От какво се страхуваме

От какво се страхуваме

© ReutersРедакцията публикува анализа на Даниел Смилов от портал "Култура".


Родните реакции на терористичните актове в Брюксел са аргумент в полза на политиката на временно медийно затъмнение, практикувана в държави като Турция. Общества, които не могат да удържат мярата и се впускат в разгулно паникьорство, само биха спечелили от едно двудневно охлаждане на страстите – blackout. Стига това да беше възможно в един свят на социални мрежи и глобални медии. Ако има богове, които награждават терористите, то това са медийните богове: щедро и въпреки всякакви забрани те даряват атентаторите с огромно внимание, като преекспонират ефекта от постигнатото от тях и несъзнателно ги героизират.


Гледайки българските телевизии, незапознат наблюдател би останал с впечатлението, че България вече е станала съюзник на ДАЕШ и споделя основните й цели: Европа да е слаба и да се разгради, Меркел да си ходи заедно с либерализма, мултикултурализма, толерантността; да се обяви война и ислямът да бъде официално признат за враг; САЩ (и Европа) да се обявят за империя на злото, виновна за всички беди в Близкия Изток, който без тях би процъфтявал чрез система от светски диктатури. Е, за последното твърдение ДАЕШ може и да не се съгласят.
Какво може да се направи, за да се неутрализира страховия експресивизъм и разгулното паникьорство (като изключим неработещото медийно затъмнение)? Едната стратегия е Просвещенската: на емоциите да се противопоставят факти и рационален, по-възможност хладен анализ. Другата е фройдистка – да се назовават най-интимните страхове на обществото, да се накара то да се "срещне" директно с тях и по този начин да се научи да живее въпреки тях.


Страх за, а не от бъдещето на интегрирана Европа


В тази посока, Иван Кръстев (в "Панорама") назова една широко разпространена страхова дилема: това, което се е мислило за решение – европейската интеграция – сега започва да изглежда като проблем. Падането на границите например беше възможност ние да ходим на други места, а сега други хора искат да дойдат при нас. Мобилността, свързаността, бързите комуникации дават възможност и на други да се възползват от това, което е било запазено само за нас и т.н.


На този фон първото отрезвяващо твърдение би трябвало да бъде, че европейската интеграция не е неизбежна природна даденост. Тя е плод на свободни хора и суверенни държави и като такава винаги подлежи на преоценка. Но като сложим на кантара всички "за" и "против", балансът – поне за нас българите, но и за останалите – е пределно ясен. По думите на Андрей Райчев разпадането на ЕС е най-големият риск за България, който би довел до "мутризирането й за месеци".


Тоест българинът трябва да се страхува не от бъдещето на интегрирана Европа, а за това бъдеще. Извън Европа страната би загубила стратегическата си перспектива и би станала лесна плячка на регионални сили като Турция и Русия. България започна преговорния процес на нива на БВП 25% от средното за ЕС. Сега сме на 47%. След десет-петнадесет години (дори без радикални промени и геройства) ще бъдем по богатство почти неразличими от средния европеец. Това всъщност може да загубим, ако ЕС се разгради.


Страх, че тероризмът печели


Актовете на тероризъм трудно могат да бъдат прекратени – уви, те ще се случват , колкото и успешни и координирани да са европейските служби (а поле за подобрение в тази област безспорно има). Но тероризмът успява не поради невъзможността да се предотвратят определени актове. Той може да постигне целите си, само ако има политически процес, който подкрепя тези цели. През 70-те години в Германия около една трета от населението подкрепя действията на радикални партии и групи. Възстановената комунистическа и неонацистка партия отново функционират. Правителството на Вили Бранд е изправено пред дилема: дали пак да се иска тяхната забрана (като през 1952 г.) или да се приемат "по-меки" мерки. Тръгвайки по втория път през 1972 г. то издава Декрет срещу радикалите, който изисква всички на държавна длъжност (включително професори и учители) да са лоялни на демократичния режим. Уволнени са хиляди хора за членство в радикални организации – стига се до нова макартистка вълна както в САЩ през 50-те години.


Поуката от тази история е, че в реакциите си към политически опоненти държавата може доста да преиграе, мотивирана от страха от терора. Този терор не успява в Германия не заради Декрета (който е безславно отменен през 1979 г.), а заради консолидацията на основните демократични партии зад принципите на конституцията.
И тук е главната опасност на сегашната ситуация – мейнстриймът в Европа не е достатъчно обединен, ефективен и уверен по отношение на базови въпроси. От една страна, терористите нямат свой политически гръб: тук няма ислямистки партии. От друга, парадоксално повечето от техните цели се споделят от евроскептични, популистични и националистически партии: разграждане на ЕС, крах на либерализма, мултикултурализма и т.н. Ако определени лидери и интелектуалци в Европа си пуснат бради и сложат копие на Корана под мишница, ще станат трудно различими от представителите на радикалния ислям. Както между другото Хомейни си е приличал с френската радикална левица преди десетилетия.


В този смисъл успехът на тероризма зависи от политическия успех на евроскептичния националпопулизъм в Европа. Днес има два политически лагера – проевропейският мейнстрийм на ляво и дясноцентристки партии и всякакъв друг национален и повече или по-малко радикален популизъм. От приличие и остатъчна политическа коректност вторите стоят зад кухата фраза "Европа на отечествата", което е просто заместител за "разграждане на ЕС". Невярната презумпция, че всички поотделно ще сме по-силни отколкото заедно, е интелектуалната основа на този модел. Той върви също така с антилиберализъм или дори расизъм (на места). Точно от тези политически среди идва и най-голямото паникьорство в момента – те съзнателно го използват, за да отслабят политическите си противници.


От другата страна са основните политически партии на Европа, които редовно биват медийно описвани en blocкато некомпетентни, нерешителни, неефективни и пр. Каквито и кусури да имат обаче те са тези, които реално се противопоставят на тероризма и неговите цели. Кресливите популисти изглежда, че му се противопоставят, но всъщност политическата им съдба е свързана с успеха на тероризма в Европа и те са заложили на този успех. Те разчитат, че всяка бомба им носи нови избиратели.


Огнян Минчев е един от тези, които вярват, че между проевропейския мейнстрийм и популистите има алтернатива – "трети път". Макар че не го е развил в детайли, този проект би изглеждал като някакъв нов "консерватизъм", който отрича досегашния широк консенсус по базовите принципи на либералната демокрация, но не отива до "крайностите" на популистите. Минчев твърди, че отпадането на мултикултурализма, политическата коректност и прекомерната ЕС бюрокрация например са едни от чертите на неговия "трети път". В държава, в която професори говорят за мигранти и бежанци като "престъпници" и "друг биологичен вид", човек да се чуди как някой се е загрижил за "ексцесите" на политическата коректност. А за "прекомерната бюрокрация" трябва да се знае, че работещите за Европейската комисия са около 20 хиляди души, докато само нашето МВР има личен състав от около 50 хиляди.


Но по-важното възражение срещу Минчев е, че "трети път", какъвто той вижда, всъщност няма. Затова няма и позитивен пример за подобна алтернатива (партия или лидер у нас, или в чужбина), а само примери за това, какво третият път не е. Този апофатически похват не успява поради едно базово неразбиране: консерватизмът и либерализмът са идеологии, които се конкурират вътре в либералната демокрация. Винаги ще спорим какъв точно да е балансът между свобода и сигурност: едни ще са по-либерални, други по-консервативни. Но – в огромното си мнозинство – и либерали, и консерватори са всъщност в един лагер по отношение на бъдещето на Европа и това не е лагерът на националпопулизма. За да стане по ясно, няма как да сте за интегрирана, силна Европа и да подкрепяте Орбан и Качински: те са тези, които в момента действат срещу основния интерес на проевропейските либерали и консерватори.


А и една Европа пълна с орбановци няма да е силна Европа – както Минчев желае, а ще е реплика на средновековната раздробеност на княжества и херцогства, всяко от които е по-велико от останалите. И в много от тях властта на князете ще е толкова произволна, колкото те си поискат (справка Орбан). И за капак някои княжества ще са по на завет, а други – като нашето – на силно течение.


Страх за и от Турция


Като стана дума за течение, българите имаме двойствено отношение към Турция в момента. Ясно е, че ако Турция се провали като държава, това ще е най-сериозната екзистенциална опасност за нас: ИДИЛ ще се разхожда по нашата граница. От друга страна, прекалено силна Турция е традиционен червен флаг за опасност в очите ни. Раздвоени между тези страхове се литкаме ту в юнашки нападки, ту в комплекси за малоценност спрямо съседите. И, разбира се, това се използва политически от националпопулисткия спектър. Каквато и позиция да заеме Европа по отношения на Турция, у нас тя винаги може да се критикува или като мека, или като твърде опасно конфронтационна. Последните атаки са за това как Европа "клекнала" на Ердоган и се споразумяла с него. А представете си какво щяха да говорят, ако не се беше споразумяла?!


Както и в случаите по-горе, страхът работи против премерените, балансирани позиции. Ясно е, че Ердоганова Турция няма да стане член на ЕС с авторитарната си политика към медиите и по отношение на гражданските права на кюрдите. Но също така е ясно, че Европа няма интерес от дестабилизация на Турция. В тези граници се води и ще се води възможната към момента политика, въпреки разнопосочните страхове по въпроса.


Игра на страхове


Страховете са си страхове – те трябва да се отчитат, но не бива да са водещият фактор при политическите решения. Тези страхове, с които толкова много се спекулира, са силно всъщност преувеличени. Ако хората у нас и в Европа наистина се страхуваха от разпадането на ЕС, успех на тероризма или провал на турската държавност, те бързо щяха да се консолидират зад единственото възможно решение: подкрепа за проевропейските, интеграционно настроени, мейнстрийм партии, защото те са основните гаранти и срещу трите опасности. Заиграването с популизма и с неговия дискурс – както у нас, така и на Запад – показва, че тези страхове не са всъщност толкова големи.


Парадоксално, но това само по себе си може да е опасно подценяване на ситуацията. Да създаде една негативна спирала на политическа динамика, която да даде възможност на популизма да нанесе сериозен удар на евроинтеграцията. Великобритания ще бъде истинският тест-казус за пораженията дотук. Така че опасността е двойна – едната е свързана с преекспонирането на страховете и паникьорството. Другата – с подценяване на заплахите и негативните тенденции в политическата динамика.


А когато става дума за консолидация зад проевропейския мейнстрийм, вредно би било и да се създават прекомерни очаквания за нейните резултати. Сега не е моментът за грандиозни федералистки проекти – ЕС няма да се превърне във федерална държава в отговор на тероризма. Най-важното е запазването на постигнатото, затягането на някои общи политики – като общата охрана на границите и координацията на службите например. За наистина обща външна политика и армия ще мислим по-нататък, в по-спокойни времена. Пренапрягането на консолидацията в интеграционистка посока може да повтори провалът с амбициозния Конституционен договор, който беше отхвърлен на референдуми във Франция и Холандия през 2005 г.


Основното с две думи е да не се върнем до княжества и херцогства, проваляйки се в управлението на рационални и ирационални страхове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Стигнах до този абзац от статията "...Гледайки българските телевизии, незапознат наблюдател би останал с впечатлението, че България вече е станала съюзник на ДАЕШ .." и погнусена, спрях да чета- останалата част не я дочетох. Според мен, автора симпатизира на даеш и вероятно споделя идеологията им. Все пак- имам някаква хигиена какви четива да консумирам, а настоящата статия до там, до където й отделих внимание, е пълен боклук.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Доколкото разбирам, Смилов предлага да се държим за полата на Меркелската Европа и да не се разсейваме със страхове !

  [email protected]
 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Смилов, понякога се питам , като ти чета писанията, ти на коя планета живееш...

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#1] от "Логика":

  И аз стигнах до този абзац, та да авторЪТ е сътворил поредна възхвала на " либерализма, мултикултурализма, толерантността"

 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  само биха спечелили от едно двудневно охлаждане на страстите – blackout.
  .......................................
  По принцип никой не го е страх.
  Това се тиражира само по вестниците, явно се натрапва един вид психоза, понеже така тиражите ще скочат и има за какво да се пише.
  Но не е blackout, никой не е тръгнал да проповядва расизъм, а в най-лошият случай radikalmusliout

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]САЩ (и Европа) да се обявят за империя на злото[/quote]
  Защо пък и Европа ?
  САЩ или по скоро задкулисната върхушка която ги управлява ги сътвориха всички тези каши, а Европа е Потърпевшата.Така че малко неуместно е смесено пак САЩ & Европа. В самата Европа са виновни само марионетните политици, които участват в Плана, а не всички европейци.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam": Прав/ права сте- трябваше да има пълен член на думата "автора"...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пропагандата си върви като постарому - видях, че и Кръстев се е изказал по БНТ.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Родните реакции на терористичните актове в Брюксел са аргумент в полза на политиката на временно медийно затъмнение, практикувана в държави като Турция."
  явно ролите са раздадени , сцената и декорите са готови (няма да е снимки ) , турция е пример , трият се коментари ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Неутрално

  българина страшно се заблуждава като си мисли че с омраза ще победи страховете си ,иначе опитите да се атакува днешна либерална Европа са нищо повече от плитка пропаганда от страна на чугуна ,която обаче е обречена на неуспех

 11. 11 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 672 Весело

  аз пък стигнах до "затъмнението"... и затъмних смилов

  либералите накрая винаги стигат до това да затварят усти и медии...

  в момента либералната мисъл у нас е в ролята на Том от анимацията, земята под краката му е свършила, но той продължава да върви без да забелязва... следва болезнено пропадане

  всичките им победи са "служебни" - не могат да убедят никой - но "така каза Европа" вършеше работа; днес е очевидно че предпоставките им са фалшиви или глупави - живеем в реалност сътворена от извратена търпимост, но те настояват на това, че всичко е точно, само дето мнозинството отказва да търпи "свободата им"

  очасвам с нетърпение дебата между умната хилари и тъпия тръмп; победителят не буди съмнение...

  Je suis дани кирилов
 12. 12 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "В този смисъл успехът на тероризма зависи от политическия успех на евроскептичния националпопулизъм в Европа. "

  Демек, който иска прекратяване на ширещата се либерастия, работи за успеха на тероризма?

  "Днес има два политически лагера – проевропейският мейнстрийм на ляво и дясноцентристки партии и всякакъв друг национален и повече или по-малко радикален популизъм."

  Ами да мейнстрийм партиите вече не представляват избирателите си. И според Смилов, избирателите били виновни за това? Не просто трябва да сменим политическият ни елит с такъв, който представлява свойте избиратели и народи. Като това важи за Западна Европа главно, в Източна Европа има други проблеми, като корупиция, но там поне толерастията още не се е разпростряла в такива мащаби.

 13. 13 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Смилов пак е някъде на друго място, но не тук и сега. Неговите небивалици ме уморяват и отвращават, а предполагам, че и с повечето хора е така, само предполагам...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  "Като стана дума за течение, българите имаме двойствено отношение към Турция в момента. Ясно е, че ако Турция се провали като държава, това ще е най-сериозната екзистенциална опасност за нас: ИДИЛ ще се разхожда по нашата граница. От друга страна, прекалено силна Турция е традиционен червен флаг за опасност в очите ни. Раздвоени между тези страхове се литкаме ту в юнашки нападки, ту в комплекси за малоценност спрямо съседите. И, разбира се, това се използва политически от националпопулисткия спектър. Каквато и позиция да заеме Европа по отношения на Турция, у нас тя винаги може да се критикува или като мека, или като твърде опасно конфронтационна. Последните атаки са за това как Европа "клекнала" на Ердоган и се споразумяла с него. А представете си какво щяха да говорят, ако не се беше споразумяла?!"
  --------------------------------------------
  Турция винаги е била и ще бъде заплаха. И тази заплаха е толкова по-силна колкото Турция е по-стабилна и обединена около национал-ислямисти като Ердоган и обратното когато Турция е разкъсвана от междуособици тази опасност намалява. Стига с тези измишльотини за малоценност. Каква малоценност може да имаме спрямо тези варвари с техните мокри сънища за възраждане на мракобесната Османска империя?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Интересни разсъждения на Смилов, би ми се искало коментаторите тук повече да мислят и по-малко да се поддават на емоции, когато пишат тук.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на anallizatori
  anallizatori
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А нещо за края на мултикулти - по думите на министър Митов - няма ли да напишете?

 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "CINZANO":

  Така е...

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Доколкото разбирам, Смилов предлага да се държим за полата на Меркелската Европа и да не се разсейваме със страхове ! [/quote]

  Ти имаш ли по-добро предложение? Като ви влече Путин, чемодана и так далее. Ние си искаме разпадащата се либерастка Гейропа.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Имам чувството, че Г-н Смилов е отправил писанията си облечени в сложни изречения към малоумни. Първо е написал много неистини. Г-н Смилов, българите не се страхуват от обединена силна Европа. Напротив, ние все още си оставаме в голямата си част еврооптимисти, много повече от англичаните, унгарците и французите дори. Българите под 40 години дори не помнят комунизма и призраците му бродят само в болните мозъци на позастарели философи като теб. Говориш за страхът и че видиш ли терористите печелили от него и продължавате да говорите глупости сякаш страхът на гражданите са причина за атаките им. Страхът е естествена реакция на нормални хора които ценят живота си, страхуват се за децата си, за близките си,които винаги могат да пострадат. Но кой допусна да се превърне Европа в арена на ислямистките атаки? Кой ги наричаше бойци за демокрацията, кой манипулираше общественото мнение, кой криеше информация за изстъпленията които правят именно над различните в Близкия изток? Съкатите подкупни политици, с мощната подкрепа на дърдорковци като теб, криейки се под празни фрази като либерализъм, мултикултурализъм и подобни. Спри, светът около нас се разрушава. Хората не са малоумни и много добре осъзнават последствията на една пагубна политика, която е на път да разбие нашия свят.

 21. 21 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вместо да се паникьосват родните и европейски политици и служби трябва ускорено да изучават израелския опит. Който е ходил в Израел знае какво означават мерки за сигурност. Това е решението при ескалация на тероризма, има определен дискомфорт, но в никакъв случай не е краят на света или демокрацията - напротив Израел определено прогресира.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jessika":
  кое ти се стори интересно и къде видя разсъждения . единствено разсъждение е било как да стане "четен" автор

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на anallizatori
  anallizatori
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "EU defender":

  Бреййй, какво стана с правото на изказ, на лично мнение? Или всеки несъгласен с приемането на космонавтите-бежанци е тръмпист и путинист?
  Нормалните хора предпочитат Европата на Шуман, Де Гол, Кол и Аденауер. Ако на теб ти се живее в ЕС доминиран от комсомолска секретарка и френскияй пудел (Оланд), където космонавти-бежанци могат безнаказано да изнасилват хиляди жени на веднъж, да избиват стотици (защото са отишли на рок концерт) или се возят в метрото, то по-добре хващай трена за Брюксел.

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Кучетата си лаят, а керванът си върви. Смилов предлага нищо да не правим.

  Аз съм съгласен, че "популистките" партии печелят от всяка бомба и от мизериите, които сътворяват мигрантите. Но гласовете за тях нарастват ли? Нарастват. Следователно, партиите на власт нищо не правят или просто не се справят с предизвикателствата.

  Смилов, означава ли смешният плач по-горе, че избирателят трябва да насърчава некадърността?...

 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#22:"ige_koyo"]Поредният, дето ще бори "лошото" с мантри, танци, хаштагове, с усмивки, песни, жусуи, и т.н. Автора или е откровено платен, или абсолютно тъп, но най-вероятно и двете. [/quote]

  Пропуснал си плюшените меченца като средство за борба.

 28. 28 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Неутрално

  страхуваме се от бохльовци, които без бой предадоха европа на средновековните диви камилари.

  reddit.com/r/The_Donald/
 29. 29 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#24:"соросоидният бохльо Stewie"]комични сте[/quote] трагичен си неспасяем

  reddit.com/r/The_Donald/
 30. 30 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#28] от "zzatke":

  ти си страхувай ,реви ,треси и се късай колкото щеш ,но оставите другите хора да бъдат нормални ...ДинКО !

 31. 31 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Любопитно

  [quote#24:"соросоидният бохльо Stewie"]повечето коментиращи тук са като някави динозаври ,внезапно съживени в 21 век[/quote]

  бохльо, това ти изказване с какво е по-добро от изказването на професора вчера? а да кажеш от кой век са изнасилвачите, дето мама лицемеркел ни внася в европа?

  reddit.com/r/The_Donald/
 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До като цари изконната философия и манталитет на омразата ще има и страх.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 855 Весело

  Не ме е страх от нищо, аз през 90-те съм ял "сирене" и "кренвирши"!

 36. 36 Профил на Генерал-майор ГРУ
  Генерал-майор ГРУ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#20] от "baxter":

  Много правилно!

  Выше нас только звëзды!
 37. 37 Профил на Генерал-майор ГРУ
  Генерал-майор ГРУ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Смилов е изтрапосъл поредния
  бла-бла-бла "анализ".
  Огромно есе, "пудрещо ни мозъците"!
  Предполагам и хонорарът, който е взел е огромен - иначе не си представям как дори този "дървен философ" би изтърпял да напише толкова безсмислици и общи приказки!

  Выше нас только звëзды!
 38. 38 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Разстроено

  Брей, този вестник няма ли редактор, та публикува всяка словесна диария, която получи?
  Престаравате се, драги, вече даже не е смешно.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#40] от "barcelonski":

  Крадеца вика дръжте крадеца ,пак си оЦвъкал ,осмърял форума ,но нали си голям фен на Цвъки ...продължавай !

 42. 42 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "СДС":
  никой не е тръгнал да проповядва расизъм
  ===================
  Бъркаш колега,
  латентна м'орална омраза, граничеща с расизъм тече от години насам > откакто Мутрата-журналист Сидеров се зае с "циганизацията" в политиката > и се стигне до съвременните циганизатори-"професори" >

  Триумвирата
  Минчев - Константинов - Дайнов.

  За часовите медии, свинските медии и bTV - всичко е ясно. Те са средство за налагане на Опорни Точки и се справят отлично с подкрепата на
  форумната > атакистка => десеберастия.

  уточнително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 43. 43 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#41:"Stewie"]но нали си голям фен на Цвъки [/quote]
  Пак бъркаш.

  Противник на формумната десеберастия съм.

  подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 44. 44 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Дани,

  любимите ти ДСБ-ерасти ги няма в коментарите > понеже им е малко трудничко да схванат какво си написал. Не се натъжавай - знам че са ти любимци > но по-простичко за тях следващия път ........ като за първосигнални костоваци .....

  добронамерено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 45. 45 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#24:"Stewie"]повечето коментиращи тук са като някави динозаври ,внезапно съживени в 21 век , не сте страшни ,комични сте ! [/quote]
  Така е и все по-комично ще става.
  Ако си гледал документални филми от средата на миналия век, няма как да не си забелязал, че най-големите комици по това време са били А.Хитлер и Б. Мусолини.
  Ако знаеш замо колко милиона са разсмяли ...

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jessika":

  ++++++ както и да повтарят глупостите на популизма. Мечтите за управление с твърда ръка лошо свършват.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 566 Неутрално

  тук нещо са се пообъркали някой хора, Империята на злото е Русия и от там идва помощта са тероризма, толкова е просто , но не е за прости хора

  BG e мини империя на злото.
 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  България била започнала преговорният процес на 25 процента от средното за ЕС,а сега била на 47 процента.Това е така,но през 2004г се присъединиха 10 нови държави към ЕС със значително по-нисък БВП.Ако се смятат само първите 15 държави към които е изчислението ще се окаже,че сме напреднали не повече от 4-5 процента и то главно заради намаляващото население.
  Това не значи че съм против членството в ЕС-това е най-доброто възможно за България,но нека се представят нещата коректно.

 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jessika":

  И аз четя коментариите и се чудя, все пак тук като че ли пишат хора, които поне малко мислят.
  Става дума наистина за да го има или не ЕС и няма как без бяз загълбочаване на интеграцията, поне на службите, но и външната политика.

 50. 50 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Колко доларе за тази бълвоч взе авторе ?!

  Стига с това мултикулти, де Гол и Аденауер са имали нещо съвсем друго пред вид като са поставяли основите на ЕС, сега това за което пропагандирате е нещо друго друго - изродско.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#1:"Логика"]Стигнах до този абзац от статията "...Гледайки българските телевизии, незапознат наблюдател би останал с впечатлението, че България вече е станала съюзник на ДАЕШ .." и погнусена, спрях да чета- останалата част не я дочетох. [/quote]
  И аз спрях точно там.Не че имам някакви съмнения кой е Даниел Смилов и каква позиция ще заеме, отдавна е известен като либераст яростно защитаващ Опорните Точки на тези от които получава грантовете си.

  Но човек все се надява, че пред лицето на тази огромна опасност не само за нас като хора но и за европейската цивилизация тази порода хора довели до кашата днес поне малко ще осъзнаят грешките си, поне ще млъкнат малко, за извинения не се надявам.

  Уви, те упорито продължават по пътеката която води към пропастта. Неспасяеми са и оперирани от чувството за срам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "В държава, в която професори говорят за мигранти и бежанци като "престъпници" и "друг биологичен вид", човек да се чуди как някой се е загрижил за "ексцесите" на политическата коректност."
  Г-н Смилов,за пръв път няма да се съглася с вас.Европа е длъжна да мисли за своето бъдеще и дори за своето оцеляване.Не искаме след 10-20 години джамиите в Европа да са повече от църквите.А тези хора наистина са различни и не искат да приемат,а да налагат.

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  По границата ни с Турция трябва да се издигне четири-метрова бетонна стена. Турците засега се съгласиха да спрат мигрантите, само защото се усетиха, че с пропускането им помагат на руснаците да разрушат ЕС. Времената обаче се менят - не знаем утре какво ще им трекне на турците по отношение на авропските гяури.

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Рецептата на Смилов как да се справим с ислямския тероризъм и изобщо с всички негативни явления в ЕС и в България от последните една-две и повече години, е много проста и се свежда на практика до едно старо шеговито правило, предлагано основно за хора, които са махмурлия от снощното препиване и искат да се поразведрят. Правилото е много просто и в краткосрочен план е дори ефективно. То гласи: ОТ КАКВОТО СИ СЕ РАЗБОЛЯЛ, ОТ ТОВА ЩЕ ТИ МИНЕ. Пийваш си отново, махмурлъкът тутакси изчезва и всичко в краткосрочен план е тип-топ. Но в малко по-дългосрочен план резултатът е един най-обикнновен и доста скучен алкохолизъм.

  Впрочем, може би бъркам и Смилов не си е спомнил това шеговито правило, а е забравил онази поговорка, според която ако в един бардак, независимо дали той е с червени фенери или е политически, бъдат сменени леглата, но останат същите труженички на платената любов, полза няма. И ни предлага в политическия европейски бардак нищо да не променяме, дори и леглата, пардон, институциите, в никакъв случай да не пипваме тези, които използват по тяхното предназначение тези легла, тоест, тези институции, и оставим нещата да се оправят от само себе си. Което би било истинско чудо, каквото светът до сега не познава.

  Прочетете още веднъж статията. В нея има само критика и нападки към тези, които не са съгласни с тезата и с идеите на Смилов, има косвена защита на сегашните управленчески институции и на сегашните управляващи на ЕС, но няма и дума за това, как същите тези хора и институции, довели за по-малко от десет години Съюза до това незавидно положение, в каквото е сега, като водят със същите институции същата политика на приоритет на измислените и неадекватни в областта на политиката така наречени ЦЕННОСТИ пред интересите, ще обърнат политическите процеси на 180 градуса и ще ни извадят от политическия батак, в който същите те са ни вкарали.

  Как, господин Смилов? Как, като всеки ден продължава да кани нови нашественици, Меркел ще ни доведе до спиране на нашествието? Как ще намалим броя на нашествениците, като плащаме на Турция луди пари, но за всеки върнат нашественик ще вземем един друг, който се различава от върнатия само по това, че е родом от Сирия? Как ще предотвратим, без да заменяме политиците, институциите и политиката, радикализирането на родените в Европа потомци на някогашните имигранти? И потомците на сегашните нашественици?

  Как? Разкажете ни как ще бъде реализирано на практика подобно чудо, ако искате да ви повярваме. А критиката на партиите и хората, които не мислят като вас, ги оставете настрана. Не те са тези, които са ни докарали това чудо на главата. И за сега не те са тези, които имат възможности и лостове да направят нещо сериозно в тази насока.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  Дани,

  предупредихте да пишеш по-простичко
  за любимите ти Костовашки Драгалефски.

  Направо си ги разгонил ......

  сигурно коментират мач,
  понеже и топка .... не могат да ритат


  настроение > забавно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 57. 57 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Аз пък разбрах, че цялата статия е Смилов да ни "покаже", че Оги Минчев не ги разбира "работите" тъй изтънко като него

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "Извън Европа страната би загубила стратегическата си перспектива и би станала лесна плячка на регионални сили като Турция и Русия. "

  Смилов не гледа на България като на суверенна държава, а като на жертвено агне, което ако не бъде пазено от добрия вълк, ще попадне в лапите на лошите вълци.

 59. 59 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#58] от "Judjuk":

  Явно според него не можем да оцелеем без да имаме Голям Брат, който да ни казва какво да правим, да ни помага и да нипази. Преди 1989 г. този човек би говорил същото за СССР. Предполагам че интелектуалците се страхуват,ч е няма да имат фондове за усвояване - за образование и култура, както и грантове. За съжаление досега не мие епопадала партия или движение, която да настоява правителството да взима решение спрямо интересите на България - всички ни тикат към някоя велика сила, на която трябва да се подчиняваме, за да ни защитава и да ни подхвърля по някой друг кокал.

 60. 60 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Ами определено Смилов нищо не е разбрал от пишещия напоследък за един условно "трети път" Минчев. Това не е нищо повече от връщането на дясното и консервативното при корените му. В Европа в момента наблюдаваме едно пълно обезличаване и размиване на политическия спектър и определено неадекватни политики по отношение на имиграцията и свързаната с нея интеграция на определени групи.
  Споменатите два проблема са очевидни и за малките деца. И нерешаването им води до сегашния възход на популизма,евроскептицизма и ислямизма в старите и нововъзникващи гета.
  1. ЕС трябва да въведе ясна имиграционна политика-критерии,квоти,пробен срок за адаптация и т.н. / справка: Австралия,САЩ,Канада /.
  2.ЕС трябва да изгради мощна гранична служба с достатъчно пълномощия.
  3. ЕС трябва да промени законодателството си за т.н. предоставяне на убежище и да го ограничи силно единствено до някои индивидуални случаи. Изграждане на имиграционни центрове в Близкия изток и Сев. Африка под директен европейски контрол върху средствата - например в Турция,Тунис,Мароко,Йордания,Ирак.
  4. ЕС трябва да реформира собствените си институции и практики - реални правомощия за Европейския парламент,който реално да избира Европейско правителство / независимо от названието му /и силно ограничаване на влиянието на настоящите правителства от отделните държави-членки, изграждане на Сенат / или Горна камера / който да се попълва на квотен принцип за отделните страни, но отново с избори.
  5. Унищожаване на гетата и строго съдебно преследване на всякакви "културни особенности" в разрез с европейските ценности и закони, утвърждаване на някакви общи приемливи рамки на изповядвания ислям и тотално преследване и забрана на останалите. Пълен контрол върху проповядването и организацията на джамиите и другите религиозни фондации,училища и т.н.
  Защо трябва да загърбваме свободното движение и либерални ценности? Просто трябва да наложим върховенството на закона и приоритети при имиграционната пилитика. В същия дискурс, Смилов е прав по принцип за популизма,но много фалшиво и безпомощно звучи да подкрепяме на всяка цена неадекватни елити и партии само и само за да избегнем нови и по-силни Льо Пен,Орбан и т.н. По този начин нищо няма да избегнем....

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#54] от "glog":
  +++++
  Абсолютно точно и на място!

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#59] от "pupil24":
  "Явно според него не можем да оцелеем без да имаме Голям Брат"

  Може да е според него, може опорната му точка да е такава. Аз бих казал, че не е толкова глупав, но избягвам да го казвам за хора, които се продават.

 63. 63 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поредният толерастки пасквил, който даже не прочетох докрай. Поне казвайте в началото: - Аз съм малоумен толераст. Да знаем да не го четем.
  И да господа толерасти, продължавайте да вярвате, че с либерастията и мулти-култи парадчета, же суи не знам си кой ще победим. Пък аз се надявам някое от либерастките ви събирания да бъде посетено от клети бежанци доктори и адвокати следващия път!

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 64. 64 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#8] от "pupil24":
  Кръстев не каза нищо политкоректно и проамериканско. Много умерено се изказа, че в Европа нямаме нагласа да се сражаваме за правата си, даже и страх няма, щом всеки се перчи! Аз също смятам, че социалната държава само привлича като мед мухите, без да ги интегрира. Ако Меркел се нуждае от работници, да въведе зелена карта за Германия и да си ги подбира в немските посолства по света и да се оправя с немското общество как ще направи от арабите германци.

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#61] от "thepirineagle": +++++
  ==================================

  Благодаря за оценката. Да ти се връща!

 66. 66 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  всичко е ясно само едно не разбрах - ЗАЩО бежанския натиск рязко отслабна(по данни от Гръцките медии) след като Русия обяви, че се изтегля от Сирия?! Ей това не мога да си го обясня?!

 67. 67 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Тоя индивид спрях да чета какво пише. Честно. Не ме интересува какво мисли. От известно време съм убеден, че не може да даде нищо стойностно. Ако бъркам, сигурно няма да го узная.

  Сега се замислих, че това май е вторият коментар в живота ми, който пиша БЕЗ ДА СЪМ чел статията (предишният беше по публикация относно клюки за някакви "тризначки".

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stewie":

  "българина страшно се заблуждава като си мисли че с омраза ще победи страховете си"

  Откъде ги измисляте тия чугуни!? Българинът нито мрази, нито се страхува. Може да сме пресметливи, но то е защото сме нетен платец по всички войни през последния век.
  Може да сме гневни, но то защото продажници се опитват да ни хранят с духовен чугун сякаш милост Господна ни оказват.
  Нито сме правили някого на сапун, нито сме изгаряли на клада друговерниците как Светата инквизиция. Дори закон за търговия с роби като Британската империя сме нямали, та да мразим.
  И от какво да се страхуваме? ... Освен от самите себе си, отчуждението ни един към друг в името на печалбата. Ние, като народ изчезваме, пак в името на печалбата, алчността и егоизма, без да сме имали тероризъм, преди да са идвали някакви мигранти.

 70. 70 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много заблудена овца е писала тази слугинска статия. С такива и"рационално" мислещи специалисти, които не са чели нито една страница от история на Близкия изток, Билбията, Корана или Тората. Едно мога да ви уверя: този вестник не е десен и не е с европейската християнска десница. Този вестник често излиза с мнения и рубрики от деца на бивши комунистически величия, което са се проблекли като " либерали" и допускат всяка една теза, която е стещу християнската десница в Европа и срещу консерваторите в САЩ. Лъжи срещу Тръмп, Льо Пен, Виктор Орбан и Миклош Земан са нещо обичайно в този еврейски вестник.
  Защо не публикувате статия с истинските факти от спонтанната демонстрация в Брюксел срещу исляма? Защо ми пробутвате това глупаво мнение на този безСмиСлов , а не изложите фактите от Белгия: едно негодно да защити гражданите си правителство и малоумни законодатели се мъчат да се задържат на власт и хвърлят полицията срещу опозицията- истинската десница от улицата, която се състои от бели белгийци, плащащи данъци за полиция и войска! Същата тази неспособна да ги защити полиция, ги разпръсна с най-голямо усърдие и много успешно. Не се поколебаха да използуват твърда сила при разпръскване на тази демонстрация. Стигна се до печалния факт германските националисти да се обърнат за помощ към Путин и Русия? И най-страшното нещо е, че белият европеец е невъоръжен и е изцяло зависим от неспособното си правителство и политици да му осигури защита на живота и имуществото му. Джихадистите имат оръжие и стрелят на месо. Състезават се кой ще убие повече докато полицията дойде на помощ. Немислими са тези нещастни сцени от Париж и Брюксел за един американски щат като Тексас, където всеки гражданин има правото свободно да носи оръжие. В Тексас ислямистите биват убивани преди даже да успеят да предприемат каквото и да било! В Гарланд ( Източен Далас) , двама ислямисти си опитаха късмета и бяха убити на място, на улицата, простряни като кучета. В Ървинг ( Западен Далас) младежи откриха огън с автоматично оръжие срещу джамията и никой до сега не ги е открил и няма да ги открие. Мюсюлманите ясно получиха посланието. Защото западно европейците са толкова заспали и с промити мозъци? Какво чакат ?

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Бря!

  Тея два гиганта
  (Смислов и Иван)

  Над Европа струват.
  Другите са срам!

  Исключая (тоже) Путин Ердоган.

  Срах да няма - рече
  Ердо Ердоган.

  Фобии да няма.
  Той (страхът) е срам

  И престъпна слабост,
  Фобиите там!

  Страх от ислямизма:
  Криминално дело.

  Криминализирайте!
  Ердо е начело.

  А без страх - и Путин.
  Евро Най Джамия

  Двамцата откриха.
  Филоислямизъма

  Те без страх сплотиха
  В будеще по-эвро.

  Блестяща орисия!

  "Страх за, а не от бъдещето
  на интегрирана Европа

  В тази посока, Иван Кръстев (в "Панорама" назова една широко разпространена страхова дилема: това, което се е мислило за решение – европейската интеграция – сега започва да изглежда като проблем."

 72. 72 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не е нормално да има гета от етнически или от какъвто и да е характер малцинства в редица европейски градове. Първо трябва да почнем от този въпрос. Как стигнахме до тук? Това не е никакъв либерализъм щом е в ущърб на европейските граждани.

  Pivoley
 73. 73 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Много добра статия, казваща болезнени истини.

  И най-болезнената от тях е точно тази, че евроскептиците на практика ПОМАГАТ на ислямистите, работят в тяхна полза! Спомнете си как е паднала България под османско владичество - разединена. "Българоскептиците" са ни докарали 500-те години чужда власт.

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  ... В държава, в която професори говорят за мигранти и бежанци като "престъпници" и "друг биологичен вид", човек да се чуди как някой се е загрижил за "ексцесите" на политическата коректност...

  Смея да поприпомня на Смилов, че любимата му либерастия измисли "третия пол".
  И не му отива да громи конкуренцията, (да, именно конкуренцията, а не опоненти ), за логически производни, стъпили и покълнали връз идеологическия конструкт на собствената му идеологическа база.

 75. 75 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бла, бла, бла, бла...... в период. Смешник

 76. 76 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1171 Весело

  Смилов твърди, че надписът на Народното събрание, "Съединението прави силата", има смисъл не само за България, но и за ЕС.

  Хаберлийте у форумо не им требе такова нешто, оти са си силни и сами, и ич не ги е страх от ништо. Освен от либерасти и евро-бюрократи, дето им разбиват иначе подредения и смислен живот.

  Българите сме малък, но много прост народ.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 77. 77 Профил на Макмърфи
  Макмърфи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че запазването на Евросъюза е важно за всички държави в него би трябвало да е очевидно. За тези от периферията, каквато е България, това е особено валидно. С кръстопътното си положение сме фокус на множество интереси. Не дай боже да не сме в Европейски съюз: моментално ще ни превърнат, волю-неволю, в част от Евразийския.
  Интересно, когато започнем да берем отровните му плодове, какво ще бъде мнението на ръмжащите срещу Евросъюза, срещу либерализма, срещу свободите и пр. и пр.
  Изглежда, че е напълно вярно едно от следствията на закона на Мърфи: "Интелектът на земята е в постоянно количество, но броят на хората се увеличава"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK