Пет години след Фукушима никой не вярва в съживяването на региона

Чувалите с радиоактивни отпадъци са обичайна гледка из цялата префектура.

© Reuters

Чувалите с радиоактивни отпадъци са обичайна гледка из цялата префектура.Токуо Хайакуа носи със себе си дозиметър, докато се разхожда в 600-годишния храм на Нараха – първият град от зоната на евакуация около Фукушима, който беше отворен след бедствието от март 2011 г. Баджове с надпис "Не на ядрената енергия" украсяват черната му будитска роба, разказва "Ройтерс".


Хайакуа е един от малкото избрали да се върнат в земеделския град пет месеца, след като той отново започна да приема "ядрени бежанци". Нараха, който е първият град в 20-километровата зона с повишена радиоактивност около авариралата централа, отворил врати след бедствието от 2011 г., трябваше да се превърне в модел за повторното изграждане на засегнатия регион.


Преди 5 години едно от най-големите земетресения в историята удари североизточната част на Япония. То предизвика огромни 10-метрови вълни цунами, които се разбиха в ядрената централа край бреговете на Фукушима. Последвалите взривове наложиха евакуацията на хората от близките градове. Бедствието отне живота на 19 000 души в Япония причини щети за 150 млрд.долара.
Днес едва 440 от малко над 8000-те хиляди жители на Нараха са се върнали в града. Близо 70% от тях са на възраст над 60 години.


Токуо Хайакуа е един от малкото, избрали да се върнат в Нараха.

© Reuters

Токуо Хайакуа е един от малкото, избрали да се върнат в Нараха.


"Този регион определено ще изчезне", споделя 76-годишният Хайакуа. Той разказва, че не може да отглежда земеделски култури, защото се бои, че оризищата още са замърсени. Навсякъде из изоставените полета се виждат големи найлонови чували, пълни с радиоактивния горен слой на почвата.


Тъй като няма много работа в храма, свещеникът е посветил времето си да води кампании срещу ядрената енергия в Япония. Преди бедствието 54-те реактора в страната покриват 30% от енергийните нужди на населението. Днес, след дълъг процес по закриване на атомни централи, в Япония работят едва три реактора. Други са в процес на подновяване на работата.


"Не мога да помоля внука си да наследи професията ми", разказва Хайакуа, докато показва снимка на момчето, влизащо в храма със специален защитен костюм. "Съживяването на този град е невъзможно. Дойдох тук, за да присъствам на края му".


Фотогалерия: Завръщане в призрачния град Нараха 5 години след Фукушима >


Тези думи със сигурност няма да се понравят на премиера Шиндзо Абе. За него повторното изграждане на Нараха и други градове в опустошената североизточна част на страната са от ключово значение за съживяването на Япония.


След бедствието Токио обеща да отпусне 232 млрд.долара в рамките на 5 годиниза възстановяване на региона и заяви, че ще отпусне допълнителни 53 млрд.долара за следващите 5.


Изчезващият град


Над 160 000 души бяха евакуирани от градовете около авариралата атомна елетроцентрала. Близо 10% от тях все още живеят във временни жилища в префектура Фукушима. Повечето са се установили извън родните си места и са започнали да градят нов живот.


В Нараха главният търговски център се състои от два ресторанта, супермаркет и пощенска станция, които се помещават в сглобяеми постройки. Ресторантите затварят в 3 селдобед. Нито едно дете не се забелязва в главния парк на града с гледка към Тихия океан. Няколко възрастни жители съзерцават стотиците найлонови чували,пълни с радиокативни отпадъци.


Пет години след Фукушима никой не вярва в съживяването на региона

© Reuters


Всъщност тези чували са повтаряща се гледка и около града: в горите, около океана, в изоставените оризови полета.


Почти нищо не напомня, че тук някога се е водел нормален живот. Много от повредените след бедствието жилища сега са изоставени. Работниците представляват по-голямата част от населението. Те помагат за окончателното затваряне на централата на ТЕПКО или участват в проекти по заличаване на ефектите от замърсяването в града. Други изграждат нова, висока 8.7 м морска стена край 2-километровата крайбрежна ивица на Нараха. Подобни проекти са в ход и в други градове в североизточния регион. Местното голф игрище е преобразувано в общежития за работниците. Някои семейства дават жилищата си под наем на тези хора.


"Нараха сега е работнически град", разказва Кийое Матсумото, 63-годишен член на градската управа. Нейните деца и внуци нямат никакви планове да се връщат тук.


Нивото на радиация


Бъдещето на града зависи от завръщането на младите хора, смятат местните жители. Но едва 12 души на възраст под 30 години са се установили отново в Нараха след продължаващите опасения за нивата на радиация.


Данните сочат, че нивата на радиация през януари са варирали между 0.07 до 0.49 микросиверта на час или 0.61-4.3 милисиверта през годината. Целта на правителството бе постигане на резултат от порядъка на 1 милисиверт на година. В САЩ средностатистическият американец поема по 3 милисиверта на година от естествения радиационен фон.


Един от двата работещи ресторанта в Нараха.

© Reuters

Един от двата работещи ресторанта в Нараха.


Значителният спад в нивата на вредни лъчения позволи на властите в Япония да отменят заповедта за евакуация на 5 септември миналата година.


"Часовникът, който беше спрял, започна отново да тиктака. Надяваме се, че възстановяването на Нараха ще се превърне в модел и жителите на евакуираните градове ще се върнат по родните си места", написа тогава Агенцията по възстановяване на уебсайта си.


Месец по-късно премиерът Шиндзо Абе посети града и повтори една от любимите си фрази: "Без повторно изграждане на Фукушима не може да има възстановяване на североизточния регион. Без възстановяване на североизточния регион не може да има съживяване на Япония".


Обратно в будитския храм, част от който е превърнал в офис за кампанията си срещу ядрената енергия, Хайакуа определя идеята за превръщането на Нараха в модел за подражание като "голяма, дебела лъжа".


"Няма никакво съживяване и завръщане към живота отпреди 11 март (денят на бедствието). Правителството също го знае. Модел за подражание? Това са просто думи".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Как да я четем сега тази статия? Като "Закривай Козлодуй!"?

 2. 2 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Страхът е по-силен от радиацията.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 3. 3 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Когато се скалъпва статия от информация на някой друг поне трябва да се прави интелигентно и достойно. Недвусмислено трябва да се пише 15000 са жертвите на земетресението, а на радиацията са нула.
  А всички защитници на българската ядрена енергетика трябва да им бъде зададен въпросът, ако се случи инцидент какво правим тогава? Понякога и с пари нищо не може да се върне назад, но ето японското правителство отпуска почти 300 МИЛИАРДА долара. А ако беше у нас? Или такива неща стават в изостанала технологично Япония (хаха), а у нас е невъзможно да станат(ама разни там Вранча, Стражица и Свищов няма да си ги спомняме).

 4. 4 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Невъзможно!8-Мегавата е най-мощната вятърна турбина Вестас в света.Най-мощният соларен панел е 345 вата на Сънпауър!ВВЕР е 1000 мегаватов а вече има и по 1500 мегаватови реактори.Един реактор се равнява точно на 125 турбини и на 2 898 550 панела.И докато реактора си е 1000 мегавата то при турбината и панела това е пикова мощност която зависи от скоростта на въздушното течение и осветяването сиреч тя не може да осигурява постоянна електроенергия.Тоест замяната на Аец не е възможно.Или по-скоро е възможно но ще е икономическо самоубииство и ще ни върне в ерата на въглищата което ще доведе до зачестяване на случаите на рак на белите дробове и тн.Това ще направи продуктите скъпи и неконкурентноспособни.Реакторите били скъпи и дълго се строяли.Айде бе как 60-те в Америка и Франция са направени толкова много реактори а сега 2016-та не можело при всичките нови технологии.Дрън дрън!

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  ами между Япония и Украина има малки разлики, например Япония е поне 5 пъти по гъсто заселена и не е толкова лесно да ги разселят в друг регион

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мисля, че и на нас щеше да ни дойде много още една АЕЦ.
  Поне към момента.
  Нов блок в Козлодуй да, но за Белене не сме готови, нито с пари, нито с кадри.
  А се вижда, че рисковете не са малки.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Трагедията от земетресението във Фокушима в АЕЦ,цунамитата,са голяма рана за Япония и японците заслужават нашите уважения и съпричастност.
  Виждаме,че 30 и кусур години от Чернобилската експлозия на АЕЦ все още има обезлюдени райони в Украйна,Беларус ,но там комунистите скриха информацията дълго,особено нашите!
  Дано разумът на днешните управници да не допусне строеж на Белене АЕЦ,а само ъпгредване на АЕЦ Козлодуй.

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK