Идва ли краят на Европейския съюз и краят на демокрацията в света

Бежанци

© Георги Кожухаров

БежанциВажно е Европейският съюз да пази общата си външна граница, която на югоизток е източната граница на България и Гърция. Не е лесно да се пази гръцката граница, която е морска. Но са нужни общи усилия за ограничаване и контролиране на бежанския поток. Това много трудно може да стане без сътрудничество с Турция, която от своя страна има вътрешни проблеми с демокрацията.


Не можем да си затваряме очите пред трагедията на милиони хора в Сирия, чиито домове са разрушени и те просто нямат къде да се върнат. Но и Европа не може да става разграден двор. Трябва да има граничен контрол и регистрация на бежанците, които влизат в Европа.


От решаващо значение за спиране на бежанския поток е дали ще удържи крехкото примирие в Сирия, което беше договорено между Русия и САЩ и влезе в сила на 27 февруари. (Разбира се, не става дума за каквото и да е примирие с "Ислямска държава", която е обявила война на целия цивилизован свят. С терористите не може да се преговаря. Става дума за примирието между подкрепяния от Русия Асад и подкрепяните от Запада неислямистки сили в сирийската гражданска война.)
Нужно е единство и обща политика в ЕС, а това е трудно постижимо в една конфедерация на иначе независими суверенни държави. Във всяка от тях националпопулизмът е лесна печеливша карта за локалните политици. За да оцелее съюзът, общата ни граница, границата на Европа, трябва да се пази от целия Европейски съюз. Затварянето на граници между държави вътре в съюза и антиевропейският националпопулизъм (и отляво, и отдясно) са смъртоносна заплаха не само за съюза като цяло. Тези центробежни тенденции са заплаха и за съществуването на всяка отделна европейска държава. Искаме ли да превърнем Гърция в един огромен бежански лагер? По-нататъшното дестабилизиране на Гърция ще дестабилизира целия Европейски съюз.


Никоя отделна европейска страна не може да се справи по-добре сама с проблемите си, отколкото всички заедно. Никоя отделна европейска страна не може по-добре да се справи с икономическите си проблеми. Дори Германия, Франция и Великобритания нямат шанс да се конкурират в глобалния свят с играчи като САЩ, Китай или дори Русия. А заедно съюзът е най-голямата икономическа сила в света. Да не говорим за по-бедните страни като България, за които европейската финансова помощ и общият пазар са от огромно значение.


Никоя отделна европейска страна сама не може по-добре да се справи и с демографските си проблеми — разпадът на съюза няма да спре бежанската вълна, а на всяка отделна страна ще е по-трудно да я ограничи сама. Няма да спре и миграцията от по-бедни към по-богати страни в самата Европа докато има големи различия между тях. Затварянето на граници, издигането на стени и визовите режими лекуват само симптомите, но не ликвидират причината за заболяването.


Най-тревожещият хората проблем — със сигурността, проблемът с международния тероризъм — ще стане още по-голям, ако съюзът се разпадне. "Ислямска държава", както и други военни заплахи за Европа от изток ще имат по-голям шанс за успех, ако няма европейско и евроатлантическо единство. Общата ни европейска сигурност не трябва да се компрометира заради локален егоизъм. "Ислямска държава" е във война с целия цивилизован свят. Саудитска Арабия и Иран, от една страна, Турция и Русия, от друга, са почти в състояние на война помежду си в Сирия. (А Русия е втора военна сила в света.) И това става съвсем близо до нашата източна граница. Бежанската вълна заплашва да се превърне в цунами.


Разпадането на съюза чрез издигането отново на вътрешни граници и бариери е самоубийство за всички и за всеки. Трябва да има по-голямо единство и по-малко локален егоизъм за решаване на общоевропейските проблеми. Вътрешните раздори между страните умело се ползват и от външните ни врагове, от врагове на Европейския съюз, от враговете на отвореното демократично общество. Стана ясно например как зависими от Москва електронни медии се опитват да дестабилизират Германия - двигателя на Европейския съюз - с пропаганда против Меркел и всяване на страх от бежанската вълна с фалшиви репортажи. Но въпреки нарастващата подкрепа за дяснопопулиската антиимигрантска партия и намаляващата подкрепа за партията на Меркел, ХДС остава най-силната партия в Германия, следвана от социалдемократите.


* * *
Отбраната и опазването на външната граница на Европа са жизнено важни. Но в дългосрочен план нито с военна сила, нито с издигане на граници и бариери, нито с ксенофобска реторика може да се защитава отвореното капиталистическо общество и демокрацията от настъпващото ново Средновековие.


Целта не оправдава средствата. Ксенофобията, религиозната нетърпимост, телените мрежи и военните конфликти унищожават демократичния плурализъм и свободата, връщат ни към един друг свят, в който демокрацията, свободата на убеждението и на движението бяха мръсни думи от нашата страна на Желязната завеса. Искаме ли да се връщаме към света от времето на Студената война? Или на ужасните горещи войни и тоталитарните режими на 20 век?


Алармиращо е, че според проучване на руския социологически институт "Левада център" 40% от анкетираните смятат, че времената на Сталин са донесли повече добро, отколкото лошо на Русия. Нов популистки национализъм, не непременно родствен със стария националсоциализъм и фашизъм, но определено анти европейски и анти либерален, набира сила и в Европа, в която вече 70 години цари мир и разбирателство.


Всяка страна има свои специфични проблеми, затова мирът и разбирателството на континента са толкова трудни за постигане. Трудно е да се спечели партия шах срещу грос майстора — ако можем така да наречем непредвидимата Съдба.


Протестното затварянето на границата с България може би се е привиждало като нещо добро от гръцките фермери, но не може да се види като нещо добро от никого в България. Затварянето на западнобалканския маршрут, от Австрия до Македония, може да устройва в краткосрочен план Австрия, но е пагубен за Гърция. А от там — и за целия Съюз.


Всяка страна напредва с различна скорост по своя път и дори не е ясно дали всички вървим в същата посока. Но искаме ли да се върнем към старите идеи за прагматичен национализъм, или за световно класово разделение и класова война? Отказахме ли се да вярваме, че може да има общо добро за всички народи в света? Не е ли възможно да има световен мир и взаимодействие например за справяне с глада и мизерията в някои части на света?


Има и теория, че някои народи изживяват по-късно своето средновековие и още не са достигнали до Възраждането и Просвещението. Има чисто манталитетна разлика между ксенофоба религиозен фундаменталист и модерния човек, отрасъл в среда на демокрация и законност. Крепостният селянин и свободният гражданин мислят по различен начин.Трудно е да се прескачат стадии в развитието. Видяхме до какво доведе убеждението на съветските комунисти, че може едно общество да прескочи стадия на капиталистическо и демократично развитие и от феодализъм по магически начин да се телепортира в някакво посткапиталистическа утопия.


Възможно ли е светът да вижда себе си, и да организира себе си, като едно цяло? Или сме обречени да живеем завинаги, до края на света в паралелни и враждуващи помежду си микро светове?


Ако единство се постига толкова трудно в Европейския съюз, тази най-богата световна територия, която въпреки вековните кръвопролитни войни има обща култура, обща религия, общи икономически интереси, какво остава за единството и мира в световен мащаб? Дали не идва краят на демокрацията, краят на отвореното либерално и толерантно общество изобщо? Връщаме ли се към един свят на религиозни войни, варварска жестокост, крепостни стени и крепостническо безправие и преселения на народите?


* * *
Основна заплаха за демокрацията в световен мащаб е нарастването на икономическото неравенство. Расте пропастта между богати и бедни страни. Ако вътре в една държава средната класа изтънее, ако престане да бъде мнозинство и се появи пропаст между много богато малцинство и мизерстващо мнозинство, обществото става нестабилно, размирно, грози го революция, гражданска война. Същото е валидно и в световен мащаб. Пропастта между бедни и богати е взривоопасна.


Средната класа е основата на проспериращото демократично общество. Тя е била и продължава да бъде икономическият и интелектуалният двигател на западните общества, базирани на принципа на свободния обмен на стоки и идеи, политическия и религиозен плурализъм, свободата на убежденията, толерантността към различните — либералната демокрация.


Марксисткото предвиждане, че в развитото западно капиталистическо общество неминуемо ще настъпи пролетарска революция се оказа невярно. Вместо да бъде пометено от пролетарска революция, капиталистическо демократично общество просперира с бързи темпове. Западната либерална демокрация се оказа по-силна от тоталитарните идеологии, фашизма и комунизма, през 20-ти век. Тя ги победи. Тя измени радикално света — от времето на файтона и газовата лампа, до времето на информационните технологии и глобалните комуникации чрез авиолинии или интернет.


Но общество на толерантност, плурализъм и индивидуална свобода е възможно само ако в него има стабилна, материално задоволена средна класа. Затова и в глобален план нарастването на пропастта между бедни и богати може до доведе до световна война или световен колапс на демокрацията. Има опасност да се върнем към едно ново високотехнологично средновековие на крепостни стени, религиозни войни, епидемии, нашествия и преселения на народите.


Светът като цяло има нужда от мощна средна класа, каквато се е създала в Западния свят след Просвещението, а не от разделение между богати страни и огромно бедно мнозинство, което живее в ужасни провалени държави. Въпросът не е само икономически — да нахраним бедните, за да има мир. И не е само морален, въпрос на хуманност и справедливост.


Средна класа са тези хора, които имат достатъчно пари, за да не мислят за тях — нито прекалено малко, защото тогава стават роби на безпаричието си, нито прекалено много, защото тогава стават роби на парите си. Затова те, хората от средната класа, са свободни да мислят безпристрастно за света. Средната класа е била генератор на модерни идеи, двигател на технологията, науката и културата.


Демокрацията е нещо много крехко. Трябва да го браним всеки ден и с общи усилия. Всеки човек има свои лични икономически, физически и психологически проблеми. Всяка държава и всяка община вътре в държавата имат свои специфични локални проблеми. Много е трудно да се постигне единомислие в целия свят дори по проблеми като екологическите, които в крайна сметка засягат всички. Спирането на една вредна индустрия, например, може да доведе до безработица в локален план. Незаконното изсичане на горите може да слага малко пари и в джоба на бедните в даден регион, не само на големите мафиоти.


Основният вътрешен проблем на България е корупцията и злокачественото срастване между мафия, прокуратура и държавна власт. Това е във връзка и с тежко наследство от комунизма, когато обществото се ръководеше от партийна номенклатура, но с незаменимата помощта на Държавна сигурност — този неотделим придатък на съветското КГБ. В общооевропейски план в момента най-големият проблем е бежанската вълна. А в световен мащаб, най-големият проблем е растящата пропаст между бедни и богати държави.


Ние обикновено не си даваме сметка, че тези проблеми са свързани. Единството и стабилността на целия Европейски съюз ще ни помогнат да се справим и с вътрешните си проблеми. А спирането на военните конфликти в Сирия и другаде по света, и най-вече преодоляването на пропастта между бедни и богати в световен план, може да спре преселението на народите от бедните към богатите страни.


Локалният ни егоизъм в крайна сметка ни вреди. Можем да си мислим, че имаме лична изгода от нещо незаконно например, но ако не се справим с беззаконието, ще живеем зле, в една бедна и неуютна държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 506 Неутрално

  То Демокрация вече няма.
  А края на ЕС идва да.

 2. 2 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#1:"ivt26316017"]То Демокрация вече няма.
  А края на ЕС идва да.[/quote]

  Мечтата на всек тавариш.
  Искат навсякъде да е като у тях,крепостничество.Искат и цивилизовани съюзи като ЕС да се разпаднат

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Идва ли краят на Европейския съюз и краят на демокрацията в света
  _______
  Е много ясно! Каква демокрация може да се нарече заставянето да европейците да изхранват пришелеца - това е комунизъм и социализъм от либертариански тип, който да поддържа растежа на икономическите индекси на европейската корпокрация или пинета ката е било замислено ама нещата вече са извън контрол!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Неутрално

  Според експертите на НАСА „взривът едновременно във всички арабски държави през 2011 г. „частично се обяснява с екстремните климатични събития, променили и без това неустойчивия климатичен баланс в Близкия изток“.
  В периода 2006 – 2011 г. в Сирия 85 процента от домашните животни загинаха, 800 хиляди земеделци загубиха източниците си на доход, 3 милиона сирийци изпаднаха в бедност и започнаха да напускат пренаселените градове, в които вече бяха намерили приют милион иракчани, избягали от хаоса в страната си. В резултат на това в целия Близък изток започна „голямото преселение“ и съчетанието от три фактора – най-големият прираст на населението в света, корумпирана власт и екологични проблеми – стана „идеалната почва.

  [email protected]
 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фотографирането на средата не може да каже как да я променим. Много повече са факторите, определящи съвременните кризи, и много по-задълбочено трябва да се търсят причините.
  Не разбирам смисъла от публикуването на тази статия. Освен хонорара на др. Левчев.

 6. 6 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 838 Неутрално

  по скоро Европа ще стане по-сполотена и страните в нея ще се осъзнаят като част от едно цяло, защото досега малко или много си беше всяка коза за свой крак

  Cogito ergo sum :)
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  " Затова и в глобален план нарастването на пропастта между бедни и богати може до доведе до световна война или световен колапс на демокрацията."
  Непрекъснато се говори за това, но не се прави почти нищо за предотвратяването му. Навсякъде пропастта между бедни и богати става все по-голяма, а мостът между тях, то.е. средната класа все повече изтънява. И всичко това е предизвикано от безмерната алчност на една малка група от хора, които държат в ръцете си богатството на света.

 9. 9 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Демокрацията няма алтернатива. Света върви към нея. Имам предвид и тази част от света където тя още не е победила.

  Труса в ЕС наистина е сериозен. Но мисля, че ЕС ще го преодолее.
  То и ЕС няма алтернатива.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 10. 10 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivt26316017":

  Европа вече е преживяла Великото преселение на народите (4-7 век): хуни, авари, славяни, вандали - и наред с това е дала начало на съвременната цивилизация като единна културна общност.

  Ще преживее и още много нови преселения на народи и аспирации на азиатски диктатори.

 11. 11 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Май най идва третата световна...,за съжаление...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#1:"ivt26316017"]То Демокрация вече няма.
  А края на ЕС идва да. [/quote]

  Що бе, кога имаше демокрация ! Когато бяхте партийни секретари ли !

  Не искам да те разочаровам, но надеждите ти ще останат излъгани.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Краят на европа идва със сигурност

 14. 14 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Идва да, о край, край, паника, ужас, само ние живеем в неспокойни времена и с изначалното обещание 50-80 години всичко да ни е на шест!! Цитирайте Левада, омешайте и ерменския поп в едно с Йети, царичината дупка и тунгуския метеорит и ще видите, че слънцето ще се запали и ще падне върху нас. Бегааааай.

 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#3:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Е много ясно! Каква демокрация може да се нарече заставянето да европейците да изхранват пришелеца - това е комунизъм и социализъм от либертариански тип, който да поддържа растежа на икономическите индекси на европейската корпокрация или пинета ката е било замислено ама нещата вече са извън контрол! [/quote]

  Комундетата така и не научихте какво е това демокрация.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "sashobal":

  Не, не мечтата на всеки болшевик е да има някъде някой голям началник, който да му казва какво да прави. Преди беше СССР сега е ЕС.

 17. 17 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Владимир Левчев... Сина на "Оня" Левчев от комунизма. Единият разбираше от комунизма, отрочето му разбира от демокрация. Прочетох само заглавието, и съм бесен, че комунизма още лази по снагата на народа. Няма оттърване от тези пиявици на народната снага!!!

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Команданте , пусти корпократи и ентусиасти ще погубят света! Ти майка , ти баща - фърляйсе да ни спасиш!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "michael":

  Каква Европа бе? Меркер реши и направи договор с Турция, която е една авторирана ислямска държава подкрепяща тероризма.

  Мен питал ли ме е някой за тази "сделка", унгарците, поляците, словенците, словаците, чехите и т.н. някой питал ли ги е?

  Те имат щастието да са далече, ама сега като им паднат визите на турците, знаеш ли какво ще стане с България?

 20. 20 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всеки коментар може да бъде използван за политически цели и интерпретации на принципа "на кой както му изнася" (нали затова всъщност са тези сайтове с коментарните области към тях).
  Какви са фактите и предположенията. Относно фактите - всъщност малцина имат привилегията да ги знаят, а относно предположенията - наскоро, някъде из медийното пространство казаха в прав текст:
  - Един от основните принципи на ЕС, свободното придвижване на хора в рамките на неговата територия, се използва (от някой?!) срещу самият Европейски съюз, като за целта провокативно се генерират бежански потоци. Или както се казва в такива случаи "с техните камъни по техните глави".

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1393 Весело

  "От решаващо значение за спиране на бежанския поток е дали ще удържи крехкото примирие в Сирия, което беше договорено между Русия и САЩ"
  Бе Левчев, как са се договорили бе... ти корифейте на форума не си ли чел?

 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Разстроено

  [quote#7:"oporna_to4ka"]2. Диктатури и комунизъм всеки момент ще завладеят света"![/quote]

  Колега, ама как може така ! Комунизма няма нищо общо с диктатурата, комунизма е демокрация в най-висша форма.
  Диктатурата на пролетариата - най-висша форма на демокрация ... е, поне за някои ....

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ian Smith":

  Демокрация е Меркел да прави сделки с Турция и да ни задължава да приемаме бежанци - мисюлмани. А политическият ни елит да се моли само да не му спрат помощите от ЕС, че ако ги спрат цялата ни икономика отива на кино.

 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Европейския съюз няма да се разпадне колкото и да го искат това и в Масква и в Бейджинг и донякъде и в Уошингтън.

  Колкото до средната класа тя наистина е основната градивна частица в модерното общество. Средната класа с труда си и покупките си поддържа нивото на богаташите, а с данъците и даренията си подпомага по нещастните....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Европа не е подготвена за глобализацията. На различни скорости са процесите...

 26. 26 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ian Smith":

  Офф, кво хубаво ни плакнеха с тази диктатура на пролетариата?!? И аз като бях от пролетариите налагах диктат, налагах...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 27. 27 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#16:"redsky"]Не, не мечтата на всеки болшевик е да има някъде някой голям началник, който да му казва какво да прави. Преди беше СССР сега е ЕС. [/quote]

  Не е така. Мечатат на всеки болшевик е да излъже - в случая да приравни ЕС на СССР въпреки, че между тях няма ни най-малка прилика. Миниатюрна дори няма
  На вас болшевиките метода ви е като не можете да изкарате себе си готини ( щот' народа ще изпопука от смях ) поне да омаскарите другите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 28. 28 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#23:"redsky"]Демокрация е Меркел да прави сделки с Турция и да ни задължава да приемаме бежанци - мисюлмани. А политическият ни елит да се моли само да не му спрат помощите от ЕС, че ако ги спрат цялата ни икономика отива на кино. [/quote]

  Слаб 2 !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 29. 29 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ian Smith":

  ЕС заприлича все повече на СССР, затова на болшевиките в България много им харесва. А на свободолюбивите народи като поляците, чехите, унгарците, словаците, англичаните все повече не им харесва.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  ""но ако не се справим с беззаконието, ще живеем зле, в една бедна и неуютна държава."
  ВЛ Левчев

  Ние живеем в точно такава държава!
  Тези, които не са съгласни, да се сетят:
  1 200 000 БЪЛГАРИ получават по-малко от 10 лева на ден, за да доживеят до следващия!!! и ще получат еднократна помощ от 40 лева за Великден.
  Уютно ли ви е на останалите?
  На мен не, въпреки, че не съм от богатите.
  А тези, които ловко скриха четирите милиарда???
  Ние подозираме с голяма степен на сигурност, кой направи тази гигантска измама и се опитва да замете следите.
  Да мълчим ли на фона на тази потресаваща мизерия на бащи и майки?

 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#26:"oporna_to4ka"]Офф, кво хубаво ни плакнеха с тази диктатура на пролетариата?!? И аз като бях от пролетариите налагах диктат, налагах... [/quote]

  Мани, мани, че и притежавахме всички средства за приозводство  Баси, представяш ли са какви сме били богати ! Пък ние го захвърлихме този прелестен "строй".

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Не идва края на демокрацията, а идва края на либерализма и криворазбраната толерантност. (не искам да употребяваб полунецензурната дума от речника на руските тролове, въпреки, че е много точна).

  НЕ МОЖЕ правата (капризите) на малцинството да се поставят над правата на мнозинството.
  Законът трябва да е еднакъв за всички и пазарът трябва да се контролира от държавата.
  Всички видяхме до какво доведе премахването на регулациите.
  Банков хаос и разпищолени корпорации, които си правят каквото им скимне в името на собствената печалба, незвисимо дали то вреди на хората или не.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#29:"redsky"]ЕС заприлича все повече на СССР, затова на болшевиките в България много им харесва.[/quote]

  Абсолютно по нищо не заприличва. Живял съм и под СССР достатъчно ... горе цитирах някои глупости от онова време и трябваше да се досетиш ... живея и сега във ЕС и няма никаква прилика нито опит за такава.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":
  Всичкото гибрид - Строй се на баламатума! Да се внушава:" 1. ЕС всеки момент ще се разпадне;2. Диктатури и комунизъм всеки момент ще завладеят света"!
  ...............
  Любимото оправдание на нищоправещият, флегматичен и убедително мързелив човек е да оправдава лентяството си с идването на "краят"...
  Партизанска му работа. Докато на простолюдието се внушава близък край, писарушките си прибират хонорара и му дъжрат края ))

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално


  робство опитахме
  диктатура опитахме
  и какво следва ?
  анархия ?
  друго?

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Весело

  Идва ли краят на Европейския съюз и краят на демокрацията в света
  ************************

  Не и на двата въпроса. Изобщо, камарада Левчев пак се е изказал неподготвен по темата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Неутрално

  "Идва ли краят на Европейския съюз и краят на демокрацията в света?"

  Разбира се, че НЕ идва!!! ЕС няма да се разпадне скоро колкото на някои крайнодесни хейтъри това да им се иска. А, относно демокраията по светът... там положението е динамично. Сигурно е, че демократичната форма на управление ще продължи да бъде водеща в Европа, Северна Америка, Австралия и и Латинска Америка (и слава Богу), докато в Африка и Азия положението не е толкова обденеждаващо, но ЕС трябва да прави повече в разпространеноето, подкрепата и развитието на демокрацията и по тези региони и континенти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Ксенофобията, религиозната нетърпимост, телените мрежи и военните конфликти унищожават демократичния плурализъм и свободата..." Пълни глупости! Имам въпрос към техният автор- защо апартамента/ жилище Ви има външна входна врата, която се заключва с модерни ключалки и защо Вие заключвате входната си врата? Защо притежавате жилището си със законен нотариален акт, а не се втурнете в жилището на друг човек, не се самонастаните там и не го изхвърлите от него? Когато и ако си отговорите на тези въпроси съгласно действащото българско законодателство, тогава и само тогава ще схванете пълното безсмислие на цитираният Ваш текст!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Иде ли краят? Баща ти едно време ни надуваше главите със края на капитализЪма, сега ти ни плашиш със края на Демокрацията! Все по краищата сте и все на баницата на мекото.
  Много ми напомня една книжка на Партиздат (издателството на БКП) озаглавена "Краят на идеологията или Идеологията на края", посветена на теорията на Бжежински за края на идеологиите. Тогава комунистите вещаеха вечно да има идеологии, но живота след издаването на книгата само за едни 25 години им разказа играта на идеологиите. Дори сталинистки Китай захвърли идеологиите.
  На думата: Демокрацията не може да загине. Дори да я унищожат някъде тя пак ще се върне! Защото е човешко право, а не привилегия.

 40. 40 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Оф,този лаладжия се беше скрил за известно време..Идва краят на света,купи си 5000 консерви и се скрий в мазето на Шипка с тати да чакате новия Съветски съюз.

 41. 41 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За да не дойде краят на демокрацията, не трябва повече да бъдат толерирани дивите нашественици, които поставят условия в страните от Европа.При демокрацията принципите й на прилагане са между равни...!Защо този поток не се пренасочи към мюсюлмански държави с близки култури, нрави и език?! Европа не е тяхното място за живот!
  меркел ги покани без да има ясна позиция и план за действие на всички страни от Евросъюза. Нещо по-лошо - наложи своето едностранно виждане и го спусна като заповед за прилагане?!
  Заради слабите лидери на ЕС се случиха тези катаклизми и те ще се задълбочават.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 42. 42 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  А кога е имало демокрация?
  По времето на паза4ите преди,или сега по времето на бодигардите?
  Най-важното е 99% от електората,да верва в некви форми на демокрация,и да кра4и с бодри кра4ки към нея!А ако требе а се ограни4ават ли4ните свободи на плебса,с картинки ще му бъде обяснено,4е това се прави в името на ли4ната му свобода и сигурност!
  Гугъля решава вси4ко,книгите са опасни!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 43. 43 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 542 Весело

  Не приемам за смислени аргументите за разпад на Европейския Съюз ! Знаем ги ние тези оплаквачи, които "мечтаят" за негов разпад ! Има много да почакат ! Да, федерализацията на Европейския Съюз не е доразвита и подлежи на еволюция ! Но нека погледнем колко време бе необходимо на САЩ, за да се развие като държава в сегашния й вид. Да, на този етап ЕС взема и прилага решенията си тромаво, често с вътрешни противоречия и напрежения, но в крайна сметка се справя с предизвикателствата ! Факт ли е, че всички бежанци напират да се заселят най-разитите райони на ЕС ? Факт е ! Явно по-добро място като модел за живот на планетата поне засега няма ? А що се отнася до усъвършенстването на неговото управление, аз мисля, че именно предизвикателства на съвременния свят ще принудят гражданите на ЕС да го усъвършенстват, просто поради липса на по-добра алтернатива !

 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Нещата вървят към края, благодарение на Меркел кадън

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ian Smith":
  Комундетата така и не научихте какво е това демокрация.
  ************************

  Напротив, той много добре е разбрал, ти си този, дето и идея си няма по въпроса. И не, демокрация не е един да лежи на гърба на другия, който да се скапва от работа, за да го издържа. А точно това се опитват да ни убедят в последните няколко години, че демокрация означава да се уважават "културните" особености, дори и когато въпросните особености означават живот за чужда сметка.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Любопитно

  [quote#35:"ergen4ev"]робство опитахме
  диктатура опитахме
  и какво следва ?
  анархия ?
  друго?[/quote]
  Остава да вземем да мислим логично, а не като досега — емоционално...

  Примерно ЕС няма проблем с един два милиона емигранти, но има огромен проблем с остарелите (като цел и участници) социални системи, които още живеят по времето на барикадираните граници и железни завеси... Да ще боли, ама ще охкат предимно далавераджиите от второто и третото поколение професионални "безработни на помощи", докато реалните данъкоплатци ще си поотдъхнат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хайлето":

  Мне!
  Меркелицата е само едно бедно слугин4е на Трилионерите!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Радио Подлогин

  Ма разбира са.

  Източняшките ценности "In", западняшките - "Out",
  че рубла... динар... юан... Човеческо е Право.

  "Идва ли краят на Европейския съюз и краят на демокрацията в света"

 49. 49 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  [quote#37:"Иво"]Разбира се, че НЕ идва!!! ЕС няма да се разпадне скоро колкото на някои крайнодесни хейтъри това да им се иска.[/quote]

  Ето една много интересна тема. Замислял ли си се, че политическия спектър всъщност не е ветрило, а е почти окръжност. Или много отворено ветрило - двата края, крайно дясно и крайно ляво почти се допират.
  Ние с тебе двамата сме горе-долу по средата - ти отляво, аз отдясно

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 50. 50 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#45] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 51. 51 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не можем да си затваряме очите пред трагедията на милиони хора в Сирия, чиито домове са разрушени и те просто нямат къде да се върнат.
  ---------------------------
  Хайде де! В Дамаск и половината Сирия няма ислямисти, няма и война. Защо не са отишли бежанците в тези територии, хем и в собствената си страна, а са се павлекли на хиляди километри в друг континент? Ясно защо - не са бежанци, а иканамически емигранти, които нямат намчерение никога да се връщат. Сега им е паднало да изработят либерастната Европа.

 52. 52 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Който е против спускането на решения отгоре в ЕС, касаещи не само икономически въпроси, но и националната сигурност на държавите, а в нашият случай дори съществуването на държавата България е комунист, рубладжия, путинофил.

  Който е против ислямизацията на Европа е комунист, рубладжия, путинофил.

  Който иска желанията на гражданите да бъдат зачитани е комунист, рубладжия, путинофил.

  Който се усмели да критикува ЕС или някой от лидерите и е комунист, рубладжия, путинофил.

  Който е против крайният либерализъм е комунист, рубладжия, путинофил.

  Който е за запазването на националните държави и граници е е комунист, рубладжия, путинофил.

  Списъка може да бъде продължен. Това са опорните точки на болшевиките, които съм сигурен за една нощ от комунисти са станали демократи, също както (проф.) Дайнов, който няма нито една публикация, Огнян Минчев, Кюранов, Харалан Александров и подобни видни общественици.

 53. 53 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  края на жалкия съюз да но се разпадне.Ние нищо добро не сме виде ли от европата.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Неутрално

  Ето едно интересно интервю на президента Плевнелиев относно бъдещото на ЕС и бежанската криза:

  http://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%B8%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB/a-19119282

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Явно Ревчев знае, че всяко нещо има начало и край.
  Само салама има два края, а това явно Меркел го знае...

  А демокрацията е несъвършена... щото няма нищо съвършено...
  Та философия и бизнес,
  в едно се преплитат...

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  Тц, тц, тц!
  Мно'о лаф, мно'о лакардия в стил манекенка на кОнкурс за мис.

  Само що е пропуснал и Глобалното затопляне?
  Тъй и тъй го е подкарал наедро и световно едно такова ...

  Нейсе ...

 57. 57 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#52] от "redsky":

  +++++++++++++++++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Неутрално

  П.П.
  Иначе, анализа на Левчев ми хареса. Много верни неща и изводи е написал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#15:"Ian Smith"]Комундетата така и не научихте какво е това демокрация. [/quote]
  Яняки аз знам какво е демокрация защото съм си демократ и вярвам в правото на свобода на всеки народ!
  Вие либералните ентусиасти от африкански тим искрено вярвате ,че демокрация е правото на малцинства да се налагат на мнозинството своите икономически,религиозни и сексуални свободи и права като закони в Европа което без съмнение ще доведе до края на Европа!
  Или не е така?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на Galeto
  Galeto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Da tvyrdish che EU e nqkakva krepost na demoktaciqta e smeshno, organizaciqta zatyka tochno zaradi lipsata na demokraciq - neprako izbiraemi chinovnici vzimashti strategicheski reshenqia bez da nosqt nikakva otgovornost.

  EU ne I ikonomicheski adkevaten - evrozonata se bazira na otrovenni fiskalni lyji - osobeno na Gyrciq I Italiq. Bukvano se unishtojava konkurentsposobnostta za evropeiskite proizvoditeli, SMB-tata sa podlojeni na otkroven red line tormoz, a start up-ite nqmat shans osven ako ne izpolsvat publichni fondove.

  EU vsychnost nito e demokratichen, nito e ikonimicheski efektiven. Preporychvam na chinovnicite mu vmesto da plashat s nqkakvi kataklizmi ako ne si vzimat ogromnite zaplata za 30 chasovata rabotna sedmica, da zapochnat da mislqt kak da spasqt inache mnogo poleznia evropeiski svoboden pazar, zashtot inache skoro shte im ostane sa Belgiq za regulirane.

 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Весело

  До коментар [#58] от "Иво":
  Иначе, анализа на Левчев ми хареса. Много верни неща и изводи е написал.
  --------------
  Ми да!
  Друго е да ти се обЯсни в един глибок "анализ", че е хубаво да е хубаво и е лошо да е лошо.

  А най ма изкефи дълбокото и нАучно левчево разбиране за средната класа.
  Имаш паре у джеба - средна класа си! Нямаш - не си!
  Ако имаш пък много - не си, защото се изхайлазваш!
  И не движиш света!
  Тъй я!

 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз конкретни мерки в тази статия не видях.Да се премахнела разликата между бедни и богати държави.Е то 25 процента от населението на Източна Европа емигрира в Западна по тази причина,какво остава за държави като Афганистан,Бангладеш,Нигерия и така нататък.Поредното бла-бла.А лидерите на ЕС не са толкова прости,колкото ги смятат такива писатели теоритици.Споразумението с Турция е единственият начин за спиране на емиграцията/поне от Близкият изток/.

 63. 63 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Надявам се демокрацията да оцелее, както и ЕС да не се разпадне, макар паниката от имигрантската криза да е много силна с всички негативни последствия от нея.
  Но у нас демокрация не се видя, не знам как се нарича това в което живеем. Струва си обаче да не се отказваме да излезем от това блато.

 64. 64 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 937 Неутрално
 65. 65 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Каквито и възражения да имате срещу ЕС, демокрацията или Левчев, обединена Европа е единственият ни шанс.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Весело

  [quote#10:"Thrasimedes"]Великото преселение на народите (4-7 век): хуни, авари, славяни, вандали - и наред с това е дала начало на съвременната цивилизация като единна културна общност.
  [/quote]
  Популационната генетика твърди, че "Великото преселение" е било 12-20 хил. години пр. Хр., когато са се стопили ледниците.
  Иначе, въпросните хуни, авари и вандали са кръстосвали Римската империя от единия до другия край, къде като войници, къде като самостоятелни играчи. Самата империя по същото време е имала императори "варвари" от тракийски произход.
  А самото кръстосване и приемането на нова вяра (Християнството през Никейския събор през 325 г.), е довело до "тъмните векове", а не до съвременната цивилизация. Ренесансът в Европа е плод на сблъсъка на две култури - християнската и арабската, и двете в спор за върховеството на вярата.

 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Любопитно

  [quote#65:"etty1"]обединена Европа е единственият ни шанс. [/quote]
  На две или повече скорости ще се движи икономиката/демокрацията/субсидиите в тая обединена Европа?
  Щото "заходът" на Кралския флот говори и за отделни писти, направо морета (сфери на влияние). А древните демократи, елините оспорват сметките, финансовите патоци на Европа.

 68. 68 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 454 Неутрално

  И да знаеш, Минке, че последният либерал на планетата ще умре в България, а България последна ще напусне ЕС

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Весело

  До коментар [#61] от "xm...":

  Аз пък се впечатлих, въпреки преглъщането на непонятното "средна класа", от по-горния пасаж:
  "Средната класа е основата на проспериращото демократично общество. Тя е била и продължава да бъде икономическият и интелектуалният двигател на западните общества, базирани на принципа на свободния обмен на стоки и идеи, политическия и религиозен плурализъм, свободата на убежденията, толерантността към различните — либералната демокрация."

  Защото историческите факти говорят, че "средната класа" е в основата на възкачването на всеки тиран, от Пизистрат, през Наполеон до Хитлер, дори бих казал и Ленин (финансиран от заможно средна класа). Дори Томас Джефърсън обявил "демократа" (по Левчев цивилизован) крал Джордж Трети за тиранин.

  А "свободният обмен на стоки" е ограничен от данъци, мита, квоти и стандарти; "свободните идеи" са монополизирани с "авторското право"; "свободата на убежденията" се прави опит да бъде ограничена и командвана, обявявайки я, че е "език на омразата".
  Сиреч, от всички "свободи", в действителност няма нищо свободно. Да се чуди човек що се подменят понятията!? При социализЪма знаех - вървим, криво-ляво (подмяната на понятията правеха вървежа да изглежда само "прав" ), но винаги в строй (диктат, но свой) към нищото. А сега пак вървим, само че без строй (диктат, но чужд), но пак към нищото.

 70. 70 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  И естествено, след края на ЕС идва ... началото на ССР2
  Ееех, таваришчи маи...

 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "Thrasimedes": ≪Европа вече е преживяла Великото преселение на народите (4-7 век): хуни, авари, славяни, вандали - и наред с това е дала начало на съвременната цивилизация като единна културна общност. Ще преживее и още много нови преселения на народи и аспирации на азиатски диктатори.≫

  Много оптимистично, но невярно. Вярно е, че Европа като територия на контенент е преживяла много нашествия и за сега най-спокойно продължава да си съществува. Но не всички народи са успели да се запазят. И историята не знае, какво точно е станало при тези нашествия. Къде са например келтите и колко са останали те на земите, на които са били преди във Франция да се настанят франките и бургундците, къде са иберите, след като в Испания са отишли вестготите? Къде са бритите и саксите във Великобритания, след като там са отишли норманите. Къде са траките, след като тук на тяхната територия са се преселили славяни и българи. И къде са североамериканските индианци, след като там се заселват европейците?

  Така че териториите на континентите и на бившите държави продължават да съществуват, но древните народи, които са ги населявали, в голямата си част са изчезнали. Не толково защотот са се смесили с нашествениците и са приели тяхната култура, колкото заради това, че са били избити или постепенно са изчезнали поради това, че са били ограбвани и избивани.
  À à è ѝ ò – „”

 72. 72 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#5:"V.Iliev"]Не разбирам смисъла от публикуването на тази статия. Освен хонорара на др. Левчев. [/quote]
  Др. Левчев е научил доста неща и сега ни разказва веруюуто си. Няма лошо. Дай боже всекиму! Ако и останалите като него започнат да мислят така, ще сме направили една огромна крачка към истинска демокрация от западен тип. А не да ни проповядват росийско-путинска псевдодемокрация.

 73. 73 Профил на Galeto
  Galeto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  etty1, shans za kakvo?

  Mislq che ne e losho da napomnim che demokraciqta e forma na upravlenie, ne nqkakvo elitarno filosofsko tecehnie za levi intelektualci.

 74. 74 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е добре да идва края на демокрацията, добре е да дойде края на либералната демокрация.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "angevins": ≪Колкото до средната класа тя наистина е основната градивна частица в модерното общество. Средната класа с труда си и покупките си поддържа нивото на богаташите, а с данъците и даренията си подпомага по нещастните....≫

  Средната класа в съвременния свят не е нищо повече от една наследен от миналото истина, която в съвременния свят се е превърнала в мит, просто защото съвременната средна класа принципно се различава от средната класа от преди 1970 година, а особено от средната класа преди началото на Втората световна война.

  Защото средната класа от миналото беше икономически, а поради това и политически независима. В нея влизаха средно богати селяни, занаятчии, лекари, дребни търговци, дребни индустриалци и други подобни, които в своята икономическа дейност не зависеха от богатия елит на държавата или поне не зависеха от едрия бизнес в такава висока степен, в каквато зависят сега. И беше многобройна, като обхващаше в себе си от порадъка на 40, 60, че и до 80% от общия брой на гражданите в съответната държава. Поради това политическите партии, чийто състав е предимно от средната класа, водят политика на защита на интересите на средната класа, който, поради това, че е пригодена за защита на интересите на средната класа, е достатъчно приемлива за интересите на елита и достатъчно добра за бедната класа.

  Сега средната класа е почти икономически изцяло подчинена на и зависима от едрия бизнес. А значи е и политически зависима от този бизнес. Не е необходимо да казвам как. А и политическата теория на неолиберализма, подобно на теорията на комунизма, не предвижда гъвкаво управление на държавата, при което във всеки даден момент от развитието на държавата законите се съобразяват с текущото положение и се вземат мерки за максимално съответствие между политико-икономическото положение в държавата и нейните закони, така че да не се допуска провеждането на политика, неадекватна по политико-икономическите иннтереси на държавата. Напротив, управлението е догматично и се съобръзава с неадекватните в текущия момент мантри, наречени ЦЕННОСТИ, и не смее да създаде закони, които да се съобразяват с текущите събития и така да защитават в максимална степен реалните интереси на съответното общество.

  При това тази неадекватна на реалната деиствителност политика, по закони, които са предполагали едно съвсем друго състояние на нещата и на обществото, се води основно от ЕС и от основните държави от северозападните територии на ЕС, докато в САЩ са къде-къде по-адекватни. Така например един от основните кретенски принципи на неолиберализма, е принципът за преминаване към слединдустриалния етап от развитието на човечеството. И корпорациите на САЩ започнаха да изнасят индустрията извън държавата си. Но разбраха тази си грешка и тихомълком започнаха да връщат и да създават отново индустрията на територията на САЩ. И точно по тази причина те по-рано от другите тръгнаха да излизат от кризата от 2007/2008 година.

  Така че проблемите са много по-дълбоки, отколкото си представят авторът и някои от коментиращите. Като начало те изискват преминаване от ценностни догми и мантри към разглеждане и вземане предвид на реалните условия и на реалните интереси на държавите и на народите, които съставляват неадекватния за сега ЕС. Защото докато не се направи това, неолибералните общества ще тънат в противоречия, кризи и конфликти.

 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  То и Карл Маркс - (синът на Хирш Мордухай) очакваше срутването на капитализма, някакъв призрак бродеше в съзнанието му, но нито капитализмът се срути, нито призракът се материализира .... макар че много кръв проля

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  На няколко места в коментариите се казва, че идва краят на демокрацията. Мисля, че това не е точно така. На практика идва краят на неолибералната демокрация, която е демокрация за елита, но е демокрация за народа. Именно поради това между бедните и богатите хора и държави на планетата някъде около 1990 година е установено, че тече бърз процес на разширяването и задълбочаването на пропастта между бедни и богати която е достигнала размери, при които възникват неразрешими конфликти между тях. И всъщност почти всички неблагоприятни процеси и явления, появили се и съществуващи след 2007 година, са причинени (предизвикани) пряко или косвено от наличието и от нарастването на тази пропаст.

  Така че ако не реформираме сегашната неолиберална демокрация за елита в демокрация за всички, Няма как да решим нито един от глобалните проблеми на съвременния свят. Макар че на богатите и продължаващи да ограбват всички народи на планетата държави това едва ли ще им хареса.

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Да има средна класа означава да има огромна прослойка от хора, които не са пролетарият, а имат доходи над екзистенц-минимума и поради това нямат лумпенско поведение - например да се хванат на въдицата на болшевиките, че богатите ще бъдат експрпоприирани и ще има пари за всички бедни, че може да се работи 8 часа. Средната класа не желае експроприации и работи често над 10 часа дневно. Трудно е да бъде измамена с лозунги и обещания. Оттук идва здравината на общество, в което има силна средна класа. Другият тип общества са бананови републики или комунистически общества.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Алармиращо е, че според проучване на руския социологически институт "Левада център" 40% от анкетираните смятат, че времената на Сталин са донесли повече добро, отколкото лошо на Русия.

  на практика това значи, че днешна русия е постсталинистка неонацистка държава.

 80. 80 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#66] от "wanderer":

  Съвременната цивилизация е една дълга верига от усилия на различни народи. Египтяни, гърци, римляни, араби (дали са числата, астрономията, архитектура), Ренесанса в западна Европа, развитието на САЩ и тяхния принос в науката и техниката.

  Много цивилизации са изчезнали като държави, но живеят в културата, нравите, обичаите. например Римската Империя с нейните кодекси, строежи, Източната Римска Империя дала писменност и вяра на България.
  Бях изумен, че на първи март ние честваме без да знаем началото на Римската Нова Година, която дата е била Нова Година в Русия до Петър Велики ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#69] от "wanderer":
  Вие пък къде забъркахте охлоса у средната класа!

  Типична революция на средната класа е Петдневната (май беше) по времето на Наполеон III (мисля), че карам на тагадък ...
  Хората си имат работа, та отделили толкоз!
  Планирано, изпълнено и - хайде на работа ...

  А това, което се опитва да сервира Левчев е негова си вариация на доста пресния мисловен конструкт, изсмукан от тинк-танковете в напъна да се окуражат и въодушевят умните и красивите, давайки им за "нАучна" база квазикласово себевъзприятие, което да ги сплоти като в общност, назовавайки ги с гръмкото "нова градска средна класа".
  По същество охлос, интелигентсващи, дори недокарващи и до Лениновото определение за интелигенцията , и офисен планктон най вече. Типичната маса на перманентнореволюционерстващите. Със същите резултати ...

 82. 82 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Крайно време е за Конфедерация Европа !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  [quote#79:"Катерина Стоева"]на практика това значи, че днешна русия е постсталинистка неонацистка държава. [/quote]

  Проучването е социологическо и на практика означава само, че населението се е чувствало по-сигурно в настоящия си ден, тогава, отколкото сега. Проучването на дава причините за това усещане на "повече добро" (напр. неинформираност или мощно пропаганда). Отделно, иИма един социологически феномен - "носталгия по миналото". При несигурни времена (война, смана на технологии, емиграция) взема силен превес. Бас държа, че ако се допитат немците (от западните провинции) и те ще твърдят, че по времето на Конрад Аденауер (1949-1963) времената са били по-добри за Германия (ако и сега да е баш водещата икономическа сила в Европа).

 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#69] от "wanderer":
  Опс! И да довърша!

  И по същността си средната класа е не революционна, а консервативна.
  Революционна средна класа е оксиморон!
  А тираните и диктаторите могат да я купят много лесно, осигурявайки и ръст на стандарта за чужда сметка. Например като Наполеон и най-вече Хитлер.
  Същото прави и Баце, ама евровливанията нещо пресъхват, та да видим. Но това е още едно доказателство, че скачащите срещу Баце не са в масата си "средна класа", а "нова градска средна класа"

 85. 85 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#8] от "proza":


  [quote#8:"proza"]Непрекъснато се говори за това, но не се прави почти нищо за предотвратяването му. Навсякъде пропастта между бедни и богати става все по-голяма, [/quote]

  Аз даже не разбирам защо се набляга толкова на т.н.пропаст.
  Все си мисля, че това което е важно е, какъв е стандарта на бедните. Ако стандарта е приличен, както стоят нещата в развитите страни, какво ме бърка, освен завистта де), с колко точно пъти е по-богат от мен един или други милиардер.
  И ако милиардерите станат малко по-"бедни" ама аз съм зле, ще ми стане ли по-хубаво?
  А когато става дума за наистина бедните хора, умиращи от глад в Африка и Азия, там решението трябв да се търси по-друг начин, но проблема освен икономически е и политически.
  Примери колкото щеш, дали Нигерия, дето имат и нефт или северна Корея, как да им помогнеш" Ако им дадеш помощи, няма да стигнат до хората, ако ги "освободиш", ще кажат и с право, намеса във вътрешните работи.

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#69] от "wanderer":

  Браво за коментара.Това е един от най-смислените коментари,които съм чел в този форум.Като се регистрирах във форума се надявах да има коментари като този,но 99 процента от коментарите са безсмислени и глупави.Още веднъж поздравления.

 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#75] от "glog":

  "И корпорациите на САЩ започнаха да изнасят индустрията извън държавата си. Но разбраха тази си грешка и тихомълком започнаха да връщат и да създават отново индустрията на територията на САЩ."

  Причината за това е евтиният природен газ в САЩ след шистовата революция.Ако си мислите,че други са причините и големите корпорации ги интересува нещо друго освен печалбите,сте в голяма заблуда.В съвременният свят липсват бизнесмени от рода на Хенри Форд,който е плащал високи надници на работниците си,за да могат да купуват колите му.

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  А може ли да каже г-н Левчев,с какви средства трябва да се преодолее настъпващото ново Средновековие.

 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  [quote#83:"wanderer"]Бас държа, че ако се допитат немците (от западните провинции) и те ще твърдят, че по времето на Конрад Аденауер (1949-1963) времената са били по-добри за Германия (ако и сега да е баш водещата икономическа сила в Европа). [/quote]

  Mein lieber Herr,

  Времената на Конрад Аденауер са били ужасяващи за Германия.
  Разгромена, разчленена, унижена Германия се е борила за оцеляване. През 1955 Аденауер удря с юмрук по масата в Москва и срещу установяване на дипломатически отношения с Хрушчов иска връщането на германските военнопленници от Втората Световна Война от Сибир в Германия. И Хрушчов ги освобождава. Във времената на Аденауер Германиите са били пълни с чужди войски и ядрени оръжия. Разрухата е била огромна в Западна Германия, имало е глад, недостиг на средства, недостиг на мъже, разрушения, окупация. Това са били ужасни години за Германия. Някои мои германски приятели, били деца тогава, така и си умряха с психически нагласи за крайна пестеливост. Просто до 20-тата си годишнина са живяли в недостиг и мизерия в Западна Германия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#81] от "xm...":

  Аз си признавам, че не разбирам понятието "средна класа" и ще продължавам да не го разбирам, докато някой не ми посочи убедително къде са границите между "средната класа" и беден милиардер и между "средната класа" и богат откривател/великолепен хирург (да сме актуални с ТВ-то), преживяващ от дарения на приятели.
  Ще се радвам, ако някой ми посочи "средната класа" с какъв прах пере. Щото низшата и висшата други ги перят (социални работници за едните, прислуга за другите). Или какъв автомобил карат. Низшата и висшата класа винаги карат чужди автомобили (крадени или фирмени).
  Аз и с марксизма-ленинизма имам проблеми. Не само защото всички политически изпити (История на БКП, Научен комунизъм, Политикономия на социализма) съм ги вземал все на есен, но така и не разбрах какво е "стойност на работната сила" и по специално защо собственикът/предприемачът (организирал производството) няма стойност на работната си сила, не извлича печалба от експлоатацията ( а тя трябва да е най-голяма) на собствената си работна сила. При все че това е масовия случай (свободни професии, програмисти, преподаватели, учени-изобретатели, консултанти, а що не и пропагандатори, идеолози, политици) в днешно време.

 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  На Карл Маркс му се е привиждал бродещият из Европа призрак на комунизма! На г-н Левчев му се привижда бродещо Средновековие в Европа! Завчера белгийската полиция застреля един средновековен арабин и подгони и задържа други двама. Френската полиция арестува пък други четирима средновековни ислямисти. Какво Средновековие! Съвсем съвременен бой и така ще продължава!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 92. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#90] от "wanderer":
  Е да, де! То нали затуй го преформулираха
  А Левчев сега ни го поднася в удобно плоска форма за употреба.
  Като близалка ...
  Хем евтино, хем ти е сладко и се кефиш със значимостта си, че отказваш цигарите ... или накадето те поведат да топуркаш революционно, постмодерно, (за по-простите просто модерно) и най-високоценностно!
  Само се присъединявай!

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#84] от "xm...":

  И аз така мисля. "Средната класа" пази статуквото, традициите, историческия опит, придобитото. И това е хубавото й, че пресява безумните идеи било за комунизъм или за либерална демокрация (Последното си е оксиморон отвсякъде). Ама вместо "средна класа" по-точно е да се използва "консерваторите". А те могат да бъдат и бедни, и богати като в "Чаената партия" на Сара Пейлин.

 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  ""Ислямска държава" е във война с целия цивилизован свят. Саудитска Арабия и Иран, от една страна, Турция и Русия, от друга, са почти в състояние на война помежду си в Сирия. (А Русия е втора военна сила в света.) И това става съвсем близо до нашата"

  Голям миш-маш по Владолевчевски. така и не разбрах кой заплашва да ни върне в Средновековието - Путинова Русия, Меркел-ханъм или "Евроатлантическа" Турция с аркадашите си Катар и СА?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#90] от "wanderer":

  беден милиардер е оксиморон, нонсенсенс! Такова животно няма! Бедният милиардер е богат човек, който е наследил или създал бизнес и го развива. Бизнесът му е с големи мащаби!

  Нито бедните нито богатите се возят в крадени коли. Просто бедните се возят с коли за 10-20,000 евро, богатите се возят в коли от 80,000 евро до 500,000 евро. Богатите пращат децата си в американски университети, бедните - в западнали европейски, където професор чете лекции на 300 студента.

  И едните и другите се перат с прах за пране Ариел, но перат различни дрехи!

  Средна класа е класа на хората създали дребно или средно богатство, правещо ги сравнително независими от работодатели, имат собствени жилища, имат спестявания и инвестиции и очакващи от политиците не подаяние като евтини социални жилища и социални помощи, а сигурност на бизнеса си и имотите си.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Весело

  [quote#91:"vxa15365434"]На Карл Маркс му се е привиждал бродещият из Европа призрак на комунизма[/quote]
  Не, не му се превижда. Това е стандартен пропаганден похват да се плаши населението белким кандиса на провежданата пропаганда.
  "Призракът на Маркс" по същия начин го използват и социалистите (През 2008 г. най-продаваната книга била "Капиталът" ). Сиреч видите ли настоящия капитализъм е обречен и народът се възвръща към ценностите.
  И в двата случая се прикрива управленска немощ и/или обслужване на чужди интереси.
  А всички виждаме и имаме проблем с техническата революция от последните 30 години (не е само софтуерът, това са и полимерите, и антибиотиците, и не само към продуктите, ами образование, здравеопазване, сигурност - кражба на парола, индентичност, все неща, за които нямаме отработени решения в цялост). Напр. аз и сега се чудя каква е ползата от 4К телевизорите. Ако не се беше "дигитализирал ефира" щях да си карам на електронно-лъчевите монитори (домашния компютър е с такъв монитор все още).

 97. 97 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#87] от "mushashi": ≪Ако си мислите,че други са причините и големите корпорации ги интересува нещо друго освен печалбите,сте в голяма заблуда.≫

  Разбира се, че не ги интересува. Но връщането на индустрията става и под натиска и след съответна промяна в съответните закони на правителството на Обама.

 98. 98 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  [quote#29:"redsky"]ЕС заприлича все повече на СССР[/quote]
  абе ти знаеш ли какво беше сив.
  и каква беше вертикалната му управленска структура.
  не му дрънкай врели некипели глупости.
  както и карл маркс, така и всички лизачи на комунизма
  не проумяха тежкия провал на тази идеология базирана
  на тъпоумното предположение, че капиталистическите взаимоотношения имат линейни релации.

 99. 99 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#43] от "objective":

  "Не приемам за смислени аргументите за разпад на Европейския Съюз ! "
  Аз прочетох не аргументи, а по-скоро потенциали опасности. Никак не ми се иска ЕС да се разпадне, но запазването му не е автомагично.

  "Но нека погледнем колко време бе необходимо на САЩ, за да се развие като държава в сегашния й вид. "
  Ако не се поучим от историческия им опит, ни очаква Гражданска война (като при тях, само дето Югът и Северът ще са с по-различна окраска)

  "Явно по-добро място като модел за живот на планетата поне засега няма ? "
  Заблуда! Бежанците идват не да се включат в модела, а да консумират благините му. Това е което плаши и дразни хората и подхранва клайно-десният популизъм.

  "А що се отнася до усъвършенстването на неговото управление, ..."
  Усъвършенстването на управлението е нищо без преодоляване на ножицата на неравенствата. А в тази посока нищо не се прави. Средната класа по света изтънява, направо по Желязната пета на Джек Лондон. Ако тази ножица се разтвори прекалено широко, става неуправляема. Повечето мутри не го вярват и не го разбират, но не дай си боже да доживеем ден, в който да го усетят по кожите си.

 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Весело

  [quote#95:"vxa15365434"]беден милиардер е оксиморон[/quote]
  Цветан Василев, Тор Бьорголфсон и сега
  Майкъл Пиърсън (СЕО) и Бил Акман (главен акционер) на Valeant
  http://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-valeant-se-srinaha-s-51-vyv-vtornik-213201/
  са все "оксиморони".
  [quote#95:"vxa15365434"]Просто бедните се возят с коли [/quote]
  Човек понякога си мисли, че някои живеят в стъклени кули и никога не виждат конските каруци из кварталите и разпадащите се таралясници по селските пътища, а някои дори и на магистрала се пробват ... за да предизвикат катастрофа.
  Апропо, 50-те хиляди бездомници в София за какви да ги броим? Пролетарии!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK