Въпрос, който да бъде зададен на 3 март

Въпрос, който да бъде зададен на 3 март

© Георги КожухаровПубликуваме материала от Портал "Култура". Заглавието е на "Дневник".


Особеността на националните празници е, че побират в себе си много повече време, отколкото ни изглежда на пръв поглед. Нека се замислим: от 1878 г. до 2016 г. ни делят едва 138 години, което е пренебрежимо малко в исторически план, а в тях се вмества толкова значимо за нацията и толкова разнородно време.


Време на еуфория: от Освобождението до Съединението и Независимостта; време на сурване в бездната: от крушението на Междусъюзническата и Първата световна война до братоубийствената гражданска война и кървавите илюзии на авторитаризма и комунизма; време на несвобода: съветската окупация през 1944 г., последвана от близо половин век "снишаване" пред Кремъл и погазване на човешкото ни достойнство; и накрая, последният четвърт век възвърната свобода, с която някак се измъчваме и все не знаем какво да правим.
Кратки отрязъци от време, превърнали се в синкопи на националната участ и на новата българска държавност. А между тях – страх, дълбинен страх и съобразяване  с големите империи в съседство, най-вече с тази на изток. И така – до най-новата руско-турска война в наши дни, в която все се питаме играем ли някаква роля. И каква би могла да е по-конкретно тя: на активен участник, неволен арбитър или потенциална жертва?


В това отношение националният ни празник би трябвало да е важен маркер на историческата ни участ, стига да го разчетем правилно през върволицата от събития. Къде другаде, ако не в него би трябвало да е закодирано не само питането кои и защо сме, но и как така все се люшкаме между еуфории и страхове. И най-вече – защо Русия е и продължава да бъде разделителната линия в българската политика.


Отговорът, разбира се, е свързан с датата 3 март.


Защото 3 март 1878 г. е времето на еуфорични надежди, което продължаваме да свързваме с думите "Санстефанска България". "Историята на тая епоха е една епопея на българската енергия", пише Симеон Радев. Опиянение от мига, от неудържимата радост, че най-сетне я има България. Знаем добре и как тази небивала радост помръква почти веднага – още на 13 юли 1878 г. с подписването на Берлинския договор. Нито един българин, разбира се, не е поканен, дори символично, при определянето на съдбата на бъдещата българска държава. Не е огласена и огромната подписка, подкрепена от стотици хиляди българи, която бъдещият митрополит Методий Кусев организира и връчва на руската дипломация, а оттам тя навярно и до ден днешен събира прах из руските архиви.


Истината по тези български разочарования е отдавна описана от историците и е редно да бъде изречена ясно: на 3 март 1878 г. Русия сключва Санстефанския договор с ясното съзнание, че той не може да бъде изпълнен (най-вече в частта за България), защото противоречи на предвоенните споразумения, сключени между Великите Сили, които ясно сочат какво трябва да се случи, ако Турция загуби войната. Става дума за т.нар. тайно "Райхщадско споразумение" (между Русия и Австро-Унгария), както и протокола, подписан между Петербург и Лондон, известен като протокола "Дерби-Шувалов".


В основата на "Санстефанския блян" са поривите на славянофилите, предвождани от тъй почитания у нас граф Н.П.Игнатиев, ала ни най-малко неотчитащи руската realpolitik, начертана от  княз Горчаков.


Да, вярно е, че на Берлинския конгрес Великите Сили, в лицето на Бисмарк и Дизраели са против създаването на единна българска държава в етническите й граници, но това е и позицията и на официалната руска дипломация, защитавана от канцлера Горчаков и Шувалов. Впрочем опитвайки се да вземе аванс в хода на събитията, тогава не друг, а граф Игнатиев пръв лансира идеята за автономна Македония (отделна от българската държава). До 1989 г. българската историческа наука не бе в правото си да коментира тези факти, защото те биха хвърлили сянка в отношенията между СССР и НРБ. Затова всичко се замиташе под килима. Нима не му е дошло времето за това да се заговори открито? Да се каже, че Руската империя, обявила през 1877 г. "свещена война" на Турция, е била далеч по-загрижена на Берлинската конференция да си гарантира териториалните придобивки със заграбването на румънска Бесарабия и територии в Средна Азия, отколкото да се занимава с въжделенията на българите. Така през юли 1878 г. в Берлин цялата тази "свята бран" за която толкова тръбят и до ден днешен русофилите, се свежда до най-банална договорка: Русия си взима "своето", Австро-Унгария си гарантира обещаната окупация на Босна и Херцеговина, а на Англия за компенсация е даден Кипър.


Блянът "Санстефанска България" е разпокъсан на пет части:  Северна Добруджа е дадена на Румъния, от Северна България е образувано автономно княжество, южната част на страната под името Източна Румелия остава под върховенството на султана, Тракия и Македония са върнати на Турция, западните области, заедно с градовете Пирот и Враня, са дадени на Сърбия.


Тази вест е истинска покруса при откриването на Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 г.), свикано да изработи новата конституция на страната. Дотам, че мнозина депутати са склонни да се зачеркне така осакатената българска държава и да се започне наново. Ето какво свидетелства големият български етнограф Димитър Маринов:


До 10 февруарий – ден, определен за откриване на събранието – стана много ясно, че всички се мъчеха от факта, дето Санстефанска България бе унищожена и дето нашият народ бе разделен на 5 части; мнозина се изказваха в смисъл, че много по-добре щеше да бъде да бяхме останали всички под Турция с по-малко права, нежели като разцепени може би за всякога. В тия срещи изникна, макар още неясна, неяка, мисълта да не взимаме участие в предстоящото събрание, да протестираме пред европейските сили за голямата неправда над нашия народ и да се разотидем.  


В центъра на тези протести ясно се откроява фигурата на младия, но набиращ сила Стефан Стамболов. Той няма как да не помни заветите на своя близък другар и съмишленик Христо Ботев, написал във в. "Знаме" тези пророчески думи: "Европа и политическите обстоятелства дават свобода и самостоятелност само на тогова, който може сам да я добие" (бр.13 от 27.VII. 1875 г.).


Истината е, че всички политически гении на българското Възраждане – Раковски, Левски, Ботев – много добре съзнават, че българската Независимост не минава през чужди дарове, били те и от руския цар, а е задача, която българите трябва да извоюват с обединените си усилия, с голяма дипломация и бранейки се от посегателствата на всяка чужда империя. Затова през цялото време, почти до началото на войната, вървят и проектите за т. нар "дуално решение" с Турция (автономия в Отоманската империя), което, както пише дядо Славейков, "ще избави веднъж завинаги християните от привидната закрила на Русия".


Историята има своята вътрешна диалектика, ето защо тези факти не бива да се премълчават , ако държим да узнаем истината за българското Възраждане и за създаването на новата българска държава.


Иначе няма да проумеем рязката промяна в българските умонастроения само три години по-късно. Сиреч през 1881 г., когато нещата вече изглеждат съвсем другояче.


Когато със съгласието и по волята на Русия е суспендирана Търновската конституция, разпуснато е Народното събрание, а България на практика се управлява от руски офицери и казашки нагайки.


Когато на въпроса на протестиращо множество: "Искаме да знаем това: като ни тъпчат правата, дали е съгласна нашата Освободителка?", руският дипломатически агент в София Михаил Хитрово им отговаря: "Всичко, което става, е с нейно съгласие."


Когато се затварят един след друг вестници, защото някой е дръзнал да напише думи на несъгласие с Русия, и най-накрая свободната българска преса започва да излиза в Източна Румелия, която е под опеката на султана.


Когато българският вътрешен министър и руски генерал Ремлинген публикува в българския "Държавен вестник" (бр. 88, 1881 г.) известие, че всеки, който критикува Русия и иска да прогони русите от България, ще бъде бит с камшик.


Редно да си спомним и за всичко това на празник като 3 март.


На деня, в който българите отдават почит на всички руски и други воини (украинци, беларуси, финландци, румънци), паднали за тяхната свобода.


Защото човешката признателност е едно, а имперската назидателност и менторството, която традиционно демонстрира и продължава да демонстрира руската дипломация  към България – нещо съвсем друго.


Защото тези имперски нагласи наистина принуждават българите "да освежат паметта си", към което наскоро ни призова говорителят на руската дипломация Мария Захарова.


Ала сторят ли го, те няма как да не стигнат до дълбинното българско разделение в отношението към Русия, лутащо се от истерично русофилство до хладно русофобство.


И то дори у един и същи човек, какъвто е примерът с дядо Петко Славейков.


С човека, написал познатите на всички ни стихове от времето на руско-турската война:


Кат Русия няма втора


тъй могъща на света;


тя е нашата подпора,


тя е нашта висота!


Но също и:


Русия може да пази своето човеколюбие за своите полудиви народи, а нас да остави на нашата участ. Панславизмът не може днес без Русия, а това е, което ние не щем. Да припознаем първенството на Русия, ще каже да наведем глава пред нейната желязна власт. 


Дали "дисонансът в паметта" е по-скоро български или пък е руски проблем?


Въпрос, който си струва да бъде зададен тъкмо на 3 март.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Ба!!! Как не ви досрамя да напишете за последния четвърт век "преход", че било "възвърната свобода"? 2 милиона граждани изчезнаха от държавата през това време, а вие се занимавате с писане на ода за този период? В нито един от другите периоди не е регистрирана такава колосална загуба!!!

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 644 Неутрално

  всъщност големият въпрос, защото сме малка държава?, е - докога ще шаваме със задниците си, насочени към най-мощното в момента оръдие?
  кога в тази държава ще се възпитат деца, които да са горди българи, не защото някой ги учи или им пее песничка за това? и, последно, кога родителите на тези деца ще започнат да спазват правила и да се отнасят с уважение един към друг, и да възпитат децата си подобаващо?
  тъжно, но няма да видя отговори в моя живот!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2084 Весело

  Когато се затварят един след друг вестници, защото някой е дръзнал да напише думи на несъгласие с Русия, и най-накрая свободната българска преса започва да излиза в Източна Румелия, която е под опеката на султана."Ами така става като те освободи Русия.

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Българи, крайно време е да освободим душите си. Стига им и турското и руското робство. Българи сме, не турки, не руси

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Добре, че вече започваме да се запознаваме с истината.

 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1174 Весело

  Ок, руснаците са шибаняци, мръсниците ниедни православни. Но защо по дяволите нашите добри приятели и партньори Бисмарк и Дизраели са били "против създаването на единна българска държава в етническите й граници"? Ей това не мога да го разбера. Шокиран съм! Тони Николов дали би могъл да хвърли малко светлина по този въпрос. Не мога да повярвам, че освен руснаците, като че ли и някой друг е гонил своя имперски интерес.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  „Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,
  с които Бог дарява хората.
  С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,
  които крие земята, нито тези, които таи морето.
  За свободата, както и за честта,
  може и трябва да се жертва животът и обратно,
  лишаването от свобода е най-голямото зло,
  което може да сполети човека.
  Робът се бори за свобода, свободният за съвършенство. Само да го изпуснат мутрите и милиционерите матряла, и той ще сътвори чудеса.

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#6] от "neznaiko.bg":

  търговия, дууд, търговия.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#1:"Отнесен"]2 милиона граждани изчезнаха от държавата през това време[/quote]

  Предлагате да затворим границите като Северна Корея? Не, благодаря! Предпочитам всеки българин да има право да пътува и живее, където му харесва по света!

 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Добър текст за размисъл от Тони Николов. Повече мисъл и по-малко емоции са нужни повече от всякога на съвременното българско общество. Колцина са, обаче, осъзнаващите го-въпросът е риторичен....

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Заработвате грантаджиите навръх светлия празник, как не ви е срам бе ?!

  Колко $ взе за този пасквил ?! Да Русия си е гонила имперските интереси, не е воювала за черните ни очи, но след тази война България я има на картата, а дали щяхме да се освободим сами, ами да питаме арменците и най-вероятно нямаше да ни има или щяхме да сме част я от Гърция я от Сърбия.

 12. 12 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Да, редно е да се гледа по-трезво на нещата, да се чете историята от всички страни и да се отдава почит и благодарност на първо място на БЪЛГАРИТЕ, загинали за свободата на България! Да се вземе малко повече от мъдростта на революционерите ни, с чиито портрети се кичи всеки политик. След това идват воините и човешката признателност... А антибългарската политика и имперските амбиции на Русия и останалите Велики сили ги виждаме и сега.
  Особено ми хареса ето тази част от текста:


  [quote#0:"статията"]Истината е, че всички политически гении на българското Възраждане – Раковски, Левски, Ботев – много добре съзнават, че българската Независимост не минава през чужди дарове, били те и от руския цар, а е задача, която българите трябва да извоюват с обединените си усилия, с голяма дипломация и бранейки се от посегателствата на всяка чужда империя. Затова през цялото време, почти до началото на войната, вървят и проектите за т. нар "дуално решение" с Турция (автономия в Отоманската империя), което, както пише дядо Славейков, "ще избави веднъж завинаги християните от привидната закрила на Русия".[/quote]

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#6:"neznaiko.bg"]Но защо по дяволите нашите добри приятели и партньори Бисмарк и Дизраели са били "против създаването на единна българска държава в етническите й граници"? Ей това не мога да го разбера. [/quote]

  Не е чак толкова сложно! Великите сили по това време не искат да допуснат в "клуба" си още една сила, а България в етническите си граници би била най-голямата държава на Балканите и то контролираща всички пътища към Близкия изток и Азия.

 14. 14 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Веднага ли да изгоним русофилите или утре?!?!?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#6] от "neznaiko.bg":

  Тони Николов явно е отсъствал на този урок. Или става дума за финикийски знаци? Да каже нещо за ролята на Англия

 16. 16 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#9:"vassilun"]Предлагате да затворим границите като Северна Корея? Не, благодаря![/quote]
  Нямам нищо против свободното пътуване на българските граждани където и да било по света. Но обяснете, кое в "свободата от последния четвърт век" пречи да бъдат раждани достатъчен брой нови граждани, така, че свободно заминалите да не се превръщат в невъзстановими загуби?

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 834 Весело

  Днес всеки може да си пише каквото иска, което не променя факта че без Русия в 1877-78 и спечелената от нея война, България щеше да съществува колкото съществува и Кюрдистан... ами няма ги.....
  Ако чакаме на Дизраели и останалата "западна" дипломация още щяхме да се поздравяваме с "Чок селям!"
  Апропо 60-те години русофобство започнато от Стамболов, фердинанд и останалите царедворци 1887-1947 приключи с три национални катастрофи и четири загубени войни подред..... това вече са факти....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  "Великите Сили, в лицето на Бисмарк и Дизраели са против създаването на единна българска държава в етническите й граници, но това е и позицията и на официалната руска дипломация" - е, какъв въпрос, след като при Съединението на България им е даден отговор!?!

  Коментиране на анализираното, вече...
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  честит празник на всички БЪЛГАРИ , на другите спорна работа .
  https://www.youtube.com/watch?v=CTq6_HDW3nU
  и докато има дори едно дете като нея , грантове нямат шанс

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И все пак на България е нужен национален празник.Да има в нещо да повярва и да има национална гордост.Като 3ти март не е подходящ предложете друга дата.Но без вяра няма да има нито гордост, нито самочувствие.

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "neznaiko.bg":
  ..."Бисмарк и Дизраели са били "против създаването на единна българска държава в етническите й граници"? -За да сме зависими после от тях, в стремежа си към национално обединение.....В политиката няма приятели, морал и подаръци!......

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Не ни ли дотегна до смърт вече това уморително взиране в миналото?! Въпросът към нас трябва да е този,зададен от Заратустра – цитирам по памет:
  "Мен не ме интересува от какво сте се освободили,а за какво сте вече свободни."

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#16:"Отнесен"] кое в "свободата от последния четвърт век" пречи да бъдат раждани достатъчен брой нови граждани[/quote]

  Раждаемостта е друг въпрос. Според мен е проблем за всяка развита страна (с изключение на САЩ, защото там жените не работят). Повечето съвременни жени мислят за образование и кариера, което отдалечава годините за раждане на първо дете все повече и повече. Поради тази причина много жени раждат първо дете след 30-тата си година, искат след майчинство да се върнат на работа и раждат второ дете около 40 годишна възраст. Така за трето дете просто няма време. Поне такова е моето мнение.

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  [quote#21:"dobrich"]За да сме зависими после от тях,[/quote]

  Т.е. независими сме и от Германия и Великобритания?
  Баба Меркел не ни нарежда какво да правим с "нашествениците"?

 25. 25 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  В твърде бели краски виждате предстоящото изчезване на България от историята на света. Някакви сериозни идеи имате ли как може да бъде избегнат този неизбежен сценатий или ви е все тая?

 26. 26 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "Защото човешката признателност е едно, а имперската назидателност и менторството, която традиционно демонстрира и продължава да демонстрира руската дипломация към България – нещо съвсем друго."

  Г-н Николов много точно го
  е написал,просто прочетете
  внимателно,и без емоции
  поразсъждавайте.

  А относно Освобождението,
  то е плод на стечение на
  обстоятелствата от водените
  Руско-Турски войни.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8

  И като видите от кои години
  си мерят силите,и сега продължават
  би трябвало да ви стане ясно.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 27. 27 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 542 Неутрално

  A,..."дуално решение" с Турция (автономия в Отоманската империя), което, както пише дядо Славейков, "ще избави веднъж завинаги християните от привидната закрила на Русия".

  Май си харесвали повече "робството" пред измислената "свобода" уж "дадена" от Русия!

  Вийте сега путинофили, Славйков е "грантаджия".
  И "роб" и "соросоид".

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 28. 28 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "olimpipanov":

  Не, нямат срам.

 29. 29 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 293 Разстроено

  До коментар [#2] от "zidane":

  ЗАЩО ??? ЗАЩО ??? ЗАЩО ???
  КОГА ??? КОГА ??? КОГА ???

  ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР !!!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  [quote#25:"Отнесен"]Някакви сериозни идеи имате ли как може да бъде избегнат този неизбежен сценатий или ви е все тая? [/quote]

  Първо - България няма да "изчезне"! Всички апокалиптични прогнози са просто глупави!

  Не! Не ми е "все тая", но това е тенденция и в много други страни. Съвсем наскоро Япония обяви отрицателен приръст. Човечеството ще намери решение и на този проблем.

 31. 31 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Абе , чудим се ази , ако утре (условно) се обърне палачинката и по грантаджийска линия (разбирай срещу заплащане) бъде нареден залп за ''възхвала на Русия'' , щото живота примерно е колело .Дали пседво ентеУектите подвизаващи се ,като автори на страниците на въпросното издание няма да почнат да пишат в съзвучие с новата директива (разбира срещу заплащане) , че ''Кат Русия няма втора '' Въпросът е риторичен и не спадам към бандата на Мурзилажа , но забелязвам ярко жалки опити за полюции Мало по ентелУигенто го давайте

 32. 32 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 542 Любопитно

  [quote#6:"neznaiko.bg"] Тони Николов дали би могъл да хвърли малко светлина по този въпрос. Не мога да повярвам, че освен руснаците, като че ли и някой друг е гонил своя имперски интерес. [/quote]

  А може ли вие да ни отговорите на въпроса, дали има някоя друга държава, която да твърди, че била "освободила" България и в замяна да изискава ВЕЧНО и безусловно ПОДЧИНЕНИЕ на нейните изисквания?
  Та Русия, дето "била" ни освободила уж от "робство" иска от нас просто да сме нейни .... роби!
  Понеже, да напомня - ВЕЧНО и БЕЗУСЛОВНО подчинение на нечии изисквания не е свобода, а робство!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#31] от "pipon":

  Това мислех да напиша, конюнктурата се сменя често, със сигурност ще се сменя тепърва. И на местно ниво, в общи линии едни и същи викат "осанна" и "разпни го", сменяйки опонентите

 34. 34 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 293 Разстроено

  [quote#9:"vassilun"]Предпочитам всеки българин да има право да пътува и живее, където му харесва по света![/quote]

  До коментар [#9] от "vassilun":

  ДА ТАКА Е !!!
  САМО ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО СВЕТА КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ ЗАЩОТО ЖИВОТА В НАШАТА ТАТКОВИНА НЕ ИМ ХАРЕСВА.

  [quote#9:"vassilun"]Предлагате да затворим границите като Северна Корея? Не, благодаря![/quote]

  НЕ, НЯМА ДА ЗАТВОРИМ ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА НАПУСКАЩИТЕ БЪЛГАРИ НАШАТА ТАТКОВИНА, НО ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ ОТВОРЕНИ И ЗА НОВИТЕ "БУГАРЕЕЕ" ПРИИЗДАЩИ ОТ СИРИЯ, АВГАНИСТАН, И ТН.

 35. 35 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#30:"vassilun"]Не! Не ми е "все тая", но това е тенденция и в много други страни. Съвсем наскоро Япония обяви отрицателен приръст. Човечеството ще намери решение и на този проблем.[/quote]
  Тази част от човечеството (западноевропейците), към чиито ценности очевидно се придържате и които имат съвсем същите демографски проблеми като гореописаните вече, са намерили решение и то към днешна дата се прилага - внасят се граждани от размирни съседни региони.

  Това решение обаче не се харесва на все повече и повече български граждани. И по случай въпросите, които трябва да си задаваме на 3-ти март, много хора се чудят дали да не вземат пример от славните ни предци и да предприемат някакви радикални действия, пък било то и с братска помощ. Разбираш ли, в днешно време положението ни в ЕС е доста по-лошо от това, което е било в пределите на Османската империя. Ако сме поробени, рано или късно можем да се освободим, но ако сме изчезнали от картата на Земята, няма да можем да се възкресим като народ и държава.

  Все нещо щяло да измисли човечеството. Кога ще стане това? Досега го чакахме това човечество да измисли нещо, уви, не успя, а ние стигнахме критичен предел, след който не бива да се чака повече.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Гневно

  Втора статия против 3-ти март като национален празник. Явно това е новата повеля на господарите срещу националното самосъзнание на българите и интегритета им !!! МАСКАРИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ - ще ви се въздаде всекиму според заслугите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  в момента робството е икономическо .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#32] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  има и то без частта за освобождаването !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Почнете от мене. Ама елате повече. Хубаво да ми въздадете.

  Чудесно е, че русоробите са бесни, понеже все повече хора се усещат за фалшифицираната от руските слуги Българска история

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  Охохохо. Просто тръгнете русоробите. Просто тръгнете

  Use your Illusion
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#39] от "evlampi":

  то вече ти е въздадено но нямаш потенциала да го осъзнаеш

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  В края на войната и други държави са отделени от Турската империя.
  Няма информация техните народи да се прихласват по Русия.
  Защо не се прихласват, това ми обяснете.

  подпис
 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Статията е тенденциозно манипулативна и лекичко лъжлива. Целта безспорно да бъде демонизирана Русия не само за това, за което не е права, но и за това, за което не е виновна.

  Първо, според нея ≪Нито един българин, разбира се, не е поканен, дори символично, при определянето на съдбата на бъдещата българска държава. Не е огласена и огромната подписка, подкрепена от стотици хиляди българи, която бъдещият митрополит Методий Кусев организира и връчва на руската дипломация, а оттам тя навярно и до ден днешен събира прах из руските архиви≫. Което е напълно вярно. Но вината за това не е на Русия. Това е решение на Конгреса на Великите сили, като причината за това е че за тях по това време България като държава все още не съществува, поради което няма как на конгреса да има неин представител.

  Второ, според статията ≪.... на Берлинския конгрес Великите Сили, в лицето на Бисмарк и Дизраели са против създаването на единна българска държава в етническите й граници, но това е и позицията и на официалната руска дипломация, защитавана от канцлера Горчаков и Шувалов≫. Което е е невярно.

  Всъщност Горчаков няма нищо против Санстефанска България. И даже много би се радвал България да остане в тези граници. И Русия води сепаративни преговори преди конгреса както с както с Австро-Унгария, така и с Англия, за да бъде постигната тази цел на Русия. Но Австро-Унгария е съгласна само ако самата тя в замяна ще има излаз на Егейско море при Солун, което е неприемливо за Русия, по две причини. Първо, защото Русия не би искала да пусне Австро-Унгария, нейният тогава най-близък враг извън Турция, в Егейско море, и второ, Това води да превръщането на Съюза на тримата императори (на Русия, Германие и Австро-Унгария; съюз на императорите, а не на държавите) в междудържавен съюз, защото това веднага я противопоставя на Франция, с която Русия има обкщи интереси за общо противопоставяне на Германия. А Англия е непреклонна. Така че всъщност ако някоя от великите сили има вина за провала на проекта на Русия за Санстеванска България, това е преди всичко Англия.

  Щолкото за Бисмарк и Германия, те изобщо нямат ни капка вина. Всъщност на този конгрес Германия прави всичко, каквото може, за да получи Русия това, което иска. И ако Русия се съгласи да сключи съюзен договор с Германия и Австроунгария, Бисмарк е готов дори да води война, за да наложи исканията на Русия. Но Русия не е съгласна на такъв договор, поради което Бисмарк защитава всички искания на Русия, но без да влиза в конфликт с Англия и Франция.

  Едно от доказателствата за това е фактът, че София, която е южно от Стара планина, влиза в състава на Княжество България, макар по конвенцията с Австро-Унгария и в сепаративния договор но Русия с Англия Княжество Бюлгария да е северно от Стара планина. Просто Бисмарк подсказва на руските дзипломати един исторически прецедент, който дава възможност това да бъде направено и налага на конгреса тяхното искане.

  Трето, не е вярно, че До 1989 г. ≪българската историческа наука не бе в правото си да коментира тези факти, защото те биха хвърлили сянка в отношенията между СССР и НРБ≫. Защото събитията около Санстефанския договор стават през 1878 година, а до 1944 година България не е окупирана от ничия армия. Кой е пречил през това време на българските историци да осветлят правилно всички събития, свързани с този договор? Още повече между и915 и 1944 година, когато България и СССР са в не чак толкова добри отношения?

  Нещо повече. Всичките тези проблеми, за които тук става дума, са разгледани, и то почти напълно обективно, в монографията ≪Освободителната война (1877 – 1878) и българската национална революция≫ на Константин Косев и на Стефан Дойнов, която излиза по комунистическо време доста преди разпадането на СССР и дворцовия преварт от 10.11.1989 година. И, забележете, те не са репресирани за това. Но която малко историци от елита познават.

  Няма да търся други подвеждащи изхвърляния на автора. Нито ще оспорвам истините за това, как Русия се опитва да осребри своето участие (без нейно участие то не би се случили, поне не тогава) в освобождението на България, за да ни превърне в своя пионка. Томва е точно толкова вярно, колкото е вярно и това, че сега ни превръщат в пионка други държави. Но защо се налага народът да бъде лъган или подвеждан за нещо, което и без това може а се докаже?

 44. 44 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Твърде глуповата и очевидно целенасочена статийка. С лупа като че ли е търсена фактология уличаваща Русия в някакви "грехове" по отношени на Руско-турската Освободителна Война и въпреки това доводите са постни..

 45. 45 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  [quote#13:"vassilun"]Не е чак толкова сложно! Великите сили по това време не искат да допуснат в "клуба" си още една сила, а България в етническите си граници би била най-голямата държава на Балканите и то контролираща всички пътища към Близкия изток и Азия. [/quote]

  Сега не е по-различно. Само че,слугинажа няма необходимата политическа закалка и дипломатическа подготовка за да защити българските интереси!
  Междуушните ресурси, на управляващите България, стигат да решават проблемите на чистачките! Толкова си могат!
  Въпрос, който трябва да си зададем на 3 март, е може би: "За какво, по дяволите си задаваме други въпроси, след като не си зададем въпроса, защо сме допуснали Мутри да управляват Държавата"!

 46. 46 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "...Да, вярно е, че на Берлинския конгрес Великите Сили, в лицето на Бисмарк и Дизраели са против създаването на единна българска държава..."
  ================
  Чудно е, как изобщо се престрашихте да го напишете?!
  Сигурен съм, че ако имаше начин щяхте да го напишете с възможно най-дребния шрифт.
  Смешно и жалко е същевременно да ви гледа човек вас, модерните Кирякстефчовци, как се гърчите и как носите вода от сто кладенеца за да замажете.
  Да, лицемери. Така е,
  Поробена преди пет века държава излиза отново на картата!
  Поробен пет века народ - безправен , наричн "рая", тъпкан, насилван и изнасилван има отново СВОЯ държава!
  Въпреки бясната съпротива на Запада - и българоубиеца д'Израели!

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иван К": ≪В края на войната и други държави са отделени от Турската империя.≫

  Кои? Я ги изреди.

  Разбира се, при други войни на Русия и Турция и други държави са се отделяли от Турция с помощта на Русия. Например Сърбия. Или Гърция. При това без да превъзнасят Русия. Но причините за тази особеност при нас са обективно, но тук просто няма място да бъда обяснени и доказани.

 48. 48 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Юдеи,
  Никога няма да успеете да омаскарите тази страница от историята!
  Всички фондации, всички медии, всички прокопиевци, кирякстефчовци и всички майцепродавци да впрегнете,
  пак няма да успеете!

  Защото и децата знаят, че българския народ скъса оковите на турската робия и зверства благодарение на Русия, на Руско-турската Освободителна война, в която на българи и руси воюваха заедно рамо до рамо срещу Турция и Запада, управляван и по това време от подли юдеи.

 49. 49 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Царят го каза:" Българинът трябва да си смени чипа"! С това, което е в главата му сега, България ще се самозатрие, и отново ще бъде нечия провинция - въпрос на време!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  А ето как "празнуват" в белокаменна Маскна:

  Без да се позовават на какъвто и да е източник, български сайтове като Bulgarian times пишат, че България е поканила турския президент Реджеп Ердоган да участва в честванията по случай празника, но не и Путин, президента на страната-освободителка Русия. Независимо от съмнителната репутация на въпросните сайтове и фактът, че написаното не е потвърдено от който и да е, нито пък е търсено такова потвърждение, руски медии като "Правда”, "Московский комсомолец”, "Израил 24”, "Комсомолская правда” незабавно яхват "новината". Последният изразява възмущението си още в заглавието: "Братушки, къде ви е съвестта?”.

  Така се стига до официален коментар на Кремъл. В четвъртък, 3 март, докато в България вървят тържествата по случай националния празник, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти: В Кремъл не се е получавала покана от България за руския президент Владимир Путин за празнуването на Деня на освобождението от османско иго.
  http://www.mediapool.bg/ruska-hibridna-ataka-sreshtu-bulgaria-v-denya-na-natsionalniya-praznik-news246340.html

  Руска му работа - идиотщина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като чуя "братушка ", търся тоалетна .

 53. 53 Профил на morskiq.burgas
  morskiq.burgas
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#51:"Norman Granz"]Независимо от съмнителната репутация на въпросните сайтове и фактът, че написаното не е потвърдено от който и да е, нито пък е търсено такова потвърждение,[/quote]
  Медиапул пак са ти напълнили главата с глупости. Търсено е потвърждение и руските медии цитират Бетина Жотева, която казва, че покана към Ердоган няма.

 54. 54 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Честит празник на всички българи.
  А потурнаците... ДГД.

 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Балканските англосаксонци отново избиват комплекси, защото Англосаксония няма нищо общо с българската история.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#55] от "socialen": ≪Балканските англосаксонци отново избиват комплекси, защото Англосаксония няма нищо общо с българската история.≫

  Не е вярно, ИМА! Най-виновни за това, че санстефанската България не е реализирана, имат Австро-Унгария и АНГЛИЯ.

 57. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Този вид русофобия е извън нормалното. Поклон пред славния руски народ, освободил ни от Турското Робство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 58. 58 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Сами си измислят лъжата и сами си вярват. Май наивно сбърках, трябва им тема за хибридна война, жълтата преса там е разбира се, също подчинена и на заплата от Кремъл....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 59. 59 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "neznaiko.bg": ≪Но защо по дяволите нашите добри приятели и партньори Бисмарк и Дизраели са били "против създаването на единна българска държава в етническите й граници"?≫

  Бисмарк не е бил срещу нас. Ние като държава и като народ изобщо не сме го интересували. Но той не е бил срещу България. И е подкрепял, доколкото е можел, политиката на Русия на този конгрес. Той е нямал нищо против Санстефанска България. Който казва нещо друго, просто лъже.

  Колкото за Дизраели, по онова време основната политика на Англия, в това число значи и на Дизраели, е запазването на интегритета на Турската империя. Защото така Русия няма да може да се появи в Средиземно море и да застраши прекия път на Англия за Индия. И ще спре нейната експанзия на Балканите и в крайдунавската зона. А няма как да запазиш интегритета на една империя, като отделяш от нея и правиш нова и напълно свободна една доста голяма по територия и по население държава.

 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#56] от "glog":

  Точно така! Извън собствените си страни, те причиняват само поразии с външната си политика в полза на англосаксонската олигархия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Основният въпрос - Кога ще е новият Народен съд? Колкото по-рано, толкова по-малко репресирани. Включително и журналя.

 62. 62 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Свалете календара с дата 1989 г. Иде време разделно. Бъдещето тъмно, гледайте ясно - иде Белене, Скравена, гладните прасенца и пр. Унищожението на 3 000 000 българи не може да ви спаси - останаха все пак 6 000 000, гладни, мизелни, отмъстителни. Забравете да ФАЩ базите.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  "Русия сключва Санстефанския договор с ясното съзнание, че той не може да бъде изпълнен "
  Затова Трети март не може да бъде националния празник на България.

 64. 64 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси":

  Да изключително подла роля са изиграли британия на дизраели и австро унгария. Британската империя е извършила много гадости и престъпления срещу българския православен народ и ако зависише от нея щяхме да сме още хиляда години под робство но за щастие царя освободител Александър Втори им обърка плановете,и за това още неистово британия мрази българи и руснаци и въобще Православието...страна управлявана от окултисти като въпросния боклук бенджамин дизраели. Британия по късно подкрепя и подпомаго всячески и болшивиките и революцията им против Царска Русия.

 65. 65 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В дена на Трети март ние отдаваме почит на всички руски войници и офицери паднали за свободата на България и на братския им Православен български народ,отдаваме почит и на Царя Освободител чиито огромен паметник стои пред НС и на който днес и аз поднесох цветя заедно с стотици българи. Тука политиката уважаема редакция няма нищо общо,щото то и британия беше империя и имаше интереси но не ни освободи а напротив прехвърли армията на Сюлейман Паша от Албания в Тракия за да удави в кръв Стара и Нова Загора и да пробие към Плевен през Шипка и да спре освободителното дело на Православна и братска Русия.

 66. 66 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси": Кой ден предлагаш да е националният празник на България?

 67. 67 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#53] от "morskiq.burgas": Морски, от морето май ти се залюлява?

 68. 68 Профил на divide_et_impera
  divide_et_impera
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В последните години около и навръх 3-ти март, де що има списувател, де що има Пишурка с хурка се накъсва да се пъне белким да изстиска из чреслата си некое историчарско "доказателство" за тежката съдба стоварила се на главите на българите, като дошли московците и изритали от земите ни турците, с които толкоз рахат си била комшулувала и съжителствувала местната рая (така в знак на дълбоко уважение турците са наричали българите)
  ---
  И след всяко такова списувание, местния хор на "унуките на съжителите турски" , тутакси зейва да припява на два гласа:
  - Ауу, как беше кеф със турския съжител...
  - Вай, как спря алъшвериша, заради руския освободител...
  ---
  И де що има форумно Сюлейман реве и сочи върха.
  Пак.
  ...
  Сюлейман безумний сочи върха пак
  и вика "Търчете! Тамо са раите!"
  И ордите тръгват с викове сърдити,
  И "аллах!" гръмовно въздуха разпра.
  ...
  Пушкалата екнат. Турците ревът,
  насипи налитат и падат, и мрът, -
  Идат като тигри, бягат като овци...

  ---
  Казано накратко - османци, и този 3-ти март не успяхте да окаляте.

  За вас великия Вазов е казал:
  - Идат като тигри, бягат като овци.

  Така е, и така ще бъде, докато на българската земя има българи.
  Честит празник българи. Винаги ще го има 3-ти Март.
  Винаги ще го има този празник на свободата ни.

  И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
  спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
  славата му дивна като някой ек ...

  ПЪХНИ ДОСАДНИКА НА ОТБЯГВАНЕ И ГО ДОКАРАЙ ДО СЪСТОЯНИЕ - САМ ДА СИ ПРИКАЗВА И ДА ПРИРИТВА ЗА БАН
 69. 69 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#52] от "the_axel": Дано да намериш чиста с течаща вода.

 70. 70 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#57] от "socialen": Внушаваш на читателите, че само руснаците са умирали. А българи нямало ли е?

 71. 71 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#49] от "laundromat": Дано да не си прав!

 72. 72 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Весело


  До коментар [#4] от "stanislavdi": Айде сега! И ти ми ги започна с национализма. От трън на глог.

 73. 73 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  Според мен българския народ е оцлеял не защото е борбен и храбър, а защото след 14ти век, до последните две десетилетия генерално погледнато българското общество е малко или много егалитарно, т.е. не живее в ситуация, където хляба е проблем за мнозинството българи. Османският феодализъм е сравнително по-благоприятен от този на Западна Европа, а общо взето капиталистическите експлоататорски отношения си остават почти непознати у нас. Дори периода на аграрен капитализъм, като се изключат демографските и териториални катастрофи породени от шовинистичните амбиции на наложен чужд елемент - Сакскобурготски и елита около него, се характеризира със сравнително по-лека съдба за 80те % селско население на България, в сравнение със съседите. Това естествено не означава, че България някога е била независима държава, а че съществуващите политически и икномически процеси не са били пагубни за населението на страната. Всичко това се промени на 180 последните 25 години с налагнето на Англо-Саксонския неолиберален модел - крайния анти-социален капитализъм на САЩ, който у нас се трансформира в гангстерска държава и гангстерска олигархия. М/у другото от процесите, които се случват в САЩ, като империя която се зае да наложи неолиберализма глобално, съответно и като модел на ЕС, става ясно, че и там нещата са много на зле. Дали ще е Хилари или Тръмп, това са две много нелицеприятни и опасни личности и по всичко личи - социопати. След варварския начин по който неолиберализма се наложи у нас, българина страда от ПТСР, от което може и никога да не се излекува. Периферията винаги поема негативите първа, така че без глобален крах на неолибералната анти-социална идеология и банкеро-корпоративния елит зад нея, изчезването на българите ще е само началото.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 74. 74 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#64] от "bolgaroliub":

  Омразата на Бисмарк, Дизраели и Чърчил към българите е пословична.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 75. 75 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#73] от "G. H.":Великолепно казано +++++++++++++++ + ++++++++++++

 76. 76 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Г-н Автора първо ако иска да е коректен да си застане с рожденното име и след това да дава акъл на Българите

  България над всичко!
 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Научихме, че на журналистите им е забранено да споменават от какво сме се освободили, сакън да не се споменава думата робство и Турция. Като четох словото на премиера и президента, става ясно, че е забранено да се казва и кой ни е освободил.Толкова много слугинаж,навеждане и нагаждачество, че ставаме направо за смях. Явно управляващите нямат никакво достойнство и никакво чуство за чест.

 78. 78 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2943 Неутрално


  До коментар [#24] от "stenli1":

  Ти се моли товарищ Путин и алчният клан Ротенберг да не вземе да нарежда, за да не видиш как България се превръща в Лугадония, с пияните казаци и бандитите на Кадиров по улиците и домовете.

 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#48] от "Защо да се регистрирам?":

  Това за Ротенбергите отнася ли се ? За Абрамович, Дерипаска, Рогозин, Жириновски ? За зетя на Путин - Шамалов и неговия татко?

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#1] от "Отнесен":

  Другарят Хитлер беше измислил начин как да се възпроизвежда германският народ, чрез "служебни " жени, обслужващи чистокръвните арийци от СС, които да раждат постоянно деца.

 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#74] от "G. H.": ≪Омразата на Бисмарк, Дизраели и Чърчил към българите е пословична.≫

  Бисмарк не мрази България. Той изобщо не се интересува от нея. Сам той е казал, че него конекрадците от Долния Дунав не го интересуват. Но на Берлинския конгрес като председател на конгреса той е правил всичко възможно, доколкото това не пречи на германските интереси, които тогава не засягат Турската империя, за да защити исканията на Русия.

  Всъщност пречка за осъществяването на руския проект за Санстефанска България са три.

  Първо, това противоречи изцяло на колониалната политика на Англия и на нейната политика като първа сред Великите сили за равновесието на международните отношения. Тази политика се свежда до това, Великите сили да са разделени на две спорещи, приблизително еднакво силни групи, към които Англия не принадлежи. При такива условия при спор ще спечели винаги тази група, към която се присъедини Англия. Така Англия винаги ще бъде на печелившата страна.

  Второ, по това време основен противник на Англия е Русия. И тя прави всичко възможно за да се бори срещу нея, още повече, че разширявайки се експанзивно на югозапад (към Балканския полуосторов и Проливите) и през Кавказ и Централна Азия към Индия, Русия застрашава цялата колониално-империалистическа политика на Англия и нейното място като балансьор на Велеките сили.

  Трето, това е противоречивата политика на Русия, която отговаря на нейните противоречиви тогава интереси. Единствената възможност на Русия да наложи своята политика в рамките на оркестъра на Великите сили, е да влезе в съюз с Германия и Австро-Унгария срещу групата Англия, Франция и Италия. Но Австро-Унгария е всъщност неин враг, въпреки съюза на тримата императори (на Русия, на Германия и на Австро-Унгария; съюз между императорите, а не между държавите). Техните интереси се сблъскват на Балканския полуостров, където Русия не иска да пусне Австро-Унгария. От друга страна Русия, която със своя неутралитет е помогнала през 1870/1971 година Прусия да се превърне в Германска империя, се страхува от Германия и иска на всяка цена да сключи военен съюз с Франция, който на практика ще бъде насочен срещу Германия.

  Това са трите основни причини, които изолират Русия на Берлинския конгрес, където тя може да разчита само на помощта на Бисмарк, която не е достатъчна. А е и ограничена, защото Русия иска съюз не с Германия, а с Франция срещу Германия. Това предопределя крайните решения на Берлинския конгрес такива, каквито те са.

 82. 82 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#17:"boby1945"]Днес всеки може да си пише каквото иска, което не променя факта че без Русия в 1877-78 и спечелената от нея война, България щеше да съществува колкото съществува и Кюрдистан... ами няма ги..... [/quote]
  Другарю задунаец, по-големи глупости от това едва ли могат да се измислят. Ти чувал ли си за Съединението на България? Съмнявам се да си чувал, защото това велико историческо събитие за българите е било черна дата в историята на северноазиатската империя и задунайските им слуги. Точно на тази дата - 6 септември 1885 България съвсем самостоятелно и против зверските напъни на северноазиатската империя (която насъсква едновременно Турция и Сърбия да ни нападнат) се ОСВОБОЖДАВА едновременно както от турския, така и от руския хомот. Забележи - това става АБСОЛЮТНО САМОСТОЯТЕЛНО и то без проливането на кръв. Пролятата кръв идва по-късно, когато руските мерзавци насъскват Турция и Сърбия срещу новата независима държава! Аре бегай за нови опорни точки в пАсолството, че тези издишат и миришат яко.

 83. 83 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Много хубав текст, написан умно, ясно, без емоции и синтезиращ всчико важно, което трябва да се знае.
  Достоен да влезе в учебник по история.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1846 Гневно

  И да не забравме, че за двете си "освобождения" от ряусия/ссср сме платили два пъти по 30 тона злато и сме издържали окупационни войски в рамките на 3,4 години.

  Благодаря за такова "освобождение".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#85] от "Чарли - ОСТАВКА бе, БАЦЕ!":

  Ами да си бяхте седял мирни бе готин, кой ви дърпа за ушите да се включвате във войната на страната на Хитлерчо 01.03.1941 или против Англия и САЩ 13.12.1941, да не би Цар Освободител да ви е "подтикнал"?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#82] от "Птеродактил":

  Ти сбъркано фосилче, не пиши глупости, Съединението на България 1885 става възможно САМО след победата на Русия в Руско-турската война 1877-78 иначе булгаристан щеше да последва съдбака на кюрдистан, например...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 89 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "neznaiko.bg":
  Веднага ще посоча две възможни и основателни причини:
  Вчера, на Шипка, го каза една достойна жена, Маргарита Попова. Усвояването на едни крупни суми от чужбина. Чиято цел е да се изтрие националната и родова памет на поколения българи и заменянето им с нова - преклонение пред сляпата евроатлантическата солидарност. Като поп Кръстьо..
  Особения фетишизъм и мазохизъм на некои умни, готини и красиви да демонстрират Херостратовия си комплекс като доказателство за това, че успешно са "реформирали" от невзрачни членове на Института по марксизъм-ленинизъм и ДРНЗ в единствените и неповторими стожери на морала и носители на светата истина правоверни. за разлика от глупавите и смотаните..
  А може би и двете?

 89. 90 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#43] от "glog":

  С тези си писания непрекъ снато доказваш,че си възпитаник на АОНСУ или руски възпитаник-храненик?!

 90. 91 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#19:"жу суи форумно ястребче"]и докато има дори едно дете като нея , грантове нямат шанс[/quote]

  Толкова добре започнахте... И накрая взехте да отцепвате тези българи които не харесвате Някак ми звучи анти-българско.

 91. 92 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#86] от "boby1945":

  Абе Боби ти защо само за вторите 30 тона злато се "хващаш"?
  Коментирай и за първите дето сме ги платили на "освободителите ни" след 1878 г. А?
  Там сигурно пак ни е виновна Германия?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 92. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#90] от "matera": ≪С тези си писания непрекънато доказваш,че си възпитаник на АОНСУ или руски възпитаник-храненик?!≫

  Мatera, като ясновидка ни пет пари не струваш. Ако от това трябва да се прехранваш, ще умреш от глад още първия месец.

  Роден съм на село в бедно семейство. Баща ми умира когато съм на година. Оставаме мойка ми и пет деца, най-голямото на 12 години, с големи задължение към една от банките. И така ставаме най-бедните в село. Толкова бедни, че за пръв път обувам купени обувки чак на 16 години, когато вече се бяхме пооправили. Няма социални помощи. Майка ми се стахува да не стана уличник и не ме пуска да играя с децата на улицата. Така, от нямане какво да правя, на пет години можех да чета, да пиша и да смятам до 1000. Четях много, а се и научих бързо да чета – по страница на минута. Така че когато отидох в първи клас, знаех материала за четвърти. И изобщо не съм учил нищо в училище – научвах материала предварително.

  След седми клас много ми се искаше да продължа, но нямахме никакви пари. Останах на село, като продължавах да чета всичко, каквото ми попадне. След шестнайстата си сестрите ми се ожениха, майка ми се разболя и четири години работих земеделие – три години частно, четвъртата година като член на ТКЗС. Не съм бил септемврийче (пионерче), а член на ДКМС станах чак на 19 години, че като войник да не ме пратят трудовак.

  Три години бях граничар. На втората година ми предложиха да стана член на БКП. Отказах.Там продължавах да чета и да се интересувам от всичко, а след казармата избягах от ТКЗС-то и станах строителен работник. На втората година образувах строителна бригада. Реших, че трябва да продължа образованието си и на 27 години, в 1958 година, се явих на изпит като екстернантист за четирите години на средното образование, които успешно издържах за малко по-малко от месец, с обща оценка 4,5, но без психологията, на която ме скъса изпитващият, защото на изпита почнах да споря с него точно по въпроси от психологията. Той знаеше, че имам намерение да продължа, и ми даде ценен съвет: Че изпитваният не трябва да спори с изпитващия, дори ако знае три пъти повече от него. Есента без да чета се явих и си взех изпита, а на следващото лято станах студент, където продължих да не ходя на лекции и упражнения и всичко да си уча сам.

  В края на първия семестър, понеже имах безукорно досие и бях взел двата си изпита, единият от които по диалектически материализъм, със шестици, ме предложиха да стана член на факултетското бюро на ДКСМ. Отказах.

  Така станах инженер. Една година след като започнах работа като инженер, отново ми предложиха да стана член на БКП, което аз отново отказах, макар винаги да ми е било ясно, че без да съм член на БКП на сериозна кариера ксато инженер не мога да разчитам.

  В продължение на 23 години спецификата на работата ми беше такава, че ако искам да си върша добре работата, трябваше прекрасно да познавам инженерството и да науча сравнително добре много неща, които нямат нищо общо с инженерстовото, в това число и част от правото, и практическата психология, и умението така да се разпореждаш, че да изпълняват разпорежданията ти. А при сравнително ниска заплата имах право да разпореждам в рамките на своята специалност дори на генерални директори и на висши длъжностни лица в общините. При това всеки ден имах срещи с нови хора, от човека на тежкия физически труд, до замминистър, старши научни сътрудници в профилирания ни институт и с ресорни членове на съответния Окръжен комитет на БКП. При заплата, за която сега пенсията ми е 270 лева. И която никога не е била началническа, макар че когато шефът ми се разболя, го замествах една година. Без да вземам неговата заплата.

  В 1981 година започнах двегодишна следдипломна специализация, която завърших с обща оценка 5,5 и заповед за назначаването ми като аспирант. За съжаление, макар всичко да ми беше готово, не можах да се явя на защита, защото едно от условията беше да програмирам на стария БЕЙСИК или на ФОРТРАН разработката си за българските персонални компютри ПРАВЕЦ. Направих програмата, но така и не успах да намеря компютър, на който да въведа и да тествам програмата, макар да загубих цял месец в опити да използвам компютрите на някое от предприятията, с които бях служебно свързан. А не разполагах със собствен, защото нямах излишни пари да си купя сам. Което по-късно, след 1987 година, когато частната дейност беше леко разрешена, да си купя комптър и да използвам в работата си като едноличен търговец разработката, която направих като аспирант.

  Това е! Няма нищо извънредно и за никакво АОНСУ и дума не може да става. Така че се успокой и се примири, че не съм такъв, какъвто ти предполагаш. И, вярвайте ми, за мен е наистина обидно да ме сравнявате с някакъв си АОНСУ-вец. Просто аз зная много повече от тях, и то в много повече области. Математика, физика, логика, обща и социална психология, политологиите на комунизма и на неолиберализма, политикономия, макроикономика,теория на изкуството, религиознание, естетика, етика и още не зная какво. Защото всичко уча сам и защото продължавам да
  уча и да чета не по-малко от по три или четири часа средно на ден дори и до сега, когато вече съм на почти 85.

  И не съм комунист, не съм и неолиберал. Защото неолиберализмът е огледално отражение на комунизма. Например, комунизмът иска материално равенство между хората, а неолиберализмът налага условия, при които между бедни и богати зейва непреодолима пропаст. Което и в единия, и в другия случай е пълен кретенизъм, и което води нещата към социални катастрофи.

 93. 94 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#89] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Защо продължавате да повтаряте мита за Поп Кръстю, вече илзязоха не малко изследвания, които показват грозната истина, че зад клветата в предателство седи не кой друг, а рода Луканови, същия тоя род, който роди най-мръсния предател в най-новата ни история, Андрей Луканов. И най-важното е че всичко това става, защото Левски е подозирал Марин поп Луканов в присвояване на комитетски пари и е имал пълно доверие на Поп Кръстю. Така, че волно или неволно ставате пропгандатор на клевети фабрикувани от истинските предатели на делото на Левски.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 94. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#92] от "Чарли - ОСТАВКА бе, БАЦЕ!":

  Кирякчето на бате, платили сме част от издръжката на войската, която ни е направила незивисима държава.... войната струва парета.... и там не сме се изплатили изцяло, някъде 50% (полагащото се за Източна Румелия) ама никой не гони гарес на това!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 95. 96 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Искате да проумеете какво се е променило през 1881-а? Руският император.

 96. 97 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#85] от "Чарли - ОСТАВКА бе, БАЦЕ!":

  А колко пъти по толкова са ни взели Дънди Прешъс Металс?

 97. 98 Профил на wh1tesnake
  wh1tesnake
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#31] от "pipon":

  "Въпросът е риторичен и не спадам към бандата на Мурзилажа "

  Е то си личи от далеч, че "не спадаш"

 98. 99 Профил на cut55492393
  cut55492393
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Отнесен":
  Разбира се, че за обикновения българин последния четвърт век "преход" е "възвърната свобода", защото рухна създадената от недоучения поп - азиатския дивак Сталин (криминален разбойник, масов убиец, развратник, бисексуален и педофил) тоталитарна юдо-комунистическа система и създадените от нея репресивни органи и "желязна завеса". Тази система беше натрапена на нашия народ чрез преврат, извършен на 9.9.1944 г. от петата колона на Сталин у нас - БКП, с помощта на окупационната Съветска армия. Управлението на БКП причини неизброими злини и страдания на нашия народ - над 15 хил. убити в една безсмислена война, унищожаването на интелектуалния, политически и военен елит на България чрез съдебен фарс, тъй наречения "Народен съд", с цел превръщането на страната в безропотен сателит на СССР, убийството на над 300 хил. българи, репресирането (изпращане в затвори, лагери, изселване и интерниране) на 100-тици хиляди българи и тяхните семейства, невижданото разделение и смразяване на българите помежду им чрез облагодетелствуване (въвеждане на всевъзможни привилегии) на бившите партизани, активни борци, членове на БКП и номенклатурчици и тяхните деца ("нашите деца" и подтискане на останалите българи (принудителното им вкарване в ТКЗС, ДЗС, АПК, и др. и насилственото отнемане на тяхната собственост чрез национализации, конфискации, одържавяване, отчуждаване и др.).
  Най-голямите престъпления на БКП обаче са банкрутирането на България и националното предателство - опитите за вкарване на България в СССР като 16-та република!
  Ние сме част от тези "2 милиона граждани, които изчезнаха от държавата през това време", както пишеш ти. Ние сме българи, милеем за България, но не бихме се върнали в страна, където все още властвува комунистическата номенклатура и нейните деца, свикнали да крадат и да живеят на гърба на другите. Днес ние сме свободни хора и предпочитаме да живем свободни, макар и в чужбина. Надявам се, някой ден да се завърнем в родината си, ако не ние, то нашите внуци или правнуци - тогава, когато изчезнат и последните метастази на рака на обществото, наречен юдо и пост-юдо-комунизъм.

 99. 100 Профил на boyeboye
  boyeboye
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Tova e mnogo informatsiya , blagodarya za spodelyane s nas.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK