакроа "Свободата води народа"

© Юлия Лазарова

От протестите 2013 г. - по картината на Дьолакроа "Свободата води народа"Манифестът "За републиката" се появи в социалните мрежи преди дни. Първоначално не беше обявено кой стои зад него. Вече е известно, че идеята е на политолога Евгений Дайнов. Негови съавтори са още трима професори. Това са културологът Александър Кьосев и политолозите Огнян Минчев и Антоний Тодоров. Четиримата имат различни възгледи, но както са написали в манифеста "Няма ляво, няма дясно –  днес има единствено гражданите срещу мафията". Събира ги убеждението, че активните хора могат да накарат институциите да направят нужните реформи, за да се отнеме от мафията контролът върху държавата и обществото.


Намерението им е не да се занимават с политика, а да помогнат за създаването на връзка между  гражданите, на които не им е все едно в каква страна живеят и които заедно могат да постигнат разграждането на модела "КОЙ". 


По идея на проф. Кьосев днес при представянето на манифеста ще се обяви неформален граждански Клуб, който да се събира веднъж месечно и да излиза с обръщение към властта и обществото по важен въпрос. Ще се обяви и сайт, на който ще се съобщава за заседания на Клуба.
Професорите разказват за идеята си пред "Дневник". Представянето е днес (3 март) от 11 часа в клуб "Перото".


Александър Кьосев: С думи могат да се извършват основополагащите дела


Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало

© Надежда Чипева, Капитал


Питате ме, как бях убеден да се включа в групата, публикувала манифеста. Не беше трудно. Отдавна имам усещане, че ние, българските граждани от години живеем в омерзение и недоверие, в отсъствие на перспектива и надежда, в буламач от взаимно оплюване.


Затова публичните акции, в които се говори ясно и открито, имат своето значение. Дори конкретното послание не е чак толкова важно – защото грозните истини, сред които живеем, са известни на всички – заобикаляне на закона, корумпирани елити, подмяна на демокрацията, мафиотизиране и олигархизиране на държавата. Нашият манифест не цели да каже непременно нещо ново – той цели за пореден път да повтори ясно и гласно тези истини: те трябва да бъдат казвани, повтаряни, потретяни - дори тогава, когато звучат като патетични клишета: вижте само докъде сме я докарали, грозните истини да звучат като клишета.


Казани публично, тогава когато авторите застават зад тези думи с имената и телата си, те значат едно. Подшушвани на маса значат друго, дрънкани на салатка и ракийка, писани в анонимни форуми, като част от взаимните клюки и псувни - тогава те само наливат още кал в тинята.


Публичното, открито и подписано слово, което казва "заставаме зад тези истини", винаги е действие. Четох вече в един коментар в някакъв форум, че еди кой си не искал вече думи, а искал дела. Трудно някой ще отрече, че в последните години, в конкретен политически план никой вече не вижда ясен политически субект, нова партия или движение, което да свърши подобни конкретни организирани дела, ясен политически проект, нова партия, която да вдъхне всеобща гражданска надежда. Но когато такива перспективи не се виждат, започва се отначало. И аз отговорих на този анонимен форумец, че с думи могат да се извършват дела, основополагащите дела – онези, при които думите консолидират, дават надежда, отварят душите, мобилизират гражданите и им създават чувството, че не са сами, че има и други, които отхвърлят подмяната на правовата държава, не приемат платените, оплюващи медии и тролове.


Такива думи са ориентация. Те казват, че простите истини не са забравени, не могат да бъдат. Защото в кашата, в която живеем, най-лесно е да загубиш ориентация, а мнозина искат тъкмо това от тебе, те се радват, ако калта става все по-лепкава. Какво значи – отначало? В такива омерзителни ситуации е добре да знаеш посоките – къде е горе, къде е долу, къде е север, къде – юг, да казваш ясно кой кой е. Признавам, не е много. Но освен истина и ориентация, подобни думи са и солидарност. Те показват, че хората, за които истината, верните посоки са важни, не са малко. Трябва да започнем отначало – защото без ясна публична позиция и ориентация, без гражданска солидарност в името на истински демократични и републикански ценности, без истина няма да излезем от тресавището.


Ето защо подкрепих и манифеста.


Евгений Дайнов: Какво не е наред, как да се оправи, от кого

Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало

© Анелия Николова


Около и след Нова година говорих, по различни поводи, с различни групи граждански активни хора. По това време още бяхме в ехото от речта на съдия Лозан Панов. Стигнахме до извода, че е отново дошло времето, при което правилно подредени, цивилизовани думи, отнасящи се до общото благо, променят нещата. Горе-долу по същото време адвокат Екимджиев напомни, в една публикация, разликата между "държава" и "Република". Държавата може да бъде всякаква; но Републиката не може да съществува, ако не култивира определени добродетели.


И се реши да се направи манифест – За Републиката – който да влезе във вратата, отворена от Панов. Да констатира: какво не е наред; как да се оправи; от кого.


Привлякох към работата тримата съавтори и текстът се оформи към началото на февруари. Решихме да поканим да се присъединят 20-25 безспорни личности с авторитет и интегритет, които да застанат зад текста като инициатори. Авторите стигнахме до извода, че е добре манифестът да бъде обявен на 3 март, за да е в съзвучие с датата. Което и ще направим в "Перото", и така ще отворим текста за всенародно подписване.


Идеята е – по думите на Тони Николов – да се "овразуми" политическото говорене. Да бъде центрирано върху онова, върху което трябва – върху общото благо (както би казал Аристотел) и състоянието на Републиката. Същевременно, текстът поставя искания и стандарти към властта, с които ще държим тя да се съобразява. В текста поемаме, присъединилите се, ние самите да правим определени неща – всеки там, където се намира: да не участваме в лъжата; да отстояваме принципи и ценности и пр.


По идея на Сашо Кьосев, на обявяването ще се анонсира неформален граждански Клуб, който да се събира веднъж месечно, да изслушва експертен доклад по важен въпрос и да излиза с обръщение към властта и обществото, което обръщение може би ще наречем "За състоянието на Републиката". Ще се обяви и сайт, на който ще се събират подписи, анализи, ще се обявяват заседания на Клуба и пр.


Не на последно място, мислим, този подход ще осигури някаква, макар достатъчно хлабава, но устойчива връзка между десетки и стотици активни граждани, които искат да са във връзка помежду си, за да могат заедно да постигнат обрат в "духа на времето", а като резултат от това – в крайна сметка разграждане на модела "КОЙ" и установяването на институционален ред и граждански добродетели на мястото на личния произвол и на сенчестите договорки.


Огнян Минчев: Можем да започнем дебат,
който да прерасне в движение за обществена промяна


Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало

© Юлия Лазарова


Идеята беше на Евгений Дайнов. Той е автор на първоначалния текст, който претърпя определено развитие през последния месец. И четиримата се занимаваме с политически анализи и заемаме граждански позиции от десетилетия. С този текст искаме да обърнем вниманието на обществеността към факта, че ключови реформи, от които зависи бъдещето на страната ни се бавят и отменят под натиска на един все по-плътен олигархичен контрол върху българския национален живот.


Нямаме други ресурси за промяна на това неблагоприятно статукво освен мобилизацията на българските граждани с цел натиск върху институциите на държавата за провеждане на необходимите институционални и политически реформи за да се отслаби бруталният контрол на мафията върху държавата и обществото.


Ние не сме политици, с партийна и друга политическа дейност не се занимаваме. Можем обаче да инициираме граждански дебат, който да прерасне в движение за обществена промяна. Наша е инициативата. Осъществяването й обаче е в ръцете на тези, които биха желали да се присъединят.


Антоний Тодоров: Това е опит да се вдъхне кураж сред гражданската общност


Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало

© Надежда Чипева, Капитал


"Манифестът за републиката" е израз на едно съществуващо и според мене разпространено убеждение, че зад привидната и често огласявана стабилност в днешна България се крие едно състояние на опасно и мрачно обсебване на публичната сфера и публичната власт от корпоративни или дори престъпни интереси, действащи най-често неявно.


Гражданите на републиката, разбирана класически, като "общо дело" (res publica), общо достояние в интерес на всички, по същество са напълно изолирани от каналите за взимане на решения и постепенно се оттеглят от участие в политиката. Последното е израз както на един натрупващ се гняв срещу начина на управление на общите дела, така и на отчаяние, че отделният гражданин нищо не може да направи, за да промени това. Основният проблем в този модел на управление е наличието на масово чувство за дълбока несправедливост в обществото, което поражда недоверие и дори открита омраза към институциите му. Нещо по-лошо – общественото мнение е вече склонно да възприема за нормални откровени безобразия като пряката намеса на изпълнителната власт в правосъдието или като едноличното решаване на важни въпроси.


Манифестът е опит да се вдъхне кураж сред гражданската общност, че е възможно със съвместни организирани граждански усилия и натиск да повлияем върху тази ситуация, да си върнем републиката като всеобщо достояние. И тук не става дума за "рестарт", смяна на сегашното правителство или на един или друг министър – проблемът е много по-дълбок и за съжаление нито едно правителство от последното десетилетие не се оказа способно да го реши. А в центъра на този проблем е несъмнено липсата на ефикасна правосъдна система.


Идеята е на Евгений Дайнов, но се разви и разгърна с поредица от разговори помежду ни. Ние сме твърде различни в нашите политически разбирания и биография, но решихме, че този въпрос, за общата рамка на съвместния ни живот, надхвърля политическите различия между леви, десни и центристи. Дори при липсата на справедлива рамка на обществения живот, която да е в интерес на всички, политическите различия просто нямат голям смисъл и борбата на различни политически проекти не може да доведе но нищо добро. Възстановяването на републиката е условие за завръщането на политическите дебати като дебати на идеи и каузи в нашия живот. Защото сега зад привидната политическа борба най-често се крият сблъсъци на корпоративни частни интереси.


Очакваме отклик, подкрепа, и включване в тази гражданска инициатива. Надяваме се да успеем да инициираме поле, място, за граждански обсъждания по конкретни въпроси на политиката, като с това спомогнем за насочването на политическите действия в полза на общото достояние. Но не като назначени от държавните институции "обществени съвети", а като действителна гражданска инициатива. Разбира се, някои бързо ще ни квалифицират като поредните "соросоиди" или нещо подобно. Но смятам, че нещата са стигнали до предел и гражданската ни намеса е неотложна.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (189)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Манифестът да не би да започва с думите : ''Един призрак броди из България – призракът на гражданското общество. Всички сили на стара политическа България са се съюзили за свещена хайка срещу тоя призрак: леви и десни, сини и червени, монархисти и националисти, Местан и Доган, Цацаров и Пеевски.......'' ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Под ерзац кървавото писмо липсва сал един Радун. Що така не са уважили наш'то знаме?

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Май малко на боза мяза това! Не може да се направи гражданско общество когато всички работят за разединение на нацията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  точно така е , нищо не може да помогне на това общество ,защото първо тези ,които пишат тези писма ,трябва да се махнат ,това не са професори ,а лицемери ,които през цялото време поддържат статуквото и работят точно за разединение на нацията , нямам щастието да познавам никой от тях ,но с единия , по слабичкия пътувах веднъж от Париж и го наблюдавах как се държи ,нали е известен човек .Та ,наредихме са на летището в Париж в помещението да изчакаме лоу коста за България и всеки си пазеше реда ,защото няма места ,кой където отиде , изведнъж пред всички дойде султан Огнян , който разбира се излезе най отпред и се нареди пред всички показвайки дипломатически паспорт или нещо такова ,да го пуснат него първи ,щото е най важен от всички ,не важат деца ,жени ,бебета ,той е. Е ,настаниха го първи , а другите се ръчкаха на опашката за да си осигурят места ,така ,другари и другарки ,порнография по български и тоз ми излязъл да ми приказва ,че нацията трябвало да се обединява ,да ,ама не , с такива герои и ръководители

 5. 5 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Явно не е за вас писан...

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#5:"marinyotov"]Явно не е за вас писан...[/quote]
  Манифеста е писан от хора, които ги гледаме 25 години и благодарение на които сме на това дередже! Каквото и да напишат,
  НЕ ИМ ВЯРВАМ, ама хич!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2376 Любопитно

  Няма ново начало, без здраво и чисто минало. Пречистиха ли се греховните от миналото, та прокламират от "висотата" на поЗНАНИЕТО си новото?!? Загубеното време не се помни с добро, ако мислите за предстоящото са прекалено "чисти". А доброто винаги е по-здраво, само че сега лутането кое е точно то продължава с премерени зависимости, без обща цел и с мъглива посока. Уж всички сме за демократичноТО навсякъде, но средствата и начините се разминават при наистина чистите, истински демократи и осъзнатите, "пречистени" радетели за поредното светло бъдеще. Свободните не се лутат, а следват същността си, която изначално е демократична.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 214 Неутрално

  орел, рак, щука... и професор...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Намерението им е не да се занимават с политика, а да помогнат за създаването на връзка между гражданите, на които не им е все едно в каква страна живеят и които заедно могат да постигнат разграждането на модела "КОЙ". Кой съм аз,че да противореча на тези уважавани от мен професори.За съжаление обаче,дори даването на разрешително да си отсечеш дърва за отопление е политика.Сигурен съм,че ще се дискутира по този манифест,ще се даде медийна публичност и много повече ще са хората които ще са одобряващи казаното.Обаче ще дойдат избори и на предизборните седянки за съжаление политиците няма да четат този или подобни манифести.Там се развързват торбите с лъжите.При близо 50% бедно живеещо население и долу горе толкова неграмотно,такива манифести не хващат дикиш.Новото начало беше 1990 година,обаче и то ни беше дадено за съжаление.Няма нов морал и нова съвест,тях или ги имаш или ги нямаш.За съжаление такива апели,декларации,манифести,се четат от все по малко хора,а повечето политици дори и не ги четат,защото не им вършат работа.Лично аз не виждам как можем да се отървем от мафията ,поне в близките години не виждам.Явно е,че желаещите това да се случи сме много по малко от тези които не искат и от тези на които не им дреме.

 11. 11 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Повръща ми се от личности като Дайнов и Минчев. Сега ли се опомнихте? А от редица години кой одобрява Бойко Борисов. мафиот и по генезис, и по лъжовна нарцистична същност, чието именно управление от първия момент връща страната във феодализма и чието наличие във властта, одобрявано и използвано от всички подобни "интелектуалци и управленци", ще бъде (уви, след десетки години) оценено от историците като позорът на века/двата века за България? И изведнъж сега професорите (в чиито редици по случайност не е и професор Вучков, бързо да го включат) се събуждат целите в бяло? Отврат!

 12. 12 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Манифестът е към хората на които НЕ им е все едно в каква държава живеят.Излишно количество слюнки използвате,за да плюете.

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Александър Кьосев: "С думи могат да се извършват основополагащите дела"

  В Основата на Американската мечта, са думите от "Декларация за независимост"

 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#2:"Lemmy"]
  Под ерзац кървавото писмо липсва сал един Радун. [/quote]

  На мен ми липсва Близнашки

 15. 15 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Освен Дайнов всички други са клякали пред Вожда и са писали пламенни защити и апологии в чест на Вожда. Сега им е казано да му се пишат опозиция, но тяхната любов е по Вождовия мускул. Дайнов се компроментира ужасно като колаборира с платената прислуга на Вожда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мани ФЕС т от кого и за какво? Тези "професори" достатачно ни зомбират по телевизиите. Да си вземат манифеста и отидат в горите телилейски!

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]Каквото и да напишат,
  НЕ ИМ ВЯРВАМ, ама хич![/quote]

  Е, поне има на кого да вярваш - на "Човекът- оркестър". Той строи магистрали и метро, Той охранява границите (при необходимост - разговаря и с протестиращи от други държави), Той раздава пари, Той организира търгове (или манипулира, може би), Той спира търгове, Той ..., Той ... За какво , всъщност става въпрос - за някакво изостанало племенно съжителство.

  Лъха на мухъл и провинциализъм, такъв, какъвто съм го запомнил от 80-те.

 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Всеки има право на опит. Също така всеки има право да каже своето. Някои смятат, че трябва да правят това перманентно. Обществото им отговаря по свой подходящ начин-престава да им обръща внимание.

 19. 19 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 582 Неутрално
 20. 20 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Празни думи на едни празни хора.

 21. 21 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Евгени Дайнов и Огнян Минчев - това е достатъчно за съсипването на всякаква инициатива.

 22. 22 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нямаме други ресурси за промяна на това неблагоприятно статукво освен мобилизацията на българските граждани с цел натиск върху институциите на държавата за провеждане на необходимите институционални и политически реформи за да се отслаби бруталният контрол на мафията върху държавата и обществото.

  Както винаги отново право в десятката. Време е да се събудим.

 23. 23 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Много фалшиво ми звучеше. А и на Дайнов глупостите ги знаем. И все пак надявам се да излезе нещо от това. Ако ще дебат, ако ще подтик някакъв, ако ще някаква нормализация на говоренето и някакви действия "за общото благо". А дано...

  Няма шики-мики.
 24. 24 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":


  [quote#6:"lz2"]Манифеста е писан от хора, които ги гледаме 25 години и благодарение на които сме на това дередже![/quote]
  Като се яви нов човек, който може да поведе хората (Радан Кънев например), платените тролове ще си скъсате гъза за да го оплюете. Лутането на българите се дължи на хора като вас, които оплюват всичко и всеки. Но вас благополучието на България не ви интересува. По важно е какво ви нареждат от Москва...

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 25. 25 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#19] от "krummm":

  " Долу ГЕРБ!"

  Горе ГЕРБ!

  Няма шики-мики.
 26. 26 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дон Кихот":

  "Всеки има право на опит. Също така всеки има право да каже своето."

  Това на Дайнов не са опити. Това са задачи за изпълнение (Рамо до рамо с Буруджиева да речем. При такива изпълнения просто няма как да му повярвам).

  Няма шики-мики.
 27. 27 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Оле Боже, бившите комунисти Минчев и Дайнов пишат манифести. А бе разровете се малко и им вижте биографиите не тези хора, не ни правете на луди. Апропо някой може ли да ми предостави списък с публикации с които Дайнов е станал професор??? Като му слушам махленският език на Дайнов и се хващам за главата, явно парите, които БКП потроши да го образова в Англия са отишли напразно.

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Весело

  ,,Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало,,

  Айде, сичкото ДСБ, БСП, ДПС и АТАКА войник строй са зад тва знаме

 29. 29 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ма професор дайнов стана ли доцент? браво!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 30. 30 Профил на conteng
  conteng
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прочетох манифеста и съм напълно съгласен с мнението и намеренията на авторите. Гражданите са способни да направят промяна. Но говорим за граждани, които не са обвързани с политически партии и "НПО", на които им се заплаща за "реформите". Нека не забравяме, че и ГЕРБ са граждани, и ДБГ са граждани. Всички сме граждани, само че с различни ценности. Да търсим граждани с демократични ценности, а не с партийни ценности. И в момента има много сребролюбци, които само чакат да се появи нова формация и да се закачат на нея, независимо, че до сега ревностно са защитавали "ценностите" на няколко политически формации и тъй като не са си осребрили подкрепата, търсят нови ценности зад които да застанат и да защитават. Ако се накичат отново тези граждани на клона, той отново ще се счупи и от добрите идеи ще останат само пожелания. А иначе съм напълно съгласен, че само обществото само може да се изчисти от тази мафия, която е тотално повсеместна и задушава Републиката.

 31. 31 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Неведнъж четиримата професори са заставали с лицата и имената си зад откровени лъжи. Сега - за кой ли път.
  Изчезвайте, бе!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Не се сещам за успешни и завладели публиката, обществото, Манифести освен "МАНИФЕСТЪТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ" с автори Карл МАРКС и Фридрих ЕНГЕЛС написан декември1847 – януари 1848 г в навечерието на революцонната вълна заляла Европа в 1848.... то не че и сега Европа не е в криза, ама чак за революция?? ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Тъй ли ве, герберунгел? Баш по Бойкувски - другите ви виновни. Гледай ти, как не се бяхме сетили до сега, че политолозите ни били докарали до туй дередже, а не далаверите на ДОН "Буда"-та ви със Златевци, Пеевци, хидроинженери и всякакви други боклуци.
  Аре пАтувай. Далдисвай у червеното блато.

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#31] от "Дамянов":

  И какво от това?
  Признават си грешките и пробват нови мантри!!! Напълно нормално!!! Политиката е низ от проби и грешки......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#2:"Lemmy"]Под ерзац кървавото писмо липсва сал един Радун. Що така не са уважили наш'то знаме?[/quote]
  За него е отредена друга роля.

 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Весело

  До коментар [#15] от "fortunes":

  Той и Дайнов пламенно е закинавал Вожда, но сега вече е помъдрял надявам се

 37. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За републиката
  ..родна крепнем в градове села,
  а над нас властта народна е разперила крила.
  Да се учим, да работим, да строим живота нов.
  Гордо знаме ни е Ботев, пръв учител – Димитров.

  Плагиати. Или "циркаджии"както би казал пес-овския лидера.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Весело

  До коментар [#25] от "Олд Шетърхенд":

  Мачкай Бочееее.

 39. 39 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#7:"ЗаНи3А"] А доброто винаги е по-здраво, само че сега лутането кое е точно то продължава с премерени зависимости, без обща цел и с мъглива посока. [/quote]
  Все едно, че за Бойку си го казал.


  [quote#7:"ЗаНи3А"]Свободните не се лутат, а следват същността си, която изначално е демократична.[/quote]
  И това, ама за неБойку.

 40. 40 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Най-сетне опит да се събудим. Хайде, тези дето тук се пишат на много умни, да вземат да дадат някоя по-добра идея! Гадно им е на герберите, факт!

 41. 41 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Идеята не е лоша. Но все пак хората трябва да се самоорганизират сами

 42. 42 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#8:"Буда Леевски"]Както добре се забелязва всичкото гербарастки трол веднага пуснаха лайнометите[/quote]


  [quote#13:"vhv"]Александър Кьосев: "С думи могат да се извършват основополагащите дела"
  В Основата на Американската мечта, са думите от "Декларация за независимост"[/quote]

  Ами така е. с Декларацията се слага разграничителна линия - от дясно застават демократите и хората на свободата, от другата страна здраво се загнездиха герберастите и мафиозите.

 43. 43 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#10:"chicago514"]Намерението им е не да се занимават с политика, а да помогнат за създаването на връзка между гражданите, на които не им е все едно в каква страна живеят[/quote]
  Тръгнал си да обясняваш на хора, чийто мироглед не стига по-далеч от ПИК и разбиране за свобода и независимост - от интервю на Илиана Беновска.
  Все едно Бойку в Мисия Лондон.

 44. 44 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"joseph_levi"]Повръща ми се от личности като Дайнов и Минчев. Сега ли се опомнихте? А от редица години кой одобрява Бойко Борисов. мафиот и по генезис, и по лъжовна нарцистична същност, [/quote]

  Ми да, точно Дайнов е от най-одобряващите Тиквоний.

 45. 45 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Е ,пробвате упорито и не сте еднообразни. Идеята със снимката не е особено на място. Но коя съм аз, за да преча на замисъла ви. А той е-всичко друго, но моля не Борисов, не ГЕРБ! Искаме си обществените поръчки, наши прокурори...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 46. 46 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":
  Стига бе ! Ама наистина ли са ти омръзнали ? Хайде сега ми посочи кой от четиримата каква каша е забъркал в държавата. Значи не са ти омръзнали БСП , ГЕРБ, НДСВ АБВ и т.н друга паплача наред с ПЕЕВСКИ, ДОГАН , Божков , МАДЖО,БАДЖО , БРАТКО и други , а ти омръзнаха четирима мислещи българи. Наистина сме сбъркано общество. Като гледам първите коментари имам чуството , че троловете дежурят денонощно като караул - на пост , почиваща и бодърсваща смяна.Няма по-голяма сила от истината и високо изразената честна и пряма поиция.Привествам начинанието.

 47. 47 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#16:"Peter Stoychev"]Тези "професори" достатачно ни зомбират по телевизиите.[/quote]
  Кат гледам, теб май други са те зомбирали.

 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#23:"Олд Шетърхенд"]И все пак надявам се да излезе нещо от това. Ако ще дебат, ако ще подтик някакъв, ако ще някаква нормализация на говоренето и някакви действия "за общото благо".[/quote]
  Гледаме лееекинко да се присламчим, белким ни припознаят сред демократите, а?
  Споко, този път "умните и красивите" няма да припознаят Бойку, като единствената алтернатива дет мое да бие комунистите.

 49. 49 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Гневно

  До коментар [#1] от "karabastun":


  До коментар [#2] от "Lemmy":


  До коментар [#6] от "lz2":

  Явно помията, в която живеем ви харесва.Като нямаш други аргументи, оплюй автора.Мъжаги!

 50. 50 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  До коментар [#49] от "hodounski":

  За какво ви трябват аргументи , че преформатираните преподаватели по НК - ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ ЛИ ?

  [email protected]
 51. 51 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#38] от "stenli1":

  Мачка ! На Тато ушите.

 52. 52 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Много добра инициатива. Ще видим какво развитие ще има. Крайно време е интелигенцията да поеме своята отговорност за освобождението на държавата от лапите на мафията.

 53. 53 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  К'ва стана тя? Аз очаквах тук да се строят червените редици, а то кьорав червен трол няма. Вместо тях пък се е строила цялата форумна тролска герберастия.
  Lemmy
  lz2
  edin drug
  ЗаНи3А
  liverpoolfc
  joseph_levi
  fortunes
  Peter Stoychev
  Дон Кихот
  Vorknkx
  Олд Шетърхенд
  redsky
  сидер
  О, ко ма напрай!
  Дамянов
  boby1945
  достатъчно

  Липсват само Карлита, Глогинко и Уорнито и картинката ще е пълна.
  Демократ до демократа мила моя майнольо.

 54. 54 Профил на vfx21312191
  vfx21312191
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепям и подписах. Хората които са я написали определено вдъхват доверие.

 55. 55 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#53] от "choss":

  Много моля!!!! Аз не съм герберастки трол!!! Аз съм независим трол! Аз скандирам за Вожда само, защото умните и красивите си го заслужавате. Все пак, нали вие го върнаха на власт! Сега ще го търпите до третото пришествие!

 56. 56 Профил на bafdjaf
  bafdjaf
  Рейтинг: 213 Неутрално
 57. 57 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  България точно започна да надига нос над водата след унищожителното управление на ДС-КГБ-ГРУ от 2013-2014 и другарите професори с червена до лилава закваска започнаха да се активизират и да наливат масло в огъня, като че ли не ни стига пожарът от всички страни. Забравиха за опасността от Кремъл, който разиграва червения си кон из целия свят, и решиха да ни върнат на "вярната пътека" - да събаряме правителството. С каква цел ли? Ами да си правим "република, във вратата, отворена от Панов"... Ха-ха-ха!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 58. 58 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#53] от "choss":

  Забрави Гладната и Кучката

 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добро , като замисъл, СЛАБО , като изпълнение ...
  Теоретично и много абстрактно ..
  Изхожда се от факта , че 5 -6 милиона граждани са безпартийни ../Парт. членове , всички , едва ли са повече от 500 000/ ..
  Липсва конкретика ..
  Ако си представим, само за момент , че потомствената червена мафия, тази на Доган и "новата " на Рапона,
  ИЗЧЕЗНЕ , в България ще останат само крадците на коли, малко трафиканти, НЕорганизирани - на дрога и хора , телефонните измамници и още някои дребни мошеници...
  Просто , няма да ги има МИЛИАРДНИТЕ мафиии...))
  Борбата с мафията НЕ Е и не може да бъде обща и абстрактна ..ТЯ , борбата , ВИНАГИ е КОНКРЕТНА ..)
  СРЕЩУ групировка и група , срещу съизвършители, помагачи, срещу корумпирани типове , срещу физически лица :))
  Срещу умишлената корупция и хората - вътре - не дребната ...
  С две думи - това ми звучи , като пожелание, опит да се възбуди ГРАЖДАНСКАТА съвест, морал , непоносимост , активност и т.н.., но СРЕЩУ КОГО конкрретно ???
  Ако махнем горните , конкретно изброени от мен - ще остане само около 1 % мафия , в България :))
  Когато генезисът на мафията в България е ЛЯВ , ляв и потомствен , не може да кажеш - няма леви, няма десни , центристи ...
  И на тримата им липсва ПРАВНОТО образование, схващане, че ТАЗО борба , МОЖЕ да се води САМО от Съдебната система ..Другото е - и НИЕ гражданите - с бухалки по улиците, с малко пищови , но, не достатъчмно ..:ще са ни..)
  За революция :)
  Да има граждански натиск- няма лошо , но ..не това е начина..)
  С две думи - пак стигаме до '"съдебната реформа" на Боко, доган Гоце .и цацата ..
  Там трябва да е съсредоточена гражданската активност - нови хора , нови закони и т.н...
  Иначе и аз съм готов , И за другото - къде раздават "Калашниците" ??? :).

  BIG AL
 60. 60 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Страната ни има нужда не от нови партии, а от ефективно гражданско общество!
  Без него всеки политик докопал се до властта лесно ще се превърне в поредния измекяр да държавната ясла.
  Съгласен съм с 99% от написаното в Манифеста и се надявам това да е първата стъпка в създаването на истинското гражданско общество.

 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  А тезите на ГЕРБ-а , ми приличат на Освободителната война от 1877-78 година...
  Освободихме ви от турците , но СЕГА ща станете част от Руската империя :)
  Махнахме станишев, но сега Боко от Банкя, ще решава всичко в държавата ...)))

  BIG AL
 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#53:"choss"] се е строила цялата форумна тролска герберастия[/quote]
  Зад многобройните никове стоят не повече от 4 човека?

 63. 63 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Добра инициатива, дори само дискусионен клуб или платформа да произлезе от нея, пак е нещо положително в блатото и безвремието на българския псевдопреход. Страшното оплюване по-горе говори достатъчно......

 64. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  А иначе, "граждани" има и при сидеров, и при доган , и при гоце , и при Рапона ...
  Е, с тях ., не ме съюзявайте , другари професори ...:)

  BIG AL
 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Aко беше акцентирано на : нормалните ,свободни граждани , безпартийни,
  но слагащи на първо място ЕВРОатлантическите ценности, а не азиатските на путин ,
  да се борим КОНКРЕРТНО срещу реално и конкретно съществуваща МАФИЯ - може би щях да подпиша , не веднага щях да подпиша ...:)

  BIG AL
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  [quote#27:"redsky"] Бивш кУманиЗд като Боко сега е антикомунист!?...Разровете се малко и му вижте биографията на този човек, не ни правете на луди. Апропо някой може ли да ми предостави списък с публикации, с които Боко е станал доХтор на пожарникарските науки??? Като му слушам махленският език и се хващам за главата, явно парите, които БКП потроши да го образова в Пожарникарската академия са отишли напразно[/quote]

 67. 67 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 418 Любопитно

  буржоазията се забавлява )

 68. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  ,,Манифестът "За републиката" на четирима професори: Трябва да започнем отначало,,

  Другари, дайте да са разбирем, не ви искам никаква република, не искам нито да са връщаме назад. не ви искам никаква република, нито свята, нито капиталистическа, живял съм и съм и ял попяарата на святата народна република, сега живея в капиталистическа република. Република с профсъюзи без фонд стачен, когато рекох на профито дайте да направим фонд стачен, та при стачки не да гладуваме, той ми се изсмя и нарече идеята ми капиталистическа отживелица.Та затова искам си капитализъма с неговите недостатъци, корупция, мафия, профсъюзи с фонд стачен, бедни и богати.

 69. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#32:"boby1945"]Не се сещам за успешни и завладели публиката, обществото, Манифести освен "МАНИФЕСТЪТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ" с автори Карл МАРКС и Фридрих ЕНГЕЛС[/quote]
  Бобчо, много добре знаем, че в червените ви безпросветни мозъци, освен бродещи призраци, нищо друго не се разхожда. Така че няма нужда да ни го демонстрираш.
  За всички останали - ето един Манифест, който успешно е завладял и оказал огромно влияние върху Българското общество.
  Обявяване на независимостта на България
  Манифест към българския народ
  По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.

  От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

  Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

  Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

  Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

  Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

  Да живее свободна и независима България!

  Да живее Българският Народ!

  Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

  На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

  ФЕРДИНАНД I

 70. 70 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#55:"fortunes"]Аз скандирам за Вожда само, защото умните и красивите си го заслужавате. Все пак, нали вие го върнаха на власт! [/quote]
  Объркал си ме с някого, пич.
  Точно аз не съм от хората, върнали Бойку на власт.

 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#58:"hodounski"]Забрави Гладната и Кучката[/quote]
  Вярно.
  Още ''Фред''-ито и ''на лозето баира''.
  А, ''Лозето'' се появило.

 72. 72 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Ш-ш-шт! Говорит Москва ТАСС уполномочен заявить, че Женя е родил идея. Когато няма как да отклоним общественото внимание, насочваме го към откриването на топлата вода. Или пък пишем манифест.
  П.П. Много благодаря, че не предавате събитието "на живо", че останалите подлистници просто са се оляли, умилиха ме с трепетното представяне.

  Доброто е заразно
 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Хубаво нещо са манифестите и професорите разбира се, неприятното и трудното е, че освен гражданско общество, каквото несъмнено трябва и нивото на което у нас е дале от желаното, няма как да се мине без някаква форма на партийно представяне. И понеже в такъв случай става дума за наистина много хора и понеже с такъв тип работа не са склонни да се захващат не само хора като професорите, но и много от средно по-интелигентните хора измежду нас и автоматично се получава, че и най-добрата идея може лесно да бъде прецакана, нещо което наблюдаваме от доста време.

 74. 74 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Може да си всякакъв, но все някога идва просветление. А това е добре. Твърде дълго в страната се шири разделение на хората. сини , зелени , червени , оранжеви. ... Защо и кому е нужно това? На онези сили които искат слаба и разединена нация.Спомнете си - 25 години - непрекъснато и тотално противопоставяне,зачертаване на едно и изграждане на друго още по- уродливо. Да и четиримата и както всеки от нас има заслуга за противопоставянето ни един на друг. А покрай тях процъфтява " удобството " на днешното време.Младите хора излетяха от прекрасната ни Родина, проституция , наркомания, мафия в държавата.и и изхабени сили и ум на останалите .Държавата се превърна в съучастник в морално о и физическо ограбване на нацията , на собственият си народ. Кого да обвиняваме сега? И ако днес и след тази публикация за манифеста се обявяваме един срещу друг , н а практика продължаваме в полосата на ожесточеното противопоставяне . Знаем ги и четиримата професори ,знаем се всичките, но са прави. Все някога Съвестта на някого проговаря.Може да каже и една дума но и тя е достатъчна.Нека в опознаването на един Нов свят да забравим за кражбите и издевателствата върху ума ни да продължим напред в името пак на децата ни те ни вярват. Те носят светлите идеи не на мъртвите ни родители а на нас живите. Само така ще победим суетатата на безсмислените ни надежди за напредък. Колкото и мрачно да ни се вижда всичко до тук през тези 25 години. именно то то е отправната точка ,за началото на бягството от него. Дали ще стане 5-10 години по рано или по- късно зависи от нас и само от нас. Повярвайте хора . Не случайно и точно днес научаваме за статията , дори е добре На България и народа не е отредено да страда , не се отчуждавайте, не се противопоставяйте. Да не вярваме на този , да не вярваме на онзи.Всеки покаял се грешник е угоден в очите на Бог. Да се разкаем не за друго а заради българския Великден. Той е в нас , ние го носим с сърцата...Ние забравихме за годината и годините на изгодата когато бяхме щастливи с веруюто в нас за един по щастлив живот-Сега пак живеем щастливо- нека не се залъгваме .Всекиш в своя двор според потребностите на своя бит и морални устой си изгражда домашно огнище което най му отива. Да направим домашното огнище на Българи удобно не само за идващите англичани и японци и щом ни завиждат. Нека да им покажем че действително е така.Нека си простим, а най вече на себе си за обидите към другия.Пожелавам Ви успехите от днес нататък ,в чест на бележития празник да превърнем в удобството на века за нас за нашите деца а не за мъртвите които ни засипваха с хулите на неосъществените си амбиций. Бог ни пази,защото основната маса българи сме смирени , за това и оцеляваме. Желая щастието на всички Вас и щастието на децата ни да ни окриля в пътя . Амин

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#68:"Александър Кьосев"]Нашият манифест не цели да каже непременно нещо ново – той цели за пореден път да повтори ясно и гласно тези истини: те трябва да бъдат казвани, повтаряни, потретяни - дори тогава, когато звучат като патетични клишета: вижте само докъде сме я докарали, грозните истини да звучат като клишета. [/quote]
  Същия ефект се забелязва и тук във форума.
  Хората разтревожени от това жестоко забатачване на страната, говорят откровено и влагат душата си в казаното. На това се отговаря с глупави подмятания, опити за отклоняване от темата и други подобни.
  Не мога да разбера личности, които от чисто политическа запалянковщина забравят, че основната задача на политиците е да направят живота на своите съграждани (не чуждите страни или граждани) по-добър и с по-голяма перспектива.
  Партията е нищо!
  Важното е как е страната и какво още може да се направи за нея!

  п.п. Изказвания от рода на "СДС е добра марка" са пошли и антибългарски!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Припознал си се. Това е призракът на Сорос и НПО. Пак майданче , както предишното, дето върна Бойко на власт.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#55] от "fortunes":
  Типично изказване на запалянко, който не вижда по-далеч от носа си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#53] от "choss":

  "К'ва стана тя? Аз очаквах тук да се строят червените редици, а то кьорав червен трол няма. Вместо тях пък се е строила цялата форумна тролска герберастия.."
  Е да де!
  То е същото!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#22] от "foxa5":Празни приказки ! Мафията ще я видиш в пълен състав и блясък около паметника на Васил Левски когато се чества обесването му. Ха иди ги сваляй !

 80. 80 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Евгений Дайнов и подобните му са борци срещу олигархията толкова, колкото Хитлер е приятел на Евреите.

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#24] от "az22":Това , за Раданчо можеш да го видиш като напишеш името му в гугъл и добавиш селфи. има цяла страница сайтове със "знамето ".

 82. 82 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Звучи ми глупаво, като някакъв национален консенсус. Уважаеми професори, "няма ляво, няма дясно" е абсолютна покана за мафията да пречи на всяка нормална пазарна реформа, от която държавата ни се нуждае.

 83. 83 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#72] от "dogwoman":
  Погледни как госпожата от посочения коментар се отнася към народа си, какво мнение има за него. И каква разлика с "пледоарията и от коментара. И този коментар отпреди броени дни не е изтрит. Ако аз, като туркиня/защото не съм го скрила/ бях написала подобно нещо, щяха да ме баннат за дълго. Ноо, всичко в името на пропагандата и манипулацията. Не се посвениха да използват този скъп за много българи, а и за мен празничен ден, за да бъркат в душата на българина!
  Честит празник на всички, за които на този ден се свърши с едно чуждо владичество!

  коментар [#74] от "abvgd7891ie56_1.
  "Много прост народ има в тая държава.Срамувам се от вас, че и вас ви наричат българи."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 84. 84 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 213 Неутрално

  няма как да се създаде "гражданско общество" в територия с толкова примитивно население

 85. 85 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#68] от "сидер": затова искам си капитализъма с неговите недостатъци, корупция, мафия, профсъюзи с фонд стачен, бедни и богати.
  Що ? Някой нещо друго предлага ли ? Едно време келнерите донасяха менютата с думите : " Избирайте . има само кебапчета "
  Хубави , красиви думи , но мошеници са ги писали .


 86. 86 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Хубава идея, особено след като излезе от анонимност. "Започването отначало" обаче няма да е никак лесно с лозунга "няма ляво-дясно". 50% от карето са доказано креативни експерти, докато другата - известни конформисти искащи на всяка цена да пробутат някаква левичарска шашма във всяка инициатива. Революции срещу мафията не се правят с дядогалушковци като Антоний Тодоров. Не може да си бил съветник на агент Гоце и да се появяваш като лице, отправящо послания за борбата с мафията.
  Присъствието на леви политолози на всеки форум и инциатива за промяна е гаранция за бързото им пропадане.

  CONTADOR GRATUITO!
 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]Каквото и да напишат,
  НЕ ИМ ВЯРВАМ, ама хич! [/quote]
  Да го беше прочел първо и едва тогава да се изкажеш.
  Постъпваш точно като запалянко, който не мисли а само вярва.
  Точно тези ли бяха на власт вече повече от 25 години?
  А какво направиха тези, които бяха на власт? Тези които бяха оторизирани да подредят нещата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#66] от "dobrich":

  Както пише в архивите на ДС от незнайно ченге:„Този доктор Хонорис Кауза не го познавам„

 89. 89 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#74] от "abvgd7891ie56_1.":
  " И ако днес и след тази публикация за манифеста се обявяваме един срещу друг , н а практика продължаваме в полосата.."
  "Всеки покаял се грешник е угоден в очите на Бог. Да се разкаем..."

  А вие госпожа, ще се разкаете ли за грозните си думи към собствения(??) си народ?? (вж.ком.83). Думата "ПОЛОСА", която сте употребили е типично руска. А коментарът, който цитирам по-долу е доказателство затова, че не са ви на сърце българските, а по0скоро други интереси. И на всичкото отгоре се осмелявате да заплашвате!

  abvgd7891ie56_1.
  13611:3802 мар, 2016
  "кой ви с...... в гащите . пак Русия ли е виновна на Н А Т О. защото до сега не сме виждали други виновни за световните неща които Америка ги забърква друг виновен освен Русия Скъпо ще Ви излезе" пиенето"" за чужда сметка този път. който се е заял с Русия добро не е видял."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 90. 90 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#70] от "choss":

  Що, ти не скандира ли срещу Орешарски и не снова ли по жълтите павета през 2013?

 91. 91 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Много моля!!! Кой, кой, кой не е виждал по-далеч от носа си?? Този, който предупреждаваше, че с едностранчивите протести само срещу Орешарски, а не и срещу Мутрата, резултатът ще е реанилитация на Мутрата и превръщането на БГ в гето за десетилетия. Или този, който викаше Незабавна Оставка, Оставка, Оставка през 2013. Стига сте прехвърляли вашите грехове на чужди рамене!!!

 92. 92 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Ех, тежка е съдбата на човек с независимо мнение. За герберастите, комуне. За имните и красивите, гербераст. За комунистите, умен и красив.

  До коментар [#53] от "choss":

 93. 93 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 508 Неутрално

  толкова лъха на комунизъм, че чак ми се гади - що не си земат Кадиев и госпожа Моника Станишева и групичката им тролове и да се мащат в Москва!?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 94. 94 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  т.е. искаш да е писан от някой с "опит в управлението на публичния ресурс и благо". Ами предложи. Само с лаене олекваш. И то доста.

 95. 95 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#90:"fortunes"]Що, ти не скандира ли срещу Орешарски и не снова ли по жълтите павета през 2013?[/quote]

  И това по какъв начин ме причислява към гербавите редици, а?
  Бойку и Орешарски са двете страни на една и съща олигархична монета.

 96. 96 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#92:"fortunes"]Ех, тежка е съдбата на човек с независимо мнение. За герберастите, комуне. За имните и красивите, гербераст. За комунистите, умен и красив.[/quote]

  Виж ся - "умните и красивите" са от едната страна - дясната. Гербавите комунета са от другата страна. Така е по-ясно, нали?

 97. 97 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ''Отдавна имам усещане, че ние, българските граждани от години живеем в омерзение и недоверие, в отсъствие на перспектива и надежда, в буламач от взаимно оплюване''
  щото ти не знаеше ...или на тебе Саше ти е само Усещане ?

  Без Власт !
 98. 98 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":
  [quote#2:"Lemmy"]Под ерзац кървавото писмо липсва сал един Радун. Що така не са уважили наш'то знаме? [/quote]
  Липсва и "професор" Вучков!

 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "Нямаме други ресурси за промяна на това неблагоприятно статукво, освен мобилизацията на българските граждани с цел натиск върху институциите на държавата"
  Подкрепям.Повече не можем и не искаме да живеем така.

 100. 100 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 280 Неутрално

  "Няма ляво , няма дясно " - има граждани срещу мафията ! И на този форум си личи ясно кои са гражданите , кои са мафията !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK