Нещо започва да се случва в България

Бюлетин За републиката манифест

© Георги Кожухаров

Бюлетин За републиката манифест"Дневник" публикува текста на Теодора Димова от портал "Култура". Заглавието и акцентите са на редакцията. Оригиналното заглавие е "Вяра колкото синапово зърно".


На 1 март излезе вторият том с непубликувани есета на Георги Марков, озаглавен "Ненаписаната българска Харта". Писани са преди 40 години, а се публикуват чак сега. Но най-важното е, че ни най-малко не са изгубили актуалността си. Затова "Гринуич" център беше препълнен, на никоя друга премиера на книга не съм виждала толкова много хора. Първият том от есетата се свърши буквално пред очите ми, младото момиче на щанда каза: "Това бяха последните бройки, целият тираж е изчерпан". Говориха съставителят Тони Николов, без чийто неуморни усилия тези есета кой знае кога щяха да видят бял свят, а също Димитър Бочев, Георги Тенев, Георги Мишев, Асен Шопов, Димитър Кенаров. Всички говореха с огромен респект и проникновение, и топлота за Георги Марков.


Но особено ме поразиха думите на Георги Мишев. Ще преразкажа изказването му по памет, защото от мястото, където бях, дори не успявах да го виждам, слушах само бавния му, тъжен глас, слушах само думите му, които се откъртваха с болка.
Той говори за това, че така и никъде за тези двайсет и колко години вече на преход не се е появила литературна критика или литературна реакция на "Задочни репортажи" на Георги Марков, както и на неговите есета. Едва наскоро във вестник "Словото днес" – орган на СБП – е било публикувано неговото есе "Бъдни вечер", но без никакъв коментар, без никаква бележка. Като че ли възбраната за неговото творчество продължава по някаква неумолима и мълчалива своя логика и до днес. Никой не е оценил приноса на писателя към документиране на една от най-страшните епохи в българската история. Георги Мишев заяви още, че онези ценности, заради които писателят беше убит, сега, с идването на демокрацията, трябваше да се пазят и защитават от българското политическо дясно пространство. Но това не се случи, каза Георги Мишев. И тежко на вас, които оставате да живеете в тази държава. Тежко ви.


Имаше толкова болка в думите му, толкова искрена, дълбока, жива болка, че дори сега, когато пиша, някаква буца застава в гърлото ми. Имаше толкова разочарование, безсилие, толкова мъка в този бавен, тежък, топъл глас.


Да, ние всички знаем тази истина, тя вече не ни изненадва, тя дори вече е клише. Виждаме политическите съглашателства и предателства, виждаме безогледните кражби, защото е откраднато от джоба на всеки от нас, виждаме наглостта, лъжата, безскрупулността, ненаситната алчност на олигарсите. В политиката вече никой честен човек не смее да влезе, за да не се омърси.


Как исках в онзи момент да отида при Георги Мишев и да противопоставя факти, факти, които неоспоримо доказват, че нещата не са толкова безутешни, как бих искала да го успокоя, да го оборя в онази вечер, но не посмях. Не знам защо – не посмях. Може би защото онова, което бих могла да противопоставя е толкова крехко, толкова дребничко, но все пак, все пак. Този мигновено изчерпан тираж, тази книжарница, препълнена с притихнали хора, които споделят всяка дума, казана от него. Отчаяни като него, но вътрешно клокочещи от бунт срещу бездуховната неправда и от пиетет към нейния изобличител.


Сега се чувствам длъжна да му кажа – нещо започва да се случва в България. Никога досега не е имало толкова много хора пред паметника на Левски на 19-ти февруари. Никога досега сто хиляди българи не са се изкачвали на Шипка на Трети март. Никога досега българите не са чакали по три часа на опашка, за да се поклонят на Самарското знаме. Като че ли и никога досега не сме прочитали така овладяно и умно написан апел като манифеста "За Републиката". Както един от авторите му казва – вече няма ляво, няма дясно, има само граждани срещу олигархия. Нещо в атмосферата започва да се сменя, започва. Трудно – защото вече всичко е омърсено, дискредитирано, опошлено.


Трудно е, защото вече никой на никого не вярва. А всичко започва с вярата. Без вяра нищо не може да се започне. Като че ли лайтмотивът на това, което се случваше през нескончаемите години на тягостния преход, беше грозната българска мъдрост, че всички са маскари. Уви, с всяка следваща година, тази мерзка мъдрост само се доказваше. Докато вярата беше заменена от хейтърско присмехулничество.


Сега сме принудени да започнем отначало. Принудени сме, защото "институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони". Началото преди четвърт век беше заредено с огромна енергия от вяра и надежда. Как сега се започва отначало с ампутирана вяра, с изпепелена надежда, с изсмукана кръв! Доверието ни е подкопано. Противопоставени сме. Изгубихме целта и енергията ни се разпиля.


Оттам трябва да започнем – да намерим една обща цел, която да ни обедини. Първи ще се появят присмехулниците. Този, който е изгубил целта си, не иска да му се посочва цел. Този, който е изгубил вярата си, не понася да му се говори за вяра. Този, който е изгубил доверие във всички, във всичко вижда само уловка. Манифестът не е насочен към такива хора. Те ще се присъединят чак когато видят нещо да се променя реално. До тогава ще се надсмиват и ще заклинат, че нищо не може да се промени. Щом нищо не може да се промени, значи ли, че трябва пасивно да лежим в блатото? Манифестът предлага по-добра идея! Някой предложил ли е по-добра алтернатива?


Може пак да се окажем измамени и разочаровани. У мен също песимизмът надделява. Призивът "Няма ляво, няма дясно" ме стряска, звучи ми като оферта за кабинет a la "Димитър Попов". Но неговото продължение ни дава ясна и обединяваща цел – "днес има единствено гражданите срещу мафията!"


Не бяхме ли достатъчно дълго фиксирани във фикцията ляво-дясно? Не изстрадахме ли достатъчно илюзията ляво-дясно? "Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията "леви-десни" – в интерес на #КОЙ."


Манифестът дойде като продължение на "Ненаписаната българска Харта". Няма го Георги Марков, за да я напише. А ние достатъчно дълго мълчахме.


Блатото, в което се завлякохме, в него ли ще се раждат децата ни? Измъченото безсилие в бавния глас на Георги Мишев ни задължава да им дадем надежда.


Може пак да сбъркаме, но сме длъжни пак да опитаме.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Наистина нещо се случва. Народът чете. На 3.3 поръчах десетина книги от един сайт. Днес им се обадих и ми казаха, че имат толкова много поръчки, че още не могат да ги обработят. А не е като за първи път да имат такава кампания.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добро четиво. Очакваме "присмехулниците" да атакуват.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  "дела трябват, не думи"

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 515 Неутрално

  +++++
  А тези няколко реда за мен са най-силни:
  "Отчаяни като него, но вътрешно клокочещи от бунт срещу бездуховната неправда и от пиетет към нейния изобличител.
  Сега се чувствам длъжна да му кажа – нещо започва да се случва в България."

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  "Както един от авторите му казва – вече няма ляво, няма дясно, има само граждани срещу олигархия. Нещо в атмосферата започва да се сменя, започва. Трудно – защото вече всичко е омърсено, дискредитирано, опошлено"

  Тезата на Кадиев,кой кого копира?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  И какво правят точно "гражданите" срещу мафията?

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Онова издателство с 50% намаление?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  КГБ и ДС убиха Г.Марков.Те манипулират обществото вече 25г. Затова игнорират писателя,но хората го четат.

 9. 9 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "stenli1":

  Кое е това издателство? Кажете ми го кодирано, за да не го изтрият заради реклама. И-З?

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  И аз мисля, че се случва. Съдя по рязкото издигане на качеството на фейсбук статусите от 2 - 2,5 години насам. Вече има един паралелен свят от българи, които се вълнуват от съвсем други работи, отколкото от шампионската лига, биг брадър и х-фактор.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Само на мен ли ми се вижда странно толкова много писано слово от големия Георги Марков се "разсекретяват" едва сега, през 2016!?... Къде са били, кой ги е пазил/крил?... Имаме ли такава информация?

 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не съм останал с впечатление, че се чете повече.
  Повече книжарници има - да, но повече читатели едва ли.
  Както се казва - културата е за културните.
  Колкото до Георги Марков, на мен ми е труден за четене.
  Но всеки си има предпочитания.

 13. 13 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Задочните репортажи на Георги Марков трябва задължително да се изучават в българското училище - в часовете по литература или история.

 14. 14 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не споделям ентусиазма на автора, защото смятам, че демокрацията е изчерпана като идеопогия, независимо от есетата на Марков. Основният проблем са оговорността и съвестта, а групова, т.е. демократична отговорност и съвест няма!

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Може пак да сбъркаме, но сме длъжни пак да опитаме."Длъжни сме.Само дано не излезе прав Адам Михник - Досега ме беше страх от комунизма, но истински страх ме обзема от настъпващия посткомунизъм.

 16. 16 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "cases":

  "Сие.а" е издателството.

 17. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре поне, че все още има оптимисти.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#9:"cases"]Кое е това издателство? Кажете ми го кодирано, [/quote]

  Почва със "С" с 5 букви.
  Обикновено на 3.3, 24.5, 1.11 имат такива кампании.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Уважавам мнението на Димова, но имам съвсем различно тълкуване за особено големия брой хора пред паметниците на Левски, на Шипка и т.н.
  Първото е, че вероятно повече хора имат основание да се чувстват горди, че са част от тази общност (нацията) и затова искат да го изразят.
  Второто е, че вероятно повече хора са можели изобщо да си позволят да отидат на Шипка (да пътуват дотам, да преспят предишната вечер в района и пр.)
  Третото, за жалост не по важност, е, че заради случващото се в света около нас вероятно повече хора изведнъж осъзнаха, че може да загубим всичко това, да загубим България, и заради това осъзнаване тя им стана по-мила. За съжаление е много човешка черта да почнеш да цениш нещо тогава, когато се появи опасност да го загубиш.
  А това с манифеста "няма ляво, няма дясно" ми се струва абсолютна заблуда - затова и толкова малко хора се вдъхновиха особено от идеята. Защото въпросът не е леви и десни да се прегърнат и обичат, това е вредно, лицемерно и глупаво. Въпросът е леви и/или десни да са СВЕСТНИ и това да е кондицио сине ква нон. Оттам насетне, на тази основа, тръгват политически аргументи, които няма как да не бъдат повече или по-малко леви и десни, консервативни, либерални и пр.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Вярна констатация, но истинската причина за убийството на Марков е извършеното от него предателство на тези които го изпратиха в Лондон, т.е. ДС и КГБ.

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Искрено се надявам оптимизмът на авторката да е оправдан!

  Не виждам обаче връзката между "Манифеста" и хилядите граждани на Шипка и пред паметника на Апостола. Това са два отделни процеса, които би било добре да се обединят, но... а дано, ама...
  С изключение на Огнян Митев, "манифестиращите" като цяло са хора, демонстриращи под път и над път, с повод и без повод, презрението си към "патриотарите", "веещи байряци", и всичко национално и исторично, разминаващо се с тяхната трактовка на света.
  Кое е общото между Дайнов, Тодоров и Кьосев и хората на Шипка? Достатъчно ли е то за общо действие? Биха ли го искали и едните, и другите? Готови ли са да застанат наистина в една редица, при това извън Фейсбук, ако може?

 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нещо наистина се случва напоследък.
  Както правилно е отбелязала авторката - "Сега се чувствам длъжна да му кажа – нещо започва да се случва в България. Никога досега не е имало толкова много хора пред паметника на Левски на 19-ти февруари. Никога досега сто хиляди българи не са се изкачвали на Шипка на Трети март. Никога досега българите не са чакали по три часа на опашка, за да се поклонят на Самарското знаме."
  И всички те да протестират срещу славянските ни братя - освободители, защото си искаха робството /в краен случай - съжителството/

  Нещо наистина се случва напоследък.
  Направихме всички възможни реформи навсякъде. За тези които не станаха - посочихме враговете, заради които реформите не се осъществиха - освен обичайните заподозрени напоследък беха разобличени и КС и Шарапова..

 23. 23 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  С риск да бъда нападнат от част от коментарите не споделям приповдигнатия тон на авторката .Най/малкото примерите който дава с големия брой хора качи ли се на Шипка на Трети март би трябвало да осъзнава че поне голяма част от тях са били водени не от някакви чувства за свобода ,а точно от обратното. От желанието да се припознаят като роби на така нареченото турско робство и настоящи роби на Русия с робската признателност .Това са хора не познаващи и дори не искащи да познават и прочетат историята на собствената си страна .Таки хра са много по опасни от всеки олигарх или задкулисия защото се готови да бъдат манипулирани и то с радост .А тезата на прочутия манифест за републиката че нямало ляво и дясно е абсолютно несъстоятелна и също така опасна защото огромна част от така нареченото ляво В България е къде открито къде не толкова анти европейски и про руско обслужващо същата олигархия .

 24. 24 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Джубран Халил Джубран:
  Приятели мои, спътници мои, горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра. Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса. Горко на народ, който приветства побойника като герои и смята блестящия завоевател за щедър. Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве и робува. Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника. Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието. Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари. Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката. Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.

  Машини прости, народ неук.
 25. 25 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нещо започвало да се случва?
  От "група интелектуалци" научих, че вече нямало "ляво" и "дясно".

  Те, преди си го местеха от "левия" в "десния" крачол.
  В новата интелектуалска реалност дали пък не им отива нагоре?

  Като ги гледам...., едва ли.

 26. 26 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Не съм съгласен ,4е нещо се слу4ва!!!
  То ве4е се слу4и!Прегърнахме се с братска Америка,и заживяхме щастливо!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 27. 27 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дано да е права Теодороа Димова, но много от хората, които се качиха на Шипка, бяха пред паметника на Апостола и се редяха пред Самарското знаме са по-скоро руски националисти, отколкото български патриоти, както и младежи, татуирани с ликовете на Ботев и Левски и готови да те бият, ако си ги настъпил неволно, играещи по масите в чалготеките и правещи мускули във фитнеса.И това не е най-лошото!Проблемът е там, че от баби и дядовци, от майки и бащи, на тях им е внушено , че е по-добре да правиш далавери, за да си добре, защото от учене пари не идват - лекари и инженери, учители и библиотекари - пимери бол, както и, че по времето на Живков имаше равенство, ходеше се роедовно на море, нямаше безработица и престъпления.И това е, защото вместо да се чете Георги Марков в училище, там се спори кога да се учи Паисий и от от хора, кото дори не знаят за какво иде реч в История славянобългарска.

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  " Георги Мишев заяви още, че онези ценности, заради които писателят беше убит, сега, с идването на демокрацията, трябваше да се пазят и защитават от българското политическо дясно пространство. Но това не се случи, каза Георги Мишев. "

  Другарко Димова, защо така не си проверявате лицата, чрез които така без свян от паметта на великия Георги Марков ни пробутвате подобни сълзливи манипулации?!
  Та, за този Георги Мишев ли си говорим, дето така му било "тежко"?!
  " Във видеокадри от първия демократичен митинг на 18 ноември 1989 г. бяха показани тогавашните "спонтанни" опозиционни лидери като Желю Желев, Петко Симеонов, Георги Мишев и прочее, които призовават гражданите да дадат доверието си на "другаря Петър Младенов" и изразяват вяра в неговите и на БКП възможности за осъществи демократичния преход."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Плащат ли ти да пишеш глупости или просто си такъв?!

 30. 30 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  за жалост нищо не се случва в България, или ако се случва, е в посока регрес.

  тия истерични крясъци да си върнем турското робство, унизителният за нацията стремеж да се изживяваме за потомци на роби, вярващите в митовете за русия освободителката, неспособността да се разбере, че русия е вечната заплаха за нас показват, че сме на дъното.

  само нов Стамболов може да ни спаси, който да удари по тиквата лудия фюрер путлер - но др. борисов е путинофил, а др. плевнелиев е само с декоративни функции.

 31. 31 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "Zizu":

  абсолютно това важи за българския народ

 32. 32 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Може пак да сбъркаме, но сме длъжни пак да опитаме."
  Инатлията, да не кажа глупака, колкото пъти и да си счупи главата, все продължава да блъска стената в едно и също място - тъй като при демокрацията винаги има опасност от залитане - мнозинството да прилага диктат над малцинството-ляво или дясно. По-умните хора се учат от успелите. А те са решили, че вместо на Демоса - който често може да залитне след, или е овладян, от някой популист или диктатор, върховенството трябва да е на ЗАКОНА.
  Да изберем: Република с абсолютно върховенство на Закона, ли искаме или Демократично люлеене вляво и дясно, което за държава като нашата може да продължи много десетилетия?

 33. 33 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#28] от "достатъчно":

  И кой ти каза ,4е Герги Марков е велик?
  Кой определя, колко са велики агентите на държавна сигурност?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Хората се качиха на Шипка на Трети март, защото времето беше чудесно, на Георги Марков вероятно му изтече срока на авторските права, а манифестът няма нищо общо с тези неща.

  [email protected]
 35. 35 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да, "политика" е мръсна дума. Но не в България, а в целия свят - включително в държавите, на които хората се възхищават. Докато си живеем в миналото, подскачаме да не вземат да ни вземат робството, считаме Левски и Ботев за единствените национални герои и чакаме някакви неясни образи като тях да се появят в днешно време нищо добро не ни чака. Също и докато "опитваме"... "Опитвам" е дума с вкоренен смисъл на провал в нея. Нека не опитваме, нека работим по въпросите, които считаме за важни - пък бъдещето ще покаже, правилно ли е това или не.
  Кой прави политиката най-мръсна в съзнанието на хората. Ами тези медии, които живеят от клюки и жълтини. Спрете да четете такива медии и политиката вече няма да е толкова мръсна, а тези медии ще изчезнат.
  Искате демокрация - защо не гласувате тогава? Право, за което хора са проливали кръв, а и в днешно време в някои части на света продължават да проливат!
  Искате прозрачност - колко от вас гледат предавания като "Референдум", "Панорама" и др.където могат да видят на живо политиците и да ги преценят в пряк сблъсък с конкуренти, вместо да си пуснат мач от шампионска лига или холивудски филм? И как няма да са еднакви политиците като повечето хора се сещат да ги погледнат едва преди избори!?
  Искате съвременни герои? - Станете вие такива. Не купувайте жълти вестници, интересувайте се какво се случва без да си търсите виновници и душевни отдушници, вършете си съвестно работата, винаги се старайте да си намирате по-добра такава, отгледайте в България децата си и винаги и по всеки повод давайте своя принос политиката и обществото да вървят в правилната посока.
  Герои са тези, които въпреки младите си години и високо образование останаха тук, тези които отидоха по света, видяха, разбраха, спечелиха и се върнаха, тези които активно работят да подобряват средата, в която живеят, герои са тези, които създадоха и запазиха семействата си, тези които не се страхуват да бъдат оплюти и омърсени за да вършат това което смятат за правилно. Защо си мислите, че в днешно време няма герои - смятате ли, че имате очи да ги видите и поглед върху ежедневието им за да ги разберете, че са такива!?
  Стига с този песимизъм. Границите днес са отворени - никой никого не задържа тук насила - както е било на времето.
  На който не му харесва - да учи език и да се изнася. Който е останал тук, значи има своите причини - нека сам си го признае пред себе си това. Мрънкала на никого не му трябват.
  Все още не можем да осъзнаем, че както най-висшите директори на най-големите корпорации се подчиняват на масовия краен потребител, така и най-големия политик и най-влиятелната медия е зависима от избирателите и читателите. А те са тези, които създават политиците и медиите, и ако имат достатъчно ум в главата и сръчност в ръцете могат да накарат политиците и медиите да работят за тях. Аз казак "ако" ...

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#23:"zawert"] Трети март би трябвало да осъзнава че поне голяма част от тях са били водени не от някакви чувства за свобода ,а точно от обратното[/quote] От чисто психологическа гледна точка написаното от теб е пълна безсмислица. Никой и никъде не би отишъл да развява знамена и да пее химна, "празнувайки", че е бил роб или му харесва да бъде роб. Това е напълно невъзможно. Питай някой психолог или даже психиатър.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  [quote#6:"Хи-хи"]И какво правят точно "гражданите" срещу мафията? [/quote]

  За съжаление някои само "хи-хи-кат"!

 38. 38 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#33] от "Краде ми се мили мой!":

  велик е, защото описа по блестящ начин оня чудовищен режим у нас между 44 и 89, когато нямаше държава, а съветска колония, нямаше народ, а стадо, командвано от цк на бкп, когато иззбиха 30 хил.след девети кръвопийците и създадоха десетки концлагери и чието най-точно име е червен фашизъм.

 39. 39 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  имам и контра-свят/контра-политици (то май всички са контра на народа) принизяващи всеки по умен коментар/протест/идея до антагонистичените архитипове - Сорос, Пашата, небългари и т.н.

  www.soundcloud.com/x2805
 40. 40 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Ах Катрин,това бе ужасен режим!
  Аз съм щаслифт ,4е бях между стадото което оцеля!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 41. 41 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "Трудно е, защото вече никой на никого не вярва.4

  Най-вече не се вярва на политиците и на държавните институции. Не виждам как може това да бъде променено

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Блатото, в което се завлякохме..."
  По-скоро ни завлякоха.Ние бяхме наивни и неопитни.Вярвахме с онази чиста вяра,с която вярват децата.И те ни излъгаха.Но вече мина достатъчно време,за да осъзнаем истината,а не го правим.Защо?

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Мда, и аз си мисля от известно време, че нещо започва да се случва.
  Това, че сами отидоха толкова хора на поклонение пред паметника на Левски и на Шипка, наистина е показателно.
  Но, сорри, Теодора, това не са хората, които застават зад вас.
  Те са другата България. На която и писна и от "меда" на "лявото", и от жилото на "дясното". Но няма да се строят зад "Манифеста", отново сорри.
  Профилът им е коренно различен, търсенията им са други.
  Включително и търсенето на други, различни лидери. Съвсем различни от либертарианските, при това вече "доказали се" и етаблирали се в настоящия елит, за който, най-после, макар да бе видно отдавна, "Бертелсман" рекна, че бил "гол".
  Та нещо наистина се случва, да. И няма как иначе ...

 44. 44 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Обединение на нацията може да има само около една проевропейска, некомунистическа, некостовистка, дясна платформа.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 45. 45 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#27] от "chinaski":

  И аз мисля така. По-скоро до голяма степен става дума за хора с мислене тип KLETA MAJKA BYLGARIQ, комплексари и неудачности, чиито източници за "гордост" не са съвременните постижения на страната и принадлежността й към евроатлантическите институции, а отдавна отминала история.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 46. 46 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#45:"nv"]комплексари и неудачности[/quote]

  *неудачници

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 47. 47 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 415 Неутрално

  По леко то давайте с патриотарството, и позиционирането на политическите платформи ляво, център, дясно е неизбежно. Всеки който го избягва най вероятно играе за поредната измама на обществото.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  Водоразделът днес наистина не е ляво - дясно, но не е и точно граждани - олигархия. По-скоро про Росссия - про България. Ако изкореним рублофилството, ще преборим и олигархията, защото тя по правило е свързана с Росссия - чрез ДС/КГБ.
  Не прочетох такова нещо в Манифеста. Затова оставам пас.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#44:"mr.lottalove."]

  Обединение на нацията може да има само около една проевропейска, некомунистическа, некостовистка, дясна платформа.[/quote] и с лидер Бойко Борисов, да не посочвам конкретно коя е тази платформа некостовистка.., но за сметка на това цветановска, пеевска и цацаровска - не, мерси

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ".Едната бе за унищожаване на досиетата на Шесто управление на ДС. Другата – за тяхното съхраняване и публично отваряне като исторически документи за характера, методите и действията на тоталитарната комунистическа система.
  Първата позиция, за унищожаването на досиетата, се изрази в предложението на група народни представители между които режисьора Боян Папазов /СДС/, журналиста Коста Андреев /БСП/, писателите Георги Мишев /СДС/,"

  http://www.alexanderyordanov.com/political/14-articles/178-2013-10-24-14-39-54

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  [quote#44:"mr.lottalove."]Обединение на нацията може да има само около една проевропейска, некомунистическа, некостовистка, дясна платформа. [/quote]
  Така е. Значи не е ГЕРБ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#34] от "karabastun":
  ... на Георги Марков вероятно му изтече срока на авторските права ...

  А, това не е от вчера.
  И е напън за намиране и институционализиране на поне един някакъв сериозен дисидент и мъченик на дисидентството на българските интелектуалци и най-вече ентелехенция и легитимирането им като предводители "по право и наследство" на "умните и красивите" днес.
  Тъй де, вяра без мъченик не става!
  И понеже с Георги Марков сред широките народни маси върви доста тегаво, да го наречем по-меко така, та се прилепват и го прилепват към Левски, Шипка и Самарското знаме ...

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#40] от "Краде ми се мили мой!":

  Не си оцелял, само си жив!

  klimentm
 54. 54 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#13] от "apollo":

  трябва трябва... също така трябва да се изучава историята и на самият писател. Комунистическо протеже от близкото обкръжение гъзолизци на Т. Живков, решил в един момент че му се ходи на Запад че там по лесно ще се продаде и хоп убит от предишните си авери.

  Pure Chewing Satisfaction
 55. 55 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#36] от "dogwoman":

  Когато това развяване на знамето и пеенето на химна се прави със съзнанието че са били роби и са готови да нападнат всеки който им каже че българите не са били роби напротив ,а се покланят същевременно робски на "освободителя "говори точно това .

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  В България нямаше ни Солженицин ни Шаламов , не че там дето ги имаше нещо се промени или помогна за израстването на нацията, но у нас не се появи ярка критика на комунизма. Марков само изрече на глас това което всички си мислехме но се страхувахме да кажем. Изглежда самото наше общество не иска и няма желание да каже истината за онези времена. Върху това нежелание поникна и всичко онова което става и днес.
  Лошото е очевидната носталгия в България по някакъв псевдо патриотизъм, по миналото където все пак има някакви символи на съпротива и национално съгласие и идея.Упорито се размножават и лъжите за добрия ни живот по време на комунизма, лъжите че демокрацията и свободата са причината за днешната безпътица, лъжите че западните и европейски ценности са причината за моралния упадък на България!
  Един от най големите грехове на управляващия елит е точно безпътицата и безпризорноста в която оставиха страната.

  klimentm
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  [quote#33:"Краде ми се мили мой!"]И кой ти каза ,4е Герги Марков е велик?
  Кой определя, колко са велики агентите на държавна сигурност?[/quote]
  По делата се познава. Всеки един агент отлично знае, че ако се обърне срещу своите ще го претпрепят... Ха сега, кажи, ако Марков е бил в играта само за келепира, що така е направил, че да го утрепят?
  Характерно за партенките е, че са къси и миришат, независимо какво ти приказват от полит-агитката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#43] от "xm...":

  Да прав сте .Тези хора и търсенията им на лидери може да се точно като електората който би застанал зад учиндолската мутра .Точно от този тип лидери търсят .Не случайно на Трети март кряскаше по нелепо ти шоу защо не бил поканен Путин и каква благодарност трябвало да се изпитва към "освободителите" Една голяма част от тези отишли на върха биха припознали това .В този смисъл наистина има опит нещо да се случи ,но това нещо в никакъв случаи не е за Републиката ,свободата,гражданите и така нататък.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  Защото сме заети да ходим по Шипка и да мислим къде ще къмпингуваме лятоска.

  klimentm
 60. 60 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  моето лично мнение е, че все още нищо не се случва.

  може би има трупане на знания и на критична маса от демократично гражданско общество. но за момента то е твърде интертно и не отстоява своите граждански права и свободи.

  дано се променим към по-добро, защото с тази крадлива и посредствена олигархия, ще преживеем още 1-2 петилетки от луканово-виденови зими и кризи.

  а просто няма нужда от подобни кризи, за да си изчистим къщата и да вкараме червените престъпници на топло.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Упорито се прокрадва една пропаганда в стил ранен ленински болшевизъм. Народът на България е сравнително беден, но и доста омерзен и отчаян. От псевдопрехода който ни се разиграва повече от четвърт век.
  Поставянето на една морална висота на Георги Марков и Георги Мишев за мен е върхът на цинизма. И само живели по татово време могат да усетят измамата в подобни манифести.
  На кой по точно Георги Мишев му е така тежко на душата?!
  На онзи ли, призовал хората да окажат доверие и подкрепят прословутият с фразата "да дойдат танковете" Петър Младенов. или на този, който настояваше досиетата на ДС да бъдат унищожени?!
  Или на сегашния 81 годишен Георги Мишев, осенен от закъснял катарзис?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#28] от "достатъчно":

  Тогава времената бяха съвсем други, призива да отпадне чл 1 от конституцията предизвика фразата" Да дойдат танковете", думата " господин" беше кощунствена! Не ги упреквай че в първия подобен митинг са говорили така.

  klimentm
 63. 63 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#55] от "zawert":

  И ти как точно разбра с какво "съзнание" са били хората на Шипка, моля ти се???

  Доброто е заразно
 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#62] от "klimentm":
  Тогава времената бяха съвсем други, призива да отпадне чл 1 от конституцията предизвика фразата" Да дойдат танковете", думата " господин" беше кощунствена! Не ги упреквай че в първия подобен митинг са говорили така.
  ----------------------------
  Хм ...
  И с какво това ваше оправдаване на тези герои се различава от опраданието на комунистическите активисти и доносници с "такива бяха времената"?

  На всичкото отгоре "времената" са коренно различни!
  И ако вечно фирканият Петър Младенов ги страхува през 89-та и 90-та, то направо не ми се мисли как са трепетликали преди...

 65. 65 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#29] от "chinaski":
  Понеже се вълнувате от повдигнатата от Вас дилема - може да си отговорите и сам.
  Като прочетете написаното в пост №27...
  Или пък да си зададете същите въпроси. И то много резонно

 66. 66 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#40] от "Краде ми се мили мой!":

  ти трябва да ги съдиш, че са ти изпили мозъка мисля . Но радвай се. Всеки може да се радва на каквото си иска...

  www.soundcloud.com/x2805
 67. 67 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#65] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  не се върза 27 номер ти е дигнал летвата БАЯ

  www.soundcloud.com/x2805
 68. 68 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Мисля, че текстовете са толкова силни, че коментарите са излишни. Мисля, че писателят е петимен да чуе гласа на читетелите си, но Г.Марков не е бил жаден за слава и хвала. Иначе щеше да си остане у нас и щеше да си избира безопасни теми.

  А за случването - крайно време е. И няма какво да се настройваме в минорни тонове...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 69. 69 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Силата на един народ не е в единомислието а в противодейстието към всичко онова което го дърпа надолу към бездната на мрака безизходицата нищетата което пречи на неговото развитие като човек и го лишава от изконните му права   гарантирани от КонституциятаТвърде ниска е летвата в очакванията към нашите политицилОставихме ги да се къпят в собственото им благополучие за сметка на нашата поляризация и отстояване на позиция като техни избиратели до степен да се гаврят с елементарните ни човешки праваЧестните и почтени люде омерзени от политическата клоака в страната ни отказват категорично да застанат начело в държавата защото виждат как в мирно време разстрелват образно казано всеки дръзнал да наруши комфорта на статуквото Както пише ХДжубран-силните мъже са още в люлката!Но и народа не е узрял!

 70. 70 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И аз,колкото и наивно да звучи,виждам бегли промени в мисленето на хората напоследък.Най-много съм съгласен с твърдението,че на първо място трябва да сме обединен

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 71. 71 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 326 Неутрално

  За съжаление споделям мнението на почти всички коментиращи, че увеличената посещаемост на исторически места и паметници, няма нищо общо с пробуждането на българина.
  17-годишен сладур, който не си прави труда дори да си прочете уроците от 3 години насам, ми сподели, че ще ходи с приятели на Шипка на 3-ти март. На въпроса "Защо?" той ми отговори "Защото съм патриот". Попитах го знае ли на коя дата е освободена България от турско робство(напоследък забелязвам, че това съчетание е най-дълбоко вкоренено в съзнанието ми и трудно мога да го направя "коректно" - грешен отговор; знае ли кога е основана Българската държава - грешен отговор; знае ли какво изобщо се е случило на Шипка и защо толкова много хора всяка година отиват да изразят признателността си - измънка ми някаква част от Опълченците. Накрая ми се ядоса и каза да не го занимавам.

  Та такива "патрЕоти" правят калабалък на национални празници.

  На мода е фейсбук патриотизмът, разлял се из нюзфийда ни под формата на картинки на възрожденци, трибагреници и лъвове, на откъси от патриотични и народни песни, на гръмки фрази и кухи призиви. Дори и в патриотизма си проявяваме конформисткия стаден инстинкт. Жалко, много жалко.

  най-обикновена шматка съм
 72. 72 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#64:"xm..."]
  И с какво това ваше оправдаване на тези герои се различава от опраданието на комунистическите активисти и доносници с "такива бяха времената"?

  На всичкото отгоре "времената" са коренно различни!
  И ако вечно фирканият Петър Младенов ги страхува през 89-та и 90-та, то направо не ми се мисли как са трепетликали преди...
  [/quote]
  Благодаря, отговорил си на колегата и от мое име!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "Може пак да сбъркаме, но сме длъжни пак да опитаме."
  Омръзна ми да опитвам, да се надявам, да бъркам. Толкова много бъркахме през този четвърт век, възлагахме големи надежди и винаги оставахме излъгани. Нямам намерение вече да вярвам, изморих се. Който иска да вярва, аз съм пас.

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#64] от "xm...":

  Ами щом сте толкова смели с днешна дата защо няма никой по площадите?!
  Мисля че Мишев е най малкия ни дерт,зад фиркания Младенов стоеше цялата мощ на БКП , стояха Луканов , Лилов, ДС и КГБ всички ония които превърнаха прехода във фарс, да вратата към свободата беше отворена , но ние не преминахме през нея сами.
  Да смятаме отговорни за това Мишев е смешно.

  klimentm
 75. 75 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Случва се нещо в България.Така е.Но това е смяната на поколенията.Ще дойдат нови хора,неомърсени от комунизма.А с тях и нови лидери,с ново мислене.Гражданите все повече разбират какво се случва и се включват в този процес.А сега с интернет това става по-лесно.Има и процес на все повече завърнали се от чужбина българи.Ще има отпор.Важното е да се вярва в България.За да я има България.

 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#74] от "klimentm":
  Моля, не персонализирайте!
  Не е в това проблема, нито да правим лични обяснения по форумите.

  И не обвинявам Георги Мишев, а вас.
  Че защитавате едните със същите аргументи, с кото громите другите.

 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#71] от "кака Сврака":
  Хм ...
  Не че нещо, ама вие какво очаквате от 17-годишен?
  Да е с избистрено политическо кредо, на база изщудирани и критично осмислените философи и политически доктрини?
  През богатия си собствен житейски опит?

  Защо не се вгледате в другото - че явно чувства празнина. И си я запълва. Както може и каквото му се слага на сергията, но все пак е направил избор. Своя избор. На база това, което вижда около себе си и се е нагледал за ... колко ... последните десетина години максимум, щом е 17-годишен. Най-вероятно от последните три-четири години ...
  И е избрал точно това, а не други. При това не по-малко гръмогласни и с дори по-широка трибуна от "патриотарите".

  Колкото до неученето на уроците - за това бих винил по-напред родители и общество, па после "сладура".
  Да си припомняме ли пак и пак за гредата в окото?

 78. 78 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Така е, случва се , влизаме в евразийския съюз

 79. 79 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Теодора Димова се доближава силно до стила на Блъсков, Тошев, Волгин, Слави Трифонов и Велислава Дърева. Не може да различи що е то Лява България и имали всички финансови и властови ресурси в ръцете си. И затова е започнало голямото и вайкане: олеле кво стана и до къде я докарахме и отчаяние целокупно. Взела и нещо от Георги Марков и парадира с него. И още: днес има единствено гражданите срещу мафията!, Интелектуалци пък представиха своя манифест "За републиката" с амбицията да се превърне в клуб за граждански натиск, четирима професори пък написаха Манифест за републиката: Трябва да започнем от начало. Това си е чисто соц клише.
  И основния рефрен: няма ляво, няма дясно!
  Другари стига сте стоели в този разкрачен стоеж! Вие сте независими, необвързани с политическите партии, не сте в нито един профсъюз ( те пък сегашните са на БСП) и сте гневни. Таварищи, можете да си останете такива колкото си искате. Нищо няма да се случи. Ние сме правова държава. Във властта могат да участват само партии, които са спечелили най-много гласове на изборите.
  Вашето е брътвеж уж на интелектуалци но по-скоро е опит да се издърпа чергата изпод краката на Герб.

 80. 80 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Никога досега не е имало толкова много хора пред паметника на Левски на 19-ти февруари. Никога досега сто хиляди българи не са се изкачвали на Шипка на Трети март."
  Не мога да го отмина, защото не виждам нищо позитивно!
  40% "селфи" и "фейсбук" патриоти + 40% "българи - юнаци" = 80% "искаме си робството!"
  Та тези 80% от качилите Шипка едва ли знаят точно какво се е случило там, а ако ги питаш кога се се случило, най-вероятно ще отговорят "Ами, на 3-ти март".
  Но пък ... се поснимаха, развяха байраци, повикаха, оплескаха пространството като социалисти на съседния връх, а после се лайкваха и се възхищаваха един другиму...

  Who Is John Galt?
 81. 81 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "кака Сврака":

  Късно видях поста, затова написах подобен...

  Who Is John Galt?
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#76] от "xm...":

  Аз съм последния който ще хукне да защитава Мишев.
  Прочие как си обясняваш това че БКП спечели първите свободни избори, не говори ли това за неумението на българите изобщо?!

  klimentm
 83. 83 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":
  ... БКП спечели първите свободни избори, не говори ли това за неумението на българите изобщо?! ...
  ------------------------------------------------------
  Неумение за какво?
  И "изобщо"?

  След като си знаем, че управляващите все не случват на народ, сега викате, че и опозицията и водещият се за интелектуален елит и те не случили на народ?
  Мдам.
  Пък после защо след Клара Маринова и други вече я запяха "Къде си вярна ти любов народна ... "

 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman": ≪Третото, за жалост не по важност, е, че заради случващото се в света около нас вероятно повече хора изведнъж осъзнаха, че може да загубим всичко това, да загубим България, и заради това осъзнаване тя им стана по-мила.≫

  Всъщност това е основната причина за онова, което стана в дните между средата на февруари и първите дни на март. При това основно го осъзнаха и повлекоха след себе си и другите обикновените хора от народа, а не историците, политиците и идеолозите. И възникна не в подкрепа на политиката на една или друга партия или на държавата, а срещу тяхната политика на прекланяне пред чуждото и презрението към своето, против създаването на една нова национална история, която няма нищо общо с реалната ни история от близкото и от по-далечното минало, за да може българинът да припознае като свои приятели от миналото своите тогавашни врагове. Възниква сред народа, който знае, че е бил пет века под турско робство, но след освобождението живее двор до двор, къща до къща със съседа-турчин, без да пренася някогашната вражда от миналото в съвременния си живот, дори по времето на така наречения ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС.

  И това възраждане на българското в българина не идва от есетата на Георги Марков, който преди да напише тези есета е бил дълго време приятел с Тодор Живков, а от не много отдавнашното ни минало, когато все още никой не се опитваше да манипулира и изопачва нашата история. Идва от борците за нашето възраждане и за освобождаването ни от гръцко духовно и от турско политическо робство, от пресветителите и от почти цялата българска просветена класа от първите дни на възраждането чак до прословутата 1944 година.

  Но каквото стана – стана! Сега някои бързописци бързат да грабнат инициативата, да зстанат начело и постепенно да ни убедят, че този взрив на българщината е хубав, но не е много правилен, поради което постепенно и незабележимо пак трябва да се върнем към отричането на турското робство, отричането на каквито и да било похвални качества у българите, които за всичко, дори и на патриотизъм, трябва да се учат от Изтока или от Запада. От Путин, Меркел или някакъв президент на САЩ. А не от своята собствена история и от собствените си велики предшественици. И от обикновените хора от народа, успели цели 72 години да запазят в себе си верността към своето отечество и неговата история и гордостта, че са българи.

 85. 85 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  Лошо завоалирано ляво есе на Димова. За пореден път. Има ли изненадани?

  Пазете се от доносника vesolr
 86. 86 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Спомням си , че преди 20 г имаше повече хора на паметника на Левски. Но пък все още нямаше кгб патриоти, като Сидеров.
  Нямаше и кгб-български светци като Соболев...

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#48:"Blood Red Skies"]Водоразделът днес наистина не е ляво - дясно, но не е и точно граждани - олигархия. По-скоро про Росссия - про България[/quote]

  Този водораздел не е само от днес. Той е от както съществува третата българска държава. Мнозина българи дори не го осъзнават , а е толкова важен , защото е екзистенциален за България.

 88. 88 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":

  Отговора е много прост-подмянан на вота.За жалост се случва и в последно време.

 89. 89 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Като че ли и никога досега не сме прочитали така овладяно и умно написан апел като манифеста "За Републиката". [/quote]
  Бля, бля... - тезисите...!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  "" Във видеокадри от първия демократичен митинг на 18 ноември 1989 г. бяха показани тогавашните "спонтанни" опозиционни лидери като Желю Желев, Петко Симеонов, Георги Мишев и прочее, които призовават гражданите да дадат доверието си на "другаря Петър Младенов" и изразяват вяра в неговите и на БКП възможности за осъществи демократичния преход."

  Интересно на кого ли трябваше тогава да дадат доверието си след като изобщо не беше ясно дали другаря Живков няма да вземе реванш. Може би на бившите политзатворници които тогава не смееха да се заявят публично защото репресиите им държаха още влага?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  "Когато това развяване на знамето и пеенето на химна се прави със съзнанието че са били роби и са готови да нападнат всеки който им каже че българите не са били роби напротив ,а се покланят същевременно робски на "освободителя "говори точно това . "
  До коментар [#55] от "zawert":

  Точно обратното е. Хората интуитивно усещат че когато упорито им подменят историята а с това и съзнанието формирано още от създаването на държавата ни ги готвят за ново турско робство което ще се нарича със всякакви красиви думи като мултикултурно съжителство и разбирателство но резултатът ще е заличаването ни като нация и народ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Дано наистина нещо да се случва. Скоро ще разберем - на следващите избори.

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#83] от "xm...":

  Завидно е изобщо усърдието с което се гласува за Ганчевци, Барековци, Янета, Сидеровци и сега вече за един съвсем фалшив Борисов. Как да си обясним това?!

  klimentm
 94. 94 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Цитат от статията:"Но неговото продължение ни дава ясна и обединяваща цел – "днес има единствено гражданите срещу мафията!""

  Иска ми се да цитирам почти цялата статия, но и това стига!
  Брав,о Теодора Димова!
  За мен това е позиция на Гражданин на Република България, а не на поданик на Държавата на Мафията! Заставам с цялата си душа и сърце в подкрепа на думите изречени от нея., горчиви, но истински!

 95. 95 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Теодора Димова е духовен, сензитивен човек, който говори истината за събитията и хората, направили й впечатление, без да манипулира и агитира!

  Сигурно Георги Мишев е претърпял някакъв пречистващ катарзис щом тя го е почувствала искрен...не зная.

  Да се надяваме нещо положително най-после да се случи в България!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 96. 96 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "без чийто неуморни усилия" - нетрябва ли да е "чиито" - и Дневник, и Култура се излагат напоследък заради явната липса на коректори

 97. 97 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Относно самото съдържание на статията - струва ми се много объркано, прекалено наивно-оптимистично и е поредното нещо, което ми показва, че нашите интелектуалци живеят в свой собствен, плосък свят - те регистрират неща, правят колаж от тях и и представят по най-удобния и успокояващ за тях начин.
  И не, не трябва да забравяме за разликата между ляво и дясно в политиката, точно защото в България няма нито истински десни, нито истински леви партии (не само като двете крайности, но и целият спектър между тях) сме в това блато. И не, досега не видях граждани да се борят срещу мафията, видях само паради на безпомощността, само с няколко истински опита преди няколко години наистина, физически да се противопоставим на самозабравилото се правителство, които бяха безуспешни. И после въпросните граждани пак избраха псевдодясната мутра, а реформаторите му пристанаха; да не забравяме и купоните по университетите, които бяха представени като някакво велико дисидентство.

 98. 98 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Любопитно

  [quote#97:"pupil24"] И после въпросните граждани пак избраха псевдодясната мутра, а реформаторите му пристанаха; да не забравяме и купоните по университетите, които бяха представени като някакво велико дисидентство. [/quote]

  Съгласен съм само с тези твои мисли, но и това не е малко.
  Самата идея, че в първата част, с която не сте съгласен, има неясноти за Вас, не означава, че авторът не е наясно с чувствата си. По-добре е да се опитате да ги разберете, чувствата и, вместо да се коментират нещата от гледна точка на "ментор". Нали?

 99. 99 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#98] от "batzdravo":

  Не ме интересуват чувствата на автора, интересуват ме идеите! За съжаление в Дневник все повече се набляга на чувтвата, а не на идеите и тяхната ясна и кохерентна аргументация!

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "В политиката вече никой честен човек не смее да влезе, за да не се омърси."Сега се чувствам длъжна да му кажа – нещо започва да се случва в България."
  Нищо не се случва. И нито Левски, нито Шипка и Самарското знаме ще помогнат. Социологическите проучвания сочат, че няма никаква промяна. Щото се събрали да четат това, което Марков е писал преди 40 години. А днес няма никой нещо да каже и напише. Народът има нужда от водачи, но интелигентите ги е страх да не се оцапат. Не влиза в блато, който го е страх да не се окаля. Майната им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK