Мирът за Близкия изток минава през преговори с "Ислямска държава"

Мирът за Близкия изток минава през преговори с "Ислямска държава"

© ReutersВреме е да предоговорим едно стогодишно споразумение, което да обедини Близкия изток, пише Питър ван Бурен за "Ройтерс". Ван Бурен е работил 24 години в Държавния департамент на САЩ и е автор на книгата "Искахме най-доброто: Как помогнах да изгубим битката за сърцата на хората в Ирак".


Споразумението Сайкс-Пико от 1916 г. разделя по-голямата част от населените с араби територии, намирали се дотогава под властта на Османската империя. Светът, създаден от този договор, днес съществува само върху пожълтелите географски карти, а нерешените въпроси остават – като разделянето на териториите, населени със сунити, шиити и кюрди. Войната няма как да реши това; но дипломацията може и да се справи.


Турция и Русия вече участват в борбата срещу "Ислямска държава", а откоро се говори за възможността Саудитска Арабия да започне наземна операция в Сирия. Междувременно САЩ и техните съюзници, както и Иран, Ирак и "Ислямска държава" не бездействат. Единствено сериозно дипломатическо усилие с участието на всички страни в конфликта, включително "Ислямска държава", може да сложи край на кръвопролитията. Това означава да започне преразпределение на досегашните етнически, религиозни и политически граници в региона.
Нова договорка в стил Сайкс-Пико, ако така предпочитате.


Споразумението от 1916 г. е наложено от великите сили към онзи момент – Великобритания и Франция, с подкрепата на Русия. Непосредствената му цел е установяване на своебразен колониален режим; в дългосрочен план то иска да постигне стабилност в региона на фона на новия баланс на силите в хода на Първата световна война. Договорката предначертава бъдещето на Близкия изток за следващите 9 десетилетия.


Кюрдските милиции YPG са ключов съюзник на САЩ срещу "Ислямска държава" в Сирия

© Associated Press

Кюрдските милиции YPG са ключов съюзник на САЩ срещу "Ислямска държава" в Сирия


Друга важна задача на епохата – създаването на независим Кюрдистан, също не се осъществява. Севърският мирен договор от 1920 г. залага възможността за провеждане на референдум за независимостта на кюрдите. Тук обаче има два проблема: първо, че плановете за референдум не включват кюрдите в Ирак и Сирия; и второ – такова допитване така и не се състои заради кампанията на Мустафа Кемал Ататюрк за създаване на модерна Турция и разграничаване от Османската империя. В резултат на тази борба 20 милиона кюрди остават разпръснати между Турция, Ирак, Сирия и Иран.


От геополитическа гледна точка ситуацията в момента е следната: инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. допълнително засили напрежението между сунити, шиити и кюрди. Това даде тласък на някои от силите, стоящи зад хаоса в Сирия в разгара на Арабската пролет и ангажира сериозно Иран в конфликта в Ирак. Атаките срещу сунитското население от страна на шиитки милиции и проправителствени сили от Ирак създадоха предпоставки за появата на "Ислямска държава", която да оправдава действията си със защита на сунитите.


Русия има нужда от Башар Асад в Сирия, смята Питър ван Бурен.

© Ria Novosti, Reuters

Русия има нужда от Башар Асад в Сирия, смята Питър ван Бурен.


Борбата прерасна в по-широк конфликт. Кюрдите установяват контрол над все повече територии в Ирак, Сирия и Турция. Анкара се опитва да спре тази кампания и може би на свой ред да изземе територия, с която да подсигури границата си със Сирия. Русия отново стъпи в региона като военна сила. Саудитска Арабия може да изпрати войски. Иран също е ангажиран в конфликта. Сирийският президент Башар Асад все още контролира част от територията на страната, но в други региони "Ислямска държава" упражнява власт.САЩ обучават, подпомагат и изращат помощ на групировки, които често са в конфликт една с друга.


Всичко това причини човешко страдание, добило мащаба на геноцид, и провокира невиждан бежански поток,с който, както изглежда, никой не е сигурен как ще се справи. Усилията проблемът да бъде разрешен с въздушни удари доведоха до разрушаване на градове като Рамади, Кобане, Хомс, а скоро вероятно и Мосул. Четирима американски президенти участваха във военни кампании в Близкия изток без конкретни резултати, а по всичко изглежда, че наследникът на Обама ще е поредният - пети - държавен глава, продължил тази политика.


Единствената опция, която все още не е пробвана, са преговори за широка резолюция, която да обхваща всички проблеми, граници и актуални конфликти. Такъв документ ще трябва да бъде гарантиран с военна сила под шапката на САЩ, Русия и Иран. За тази цел на "Ислямска държава" ще трябва да бъде предоставено място на масата за преговори – по примера на англичаните, които трябваше да постъпят така с Ирландската републиканска армия през 90-те години на миналия век. По дефиниция една страна трябва да договаря мир със своите врагове. Ето защо настоящото примирие за Сирия, което изключва "Ислямска държава", има малки шансове за постигане на дълготраен напредък.


Наследникът на Обама ще е петият поред американски президент, който ще води военна кампания със съмнителен ефект в Близкия изток, смята авторът на коментара.

© Reuters

Наследникът на Обама ще е петият поред американски президент, който ще води военна кампания със съмнителен ефект в Близкия изток, смята авторът на коментара.


Един от изходите при нови преговори трябва да бъде създаване на Кюрдистан върху територия, част от съвременни Турция, Ирак, Сирия и може би Иран. Асад ще остане на власт, за да се удовлетвори руската страна. Влиянието на Иран върху шиите в Ирак ще се увеличи. Освен това ще трябва да бъде договорено създаването на сунитски субект, в който да бъде представена – като преобразувана политическа сила - "Ислямска държава". Това формирувание ще трябва да бъде строго наблюдавано от Багдад, който обаче няма да може пряко да се намесва.


Създаване на сунитска държава ще е първият реален начин за включване на "Ислямска държава" на географската карта. Официалното разрешаване за съществуване на групировката крие риск, въпреки че подобна е и ситуацията с дебата дали изобщо тя може да бъде унищожена с военни кампании, или просто друга организация ще заеме нейното място – както стана с "Ал Кайда" в Ирак. Тези групировки трябва да се разглеждат като симптом за задълбочаващия се конфликт между сунити и шиити, а не като проблеми само по себе си.


Положителният резултат от подобни преговори би бил създаване на мярка стабилност и на рамка, чрез която тя да бъде приложена на практика. Усилията на САЩ да разпръснат пламъците в Близкия изток ще се пренасочат към гасенето на пожари.


Какво рискуваме, ако бездействието продължи: мощта на "Ислямска държава" да расте правопропорционално на хаоса в региона; взривоопасно разпадане на Ирак; руско-турски конфликт, който може да наложи намесата на НАТО; разрастване на напрежението между Иран и Саудитска Арабия до пълнокръвен военен конфликт. Искра, която ще принуди Израел да действа. Умален модел на световна война в най-размирния региона на планетата, която на свой ред ще създаде непредвидимо и неконтролируемо разместване в баланса на силите и ще остави зд себе си хиляди жертви.


Това може и да е много несъвършен отговор, но елегатно решение на проблема вече не е възможно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Нали американците не преговаряха с терористи?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 2. 2 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А следващата стъпка да бъде признаване на ИД за държава и приемането им в ООН! Не се учудвам, че ситуацията в Близкия изток е такава след като подобни идиоти, като този, са определяли политиката в този район...

 3. 3 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 298 Любопитно

  Е браво на Ван Бурен! Нещо шербет кафе ще трябва ли да им предложим за стогодишните преговори?

 4. 4 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Мирът за Близкия изток минава през преговори с "Ислямска държава" - престъпно изказване.
  Мирът за Близкия изток минава през тотално унищожение на ДАЕШ и подобни.

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Абе Идил иска да унищожи Запасната цивилизация, ние ще водим преговори с тях. То бива молоумие, ама това бие всичко.

 6. 6 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Спрях да чета на заглавието. Геният на американската политика ще остане непокорим за мен.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Гневно

  това ли измислиха НЕХРИСТИЯНИТЕ бе? Исус е казал директно-направете всичко възможно, да не се случи изненадващо нападение над Израел от Вавилон. САЩ направиха всичко възможно за създаване на ИД. Разбиване на лошата дикатура в Ирак, и държавата Ирак. Разбиване на държавата Сирия. Никой не беше чувал за ИД, преди Хилари и Обама! Но сунитска Турция и СА са големите приятели на САЩ в района. Те са и основните спонсори на ИД. Няма спонсор на ИД, който да не е голям приятел на САЩ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Създадоха си я, а сега искат и да я легализират.

 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Западната.

  Учителите по български пак ще ме атакуват.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Този Питър ван Бурен май живее на друга планета.
  Най-малкото не може мирно да се създаде кюрдска държава на територии на 3-4 държави.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#0:"статия"] Севърският мирен договор от 1920 г. залага възможността за провеждане на референдум за независимостта на кюрдите. Тук обаче има два проблема: първо, че плановете за референдум не включват кюрдите в Ирак и Сирия; и второ – такова допитване така и не се състои заради кампанията на Мустафа Кемал Ататюрк за създаване на модерна Турция и разграничаване от Османската империя. В резултат на тази борба 20 милиона кюрди остават разпръснати между Турция, Ирак, Сирия и Иран.
  [/quote]

  Всъщност бащата на турците Мустафа Кемал с анадолска безцеремонност погазва Севърският договор и си връща заетите от гърците територии като прогонва близо един милион понтийски гърци. Подобна би била и нашата съдбата ако ни бяха дали право да се самоопределяме. Така че благодарете на Русия че ни освободи да не чакаме анадолци да изпълняват европейски договори.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Те не преговарят с хора от собствената си вяра.Целта на терориста е като убива цивилни граждани да въдвори нов ред.На каква база ще бъдат преговорите с тези касапи.

 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  Само не разбрах в коя болница трябва да се обадим за да дойдат и да си го приберат този Питър ван Бурен.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Хи-хи, а къде е веуика европа? Европа, водена от една ... Баба

 16. 16 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Казвах ли ви аз, че ще дойде ден в който ще се заговори за премахването на кавичките от "Ислямска държава".

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  "Мирът за Близкия изток минава през преговори с Ислямска държава"

  Въпросът е кой, как и за какво да преговаря с "Ислямска държава" - ООН, САЩ, Русия, Арабската лига или Тамбукту????

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не виждам как може да се преговаря с доказани престъпници - публични и документирани убийства, рушене на културни паметници и завземане на територии от легитимни държави.
  За мен първа стъпка е изчистване на тези престъпници, но задължително с местно участие и сили, а след това може да се обсъждат всякакви варианти кое течение и кои държави ще си преразпределят, при това само ако е необходимо територии, защото с подобни прекроявания се залагат удобни причини или поводи за нови войни.

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  "Ислямска държава" ще трябва да бъде предоставено място на масата за преговори – по примера на англичаните, които трябваше да постъпят така с Ирландската републиканска армия през 90-те години на миналия век"

  Само някой тотално изкуфял може да слага паралели между двете.

  "По дефиниция една страна трябва да договаря мир със своите врагове."

  Питър ако наистина вярва в горното и възможността за постигане на траен мир с тумора ИДИЛ да вземе да им занесе лично мирното предложение.

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Този пък..държава на ИД мисли да прави.Предлагам след като я направи,да го изпратим да живее в нея,да и се наслади в пълен размер..Пълно с недоразумения на този свят....

 21. 21 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Този човек почти слага равенство между държава на суните и ИД. Дълбоко се съмнявам, че всички суни искат да живеят под шапката на ИД. Не знам как им хрумват такива идеи - вие тук, ние там.

 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  С тия се преговаря само с напалм.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#21] от "grem":
  Турция е относително светска Но в останалите сунитски държави господства тежък ислям дори вахабизъм

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ван Бурен е автор на книгата "Как помогнах да изгубим битката за сърцата на хората в Ирак".

  Явно братчеда Ван Бурен е голям специалист по провалите в политиката. С негова помощ със сигурност ще бъде загубена и битката за сърцата на европейците.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#2] от "ecn48382982":

  После, подобно на Турция, безвизов режим за ИД в ЕС..

  Fail with honour then succeed by fraud
 26. 26 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Неотдавна четох статия на подобна тема. Основната теза беше, че ако ИД се интегрира в световната система, щяла да стане нормална държава, понеже щяло да трябва да се съобразява с останалите и постепенно радикализмът в нея щял да отмре от само себе си. Като пример авторът дава СССР, който бил станал по-умерен едва след като бил признат от международната общност. За автора сякаш чистките на Сталин, случили се непосредствено след международното признаване на СССР, не са се случили. А какво ще става в ИД ако случайно бъде призната като пълноправен член на международната общност, можем само да спекулираме.

 27. 27 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  Къде го е казал това Исус?

 28. 28 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  ... проблемите (огромни) в този регион са налице! Те съществуват от споменатите 100 г., но са лошо наследство от повече от 350 г.
  Анализа и решенията, които предлага Ван Бюрен са адекватни (според мен) и почиват, върхо добро познаванена региона!
  В името на безумното унищожение на хора, опита за постигане на подобно решение си струва!!!
  Всичко останало е лицемерие и човеконенавист!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  е поне споровете кой и защо създаде ид отпадат . затова големия брат е велик отстоява и налага решенията си , без значение цената която плащат другите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1275 Гневно

  Глупости на търкалета!
  Че то точно тази абсолютно неадекватватна политика на Обама ( и в частност на Хилари) от последните години доведе до появата на ИД!
  Абсолютно левичарска работа. До какво доведоха преговорите със афганските талибани?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Мир може да има само след пълното унищожаване на изродите

 32. 32 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Този скандален абсурд го чета като стъпка към легитимацията на ДАЕШ?!
  Ще ми се да бях изненадана...

  https://goo.gl/8NG90J
 33. 33 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да си дойдем на думата, след 5 години прествувки как Запада се "бори" с Ислямска държава

  А в същото време на практика се бори с "враговете" на ислямска държава - най вече Асад и Сирииския народ.

  Сега започва да се вижда дългия замисъл - ИД като контролиран инструмент, много удобен

 34. 34 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Авторът на това трябва да бъде застрелян за съучастие в тероризъм

  Истината е висша ценност
 35. 35 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Мирът за Близкия изток минава през преговори с "Ислямска държава"
  Няма до го коментирам...няма, който има акъл да чете, който си е ибрик ще си остане такъв.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 36. 36 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Най-сетне някой да го напише!

  А застъпниците на сегашните граници са откровени лъжци!

  и най-умният си е малко прост....
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Интересен анализ. С много истини в него. И за реалната политика май е приемлив описаният вариант. Най-малкото е нюанс да се ограничи дългогодишният конфликт. В случая на обществено обсъждане се поставя легитимността на ИДИЛ. Май някой иска да си узакони рожбата, иначе ще е провален проект.

 38. 38 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Тия съвсем загубиха връзка с реалността.

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#11] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Преди около 100 години Полша е създадена на територията на три държави - Руската, Австро-Унгарската и Немската.
  Гърция също включва територии от Османската империя и от Венецианската република /Йонийските острови/.

 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Какви преговори с хора, които режат глави и обучават малки деца да убиват ? ИД е религиозен култ към злото, към които не трябва да се проявява никаква слабост. Тоя "анализатор" да ходи на лекар !

 41. 41 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2074 Гневно

  И колко ислямски държави на сунитите ще се нароят? Саудитска Арабия, Катар, вероято и Турция ще ги последва. Този аФтор сериозно ли го мисли това или много добре е платен?

  Panta rhei....
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Дали Питър ван Бурен не е детенцето дето извикало "Царят е гол". Аз от шест месеца това го пиша, ма никой не ще да ми повярва. Но политиката има своя логика. Или я следваш, или тя те гони и те настъпва по петите, може да те смачка. Подозирам отдавна, че руснаците са в преговори със всички бунтовници. И американците също. Но как да го признаят. ДАЕШ не е просто мръсна дума. Тя е синоним на злото, като фашизма и нацизма. Нужно е всичкото им могъщество за да си пречупят езика съвременните апологети. Но което трябва да стане, ще стане. И тук изпъква тоталната ретроградност на държавата Турция. Тя е против всичко, което може да спре конфликта и възстанови мира и спокойствието. Абсолютно против всичко. И даже чака награда за това.

 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#31:"slonsco"]Мир може да има само след пълното унищожаване на изродите[/quote]
  Сега остава само да се реши кои са изродите.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  С терористи не се преговаря
  избиват се до крак!!!

 46. 46 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  .....Не виждам как може да се преговаря с доказани престъпници - публични и документирани убийства, рушене на културни паметници и завземане на територии от легитимни държави.....

  Налага се понякога. Примери от близкото минало да ти дам. След болшевишкият преврат в Русия (т.нар. Октомврийска революция). : масови екзекуции (ДОКУМЕНТИРАНИ УБИЙСТВА)без съд и присъда (на първо време 10-ки хиляди) на свещенници , монаси и монахини, интелектуалци,военни, а също и на работници, земеделци и въобще, всеки когото превратаджийте решават че е враг и социално чужд елемент. През последвалата гражданска война и дессетилетията"съветска власт" броийката бързо нараства до милиони.Милионите принудени да имигрират в други страни отделно.РУШЕНЕ НА КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ - Разрушени са хиляди храмове манастири и други исторически и културни паметници, огромно количества произведения на изкуството са разграбени и/или продадени в чужбина по нелегални канали от превратаджиите. Също и ЗАВЗЕМАНЕ ТЕРИТОРИИ НА ЛЕГИТИМНИ ДЪРЖАВИ,както се изразяваш - неуспешно нападение на Полша скоро след болшевишкия преврат. По-късно нападение и война с Финландия и заграбване на значителна част от суверенната и територия. Окупация и анексия на Естония, Латвия и Литва. Нападение на Румъная и заграбване на нейна територия (част от Молдавия).
  Мога да продължа и с други примери. Може би ти е известно, че с въпросния престъпен режим СССР ( сравним тогава с ДАЕШ) практически всички цивилизовани държави (и България в това число тогава) и се договарят и дипломатически отношения даже установяват. ДАЕШ по количество на причинените жертви и мащабите на варварство, грабеж и разрушения изглеждат жалки аматьори и едвали могат даже да се сравняват с "победилите" болшевики на времето.

 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ми да. с какво ИД е различна от една шариатска държава като Саудитска Арабия или Иран.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 242 Весело

  "Искахме най-доброто: Как помогнах да изгубим битката за сърцата на хората в Ирак"

  Сенате ли се на коя руска поговорка напомня това

 49. 49 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#39:"patsis"]Преди около 100 години Полша е създадена на територията на три държави - Руската, Австро-Унгарската и Немската. [/quote]

  Да уточня само. Полша се възстановява/възражда на своята си историческа и етническа територия, на която е съществувала столетия преди това и която малко повече от столетие преди това е била разчленена и поделена от споменатите от теб държави Руската, Австро-унгарската и Пруската.

 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#46] от "znaesht":
  Този път имаш 6+ от мен.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Не ви ли притеснява странната липса на форумните капацитети, които да обяснят на всички нас, че този всъщност е мурзилка и изявлението му на практика доказва, че не някой друг, а именно Русия е създала, поддържа, а сега иска и да легитимира ИДИЛ?

 52. 52 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Буахаха... несъстоятелните дефендърчета получиха шут ... истинския създател на ИД лъсна...

  Сега ИД трябва да се спасява... нали така?

 53. 53 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 193 Неутрално

  До коментар [#51] от "zle_platen_trol":
  [quote#51:"zle_platen_trol"]Не ви ли притеснява странната липса на форумните капацитети...[/quote]

  Ами те какво да кажат, голяма изцепка, но нямат избор, защото има данни, че в столицата на ИД има бунт, руснаците и армията на Асад настъпват, кюрдите също. Има опасност да не могат да разпарчетосат Сирия, а това вече ще е пълен провал на плановете. И сега мълчат като .....ни. В края на краищата ако нещата загрубеят ще го пишат "левичар" и няколко други такива обидни според тях думи и забравяме случая.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Статията и темата са малко странни, и много добре се вписва в "хибридната война", за която се говори много напоследък, и в Европа, и в САЩ.
  Да не говорим, че Западът не иска да преговаря с Башар, та какво ли остава с убийците от ДАЕШ. Евентуални преговори с ДАЕШ ми се вижда повече руска версия.

 55. 55 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Първо,"великите"сили трябва координирано да унищожат нововъзникващата терористична ислямска държава!След това,под егидата на ООН,на една кръгла маса да се съберат всички заинтересувани страни и племена в района,и да се преначертаят границите.Защото в противен случай,докато"великите"сили се наумуват,терористичното формирование ислямска държава наистина ще стане държава,и след като това се случи,вече ще е в позицията да диктува условията.А това ще бъде удар върху цивилизования свят!

 56. 56 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Американците показаха истинският си лик.САЩ искат да запазят отрочето си Ислямска държава,за да го използват за развъдник на тероризъм срещу неудобните им държави.

 57. 57 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ислямска държава чиито членове убиваха и изтезаваха невинни човешки същества и унищожиха хилядолетни паметници на човешката цивилизация подлежат само и единствено на физическо ликвидиране като за тях Декларацията за правата на човека не важи....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Е най накрая, след 100 години някой просто и ясно обясни голямата част от проблемите в Близкия изток!!! Империалетата от Англия, Франция и Русия точно преди 100 години.
  Сега остава да се реализира предложението на Питър ван Бурен, или просто казано да се преначертае картата на Леванта, Палестина, Трансйордания.....
  Абе не трябваше да пипат Османската империя в 1919, ама нейсе, вече минало..... Тя, империята, единствена се оправяше с всичките там без много проблеми.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":
  Ван Бурен е автор на книгата "Как помогнах да изгубим битката за сърцата на хората в Ирак".

  Явно братчеда Ван Бурен е голям специалист по провалите в политиката. С негова помощ със сигурност ще бъде загубена и битката за сърцата на европейците.
  ---------------------------
  И на турците, персите
  И на саудитите тоже, след като мъдро е предложил това:
  "Такъв документ ще трябва да бъде гарантиран с военна сила под шапката на САЩ, Русия и Иран."

  А пък израелците ...
  И после някои се чудят защо Биби отказал среща на Обама ...

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#57] от "angevins":

  Това дето казваш, важи ако си достатъчно силен да го направиш, ако не ще трябва да преговаряш, както казва Питър ван Бурен в текста по горе......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#37:"Добрин Велков"]Май някой иска да си узакони рожбата, иначе ще е провален проект.[/quote]

  А узаконяването ѝ ще доведе и до осигуряване на законна издръжка. Ще да получава помощи за развитие. Вероятно от ЕС. С които пък ще купуват оръжие от САЩ.
  Идеята си е супер обмислена и никак не е налудничава както мислят някои колеги по форум.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 62. 62 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  Една коалиция от НАТО, Руша и арабските чаршафи може да се справи перфектно... Но липсва желание при всички ВПутин се прави на лидер, Америка вече неще да се хаби за другите.. В Европа цари безпорядък , а чаршафосаните са фенове на ИД независимо приказките....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 63. 63 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#2:"ecn48382982"]подобни идиоти, като този, [/quote]

  Моля. моля! Човекът е от сой. Ако се съди по името, той е потомък на осмия американски президент Мартин Ван Бурен.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#62] от "angevins":

  Не може да се справи "перфектно" никаква коалиция без Турция...
  А Турция в момента сътрудничи с ИДИЛ ..... продава нефта му даже в България....
  Максимума който може да реализира Русия в момента, въпреки съпротивата на САЩ, ЕС, ТУрция и СА, но пък с одобрението и подкрепата на кюрдите, Ирак и Иран е запазване на по-голяма част от Сирия, даване на широка автономия на кюрдите в Сирия и Ирак (те вече я имат) и сваляне яко на интензитета на военните действия....... и на това берекет вересин.....

  За това именно трябват преговори...... още веднага и то със всичките участници, ИДИЛ също.... те са обективна сила на терена.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  Брех какъв ентусиазъм цари в този форум за пълно унищожаване на ИДИЛ. Чудя се, ако сега се започне една кампания за кръстоносен поход срещу ИДИЛ колко от тези ще се запишат да участват лично в унищожаването. Нека направим една простичка аналогия, та да разберем по-добре реалностите. ИДИЛ за съвремието е точно като раково образувание в тялото. Ракът може да се лекува сравнително успешно чрез "пълно унищожаване" ако такава операция се прави в много ранен стадий. Ако операцията закъснее, тя ускорява унищожаването на цялото тяло. Затова се провежда друго лечение, за да се опита тялото да се адаптира и постепенно отхвърли раковите клетки. Предложението на автора на статията може да се оприличи на химиотерапията, която сега е нужна, за да се овладее положението. За тези, които разбират тази алегория - добре; за тези, които не разбират - грабвайте пищовите и отивайте да унищожавате на място.

 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#59:"xm..."]А пък израелците ...
  И после някои се чудят защо Биби отказал среща на Обама ... [/quote]
  Израелците не ги мисли, те са вече първия спечелил от кашата в Арабския свят и Сирия в частност.
  Това е първата голяма война в Арабския свят в която Израел не е въвлечен нито пряко нито косвено, гледа сеир отстрана, изчисти си отношенията с Хизбула, оправи Голан със Сирия, всеки мир от сега нататък ще му носи само ползи ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези дни беше публикуван сравнителен анализ на висш натовски офицер относно ефективността на въздушните удари срещу ислямистите в Сирия. Предвожданата от САЩ коалиция за повече от година е осъществявала средно по 20 атаки на ден с наличните 180 самолета. При това коалиционните самолети често са се връщали с неизползван бомбен товар. Казано без увъртане - пунтирали са действия.
  Руснаците за няколко месеца са осъществявали средно по 75 атаки на ден с 40 самолета. Хвърляли бомбите уж където им паднело, само да ги употребят.
  Та време си е за такова мнение, зер ако руснаците се подвизават още няколко месеца, не се знае дали ще има ИДИЛ в Сирия до края на годината. Трябва да ги спасяват някак си, а не върви както я караха преди да се намеси Путин. Търсят се нови пътища. Я как си живуркат в Ирак без да са притеснявани кой знае колко от коалицията.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  НЕ предпочитаме.

  НЕ предпочитаме в 2016 г. ЕС и САЩ да са опаковани в "дипломатически усилия" от 1916 и "appeasment" от 1938++++.

  НЕ предпочитаме народи, етноси хора човешки същества
  да бъдат делени на "порции" с нови държавни граници...

  с консултации и де факто признаване на (нова) "Ислямска държава".

  СТИГА менкане и "договорки".

  "Турция и Русия вече участват в борбата срещу "Ислямска държава", а откоро се говори за възможността Саудитска Арабия да започне наземна операция в Сирия.

  Междувременно САЩ и техните съюзници, както и Иран, Ирак и "Ислямска държава" не бездействат.

  Единствено сериозно дипломатическо усилие с участието на всички страни в конфликта, включително "Ислямска държава", може да сложи край на кръвопролитията.

  Това означава да започне преразпределение на досегашните етнически, религиозни и политически граници в региона.

  Нова договорка в стил Сайкс-Пико,
  ако така предпочитате."


 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#49] от "znaesht":
  1/Е, и държавата на кюрдите ще се създаде на тяхната си етническа територия.
  2/А Полша не е създадена на своята си етническа територия - етническите малцинства са над 35% от населението и преобладават на почти половината от територията.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#58] от "boby1945":Бе тя, Османската империя де, много добре се оправяше и с всички проблеми на Балканите! Особено откакто "вече не убиват никого беззаконно, а законно" /Хр.Ботев/ !

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#61] от "Wagner":
  "Интерес, интерес!
  Песен за теб пеем днес!"

 72. 72 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#48] от "Сталкер":

  Сещаме се, ама оня колега, който я употребява едва ли не под всяка статия, днес го няма и ни липсва мнението му.
  Някак си не е весело без него. Няма кой да ни обясни този ход на американската дипломация и сме доста в неведение относно целите.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#63] от "Wagner":Бе то дечицата от подобни "благородни" семейства най-често се видиотяват - ама това минава като интелектуална изтънченост, непонятна за простолюдието.

 74. 74 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#65] от "ivanof":


  [quote#65:"ivanof"]Предложението на автора на статията може да се оприличи на химиотерапията,[/quote]
  Или лъчелечението...
  Облъчването в малки дози не вреди, имайте предвид... даже е полезно.
  Но облъчването с голяма доза когото трябва, върши работа...

 75. 75 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#69:"patsis"]2/А Полша не е създадена на своята си етническа територия - етническите малцинства са над 35% от населението и преобладават на почти половината от територията.[/quote]

  Да ми посочиш "етнически чиста" държава в Европа. Още повече на територия която над 100 години е била под доминацията на други държави....Няма идеални казуси, но тогавашните политически реалности в края на 1-та световна са били такива. Германия е било решено да я орежат максимално. Да се подаряват на болшевишките превратаджии още територии също не е било особенно умно. ... и едва ли щеше да е по-здравословно за местното население. При всичките недостатъци на междувоенн Полша, съдбата на неполското население на териториите и със смесено такова е несравнимо по-добра от това от съплеменниците им в болшевишка белорусия и украйна. Това особенно жестоко получава потвърждението си при окупацията от СССР в 1939 г.

 76. 76 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#69] от "patsis":

  Не съм много склонен да екстраполирам варианта създаване на Кюрдска национална държава днес на териториите на 4 страни и въстановяването на Полската държава след 1-та световна война. Историческия, политическият, географският ,че и конфесионалните контексти са коренно различн. Не че съм против, даже ако може да се убедят заинтересованите страни мисля би било добре сигурно, но много ме съмнява че е реално и далеч не само заради Турция. освен това кюрдите далеч не са съвсем еднородни и на едно мнение по въпроса.

 77. 77 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Цитата от статията: "Четирима американски президенти участваха във военни кампании в близкия изток без конкретни резултати".

  Интересно, кой и какво ги накара тези президенти да се намесят активно там? Хайде, татко Буш може някак да бъде оправдан с ограничената си намеса срещу иракското нападение на Кувейт. Озапти Садам Хюсеин и се спря. Клинтън не беше активен и почти не се месеше.
  Ама попарата я забърка Буш-син само за хатъра на ВПК и на групичката печалбари около вицето му Чени. Обама само я сърбаше с видимо нежелание и когато изтегли войските от Ирак започна истинската бъркотия.
  Този "велик анализатор" просто премълчава доста истини.
  Най-очевидната е, че необозримото меле в региона се дължи на провалена американска политика и поддръжка на съюзници от рода на саудитците и Ердоган. Алтернативно може да се каже, че политиката си е била добра и успешна, а сега той предлага продължението ѝ.
  В такъв случай обаче някои хора могат да имат нездрави мисли относно истинските цели на американската политика, а това е недопустимо.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 78. 78 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#66] от "boby1945":
  Да, но в сегашната конфигурация.
  В "идеята" - силно се съмнявам, че Израел би бил на далавера от такова истаблиширане на противостоянието шиити/сунити в най-войнстващия му верски вариант.

  Да не забравяме и Русия и Китай.
  Те дали ще са на кеф да им палнат, (неизбежна последица), Средна Азия, та чак и Синдзян у самия Китай?
  Силно се съмнявам ...

 79. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#77] от "Wagner":
  Забравяте, че "в играта" е и Афганистан.
  Както и Йемен и Оман ...
  Та президентите са си наистина "четирима" ...

 80. 80 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#79] от "xm...":

  Афганистан не беше в играта преди Буш-син, нито е от особено значение сега. Тази държава е географски твърде изолирана. В Оман не е имало и няма конфликт, той е една от най-мирните арабски държави. Местни конфликти в Йемен е имало винаги, още от времето преди обединението на северната и южната части. Имаше даже и египетска военна намеса за известно време. Там бъркотията обаче се изостри едва в новия век след "демократизирането" на Ирак.
  Впрочем, аз не оспорвам усилията на всички четирима последни американски президенти за сегашната ситуация в региона, но от тях най-заслужил е Буш-син.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#80] от "Wagner":
  Впрочем, аз не оспорвам усилията на всички четирима последни американски президенти за сегашната ситуация в региона, но от тях най-заслужил е Буш-син.
  ------------------
  Президентите, та президентите!
  Ако погледнете - това са две републикански и две демократски администрации. И все едно и също. "Грешки", та "грешки".
  Иначе концепцията ОК, та чак дрънка! И все я грешат в прилагането и все отива "погрешка" на кестерме! Тъпите американци
  Или тъпи са тия, които лапат пропагандата ...
  Пропагандата, че всичко е индивидуални грешки на тоя или оня, а не дългосрочна, т.е. явно обмислена, и последователна американска политика.

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Колега, Ван Бюрен беше уволнен от Държавния Департамент на САЩ след публикацията на книгата. Той е идеалист-десидент, нещо като Сноуден, от тези млади американци които искат революционна промяна. Свободата на словото в САЩ му го позволява, просто Дневник са направили неочакван избор

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#78] от "xm...":

  Нищо няма да им "палнат" на Русия и Китай, вече се пробваха и не успяха и трети път няма да успеят.
  Проблемът е че Ердоган нареди Турция на губещата страна и сега трябва да го спасяват от собствената му глупост ...
  А що се касае до Израел и сунити -шиити там важи правилото, разделяй и владей, само да мируват, ако им трампи част от палестинците хептен рахат ще бъдат.... плюс това сега Израел има и природен газ, индустриална военизирана страна ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#81] от "xm...":

  Не разбрах дали си съгласен с мнението ми или не. Аз точно това пиша. Ако политиката не се е провалила, алтернативата е целенасочена и последователна политика в защита на определени интереси. Дали администрацията е от републиканци или демократи, няма никакво значение.
  Аз лично обаче не се наемам да кажа със сигурност кое е вярното, провал или успех.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 85. 85 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Това е интересна информация, както и интересно мнение. За последното имам пред вид избора на "Дневник".
  А знаеш ли дали този младеж е потомък на президента Ван Бюрен? Би било ясно, но не съм чел нищо за него.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#10] от "futurama":

  Колега, Ван Бюрен беше дипломат от кариерата. Той написа книгата след едната година служба в Багдад и критикува безогледното харчене на пари на американския данъкоплатец и корупцията в Ирак след 2003. В книгата му има много конкретика, някои факти са и смешни, и фрапиращи, например закупуването на 25 подвижни сонди с помпи за вода за 50 милиона, които не могат да се използват в Ирак поради наличието на солени води на малките дълбочини. Две от помпите били използвани за фонтани в двор на шейх, или пък случая са поточната линия за обработка на пилета. След публикацията (по-точно по време на съгладуването и) Ван Бюрен беше уволнен и сега е журналист на свободна практика.

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#84] от "Wagner":
  Ами не съм съгласен да се хвърля всичко в градинката на Буш джуниър И да се вторачваме изключително в президентските персони, въобще да се суркаме в персонализацията.
  Иначе и двамата си говорим явно за същото - че е цялостна и дългосрочна политика, а не "поредица от грешки".
  Та затова и няма смисъл да диплим кой бил точно президентът при някоя от "грешките".
  На всичкото отгоре имаме и прецедентът, когато Обама, демократ, пое републиканския министър на войната от Буш. Сменяйки "радикално" концепцията за Ирак , та чак Нобел му дадоха предварително.

  Не изключвам грешките. Имат си и издънките. Американците могат да си ги позволят просто заради ефекта на мащаба.
  Но поредица, двадесетгодишна, от все едни и същи грешки ... сорри!

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#85] от "Wagner":

  За роднинска връзка с президент Ван Бюрен не зная, но мога да се опитам да намеря данни. Книжката му е доста интересна, смях се но и се ядосах четейки преди година за това как цялата система на чиновници и мошенници в Ирак са създавали, от името и с парите на данъкоплатците като мен в САЩ една бутафорна и корумпирана система вървяща към политически взрив от типа на ИДИЛ .

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Тоя американски Бурен големи глупости е написал в анализа си. Първо кое ще е това американско правителство или президент, което ще почне преговори с изродите от ИД като равен с равен!? Кой ще е този президент или държава, която би признала ИД като някакъв субект, да не говорим като държава. Нали с терористите не биваше да се преговоря....!!!

  П.П.
  ИД трябва да бъде смазанани военно и икономически, а не да се водят каквито и да е преговори с тях!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Другарят ван Бурен явно не се е наспал,за да ръси подобни .....бисери.
  Да сравняваш ирландските републиканци е като да говорим компютри и компоти......

  ThePirinEagle
 91. 91 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#87] от "xm...":

  Обама пое не кой да е държавен секретар за отбрана, ами баш ястреба Доналд Ръмсфелд.
  Впрочем за последния се разказва следната притча от зли езици:
  Преди нашествието в Ирак Ръмсфелд се среща с партньорите от НАТО с цел да ги убеди да вземат участие за да се намерят притежаваните от Саддам Хюсеин ОМП. Съюзниците се дърпали с аргумента, че техните армии нямат технически възможности да търсят ОМП. На това Ръмсфелд отговорил: "Това въобще не е проблем, то в Ирак няма ОМП".

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#62] от "angevins":

  Колега, Саудитите , ако прием им че те са лидерите сред "чаршафите" от Гълфа, са най-загрижени и уплашени от ИДИЛ , защото кралството им не издържа критика съгласно шариата. Те и плащат на ислямисти, и бомбардират в Йемен, и се опитват като врагове на шиитите да създадат разкол вътре в мюсюлманската идеология за да оживеят.

 93. 93 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#89] от "Иво":


  [quote#89:"Иво"]ИД трябва да бъде смазанани военно и икономически, [/quote]
  Явно не е много изгодно за някои, не го ли схвана... много средства са вложени в тях, как сега да ги смачкат. Макар и с погнуса, ще трябва да се преговаря. Ама преди това, пак с погнуса, някой ще трябва да признае, че са негови кучи синове...
  И те така...

 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#83] от "boby1945":
  Да бе, три пъти!
  Три пъти по три поне, при това само за последния четвърт век.
  А където е текло ...

 95. 95 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#86] от "daskal1":

  А написал ли е в книгата си кой отговаряше за разпределението на средствата в Ирак? В Държавния департамент беше създаден отдел за целта начело с Елизабет Чени, дъщерята на прочутия вицепрезидент. Написал ли е колко и какви поръчки получи без търгове фирмата Халибъртън, където вицето е един от главните акционери?
  Администрацията на Буш-син със сигурност ще остане в американската история като една от най-корумпираните.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  "Атаките срещу сунитското население от страна на шиитки милиции и проправителствени сили от Ирак създадоха предпоставки за появата на "Ислямска държава", която да оправдава действията си със защита на сунитите."

  Тия лъжливи мантри съм ги слушал много... американския Бурен ги повтаря отново. Сунитите в Ирак още от самото начало на 2003 г. правят проблеми в страната. Достатъчно е да се припомни за така наречения "сунитски триъгълник" а смъртта в Ирак, където американците понесоха най-много загуби по време на тяхната окупация на страната. Там се роди и "Ал Кайда в Ирак" от там идваха и продължават да идват проблемите с тероризма в Ирак. И причината не е толкова, че местните сунити били маргинализирани, а факта, че загубиха властта си на страната. Те бяха превилигировани по време на престъпния режим и диктатура на Саддам, защото той също беше сунит. Те управляваха цялата държава. Но, след като Ирак стана демократична държава те изгубиха властта си, защото са едва 20-25% от населението на страната, което значи, че няма начин да управляват отново, защото са малцинство и съответно на изборите печелят все шиитски партии (иракските шиити са 60% от населението). Колкото и да се мъчат сунитските екстремисти, колкото и ИД и ал-Кайди да правят повече няма да управляват Ирак. Това е... или ще съобразят с новите демократични реалности в страната, ще се подчинават на новите демократично избрани власти на Ирак или ще продължат да се гледа с недоверерие към тях от страната на мнозинството иракчани. Това е положението...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#96] от "Иво":

  Глупостта не ходи в гората, ходи по хората!
  Това е единственият извод, който може да се направи от простотиите, които си изписал. И много ще е интересно да разясниш от кога Ирак стана демократична държава? Това е глупост, която малко хора са способни да напишат. Честито! И още нещо, демокрация не значи провеждане на избори, при Саддам Хюсеин също се провеждаха избори. Но за теб елементарното мислене си е нещо нормално, съмнявам се някой да те взима насериозно.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 98. 98 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Провокативно предложение, но пък е поидружено с аргументи. Дали Саудитска Арабия не е вече пример за официална държава с неприемлива идеология? В тоя край на света от векове вилнеят самозабравили се. Традиция е...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#97] от "bulgarin_":

  За сетен път се убеждавам, че вие сте голям идиот и невеж. Ирак е демократична държава от като такава там се провеждат свободни, плуралистични и демократични избори... сега не си спомням точно коя година бяха първите, но мисля че беше някъде през 2005-2007 г. Освен това беше приета демократична и светска конституция на страната. Правата и свободите на гражданите й се спазват, като изключим теририториите попаднали под властта на идилските изроди. Има и свободни медии. Така, чети повече и се образовай, вместо да ръсиш тъпизми и да демонстраш невежество под всяка тема в сайта. (^_^)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#75] от "znaesht":Да ми посочиш "етнически чиста" държава в Европа.

  Елементарно, многознайко - Португалия!

  А и има разлика между 2-3% /в етнически "нечисти" държави като Норвегия, Дания или Холандия от началото на 20-ти век и 35% етнически малцинства, нали?

  А при разширяването на Полша на Изток едва ли са се интересували от добруването на украинските или белоруските селяни - важно е било добруването на полските панове!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK