Изборите в Германия и европейското единство

Ангела Меркел

© Associated Press

Ангела МеркелТекстът е от блога на политолога Огнян Минчев


Изборите в три федерални провинции на Германия от неделя – 13 март, очевидно показват отдръпване на избирателите от управляващата партия на канцлера Меркел – ХДС, още по-силно отдръпване от втората по величина партия в управляващата коaлиция – ГСДП и сериозен успех на все още умерено дясната Алтернатива за Германия. Резултатите от немските провинциални избори не са пряко сводими към политическия баланс на федерално равнище, но като тенденция са достатъчно красноречиви. Позицията на г-жа Меркел и на двете големи управляващи партии ерозира в пряка зависимост от политиката, която канцлерът и мнозинството упражняват по отношение на бежанския проблем от септември 2015 г. насам. Изводи могат да се правят на две нива.


Първо, паралелното отслабване на подкрепата за основните партии вляво и вдясно води немската политическа система до сериозни структурни дилеми. Националният консенсус по основните проблеми на управлението е едно от основните достижения на германската политика през последното десетилетие и именно този консенсус днес произвежда своя алтернатива – засега в лицето на Алтернатива за Германия, която от партия – умерена опозиция на еврозоната се превръща в притегателен център на повечето евроскептични и противостоящи на ислямизацията на страната обществени движения. До определен момент общите усилия на двете големи партии – ХДС и ГСДП ще компенсират възникването на сериозна алтернатива на статуквото. Ако политиката на правителството обаче продължи твърдо да се придържа към досегашните позиции по въпросите на имиграцията и бежанската вълна, набирането на динамика и подкрепа за анти-имигрантската и евроскептична политическа общност ще нараства до неизбежна кулминация и категорична промяна на германската позиция в Европа и света като цяло.
Оттук – второ – идват и последствията за европейския проект като цяло. Днес Европа се колебае между две алтернативи, които са еднакво опасни за нейното интегрирано бъдеще. От една страна са силите на статуквото – утвърдените европейски елити, доминирани от бюрюкратичния централизъм на Брюксел и ценностно-идейната хегемония на постмодерния либерализъм. Всеки опит това статукво да бъде променено среща стандартизирания отпор – "Вие сте срещу ценностите и принципите на съвременна Европа!" Тук не помагат аргументите, че ценностите и принципите са едно, а начинът на тяхното практикуване от политическите елити – нещо друго. Още по-неприемливи са допусканията, че ако определени ценности и идеи не отговарят на променящия се свят, те може би трябва да бъдат преосмислени и преформулирани като реални политики. Ако статуквото не може да се реформира, единствена алтернатива се оказва евроскептицизмът – многообразните движения за ренационализация на европейската политика и отслабване на процеса на интеграция.


Когато евроскептицизмът прераства в Брексит, това заплашва да разклати сериозно основанията на политическия съюз между европейските държави. Когато скептицизмът на новите страни-членки от Централна Европа прерасне в управление на консервативни партии от типа на Фидес и Право и справедливост, възмутеният либерален консенсус на Брюксел говори за "авторитаризъм" и "популизъм". Но Британия и досега се е държала настрана както от Шенген, така и от еврозоната – специалният й статут във или извън ЕС няма да бъде край на политическия съюз на континентална Европа. Новите страни-членки от Централна Европа са в стадий на развитие и утвърждаване на своите национални държави и национални общности, поради което те органично не приемат решаване на своите или на европейските проблеми чрез ексцентричните методи на форсираната имиграция от Африка и Близкия изток в Европа. Но Централна Европа е достатъчно пряко зависима в своето икономическо развитие от "германския мотор" и въобще от инвестициите, идващи от Запад, за да се противопостави цялостно на политически интегрирания ЕС.


Когато обаче евроскептицизмът вземе връх в Германия – като следствие на бежанската политика на канцлера Меркел, или в опозиция на дългосрочния миграционен пермесивизъм, диктуван от поредица правителства и от либералното обществено мнение, тогава политическият проект за единна Европа ще се окаже истински заплашен. Начинът, по който г-жа Меркел управляваше гръцката криза бе много непопулярен, но единствено възможен – едва ли немското общество би приело да покрие дефицитите не само на Гърция, но и на следващите след нея Италия, Испания, Португалия Начинът, по който днес г-жа Меркел управлява бежанската криза несъмнено е популярен сред все още широки кръгове на либералното обществено мнение в Германия, но резултатите от изборите в трите провинции показват, че тази популярност в най-добрия случай сериозно намалява. Обществените ориентации по основни проблеми са устойчиви и дългосрочни, но това не е непременно добра новина за либералното статукво. Веднъж променени в посоката на скептицизъм спрямо европейския проект за политически съюз, тези ориентации няма бързо да се възстановят в посока на подкрепа за обединена Европа.


Европейският проект е заплашен сериозно от две противоположни посоки. От една страна е политиката на статуквото, която превръща ценностите на постмодерния либерализъм във фетиши и отказва да се съобрази с напълно реалната заплаха безконтролната имиграционна вълна да помете крехките структури на европейското политическо единство. От друга страна единствена алтернатива на този либерален пермесивизъм на управляващите Берлин и Брюксел елити е набиращият сила евроскептицизъм, който все по-определено е насочен срещу политическото единство на европейския проект и изисква ренационализация на нарастващ брой европейски политики. И така – раздружаване или блокада на интеграционния проект, управляван чрез хегемония на постмодерните либерални елити на Европа?


Необходимо е да се потърси – и да се намери умерена и прагматична дефиниция на общия европейски интерес, подчинена на либерално-демократичните ценности и принципи на съвременна Европа, но създаваща база за успешна, гъвкава и ефективна политика на обединена Европа спрямо предизвикателствата на съвременния свят. Съвременна Европа се нуждае от по-консервативна, но общоевропейска – еврооптимистична политическа платформа за разрешаване на ключовите въпроси на сигурността, политическото сътрудничество и единство около общия интерес на интегрирания континент.


Ескалацията на миграционната криза трябва да се пресече. Опитът половин Африка и Азия да бъдат докарани на европейска територия трябва да бъде спрян още днес – за да не бъде късно утре.
Ефективността на институции като Шенген и Фронтекс трябва да се засили до пълноценна способност за охрана на европейските граници. Процесът на предоговаряне на общите политики трябва да се окуражи. Както статуквото, така и раздружаването на ЕС са неприемливи – необходима е промяна на общоевропейско ниво. На тази промяна ще се съпротивляват както днешните елити на статуквото, така и техните опоненти – евроскептици на национално ниво.


Възможно ли е в рамките на един общоевропейски демократичен процес да дадем път на трета възможност – обединена Европа, центрирана около по-умерен баланс на ляво и дясно, на либерално и консервативно, което би приближило политически Стария континент до практиките и идейно-политическите баланси на другите демократични страни в света?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  "Ескалацията на миграционната криза трябва да се пресече. Опитът половин Африка и Азия да бъдат докарани на европейска територия трябва да бъде спрян още днес – за да не бъде късно утре."

  ++++

 2. 2 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хубаво е да се отбележи, че въпросните три провинции са източни във всеки един смисъл...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Отново силен и съдържателен коментар на Огнян Минчев.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Не е нужно да откриваме топлата вода. САЩ имат емиграционна полиция. Австралия лови мигрантите в океана и не ги допуска на своя територия.

  подпис
 5. 5 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сравнително вярна в констатациите си, статията на практика не предлага реална алтернатива на политиката, която ни е докарала до това положение. Той апелира към разума, който го няма, защото европейските политици, национални и наднационални, в държавните и в общоевропейските структури на ЕС, мислят с мантри и лозунги, а не с разум. С измислени ценности, а не с реални интереси. И са се вживели в досегашната си политика, с която са израстнали и са се издигнали, от която не искат, а понякога и не могат да се откажат, просто защото те това знаят. И това могат.

  Единственият реален начин за да се оправим, е бърза смяна на управляващите. Тоест, бърза промяна на това, което Огнян Минчев иска да запази. Издигане на висше управленческо ниво на политици и държавници с друг начин на мислене, защото начинът на действие се определя от начина на мислене, а продължавайки да мисляят по стария начин, сегашните ни евро и държавни ръководители ще действат както действаха и до сега.

  Защото начинът на мислене не може да се смени за ден, седмица, месец или години. Защото начинът на политическото мислене, това е политическата същност на политика.

 6. 6 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 731 Разстроено

  До коментар [#2] от "forum_terrorist":
  Какво е източното на Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртенберг?

 7. 7 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ριζοσπάστης":

  Ми източни са...за Люксембург и Белгия, и за Франция Невежеството е блаженство!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  "да дадем път на трета възможност – обединена Европа, центрирана около по-умерен баланс на ляво и дясно, на либерално и консервативно"
  То това и сега го има в Германия.Ние да му мислим,дето никога няма да превъзмогнем това разделение.

 9. 9 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Еми ако трябва да се срещнат двете алтернативи, май единственото оставащо е едно пан-европейско крайно-дясно.

  Що да не се пробва.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Сериозен анализ.Следва да видим продължението....

 11. 11 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Общият европейски интерес е отстояването на светската държава - най-важният принцип, който цоциалисти, псевдоинтелектуалци и пишман правозащитници зарязаха в името на личните си интереси или от глупост и почти унищожиха. Стигнахме дотам "бежанци" да отказват работа, защото обиждала религиозните им чувства, Англия да променя датите на важни събития, защото съвпадали с рамадана, а правителства да покриват антични и ренесансови статуи, щото били голи.
  Докато не си припомним историята на Европа, няма да се справим с днешните проблеми.

 12. 12 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Неутрално

  докато в брюксел и (особено) в берлин управляват идиоти, на ес му е спукана работата. ако трябва съюзът да се разпадне, за да се отървем от политическата класа умопомрачени толерасти и да спрем великото преселение на камилари в европа - така да бъде. физическото оцеляване на европееца е застрашено от притока на средновековни диваци под безучастния поглед на малоумните западноевропейски политици.

  reddit.com/r/The_Donald/
 13. 13 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Много добър и смислен анализ и позиция на г-н Минчев. Поставил е ясно и проблема и решението му. Единствения печеливш за всички дългосрочен вариант за ЕС са примерите САЩ,Австралия,Канада. Всички те са федерални съюзи на мултиетническа основа. Или може би моделът на Швейцария - конфедерация в континентален мащаб.
  Основният проблем при подобно развитие е липсата,засега, на дясна общоевропейска интеграционистка платформа,която да поеме инициативата за структурно идейно пре-форматиране на европейския проект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK