Как ГЕРБ стабилизира България

Бойко Борисов и Цветан Цветанов - архивен кадър

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и Цветан Цветанов - архивен кадър"Дневник" препубликува текста на Даниел Смилов от портал "Култура":


Има различни видове стабилност. Една е стабилността на развитието, друга е стабилността на застоя. ГЕРБ и Борисов предлагат смесица от двата вида със значим превес на втория. От една страна българската икономика се пораздвижи, основно поради растежа, генериран в ЕС. От друга страна статуквото на "захванатата държава" е на път да се запази изцяло на цената на скромни "жертви" на държавни поръчки.


Принадената стойност от политическото управление за развитието на страната е всъщност много ниска. Доколкото я има, тя се постига с инцидентни мерки. Стабилизирането на банковата система след фалита на КТБ е такъв пример – успехът бе, че се избягна заразяването на други банки. Що се отнася до дългосрочните оздравителни мерки, осветяването на механизма на "източване" на банката, търсенето на вина и отговорност, анализа на работата на регулаторите – нещата са стабилни в смисъл, че не са помръднали. Нагледен пример: бяха похарчените публични пари за доклад, от който става ясно същото, каквото беше ясно и преди него, и нищо повече.
Друг пример за инцидентно подобряване е борбата с контрабандата. Вярно е, че приходите от митниците нараснаха, но не е ясно на какво се дължи това: на общия икономически растеж или на т.нар. "борба"? Няколко митници бяха реструктурирани – което е добра новина. Но уволняването на кадри не е гаранция, че проблемите няма да се повторят. И преди е имало кампании за тази или онази митница, чийто ефект е траял от ден до пладне.


Като прибавим към тези успехи и общия ръст на икономиката от 3%, който се дължи основно на раздвижването в еврозоната и на факта, че изобщо имаме правителство, добрите новини за стабилност на развитието свършват.


Усилията на Борисов и колегите му са много по-видими и резултатни в налагането на стабилност на застоя в смисъл на запазването на "захвата на държавата" от корпоративни кръгове. Тук списъкът от постижения е много по-дълъг, затова само ще маркирам най-важните:


1) Оказа се, че лъвският пай от държавни поръчки е продължил да отива при фирмите на познати лица. Наскоро Борисов започна еднолично да спира "съмнителни" сделки, което повдигна въпроса защо и как ги е допуснал изобщо. И чия е отговорността за предходната му политика (реторичен въпрос);


2) Битката за съдебната система е на път да приключи безславно на политическо ниво. Борисов ще остави магистратите "сами да се реформират", тоест – няма да прави повече нищо, а само пируети с различни процесуални и устройствени закони за прах в очите на публиката и ЕС. Прокуратурата остава безконтролна, лобитата във ВСС – на мястото си;


3) Всички, които искат по-радикални реформи, са подложени на бараж от атаки и са политически маргинализирани. Реформаторската част на Реформаторския блок е вече в опозиция, а остатъчните реформатори са на строга Борисова каишка. С решението на КС за реформата в здравеопазването Москов става изцяло зависим от договорките на ГЕРБ с ДПС и АБВ. Най-малкото е, че пакетът здравни реформи ще трябва да се прегласува в НС, а какъв ще излезе от това прегласуване никой не може да каже.


Антикорупционната реформа на Меглена Кунева е в подобно положение – тя беше забавена вече около година с неясни мотиви. Дали и какво ще бъде окончателно прието в НС е отново мистерия, но обоснованото съмнение е, че забавянето и разводняването се дължат на интересите по точки 1 и 2 по-горе. Съдебната реформа също навлиза в етап на спокойно и стабилно договаряне на постове и позиции, от което притеснени по върховете на съдебната система няма. Освен Лозан Панов и магистратите-критици на статуквото, може би, които бяха открито нападнати от лидерите на ГЕРБ като единствените "политизирани";


4) Започва правителствено-опозиционна офанзива за прекратяване на мониторинга на ЕС по отношение на България: евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС ще искат в Брюксел сваляне на механизма на ЕК. Това щеше да е благородна цел, ако си бяхме свършили работата в борбата с корупцията и в съдебната реформа. Очевидно не сме, но искаме това да не ни се натяква от Брюксел, явно за да не се "уязви" националното ни достойнство. И по-глупави позиции са били застъпвани от наши представители, но и тази си я бива;


5) В ГЕРБ политическо надмощие взема Цветан Цветанов, който отново се превръща в топлата връзка с ДПС и АБВ като един вид брокер на парламентарна подкрепа. Качествата и опитът на г-н Цветанов в това отношение са безспорни: в крайна сметка кой може да се похвали с над 40 регистрирани срещи в кабинета си с г-н Пеевски! С толкова опитен преговарящ начело може да сме сигурни, че каквото и да прави правителството, математическо мнозинство зад него в парламента най-вероятно ще се получи. Особено ако правителството не прави нищо. Тоест проблемът е, че тези мнозинства ще са на идейно-политическия промискуитет и опортюнизъм. В крайна сметка това са мнозинствата на застоя и на ловенето на риба в мътна вода;


6) Малко по малко остатъчните реформатори ще бъдат или изхвърлени от правителството, или инкорпорирани в ГЕРБ. Министър Ненчев, който води ясна про-атлантическа политика, най-вероятно ще бъде отстранен. Шапката му се крои отдавна от про-руските лобита. Министър Москов пропусна шанса да се оттегли, когато това щеше да е смислено и достойно – както за него, така и за РБ. ДБГ вървят към преобразяване в малък спътник (трабант) на ГЕРБ, а г-н Лукарски си е стабилна константа в този процес. Даниел Митов и Румяна Бъчварова – и като цяло про-реформаторското крило на ГЕРБ – са също с отслабнали позиции, основно поради надигането на Цветанов и про-руския алианс (ДПС и АБВ);


7) "Официалната опозиция" в лицето на БСП е затънала в идеологическа и организационна нищета. ГЕРБ не са виновни за това, но този факт допълнително намалява натискът върху тях за прекратяването на корпоративния захват на държавата. БСП отново обяви, че ще се бори направо с големите проблеми на нацията като демографията. За целта социалистите критикуват ГЕРБ, че не раздали 20 млн. допълнително на майките. Все едно, че като дадете по 10 лева на 2 милиона жени в детеродна възраст може да очаквате "демографски" промени. Това е нивото на мислене в левицата за съжаление. Като добавим и ултраконсервативната им позиция по отношение на мигрантите и кризите в Украйна и Сирия, БСП всъщност са трудно различими от БПЦ. Сигурно Михаил Миков ще е следващият лауреат на руската награда за принос към православието.


Гореописаната стабилност на застоя е римейк на втората част на предходния мандат на ГЕРБ, при който се наложи флуидно мнозинство от "независими" депутати, разпаднали се парламентарни групи и скрити договорки с корпоративни структури. Крахът на този модел дойде с масови протести, но най-вероятно бе породен от разпада на някои от договорките на ГЕРБ и ДПС. Такъв е хоризонтът и на настоящото управление.


Задачата пред страната е как да се разруши стабилността на застоя, без да се унищожат кълновете на развитие и растеж. Тази задача минава през преформатиране на парламентарното мнозинство – преформатиране, което към момента изглежда невъзможно, или през нови избори. Важно е да не стигаме до стихиен разпад и криза от порядъка на фалита на КТБ. Но също толкова важно е политическата стагнация и безпътица да бъде прекратена.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Така, както Брежнев стабилизира СССР навремето или династията Ким - КНДР - застой и бетониране на позициите. Във вътрешнополитически план може и да действа, но тези хора забравят, че светът около тях се развива - и в един момент "нестабилните" се оказват по-богати, по-добре въоръжени и по-подготвени за справяне с трусове в макросредата.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  От една страна българската икономика се пораздвижи, основно поради растежа, генериран в ЕС.
  -----------------------------------------
  Първа лъжа още на второто изречение, нямам намерение да чета повече.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  Стабилно на дъното на СТАтуквото , Празните приказки и БЕЗ РЕФОРМИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 605 Весело

  Снимката е резачка...

  Мъдрецът сочи луната...а "другият" гледа пръста Му

  да се свети името Му..

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Не може да има реформи при мнозинство ГЕРБ ,ДПС, АБВ и Цв.Цв. координатор. Мисията невъзможна!

 6. 6 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Цв. Цв. е изключително отвратителен тип, адски дразнещ, като го видя тръпки от неприязън ме побиват. Уж го махаха, че хората не го харесваха, сега на бял кон ми се връща.
  Ало, герберите, вие за Цв. Цв. ли гласувахте, защото и по този въпрос ви подхлъзнаха.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Любопитно

  А какаво правим, ако хората такива си ги харесват и такива си ги избират? И ако медиите са овладяни от същите ОФШОРНИ кръгове, и "помагат активно" на хората в техния "правилен" избор? Но така е при демокрацията. Както "шефе, ама нали ти сам си го избра", същото ще кажа и за Българския народ-народе, ама нали ти сам си избра Борисов за шеф?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вярни основни няколко неща, но и доста си е смукал пръстите Смилов! Водопад от думи и дълги изречения!

 9. 9 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 558 Весело

  Ха дано Цветанов се завърне. Сто процента ще доотврати де що има потенциален избирател на ГЕРБ.
  Реланият проблем е могъщият финансов ресурс, който генерира ГЕРБ и възможността им чрез него да купуват изборите. С това Цветанов се справя перфектно вече няколко избора подред.

 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  напредък никакъв,гарантирано от ГЕРП,и сие...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Добре казано Тони..А причините ДСБ да НАПУСНЕ - са още - над 30 , които ще напиша утре:)
  Добре, Тони , засега си оставаме в блатото - червено-турско- герберското ...
  Е, напоследът не им вървят комбинациите и лафовете.
  Цв. е по милиционерски елементарен , но ще видим..
  Шо е жИвот, все е пред нас ...
  Засега България не е дори хипопотам - потънал до ушите ..По-зле сме ...
  Яхнали са хипопотама разни червени слонове и не можем изобщо да изплуваме ...))

  BIG AL
 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "grem":

  Ах, как сите червеноъеменужени ЕнтЕлигенти се потрисат от Цветанов! Ама тайно си мечтаят да си имат такъв организатор и комбинатор в партийките!

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  "Принадената стойност от политическото управление за развитието на страната е всъщност много ниска."
  ==============
  А бе, Тони, каква "принадена стойност" бе?
  Ти на пълния разпад на държавата при СИКаджията "принадена стойност" ли му викаш?
  Или значително нарасналия процент за рушвета?
  Или използването на МВР, НАП, ХЕИ и т.н., дори съдилищата, за рекет на фирмите?

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Смилов, извинявай, сбърках ти името , с това на Тони ...)))

  BIG AL
 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#14] от "BIG AL":

  И аз ги обърках 2-та аФтора.

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  нЕкой са много стабилни, нищо не може да ги събори.

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 899 Неутрално

  "Задачата пред страната е как да се разруши стабилността на застоя"
  трудно дори непосилно ,с тези политици ,с тази народ и с това гражданско общество

 18. 18 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Малко възражение по отношение на терминологията - корпорацията е частно юридическо лице, чиято цел е да прави бизнес и печалба, което хич не е задължително лошо ако се прави по правилата.
  Ако има някакви скрити договорки, зависимости, корупция между частна корпорация и защитник на публичния интерес, какъвто се явява правителството, то тогава не говорим за корпорация, а за мафия. Така че е добре да се пише "мафиотски кръгове" и "мафиотски захват" вместо корпоративен.

 19. 19 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Разбира се, че ГЕРБ стабилизира България!
  За първи път в българската история,интелекта на вожда е в хармонично единство,с интелекта на електоралните единици!
  Сега сме толкова стабилни,че слон да ни подпре отзад-няма да мръднем!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 20. 20 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално
 21. 21 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#12] от "ralita68":

  ахаха, добре, дръжте си го. Както казва колегата по-горе, всеки път когато се появи някъде да говори, няколко процента избиратели на герб отпадат от сметките.

 22. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#15] от "stenli1":

  Кво да правиш - събота а и ме напичат да излизам...)

  BIG AL
 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Запада преди доста години е поставил условие на Балгария-да не създава проблеми! Икономическата стабилизация на дъното напълно удовлетворява това условие! Нито искаме огромни заеми от МВФ-както Румъния и чат/пат Унгария, нито нищо. Държавата тихо изчезва! Над 50% от работещите българи работят в чужбина!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Задачата пред страната е как да се разруши стабилността на застоя" :)
  ...............
  Добър лаф , Смилов :))
  От време на време си във форма - с всеки е така ..
  Не винаги сме във "форма" ...)))

  BIG AL
 25. 25 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Харесва ми как Смилов борави с понятия, които не разграничава достатъчно добре. Очевидно не прави разлика между растеж и развитие, както и между застой и статукво!
  България има растеж, не отличен, но задоволитен на общия фон. Проблемът на този растеж е, че се задвижва от статуквото. И за Борисов ще е огромен проблем да убеди избирателите си, че запазването на статуквото е ниска цена за растежа и стабилността...

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най интересното в последните атаки срещу ББ е тази, че неговите врагове, като Радан, Христо, ДСБ, ПМ и такива идеолози, като Смилов например, искат оставката му не защото неговото правителство е допуснало да се сключат корупционни договори.,Ззащото до преди месец, преди ББ да започне да спира такива поръчки с нареждане да се преразгледат, никой не го нападаше за тези поръчки, макар всички да знаят, че още от началото на прословутия ни преход всички държавни поръчки, или поне повечето от тях, са точно такива. Корупционни. Но още щом започна да ги спира и да нарежда да се преразгледат, всички те се нахвърлиха върху него. Което на практика означава, каквото и да ни дрънкат, че те искат да накажат ББ не за това, което е правило неговото и всички други правителства преди това, а защото им спира прекалено доходните далавери по ограбването на държавата, а чрез нея, и народа.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  Прав сте! Икономиката порастна с 3% заради взетите креьитинот 10% от БВП!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  В ГЕРБ политическо надмощие взема Цветан Цветанов, който отново се превръща в топлата връзка с ДПС и АБВ - истина.

 29. 29 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#27:"tribiri"]Прав сте! Икономиката порастна с 3% заради взетите креьитинот 10% от БВП! [/quote]
  При гърците така порасна икономиката. И бяха с по-добри заплати от нас, нали това искате

  Es muß Geld fließen!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#25:"Amot"]България има растеж, не отличен, но задоволитен на общия фон. [/quote]
  Отделен е въпросът, че при нашата Стъкмистика, "растежът" е една доста относителна величина

 33. 33 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 279 Неутрално

  интересно докога ще работи изборната машина на ГЕРБ
  мисля и за малките деца е ясно какво се случва
  разбира се изключвам:
  печелещите от обществени поръчки и техните служители
  работещите в общините на Герб
  играещите карти, тенис, футбол с Буда
  чистачките на летището

 34. 34 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Неутрално

  колеги, стабилизиране за мен е медицински, не икономически термин.

 35. 35 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  Някакво основание да се твърди, че е лъжа или герберастите чак толкова мозъче не може да вкарате?

  Статията е много хубава и напълно обективна. Общо взето герп за гроб.

 36. 36 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#33] от "petar__":

  изключил си от списъка си къмто, знам ли и аз - 800 - 900 000 служители. от службите, държавни и общински, дружества,... навремето се казваше - номенклатура, сега не знам как да ги назовем...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  страхотен анализ, който поставя накратко основните проблеми пред обществото.

  скептичен съм за положителното развитие на държавата, защото от сектор "сигурност" е останало само названието:
  - прокуратурата не иска и не може да обвинява
  - данс не е способен да разследва длъжностни лица (бисеров се измъкна след като данс беше информиран за крупните банкови преводи), нито допринася с нещо към националната сигурност
  - полицията не може да пази обществото
  - следствието е непрофесионално (2г събиране на доказателства за навехнат пръст как звучи), даже губи по комичен начин ценни доказателства
  - съдът съди по закона на парите (с много малки изключения), решенията са необосновани, а много често знакови дела, които на първа инстанция са минали с осъдителна присъда, някакси на последна инстанция завършват с оправдателна. това прави съдебният процес опасно непредвидим.
  - законодателната дейност е по-скоро неприкрит лобизъм, а "законотворците" нямат морал и тежест (относто тежестта - пеевски я има, макар и в пряк смисъл) да налагат на обществото правни норми.

  най-страшното е, че не само сектор "сигурност" е тотал щета.
  такива са реално ВСИЧКИ държавни институции.

 39. 39 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#38] от "хм":

  Браво Колумбе!

 40. 40 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#35] от "m_todorov":

  Някакво основание да се твърди, че е лъжа или герберастите чак толкова мозъче не може да вкарате?
  ----------------------------------------------
  Жокер :Като как растеж от 1,5 в Европа ще предизизвика растеж от 3 % в България.
  Аман от розово-лиляви бездарници......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#28:"chicago514"]В ГЕРБ политическо надмощие взема Цветан Цветанов, .[/quote]
  Цветанов, въпреки, че във всяко второ изречение говори за “нашия лидер”, вече открито го бламира. Борисов обяви, че няма да има гласуване за нов шеф на КЗК, Цветанов заяви, че ще има.

 42. 42 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#40] от "qwertqwert":

  Боже Господи...Наистина сте лишени от всякакъв мозък. Затова в училище трябва да се учи повече математика и логическо мислене, макар че при някои няма ефект от нищо.

 43. 43 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#33:"petar__"]интересно докога ще работи изборната машина на ГЕРБ [/quote]
  С това задължително избиране ще сме дълго с тях.Трябва да им се пригодим.

  Es muß Geld fließen!
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#40] от "qwertqwert":

  Ако вземеш 8 милиарда лева кредити и ги изхарчиш за 2 години, ще направиш ръст от 10% от БВП за двете години без да смятаме мултипликаторът през ДДС то. Ако откраднеш обаче половината от тях се получава ръстътр отпразнуван от герберите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Стабилността е илюзия.Статуквото е факт.Къде е обещаната от ББ реиндуструализация.Има някакъв незначителен напредък в развитието на икономиката,което няма да ни измъкне от батака.Ако продължава така и след 50години доходите на българите няма да са достигнали сегашното равнище на доходи в другите европейски държави.

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Борисов започна еднолично да спира "съмнителни" сделки, което повдигна въпроса защо и как ги е допуснал изобщо. И чия е отговорността за предходната му политика - Борисов не разбира, че като е казал А, трябва да каже и Б - тоест да бъде готов след като прекратява търгове да има разследване. Защото същите сили, на които днес им спират пари, утре ще надигнат вой, че се блокира работата по жизнено важни за страната проекти, с което се лишават хората от доходи, заетост и развитие

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#28] от "chicago514":

  Единственото хубаво от цялата тази работа е, че на някаква част от електората на ГЕРБ им светна лампата...! Естествено, това не е достатъчно, но след следващия мандат в коалиция с ДПС и АБВ, ГЕРБ ще отпътуват в политическата история! Предполагам, че Бойко Борисов ще иска да се спаси, като президент и да напусне сух потъващия кораб, като предаде командването на Цветанов! Но не съм убеден, че ще успее, защото може и да не му позволят...!
  След не повече от година, милицонерите трябва да създадат новия "десен" политически проект и да изкарат от нищото, новия ни спасител! С Бареков, не се получиха нещата, Кънев и той много сметки започна да бърка...! В политически план, тази и следващата година, ще са интересни!

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Весело

  До коментар [#31] от "урината ми мириши на карамфили":

  Успокой се! И Боце вярва в някакъв началник

 49. 49 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Тази статия е платена.

 50. 50 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 396 Неутрално

  На няколко пъти в статията се казва, че има растеж който трябва да се запази.
  Този растеж от 3% е точно равен, а като се вземе в предвид и КТБ, дори и по-нисък от новоемитирания външен дълг.
  Така че,
  Не, не е важно да се запази този растеж.

 51. 51 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "znayko84":


  [quote#9:"znayko84"]Реланият проблем е могъщият финансов ресурс, който генерира ГЕРБ и възможността им чрез него да купуват изборите. [/quote]
  Бихте ли ме осведомил - на Вас лично колко пъти отделиха нещо от мощният им ресурс за да гласувате за ГЕРБ и по тази логика БСП винаги трябва да печелят с поне 75% защото ,е в най-лошия случай е процента ресурс на държавата в техни ръце ,но не би.

 52. 52 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#44] от "tribiri":

  Ако вземеш 8 милиарда лева кредити и ги изхарчиш за 2 години
  --------------------------------------------------------------------
  Така си е, дума да няма.
  Особено ако 4 милиарда използваш за КТБ и с над 2 милиарда рефинансираш стари задължения.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 53. 53 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#8:"ralita68"]Вярни основни няколко неща, но и доста си е смукал пръстите Смилов! Водопад от думи и дълги изречения! [/quote]

  М-да-а-а-а. За скромния интелектуален капацитет на мат'ряла гласуващ за Тиквата вече 10 годинин са нужни по-простички съждения в далеч по-къси изречения! Разбирам недоволството ти.

 54. 54 Профил на pensioner1945
  pensioner1945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И след цялата тази статия Радан Кънев има 5 министъра в кабинета.
  Следователно Радан е предател, който имитира опозиция, а задкулисно обслужва режима.
  Единствения десен е СИМЕОН САКСКОБУРГ.
  Затова го мразят всички.

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#51] от "aboto":
  на Вас лично колко пъти отделиха нещо от мощният им ресурс за да гласувате за ГЕРБ - На последните избори хонорара на преЦедател на изборна секция от ГерБорисов е 94 лв Или общо за двата тура в Добрич - 188 лв Такъв надник получават много малко хора в България!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#45:"voyko"]...Ако продължава така и след 50 години доходите на българите няма да са достигнали сегашното равнище на доходи в другите европейски държави. [/quote]
  Заплатита ми от 1996 г., беше в Германия 1200 марки. Бях наван и помръзнах , но за тези пари. И все още не е средна заплата в България, това са 20 години
  Но не ми се вярва при друго правителство.Бойко Борисов е любимецът на народа.Все пак не е толкова лош, поне познатите ми от България говорят така.Аз съм му само избирател, не го знам, как управлява

  Es muß Geld fließen!
 58. 58 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Все едно, че като дадете по 10 лева на 2 милиона жени в детеродна възраст може да очаквате "демографски" промени. Това е нивото на мислене в левицата за съжаление.

  Нивото на мислене в левицата винаги е било такова. Няма за какво да се съжалява.

  Задачата пред страната е как да се разруши стабилността на застоя, без да се унищожат кълновете на развитие и растеж.

  Класикът преди много години беше казал как ,, Со кротце, со благо, со малце кьотек". Като се има впредвид сегашната ситуация, първите две опции можем да ги пропуснем и да се концентрираме на третата.

 59. 59 Профил на pensioner1945
  pensioner1945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези статийки в Дневник каква им е целта, че не стана ясно ?
  Народа да си мисли, че Радан Кънев е опозиция ?
  Бойко Б ше управлява още 100 г, защото е удобен за всички...освен за Царя.

 60. 60 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Преди година си мислех,че РБ са сбиротак от лузъри,имащи огромно желание и знаещи как се направят реформи.С това си и обяснявах нереално огромната власт и свобода,която им даде Борисов.Но след като една част от тях доказаха,че наистина са обикновени лакоми неудачници,боричкащи се по между си за овладяване на повече кранчета, предизборните им обещания останаха само обещания като на N-тия конгрес на БСП,стана време да измиват тоталния си провал с Борисов.
  Наистина Борисов е виновен,че им даде възможност да сложат летвата толкова високо,че вече и те самите не я виждат,камо ли да я прескочат.

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#44] от "tribiri":

  Елементарна сметка, като за трети клас и безупречно вярна. Чудно ми е, че има хора, на които не им е ясна. Милиционери...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#52] от "qwertqwert":

  Ако с 2 милиарда рефинансираш стари задължения държавният и държавно гарантиран дълг няма да порасне от 14.9 милиарда на 23.3 милиарда, а ще стане да речем 20.9 милиарда. Как мислиш?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Стига с тия "спрени" обществени поръчки. Те чакат новия ЗОП за да ги предоставят на вече определените хора.

  Отвлечена държава. От ДС-кадри, каскети, милиционери и кухи лейки.

 64. 64 Профил на pensioner1945
  pensioner1945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единствения истински опозиционер остана СИМЕОН САКСКОБУРГ и НДСВ - те са извън парламента.
  А тези закачки между Радан Кънев и Бойко Б почват да вбесяват не на шега.

 65. 65 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#26] от "glog":

  Прав сте за причините, въпреки че не са всички.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#59] от "pensioner1945":
  Народа да си мисли, че Радан Кънев е опозиция ? - Какво реално прави Борисов, докато се бори с ДСБ за надмощие в дясно? И отговорът е нищо Ако правеше реформи, въпреки ДСБ, щеше да има някаква достоверност в това, че той иска, но Кънев му пречи. А то блато, усещане за безвремие. . Нали трябваше до март месец да са минали значителна част от измененията в съдебния закон, което да материализира реформаторското движение и да докаже, че Кънев не е прав и че реформите стават и без него. Когато разполагаш с цялата власт Кънев не може да бъде нито оправдание, нито извинение. Ако премиерът си мисли, че с вземането на МИЛИАРДИ нови дългове и управление чрез пиар вести за безспирни успехи, магистрали или високи приходи ще прикрие своите провали - дълбоко се лъже.

 67. 67 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално


  До коментар [#55] от "dobrich":
  Аз ,пак питам :На ВАС лично колко дадоха ?Защото другото е - "на мен ми каза един .дето друг е научил от един ,дето бил там като си говорели"
  На ВАС ,колко дадоха ???

 68. 68 Профил на pensioner1945
  pensioner1945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бокова в ООН - това ли беше реформата ?
  Бащата и дядото на Бокова са комунисти.
  Комунистите убиха и ограбиха семейството на СИМЕОН САКОСКОБУРГ.
  НДСВ е твърдо против Бокова.

 69. 69 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#59:"pensioner1945"]Бойко Б ше управлява още 100 г, защото е удобен за всички...освен за Царя. [/quote]
  Времето на тройната ламя, имахме свърхкорупция. С бишвшата(германка] да си говоря беше си мъка, голяма корупция в България. Но хората и харесваха. Бяхме на Несебър, прекарахме си добре Правихме и някои неща на плажа, нямаше свидетели.

  Es muß Geld fließen!
 70. 70 Профил на pensioner1945
  pensioner1945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бокова в ООН - това ли беше стабилизацията ?
  Убийците и грабителите на СИМЕОН САКСКОБУРГ триумфират.
  Позор за България.
  Дано Бокова се провали, защото иначе е гавра с паметта на Борис 3.

 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#67] от "aboto":
  От две години не съм гласувал защото работя в чужда фирма и винаги се случва да бъда в чужбина по време на избори Публична тайна са високите хонорари на ГерБорисов по време на избори Затова доста пенсионери и доброволци се натискат да учавстват от тяхно име в секции И още нещо - в Добрич губят местните избори защото зашеметени от резултатите в първия тур - кандидатката на ГерБорисов има 3 пъти повече гласове от втория - не са платили на циганите за втория тур!

 72. 72 Профил на pensioner1945
  pensioner1945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Радан Кънев няма ли да напусне парламента заради избора на Бокова ?

 73. 73 Профил на a330
  a330
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой на политическият небосклон в БГ може нещо по съзидателно от ГЕРБ? Те са най малкото зло. Трябва да се натискат постоянно до вършат някаква работа

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#72] от "pensioner1945":

  Радан ли я избра?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#72] от "pensioner1945":
  Кънев ли предложи Бокова

 76. 76 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#71:"dobrich"]Публична тайна са високите хонорари на ГерБорисов по време на избори[/quote]
  Приятеля ми разправя, че от ДПС имал безплатен транспорт. За да се гласува двойно. И Турция плащала по време на изборите 50 лв на циганите, за да гласуват за ДПС.

  ДПС си беше проблем още 1996 г.

  Es muß Geld fließen!
 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#73:"a330"]ГЕРБ са най малкото зло[/quote]
  ГерБорисов се различава от Бсп единствено по усвояването на европроекти Но нека не забравяме че по този показател сме 22-ри от 28 страни в ЕС!

 78. 78 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#73] от "a330":

  Радан може повече,но е в опозиция.

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  Борисов - „Онзи ден на съвещание им казах на прокурорите: "Няма нито едно лице, към което да правите компромиси. Когото докопате, който е нарушил, бъдете безпощадни. И по високи, и по ниски етажи, и с битова престъпност“. Премиерът, човек от изпълнителната власт, който не знае колко висящи досъдебни производства има срещу него, дава „разрешение“ на прокуратурата да разследва политици. Така от думите на Борисов излиза, че обвинението само формално не е част от изпълнителната власт, след като именно той дава указания на съвместни заседания.

 80. 80 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#71] от "dobrich":

  Човекът е устроен така ,че да определя света в зависимост от обкръжаващятата го среда ,Вие ежедневно сте в този форум и си изграждате изкривена представа ,защото имате за събеседници хора с вашето мислене.Помислете 1 000 000 гласа не се купуват с пари и влияние - значи има нещо което искате да не виждате ,а и ресурсите не са в ГЕРБ.След 1989г.смених поне 5 работни места(3 от който бях освободен като инако мислещ) и никога не можах да попадна на работодател НЕ комунист т.е и хляба и ножа са си в комунистите ,но те не печелят изборите.
  И нещото което ме вълнува е ,че се иска премахването на ГЕРБ .без да има негова равностойност ,т.е. с премахването им ние създаваме условие да дойде .... кой (нарочно с малка буква) - вижте ,че уж има РБ ,уж няма да го има ,а държавата трябва да се управлява. АЗ не желая да ме управляват комунисти !!!

 81. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ани": ≪Прав сте за причините, въпреки че не са всички.≫

  И вие ста права, Ани. Основното е да направят управлението колкото може по-неуспошно, но без правителството да падне, за да може, ако е възможно, при следващите избори да се отърват и от ББ, и от ГЕРБ.

  Защото ДСБ, СДС и ДБГ от една страна и ГЕРБ от друга са антиподи. При избори техните партийни интереси са антагонистични. Защото имат един и същ електорат. И колкото повече гласуват за ГЕРБ, толкова по-малко ще гласуват за другите три партийки. А ДСБ иска да подчини на себе си СДС и ДБГ и да вземе позицията на ГЕРБ. И затова иска не толкова да свали ГЕРБ от власт, колкото да го демонизира в срока до следващите избори и да заеме неговата позиция.

  ДСБ обаче търси и намира подкрепа не в народа и дори не в СДС и ДБГ, а в тези, които са по върховете и печелят от това, че продават интересите на държавата на други държави. Това са ПМ и гражданската квота (ГК), която е едно най обикновено НПО. Които пък си мислят, че ако докарат бъркотията в управлението до достатъчно високо ниво, няма как, като използват съветите на Курцио Малапарте, да не успеат да завладеят властта.

  Впрочем, напоследък се говори, че следващата коалиция (следващият нов проект) на РК ще е със Слави Трифонов, макар на мен да не ми е ясно как Слави и РК биха могли да правят нещо заедно за едно що-годе продължително време.

  И всъщност това е, което наблюдаваме сега на политическата сцена.

 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#80:"aboto"] се иска премахването на ГЕРБ[/quote]
  Абсолютно погрешно мислене - повечето българи искаме ГерБорисов да променя статуквото към добро Не да го пази!!!!!

 83. 83 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Аз съм от останалите, които искат просто да се маха и да отиде при бай Ставри

 84. 84 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#82:"dobrich"]Абсолютно погрешно мислене - повечето българи искаме ГерБорисов да променя статуквото към добро Не да го пази!!!!![/quote]

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Нали ,не се шегувате?!
  PS Прегледайте си постовете.

 85. 85 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 237 Неутрално

  БКП още е на власт.С всички възможни мутанти.И дори нови избори не ни оправят.Нужна е нова конституция и нови хора.Това за съжаление не го виждам в обозримо бъдеще.

 86. 86 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#81] от "glog":

  И друго - Радан не иска да управлява ,защото това носи отговорности - той иска да критикува и да стой от горе (желание за президент в парламентарна република) ,иначе щеше да е на мястото на Кунева.

 87. 87 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Стабилизиране под формата на ЗАСТОЙ

 88. 88 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  Как ГЕРБ стабилизира България? Като прилага, на дело, девиза - отлагай и живей!

 89. 89 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#7] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":
  Точно така е при демокрацията - избирателите решават.
  Който не си харесва избирателите - има право да си смени избирателите, като отиде на друго място.
  Който не си харесва избирателите може да се опитва да ги убеди, че е прав. Ако е некадърен - каквито са у нас са умните, красивите и готините - започва да ги хули, да ги нарича скотове , смотани, скапани и да хленчи като вдовица за....., и да обвинява всички други за собствената си немощ
  Така е при демокрацията. Който не може - не може . И гледа отстрани - историята го потвърждава

 90. 90 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Масов протест (според Смилов) - протестиращите могат да се съберат около една маса.

 91. 91 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#4:"Флашка"]Мъдрецът сочи луната...а "другият" гледа пръста Му
  [/quote]

  Или "Шефа". Пародия!

 92. 92 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#66] от "dobrich":

  Всъщност, ако може да ми обясните, как точно пречи Кънев и с какво...?! Как точно го прави, много ми е интересно?!
  Не съм забелязал да хванал някой министър, да го е притиснал до стената и, опирайки му нож в гърба, да му казва: Няма да мърдаш, никакви реформи!
  Въобще, как можеш да пречиш ня някой, който има цялата власт и ресурс на държавата в ръцете си?! Как...?

  Бивш tww09306483.
 93. 93 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#64:"pensioner1945"]Единствения истински опозиционер остана СИМЕОН САКСКОБУРГ и НДСВ - те са извън парламента. [/quote]

  Кой ..., Червения Цар ли?
  Да си стои извън парламента. Най-добре и по-далеч от България!

 94. 94 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote]Стабилизирането на банковата система след фалита на КТБ е такъв пример – успехът бе, че се избягна заразяването на други банки.[/quote]
  Временно, временно!
  Други банки всъщност са първо източника на конфликта между Д.П. и Ц.В., но скоро и тяхния ред ще дойде!
  Време е за наказания!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 95. 95 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  КОЙ подбира архивните снимки към статиите в "Дневник"?Въпроса ми е към редакцията,очаквам отговор...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 96. 96 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ГЕРБ стабилизира бизнеса на своите хора! ГЕРБ стабилизира бедността! ГЕРБ стабилизира раждаемостта при циганите! ГЕРБ стабилизира партийните си структури! ГЕРБ стабилизира корупцията,битовата престъпност,духовния упадък на обществото... Всичко стабилизира!!!

 97. 97 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Весело

  [quote#2:"qwertqwert"]нямам намерение да чета повече. [/quote]
  Петка не читател, Петка коментатор!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 98. 98 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#84] от "aboto":
  Разбира се че се шегувам Борисов пази статуквото повече от ясно е!

 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#92] от "tww09306483":
  Ти чете ли ми теста та твърдиш подобно нещо

 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело  До коментар [#89] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  избирателите решават - Абе те и в Русия и в Гърция решават Но полза от тяхното решения НЯМА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK