Последиците от диктатурата

Ердоган

© Associated Press

ЕрдоганТекстът на Антонина Желязкова - историк и социален антрополог, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия,преподавател по спешна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", е публикуван в сайта "Маргиналия" на 14 март, след като турските власти закриха опозиционния вестник "Заман".

Нашата реакция днес е разбираема и проста – шок от бруталното нарушаване на свободата на словото и на правовия ред от страна на управляващите в Турция. Потрес от безпринципния подход на ЕС, когато чиновниците дори не споменават за Копенхагенските критерии, срамежливо напомнят, че трябва да се пази свободата на словото и едновременно дават щедри обещания за падане на визовия режим, както и за ускорен преглед на предприсъединителните глави.


Потънаха в забрава и мълчание съдбите на арестуваните наскоро в Турция университетски учени, интелектуалци, писатели, журналисти. И дума не беше казана от европейските институции за скалъпените преди няколко години процеси срещу висши военни, полицейски и съдебни служители, за прочистването на държавната администрация. Институционалният европейски двоен стандарт е очевиден, защото на нито една друга страна (представете си Сърбия или Албания например), която е в преговори за пълноправно членство, подобни злодейства не биха били спестени, а преговорният процес би бил замразен незабавно.
Очевидно са необходими огромни морални и икономически компромиси в името на преодоляване на една тежка криза, която застрашава устоите и идентичността на Европа, но нима имаме увереността, че този срам ще донесе очакваните резултати? Подобни отстъпления от фундаменталните европейски хуманни и правови принципи обикновено след време се заплащат много скъпо.


Що се отнася до авторитарния подход на управление на Р. Т. Ердоган, както и несъобразяването със законите и демократичните свободи, то прогнозата за бъдещето на Турция е обезпокоителна. Само в най-тежки моменти от историята на страната турското общество е било така видимо сегментирано, разделено, стресирано и е възможно да се прогнозират граждански сблъсъци. Реислямизацията е процес, който напредва неотстъпно вече 15 години. За свобода на медиите и за човешките права не е възможно да се говори. Интелигенцията е уплашена и стагнирана. Диференциацията между градовете и анадолските села се увеличава, а в големите градове съществуват обширни квартали с мигранти от Източна Анадола, които се придържат към съвършено различен културен стереотип. Около три милиона бежанци от Сирия е трудно да бъдат контролирани. Трафикантите процъфтяват.


Какво се случва?


Като се абстрахираме от външните фактори, днешните вътрешни събития в Турция са многопластови, сложни, имат своята близо 50-годишна предистория. Най-напред обаче бих изтъкнала развитието и укрепването на нагласата за ревизия на кемализма. Насилствената модернизация, както и лаицизмът, са обект на преосмисляне и критика, но това не е странно, нито пък се случва само в Турция. Ние самите в България правим нов прочит на периода след Втората световна война с насилственото коопериране на земите, на принудителната модернизация и бурната индустриализация, за да огледаме плюсовете и минусите и да преосмислим отношението си. Това е доста по-сложен и драматичен процес в Турция, където на огромна територия и сред многомилионно население със сила е направен опит да се заличи идентичността на турците като наследници на Османската империя, като водещи мюсюлмани в халифата и, разбира се, като воини-завоеватели.


Колеги етнопсихолози потвърждават версията, че това е най-широко разпространеният архетип на по-слабо образованите турци, без значение дали е осъзнат или не, като тяхната идентичност е замръзнала някъде в края на ХІХ и началото на ХХ век. (Това има аналог с българското нежелание да се разделим с травматичната памет за робството.) Не би било изненадващо, при определени външни и вътрешни сътресения в Турция, големи маси от хора да бъдат увлечени в реставрация.


Когато Ердоган се появи на високата политическа сцена в началото на ХХІ век, външните наблюдатели затънахме в безплодния спор не е ли възможно Турция да се развива хармонично в системата на "ислямска демокрация", така, както е съществувала задоволително, според европейските критерии, от създаването на Републиката от Мустафа Кемал и до 80-90-те години чрез механизмите и силата на "военната демокрация". Вероятно сега привържениците на варианта за "ислямската демокрация" си спомнят с носталгия, че военните (пазители на принципите на Ататюрк) след поредния преврат спираха насилието, въдворяваха ред и предаваха до няколко месеца пълномощията на парламента и на партиите, за да организират избори и да управляват по правилата на нормалната демокрация. Оказва се, че лидерите на "ислямската демокрация" не признават подхода за оттегляне или поне за политически отстъпки, за да се нормализира и регулира общественото напрежение, а са по-склонни да използват инструментариума на пряката диктатура и терора. Впрочем, по подобен начин се развиха навремето и събитията в Иран.


Днешният спор между анализаторите на Турция е как да разчетат бруталното смазване и превземане на медийни и издателски комплекси, част от които са собственост на духовния водач Фетхуллах Гюлен. Преобладаващата част от изследователите приемат унищожаването на гюленистките медии като ярка демонстрация на еманципиране или недоволство от САЩ, от тяхната и на ЕС политики в Близкия изток, които не се съобразяват с визионерските планове на Турция. Имат основание да анализират в тази посока.


Моят поглед е по-скоро допълнително детайлизиране чрез контрапренос или рефлексия към 20-те и 30-те години на Съветска Русия и обсесията на Сталин да се освободи от опекунството, от конкуренцията и от интелектуалното надмощие на основоположниците, на теоретиците, които са негови ранни учители и по-късни съратници. Сталин успява да ги унищожи до крак.


И разбира се, това е опит на една овластена деспотична натура да отстрани всеки и всичко, което би му попречило да изпълни стратегическите си планове (които са негови и на близките му сътрудници, а не дневният ред на турското общество).


Духовният водач и неговият последовател.


В известен смисъл това, което се случва в Турция през последните месеци, е и историята на ученика, неговия духовен водач, по-късно съмишленик, а през последните 5-10 години посочен като нетърпим опонент и враг, и, разбира се, накрая нещата опират също така до власт, влияние и пари.


Когато Реджеб Тайиб Ердоган (р. 1954) през 1965 г. е постъпил в лицей за подготовка на имам хатиби, (завършва през 1973 г.) и около шестнайсет години е играл професионален футбол, неговият учител вече от години е ръководел като наследник на Саид Нурси ордена Нурджу (носител на светлината) и е развивал богословската линия Рисале-и нур (послания на светлината). В своите ранни идейно-политически възгледи той частично започва да ревизира кемалистките принципи и се опитва да възроди старата мечта на младотурците от началото на ХХ век – обединение на всички турци/тюрки и мюсюлмани на основата на пантюркизма и панислямизма с далечната визия да се постигне супердържавата "Велики Туран" (някакво подобие на неговото учение е неоосманизмът на Давутоглу).


Наши приятели и респонденти интелектуалци в Турция биха искали да чуят извинение от духовния водач Гюлен за ранните му идеи и действия, както и за несъмнената му подкрепа за възхода на авторитарно устроения политик Ердоган.


Трябва обаче да признаем правото на един мислител и идеолог да се развива, да преосмисля и да се коригира, както и да отчетем, че той подхожда градивно поне през последните двайсет години. Факт е, че Гюлен успешно модернизира и разгръща доктрината тедждид (обновление), като убеждава последователите си, че ислямът трябва да се отърси от остарелите догми, да отговаря на съвременните реалности и на най-новите научно-техническите постижения, защото е развиваща се система. Той проповядва идеята за примиряване на религията с модерността и науката. Поради това през 90-те години нурджу вече не може да се разглежда като обикновен дервишки орден, който единствено ревизира идеите на Ататюрк и се опитва да възстанови религиозните практики, а се е превърнал в мощна организация с широка мрежа от вакъфи, училища, издателски и просветителски активности и поддръжник на средства за масово осведомяване в Турция, в Европа и на други места по света.


Гюлен развива и усъвършенства своите възгледи и дейности, и докато през 90-те все още неговите фондации подбират и финансират младежи, за да се обучат в Египет в ислямския университет Ал-Азхар или в други мюсюлмански страни, то по-късно преосмисля и разбира, колко по-разумно е, онези младежи, които искат да учат теология или светски науки, да се обучават в родните си страни, без да се откъсват от местните традиции и националните (дори континенталните) специфики. Мрежата от училища, част от които са светски, част от които имат статут и на вузове (вероятно наброяват над 300) са безспорен принос за образованието на младежи от пет континента, които иначе биха имали ограничен достъп до знания и образование. Качеството на обучението там не подлежи на съмнение, защото са многократно проучвани от американски и европейски специалисти по исляма, както и от многопрофилни педагози в различни европейски и други страни.


Превърналото се вече в международна организация "Движение Гюлен" отваря училища в над петдесет държави в Европа, Азия, Америка, Африка, Австралия и учебните програми, както и съпътстващите дейности, демонстрират способност да преодоляват успешно междукултурните различия, както и да възпитават в толерантност учениците и студентите, едновременно с усвояването на науката, световната култура и високите технологии.


Протест срещу превземането на "Заман"

© Reuters

Протест срещу превземането на "Заман"


Издателят на в. "Заман" Фетхуллах Гюлен може да бъде цитиран с много позитивни и мъдри послания в различни сфери на живота в глобализирания свят, но ето например какво казва за сложните отношения между държавите на Балканите: "На Балканите трябва да бъдат оставени настрана враждебните чувства, страните да се намесват във вътрешните работи на съседите си, всички възникващи проблеми да бъдат решавани чрез преговори, а общите трудности да бъдат преодолявани с делово сътрудничество" Банално е, нали? Но го казва харизматичен мюсюлмански проповедник, който живее скромно, дори аскетично, въпреки милиардите, и е възможно да бъде чут от много хора.


Вероятно е много трудно за един авторитарен управител (президент) на огромна страна и многомилионно население като Турция, да се примири с критиките на опозицията, които се опират и на мощното влияние на Ходжаефенди Фетхуллах Гюлен, чийто глас на проповедник за мир и за разбирателство между религиите, се чува на всички континенти. Можем само да се надяваме, че този силен опозиционен глас в Турция ще бъде заглушен за кратко, както и да очакваме съпричастно, че вестник "Заман" в тези трудни времена ще продължи да излиза не само в Германия, но също в България, както и в другите държави, в които има добра читателска среда.


P.S. В България вестник "Заман" излиза от двайсет и четири години. Изданието не е секция на истанбулската редакция. Вестникът винаги се е придържал към една умерена позиция, никога не е уронвал авторитета и достойнството на личността, винаги е отстоявал съхраняването и развиването на добросъседските отношения, толерантността, уважението към човека, приемането на индивида такъв, какъвто е, както и ценностите на свободата и демокрацията. "Заман" – България и занапред ще продължи да добавя своята принадена стойност към ценностната система на обществото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Преди 10-ина дена Ердоган беше забранил и спрял социалните мрежи...Някой знае ли дали вечè са пуснати ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  писна ми от псевдоучени като тая лелка, които търсят под вола теле да докажат колко ужасно е в турция и какъв сатана е ердоган, а са си закрили очите за простия факт, че любимата им русия е поне 10 пъти по-недемократична, а путин - поне сто пъти по-голям тиранин.
  ай сиктир.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Турция е една дълбоко разделена страна състояща се от много различни етноси.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Просто в Турция нагледно виждаме черна революция , подобна на тази в Иран, но много по-умно направена, така че да не настрои целия свят срещу себе си веднага.

  Разбира се, в един момент нещата ще станат очеизбийни, но тогава ще е късно.

  В момента Западът се държи с Ердоган, така както се държа с Путин в началото на века - може да е копеле, но си е наше копеле. Разбира се, на всеки, освен на нефелните в Брюксел е повече от ясно, че това е до време. Добре ,че тия маймуни поне ЯО нямат, за разлика от северните примати

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Хубава статия обаче... тези думички с претенции за висок стил омазват ,например "ревизира","респонденти".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Като чета писанията на спешния антрополог Желязкова, май предпочитанията на Държавния департамент за "империя на злото" се насочват към Турция. Освен дежурните подмятания за Сталин, без които статията няма да мине, като главен мъдрец е посочен живеещия в САЩ Гюлен, а основен враг на демокрацията - Ердоган, измествайки Сталин, Ленин, Путин и т.н.

 9. 9 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  А нещо за последиците от колониалната демокрация в България,нема ли а прочетем!?
  Защо от 9 милиона,на територия България останаха по-малко от 6 милиона!?
  Неудобна тема, или да!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#3] от "bohr":

  Държавно обединение на ирански племена на североизток от днешен Иран. На базата на сходното звучене, днешните турски /тюркски шовинисти си поставят за цел да "възстановят" уж съществувала тяхна империя на тая територия, плюс половин Китай и много още територии. Пантюркизмът много прилича на панславизма, създаден в началото на 19в. в Русия и обявяващ също "възстановяването" на несъществувала исторически държава - Русия, от която според измислилите приказката, се били отделили всички други славянски народи. За неуки народи подобни теории са приемливи, защото гъделичкат националната гордост.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 12. 12 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Ето една добра статия, полезна за любознателния читател.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 13. 13 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 477 Неутрално

  За тролове, тролеи и разни феи, както и за нещастни онеправдани от природата създания би изглеждала скучна и незначителна...особено ако искат да злепоставят авторката.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 14. 14 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И на мен ми харесва статията, макар да не съм толкова убеден в хуманните намерения на Фетхуллах Гюлен. Все пак, той проповядва разширяване ролята на исляма.

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Много добър анализ, личи си компетентността на специалиста-османист.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има и доста верни насоки в статията на Желязкова!?Има и доста неизказани неща, умишлено или не!?В завъртялото се убийствено кълбо от омраза и военни насилия в Предна Азия, един ден Ердоган ще получи толкова от "визионерството" си, колкото се прецени, че заслужава!?

 17. 17 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Статия,която е заслужено критична към подхода на ЕС и плъзгането към ислямска диктатура на Ердо,макар че дитирамбите за Гюлен малко обиждат обективността.....

 18. 18 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":

  "писна ми от псевдоучени като тая лелка, които търсят под вола теле да докажат колко ужасно е в турция и какъв сатана е ердоган, а са си закрили очите за простия факт, че любимата им русия е поне 10 пъти по-недемократична, а путин - поне сто пъти по-голям тиранин. ай сиктир."

  Кате, с Путин лягаш, с Путин ставаш - я разкажи какво ти е сторил толкоз тоя човек, бе!

  Ако темата напр. е за постни чушки по панагюрски, сигурен съм, че в твоя коментар пак Путин ще изкочи.

 19. 19 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":

  Кате, в някои училища се учи логика. Явно не и в твоето. Ако кажа, че не харесвам палачинки, то не значи, че харесвам кюфтета! Т.е., ако не харесвам Ердоган не значи, че харесвам Путин... Ето тук са обяснени нещата, има линкове, референции...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Logic

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  Че има проблеми в турция има, и те на са някъде в бъдещето, а днешни, с четирите войни които Ердоган води в момента!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Разстроено

  Цитат : " смазване и превземане на медийни и издателски комплекси"
  Все пак медийни комплекси се превземат по-лесно от Джизре, Шърнак, Диарбекир, Силвание и то всяка всяка седмица сражения
  - колкото и да мълчат медиите = Светът знае !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Все по-трудно става да бъде отсранен Ердоган, особено отвътре. В същото време САЩ и Израел не искат сериозни катаклизми в тази страна, в чието лице виждат свой съюзник. Предстоят бурни времена на южната ни граница.

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#17] от "thepirineagle":

  това си мислех и аз за това почти сълзливо пьение в полза на Гюлен. да не се окажем в ситуацията на "кучи син, но наш"...

  а пък това "етнопсихолози" си звучи направо расистко останалото ме мързи да го коментирам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":Катеричке , статията е за Турция. ! Ти като Иванчо - той за каквото и да говорят , той все за секс мисли , а ти - все за Русия и Путин.
  Няма само за тях да говорим . отпиши си го от програмата . Понякога ще говорим и за други неща.

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#14] от "V.Iliev":Ислямът е достатъчно разширен. Гюлен проповядва ревизия , модернизация , осъвременяване на исляма.

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Тази статия поставя нещата по местата им. Досега за Гюлен се споменава между другото . Обективен , научен анализ.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  За мен манията на Ердоган да обсеби всички държавни инстанции е много по-опасна дори от ислямизацията.

  Ердоган страда от манията, че някой ще го свали и "цялото му дело" ще остане недовършено. Затова държи всичките си приближени и държавните инстанции под пряк контрол.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Възхвалите на Гюлен не ги дочетох. Не съм съгласна.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Ваауу...., много начетена тази авторка бе! То просто няма какво да добавиш към тази статия. Ма който знае казва, който не знае пита. Като се има предвид, че цялата галимация се корени не толкова в ислямиския елит, новия султан и великия му везир, а в анадолското народопоселение, то въпросът е ние какво правим със същото у нас. Щото и при нас нещата вървят на зле. И по-зле ще стават. Забравила е и да каже, че неадекватността на Европа не се дължи само на морална слепота, но най-вече на имперското великодушие към незаменимия натовски съюзник.

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":
  "Като се има предвид, че цялата галимация се корени не толкова в ислямиския елит, новия султан и великия му везир, а в анадолското народопоселение, то въпросът е ние какво правим със същото у нас. Щото и при нас нещата вървят на зле. "

  Популистите са на мода: Ердоган, Бочко, Тръмп...

 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Безобразен и неморален двоен подход на ЕС . Определено е срамно.

 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":

  Казваш, одобряваш неспазването на човешките права в турция и арести на хора, защото не мислят точно като Ердоган?
  Та, "ай сиктир"

 33. 33 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#32] от "daam":

  не одобрявам такива които не виждат диктатурата в русия, а само в турция

 34. 34 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "ahasver":

  просто отбелязвам, че авторката е по-добре да се загрижи за руската действителност, а не за турската, понеже там е много позле от турция

 35. 35 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не забравяйте,че Турция е наш съсед.
  Заразата лесно може да премине през границата...

 36. 36 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#35] от "pro_bono":

  "Заразата лесно може да премине през границата..."
  1. Коя от заразите?
  2. Накъде да бягаме?
  3. Или да се бием??

  Изобщо "какво да правим?" и "кой е виновен?"

 37. 37 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  малко е странно да се пише текст във възхвала на Демокрацията в Турция при положение, че съвсем наскоро ВНОСНАТА демокрация в Ирак се провали тотално. Не ми се мисли, ако заради някакъв ВНОСЕН ПРОПОВЕДНИК установим турска демокрация (от иракски тип). Това ще бъде със сигурност края на България. Иначе не съм забелязал българските изселници да намират големи кусури на Турция в сравнение с България. Допреди една година(по-точно до падането на руския самолет), Турция ни беше представяна като най-светъл пример!

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#37:"danilo1"]при положение, че съвсем наскоро ВНОСНАТА демокрация в Ирак се провали тотално.[/quote]
  ДЕМОКРАЦИЯТА не е вносна или местна, "Демокрация" означава "власт на народа" (само че "народ" не винаги е равносилно на "тълпа".
  Така че не "демокрацията" се е провалила, а идиотите които са я прилагали са се провалили.

  Все едно да кажеш, че ВИСШАТА КУЛИНАРИЯ на Жак Пепен се е провалила, защото една мърла решила да готви.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#34] от "Катерина Стоева":Дай да говорим тогава за Саудитска Арабия ? За Катар също. Значи каквато и да е тема , ние все едно ще приказваме ?
  В Централна Африка също не са цъфнали , на Хаити след земетресението , Бангаладеш и т.н.

 40. 40 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Истината е това, което е полезно за нас! Нашата, българската истина е, че в Турция не сме добре приети. Когато забележат, че колата ти е с български номера започват да те притискат, да ти свирят и притесняват по пътищата. Ако попиташ някого за нещо на улицата първо най- често не разбира дума английски и второ, ако попаднеш на български изселник ще те прати някъде за зелен хайвер. Не ме интересува управията на Турция, ама пет пари не давам. По- важно е дали провеждат агресивна политика към България.(СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ДЪЛБОЧИНИ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА БАНИЦАТА) Че България в тяхна угода направи магистралите "Марица" и "Тракия" е ясно на всички като бял ден. Ако Българските управници провеждаха истинска проевропейска политика щяха да направят магистрали и реиндустриализират Северна България. Щяха да направят всичко възможно да отворят магистрални пътища към Румъния (няколко моста на река Дунав) и към Сърбия- свързване с магистралата от Ниш. Варна и Варненското пристанище, удвоените ж.п. линии в Северна България, петролните рафинерии край Плевен, всичко е в трагично положение! РАЗРУХА!!!

 41. 41 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#4:"Катерина Стоева"]писна ми от псевдоучени като тая лелка, които търсят под вола теле да докажат колко ужасно е в турция и какъв сатана е ердоган, а са си закрили очите за простия факт, че любимата им русия е поне 10 пъти по-недемократична[/quote]

  Или цитат в който авторката казва (или намеква) че в Русия е по-добре от Турция и Путин е по-добър от Ердоган--или моля обратно в клиниката за истерия--твърде рано вие е навън да разцъквате. Още терапийка е нужна.

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Весело

  Я, псевдонационалистчетата руски патриоти как само хвалят Желязкова, която под други статии не се свенят да ругаят.

 43. 43 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#3:"bohr"]Кой е Велики Туран?[/quote]

  Великата страна от Босна до Синдзян (Западен Китай), съществуващи в главите на пантюркистите и населявана от турци. Макар че в действителност древните "туранци" или "тури" са били ирански номади.
  В турския език няма отделни думи за "турци" и "тюрки" като в английски, руски или български, а има само "турци". По тази причина казахи, узбеки, уйгури, туркмени, азери са все "турци". "Турци" са и българите на Аспарух и Кубрат, защото ако се приеме, че са били "тюрки", турският език и пантюркистка доктрина ги превръщат автоматично в "турци".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 44. 44 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#11:"EURASIA"]днешните турски /тюркски шовинисти си поставят за цел да "възстановят" уж съществувала тяхна империя на тая територия, плюс половин Китай и много още територии. Пантюркизмът много прилича на панславизма, създаден в началото на 19в. в Русия[/quote]

  Точно така. Подобните чикиджии в Полша мечтаят за ривайвъл когато цяла източна европа е била тяхна (Реч Посполита), в Албания--"велика Албания", в България фантазми за три морета и как сите балкани барабар с половин Украйна и европейска Русия са "наши" и т.н.

  Живеем във време на ривайвъл на всичките тези кървави мечти и от всеки народ зависи да не позволи на своята политическа класа да започне да ги прилага тези фантазии в реалността, защото тогава адът отваря портите си.

 45. 45 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#43:"Репей"]По тази причина казахи, узбеки, уйгури, туркмени, азери са все "турци". [/quote]

  Точна така, затова и Казахстанското правителство периодично се заиграва с приемането на Тангризма за официална религия, за да имат културна бариера срещу пан-ислямски турски попълзновения.
  И снимат сега исторически саги, еквиваленти на нашите "Хан Аспарух" и т.н. за да докажат че Казахстан си е държава от преди траките примерно, и въобще Русия да го дюха.
  ...Но рано или късно Волен Сидеров и там примерно Расате и останалите имбецили ще се усетят че по линия на Тангра "Казахстан е български" и тогава ще почнат едни комедии...

 46. 46 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#42:"Blood Red Skies"]Я, псевдонационалистчетата руски патриоти как само хвалят Желязкова,[/quote]

  Ох и вие ли с новите про-Ердонагски опорни точки "който критикува Ердоган е лакей на Путин"? Има едно пренаселяне с тролчета в българското виртуално пространство. Макар периодично това дава едно забавление, но достатъчно често по-скоро депресирка.

 47. 47 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#45:"yxm09384148"]Но рано или късно Волен Сидеров и там примерно Расате и останалите имбецили ще се усетят че по линия на Тангра "Казахстан е български" и тогава ще почнат едни комедии... [/quote]

  Волен е прегърнал пантракийските глупости на Ганчо Ценов. Които са май подраздел на панславизма. Нищо изненадващо, дето се вика.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 48. 48 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Хм.
  Хм, хм, хм.

  Оправданият ентусиазъм в изобличаването на недемократичните практики на султан Реджеп съвсем ненужно е прелял във възхвала на чудесния "Ходжаефенди" Гюлен баба, комуто авторката почти е издигнала неръкотворно теке.
  Крайно преждевременно и пожелателно обаче.

  Това, че негово превъзходителство Ходжаефенди Гюлен явно е постигнал определени споразумения с определени служби на новата си родина (нормално), а назначението му за лице на компромисния, съжителстващ и балансиран ислям, предстои да бъде промотирано уърлдуайд, не оправдава припряността на авторката да застане под правилния полумесец.

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Любопитно

  До коментар [#46] от "yxm09384148":

  Къде видя про-ердоганови опорни точки? Или си тролиш по принцип?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK