Ние, европейците... (след трагедията в Брюксел)

От карнавала в Перник

© Диана Пеева

От карнавала в ПерникКоментарът е от блога на проф.д-р Николай Слатински

Ние, европейците – и наистина европейците, и не съвсем европейците – живеем в много сложен свят. Може да се каже, че преди различията с останалия свят и особено с неразвития свят бяха основно количествени, т.е. ние бяхме много по-подредени, по-нормални, по-развити, по-богати, по-демократични, по-доволни и по-самодоволни.


Сега обаче разликите станаха от количествени в качествени. Ние не просто и не само сме "По", ние живеем (заживяваме) в коренно различно общество, което е:


- глобализирано;
- мрежово;
- рисково;
- постмодерно;
Другите, значителна част от останалия свят и особено в неразвитата му част, продължават да живеят


в предишното измерение на съществуването:


- някои в регионализираното общество, а неразвитите – в "черните дупки" на разпадналите се и разпадащи се държави;
- някои в йерархичното общество, а неразвитите – в анархията с единствен регулатор силата, където по-силният изяжда, ограбва, пребива, измамва, поробва или изнасилва по-слабия;
- някои в "сигурностното" общество, т.е. с предела на желанията поне за относителна сигурност, а неразвитите – в джунглите на войната на всички срещу всички, където опасностите дебнат отвсякъде и безопасността е химера, мистика, невъзможност;
- някои в модерното общество, а неразвитите – в домодерната и дори до-обществена (от до-Общество) стадно-кланово-племенна допотопност с нейните шаманизми, тотемизми и паганизми.


Ние, европейците сме отвикнали от Страха, загубили сме сетивата си за живеене в Страх и самата мисъл за него ни плаши, боим се от Страха и още повече от Страха от самия Страх. И тук ни е слабото място, тук е нашата уязвимост. Защото другите живеят със Страха, той е част от съществуването им, те го имат в огромни количества и са готови да го експортират към нас, защото знаят, че той ще проработи и ние ще загубим ума и дума пред лицето на Страха. Те са толкова успешни в производството на Страх, защото живеят в условия, в които човечеството винаги, с изключение на последните петдесетина години, е живяло, живяло е винаги и Страхът е бил другото име на Живота. Човекът е Страхуващо се същество - Homo timens.


Човешката история е непрекъснато съжителство със Страха.


Тя се движи в посоката на елиминиране на Страха. Ние вече навлязохме в обществото на бързото елиминиране на Страха, но край нас е пълно с производители на Страх и те не се интересуват от това – колко много ни се иска да живеем без Страха. Те напипаха това ни слабо място и с жестока перфидност се възползват от него...


Ние, европейците, навлязохме в обществото, което не иска да абсолютизира сигурността, защото знае, че заедно с нея има много други ценности – Свободата, Демокрацията, Човешките права, Правото на лично щастие, Правото на качество на живота и др. Ние дадохме на скрап всички Златни клетки на Сигурността или ги претопихме в монети, пендари и колиета, и се стремяхме извън клетката да намерим баланса между Свобода и Сигурност, чието пак златно, но вече Златно сечение прави човека истински активен и креативен, и необходимо сигурен, и достатъчно свободен. Но другите, различните, изоставащите от нас живеят в своя до-Свят, те все още са замесени от различно тесто, не разчитат на Свободата, а я мислят за Свободия и затова я ненавиждат. И те напипаха и тук слабото ни място – че извън клетката може да се живее нормално и съзидателно, ако няма грабливи птици, хищни котараци, деца, стрелящи с прашки и злосторници, дошли от мрака на садистичните си подсъзнания. Ето как се появява у нас желанието за връщане в Златните клетки на Сигурността, но клетките ги няма, ние сме ги дали за скрап или сме ги претопили в монети, пендари и колиета. И затова започнахме да се паникьосваме, да искаме да се скрием на сигурно, а да няма къде.


Ние, европейците, дадохме воля на постмодерността си, на сърфирането между роли, избори, идентичности и потребности, свикнахме ин-дивидът (т.е. неделим) да стане "дивид", т.е. ("делим"), дори мулти-дивид, приехме твърде спокойно приближаването на края на големите Наративи, на големите Разкази – Държава, Религия, Идеология, Наука, Сигурност и др., вече не ни се иска да се жертваме и да умираме за Големите Идеи – Отечество, Свобода, Бъдеще и др.


Но онези, различните от нас наистина са коренно различни и тук напипаха може би най-слабото ни място. Защото те са готови да умират за други Големи Идеи или има кой да ги прати, като им заповяда, като ги убеди или като ги манипулира – да мрат за тези Големи Идеи. Домодерността и още повече До-обществеността (До-обществото) тук е страшна, понеже е безразсъдна, суицидна, фанатична, брутална, жестока. Докато ние сме вече много фини, деликатни, изтънчени, без щитове и защитни доспехи, без черупки и коруби на душите си, на домовете си, а все повече и на градовете и държавите си.


И накрая, но наистина не последно по значение, ние, европейците допуснахме при нас, в Европа, да сработи


закодираният в демократичните ни принципи хипотетичен капан и сами се хванахме в него


Ние започнахме да мислим, че една ценност или я има, или я няма. Или е в пълна мяра, или изобщо не е ценност. Т.е. толерантността, свободата, либерализмът, демокрацията, човешките права и свързаните с тях техни ценностни посестрими, или са в пълна мяра, или ние ги предаваме и продаваме, загърбваме и обезличаваме.


А всъщност за тези ценности няма две опции, две крайности – нула и безкрайност, нищо или всичко, липса и безкрайно много. Има само "много", като въпросът е колко "много" да бъде това "много" – колко много толерантност, колко много свобода, колко много либерализъм, колко много демокрация, колко много човешки права и т.н., за да бъдем съвременно, истинско, пълноценно, навлязло в 21 век общество, без да станем лесна плячка на варварите, за които толерантността, свободата, либерализмът, демокрацията, човешките права и т.н. са кощунство, мерзост, низост, разврат, вредна норма, щета, каприз, лукс, илюзия и т.н.


Ето как различните от нас, изоставащите от нас и тук напипаха слабото ни място и ни бият жестоко заради абсолютизацията на нашите ценности. Тези ценности могат да се абсолютизират само ако се споделят от всички. Има ли техни врагове, при това твърде много техни врагове, надзъртащи, изпълзяващи от подземията и пукнатините, от блатата и сметищата на омразата, ненавистта, радикализма и екстремизма, на необразоваността и ценностната слепота, то тези ценности ако бъдат абсолютизирани, започват да се превръщат в нашата ахилесова пета, в нашата критична уязвимост, в нашето проклятие.


И за да не стане това, те трябва да бъдат осъзнавани от нас не като абсолютни, а само като относителни ценности. Разбира се, не като повърхностни, имитационни, симулационни и двойно-стандартни, а като подчинени и съобразени с търсенето на отговора – да, много, разбира се, че много, естествено че много, но все пак колко много да бъде това много, колко много да имаме от тях, да отстояваме от тях, да се борим за тях, без да сме ги превърнали от най-хуманното и най-велико лекарство за всяко едно общество, в смъртоносна отрова за него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Хайде сега пак "дрън-дрън" "... И тук ни е слабото място, тук е нашата уязвимост. Защото другите живеят със Страха, той е част от съществуването им, те го имат в огромни количества .." „Моля авторът да ми посочи поне един български гражданин, който не си е помислил поне 1 път в живота си, че ако сега излезе от дома си, може да му падне керемида на главата; да го блъсне МПС, да направи катастрофа и т.н.".... Докато ние сме вече много фини, деликатни, изтънчени, без щитове и защитни доспехи.." Такива сме, защото сами сме си създали обществото такова- в България не е обичайно да се правят терористични актове, в нашите закони не приемаме "идеологически и философски малцинства" - като ислпмските терористи в Белгия и не им даваме максимален обем граждански права!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Сега дилемата е - ще има ли :"Ние, европейците... "....

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Явно тази година ще е модерно да се упражняваме върху думата "страх". Извинете ме, но имам доста работа, нямам време за страх.
  Отивам да си припомня как го правеше Джеф Бриджес.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Много приказки, а всъщност може и с една дума - Абсолютно погрешна политика , базирана на неверни предположения и изводи.

  Всъщност това което Горбачов я свърши със СССР, това Меркел направи с ЕС.
  Не се учим от грешките си и плачем с кървави сълзи.

  И това ще продължава доста време, ако втренчилите се в пъпа си западни лидери, не си вдигнат погледа нагоре и видят и чуят какво им казват от Вишехрадската четворка.

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  http://www.servat.unibe.ch/icl/be00000_.html
  Article 11 [Non-Discrimination, Minorities]
  Enjoyment of the rights and freedoms recognized for Belgians should be ensured without discrimination. To this end, laws and decrees guarantee notably the rights and freedoms of ideological and philosophical minorities. - От тук тръгва истината за терорът в Белгия- това е юридическата основа да се допуснат ислямски терористи необезпокоявани да си живеят в Белгия! Поне да ставаше въпрос за етнически малцинства...Сега- всеки канибал, фашист, нацист и т.н., може да се изкара част от "идеологическо и философско малцинство и да си живурка спокойно в Белгия...до следващият терористичен акт, извършен от него....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Любопитно

  само ми се струва или вече кривата линия е успоредна на правата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Ние европейците след 20-30 години,ще живеем в градове и села където отделните етноси и религии,ще бъдат разделени с високи стени помежду си!
  То и сега, ако се разходи човек из големите градове на по-богатата Европа ще види,че огромни части от тези градове са се превърнали в Зоологически градини,обитавани от странни антропологични видове!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Неутрално

  ''другите живеят със Страха, той е част от съществуването им, те го имат в огромни количества и са готови да го експортират към нас''
  Авторът констатира това ''наличие на страх'', сякаш то е паднало от небето....!!! М оже и така да се каже, но все пак някой го е закарал и го е хвърлил върху тях.....А това не се и споменава ,дори !

  [email protected]
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Както каза преди малко проф.М.Константинов политкотектното говорене замазва проблемите.Права и свободи ще има само за тези,които спазват правилата.А страхът е полезен.

 10. 10 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#7] от "Краде ми се мили мой!":

  Или да прочистим ЕС от някои религии и етноси, въпрос на политическа воля

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  и в контекста на страха и духа на Смилов , днес е Благовещение не само православен а и католически и протестантски празник . та безстрашно може да го споменете ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Брей, поредната халтура на Слатински много голяма бе, направо за двоен хонорар!
  Разсъжденията на тема СТРАХ няма да ни спасят от унищожение. От унищожение ще ни спасят само огън и меч, и реки от кръв! Докато начело на Европа не застанат отговорни лидери, докато европейците не вземат в ръка оръжие, докато не се спре с тези псалми умоляващи за милост ... европейската цивилизация, живота ни и на нашите близки ще се топи!
  Държавите са възникнали и оцелели когато да наложили спазването на правилата и законите! Държава, която всеки може да пресича незаконно, да смуче от спестяванията ѝ, която реже от своята плът за да храни непрекъснато увеличаващите са орди нашественици... загива!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Та, за страха.:
  Българска поговорка: Наведена главица, сабя не я сече.
  Британска поговорка: Колкото по-високо си държиш главата, толкова по-дълго ще бъде на раменете ти.
  Какво да се каже? Едното е БГ, а другото обратно - ГБ...

 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Слатински, очевидци разказват, че тия които се взривяват крещели "Алах Акбар". Това дали има някаква връзка с темата?

 15. 15 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#10] от "Consumer":

  Вече е невъзможно,да се направи каквото и да било прочистване!
  Това би довело до кървави граждански войни!
  РЕШЕНИЕ НЯМА!
  Но решение в ущърб на Християнска Европа ще бъде предложено,и вероятно ще бъде прието!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "StanDim": Българите имаме и доста други поговорки- като например- Който сее бури, жъне ветрове; На каквото си постелиш, на това ще легнеш; Който нож вади, от нож умира и т.н. Та не е зле да се анализират посланията и на това българско народно творчество...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Тоя Слатински такава боза е написал, че сам не знае какво е написал!
  Искам да го попитам аджеба, тия, които живеят в 15-ти век и живеещите в 21-ви век едно общество ли са? Може ли да се приемат за една нация, белгийска например? Ценностите са ценности само за тия, които ги приемат! За другите са слабост, която трябва да се използва, за да си наложат техните "ценности"! Защо Западняците се правят на улави? Защото управниците им, зад маската на "европейските ценности" иска да ислямизира Европа! Какво общо има исляма с европейските ценности?! Нищо! И никога не е мал и няма да има! отрекохме нацизма и комунизма, а толерираме една още по-страшна доктрина! ЗАЩО???

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#15] от "Краде ми се мили мой!":

  Со кротце, со благо и со малко конски вагони и депортиране. Квартал по квартал, с предварителна организация и рано сутрин при ограничен периметър. Вече е правено и работи!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 19 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нищо не схванаах,Слатински ,не може ли с по-малко и по-употребявани думи да изкажеш тезата си,ако имаш такава?Знаем,че си голям учен и поназнайваш чужди думички...

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  [quote#19:"hmc12310991"]Нищо не схванаах,Слатински ,не може ли с по-малко и по-употребявани думи да изкажеш тезата си,ако имаш такава?[/quote]
  Така се получава когато някой бяга по тъч-линията извън игрището, а иска да се представи за централен нападател

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "Логика":
  +
  Пусни прасето под одъра - то ще се качи връз него.
  Ти му подадеш пръст, то ще ти отхапе ръката.
  В превод: мултикултуризъм и толерантност

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Най-ефикасното средство срещу страха е просто да не го афишираш, най-малкото, за да не го предадеш на другите около теб.! И да не му пееш оди! Страхът е също толкова човешко чувство, както и всички останали. По принцип, би трябвало да се страхуваме от всичко-дори когато вървим по тротоара под отворени прозорци. Ако се поддадем на това- за два дни ставаме перковци. Но ние сме задгърбили този страх, включително и заради това, че не ни се напомня ежедневно, че да вървиш под отворени прозорци е опасно.
  Да не разглаголствам повече, ще завърша с това, че според мен в ситуации като сегашната трябва да акцентираме не върху страха като последствие, а как да предотвратим причините, които го пораждат. Но това не става, като пишем "страх" с главна буква.

 23. 23 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 546 Неутрално

  николайчо умело разтяга локуми без да направи генерален извод - не смее ли , или не му позволяват, ... а между впрочем откъде се пръкнаха толкова много ЕКСПЕРТИ по национална сигурност, вечер по телевизиите се прескачат един друг, все торба-акъллии, много експерт, малко резултат, а че тълпите си минават безпрепятствено границата и ги хващат в градовете се вижда всеки ден...или настанили ги в център за бежанци и ман.галите духват на другия ден и почва полиция да ги търси , едно пилеене на пари и време, от пусто в празно, не можели да ги задържат в центровете, ами оправете си законите , хиляди чиновници замазват недоумията на нашите и т.н. евродупетати...

 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Гневно

  До коментар [#1] от "Логика":

  Обущарю, не по-високо от обувките!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Слатински е безпощадно точен:

  Ние, европейците, дадохме воля на постмодерността си, на сърфирането между роли, избори, идентичности и потребности, свикнахме ин-дивидът (т.е. неделим) да стане "дивид", т.е. ("делим", дори мулти-дивид, приехме твърде спокойно приближаването на края на големите Наративи, на големите Разкази – Държава, Религия, Идеология, Наука, Сигурност и др., вече не ни се иска да се жертваме и да умираме за Големите Идеи – Отечество, Свобода, Бъдеще и др.

  Но онези, различните от нас наистина са коренно различни и тук напипаха може би най-слабото ни място. Защото те са готови да умират за други Големи Идеи или има кой да ги прати, като им заповяда, като ги убеди или като ги манипулира – да мрат за тези Големи Идеи.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 26. 26 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#18] от "Consumer":


  [quote#18:"Consumer"]со малко конски вагони[/quote]
  Както е казал А.Х. " За всеки влак си има пътници!" ))

 27. 27 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Според Огнян Минчев „мултикултурализъм“ е идеологията и следващите я практики на пост-модерния либерализъм (произхождащ от културния марксизъм на 1968 г. )

  https://sputnik.bg/d-r-ognyan-minchev-za-multikulturalizma-i-demokratichnite-tsennosti/

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 28. 28 Профил на anallizatori
  anallizatori
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не нА занимавайте с глупости, ами напишете един свестен анализ как вчера пак предоговориха сферите за влияние.

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "je suis Радан Кадиев":
  Вижте коментар № 5- цитираният в него чл.11 е от Конституцията на Белгия. Не се ядосвайте- безсмислено е , докато белгийците не променят чл.11 от конституцията си...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Днес Европа е слаба, ислямизирана и беззащитна. Европа е със свалени гащи, тя е тежко болна от либерализъм, а Меркел е най-големият защитник на мултикултурализма. Но как ще наричаш имигранти едни хора, които са престъпници, които нарушават граници. Това заяви пред bTV бившият конституционен съдия Георги Марков

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 31. 31 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#28] от "anauizatori":

  Най-свестният анализ гласи: Изритайте тези примати вън от Европа! Всичките, до един, дори и 50-то поколение живущи тук, в Европа, да са! От последният африканец до последния чалмалия!

 32. 32 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 284 Неутрално

  дрън-дрън-дрън... челентано каза 'добър вечер'...

  reddit.com/r/The_Donald/
 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  За това новото време,доста политици се оказаха неподготвени.Затова бившите комунистически които помнят комунистическия терор реагираха по адекватно от"стара Европа"защото знаем,че терора насажда страх и води до промяна на обществено политическите порядки.

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много сложно, досадно сложно, чак до глупост. Всъщност нещата стоят много ясно, видимо ясно. Европа е в състояние на война. Война, в която противникът е с голямо предимство, защото я владее до съвършенство. Докато Европа тепърва ще трябва да се учи как да води тази непозната за нея война. Всъщност нищо ново под слънцето. Големите братя - Русия и САЩ потриват ръце и се готвят да помагат на добрата стара Европа да я спасяват от новия ислямски фашизъм, като през ВСВ, в малко по модерен вариант. Това показват последните им срещи. Ще си преразпределят сферите на влияние и по всяка вероятност ще измислят някое ново плашило, за да плашат гаргите. Силна Европа е нужна, само заради самата нея. Ако европеецът не разбере, че може да се съхрани единствено и само обединена и силна. Тя сама падна в капана, превръщайки се в ислямска колония и ако не намери механизма, с който да реши този проблем ще се саморазруши, разяжда на от граждански войни.

 35. 35 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#34] от "baxter":

  Както написа ... "Много е сложно"
  Дървета, дървета , ама заедно правят ГОРА.
  Та за каква гора става дума.
  Европейските политици изпълняват нещо, което започва да проличава на хоризонта. Ограничаването на правата на гражданите, под заплаха от нещо, причинено от самите тях. От там нататък вече го знаем. Разликата е, че новата тоталитарна държава ЕС ще надминава по всички показатели бившите тоталитарни режими. Но както е написал автора " демокрацията падна в собственият си капан" , така гражданите сами да поискат ограничаването на собствените си права, за шепа сигурност.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 36. 36 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#35] от "Bullet":

  Всъщност няма друг начин да бъде контролиран исляма, освен чрез диктатура. Това беше предвидимо. Друг начин няма!

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Разстроено

  Европа има предостаъчна мощ за да реши проблема,но нчма воля.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3166 Разстроено

  Контра ударът трябва да е тежък!Цялата армия на Германия ,Франция,Холандия вместо да строй нови лагери да заварди големите градове и да започне системно претърсване!Извънредните мерки да нямат краен срок на действие.Дания се гласи по спешност да приеме закон за изселване на хора с терористични намерения.Това трябва да стане закон за всички членове на ЕС.На военните в Европа трябва да им бъде поставена основната задача за която съществуват - охрана и запазване целоста и съществуването на общостта.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Слатински, стига с туй "дрън-дрън", бре, човече! Не разбра ли, че българинът е интелигентен човек. Още от първите слова те слага там, където ти е мястото. Никого не можеш да заблудиш със словоблудстването си. Ако наистина искаш да изкараш на повърхността истинската причина за сегашното нещастие, сполетяло Европа, попитай ястребите във Вашингтон защо сътвориха доктрината за "арабската пролет". Защо обучаваха, па и още продължават да обучавт терористите, които за благодарност към учителите си, взривиха спокойствието на европейските люде с патродндашите около кръста си...Всеки си носи кръста и рано или късно ще отговаря пред Господ за простъпките си! Вервай ми!

 40. 40 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#36] от "baxter":

  Ами тогава след двадесет и кусур години преход, се оказва, че се връщаме в изходна точка. Този път обаче дневният ред е, да се налага диктатура в демократичния свят( " по собствено желание " ) и с малко помощ от нашите приятели. Е защо тогава не се тоталитизираха демократичните държави, по наш модел, тогава та трябва сега те да ни учат как се живее в тоталитарна държава.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 41. 41 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#16] от "Логика":
  " Българите имаме и доста други поговорки- като например- Който сее бури, жъне ветрове; Който нож вади, от нож умира..."

  Това са БЪЛГАРСКИ ПОГОВОРКИ??!!

  Леле, мале!

 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Някота, двайсетина години след освобождението от турското робство, Иван Вазов сяда и пише своята изстрадана ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ. А век и нещо след него Слатински, преминал през всички отсенки на политическия спектър у нас и забравил за битието си на СИНЯ МРАВКА, ни предлага своята ЕПОПЕЯ НА СТРАХА. Или нещо като ЕПОПЕЯ НА МАНИПУЛИРАНЕТО.

  Епорея срещу ДРУГИТЕ, срещу които уж нямахме право да говорим, защото сме свободни и демократични, признаваме правата на всички и повече от всичко ценим човека и неговия живот. И ето, съвсем изневиделица ни нападат варвари, на които ние мислим само доброто, ни нападат и искат да разрушат нашия защитен от всички страни с материални богатства свят. Без да сме виновни, само защото те са, както е казвал нацизмът някога, недочовеци.

  Но дали нещата са точно такива? И ако е така, защо основната част от земните ресурси по целия свят, без които човечеството няма как да се развива и дори да съществува, са частна собственост на корпорации, базирани в Северна Америка, в Австралия или в Северозападна Европа? Защо доходите на глава от населението в тези три мегатеритории на света са понякога до около стотина или дори двеста пъти по-големи от тези в Централна Африка например? Дигаме шум до Бога за ислямското нашествие в Северозападна Европа, и с право, но не беше ли тази инвазия предшествана от неканенята и неискана от народите на Северна Африка и на Близкия изток намеса на САЩ и на някои от северозападните европейски държави в тази част от света, която всъщност е непосредствената причина за сегашната инвазия на народите от тези територии в Европа?

  Идеологическите ни рейнджери от породата на Слатински много обичат да изреждат ЗАПАДНИТЕ и ХРИСТИЯНСКИТЕ или ЕВРОПЕЙСКТЕ ценности и щедро да ги предлагат на всички народи и държави по света. Но кой знае защо между ценностите, които те са готови да предоставят на всекиго, който ги поиска, и дори да ги наложат със сила на тези, които не искат, кой знае защо липсват едни, при това съвсем истински ценности: МАТЕРИАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ. Защо идеолозите от породата на Слатински забравят за тях? За да не се сетят другите, че тези реални ценности са струпани основно в банките и трезорите на държавите от Северна Америка, Австралия и Северозападна Европа ли?

  В Северозападна Европа имигрантите са се заселили в гета и живеят обособено, което засилва опасността от техните терористични действия. А защо са заселени в гета? И защо груповото заселване в отделни квартали на ислямистите в Северозападна Европа предизвиква появата на тероризъм, а в България, където турските ислямски заселища обхващат не дори отделни квартали, а цели области с почти изцяло турско по народност и ислямистко по религия население, няма сериозни зародиши от терористи?

  Защо, господин Слатински? Нали вие и вашите колеги по професия постоянно ни давате за пример САЩ и държавите и народите от Северозападна Европа и колкото може по-интензивно оплювате българския народ като народ, който, както е писал в яда си някога Славейков, НЕ Е НАРОД, НЕ Е НАРОД, А МЪРША? Защо тези етнически мърши, наречени българи, още преди 140 години, па и досега,вече 26 години след като имаме вече и турска по народнастен и ислямска по религиозна принадлежност партия, каквато е ДПС, са съумели така да урегулират международностните и междурелигиозните отношение с една друга народност, че да не възникват неразрешими по мирен начин конфликти, а прехвалените народи на Германия, Франция, Белгия или Англия не могат?

  С това не оправдавам Ислямското нашествие. За да остане Европа свободна и поне донякъде демократична, това нашествие трябва колкото може по-бързо да бъде спряно, а след това да бъдат взети и мерки да се поправи допуснатото до сега зло поне дотолкова, доколкото е възможно. На за да има проблемът трайно решение, нашите завеяни идеолози, а и не само нашите, но и тези в САЩ и в Северозападна Европа, трябва да престанат да обвиняват другите и да представят тези трезори на световното богатство като света вода ненапита или за невинни, току що излюпили се ангелчета, да погледнат реално на нещата и на реалните причини за тях, без което трайното решение е невъзможно.

  И нека не забравяме: Преди края на Първата световна война ислямски тероризъм такъв, какъвто го познаваме, не е имало. Той възниква или става такъв по време на създаването на Израел като държава в Палестина. Но дори и след възникването си, той е ограничен по територия и е можел да бъде погасен, ако бежанците от Палестина са били разселени и за постоянно заселени на други места. Вместо това бежанците от Палестина се заселват като чуждо тяло в преселнически лагери на чужда територия, което предопределя тяхната обявена за джихад борба с Израел, за да се върнат и да се заселят постоянно в своята държава.

  В продължение на десетилетия тази религиозно оцветена терористична дейност остава на тази ограничена територия. Макар и тогава Коранът с неговите призиви за джихат на всички ислямисти да е бил същия, като сега. Но едва когато САЩ решиха да използват радикалния ислям за своите политически цели, ислямският тероризъм се появи и постепенно израстна до сегашните си размери. Най-напред талибаните, после Алкайда, а сега, след като САЩ решиха, че трябва да превърнат Северна Африка и Близкия изток в своа абсолютно послушна територия, и ИДИЛ (Даеш).

  Следователно, макар да е породен от текста на Корана, ислямският тероризъм може да бъде погасен и да изчезне. Но за това е необходима принципна промяна в политиката на САЩ и на замесените в тези исторически събития северозападноевропейски държави, а и на Русия. А ако не знаят, как това може да бъде направено, до дойдат и да попитат българите. Но не такива, като Слатински, а тези българи, които живеят къща до къща с турските си съседи и не се страхуват, че съседът им внезапно ще откачи и ще ги засипе с бомби или куршуми.

 43. 43 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  +++++++, по-добре не може да се каже...

 44. 44 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#40] от "Bullet":

  Не става въпрос за тоталитарна диктатура. На мен също не ми харесва подобно развитие, какъвто и вид диктатура се появи, при всички случаи ще е свързана с отнемане на известни права. Но, отново подчертавам, това е единствения начин да бъде озаптен исляма. Той не приема и не допуска демокрация, каквото и да означава това понятие. Техния начин на живот, тяхнаната религия не приема светските правила, които ще бъдат принудени да изпълняват. Става въпрос за сблъсък на два свята. Радикалите ще търсят начин да провокират проблеми и по този начин ще се радикализират и двете страни. Европа ще последва съдбата на Близкия изток, ако не намери начин да се справи с този проблем.

 45. 45 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Страхът е ключов фактор и трябва да го преодолеем,за да се справим със ситуацията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 46. 46 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Колко стотин хиляди образовани жени и мъже трябва да избягат от Европа за да се срине Цивилизацията ?
  След колко месеца из Европа ще щъкат "ловци на глави" от държави където няма мюсюлмани ?
  Добре образованите и смели европейци ще избягат от зелено+червения социализъм, който ще управлява Европа след няколко години.
  Кой гражданин ще иска да работи за изхранване на 20-30 "бежанци" ?
  От години ни лъжат, че следващата Голяма Война ще е за вода .
  НЕ, следващата Война ще е за поробване на качествени, възпитани, образовани и работливи хора, които да изхранват бежанците ...
  След две години facebook ще покаже отново тази снимка и ще може да прочетете коментарите ...
  https://www.facebook.com/Mestopolojenie.Sofia/posts/10207400839357407?pnref=story

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 47. 47 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#30:"je suis Радан Кадиев"]Европа е със свалени гащи, тя е тежко болна от либерализъм,[/quote]

  Абе национал-патриотите защо главната им метафора е винаги свързана със свалени гащи, надупване, свирки, и т.н.?

  Нещо хем са едни носителни на мъжественост и морални ценности, хем...

 48. 48 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 916 Весело

  Дневник, съдейки по коментарите, този текст е твърде фин за читателската ви аудитория, особено за онази част от нея, която е останала ментално и културно в до-Обществото, но много държи да четем тук разсъжденията и декларациите ѝ.

 49. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  http://www.rosbalt.ru/blogs/2016/03/25/1501079.html

  Борбата с терора не е загубена ако политиците си вършат работата

  подпис
 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Интересен текст от Слатински,но доста от прочелите го и ентусиазирано коментиращи явно нищо не са разбрали,или почти нищо.
  Лично смятам,че страхът е винаги лош съветник,особено ако заглушава гласа на разума и рационалността. Доста хора виждат изход единствено в една нова форма на диктатура и не-свобода, терор в отговор на терора и т.н. Ако това устройва определени корпорации,някои елити и определени лумпенизирани или лумпенизиращи се слоеве на населението,то не значи че останалите европейци спокойно ще приемем подобна деградация на обществото ни.
  Европа просто трябва да наложи върховенството на закона еднакво за всички жители на териториите си,да осигури границите си и да изгради ясна политика и принципи за имигрантите, които й са нужни и иска да приема в бъдеще.
  Т.н. бежански статут трябва да бъде даван само в изключителни индивидуални случаи. Европа няма нужда повече от нито един необразован,религиозно отдаден ,особено пък на исляма / на фона на терора проявяващ се от 20-тина години /,низкокултурен и неквалифициран индивид.

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#48] от "murttle":

  "Дневник, съдейки по коментарите, този текст е твърде фин за читателската ви аудитория, особено за онази част от нея, която е останала ментално и културно в до-Обществото, но много държи да четем тук разсъжденията и декларациите ѝ. "

  Ако преминем от общото към частното, стигаме до яйцето и кокошката- тоест, до въпроса , щеше ли да има множество коментари, ако я нямаше статията? Понеже отговорът е еднозначен, може би си струва да се замислиш, кой преди всичко държи да четем неговите разсъждения и декларации (задължително, за разлика от коментарите) ?
  И след като и тук отговорът е еднозначен, да преминем към финала-след прочитане на статията, всеки има право да даде своя оценка на прочетеното и да го класира за себе си като ментален, културен и морален продукт. На основата на тази класация дава и оценка. На продукта, а не на аудиторията! Защото авторът е известен, продуктът му- пред нас, а аудиторията е анонимна. Смятам, че човек като теб, способен да смели такъв фин текст, като горната статия, ще разбере тази тънкост.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Май някой ценности,като хуманизъм,любов и грижа към ближния,състрадание и съчувствие, ще трябва малко да ги поограничим.Такива са времената,ако искаме да оцелеем.

 53. 53 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 298 Неутрално

  С две думи, европейците днес са, заблудени егоисти. Например германците се интересуват само от собственото си Ruhe и не ги интересува какво става с обществото като цяло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK