Кога Пеевски е правил бизнес, че да се оттегля от него

Делян Пеевски при едно от редките му присъствия в парламента

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски при едно от редките му присъствия в парламентаТова е чиста загуба на енергия - да продължаваме да гадаем оттегля ли се Пеевски от бизнеса или не. Та нали моделът, олицетворяван от него, има малко общо с истинския бизнес, пише Ясен Бояджиев в коментара си за "Дойче веле".

Пеевски отказвал да участва занапред в български бизнес проекти, оттеглял се от бизнеса, спирал да "развива бизнес в България", нямало да купува "Химко", надявал се други "достатъчно сериозни инвеститори" (като него?) да изпълнят намерението му и да се заемат с "възраждането на предприятието"... Понеже тук (вместо да му благодарят за сторените добрини) се унищожавал бизнес, злепоставяло се доброто име на български фирми и се възпрепятствала дейността им чрез "необоснован политически натиск" и "негативни медийни кампании".


Голямото гадаене


Когато миналата седмица медиите гръмнаха с тази информация, започна голямото гадаене. Обещанието му се отнася само за изсветлената му напоследък собственост или и за онази, с която на книга няма "никаква връзка"? Ами "медиите" си – на кого ги оставя, кого ще хвалят сега, кого ще плюят? Освобождава ли се от "бизнесите" си или превърта едни пари, продавайки ги на себе си? Оттегля ли се наистина или пак минава изцяло на сянка? Или пък го оттеглят (защото с присъствието си вече пречи) с щедра многомилионна компенсация за съгласието и мълчанието?
Колкото и да продължи гадаенето, отговори на тези въпроси едва ли ще има. Да се научи някога истината е точно толкова вероятно, колкото е вероятно Комисията за защита на конкуренцията или пък ДАНС да кажат някога кой е истинският собственик на "Булгартабак".


Що е бизнес?


Да се губи енергия за подобно гадаене е донякъде безсмислено. Защото така има опасност мнозина да останат със заблудата, че Пеевски е жертва, че става дума за битка между някакви враждуващи бизнес кръгове, в която някой някого унищожава. И да пропуснат да забележат по-важното – моделът, който не зависи от това дали Пеевски е "на светло" или не и ще продължи да си действа с него или без него.


За да не стане това, е важно да се каже с какво всъщност се занимава той или който и да било друг на негово място. И да се разбере, че няма как да се оттеглиш от нещо, в което не си бил, няма как да спреш "да развиваш бизнес", ако не си го започвал.


Този въпрос вълнува мнозина в България, но си остава без отговор и до днес. Истинският бизнес, онзи, който движи и обогатява света, означава да инвестираш време, усилия, знания и пари (свои или назаем, който да върнеш с лихвите) изцяло на свой риск. Означава да си постоянно подложен на натиска на конкуренцията при еднакви за всички участници на пазара условия и правила и да устояваш на този натиск, като се обновяваш и развиваш. Този опит за дефиниция може да е непълен и не съвсем точен, но е достатъчен, за да стане ясно, че моделът, за който става дума, е нещо различно. При него всъщност инвестициите ги прави някой друг, друг плаща за евентуалните загуби, рискът е сведен до минимум, конкуренцията е елиминирана, "опраскана" или просто няма значение, защото правилата не са еднакви за всички.
Какво не е бизнес?


Да изкупуваш активи "на килограм" с парите на вложителите (включително и на държавата) в банка (или по-скоро – пирамида), създадена и предоставена ти на разположение по нечия политически овластена воля, която после по същата воля (и със съдействието на държавни институции) е фалирана, а сметката поемат всички данъкоплатци, не е бизнес.


В частност - да придобиеш по тази схема "медии", които после, вместо да информират и да печелят от това, лъжат безогледно, като хвалят тебе и покровителите ти и заливат с помия всички останали, не е медиен бизнес.


Не е бизнес, когато печелиш благодарение на незаслужени с нищо предимства, предоставени от политическите ти покровители чрез промяна на правилата на играта в твоя полза (включително като забраняват и разрешават бизнеси, свалят и вдигат данъци).


Да си имунизиран срещу всякакви проверки от страна на контролните и регулаторните институции на държавата, не е бизнес.


Да си политически абониран за държавни поръчки, не е бизнес.

Да го кажем по друг начин – всички тези занимания са бизнес (в истинския смисъл на думата) точно толкова, колкото "търговията" с влияние и контрабандата са търговия.


На родна почва този модел действа безпроблемно. Лишен от местните протекции обаче, той се проваля при опит да бъде приложен зад граница. Което обяснява неблагополучията на "Булгартабак" напоследък. Но и в този случай щетите ще бъдат поети от друг.


Кои са истинските жертви


В цялата история наистина има жертви, но Пеевски (и който и да било друг на негово място) не е сред тях. Именно олицетворяваният от него модел, а не някой друг, притежава всички властови инструменти за "политически натиск" и "негативни медийни кампании", с които наистина се "злепоставя доброто име и се възпрепятства дейността" на български фирми и се "унищожава бизнес". Списъкът на конкретните потърпевши със сигурност е много дълъг.


А освен това този модел опорочава цялата икономическа среда, като убива конкуренцията, отказва потенциални предприемачи и отблъсква инвеститори. Развращава политическата среда и подкопава институционалната структура на държавата. Покварява и обезсилва обществения организъм.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2157 Весело

  Тя,мама е виновна за бизнеса на Делян.

 2. 2 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Делян е ни повече ни по-малко от едно поставено лице.

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Кога Пеевски е правил бизнес, че да се оттегля от него........

  Никога,ама "Беше" един успял млад мъж......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Заглавието определя цялото съдържание и е много подходящо. Анализите на Ясен Бояджиев са много смислени.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3120 Весело

  Булгартабак след като се отказа от пазара в Руска Федерация и го предостави на Филип Морис сега се отказва и пазара в Ирак и Леванта! Пеевски къде е в тази схема?
  Всякакви съмнения ,че най-големите тютюневи компании са водещи във връзките с перачи на пари и контрабандисти ще да са случайни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Колко много хора фактически "работят" като коментатори :) ето в тази тема никой от 'постоянните' коментиращи не пише, защото няма Русия или Турция в заглавието. Kleta Majka Balgarja

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 572 Неутрално


  bg.wikipedia.org-"Бизнес е съвкупност от дейности с цел задоволяване на потребност.
  Етимологично думата е заета от английската дума business, което пък произлиза от being busy, означаващо да бъдеш зает".

  .......... so..........

 8. 8 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Кратко, точно и ясно - право куме во очи!
  Който има уши - ще чуе.

  Който няма - да чете "Уикенд и сие"...
  ПС: Ах, да, забравих - и да благодари на товариш Путин, които пак иска да ни "освободи" ...

 9. 9 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Че ,той е голям издател.Пик,Мик Блитц Пръц и Връц са все любими издания на българският народ..

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Неутрално

  Навремето като се правеше всичко за благото на Човека - знаехме - кой е Човекът ...сега като се говори за бизнеса - всички пак го знаем - за кого се отнася...

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Докато Прас беше добре със Цветанов - Боко играеше ролята на бутащ всички държавни пари в банката им.
  После човекът на Прас, назначен от Боко - Цацаров (в комбина с друг "светъл" гербер - Искров), събориха КТБ.
  В момента тече обезкостяване на банката.
  Това е "бизнесЪТ" на Прас.

 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#4] от "stedim":

  Ами това не са анализи, а констатации на очевадни факти. Разбира се това не ги прави по-малко смислени. Искам да кажа, че тези неща у нас се правят нахално открито и не трябва задълбочен анализ, за да ги видим....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  До коментар [#11] от "manu_chao":

  За Боко няма ни едно доказателство, че има нещо общо с КТБ, но за Костов има! И за дъщеря му, че е вземала десетки хиляди за "консултации"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Да ме извинява автора, но и на запад много private equity фирми и хедж фондове правят абсолютно същото и го наричат бизнес.

 15. 15 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 244 Неутрално

  А относно медиите, в България (почти) всички медии са на загуба. Не случайно медиите са собсвеност на олигарси или са близки до политически партии или разчитат на грантове. В България от медии отдавна не се печели. Така че всяка една медия на пазара се финансира от някой и представлява неговите интереси и съответно е зависима. Междудругото и на запад става вече така.

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Страхотен анализ! Прости истини. Като този, за когото се отнасят.

  И това ще мине.
 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  престани с глупостите.
  акмо имаш против нещо
  ходи се оплачи на василев.
  това не е държавния сектор.
  а колко взема румен овчаров в борда на лукойл.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  държава с непревзети институции щеше лесно да се справи с този сенчест проблем, но тук най-много цацаратурата да го препере и след това темида-на-повикване да му даде тапия "чист".

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  това, за което говори автора
  се нарича мафия. всички методи
  описани в статията са мафиотски.
  просто хората да прочетат характерните
  особености на мафията, като бизнес и организация.
  това със стабилността също.
  мафията прави рекет със същите заплахи:
  ако не ми даваш 30 процента от оборота няма да има стабилност в махалата и ти ще фалираш.
  така са започнали в Корлеоне.
  бойко борисов и мафиотите му приятели
  са стигнали до там само. 30-те години на 20ти век.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4452 Весело

  Айде сега ..Да се оттегля ..
  Толкова надежди възлагаха на него : мама му , Доган , Боко, библиотекарите - елита на ДС ,...
  а вие - да се оттегля..
  А е бил ченге - 1- 2 месеца , а дядо му - шумкар- генерал ...
  А вие , да атакувате честните бизнемени в ..България :))
  Ами на над 40 срещи - "образователни"" - е бил при Цв. - по време на министерстването му >>>
  Умно и наше е момчето ...))

  BIG AL
 21. 21 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":


  [quote#13:"lz2"]За Боко няма ни едно доказателство, че има нещо общо с КТБ, но за Костов има![/quote]

  Плоски герберски опорни точки, за хора с два пръста чело.
  Концентрацията на парите на държавните фирми в КТБ надмина 80% ПО ВРЕМЕТО на кабинета Борисов 1.
  В същото време "Костов е виновен" за КТБ, защото бил сложил ЛИЧНИТЕ си пари там.
  Това ли е проблема - личните влогове на семейство Костови, а не милиардите пари на данъкоплатците (държавните фирми, управлявани от Боко)?

  Формулата на КТБ - пари-медии-власт

  "Проблемът с концентрацията и избора на банки (КТБ е предпочитана още от времето на тройната коалиция) за тези пари стана ясен още в първата година от мандата на кабинета "Борисов" (края на 2009 и началото на 2010г.) и въпреки демонстираната готовност за промени, след това темата потъна в мъгла, а предложените правила от бившия финансов министър Симеон Дянков останаха пожелателни. Правителството на ГЕРБ не направи почти никакви промени, въпреки публичните признания на тогавашния премиер за опасната концентрация на пари само в една банка, но имаше пълен медиен комфорт от голяма глупа медии."

  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2013/05/22/2066671_nai-goliamata_koncentraciia_na_pari_na_durjavni_firmi/

 22. 22 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Като се говори за Пеевски, все по-често се сещам за Илия Павлов.....и той се отказваше от доста бизнеси,та си мисля да не би това съвпадение да има летален край,,,,,за кого ли?

 23. 23 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  По-точно едва ли може да се каже....ако трябва да се конкурира с други предприемачи отдавна да е фалирал....

 24. 24 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  пеевски е само върхът на айсберга , а под водата са истинските топ мафиоти, средкоито има и министри, магистати и всякакви такива..

 25. 25 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Съвсем скоро се очаква да се появи "Пеевски-2".
  Шоу мъст гоу он, нали така.
  Кражбите не могат да секнат ей така от въздуха.
  Всичко ще си продължи, но с някакво ново лице.

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Бизнесът е преди всичко - ДОВЕРИЕ. Изхождайки от това, какво доверие от тук нататък, може да има към пеевски?!? - Никакво!
  Въпросния е най обикновен параван и мошеник. А не може да бъде нареден до Големите спекуланти, защото му липсва интелект, култура, подход, ..., а все още мърда не защото е недосегаем, а защото на никого още не му е писнало чак толкова от този тъпак.
  (И си мисля, че на този ще му видят сметката не "неговите хора", а прецаканите от него хора. Рядко тъпо и агресивно парче)

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#23] от "pentuer":

  По-точно - нямаше да е започнал.

 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Допускам, че Пеевски иска гаранции за живота, здравето и имуществото си, след което ще се оттегли от публичния живот. Дотогава той ще държи в зависимост с компрометираща информация много хора на високи властови позиции, в т.ч. министър-председателя и гл. прокурор. Вероятно вече се обмисля възможността такива гаранции да му бъдат дадени или ... да бъдат отстранени хората, които се намират в зависимост от Пеевски.

 29. 29 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ако беше само Пеевски, с мед да го храниш.
  А то цялата ни държава е затънала в това блато. И навсякъде, ако не си с управляващите, седиш отвънка и подсмърчаш, докато не ти писне и не си биеш камшика, извън България! Това конкуренция, комисия за Защита на Конкуренцията, закон, право, са все мръсни думи в българският бизнес речник!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Всеки средно интелигентен българин отдавна се е сетил,че Пеевски няма мозък за такива сложни игри.Въпросът е кой е мозъка.Тези от библиотекарския,онзи от Сараите или някой още по-силен и още по-влиятелен,за когото, макар и пред очите ни,не се досещаме.

 31. 31 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 424 Весело

  Как не ви е срам бе?! Квадрата Капитал изгониха българсия Бил Гейтс и Стив Джобс в едно.

  ...
 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  .......Тези от библиотекарския,онзи от Сараите или някой още по-силен и още по-влиятелен,за когото, макар и пред очите ни,не се досещаме. ........
  еми схемата е следната:
  путин->любен гоцев->милен велчев->доган->пеевски

 33. 33 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Уникален екземпляр:Бизнесмен без бизнес биография.Следовател без нито едно дело.
  Типичен отпадъчен продукт на мисълта и практиката на ДС мафията.

 34. 34 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Споко!!Пеевският типаж ще остане на сцената.Защото и Манджуков е един Пеевски.И Ганчев е Пеевски.И Банев е Пеевски.И Иво Каменов е Пеевски.И Златев е Пеевски....И Домусчиев е Пеевски..Всички изтърсили се от вагината на ДС.
  Проблемът "Пеевски" е комплексен,както се казва...

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Любопитно

  Безпощадно и точно,кога обаче ще го чуем от някой от управляващото мнозинство? За самосезиране на цацаратура или друг контролен орган дори няма смисъл да мечтаем. Иначе за един премиер Пеевски си е "бизнесмен като всички останали" и т.н.

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#33:"aramissss"]Уникален екземпляр:Бизнесмен без бизнес биография.Следовател без нито едно дело.
  Типичен отпадъчен продукт на мисълта и практиката на ДС мафията.[/quote]

  Отпадъчен продукт не на мисълта, защото при него тя просто липсва, а на злоупотребата с храна.
  Иначе, смешника е типичен пример за "червен-бизнесмен"!?!

 37. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#35:"thepirineagle"]Иначе за един премиер Пеевски си е "бизнесмен като всички останали" и т.н.[/quote]

  Реално погледнато, този същия премиер, като "бизнесмен" е на същото ниво. Мошеничество и протекционизъм. Ако не беше подбутван от "правилните" за времето хора, едва ли щеше да е нещо повече от началник на пожарна или началник охрана на заведение или банка.

 38. 38 Профил на Делян
  Делян
  Рейтинг: 618 Неутрално

  След 10-20 години ще се смеем на това какви политици сме имали днес...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#3] от "sto67nes":

  Да, ама не.... Още е успял за себе си ......до доказване на противното /лишаване с присъда от собственоста/

 40. 40 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#38] от "Делян":

  Ако ги търпим толкова време, по-скоро ще плачем.

 41. 41 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пеевски е повече бизнес модел.Това е лицето на бизнеса в България.А,че самия той е противен е допълнителна харектеристика на типажа.Но такива са времената-на такъв народ,такива политици и... такива бизнесмени....

 42. 42 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Истината е, че никога, просто служи за прикритие.

 43. 43 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#13:"lz2"]За Боко няма ни едно доказателство, че има нещо общо с КТБ, но за Костов има! И за дъщеря му, че е вземала десетки хиляди за "консултации"! [/quote]

  Хайдеее, още един любител на Мирча Кришан и краставицата - в този случай вместо нея - кукурбитата - темата е я Радан, я Костов...

 44. 44 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#14:"redsky"]Да ме извинява автора, но и на запад много private equity фирми и хедж фондове правят абсолютно същото и го наричат бизнес. [/quote]

  Може ли малко по-точно да обясните как хедж фондовете правят точно същото, което прави Пеевски ?

 45. 45 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#38:"Делян"]След 10-20 години ще се смеем на това какви политици сме имали днес... [/quote]

  Ще е тъжен смях, тъжен...

 46. 46 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  За този ибрикчия не жаля.

 47. 47 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#38] от "Делян":

  Ами НЕ!
  Ще си скубем косите и плачем, че сме допуснали да имаме такива политици днес, защото и тогава ще сме пак на последното място в ЕВРОПА!

 48. 48 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, това, за което се говори в текста, повечето тук го знаят. Проблемът е, че не се вижда полезен ход. Ако изключим дежурните революционни призиви, разбира се.
  Тук искам да кажа и още нещо. В България има хиляди свестни предприемачи, които (въпреки всичко) се опитват да правят нормален бизнес, точно както авторът го е описал някъде в статията. И е коректно към тях това да бъде отбелязано!

  Who Is John Galt?
 49. 49 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Много хубаво го е написал автора. Но същото на 100% и за Прокопиев се отнася. Да ти подарят предприятия НЕ Е бизнес.
  Финансирането на медиите ти да зависи само и единствено от милионите на една фондация НЕ Е бизнес.

  Така че прав е автора, но и горното уточнение е коректно.

 50. 50 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Все пак, има следа, която води до Д. Пеевски. Той, като председател на СВРПИ може да отговори по какъв начин след неговото председателствуване изчезнаха големите фирми-разпространители на печатни издания. Следващият по веригата е този, който е изповядал сделките. Ако и двамата са забравили, кмета Тотев не може да не знае, кой е големият пловдивски тротоарен инвеститор. Ако и Тотев отговори с мълчание, остава единствен този, който стои над всички герберски кметове, човекът-мозък Цветан Цветанов.

 51. 51 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "А освен това този модел опорочава цялата икономическа среда, като убива конкуренцията, отказва потенциални предприемачи и отблъсква инвеститори. Развращава политическата среда и подкопава институционалната структура на държавата. Покварява и обезсилва обществения организъм."

  Нарича се "crony" капитализъм.
  На български - търговия с власт + шуро-баджанащина.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 52. 52 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Пеевски бизнес не е правил, но доста поразии в бизнеса направи. Поквари медийната среда, смачка и опраска доста сериозни бизнесмени, корумпира прокуратурата и съда...Окраде сума ти обществени поръчки, ошушка активите на КТБ, източи Булгартабак, завлече държавния резерв и разбира се, няколко банки. Тепърва попарата ще му сърбат ББР, Инвестбанк и ПИБ.

 53. 53 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#49:"shmatko"]Но същото на 100% и за Прокопиев се отнася. Да ти подарят предприятия НЕ Е бизнес.
  Финансирането на медиите ти да зависи само и единствено от милионите на една фондация НЕ Е бизнес. [/quote]

  Тук грешите - защото независимо какви са обвиненията срещу Прокопиев, факт е че той и екипът му създадоха най-качественото издание у нас - Капитал - което Пеевски и сие могат да достигнат само в сънищата си.

 54. 54 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#53] от "xhi13317223":

  Не говоря за качества, а за бизнес. НЕ Е бизнес медиите ти да зависят на 100% от парите на фондация Америка за България. Ако ги няма тези пари мислииш ли, че Капитал с тираж от 3000 бройки ще се самоиздържа, дори и ако включиш приходите от реклами? Или Дневник ще се самоиздържа от банерчетата по сайта?
  За това е обективно да се посочи и че бизнеса на Прокопиев НЕ Е бизнес.

 55. 55 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  винаги, без изключение съм казвал че Пеевски е служител - секретарка на господин Доган, избран е такъв убав за да ев забележителен и когато е необходимо да бъде ритнат и това да се забележи, тук в форума разбира се специалистите обясняват как Пеевски управлявал България и се кефят колко са умни

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 56. 56 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Няма олигарх, който да прави успешен бизнес, т.е предприемачество. Олигархът точи от държавата чрез политически връзки и държавни поръчки. А Пеевски просто няма качествата на предприемач.

 57. 57 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Авторът добре обяснява нещата, но какво от това? Нормалните хора знаят тези неща, останалите не ги интересува. Те вървят след комуноидо - гербъвата върхушка и безропотно гласуват за модела, който ги ограбва.

 58. 58 Профил на Евгения Петрова
  Евгения Петрова
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#38] от "Делян":

  Дай, Боже! Не вярвах, че ще доживея.

 59. 59 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#24] от "Катерина Стоева":

  Точно така ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 60. 60 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Бизнесмен да си купува шефско място в агенция за национална сигурност - има ли такъв аналог в света?

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10319 Неутрално

  Неговата мама ... е бизнесменката.

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  “Защото така има опасност мнозина да останат със заблудата, че Пеевски е жертва, че става дума за битка между някакви враждуващи бизнес кръгове, в която някой някого унищожава.”

  Съмнявам се нормален човек да храни илюзии по въпроса със заниманията на Пеевски.
  Единствените, които го тачат са гласоподавателите на ДПС и то, защото така им е обяснено. Ако им бъде обясмнено нещо друго, ще го приемат за враг, точно както се случи и с Местан!
  Такива като Борисов и Станишев го приемат от чист прагматизъм, като за Съселя със сигурност е имало и някакво отвращение, за разлика от Борисов, който така както и Пеевски преди Деди да бъде докаран от доган беше никой...

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на k_.ara
  k_.ara
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Пеевски не е бизнесмен. Той е олигарх. Колкото са следствени дела е водил като следовател, толкова са и бинесменските му. Лошо е, че и премиерът се опитва да внуши, едва ли не, че Пеевски и успешната му дейност са жертва на незаслужена, негативна, обществена кампания.

 64. 64 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 346 Весело

  http://www.dnevnik.bg/comix/147520/

  И аз не ща в канализацията. Ама ще трябва още доста да си хапна (и в двата смисъла), че да си заприличам с Делянчо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 65. 65 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Какъвто следовател такъв и бизнесмен.Уж беше голям следовател,после се разбра,че не бил работил нито по
  1/едно/дело.

 66. 66 Профил на Манолов
  Манолов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#52] от "lefkovitz":

  ++++


  [quote#52:"lefkovitz"]Пеевски бизнес не е правил, но доста поразии в бизнеса направи. Поквари медийната среда, смачка и опраска доста сериозни бизнесмени, корумпира прокуратурата и съда...Окраде сума ти обществени поръчки, ошушка активите на КТБ, източи Булгартабак, завлече държавния резерв и разбира се, няколко банки. Тепърва попарата ще му сърбат ББР, Инвестбанк и ПИБ.
  [/quote]


  Пеевски е като нелекувано венерическо заболяване за цялата страна - тепърва ще излизат последиците от сношението на институции, държавност и сенчест капитал...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 67. 67 Профил на k_.ara
  k_.ara
  Рейтинг: 236 Неутрално

  "Луд изяжда и сто зелника", но кога и кой ще потърси сметка на "по-лудите", които му разрешиха и разрешават? Засега мисията е невъзможна!

 68. 68 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 294 Разстроено

  До коментар [#14] от "redsky":

  "Да ме извинява автора ... "

  Той, авторът, няма да може да те извини, защото си имал двойка по граматика ...

 69. 69 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 501 Неутрално
 70. 70 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Много добро заглавие на добре аргументирана статия! Пеевски е по-скоро символ на този силно разпространен в страната ни тип "бизнесмени" , отколкото изключение. Такива "набоби" като него има поне още стотина.Той най се забелязва, защото е корпулентен и публично най-видим.

 71. 71 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Само да напомня, че точно партията на доган, в която членува и пеефски спря приватизацията на булгартабак, когато инвеститори (от ранга на Филип Морис, БАТ, Сокотаб, JAT) се състезаваха за холдинга. След това по ведоми причини Булгартабак попадна в никому неизвестни ръце срещу жълти стотинки. Основателни съмнения има, че собственици са хората зад пеевски.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 72. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Аз да питам - кога пишещия статията е правил бизнес, та така вещо коментира?

  Някога през живота си осигурявал ли е хляба на барем 5 човека?

  Нищо лично към него. Както и никакви симпатии към Пеевски. Просто ми е писнало от специалисти по всичко.

 73. 73 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Значи който има влог/депозит в КТБ е свързан с нея, а тиквенсон и цялото гербаво управление няма, след като по времето на първия кабинет почто всички пари на държавни компании и общини бяха набутани там няма нищо общо?
  И какво сте се разревали всички - вижте този има пари в КТБ а мълчите като мушнати гайди за обраните пари, които платихме и ще плащаме НИЕ?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 74. 74 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#53] от "xhi13317223":

  Без да коментирам качествата на "Капитал", би ли ни обяснил какъв точно бизнес модел е това? Как точно вестник с тираж няколко хиляди бройки се самоиздържа?

 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#73] от "serafin":

  Ми нали вашия гуру каза, че ако КТБ фалира щял да извади цялата истина на показ. Питай него що млъкна като .... , що питаш нас?

 76. 76 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "shmatko":

  Как не са Ви изтрили коментара

 77. 77 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 525 Любопитно

  Пеевски отказвал да участва занапред в български бизнес проекти, оттеглял се от бизнеса, ......нямало да купува "Химко", ........
  --------------------------------------
  Интересно как нито един журналист не се сети да пита как така Пеевски няма да купува Химко.
  Той спечели Химко на търг, организиран от ЧСИ(частен съдебен изпълнител).
  Т.е. внесъл е депозит 10%, отворено му е ценовото предложение и е обявен за купувач.
  По правилата на тези търгове в срок до 7 дни трябва или да плати предложената цена, или губи 10-те % депозит.
  Тъй като от момента, в които Пеевски обяви, че е спечелил търга за Химко мина доста повече от седмица, то, според правилата, той вече или трябва да е платил и да е собственик на Химко, или да не е платил, да е загубил депозита и да е "вън" от тази сделка.

 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  " Въпросът е кой е мозъка "


  Това не е един човек, а екип от икономисти, финансисти и юристи, които получават баснословни хонорари и работят за една мръсна клика, безусловно подчинена на Кремъл !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  до там я докарахме , че кражбите на белите якички се наричат бизнес

 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1092 Весело

  След като стана ясно , че парите на Пеевски не са от нито от Сащ нито от Турция, тогава от кого са ...другари?

 81. 81 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#2] от "seth":

  не е лице

  Birds of a feather flock together.
 82. 82 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  [quote#38:"Делян"]След 10-20 години ще се смеем на това какви политици сме имали днес... [/quote]

  Лекомислен е оптимизмът ти.

 83. 83 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До # 38 - след 20 години вероятно ще плачем (тези , които оцелеят) !

 84. 84 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Заглавието отговаря на всички потенциални въпроси
  Пеевски е набеден бизнесмен!

 85. 85 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 237 Неутрално
 86. 86 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Къде се е чуло и видяло прасе да прави гладна стачка?

  Ще продължава да яде, но ще го прави скришом!

 87. 87 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 250 Весело

  [quote#3:"sto67nes"]Никога,ама "Беше" един успял млад мъж......[/quote]

  Много точно такива "успели млади мъже" гушнаха букета и вече ги забравихме...

  майтапа
 88. 88 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#12:"Алф"]Искам да кажа, че тези неща у нас се правят нахално открито и не трябва задълбочен анализ, за да ги видим....[/quote]
  В същност е добре да бъдат казвани гласно, защото има все някаква вероятност да стигнат и до промитите от пееФските медии мозъци....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах