Стратегията на Борисов за Банско

Кабинков лифт в Банско

© Юлия Лазарова

Кабинков лифт в БанскоПисна ли ви от темата "втора кабинка на Банско"? На мен отдавна.


Преди дни обсъждахме казуса с приятели (за пореден път) и изкристализира следния извод. Агонията вече се дължи само на един човек – премиерът Бойко Борисов. Като се замислим решението в която и да е посока зависи единствено от него. Той не обърна внимание на договорката в междуведомствената комисия за удесеторяване на площта на концесията, като заяви, че ще даде съгласие само ако двете спорещи страни се споразумеят. Което означава, че никой друг няма крайната дума в казуса. Решенията в България се вземат само от един човек. Както се видя и от случилото се с къмпингите, и от спирането на обществени поръчки. "Те забъркват кашите, аз ги оправям", трябва да е посланието, което стига да хората.


Протакането в Банско е в интерес на премиера
както и да го погледнем. В момента и концесионерът, и коалицията между еколози и граждани се надяват той да заеме тяхната страна в спора. Съответно децибелите на конфликта помежду им се увеличават до пръсване и той става безсмислен за страничните наблюдатели. Всички чакаме Борисов като същински Цезар да посочи с палец нагоре или надолу дали концесията ще живее или не. А той мъдро отлага решението си, защото по този начин държи спорещите. И се извисява над техните вече странни за публиката ежби. Като ги кара да вадят все по-причудливи аргументи за защита на тезата си.


Изчакването е единственият правилен ход на Борисов. Разсичането на възела в полза на "Юлен" ще означава улични протести, а във вреда на концесионера – ще настрои срещу кабинета финансово силни хора с дебели контакти по върховете. И двата сценария са нежелателни за премиер. Поведението му е характерно за човек, който не може да носи отговорност. В крайна сметка


решението за предмета на концесията трябва да бъде взето от двете страни в договора


– държавата и концесионера. Така че няма как еколозите да бъдат обвинявани за липсата на развитие – те не са страна. Служат само за оправдание за нерешителност. Тезата "Да седнат да се разберат" е удобна, но нелогична и мекушава. Най-страшният за Борисов вариант е спорещите да кажат – спираме с конфликта и чакаме държавата да реши променя ли концесията, разтрогва ли я или я остава каквато е.


Вредата от бавенето не е само задълбочаване на конфликта между две групи, но и изместване на общественото внимание от наистина важните проблеми. И спиране на разговорите за корупция, доклада на Европейската комисия, съдебна реформа, трупането на дълг и най-вече – разговора за това в каква България искаме да живеем след 20 години.


Казуса за мен като член на "Зелените" е ясен. Имаме договор за концесия с "Юлен" – акционерно дружество с краен собственик кипърски гражданин на социални помощи. Според някои държавни ведомства площта на концесията е надвишена с 65%, според други няма доказателства за това. Тази сива територия е прекрасна почва за виреене на бизнесмените от 90-те години, отличаващи се основно с дебели контакти с който е на власт. Но е и сред основните причини България да остава встрани от погледа на сериозните инвеститори. Та този концесионер сега претендира да получи права върху десетократно по-голяма площ, за да развива зимен туризъм. Всъщност не той.


Никой не е виждал очите на собствениците му


Вместо тях, по телевизионните студиа гастролират лица, разкрити от комисията по досиетата като бивши агенти на Държавна сигурност, които пламенно го защитават, но през цялото време твърдят, че нямат нищо общо с него. Честно казано, ако виждаме страната ни да се развива като приятелска икономика от олигархичен тип като през 90-те, тезите им са ни изключително близки. България е поставена на картата на ски спорта, създават се работни места, влизат инвестиции, създаваме шампиони в сноуборда, идват туристи, повече деца се учат да карат ски. Е, балонът на недвижимите имоти в Банско се спука по-силно и от този в Слънчев бряг, но това е пазарната икономика – инвеститорите в крайна сметка губят собствени пари.


Напълно логично заради липсата на решение е и изместването на темата от аргументи за и против втора кабинка до "алчността на зелените олигарси". Трябва да окаляме противника, за да го свалим на нашето ниво на компроматна война - там, където ни е силата. Според мен еврофондовете биха били много полезни точно за сферите, към които са насочени – опазване на биоразнообразие и екология, строителство на инфраструктура, земеделие, селски райони, малки и средни предприятия. Дали тези огромни за нашата икономика средства се "усвояват" неефективно? Безспорно. Дали е разумно да се харчат пари за опасване на редки видове? Разумно е. Дали разходите за това са завишени? Възможно е. Като тази сфера не се отличава по нищо от всички останали, в които се "усвояват" пари от Европа. В крайна сметка алтернативата на това Брюксел да похарчи N милиона лева за лалугери в България е да похарчи също толкова пари за лалугери във Франция. А не да увеличи доходите на пенсионерите например. Независимо кое от двете ни се струва по-важно.


Да се слага клеймо на цяла професия обаче е горе-долу като да се каже, че заради КТБ всички банкери са мошеници. В никакъв случай


аргументите за усвояване на пари по екопроекти не могат да послужат като индулгенция за втората кабинка


Лично аз нямам против да се построят и втора, че и трета кабинка на Банско, както и в други курорти, стига да са изпълнени всички нормативни изисквания. А не да се изменят закони, така че да паснат на желанието на анонимни инвеститори. Именно промените в законодателството в интерес на определени хора, а не от принципни съображения, са причина за това страната ни да бъде сочена като лошо място за вложения на капитали. Освен, разбира се, от компании, създали си пътека до властта.


Да напомним, че КТБ фалира заради слабия контрол на "Банков надзор" и прекомерните експозиции към свързани лица. Нямаме нужда от повторение на случая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Изводът ли!?!
  Поредният такъв , с казусът Банско, е че е време да си върнем инстититуците( и държавността), т.е. да задвижим атрфиралата от Борисовото безвремие, субординация, отговорност , права и задължения на всички по веригата, наречена държавна администрация, в инъче декларираната от самия Него т.нар. демократично развиваща се България..

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2686 Весело

  На господин Борисов стратегията е да няма определена стратегия.

 3. 3 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Весело

  Стратегията му е за момента .Е , съответно след максимум 2 часа се променя , според това дали аджеба няма да се сберат 5 души да протестират .
  На другия ден пак сначале

 4. 4 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 466 Неутрално

  статията ми хареса. крайно време е да се вземе решение. каквото и да е.

 5. 5 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Толкова ни писна, но всичко тече... и Борисов ще се оттече, но след него ще остане много кал и тиня.

 6. 6 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Стратегията е Аралмбене докато уредим човеко со големио тумбак и неговото ченгенце-банкер

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Някои казват, че стратегията на Борисов е като "плаващи пясъци", днес са тук, утре - на друго място.
  Аз обаче мисля, стратегията му е много последователна - в услуга на тези, които са го овластили и издигнали до тези висини!

 8. 8 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Нека да има втора кабинка, но на друг концесионер - защо не общината, та с приходите от нея да си пооправят барем малко калта в бившото китно градче?
  Този концесионер само обогатява определени дебели частни интереси.

 9. 9 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#8:"Камен"]

  Нека да има втора кабинка, но на друг концесионер - защо не общината[/quote]
  Не е пречка концесионера , а кабинката . Някой не иска Банско да се развива . Па може да е някой конкурент . Кой ли може да е ?
  Като че ли въпроса не е много труден

 10. 10 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#8:"Камен"]Нека да има втора кабинка, но на друг концесионер - защо не общината, та с приходите от нея да си пооправят барем малко калта в бившото китно градче?
  Този концесионер само обогатява определени дебели частни интереси. [/quote]

  Проблемът е, че зелените в борбата си срещо олигархията съсипват и възможността за един здравословен компромис между бизнес и пририда.

 11. 11 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Зелената мафия отново атакува. Сега пък Бойко им бил виновен. Как точно е виновен Бойко за това, че в България някакви дървета спират възможността за развитие на честен бизнес. Имаме едни добри природни дадености, ами да ги използваме. Всички ще спечелим от това да има повече писти на Банско. А така и така колко са хората, които се катерят по Пирин. За шепа баир будали се спира възможността Банско да се превърне в Аспен например.

 12. 12 Профил на psivaylo
  psivaylo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Камен":

  Общината и сега е съсобственик в Юлен, т.е. частично и на кабинката. А защо пак говорим за втова кабинка и че някой пречел - ами Юлен най-накрая защо не направи законовите постъпки да си направи кабинка. Защото знае е, че законът не е на негова страна и иска да си нагласи закона и правилата според проекта. Той между другото е за доста повече от втора кабинка, ама е неудобно да го опишат публично в медиите, защото и малкото, които им се връзват, може и да размислят (не говоря, разбира се, за зависимите от Юлен).

 13. 13 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Неутрално

  @Проблемът е, че зелените в борбата си срещо олигархията съсипват и възможността за един здравословен компромис между бизнес и пририда. # цитат на коментар 10 от Ал Бънди
  ==========================================
  Въпроса е кой олигарх стои зад 20-ната креслювци от Орлов мост
  А по черноморието с кой олигарх се борят ? Излиза от тук таме информация че именно едрите хотелиери станали такива през мутренските времена спонсорират платените екопротести , за да нямат конкуренция

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  "Поведението му е характерно за човек, който не може да носи отговорност."
  Добре е повече хора да го разберат.

 15. 15 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#11] от "kai":

  И защо само в Банско.Като цяло планинския туризъм има голям потенциал в България и ще голяма грешка ако не го развиваме.
  Разбира се трябва стратегията да бъде изготвена заедно с природозащитните организации,а не зелените да са контра на всичко и за всяко нещо да плашат с протести.
  Тях сякаш основно ги интересува кой е концесионера,а не какво искат местните,предприемачите и любителите на този вид туризъм и спорт.

 16. 16 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#15] от "tosho_toto":

  Точно така. Пък и все пак не трябва да слагаме всички "природозащитни" организации под един знаменател. Някой от тях имат много по-конструктивно виждане за проблема. Зелените са си една черна овца търсуща популярност за сметка на конфронтации за глупости.

 17. 17 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Неутрално  #Зелената мафия отново атакува. Сега пък Бойко им бил виновен# цитат на коментар 11
  =======================================
  Кой на кого е виновен ? Та те много добре се разбират

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  последното изречение трябваше да е първо.

  какви са експозициите на ПИБ към свързани лица?

  за мен, като гражданин на РъБъ (засега) е ясно, че от проституиращите ни институции отговор на този въпрос ще получа чак когато рухне.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  "... Имаме договор за концесия с "Юлен" – акционерно дружество с краен собственик кипърски гражданин на социални помощи ..."!

  Това изречение, казва всичко! Когато и да бъде прекратен тоя договор, все ще е късно! Борисов, естествено го е страх, няма какво повече да се обсъжда или да се мисли...!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#17:"tenevski"]Кой на кого е виновен ? Та те много добре се разбират [/quote]

  Абсолютно, ивиджа на Бойко само печели когато решава подобни простотии. А ето че сега показва достатъчно политически опит да не взима прибързано решение за този проблем. Ясно на всички е че развитието на планинския туризъм и превръщането на България в голям играч на този пазар е много по-важно от това "опазване на Пирин" за което говорят зелените. От какво го пазят този Пирин - от хората ли. Ами че те планините са за хората, и колкото повече хора, толкова по-добре - чисто икономически погледнато.

 21. 21 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Неутрално

  #Абсолютно, ивиджа на Бойко само печели когато решава подобни простотии. А ето че сега показва достатъчно политически опит# -цитат от коментар 786
  =======================================
  Явно не схванахте иронията . Тоя човек стана за смях , няма ли кой да му каже . Като се сетя че съм гласувал и съм агитирал за тоя . Па и с колата съм карал за моя сметка хора на 50 км да гласуват за герп .
  Ебаси ряпата дето съм .

 22. 22 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 187 Неутрално

  На мен ми писна от много глупости и постановки на хора, които се взимат за еколози. Не разбраха ли, че така няма печеливша страна/

 23. 23 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#21:"tenevski"]Явно не схванахте иронията . Тоя човек стана за смях , няма ли кой да му каже . [/quote]

  Това си е ваше мнение. Всеки има право на мнение. Според мен Бойко действа абсолютно правилно. Разумното решение е ясно на всеки - да се направят колкото се може повече писти. Но очевидно част от българския народ не е разумна - все пак никой не е идеален. И Бойко се съобразява и с тази част, дори само заради това да чуе доводите им - колкото и вредни да са за забогятаването на народа.

  Ние сме бедна държава и не можед да си позволим лукса да не използваме всичко което имаме като ресурси.

 24. 24 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#22:"bokalcho11"]На мен ми писна от много глупости и постановки на хора, които се взимат за еколози. Не разбраха ли, че така няма печеливша страна/ [/quote]
  Няма печеливша страна ли ???Наскоро една пикла 20 -на годишна си избираше апартамент в една фирма за недвижими имоти . На въпроса ще тегли ли заем ,бодро изстреля:
  -Ааа, не аз си имам парички. Печеля добре
  -Сигурно имате добра работа ?
  -Еми да . Работя към зелените . Садим борчета ,пазим природата и те така
  Та такива ми ти работи със #зелените#

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Очаквам строежа да започне възможно най-скоро, а загрижените за горите да искат забрана за изсичането им. Наскоро това направи Албания.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#24] от "tenevski":

  Броят мидите по Дунава.
  Получават огромни субсидии за това да спират движението и да опъват палатки пред президенството.
  Западна Европа доволно си е направила писти и лифтове, но ние трябва да запазиме 200 бора.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Бойко да ме чуе за сетен път - ако иска да управлява докато е жив, да му издигнат паметник приживе и да пеят песни за него ДА прекрати всички концесии, ДА възстанови държавата и държавността и ДА конфискува откраднатото през прехода !!!
  Ако не е способен и няма потури за тая работа - да си ходи час по-скоро !
  Бойко - ДА НЯМАШ ДРУГ ГОСПОДАР ОСВЕН НАРОДА СИ БЪЛГАРСКИ И ЗАКОНА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Статията е много добра и обективна. Г-н Борисов кога ще имаме втора кабинка?

 29. 29 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз малко не разбирам от какво точно се жалват зелените. Реално погледнато всички решения на Бойко до момента са в тяхна полза. Искаха разваляне на концесията, даде им възможност за това. Искаха да не се стори втори лифт, спря го. Сега не разбирам какво точно искат още. Според мен трябва да има диалог между всички страни, но не виждам как може да се осъществи такъв като едната страна не иска изобщо да води такъв, а само поставя ултиматуми. Тук става въпрос за много човешки съдби и не мисля, че може да се подхожда толкова лековато и детински към проблема.

 30. 30 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#28] от "evolutionary":

  Въпросът не е кога ще има втора кабинка, а кога институциите в тая държава ще си свършат работата.

  Иначе браво на г-н Панев аргументираната позиция.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Весело

  Стратегия и Борисов.....нещо не върви !
  Той си променя мнението три (3) пъти на ден.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Този човек затъва все повече и повече в собствените си зависимости.Ама така е като няма механизми за контрол.А безвремието не може да трае безкрайно.....

 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Такива надежди да има 1 - 2 - 3 години - иди дойди. Ама на 16-тата година да ги има - не го разбирам^)

 34. 34 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Нито инвеститорите са инвеститори, нито еколозите са еколози. Инвеститорите са едни тарикати, криещи се по офшорки, а еколозите са една група юристи, които са намерили разни вратички в закона за изнудване или пък са се специализирали в броенето на шишарки и усвояването на фондове. Страдаме всички останали.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#23] от "kai":

  Кое му е разумното на това да се правят още писти? Къде точно е логиката да си режеш клона?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 252 Гневно

  До коментар [#30] от "Идеологически диверсант":

  А сега някой да преброи колко от коментиралите по-горе (и по-долу) са схванали осниовната мисъл.

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  На другаря Владислав Панев от "Зелените" искам да напомня, че според техния партиен катехизис се казва "създаваме елитни проститутки в сноуборда" вместо изцяло погрешното "създаваме шампиони в сноуборда".

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Въпреки че не съм от така наречените еко талибани няма как да не се съглася с написаното в статията. А това че концесията се държи от кипърец на помощи само говори за дълбоката корупция която е прояла България.

 39. 39 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Така ли не се намери един журналист да зададе следните въпроси:
  1. Кой е Юлен? Офшорка с неясни собственици или концесионер за милиони или и двете? Какво общо има с ПИБ?
  2. Какво точно иска Юлен? Нови писти, нова кабинка, сгради на баира или повече пари? Новата кабинка е само видимата част на айсберга.
  3. Защо държавните органи не искат да спазват закона? Могат ли тези държавни органи да си представят каква вреда предизвикват?
  4. Зелените ли са най-големия проблем в така липсващата държавност? Не съм виждал зелен да не сазва закона, но и това може да се случи с новите простотии на парламента.
  5. Какво има да се разбират и да сядат на една маса без да се знае кой кой е?
  Държавата е липсващото звено в тоз спор...

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Има ли задължително условие за финансова надеждност и стабилност на концесионера в договора ?
  Ако има - спазено ли е това условие ???
  Ако няма - защо и тогава как е сключен този договор???

  ДА СЕ ПУБЛИКУВА ДОГОВОРЪТ С ВСИЧКИ ДОПЪЛНЕНИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бойко Борисов изпитва панически страх от протести, това е истината. Дори 10 човека да са, ще клекне, важното е да са достатъчно кресливи и да ги дават по сутрешните блокове, а безумните им искания са без значение.

 42. 42 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Статията е добра. Не може едни криещи се зад офшорки мишоци, да искат увеличаване на концесията и писане на закони по тяхна поръчка, когато нарушават дори настоящите закони, в разрез с всякаква нормална стратегия експлоатация на национален капитал вътре в страната. Бансктие селяци не искам да коментирам, тяхната позиция е ясна - сакат втори имотен балон, та който не е успял през първия да развърже нещо, сега да го направи.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "Камен":

  Пишеш без да мислиш. Втората кабинка струва пари, които бюджета на община Банско не е виждал за 10 години накуп

  Реално към Банско няма инвеститорски интереси освен Цековите, заради една много проста причина - няма достатъчно сняг, ниско е Поради тази причина винаги ще е слабоатрактивен, така, че не се надявайте някога да заприлича на австрийски курорт.

  Подобно на черноморските ни курорти, зимните са си в класа - алкохолен туризъм. Евтино пиене и жени. Ако някой иска да се попързаля да прокара махмурлука, ще му сипем малко изкуственяк.... и те така.

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "pluralism":

  Ами нали искахте управници дето да слушат народа? Е имате го, ама пак недоволни.

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "pro_bono":

  Механизми има. Това, че не ги разбираме и не ги ползваме е съвсем друга бира

  Както се вижда, някой определено успяват с механизмите. Други лапат мухите и мрънкат, че не им давали .... механизми.

 46. 46 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Тезата" пропуска някои ключови моменти. Първо борбата не е само за "втора кабинка", стои един готов ПУП за приемане, които ще повтори същата схема - имотен балон отново, но този път още по-мащабен и брутален - ново изпиране на едни пари. Нови километри ски писти в ниските части .....а "втората кабинка" е само кукичката на върха на дебелата корда за бълъци.

  Борисов не пуска проекта и това е добре. Първо, защото няма да има връщане назад ако това безумие се осъществи и второ, това показва, че "еколозите" са фактор, общественото мнение е фактор - независимо, че не са "страна" и нямат законови, властови лостове за въздействие.

  "Чуждите инвестиции" в Банско се броят на пръсти - всичко е препиране на пари чрез подставени собственици на български пари от "сивата икономика" и престъпните групи, ченгетата от ДС и прочие.....парите идващи от чужбина, скрити зад офшорки не си мислете, че са "чужди".

  Банско е загубено, монополът на една групировка, подпомагана директно с пари от бюджета на България убива всичко там. Във всяка държава от ЕС това е "държавна помощ" и е забранено - тук не е така. Просто държавно пазена Мафия, бананова държава от латиноамерикански тип.


 47. 47 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  До коментар [#26] от "hope":

  Никаква надежда няма за теб .... жалко!

 48. 48 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  До коментар [#24] от "tenevski":

  Не е хубаво да се лъже!
  Ако Борисов беше хан Крум езикът ти вече да е отишъл ...

 49. 49 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Весело

  [quote#11:"kai"]Как точно е виновен Бойко за това, че в България някакви дървета спират възможността за развитие на честен бизнес. ..... Всички ще спечелим от това да има повече писти на Банско.[/quote]

  Оценка към 09:30 / 16.03.2016
  -37 +4

  Ще спечелим всички ( и ти в това число) по две топки на задника си.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  В Банско по същество, няма никакъв схециален проблем, дето трябва да затруднява ББ, какъвто потенциален проблем са бежанците, например.
  Затова и ББ го е оставил да се варят "страните" в собствен сос... като са нефелни местните, например, да си прокарят исканията, те ще страдат не ББ!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#48:"Косьо Генчев"]Не е хубаво да се лъже!
  Ако Борисов беше хан Крум езикът ти вече да е отишъл ... [/quote]
  Отдавна съм се отказал да споря с балалайки .
  Щом те сърби,залагаш 1000 лв , карам те у фирмата ,брокера ,па даже ще ти дадат и имената на състоятелната #екУложка#

 52. 52 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Обективна статия.
  Кой стои зад офшорката?
  Защо всички институции и позволяват брутални закононарушения?
  Кой и разреши монопол над всички значими ски зони в Рила и Пирин плюс ски-федерацията?
  ----
  Има още много въпроси, които може би ще намерят отговор чак когато се случи случка 'КТБ2'.
  Трябва да се построи не един, а още десет лифта и не само там, а във всички планинаи, но... затова трябва да се спазват законите и екологичните правила.
  В случая с криминалната офшорка това не е налице.

 53. 53 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А бе, кое ли ни е наред, че и това...
  От една страна - кресливи "зелени".
  От друга - мафиотска концесия.
  От трета - разнебитена държава.
  А като цяло - странно общество на тарикати, мошеници, безхаберници, неграмотници, мързеливци и ... вожда ни. Един от нас...
  Да ме прощават малкото читави хора на тази територия!

  Who Is John Galt?
 54. 54 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  До коментар [#51] от "tenevski":

  А извънземните там ли ще са?

 55. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Поредното тупкане на топката ала Борисов и крясъци до припадък за някаква си "зелена мафия".....
  Няма държавни институции,няма прокуратура. Има "стабилност". Щеше да е смешно,ако не бе трагично.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Не му трябва на автора да е толкова хлъзгав. Щото снимката, която сам е показал е достатъчна. Показаното трасе е унищожило 100 хиляди 100-годишни бора. Ново трасе ще унищожи още 100 хиляди. Аз вече предложих, като искат лифт и писта, да си направят над Средногорие до вр. Паскал. Там има един висок над 2000 м гол баир. Идеален за целта. Ма те искат да карат ски във вековна борова гора. Екзотично било. И една гора от празни хотели има на мястото и собствениците леят кървави сълзи.

 57. 57 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Много добър текст!

  А това:
  "алтернативата на това Брюксел да похарчи N милиона лева за лалугери в България е да похарчи също толкова пари за лалугери във Франция."
  Трябва да е дебело подчертано, а също и да е опаковано в нещо твърдо и остро, което да пробие едни упорити кратуни.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 58. 58 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Каша. Политическа, икономическа, социална! Това е положението. И, АКО БОКО ИЗБРА ЦАЦАРОВ, ТО ''МЪДРИЯТ'' НАРОД ИЗБРА БОКО!

 59. 59 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  За Банско трябва да се разсъждава като част от интересите на собствениците на ПИБ, а Боко има интерес от всичко, в което други имат интерес. Какви са плановете за ПИБ само можем да гадаем, но със сигурност в момента се осъществява някакъв рекет.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Стратегията на Борисов е според къде духа по-силния вятър.
  Няма принципи, няма идеологии при него.
  Единствената цел-ТОЙ да командва парада еднолично.
  Жалка държавица сме....

 62. 62 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Стратегията , да няма никаква стратегия работи перфектно за Него , но само за него !!! Това е проблема за всички останали на територията , а стратегията за реформи , никакви реформи , вече е ясна за всички !

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#43] от "niakoi_si":

  И тогава що аджеба да развиваме Банско като зимен курорт?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "The_Curious":
  Не може едни криещи се зад офшорки мишоци,...
  -----------------------------------

  мишоците са руско-мишкуващи "граждани"... нещо друго неясно?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 65. 65 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#57] от "keen":

  А това:
  "алтернативата на това Брюксел да похарчи N милиона лева за лалугери в България е да похарчи също толкова пари за лалугери във Франция."
  -------------------------------- пропуск е дето не е уточнено (в проценти би било перфект-коректно) за лалугерите - християни и лалугерите -мюсулмани, лалугерите-педерасти, изнасилени, многолалугерни, лалугерскиговорящи и т.н.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 66. 66 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#26:"hope"]Получават огромни субсидии за това да спират движението и да опъват палатки пред президенството. [/quote]

  ... доказательства в студио!, тов. тролетарий...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 67. 67 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "нуцо":

  Напълно съм съгласен с теб но как ще стане като това което трябва да се прави в държавата го искат малцинството а всички други са замесени по някакъв начин с държавни незаконни вземания и не искат това да стане.

 68. 68 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#67] от "jza49480915":

  Винаги малцинство са били тези , които са водили нацията към възход(най-общо казано)
  За справка: нашата революционна борба, през 19век, е движена от будно, добре мотивирано и целеустремено малцинство и то напук на противопоставящото се аморфното, добре окопало се във схемите с власт имащият, мнозинство.
  Та всички решения са вече исторически доказани, само трябва по добре да се вглеждаме в миналото и да го разчитаме.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 69. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Концесионният договор за Банско трябва да бъде прекратен, поради фрапантните му нарушения. Собственик на съоръженията и пистите да стане общината. Същата е ситуацията и на Витоша. Иначе държавните институции глобиха нещастния пенсионер, който отряза изсъхналото дърво в частния си имот.

 70. 70 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Борисов е зависим и чака по подобие на КТБ да забие ножа в полза на свойте зависимости.

  оанес
 71. 71 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Втората кабинка е много важна и трябва да се вземе решение час по-скоро .

 72. 72 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  [quote#71:"melani_simeonova"]Втората кабинка е много важна[/quote]
  Втората кабинка е важна за Цеко Минев.
  За мен е важно никой да не краде от мен и държавата, в която живея.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 73. 73 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#68] от "нуцо":

  Малко грешиш,народа тогава се е събудил и е желал своята свобода повече от колкото си мислим но и тогава като сега е имало много и предатели които за пари и власт са били съгласни да продадат и майка си дори.Малцинството са били машината но е имало много готови да заплатят с живота си тази свобода и го доказват.Сега колко ще излязат и ще искат нещо да се промени след като знаят че това ще продължи дълго и мъчително а може и да има лоши последствия както лични така и фамилни.Просто няма достатъчно хора готови да се жертват за бъдещето защото все още спят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK