Xимнът на брюкселското метро

Xимнът на брюкселското метро

© Pool, Reuters"Дневник" публикува текста на Анна Димитрова от профила й във "Фейсбук" с нейно позволение.


Every time I ask What, when, how and where
Xимнът на брюкселското метро


След няколко параграфа ще разберете защо съм написала горните два реда. Обърканият ми ум вчера бе неспособен да сподели всички емоции и след като се нагледах на "ШОК! КРЪВ!" заглавия по българските медии, някак си се чувствам длъжна да споделя какво се случи вчера с мен и защо не мога да приема тези заглавия за обективни. Вчера осъзнах и че не си даваме сметка
как всяка една секунда може да повлияе на това къде ще се озовем

За първи път станах от раз, тоест не пипнах алармата си, за да звънне отново, и това въпреки че си легнах в 2 след работен маратон. Вечерта в 19.30 ми предстоеше да летя от "Завентем" към Букурещ по работа за един ден. Приготвих си бързо багажа, закусихме с приятеля ми, той пък по стечение на обстоятелствата трябваше да отиде в офиса към 10 заради късна вечеря с екипа си на предния ден. Тоест това щеше да бъде един от редките случаи, когато нямаше да пътуваме заедно към центъра. Аз имах ранна работна среща от 9.00 часа в хотел "Тон", на 10 метра от западния изход на метростанция "Малбек". Хотелът е популярно място на картата на европейския квартал заради конферентните си зали и лесния достъп и близост до повечето институции и офиси. В 8.20 излязох от вкъщи и докато пресичах кварталното площадче, видях, че автобусът за метрото е на спирката. Помислих си, че ще тръгне, но за мой късмет изчакваше червения светофар. Тръгнах да тичам и мигове след като светна зелено, помислих, че ще тръгне, но шофьорът отвори. Разменихме си "Bonjour", аз му благодарих, след мен се качи още един младеж.
Този водач беше моят герой, ако като много други шофьори се беше престорил, че не вижда тичащия човек, аз щях да се забавя доста. Метрото е на 15 минути пеш или около 7 с автобус от вкъщи, а това е от значение кой влак ще хванеш. Така се озовах на моята спирка на линия 5. Отидох към средата – там винаги има повече място от крайните вагони и зачаках. Метрото щеше да дойде след 4 минути. Тогава за първи път имах възможност да погледна новините и се ужасих – имало е взрив на летището. Притесних се, разбрах, че


онова, което знаехме, че ще се случи, се случи


Не знаехме какво, кога, как и къде – просто повечето от нас особено след Париж знаехме, че ще се случи. Вече във влака в 8.51 написах на родителите ми да не се притесняват, че аз съм добре, и полетът ми е едва вечерта. Тогава във вагона влезе циганин с цигулка – цялата издрана и подe ужасно тъжна мелодия, плач, нещо ме стегна през гърлото. Не мислих, че той знаеше за случилото се на летището. Учудих се, че не е жената, пееща Quizás, Quizás, Quizás. Тя толкова често се качва в препълненото метро и пее тази нежна песен безумно смешно, но повечето редовни пътници я познаваме добре и тази единствена песен в нейния репертоар ни кара да се усмихваме. Тя е нещо като неофициалният химн на метрото. След случилото се първият ред от текста й звучи някак пророчески.

Едвам се измъкнах отстрани на ромския цигулар и слязох на "Малбек", беше в 8.56, доста добре предвид това, че по-скоро винаги закъснявам, а и хотелът е точно до изхода – щях да се регистрирам навреме. Тръгнах към западния изход, ескалаторът беше отново затворен за поправка, което означаваше, че повечето хора трябваше да излязат по стълбите. Направи ми впечатление, че на тях седяха просяци, трима, допълнително стеснявайки коридора, и се образува задръстване. Помислих си колко ужасно би било нещо да се случи сега. Забързах се от тази мисъл и влязох в "Тон", регистрирах се, взех си кафе. 9.05 конференцията започна. Майка ми се обади в 9.15, след разходката с Чарли бе включила телевизора и разбрала смисъла на предното ми съобщение. Излязох да приема разговора, след края му усетих тишината и движението.
Минути преди това бе станал втори взрив, в 9.11. Лобито се пълнеше с хора, влизащи от улицата, излязах, приближих се до входа на "Малбек", висок мъж с костюм говореше с млад човек в спортни дрехи, целия в прах и сажди. Пушек нямаше вече, но мирисът се усещаше, все още нямаше и хора, излизащи от станцията. Беше тихо, все още имаше само няколко полицая, чуваше се само шуршенето на развиваната от полицията лента, стъпки и приглушени въздишки. Всички, оказали се близо до станцията и на улицата, бяха помолени да влязат в хотела. Заедно с други попитахме служителите на хотела дали имат нужда от помощ. Едва след 5 минути се чуха сирените, колите започнаха да прииждат – но пак всичко беше много тихо. С хладнокръвие и абсолютен контрол на ситуацията, високият мъж – който впоследствие се оказа служител на хотела, координираше действията на служителите си. Разчистиха лобито от мебели, докараха кърпи и чаршафи до входа на станцията, преградиха единия коридор на първия етаж, така че хората от улицата и конференцията не се оказаха в средата на лазарета.
Започнаха да идват онези хора, които можеха да вървят сами – изплашени, покрити в прах, кръв, някои плачеха други имаха празен поглед. Някои хора от хотела започнаха да снимат, не разбрах защо...


Порази ме тишината. Нямаше истерия, нямаше паника. Всичко се правеше бързо и ефективно.


Заключиха всички входове на хотела, разположиха служители на тях и ни казаха, че се налага да останем вътре. Започнаха да внасят по-тежко ранените. Парамедици им помагаха в лобито. Тук вече започнаха да се чуват стонове и хриптене. Когато служителите на хотела видяха лицата ни, на тези, станали неволни свидетели на трагедията, веднага намериха високи колички, които покриха с чаршафи, и така скриха от очите ни случващото се, но не и звуците. Мернахме как изнасят по страничния коридор и първата носилка, покрита изцяло с чаршаф. Не след дълго чухме отчаян женски плач. Бяхме блокирани там докъм 11.30, когато ни разрешиха да излезем през кухнята на хотела. Хората на улиците вървяха спокойно, но уверено към домовете или офисите си. Полицаи отцепваха района. Обратно на нашето площадче животът течеше както винаги. Пощальонът разнасяше пратки, бабите пазаруваха, работници оправяха канализацията.

Искам да се извиня на приятелите и контактите ми, които ми писаха за пряко свързване с телевизиите им, за може би грубия ми отказ. Моля, не го приемайте лично. Имам принципно различие с вашия поглед на нещата. Мисля, че основните факти бяха известни – другото бяха "ненужни гледни точки" на зяпачи – с цялото ми уважение към хората, изказали се по телевизията, изказващи дилетантски мнения и спекулации, каквото би било и моето. Всяващи излишна паника и потрес.
Сега към последствията и пропуските.


Брюксел е град на абсурдите


но всички имахме явно лъжливо усещане за това, че наличието на европейските институции е гарант за сигурността ни. В деня, когато заловиха беглеца от атаките в Париж, обявиха също, че предишната блокада на града е струвала 100 милиона евро. Явно, притиснати, властите са направили компромис, присъствието на сили бе отново видимо засилено, но не бе вдигната степента на тревога. Ако след залавянето му силите на сигурност бяха обявили подобна блокада и бяха се заели със залавянето на сподвижниците му, жертвите можеха да бъдат много по-малко.


Наличието на входове към летището на няколко нива прави наблюдението над влизащите почти невъзможно. Първата проверка е вече в самото сърце на терминала, а преди него се образуват опашки от пътници за регистрация. Много от изпращащите се намират в тази зона с близките си. В метрото липсват камери, постоянно се правят ремонти на ескалатори и така се ограничават точките за изход. Дори и в седмиците на блокадата на малката станция "Малбек" не съм виждала войници, както на Шуман. Осен с европейски партньори прави впечатление, че и отделни звена на градската управа не комуникират помежду си. Антитерористичната устойчивост на инфраструктурата в града буди съмнение.

Причините – те са много и почти всички по мое мнение


са изцяло свързани с Европа и нашия цивилизационен снобизъм, ако мога така да го нарека


Няма да бъде учудващо, ако се окаже, че и тези извършители са всъщност първо поколение белгийски граждани. Деца на хора, попаднали в Белгия и Европа след първата вълна от икономически имигранти след Втората световна война. Когато на Европа й е липсвала работна ръка за строенето на светло и мирно икономическо развитие, привличането на работници от бившите колонии й се е сторило логично. Още оттогава обаче липсват прогресивни политики, които да привличат тези хора към нормите на европейските общества. Както тогава и сега проблемът е бил отделянето на допълнителни бюджетни средства за социални програми. И така възникват общности като Моленбек, Андерлехт, Матонге – африканската част и Скарбек. Всички тези квартали не са така недостъпни, както световните медии ги описват – напротив, много хора посещават ресторанти и барове в тях, за да се потопят в автентична културна среда на някой друг континент в сърцето на Европа.

Идеологията на ИДИЛ обаче ги превърна и в среда за онези комплексирани и неизживели се като герои, често разглезени от успеха на родителите си деца, които преследват величие. Всъщност всички тези терористи не са много по-различни от пикльовците, които получават супермощни коли от родителите си и с тях се размазват, повличайки други. Все същите асоциални психопати с мания за величие. Проблемът тук обаче е, че тероризъм като този в Западна Европа допълнително разделя обществото на ваши и наши, ограничава възможностите на тези, които искат да бъдат нормални участници, но са другите.


Знаете ли колко арабски лица видях сред хората, помагащи вчера в хотела, все служители?


Ако ние нямаме адекватна реакция – да осъдим идиотите и идеологията, а не исляма и общността


този проблем ще се задълбочи. Ако не осъзнаем, че сигурността (и не под формата на стени, а интеграция и пресичане на конфликти в Близкия изток) струва пари, случилото се е само начало. Пак някак пророчески гледах епизода на Last Week Tonight на Джон Оливър за Стената на Тръмп предната вечер. Това не е решението, необходима е социализация между Европа и света. И е време Европа да реши – единна ли е или не? Ако не е, ни очакват лоши времена.

И всеки един от нас има възможност да допринесе за това. Можем да го направим, като не приемаме тъпотиите от нашите управници – че бежанците са терористи, че Европа ни е нарочила, че ние сме по-добри от другите, че бежанците ще ни направят още по-бедни... Тъпотии.


Нима бежанци идват в люлинския "молитвен дом" - цяла друга тема, също дълбоко близка за мен, защото той се намира на 500 метра от дома на родителите ми. Нима имаме пари да купуваме мерцедеси за социалното министерство? България като малка държава със сравнително малки национални интереси, които не са в конфликт с тези на други страни членки, може да бъде агентът, който да помогне на по-силните държави да намерят решение и да го внедрят чрез действително координирани действия.


А ние все хленчим, че сме малки и бедни, и ни трябват пари. За това, българи, спрете да мишкувате, мислете, като гласувате, не приемайте за истина казаното от Борисов и най-вече приемете другите, за да не ни се случи същото като тук.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 759 Неутрално

  тогава за първи път имах възможност да погледна новините и се ужасих – имало е взрив на летището.

  Два взрива... със сигурност не е било случайност. И само като прочете тази новина на човек трябва да му стане ясно, че не трябва да влиза в метрото.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Колкото и да се пънете да ни обяснявате, че не трябва да мразим исляма, все повече европейци го намразват! Няма как да им обясните, че фашизма е лошо, а исляма е добро! Заклеймихте всички германци, че са виновни за убийствата през ВСВ, а в същото време искате мюсюлманските атентатори да ги съдим по единично! Много ви е скапана логиката! Затова май идва ред за реабилитация на фашизма, който заклеймихте, защото няма нормален човек, който да не вижда бруталният ви двоен аршин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като станат над 15% от населението, тези които ако не са терористи то поне ги укриват и им помагат между двата атентата, тогава дори и авторката ще разбере за какво става дума, сега явно главата й е пълна с мулти-култи, весело прекарване в друг континент без да мърдаш от центъра и т.н.

 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Всеки нормален 4овек осъжда тероризма!Загиват невинни хора!
  Само дето пропускаме,КАКВО направи корпоративният капитал с Африка и Азия през последните 100 години!?
  За да не правя евтина пропаганда,всеки който иска сам да си намери Истори4ески данни,КАКВИ богоугодни дела е вършила Белгия в Конго,а и вси4ки останали държави фенки на демократи4ните ценности!?
  Вси4ко се връща...

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Авторката си има гледна точка, хубаво.Не разбирам накрая какво точно ни съветва - да не хленчим и да мислим когато гласуваме приемам, но какво означава да приемем другите?
  Нали точно това прави Европа вече 70 години, приема другите и приема и приема.....Проблемът е, че другите идват,но не приемат Европа колежке, не виждаш ли,точно ти в Брюксел трябва да го виждаш много ясно!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Аз отказвам да разбирам добитъка който убива невинни хора.Старите бежанци са избягали от родните си места защо са били недоволни.Създават тука поколение което се оказва недоволно от живота си и вместо да се върнат по родните си места и да станат доволни,те започват да убиват наред.Ако приемем,че тези бежанци които влизат сега не са терористи,кое ни гарантира,че поколението което ще родят няма да започне да се чувства угнетено и то да започне да убива.

 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#5] от "mavro":

  Е па ти не разбра ли!?
  Афторкъта е изписала една кофа сърцераздирателно мастило,за да ти каже да бъдеш телерантен,и да не верваш на Барисов!
  Евентуално моеш,да подкрепиш Раданя!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Наистина само глупостта няма граници!

  Госпожо, понеже Западът се провали напълно в интеграцията на малък брой хора идващи в продължение на десетилетия (хемалък брой от терористите са родени в Европа), всеки нормален човек би разбрал, че идването и на нови милиони накуп води само до катастрофа.

 9. 9 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Гневно

  Тази живее в измислен свят.
  Докопала се до Брюксел и сега ни поучава. Да де, ама те вече са над 35% от населението на Брюксел. И така до кога? И ""мирната"" им религия не предвижда наше съществуване. В Белгия са искали шериат още в 2001 година. Какво означава това?
  Ние доброволно да си ги приемем, и след това под строй за обрязване и към джамиите. И по пет пъти на ден, челото у килимчето. Те тези сега са на социални помощи, щот другите работят и има. Тогава КОЙ ще работи и ще дава пари? Или ние ще се превърнем в роби, за да просъществува техният ""по-добър"" свят?

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  "за да се потопят в автентична културна среда на някой друг континент в сърцето на Европа." Араби, култура? Интересно!

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "...липсват прогресивни политики, които да привличат тези хора към нормите на европейските общества. Както тогава и сега, проблемът е бил отделянето на допълнителни бюджетни средства за социални програми"

  Смешно. Щом живее в Белгия, авторката трябва да знае, че Белгия е едно от много малкото места в света, където помощите са безусловни и се дават доживотно.

  От фейсбук профила и става ясно, че е поствала още от хотела, в първите минути след взрива в метрото. Изглежда творческото и вдъхновение не е било повлияно от емоционалното и състояние...

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Изводът е, без да се връзваме на глупостите на аФторката, че толерантността и мултикултурализмът убиват!

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Знаете ли колко арабски лица видях сред хората, помагащи вчера в хотела"..

  Това в случая е без значение. Авторката знае ли (разбира се че знае), че съкварталците на парижкия хубостник са го укривали 4 месеца. А че са посрещнали полицията с камъни и вряла вода? Несъмнено, един сериозен процент от тези индивиди са радикализирани.

  Авторката познава ли понятието "грешка от първи и втори род"? Допускането на грешка от втори род би било фатално!

 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Можем да го направим, като не приемаме тъпотиите от нашите управници – че бежанците са терористи, че Европа ни е нарочила, че ние сме по-добри от другите, че бежанците ще ни направят още по-бедни...
  -----------------------

  Първо, Вие, г-жо, можете ли да различите бежанец от мигрант? Разликата е огромна. Бежанците спасяват живота си. Те носят най-малка заплаха. Икономическите мигранти търсят по-високи доходи. Вярват на някакви митове, че Европа ти плащат за нищо. И като дойдат, но не получат очакваната заплата, решават, че това е заради произхода им и се радикализират. Те са по-голямата заплаха.

  Има и още нещо. Атентаторите в Европа са родени в страни от ЕС. Учили са в светски училища в ЕС с европейци. Те са продукт на европейското образование, но НЕ СА ИНТЕГРИРАЛИ. Това повдига въпросът способна ли е Европа да интегрира семействата на бежанците? Имаме сериозен проблем и докато не го решим НЯМА РАЗУМНА причина да приемаме още мигранти-мюсюлмани.
  Има и още нещо. Децата на днешните бежанци и мигранти представляват потенциална опасност след 20 г. Те ще учат в същите държави и същите училища като терористите от Брюксел и Париж. Ще живеят в същата среда, в която терористите не са успели да се интегрират. Каква е гаранцията, че няма да се повтори?

  Има и още нещо - интеграцията е двустранен процес. Необходими са усилия и желание и от двете страни. А също и взаимни компромиси. Вие живеете в Брюксел, кажете, искали ли сте Белгия да ви изгради българска православна църква с бюджетни пари? Искали ли сте да поставят табели на бългърски, за да се ориентирате по-добре? А пробвали ли сте да си варите компоти пред жилището с обяснението, че това са български "културни особености"? Вероятно не сте, от уважение към обществото, в което сте попаднали и желание да се впишете в него.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какъв съспенс?Приятелят-на късна вечеря,тя на ранна среща//,ромски цигулар-каква романтика!

 16. 16 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Все повече се роят съществата,правани в д...,като авторката на този '''текст'' сред белите трашари.Учуден съм ,че редакцията публикува такъв гаден пасквил-между редовете се чете натрапчиво-''няма по-миловидни и прекрасни от мюслитата,които източват социала на Европа,подозирам,че ''приятелят'' е правоверен.

 17. 17 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#15] от "hmc12310991":

  Пропускаш жената която пеела фалшиво!
  А аз бих добавил и румънския ром който се прави на сляп!Афторкъта мое и него да е срещала, щом живее в Брюкселския халифат!?
  "И ний сме биле малко много из Европа-аз в Белгия съм бил"-както е казал Бай Ганьо.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Да приемем другите? Ми нали белгийците и французите ги приеха. А другите как им се отблагодариха? Или авторката има предвид да ги приемем още повече, напр. в домовете си? Тогава ще стане още по-зле. Защото мюсюлманинът приема солидарността и милосърдието на неверника, като проява на слабост и става още по-нагъл и агресивен. Това толкова ли не стана ясно досега?!

 19. 19 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Дневник", почнахте вече да пускате тук страници от лексикони на ученички ли?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Заклеймихте всички германци, че са виновни за убийствата през ВСВ, а в същото време искате мюсюлманските атентатори да ги съдим по единично! [/quote]

  Нещо прескачаш вината на Русия/Сталин, които не са по-малко виновни.
  [quote#2:"lz2"]май идва ред за реабилитация на фашизма, който заклеймихте, защото няма нормален човек, който да не вижда бруталният ви двоен аршин![/quote]

  А комунизма?
  Ти, който си расъл при него?
  Радикалният ислям никак не е далеко от тоталния враг - запада, та си пораснахме в ЛАГЕР, с всичките му хубавини!!!

 21. 21 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Защо трявба да се делим на ние и те - та нима "ние" и "те" са хомогенни, та нима и сред едните и другите да няма убийци, крадци и лъжи. Кого мразиш повече Пеевски или бежанци на Военна Рампа, в Пъстрогор или в Елхово? Призивът би следвало да е: не мразете другия заради цвета на кожата му, произхода или религията му, а го мразете и избягвайте, когато той убива, бие, краде и лъже." Мултикултурализмът изобщо не се е раждал, за да умре, това е идеологическа, политическа и образователна измислица, по същия начин, по който е и Възродителният процес. Как е възможно българии мюсюлмани да живеят мирно и спокойно да си разменят стоки и блага, да се канят и черпят на празници. Ако спряхме да го правим толкова често, то е заради намесата на концепцията за възродителен процес, заради политиката, заради нещо изкуствено, което се вклинява в общуването на социалните общности "отгоре"."

 22. 22 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В историята на човечеството има немалко примери за това как развити цивилизации изчезват не толкова поради външен натиск, а по вътрешни причини - т.нар. феномен на ирационализма.
  В етап на ирационално състояние сега е и Европа. Европейските ценности не са от днес и от вчера. Създавани, отстоявани и разпространявани са през вековете със сила - силата, влиянието на културата, на стопанските модели, но и силата на оръжието.
  Събитията от европейския 20 в. имат за следствие явен дисбаланс днес в разбирането (и съотв. политики) за индивидуалните права и задълженията към общността. Доминирането на първите води до пренебрегването на вторите, а оттам и до отслабването на защитните възможности на общността. А именно общността (европейските общества) е носител на ценностите.
  Така се стига до абсурда днес с появата на външен дразнител (традиционен, впрочем, за Европа), който се опитва да ни унищожи, а нашите институции отговарят с грижи предимно за... правата на неговите представители. Това е пример - образец за ирационално поведение.
  Рационалното поведение в случая е решителна политика за реформиране на исляма, насочена както към мюсюлманите в европейските страни, така и към мюсюлманските страни извън Европа. Ислямът не е мръднал от 7 в. като идеология и не преживее ли своята реформация (т.е. привеждане в съответствие с общочовешките ценности, вкл. равенство между половете), постоянно ще е хранителна среда за всякакви радикализми.

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#4] от "Краде ми се мили мой!":

  И какво направи "корпоративният капитал" в Африка според теб ? Бил ли си там или си гледал само по телевизията за "зверствата на империализма"?
  Аз съм бил и ще дам съвсем неполиткоректен отговор - белият човек свали африканците от дърветата !
  Представи си една държава в която най-цивилизованата част от населението е на нивото на "Факултето" или "Столипиново" - ето това са практически всички държави на юг от Сахара. Има разбира се и интелигентни и свестни хора там (имам даже приятели от тях), но са по-скоро изключение.

 24. 24 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#21:"province2001"] Кого мразиш повече Пеевски или бежанци на Военна Рампа, в Пъстрогор или в Елхово?[/quote]
  И къде става дума за омраза към мюсюлманите ? Става дума за вече очевидната несъвместимост на културите и за нежеланието на огромната част от тях да възприемат културата (а и законите) на страната която ги приютява - и за проблемите които се получават от това.

 25. 25 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "province2001":

  "Как е възможно българии мюсюлмани да живеят мирно и спокойно да си разменят стоки и блага, да се канят и черпят на празници. Ако спряхме да го правим толкова често, то е заради намесата на концепцията за възродителен процес, заради политиката"

  Разбирам и уважавам мнението Ви, и отчасти го споделям. Въпросът обаче е в това, че историята има своя логика.
  Днешните граници на Балканите са резултат от войните през второто десетилетие на 20 в. Към този момент в територията на всяка балканска страна има малцинства от съседните страни. Каква е ситуацията по-късно? По времето на Живков например, знаехте ли за хора с български фамилии от Турска Тракия, от Гърция или Румъния (оставям настрана тогавашна Югославия; там случаят е различен)? По всяка вероятност "не", защото в тези страни "възродителни" процеси са осъществени още преди Втората св. война. "Възродителният" процес на Живков не е нещо нечувано и невиждано, а се вписва напълно в логиката на балканската история. Не я оправдавам, просто я обяснявам.

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  [quote#9:"razlichen123"]Тази живее в измислен свят. [/quote]

  Точно обратното.
  "Тази" живее в реалния свят, там където сблъсъкът на цивилизациите се усеща много по-добре. И знае за какво говори.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#23] от "nigel":

  Именно!
  Свали ги от дърветата,и им раздаде автомати да се гърмят един друг!После обезкости и открадна всичко което има стойност,докато десетгодишни деца се избиват и убиват всичко, което се движи!
  Така че-Бурни и продължителни ръкопляскания за Корпорациите!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 28. 28 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Оффф, поредната кифла! Да отиде тези неща да ги обяснява на роднините на убитите пътници! Дали ще има смелост?

 29. 29 Профил на grum
  grum
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Анна, поздравления за изложението. Споделени мнения подобни на твоето възвръщат вярата ми в българския народ... има надежда!

 30. 30 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Ако след залавянето му силите на сигурност бяха обявили подобна блокада и бяха се заели със залавянето на сподвижниците му, жертвите можеха да бъдат много по-малко."

  Да, да, направо да сложат по един полицай за всеки дом, да е сигурно, че никой няма да мръдне.

  Никоя, ама никоя държава не може да гарантира със собствени сили на сто процента сигурността на своите граждани, без много сериозно да намали техните свободи. Това е и което Европа прави - още полицаи, още пари на вятъра. Защо една Швейцария не я напада никой? Там няма ли имигранти от Близкия Изток?Швейцарският народ е един от най-добре въоръжени народи в света. Затова не им трябва и толкова полиция, за да се пазят, защото могат сами.

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Къса ми се сърцето като слушам гласа на другарката от европейската преизподня. Именно преизподня, защото вече е ясно, че Брюксел се превърна в световна столица на джихада. Меките европейски китки като авторката създадоха гетото Моленбек, където десетки хиляди мюсюлмани не само не се интегрираха в европейската култура, но вече второ и трето поколение налагат своето културно торище, върху което избуяват отровните плодове на ислямският тероризъм.

 32. 32 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още оттогава обаче липсват прогресивни политики, които да привличат тези хора към нормите на европейските общества. Както тогава и сега проблемът е бил отделянето на допълнителни бюджетни средства за социални програми.

  Пълни глупости. Отношението и политиките към източноевропейците не са по-добри, а не съм чул поляците да взривяват летища, защото се чувстват дискриминирани...

 33. 33 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Текстът на тази объркана женица е като да забиеш още един пирон в европейският ковчег. Абсолютно объркани представи за проблемите, пред които е изправена Европа.

  Пазете се от доносника vesolr
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  "Ако ние нямаме адекватна реакция – да осъдим идиотите и идеологията, а не исляма и общността този проблем ще се задълбочи."

  Скъпа Анна, разсъжденията Ви са изключително наивни. За съжаление тази наивност струва скъпо, струва човешки животи. Отгоре на всичко сте и некомпетентна. Религията Е идеология, особено ислямът. Това разделение, в което Вие сте възпитана и което механично пренасяте върху исляма, че обществените отношения са едно, а религията съвсем друго, не важи за исляма.

  Впрочем общността е знаела какъв е Абделслам или като му е там името, но го крила 4 месеца! Четири месеца, не ден или два! И щеше още да продължава да го крие, ако той сам не се беше издал. Значи част от общността укрива "идиот" по Вашето определение с месеци, къса знамето на Израел (видео в съседна статия), декларира одобрение за терористични нападения, със завишена криминогенност е, но ... иначе са ангелчета с белоснежни крилца?

  Разбира се, че има и купища нормални мюсюлмани, всичките които аз познавам лично са такива, обаче това не променя абсолютно нищо в картинката с профила на терористите.

  Един въпрос. Бихте ли уточнили какви са прогресивните политики, които привличат към европейските норми източно-азиатците, та така успяват да се интегрират? А тези от Шри Ланка, а индийците, част от тях мюсюлмани между другото? Очевидно спрямо тях прилагат прогресивни политики, а спрямо тези от Африка и Близкия изток - не.

 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Забравих, имам и още един въпрос.

  "Всъщност всички тези терористи не са много по-различни от пикльовците, които получават супермощни коли от родителите си и с тях се размазват, повличайки други."

  Случайно да правите разлика между престъпна небрежност, водеща до смърт и съвсем преднамерено, добре организирано подготвяно убийство на възможно повече хора? Очевидно не правите, за Вас не са много по-различни. Дано не се занимавате с юридически науки, защото сте трагична. И доста престъпно наивна, но затова пък инициативна, емоционална и убедена в правотата си, извинете за откровеността.

 36. 36 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Бла-бла-бла.... върти- сучи от кръв, сълзи и дивашки терор в сърцето на Европа пак да го докарваме до дежурните толерастки мантри за добрите мюсюлмани, миролюбивия ислям и втръсналите вече на всички ни дежурни лицемерни либерастки бръщолевения....пък познайте кои са дежурните виновни т.е. ние щото еди-какво си все не сме направили за диваците, сеещи смърт и терор...арее у лево всички циници като авторката, засрамете се бе, така ли си изкарвате хляба...?

 37. 37 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Тези хора НЕМОГАТ да се интегрират,защото мозъците от малки са промити от Корана.Те живеят в техни общности,а не са смесени с останалата част от обществото.Пример нашите цигани.Те интегрирани ли са в обществото?

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  атентат в Турция - 2 убити , 15 ранени
  от минирана кола между Диарбекир и Бингел
  http://vz.ru/news/2016/3/25/801560.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сестро, сестро, защо ни казваш и ни обясняваш колко е хубаво да живееш там? Ами нали и ние живеем "там", да наистина тук живота е хубав. Айде поспри се! Единственото което липсва е цитат от Албер Камю, нъл го знайш?

 40. 40 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  До коментар [#31] от "Lemmy":
  [quote#31:"Lemmy"]... вече е ясно, че Брюксел се превърна в световна столица на джихада.[/quote]
  Париж не изостава назад, а за Марсилия да не говорим...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 41. 41 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 387 Неутрално


  [quote#2:"lz2"]Заклеймихте всички германци, че са виновни за убийствата през ВСВ, а в същото време искате мюсюлманските атентатори да ги съдим по единично! Много ви е скапана логиката! [/quote]

  Представяте си авторката за един говорителка на някаква световна организация която определя цивилизационното развитие на земята. Предполагам трябва да се радваме че не е замаскирана илюминатка от Сириус Б.

  [quote#9:"razlichen123"]Тази живее в измислен свят.
  Докопала се до Брюксел и сега ни поучава. [/quote]

  Провинциали с чувство за непълноценност надничат от кофата за секунда да оплюят някой преди пак да се потопят в топлото и уютното.

  [quote#16:"hmc12310991"]между редовете се чете натрапчиво-''няма по-миловидни и прекрасни от мюслитата,които източват социала на Европа,подозирам,че ''приятелят'' е правоверен.
  [/quote]

  А пипате ли си зърната докато го подозирате? По колко пъти на ден го подозирате това?

  [quote#31:"Lemmy"]Меките европейски китки като авторката създадоха гетото Моленбек,[/quote]

  Доста се е потрудила сигурно докато го построи това гето жената. ...Неумението да се разграничи реален индивид от някаква абстрактна колективна отговорност е признак на умствено развитие на ниво арабски терорист, сталински комунист, и стандартно фашенце.

  [quote#35:"luda_krava"]Дано не се занимавате с юридически науки, защото сте трагична. И доста престъпно наивна,[/quote]

  А така, успокой я след травмата, помогни и да усети че не е сама.

  [quote#36:"Ген. Колев"]всички циници като авторката, засрамете се бе, така ли си изкарвате хляба...?[/quote]

  Да, тя е на договор--след всеки террористичен акт който не я убие--пише своите впечатления и и купуват вила на Бахамите.
  Циничка била. Циникът е този който живее в свят в който всички са продажни изверги а само той е Дартанян (защото никой не му е предложил да го купи).

 42. 42 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Всъщност всички тези терористи не са много по-различни от пикльовците, които получават супермощни коли от родителите си и с тях се размазват, повличайки други. Все същите асоциални психопати с мания за величие"
  ТЦ. Тези са различни. Християнските пикльовци в Български вариант, "мятат салфетки" в чалготеки. "Трошат пари по силиконови кифли" и за съжаление "фучат" с коли често размазвайки и себе си и другите. Вие кажете за брюкселските пикльовци какви са?
  Но нито за едните, нито за другите съм чул съзнателно да сеят смърт.
  Цял квартал месеци наред укрива масов убиец!!!

 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2583 Разстроено

  [quote#0:"статия"] И така възникват общности като Моленбек, Андерлехт, Матонге – африканската част и Скарбек. Всички тези квартали не са така недостъпни, както световните медии ги описват – напротив, много хора посещават ресторанти и барове в тях, за да се потопят в автентична културна среда на някой друг континент в сърцето на Европа. [/quote]
  Каква идилия май скоро цяла Европа ще стане екзотично място за живеене ако продължава с малоумната политика да прибира всеки туземец който реши че заслужава по-добър живот в Европа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Чак сега прочетох текста. Не съм чел коментарите по- горе, но искам да кажа на г-ца Димитрова едно голямо БРАВО за това, че толкова ясно е изразила това което и аз си мисля.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK