Валенса, Горбачов и краят на свободата

Иван Кръстев

© Юлия Лазарова

Иван КръстевТекстът е публикуван в "Ню Йорк таймс". "Дневник" го препечатва от портала "Култура"


Революциите срещу комунизма в Източна Европа бяха възхвалявани като най-добрите по рода си. Преобладаващо мирни, те доведоха до удостояването на двама души с Нобелова награди за мир. Първата, през 1983 г., получи Лех Валенса, героичният лидер на полския профсъюз "Солидарност", обединил 10 милиона души; седем години по-късно лидерът на Комунистическата партия на Съветския съюз Михаил Горбачов бе удостоен с тази награда заради смелостта да признае моралния, политически и икономически провал на стария режим.


Тези двама политици – Валенса, който стана първият демократично избран президент на Полша, и Горбачов, който беше последният лидер на Съветския съюз, оттогава се превърнаха в най-ярките символи на 1989 г. Днес героичният статут на тези двама мъже, както и самото наследство на поведените от тях революции, са поставени под въпрос.
Михаил Горбачов е обвиняван, че е предал своята страна, а Лех Валенса, че е предал своите приятели антикомунисти.


В Русия на Владимир Путин отрицанието на 1989 г. е толкова силно, че когато наскоро известният и лоялен на Кремъл режисьор Никита Михалков осъди политиката на Горбачов, довела до разпадането на Съветския съюз, като "истинско престъпление", едва ли на някого му мигна окото – всички мислеха, че той просто изказва очевидното.


Новина обаче произведе един шегаджия: той се обади на Горбачов, представяйки се за Никита Михалков, който иска да му се извини. Всички се присмяха на Нобеловия лауреат, приел с благодарност извинение, което никога не е било дадено. Руснаците не изпитват носталгия към комунизма сам по себе си, те обаче копнеят за времето, в което Съветският съюз беше свръхсила. В Русия 1989 г. не е символ на победата на обществото над комунизма, а по-скоро на поражението на Москва и на унижението от Запада.


Почти по същото време, по което се случи аферата с Михалков, Институтът за национална памет в Полша оповести документи, някои от които получени от вдовицата на последния комунистически вътрешен министър, които съживиха твърденията, че Лех Валенса е бил информатор на тайните служби през 70-те години. (Той беше оневинен от специален съд при предната вълна от обвинения през 2000 г.).


Както се и очакваше, Валенса нарече документа "фалшификат", а хиляди хора се стекоха по улиците на Варшава, Гданск и други полски градове в защита на бившия лидер на "Солидарност". Но полското правителство, ръководено от популистката партия на Ярослав Качински "Право и справедливост", отказа да застане зад него, твърдейки, че "легендата на Валенса повече не може да бъде защитавана".


Може ли някой да бъде сигурен, че Лех Валенса никога не е сътрудничил на тайните служби? Със сигурност не. Много вероятно е Валенса, като мнозина други, да е сключвал множество дребни сделки с властите през 70-те години, за да си гарантира свободата след ареста заради неговата дейност в подкрепа на демокрацията.


Но демонстрантите по улиците, някои от които стари активисти на "Солидарност", също разбират, че тайните служби едва ли са имали скрупули да фабрикуват досиета, за да компрометират своите опоненти. И тези демонстранти ясно съзнават, че чудото на "Солидарност" не би било възможно без лидери като Валенса.


По-важното обаче е, че хората по улиците на големите полски градове днес защитават нещо далеч по-голямо от Лех Валенса – наследството на самата 1989 година. Те подозират, че правителството използва атаката срещу Валенса като средство за делегитимирането на либералната демокрация.


Изглежда, те са прави. Антоний Мацеревич, сегашният полски министър на отбраната, директно заяви, че досието на г-н Валенса е доказателство, че "посткомунистическа Полша е създание на тайните служби, а не на демократично избрани институции".


Трудно е да защитаваш революцията от 1989 г. в "победена" Русия. Но защо изведнъж е толкова трудно да я защитиш и в победоносна Полша, където хората са по-свободни и по-проспериращи отвсякога и където "Солидарност" е национална икона?


Иронията на днешната ревизионистка вълна се състои в това, че 1989 е отричана по същата причина, заради която тя дълго бе възхвалявана, а именно заради липсата на радикализъм. Фактът, че тя избра да интегрира старите елити, вместо да ги преследва, изведнъж се оказа не само трайното постижение на тази революция, но и нейната ахилесова пета.


Популисткият бунт, който набира сила в Полша, Унгария и други части на Източна Европа, е бунт срещу умерените и умереността. Събитията от 1989 г. се осъждат като нещо не по-различно от един добре обмислен заговор за трансформирането на политическата в икономическа власт (или както се пееше в песента на The Who: "Виж "новия бос", досущ е като стария").


Според този разказ 1989 г. е донесла освобождение не на хората, а на комунистическите елити. Те са се освободили от страха (от партийните чистки и антикомунистическите бунтове), от чувството за вина, от идеологията, от мрежите на обвързаност и дори от лоялността към нацията. Преди те имаха правото да пътуват, днес имат правото бъдат част от Запада. Преди управляваха страната, днес я притежават. Сенчестата власт на старите елити се е превърнала в крайното обяснение за всичко, което не се е случило както трябва след 1989 г. – за растящото неравенство и неосъществените надежди.


Политиката на гняв на Ярослав Качински, както и политиката на възмущение на Путин, се харесва на младите поколения, които живеят в свят, където историята няма никакво значение. Те имат Google и смартфони, но не и търпението да осмислят моралната сложност на комунистическия период, затова и нямат желанието да разберат какво точно е правил Лех Валенса през 70-те години или пред какви избори е бил изправен Михаил Горбачов през 80-те. За поколенията, които нямат никакъв личен опит от разрушителната и саморазрушителна сила на революционната политика, умереността нито е вдъхновяваща, нито е оправдана.


Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта. Това беше един благороден компромис. Но днес, когато мирът се приема за даденост, от значение е само дефицитът на справедливост.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Слаб нализ на Иван Кръстев.

  Един от най-слабите му

 2. 2 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Михаил Горбачов бе удостоен с тази награда, заради смелостта да признае моралния, политически и икономически провал на стария режим.
  -----------
  С право се предполага, че Горби е бил агент на Западните служби.
  Друга верочтност е да е изключително умствено ограничен.

  Какво направи китаеца, когато вижда 70-те години, че комунизма няма да прокопса?
  Прави реформи към по добре работещия капитализъм !

  А Горби .... разбива дуржавата !?

 3. 3 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Горбачов вместо да направи реформи так където е слаба системата на соца, тоест да се върви към пазар, часна собсвеност, пазар ... и то стъпка по стъпка, както прави китаеца след 1970-те когато Бай Дънсеопин започва реформа в Китай, ...
  вземе та разтури държава с 250 млн население, гиганстки природни ресурси и армия втора след САЩ !?

  Или трябва са си силно тъп или да си просто агент на ЦРУ.
  Другио обяснение няма за такава дебилия

 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Отново се потвърждава,че комунизма може да създава само демони....

 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Е голяма работа, че някой е наклепал половинати си приятели/съмишленици (примерно) важното, е че е постигнат резултата.

  Аз събрах цялата статия в едно изречение и да си призная не съм доволен. Конкретно за Валенса както си носи славата за смяната на режима, така трябва да си понесе и срама от агентурата. Малко ми напомня на нашата действителност, доносниците ги разделихме на лоши доносници и "наши" доносници! А доносниците винаги трябва да се сочат с пръст за назидание!

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1795 Гневно

  "1989 г. е донесла освобождение не на хората, а на комунистическите елити. Те са се освободили от страха (от партийните чистки и антикомунистическите бунтове), от чувството за вина, от идеологията, от мрежите на обвързаност и дори от лоялността към нацията. Преди те имаха правото да пътуват, днес имат правото бъдат част от Запада. Преди управляваха страната, днес я притежават."

  За България е неоспорим факт!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#5] от "Моди трий нищо да не остане!":
  именно ++++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":++++++++


 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Горби е измет и срам за страната си.
  Относно Валенса....през 70-те години мнозина по един или друг начин са били ''сътрудници'' на комунистическата власт.Все пак по някакъв начин трябва да се живее според условията.В демократичните страни важи абсолютно същото.Подлогите на власта винаги са по-добре от останалите !
  Мисля,че на Валенса трябва да помним борбените години.Неговия принос за съвременна Полша е огромен.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Казаното в статията е вярно. Но не е ясно защо е казано, още повече като се има предвид, че то общо взето е известно. Няма анализ, няма насочващи изводи. Просто да те е яд, че си си загубил няколко минути да я прочетеш.

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 781 Неутрално

  "Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта."

  Чудовищно и цинично признание, което лежерно ни се поднася в целофана на "благороден компромис".

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5120 Неутрално

  Всички знаем , че именно ''старите елити'' проведоха перестройката с ясна цел ''трансформирането на политическата в икономическа власт ''. Е, и ???

  [email protected]
 13. 13 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кръстев - стар комсомолски активист, върви деликатно по "острието", като добър въжеиграч! Американците не познават историята на разглежданите събития, и лесно могат да бъдат манипулирани с полуистини и недомлъвки! Далеч не всички руснаци обвиняват Горбачов, че е предал своята страна! Той ги извади от блатото "Афганистан"! А беше въпрос на време СССР да рухне икономически, щото изгуби състезанието с капитализма и хората разбрираха, че комунизмът е утопия! Големият въпрос беше, как да се избегне световната катастрофа, защото ония - тогава, бяха много по-агресивни и безцеремонни от Путин! И Горбачов е, който спаси света от катастрофата! А руснаците , с Путин, пак са я подкарали на никъде! Лех Валенса, какъвто и да е бил, свърши велико дело за поляците! Полша се освободи успешно от олигархично - путинският модел и сега се развива като демократична капиталистическа държава! Така че, г-н Кръстев, мирът е факт, а несправедливостта е относително понятие!

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 891 Весело

  Много добър анализ на г-н Кръстев! Абсолютно е прав! Дори спестява нещо много важно!
  Крайно време е да се поиска незабавна #ЛУСТРАЦИЯ на Валенса, защото е доносничел на полската Държавна сигурност. Несериозно е да се опитва да го оправдава, че е "сключвал множество дребни сделки с властите" през 70-те години. Представяте ли си? Много пъти е подхвърлял това онова на комунистите! Просто такива действия не са морални и заслужават твърдо наказание!
  А наказание е необходимо за пред гражданското общество, за да бъде то сигурно, че никой който е подпомагал престъпният комунистически режим (обявен за такъв със ЗАКОН) може да се измъкне от справедливостта, пък ако ще да има и 15 Нобелови награди!
  Трябва да се знае, че ако дори един такъв престъпник не бъде наказан, то тогава няма да можем да очакваме, че демокрацията ще победи комунизма и СССР, който живее още в сърцата на част от населението!

  Не е необходимо човек да бъде умен и красив, за да разбере тези думи. Но просто борбата с комунизма трябва да продължава поне докато плащат

 15. 15 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не не, народът навсякъде възприема много положително Михаил Горбачов. Той е икона за всички. Него го мразят сталинистите(но онзи Сталин след 46-47, когато започва Студената война, а не съюзника на Чърчил, Рузвелт или дори Хитлер). Реалния агент на чуждото разузнаване(според мен Путин е вербуван от Буш или Кисинджър) е Путин, защото той играе по свирката на войнолюбците като просто закопава Русия. Искат или не в Кремър трябва да признаят, че Русия до 2014 е продукт на Перестройката и нейните икономически и политически успехи са резултат от Перестройката.

 16. 16 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А Кръстве не разибра Горбачов и Перестройката. Затова пише тази статия, за да се ориентира в нещата.

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Да се сравняват дисидент като Валенса и комунистически диктатор като Горбачов е меко казано неуместно.Промените ,които станаха в СССР не са били насочени към постигане на демокрация,а единствено към ограбване богатствата на СССР.За целта се създават много фирми на КГБ и ГРУ,като в тези фирми се наливат огромни суми държавни пари.Куфарчетата с пари раздавани в началото на прехода не са просто мит.Тези олигарси не са направили богатството си от спестени закуски.Само,че му направиха пуч военни,които не са били включени в заверата.У нас стана същата работа като тук човека на Горбачов беше Луканов.Естествено в по-малък мащаб,защото България е много по-бедна държава.

 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Вчера прочетох статията в "Ню Йорк таймс" и макар да уважавам мнението на Иван Кръстев не бих поставил равенство между събитията в Русия и тези в Полша:

  1. В Русия обвиненията срещу Горбачов, макар и масови са в угода на управляващата ка- ге- бешка върхушка. И макар вероятно да се споделят от мнозинството руснаци сега, те няма да устоят времето и историята. И СССР се смяташе за вечен, къде е СССР сега? Това ми напомня стихотворението на Стефан Цанев за погребението на Сталин зад което вървят 300 милиона и погребението на Сергей Прокофиев зад което вървят трима. Ясно кой е по- тачен днес, не е "великият" вожд, а ВЕЛИКИЯТ КОМПОЗИТОР.

  2. В Полша обвиненията срещу Валенса са резултат от постоянното осмисляне на събитията по времето на комунизма. И нека да е така, това само ще накара хората да прочетат повече за онези времена на ужастното съветско робство. А Валенса има начин да се защити. Така се осмисля историята, нека младото поколение разбере.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#5:"Моди трий нищо да не остане!"]Е голяма работа, че някой е наклепал [/quote]
  Можеше да си спестиш фантасмагориите, ако беше прочел и осмислил това:
  [quote#0:"Стаията"]Той беше оневинен от специален съд при предната вълна от обвинения през 2000 г[/quote]

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Цитат:"Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта. Това беше един благороден компромис. Но днес, когато мирът се приема за даденост, от значение е само дефицитът на справедливост."

  Дезавуирането на личности и събития, е основен похват на политическата пропаганда. За това, трябва да се знае и анализира историята!
  Браво, Кръстев, добра статия!

 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Текстът е публикуван в "Ню Йорк таймс". "Дневник" го препечатва от портала "Култура"

  Тоест, излиза, че Дневник препечатва от препечаталия, или с други думи, Дневник си се утвърждава като треторазрядна медия!

 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#18] от "Realist":

  Чел ли си "Сблъсъкът на цивилизациите" на Самюъл Хънтингтън?
  http://chitanka.info/book/2099-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
  Разбира се, вече е малко "морално остаряла" книжка, като писана от преди 20 години, но има страхотни попадения. Препоръчвам ти я.
  Въпросът при Русия не е само до плоскостта "Сталин - Брежнев - Горбачов - Елцин - Путин". Доста по-дълбоко е. Пича залага на "религията", но не е и само до религията.
  Е, нас (българите, пък и сърбите) ни е подценил, защото не ни познава историята, но това са бели кахъри
  Добре е, и си мисля че би ти харесала

 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 891 Неутрално

  бтв. Препоръчвам я, защото е нещо като "теоритична американска разработка" на бъдещето, каквото са си представяли тогава, а и сега донякъде в САЩ

 24. 24 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Написа другарят Кръстев от Виена за ляво-либералния Ню Йорк Таймс.

  1989 г. е донесла освобождение не на хората, а на комунистическите елити. Те са се освободили от страха (от партийните чистки и антикомунистическите бунтове), от чувството за вина, от идеологията, от мрежите на обвързаност и дори от лоялността към нацията. Преди те имаха правото да пътуват, днес имат правото бъдат част от Запада. Преди управляваха страната, днес я притежават."

  Ха-ха-ха, г-н Кръстев така ли се чувствате, освободен от страха? ха-ха-ха. Като дете на виден комунист другаря Йото Кръстев главен редактор на Народна младеж? Смятате ли, че притежавате държавата?

  Това изказване е пълно с неточности - другарите не се освободиха от антикомунистическите протести нито от партийни чистки, каквито има във всяка партия. Другарите нямат чувство за вина и никога не са имали, вярно следвайки девиза на Хитлер, че съвестта е порок. От мрежите на зависимост никой от тях не се е освободил, а даже напротив всички са подвластни на компромати, досиета и куп други доказатлства и документи за мръсотиите, които са свършили докато са изкачвали стълбата на дявола. А лоялност към нацията, коя нация другарю Кръстев, съветската, руската, българската. Към тази последната те никога не са имали лоялност нямат и днес. А затова, че имат право да бъдат част от запада влизате и вие, прилигированите комунистически и номенклатурни л**ета, които дължите кариерното си израстване и развитие на връзките на родителите си. Аз искам да ви попитам вие какво сте направил по-точно, за да получите стипендия на Отворено общество през 1991, която да ви позволи да учите в Оксфорд, макар и само за година? Времето когато Луканов преведе 1 милион долара на института, а стипендиите бяха както и преди 10 ноември за избраните деца на това и онова висше партийно нищожество. И още колко получавате за членството си в Трилатералната комсия или е по-добре да попитам вашите колеги Петър Стоянов или Цветелина Бориславова.:https://www.alpbach.org/en/person/ivan-krastev/

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  [quote#22:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Въпросът при Русия не е само до плоскостта "Сталин - Брежнев - Горбачов - Елцин - Путин". Доста по-дълбоко е. Пича залага на "религията", но не е и само до религията. [/quote]

  Путин не залага на нищо което си заслужава да се следва. И комунистите залагаха уж на "науката", поне както те я разбираха, но пак се спукаха като сапунен мехур на слънце. Режимът на Путин няма никакво бъдеще, както няма и никакво бъдеще историята, тълкувана от бардовете му, като Никита Михалков.

  Руснаците могат да тъгуват за империята и робството по същият начин както Ердоган би тъгувал за турската империя. Но, историята отдавна си е казала присъдата и не в полза на двете империи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Аз лично благодаря на Горбачов за освобождението! Свободата няма цена!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЕвразиецЪТ":

  Не си познал за Горбачов. Той си заслужава Нобеловата награда както никой друг!

  Проблема на СССР е същия като на Русия - вечно недоволния, некадърен, мързелив и злобен народ, на когото все друг е виновен. Истината е, че това е прокълнат народ - кръстоска между Великата Орда и еб*иви славянки. Евразийска съдба...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 28. 28 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#9:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Горби[/quote]
  е единствения нормален човек станал лидер на Русия/СССР от 100 години насам.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 29. 29 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Интегрирането на старите тоталитарни функционери след демократизацията е както неминуемо така и изключително проблематично. Подобна е била ситуацията в следвоенна Германия (не само западна но и източна, SED е първата партия която отваря врати за бивши членове на NSDAP). Просто няма как да подмениш при една политическа промяна, пък била тя и радикална, ей така изведнъж целия държавен апарат. Или пък рискуваш гражданска война. От друга страна има сериозни основания за съмнение в демократичните убеждения на стожерите на тоталитарната система.
  Затова и целта трябва да бъде сериозно критично занимание с историята, даване на публичност на престъпленията на режима, осъждането му и бано и постепенно сменяне на старите муцуни. Както това става в Германия между 60те и 80те години и както това става в ЦИЕ до сега.
  И проблемът с някои дяснопопулиски движения в Полша, Унгария но в различна форма и на други места включително и в "милата родина", е че те не просто с право се дистанцират от соц-наследството (и то често доста условно), а отричат изцяло плуралистичната демокрация. Известно е че за редица високи функционери на Фидес, идеал представлява режима на Хорти, а не демкрацията. И това води до доста гротескни картинки, партии отново да се обявяват за единствени представители на "народа", да обявяват другите за национални предатели, да отричат принципно коалициите и компромисите, а понякога дори и конституционния ред и институции. И тези намират привърженици в реалните или потенциални лузъри 1) на прехода и 2) на глобализацията. Или с две думи тези които не се справят с предизвикателствата на днешния свят и искат някой със силна ръка да оправи нещата, което пък е в пълно противоречие с модерната демокрация и основополагащото за нея разделение на властите и взаимен контрол.
  И да това като че ли има все по малко общо със соца, освен в липсата на политическа култура сред бившите тоталитарни страни. Забележително е че и сред върлите антикомунистически партии като Фидес има и на най-високо ниво представители на компартията.

 30. 30 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 668 Разстроено

  [quote#2:"ЕвразиецЪТ"]Какво направи китаеца, когато вижда 70-те години, че комунизма няма да прокопса?
  Прави реформи към по добре работещия капитализъм ! [/quote]
  Забележително е, че редовно се срещат множество хора които да дават за пример китайския модел като че ли е бил по добрият вариант за "преход". Единственият проблем е, че много трудно ще намериш критична маса, а камо ли мнозинство, българи, руснаци или поляци, които да са готови или дори да предпочитат да живеят в система като китайската, а не в днешна Европа с всички свободи и неограничени възможности които имаме...
  Другото са празни приказки на хора които не се справят с възможностите и динамиката на днешния свят.

 31. 31 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбалан":

  ако не и за цялата история на Русия.

 32. 32 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЕвразиецЪТ":

  .....Какво направи китаеца, когато вижда 70-те години, че комунизма няма да прокопса?
  Прави реформи към по добре работещия капитализъм ! ....

  Пропусна само да отбележиш че преди китайските другари да поемат по този славен път, помачкаха с танкове и постреляха по 100тици хиляди студенти мирно протестиращи на площад Тян Нян Мън. После години гонеха доизбиваха и опандизваха останалите. Но от друга страна какво значение има тук някакво си друго мнение или живот.

 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 668 Любопитно

  [quote#11:"forza"]Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта.[/quote]
  Колкото и да ненавиждам комунистите набутали в лагери дядовците ми и редица други роднини, и чисто емоционално да ми се иска по яко възмездие, трябва да отбележем че 1989 това беше далеч по-добрият вариант пред гражданска война и "да дойдат танковете". Мисля че много хора които се пенявят срещу мирния преход не съзнават колко грозно можеше да свърши цялата работа. Същата година имаше и демонстрации на един емблематичен площад в Пекин и всички знаем как свършиха нещата.
  Което с нищо не оправдава, че специално у нас в следващите години се случи прекалено малко, за да се скъса с комунистическото минало. Това трябваше да стане интелигентно, с много публичност и осветляване на безбройните грозни страни на соца, с постоянство, умисъл без прекалено кипящи емоции и без рязки движения. професионално...

 34. 34 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЕвразиецЪТ":

  Горбачов имаше две възможности - или да запази СССР в познатия му вид с танкове и ракети, демек по сталинистки, или да остави хората сами да изберат пътя и то не само в тогавашните съветски републики, но и в целия СИВ. Разбира се за путинофилите като теб, девизът е: "По-добре милиони отнети животи, отколкото милиони отнети квадратни километри." Е, Горбачов слава богу нямаше този сатрапски начин на мислене и се оказа ЧОВЕК.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#29] от "antikommunist":

  При всяка по – радикална смяна на голяма част от ценностите в едно общество,"изгарят" покрай сухите дърва и влажните. Покрай лузърите и честни,трудолюбиви и почтени хора. Много "интелектуалци" не могат да разберат,че всяка Промяна се заплаща с кръв. Така е устроен светът.

  В Западна Германия,(за разлика от Източна,забележете!),след ВСВ бяха осъдени и вкарани в затвора ХИЛЯДИ нацисти,най – вече тези,които са участвали в организирането и управляването на концлагерите. В България доколкото си спомням,делата срещу садистите,убийците и палачите в българските,комунистически концлагери,стигнаха до задънена улица. Много "интелектуалци" не могат да разберат,че всяка Промяна се заплаща и трябва да се заплати с кръв. Така както на всеки седем години,човешкият организъм подменя старата си кръв,с нова.

 36. 36 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 442 Любопитно

  „Иронията на днешната ревизионистка вълна се състои в това, че 1989 е отричана по същата причина, заради която тя дълго бе възхвалявана, а именно заради липсата на радикализъм. “
  Не е вярно, г-н Кръстев. Това е само допускане. Ще ползвам опита си на философ.
  Русо, пък и в по-различен аспект Лок и Хобс ясно очертават принципа на върховната власт на всеобщата воля. И да не се впускам в реминисценции и анализи по отношение на философията на правото и етиката, просто ще подчертая, че днешният човек се подава на нея самата, а не както Вие погрешно твърдите, че: „Политиката на гняв на Ярослав Качински, както и политиката на възмущение на Путин, се харесва на младите поколения, които живеят в свят, където историята няма никакво значение. Те имат Google и смартфони, но не и търпението да осмислят моралната сложност на комунистическия период, затова и нямат желанието да разберат какво точно е правил Лех Валенса през 70-те години или пред какви избори е бил изправен Михаил Горбачов през 80-те. За поколенията, които нямат никакъв личен опит от разрушителната и саморазрушителна сила на революционната политика, умереността нито е вдъхновяваща, нито е оправдана.“ Това са commonsense understandings – т.е. ненаучни, традиционалистки формирани разбирания, основани, както твърди Морис Мерло-Понти във „Видимото и невидимото“ „перцептивната вяра и нейната смътност.“ Това е погрешна интерпретация на фиктивна свобода и просто хората предусещат в чисто онтологичен план, ЧЕ НЕЩО НОВО И ГИГАНТСКИ РАЗЛИЧНО ИДВА. То чука на вратата. И всеобщата воля го диктува.
  Това е лично мнение и се извинявам на всички, ако съм обидил с нещо някого. Най-вече г-н Кръстев.
  Лека вечер.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЕвразиецЪТ":

  ТЪП като всички ВАТЕНКИ.
  Горби даде възможност на всички като теб, за първи път получили паспорти от Хрушчов през 50-те години, да видят външния свят!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 38. 38 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Весело

  Няма никакво значение какви компромати за сътворени за Лех Валенса.
  Важното в случая е, че той изгони руската паплач от Полша.
  Както Рейган, икономически съкруши съветския модел.
  Путин УВЕРЕНО върви по пътя на Садам и Кадафи.
  Да му мисли главния Пожарникар на Републиката!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 39. 39 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#32] от "znaesht":

  А ти не споменаваш, че китайците направиха реформите с няколко трилиона валута от САЩ,ЕО,Япония и Корейската република.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 40. 40 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#39:"Captain Shakespeare"]о коментар [#32] от "znaesht":

  А ти не споменаваш, че китайците направиха реформите с няколко трилиона валута от САЩ,ЕО,Япония и Корейската република.[/quote]

  Несъмнено, несъмнено! Всичко стана благодарение на 2 контейнера с трилиони валута, които им изпратиха въпросните страни и ККП реши с тях да си спретне реформите. Просто и лесно.

 41. 41 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Институтът за национална памет в Полша оповести документи, НЯКОИ ОТ КОИТО ПОЛУЧЕНИ ОТ ВДОВИЦАТА НА ПОСЛЕДНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР, които съживиха твърденията, че Лех Валенса е бил информатор"

  Произходът на въпросните "документи" поражда... известни съмнения относно тяхната надеждност.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  "Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта. Това беше един благороден компромис. Но днес, когато мирът се приема за даденост, от значение е само дефицитът на справедливост."

  Както си му е реда, Кръстев е сложил поантата в края на анализа и аз съм съгласен с него.
  Само ще добавя от себе си (понеже съм скромен), че дефицита на справедливост е резултат, от не осъждането на този период, както беше осъден фашизма и същите които преди ни докараха бедите до главата, днес ни управляват главно икономически, но често в и политически.

 43. 43 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЕвразиецЪТ":

  До коментар [#3] от "ЕвразиецЪТ":

  Не приемайте толкова безкритично всичко което ви казват да пишете. Малко самостоятелно мислене няма да ви навреди.

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#39] от "Captain Shakespeare":


  [quote#39:"Captain Shakespeare"]А ти не споменаваш, че китайците направиха реформите с няколко трилиона валута от САЩ,ЕО,Япония и Корейската република.[/quote]

  При това за какви реформи става дума, реформи за сметка на милиардния народ, който "произведе" по комунистически една плеяда богаташи, а ако се проучи дефицита на справедливост сред хората...резултатите ще бъдат страшни, но ККП си е добре.

 45. 45 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  горби е първият и единствен руски сатрап, извършил нещо полезно - разруши най чудовищната империя на злото в историята.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  До коментар [#36] от "postmodernity":

  Какво е новото и различно което идва?

  klimentm
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Иван Кръстев заема все по-ясно проруска позиция. За никой вече не е тайна, че станалото 1989г в бившият соц.лагер беше планомерен планиран от КГБ преход на комунистите в капиталисти. Това което той тихичко се опитва да внушава е "Бъдете благодарни, така ви купиха свободата".

  По същество оправдава и защитава този сценарий на КГБ. И сделката на Запада защото имам усещането, че те много добре са знаели какво става и са одобрили комунистите да станат капиталисти, целият този цирк наречен "преход към демокрация".

  Първо, никаква свобода и демокрация не е сегашното. Това е гаден олигархичен модел при който ни одират кожата от гърбът, на нас и за поколения напред. По-гаден дори от социализмът защото единственото което получихме е свободата да говорим. Безпомощно да се възмущаваме без никакъв ефект. И свободата да пътуваме но поради бедност то отново е недостъпно за мнозина, също както при социализмът.

  Дупка която става все по-дълбока и измъкването от нея все по-трудно. И вместо да се възмущаваме и борим Ив.Кръстев ни призовава да сме доволни. Неясни заплахи че можело да бъде по-лошо. Какво щеше да е по-лошо, да ни трепят ли? Че нали тогава сценаристите първи щяха да увиснат по дърветата и целият им план пропадаше.

  Единственото което все още не ми е ясно е Ив.Кръстев на Путин ли се е продал? Или все още изпълнява поръчките на някоя фондация. Която изразява интересите на кръгове които искат да са си добре с Путин, а нас робите му ги дават като откуп за привилегията да печелят от бездънният руски пазар

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#42:"tsvetko_51"]"Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта. Това беше един благороден компромис. Но днес, когато мирът се приема за даденост, от значение е само дефицитът на справедливост."

  Както си му е реда, Кръстев е сложил поантата в края на анализа и аз съм съгласен с него. [/quote]
  Кое одобряваш, че продадоха доверието ни, че ни направиха отново роби? Че живяхме в лъжа толкова години и мъчително слой по слой махахме обвивката на тази лъжа докато разберем истината. Че никаква демокрация не е това а отново сме роби.

  Разбрахме я твърде късно, с цената на загубени 25г, с цената на загубената вяра че е възможен какъвто и ще да е успех защото неизменно всеки път когато си казвахме "Край, победихме" ни срещаха новият слой лъжа и новите изпълнители на Сценарият. С цената на изгубените възможности да се преборим докато те бяха още слаби а ние все още имахме енергията и вярата да се борим. И Кръстев го одобрява това, казва да сме доволни от тази лъжа. Било благороден компромис.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "forza":

  Абсолютна си прав! Този път Кръстевото е право в десетката.

 50. 50 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "Fred":

  Фред и мен ме е яд щото ми минаха най- хубавите години ама е важно какво правим не какво сме могли да направим. Най- важното е всички да проумеем какво се е случило какво се случва и какво искаме да се случи.

 51. 51 Профил на Prokopieff
  Prokopieff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Че Лех Валенса беше сътрудник на службите е факт. Че получаваше пари от администрацията във Вашингтон, за да предава интересите и стремленията (колкото и утопични да бяха те) на работниците от "Солидарност" също беше факт.

  Не случайно вече на всички в Полша и от ляво и от дясно им е писнало от него. Идването на власт на десните радикали в страната е именно следствие от опортюнистическите действия на такива като Валенса в миналото, а не нещо различно. Та нали още самия Ленин предупреждавал, че люшканията и криволиченията на "дребнобуржоазния" псевдореволюционер, който се опитва да си присвои революционното дело от името на пролетариата, неминуемо разчистват пътя на политическата реакция. Оттук и "краят на свободата", от който се жалва авторът на статията.

  Докато Валенса беше неморален, то Горби, за разлика от него беше наистина добронамерен, но наивен...

  Дай България + Рада Дълб. = Вечна Нетрадиционна Любов
 52. 52 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#45] от "Катерина Стоева":

  Горби е последният руски държавен глава, който може да бъде наречен сатрап.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 54. 54 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Първо, това е абсолютното и тотално забравяне на истинското знание и всеобщата идиотизация на света. Погледни само психологията – факти, идващи от философията преди 1000-2000 години сега ни се предлагат като нещо ново появило се за първи път . Хората предусещат това и колкото и да са интелектуално окастрени са напълно наясно, че ги чакат The Real Dark Ages...

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 55. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#24] от "doxen":
  Поздравления за отговора към материала на Кръстев! Съмнявам се, обаче,че ще си направи труда да отговори на въпросите Ви....

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  До коментар [#54] от "postmodernity":

  Но нали "варварите идат" звучи много отдавна , не че нещата днес са много обнадеждаващи, но сме успявали да оцелеем все пак.

  klimentm
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  "Иронията на днешната ревизионистка вълна се състои в това, че 1989 е отричана по същата причина, заради която тя дълго бе възхвалявана, а именно заради липсата на радикализъм."

  Иронията е, че обществата (в Полша, България, Русия) имаха по-висок темп на икономическо развитие при гадния комунизъм в сравнение със "свободната пазарна икономика". У нас е поговорката е "от трън та на глог".

  "Сенчестата власт на старите елити се е превърнала в крайното обяснение за всичко" Така де, нали с нещо трябва да се извинява некадърността на либералите. Досущ кат Баце - все предишните виновни. Дори е забравил, че е бил част, дори три части (като глав. секретар, кмет и премиер) от "предишните".

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбалан":

  Прочети "Златото на партията"на Игор Бунич и после кажи дали си на същото мнение.

 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  "Иронията на днешната ревизионистка вълна се състои в това, че 1989 е отричана по същата причина, заради която тя дълго бе възхвалявана, а именно заради липсата на радикализъм. Фактът, че тя избра да интегрира старите елити, вместо да ги преследва, изведнъж се оказа не само трайното постижение на тази революция, но и нейната ахилесова пета.
  Популисткият бунт, който набира сила в Полша, Унгария и други части на Източна Европа, е бунт срещу умерените и умереността."

  Това е основното послание на статията. Имената и на Валенса и на Горбачов са само за илюстрация. Жалко, че почти всички коментари се занимават с илюстрацията.

  подпис
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#33] от "antikommunist":
  "Мисля че много хора които се пенявят срещу мирния преход не съзнават колко грозно можеше да свърши цялата работа."

  Къде беше грозен преходът. В Германия и Япония осъдиха сатрапите. Не всички но моралната присъда е за всички фашисти. Превърнаха нацистките концлагери в места за поклонение, а какво стана с комунистическите концлагери. Дори и днес децата не учат за зверствата на комунизма.

  подпис
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  "Героите на 1989 г. изтъргуваха мира за несправедливостта. Това беше един благороден компромис."

  Много често войните се водят заради справедливостта. Справедливостта това е свободата.Да се изтъргува справедливостта заради мира , това означава робство. Кръстев ми пада в очите още повече, като казва ,че това било благороден?! компромис.

  " Събитията от 1989 г. се осъждат като нещо не по-различно от един добре обмислен заговор за трансформирането на политическата в икономическа власт на комунистическите елити."

  Това ли е благородния компромис комунистическите престъпници не само да не бъдат наказани , но да продължават да управляват, този път притежавайки не само политическата , но и икономическа власт?

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  "Не си познал за Горбачов. Той си заслужава Нобеловата награда както никой друг!"

  "Горби е единствения нормален човек станал лидер на Русия/СССР от 100 години насам."

  "Горби е последният руски държавен глава, който може да бъде наречен сатрап."

  Цитати на "Торбалан"

  Горбачов нито заслужава Нобеловата награда , нито е "единствения нормален човек станал лидер на Русия/СССР от 100 години насам", нито е "последният руски държавен глава, който може да бъде наречен сатрап". Горбачов е сатрап като всички преди него генерални секретари на КПСС и затова не заслужава , даже е позорно да му се дава Нобелова награда за мир. Не трябва да забравяме ,че той беше човека който в противоречие на призива му за гласност скри от света чернобилската авария и по този начин зарази милиони хора по света с радиоактивно замърсяване. Горбачов беше този , който потуши националистически митинги и демонстрации с кръв , като изби десетки хора в Грузия и Латвия. Горбачов нагло излъга Тачър ,че СССР не подпомагал стачките на миньорите в Англия, лъжа , която беше разкрита години по-късно от Буковски, който се беше добрал до архивите на Кремъл. Елцин беше този , който разтури СССР и който се опита да прави демокрация в Русия, не Горбачов.


 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  1989 е първата ми голяма година в моя живот. Тогава завърших училище. Вместо бал отидохме на екскурзия в ГДР. Видях с очите си берлинската стена. Вярно, че в края на годината влязох в казармата, но там видях как пада същата тази стена (новините на БНТ се гледаха задължително).
  Тогава станах пълнолетен и всичко възприемах с много емоции. Горбачов, Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, Хелмут Кол ми бяха любимци. Горбачов не случайно го слагам на първо място. Тогава бях и голям русофил.
  За жалост руснаците така и не дораснаха за Горбачов.
  А за още по-голяма жалост ние няма за кого да дорастем.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 279 Весело

  Браво на Кръстев, откакто поумня и почна да пише политкоректно гледам, че косъмът му се е загладил!

  Ма че пише далеч от истината, по-принцип е смесил откровени лъжи и полуистини, не го е еня, трябва да се преживява някак!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 65. 65 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "antikommunist":

  ++++

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 66. 66 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":

  ААААААААААне, този път ще е абсолютно тотално и завинаги. Виж какво пише Волгин тук: „Хубаво, ще кажете вие, това е политиката на висшите европейски и американски елити. Ние, обикновените хора, какво общо имаме с това? Ние сме напълно невинни. За жалост, имаме общо. Не сме невинни, защото в продължение на десетилетия с бездействие или незаинтересованост подкрепяме същите тези елити. Отдали сме се на един елементарен хедонизъм, на перманентно обикаляне на кръчми, концертни зали и стадиони и сме убедени, че така сме постигнали върховното щастие. На практика, признаваме това или не, ние също сме отговорни за престъпленията, извършвани от тези, които ни управляват. Вместо да се борим за ограничаване на безконтролната власт, практикувана от бизнес и политическите елити, ние сме потънали безнадеждно във фалшивия рай на консуматорството. Така че, да, колкото и да е тъжно, трябва да го признаем – ние също сме виновни.“
  Искаш кеф – на ти кеф! Но кефът, както пишат още редица философи, умъртвява най-същественото – волята за знание. Ненапразно Гьоте пише „Фауст“, а именно – за да покаже, че само страстта към знанието е вечна. Другото са просто глупости. Световното население, т.е. популацията си избра кефа...Толкова!

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK