Новата българска робинзониада

Новата българска робинзониада

© ПорталТекстът е от портала "Култура"


Че нещо се раздвижва в България, спор няма. Поразмърдването на духовете обаче е в пълен разнобой с политическия живот, който зацикли в стадия на "перманентното неравновесие" при управлението на ГЕРБ и сега сме под кривата круша.


В този смисъл много би ми се искало да споделя интуитивния оптимизъм на Деян Кюранов от статията му в "Дневник", че "вече живеем" ново (второ) българско Възраждане, базиращ се и на констатация на Теодора Димова в Портал "Култура", че "нещо започва да се случва в България".
Така е, случва се, доловимо е с просто око. И все пак има над какво да поразмислим.


Съгласен съм, че протестите на 2013 г. промениха атмосферата: те положиха темелите на ново гражданско общество, което ще трябва да реши каква да бъде България в хоризонта на XXI в. и въобще ще я бъде ли. Задача, далеч надхвърляща свалянето на едно правителство или създаването на нов политически проект (от какъвто има нужда), доколкото на първо място предполага да подредим съвместното си живеене, а не постоянно да пребиваваме в брауново движение. Което е повече от видно от посланията на манифеста "За републиката".


Съгласен съм, че свързващата тъкан на едно общество не може да бъде друго освен културата. Така е било винаги. Така е и през първото ни Възраждане, когато блянът на зараждащата се буржоазия е свързан и с това българинът да се образова, да знае, да се развива, да учи навън, за да постигне идентичността си (не само "да знае своя род и език"). Любознателен е бил българинът да открие широко кръгозора си, жаден за чудесиите на големия свят.


Ако и тогава, както и сега, всичко е опирало до образованието, то в златните години на Възраждането българското училище е било наистина широко скроено, че и модерно.


Български търговци ("робите", де) надлъж и на шир кръстосвали не само и най-отдалечените пазари на империята (мой прапрапрадядо например доставял шаяк в Египет за шинелите на войниците, охранявали прокопаването на Суецкия канал), но е имало и български банкерски къщи във Виена, Лайпциг, Париж, Букурещ, Браила и къде ли не още. В книжарницата на Хр. Г. Данов в Пловдив са се продавали френски, немски и английски учебни помагала по землеописание, химика, физика, алгебра и геометрия, които учители са ползвали в школата си, въвеждайки най-прогресивната за времето си Бел-Ланкастърова система.


В истинското българско Възраждане е царял духът на истинско европейско Просвещение. А жаждата за знание е и жажда за книги. Един пример: в края на една от старопечатните книги в библиотеката ми, дело на (признавам) неизвестния мен Алеко Кръстевич – "Водачът по пътя на живота, нъравствеността в класическити поучения" – Виена (1864-1870), следват десетина страници със спомоществователи, които докарват на тази скромна компилация от класически и романтични мъдри мисли трудно представимия и с днешна дата тираж от около 6 000 екземпляра. Просто българите са искали четат, където и да се намират – от Тулча до Охрид и от Солун до Болград.


Вярно, че успехът на преоткритата от Деян Енев "Калуна каля", на романите на Милен Русков, Георги Господинов или Теодора Димова през последните години, на възвърналия се силен интерес към творчеството на Георги Марков свидетелстват, че и днес има наченки на духовен кипеж. Обърнете внимание, че все повече хора четат в метрото и в градския транспорт книги (все едно хартиени или дигитални), а все по-малко са онези, дето се разтушават с жълти вестници.


Но ето пък друг пресен пример от родното ни образование: след "робската истерия" в българската история министърът на образованието Меглена Кунева и заместникът й Диян Стаматов посетиха столичната Втора английска гимназия и съобщиха следното: "История славянобългарска" ще се учи в четири поредни класа (от седми до десети включително), а "Робинзон Крузо" изхвърча от учебните програми към някой самотен остров.


Никой обаче не обяснява защо една и съща творба (била тя и "История славянобългарска") ще се учи четири пъти (съответно и по литература, и по история). Че повторението е майка на знанието, знаем. Но почетвъртяването баща на какво е, освен на страха на институциите от медийни манипулации, явно тепърва ще разберем.


Аргументът, ако го има, е само един – назад към Възраждането (като национален разказ, спойка, плам и еуфория, дето определено не ни достигат).


Че е назад, назад е, ама извинете – към Възраждането ли е?


И към кое по-точно Възраждане?


Простете, но в историята на истинското Възраждане, в което наистина се преписва и чете Паисиевата история (известни са около 70 преписа), се правят цели три превода на безсмъртния роман на Дефо "Робинзон Крузо". За да съм съвсем точен: имаме ръкописния превод на Райно Попович от 1841 г., четен и разпространяван от неговите ученици; сетне идва първият печатан превод – "Чудесиите на Робенсина Крусо" (Цариградски вестник, 1848–1849, под редакцията на дядо Славейков и Ст. Дринов), любимо четиво в периода около църковно-народните борби; и след това имаме друго, самостоятелно издание през 1849 г., дело на Иван Богоров.


Признавам, че изхвърлянето на "Робинзон Крузо" не ми вдъхва оптимизъм.


Чудил съм се много защо българите през Възраждането толкова са обичали историята на Робинзон Крузо. Явно с нещо историята на този самотник им е била наистина близка. Дали защото и те са се чувствали по сходен начин – като национална отломка, захвърлена от бурите на историята, подобно на "Робенсина Крусо"? Нали е трябвало сами да се оправят, сами да смайсторят съдбата си. Досущ като Робинзон: "При мисълта, че бях останал самотен, аз заплаках, но като си спомних, че сълзите никога не могат да премахнат нещастията, реших да продължа пътя си и да стигна до разбития кораб. Съблякох се, влязох във водата и заплувах."


Ето я и другата причина – вечното българско любопитство към широкия свят, неутолима жажда да видиш с очите си, съхранила се и до днес. Освен икономическите причини, винаги това е било мотив за "гурбечетчиите" – да видят какво има оттатък, там далеч, зад голямата вода. В една английска книга за йерусалимските поклонници (Jerusalem Pilgrimage 1099-1185, ed. J. Wilkinson, J. Hill, W. F. Ryan, London, 1988) преди време с почуда открих как още през 1170 г., според свидетелството на Йоханес от Вюрцбург, мнозина българи, редом с гърците, латиняните, коптите, наварците, германците, скотите, грузинците, арменците, изпълват това "ядро" на света, каквото е Йерусалим. Какво да говорим за времената на Възраждането, когато Божи гроб е в рамките на империята и дотам свободно се пътува с тескере. Стотици са писмените спомени за подобни пътувания и перипетиите покрай тях (издадени от Надя Данова и Светла Гюрова в "Книга на българските хаджии" , София, БАН, 1995).


Днес, ще кажете, е съвсем друго.


Друго е, защото и ние сме други.


Светът ни е разклатен. Основополагащите за възрожденската епоха понятия като чест, достойнство, справедливост са рушат, а в отговор ние упорито сме се вкопали в края на XIX в. с надеждата там да намерим оня стар дом, който е границата между нас и света отвън. И пеем ли, пеем възрожденски песни


Питам се обаче до кого сме по-близко в тези си начинания – до преподобния Паисий, задал цел пред народа си, или пък до самотника Робинзон на отредената му от съдбата територия.


Ако един ден някой учител в българското училище рече да преподаде "Историята" на Паисий от самото й начало, а не от предисловието, питам се как ли ще реагират неговите ученици. Вярно, предисловието е Паисиевият шедьовър в българската словесност, ама пък в началото, дето все се пропуска, той говори за важни неща – за "ползата от историята" (тъй се е пишело в Просвещението). И там четем: Сами от себе си да се научим не можем, защото кратки са дните на нашия живот на земята. Затова с четене на старите летописи и с чуждото умение трябва да попълним недостатъчността на нашите години за обогатяване на разума.


Казал го е преподобният Паисий, ама пусто не увират главите ни – да попълваме с чуждото умение своята недостатъчност и да обогатяваме разума си, а не само да се надвикваме със самодекламации, докато изчезне и усетът ни за самите себе си.


Трябва да вървим напред в търсенето на себе си, а пък има и такива територии на "къмпингуването на духа", дето хората няма как да заградят с бодлива тел, даже да им се иска, пък ако не им се иска – съвсем.


Така и ние – имаме близо двумилионна диаспора по света, а сме вторачени само в себе си.


И знаем да говорим само за една България – за дунавския вилает до 1878 г.


А те са толкова много, както чудесно ги описа в едно свое есе писателят емигрант Атанас Славов.


Ама кой се сеща за тях. Всичко се свежда само до политиканска България с център София


А има толкова други. Изселници от XIX в. заливат Добруджа и Бесарабия. Наричали са я прекупчийска България, – заради стадата и имотите – със своя гимназия в Болград, театри и читалища. Нещичко, и то немалко, е останало дори днес от нея.


Има я, разбира се, Македония – там, където ревностно са се пазили традициите, а борбите са били белязани с реки от кръв (за нея, за тази Македонска България романтично или патриотарски най-много се говори, а как я мислим е друга работа).


В Банат, по Дунава, е първият български Запад. Печатане на книги и вестници. Една католическа България. Нея най-често забравяме.


Сетне – около Одеса в Украйна имаме големи вълни от изселници, най-премазани по лагерите от болшевишката революция, защото са били заможни. Чифликчийска България, която днешните путинофили искат пак да мислят като "руска губерния". А тя не е това, земя на страданието е.


И накрая, имаме голямата емигранстска България, на намерилите своята "Америка" отвъд или отсам океана. Сега е модерно да се проклетисва тази Америка, където все пак са уседнали и намерили препитанието си поне 300-400 000 българи с училища, църкви, културни домове и от която потичат към България финансови потоци, съпоставими с нашия износ.


Линиите на бягството от себе си очевидно нямат територия.


Не знам това нова робинзониада ли е, но се надявам, ако някой ден "Робинзон Крузо" се върне в училище, децата ни от малки да се понаучат, че нищо не става с вайкане, а "сълзите никога не премахват нещастията".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Любопитно
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Имаме си чудесен заместител на изводите на автора относно "Робинзон Крузо" и това е "Неволя" на Ран Босилек! Чудесна БЪЛГАРСКА народна приказка - защо пък да не се изучава точно тя? https://chitanka.info/text/27748-nevolja
  "...— Остави се, тате! — рекли те. — Насред пътя ни се строши колата. Викахме, викахме проклетата неволя, гърлото си продрахме, но тя не ни се обади. Видяхме, че няма да дойде. Взехме брадвата и теслата и колкото можахме, поправихме колата.
  — Ето, синко, това е неволята! — казал баща им. — Вие сте я викали, а тя е била при вас. Като нямало кой да ви стегне колата, поправили сте я самички. Гдето ще рече, неволята ви я е поправила..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Оценявам промяната и по-успешното фокусиране в дискусията, изложено в статията, вкл. далеч по-сдържания "наратив" относно Паисия и само схематичното маркиране на неробството.

  Искрено се надявам, че няма пак да се почне наново с възпроизвеждането на мантрите от всички страни на барикадата.
  Всичко е казано много пъти, няма нужда от повтаряния, моля ви.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Прекрасно, защото е верно.

  подпис
 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 662 Неутрално

  децата ни от малки да се понаучат, че нищо не става с вайкане, а "сълзите никога не премахват нещастията".

  Дано и ние го проумееме, макар и на по-зряла възраст.

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#2] от "Логика":

  Че тя не се ли учи? Някога се учеше. както и "който не работи не трябва да яде". Доста поучителна за днешно време.
  А да се учи 4 пъти История славянобългарска е прекалено. Особено пък ако е в оригинал - би бил напълно неразбираем за децата.
  А за Робинзон. Книгата си е хубава. Децата пак ще я четат. А по стара наша традиция книгите които са интересни на децата са извън програмата. Така, че одобрявам.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#2] от "Логика":
  "Имаме си чудесен заместител на изводите на автора относно "Робинзон Крузо" и това е "Неволя" на Ран Босилек! "

  Не може да го замести пълноценно дори само поради обема.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  В България се шири скрита омраза към българите в чужбина, особено към успелите българи. Признаваме ги само ако мият чинии.
  Най-вероятно е чиста завис.

  подпис
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Трябва да има някаква база.Не може - османско владичество е терминът в програмите по история, а робство и съжителство са термините по литература, обясни Стаматов."Така не бива.

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цецо":"...Че тя не се ли учи?.." Не знам! Аз от дете си харесвам да чета приказки, така, че - просто се сетих за нашите хубави БЪЛГАРСКИ приказки, защото те носят квинтесенцията на мъдростта на народа ни, нашите традиции и българските разбирания за същността на живота. Имаше и една друга приказка- "Мързеливата Богданка" http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=697134E28C1E34B68C48085DF3BB8D94?encID=758&article=520955324
  "...– Мамо, тате, слизайте от колата и се хващайте за работа! Тук не е като у нас. Тук, който не работи, не му дават да яде..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К": "...Не може да го замести пълноценно дори само поради обема..." Абсурд! Ако става въпрос за изводите визирани от автора на статията, от "Робинзон Крузо", а именно- "..., децата ни от малки да се понаучат, че нищо не става с вайкане, а "сълзите никога не премахват нещастията"..." , българската народна приказка е по-добра, според мен, от "Робинзок Крузо"!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3884 Весело

  Горкият Крузо, дали знае че е победен от Паисий?!
  Прочие всичко е конюктура, днес къмпингуването и Паисий , утре нещо друго! Историята е един от родителите на идеологиите, от които се забъркват вкусни ястия!

  klimentm
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Намерих Ранбосилековата приказка "Който не работи, не трябва да яде"
  https://chitanka.info/text/27749-kojto-ne-raboti-ne-trjabva-da-jade
  Какво по-добро от това малките ученици - българчета хем да научат една българска народна приказка, специално обработена за деца от виден български детски писател, хем да си извадят поука от нея, хем да се запознат с мъдростта, традициите и нравите и обичайте на народа си?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Голямата илюзия и измама е че от" Америка ...... 300-400 000 българи с училища, църкви, културни домове и от която потичат към България финансови потоци, съпоставими с нашия износ".Какви потоци това са реки от пари но изпрани пари които идват обратно в България.Но тези реки от пари не са парите на имигрантите в Америка а парите на дебеловрати и плешиви бизнесмени от Бг, които са ги изпрали в банки и фирми в далечни екзотични острови.Това изпиране на парите верно си е е Робинзониада -така си е,но невиждам каква е връзката с идеята в статията.

 15. 15 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За мен изводът е един- имаме нужда от ново възраждане. Няма лошо да се връщаме към корените си и да се поучим от предишния опит, но движението е напред.
  Много се надявах, че при възможността да пътуваме свободно хората ще попият от най- доброто от постиженията на другите и ще допринесат за една нова култура у нас. Обаче не така се случи, може би процесът е по- дълъг.
  Днес сме други, времето е друго. Имаме достъп до огромно количество информация, но може би нямаме "очи да гледаме".
  Относно Робинзон Крузо, жалко, че е отпаднал. Световната класика не е за пренебрегване, ако искаме да растат културни хора. Хъм, сега по ТВ показват разни "Сървайвър" и ето ти заместител.

 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Поводи за оптимизъм няма. Проблемът не е и в липсата и наличието на една или друго произведение в училищната програма. Проблемът е много по-голям. А по-повод някакво ново българско възраждане, чудно ми е как ще се случи нещо подбоно във времена като тези. Друг е терминът, защото са други времената.
  И ако новото Възраждане ще се случи поради книгите на Господинов, Димова и Русков, това е някакво лицемерие от страна на Тони Николов. Няма как човек, който е запознат с френската култура и превежда от френски, да има толкова високо мнение за текстовете, които се пишат от тези писатели.
  Две препоръки към Тони Николов:
  "Ъпгрейднете" сайта си и технически да е по-лесно да се пишат коментари под стаиите ви. Сигурен съм, че ще се случат инетерсни дискусии.
  Малко прекелявате с фотографии на Трейман и компания. Радвам се, че сте приятели, с него, с Цочо и прочие, ама все пак, малко приличие в тази посока няма да е излишно!

 17. 17 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#2] от "Логика":

  Супер. Малко е дълга, почти една страница, но пък като за сегашните ученици става. За чий са им цели книги и учебници...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#19:"Логика"]погнат [/quote]т.е. поМОгнат

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 611 Любопитно

  До коментар [#18] от "gmranger":

  "Тези приказки ги четем на децата си докато станат на 5-6 години"

  А децата Ви разбраха ли посланията?

 22. 22 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цецо":

  Е да но сега е на мода рева по развития соц - те не всеки иска да работи за да яде, а още по-малко да учи - идеята е от скамейката да НИ НАМЕРЯТ работа и да и плащат, а ние да се правим, че работим...

  www.soundcloud.com/x2805
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много внимавате да не настъпвате турците бе, порталите.
  Ми робство е било, какво да е друго.
  Колкото до Робинзон Крузо - какво да му учиш на това, просто една приключенска (хубава) книга. Не е българска при това.

 25. 25 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#21] от "the_librarian":

  ""Тези приказки ги четем на децата си докато станат на 5-6 години"

  А децата Ви разбраха ли посланията?"

  Ще си проличи, когато станат на 15-16. За тези, които на 15-16 години тепърва ще ги четат, със сигурност ще е късно да разберат каквото и да е послание...

 26. 26 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#19] от "Логика":

  "1. Нямам деца."

  Това обяснява превратните ти представи за детското възпитание.

  Темата между другото е за 7-10 клас, а не за 2-3-4, ама то първо се чете статията, после се коментира. Поне разбрахме, че си прочел няколко приказки, за разлика от "Робинзон Крузо".

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#26] от "gmranger":"...Поне разбрахме, че си прочел няколко приказки, за разлика от "Робинзон Крузо"..." Е- понеже не съм политик, чета от 5 годишна- романи, книги, най- паче- учебници и научна литература...Сигурен ли сте, че не сте цв.цв., б.б., бялата златка или някой друг "учен" политик?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3720 Любопитно

  До коментар [#28] от "Логика":А защо всъщност трябва да противопоставяме приказката за Неволята на Робинзон Крузо не разбрах? Всяко нещо с времето си - те не са за една и съща възраст - дори съкратеният и адаптиран за деца текст на Робинзон Крузо който е общопознат, определено е за по-голяма възраст!

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":С учудване разбрах, че книгата на Дефо имала продължение.В него се разказва, как вече поостарелия Робинзон Крузо пътешества из Китай и Русия..Наложило му се да презимува в Тоболск 8 месеца, където се запознал със заточените там противници на режима.Ето един откъс от книгата:"..Всего замечательнее было то, что я нашел хорошее общество в этом
  городе, расположенном в варварской стране, невдалеке от Ледовитого океана,лишь на несколько градусов южнее Новой Земли. Неудивительно: Тобольск служит местом ссылки государственных преступников; он весь полон знати, князей,дворян, военных и придворных. Тут находился знаменитый князь Голицын, старый воевода Робостиский и другие видные лица, а также несколько дам. Через своего спутника, шотландского купца, с которым я здесь расстался, я познакомился с несколькими аристократами и не без приятности проводил с ними долгие зимние вечера.
  Я разговорился однажды с князем ***, ссыльным царским министром, освоих необыкновенных приключениях. Он долго распространялся о величии русского императора, его неограниченной власти, великолепии его двора,обширности его владений. Я перебил его, сказав, что был еще более могущественным государем, чем московский царь, хотя мои владения были не так обширны, а подданные не так многочисленны.."
  http://www.lib.ru/PRIKL/DEFO/crusoeall2.txt

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Съгласен съм с автора, че четири пъти да разглеждаш едно произведение е един безсмислен лукс.
  Струва ми се че веднъж, ако може в малко по-голяма възраст, все пак текста не е за деца е достатъчно.
  Но защо въобще трябва да се изучава Робинзон Крузо и въобще изучаването на произведения, които са си популярни, или ако трябва да ги направим наново такива и да каяраме децата да мислят "какво е искал да каже автора..." или пък героя.
  Тази и много като нея чудесни книги просто трябва да ги има, ако трябва и в училищни/читалищни библиотеки, учителите по литература могат и трябва да насочват вниманието на децата към тях и толкова, а не да ги "изучават", действие бклагодарение на което някой може да намрази и предмета литература.

 35. 35 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз така и не мога да разбера каква е тази истерия покрай история славянобългарска. Надали и 10 % от българите могат да си спомнят нещо повече от нея освен 1-вите няколко изречения. Да се учи четири поредни години е повече от безумие. В крайна сметка тази творба има повече историческа отколкото литературна стойност.

 36. 36 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 985 Весело

  роб Инзон Крузо.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 37. 37 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "Логика":

  Ранбосилек е прекрасен, но децата трябва да знаят, че и отвъд пределите на славната им родина са творили бележити писатели и да се запознават с произведенията им. Така се гради богата култура базирана на глобални, не стриктно териториални познания. Децата имат референции за случилото и случващото се в по-широк мащаб.

 38. 38 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1022 Весело

  Така - поне знаме виновника - Робинзон Крузо! Тая гат империалистическа ! Къде по-добре е да се учи за робство, отрязани ръце, крака, въобще кървища, вместо за човешката воля за оцеляване и справяне сам с трудностите.

  agent
 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Ти изглежда не разбираш! Не може и дума да става за сравнение на "Робинзон Крузо" и нашата приказка!
  Нужно ли е да ти обяснявам защо?! Самата приказка "който не работи,не трябва да яде",е мъглива,неясно,двусмислена! И бай ганьовска!
  Чичо ми Ваньо,който е строител,обиколил цяла Европа да строи къщи и блокове,ми я подари като дете,точно с тази подсъзнателна цел,да се науча да бъда иноватор!

 40. 40 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Не всеки растеж е израстване нагоре и не всяко движение е напредък". Образованието е важно, но и да си добре образован, дори да си патриот, ако се чувстваш лично пренебрегнат или недооценен, ще се опиташ да избягаш от обкръжаващата те среда и си потърсиш късмета другаде. Ако прадядото на автора е бил търговец из необятната турска империя, моят прадядо е бил хайдутин за лично отмъщение. За единия е било присъствие, за мен робство. За мен е по- важно във фиксирания обем на учебната програма да има повече място за произведения възпитаващи в родолюбие, в труд и Християнски морал, отколкото за шедьоврите на световната литература като "Робинзон Крузо". Едва ли децата ще проумеят цялата трагичност в изповедта на Робинзон Крузо:"в лош ден, в лош час, реших да се кача на кораба и да замина. Не се вслушах в съветите на баща си, не изпълних волята му да работя в неговата кантора..."

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#40] от "bobhunter":

  В "...Християнски морал,"?!

 42. 42 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Нещо става в България - да става крадат и разрушават я вече 26 години.

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  За голямо съжаление История Славяноболгарская на Паисий Хилендарски е писана в много тежки условия - липса на източници, липса на интелигенция, необходимост от събуждане на българският дух и самочувствие на всяка цена, дори и с измислици и фалшификации. При това положение трудът на Паисий е неверен и ненаучен. Вместо трудът на Паисий, който е и анахронизъм, е редно да се учат книгите на по-обективни автори - Симеон Радев "Строителите на съвременна България", на проф. Петър Мутафчиев "Книга за Българите". Има и много други добри автори. Но това с Паисий е превиване на гръб пред шовинистите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Много добра статия на Тони Николов!

  Пазете се от доносника vesolr
 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  https://www.slova.bg/audio-records/author/bulgarian-authors/76-paisii-hilendarsky1

  Ненавист към гърците; мнение за сърбите и русите. - Подобно на старите летописци, Паисий захваща своята история от библейския разказ за потопа - от Ной. След като разказва, как се размножило отново човечеството и как постепенно се образували и разместили по земята различните народи, той стига най-сетне до славяните и частно - до българите. Подир това излага историята на българите до падането им под турците. В изложението се съдържат редица фактически грешки и невероятности: авторът дава погрешни дати, забърква събития, смесва царе, говори за съвсем непознати владетели и др. Но, както знаем, Паисий не мислел да пише научен труд и да подлага на критика материята, която е събирал. Неговата задача се свежда в това - да покаже, че българите са имали славно минало, и той с една наивност и доверчивост дава място в своята история на всички данни, които улесняват тази задача.
  ......
  Паисий проявява голяма ненавист особено към гърците. Според него, гърците били злобни, хитри, лукави и завистливи. Те мразели българите, воювали постоянно с тях и гледали винаги да ги покорят. В своите истории те нарочно не пишели за подвизите на българите.
  ......
  Сърбите не са пакостили на българите толкова, колкото гърците, но Паисий напада и тях, защото те се гордеели, самохвалели и преиначавали историята, освен това, - укорявали и хулели българите. Той се спира доста върху тяхната история, за да покаже, че те са стояли по-долу от българите и че самохвалствата и надменността им са незаслужени.
  ...
  Паисий не щади и русите, макар за тях да пише по-въздържано и да има по-голямо доверие в техните исторически книги. Някои руси, по примера на австрийските сърби, хулели българите, защото последните били "прости и некнижни в писане"... Освен това "москалите и русите" се надигали, че първи приели кръщението и славянската писменост.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Картинката под заглавието не е на "Портал", а на известния художник Нюъл Уайът. Едно от българските издания на "Робинзон Крузо" беше с неговите илюстрации.
  Чудно ли е, че държавниците не са заинтересовани от образованието, след като дори на медиите не им пука чии творби ползват?

 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  [quote#40:"bobhunter"]моят прадядо е бил хайдутин за лично отмъщение.[/quote]

  До коментар [#40] от "bobhunter":

  Извинявай! Звучи много подозрително и смущаващо! Да не обирал търговците?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  робинзон беше чудесен роман и не трябваше да отпада

 49. 49 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Стана въпрос за чудесните български приказки или притчи, които може да заместят Робинзон Крузо. Това уви е неуместно, защото не е нормално ученици в 7-8-9-10 клас да учат приказки.

  Мястото на тези текстове е преди 5 клас, в по-горните класове е нормално да се учат по-сложни и дълги текстове. А това, че нещо ще се учи четири поредни години е пълна тъпотия. Догодина някой чиновник ще рече да съкрати от четири на три години и пак ще се дигне олелия.

  ...
 50. 50 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":
  "Робинзон Крузо" е по-разбираема за децата. Говорим за такива, които могат да четат. Аз когато се научих да чета (начало края на 70-те на миналия век) почти не съм чел български народни приказки. Бях им се наситил, а това което ни караха да четем в училище по правило не ми харесваше. Всъщност не ми харесваше да ме карат да чета.
  На моите деца почти не съм им разказвал български народни приказки. Почти всяка трета дума трябва да им я обяснявам, а ако не трябва, то на тях им доскучаваше много по-бързо, отколкото на мен. В един момент по БНР бяха направили редакции на приказките в 6.50, но там не са само български. Може и заради това да са добре адаптирани. Само че децата ми тогава обикновено спяха.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#13] от "Логика":


  [quote#13:"Логика"]Какво по-добро от това малките ученици - българчета хем да научат една българска народна приказка, специално обработена за деца от виден български детски писател, хем да си извадят поука от нея, хем да се запознат с мъдростта, традициите и нравите и обичайте на народа си[/quote]
  Преди това трябва да обясниш на детето си, че някога се е случвало да няма какво да сложиш на трапезата си. Освен това всички добродетели от приказките се възпитават в семейството. А когато детето започне да разбира това, което чете не бива някой друг да му налага какво да чете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#14] от "the_fat":
  Данните за парите преведени на роднини в България от живеещите в чужбина се взимат от банките и системите аз експресни преводи. Така че това не са мръсни пари. Може да има сиви, но не са мръсни.
  А не една и две години тези пари са били повече или поне колкото чуждестранните инвестиции.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да, жалко е, че учебните програми се съобразяват с крясъците на тези, които са бягали от училище навремето! А сега разбраха, че било "много яко" да си патрЕот...

  Who Is John Galt?
 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#24] от "theanalyser":
  А турците ли са виновни, че не четеш?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2083 Весело

  [quote#0:"Тони Николов"]Никой обаче не обяснява защо една и съща творба (била тя и "История славянобългарска" ще се учи четири пъти (съответно и по литература, и по история). Че повторението е майка на знанието, знаем. Но почетвъртяването баща на какво е,[/quote]
  Баща на затъпяването.
  Така довършвахме тази поговорка по наше време.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#16:"Додо"]"Ъпгрейднете" сайта си и технически да е по-лесно да се пишат коментари под стаиите ви. [/quote]

  мдам. ужасно е sloppy, дето се казва. но не съм сигурен, че "много дискусии" е това, което биха искали. може би запазването на дистанция е преднамерено, тъй като спомага за създаването на "висока култура".

  а за снимките на трейманови, да. това съм си го обяснявал с "наличностите", и без това едва ли е първостепенно за сайта, а пък на Цочо принадлежат реално грамотните текстове за фотографията, та затуй.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#47] от "vxa15365434":

  Защо да е подозрително и смущаващо?! По принцип човек се бунтува,когато е лично засегнат. Например,моят пра – пра дядо Караиванов е хванал гората,(Средна гора) и станал хайдутин,след като един турски големец е откраднал булката му точно по време на сватбата! И е почнал да коля турчелята...

 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1844 Гневно

  До коментар [#57] от "deaf":

  Да! Разбирам! И съжалявам!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  "Съгласен съм, че протестите на 2013 г. промениха атмосферата: те положиха темелите на ново гражданско общество, "
  Е тук вече ме върна дооооооста години назад.
  Колко от вас помнят "Предконгресно допитване до народа" някъде 80-те години???
  Пак се пробуждаше гражданската съвест, народа си казваше болката, събрания/не митинги/ бичуваха отклоненията......аха дя тръгнем по правия път, хората викаха, пишеха, коментираха как да се оправим от блатото... и после??? Управлява герб, а Маямата омбудсман, вчера уволниха от МВнР един дето е още от времето на шесто...Кунева вицепремиер, Пеевски депутат, Ментата, Бисеров....
  Утре пак съм за риба!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#1] от "селянин":

  Не си "селялнин", селяндур си!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 61. 61 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ето ги и моите 5 стотинки в дискусията. Колко е хубаво, че го има Тони Николов! За поговорката "който не работи не трябва да яде" е превод на езуитската максима "който не работи МОЖЕ да не яде" - аз съм пенсионер, не работя и сигурно все още ям, макар и да не ТРЯБВА!. Има и болни, които не работят и те не трябва ли да ядат? Що се отнася до Робинзон - ами това е един доста дискусионен герой от световната литература (дали българчетата да да се запознават с нея???) - а дискусията е и в отговора на въпроса "може ли изолиран от света, сам, да запази човешката си същност - нали човекът е социално животно?

 62. 62 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  герп изпълнява "поетите" ангажименти...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 63. 63 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#61:"Емил Бубев"]Ето ги и моите 5 стотинки в дискусията. Колко е хубаво, че го има Тони Николов! За поговорката "който не работи не трябва да яде" е превод на езуитската максима "който не работи МОЖЕ да не яде" - аз съм пенсионер, не работя и сигурно все още ям, макар и да не ТРЯБВА!. Има и болни, които не работят и те не трябва ли да ядат? Що се отнася до Робинзон - ами това е един доста дискусионен герой от световната литература (дали българчетата да да се запознават с нея???) - а дискусията е и в отговора на въпроса "може ли изолиран от света, сам, да запази човешката си същност - нали човекът е социално животно? [/quote]


  ... до момента не съм ви виждал във форума... и се надявам да не ви видя повече никога... Благодаря в Аванс!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 64. 64 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "Катерина Стоева":

  ... консервативно-романтична... (жалка работа)

  ... "Вилервале в южното море" е в пъти по-уместно четиво... (актуално)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 65. 65 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#56] от "abdelhaqq":

  Не бях се замислял за това, че може да е съвсем умишлено
  Но ми се прииска да е доста по-лесно писането на коментари там.
  А за Цочо нищо лошо не мога да кажа, дори напротив, но ми се струва, че когато си приятел с някого, а в същото време си и този, който плаща хонорари, не е хигиенично да правиш такива неща.
  Ама, кой ме пита мен

 66. 66 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#65] от "Додо":

  е, да, нас никой не пита, ние просто си "конзомираме" продукта на нечий други усилия. представям си обаче ако коментари като тези във форума тук залеят портал "култура" - ще го видим как се сгромолясва под неспособността да понесе толкова много "ниска култура", която на принципа на един модерен bottom up подход се просмуква нагоре. ще има спешни обяви за 2 човешки ресурса месечно за модериране про боно, с отплата - увековечаване в българската културна история на интелектуалните "трендсетъри" от началото на 21ви век.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK