Кризата в руските региони изправя Кремъл пред труден избор: фалит или протести

Кризата в руските региони изправя Кремъл пред труден избор: фалит или протести

© ReutersПреди четири години федералното правителство на Русия реши да оправи финансовите си затруднения, като прехвърли отговорността за социалните разходи към регионалните администрации. Сега Москва ще трябва да се справи с последствията от това решение, тъй като някои от регионите са затънали в дългове и са заплашени от фалит, ако не получат помощ от централната власт, пише "Ройтерс".


Това изправя президента Владимир Путин пред труден избор. Едната възможност е Москва да спаси регионите, но това може да означава задълбочаване на рецесията за самата нея на фона на ниските цени на петрола и международните санкции заради конфликта в Украйна.


Ако ги остави да фалират, това може да отприщи недоволства и бунтове точно преди страната да навлезе в поредица от избори, която трябва да завърши с президентски вот през 2018 г.
Взети заедно, регионите, които са над 80 (тук се включват области, републики и други административни единици на Руската федерация), имат общ дефицит от 1 трилион рубли (14.6 млрд.долара) за миналата година, показват данни на руската Сметна палата. Нейният председател Татяна Голикова многократно е настоявала за постигане на компромис за подпомагане на регионите. Министерството на финансите на Русия не отговори на молбата на "Ройтерс" за коментар по темата, въпреки че наскоро поясни, че компромиси със задлъжнялостта на регионите няма да се правят.


По-рано тази година финансовият министър Антон Силуанов заяви, че няма да се правят компромиси с дълговете на регионите.

© Associated Press

По-рано тази година финансовият министър Антон Силуанов заяви, че няма да се правят компромиси с дълговете на регионите.


Основните финансови показатели на Русия като цяло са стабилни въпреки икономическата криза. Федералният бюджетен дефицит е в рамките на 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), пропорционално по-малък от този на редица страни в ЕС. Държавният дълг също е нисък. Тези сметки обаче са направени отчасти на разчети, които прехвърлят тежестта върху регионалната икономика. Общият дълг на местните администрации се е увеличил двойно след 2012 г. по данни на финансовото министерство след период на много слаб растеж. По прогнози на рейтинговата агенция S&P дефицитът ще нарасне до 5.5. трилиона рубли в края на 2018 г.


Най-лошият случай


Най-тежка изглежда ситуацията в Мордовия, република в централната част на европейска Русия, която няма сериозна промишленост, а се нуждае от много финансиране, за да може да е достоен домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г. в столицата си Саранск.


Задлъжнялостта на Мордовия се е увеличила с 30 на сто през миналата година до 33.7 млрд. рубли или по 46 000 рубли на жител – размерът на двумесечна заплата за средностатистическия работник тук.


Дългът на региона надхвърля със 180% годишните му приходи и въпреки това премиерът на местното правителство Владимир Волков заяви, че ще продължи темпът на изразходване на публични средства според програмата, утвърдена през 2012 г. от Кремъл.


Умален макет на модерния стадион в Саранск, където трябва да се проведе Световното първенство по футбол през 2018 г.

© Reuters

Умален макет на модерния стадион в Саранск, където трябва да се проведе Световното първенство по футбол през 2018 г.


Макар другите региони да нямат толкова сериозен проблем, над 90% от тях са излезли на дефицит миналата година и тежестта на дълга им ще се увеличи средно с 60 на сто спрямо приходите в края на тази година при 27% през 2014 г. по данни на S&P.


Това означава, че местните правителства няма да могат да обслужват дълговете си, което увеличава възможността от фалит в някои от регионите.


Докато федералното правителство може да разчита на валутните си резерви, ако се наложи, за да покрива държавния дълг, регионите не разполагат с такива инструменти.


Москва предлага евтини заеми на местните администрации, но те не са достатъчни, за да погасят падежите по дълговете, камо ли за други разходи. Ето защо регионите трябва да се обръщат с молба за заеми към руските банки, тъй като санкциите на Запада забравят такава дейност с кредитни институции извън Русия.


Обещанията на Путин


В постановлението си от май 2012 г. Путин нареди огромна част от държавните разходи за здравеопазване, образование и комунални услуги да се прехвърлят на регионите, за да запази стабилността на федералния бюджет. Освен това на местните правителства бе поръчано да увеличат заплатите на здравните работници и учителите поне със 100% до 2018 г. - годината на следващите президентски избори. Така социалните плащания заеха 60% от общите разходи на районните администрации и те се втурнаха да вземат дългове.


Първоначално изглеждаше, че ситуацията не крие риск. През 2012 г. цената на петрола, основната износна стока на Русия, бе над 100 долара за барел и правителството очакваше годишен икономически растеж от порядъка на 6% през следващото десетилетие. Сега обаче петролът се търгува за под 40 долара за барел, икономиката на Русия е в рецесия и само за миналата година се е свила с 3.7 %.


Заради кризата регионите генерират много по-малко печалби и станаха зависими от финансовите пазари, за да рефинансират дълговете си. По-голямата част от кредитите, взети от руски банки, са краткосрочни, а около една трета от тях трябва да бъдат върнати в рамките на година.


Миналата година федералното правителство се опита да забави натрупването на дългове и да намали разходите на регионите. Но с инфлация от порядъка на близо 13 % запазването на едно и също ниво на разходи на практика означава орязване. Това едва ли ще се приеме добре от руснаците, които през септември трябва да гласуват на парламентарни избори. По оценки на рейтинговата агенция Moody's общите оперативни разходи на руските региони ще се увеличат между 2% и 4% тази година.


През 2016 г . правителството отдели 310 млрд. рубли за нисколихвени вътрешни заеми, но според S&P това ще покрие само 60% от нуждите на регионите за рефинансиране. "В действителност те само отложиха пика на обслужването на дълга през 2018-2019 г., когато по-голямата част от кредитите изтичат", казват от рейтинговата агенция.


Неудобният избор


Според политически анализатори страховете на Кремъл са, че ако регионите отрежат социалните разходи, това ще изкара хората на протести.


Лошата икономическа обстановка в регионите изправя президента Владимир Путин пред труден избор.

© Reuters

Лошата икономическа обстановка в регионите изправя президента Владимир Путин пред труден избор.


Досега в страната е имало само малки, изолирани демонстрации, но ако рецесията се задълбочи, недоволството може да нарасне, особено в градовете с малки икономически възможности.


Предвид този риск Кремъл вероятно ще избере да спаси регионите. Но това ще изправи Москва пред още по-неприятни избори.


Тъй като приходите на федералното правителство също намаляват, то ще трябва да избира на кого да помогне: на ударените от санкциите на Запада банки, на регионите или на държавните компании. Ако се опита да спаси всички тях, това може да струва на Кремъл всички резерви, които страната е натрупала за спешни случаи.


Според Карен Ватцапетов, анализатор от S&P, правителството трябва да направи избор: "Кремъл ще трябва да намери баланса между политическите и финансовите последици от справянето с финансовите затруднения на регионите".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (401)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1787 Неутрално
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Весело

  Фалитът е близо. Баси кефа

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И да има , и да няма протести, фалитът на русия е сигурен- спрете спокойно , руски граждани

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 346 Неутрално

  И все по-зле ще става. Топящи се резерви, растящ дълг, рецесия.
  Икономиката е неконкурентна, разчита на износ на суровини, които в дългосрочен план ще са евтини. За балансиране на бюджета им трябва цена на петрола от над $80, а таванът за години напред ще е не повече от 50.
  Към това добавяме санкциите и войната в Украйна. Единственото добро решение беше излизането от Сирия. Явно Путин е усетил, че ножът опира до кокъла. И всичко това при наличието на пасивен президент в САЩ.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5241 Любопитно

  Страна на която 82% от икономиката е държавна или регулирана от държавата друго не може да се очаква.Външният държавен дълг на Русия в края на 2015 бе 515 млд$(при БВП от 989 млд.$).Лошото че сега се задълбочава вътрешния-брутната му стойност според руски експерти е 112 млд$.).Колкото и да и се иска на Русия да е велика,без пазрна икономика ще си остане регионална икономическа сила.Вече даже щатът Тексас има по -голяма икономическа тежест от Матушката!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Ама как така?!? Нали самозадоволяване? Импортозамещение? Местене по крачолите?

  Тва е пропаганда. чебураша просперира, а петродолар-капиталистите са на колене, понеже себестойността на единствения нефт на земята - руския е два долара

  Use your Illusion
 7. 7 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Безопасността на Русия не се решава с военни операции в Сирия или в противопставянето й с НАТО , а в отстраняването на действащата от десетилетия системна деградация при развитието на селските й райони и малките градове , която е много по-опасна от всяка една бъдеща „цветна революция“.
  Путин знае ли го това нещо?? Сигурно да.
  Знае ли какво трябва да се направи , за да се подобри икономическото състояние на регионите?? Според мене , не.......

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Тея ще фалират преди кубинците

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не мога да не злорадствам за това, което се визира в статията, защото путлеристка москалия 2.5 години вече води негативна, сатанизараща България политическа държавна кампания на всички нива. Някой може ли да ми посочи един нормален бизнесмен, който днес ви казва: Ти май няма да си извършиш плащанията по договор, ти си некоректен платец, въпреки, че не си закъснял и с 1 час за извършването на плащанията си към моята фирма, и аз нямам никакви доказателства, че наистина си некоректен платец, а утре да ви каже- виж сега- искам да правя бизнес с политическият ти партньор и с теб?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  След финансирането на Крим наш, Донбас наш, Сирия наш и поредица хибридни войни накрая някой отвъд Русия ще каже Кремъл наш, Москва наш и т.н. Но щом фюрер от КГБ управлява там да не се сърдят - той нали има 99% одобрение.....

 11. 11 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 577 Весело

  Ей, няма се предавате.
  Крим нали е "ваш"? И нали имате ракети и танкове!
  Сега, малко нямало храна и лекарства, какво толкова?
  Путин нали "има" 80% одобрение.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Само глупак може да не е наясно, че това е една разкапваща се държава.
  Така както се разкапа Руската империя, така както се разкапа втория райх - СССР, така сега се разкапва и третия райх - путинова Русия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#2:"EU defender"]Фалитът е близо.[/quote]

  Там е работата, че не е близо. Има дълъг път надолу. Горко на руснаците.

 15. 15 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 648 Весело

  Колелото бавно но сигурно се завъртя. И да не се чудите какво е това колело ще Ви кажа. Това колелото на винтовата преса с две големи топки отстрани. Трудно се завърта, но веднъж завъртяло се да не ти е пръста отдолу. А на руснаците не им е пръста, а нещо друго...

  Следва в произволна последователност: фалит, бунтове, въже с възел, разпад.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В коментар № 9 имам предвид това:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/15/2723287_gazprom_ochakva_bulgariia_da_spre_da_plashta_redovno/ 10:51 на 15 мар 2016 България е посочена от "Газпром" като един от проблемните клиенти на руската компания в Европа, които може да забавят плащания за доставени газ, петрол и горива или изобщо да не платят за тях. ...". И това: 16.03.2016 16:24 Чижов: Налице са перспективите за възобновяване на „Южен поток“Перспективите за възобновяване на проекта „Южен поток“ са налице, заяви постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов. „Мисля, че от обективна гледна точка, от гледна точка на потребностите от руски газ за ЕС, такива перспективи има", заяви той по време на видеомост Москва-Брюксел.
  http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4416108/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Весело

  Хехехех ......лимони за водка?

  ne mutlu türküm diyene.
 18. 18 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Путин да направи още някои вонни маневри и набези към чужди територии и това ще повиши самочувстието на целокупния руски народ и ще намали чувствителността му към грубия материален интерес.

 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#12] от "iskamdaseizrazia":

  Ей, уцелих точното място за коментара си под твоя

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Финансите на Русия са толкова "зле", че през 2015г. са построени стотици нови предприятия, само през първите 7 месеца на 2015г. - 155 предприятия и цехове.

  http://rusmi.su/news/08-2015/news3478.html

  През миналата седмица валутните резерви на страната са нараснали със 7-8 милиарда долара.

  Русия разбира се е далеч от фалит. Но Путин може да помисли върху това как да се съградят производствени мощности в слаборазвитите региони.

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3026 Весело

  Преди месец и нещо имаше икономически форум в Красноярск (Сибир). Там беше внесено предложение Москва да се разсели по регионите, за да се спаси икономиката на Русия.

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "messera":

  БВП на Русия с население 145 милиона е по-малък от този на Испания-40 милиона население,Канада 35 милиона и дори Австралия с 23 милиона население.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#14:"puknatastotinka"] Горко на руснаците. [/quote]
  обикновенните руски граждани тепърва ще видят трудности , а путин си е осигурил старините , уви ,руснаците сами си го избраха

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3026 Весело

  За мурзилките тази статия е "смерти подобна". Сега ще застанат на амбразурите. За да ги предпазя от излишни напъни, им напомням какво пише преди месец "Левада центр" (същата медия, която даваше 87 % на Путин).

  http://www.levada.ru/2016/02/02/otkat-nazad/

 26. 26 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Всички знаехме, че фалита на Мада Раша е близо.
  Сега вече сме сигурни.
  Хундред енд уан персент позитив.
  Остава само да уточним датата.
  Басът ми с Росен беше за 15 Февруари, ма той мина - ще пия Шуменско за сметка на Роската, като мина по оня край.
  Някой да предложи друга дата и бас?

  Само дето, това увеличаване на резервите със 7 милиарда само за една седмица, не ми се връзва в пъзела на фалита....
  Сигурен съм, че някой по-умен колега от форума ще ми го обясни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 27. 27 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#20] от "faraon":

  Колега, колкото и пъти да ги повтаряте тези лъжи като мантри, то истина няма как да стане. Русия не може да става по-добре, при условие, че има санкции на внос/износ и петрола/газ е на 1/3 от цената, при която са били добре.
  Може ама не тоя път!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 28. 28 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote#24:"pixel"]обикновенните руски граждани тепърва ще видят трудности , а путин си е осигурил старините , уви ,руснаците сами си го избраха[/quote]

  Е-хе, преди 15-16г. средната заплата в Русия беше 50 долара, днес е 10 пъти повече. Затова руснакът подкрепя Путин.

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2307 Весело

  Я къв стадион има в Мордовия.

 30. 30 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чоко и Боко":

  Четете, колега, дал съм ви линк. В Русия се гради.

 31. 31 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#10] от "xefgo":

  При едно от последните социологически проучвания проведено в края на 2015 година в Русия се е оказало , че 86% от руските жени и 70% от руските мъже са изказали желание да имат дете от Путин.. Обяснението за този неочакван резултат е , че по време на допитването мъжете са били пияни , а може би и допитващите...

 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Скоро четох, че данъка, който е вземала Русия от барел петрол при цена $100 за барела е била $74. Сега, при около $35-$40 за барел е едва $15.

  Половината руски бюджет се формира от приходите от нефта и газа! Можете да си представите какво е положението, СССР, последните години.

  http://www.vox.com/2016/3/25/11305676/russia-putin-oil-tax

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#10] от "xefgo":
  - той нали има 99% одобрение..... 83% по точно.

 34. 34 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 458 Неутрално

  и по малък от този на град токио и ню йорк

 35. 35 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  По принцип фалита не е чак толкова страшен. Унижението, обаче, ще е съкрушително.
  Иначе, тези данни ги има в сайта на РЦБ. Всеки може и сам да ги разчете.

 36. 36 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 502 Неутрално
 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#16] от "Логика":

  В Русия нормални бизнес партньори никога не е имало.

 38. 38 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#30:"faraon"]До коментар [#27] от "Чоко и Боко":

  Четете, колега, дал съм ви линк. В Русия се гради.[/quote]

  Колега, ако си бяхте поне направили труда да го прегледате този линк, нямаше да се излагате така.
  А между другото руснаците имат един много готин лаф, който и аз ползвам: "Бумага все стерпит"

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#10] от "xefgo":
  - Крим наш, Донбас наш, Сирия наш - Всичко това беше направено, за да си осигури власт до живот В.В.Путин. В Русия уважават военщината и имперските амбиции.

 40. 40 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#32] от "Realist":

  Ооо, това не е нищо. Големите руски петролни компании притежаващи рафинерии се опитват да избягват търговията в Русия. Притискат ги да продават преработения петрол под себестойност

 41. 41 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#24:"pixel"]уви ,руснаците сами си го избраха
  [/quote]

  Не са бе, те никога не са имали избор. Нали се самонзаначи навръх една Нова Година.

 42. 42 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А че трудности ще има - на всички е ясно.
  Ще има и "масови" демонстрации, снимани отпред и в близък план, отразени подобаващо от правоверните медии.
  Може би, затова - с цел туширане на недоволството - минималната заплата я вдигат от лятото.
  От друга страна - не им липсва решимост за дълбоки реформи - вдигат и възрастта за пенсиониране. Нещо, което е ясно и на най-посредствените студенти пи икономика, че е необходима мярка. И което ние вече толкова години не ни стиска да направим.
  Няма да им е лесно. Но най-сериозния удар вече го пое населението, чрез девслвацията на рублата. Сега вече е достигнато ново равновесие, а последващите трусове са с по-малък интензитет и спокойно могат да бъдат омекотени от политиките на правителството и централната банка.

  А и да не забравяме, че за всяко нарастващо напрежение вътре, Путин има "външно" лекарство - кеф ти сирийско, кеф ти украинско, кеф ти турско....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 43. 43 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#2:"EU defender"]Фалитът е близо. Баси кефа [/quote]
  Егати оптимиста !
  Хич не се и надявай.
  В Русия всичко става много бавно, много болезнено и с много кръв.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 44. 44 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "dasho":

  е така де ,но нали му дават голям рейтинг , т.е подкрепа

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  Не го мислете Путин, той знае какво прави, справка Украйна, Сирия.... ще се оправи и със "слабите" региони ......

  Русия има яка икономиката и разумно харчене на парета, например само търговският ПРОФИЦИТ на Русия за 2015 година е таман $156 млрд (експорт + $344 млрд, импорт - $187 млрд).
  Гледайте у нас да стане от добре още по добре .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Не им върви на ръснаците. Аха да станат велика сила, и пак по пързалката на долу.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Бая Новорассии ще правят референдуми в близките години...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote#38:"Чоко и Боко"]Колега, ако си бяхте поне направили труда да го прегледате този линк, нямаше да се излагате така. [/quote]

  Колега, представих ви линк с конкретна информация. Оттам насетне сте в правото си да интерпретирате както намерите за добре.

 49. 49 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#20] от "faraon":

  Мдааа, хубав, даже симпатичен пропагит материал.
  Много въпроси имам, но ти нито можеш, нито ще искаш да ми отговориш.
  Между другото завод за преработка на 60 000 литра мляко дневно според теб колко население ще обслужи?

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Весело

  [quote#4:"yos2015"]И все по-зле ще става. Топящи се резерви, растящ дълг, рецесия. [/quote]
  И съветници на Путин като този умник

  https://news.mail.ru/economics/25260001/?frommail=1

  Президентският съветник Сергей Глазьев каза,че
  рублата е подценена спрямо долара и че реалния
  курс на долара е 23-25 рубли.
  На негово място ще призова Путин и Компания
  да си продадат доларите от частните сметки
  именно по този курс
  ха-хаааааа

 51. 51 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 824 Неутрално

  КримНаш !
  Ние имаме ракети !
  Путин ще ...
  Русия и Китай !
  Еврогейове
  Фашисти
  Бандеровци
  Православие
  Масоните

 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Мираж, драги, мираж, шото то и Москва беше близо в 1941, дойчовците гледаха Кремъл в бинокъл ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Досега в страната е имало само малки, изолирани демонстрации, но ако рецесията се задълбочи, недоволството може да нарасне, особено в градовете с малки икономически възможности."
  ***************
  Пореден материал от типа - "Нострадамус", на другарите от "Ройтерс", в рубриката "Wishful thinking".

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#45] от "boby1945":

  Това в резервите, а да попитам държавния дълг да знаеш колко е? А регионалния дълг? Потърси инфо и ела да се хвалиш с излишъка между внос и износ.

 56. 56 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Сега към регионите ли насочихте надеждата си за фалит на Русия? Нито Русия е фалирала , нито регионите й. А и големите й банки даже са на печалба. Държавните компании също. Отникъде не иде надежда за фалит , но не пречи да си помечтаете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#51] от "antirubladjiq":Именно- заради всички тези обиди и гаври, руснаците не заслужават микрон съжаление! Да не говорим за гаврите им спрямо България, описани в коментар № 16!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Russia's Alfa Telecom said on Friday it was ready to sell a 13.22 percent indirect stake in Turkcell (TCELL.IS) (TKC.N) to Turkey's Cukurova and Ziraat Bank for a total of around $2.7 billion, according to a statement to the Istanbul bourse....more:
  http://in.reuters.com/article/us-turkcell-m-a-alfa-idINKCN0WR19E

  toni
 59. 59 Профил на february
  february
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Най-тежка изглежда ситуацията в Мордовия, република в централната част на европейска Русия"


  За Мордор ли става въпрос?!!Знаех си аз

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Весело

  най после след цял ден чакане на нещо за русия и неизбежния фалит , че само един мелдоний ни беше останал . само дано джим действително не е носил куфар с пари , дето му вика приятна изненада ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Мога да си представя какъв ще бъде резултатът от евентуални РЕГИОНАЛНИ референдууми в Дагестан , Татарстан или Башкорстан за отделянето им от състава на РФ.
  Тогава кремълското джудже ще признае ли волята на народите на тези автономни републики , както се позова преди 2 години на "волята на кримския народ"???????

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Весело

  [quote#28:"faraon"]Е-хе, преди 15-16г. средната заплата в Русия беше 50 долара, днес е 10 пъти повече.[/quote]
  Ха-хаааааа....
  При МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В РУСИЯ
  81 долара или 166 лева
  и при НЯКОЛКО МИЛИОНА ГОДИШНО
  ЗАПЛАТИ на ПУТИНОВИТЕ ХРАНЕНИЦИ
  като Милер,Дерипаска,Алекперов,Шойгу...
  ВСЕ РУСКИ ИМЕНЦА.....ха-хааааа.....
  средната заплата може и да е
  "десет пъти повече",но НЕ Е.
  Моля се,час по-скоро ЦЕНАТА НА НЕФТА
  ДА СТАНЕ ТАКАВА каквато беше
  ПРИ ЕЛЦИН И ГОРБАЧОВ
  10 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ
  Тогава ще видим ФОЙЕРВЕРКИ
  НА РАДОСТ ОТКЪМ ЧЕРВЕНИЯ МАЙДАН

 63. 63 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#49] от "stanislavdi":

  "Мдааа, хубав, даже симпатичен пропагит материал."
  ..................

  Който иска да вярва. Впрочем, лесно е за проверка - потърсете изборно в нета дали такива фирми съществуват. Провокирахте ме и вече го направих за няколко от посочените в списъка предприятия. Няма лъжа, ето, вижте.

  http://kerama-marazzi.com/ru/

  http://advis.ru/php/view_news.php?id=065F9B7A-BE3A-984F-B0DC-5FB5EF474EB0

  http://www.ackpe.ru/cat/itemspage777.page


 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  Абе много чудно- сега руските "защитници" не плашат българите с руска ядрена зима; с руска трета световна война; с това, че софиянци ще стоим на студено през зимата, щото путлер щял да ни врътне газовото кранче; с руската армия, която на път за Брюксел, щяла да "премине" през България; не заплашват да ни избесят по стълбовете и с отваряне на Белене след нов "народен съд"; не ни "подсказват", че руски ядрени ракети стигат за отрицателно време от Крим до София- що така, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай_1":

  "Тогава кремълското джудже ще признае ли волята на народите "

  Колкото призна волята на чеченския народ, преди да инсталира разбойническия главатар Рамадан за халиф и да му построи най-голямата джамия в Европа с парите на руските пенсионери.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#62] от "Hawaii":

  При следна заплата 50 долара преди 15г. колко е била минималната? 5 долара? 10 долара?

 67. 67 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Когато тези пак започнат да изпукват от глад и да се избиват едни други, Запада пак ще трябва да им помага и да ги вразумява.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#22] от "mushashi":


  [quote#22:"mushashi"]БВП на Русия с население 145 милиона е по-малък от този на Испания-40 милиона население,Канада 35 милиона и дори Австралия с 23 милиона население[/quote]
  И имай предвид колосалната разлика по отношения на ресурсите,които се намират в руската земя,в сравнение с другите!

 70. 70 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1093 Весело

  Кримнаш А ? Фалита е ВАШ а ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#55] от "stanislavdi":

  Ами защо да не знам, той не е тайна, съобщава се ежемесечно, например на 1 януари2 016 година общий внешний долг Российской Федерации составляет 515 млрд долл , при этом собственно обязательства государства (и связанных с государством структур) составляют скромные 270 млрд долл (около 25% от ВВП). един от най ниските в Света на развитите страни...

  така че не я мисли Русия откъм външен дълг ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#64] от "Логика":

  Защото им се срина цялата идеология, а и преди не бяха запознати с цифрите.
  Беше им казано, че Русия е високо технологично развита страна.
  А тя се оказа най-обекновена Снегерия

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Всеки народ си заслужава съдбата и управлението и те също, така че каквото са си надробили ще си го изсърбат.

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#28] от "faraon":


  [quote#28:"faraon"]Е-хе, преди 15-16г. средната заплата в Русия беше 50 долара, днес е 10 пъти повече[/quote]
  По кой курс?!Че то тука е по-голяма средната заплата от 500 долара.И то без износ на петрол и газ...

 75. 75 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#42:"г-н Саранди Говедаров"]Нещо, което е ясно и на най-посредствените студенти пи икономика, че е необходима мярка[/quote]Не знам колко е необходима, ама по този начин пешкира го обират младите. Ще трябва хубаво да се замислят над това. Ето, в ЕС я правят тази реформа и резултатите са налице. Високата младежка безработица навсякъде в ЕС е ФАКТ.

  До коментар [#42] от "г-н Саранди Говедаров":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 76. 76 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#71] от "boby1945":

  Хайде сега се върни към моя коментар и виж дали ме интересува само външния дълг или общия дълг? И тогава ми отговори.

 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#70] от "Радко":

  Не си познал, нито КрымНАШ, Нюланд, например, още се сополиви по темата Крым, нито фалита е ВАШ... въобще не се предвижда ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#65] от "Norman Granz":

  Когато плащаш за лоялност , ти я губиш , когато спреш да плащаш.
  Досега ченгето Путин се радва на лоялност , като раздава държавни постове , власт на местни мафиоти или директно пари , както на получовека Рамзан ...........
  Ами като свършат парите??
  Първи против него ще се обърнат същите тези , на които досега е плащал............

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  [quote#40:"stanislavdi"]Ооо, това не е нищо. Големите руски петролни компании притежаващи рафинерии се опитват да избягват търговията в Русия. Притискат ги да продават преработения петрол под себестойност[/quote]

  То си е за избягване, СССР се срина като преди това обезкости нефтената и газовата си индустрия. Същото е на път да направи Русия.

  Хубавото за нас е, че разходите им за рубладжиите и петите им колони в Източна Европа и България ще намалеят драстично. Иначе, Русия не я чака нищо добро!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#76] от "stanislavdi":

  какво тебе те интересува, намери си го, а що се отнася до дълговете на Русия, те просто са мизери за страна като нея? Затова и привеждам циферки, ти го тълкувай както ти е угодно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#78] от "Николай_1":

  Парите никога не свършват, особено в страна като Русия!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#80] от "boby1945":

  Боби, вътрешният дълг на федерацията е 8 трлн.рубли, близо 70% от бюджета. Без дълга на регионите.

 83. 83 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Весело

  [quote#56:"Симеон"]Нито Русия е фалирала , нито регионите й. А и големите й банки даже са на печалба. Държавните компании също. [/quote]
  Ха-хаааааа..
  ЗАЩО ни го казваш това на нас
  Иди го кажи на Путин
  Ще те назначи на държавна служба
  На длъжността ГЛАВЕН ПОВТАРЯЧ
  ДА МУ ГИ ПОВТАРЯШ тези благи вести
  на всеки кръгъл час като АНТИСТРЕС
  ха-хаааааааа
  Пък и ДРУГИТЕ СРЕДНОЩНИ
  СЪВЕЩАНИЯ посветени на
  БЕЗПАРИЧИЕТО ще бъдат откривани
  от теб и благите ти вести
  ха-хааааа

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#72:"stanislavdi"]Защото им се срина цялата идеология[/quote] Моля Ви се - те имат поне две - три движещи ги сили, които никоя идеология не може да срине- злобата към етническите българи; завистта им към всеки българин, който не гладува в България и омразата им към българския народ. Факта, че сме живи, съществуваме и си имаме собствена държава, която не е в състава на рф, направо ги побърква...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  И какво ще им стане на регионите? Няма да се преместят в чужбина. То и у нас половината общини са затънали в дългове. Пък и навсякъде по света.

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#78] от "Николай_1":

  Ще ми е интересно Путин с какво ще плаща за лоялност на десетина-петнайсет Чечни.

  Щото те ще гледат една от друга и ще вдигат мизата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#5] от "messera":
  +++Абсолютно точно и вярно!

 88. 88 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#74] от "yanne":

  Не сравняваме България с Русия, а Русия, 2000г. и Русия, 2016г. Фактите са в Полза на Путин, който според вашия отбор е довел руснаците до просяшка тояга. Факти сочат точно обратното.

 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#81] от "boby1945":

  С това изказване ти изсече в камък, в ПОЛИРАН ГРАНИТ прозвището си БобиIQ45.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 829 Неутрално

  75
  Ми не си прав.
  Статистиката го е доказала - не ми се влиза в детайли.
  А че младежката безработица е висока - факт. Ма за това не е виновна пенсионната възраст.
  Никой на никого не е длъжен да осигурява работа. Младежите сами са си виновни. Да развиват собствен бизнес. Да вземат заеми - да рискуват.
  Работа има - ама не я искат. Работа в селското стопанство, строителството, услугите - бол. Ма не я искат. Искат лека работа, в офис, климатик, служебна кола и т.н.
  Щото са все "умни и красиви". И щото ги мързи да учат. Работа за инженери и лекари - колкото искаш. Ама се иска учене. Къде-къде по-лесно е да се "изучиш" по политолигия, ПР, хюмън рисорсес, право....
  А, че икономиката няма нужда от такива "широки специалисти" - няма значение.
  И самата система е виновна - защото осигурява щедри социални помощи за "безработните специалисти".
  Я ги остави гладни - да видиш как ще отидат да кОпат....

  Мисля, че в случая не си прав....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 92. 92 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#85] от "Judjuk":

  Ако прочетеш статията няма да задаваш глупави въпроси.

 93. 93 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Пардон, просЕшка тояга.

 94. 94 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#90] от "АБПФК":

  Правилно забелязваш, колега, има супер синхрон между тях. Действат по план.

 95. 95 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3026 Весело

  Наръчник за тролове. Тук може да се види, как кремълските тролове възникват , размножават се и работят в социалните мрежи.

  http://zergulio.livejournal.com/3759935.html

  https://vk.com/weapondepot

  http://nr2.com.ua/blogs/Ksenija_Kirillova/Tehnologiya-raboty-rossiyskiy-trolley-117705.html

  Мурзилки, подарявам ви тези линкова с най-добри пожелания. Приятно тролене!

 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  [quote#92:"stanislavdi"]Ако прочетеш статията няма да задаваш глупави въпроси.[/quote]

  Прочетох я статията много внимателно. Имат някакви финансови проблеми, ще се оправят. 14,6 милиарда долара, ехее..., Америка има 20 трилиона!

 97. 97 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#88] от "faraon":

  Цена нефти в 2000г- 9.1$ за барелль, в 2015- 60$

 98. 98 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Любопитно

  [quote#82:"stanislavdi"]Боби, вътрешният дълг на федерацията е 8 трлн.рубли, близо 70% от бюджета. Без дълга на регионите[/quote]А, колко % е вътрешният дълг на УСА? Без дълга на отделните щати/градове.

  До коментар [#82] от "stanislavdi":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 99. 99 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#96] от "Judjuk":

  И какво разбра като прочети? Разбра ли кой плаща заплати на учители, полиция, социални служби?

 100. 100 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Любопитно

  Кризата в руските региони изправя Кремъл пред труден избор: фалит или протести "
  да де ама там трудно ще мине майданче . фалирайте и няма ви правим циркове с умни и красиви

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK