Лицето на българското безобразие

Събарянето

© Лина Кривошиева

СъбарянетоТекстът е публикуван в портала "Култура"


Безобразието в България със сигурност има много лица, но коренът му е само един: безочливото и грубо погазване на закона. Докато то продължава, всички рискуваме по един или друг повод да се озовем "на маса от тухли", подобно на будните пловдивчани, дето сега бранят руините на Тютюневия склад на ул. "Одрин" 8.


Не знам има ли още искрица надежда за спасяването на тази емблематична сграда, позната ни от екранизацията на филма "Тютюн" (1961) – дело на режисьора Никола Корабов, по класическата творба на Димитър Димов, и с незабравимото участие на Невена Коканова.
Иска ми се да е така, но здравият разум нашепва, че в най-добрия случай ще се сдобием с поредната "реплика", подсладител на нечии гузни съвести. Онова, което няма да се върне, е "конфискуваното от алчни ръце минало", както го нарича френският историк Пиер Нора: наново възстановената сграда просто няма как да носи съпричастието на паметта. В нея не ще се долавя мирисът на "Ориент табако" от прочутите по цял свят цигари "Томасян" (в картонени или луксозни метални кутии); няма да има и помен от звъна на златото, добито от тютюневите режии, нито от катрана по ръцете на тютюноработничките. Накратко, ще се сдобием с един декор.


Някога, преди 1944 г., хлапетата са припявали: "Ти пушиш "Томасян", аз пък "Муфтаджян". Сега обаче е дошло времето на чистата "муфта", както се убеждаваме от цялата тази "тютюневожълта история", чиито елементи са ни до болка познати: собствеността като билярдна топка се прехвърля от едно към друго дружество, докато попадне в ръцете на "Пи Джей Трейд", което "не коментира", но пък тръгва да руши "най-бандитски", по свидетелствата на възмутените пловдивчани – в края на почивните дни след националния празник, без предупреждение, предпазни средства, табели и т.н. И най-стъписващото в цялата история е циркулирането на два официални документа от Института за паметниците на културата (НИНКН) с еднакъв входящ номер.


Община Пловдив приема, че "истинският документ" е този, в който се твърди, че Тютюневият склад не е защитена сграда. Интересно защо никой не приема обратното? Не ми се иска да вярвам, че ако някой ден в община Пловдив пристигне документ, че Античният театър не е паметник на културата, а частна собственост, подлежаща на "многофункционално преизграждане", то общината, след като не е задължена по закон да прави "насрещни проверки", със скръстени ръце ще чака да види какво ще се случи. И то в град, който е Европейска столица на културата 2019 г.


Ето защо предлагам – ако пораженията по Тютюневия склад са необратими – сградата да се запази в този си вид (само че укрепена) – като


Музей на българското безобразие


Уви, тъкмо това е Музеят, от който най-силно се нуждаем. Виртуалната разходка из скелета на изтърбушената сграда би могла да изобилства с холограми на десетки (а защо не и стотици подобни скандали), които прискърбно се умножават през последните години.


Ала на кого му пука от това?


На Министерство на културата?


Ни най-малко.


Доказателството е днешното състояние на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), сведен до санитарен минимум, за да не пречи на всевъзможните алчни попълзновения по разрушавания, презастроявания и съсипвания на българската културна памет.


Нима е толкова трудно да се създаде национален онлайн регистър на недвижимото културно наследство, достъпен по всяко време и за всяка община, така че никой вече да няма извинението "не знам, не чух, не видях"?


Напротив, детска играчка е. Неправителственият сектор вероятно с охота ще се включи в начинанието, вместо доброволци в живи вериги да бдят ден и нощ около един или друг застрашен културен паметник.


Ала опазването на паметниците на културата очевидно не влиза в плановете на Министерството на културата, загрижено единствено за опазването на собственото си добруване.


Как човек да не се сети за прекрасната новела на Кърт Вонегът "Цигумилката", в която главният герой, търсейки да изрази невъзможното, го определя с думите: "То е също толкова невъзможно, колкото в България да съществува Министерство на културата".


Тази новела на Вонегът се смята за фантастична, но у нас тя звучи като най-горчив реализъм.


Защото ние имаме Министерство на културата само номинално


Защото и законодателството ни е номинално, а на практика всеки алчен търтей с лекота може да прокъса паяжината на законността.


А нима парламентът и общините имат интерес от опазването на културното наследство?


Ни най-малко.


На първо четене в началото на февруари бяха приети доста спорни поправки в Закона за културното наследство по инициатива на 17 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, начело с Красимир Велчев. Те предвиждат отговорността за опазването на недвижимото културно наследство да се прехвърли към администрациите на градовете с районно деление, които очевидно не разполагат с квалифицирани експерти. Нещо повече: приема се принципът на "мълчаливото съгласие", според който, ако в двумесечен срок не последва писмено възражение по даден проект, отнасящ се до паметник на културата, той да може да се реализира без по-нататъшно съгласуване. На всекиго е ясно, че сегашната процедура е тромава и трудно сработва, както показва казусът с Тютюневия склад. Ала новите поправки на практика отварят вратата към съсипване и на опазеното с толкова мъки дотук (примерът с "Къщата с ягодите" в София).


И накрая, остават гражданите. Част от тях ги боли сърцето за онова, което се руши и съсипва край нас. Мнозинството обаче са безразлични, а трети са готови на всичко за пари и с радост биха надстроили Рилския манастир, биха бетонирали Белоградчишките скали или изкъртили Мадарския конник за сувенири, стига от това да напълнят джобовете си.


Ето защо настоявам Тютюневият склад в Пловдив да се съхрани в сегашния си вид, тъкмо като Музей на българското безобразие.


Със зейналите си стени и срутен покрив, той би могъл да е идеален фон по време на помпозните речи на всяко национално честване. Припомняйки ни, че комай не сме чак толкоз "народ славен и прехвален", както ни величае в едно свое стихотворение възрожденецът Константин Миладинов.


И че можем да сме толкова безобразни, колкото поискаме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  ..... безочливото и грубо погазване на закона.Аз на това му казвам,безхаберие на институциите.

 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Оставка на наглеца Тотев!

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 908 Любопитно

  Тук очаквах , снимки на конкретни хора .От кмета , през главният архитект та до министъра .
  А че всички ние сме виновни , няма спор .
  С нашето безразличие и незаинтересованост оставихме бандитите да си мислят че беззаконието ще е вечно , време е да разберат че това време свърши и за всяко престъпление ще им се търси отговорност .

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  Нека не забравяме, че освен безочливо и грубо - погазването на закона не е било извършено безплатно !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  За сведение на автора и като отговор на "Нима е толкова трудно да се създаде национален онлайн регистър на недвижимото културно наследство, достъпен по всяко време и за всяка община, така че никой вече да няма извинението "не знам, не чух, не видях"?"
  Не само че не е трудно, но такъв регистър има. http://ninkn.bg/Pages.aspx?subid=24&id=3
  Вижте дали в него ще намерите нещо смислено, обаче.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Извинявайте за провокацията, но освен честен частник, който срива склада за 2 недели, можеше той да си остане общинки/държавен и да рухва бавно-за 7-10 години! И пак заради заинтересовани от терена, общината/държавата да НЕ вземат мерки за рухването му!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 501 Неутрално

  "И че можем да сме толкова безобразни, колкото поискаме."

  Не Тони не сме българите безобразни, а шайката ДС хиени яхнала страната, загубила поради безнаказаността си и всепоглъщащата си алчност всякакви морални задръжки и погазваща всички закони, и човешки и божии!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Намирисва на камара престъпления и на ОПГ ! ВОНИ ЦАЦАРОВ ВОНИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  От цялата история най-ценното, което би могло да се случи, даже няма общо с тютюневия склад, а със спешното спасяване на поне 200 безценни къщи в Стария град, които са частна собственост, някой път собственост на две дузини съдещи се помежду си собственици, като междувременно сградите се рушат всяка година. Каквато е всъщност и целта на собствениците - чакат ги да паднат, за да не може никой нищо да им каже.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobbyperu":

  В момента са НАЙ - червените и безочливи чугуни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "трети са готови на всичко за пари и с радост биха надстроили Рилския манастир, биха бетонирали Белоградчишките скали или изкъртили Мадарския конник за сувенири, стига от това да напълнят джобовете си".

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Би могло да е много по-просто. Отваряш картата, отиваш до град, улица, обект и виждаш какъв е статута.

 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  В България е така, освен това мафията и прас прес впрягат цялата си мощ да маскарят хората, които им изкарват кирливите ризи и искат поне малко законност, най-вече за съсипията на сгради и природа.

  Българската мутра назначен бизнесмен мисли, че територията му е бащиния, след като има пълната подкрепа на медии, политици, чиновници и съдии.

 14. 14 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1609 Разстроено

  Много е прав Тони Николов.... Страната ни се превърна в КОЧИНА не поради някаква конспирация (масонска, юдейска....), не заради СССР, УСА, Турция или зли марсианци, които по "поробват" и ни налагат какво ли не....
  И циганите не са виновни.
  Чисто и просто "циганската работа" е забъркана от БЪЛГАРИТЕ, от всички нас. Ние, като "колектив", като клан, като племе, явно "толкоз можем".
  Готов да продаем всички принципи, закони и правила за шепа кинти - все се оказваме потърпевши, измамени, прецакани.
  Все някой ни е виновен за това че сме Андрешковци, за това че бай-Ганювщината е норма за мислене, а Слави-Трифоновщината е норма за поведение, а Азис-щината е норма за успех.
  И после има хорица които се жалват че сме най-бедни и огругани...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Разстроено

  "безочливото и грубо погазване на закона" - общо взето, че и назаем - цигумилкане! Колкото и да се тюхкаме разрухата е очевадна и какъвто и закон да има, при тези БГ ОПравници спасение не дебне отникъде. Със сигурност, погледнато от страни, всичката работа вече не е циганска, не е ромска, а си е направо българска, и не е фантастика, а живата реалност. Лошото е, че каквото и да се пише, колкото и голямо да е възмущението, точно хората, на които трябва да разчитаме, които сме избрали да ни ръководят, да спазват закони и правила, да създават условия за развитие, точно те не четат, не им пука, през службата им е, защото няма КОЙ да им търси отговорност. КОЙ е като тях...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#12] от "gogo2011":

  Разбира се, че би могло. За целта обаче някой трябва да създаде картата, първо, и второ, да я поддържа ежеседмично поне с промени и т.н.
  А ако забелязваш, "карта", също има, но изглежда, все едно аз съм я правила.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "Иска ми се да е така, но здравият разум нашепва, че в най-добрия случай ще се сдобием с поредната "реплика", подсладител на нечии гузни съвести"

  Действащите лица нямат гузна съвест. Единствено навярно съжаляват, за медийния шум, който се вдигна

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Никой няма да спазва закона,ако няма адекватни наказания.А в България е повече от сигурно,че няма.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#14] от "B52":

  "Чисто и просто "циганската работа" е забъркана от БЪЛГАРИТЕ, от всички нас. Ние, като "колектив", като клан, като племе, явно "толкоз можем". "

  ++++++++++++

  Неотдавна бях в университета на Велико Търново - тоалетните са с КЛЕКАЛА, като по някогашните ПРОВИНЦИАЛНИ ГАРИ! Няма и следа от тоалетна хартия, няма топла вода, сапун за ръце, за еднократни кърпи или сешоар да не говорим - и това е УНИВЕРСИТЕТ!!! Който формира ЕЛИТА на НАЦИЯТА!

  И за това ли са виновни юдео-масоните, НПО-тата (които между другото, изсипват бонанза от грантове именно върху университети като този), Сорос и демокрацията?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Склад -"паметник на културата" звучи точно като портал"култура"-нямат нищо общо с културата!

 21. 21 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 409 Гневно

  Сградата трябва да остане в тоя си вид като музей на българското настояще.

  nemam nervi
 22. 22 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тезата "Всички ние сме виновни" бе изобретена и използвана по времето на комунистическото управление. Тя беше дежурното оневиняване на евентуалния виновник от администрацията или партията. Твърдеше се, че тъй като всеки има еднакви права и задължения, то всеки има и еднакви възможности! Представете си каква огромна лъжа беше това! Защото обикновеният гражданин нямаше думата за нищо. Да съобщи за нередност - можеше, с риск да попадне в някой списък с неблагонадеждни лица. В най-добрия случай. Така е и днес, според автора на статията! Не е имало никаква промяна! В известен смисъл това е истина. Каквото и да стане, дори и да се констатира нарушение на закона, или престъпление, виновни и наказани няма! А това, че всички сме били виновни, е удобното оправдание за безобразията на всички нива и във всички области/сфери.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1115 Разстроено

  кучето скача според тоягата,след като никой не им търси отговорност(говоря за институции) те естествено ще правят каквото си искат...добре че имаше няколко будни сънародници,между които имаше и чужденци...американка защитаваше този паметник на културата...някак си не си представям българин да защитава американски паметник на културата в щатите...матряла сам си е виновен...по долу си пише

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Музей на българското безобразие. Похвална идея.
  Съмнявам се обаче дали ще стигне площта му за музей (все пак в за музей не е достатъчен един експонат). Защото ако се съберат безобразията от цялата страна ще са необходими десетки хектари за това.

 25. 25 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ценим и не съхраняваме миналото , не се интересуваме от настоящето, още по-малко ни вълнува какво бъдеще осигуряваме на нашите деца и внуци, изобщо не се замисляме какво завещаваме на идните поколения. Най-емблематичните фигури на нашето време са Тато, бодигардът му и Прасчо. За по-срамен период от историята ни аз не се сещам.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 26. 26 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Браво на статията , браво и на В52 - съгласен съм с всяка дума !

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Автора е чудесен, сравнявайки Античния град с Тютюневия склад !
  Автора очарователно-гузно не коментира какво би станало, ако склада не беше "така" разрушен, а саморазрушен !
  Автора очарователно не "коментира", че този склад е обявен за "паметник" през 1977 от уж омразните му комунисти !
  Автора очарователно "препоръчва" какво да прави омразния му частен собственик /най-вече да харчи едни милиони/ за да е доволен автора, който всъщност никога не е доволен !
  Автора "се сети" за тютюневия склад чак при разрушаването му, преди не се възмущаваше от състоянието му /толкова се сещаха за склада и прогресивните пловдивчани, които сега го "бранят"/ !
  Автора кога за последно е минавал край ГОРКИЯ склад ???
  Водил ли е семейството си там, да го покаже на жената и децата, и вменил ли им е гордост с тоз "паметник" ?
  Айде стига псевдо зелен анархо-комунизъм !!!
  П.П. Нямам нито една причина да харесвам Кр. Гергов, но не е това проблема, хора !
  Ко прайм ?
  Понеже няма малоумни частници, които да си харчат парите както автора харесва, да задължим държавата да ни харчи парите, белким на автора му хареса склада, за който никога преди не му е пукало ?
  Тогава автора щеше да е сред първите, псуващи държавата, която харчи пари за тъпия склад, вместо за нещо друго, което той предпочита за момента ... яко

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Тежко и на тази родина
  в която има читави малцина
  и те така ще си умрат мърцина....

 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това не е безобразие. Това е наглост, безочие, корумпирани общински чиновници, липса на контрол, безнаказаност. Ха да видим, дали ще има наказани. Със сигурност ще се поговори малко и ще затихне, като всичко останало до сега.

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#29] от "baxter":

  Ти какво предлагаш ?
  Съда взема имота от жалкия нагъл собственик, и ???
  Какво се случва след това ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  то да бяха само тютюневия склад и захарна фабрика, неее, разрушените сгради са безброй, юзини, мелници, църкви, читалища, фабрики, училища, болници, бани и какви ли не с красива архитектура.
  Не, че нещо, но само в София сигурно са над стотина сградите предвидени тихомълком или не чак толкова за отстраняване.
  Минералните бани, които се рушат почти в цялата страна, кината, които ги имаше във всеки град, че и в селата, гарите - страхотни и неповторими, някои пощенски клонове, не ми се споменават старите училища строени солидно, красиво с гордост и любов.
  Качествените вещи, сгради и машини при добра поддръжка са на практика вечни.Заради качествените материали използвани за направата им.Само варварите унищожават безпаметно.

 32. 32 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#30] от "роджър":

  Аз какво предлагам ли? Ами аз предлагам и искам работещи закони, които да решават подобни недоумения. Културното наследство трябва да се съхранява и от тук трябва да се започне. Ако собственикът е прост и не разбира това, просто ще си понесе последствията. Но със сигурност той е не само прост, но и нагъл, защото докато е постигнал съгласие на общината да събаря е шарил в много посоки. Това е проблемът на държавата ни.

 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobbyperu": ≪Не Тони не сме българите безобразни, а шайката ДС хиени яхнала страната, загубила поради безнаказаността си и всепоглъщащата си алчност всякакви морални задръжки и погазваща всички закони, и човешки и божии!≫

  Хубаво и приятно е човек да може да хвърли вината на някаква отдавна изчезнала институция, превърната в някакъв фантом. Така винаги се чувства комфортно, защото винаги знае, кой е виновен да това, че нещата не са такива, каквито трябва.

  Превратът беше направен на 10.11.1989 година. От тогава, казвате всички вие, започва нашият преход. От тогава сме демократична държава. А поне от десетина години сме ПРАВОВА ДЪРЖАВА. От тогава, от началото на прехода, са минали 26 години. Нима комунисти продължават 26 години да управляват държавата ни като се крият под маската на демократи? И ако е така, защо са ни приели в ЕС и в НАТО? Или и ЕС, и НАТО са комунистически образувания? И защо дори БСП не е за излизане от ЕС и пълно сдружаване с Русия (която, между другото, също не е комунистическа), а държи за ЕС?

  Защо Сергей Станишев е евродепутат и едновременно шеф на европейските социалисти, които бяха по едно време в съюз с демократите в Германия? И нима може да бъде наистина комунистическа една партия като БСП, в елита на която гъмжи от милионери и която въведе антинародния плосък данък?

  В България няма нито една значима по влияние комунистическа партия, ако не преди, то поне след провала на правителството на Жан Виденов, който искаше да води китайска политика, но беше бламиран от собствената си партия. Така че управлението в България не е комунистическо, не е на ДС, а на партиите, които в даден момент са в парламента. И не кимайте към ГЕРБ, защото основната маса от членовете и симпатизантите на ГЕРБ преди това са били членове или симпатизанти на СДС-то от времето на Иван Костов, или на НДСВ от времето на Царя.

  Така че след 26 години демократичен преход да се оправдаваме с някогашното ДС и да хвърляме вината за всичко лошо на тях, на ДС и на комунистите, може и да е много приятно и удобно, за някои може да е дори полезно, но е бягство от истината и от собствената отговорност. Ако за 26 години една демокрация не е могла да се оправи и си е останала комунистическа по своята управленческа същност, то това не е демокрация, а демократичен боклук, който трябва да бъде изметен от политическата сцена. При това трябва да се измете не само ГЕРБ, не само БСП или Атака, а всички парламентарни партии, довели България за 26 години до това дередже. Особено тези, които през този период са били мандатоносители.

  В продължение на около 35 години някогашните комунисти оправдаваха недостатъците в своето управление с капиталистическото ни минало и с капиталистическото обкръжение. По какво са по-добри от тях сега управляващите, неолибералните демократи, след като цели 26 години се оправдават за некадърното си управление с комунистическото ни минало и с това, че наблизо до нас се намирал бившият СССР, превърнал се отново в Русия, в която комунизмът като управленческа политико-иконвомическа система отдавна също го няма?

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#5:"dogwoman"]Вижте дали в него ще намерите нещо смислено, обаче. [/quote]

  мисля си, че това по същество е същият въпрос. дали има нещо работещо. иначе бутафорни изпълнения по държавните ИТ решения сме ги гледали до втръсване, защото държавата често бърка - било поради некадърност или злонамереност, често и двете - "наличност" и "възможност" за нещо с "работещо такова нещо".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  няма такава русофилско-православна имитация на университет като тоя в "старопрестолнината".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#35:"abdelhaqq"]няма такава русофилско-православна имитация на университет като тоя в "старопрестолнината".[/quote]

  Хаха, няма, зер! Ами "библиотесарският"?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#14] от "B52": ≪И циганите не са виновни.
  Чисто и просто "циганската работа" е забъркана от БЪЛГАРИТЕ, от всички нас. Ние, като "колектив", като клан, като племе, явно "толкоз можем".≫

  Нагла лъжа! Какво е виновен обикновеният българин от народ за това, че управляващите не знаят как да управляват или поради тяхната продажност, държавата е потънала в беззаконие, престъпност и безредие? Преди 1944 година например народът ни беше същият, но управляващите бяха други, и тогава имаше ред, нямаше масова престъпност и ако имаше беззаконие, то беше само в чисто политическата сфера, а не във всичко, което става в държавата. Което означава че не българинът като племе, не народът, а неговият управляващ елит е този, от когото зависи състоянието на държавата. Защото той, елитът, е водачът, който води народа след себе си, а както казва народната поговорката, КОЙТО ВЪРВИ СЛЕД МУХАТА, ЩЕ ОТИДЕ ВЪВ ЛАЙНАТА. Защото мухата, тоест, сегашният наш управляващ елит, само там може да го заведе.

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  e това не го броя за университет въобще, то е някакво свинско политическо медресе.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Лицето на Българското Безобразие е липсата на Солиден Съд,Свобода в Обществото(Българските Капиталисти-Назначени Феодали)Адекватна Данъчна система и Генезиса на Всичко е това е 09.09.1944.....
  Една сграда не пада сама...,един кораб не потъва сам,един самолет не катастрофира от/поради някаква си причина....Всичко е едно голямо следствие в отсъствието на Морал... в крайна Сметка.За голямо съжаление пребоядисани комунисти-капиталисти и разните му агентчета не са си тръгнали........А трябваше отдавна

 41. 41 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 783 Разстроено

  [quote#1:"chicago514"]Аз на това му казвам,безхаберие на институциите[/quote]
  Де да беше САМО безхаберие!
  УМИШЛЕНО ПРЕгазване на морала и законите!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#32] от "baxter":

  Това с "простия собственик" го разбрах
  К'во ще правите вие, умните, като изгоните "простите собственици" ???
  Апропо, да напомня, че Тютюневия склад е обявен за "културен" именно през 1977 г., от тогавашните "умни", които /за всеки случай/, избили собствениците на "паметника" преди това
  Последно ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 44. 44 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Като се замисля това не е лоша идея. В Ковънтри след Втората световна война вместо да възстановят разрушената от бомбардировките църква оставят руините както са си с цел да напомнят на бъдещите поколения за вредите от нацизма. Е този склад може да бъде перфектното показно за вредите от назначеният от ДС български мутро-олигархизъм!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 45. 45 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "роджър":

  Каквато и да е историята на този склад си заслужава да бъде съхранен. Малко по на горе са показани сгради в малко по културни държави, които са си съхранили и реставрирали културното наследство и се гордеят с това. Апропо, по всяка евроятност, точно тези които са участвали в избиването на старите собственици са се сдобили сега с нея или може би отрочетата им. Кой знае, възможно е всичко. Но сградата все пак е останала. Тя е история.

 46. 46 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#45] от "baxter":

  Бихте ли си задали въпроса - някой /примерно през 1934 г./ строи нещо, и се надява да остане за фамилията му ... внезапно идват едни "специалисти" и казват - това е "паметник", и само ние знаем какво ще правят твоите наследници с него ... само ако и каквото им разрешим
  Той би ли го построил ???
  Та това може да се случи и приживе ... аз си каня архитект, строя си нещо /ама живея дълго/, и идват "специалистите", и казват - оппааа, това вече не е твое /според нас е паметник/, само ние знаем какво е добро, и без нас нямаш право на нищо ... нещо не ви ли идва в повече ?
  Този "склад" държавата ли го е построила, че сега дава акъл на собственика какво може и какво не може да прави с него ?
  Ако собственика остави на наследниците си едни пари, те са техни, но ако "сбъркал", та построил нещо, вече не ???
  Басси ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 47. 47 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#46] от "роджър":

  Първо тези сгради не са строени от сегашните собственици. Те са били национализирани и после препродавани на различни фирми. Както и предположих. Когато са купувани , собствениците са били наясно какво купуват. Това са култуви за града сгради. Те съхраняват историята и духа. В цяла Европа се съхранява подобни сгради, които създават и особения дух на мястото. Ако наистина новите собственици, някаква си фирмичка, наистина не бяха тъпи щяха да реставрират сградите и да направят много интересни и атрактивни дейности, вместо да строят поредния куп ненужен бетон.

 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#47] от "baxter":

  Вярно ли са "култУви" ???
  Благодаря

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  "Не само че не е трудно, но такъв регистър има."

  Аз не знаех че съществува, но си мислех, че автора би трябвало да си зададе и следния въпрос, защо института за културното наследство, до сега не се е хванало и да направи въпросния регистър.
  Вярно че сме богати на подобни паметници, но едва ли става дума за милиони обекти, и дето има една дума, по 10 на ден да описва един техниески сътрудник ( все имат поне един такъв, за 250 работни дни са 2500, т.е. за последните 10 години са могли да го направят въпреки че са на "санитарния минимум.
  Да не говорим за издаването на справки дали нещо е или не е и може да се прави нещо с него - щеше да е въпрос дето се вика на минути, да ти отговорят, а не както е сега, с месеци и години да чакаш за някаква хартия.

 50. 50 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Другарки и Другари...45 година Съветска Власт+ още 25-30 пост комунистически мутро барок никога не е успявал да заличи изцяло здравия разум
  Сградата е определена за паметник на културата още през 1977...е и?Трябва ли да хвърляте гюбеци и къчове,че това е станало по времето на РазсФития Цосиализъм?А че сегашните назначени бизнесмени са по опасни от бившите комунисти-социялисти е факт!Не е възможно да си завършил АОУНСУ и всякакви партийно школи ....в крайна сметка ще свършиш някакво безобразие в този живот!Можете да се убедите ,че ефекта се мултиплицира,когато едни идиоти имат и пари....

 51. 51 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 302 Неутрално


  ...в случая се казва Иван Тотев

 52. 52 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 352 Любопитно

  [quote#37:"glog"]Какво е виновен обикновеният българин от народ за това, че управляващите не знаят как да управляват или поради тяхната продажност, държавата е потънала в беззаконие, престъпност и безредие?[/quote]

  До коментар [#37] от "glog":

  Ама ти сериозно ли питаш? Кой гласува за управляващите, които са продажни и които са виновни , че държавата е потънала в беззаконие, престъпност и безредие?

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#52] от "CanadianCitizen": ≪Ама ти сериозно ли питаш? Кой гласува за управляващите, които са продажни и които са виновни , че държавата е потънала в беззаконие, престъпност и безредие?≫

  А къде на политическата сцена виждаш управляващи, които защитават интересите на народа и на държавата си, за които да гласува народът? Там има само корумпирани манипулатори и продажни компрадори, повечето от които, подобно та теб, презират народа си дотолкова, че открито демонстрират както презрението и омразата си към собствения си народ, така и преклонението си към чуждото, дотолкова, че дори в този форум парадират с това, че са канадци, немци, американци или някакви други по начин на своето политическо мислене.

  Така че народът наистина няма никаква вина, особено след 1996 година. И още повече след 2006-та година.Той гласува за тези от кандидатите, за които изобщо може да гласува, които в най-голяма степен, по негова преценка, ще защитят интересите на България и неговите собствени интереси. Но когато всички партии са корумпирани и продажни, за когото и да гласува, все за корумпирани политици ще избере да го управляват. Защото други няма.

  Но за такива политици, които го презират и пренебрегват, а и го обвиняват за собствената си кретенизирана политика, и то открито, той никога няма масово да гласува.

 54. 54 Профил на vladster
  vladster
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Сградата на тютюневия склад в Кавала, Гърция: http://photos.wikimapia.org/p/00/02/10/98/22_big.jpg
  Открийте разликите с Европейската столица на културата 2019.

 55. 55 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#54] от "vladster":

  Колкото и да ми неприятно да го кажа, за късмет на Кавала и на прекрасното крайбрежие наоколо, българската власт се е оттеглила от там преди доста години.

 56. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Според автора ≪.... най-стъписващото в цялата история е циркулирането на два официални документа от Института за паметниците на културата (НИНКН) с еднакъв входящ номер.≫

  Всъщност документите са два, но единият е фалшив, защото има само печат, но не и подпис, а без тези два атрибута или без само единия от тях писмото вече няма стойността на официален документ, който да има някакво правно значение.

  Следователно, вина има не Института по паметниците, а онзи негов служител, който е сложил печата. И този служител в общината, който е приел този документ за правно валиден или защото е абсолютно некадърен за мястото, за което му плащат, или съзнателно е приел невалидния документ за правно валиден, или се е поддал на натиска на тези над него и е извършил престъпление. В този последен случай вина имат и тези, които са го принудили да направи нещо противозаконно.

  Така че Институтът като инстанция няма никаква вина за това, което е станало. И това, че авторът на подобна статия не взема предвид тази важна правна подробност, не е особено ласкателна за него като автор. Да не говорим за това, че той говори за два документа с еднакъв входящ, докато вероятно става дума за изходящ номер на писмото. Което в подобни случаи не е без значение.

 57. 57 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#14] от "B52":

  Цитат: "Страната ни се превърна в КОЧИНА не поради някаква конспирация (масонска, юдейска....), не заради СССР, УСА, Турция или зли марсианци"

  Възможно е да сте прав, но според мене по-скоро не сте. Вашата теза е, че едва ли не сме генетично увредени. Не мога да се съглася, просто защото не е логично. Че никой не е съвсем читав тук на Балканите, няма две мнения, но има и неща, които могат да послужат за известни разсъждения по темата.
  Никой не може да каже какво би било в исторически план, ако... и т.н. Но все пак има неща, които се виждат с просто око: има разлика между страните, които са били в рамките на Турскатата империя и Австро-Унгария.
  Има разлика и между страните, в които СССР/Русия е върлувала/имала влияние и тези, при които това е било по-малко или въобще е липсвало.
  До прочитането на "Строителите на съвременна България" някъде 73-74 г. и аз приемах простотията за някаква даденост, за неотменна черта на мнозинството българи, най-вече на т.н. елит. Книгата ме потресе и започнах да разбирам какъв ужасяващ геноцид е извършен върху България след 1944. Даже не геноцид, тотално унищожение.
  Една страна, която тъкмо е надигнала глава, започна е да се развива, да гради елит, икономика и пр. И хоп, идват дивите орди от изток.
  После прочетох спомените на съпругата на Димитър Станчов (френска графина). Това допълнително ми отвори очите.
  Няма да продължавам. Както се казва - който има очи, ще види, който има разум, ще разбере.

 58. 58 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#49] от "tsvetko_51":

  Цитат: "Аз не знаех че съществува, но си мислех, че автора би трябвало да си зададе и следния въпрос, защо института за културното наследство, до сега не се е хванало и да направи въпросния регистър. "

  Ами, защото и в този т.н. наречен институт за културно наследство работят наши хора, клатик..ковци, които са избирани по стандартните конкурсни начала у нас: ВРЪЗКИ и ПОРЪЧКОВО поведение.

 59. 59 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Съжденията за недвижимото културно наследство са едно. Друго е конкретният казус. Става ясно, че имало две писма - едното, че не е, другото, че е паметник на културата. Да приемем, че държавата е предупредила пловдивските власти, че е паметник. Този, дето е закупил въпросния паметник на културата наясно ли е бил? Наясно ли е бил, че закупува паметник на културата и трябва да го остави в тоя вид? Дори да го реставрира, вероятно? Сигурно не. Защо? Или , може би е знаел? Надайки се, да мине между капките и реализира по свой ищах прескъпата инвестиция? Тук вече - има мегдан за размисъл дали да не се остави полуразрушен, като паметник. На чиновническо безхаберие най-малко.

 60. 60 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Толкова години живеем в такъв "Музей"... Та кое, какво и как не е част от "българското безобразие"..? Уви, "всеки народ има правителството, което заслужава." — Жозе дьо Местр

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 61. 61 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#59] от "nik_77.":

  Очевидно 2010-та , когато му издадено резрешение за строеж не е бил паметник на културата .
  Само че настъпват нечии интереси и хоп-паметник , писмо и т.н .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK