Робинзон и Балканджи Йово – герои на нашето време

Във "Време разделно" в един от ключовите моменти, когато Караибрахим е отправил своя ултиматум към българите – да приемат исляма или да умрат, селските първенци се събират да мислят какво да правят. И докато мислят, пеят "Даваш ли, даваш Балканджи Йово". Пеят си през 1668 г. текста на Славейков, публикуван през 1917-а, и окото им не мигва. Снимката е стоп кадър от филма

Във "Време разделно" в един от ключовите моменти, когато Караибрахим е отправил своя ултиматум към българите – да приемат исляма или да умрат, селските първенци се събират да мислят какво да правят. И докато мислят, пеят "Даваш ли, даваш Балканджи Йово". Пеят си през 1668 г. текста на Славейков, публикуван през 1917-а, и окото им не мигва. Снимката е стоп кадър от филмаГолемият лингвист и когнитивист Джордж Лейкъф започва една от книгите си със следния пример. Ако застанете в една стая с 20 души и им кажете "Не мислете за слон. В никакъв случай не мислете за слон", всеки един от тях в близките няколко минути ще мисли именно за слон. Причината, казва Лейкъф е, че заедно с думата "слон" върви една невидима когнитивна рамка и не можем просто до отречем думата, защото рамката остава. Само глупав политик ще се изтъпани и ще каже "Аз се боря с корупцията", защото думата "корупция" задейства в публиката рамка, където ще бъде напъхан и самият той.


Цялата комедия с новите учебни планове по литература


е образцов пример за теорията на Лейкъф. Публичните дискусии така и не излязоха от рамката, наложена от медийните изстъпления, докарали оставката на Тодор Танев. Историята на псевдо-дебата може да се резюмира с три заглавия. Започна се с "Робинзон замества "История славянобългарска" в 6 клас" (в."Труд" от 23.01.2016 г.), мина се през "Паисий остава в учебниците, местят го в 9-и клас" ("ПИК" от 25.01.2016 г., за да се стигне до финалното "История славянобългарска ще се учи 4 години, "Робинзон Крузо" отпада" ("Дневник", 16.03.2016 г.).
Първото заглавие е лъжа, защото никой не е възнамерявал да маха Паисий, още по-малко пък заради Робинзон. Следващите заглавия показват как действията на министерството на образованието и науката (МОН) по програмите се оказват подчинени на целта да се неутрализира лъжата. Само дето се остава в рамката, зададена от нея. Как иначе да си обясним отпадането на "Робинзон Крузо", след като такова искане никога не е имало в обсъжданията с представители на учителската общност, граждани и журналисти? Единствената вина на горкия Робинзон е, че се е появил във вестникарските заглавия като конкурент на Паисий. (Всъщност откъсът от романа на Дефо е вероятно най-безспорният, абсолютно централен текст от програмата за 6-и клас, но за да се разбере това, първо трябва някой да попита каква всъщност е целта на тази програма, в която са събрани "Робинзон", "Братчетата на Гаврош" и "Малкият принц"). Това, което МОН прави, е да повтаря пред медиите: "Не мислете, че липсва патриотизъм в програмите!" Не мислете за слон.


Същото желание да бъдат омилостивени генераторите на патриотично остървение се забелязва и в обещанието на МОН, че "Фолклорната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" ще се изучава по история в 6 клас".


За робството и Паисий се изприказва достатъчно, но


по отношение на "Балканджи Йово" не е зле да се кажат някои неща,
които може би широката публика не знае


Първо, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" е текст, написан от Пенчо Славейков. Публикуван е посмъртно през 1917 г. в "Книга на песните" – сборник с 226 народни песни, подбрани, а някои от тях и редактирани от Славейков.


Още в "Книга на песните" редакторът д-р Кръстев чинно е посочил първоизточника на Славейков. Това е песента, публикувана под №199 в сборника на Стефан Веркович "Народни песни на македонските българи" от 1860 г. Славейков е направил действието по-сбито, освен това е променил името на героя – във фолклорния първообразец, записан уж "в Просеник, Серско", героят не се казва Балканджи Йово, а Никола. Без Пенчо Славейков името "Балканджи Йово" нямаше да съществува, нито щяха да са мислими съчетания от типа "брани вярата си като Балканджи Йово" или "по балканджийововски".


Интересното, че всъщност никъде другаде освен в сборника на Веркович не е публикуван вариант на тази песен. Което прави нещата съмнителни. Обикновено народните песни съществуват в различни варианти и когато фолклористите през 19 в. започват да ги записват, се появява въпросът кой е "най-хубавият" или "най-автентичният" измежду тях. В случая с песента за Никола, който не дава хубава Яна на турска вяра, подобен въпрос не възниква, защото други варианти така и не се появяват. Големият фолклорист Кузман Шапкарев например почти по същото време събира материал по същите тези македонски земи и публикува над хиляда народни песни с всевъзможни сюжети в своя "Сборник от български народни умотворения" от 1891 г. – но при него песента за Яна и Никола, т.е. бъдещият "Балканджи Йово" я няма. Няма да я открием и във внушителния "Трем на българската народна историческа епика" – солидно издание от 1939 г. под редакцията на Божан Ангелов и Христо Вакарелски. А по онова време националната идеология се прокарва с размах и ресурси от страна на държавата, на които и Божидар Димитров би завидял. Не е като да е била тогава България завладяна от соросоиди.


Та, с една дума до 1944 г. българските фолклористи сякаш не знаят за съществуването на народна песен, в която вярата се отстоява с цената на отсечени крайници и извадени очи.


Нещата обаче драматично се променят след Девети септември


когато новата власт започва системно да налага образа на "борческия народ", чийто "боен авангард" в новото време е Комунистическата партия. Оттук започва и възходът на "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Първото публикуване на Славейковата редакция на песента е направено от Генчо Керемедчиев, който през 1948 г. съставя сборника "Български народни песни. Лирика и епос". Именно там за първи път текстът на Славейков стои редом с народни песни. Е, съставителят е бил достатъчно честен, за да напише отдолу, че текстът е от "Книга на песните" на Пенчо Славейков. Подобни угризения не са имали Иван Бурин и Димитър Осинин, които през 1953 г. издават сборника "Горо ле, майко хайдушка. Народни песни". Именно тук за първи път авторството на Славейков е изтрито, а "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" – произведена в "автентична" народна песен. Като такава тя става изключително популярна и започва да се възприема като символ, като икономично и въздействащо изображение в миниатюр на цялото робство с народните теглила и героизъм.


Същият Иван Бурин, който е направил текста на Славейков "народен", в дискусията за свободния стих от началото на 60-те пише статия със заглавие "Не даваме хубава Яна на турска вяра", в която със свещен комунистически гняв бичува младите поети, осмелили се да пишат в свободен стих без разрешението на Партията. Заслужава си един цитат от този публицистичен шедьовър, заради актуалното му звучене в контекста на днешните дискусии за "българщината".


"Ще се борим против съвременната гъркомания и съвременните гъркомани, т.е. срещу поклонниците на упадъчното буржоазно изкуство (...) Колко мъки е преживял и колко жертви е дал българският народ, докато се почувства свободен творец под своето небе! Затова ние ще се борим в защита на неговата култура, така, както ни учи песента - по балканджийововски!".


Разбира се, няма как да говорим за превръщането на текстове със съмнителна автентичност във фундамент на българщината, без да стигнем до "Време разделно". Окончателното превръщане на "Даваш ли, даваш" в прастар, "исконен" текст, съхранил най-драматичните моменти от историята ни по време на "турското робство" идва с романа на Антон Дончев, появил се през 1964 г., тъкмо когато БКП започва кампания по ре-българизирането на помаците. Във "Време разделно" в един от ключовите моменти, когато Караибрахим е отправил своя ултиматум към българите – да приемат исляма или да умрат, селските първенци се събират да мислят какво да правят. И докато мислят, пеят "Даваш ли, даваш Балканджи Йово". Пеят си през 1668 г. текста на Славейков, публикуван през 1917-а, и окото им не мигва.


Всъщност романът на Антон Дончев е цял компендиум на текстове
със съмнителна автентичност и подчертан патриотично-страдалчески характер


Когато например в хода на романа се появяват жертвите на потурчването от Смолян, техният водач, смолянският поп, разказва какво им се е случило, повтаряйки дума по дума известната приписка на поп Методи Драгинов за потурчването на Чепино. Приписка, години наред броена за окончателното, неоспоримо автентично доказателство за практиката на насилствени потурчвания през 17 в. Само дето през 1984 г. текстологът Илия Тодоров доказа, че текстът на поп Методи Драгинов не е писан през 17-и, а през 19-и век. Впрочем същият Илия Тодоров разобличава като късен фалшификат или мистификация, ако се изразим по-меко, прочутото "Символ-верую на българската комуна", приписвано на Ботев и откриващо всяко издание на Ботеви произведения по времето на комунизма.


Последният жест по окончателното вписване на "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" в корпуса на автентичния фолклор се извършва през 1965 г., когато излиза последният, 13-и том на монументалната поредица "Българско народно творчество". Там вече ще намерим и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Но понеже в едно академично издание на фолклор задължително се посочва източникът, откъдето е взета песента, съставителите явно са се видели в чудо и накрая са написали под текста следното: "Санданско; трапезна (Архив ИМ-БАН, 1954 г.)." Пеят банскалии през 1954-а, посред колективизацията, значи е народна, какво по-автентично от това?!


Всички тези дати и произведения може би са дошли в повече на читателя, но именно те са аргументите в полза на една теза, която само на пръв поглед изглежда скандална. "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" е документ не за "турското робство", а за манипулативните стратегии на комунистическата пропаганда, моделираща миналото. Именно през периода на тоталитаризма този текст става идентификационен "хит", сакрален знак, внушаващ определена "истина" за историята на българите по време на "турското робство".


А онова, което днес яростно се брани като застрашена "българщина", не е нищо друго освен образът на българската история, конструиран и наложен по времето на комунизма. И когато днес се говори за "посегателство върху историята", значи някой се е осмелил да оспори клишетата на Живковата култура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (236)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Весело

  И какво като Бойко Пенчев ни разказва много конкретна истина. Как това ще повлияе на шаячната правда, закърмена с легенди и митове. Космогонията по тези земи е свързана с пословичните: гостоприемство(!), трудолюбие(!!) и толерантност(!!!) на народа, плюс неземната сексуална мощ на българина и дивната красота на българката. Нито повече, нито по-малко. Тъй че сори, Пенчев, нема да те разберат.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  И когато днес се говори за "посегателство върху историята", значи някой се е осмелил да оспори клишетата на Живковата култура."Какво ли не са изтърбушили комунягите!?

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Посегателство върху светая светих на ченгесарския патриотизъм - Балканджи Йово и Време разделно!!!!!

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Някой се е осмелил да оспори клишетата на Живковата култура.[/quote]

  Те цял музей й направиха, дето първоначално щеше да се казва "на ТОТАЛИТАРНОТО изкуство", но лично Ирина Бокова го прекръсти "на СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО изкуство" - зер, какъв тоталитаризъм бе, аланкоолу, баща ми е убивал само врагове на народа като Райко Алексиев, не е посягал на наши хора!

  Ние си искаме робството и вчера форумният лумпенпролетариат застана КАТО ЕДИН зад богуугодната идея на московския "патриарх под прикритие" (c) Cinqueau, че свободната човешка роля е ерес и дело на Антихриста.

  Иначе това

  "... пеят "Даваш ли, даваш Балканджи Йово". Пеят си през 1668 г. текста на Славейков, публикуван през 1917-а, и окото им не мигва..."

  е фина подигравка на интелигентен човек с цивилни изкуствоведи - едно умение, което цивилният изкуствовед никога няма да овладее, по чисто еволюционни причини.

  Цивилния изкуствовед го бива ... след малко ще видите за какво.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Абсурдно е едно художествено произведение да влиза в учебник по история. Историята е наука и не може със средствата на литературното произведение да бъде разглеждана.
  Не разбирам нуждата от дискусия по такъв въпрос.

  [email protected]
 6. 6 Профил на thexxx
  thexxx
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много силен и много смислен текст, надхвърлящ, за съжаление, нивото на голяма част от българските интелектуалци и политици. Това обрича автора да остане неразбран.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  Винаги съм искал да попитам
  въпросният Йово,СОБСТВЕНИК
  НА СЕСТРА СИ ЯНА ли се явява,
  че го питат дали я ДАВА,както
  се пита по повод домашен любимец
  И ако ЙОВО Я ДАВАШЕ,пък
  ЯНА НЕ ЩЕ,или пък ОБРАТНОТО,
  тогава КВО ПРАИМ ?!?!

 8. 8 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Експертите от МОН по стар навик пренебрегват развитието на литературната наука от последните 50-60 години и безобразно сместват литература и история - по живковски. Определението важи и за Антон Дончев, но все пак можем да приемем, че създава литературно произведение, което да речем не претендира за историческа достоверност. Но какво ни представят учебните програми в училище?

  agent
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Винаги ме е учудвал безсмисления инат на Балканджи Йово. Орязали са го като краставица за шопска салата, Яна са я взели а въпреки това - какъв герой. Гърците в такива ситуации черпят мощно агресорите,а като заспят - тихичко си ги колят.Справка - Старогръцки легенди и митове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Stanimir Luchkov
  Stanimir Luchkov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Този Стефан Веркович, пръв записал песента "Дадаш ли, даваш ...", не ли същият, който издава и считаният за фалшификат сборник Веда Словена?

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  В комунистическата идеология фундаменталната цел е ЛИКВИДИРАНЕТО на Националната държава и заместването и с ИНТЕРНАЦИОНАЛНА такава на Цялото Земно Кълбо. Казано направо - Глобална Държава.
  Антикомунистите би трябвало да са истински АНТИ-интернационалисти. Би трябвало! Антикомунизмът БИ ТРЯБВАЛО да е всичко друго НО НЕ и Съсипател на националната държава. Комунистите ЦЕЛЯХА създаването на НОВ ЧОВЕК, нов-без памет за род, родина, нация, Отечество. Нов - съветски, Нов - интернационален. Казано директно - НОВ ГЛОБАЛЕН човек.
  Пенчев е Антикомунист. Поне за такъв се изявява.
  НО какъв е Пенчев като идеологически светоглед, щом В БОРБАТА СИ С КОМУНИЗМА отрича родоват си, народностната си, националната си ПАМЕТ?!
  Както е известната сентензция: "Като резултат от борбата за мир камък върху камък няма да остана", така при сегашните Антикомунисти в БОРАБАТА СРЕЩУ КОМУНИЗМА НЯМА ДА ОСТАВИ И ЧАСТИЦА ОТ ДЪРЖАВА.
  Само че това се отнася за НАШАТА ДЪРЖАВА.
  С какво Антикамунистите се различават от Комунистите?
  С какво многоНЕуважаеми господин Пенчев се различаваш?
  ???

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 959 Весело

  Поредните НПО-шки напъни. Няма лошо, дават ли - взимай!

 13. 13 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Интересното, че всъщност никъде другаде освен в сборника на Веркович не е публикуван вариант на тази песен. Което прави нещата съмнителни."
  И щом я няма тази песен в друг сборник Веркович и Славейков, манипулатори някакви. Със сигурност османското владичеството е било е съгласуванно, провеждано по график с българското население, изключващо всякакви форми на насилие.

 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Хораааа, това ТЕЖКО, ТЕЖКО промиване на мозъци ... и факт - успели са, мамта им !!!
  Няма по голямо зло от комунизма, с изключение на руския комунизъм !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Текстът е интелигентен и смислен, но кавичките около турско робство ми дойдоха в повече.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Sic transit gloria mundi...
 16. 16 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 558 Весело

  История писана от комунистите - най-вярната история !

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Много добър текст на Бойко Пенчев! Браво!
  Аз бих го попитал, обаче, нещо друго:
  Ще видим ли подобен текст, който текст да разисква плачевното състояние на факултета по славянски филологии на СУ, който самия Бойко Пенчев ръководи. И как ги вижда там реформите...

 19. 19 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аз съм против насаждането на робски манталитет у българските деца, но "Балкаднжи Йово" е плод на народното творчество, не на комунистите и не виждам нищо лошо да се изучава. Да и Ботев, Вазов др. наши автори използват думата робство, иго, бич, ятаган и т.н., но е важно да се спомене, че го правят с огромна алегория и опит да внушат революционни мисли у читателите си.
  Да, робството и Освободждението бяха големия аргумент на Русия да и се кланяме (до ден днешенс) и трябва истината да се казва.

  Робство е имало точно век/век и половина след падането на България. За останалите 4 века може да сами да се разходите из някои възрожденски град и да прецените, тези къщи на роби ли са.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#0:"статия"]солидно издание от 1939 г. под редакцията на Божан Ангелов и Христо Вакарелски. А по онова време националната идеология се прокарва с размах и ресурси от страна на държавата, на които и Божидар Димитров би завидял. Не е като да е била тогава България завладяна от соросоиди.
  [/quote]
  Ех, мъко соросоидна, оказва се че и в некомунистическо царство България е имало вреден национализъм а не безгранична толерантност и лееща се като боза туркофилия като днес. А Пенчо Славейков бил любим поет на комунистите и може би социалистически реалист, формалист и националист едновременно. А това че Никола е бил сменен с Балканджи Йово променя коренно фабулата при която Яна с радост приема турската вяра а брат и я придружава щастлив от потурчването и??!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Оп па-аа! Още един кандидат за слава!

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  [quote#19:"sherekhan"]Робство е имало точно век/век и половина след падането на България. За останалите 4 века може да сами да се разходите из някои възрожденски град и да прецените, тези къщи на роби ли са. [/quote]
  Как пък го изчисли? Робство за българите е имало до последният ден на империята. Имаше интервю със жив свидетел от Източна Тракия който разказваше че е било нормална гледка да се търкалят отрязани български глави а турците да изнасилват българските жени в къщите им докато мъжете им през това време са обгрижвали децата.
  До коментар [#19] от "sherekhan":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#19] от "sherekhan":

  Хайде пак пробвай, ама този път прочети статията.

 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  [quote#19:"sherekhan"]Аз съм против насаждането на робски манталитет у българските деца,[/quote]
  Кое е робски манталитет? Да възприемаме безропотно турската гледна точка за историята ни или да отстояваме собствената си позиция?
  До коментар [#19] от "sherekhan":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":

  Ако малко прочетеш история ще разбереш. Този период за който говориш няма нищо общо с периода за който говоря аз. Ти говориш за Източна Тракия (Одринско и Люлебургазко), които остават извън пределите на освободена България и турците се опитват (и успяват) етнически да прочистат тези региони от българи, за да се избегнат по-късни претенции на България към тези територии. Същото правят с гръцки градове като Измир и Коня.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 26. 26 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Mall":

  И каква е твоята позиция, че българите са били безправни роби, а градове като Копривищца, Трявна, Панагюрище и всичките други архитектурни шедьоври са вдигнати от безправни и изнасилвани роби ли? 90% от търговията в империята се е въртяла от българи, арменци и гърци, това го пише и Мидхат паша. Българите и гръцките роби вдигат 40 църкви в Истанбул, под терасата на султана. Негрите в Америка може да си мечтаят за такова робство.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  До коментар [#25] от "sherekhan":
  Чел съм достатъчно и именно затова ти казвам че робството за българите останали в пределите на империята продължава и след 1878г и затова има Илинденско-Преображенско въстание през 1903г. Или ще трябва да възприемем и за него турската гледна точка, че е дело на българската агентура която иска да скара два братски народа българския и турския?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#20:"Julian Mall"] А това че Никола е бил сменен с Балканджи Йово променя коренно фабулата при която Яна с радост приема турската вяра а брат и я придружава щастлив от потурчването и??!! [/quote]

  Турците за 500 години не са ни потурчили , но в ХХ век за нула време сърби и гърци успяха да отродят милиони българи , които станаха гърци , сърби и македонци. Колко случаи има в съвремието , когато двама братя стават от различни националности , единият българин в България , а другият грък в Гърция , сърбин в Сърбия или македонец в Македония. Защо за това си мълчим , а ровим в миналото за събития станали преди векове?

 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  До коментар [#26] от "sherekhan":
  Ако всичко е било толкова прекрасно защо най-богатите българи по-това време братята Евлоги и Христо Георгиеви не са в България ами в Румъния? И не само те ами много богати българи предпочитат да са в Румъния отколкото в пределите на Османската империя за да не им се случи случка на тях или на някой от членовете но фамилията им.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#27:"Julian Mall"] робството за българите останали в пределите на империята продължава и след 1878г [/quote]

  Ами за робството не , ами направо за духовния геноцид на българите , останали в пределите на Гърция и Югославия защо мълчиш? Или на теб не ти пука, че милиони българи бяха отродени и престанаха да бъдат българи?!

 31. 31 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Всеки има право да възприема който си поиска за брат и братски народ. Голяма част от българите винаги са и винаги ще възприемат турците като братски народ. За това сочат и руските свидетелства, за освободени български градове през 1877г., като руските войници се възмущават, че българите са криели съседи и приятели турци в мазетата си, за да не бъдат изклани от руснаците. Има го черно бяло.
  И да не ми обясняват разни политолози и бастуни, колко сме нетолерантни българите. Ние сме най-толерантния евопейски народ и историята го е показала. Питайте и арменците, питайте и евреите, питайте и на колко турци беше посегнато след Освобождението. Прочетете какви зверства са правили нашите съседни народи с турците и мюсюлманите като цяло.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":
  А защо само Турция иска да сменяме историята си след като наистина сме имали конфликти със всичките си съседи. Ами много ясно за да сме готови за новото робство. По същият начин на украинците им внушиха че били под руско робство нас пък сега ни внушават че нямало турско робство а Русия не ни била освободила, а заробила.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Това, че преподаваната у нас българска история е огромен фалшификат е известно повече от добре.

  Големият проблем при преодоляването на този фалшификат е много хора се опитват да разобличават отделните му лъжи. А трябва ясно, на висок глас, спокойно и уверено да се каже че тази наша история Е СЪЗНАТЕЛНА ИЗГРАДЕНА СИСТЕМА ОТ ЛЪЖИ. И тогава вече да се гледа към отделните й проявления.

  Пълна лъжа е насилственото потурчване. Пълна лъжа е Левски. Пълна лъжа са турските кланета. И всички те си имат конкретни автори, обща цел, ясна стратегия за внедряване в масовото съзнание.

  Целта е оглупяване и озлобяване на народа ни. И тя неотстъпно се преслева вече повече от 130 години от родното образователно ведомство - и когато е било царско, и когато е било комунистическо. И сега се бори за същото.

  Основната роля в това оглупяване и озлобяване играе историята. И докато отделни автори търсят отделни разминавания между нея и истината - тя ще си остава същата система от лъжи. А иначе за нейното съдържание винаги препоръчвам да се прочете "роля на историята в българската история" на https://ids777.wordpress.com/

 34. 34 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#32] от "Julian Mall":

  Украинците са били под по-страшно и от руското робство - съветското. Прочети за Гладомора и после ми говори за Украйна.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  [quote#31:"sherekhan"]Всеки има право да възприема който си поиска за брат и братски народ. Голяма част от българите винаги са и винаги ще възприемат турците като братски народ. За това сочат и руските свидетелства, за освободени български градове през 1877г., като руските войници се възмущават, че българите са криели съседи и приятели турци в мазетата си, за да не бъдат изклани от руснаците[/quote]
  Айде стига бе, руснаците били клали невинни турци! А за спасените турски деца от генерал Гурко нещо да си чувал?
  До коментар [#31] от "sherekhan":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Тоест ако си българин, и не харесваш турското робство - османско владичество значи си комунист?

 37. 37 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":

  Клали са и то на поразия. Особено в северна България.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 38. 38 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#36] от "helixs":

  Дефинирай робство бе пич? То едно време в учебниците пишеше, че сме били и под фашистко робство?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#32:"Julian Mall"]По същият начин на украинците им внушиха че били под руско робство нас пък сега ни внушават че нямало турско робство а Русия не ни била освободила, а заробила. [/quote]

  А не са ли били украинците под руско робство? По съветско време украинският език дори не е бил официален и украинците са учили в руски училища. Това не е ли духовно робство и стремеж на Русия да русифицира украинския народ? По време на османското владичество българите са имали български училища , учили са български език. Що за роби сме били тогава? Ако не беше Берлинският конгрес, който даде международни гаранции за съществуването на българското княжество ,щяхме да попаднем под още по-жестоко руско управление , където щяхме съвсем да се обезличим. Нямаше да има български училища, българския народ , подобно на украинският щеше да бъде подложен на русификация и днес дори нямаше да съществуваме като народност.

 40. 40 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#38] от "sherekhan":
  Робство (иго) е дума, използвана от Ботев, Вазов, Добри Чинтулов, не съм го измислил аз. Дефинирай го ти.

  А същността на статията е, чи авторът борави елегантно с думите, за да ни покаже, че насилственото помохамеданчване (което е същността на творбата Балканджи Йово) е плод на комунистическата пропаганда.

 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#6] от "thexxx":Трагичното е, че в МОН не се и опитват да го разберат, а всячески искат да угодят на кръчмарски патриоти.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#40] от "helixs":

  Пич написал съм и за Ботев и за Вазов. Защо алегорията и стремежа на автора към вменяване на революционна мисъл, идея да го събуди и извиси, трябва да се приема буквално?
  Какво значи робство? И ако ние с 3 етажните къщи, десетки декари собственост, защитена от законодателството, свободни да търгуваме и да правим бицнес, сме били роби, то негрите в Америка, какво са били?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#10:"Stanimir Luchkov"] Този Стефан Веркович, пръв записал песента "Дадаш ли, даваш ...", не ли същият, който издава и считаният за фалшификат сборник Веда Словена? [/quote]

  Той е и песента е част от сборника, само че Веркович само я е публикувал, имал си е иначе записвач, който му е пращал творбите, Иван Гологанов.

 44. 44 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 556 Любопитно

  [quote#26:"sherekhan"]Копривищца, Трявна, Панагюрище и всичките други архитектурни шедьоври [/quote]

  Е точно де - оцелелите архитектурни шедьоври от османското робство са няколко забутани села в планините. Всичко, което е обаче е било на ачика в равнините е разрушено до основи от благата османска власт. Според теб българите що са бягали по горите и чукарите като не е имало робство? Мммм?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Много показателен е следният исторически факт. Преди руско турската война от 1877-1878г. в Болград, Бесарабия, която е била в пределите на Румъния е имало българско училище. Това е прочутата болградска българска гимназия , в която са се учили бесарабските българчета и в която са завършили именити българи , които после стават министри , министър председатели и видни общественици в княжество България. След войната , когато Бесарабия отива в пределите на руската империя , руснаците закриват българската гимназия в Болград и откриват в същата сграда руско училище.
  Това щеше да стане навсякъде в България , ако беше Берлинският конгрес , който ни спаси от руско управление и превръщането на българските земи в руска провинция.

 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Тази статия на Пенчев и развитите в нея антинационални и антибългарски идеи са малкият проблем. Спокойно можехме да я отминем ако приемеме, че става въпрос за лична гледна точка на един нихилист или "обективен" академичен изследовател, самовлюбен в абстрактната критериалност на първоизточниците.
  ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ е става въпрос за ЦЯЛА ДОКТРИНА на ОТРИЦАНИЕТО на БЪЛГАРИЯ.
  И не само това. Пенчев е ПРЕПОДАВАТЕЛ НА СТУДЕНТИ!!! НА бъдещите БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ! Пенчев е ДЕКАН на ФАКУЛТЕТ - ерго ОПЕДЕЛЯЩ ПОЛИТИКАТА НА ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ!
  И то не от сега!
  Това вече ПОСТАВЯ ВЪПРОСА, ЗА БЪДЕЩЕТО!
  НА КАКВО ЩЕ БЪДАТ УЧЕНИ ДЕЦАТА в България!
  И дори на какво СА УЧЕНИ СЕГА от СТУДЕНТИТЕ НА ПЕНЧЕВ и останалите!
  ВЪПРОСЪТ ЗА ДОВЕРИЕТО!!!!
  И ВЪПРОСЪТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
  Пенчев, нали разбираш КАКВО СИ НАПРАВИЛ?!?!
  !!!!

 47. 47 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 571 Любопитно

  "Даваш ли, даваш, балканджи Йово” влиза в учебниците по история... Там ли е мястото на литературно произведение?

  Абсурдно е едно художествено произведение да влиза в учебник по история. Историята е наука и не може със средствата на литературното произведение да бъде разглеждана. Та нали заради това ние нямаме истински герои – те са измислени. Деветдесет процента от Левски е това, което Вазов е казал за него в разказите си. Представата за ислямизацията в Родопите идва не от автентичните доказателства, а от "Време разделно” на Антон Дончев. Левски и Ботев две години във воденицата, при положение, че дори не са се познавали. Пък Ботев по онова време е имал вестник, печатница. Бил е денди – вижте му снимките. Та как си представяме контето Ботев да спи в запустяла воденица… А самото ислямизиране в Родопите? Антон Дончев базира повествованието си върху един фалшив "Райковски дневник”. "Свидетелстващ” за двеста избити райковски първенци. Отоманската империя, без интернет и компютри, всяка година е правила преброяване – от пеленачето до щъкащите по дворовете кокошки и едър и дребен добитък. Райково, в което живях над тридесет години, тогава е наброявало точно двеста тридесет и шест човека. Сюриите с деца, новородени, немощни старци, моми и ергени. Двеста тридесет и шест човека. И как от тези пеленачета и немощни старци ще извадиш двеста първенци? Че то всяко семейство е поне с пет-шест първенеца тогава. Абсурд, имайки предвид патриархалното общество по онова време. Ислямизирането става доброволно заради икономическите лостове на империята. Приемайки исляма, ти не плащаш данък десятък, ползваш се с привилегиите на мюсюлманина. Ако Османската империя искаше да ислямизира българското население, нали е било по-лесно да започне от полето. Там няма къде да се скрие човек. А и сега, ако танкова бригада тръгне към Родопите, още при Асеновград ще бъде спряна с камъни и дърве… Но не ислямизира в полето, защото ще лиши империята от данъкоплатци… Нищо повече. И митът за Батак. Не, че не е изклан. Изклан е. Но от помашките орди на Ахмед от Барутин, Доспатско. От помаци, а не от турци. Когато идва аскерът – редовната турска армия – спасява две семейства от клането. Ето защо не трябва литературата да се намесва в учебниците по история. Защото така няма да имаме никога история. Литературното произведение си служи с метафори, хиперболи, символи. Хиперболизираната ни история я знаем, време е да учим истинска история. А "Балканджи Йово”... Великолепно стихотворение! Но е литература. Пък и там, ако анализираме, може да намерим нещо не съвсем по "канона на националистическата ни тълпа”… Никъде не се казва, че турци искат момата Яна. Балканджи Йово казва: "Море, войводо, глава си давам…”Войводо… Ами кой гяур се е обръщал по този начин към отоманеца? Войводи имат нашите четници – Ботев е войвода. Отоманската империя е имала въведени други обръщения… Ако направим анализ на стихотворението ще излезе, че пак нашенец е искал момата, но за вярата. За другата вяра, не за турска мома. Войвода ще излезе, при този анализ, пак нашенец, приел исляма… Защо нашите видни "структуралисти” като Мишо Неделчев или там пичлеметата от "Литературен вестник” не се замислят малко? То и акъл требе, нали… Не само биене в гърдите… Ето, заради това не трябва да се намесва литературата с историята. Историята е наука и инструментите за нейното изучаване са далеч от литературните инструменти – метафори, хиперболи, сравнения…

 48. 48 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#44] от "borko_to":

  Да имало е и 80 000 българи на гурбен в сърцето на "поробителя" - Истанбул. Парадоскалното е, че сме били мнозинство (повече и от гърци и от турци) и в старата столица на империята - Одрин. А най-големия български град е бил.... Солун.
  От къде вадиш тая статистика, че сме бягали по чукарите?
  Да, планинските градове са били със специален статут, като пазители на проходите. Иречек пише, че в софийско, сопотско, карловско, габровско и др. краища, турчин на кон не е могъл да премине, защото са местните са обичали да ги обстлеват като дивеч.

  Абе роби, какво да ги правиш...

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#32:"Julian Mall"]А защо само Турция иска да сменяме историята си след като наистина сме имали конфликти със всичките си съседи. Ами много ясно за да сме готови за новото робство[/quote]

  Дали осъзнаваш какви глупости пишеш?

 50. 50 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#42] от "sherekhan":

  Защо мислиш, че трябва да се приема буквално? Защо така се скача на думата робство?
  ... Терминът „робство“ има и по-широка употреба, свързана с безправие, както и с подчиненост, зависимост: „роб на страстите си“, „робува на амбициите си“ и пр...
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

  Вероятно неговата употреба идва от Хадиса, където се казва, че
  Кафирът/ гяурът / неверникът може да бъде измъчван, изнасилван, поробван, лъган и убиван.
  http://www.puknatastotinka.com/politics/144

 51. 51 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#50] от "helixs":

  Дрън, дрън та пляс. Така са ни измъчвали, че един българин назначават за княз на Румъния, друг за велик везир, а българските търговци са обикалали няколко 5 милиона км2 и са правили бизнес с цяла Европа и половин Азия. Църквите никнат като гъби в цяла България, че и в Цариград. Да ги ожали човек.

  А знаеш ли, че във Второто Българско Царство, има свободно селячество, парици, крепостиници към метохи и манастири, полагащи робски труд и т.н.? А знаеш ли, че най-големия робски пазар е бил във Венеция, където хирстияни продават християни?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 52. 52 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":

  това вчера по телевизора, нали?

  оф

 53. 53 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#51] от "sherekhan":

  Знам, но не мога да разбера тезата ти? Малко се филмираш от думата робство. Искаш да кажеш, че В Османската империя българите са живели много добре, но бунтовниците терористи Ботев и Левски, са преувеличавали, за да настроят Световната общественост срещу Падишаха?

  Мисля че се филмираш в момента и стреляш срещу всички напосоки.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#29:"Julian Mall"]Ако всичко е било толкова прекрасно защо най-богатите българи по-това време братята Евлоги и Христо Георгиеви не са в България ами в Румъния? [/quote]

  Все едно задаваш въпрос защо днес чуждестранни фирми развиват бизнес у нас , а не в собствените си страни и да правим извод ,че това го правят , защото в собствените им страни има робство.

 55. 55 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "helixs":

  ми, хеликсе, какво да правим, като наистина няма исторически източници за насилственото помохамеданчване на българите. няма бе, търсят, измислят, ама няма. кво правим?

 56. 56 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#53] от "helixs":

  Да, точно това искам да кажа, точно това написах, да знаеш.
  Ботев и Левски са велики, не само за България, но и като постижение на човешката цивилизация.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 57. 57 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И докато мислят, пеят "Даваш ли, даваш Балканджи Йово". Пеят си през 1668 г. текста на Славейков, публикуван през 1917-а,
  ==============================
  Пък Хамлет както си седи изведнъж му се явява призрак, който му говори и го съветва. А според либералите призраци няма, те са комунистичèска измислица. И окото му не мигва на автора.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#53:"helixs"] Искаш да кажеш, че В Османската империя българите са живели много добре, но бунтовниците терористи Ботев и Левски, са преувеличавали, за да настроят Световната общественост срещу Падишаха?
  [/quote]

  Не преиначавай нещата. Когато казваме ,че не е имало турско робство , това не означава, хвалим Османската империя, която е била назадничава , изостанала в своето развитие, деспотична и безправна за своето население не само българско , но и турско. Нашите възрожденски българи са употребявали думата робство емоционално , както днес употребяваме тази дума като казваме ,че сме се превърнали в роби на олигарсите , на мафията, на мутрите , които управляват страната. Но , ако сравняваме Османската империя с Руската , то Руската по ония времена, пък и сега , е била много по-деспотична от Турската. Не може една деспотична империя да освобождава, тя може камо да завладява и поробва , както е ставало през вековете на руския експанзионизъм, когато са Русия е покорявала и поробвала много народи.

 59. 59 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Парадоксалното е, че в сборника на Веркович песента е определена като..."лазарска", което подкрепя съмненията на Бойко Пенчев. Ето как изглежда песента в сборника на Веркович, заедно с мястото, където е записана, и какъв вид народна песен е:

  Народни песни на македонските българи

  - Море, даваш, Никола,
  хубава Яна на турцка вера?
  - Море глава си давам, войвода,
  Яна не давам на турцка вера.
  Та му отсекоха едната ръка,
  море, та па го питат и го распитат:
  - Море, даваш, Никола,
  хубава Яна на турцка вера?
  - Глава си давам, войвода,
  Яна не давам на турцка вера.
  Отсекоха му и другата ръка,
  море, та па го питат и го распитат:
  - Море, даваш, Никола,
  хубава Яна на турцка вера?
  - Море, глава си давам, войвода,
  Яна не давам на турцка вера.
  Море, отсекоха му едната нога,
  море, та па го питат и го распитат:
  - Море, даваш, Никола,
  хубава Яна на турцка вера?
  - Море, глава си давам, войвода,
  Яна не давам на турцка вера.
  Море, отсекоха му и другата нога,
  море, та па го питат и го распитат:
  - Море, даваш, Никола,
  хуава Яна на турцка вера?
  - Море, глава си давам, войвода,
  Яна си не давам на турцка вера.
  Те му искараха едното око,
  море, та па го питат и го распитат:
  - Море, даваш, Никола,
  хубава Яна на турцка вера?
  - Море глава си давам, войвода,
  Яна си не дам на турцка вера.
  Та му искараха и другото око,
  море та па го питат и го распитат:
  - Море, даваш, Никола,
  хубава Яна на турцка вера?
  - Глава си давам, войвода,
  Яна не давам на турцка вера.
  Та го юзеха хубава Яна,
  та го качиха на ройна коня.
  Море, Яна му вели, вели, говори:
  - Остани сбогом, брат ми Никола!
  - Айде сос здравие, хубава Яно!
  Ноге си немам, да те испрата,
  ръке си немам, да те пригърна,
  очи си немам, яз да те вида.
  Просеник, Серско; лазарска.

  Фактологията, която Бойко Пенчев публикува, е точна и безспорна.
  За това от кого Стефан Веркович е записал песните:
  "....огромната част от песните са от серското село Просеник - записани от живеещата в Сяр певица Дафина, наречена от Веркович „българската Омирка“. Другите песни също са записвани в Сяр - тези от Лехово са записани от стара жена, представена му от Дафина, а тези от Дебърско от дебрани, работещи в града. Сборникът няма жанровото разнообразие на излезлия на следната 1861 година Миладинов сборник „Български народни песни“, „но допринася твърде много за пропагандирането на българската народна поезия сред учените слависти“."
  МОЛЯ, ПРЕДИ ДА ВЛИЗАТЕ В СПОР С ФИЛОЛОЗИ, СИ НАПИШЕТЕ ДОМАШНОТО!

  БЛГ
 60. 60 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#55] от "alderweireld":
  Ми то и за Термопили няма, обаче не се подлага на съмнение.

  От една крайна теза се мятаме на друга без да се опитвате да прекарате нещата през съда на разума и логиката.

 61. 61 Профил на Zlatin Stoilov
  Zlatin Stoilov
  Рейтинг: 5 Весело

  До коментар [#55] от "alderweireld":
  По-млако време по чалготеки, повече време в библиотеки - и може и да стане накрая човек от теб!

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#59] от "Borislav Lubomirov Gueorguiev":

  [quote#59:"Borislav Lubomirov Gueorguiev"]МОЛЯ, ПРЕДИ ДА ВЛИЗАТЕ В СПОР С ФИЛОЛОЗИ, СИ НАПИШЕТЕ ДОМАШНОТО! [/quote]


  Моля преди филолозите да влизат в спор с ГРАЖДАНИТЕ да си уточнят предмета на спора. Статията не е филологическа, нито е педагогическа. Статията е ИДЕОЛОГИЧЕСКА.
  Интерпертацията на фактите е спора. В интерпретацията е СУГЕСТИЯТА. В интерпретацията е ИНДОКТРИНИРАНЕТО.
  Изводите на Пенчев НЕ СА ФИЛОЛОГИЯ.

  Напишете си домашното!
  !

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Историята винаги е била слугиня на "днешния ден"!

  klimentm
 64. 64 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "AzDebil":
  А пък Вие да вземете да понаучите правописа, а?

  БЛГ
 65. 65 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това е само едно мнение на майка,чийто център на света е 11годишната и дъщеря.Не бих искала да има съзнанието,че произхожда от робини.Но как да изтриеш този факт?Аз се опитвам да и покажа паралелно с него,какво е унищожено от турците.Трудно ми е,разбира се!!!По косвени данни.Послушно слуша-прагматичен човек е ,както повече от връстниците си.Докато един ден и пуснах песента"Заблеяло ми агънце"И тя се РАЗПЛАКА.Опитайте ,при подходяща възраст.

 66. 66 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Дневник, превръщате се в една ксенофобска и българфобска медия!

 67. 67 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#64] от "Borislav Lubomirov Gueorguiev":

  За другото, гроздето е кисело, а?

  !

 68. 68 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Направо ме побиват тръпки докато чета този отвратителен, гнусен, българофобски бъркоч. Авторът сигурно отрича и Арменският геноцид, и Холокоста.

 69. 69 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Ако застанете в една стая с 20 души и им кажете "Не мислете за слон. В никакъв случай не мислете за слон", всеки един от тях в близките няколко минути ще мисли именно за слон. Причината, казва Лейкъф е, че заедно с думата "слон" върви една невидима когнитивна рамка и не можем просто до отречем думата, защото рамката остава."

  Ей го и слона бе! Тоя гаден слон - патриотизма!
  "Не мислете, че липсва патриотизъм в програмите!" Не мислете за слон."

  И се почва. Първосигнално. Точно както е казал този Лейкъф. Познавателната рамка остава. И понеже не можем да отречем слона /патриотизма/, започваме да стреляме по него. С пушката за слонове. да пукне дано, да изчезне, гадният му балкански патриотизъм . Намесваме Стефан Веркович - неблагонадежден малко покрай "Веда словена". Нищо , че специално за конкретната песен едва ли може да има някакви съмнения. За произхода и от народното творчество. Кофти малко, че трябва да споменем хора и гиганти като Пенчо Славейков и д-р Кръстев. Забравяме да споменем, че те не са се съмнявали в автентичността на песента, дори и преработвайки я малко.
  Намесваме нашироко комунистическото катилство ,/ не че го е нямало разбира се/ , търсим в художествени творби документална истинност, обявяваме научно виждане /теория/ за доказан факт и готово , патриотичния слон за младото поколение е отстрелян. Няма Балканджи Йово, няма хубава Яна. Не ни трябва патриотизъм, никакво робство нямало, мир , любов и "съжителство" под звуците на чалги, маанета и зурли. И съвсем не ни идва в главите , че за разпада и трагедията на страната са виновни , освен недоученото управление и чиновническата глупост, така също и интелигентските ни антипатриотични напъни. И стрелби.

 70. 70 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#69] от "zegi":

  И като завършек на всичко този ТИНК-ТАНК и подобните му не разбират че са само "полезни идиоти" за употреба. При това за временна употреба до амортизацията им. След което стават по ненужни и от отпадък. И ги няма нито сред свои, нито сред чужди...
  !

 71. 71 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#26] от "sherekhan":

  Мисля, че споровете са излишни. Достатъчно е да погледнем съдбата на арменците и сега на кюрдите. Точно такава съдба ни чакаше и нас, българите, ако не бяха ни освободили.

 72. 72 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" е документ не за "турското робство", а за манипулативните стратегии на комунистическата пропаганда, моделираща миналото. Именно през периода на тоталитаризма този текст става идентификационен "хит", сакрален знак, внушаващ определена "истина" за историята на българите по

  абсолютно вярно!!!

 73. 73 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#68] от "blaf":

  единствените българофоби винаги са били само русофилите и комунистите

 74. 74 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#68] от "blaf":

  единствените българофоби винаги са били само русофилите и комунистите

 75. 75 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":

  Дей го интервюто ??

  "More Majorum"
 76. 76 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Весело

  Да обобщим - и Веркович, и Славейков са куманистически пропагандатори.

  Куманизмът е виновен за всичко - и за Йово-Никола, и за Робинзон, и за неробството, което не е слон (или е, няма значение).
  Тодор Танев е либерален мъченик - преднамерена жертва на Възродителния процес от 60-те.

  Амин!

 77. 77 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#71] от "Арон":

  Те никога не са искали свободна България. Протурското лоби в България и сега е твърде могъщо, готово е да ни върне в пределите на бившата отоманска империя. За това пишат глупости.

 78. 78 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#76:"forza"]Да обобщим - и Веркович, и Славейков са куманистически пропагандатори. [/quote]

  До коментар [#76] от "forza":
  Тъй, тъй, а Капитан Петко Воевода е бил..негър

 79. 79 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#54:"tacheaux"]Все едно задаваш въпрос защо днес чуждестранни фирми развиват бизнес у нас , а не в собствените си страни и да правим извод ,че това го правят , защото в собствените им страни има робство. [/quote]
  Вместо да плямпаш глупости защо не посочиш един пример на наказан правоверен затова че е извършил престъпление срещу гяурин. Е кой нормален българин ще си рискува имането и живота за да живее като безправен роб. Имало е дребни търговци и занаятчии по малките градчета без турци. В големите градове е трябвало да се правиш на беден за да не дразниш турците.
  До коментар [#54] от "tacheaux":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 80. 80 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#76] от "forza":

  Ти ако си чел Веркович и Салвейков, аз съм на кон.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 81. 81 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#77] от "faraon":

  Хубавото в случая е, че нашите турци са "кемалисти". те обичат светското, макар да са редовни посетители на джамиите. Турското влияние, според мен, в последно време май е насочено към турцизирането на циганското население...което също е обезпокоително.

 82. 82 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#71] от "Арон":

  Гениално умозаключение, няма спор!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 83. 83 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#82] от "sherekhan":

  По-скоро е дедуктивно заключение, опиращо се на реални исторически факти, струва ми се

 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хубава статия - с много фактология, аргументи и анализ: точно както комунистите НЕ обичат. Затова и първите няколко коментари на комундетата под статията са отчайващо тъпи - никаква способност да адресират по същесвто казаното в статията.

  Било антибългарско, бил соросоид, бил псевдо-учен и т.н
  Изопачаването на истината е про-българското, а разследването на истината е анти-българското.

  Представете си сега с държава, пълна с дебили като тези, дали може да съществува правосъдие, след като на Ганьо разбирането за добро-зло, истина-лъжа са му навряни в мишата дупка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#83] от "Арон":

  Дано поне да се вдигне курса на рублата, че тия пари дето ви ги плащат, да пишете глупости, да имат някаква стойност

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#79] от "Julian Mall"

  Желязко фабриканджията , крупен бизмесмен,е имал фабрика за шаячни платове в Сливен още в турско.
  Прочети спомените на българския възрожденец Димитър Маринов , който описва случаи в Ломско , когато български християни осъждат турски мюсюлмани в турски съд на Османската империя.

 87. 87 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#52] от "alderweireld":

  До коментар [#75] от "Lumberjack":

  Става въпрос за документален филм на Асен Йорданов от времето когато е работил в "СКАТ" в който има интервю със 90 годишен преселник от Източна Тракия, който споделя спомени за живота си в Османската империя. Това което съм написал е сбит преразказ на спомените му. Питайте го в сайта му "Биволъ" вземал ли е такова интервю!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#86] от "tacheaux":
  Да бе страшен бизнес е направил. След като дори консули в Истанбул са ставали жертва на ислямският фанатизъм какво да говорим за обикновените българи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Колко синджира роби виждам под тази статия .

  www.soundcloud.com/x2805
 90. 90 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#80] от "sherekhan":

  [quote#80:"sherekhan"]Ти ако си чел Веркович и Салвейков, аз съм на кон.[/quote]

  На кон си.
  Ако искаш, чат-пат слизай от него, че от високото явно понякога трудно виждаш.

  И, да, като стана дума за коне - в някои български градчета / села действително не е можело да мине турчин на кон, но не защото някой нероб щял да гръмне като птица, както твърдиш ти от висотата на коня си, а защото османските закони са забранявали по вътрешни османски причини, със сигурност не от толерантност към различията на обитателите.
  И още нещо - Солун никога не е бил български град.

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  [quote#88:"Julian Mall"]консули в Истанбул са ставали жертва на ислямският фанатизъм какво да говорим за обикновените българи. [/quote]

  С тероризъм се е занимавала Руската държава , от край време , та до ден днешен. Българският консул в Истанбул Вълкович е убит вследствие на терористичен акт , подготвен и извършен от руската дипломация. Прочети Авантюрите на руския царизъм в България:

  http://www.promacedonia.org/arc/index.htm

 92. 92 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#87] от "Julian Mall":

  "Става въпрос за документален филм на Асен Йорданов от времето когато е работил в "СКАТ" в който има интервю със 90 годишен преселник от Източна Тракия, който споделя спомени за живота си в Османската империя."

  Демек - нито знаеш кой, кога, не можеш да дадеш конкретен линк (във времето на интернета) - ето така се почват фалшификациите и народния фолклор като "Балканджи Йово".

  За разлика от теб, авторът говори с конкретни имена и години. А ти си така: "един човек казал нещо си"....

  Ох, ох - всичките комунисти сте такива, ами лошото е, че не само комунистите, ами и останалите са такива тука. Култа към фалшификацията е сериозен.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 93. 93 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#47] от "monom":
  "Пък Ботев по онова време е имал вестник, печатница. Бил е денди – вижте му снимките. Та как си представяме контето Ботев да спи в запустяла воденица… "

  В емиграция Ботев е живял в крайна мизерия и за това има документални свидетелства.

  "Приемайки исляма, ти не плащаш данък десятък, ползваш се с привилегиите на мюсюлманина. Ако Османската империя искаше да ислямизира българското население, нали е било по-лесно да започне от полето"

  А колкото до потурчването дори и в България да няма един документ за него като се разгледа какви са ги вършили в другите балкански страни не е проблем да се схване философията му. Насилствено са потурчвани планински райони в които населението трудно се е прехранвало и не е било възможно да бъдат взети големи данъци. От друга страна планинците са много по-храбри и добре защитени в планините и представляват опасност за Империята затова и ги потурчват насилствено или ги правят защитници на проходите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Така така, и клането в Батак не го е имало, а Левски и Райна Княгиня са били терористи, нали! Докога разни псевдоинтелигенти ще плюят по собствения си народ. Няма значени кога и от кого е написана "Даваш ли даваш Балканджи Йово". Важното е какво тя е сега и че вярно отразява миналото на българския народ. Комунистите бяха умни и се стараеха да създадат национална идентичност и позитивна вяра в бъдещето. Дали тук там нещо са преувеличили или са били неточни не е от значение. Важното е, че опитваха да наложат позитивизъм, героизъм, самочувствие и самоуважение. А това е една от компонентите на добрия живот.
  За разлика от тях, сегашните соросоиди, като автора, основно плюят по миналото и настоящето на българите, създават деморализация, сеят негативизъм, карат българите да се срамуват от българщината и да се европейчат. Това е национално унижение. А с колко лъжи, инсинуации и манипулации си служат не е истина. Каква политкоректна и класово коректна каша са забъркали в учебниците на децата ни не е истина. Затова няма светлина в тунела, затова е само мизерия негативизъм и обезвереност.
  Кога господа ЕнтелЕгенти ще престанете да се правите на интересни с мачкане на собствения си народ и оплюване на собствения си произход?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 95. 95 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да обобщим - комунягати изкарват националното на преден план белким се сплотим около крадената пита кашкавал. Иначе свободни хора е имало и ще има, но част от пишещите под статията се виждат зависими от нещо (малко роби на сонственото си съзнание го дават). Иначе никой не отрича наличието И на роби тогава. Просто тези прекрасни къщи и т.н. са създавани от СВОБОДНИ хора. То и сега не е по-различно. На избори едните ходят с надеждата за кренвирши във ведомствения магазин на местния владетел, другите гласуват по собтвено усмотрение, а недоводлните направо излитат със самолета. Но има свободен избор. А темата бе вкарана в медиите целенасочено да спорим за гордите роби, а не за нищонеправенето в управлението отразено за пореден път в доклада на ЕС.
  докато ние спорим фондация "Стамболов" (май така се казваше) на бивше ченге дарява награди на Ахмед Доган и го водят новият Левски - свободни хора...

  www.soundcloud.com/x2805
 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#92] от "stupid_american":
  Ти сигурно не знаеш кой е Асен Йорданов бореца за съдебна реформа дето толкова ти е на сърцето? И да ти дам линк пак ще си пееш твоята песничка сигурно въстанията на арменци, гърци и българи след 1878г са от щастие че не са роби и живеят в най-демократичната империя.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 97. 97 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#96] от "Julian Mall":

  Не, не знам кой е, а пък този, който му е бил обекта във филма още по-малко го знам, а явно и ти не го знаеш, щом не можеш да му дадеш и и мето даже.

  И престанете вече с глупавите си подмятания, като "най-демократичната империя". Явно ако не си служите с риторика от най-низък тип, демек да вкарвате на опонента си думи които не са казвали, в устата, не можете да изкажете проста теза. Никой не казва, че Османската империя е "най-домократичната". Ако можеш, обори ме и кажи кой го е казал това нещо.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "thexxx":

  ++++++++++++++

  много точен коментар - гледай брожението, трудно се разбира текста

  www.soundcloud.com/x2805
 100. 100 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Весело

  Както казала една баба:

  Абе...еееее, то сичкото, .... , БСП-ето, СДС-ето, е от ... нерви!!!!

  Всичко, което се обсъжда вече отдавна е история! И изисква много голяма подготовка и специализирани знания, за да се произнесеш компетентно! Останалото са .... нерви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK