Докато се случи и на теб

Докато се случи и на теб

© ReutersПрез последните месеци изпитвам непреодолима тъга. Изпитвам я, защото завиждам. Завиждам на Америка, че си има Лейди Гага, която преди дни на церемонията на оскарите изпя песента си "Till It Happens To You" във вид на политическо-феминистки акт, като по време на изпълнението ѝ жени и мъже, преживели изнасилване, излязоха на сцената с надписи по ръцете си "ти не си виновна", "оцелях", "не бива да те е срам" и други подобни. Разбира се, след края на песента залата беше на крака и всички плачеха.


Завиждам на Америка, че си има Джина Дейвис, която още през 2004 година основа "Институт за джендър в медиите", чиято цел е така да промени медиите, че да овласти жените. Казано разбираемо,


да промени образа на жените в медиите от обект към субект
Подобно нещо направи и Кейт Бланшет, която след участието си във филма "Карол", разказващ за любовта през любовната история на две жени, започна да говори за т.нар. женски поглед (female gaze) в киното. Тоест да гледаш жените като жени, а не като предмети или опредметени голи тела.


Разбира се, завиждам на Америка и за Мерил Стрийп, чиято кауза е създаването на Музей за история на жените, за което годишно отделя и дарява милиони. Същата наскоро се снима и във филма "Суфражетки", разказващ за американското движение за женски права. Не на последно място, завиждам на САЩ и за Бионсе, чиито концерти от последното ѝ турне завършваха с огромен светещ надпис FEMINIST.


За да се приближим географски до България, споменавам и Англия, на която завиждам за Адел, която, получавайки поредната си награда по време на Brit Awards, публично подкрепи Кеша в делото за сексуален тормоз, което води срещу бившия си продуцент. Най-много завиждам на Англия за това, че в. "Гардиън" има цяла женска секция, посветена на феминизма и женските права. Горното, разбира се, е много малка част от поводите да изпитвам завист през последните месеци.

Междувременно в нашата си България, лишена от подобни публични личности и дарена с конкурси тип "Мис Малко коте",


станахме свидетели на четири особено тежки престъпления, извършени срещу жени


именно защото са жени, и то само през януари 2016 година. Няма да обяснявам какво е насилие, основано на пола (gender based violence), но ще кажа, че то, както и липсата на равнопоставеност на половете, са в основата на тези отвратителни деяния. В Пазарджик кмет си позволи да изнасили 16-годишно момиче. Защо? Защото се чувства безнаказан, защото иска и може да злоупотреби с власт и защото е мъж. В Пловдив бивш съпруг уби жена си и сина ѝ от ревност. Защо? Защото съвсем сериозно си е мислел, че може да разполага с нея като със собственост и защото като мъж е физически по-силен. В Перник бивш приятел наръга над 10 пъти 15-годишна ученичка. Защо? Защото искал да си отмъсти, че вече е "бивш", и я наказал за това. Вероятно ще му се размине. В София мъж уби жена и дъщеря ѝ, обвинявайки ги в непристойно поведение. Защо? Явно защото се мисли за всемогъщо решаващ какво е и какво не е "пристойно поведение". В 21-и век!


В два от случаите неправителствени организации сигнализираха, че пострадалите жени са били жертви на домашно насилие. Защо? За да се опитат да променят нещо. За да не ескалират и друг път тормозът и побоят у дома. Е, и? Кой според вас им помогна с нещо?


Излезе ли някой от управляващите с официално изявление, че България ще се бори срещу насилието над жени?


Онзи ден прочетох статия за мъж, който разменил жена си за една овца и 100 лв. Овчарят насилвал жената 6 дни. Не 6 пъти, а цели 6 дни. Вчера научих за приятелка на моя приятелка, чийто мъж я пребил, докато била бременна. Още са заедно, тя е финансово зависима от него. Преди този случай друга моя приятелка ми разказа за партньора си, който тръгнал да я души, след като му съобщила, че иска да се разделят. А пък преди този случай, около Коледа миналата година, по телефона ми се обади една изнасилена жена.


Днес, преди да седна да пиша тази статия, научих - отново от своя приятелка, за нейната 70-годишна колежка, тормозена в продължение на 30 години от бившия си мъж. Мислите си, че си измислям, нали? Не е възможно картинката да е толкова черна. Напротив, картината е още по-брутална. Аз знам за всички тези случаи, защото, когато жените ми ги разказват, не ги съдя. Разбирам ги, утешавам ги и им повтарям надписите от ръцете на хората, придружили Лейди Гага на сцената на оскарите. А вътрешно се разпадам, защото няма нищо по-ужасно от това подобно престъпление да се случи на твоя близка. Или на теб.


Днес е 8 март, Международен ден на жените, признат от ООН през 1977 г. и като


Ден на правата на жените


Искам да ви кажа няколко неща.


Първо, в България имаме спешна нужда от женско движение и критична маса от овластени жени. Не си мислете, че с правото на образование, глас и работа битката за равноправие е спечелена. Да, битка е и не, за първи път няма да цитирам статистики в подкрепа на думите си. И няма да давам линкове към нито едно от твърденията си – предизвиквам ви сами да ги намерите.


Второ, съжалявам, но друга дума за борба за политическо, икономическо и социално равенство между мъже и жени не е измислена. Ще трябва да се задоволим да се наричаме феминист(к)и. И да преодолеем стереотипния образ за косматата дебела феминистка, която мрази мъжете. Дори и да има такива, не те олицетворяват феминизма, повярвайте ми.


Трето, Българският фонд за жените беше атакуван, когато излезе с позицията си, че, докато мъжете и жените не са равни, #феминизъмщеима – нещо, което за малко ни обезсърчи, но след това ни вдъхна много повече сили да продължим да се борим срещу насилието, дискриминацията и неравнопоставеността и особено – да образоваме хората какво значи феминизъм.


И четвърто,


без мъжете много по-трудно ще постигнем равноправие


Независимо че вярваме, че ако всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, всеки четвърти мъж е насилник. Вярваме и още, че другите трима са прекрасни и достойни мъже, които могат да се изправят до нас в борбата ни. И последно, искам да ви предупредя, че най-честата причина за смъртност при жените е насилие от страна на техен (бивш) съпруг/партньор или познат.


Днес, на 8 март, искам да ви кажа, че статистките могат да бъдат променени. България вероятно ще приеме Закон за равнопоставеност на жените и мъжете и ще ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Но това е само първата стъпка към промяната. Избери да бъдеш част от нея, преди нещо да се случи и на теб.


* Надежда Дерменджиева, изпълнителeн директор на Български фонд за жените.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Много завистлива жена...

 2. 2 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не смятам, че в България жените са неравноправни - председател на парламента в парламентарната ни република е жена, вицепремиер - жена, вицепрезидент - жена, еврокомисар - жена, кмет на столицата - жена, право на глас - от 1879 г.

 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Честит празник, скъпи жени! Без вас наистина сме загубени.
  Колкото до "Първо, в България имаме спешна нужда от женско движение и критична маса от овластени жени. ", вие вече имате много такива - парламент, министерства - вътрешни работи, съд, туризъм, екология... Колко по-овластени искате? Друго мислене им трябва на някои жени, включително и на голяма част от изброените от мен. Силната жена не се държи угоднически, отстоява мнението си и не се колебае да действа. В този смисъл, на вас ви трябват не овластени, а силни жени, които да защитават интересите ви.

 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Балканската мачо атмосфера трудно ще се разсее...
  Има доста време докато достигнем запада в културен и обществен аспект по отношение на правата на жените, отношение към различните от нас, към хора със заболявания, към животните и природата и т.н....
  Честит празник, дами !

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  феминистки булшит.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Видяла жабата, че подковават вола .... В България отдавна жените са равнопоставени. Подобни текстове имат смисъл в САЩ и Германия, където сериозна част от жените са домакини.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Точно днес публикуваха някаква класация, че България е в първите 5 държави по равнопоставеност на жените. Аман от феминистки бла-бла и дрън-дрън.Този профсъюзен празни 8 март е обиден за еманципираната жена.Имаме си християнски празник на майката -Благовещение, ако ви се празнува,

 8. 8 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogo2011":

  8 Март е най-патриархалният празник на планетата и би трябвало да честитиш само на онези жени, за които той е единствения празник в годината Уж клинтънчета, пък безпринципни..

  freedom is another word for nothing else to lose
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пълен феминистки пасквил, жените в България имат дори по-големи права и от мъжете. А докато законите дават възможност на жените да използват децата като оръжие в битките си с бившите си мъже ще има подобни семейни трагедии. Апропо подобни трагедии има не само в България ами и в целият западен свят. И те са породени от законите, които определено ощетяват мъжете отностно общите деца в случай на развод. Познавам мъже, които имат право да си виждат детето един път в месеца за по няколко часа и това по закон. А жената може да го шиканира както си иска. Да не говорим пък, колко пари и имоти могат да ти измъкнат само поради това че си имал нещастието да направиш дете на някоя златотърсачка. Така че феминистките си пасквили си ги заврете - знаете къде. Като не и харесава на госпожицата в България да иде в САЩ, ама ако си мисли, че там мъжете са много по-добри е в голяма грешка.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  "... да гледаш жените като жени, а не като предмети или опредметени голи тела ..."!

  Да ме извинява авторката, ама една жена, дали ще се съблече, за да я снимат, си е нейна работа! Още повече, че е за пари...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  Критична маса от овластени жени и тъщи отдавна съществува по нашите ширини. Женското мърморене също е домашно насилие. Но никой не говори за това, поне до третата ракия. Честит празник на дамите! ☺

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Честит празник на майка ми, че издържа да ме е отгледаала с всичките ми момчешки проблеми!
  Честит празник на жена ми, че още ми издържа мъжките капризи и най-вече комплекси!
  Честит празник и на авторката, с пожелание да намери себе си по-скоро ... не отричам наличието на проблеми, но това горе е боза.
  Само да напомня, че всичките тези насилници имат майки. Сега остава да хвърля проблемите с възпитанието им върху жените като цяло и ....готово, статия. Горе дуло това е направила и авторката...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 14. 14 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "cases":

  Жените придобиват правото да гласуват в България през 1945 г.
  Похвално е, че всички тези позиции се заемат от жени, но това не променя факта, че в народното събрание има 20% жени и 80% мъже.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 15. 15 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Огромна част от шовинистичните коментари по горе направени от до доморасни балкански мачовци показва абсолютната правота на статията .

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "galapagas":

  "Видяла жабата, че подковават вола .... В България отдавна жените са равнопоставени. Подобни текстове имат смисъл в САЩ и Германия, където сериозна част от жените са домакини."

  Абе дрън-дрън да оправдае заплатата... в България жените по-рано получват изборни права от САЩ. Предполагам много хора не го знаят...

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#14:"Je suis une femme"]Жените придобиват правото да гласуват в България през 1945 г. [/quote]

  Глупости на търкалета или по-скоро феминистки глупости. Ако си нещастна не са виновни мъжете

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  "да се борим срещу насилието, дискриминацията и неравнопоставеността и особено – да образоваме хората какво значи феминизъм."

  Комунизмът пак се връща, ако изобщо ни е напускал! Преди комунистите издигаха лозунги "Да се борим срещу насилието, експлоатацията и неравнопоставеността и особено - да се образоват хората какво значи комунизъм". Сега нови хейтъри, които искат да дискриминирват/експлоатирват и да бъдат "по-равнопоставени" без да им се оценяват знания, възможности и изобщо моженето. Тяхната борба е свещена и закони за тях не важат.

 19. 19 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#17:"Jumbo Jet"]Глупости на търкалета или по-скоро феминистки глупости. Ако си нещастна не са виновни мъжете [/quote]

  Кое точно са глупости? Обективните факти ли? И кой е казал, че съм нещастна? Малко самонадеян коментар...

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  За мен текста е малко пресилен, но дори да е вярно, че 25% от жените са обект на някакъв вид насилие, мислите ли че ако се направи едно проучване сред мъжете, няма д се окаже че и те са обект на насилие, макар и на преобладаващо физическо, а на психически и финансов рекет.
  Но няма лошо, макар и с голямо закъснение да направят дружество, щом смятат че това е решение на проблема.

 21. 21 Профил на m8l8th
  m8l8th
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Срам ме е да съм жена като ги чета такива...Не мога да ги разбера срещу какво протестират и за какво се борят. Никой с нищо не ни ограничава - всеки има възможност да си избере как да си живее живота. Жените масово си избираме най-лесните специалности и професии, бягаме като луди от тежкия труд - а това не винаги е било така, после защо нямаме същото заплащане. Кой те "дискриминира", кой те "опредметява"? Ами опредметяват се те сами като се държат и изглеждат като к..ви. Като са готови и по улицата да излязат голи само и само до им се обърне внимание. Ами "домашното насилие" - психическото насилие, на което подлагате мъжете си, женички, също е насилие. Просто те си мълчат и траят. Мога много да продължавам, но няма. Силната и уверена жена няма нужда от подобен феминистки бълвоч да я "защитава" - срещу какво? Честит празник на всички Дами. А на останалите - помислете да направим и празник на мъжете, че поне в един ден да проявите уважение към тези които ви плащат сметките и ви търпят измишльотините.

 22. 22 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма нужда от феминизъм, в описания аспект, ако има работеща съдебна система. Ако жена е насилвана, тя трябва да може да си търси правата в съда. Ако жена е насилвана и стои при насилника си, това си е нейн личен избор и никой не и е виновен. Ако жените нямат равни позиции с мъжете на работното място, явно има причина за това. Такива равенства не трябва да се търсят изкуствено, защото, по същество, са плод на естествен подбор. Ако естествения подбор е доказал, че мъжете се справят по-добре, защо това трябва да бъде опровергавано с изкуствени движения и масово вайкане за отнети права. Направете справка, какъв е процента на мъжете направили важни за еволюцията иновации и жените, направили същото. И, за да изолирате ефекта на физическата доминация, вземете последните 20 години, в които тя вече е без значение. И престанете с тези глупости, вече.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#14] от "Je suis une femme":

  "това не променя факта, че в народното събрание има 20% жени и 80% мъже."
  И защо да излагаме жените на риск от насилие? Я колко дупетати се оплакаха от опити за убийство, начело с Пеевски.
  Ако се увеличат жените в НС, после трябва да се промени и структурата на НСО и на престъпността като се увеличи процента на жените. Поне да се редуцират "посегателствата на сексуална основа".

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Моите най-дълбоките ми уважения към Вас,г-жо Дерменджиева!
  Както и на организацията,към която принадлежите!
  Продължавайте да мечтаете и да "завиждате" в добрия смисъл на думата.

  Tony
 25. 25 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Скъпа Надежда - коментарите под статията могат да ти подксажат доколко Ганю е готов да прегърне идеите ти.

  Булгаристаня е рядка сбирщина от примати, които обаче си мислят, че са нормални и културни хора. Никога няма да спечелиш Ганю на своя страна, защото единственият му начин да изпъкне е да потиска някой друг. Ганю не е готов да сдаде току така единственото си предимство в живота.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Весело

  Откога жените в България имат право да гласуват на избори
  До коментар [#14] от "Je suis une femme":
  Жените придобиват правото да гласуват в България през 1945 г.
  .................
  Ако кажа сега "глупости на таркалета", ще се повторя. След 1944 г избори нямаше, партията беше 1 (една) и побеждаваше с 99 % ( болните не стигаха до урните) .Ето защо факти и само факти
  "На 15 януари 1937година , цар Борис подписва промените в избирателния закон , с който жените получават право да гласуват. На 6 март 1938година , започват изборите за 24-то Народно събрание в България , за пръв път в тях участват и жени. "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#14] от "Je suis une femme":Ами нормално е 20% от депутатите да са жени.Жените имат много по-важни функции от това да стават депутатки.Има една приказка -ръката която люлее люлката управлява света.Точно пък в България феминизацията е толкова голяма ,че вече е прекалена-има професии ,които са почти изцяло феминизирани-напр.учителската.Около 70% от съдиите в България са жени,българските жени са ватманки,кранистки и прочие простотии.Но не искат да раждат или най -много по 1 детенце и това е.Жените не трябва а и не могат да бъдат равни на мъжете .Разбира се никой не отрича формалното равенство,но феминизма и другите левичарски глупости само отнемат от женствеността ,ако ви харесват творения като Хилъри ,Меркел или нашите кобили Цецка ,Меглена,Сталинка няма проблем но за нормалните хора е абсурд.

 28. 28 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#26] от "СДС":Обаче само омъжените.Знаел е какво прави цар Борис.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#9] от "Краде ми се мили мой!":


  До коментар [#2] от "cases":

  Те си имат лейди Гага ,ние тетка Цачева

 30. 30 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  Ако жените приемат геите(ако това е множествено число на гей) за по-близки до своя пол,ще се получи,че вече имат мнозинство в обществено-политически план.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За пореден път ставаме свидетели на това как един обоснован текст, който засяга сериозни проблеми в това общество се сблъсква със стена от нехайство, първосигнално отхвърляне заради самото отхвърляне, цинизъм, и разбира се, нито един смислен аргумент против.

  Чудно ми откъде толкоз самочувствие у тоз наш Ганю? Всичко знае, всичко разбира, всичко му е ясно. Как един път не се замисли този балкански чугун когато прочете нещо такова? Как веднъж не изпита съмнение относно собствената си самоувереност? Как веднъж не му щукна, че щом авторката е намерила време и сили да събере в един приличен материал, написан със стил и изобилстващ от конкретика и аргументация, може пък и да има нещо, което до този момент му е убягвало.

  Но не би - Ганю се държи като ощипан и побързва да махне с ръка: "Не ме занимавайте с глупости бе. С феминизтки глупости". А най-интересното е, че не става дума за нещо, което би трябвало да ощетява Ганю. В крайна сметка става дума за неговите майки, жени, дъщери и сестри.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на pherenikos
  pherenikos
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дори и написаното да не е особено умно, примитивното неглижиране на всеки, който заговори открито за някакъв проблем, доказва необходимостта от подобни текстове. Насилието над жени съществува навсякъде и то не може да изчезне, но има начини да се помага, между които най-важният е - на битите жени да се помогне да потърсят адекватна закрила и да говорят за живота си, а не да се примиряват и търпят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#25] от "stupid_american":

  Генерализирането и обобщаването са също белег на примитивен разум. Крайните твърдения и безадресната злоба също.

  Умен и красив жълтопаветник.
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Насилието срещу жените е огромен проблем! Всеки ден четем за такива случаи и най-жалкото е, че мнозинството жени са бити и насилвани вкъщи.
  От друга страна въобще не мога да разбера жените, които се примиряват с това положение и не напускат насилника. Властите са безсилни ако жената не подаде оплакване за домашно насилие или го оттегли. Ама била зависима от мъжа! Все пак много жени имат родители и роднини и аз като жена и майка не мога да разбера тези, които не оказват помощ и подкрепа на дъщеря си, решила да напусне насилника.
  Не може с овчо търпение да се примиряваш със съдбата си на жертва и да очакваш, че насилникът ще се промени или пък по някакво благоприятно стечение на обстоятелствата ще се избавиш от него без самата да предприемеш каквото и да било.

 35. 35 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Познавам не малко жени, които са били обект на насилие - от бащи, съпрузи, бивши и настоящи възлюбени. Както физически, така и психически тормоз. Но ...

  ... познавам и много мъже, които са тормозени физически и психически от майките си и като деца и като възрастни. Един колега в университета не можеше да се отърве от майка си, тя идваше с нас на изпитите да пази чадото - мъж към 190 и 130 килограма, но финансово зависим.

  Познавам и мъже, които са напускали дома си, защото жената е курв@ и си мъкне любовниците в общия им дом. Ако я набиеш си насилник - тормозител ...

  Често жените в мъжка работна среда нямат шанс да се развият, защото са жени и не се гледа на тях сериозно. Обаче знаете ли колко е трудно да си мъж в женска среда? Интриги, клюки, всяка те дърпа за нейната кауза. Това си е психически тормоз и изхода е бягай на друго място. Един приятел редовно ми се оплаква от колектива в банката в която работи - само жени и тормоз. Човека е на път да стане женомразец, а обича иначе жена си, просто не може да ги понася когато се съберат повече от 2-3 на едно място.

  Насилието не е обусловено от пола. За насилието над жени от страна на мъжете се говори повече, но насилието от страна на жените над мъжете е не по-малък бич. За първото се говори повече, защото жертвата е най-често тормозена физически. Нима обаче душевните терзания са по-малко страшни?

  Вицовете са просто начин да се посмеем над трагедиите, спомнете си всички вицове за тормозени мъже. Случките стават вицове за тъщи и зли съпруги, защото мъжете предпочитаме да говорим за болката си малко лековато, ние по-трудно плачем.

  Време е да се погледне към проблемите, феминизма е умряла работа.

  Подпис:
  Един мъж с щастлив брак

  preklara rara
 36. 36 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 485 Гневно

  [quote#5:"qwertqwert"]феминистки булшит[/quote]
  Към момента на моя коментар - 12 минуса и 16 плюса. Което доказва абсолютно и неопровержимо нуждата от феминизъм!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 37. 37 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#31] от "stupid_american":

  Дадох ти аргумент. Мъжа (без да е пияница, побойник, наркоман, насилник) има право да вижда детето си един път в месеца, само ако принцесата благоволи, не я боли главата и гъза и е в добро настроение и е нямало пълнолуние предната нощ. За сметка на това обаче съда е присъдил наследственото жилище от родителите му на бившата му жена, докато детето стане пълнолетно и на всичкото отгоре трябва да плаща и издръжка. А пък ако е имал неблагоразумието да изкара и купи жилището си по време на брака, то автоматично принадлежи на половина на бившата му жена. Е при подобна ситуация някои по-неуравновесени мъже превъртат и се стига до семейни трагедии. На запад дори за хора от горната средна класа като лекари, адвокати, инженери развод често означава финансово разоряване. Та докато слабият пол има подобни оръжия в ареснала си, не трябва да се учудваме на ответната реакция на силният пол. Затова и вече не останаха балъци, които да се женят.

 38. 38 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Цялата феминиска работа ми изглежда като търсене на отговора на въпроса: "Кое е първо - яйцето или кокошката?" Или изобщо невинни ли са жените за упражняваното върху тях насилие? Девойките още от мънички си падат по "лоши момчета" - факт. Никоя не харесва очилатия завеян скучен, но и тактичен, възпитан и добър зубър! Защото от еволюционна гледна точка агресивните, грубите и силните физически имат по-голям шанс да преуспеят в живота. И това също е факт! Но и пчелата освен мед си има и жило! Жените, които искат да бъдат част от живота на грубите, невъзпитани и преуспяващи мъже, трябва да бъдат готови и да платят цената за това!

 39. 39 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "redsky":

  Какъв аргумент? Не видях никакъв аргумент против нещо, казано в статията. Кое казано от авторката точно би трябвало да бъде опровергано от твоята преувеличена историйка за мъжа, който имал право да вижда детето "само веднъж в месеца"?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 40. 40 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#26:"СДС"]На 15 януари 1937година , цар Борис подписва промените в избирателния закон , с който жените получават право да гласуват. На 6 март 1938година , започват изборите за 24-то Народно събрание в България , за пръв път в тях участват и жени.[/quote]

  КОРЕКЦИЯ! Майки. Само майки имат право да гласуват до 1944 г. Дали изборите след това са фиктивни е предмет на съвсем друга дискусия. Но официално ВСИЧКИ жени получават правото на глас след 44-та.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#38:"tach0"] Никоя не харесва очилатия завеян скучен, но и тактичен, възпитан и добър зубър![/quote]
  То и при мъжете е така! Предпочитат се красиви и сексапилни жени с дълги крака и голяма гръдна обиколка, а не тези с по-скромна външност, но добри по характер.
  И после защо красавицата не иска да работи в кухнята и да се грижи за деца...

 42. 42 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#27:"benefikato1"]Жените не трябва а и не могат да бъдат равни на мъжете .Разбира се никой не отрича формалното равенство,но феминизма и другите левичарски глупости само отнемат от женствеността ,ако ви харесват творения като Хилъри ,Меркел или нашите кобили Цецка ,Меглена,Сталинка няма проблем но за нормалните хора е абсурд[/quote]

  Нормалните хора: бели, хетеросексуални мъже. Всички останали (вкл. и жените) сме ненормални, нали така?

  Загубата на женственост е най-голямото престъпление, което една жена би могла да извърши! Все пак нали единствената роля на жената в този живот е да задоволява сексуалния нагон на мъжа. Тя е един предмет, една вещ, която служи само за това. Как ще смее да иска да е равна таз нисша твар!

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 43. 43 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Да Ви кажа ли, че не виждам нищо женско в авторката на статията? Псевдо феминистка като псевдо еколозите. И тя не си вярва.Ами като ще се изравняваме да започнем с пенсионирането например.Или то там е друга работа, понеже жените живеят повече от мъжете-това сочи женската логика, която се различава от мъжката. По дял жени заемащи ръководни постове в държавата сме на едно от първите пет места в света. Дали пък точно затова държавата ни не е в това окаяно състояние? Демографската криза е в разгара си в България за разлика от арабските страни, да речем.Не виждам смисъл да правим сравнения относно права и равноправие.Той Господ е отредил мястото на жената, останалото е богохулство.Мъжа трябва да е мъж, а жената жена.Останалото е гейщина, много модерна напоследък, затова четете Библията сега, а не когато стане късно и безмислено.

 44. 44 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "stupid_american":

  Ами това е причината за част от семейните трагедии за които авторката пише.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#39] от "stupid_american":

  "Не видях никакъв аргумент против нещо, казано в статията"

  Насилието, всяка насилие е проблем за обществото. Не само насилието над едни пол. Преекспонирането на един вид насилие, както и да се гледа, е своево рода дискриминация. А ние, демократите, сме родени с омраза към дискриминаторите.
  Второ, с насилието се бори цялото общество, опряно на основата на Закона. Само терористите си мислят, че е тяхно право да определят кое е насилие и тяхно призвание да се борят с него. По какво еманципатките се различават от терористите!? Трябва ли да се поощряват терористите!?
  Знаете ли защо в края на 19 век в Англия се въвежда регистрационен-контролен режим на лекраствата и ... отровите? Сигур "английския чугун" е завидял на богатите вдовици, овдовели по няколко пъти!?

 46. 46 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#42] от "Je suis une femme":Еее преекспонирате думите ми.Равенство пред закона да -биологично не.Да уточним някои неща-първо смятам ,че мъж ,които удря жена е идиот и гей,второ българката отдавна има равни права с мъжа пред закона,само като пример ви давам ,че България е една от малкото страни в света ,чието законодателсво позволява на майката да обори бащинството на дете родено по време на брака.Нали се сещате ,че ще се позове на изневяра?Второ не сматам жените за низши твари не ми преписвайте думи ,които не съм казал.Имам прекрасна съпруга лекарка и всеки ден работя с прекрасни жени и професионалистки в работата си.Войнсвеният феменизъм с нищо не е помогнал на жените ,хеле па авторката където се прехласва по Лейди Гага и Бионсе-някакви чалгаторки така ви помага ,че нямам думи.

 47. 47 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Ако не броя годините в детската градина, когато правехме картички от гланцова хартия и ги подарявахме на майките за осми март, през цялото останало време съм възприемала този синекурен празник, като Денят на колежката...

  Форумът е в будна кома...
 48. 48 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Всяка жена трябва преди всичко да има достойнство.Преди всичко не трябва да позволява на мъжа да и посяга. Направи ли го, трябва незабавно да го напусне. Мъж, който веднъж е посегнал да бие жена си, ще го прави винаги. Чувала съм, че жени, пребивани от мъжете си, твърдят, че много ги обичат и от обич ги траят. Не вярвам в такива басни. Просто тези жени не смеят да ги напуснат, защото са финансово зависими от тях. Бих посъветвала такива жени да бъдат по-твърди и да пазят достойнството си. Има и друг вид насилие, психологическо.Това е когато другият до теб се опитва да ти стъпи на врата и да командва. Това също е важен момент, кой ще надделее . Всеки мъж се опитва да доминира над жена си, тук вече победата зависи от това, кой е по-силен характер. Женско движение е нужно, за да се помага на жени, които са попаднали на престъпници, брутални първични типове и перверзници. Тогава и държавата трябва да вземе мерки. Все пак много неща зависят от нас, затова трябва решителност и повече себеуважение. И накрая искам на честитя празника на всички българки, които зачитат този ден и да им пожелая прекрасни и хармонични взаимоотношения с половинките им. Честит празник, дами.

 49. 49 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "redsky":
  [quote#44:"redsky"]Ами това е причината за част от семейните трагедии за които авторката пише. [/quote]

  Къде бе, брат? Споменават се 7-8 случая, и в нито един от случаите нямаме случай, в който баща да не може да вижда детето си повече от веднъж на месец, или да са му взели всичкото имущество, или бащиния му апартамент и т.н.?

  Аз затова ти казах, че това дето го казваш не е никакъв аргумент. Ти чете ли статията, между другото?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 50. 50 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"galapagas"] където сериозна част от жените са домакини. [/quote]

  И каква е връзката между това с какво се занимава жената и нарушаването на нейните права ?
  В САЩ и Германия защитата на човешките права е основна ценност, с изключение на расовата сегрегация в щатите разбира се, там си е характерен проблем.

 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#45] от "wanderer":

  Бате, нацвъкал си някакви общи приказки, дето първо са някакви твои житейски аксиоми, които, въпреки претенцията с която са изказани, не са никакви мъдрости, а просто непочиващи на нищо твърдения. Примерно:
  [quote#45:"wanderer"]Насилието, всяка насилие е проблем за обществото. Не само насилието над едни пол. [/quote]
  Никъде авторката не е казала, че само насилието над жените е проблем. Не виждам никаква връзка на това изречение нито с текста, нито с доскусията под него.
  [quote#45:"wanderer"]Преекспонирането на един вид насилие, както и да се гледа, е своево рода дискриминация.[/quote]
  Кухо твърдение, което не почива на нищо. Първо, "преекспониране" е относително понятие. Това, че на теб ти се струва, че е "преекспонирано", не значи, че е. Второ, това, че се говори за нещо, не значи, че за други неща не може да се говори. Никаква дискриминация не е. Със същия успех мога да напиша, че е еякулация - пак изречението ще има толкова смисъл.

  Та няма как да стане разговорът с хора, които поставят цялото си експозе на несъществуващи факти и които не могат дори да разберат какво е релевантно за дискусията и какво не. Вие постоянно шикалкавите, опитвайки се да внушите неща, които не са се случили или ги няма. В крайна сметка и ти си като другия: кое от казаното от теб опровергава нещо от статията?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2053 Весело

  [quote#14:"Je suis une femme"]Похвално е, че всички тези позиции се заемат от жени, но това не променя факта, че в народното събрание има 20% жени и 80% мъже.[/quote]
  В народното ни събрание, е показан избора на народа... т.е. и на българките като цяло. Та българките наравно с българите са гласували за 20% жени и 80% мъже депутати, та явно имаш проблем с избора на българската жена...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#2] от "cases":

  На МВР !

  до авторката:
  всъщност Лейди Гага е мъж!

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 54. 54 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Аз пък се радвам, че си нямаме такова като Гагата

 55. 55 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#52] от "gost22":

  Да ме прощаваш, но по-голямата част от електората гласува сляпо - за някаква партия. Ако в листите има само жени, парламентът може да се окаже на 100% женски.

 56. 56 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 811 Весело

  [quote#41:"pamela"]Предпочитат се красиви и сексапилни жени с дълги крака и голяма гръдна обиколка, а не тези с по-скромна външност, но добри по характер.
  И после защо красавицата не иска да работи в кухнята и да се грижи за деца...[/quote]
  -Стават грешки в избора. Един мъжки имал изисквания бъдещата му съпруга да се държи като дама в обществото, като змия /чистофайница/ в кухнята и като проститутка в леглото. Оженил се и след време някои го попитали дали е намерил жена с такива качества и дали е доволен. ,,Открих жена с тези качества-отговорил той- само дето жена ми се държи като дама в кухнята, като змия в леглото и като проститутка в обеществото.''
  Демек пълно щастие няма.

 57. 57 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "newgenerations":
  Не искам да Ви противореча, но ще Ви напомня статистиката, че след изчезване на т. нар. "мачовци", в света стократно се е увеличила продажбата на вибратори (без да се броят тези за промишлени нужди).

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Авторката.
  Дори дадените факти са толкова факти...няма да ги оспорвам, за да не дразня излишно.

  ..........Първо, в България имаме спешна нужда от женско движение и критична маса от овластени жени..........

  За да се откажете от тази луда идея препоръчвам прочитането и осмислянето на книгата на Робер Мерл "Добре охранявани мъже". Там...има женско движение....много силно и мъжете стават застрашен вид. Повече в книгата на Мерл.

  Само по леко по "завоите".
  Луди винаги е имало и ще има.
  Достатъчно е да се ИЗПЪЛНЯВА закона и няма да има драми...поне не повече отколкото в белите страни точно като САЩ например.
  Не е зле да видите статистиката за битите и/или малтретирани жени в САЩ повтарям.
  Не че липсва насилието над жени, не, но не се увличайте толкова. Направете справка и над обратното явление. Насилието над мъже. Смешно? Хич даже.
  Да почнем от соца. ТОЙ отива в Коми АССР или в братска Либия за ПЕТ години за да имат после дом ТЕ.
  ТЯ се шиба тук за живите и за умрелите.
  ТОЙ се връща. Развод...разбираемо.
  За него остава "жигулата", в която отначало живее. За НЕЯ остава голямото жилище, защото е МАЙКА на децата.
  Така ТЯ продължава "онзи" живот, а ТОЙ мизерства и се чуди защо мамка му ПЕТ дълги години от живота си е хвърлил за нищо.

  Сега. По-страшно е.
  ТЯ...същият вид от соца...използвачка да я речем по-нежно.
  Достатъчно е да му пусне жалба в прокуратура/полиция и живота става малко сложен за мъжа. За тоя, който е решил да убива няма проблем, той си убива, но останалите са като прокажени. Където идат ги следва информацията, че се биячи или психо насилници....зависи за какво е жалбата от "пострадалата". ТЯ не рядко е наистина пострадала. Има предостатъчно идиоти, които живеят като в робовладелският строй.
  Що, обаче жертвите стоят при такива?
  Обяснението е доста неприятно.
  Цитирам от статията ви.
  "Още са заедно, тя е финансово зависима от него."
  БАСИ и довода.
  Ами нека се научи да работи.
  Или предпочита нахранена и в общество, което предполагат парите, но мачкана.
  Че това е ЛИЧНО неин избор. Не може да и се помогне по никакъв начин. Не стои насила там, а по собствено желание.
  Или колата и готината къща имат превес? Явно.
  Не казвам, че всички са такива. Ама не малко СА.
  По тази причина една такава жена струва ЕДНА ОВЦА и СТО кинта. Всъщност тоя се е минал. Сто лева стигаха за такава. Овцата се е вътрешно за сделката.

  И не, не става въпрос за мен, това не е личен опит...слава Богу, но съм видял достатъчно при познати хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Весело

  До коментар [#56] от "Бенк-Бенк":

  Женитбата е донякъде като руска рулетка.
  Всъщност е по-опасно, защото целият барабан е зареден, но с различни "куршуми".

  Така и така змия ще вземеш просто вземаш по-дребната с надеждата, че ще има по-малко отрова като хапе.
  Това е традиционната представа.
  Грешна разбира се.
  Всъщност дребните змии в природата са най-смъртоносни, но това се научава едва след няколко тежки ухапвания/развода.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#55] от "gogo2011":


  [quote#55:"gogo2011"]парламентът може да се окаже на 100% женски. [/quote]
  При всички случаи ще спечелим от това.
  Доказано жените са по-внимателни и по-критични.
  НИЕ мъжете доказахме, че сме некадърни за депутати.
  Вярно, че точно ние тук нямаме вина за това, но е факт, че мъжете българи и турци за депутати НЕ стават.
  Е, спорно е доколко е мъж Мазния примерно, но все пак се е родил с "камбани" и се води мъж.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Феминизмът не донесе нищо добро на жените освен че създаде една огромна армия от самотни и икономически независими жени голяма част от тях неизпитали трепетите на майчинствотоНе мога да разбера за какво иде реч след като всичките усилия на женския пол са насочени в посока как да се харесат на мъжете и в името на това се подлагат на такива касапски процедури че и майка им не може да ги познаеРеволюцията със създаването на контрацептиви за жената и помогнаха да контролира репродуктивните си функции и да не се превръща в добиче за разплод но същевременно доведе до небивала разюзданост че в днешно време е цяло чудо да си опазиш съпруга Семейството като такова се разпадна на съставните си части именно защото воюваме за равнопоставеност и еманципация а там където се упражнява юмручното право от мъжаги-примати е че някой го позволява и търпи в името на незнайно каквоА все пак ние жените имаме най силното оръжие в ръцете си-силата да даряваме нежност и любов умението да приласкаем и да разтапяме и най коравото мъжко сърце да воюваме с нежни думи и тактика но драги мами-предайте това на своите малки момиченца а на малките момченца че жена не се удря дори и с цвете
  Честит празник на теб майчице-свята!Честит празник на Вас скъпи жени борете се не за а с призванието си да бъдем жени с главно Ж!

 62. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#49] от "stupid_american":


  [quote#49:"stupid_american"]в нито един от случаите нямаме случай, в който баща да не може да вижда детето си повече от веднъж на месец, или да са му взели всичкото имущество,[/quote]
  Сега е по-трудно, но при соца ставаше.
  Описал съм как.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#40:"Je suis une femme"]Но официално ВСИЧКИ жени получават правото на глас след 44-та.
  [/quote]
  -Точно така, това става с т.н. Димитровска конституция.
  А през 1938 година, посредством въвеждането на нов Закон за избори за Народното събрание, за пръв път в българската история се дава право на жените да гласуват, но само ако са омъжени, разведени или вдовици".
  Косвено невъзможността на жените да гласуват е била свързана с друга рестрикция - с нея е било оправдавано те да не бъдат допускани да работят в адвокатурата и на съдебни длъжности. Такава възможност придобиват едва след 1944 г.
  В навечерието на Втората световна война България и Албания са единствените страни на Балканите, в които жените-юристки не са имали право да бъдат съдийки и адвокатки. (Гръцките юристки получават това право през 1926 г., югославските жени - през 1927 г., турските жени - през 1928 г., а румънските - през 1929 г.)

 64. 64 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  [quote#55:"gogo2011"]Да ме прощаваш, но по-голямата част от електората гласува сляпо[/quote]
  Това вече е друга тема. Важното е, че това разпределение м/ж в парламента идва и от гласувалите жени, които по статистика са малко повече от мъжете. Та няма как точно това съотношение в парламента да е нагласено нарочно по пол — ако жените избирателки искаха, можеха да посочат в бюлетините жените кандидатки и да имаме нещо като 50/50 в парламента (като партийния вот също щеше да си е същия). Така де, няма листа без жени, а ако жените гласуват за жени, то и в листите жените ще са поне 50%...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 65 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Весело

  До коментар [#26] от "СДС":

  А-а-а-а, ето къде и кога сме сбъркали значи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Росен (Путлер капут)":

  Абе Роска, примери всеки може да даде много. Ама те ... просто не важат. Тва са някакви махленски драми, дето мъжът мисли едно и разправя едно, жената мисли друго и разправя друго.

  Тия случаи нямат аболсютно никаква стойност за въпросната дискусия. Гледа се - има ли бой, няма ли. Има ли убийство - няма ли. Това е фактологията.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Весело
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#21] от "m8l8th":

  ++++++++++++

  Но колко хора ще те разберат не знам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  “Първо, в България имаме спешна нужда от женско движение и критична маса от овластени жени.”

  Aми авторката какво чака, самоорганизирайте се със съмишленичките под знамената! За байрактар изборът също е обилен: Кеф ти Бокова, кеф ти Кристалина Георгиева, кеф ти Маргарита Попова, кеф ти и Цецка Цачева. Може да добавите и Безуханова!

  I Want To Believe
 70. 70 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#45:"wanderer"]Преекспонирането на един вид насилие, както и да се гледа, е своево рода дискриминация. [/quote]
  Там е работата, че насилието над жените не е преекспонирано. Всеки ден четем за комплексари, убили жените или приятелките си от ревност.
  Дори и жената да поиска да се раздели в ревнивия мачо, той я преследва и в някои случаи се стига до убийство като при онзи идиот, който уби жена си и детето си.

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не мога да разбера мисълта на авторката.Бивш кмет изнасилил ученичка и се вменява вина на цялата държава.Ами същият в момента е в ареста и го очаква съдебен процес.Какво повече трябва да се направи?Един луд убил жена си и детото и пак се вменява вина на държавата.По тая логика дайте да вменим вина на американското правителство за стотиците серийни убийци.Щото едно изнасилване със сигурност е много по-леко престъпление от убийството на десетки жени.

 72. 72 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#12:"Незнайко в Слънчевия град"]Женското мърморене също е домашно насилие. ☺ [/quote]

 73. 73 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 571 Неутрално

  http://postimg.org/image/a2hcd6ttx/

  Авторката доста се е объркАла, но не е нейна вината. Феминизмът, разбира се, е абсолютна глупост. Преживяването на жените се е променило по-скоро въпреки феминизма, а не заради него. Феминизмът е поредното политическо (но уж социално) течение, което създава разделение и дразги там, където по принцип ги няма.

 74. 74 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И моите 5 ст. за фонда на госпожата и този рев... :
  "Думите унищожават нещата". Затова си играеше на думи: "Не обичам празници, обичам пълници", казваше Кръстан Дянков. И да не се вживява толкова в преживяванията си! Пък, ако ще да е и за Лейдито Гага...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 75. 75 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Няма да обяснявам какво е насилие, основано на пола (gender based violence)"

  УаУ... авторката знае английски - езикът на модерният човек, просветлението, мултикултурализЪма и феминизЪма, невероятно!

  А защо не ни обясните какво е това насилие, основано на пола? Да не би да е... насилие основано на пола? Ох май Год! В опитите си да изглежда просветлена феминиска, авторката просто се самозакопава като се опитва да напише двойно повече, отколкото има да каже.

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 811 Весело

  [quote#35:"edin slep"]Подпис:
  Един мъж с щастлив брак[/quote]
  -Смееш ли да кажеш друго?

 77. 77 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Извинявам се, че така, извън контекста, но последното, за което бих завидял на Америка е, че си имат Лейди Га-га, пък ако ще да е възпяла и общността на трансексуалните левичар(к)и, възпяващи татуу и пиърсинг културата в музикалното лоно на госпъла .

  generator
 78. 78 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"galapagas"]В България отдавна жените са равнопоставени. Подобни текстове имат смисъл в САЩ и Германия, където сериозна част от жените са домакини. [/quote]

  Точно така. Това, което авторката прави, са абсолютно безсмислени глупости. Не решава никакви проблеми.

  Къде жените имат проблеми в момента? В циганската общност определено имат проблеми. Сред мюсюлманските общности по Света определено имат проблеми. Сред радикализираните еврейски общности имат проблеми. Сред много африкански общности имат проблеми. В Япония 75% от жените спират работа след като родят.

  Опс, то стана така, че 90% от жените по Света имат по-големи проблеми от средностатистическата българка като авторката...

 79. 79 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#38] от "tach0":
  [quote#38:"tach0"]Никоя не харесва очилатия завеян скучен, но и тактичен, възпитан и добър зубър![/quote]
  Това твърдение не е вярно в никоя си част. Едно време само зубъри харесвах и почти всичките ми дружки също. Това, че зубърът е очилат и завеян, не значи задължително и че е скучен и тактичен, още по-малко пък е задължително да е добър. Бедна ти е фантазията колко по-манипулативен и нараняващ може да е някой зубър в сравнение с външно грубоватия и първичен не-зубър.

 80. 80 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "emilm13":

  Не искам да ви противореча, но жените имат нужди и изисквания към мъжа, различни от вибраторовата фукция Рядко това е фактор в решението на една жена да се обвърже . И нямам предвид пълна финансова поддръжка.
  А балканският мачо не е изчезнал, напротив.

 81. 81 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "stupid_american":

  Най-големият Ганю е баща ти, дето те е направил!

 82. 82 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Не знам откъде са извадени тези данни че всяка четвърта българка е претърпяла домашно насилие. Ако имат предвид в статистиката и нашите по-мургави сънародници може и да го докараме до подобен процент, но при тях това си минава за "културни особености". Авторката да се фокусира върху работата с такива групи, не мисля че в средното българско семейство насилие има в повече от десетина процента (без да го оправдавам разбира се).
  Иначе отдавна не можем да се оправдаваме с материалните ограничения на соц-а когато след развода единият (обикновено жената) вземаше семейното жилище, а другият (обикновено мъжът) оставаше на улицата - както казваше една моя позната тогава - "върнах го на майка му". Сега ако една жена е принудена да остане с мъжа си защото е финансово зависима от него това означава че тя и сама не би могла да се справя с живота. Не че това прави трагедията от домашното насилие по-малка, но всеки трябва да си прави сметката и да поема отговорност за решенията си.
  За мен феминизмът е също такава глупост както мачизмът. Аз ценя човека по това как се държи а не от какъв пол е. В университета бяхме почти 50-50 с колежките. После в професията от тях останаха реално не повече от 20-25%, а добрите от тях пък са единици. Не че интелектуално са по-слаби, просто има професии които изискват един тип мислене, други - друг тип. Една жена според мен може да бъде отличен психолог, много по-добър от един мъж. Аз не мога защото нямам такъв тип мислене, но от това не си създавам комплекси или пък искам да има паритет в назначенията на съответната длъжност. Е защо тогава феминистките искат същото за всяка професия ? Когато плащам заплатата на персонала въз основа на приходите от дейността не виждам защо да давам предимство на някой само защото бил жена (да не изреждам другите които веднага ще се наредят на опашката).

 83. 83 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#79:"wiligri"]Едно време само зубъри харесвах и почти всичките ми дружки също.[/quote]
  Не знам какъв специален клас сте били, но на една среща на випуска ми след 20 години споменах пред две от съученичките ми за "лошото момче" за което бяха готови да си оскубят косите и реакцията им беше само "Остави, колко сме били загубени!". Това бяха отличничките, и далеч не бяха изключение.

 84. 84 Профил на Ганева
  Ганева
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jumbo Jet":

  Жените (всички жени) в САЩ получават правото да гласуват с 19-та поправка към конституцията, която е приета през 1919 година и ратифицирана през 1920 г. Жените в България (омъжени, разведени или вдовици) получават право да гласуват през 1938 година, а всички жени - през 1947 г. с т.нар. Димитровска поправка към конституцията.

 85. 85 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  До коментар [#21] от "m8l8th":

  Поздравления! 👍👍👍

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4463 Любопитно

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":Ами аз си имам такива съседи - дамата, каратистка, като започне да налага своя партньор, в 11 вечерта, та свършва в 4 сутринта. През стената се чуват нейните монолози, далеч надминаващи Шекспировите, после виковете й: "Не ми бягай, не ми бягай!" Сподавен мъжки глас: "Ама ти ме биеш!" "Не ми бягай! Не ми бягай!" Шум от падане на тежко мъжко тяло ... и т.н.
  А всичко започна преди няколко години, когато партньорът й /не са женени/ остана без работа и с това предизвика финансова криза в съвместния им живот.

 87. 87 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 498 Любопитно

  [quote#21:"m8l8th"]Жените масово си избираме най-лесните специалности и професии, бягаме като луди от тежкия труд - а това не винаги е било така, после защо нямаме същото заплащане. Кой те "дискриминира", кой те "опредметява"? [/quote]


  Има много хора с такъв манталитет - дали се наричат комунисти, феминистки или Сошъл Джастис Уориърс - идеята е все някой друг да им свърши работата, да им е виновен, да ги храни и най-вече - да има кого да мразят.
  Как се наричат е без значение.

  Аз само се чудя на мъжете защо търпят така да ги експлоатират жените - вдигни тежкото, работи опасното, иди работи моряк че да ти харча парите докато те няма. Не ги разбирам мъжете, но те си знаят...

 88. 88 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#83] от "nigel":
  Не сме били в един клас, щото бяхме четири различни набора. Нямам ясен спомен дали другите са били отличнички в техните си училища и класове, понеже не това сме си ценили една друга. Едно време беше разпространена практиката "аз та любя, ти хабер си нямаш". Това, че ти не знаеш някой да те е харесвал, не означава, че никой скришом не е примирал. Случвали са се и театрални изяви за "пред обществото" по повод друг обект, с цел да те оставят на мира разни любопитни нахалитети и прикриване на истинските сърдечни тайни. Тук ми идва на ум и във връзка със статията, че има тормоз от жени над жени и той може да бъде много рафиниран, но не по-малко жесток.

 89. 89 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#86] от "patsis":
  Не ме карай да се смея по повод побой, бе човек! Не е редно! Срам ме е, но не мога да се спра.

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4463 Любопитно

  До коментар [#78] от "blaf":Бе не съм сигурен за проблемите на жените в циганските общности - от 20 години живея сред цигани и май във всички почти семейства жената свири първа цигулка. Вчера моята сватя /баба на снаха ми/ се сепна така грубо на мъжа си пред мене, че ми стана неудобно: "Ти да мълчиш! Аз говоря с човека!"
  Да не говорим за лелята на снаха ми, която редовно пердашеше първия си мъж, докато той избяга от нея.
  Пък за самата сватя, която сяда на празничната трапеза между мъжа си /има си жената граждански брак/ и любовника си да не говоря!

 91. 91 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално


  "Междувременно в нашата си България, лишена от подобни публични личности и дарена с конкурси тип "Мис Малко коте""

  Това не е истина. Как може толкова пропаднала работа. Кои са организаторите и участниците в този конкурс. В кошмар се превръща живота ни

 92. 92 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  В брака мъжът може да бъде щастлив или...прав.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#66] от "stupid_american":

  Ама те винаги са драми от махленски характер.
  Няма как да са други.

  Обаче са си факт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#51] от "stupid_american":

  "Никъде авторката не е казала, че само насилието над жените е проблем"
  Да де, само е дала примери за насилие само над жени, и то само физическо и избирателно, без никакъв анализ за мотивите на насилието. Едва ли не на набеденият мачо му прещраква ангела и се отприщва безсилието в проява на физическа сила.
  Отделно, частичните и избирателни частни случаи не са подкрепени с някаква статистика. Което си е чалга анализ отвсякъде. Да не говоря, че това "лейди Гага", с която авторката се гордее вместо със собствените си постижения, не ми говори нищо. Същата порнография като кончита вурст - някой си бил искал да бъде забелязан - дайте сега да развяваваме неговата простотия като знаме в борбата. В борбата сама за себе си - като шопа "и да няма опашка, пак ще се бутам".
  Барем да беше споменала един позитивен пример - как след намесата на "Българския фонд на жените" страните в дадено насилие са постигнали устойчиви, ако не обични поне уважителни отношения!
  За "преексронилането" - освен физическото насилие, знаете ли колко други гадни форми има на насилие, което може и довежда да убийство или самоубийство!? С тях авторката няма да се бори, може би.

  "Вие постоянно шикалкавите, опитвайки се да внушите неща, които не са се случили или ги няма."
  Вземи си прочети статистиката за самоубийствата, например. Самият факт, че повече жени правят опит за самоубийство (за да бъдат спасени), а самоубитите са повече мъже, трябва да ти щракне кой как манипулира. Или другият факт, продължителността на живот при мъжете е с 10-12 години по-кратък. Туй ще е сигур в резултат на грижите на емнаципатките, вероятно!?

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#70] от "pamela":

  "Всеки ден четем за ..."

  Четете това, което Ви харесва или това, което някой се опитва да Ви внуши.

  Щото при 10% по-висока раждаемост на момчета спрямо момичетата след 30 години броят им се изравнява, а след още десет години броят на жените е с 10% повече от този на мъжете.
  Не отричам, че има биологическа предопределеност, ама статистическите факти не подкрепят твърдяното от авторката. Най-малкото, че насилието от мъже върху мъже, завършващо всеки месец с поне две убийства, е по-често и е далеч по-голям проблем за обществото от измислената борба на авторката.

 96. 96 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "gogo2011":
  " на вас ви трябват не овластени, а силни жени, които да защитават интересите ви. "
  Това е ролята на родителите - да възпитават самостоятелни, отговорни хора, мъже и жени, независими, включително и във финансово отношение. А, финансовата независимост минава през образованието.
  Голяма част от жените по света не смеят да напуснат тормозещите ги мъже заради предразсъдъци ("какво ще кажат хората" и най-вече поради финансова зависимост.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 97. 97 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#14:"Je suis une femme"]Жените придобиват правото да гласуват в България през 1945 г. [/quote]
  жалко е да се лъже, още по жалко е да си недобре информиран и недостатъчно образован
  На 15 януари 1937година , цар Борис подписва промените в избирателния закон , с който жените получават право да гласуват.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 98. 98 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#64:"gost22"] а ако жените гласуват за жени[/quote]
  жените рядко гласуват за жени, по скоро е точно обратното и това е факт а не предположение

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 99. 99 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  [quote#82:"nigel"]Не знам откъде са извадени тези данни че всяка четвърта българка е претърпяла домашно насилие.[/quote]
  ето реален пример мъж и жена се карат, жената удря мъжа, той казва спри са ма, тя го удря пак и така няколко пъти и той плясва шамар, след което тя е претърпяла домашно насилие а мъжъти и е изверг

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#95:"wanderer"]Най-малкото, че насилието от мъже върху мъже, завършващо всеки месец с поне две убийства, е по-често и е далеч по-голям проблем за обществото от измислената борба на авторката. [/quote]
  И какво искате да ми кажете? По-голямата част от тези случаи са при сбиване по хулигански подбуди или роднински свади след напиване където обикновено и двете страни влизат в схватката с цел най-малкото да набият другата страна.
  По-малко са случаите, при които жертвата си е изпатила само защото е била по-слабата страна и не е могла да се защити, както при домашното насилие.
  За разлика от участващите в кавги, побои и сбивания между мъже, където побойниците обикновено са известни и им се носи славата на такива, при домашното насилие е напълно възможно един мъж да показва едно лице пред хората и съвсем друго вкъщи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK