Въпрос на ценности, а не на цени

Въпрос на ценности, а не на цени

© ДневникАвторът е доктор по политология, преподавател в Нов български университет в бакалавърските и магистърски програми по политически науки на английски език. Изследовател в областта на политическите системи, политическата комуникация и институции.


Около съвременния национален празник на Републиката неминуемо отново ще се разгорят размисли и страсти на теми, обговаряни до втръсване – "цената" на свободата, жертвата на руските солдати, Задунайската губерния. И отново ще влетим със страшна сила в порочната спирала на "фили" и "фоби", на силно любещи и страшно мразещи. В резултат, всеотдайно посветени на соченето с пръсти и взаимните хули, ще пропуснем за пореден път да отделим, макар и миг внимание на произвеждане на наша си собствена българска представа и прочит на национално значимите моменти. И тук въпросът не опира до това дали 3-ти март е по-важен от 6-ти или 22-ри септември.


Празниците, особено националните, са маркерите на едно общество, които демонстрират неговата същност, ценности, идеали и себеусещане. Те са колкото исторически ориентири, толкова и интегрални части от наратива за бита и душевността на даден народ, предаващи моралната оценка за случилото се и задаващи тона на предстоящото в неговото обществено-политически и икономическо житие. Отсъствието на такива устойчиви общовалидни и общоприети жалони сред нас, българите, доведе нова доза абсурдни и гротескни интерпретации като на дневен ред изскочиха българи, милеещи не за свободата, а за робството. Защото може би е по-лесно да живееш под чуждо управление, което да обвиняваш за всичко, отколкото да носиш отговорността за собствените си постъпки в индивидуално и обществено качество.
Липсата на морални ориентири и неопровержими ценности

около които като българи да конструираме светогледа си е основна причина за кататонията в обществено политическия ни живот. Демонстрирането на почти нулев интерес към политиката и политическото устройство на модерна демократична България след първоначалния реформаторски устрем плавно и успешно се трансформира в политически ступор. Той с редки изключения - януари/февруари 1997, лятото на 2014, както и евентуално с големи въпросителни през лятото на 2001 и това на 2009, бе заместен от икономическа хиперкинеза. По обективни и субективни причини атомизираната и хомогенизирана маса на посттоталитарна България предпочете да се впусне в преследване на икономическите и финансови облаги на пазарната икономика, вместо да се съсреодоточи в съграждането на домашната си полития по нов демократичен начин. Да се спаси самостоятелно където и да е в лелеяния Запад, далеч от петте десетилетия уравниловка и насилствен колективизъм, вместо да преуреди собствената си панелка в уютна модерна кооперация функционираща на принципа на споделената отговорност и нов Обществен договор. Иначе казано, законотворчеството почиващо на широко обществено доверие и активно гражданско участие, споделени цели и начините за тяхното постигане бе оставено на втори план за сметка на гаражни далавери.


Заслугата за тази


самоизолация на българите от политиката


по същество принадлежи безусловно на комунистическия режим, който наред с другите си чудовищни престъпления нанесе убийствен удар и по свободомислието и идентичността на българските граждани. Прекъсването на естествения процес - индивидуално преживяване и осмисляне, последвано от търсене на съпреживяване и споделяне със себеподобни по разбирания и цели индивиди, който резултира в общество с терор над мисълта, духа и тялото, дезинтегрира и без това крехкото българско гражданско общество. Подмяната на паметта, чрез фалшификация на историята и деконструкция на традициите и бита на българите, успешно произведе за няколко петилетки хора, които обичат да мразят. Колкото другите, дваж повече себеподобните си. Хора, които неуморно търсят какво ги разделя, вместо да обсъдят като разумни индивиди какво общо има между тях. Хора, които бягат от отговорност, но търсят успеха без оглед на цената, особено ако друг я плаща.


В резултат на тези процеси на  отчуждение бе изграден рефлекс спрямо висшата ценност – свободата - тази да избираме какви сме или не сме, кой и как ни управлява, кой ни е приятел и кой враг, как живеем, съгласно който тя вече не ни принадлежи. Вместо това сме приели да я превърнем във вечната зависима променлива, функция, следствие от и на нещо. Сред българите витае усещането за тежка прокоба над племето ни, според което свободата ни не е наше право или заслуга, ние не я заслужаваме и сме недостойни да си я спечелим и защитаваме сами. Постигането й е толкова трудно, че само ако някой свръхнадарен и свише помазан лидер или милостива Велика сила ни помогне и/или ни дари с това висше благо ще можем, евентуално, да му се радваме. Затова твърдя, а и ще повтарям с повод или без, че
свободата е състояние на ума, душата и духа.


Собствената ни свобода е лично наша работа и избор


Страхът и неразбирането на отговорностите на свободата води до нейното презиране и бягство към уюта на тиранията и конформизма.


На този фон на ширещо се убеждение, че е по-важно кого познаваш, отколкото дали знаеш какво пише в Конституцията или съответния специализиран закон, съвсем естествено изглежда настоящото ни състояние в което почти всички граждани вярват, че всичко може да бъде откраднато и/или купено, а твърдящите обратното са считани за луди. Шопската мантра, че "законя е вратня у поле и само глупавият минава през нея", нагледно илюстрира отношението на българите към съвместния им живот. Войната на всеки срещу всеки, както описва естественото състояние в средновековното английско общество Хобс, напоследък добива позабравените форми и краски на безпричинното насилие и ненаказана агресия от ранните години на мутренските подвизи през 90-те. Защото незачитането на частното и честното е превърнато в норма от политици които призовават за исторически компромиси в името на общото благо, вместо да създават политики, които да подпомагат индивидуалното развитие и лично и семейно благополучие.


Липсата на капацитет сред политическите фактори отдавна не е изненада за никой. Тя е в пълен синхрон обаче с нещо, за което избягваме да говорим публично, защото ще се демитологизираме сами като народ и етнос. Става дума за липсата на общност и споделени ценности с произтичащите от това белези, характеристики и процеси. Политиците ни са просто една представителна извадка в доста синтезиран вид, която по силата на електоралната ни система представлява интереса на българските граждани съгласно ценностния код, гръбнака от традиции, обичаи и нрави. Не са квинтесенция на най-лошото, нито олицетворяват най-доброто от душевността и бита на българина. И тъкмо като че ли затова толкова много ги хулим, защото хич, ама хич, не ни се нрави образа който виждаме от сутрин до вечер в телевизионното огледало.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  " Политиците ни са просто една представителна извадка в доста синтезиран вид, която по силата на електоралната ни система представлява интереса на българските граждани съгласно ценностния код, гръбнака от традиции, обичаи и нрави. Не са квинтесенция на най-лошото, нито олицетворяват най-доброто от душевността и бита на българина. И тъкмо като че ли затова толкова много ги хулим, защото хич, ама хич, не ни се нрави образа който виждаме от сутрин до вечер в телевизионното огледало. "

  За мен това е много добър текст и ако с нещо с несъгласен, това е с леко фаталистичния му тон, едва ли не това е положението, това ни си пада ( понеже не сме проявили "интерес към политиката и политическото устройство на модерна демократична България" и нещата са придобили едва ли не окончателен вид.
  Моето мнение по въпроса е, че това е процес, за съжаление не бързо развиващ се и необходимо време на отделния човек, потърсил някакво самостоятелно спасение (без значение дали го е намерил или не) да осъзнае, че за да може да го намери, ако не е до момента или да запази позициите, си ако му се струва че го е намерил, е необходимо да се вземат решения от името и в името на обществото ( гражданското) и тогава ще се появят и гражданите.
  Искам да кажа, че до като не се появи значителна в статистическия смисъл на думата такава заявка, няма как да се появи гражданско общество и то да излъчи и съответните лидери и партийно представителство, които да реализират поставените от гражданите задачи.
  Другото е да поставяме каруцата пред коня и да чакаме лидери и партии да го направят. Те го правят, но се виж да че правят това от което имат интерес, най-вече личен, а ние разбира се оставаме недоволни, в зависимост от също личните си интереси и пристрастия.

 2. 2 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Авторът очевидно е решил да докаже, че всеки български професор, особено ако е на работа в небългарски български университет, е напълно кадърен да наниже една пълна с глупости статия, в която да обижда собствения си народ с всички измислени от неговите врагове обиди и натяквания. И успехът му е пълен. Може би по-пълен, отколкото на него му се е искало. Толкова, че човек неволно си спомня онзи стих на Ботев, който завършва с думите: КАТО ЧОВЕК ЩО ДА СТОРИ, ЗАЛАГА (или може би ПРОДАВА) СИ И ДУШАТА.

 3. 3 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Причините ги знаем, г-н Стефанов. Дайте рецептата!

 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бла бла бла бла бла.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 548 Неутрално
 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#4] от "Thermobee":

  Доближава се до наратива на Местан и бившата спортна министърка.

 7. 7 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "незачитането на частното и честното е превърнато в норма от политици които призовават за исторически компромиси в името на общото благо"

  Още Бисмарк е говорил за: .....конекрадците от Долният Дунав...!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Затова твърдя, а и ще повтарям с повод или без, че
  свободата е състояние на ума, душата и духа."Безспорна истина.Обаче,"Собствената ни свобода е лично наша работа и избор",има общества на нашата земя където Партията казва какво е свободата и от каква свобода се нуждае обществото.Що се отнася до- Политиците ни са просто една представителна извадка ..... от нас.Подмяната започна още след промяната-Много хора си спомнят митингите на СДС из цялата страна,а в София беше над един милион и последвалото разочарование след това - СДС спечели само с един процент.Всички плачехме от мъка тогава,че пак са ни излъгали.Още едно голямо разочарование последва когато се разбра колко голям процент от политиците в СДС са агенти на ДС и последвалото в пресата и електронни медии,завоалирано напомняне,че всички са маскари.Затова сега,пред прокламираната стабилност и орахатяване от правителството и подкрепящите го партии,предпочитам резките движения на господин Радан Кънев.

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 784 Весело

  Това е така,и ние си го знаем.Не знаехме само,че може да се по такъв засукан начин.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Действителността, в която живеем в момента обаче, показва, че националните държави не само не отпадат, но има засилване на националния елемент.

  [email protected]
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#9:"Вячеслав Атанасов"]Не знаехме само,че може да се по такъв засукан начин. [/quote]
  Засуканият език е димна завеса предназначена да скрие че зад нея нищо няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Празни приказки, ама голяма статия/в смисъл на обем/!
  Сигурно на автора му плащат на дума - яко се е постарал да накаканиже бла-бла-бла!

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "комунистическия режим, който наред с другите си чудовищни престъпления нанесе убийствен удар и по свободомислието и идентичността на българските граждани."

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  свободата любчо е на върха на ОКЪРВАВЕНОТО копие ! КАПИШ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#12] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  ще си я добави в списъка с публикации с "ЧИСТА" съвест. Аман от псевдоинтелекти, замърсяващи ефира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Леко накъсан текст, всеки абзац и дори почти всяко изречение стои само за себе си. За сведение на автора, всяка недобре разгледана теза става обект на спорове, така че не виждам защо той смята, че това е нещо лошо. Така че, ако едната страна, например, е избрала да се "срамува" от това, че предците й са били поставени в позицията на роби, другата страна пък изтъква, че да отричаш миналото си е, най-малкото, глупаво заравяне на главата в пясъка, освен че е опасно манипулиране на историята с цел нейната подмяна с оглед на чужди, по правило - враждебни, на страната ни интереси.
  Аз пък смятам, че трябва да се гордеем, че 500 години потисничество НЕ СА подменили богатата душевност на българите, а са ги сплотили в един НАРОД. И се гордея, че влиянието на мюсюлманската "култура" през този многовековен робски период е не само несъществено (колко турски думи имаме в българския език, навлезли през тези 500 години, в сравнение с, например, френските думи в английския език, които съставляват горе-долу половината от езика на днешна Великобритания!?), но и е създало засилена чувствителност до степен на вроден инстинкт у българина по отношение на идентифициране и на най-малката проява на тирания. Ние веднага я засичаме, ясно определяме дори наченките, които народите, които са избегнали горчивата ни съдба, не успяват да видят, пък какво остава да осъзнаят последствията от тези първи "кълнове"

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 17. 17 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 879 Любопитно

  До коментар [#7] от "soul":

  ?!?!?!?!? Може ли линк?

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Съгласен съм с автора! За по-голямата чест от четящите обаче текстът се е оказал "труден" за разбиране - дим, бла, бла и т.н.
  Къде по убеждения, къде поради елементарност на индивида.
  Едно нещо не е взел предвид - перфидността на майката кърмилица - БСП! Няма такава в нито една от бившите соц страни.
  По жестокост и по лъжовност. Народът действително е атомизиран съвсем умишлено - страхът от репресия витае до ден днешен! Той предопределя и изявата на мнение, нежеланието за гласуване. Милионният митинг беше усещане за провал на левицата, за загуба на сила.
  Кой обаче можеше да предположи, че същата тази левица ще внедри толкова свои в СДС?
  Кой можеше да предвиди гигантската фалшификация на изборите?
  Стъпка по стъпка - угасиха енергията на народа!

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Предвид изведеното заглавие пак ще попитаме – колко пъти по дяволите,трябва да ви се обяснява,че Свободата и Парите,(храната) са две толкова различни ценности,че понякога даже нямат допирателни точки!

 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  90 % от младите хора се капсулират в себе си,защото реалността ще ги отчае и ще ги принуди да потърсят по-добро място за себе си и близките си.Не ги упреквам - просто това не е родина,а място!

  Tony
 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#19:"deaf"]Свободата и Парите,(храната) са две толкова различни ценности,че понякога даже нямат допирателни точки! [/quote]
  Често се налага да си плащаш за да бъдеш свободен.Там е допирната точка.

 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Аз съм свободен човек,защото свободата е състояние на духа,което никой не може да ми отнеме!

  Tony
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#21] от "Вячеслав Атанасов":

  Да,на богатите (мутрите) им се налага да плащат за свободата си. Ако това тяхното е свобода!

 24. 24 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#7:"soul"]Още Бисмарк е говорил за: .....конекрадците от Долният Дунав...![/quote]

  а паисий е писал за неразумните юроди-поплювковци, дето с повод и без повод обругават родината си...

  reddit.com/r/The_Donald/
 25. 25 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Спорни тези, внушаващи безсилие и обреченост, вместо обратното - да се търсят възможноститите пред нацията ни , начините и средствата за постигането им
  1. "Липсата на морални ориентири и неопровержими ценности" - в противовес бих посочил възрожденските ценности и морал- на Левски, Ботев...
  2. "Самоизолация на българите от политиката" - 2014г. едостатъчна за опровержение на тези теза, по-скоро сме силно политизирано и по тази причина разделено общество
  3. "Политиците ни са просто една представителна извадка в доста синтезиран вид.." - вярно,но вместо да ги хулим постоянно, трябва да гласуваме изключително внимателно и да избираме максимално почтени и способни личности, да ги контролираме, но и подкрепяме, защото само чрез тях може да постигнем нужните промени

 26. 26 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Въпросът за ценностите започна да изчезва от началото на новото хилядолетие с довеждането от ДС на Дедо Лъжец Мадридски .С него започна и политическото развращаване на българина .
  Милиони замениха стремежа за лично развитие, активна политическа позиция с примиренческата надежда некой да мисли за тях и да ги оправи.
  После червените и Доган натикани преди 2001 в кьошето бяха реабилитирани за да участват в строителната пирамида от червени пари ограбила хиляди млади хора /и в настояще ,и в бъдеще / , а след тях дойдоха и Волен , и Мутрата .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#25] от "beroe":

  Подкрепям.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 779 Весело

  [quote#16:"els_g"]и е създало засилена чувствителност до степен на вроден инстинкт у българина по отношение на идентифициране и на най-малката проява на тирания.[/quote]
  Така е.
  Затова целият ни народ стана като един и не позволи съветската тирания да се случи в България преди 70 години. И така не позволява и до днес

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#4] от "Thermobee":
  До коментар [#9] от "Вячеслав Атанасов":
  До коментар [#11] от "Fred":
  До коментар [#12] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":
  Колеги, няма да сбъркате, ако се запитате, дали вашето интелектуално ниво не е под равнището на текста. Търсите прости факти, с каквито си обяснявате света, а голямото е в аргументацията, която на хора като вас изглежда като празни приказки и пр. За да разберете това се изисква подготовка. Опитайте поне една година да четете философски текстове и се въздържайте от преценки - може някой от вас да започне да започне да разбира по-интелектуални четива като това. А още по-лошото е, ако говорите за бла-бла само защото не откривате в концепцията на автора за национално достойнство и свобода матушка Русия. Тогава единственото спасение е да последвате бляна си. 30. 30 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 779 Неутрално

  А иначе, датата 3-ти март е стратегически избрана за "национален празник" - това е евфемизъм на 9-ти септември и е друг повод за преклонение пред същата чужда държава - "двойна освободитека".
  Така че хич не приемам тезата на автора, че политиците са едва ли не невинни създания, "народна есенция". Ако проследим биографията на тези индивиди, ще се разбере, че те или произлизат, или слугуват на комунистическите помешцици, сега превърнали се в едри капиталисти. А те са там не толкова по волята на народа, а по неговите безволие и нерешителност да ги смаже.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  И какво да правим сега?

 32. 32 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Много точно и синтезирано изложение на автора:
  " самоизолация на българите от политиката по същество принадлежи безусловно на комунистическия режим" , "Прекъсването на естествения процес " , "Подмяната на паметта, чрез фалшификация на историята и деконструкция на традициите и бита на българите".
  Бих добавил: след 1944г. беше нарушен естествения еволюционен процес на развитие на нацията, частично възстановен в годините след Освобождението, тоест естествения подбор на знаещи и можещи личности за управлението на държавата и гражданското общество, още повече, че изоставането ни спрямо другите нации бе твърде голямо и осезателно заради столетията на турско владичество и изолация.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  #Кой откраднал коня на Бисмарк?

  Викинги, варяги, воряги....

  Такива Северни пълчища напирали
  към "Долен" Дунав и Цариград

  До коментар [#7] от "soul":

  Още Бисмарк е говорил за: .....конекрадците от Долният Дунав...!

 34. 34 Профил на bataka
  bataka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#33:"dnevnikar"]Още Бисмарк е говорил[/quote]

  Още Марк Аврелий е говорил!

 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":
  Не е,разбира се.Мутрите нито са богати,нито са свободни.

 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  "Бравос" "професоре" от НБУ - финансиран от Отворено Общество и изграден по матрицата на Централноевропейския Институт на Сорос в Унгария, "бравос".
  "Професоре" това дълго графоманство беше казано съвсем кратко преди време по следния начин: "мат"рияла е лош". И не само беше казано, а се превърна в еталон за управленска политика. Политиката на Бойко Борисов. Та така "професоре"!!!!
  На вас "новите "либерални" рефор - революционери" все матрияла ви е лош. Както на едновремешните комунисто-революционери. Все хората са ви виновни. Сега са ви виновни защото тръгнали по пътя на пазарнага икономика с гаражите. С какво да тръгнат "професоре"? Вие "професорите" от НБУ тръгнахте с червените куфарчета. Нали така!
  Ама вие се смятяте за аристокрация /и си бяхте червена такава/, а останалите не бяха.
  Вие, "професоре", смесвате всичко в едно и се СЪРДИТЕ , че гражданите не били политични. Глупости. Гражданите са политични.
  Просто НЕ ПРИЕМАТ ВАШАТА представа за политичност, в която ВИЕ ги ЯХАТЕ, а ТЕ, гражданите ви СЛУГУВАТ на "реформите"!
  Това е "професоре". Да кажеш на останалите от мрежата на Отворено Общество, че ви лъщят комунистическите за#ници!!!
  ТИ "професоре" и другите от мрежта ви САМО УСВОЯВАТЕ парите на Запада, но за задоволяване на ЛИЧНИТЕ ви комунистически МУРАФЕТИ!
  Апропо, напускате собствените си територии на политическата коректност. Значи сте в паника!
  Много поздрави на Смилов.
  !

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#22] от "Free person":
  [quote#22:"Free person"]Аз съм свободен човек,защото свободата е състояние на духа,което никой не може да ми отнеме! [/quote]
  Вие сте ТОЧНО по Маркс.
  Той е казал:
  "СВАБОДАТА Е ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ!"

  P.S.
  А може да беше от Енгелс или дори Ленин, ба ли ги тез комунистически идеолози?!?

 40. 40 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#29] от "авторът":
  [quote#29:"авторът"]Колеги, няма да сбъркате, ако се запитате, дали вашето интелектуално ниво не е под равнището на текста. [/quote]
  Мойто ли бре, плебс?!?
  [quote#29:"авторът"] говорите за бла-бла само защото не откривате в концепцията на автора за национално достойнство и свобода матушка Русия. [/quote]
  Нищо де, ти нали си я помниш и все за нея мислиш/Русията имам из-на-в-предвид/ та не можа да се въздържиш да не я намесиш.
  Явно ти е много мила на (плебейската) душичка?!?

 41. 41 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#37] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  [quote#37:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]Вие да не сте автора - самия Любчо Стефанов?!?
  Същите бла-бла-бла като в статията сте написали! [/quote]

  Съвсем ясно е, че не съм - как си го представяте човек като него да критикува себе си?!
  Но при вас май е напълно сигурно, че работата ви е свързана с критика
  Няма лошо, само дето (ако е така) това е предизвикваща доста негативизъм професия...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да извинява авторът, но дали 3 март е най- достойната дата за национален празник, е значима тема.
  Решението на този спор в обществото крие и отговорът за филите и фобите и за националното съгласие.
  Общо взето, много хора смятат, че има по- достойни дати за българския национален празник!
  По този въпрос авторът ме обелва и дума.
  Само обобщения- такива и онакива били българите!

  Това сме го слушали!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 45. 45 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  [quote#43:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]Вие хубаво го критикувате, ама то може да стане с две изречения, а не с двАЕсе! [/quote]
  Понякога може, понякога - не. Зависи от това, какво искате да постигнете - "чисто" (т.е., единствено) критикуване (което според мен опасно се приближава до критикарство или злословие ), или поглед и към източниците, подбудите (интересите) и/или последствията от тезата на критикувания с цел демонстриране на несъстотелността й.

  [quote#43:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]Ние/аз поне/ сме хора ПРОСТИ/по определението на Слънчо/ и дългите текстове ни затрудняват ментално![/quote]
  Приемам, че това означава, че предпочитате кратките изречения. Определено, в тях тезите са по-ясни. Въпрос на начин на изразяване, който до голяма степен е свързан с характера на човека

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 46. 46 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#39] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  [quote#39:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]Вие сте ТОЧНО по Маркс.
  Той е казал:
  "СВАБОДАТА Е ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ!"
  [/quote]

  Всъщност - Спиноза. И, до известна степен - Хегел. Маркс и Енгелс само продължават хегеловото схващане, като го "обръщат" в духа на диалектическия материализъм с прословутото "Битието определя съзнанието".

  "Спиноза и Хегел са предпочели да настояват за едно единство на свободата и знанието. Формулата на Спиноза, че свободата е осъзната необходимост и следователно начин на идентификация на човешкото съзнание с битие извън него, все едно дали е материя или дух, разчита на мощта на човешката познавателна енергия. Тази мощ на познавателна енергия трябва обаче да се изправи пред отговора и на въпроса дали е ограничена или неограничена. Знанието само за себе си не може да има предел, защото по дефиниция трябва да опознава една безкрайна по форма и по съдържание действителност." цитат от http://www.referati.org/chovek-e-osyden-da-byde-svoboden/53015/ref/p6

  Така се подчертава ролята на познанието. Мисля, че е доста правдиво. Вие защо смятате, че не е?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 47. 47 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#45] от "els_g":
  [quote#45:"els_g"]Приемам, че това означава, че предпочитате кратките изречения. [/quote]
  Поради душевната ми простота и ментален мързел ще си послужа с Ваш цитат, за да Ви отговоря на горното умозаключение:
  [quote#45:"els_g"]Понякога може, понякога - не. [/quote]
  Кратко и ясно!
  Ако трябва да сме честни понякога пиша такива сложни съставни изречения от "германски тип", дето са по страница и половина и глаголът/сказуемото/ им е в най-последното!
  После дори аз се затруднявам като си ги чета...

 48. 48 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#47] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  [quote#47:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]понякога пиша такива сложни съставни изречения от "германски тип", дето са по страница и половина[/quote]

  Понякога трябва, но по-често - не

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 49. 49 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#41] от "els_g":
  [quote#41:"els_g"]Съвсем ясно е, че не съм - как си го представяте човек като него да критикува себе си?! [/quote]
  Амииии представям си го - нарича се самокритика и е диалектически обосновано!
  [quote#46:"els_g"]Всъщност - Спиноза. И, до известна степен - Хегел. Маркс и Енгелс само продължават хегеловото схващане,[/quote]

  Това ми хареса!!! Наистина беше Спиноза. Ама с моя промит от марксизъм мозък... стигнах само до другаря Мордахай.
  В интерес на истината - "пусках въдичка".
  И първо ЯКО се изненадах, понеже помислих, че самата Роси ми отговаря, а според моите наблюдения нейните познания по философия са... (модераторът да ме извинява)!
  [quote#46:"els_g"]Тази мощ на познавателна енергия трябва обаче да се изправи пред отговора и на въпроса дали е ограничена или неограничена. Знанието само за себе си не може да има предел, защото по дефиниция трябва да опознава една безкрайна по форма и по съдържание действителност." цитат от http://www.referati.org/chovek-e-osyden-da-byde-svoboden/53015/ref/p6

  Така се подчертава ролята на познанието. Мисля, че е доста правдиво. Вие защо смятате, че не е? [/quote]
  Въпреки, че се смята за лош маниер на разговор, но ще отговоря по еврейски, на въпроса с въпрос:
  "Вие защо смятате, че смятам че не е?!?!?"

 50. 50 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#41] от "els_g":

  [quote#49:"Liberté, Égalité, Fraternité!"] ЯКО се изненадах, понеже помислих, че самата Роси ми отговаря, а според моите наблюдения нейните познания по философия са... (модераторът да ме извинява)! [/quote]
  Извинявам се,
  НЕ Роси а
  "Free person"!
  Юзърът е друг но ме заблуди почти еднаквият модел на мислене/ако въобще съществува/ на тези две особи!

 51. 51 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело
 52. 52 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  [quote#49:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]"Вие защо смятате, че смятам че не е?!?!?" [/quote]

  Ами може да съм се заблудила, но ми се стори, че долових насмешлива нотка в сравнението и твърдението, че е по Маркс. Затова и попитах

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 53. 53 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  [quote#50:"Liberté, Égalité, Fraternité!"]Юзърът е друг но ме заблуди почти еднаквият модел на мислене/ако въобще съществува/ на тези две особи! [/quote]

  Мда-а, има нещо такова
  Всъщност, аз ти отговорих, защото съм от (явно)

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 54. 54 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Съжалявам за прекъсването.
  Исках да кажа, че съм от хората, които смятат философията за най-практичната наука. По простата причина, че нейните закони са всеобхватни и действат във всяка една сфера, всяка една точка от материята на вселената и по всяко време.
  Можеш да ме наречеш дървен философ, но на мен това виждане си ми върши чудесна работа

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 55. 55 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#52] от "els_g":


  До коментар [#53] от "els_g":

  Благодаря!

 56. 56 Профил на Liberté, Égalité, Fraternité!
  Liberté, Égalité, Fraternité!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#54] от "els_g":
  [quote#54:"els_g"]Съжалявам за прекъсването.
  Исках да кажа, че съм от хората, които смятат философията за най-практичната наука. По простата причина, че нейните закони са всеобхватни и действат във всяка една сфера, всяка една точка от материята на вселената и по всяко време. [/quote]
  Няма проблем - точно така те разбрах затова отговорих и аз лаконично!

  [quote#54:"els_g"]Можеш да ме наречеш дървен философ, но на мен това виждане си ми върши чудесна работа[/quote]
  НЯМА!
  "Дървената философия" е малко по-различна работа!
  Не винаги е свързана с обема на казаното/написаното...

 57. 57 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#39] от "Liberté, Égalité, Fraternité!":

  Не съм ги чела,но явно Вие сте ги чели!Няма лошо,стига да сте проумяли онова,което сте чели!

  Tony
 58. 58 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#24] от "zzatke":

  За чия родина говорим? За тази на апашите, които поради липса на смелост, ум, авантюризъм пият пърцуцата и се чудят как да краднат нещо от най близкият си кръг-съседи, съселяни, съграждани, сънародници???Толкоз, за географски открития, нови земи, колонии не им стига фантазията!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И 5 докторски степени да има в НБУ, фактът си е факт:

  Русия освободи България от 5 вековното Турско Робство и ни превърна в свободни хора.

  Ако не беше Русия.да ни освободи, то Авторът и други (нео)либерали щяха да служат по 2 години в турската армия и да ги карат пуцат по кюрдите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 848 Весело

  Освобождението на България от турско робство в резулта на усилията на Русия, особено в последната война 1877-78, е сам по себе си много важен момент в нашата история за да могат приказките и мърморенето по темата да промени нещо.....
  Апропо 60 години 1887-1947 в България официалната политика се водеше от отявлени русофоби, като почнем от Стамболов и Фердинанд, та свършим с камарилата около цар Борис 3.... И какво от това, освен трите национални катастрофи и четирите загубени войни само за 32 години.... ?
  Ама луд умора няма.... само се поти....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на Lili Stefanova
  Lili Stefanova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Когато един материал е анализ и анализът е наистина аналитичен - буни духовете очевидно, но защо ли гневни са само посредствените и "фили"-те? Дали не е защото двете категории хора са еднакво слепи, късопаметни и мързеливи..., а в главите им са по-скоро цените, а не ценностите...

 62. 62 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSmart":

  Чакай ти за линк... Няма такава глупост. Думата "конекрадци" се е използвала в Англия и по-точно това е последното обвинение за което се е изпълнявала смъртна присъда. Предимно за пресичането на престъпността от тамошните gypsy. Та така с конекрадците. По думите ще ги познаете...

  Panta rhei....
 63. 63 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#62] от "Molossian":

  Беше ми интересно дали въобще Бисмарк е казал такова нещо!

 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#63] от "SSmart":

  Доколкото знам Бисмарк е казал "българите са прусаците на Балканите". Това че сме конекрадци най-вероятно е някаква измислица.

  Panta rhei....
 65. 65 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 879 Любопитно

  До коментар [#64] от "Molossian":

  Почти съм сигурен, че това за прусаците се появява след началото на Балканската война...

 66. 66 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Мисля че е го е казал малко след Освобождението.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK