Раждането на чалгата от духа на робството

Бойко Борисов, тогава в ролята на кмет на София се среща със сръбската певица Цеца Величкович - септември 2006г.

© БТА

Бойко Борисов, тогава в ролята на кмет на София се среща със сръбската певица Цеца Величкович - септември 2006г.При другите си лошавини, игото има и една привилегия: то прави народите весели."
Иван Вазов, "Под игото"


1. Възходът на чалгата: от крайградските кръчми до парламента


Днес казваме "чалга" на две неща, едното от които конкретно, а другото общо и по-абстрактно. Конкретното е песен или музикален клип в стила на поп-фолка; общото и по-абстрактното е натрапваща се публична изява, която оценяваме като долнопробна и популистка. В това второ значение думата "чалга" се използва не само за съответния музикален стил, но и за поведението на известни личности от политиката, спорта и шоубизнеса, както и за картината на живота, налагана от повечето ни обществени медии. Не на последно място "чалга" наричаме и манталитета на хората, захранващи се с житейски смисъл от тези медии.


Тръгнала от най-ниското поле на музикалната култура, за около век чалгата бележи изумителен възход. В края на Възраждането "чалгия" (от турската дума ҫalgi, "музикален инструмент") се нарича музиката на смесените цигански и турски оркестри, свирещи по улиците, крайградските кръчми и на частни празници. Аматьорска смес от всякакви ритми, повече думкане и стържене, отколкото свирене, фон на забавлението, а не нещо ценено само по себе си, чалгията се счита за евтина и проста музика. "За пет пари ракия, за три гроша чалгия" – такава пословица откриваме в сборника с народни умотворения, съставен от Петко Славейков в 1897 г.
Не е известно доколко чалгиите са популярни до 1944 г., но в периода на социализма дейността на оркестрите, свирещи такъв род музика, официално е ограничена. Част от тях са обхванати от т.нар. художествена самодейност (нещо като масова халтура под шапката на режима), а друга се изявяват частно по панаири, сватби и изпращания на войници. Съответно, думата "чалгия" почти излиза от употреба и се открива основно в речниците на чуждите и остарелите думи. Това положение се запазва до към 1994 г., когато в един подобен речник, съставен като учебно помагало, все още можем да прочетем, че "чалгаджия" означава "музикант, свирач", а "чалгия" – "музика, свирня, музикален инструмент".


Периодът на социализма изглежда на пръв поглед мъртъв за т.нар. чалгия, но на практика през 70-те и 80-те се случват две неща, подготвящи бума на бъдещата чалга. Първото е, че приобщени към художествената самодейност, циганските и турски ритми и танци се смесват безразборно с онова, което тогава се счита като българско фолклорно наследство. Именно от това смешение бъдещата чалга ще придобие самочувствието, че изразява нещо автентично, нещо изконно българско. Парадоксално, но музиката и танците, които през Възраждането се възприемат като забавление на поробителя, сега се пребоядисват в краските на национализма. Още в "Под игото" Вазов прави циганските дайрета фон на един бурен разговор върху свободата (вж. главата "Силистра йолу"), но едва ли си е представял, че този вид музика ще стане след време нещо като белег на патриотизъм.


Второто, което се случва, е, че като всяко ограничавано и забранявано нещо, чалгията става много по-търсена, отколкото е била преди. Тя е нещо, с което социалистическият човек сам избира да празнува – за разлика от официалното изкуство на соцреализма, налагано му като задължение. Това прави от чалгията обект на своего рода еротично желание и оттам – обект на търговия и контрабанда. Онези "три гроша" в пословицата, записана от дядо Славейков, сега струват повече. Касетката с концерт на Лепа Брена и касетофонът Хитачи, облепен с ваденки на разголени сръбски или гръцки певачки, се превръщат в култов предмет на социалистическия панаир или хол. Шофьорите, пътуващи до съседните ни страни, са и своеобразни превозвачи на идентичност и култура.


Така някъде в края на социализма започва промяната на чалгията от маргинално явление в масова култура. Чалгаджийската музика добива статут, който се търси, проучва и обсъжда. Статутът предполага наличие на публика, но не непременно публичност. В първите години на прехода чалгията, вече наричана накратко "чалга", увеличава броя на своите слушатели. Появяват се местни фолк звезди и студия, които ги промоцират, появяват се и първите клубове за чалга музика, появяват се и стилове в чалгата ("турбо-фолк", "етно-фолк" и т.н.). Посланията на чалгата обаче все още се представят настрани от големите медии – в кабелните телевизии, жълтата преса и специализираните фолк издания. Доколкото имат някакво отношение към чалгата, публичните лица го заявяват по-скоро предпазливо и свенливо.


След 2000 г. тази първоначална свенливост постепенно изчезва. Известните чалга изпълнители все повече се разпознават от голям брой обществени медии като част от елита на страната, техният живот все повече се показва в различни ситуации (чалга звездата като фатална прелъстителка, но и като майка, като домакиня, като бореща се с дивата природа в риалити шоу и т.н.) и превръща в модел за подражание. Доскоро пропъждани към последните страници на вестниците, запазени за криминални новини и кръстословици, сега снимките им се поставят редом до тези на политиците и хората на изкуството. През 2004 г. задните части на певеца Азис се появяват върху огромен билборд в центъра на София, в непосредствена близост до паметника на Левски.

Азис, 2005 г. на предизборен концерт

© Георги Кожухаров

Азис, 2005 г. на предизборен концерт


Оттук до възхода на чалгата към властта има само една стъпка и тя е направена през 2009 г. от тогавашния кмет на София Бойко Борисов, който във видимо добро настроение участва в раздаването на наградите за чалга музика на популярната ФенТВ. Няколко месеца след церемонията този почитател на Цеца Величкович и любим герой на жълтите медии е избран за премиер на България. В началото на втория му мандат, през есента на 2014 г., коалиционният му партньор Слави Бинев, собственик на чалга клубове, оглавява парламентарната комисия за култура и медии. Макар че след обществен натиск Бинев се оттегля от поста, станалото бележи преминаването на една символична граница: без свян и без задръжки чалгата се е настанила в горницата на обществения ни живот.


2. Светът през очите на чалгата


Но как изглежда светът през очите на манталитета, който наричаме "чалга"?


Първо, това е свят на патос и крайни емоции; на голяма любов и голяма омраза, на голямо страдание и голямо удоволствие. Неслучайно текстовете на чалга песните и материалите в жълтите медии изобилстват от акценти и междуметия. Ох!, Ах!, Их!, Бомба! – тук всичко е силно и удивлява. Понякога емоциите обаче се наслагват: когато във видеото на чалга песен жената страда за любимия, който е с друга, страданието е сладко и гневът на измамената прилича повече на оргазъм.


Друг път емоциите се редуват, от една се скача направо в противоположната. Скорошен пример от БиТиВи: веднага след като ни е показала в много близък план лицата на опечалените от смъртта на футболиста Трифон Иванов, телевизията ни разказва за пиперливите му шеги. Целта на чалгата е да не те остави безразличен. Тя трябва да те покърти и разкъса, да уплътни с емоция всяка пролука, в която може да се появи мислене.


Оттук и второто характерно за нея. В света, създаден от чалгата, няма място за средни положения, нюанси и въпросителни. Тук всичко е ясно и категорично. Богат на междуметия, в езика на чалгата почти липсват прилагателни, или ако ги има, те не търпят тълкуване – човекът е с огромно сърце, друг път е зъл, мъжът е мъжествен, жената е женствена. Не бива да имаме и миг колебание какво чуваме, виждаме или разбираме. То е самото то и нищо друго. Може би тук се корени и успехът на Азис. Този черен-бял мъж-жена изисква от адресата на чалгата да избере какво ще вижда и в някакъв смисъл го изтиква от комфортната му зона. Но, разбира се, и в този случай изборът е между другото: мъжът се е направил на жена по най-баналния, първичен и просташки начин, по който мъжете си представят жените: като изпъкваща задница и гладка долница.


Изобщо, според чалгата светът е нещо като сбор от предмети, част от които се движат и говорят. Съответно, истината за този свят не се изследва и мисли абстрактно. Тя се вижда, тегли и опипва. Затова и тук е царството на конкретните съществителни (голяма част от които двусрични): пачка, ланец, кола, сърце, бира и пр. Тук е царството на категоричните символи: огромни златни кръстове, червени прободени сърца, огромни черепи и кости. Тук е царството на едрия шрифт: масивна тока на колан или ярка тениска, върху които отдалеч може да се прочете името на дизайнера (за да не се чете дълго, все пак това не е литература, популярни са съкращенията: D&G, CK, EA и пр.). Тук, най-сетне, е царството на zoom-а: всичко е изложено на показ, разголено, увеличено; онзи, който е гледан, няма право на лично пространство, той като че ли принадлежи на гледащия.


Така се вижда и третото характерно за чалгата. Тя настоятелно разголва, разкрива и изобличава, но онова, което е разголила, разкрила или изобличила, отдалеч прилича на бутафория. Тялото, което ни се разголва под дрехите на певачката X, не е естественото женско тяло, а продукт на химията и пластичната хирургия (същото важи и за мускулите на певеца Y). Сензацията, която ни се разкрива с големи букви от челната страница на таблоидите, не е проверен факт, а недоказана хипотеза или чиста лъжа, монтирана като факт. И най-сетне, грандиозните крепости, с които наукоподобната археология иска да шашне туриста, видимо са построени вчера и все още миришат на боя.


За да се произвежда и продава тази бутафория, трябва да има достатъчно много хора, които да поставят нуждата от каквато и да е истина пред проверената или възможната истина. И действително, чалгата не би могла да съществува при наличие на реално любопитство. Тя може да съществува единствено в среда на хора мързеливи и неуки, които желаят да знаят нещо за живота си, но очакват то да им бъде издиктувано отгоре. Системно недохранвана на истини, с инстинкт за правда и неправда дълго малтретиран и от комунистическата идеология, и от собствената ѝ църква, днешната българска душа истерично иска вярва в нещо. И чалгата ѝ го дава.


Това е най-вече вярата, че светът е подреден йерархично, с ясно поставено горе и ясно поставено долу. Привидно модерен и технологичен, този свят е всъщност болезнено патриархален и пълен със суеверие. Най-горе стоят късметът, съдбата и Бог (който не е точно християнският Бог, ами някаква абстрактна сила, с която общуват и медиумите и врачките), после идват световните хегемони (най-напред Русия, после Израел, накрая САЩ), после са властимащите и богатите, след това са обикновените мъже и бащи, а най-долу са жените и децата.

Преслава в чалга клуб

© Cotton club

Преслава в чалга клуб


Съответно, всичко, което се случва като добро или зло в този свят, се случва не с импулс отдолу, а по нареждане отгоре: човек става богат не с воля и труд, ами с късмет; ако ни сполети обществено нещастие, виновна е не властта, ами заговорът на световните хегемони; ако пиян шофьор блъсне с колата си дете, виновен е не пияният, ами съдбата, която в този момент е поставила дете на пътя му, и пр. Механизъм за опростяване на действителността, в която реално живеем, тази схема, предлагана от чалгата, е и механизъм за отърваване от отговорност. По логиката на чалгата онзи, който греши или не успява, никога не е виновен за провала си; виновен е онзи над него. Ако пък, обратно, е успял в нещо, то успехът му се дължи на уреждане отгоре, за което трябва да заплати.


Затова и според чалгата корупция няма, а т.нар. далавера е нещо желано и добро. Защото според манталитета, диктуван ни от чалгата, е съвсем естествено да дадеш подарък на стоящия над теб, за да се погрижи добре за твоята работа; това не е престъпление, а почит. Както е и съвсем естествено същият този да те мачка и презира; това не е злоупотреба със силата, а обич и внимание. Неслучайно текстовете на чалга песните и публикациите в жълтите медии са пълни с депресирани престъпници и още повече с жени, настояващи да бъдат нечии робини.


Та казано и накратко, чалгата е философията на социалистическия либертин, веруюто на онзи българин, който копнее за света на добрите господари, презира дадената му свобода да мисли и решава за живота си, и се счита свободен само в избора на удоволствия. От чалгата се лее не друго, ами едно сладко покорство.


3. Раждането на чалгата от духа на робството (исторически послепис)


Когато през април 1881 г., само три години след Освобождението, княз Александър Батенберг суспендира Търновската конституция и на практика поставя страната под управлението на руските военни, превратът е посрещнат пред княжевския дворец с акламации и хоро (водено от софийския митрополит Мелетий).


Руските агитатори умело са налучкали робските струни у населението – ако не се подчините на волята на нашия цар, викат те, ние ще си тръгнем от България и турците отново ще ви завладеят. Където има някаква съпротива, главно от страна на учителите, тя е потушавана от самите българи. В Радомир например крещят: "Ей, селяне! Чуете ли? Нечеме граждани! Нечеме министри! Нечеме попове и даскале!"


Това първо самоунижение в новата ни история достига своя зенит през лятото на 1881 г. На проведените избори за Велико народно събрание консерваторите, подкрепящи преврата, печелят убедителна победа срещу либералите. Вечерта след изборите, пише Симеон Радев в "Строителите на съвременна България", "Търново кънтеше от тъпани и чалгии".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (256)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Чалга народ-> чалга политици -> чалга държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 421 Весело

  Браво за заглавието, колега!


  Пародия на "Раждането на трагедията от духа на музиката".

  Най-сполучливото заглавие на публицистичен текст за последната година.

  Още повече БРАВО за новите преводи на "Държавата" и "Поетиката"!

  димка гочева
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Болезнено точна диагноза за състоянието на нацията. Някой път питате ли се защо този феномен съществува единствено тук - в Източните Балкани?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ние ще си тръгнем от България и турците отново ще ви завладеят.
  =====================================
  И кое не е вярно?

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Чалгата е субкултура, нещо като "негърската" музика на балканските народи. Тя не е задължителна, но е търсена и обичана от мнозина. Защо?
  Защото музиката и не е писана от дипломирани композитори, и текстовете и не са плод на известни и професионални поети, тя не е "академична" като оперната и симфоничната музика - тя е рожба на улицата, кръчмите и най-обикновените хора, с ритми и елементи от фолклора и душевността на народа. Затова сръбската чалга се различава от гръцката, румънската и българската, но затова пък средата, в която се развива и съществува е една и съща - младите, работниците и селяните, т.е. широките народни маси. Чалгата не бива да се забранява, цензурира и ограничава - който я предпочита, нека я слуша. Не бива обаче, да се натрапва и озвучава шумно жилищните комплекси, курортите и увеселителните заведения, така както симфоничната и оперната музика не се натрапват. Така, както например има романи на Чарлз Буковси и Хенри Милър, които са откровено вулгарни и порнографски, но са част от световната литературна класика на ХХ век - който ги харесва, нека ги чете, а който не - има достатъчно други алтернативи!

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Само защото съм психически здрав,затова не слушам чалга.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":
  "Чалгата е субкултура, нещо като "негърската" музика на балканските народи"

  Сиреч автора е прав, че чалгата процъфтява като субкултурен феномен върху бившите роби?

 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Простотия има навсякъде, у нас има формата на чалга...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Весело

  Чекай бе , Гочев! Къде остана глобалната толерация и мултикултурализъма, бе чоджум! Къде остана любовта към различните бе, алоу! Ще те дадем на либералното мешаре за нарушаване на глобални либерасти парадигми, да знаеш, ренегат с ренегата ниеден!

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Чалгия-спасителен остров за неуспелите и неуспехите.

 13. 13 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Из пътепис (около 1865г) на Феликс Кайнц (по спомен): "...И тези прекрасни, чисти, с многолюдна челяд българи, хукваха да мятат гюбеци и кючеци при първото засвирване на цигански или турски ритми..."

 14. 14 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Чудесен текст!
  Аз ще добава, че налагането на чалгарията като доминираща "култура" не е случаен, самодеен или естествен процес.
  Защото само в завършено чалга общество биха могли да се реализират днешните членове на "елита" и в крайна сметка да съществува моделът на олигархично ограбване, т.н. "пеефски".
  Наколко риторични въпроса.

  Може ли да си представим в нормална културна среда интелектуално ограничено лице да бъде заместник председател на партия за "европейско" и "развитие"?
  Или "главния милтак на републиката" де е министър на 'култирата"?
  Или агент на ДС - президент?
  И накрая, лице с миналото, манталитета, рефлексите на МУТРА - премиер?

  В чалгаризино общество обаче, такива "лица" (с извинение) са пазители на "стабилността" ( на ограбването) и на "развитието" ( чалгаризацията).

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 15. 15 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Чалгата не е само в музиката.
  Чалгата е в киното, архитектурата, журналистиката, спорта ...
  Обществото ни е чалга.
  А чалгата съществува още преди социализма:

  "Аз съм Гошо хубавеца - вечния ерген.
  На Балкански полуостров няма друг кат мен.
  Влюбени са в мене всички - и женички, и момички,
  Блазе човеку като мен.
  Ех, да си като мен млад ерген, млад ерген,
  ще се чувстваш ти, братленце
  най-блажен, най-блажен.
  Пари, жени, и тъй нататък
  знай, животът че е кратък,
  блазе човеку като мен. ... "

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#2] от "Димка Гочева":

  +++Ха – ха – ха...

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Съответно, всичко, което се случва като добро или зло в този свят, се случва не с импулс отдолу, а по нареждане отгоре: човек става богат не с воля и труд, ами с късмет; ако ни сполети обществено нещастие, виновна е не властта, ами заговорът на световните хегемони; ако пиян шофьор блъсне с колата си дете, виновен е не пияният, ами съдбата, която в този момент е поставила дете на пътя му, и пр. "

  От написаното лъха на носталгия по соц реализма! Там наопаки, всичко се получаваше с упорит труд и братско благоволение. Чалгата е първична форма, която за съжаление се приема най-лесно от младите хора. Тяхната среда я попива, независимо от социалния статус на семействата им. Не случайно хитовите чалга заведения се намират предимно в студентския град...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Нищо не е случайно , а и всеки народ си заслужава ''чалгата''.

  [email protected]
 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Чалгата "трябва да те покърти и разкъса, да уплътни с емоция всяка пролука, в която може да се появи мислене."
  Тази характеристика на чалгата ми допадна особено много.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#12:"izabell"]Чалгия-спасителен остров за неуспелите и неуспехите. [/quote]

  Абсолютно погрешно.
  "Животът" в България ни опровергава.
  Виждаме, че сред "най-успешните" са куп чалгари.

  Освен това чалгарията е рекламирана ежедневно като път към личен успех.
  Път, който "за щастие" не зависи от интелектуалните способности на успелия ( пример е Цв.Цв), от знанията му ("Веждито" или от моралния му интегритет ( "охранителят" от СИК).

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 21. 21 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lemmy":

  [quote#11:"Lemmy"]Чекай бе , Гочев! Къде остана глобалната толерация и мултикултурализъма, бе чоджум! [/quote]

  Ти май много много не си разбрал за какво е статията, м?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Впрочем,за снимката в началото на статията. Нормално е Борисов да се целува с Цеца Величкович! Тя е жена на главореза и военен престъпник Аркан – създател на паравоенни банди,измъчващи и убиващи хърватски и мюсюлмански жени,деца и старци. И никога не го е отричала. Разследвана е от сръбската полиция за съпричастността на мъжа и към убийството на Зоран Джинджич. Между временно Аркан е "отстрелян".

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Чалгата е музика от сърцето на ада.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прекрасна асоциация и с легитиматора на чалгата в Българската политика: Генерал Бойко Борисов.

  Преди него премиерите бяха на ниво - кутурни и донякъде аристократични хора. Политическият дебат се профанизира страшно много откакто този прост човечец Боко се намеси сериозно в политиката и стана водеща фигура. Срам - срам за всеки човек с прентции за култура и интелект, който е гласувал за този селски дерибей. Само вижте снимката горе с Цеца - това ни е ПРЕМИЕРЪТ, хора...Любимата му книга - Винету, любимата му певица - Цеца. И тука има някакви дето се пишат адвокатчета и лекари (уж аристократични професии), дето се радват такъв човек да ги води...

  Ама щото от горната статия най-емблематичното е ей тва:

  "Ей, селяне! Чуете ли? Нечеме граждани! Нечеме министри! Нечеме попове и даскале!"

  Ето това е причината да сме най-смотаната държава в Европа: интелигентните хора не получават заслуженото уважение от простите хора у нас. Простият човек нехае за качествата, които са помогнали да един умен човек да се реализира - той смята, че те сами по себе си, не са достатъчни за това да се подчинява на умния човек, да го слуша и да го следва.

  Обществено-политическите измерения на тази народопсихология са комунзма, през който живяхме половин век, и посткомунизма, в който живеем сега.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  Добра статия. И като се замисля кои са най-популярните рок и метъл групи у нас - тези с чалга текстовете - явно чалгата си е масова навсякъде. Чалгият като музика си е хубава, пошлостта идва от текстовете и от визията на изпълнителите. Пояснявам - някои чалгии като ноти са същите като китарните сола - и двете искат умения да се изсвирят.

  Поздрав с една рок чалга лирика:
  https://www.youtube.com/watch?v=6_Y3zbRxZ6Q

  Мечта на рок чалгаря:
  https://www.youtube.com/watch?v=jOotsq4soug

  Рок чалгарка мечта:
  https://www.youtube.com/watch?v=GurkREc-q4I

  Рок еквивалентът на Азис:
  https://www.youtube.com/watch?v=THNEolxBmso


 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Неутрално


  Всички сърби с които съм контактувал са ми се подигравали че върха в кариерата на Лепа Брена е концерта и в София На стадион Васил Левски - каква ирония - присъстват 100 000 чалгари Актуалния кмет Бойко Борисов праща хеликоптер за сръбската певачка

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  До коментар [#24] от "stupid_american":
  "Обществено-политическите измерения на тази народопсихология са комунзма, през който живяхме половин век..."

  Еми далеч не само - поляци, чехи и унгарци все едно не са минали през комунизма?

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Чалга е чуждата дума за простотия или простащина.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  "В началото на втория му мандат, през есента на 2014 г., коалиционният му партньор Слави Бинев, собственик на чалга клубове, оглавява парламентарната комисия за култура и медии. Макар че след обществен натиск Бинев се оттегля от поста, станалото бележи преминаването на една символична граница: без свян и без задръжки чалгата се е настанила в горницата на"

  Това пък е толкова далеч от истината. Слави Бинев не може да понася ББ защото се мисли за много по-умен от него. Нещо като мутра с претенции.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  [quote#26:"Julian Mall"]Това дребно плешиво човече пак написа торба гадории за да обвини накрая руснаците че са ни поробили и духовно. Сигурно и кючекът който се танцува в ритъмът на чалгата е натрапен от Русия.[/quote]
  Абсолютно всички безродници (наричащи се русофили), които съм срещал, са били чалгари. Как става тая работа...

 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Гочев е навързал нещата в типичен социалистически истмат наратив с етнографски препратки.
  Но е прав, че чалгата избуя още през 80-те години, заради липсата на алтернатива на българската сцена / ефир. Седнал си да пиеш ракия на обед и хоп - поздравителния обеден концерт на Ленинградската филхармония - не върви с ракия. А, другите балкански народи вече си бяха адаптирали народната музика към приемлив лежерен вариант. Следва турбофолк и адаптации на местна почва.

  CONTADOR GRATUITO!
 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 470 Весело

  "Ей, селяне! Чуете ли? Нечеме граждани! Нечеме министри! Нечеме попове и даскале!"

  И от тогава,та до сега! До светлото бъдеще,все ще е така!


 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  [quote#3:"lustmord"]Болезнено точна диагноза за състоянието на нацията. Някой път питате ли се защо този феномен съществува единствено тук - в Източните Балкани?[/quote]

  Чалгата е отражение на духовната низост, похотливото разгащване и дебелоокия цинизъм на един географски ареал, откъснат от европейската цивилизация с културна пропаст, над която мост не може да бъде построен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "lustmord":
  [quote#28:"lustmord"]Еми далеч не само - поляци, чехи и унгарци все едно не са минали през комунизма? [/quote]

  Да...и?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  [quote#24:"stupid_american"]Прекрасна асоциация и с легитиматора на чалгата в Българската политика: Генерал Бойко Борисов. [/quote]

  Боко Т. отпразнува изборната си победа през 2009 г. с паритийния актив на ГЕРБ в Син Сити.

  В същия "клуб" президентската администрация на Първанов отпразнува триумфа на активното мероприятие срещу Симеон Дянков - записването (без негово знание) на унижението му пред Гоце. Резервацията бе направена от сестрата на Кирчо Добрев, която тогава се изявяваше като "персонален асистент" на държавния глава.

  Нужни ли са повече доказателства, че ГЕРБ и БСП са огледални образи, два клона от един и същ дънер?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "stupid_american":
  Простете,не съм видял коментара Ви!

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#31] от "Yard":

  Е, де - Кирил Маричков чалгар - нали уж е класическа рок звезда!?

  Гледам по-горе като жегнах рок чалгарчетата ми нацъкаха минусите - истината боли.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  [quote#24:"stupid_american"]... интелигентните хора не получават заслуженото уважение от простите хора у нас.[/quote]

  Спомням си една случка от соца, която ще опиша накратко, защото имам пътуване и трябва да бягам:

  През втората половина на 80-те институтът, в който работех, бе изкаран на селскостопанска бригада за прибиране на реколтата от моркови в едно село край София.

  Беше странна гледка - прилично облечени хора с културни физиономии и напълно неподходящо облекло бяхме принудени да се се гъзурим в една кал и да вадим от земята полуизгнили моркови, които хвърляхме в разковани и разпадащи се дървени щайги. Повечето време пушехме цигари и си разправяхме вицове и съзнателно не свършихме и да два лева работа.

  Отстрани се беше изправил някакъв шоп с кожухче - явно от текезесарските началства - и ни подвикваше иронично: Ха така, гражданьето, да видите как се вади лебо!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. Нито буква за чалга номер 1 Станислав Трифонов. Странно, нали?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#4] от "Каишков - Системен нарушител":
  Лепа Брена хубава жена?!? Ама вие сериозно ли? Пробвайте да изтрезнеете с шкембе чорба или зелева чорба, не с бира.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#4] от "Каишков - Системен нарушител":

  В главата ти дрънкат чалга и социализъм, Каиш!

 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#26] от "Julian Mall":
  [quote#26:"Julian Mall"]Това дребно плешиво човече[/quote]

  Да бе, не го е срам!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++++++

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":


  [quote#7:"Дедо Либен"]Чалгата е субкултура, нещо като "негърската" музика на балканските народи[/quote]
  Демек Азис е българският Биби Кинг?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4104 Весело

  До коментар [#39] от "Norman Granz":Е, и нашия институт не свършихме на подобна бригада за моркови пак тогава за два лева работа - заработката ни беше 40 стотинки на човек!

 48. Понеже има снимка на Бойко Борисов, поздрави на всички с неговата любима песен:

  https://www.youtube.com/watch?v=VwYxR-gUqMU

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 49. 49 Профил на Ironside
  Ironside
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Този дълбок анализ може да се синтезира в едно изречение - Не чалгата е виновна за собсвения си възход, а инфантилите, които я слушат.

 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Така е, спор няма :
  Причина за небивалия възход на чалга /музиката/ е Б. Борисов
  Чãлга /музиката/ е създадена от комунистите и ДС /но тайно/, по време на комунистическото робство. Особено важно, вредно и важное било ползавнето на циганска музика. По времето отпреди 1878 - робство не е имало.
  В политиката чалга няма. По точно там само некои са чалгаджии - виж т. 1, докато нашите са само умни, готини и красиви - защото отричат чалгата и никога не прилагат чалгаджийски номера
  Тезите на афтора са безпределно ясни, точни и най-вече коректни. Поздравления за което.

 51. 51 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Чалгата е Български феномен, само че друг път.
  Какво са тогава Доналд Тръмп, фалиралият милиардер, който реди глупости пред отъпелия американец, и по всяка вероятност ще стане президент? А борбата между Борис Джонсън и Найджъл Фараж, кой да поведе британските лузъри към светло бъдеще, извън ЕС, с единствения аргумент -
  I believe that we'll be better off?

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4104 Весело

  Ми какво да се прави, когато присоциализма народната музика у нас бе кастрирана и превърната във владение на социалистическата художествената самодейност. Затова беше заместена от сръбска и гръцка музика и от стари кръчмарски песни:
  "Градил Илия килия!","Брала мома малини", "Черен влак се композира", "Аз си имам две съседки", "Село си чешма градеше", "Тенджерето има дупка", "Донес ми, манго, армаган", "Живял е нявга в Туркестан", "В една далечна страна", ""Целувката на Ада" "Рамо, Рамо", "Либе ако дойде" - истински мултикултурализъм. Дори в казармата /1974/ сръбската "Рамо, Рамо" беше най-честата песен по радиоуредбата!

 53. 53 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Чалгата е манталитет!
  В ежедневието си, в радост и скръб чалгарите се проявяват по просташки начин, за разлика от хората с култура и правилно възпитание! И този манталитет не се променя от ви'шето.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 54. 54 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Феноменът "чалга" е изключително интересен и може да се пише много за него. Това е балкански, а не български феномен.
  В случая авторът е подходил доста повърхностно и некадърно по темата.
  Аз съм последния, който ще защитава ББ, но да го обвиняваш за възхода на чалгата е тъпо.
  между другото в интерес на истината Борисов веднага с лично разпореждане свали огромния постер със задните части на Азис от сградата до паметника Левски.
  А задължителното вкарване на руснаците във всяка тема вече се превърна в комична запазена марка на статиите в Дневник

 55. 55 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Разрастването на културната долница е пряк резултат от импотентността на кулурна ни горница.
  Точка.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 56. 56 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Страшно е за тийнейджърите, за които чалгата е модел за живот. За да си вървежен не трябва да се трудиш а да си тарикат, играч ... Усилията са за балъците. Всички искат да са извиестни и богати. Не случайно при шоу форматите за певчески умения участниците са много. Пеенето е лесно и е най краткия път до скъпарския живот. Никой не се замисля, че "от живота клип става, но от клипа живот не". Позволявам си да перефразирам един умен човек.
  За всички тях поздрав с един чалга текст:
  "Снагата ти кат топола, на мойто сърце кат два кола.
  На фустаня ти тигеля изгори на мен джигеря"
  (Текста е от любимо мое произведение, актуално и до днес)

 57. 57 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  текстът на световен хит отпреди 2 лета. Смятам, че няма чалгарска звезда в БГ, която да има куража да направи толкова вулгарен текст като този шедьовър. Така че, внимателно със заключенията.
  А ето и текста:

  Can you blow my whistle baby, whistle baby
  Let me know
  Girl I'm gonna show you how to do it
  And we start real slow
  You just put your lips together
  And you come real close
  Can you blow my whistle baby, whistle baby
  Here we go

 58. 58 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 543 Весело

  чалгата е мултикултурализъм в действие...

  не бях очаквал в дневник да се появи един толкова изтъкан от предразсъдъци и предубеждение текст; от него блика омраза към свежото, към различното и разкрепостеното...
  опита на българите да попият и да се потопят в "заедността" и "палитрата" от различности тук от автора е представена като циганизация, туркизация, а чрез азис и като изпедерастяване, този човек бил ли е в чалга дискотека (бях веднъж за 5 минути в в дълбокия прованс, бяха немислими децибели, избягах... но незабравимо)...
  тези 5 минути бяха цветен фойерверк на заедността на различните - курви, цигани, гейове, турци, малолетни ученички, борци, манафи всички потопени в една мултикултурна полюция...

  наистина дневник изненадва, толкова предръзсъдък, толкова задръстеност, такава омраза само в един текст...
  а БХК спи

  Je suis дани кирилов
 59. 59 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Това не е вярно - само се заслушайте и загледайте във всеки един клип, който се върти по не-чалга музикалните канали, на американски и западноевропейски изпълнители. Тяхното си е жива чалга на английски/испански.

 60. 60 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#57] от "stile libero":

  Да сте слушали "Ах банана" например?

 61. 61 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Ориент и Запад като понятия са по-скоро концепция , отколкото география . И едва ли някъде другаде се очертава по-ясна граница , когато става дума за съдържанието криещо се под тези две понятия – тя е незаличима , а различията помежду им се откриват във всички посоки .
  Може би пък в света на музиката биха се открили някакви сходства по между тях?
  И ако сходството го потърсим между държавите Мароко и Германия например ?
  В този случай първата държава е разположена географски доста по-назапад от втората и в същото време Мароко си остава класически пример за ориенталска държава , където интонационната среда е много близка до тази , характерна за чалгата. В същност никакво сходство не откриваме . Нещо повече.
  Тогава цивилизационната бразда между двете страни при това сравнение , се превръща веднага в зееща бездна при съпоставката на мароканската с германската барокова музика например .На кой от двата музикални свята принадлежи бъдещето , може би чалгаджиите знаят.....

 62. 62 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Преслава е със стил като на английската кралица в сравнение с лейди Гага напр.,
  (излиза от гигантска вагина на концертите си)

 63. 63 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#52:"patsis"]Ми какво да се прави, когато присоциализма народната музика у нас бе кастрирана и превърната във владение на социалистическата художествената самодейност.[/quote]
  при социализма народната музика беше запазена чиста и неопошлена, а художествената самодейност я направи достояние на милиони

 64. 64 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#34] от "Norman Granz":
  [quote#34:"Norman Granz"]Чалгата е отражение на духовната низост, похотливото разгащване и дебелоокия цинизъм на един географски ареал, откъснат от европейската цивилизация с културна пропаст, над която мост не може да бъде построен. [/quote]

  Е това е чалга :
  http://tekstove.info/browse.php?id=19017
  Остани.. Остани..

  Гледам през твойте очи,
  страдам с болките ти,
  а ръцете ти моля да ме докосват тихо при зори!
  Ще те пазя в сърцето така!
  Ще целувам всяка сълза
  и ще мина през огън ако трябва за теб..!

  Припев:
  Остани ще ти го казвам даже да ме рани!
  Остани ще те обичам и да боли!
  Остани ще го повтарям без да се уморя!
  Остани и ще повярваш в любовта!

  Есен, когато вали, ти ще ме галиш нали?
  Ти ще бъдеш с мене, щом съм тъжна и ти ще тъжиш!
  Ще те пазя в сърцето така!
  Ще целувам всяка сълза!
  И ще мина през огън, ако трябва за теб!

  Припев:
  Остани ще ти го казвам даже да ме рани!
  Остани ще те обичам и да боли!
  Остани ще го повтарям без да се уморя!
  Остани и ще повярваш в любовта!

  Остани...

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 65. 65 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ще ви разкажа една смешна случка,която много ме натъжи.Беше по времето на "Радка Пиратка".В Шумен съм с гост от Белгия,поканени сме от домакините в един ресторант-механа с българско меню.Вечеряме в една от одаите и изведнъж гръмва Радка Пиратка.Всички стават като ужилени и механата се разтърсва от звуци,тръскане на задници,шкембета и кючеци.Горкият белгиец застава прав в поза мирно и ме пита тихо на ухото.Мадам .... това химна на България ли е?Идеше ми да пропадна в дън земя!Та,това е чалгата!

  Tony
 66. 66 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 938 Любопитно
 67. 67 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  не обичам чалгата, но най-много мразя този начин на критикуване на чалгата

 68. 68 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#53:"Ани"]хората с култура и правилно възпитание[/quote]
  какво е правилно възпитание?

 69. 69 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#54] от "stile libero":
  [quote#54:"stile libero"]В случая авторът е подходил доста повърхностно и некадърно по темата. [/quote]

  Доста самонадеяно изказване, предвид това, че очевидно не си схванал за какво иде реч в статията.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 70. 70 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#62] от "stile libero":
  [quote#62:"stile libero"]Преслава е със стил като на английската кралица в сравнение с лейди Гага напр.,
  (излиза от гигантска вагина на концертите си)
  [/quote]

  Обаче ви признавам русофилите - от всяка информация можете да извадите вечния рефрен: "а на Запад си бият негрите".

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 71. 71 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#69] от "stupid_american":

  светни ме за какво иде реч в статията.

 72. 72 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Видният чалгар и борец №1 за официализиране на чалгата Слави Трифонов прави референдум и е загрижен за съдбата на България...

 73. До коментар [#50] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Дайте ми да изпуша една цигара...

  Илия, хисарску поп друго вика...акъл нема да ти дойде...

  Цигулка и валяк .

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#71] от "stile libero":

  За много работи, но измежду тях не е:
  [quote#54:"stile libero"]да обвиняваш [ББ] за възхода на чалгата[/quote]

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#68] от "stile libero":

  Отговарящо на общоприети норми на поведение.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 76. До коментар [#65] от "Free person":

  Не виждам защо трябва да те е срам, че гостите са тъпи на галош?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Който си има афинитет към чалгата, няма да си промени вкуса.
  Забелязах, че в ресторантите малко се усетиха и престанаха да дънят непрекъснато чалга, а залагат на евъргрийните, които се възприемат добре от всякаква публика.
  Което е за предпочитане.

 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Най-добре написаният и верен анализ, който съм чела тук през последната година!
  Поздравиления, г-н Гочев!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  За пръв път чух чалга в казармата в края на 70те. Имаше едно момче от Пловдивските села и той се превъзнасяше по чалга. На мене винаги ми е приличала на Турска музика. Сега тази историческа ретроспекция в статията го потвърди това нещо. Нито искам да се пиша голям Български патриот нито искам да каза че Турската музика е лоша. Просто на мене не ми харесва и ми се струва странно че тези които най-много развяват Българското знаме и оправдават простотията си с някъква, според тях Българщина, точно те са тези които подскачат на Турските маанета.
  Жалко че в България няма и няма скоро да се родят истински Възрожденци като Левски, Ботев .... а и да се родят ще бъдат унищожени бързо или принудени да емигрират в Европа или Америка. Трябва някой да му каже на този народ че не е необходимо да бъде роб завинаги. Че ние имаме сили и характер сами да си решаваме проблемите и сами да си избираме съдбата.

  California Über Alles
 81. 81 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  Настъпи ли часът на чалгата?! Защото беше находчива, нахална и гъвкава. Музиката е само едно от нейните лица, видимо и затова сравнително безопасно. Пошла е, крадена, шумна, но може да бъде избегната като заглушим източниците, между другото напълно доволни от своите поклонници и незаинтересовани да търсят нови там, където няма нито пари, нито нагласи. Но чалгата и нейните пророци проникнаха необезпокоявани навсякъде – в политиката, в бизнеса, в медиите, дори в културата. Не бяха магистрати с абсурден външен вид, език и морал, не бяха авантюристи и ренегати по най-високите етажи на властта, не бяха журналисти, употребяващи професията едновременно като трамплин и параван. Будителите, призвани да учат, да дават пример и кураж изпаднаха в духовен ступор, разкъсвани между мързел, обида и омерзение, затвориха очите си за халтурата и невежеството с оправданието, че хранят семейства. Избирателите гласуваха вяло, но редовно и не за лидери, а за усвоители, без частица от усвоеното да достига до най-нуждаещите се. Нямало „такава държава“, било просто „територия“ без суверенитет, единствен изход били терминалите на гари и летища…
  Не ви ли омръзна да слушате тъпотии всеки ден?!
  Терминален изход ли е „българската мечта“?!
  Толкова ли се изгубихме в самосъжалението?!
  Преклонение пред богатството, но не спечеленото с труд и талант и споделено с другите, това ли ще възпитаме у децата си?! Такива ли искаме да ни видят те – как роним крокодилски сълзи над зле измислени и зле изиграни от зле платени аматьори „истински“ истории, как съпреживяваме безмозъчни „риалити“ фарсове с участието на „звезди“, „милионери“ и полуидиоти, как потъваме доброволно в съня безкрай и поддържаме живота колкото да гласуваме, да консумираме, да плащаме данъци и глоби. Или да реагираме с раздразнението на упоено животно на усилията на всеки, опитал да ни събуди. Непростимо е.
  България е всичко, което сме и което имаме и не можем да я предаваме.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 82. 82 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Този пък направо отрича европейската мултикултурна политика. Ама, нали араламбенето му е майката...

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално
 84. 84 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всеки народ си има долнопробните и съвсем общо казано, почтените социални слоеве от народностния си състав!Спазващи начините на междучовешки отношения, които не нарушават нравствените и граждански права на другите!Не е мое откритие! Още от древните цивилизации, в оцелялото писано от тях, въпросът е поставен за доброто и вярното в човешкото развитие!Опасната ситуация е, даден тип вече състояла се, постигната народностно-обществена култура, на психологията на кои от тези две основни прослойки е дала приоритет в общественото развитие!?Българските писатели и по същество на творчеството си народоведи от средата и края на XIX и началото на XX век, остават силно изумени, когато в края на Възраждането ни, още не е свършило робството, а и в следващите десетилетия на възродената българска държава, навлизащите в социалната структура на тогавашните състояния на българското общество, социални явления и начини на взаимоотношения, от живелите свободен живот, развити социално-икономически общества на Европа, как българите за нищожно време приемат охотно тези отношения, които носят разврата, лъжата в конкретните междуобществени и лични взаимоотношения, политическите измами и изобщо разгулния несъобразяващ се с нравствени и морални правила, начини на обществен и личен живот!?Големите ни писатели и общественици от тези времена пишат с цяло сърце, опровергават, заклеймяват, но все тази!Нещата тъй си вървят и досега в живота народен!?Тези неща са ставали и стават сред всеки един народ, но кое в крайна сметка определя характера и пътя на позитивно културно развитие, във всяко едно етнически конкретно общество, всеки сам може да си даде сметка!
  Чалгата, като всеки вид изкуство, знаем, е въздействащо повече на емоционалното човешко състояние, а не толкова на разума!Защо обширни слоеве от младежта в държавата, ученици, гимназисти, студенти, работещи младежи, множество работещи хора изобщо, с различна възраст, хора с висше образование, намират емоционално удовлетворение в музиката на културно с по-ниското ниво, част от населението, съставено главно от нискообразовани хора!? Живели с въздействие от ранна възраст на музика с преобладаващи турско-цигански музикални елементи и текстове на песни възбуждащи по-скоро настроения за порочен живот, това социално-културно положение само може да ни подскаже, че в народопсихологията ни днес много липсва не само възпитана и издигната в по-високо ниво музикална култура, но най-вече възпитана гражданска култура на свободен обществен живот, с порядъчните ценности на истинните междучовешки взаимоотношения!?
  А и много пъти съм се запитвал, покойния Тодор Колев случайно ли се появи с "имитационно-циганския" си репертоар, 3-4 години преди социалната промяна през ноември 1989 година, като повтаряно натрапчиво, от тогавашните радио и телевизия, музикално събитие, предхождащо окончателното разцъфтяване на чалгата!?

 85. 85 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Винаги съм твърдял, че музиката възпитава младия човек. И винаги съм твърдял, че изборът ти на музика, ще те предопредели и като характер впоследствие. Какво възпитава у младия човек чалгата? Низките страсти, далаверата, тарикатлъка, пощипването на мадамите по заведенията - все такива дребни низости, които обаче са издигани в култ от тази музика. А един млад човек има нужда от бунтарство, още като млад у него да се възпита неприязън към определено статукво. Точно като е млад има енергията да промени света, а не да се задоволява с дребни тарикатлъци и да си живурка. Такова бунтарство, например, възпитаваше вече отшумелият гръндж на 90-те години. Сега някои изтрещели пуритани го наричат световната чалга на онзи период, защото станал масов. Но какво по-хубаво от масова култура на бунт в съзнанието у младия човек? Такова нещо беше и едновремешният американски рап и хип-хоп, който не беше в мейнстрийма и беше социалният бунт на "отрепките" в обществото. Не говоря за сегашната мазна лигня, която звучи от радиостанциите и се води съвременен хип-хоп, а всъщност по нищо не се различава от нашата чалга. Докато преди негрите пееха за несправедливостите в обществото, сега се хвалят с поршетата и ку*вите си, което ги прави по-лоши даже от нашите чалгари. И не на последно място искам да изтъкна защо е важно за един млад човек да се интересува от качествена музика. Ако се запали по такава, той се обогатява, започва да я търси, тя оставя частица смисъл в него. Докато чалгията - и българска, и чуждестранна - го кара единствено да се поразкърши на някой купон и това е. Смисълът от нея, подтекстът, го няма. А за да не си повърхностно същество, трябва винаги да търсиш подтекста във всичко...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 86. 86 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много е интересно колко много хора съзряха в тази статия възможност да демонстрират ненавистта си към "мултикултурализма". Българинът е много филмиран човек. В някакви негови изкривени представи, чалгата би трябвало да се асоциира с мултикултурализма. А то по-скоро връзката е обранта, ако трябва да я търсим изобщо. Масовата народна безвкусица призовава към всяческо разраничаване от всякакъв вид араби, негри, турци, цигани и т.н., било то стереотипизиране, цинизъм или откровен расизъм.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  И обратното е вярно - психически здрав си, защото не слушаш чалга Виж, на слушащите им личи от далече...

 89. 89 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Чалгата е субкултура, нещо като "негърската" музика на балканските народи. ", от Д. Либен

  Браво! Истински познавач и ценител!
  Да сравниш блус с чалга - доста кураж се иска. (Или пък глупост)

 90. 90 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Весело

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Все едно излязло от разказите на Героги Марков

  Казваш, през 80-те е станало...е, и днес има много хора, които с удоволствие биха ни обяснили "как се вади лебо". Нивото е непроменено. Добре отгледаното неразбиране и арогантно отношение на работещите с ръцете си към работещите с главите си си съществува необезпокоявано.

 91. 91 Профил на Една българка
  Една българка
  Рейтинг: 418 Неутрално
 92. 92 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Западните Балкани (Сърбия и Македония) най-вече са също толкова чалгизирани или по-скоро турбо-фолкизирани

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 94. 94 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не смейте да сравнявате рап музиката с чалгата. Рапът възниква през 70-те в крайно бедните гета на чернокожите, заливани нарочно с наркотици от белите. Само по себе си рапът е социо-политическо движение и субкултура на протеста, която от гетото на Ню Йорк обхваща цяла Америка , а впоследствие става и глобален феномен

 95. 95 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#7:"Дедо Либен"] "негърската" музика на балканските народи[/quote]

  Дедо, дедо, и твоята не е лесна!

  "Winter is Coming"
 96. 96 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#81] от "etty1":

  Много добре казано! Мисля по подобен начин, но е описано по-добре, от мен!
  За мен това е истината!

 97. 97 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#96] от "batzdravo":

  Благодаря, вярвам, че сме много, време е да си го кажем!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 98. 98 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чалгата е част от културата ни (колкото и да не искаме да си признаем), и като такава е подвластна на процеси характерни и за останалите елементи на културата ни
  - нарордна музика, кухня, език и т.н.
  Статията (която е много добра) пропуска да покаже чалгата в географска перспектива и като част от нашата култура.
  Под географска перспектива означава да се види целият балкански регион, а не да се вторачваме единствено в нас самите.
  Разпространението на музиката се влияе от същите процеси както и разпространението на мусаката - копирана е отдавна и неусетно е станала част от нашата култура.
  С други думи, музиката ние толкова българска, колкото и мусаката.
  Забележете че казвам музика, а не чалга. Под музика визирам народно музика + чалга.
  Може да сте шокирани, но повечето ни народни песни имат аналог и в Турция, Албания, Македния, Сърбия, Босна и Херцеговина. А етнолозите дори проследяват източника на някои песни до Иран. Ние сме културно и исторически обвързани с околните ни народи, ето от къде идва и „преливането“ от една държава в друга.

  Второ, като изключим турско/циганското звучене, чалгата си е чисто и просто поп музика. Просто има балкано-ориенталско звучене. Не само това, но е и доста меко изпълнение, в сравнение с някой по-твърд рап, където например Notorious BIG (легендарен рап изпълнител) припява “Fuck that bitch and throw her over the bridge. (Е*и кучката и я хвърли през моста). Или пък Майли Сайръс, полугола симулираща полов акт. В сравнение със Западната поп култура, чалгата е по-скоро догонваща, и мисля тепърва ще ставаме свидетели на нови „висини“.

  I'm my worst enemy!
 99. 99 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#98] от "Patilan":

  Прав си бой!
  Така например, за принадлежността на Крали Марко се борят македонци, сърби, чехи и българи, а
  мелодията на считания за химн на Странджа "Ясен месец веч изгрява над..." я има в турска, албанска и черногорска песен!

 100. 100 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#39:"Norman Granz"]Повечето време пушехме цигари и си разправяхме вицове и съзнателно не свършихме и да два лева работа.[/quote]
  И после социализма бил виновен...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK