Към какво е "филията" на днешната "русофилия"

Събор на "русофили", 2015 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Събор на "русофили", 2015 г.Текстът е от портала "Култура"


Напоследък у нас започнаха да признават съществуването на "русофоби". Даже започнаха да се тревожат, че обществото ни ("интелектуалците на обществото ни") били разделени на "русофили" и "русофоби". Това би могло да се приеме дори като еволюция. До неотдавна "нашият народ" по дефиниция и в своята тоталност, от векове и "за векове", можеше да бъде изпълнен единствено от чувства на "дълбока благодарност" към руския народ - освободител, и на братство към – от самия Създател дарения ни в този исторически свят – "по-голям брат". Онези, които биха си позволили да не изпитват тези "онтологично-български чувства", чисто и просто биваха обявявани за някакви изроди, непринадлежащи към "народа". Днес – че има русофоби в България вече се признава и не се криминализира.


Само че с въпросното признание се изработва нова "опорна точка" за манипулация. "Русофилията" и "русофобията", видите ли, са някакви странни ирационални страсти от обобщен порядък (към всичко или против всичко руско), които, практически без основание държат в плен хора, които (уж) претендират да са интелигентни и значи, са еднородни с еротичните симпатии и антипатии, които не минават тъкмо през главата, а през някои други телесни места.
Ето защо определени медийни бонзи (като например във в-к "24 часа" Валери Найденов) мъдро ни съветват да престанем да бъдем, по отношение на Русия, ирационални "фили" и "фоби", а да си изработим "балансирано отношение". Сиреч, както излиза от мъдрословията на г-н Найденов (защото тъкмо така излиза от тях), дори ако сме убедени антиавторитаристи, противници на политиката на анексии и аншлуси (каквато практикува Вл. Путин и поради която "русофобите" днес са "русофоби"); дори ако защитаваме ценностите на толерантността и свободата на словото (които Вл. Путин систематично потъпква и поради което "русофобите" у нас днес са "русофоби"), ние не бива да изричаме това страстно и на глас, за да не се изложим като неинтелигентни (и вредни за "националните ни интереси") "русофоби". Напротив – дори ако сме противници на ЕС, на НАТО и Брюксел, на "либерализма", на Америка (защото очевидно в това се състои днес цялата "русофилия"), ние трябва да снижим тона си и да "съобразим" какво би последвало, ако поради неумерената си "русофилия", напуснем НАТО ("Турция тутакси ще ни окупира югоизточните територии", а ЕС "ще ни спрат парите"). С две думи: да не бъдем "русофоби", означава да не осъждаме путинизма, но да не бъдем "русофили" означава, като си го обичаме, хитро и да си "правим сметката". Мисля че асиметрията в негативните последствия от двете "страсти" е повече от ясна.


Истинската манипулация тук обаче е в маскирането на две фундаментални светогледни позиции (които могат и трябва да се оценяват морално по оста "добро – зло") като еднакво ирационални страсти. Защото аз бих искал да попитам какво по-точно "русо"-филство има у българските "русофили"; към кое и какво по-точно руско изпитват "филия" емпирично наличните "русофили" – особено професионалните такива като Светлана Шаренкова, Иво Христов, Румен Петков, Георги Първанов? Да не би да са горещи адепти на религиозната мисъл на Достоевски, Бердяев, Семьон Франк (последният според тях сигурно е някой "жидо-масон"); или да са отдавнашни почитатели на Оптинските старци? Или са ценители на такива руски творци като Пастернак, Солженицин, Тарковски? И дали, обратно: "русофобите" у нас изпитват "фобия" тъкмо към изредените току що имена? Разбира се, че няма нищо подобно и истинските имена на нещата най-сетне трябва да бъдат произнесени. Става дума за "Путино-филия" и за противостоящата й "анти-Путинска" позиция. Като първата – Путино-филията дори не е истинска "филия" към настоящия Кремълски диктатор, а монструозна амалгама от: а) травматизирана от поражението в Студената война носталгия по СССР, б) обнадежден от външнополитическото нахалство на нискораслия автократ реваншизъм (изредените дотук предимно у левите "русофили"), но най-вече: в) от органичната ненавист към Запада и демокрацията, произтичаща от цял букет причини (при някои съвременни "русофили" дори излючително жалки: че не успяха да направят политическа кариера в следдесетоноемврийска България, че не ги припознаха като "гуро"-та вдясно, че лично Иван Костов не се "влюби" в тях, че не ги "припознаха" от Запад като нашенски "мъдреци").


Всъщност, именно и само с тази амалгама можем да си обясним странния алианс на путинофилите в България.


Защото как без нея да си обясним Путино-филията на "правоприемниците" на българските комунисти (БСП, АБВ, всякакви АБПФК)? Та нали Путиновата държава днес не се идентифицира със "социализма"; тя има за опозиционна маргиналната руска комунистическа партия и определя болшевишките десетилетия на Русия като нейно "велико изпитание"? Как да си обясним Путино-филията на "новите леви" в България? Та Путиновата държава днес в много по-голяма степен от, да кажем, християн-демократическа, Меркелова Германия е страна на олигарси, монополисти, свръхбогаташи и се самозаявява като консервативна "велика сила". Как, по-нататък, да си обясним Путино-филията на маниакалните български националисти ("Атака", разни доморасли фашистчета и почитатели на ген. Луков)? Та Путиновата държава днес радикално не зачита суверенитета на малките нации и е единствената от осем десетилетия, която извърши анексии на такива нации ("Приднестровската република" от Молдова, "Донецката и Луганската" от Украйна, Абхазия от Грузия). Освен това е наследница не само на империята на царя-освободител, "която ни върна на картата на Европа", но също и – при това в много по-близкото минало – на онази болшевишка империя, която "ни отне" Македония и Беломорска Тракия и искаше да ни присъедини към голяма Титова Югославия. Как накрай да си обясним Путино-филията на нашенските консервативни моралисти и "православни традиционалисти"? Та Путиновата държава днес има за практически официална идеология "неоевразийството", което поддържа тезата, че митичната "душа России-Евразии" е синтезът на руското Православие с тюрко-монголското степнячество, избрала си е за основни съюзници в "геополитическата игра" шиитски теократичен Иран и езически Китай и има за най-популярен геополитически мислител криптоезичника и последовател на фашизоида Карл Шмит – Александър Дугин.


Какво, питам, обединява в едно тези, толкова различни групи български "русофили"? Каква "филия" хранят към това Путиново господарство, което е толкова противоречащо на убежденията на всяка една от въпросните групи поотделно?


Както казах – става дума единствено за чудовищната амалгама от травматична носталгия по СССР, обнадежден реваншизъм и най-вече – органична ненавист към демокрацията и Запада.


Истината е,че днешните български "русофили" дори не са същински "фили" на авторитарния режим на Путин, а много повече яростни "фоби" на всичко на запад от западните Балкани. Всички изредени по-горе групи не могат да понасят западната демокрация. За тях тя е изтощителна "процедура", лабиринтна "бюрокрация", в която не успяват да се оправят (за разлика от "соросоидите"). Не могат да понасят западната толерантност и имащата вековни традиции гражданска (да – и буржоазна) възпитаност, която действително вече се е изградила като "сила", санкционираща резултатно всякакви фашизоидни изцепки, ориенталски безпардонности и емоционализми, претендиращи да бъдат "политика". За всички тях това е "диктатура на малцинствата" – "Гей-ропа". Вбесени са по-нататък (защото всъщност са бивши комунисти, настоящи фашисти, непроницателни апокалиптици и т.н.) от наистина тоталната победа на евроатлантическия свят, който десетилетия наред бе представян на Изток като гниещ и загниващ, а в края на краищата победи "по всички фронтове". Ненавиждат от дъното на душата си Америка (защото е пълната противоположност и на бившия комунизъм, и на настоящия фашизъм, и на самозвания апокалиптизъм). Ненавиждат това, че Европа не ненавижда Америка; че при всичките им вещания светът не става "многополюсен", а си остава евро-американски; бесни са от това, че санкциите на същия този "гейски" Запад имат въздействие върху Путиновата им "надежда"; взривяват се емоционално от излъгани надежди: че г-жа Меркел ще се "откъсне" от САЩ и ще положи началото на "оста Берлин-Москва-Пекин", а това не се случва, че "рейтингът" й непрекъснато "се срива" (с 1 до 3%), но след това отново "се качва" въпреки "емигрантите" Изобщо вбесени са от цялото "международно положение", което си остава – остава си пост-съветско и въпреки "впечатляващото завръщане на Русия на световната военно-политическа сцена" няма изгледи да се промени.


Да, "русофилите" у нас не са никакви "фили", а "фоби": американо-фоби, Меркело-фоби, Брюксело-фоби, либерало-фоби, хомо-фоби и всякакви други "фоби". И чисто и просто цялото упование във "фобството" им е кагебисткото диктаторче от Кремъл.


Е, опитват се да изтъкнат и някои "позитивни" основания за своята "русофилия". Най-разпространеното напоследък – откакто им казаха, че Църквата вече не е "зло" (и признавам, най-дразнещото лично мен) е – "Православието". С руснаците "ни свързвало Православието" (сякаш масата от днешните българи и руснаци са високосъзнателни православни). А защо Православието никога не ни "свързва" със сърбите? Не, те, според "православните" националисти са "съюзници-разбойници", те "ни вземàха Македония". Или с гърците? Които са си чиста проба "фанариоти", държали ни поне два века под "духовно робство". Или пък с румънците (а те въобще православни ли бяха)?


Не, и "Православието" им не е никакъв позитив. И то е – "фобство". Защото за българските "русофили" Православието въобще не е право-славене на Христос (какъв Христос у такива, виждали свещенослужители само по синодалните банкети като Светлана Шаренкова, Георги Първанов и Румен Петков). То е анти-католицизъм (папо-фобия), анти-протестантство (секто-фобия).


Накрая ще кажа: по всички критерии на "опорната точка", според която "русофилията" и "русофобията" са просто ирационални страсти без основания, аз съм "русофоб". Не смятам, че Европа е "Гей-ропа", отричам САЩ да са сатанинска сила, желаеща да постави целия свят под господството на "турбо-капитализма" си, не смятам, че предстои "либерален апокалипсис" и раждане на "пост-човека", и най-вече не виждам "антидот" на всички тези ужаси в лицето на Вл. Путин.


Понякога обаче се чудя на себе си. Та как съм станал такъв "русофоб", аз, чийто антикомунизъм дължи толкова много на грандиозната книга на един руснак – "Архипелагът ГУЛАГ" на Ал. Солженицин? Как православната ми вероизповед и философският ми светоглед са формирани все от руснаци като Вл. Соловьов, Н. Лоски, Евг. Трубецкой, прот. Ал. Шмеман, Ф. Достоевски? Как антиавторитаризмът ми е формиран и от ранната книга на Н. Бердяев "Философия на неравенството"? И най-вече: защо не намирам никаква "филия" към поне едно от тези собствено най-значими руски имена у съвременните ни "русофили"? Е, да ги заменя с един бивш кагебист, който днес управлява Кремъл (а утре "и мястото му вече няма да го познава"), с една кохорта олигарси, майстори на "хибридната война", с още една кохорта зилоти и "младостарци", които подменят Православието с "Православието", с един пенкилер-евразиец (Дугин), претендиращ да е наследникът на всички по-горе изредени – за да не ме имат за "русофоб", ми се струва крайно глупаво. Дълбоко, биографично чужда ми е "русофилията" на същества като писачите в "Гласове" и "A-specto".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (343)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  Филията трябва да бъде намазана с масло!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Тази тема ще счупи рекорда по коментари.

 3. 3 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Много добър текст!
  И верен...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  [quote#0:"заглавието"]Към какво е "филията" на днешната "русофилия"[/quote]

  Към блондинките.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Похвална статия на професор Янакиев !!!
  Видна е разликата в ценза като сравняваме с "другите професори" > Триумвирата
  > Минчев > Дайнов > Константинов

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

  ЗАХАРИ СТОЯНОВ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Да, "русофилите" у нас не са никакви "фили", а "фоби": американо-фоби, Меркело-фоби, Брюксело-фоби, либерало-фоби, хомо-фоби и всякакви други "фоби". И чисто и просто цялото упование във "фобството" им е кагебисткото диктаторче от Кремъл.

  Добре казано, много точно. Филите не са хора на любовта, а на омразата.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2197 Весело

  Който не харесва такива статии мислени и дописвани по няколко седмици с copy paste на готови клишета, значи не харесва европейските скъпоценности и американската корпокрация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2882 Гневно

  "Да, "русофилите" у нас не са никакви "фили", а "фоби"

  И най-вече - българофоби!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "Фил" съм, ама българо-фил.

  Останалите да охлаждат супата. И разбира се не харесвам русия и нейната политика спрямо родината ми.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  НЕ на >


  РУСКОТО РОБСТВО в БЪЛГАРИЯ

  ПРОДЪЛЖИЛО ПОЧТИ 130 ГОДИНИ !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Nasko Nasko
  Nasko Nasko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Толкова ли е сложно. Просто има русофили и всички останали.

 13. 13 Профил на votefraudisreal
  votefraudisreal
  Рейтинг: 1393 Весело

  Усвояване на средства чрез лаладжийсване

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 14. 14 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#9] от "ЕвразиецЪТ":

  Ко е туй "грант"? Нещо на американски ли е?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 15. 15 Профил на votefraudisreal
  votefraudisreal
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#12] от "nas.nas":

  Ми не е толкова просто.
  Всички останали с около 1000 души, като повече от половината са платени русофоби, а не истински

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 16. 16 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  ФАКТ

  Русия и руско-сръбското славянско православие са най-големият враг на българщината !!

  Захари Стоянов за Русия:

  ”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.”

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  [quote#7:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Който не харесва такива статии мислени и дописвани по няколко седмици с copy paste на готови клишета, значи не харесва европейските скъпоценности и американската корпокрация! [/quote]
  Хе-хе!
  Съдиш по себе си и твоите кукловоди!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  винаги русофилите са били национални предатели
  да си русофил значи да си българофоб
  да си българофил значи да си русофоб
  всеки, който издига в култ една враждебна нам държава, не е българин

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Русофили=българофоби.

 22. 22 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пълно е с русофили и русофоби, за съжаление има липса на българофили.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  - Анатема на
  Руските Поробители и Рашистките еничари !!!

  ХРИСТО БОТЕВ

  “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение."

  „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 25. 25 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  https://www.book.store.bg/p57695/ruskata-imperia-sreshtu-bylgaria-komplekt-ot-3-chasti-ianko-gochev.html


  Посочени са разтърсващи неизвестни (укрити или фалшифицирани) исторически факт от нашата история, които доказват по един безспорен и категоричен начин, че цялата руска политика в посочения период има подчертано антибългарски характер. Основният извод на автора е, че намесата на руската дипломация във вътрешните работи на България фатално предопределя съдбата на българския народ. Той е умишлено разделян и противопоставян на българи и русофили

  русофилите не са мбългари, факт

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  това е първият основен закон на русофилията, хаха.

 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  “Всяко тържество на България е смърт за Русия”,

  пишеше в един брой на “Русь”
  покойний екзалтиран славянофил Аксаков,

  за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати

  Захари Стоянов

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Мисля, че историците ни остават в задължение към обществото.
  Не съм чул съвременен историк който да е русофил или русофоб. Те просто изкарват документ след документ за руската политика у нас преди и след Освобождението. При това го правят на форуми, пред гилдията. Време е да го направят пред обществото. Русофили и русофоби ще има винаги, основната част от народа ни сам ще оцени стореното, без да се превръща във фоб или фил.
  Искаме истината публично

 30. 30 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Няма по-свято нещо на света освен милото Отечество всякому

  Георги Раковски

  Человек де е първи път видял небесната светлина, привързан е на него място като от някоя си очарователна сила, която го тегли непрестанно тамо, щото може се каза, че тая сила става в него като един единствен нагон. Всеки, който се е за малко време отдалечавал от месторождението си, познава тая сладка наклонност, която с никакви речи не може се изказа пристойно.

  Человеците, доде са още живели в диво състояние и са се преселили от един предел на други, скитающи се, не са усещали толкова тая наклонност към месторождението си; но откак са почнали да се заселват и да живеят постоянно на едно място, да си правят къщи и покъщнина, да зидат храмове, да се молят Богу, да си сеят лозя, градини, ниви и пр., оттогава тая наклонност се е преобърнала веке в силна любов и в техните сърца е станала една страст, щото всеки да предпочита да жертвува и живота си, отгдето да пропусти другиго да потъпче милото му месторождение и Отечеството му.

  Человек же, който се скита от едно място на друго, оставя месторождението си пусто и не ще да знай нищо за общото си Отечество, той е подобен на едно безсловесно животно, което живей на света само и само да се прехрани. Такива человеци са укорени от сичкия свет и назовават се с презрение скитници!

  Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

  Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

  Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.

  Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

  Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област! Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

  Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Аз харесвам финансовите пънкари. А ти?

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Не искам в тази държава да живеят хора,които обичат Русия повече от България.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "Катерина Стоева":

  Тази книга е платена от МИТ- турското разузнаване, да?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Б-л-е-с-т-я-щ текст!
  Респектиран и благодарен съм.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 37. 37 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#29] от "stanislavdi":

  три тома, базирани на дсокументи от българските и руските архиви, показват истината, която само руските безродници не щат да видят

  Тя се води няколко века и никой не я нарича война, защото документите за нея доскоро бяха заключени в тайните фондове на руските архиви. Става дума неогласените отношения през периода 1455-1918 г. между Руската империя и българския народ.
  Едва наскоро Янко Гочев извади тази война на светло на базата на не само на автентични български документи, но и на редица руски, шокиращи със своето съдържание. Всички безспорни свидетелства авторът е побрал в тритомник, благодарение на упоритата си изследователска дейност. И тези свидетелства проговорят, извадени от Архива на външната политика на Руската империя, от Държавния архив на Руската федерация, както и от сборниците с документи за международните отношения и за политиката на Русия, „Окупационния фонд за създаване на Руско-Дунавска област“, „Авантюрите на руския царизъм в България“ и др.

 38. 38 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Рядко да харесам статия . Браво ! Поздрави за автора .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  До коментар [#34] от "ЕвразиецЪТ":

  Има едно много стойностно предаване "История.бг", всеки понеделник, по БНТ, от 21ч. Но не е за тъпаци.

 40. 40 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Съгласен съм напълно с професора.
  С две думи: русофоба е образован добре информиран и семейно необременен русофил.
  Това е положението, липсата на което и да е от горните три условия води до русофилия.

 41. 41 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1142 Разстроено

  И в статията и в коментарите не видях българофили, хора обичащи България.
  Дотам ли я докарахте, българи?
  Пишете се всякакви, но не може ли просто да кажете:
  Аз съм българин и обичам България.
  Останалото е демагогия, за противопоставянето на едни българи срещу други.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Калин Янакиев.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Тази статия показва едно:
  Шокираща девалвация на професорското звание!

 44. 44 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#26] от "ЕвразиецЪТ":

  Дугин е идеолог. Ерудицията му е толкова голяма, че е в състояние аргументирано да отхвърли либералната идеология.
  Малцина знаят, че Дугин ми е личен приятел от Бъдапеща 1996, когато търсех нов директор на ОО в Москва.
  Бях заспал леко в залата, докато изслушвах младите руски неолиберали, кълнящи се във вярност към демократическите ценности, когато на сцената излезе Дугин и разби неолибералната теория на пух и прах и доказа, че Европа и Русия са консервативни до /ултра/консервативни и моята фондация ще бъде единствено източник на капитали за некъдърници, които никога истински няма да бъдат подържани от масите

  А Стариков е за масите, въпреки че го следя ежедневно

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 45. 45 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "ЕвразиецЪТ":

  да бе, турското разузнаване специално е изработило десетките документи, които авторът е издирил
  дори и господ да слезе и да каже на руското зомби, че русия е наш вечен враг, то ще продължи да твърди, че русия е велика

 46. 46 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 381 Неутрално
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2197 Весело

  Текстът е от портала "Култура"
  ____________
  Да не говорим ,че от както русофобите се хрантутят на ключови места в културата положението с българската култура е много трагично !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#29:"stanislavdi"]Те просто изкарват документ след документ за руската политика у нас преди и след Освобождението. При това го правят на форуми, пред гилдията. [/quote]

  Какви са документите? Може би, че не руснаците, а американците са ни освободили?

 49. 49 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Георги Раковски

  Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж тях иде да освободи!
  Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си.
  Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това.
  Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.
  На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 50. 50 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Весело

  хубавото на тези статии е, че вдигат БВП и оправят платежния баланс на страната

 51. 51 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#45] от "Катерина Стоева":

  За вас и още 5% българи е враг, за останалите приятелска държава, с която сме скарани по принуда. Но и това ще отмине.

 52. 52 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#49] от "barcelonski":

  Раковски е умрял сравнително млад и не е имал възможността да се наслади на свободата, за която се е борил.

 53. 53 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Неутрално

  "Руснаците не освободиха България, а я поробиха"
  Паулу Коелю

 54. 54 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  съвсем пресен пример от днес за това , че русия винаги е била враг на народа ни

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/70236-prroklyatieto-balgarofil-v-rusiya.html

  ето как е действала русия в украйна,у нас е поне 10 пъти по-ужасно

  Службата за безопасност на Украйна публикува на интернет страницата си списък на бивши служители, които " са променили клетвата си и са се приближи до врага", визирайки Русия. Списъкът съдържа 1391 имена, всички от тях служили в Крим. Сред тях има, както военни, включително и полковници, така и охрана, шофьори и програмисти.

  През февруари 2015 г. тогавашният председател на поста на СБУ Валентин Наливайченко разкри, че служителите на службите за сигурност се намалява с една четвърт заради уволнението на предатели, дезертьори и корумпирани украинци, работили в полза на Кремъл.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  Руското православие няма нищо общо с православната църква, или християнство.
  Руското православие е част от руската експанзионистична доктрина. Аз знам двама мюсбими канонизирани за светци (Димитри донски и Александър Невски), вероятно има и други. Александър Невски се счита за патрон на Романови..... ега ти династията с мюслим - родоначалник.

 56. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Тая статия ще изкара всички матрьошки от...кожата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 57. 57 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#54] от "Катерина Стоева":

  Тези от Фактор са сред 5% българи - русофоби. Материалът им е специален, за промиване на мозъци.

 58. 58 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#51] от "faraon":

  5 процента ли, пълни глупости - не повече от 1 на всеки 10 българи е русофил.
  русофилите обичат пушкин и чайковски и се отвращават от путин ленин и сталин
  путинофилите не са русофили

 59. 59 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Авторът направо е разказал играта на всички мурзилки, тролове, русофили, превдоправославни и тем подобни, браво !

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1470 Весело

  Защо русофоби има само в Интернет ?
  В квартална кръчма жив русофоб няма!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Най-накратко казано : Империя на Злото! Много ги е яд на Рйгъновото определение , защото същевременно е и най-точно. А за България в частност от първото съприкосновение през 970г. до сега само зло /и едно специално зло прикривано като добро, за което първи се е усетил З. Стоянов/.

 62. 62 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#6:"galapagas"]Да, "русофилите" у нас не са никакви "фили", а "фоби": американо-фоби, Меркело-фоби, Брюксело-фоби, либерало-фоби, хомо-фоби и всякакви други "фоби". И чисто и просто цялото упование във "фобството" им е кагебисткото диктаторче от Кремъл.

  Добре казано, много точно. Филите не са хора на любовта, а на омразата. [/quote]

  Неслучайно непрекъснато заплашват с агресия. С бомбите на лилипута, със самолетите и танковете му. Т.нар. русофили са обикновено над средна възраст, дълбоко комплексирани, изпълнени със злоба и омраза, нискообразовани и нискоинтелигентни.

 63. 63 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#37] от "Катерина Стоева":

  Чел съм много. Със сигурност не всичко. Научих много истини. Не това ме направи русофоб. Русофоб ме направиха онези руснаци които при всяка среща с мен очакваха да започна с " благодаря ви братушки", доста се потрудиха да стана русофоб и нашите си маймуни които също не спряха да ми повтарят, че без Русия щял съм да бъда Хасан. Нищо, че рода ми от столетия носи фамилията на Димитър. Още от преди Освобождението.
  Нагло е да просиш благодарности. При все, че ти е благодарено повече от веднъж. При все, че ти е платено за свършената работа

 64. 64 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Колев":

  тазистатия показва дори и на слепеца, че в гените на русофила няма нищо българско , щом със зъби и нокти и с пяана на уста брани една чужда държава

  всъщност що за народ са руснаците -

  Повече от половината от руснаците смятат, че съветският тиранин Йосиф Сталин е бил мъдър вожд.
  Това показва ново социологическо проучване на независимия център "Левада", цитирано от "Франс прес".
  „Левада” е установила, че 57% от руснаците заявяват, че изцяло или общо взето са съгласни, че Сталин е бил "мъдър вожд, който е направил СССР мощна и просперираща държава".

  да възхваляват най-ужасното чудовище в историята
  има нещо объркано в руснака, генетично, хаха

 65. 65 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#58] от "Катерина Стоева":

  Толкова са, колкото и да ни ви е приятно. В Дневник съотношението е обратно, но Дневник е само една малка газета. Промиването на мозъци, с което сте се заели има обратен ефект. На хората им писна от лъжи и манипулации.


 66. 66 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#60] от "dark'star":

  щото тука плащат
  я в кръчмата да дават по 3 ракии без пари да видиш дали няма да има русофоби

 67. 67 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Истински русофил (природа, наука, език, литература, изобразително изкуство, философска мисъл, кино, балет и т.н.) е най-последователният путинофоб. Петоколонниците нарочно смесват чувствата към световнопризнатата част от руската култура с отношението към политиката на държавата, която след около 2 години ще чества цял век мракобесен комунистически режим. Век на унищожение на всичко свято, век на реки от кръв на собствения народ на кремълските сатрапи и на почти всички, населяващи бившите съветски републики. Векът на КГБ - ракът на планетата.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  Русофилите са българофоби.

  Gunter glieben glauchen globen
 69. 69 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1838 Весело

  Само истински русофил може да смята,че русофобите мразят всичко руско.

 70. 70 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#60] от "dark'star":

  В нашата кръчма няма жив русофил.

  Gunter glieben glauchen globen
 71. 71 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#58:"Катерина Стоева"]не повече от 1 на всеки 10 българи е русофил. [/quote]
  Госпожа, да сте виждали публикувано официално проучване за това колко са русофилите сред българите? Не? Няма и да видите! Защото ако публикуват такова изследване Демократичните Велики Сили ще наложат санкции и на България!

 72. 72 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Големите сили от онова време (18 век) никога не биха допуснали възраждането на стари народи като гърци и българи в големи държави.За това и големите национални катастрофи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 73 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 639 Неутрално

  А явтора на статия Калин Янакиев не сме толкова на различно мнение, макар да има гравиращи разлики между нас.
  Правослаието не ни свързва със сегашната "Русия". В Москва все още има булевард "Ленин", може би и "Сталин", все хора против религията.
  Аз не съм нито русофил, нито русофоб, а прагматик. Който ми помага, помагам и на него, стига да не ме използва.
  Мразех ги руснаците, заради 45 години загубени години на Комунизма. Но почна да пада във важност, всеки прави грешка. Комунизма беше грешка

  Es muß Geld fließen!
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#57] от "faraon":
  русофили са :
  84% от българите
  или 71 % от българските граждани
  = за това ЕС толерира малцинствата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#60] от "dark'star":

  русофоби има навсякъде - това са всички ония, които на изборите не гласуват за руските партии абв, атака и бсп, а гласувалите за тях общо са под 10 процента от общия брой на населението

 76. 76 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Към Томи, както и всички останали филии

 77. 77 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#71] от "stile libero":

  ами като няма проучване, защо русопатите крещят подобни безумия, че целият народ бил русофилски

 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#43] от "stile libero":

  Почнахте с помията. То вие друго не можете.

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  - Долу панславизма,
  долу руско-сръбското славянство,
  долу руско-сръбското православие !!!

  Захари Стоянов
  "Разгледана в по-широка перспектива, тази политика на Русия към България е “дообогатяване” на панславизма, същността на който се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения."

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  "....онази болшевишка империя, която "ни отне" Македония и Беломорска Тракия..."
  Не може с няколко думи да оборим "демократските" прозрения на "русофоба" Анакиев. Но е казано, че щом се увлечеш прекомерно в някаква теза, непременно ще сбъркаш. След ВСВ гърците са искали целите Родопи, Рила и Пирин и англоамериканците са били готови да им ги дадат. Съветския съюз спасява територията ни и това е исторически факт. Но авторът едва ли е предполагал, че има и страхотна заслуга, той буквално признава, че всъщност русофили няма, а става дума за хора отвратени от мъртвата хватка на евроатлантическия империализъм. За което трябва да му благодарим. А обяснението му за това как станал русофоб цепи мрака.

 81. 81 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#60:"dark'star"]Защо русофоби има само в Интернет ?
  В квартална кръчма жив русофоб няма! [/quote]

  Защото, безработен аутсайдер, очевидно нямаш пари да идеш в нормално заведение, където се събират повече от 5 миришещи пръст фатмака. Започни работа и може и да идеш на такива места.

 82. 82 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Путино-филията дори не е истинска "филия" към настоящия Кремълски диктатор, а монструозна амалгама от: а) травматизирана от поражението в Студената война носталгия по СССР
  ____________
  Еха , абе голям смях, после ще прочета още веднъж празните клиешета за да се посмея!
  Малей , абе господа бенефициенти на чуждестранни антируски организации ! Как спите като нощем бродят червени демони на Ленин, Мао и Салот Сар? Добре че е окултното място на онези 40 декара в Юния Пак където подготвят екзорситите срещу червени демони които ни дебнат от всякъде!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 83. 83 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 907 Весело

  Смешното е, че русоробите често не отбират бъкел руски.

  Най-забележителните русоробски екземпляри за които се сещам не могат даже да сричат от руски буквар, ама иначе са върли 'православни' путинисти с тениски на че гевара и се кефят на развети червено синьо бели парцали и колорадски ленти като туземци на шарен стъклен гердан.

  Комедия

  Facing Worlds
 84. 84 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#71:"stile libero"]

  не повече от 1 на всеки 10 българи е русофил. - цитат на коментар #58 от “Катерина Стоева”

  Госпожа, да сте виждали публикувано официално проучване за това колко са русофилите сред българите? Не? Няма и да видите! Защото ако публикуват такова изследване Демократичните Велики Сили ще наложат санкции и на България! [/quote]

  А да си виждал колко българи искат да учат, работят и живеят на Запад и колко в Рассия ? Щото аз виждам всеки ден. Що така никой не ще в калната колхозна отходна яма на плешивото джудже ?

 85. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#19] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#19:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]България е имала своите опълченци които са се били против турците има много за четене по този въпрос за това и народа си ни е русофилски![/quote]
  Би ли казал поне един възрожденец,който е русофил?!

 86. 86 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#77:"Катерина Стоева"]ами като няма проучване, защо русопатите крещят подобни безумия, че целият народ бил русофилски[/quote]
  извинявам се, надцених ви, игнорирайте моя пост. Може би други ще го разберат

 87. 87 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#65] от "faraon":

  промиване на мозъци прави само неонацисткият режим в кремъл,водещ хибридна война и у нас, и за жалост са единици сайтовете, показващи истината

  прочети и ми кажи има ли и една лъжлива дума за путлеризма

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/69907-dokato-i-poslednata-kapka-ruski-gaz-i-neft-ne-spre-da-vliza-v-evropa-koshmarat-ste-prodalzhava.html

 88. 88 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#59] :
  Ако го преведат и публикуват в Ню йорк таймс, катедралата на неолибералната публицистика, значи, наистина е разказал играта на мурзилките. Но докато това не стане, само ти и няколко маргинала се кефите на изключително посредствения му псевдоанализ
  [quote#59:"antirubladjiq"]Авторът направо е разказал играта на всички мурзилки, тролове, русофили, превдоправославни и тем подобни, браво ![/quote]

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 89. 89 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Единият тип хора искат да си живеят живота, да са свободни да пътуват където искат, да казват каквото искат, да живеят в уредени общества с ясни закони и правила и да преследват щастието си.

  От другата страна са т.нар. "русофли" - те искат един силен вожд, който да ги води и да мачка различните, да им казва какво да мислят и какво да правят и да се надяват, че като едно време ще имат власт над другите хора. Те обичат да мразят всички различни.

  Всеки сам си избира кой да бъде.

 90. 90 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#74:"dark'star"]До коментар [#57] от "faraon":
  русофили са :
  84% от българите
  или 71 % от българските граждани
  = за това ЕС толерира малцинствата [/quote]

  Безработен, зарежи това и кажи кога започваш работа ? Не ти ли омръзна да тежиш на държавата ? Видях една обява за чистач на кенефи в един вход, това поне умееш ли ?

 91. 91 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1470 Разстроено

  [quote#18:"Катерина Стоева"]всеки, който издига в култ една враждебна нам държава, не е българин[/quote]+++ Само това е вярно ! Другото е бошлаф ...
  Враждебните държави съсипват армията ни, затварят реакторите ни, закриват заводите ни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 92. 92 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#34] от "ЕвразиецЪТ":"Тази книга е платена от МИТ- турското разузнаване, да? "


  А глупостите за преродения Левски-Доган,дето ги тиражира ДС,кой ги плаща,а?!

 93. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#80] от "Judjuk":

  По-точно казано.....след ВСВ всички български съседи- първо Гърция и Югославия които със сигурност са щяли да бъдат последвани от Турция и Румъния- са готови да разкъсат България и СССР я спасява.България дължи днешната си територия на Сталин и Димитров.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 94. 94 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#55] от "historama":

  Време е да се образовате от независими исторически източници и да спрете да вярвате на всеки слух,който се пуска единствено и само със съвременни политически цели и то векове след канонизирането и обявяването на свети Александър Невски за светец на Православната Църква!
  Изпращам и линкове ,където може да започнете да се образовате на първо време:ПОМЕСТНИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ
  http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=located_church.xml
  Свети благоверен княз Александър Невски (Алексий)
  http://www.pravoslavieto.com/life/11.23_sv_Al_Nevski.htm

 95. 95 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#85] от "yanne":

  няма такъв, само с изключение на руските шпиони найден геров и любен каравелов.

  Според секретните лекции на военното ни разузнаване, цитирани от полк. Иван Пенков в книгата му "Катарзисът. Военно разузнаване": "българинът на руска служба полковник Иван Кишелски проникнал в БРЦК в Букурещ и вербувал много от членовете муза нуждите на руското разузнаване, в това число Тома Кърджиев (ръководител на агентурно разузнавателни групи).

  Същото важи и за председателя на БРЦК от 1872 г. Л. Каравелов. За него дори един русофил историкът на българското Възраждане и бивш ректор на Великотърновския университет проф. Иван Стоянов в книгата си за Любен Каравелов пише следното: "Секретните сведения, изпращани чрез него до трето лице, исканият съвет, как и на кого да се пише, и молбата по отношение на предстоящата "кървава сватба": "постарайте се да и дадете нужното направление"- всичко това говори недвусмислено за поети и стриктно изпълнявани от Каравелов ангажименти най-вероятно към Азиатския департамент на министерството на външните работи или към Военното министерство, а защо не и към двете институции. С ръководствата на тези ведомства той търси и осъществява връзка още през 1862 г., а последвалите събития показват и ползотворното сътрудничество за двете страни" (Ив. Стоянов, "Любен Каравелов: нови щрихи към живота и дейността му" Унив. изд., В. Търново, 2008, с. 51-53).

  За руското имперско военно разузнаване работи и П.Хитов, което е публична тайна още приживе. Тъкмо поради това Левски го избягва и се опитва да го заобикаля в своята дейност.

  За предателството и залавянето на Левски Русия е предприела система от организирани усилия, в която главна роля са играли нейни верни и предани агенти, на военното им разузнаване и на Азиатския департамент. Може да се прочете архива на щатния руски шпионин, копривщенецът Найден Геров. Там има изобилни сведения за дейността на руските дипломати и техните агенти срещу БРЦК.

  В крайна сметка на 6/18. 02. 1873 г. е Васил Левски е обесен. Осъден на смърт не заради революционните му идеи, не заради борбата му за освобождение на България от османското иго, а защото не иска, упорства и отказва както на подкупите, така и на заплахите да стане руски агент. Това е истинската причина Левски да бъде съден от специално съставен за него "съд" (комисия от турци и българи) като крадец и убиец, но не и като организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.

 96. 96 Профил на Драга
  Драга
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#67] от "На баир лозе":

  Притеснително е, че твърде много се коментира от анализатори що е то "русофили" и "русофоби". Но така и не ни запознават с родлюбието. Това е твърде съмнително, нали?

  Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
 97. 97 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 621 Весело

  [quote#82:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Путино-филията дори не е истинска "филия" към настоящия Кремълски диктатор, а монструозна амалгама[/quote]
  като истински професор "професорът" използва научния термин "Кремълски диктатор". Чак и и главна буква му е сложил
  дето имаше един лаф на времето "Като се знам какъв инженер съм ме е страх да ида на доктор"
  Та и с професора така

 98. 98 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  [quote#71:"stile libero"]да сте виждали публикувано официално проучване за това колко са русофилите сред българите? Не? Няма и да видите![/quote]
  Ако допитването е дефинирано не като русофилия (защото тая мъглива дума се тълкува и като любов към класическите руски писатели например), а като "Искате ли България да прилича повече на Русия или да прилича повече на Германия/Франция/Америка?" как мислиш че ще отговорят хората?

  И не, не ми излизай с "ама на запад има много джихадисти" и не знам си какво, много добре знаеш как ще отговорят 99% от хората.

 99. 99 Профил на Генерал-майор ГРУ
  Генерал-майор ГРУ
  Рейтинг: 8 Весело

  Таман се чудех като какъв "ФОБ" да се квалифицирам - след тази дурашка статия вече ЗНАМ!

  калиноянакиевоФОБ !

  Выше нас только звëзды!
 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  АМА ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ГИ ТИЯ ГЛУПОСТИ ?
  Като видях кой е авторът , знаех какво ще пише.
  И след заглавието - та тук ! Довиждане !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK