Ово е стандарт, или за заплатите на ВСС

Заседание на Висшия съдебен съвет

© Георги Кожухаров

Заседание на Висшия съдебен съветОколо 4000 лева основна заплата е бедняшка работа, а членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не бива да бъдат бедни. Това са, накратко казано, мотивите, с които миналата седмица правната комисия на Народното събрание гласува за увеличаване на заплатите на членовете на ВСС, като ги изравни с тези на тримата големи – председателите на върховните съдилища и главният прокурор. Разпоредбата бе предложена едновременно от две места – от Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт и от група народни представители на БСП, начело с Чавдар Георгиев, тя бе подкрепена и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и гласувана почти единодушно – със 14 гласа "за" и трима въздържали се, без нито един против.


Тази седмица се очаква законопроектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде гласуван на второ четене в парламента и, доколкото с него особено се бърза, веднага да бъде публикуван и да влезе в сила. Твърде е вероятно въпросният текст безпроблемно да мине в пленарна зала, въпреки че само преди два месеца управляващите от ГЕРБ и РБ поискаха незабавна оставка на ВСС. Но, когато става въпрос да се нахранят един друг, различните власти тайно се сношават, а управляващи и опозиция охотно се сдружават в едно и също монолитно единство.


Случката на пръв поглед изглежда дребна на фона на непрекъснатите скандали, които тресат държавата. Тя обаче не бива да бъде подминавана, не само заради съдържанието на конкретното предложение, но и заради наглата демонстрация на всепозволеност, при която едно управленско решение може да бъде поднесено с
обидни за публиката мотиви


Сега членовете на ВСС получават основна заплата, колкото върховни съдии или прокурори. Допълнително към нея им се начисляват класове (2% за всяка година прослужен стаж, но не повече от 40 % допълнително върху заплатата), пари за дрехи, осигуровки за сметка на държавата, ползват служебни автомобили, служебни телефони и куп други екстри. Според изчисление на "Правен свят" от декември 2012 г. брутните месечни заплати на ВСС са между 5100 и 6000 лв., от които около 1000 лв. за заседателни.


Проектът за промени в ЗСВ понечи да ореже парите им за заседателни, които те вземат за участие в комисиите на ВСС, щото все пак това им е работата, за която вземат и основната си заплата. И изведнъж от БСП и Ревизоро поотделно установиха, че членовете на ВСС били дискриминирани, защото не получавали толкова, колкото тримата големи, които също са членове на съвета - по право. С този колосален аргумент те откриха дискусията и предложиха законът да изравни заплатата на изборните членове на ВСС с тази на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор - 90 % от заплатата на председателя на Конституционния съд, чиято пък заплата е равна на средноаритметичното между възнагражденията на председателя на Народното събрание и на президента. Според наблюдатели така заплатите на членовете на съвета ще станат значително по-високи отпреди, защото върху новата по-голяма основна заплата ще се начисляват класове по същия ред до 40% отгоре.


И членовете на ВСС, също като тримата големи, са на върха на съдебната власт, еднакво я представляват, имат почти еднакви отговорности, следователно трябва да получават и еднакво възнаграждение, заявиха вносителите от БСП и Емил Димитров. А на възражението на съдия Капка Костова от ВКС, че има съществена разлика между това да си само член на ВСС или да упражняваш освен това и правомощията на главен прокурор или председател на върховен съд, Ревизоро извади най-тежкия държавнически аргумент :"Трябва ли членовете на ВСС утре да тръгнат на работа по бански и по джапанки?". Това очевидно натежа в спора.


Подобен


арогантен популизъм


се използва тогава, когато липсват каквито и да е смислени аргументи по същество. Да вдигнеш заплатите на членовете на ВСС заради опасенията, че утре те могат да тръгнат на работа по бански и джапанки от сиромашия, е все едно да назначиш Пеевски за шеф на ДАНС с аргумента, че държавата не разполага с друг толкова добър и почтен специалист да оглави националната сигурност.


Със сигурност поне някои народни представители знаят, че заплатата по трудов договор не се дава нито за представителност, нито за социална помощ по бедност. Заплатата по трудовото правоотношение е цената на труда, стойността на предоставената работна сила. "Срещу изразходваната от работника или служителя работна сила работодателят му дължи насрещна престация, която да възмезди изразходваната от него физическа и умствена енергия, съставляваща съдържанието на дължимия жив труд", пише в Коментара на Кодекса на труда на проф. Мръчков, проф. Средкова и проф. Атанас Василев. Принципът е валиден както за лекаря, учителя, стругаря, така и за членовете на ВСС, за всеки на трудов договор. Не за бански, джапанки, представителни, а за положения труд.


За работата на ВСС може много да се говори и е справедливо да се каже, че не е редно да се поставят под един знаменател всички членове на съвета. Но същественото в случая е, че няма никакви причини да се поставя знак за равенство между тях и тримата големи. Главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища са членове на ВСС по право, но освен това те оглавяват върховните съдебни институции, което е тяхната основна функция, отговорност и правомощия. Освен всичко друго, идеята да се мотивира увеличението на заплатите на ВСС с изравняване на статута им с тримата големи,


не намира опора в конституцията


Членовете на съвета не са магистрати, с избора им във ВСС те изгубват качеството на съдии, прокурори и следователи за времето на мандата им и се посвещават на административни функции – това се казва в Решение № 10 на КС от 2011 г. ВСС е конституционно създаден, специфичен колективен административен орган на съдебната власт, който пряко обслужва функционирането на съдебната система, а не я ръководи, каквато е например ролята на Министерския съвет в изпълнителната власт.


Така или иначе, да се търсят аргументи срещу тази профанация, която се разигра в правната комисия миналия четвъртък е даже обидно. Защото тя нито е случайна, нито е от незнание. Едва ли нормално мислещ човек ще повярва, че става дума за солова акция на Ревизоро или Чавдар Георгиев и компания, ако и останалите членове на правната комисия да се направиха на изненадани.


Това не е самоинициатива, това е офанзива


Въпросът е какви са мотивите и задкулисните договорки, които седят зад тази загриженост на Ревизоро и БСП. Едва ли са лични планове някой от тях да се уреди през следващите пет години за член на съвета, каквито предположения се срещат в някои форуми. Но знае ли човек.


По-скоро някой гледа на членовете на ВСС като на хора, което трябва да папкат и да слушкат, нахранени хора, лично предани. Мнозинството от сегашния мандат, както и от бъдещия. От години в съдебната система се формира една партийно-съдебна номенклатура, която просто сменя позициите в управлението на съдебната власт от мандат в мандат, но не излиза трайно оттам.


Да, високата заплата е средство срещу корупция, но само когато на съответните постове се назначават почтени професионалисти, доказано некорумпирани. Когато самата селекция е на хора със зависимости, високата заплата е единствено начин да се осигури лична преданост. Слушкане срещу папкане.


Повече от една трета от времето за дебата в правната комисия по проекта за промени в ЗСВ миналия четвъртък беше посветена именно на заплащането на членовете на ВСС. Тема, която е извън акцентите на проекта. Но за сметка на това оттам излязоха запомнящи се реплики като например тази на председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ): "Да не проявяваме сиромахомилство за най-представителния орган на съдебната система! Защо членовете на ВСС трябва да бъдат бедни?"


Ово е стандарт! – би казал сърбинът.


Господа Кирилов и Димитров-Ревизоро и всички останали могат, разбира се, да демонстрират щедрост и особена ревност към благополучието на когото решат, но само със своите лични пари. Няма пречка да облекат членовете на съвета с "Гучи" и "Армани", да им осигурят по един "Верту", луксозна козметика и парфюми, а при повече фантазия – и щатен маникюрист и коафьор във ВСС. Но за своя лична сметка. Когато разходват парите на данъкоплатеца, ще съобразяват понятието бедност с реалното състояние на учителите и лекарите (не, не е популизъм, просто е логичен отговор на техните аргументи).


А преди да съизмерват заплатите на ВСС с тази на президента и шефа на парламента, трябва да кажат ясно каква е тяхната оценка за този орган и за досегашната му работа. Защо веднъж му искат оставка, а после го награждават? Що се отнася до Чавдар Георгиев и останалите от БСП, техният електорат трябва да прецени дали това е обещаната социална политика на партията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За работата която вършат,и минималната работна заплата им е много!
  Ама лошо нема,на територия България е така!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А остъйти ги тез глупости бе, Лозан да каже ко пише у есемеса.

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Тези заплатки са джобните им бе хора....

 4. 4 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Че Ревизоро се правеше на нормален човек и той ли изтрещя.Не че хора от такъв ранг не се мусят на нещо по-малко от 50к.за някое наше момче да се уреди.Но все пак да им сипват по 6к за нищо не е правилно.

 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 718 Неутрално

  За лекарства да ги харчите!
  Срам ме е от вас, гниди такива.

 6. 6 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Гневно

  Не разбрах, защо се начислява "клас" на магистратите и то 2 %, а на другите държавни служители - не ?

 7. 7 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Не е проблема във високите заплати, халал да са им ако съдебната система работеше като швейцарски часовник, щяха да си изплатят заплатите неколкократно....ама не работи.
  Иначе другото е сиромахомилство някакво...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално
 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално


  " Защо веднъж му искат оставка, а после го награждават ? "


  Спомням си, че преди около 2 месеца, когато от НС поискаха оставка на ВСС имаше разнобой между ушатия и сикаджията, след което сикаджията се разпореди и всички си седнаха на за&ниците ... Впрочем, каквото и да реши НС или някой от министрите е временно явление, а последната дума има дон Боко !
  Някой да има делание да ме опровергае ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 803 Любопитно

  А какво значи това "заседателни" (пари - добавка към основната заплата)?

  Вредни? Затова, че трябва да работят със себеподобни?

 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално


  " делание "


  желание

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 447 Весело

  На тия трябва и отделно перо за СМС-и да им начислят.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 13 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Аз само като им видя физиономиите на половината от ВСС и като си помисля какви пари вземат и какво всъщност заслужават, доста се разстройвам. Ама то пък като се замисля да не са само те...

 14. 14 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Много ми хареса оная част в която се казва , че получават допълнително пари за това да си вършат основната дейност.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Горките! Сигурно се чудат къде да ги похарчат. Заедно с необявените "заплати" сигурно е голям зор.

  Вицът за сблъскалите се автомобили на инкасо и на КАТ, дето не могли да определят парите от чий точно автомобил са изпаднали, май се отнася и за тия ценни кадри.

  (настроение - отвратено-повръщащо)

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#2] от "testimone":

  " А остъити ги тез глупости бе, Лозанов да каже какво пише в есемеса ..."


  Есемеса го получи една банкянска мутра и мутрата да каже кой му го изпрати, а съдържанието стана известно на цяла България ! В случая Лозанов няма нищо общо, защото този есемес има заплашителен за него характер ... " всичко знам какви ги дъвчете във ВСС ... Внимавай ... "

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 244 Весело

  Поговорката е непълна. "Ово е стандарт,е.еш и връгаш!!!!! Както искате го разбираите.

 18. 18 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#16:"niksan1"]Есемеса го получи една банкянска мутра и мутрата да каже кой му го изпрати, а съдържанието стана известно на цяла България ! В случая Лозанов няма нищо общо, защото този есемес има заплашителен за него характер ... " всичко знам какви ги дъвчете във ВСС ... Внимавай ... " [/quote]

  Лозанов верно няма нищо общо, виж Лозан Панов е друга бира. Но... отдавна известно е "чукча не читател, чукча писател", не ли?

 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Който слушка ще папка. Щом пращаш есемеси и защитаваш определени зеленчуци, заслужаваш повишение на заплатата. Милицията и мафията се грижат за послушните, и наказват инакомислещите

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Срещу изразходваната от работника или служителя работна сила работодателят му дължи насрещна престация, която да възмезди изразходваната от него физическа и умствена енергия, съставляваща съдържанието на дължимия жив труд", пише в Коментара на Кодекса на труда на проф. Мръчков, проф. Средкова и проф. Атанас Василев.

  Именно! За усилията, които полагат членовете на ВСС да прикриват и смърцафърцват престъпленията, извършвани от законодателната и/или изпълнителната власт , и предложените заплати са си направо мизерни. А това, че тези пари излизат от нашите джобове и на практика си плащаме, за да ни крадат, лъжат, унижават и правят на маймуни, не е проблем нито на Ревизоро, нито на БСП, нито на ГЕРБ и вся остальная сволочь...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 21. 21 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Явно управляващите имат да запушват много усти и най-вече да си осигурят безпроблемно бъдеще/факт,че се включват и други цветове партии/.Съгласна съм с факта,че това се прави с нашите пари като данъ коплатци,но кой ни брои нас за някакъв фактор?!Държавата им е като бащиния и ползват целия и ресурс за собствени облаги и недосегаемост.Гледах напоследък няколко съ временни руски филми/без особена стойност/,но пък иначе добре обрисуват днешната картинка на живота там и сякаш виждам и преживявам живота си в родната ни среда -едно към едно.Боже,каква Европа,каква цивилизация и прогрес можем да очакваме от днешните ни политици и управляващи ,които са абсолютни алитерати, пръкнали се от тъй наречения мутренски барок!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "обидни за публиката мотиви ","арогантен популизъм "

  Те даже не ни броят и за публика.Един вид,нищо не можете да ни направите,каквото решим ,даже и против Конституцията,това ще е.

 23. 23 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 446 Разстроено

  До коментар [#1] от "Краде ми се мили мой!":

  Ако изходим от тази гледна точка, на някои от тях трябва да им взимат, а не плащат за щетите, които нанасят на цялото общество!

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#18] от "testimone":

  " ... чукча не читател, чукча писател ... "


  А ти като си читател, не разбра ли, че съм допуснал несъзнателно правописна грешка ? Дали си мислиш, че представа си нямам кой е Лозан Панов и чакам ти да ми овориш очите ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 601 Гневно
 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Но, когато става въпрос да се нахранят един друг, различните власти тайно се сношават, а управляващи и опозиция охотно се сдружават в едно и също монолитно единство."Те затова става думата.Ако бяхме просперираща страна с работеща в полза на този просперитет правосъдна система,никой нямаше да им гледа в канчето,но сега това,дразни.

 27. 27 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#24] от "niksan1":

  Несъзнателна грешка в мой цитат... Не знам, не знам кой какво чакал и кой какво чел, но е добре да си "овориш очите" овреме. Тъй мисля аз.

 28. 28 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ха, ха , яко злобеене в тази бездарна статия.

  Ако има партийна номенклатура в съдебната система, това е тази, която ДСБ и Кънев се опитват да създадат.

  Най-добрият начин за борба с корупцията са високите заплати. Колкото по-висока е заплатата, толкова по-трудно човек се корумпира.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 29. 29 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Някои хора когато разберат, че на други им увеличават заплатата, започват да се давят в собствената си пяна.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 30. 30 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 601 Любопитно

  До коментар [#28] от "Български патриот":

  Корумпираността е израз на моралното ниво и състояние и не се лекува със заплата.

  Например какво трябва да е нивото на заплата на организиращия обществена поръчка (с възможност да реши резултата) при условие, че участник е готов да даде 50 000 лв. рушвет за спечелването ѝ? А ако контролира 5 такива поръчки?

  Трябва ли тогава заплатата да е зависима не от работата, която се върши, а от корупционния натиск върху заеманата длъжност? Не е ли това всъщност легализирана корупция? За което и говори статията всъщност.

  @)----,--'--
 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1490 Гневно

  Не ми се коментира, а ми се повдига.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Гневно

  4 000 лева заплата, а решаваш, че пешеходецът е виновен за това, че моторист карал с 90 км/ч. и го убил на пешеходна пътека.
  ДЕВМ.

 33. 33 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Гневно

  за този случай мисля, че е подходящо и едно малко преиначено познато стихотворение - "патриот е, пари дава за наука за свобода, но не свойте пари братя, а парите на народа". и другия път пак им гласувайте

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Изключително безобразие

 35. 35 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 771 Любопитно

  ''Около 4000 лева брутна заплата е бедняшка работа''

  не че нещо, но доста популистки започва статията- 4К бруто са 2500 нето, колкото си докарва един барман в София с бакшишите

  иначе е ясно че чеп за зеле не става от тия

 36. 36 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#15] от "tily_lily":

  [quote#15:"tily_lily"]Горките! Сигурно се чудат къде да ги похарчат. Заедно с необявените "заплати" сигурно е голям зор[/quote]
  Сигурно заради това чудене сума ти магистрати бяха набутали милиони в КТБ за специална висока лихва.

 37. 37 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Заплатата да бъде обвързана с резултата и качеството.

 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1754 Гневно

  Видов ден иде.Всеки според '' заслугите '' нищо няма вечно.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 39. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Затова младите напускат България, защото няма оправяне с тези боклуци.

 40. 40 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Народа и да се скъса от работа все мизерства, а тези дето се правят че работят и от тях полза няма а по-скоро вредят на хора и държава, те не трябвало да бъдат бедни ! Ех Ревизоро и ти изтрещя тотално !Що за изрод трябва да си че да повишаваш заплати на нищоправници на които и народа и от Брюксел откак ги наблюдават само двойки им пишат за свършената работа ! Двойкаджиите само у нас ги поощряват ! Затова вместо държава имаме мутренска кочина !

 41. 41 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Понеже едни от най-тежките "наследства" на соца са уравниловката и сиромахомилството, разбирам повечето "коментатори" ... но ви гарантирам - времето, когато стругаря получаваше повече от "инженерчето", няма да се върне !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 42. 42 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  За БСП е ясно. Укрепват една от уродливите рожби на нефелната конституция. Със съществен принос за липса на правосъдие и анархия в съдебната система. Въпросният Ревизоро също е ясен - въжеиграч. А ГЕРБ, а реформаторите? И те ли така?

 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Комуноидо - гербъвата власт знае как да заплаща на обслужващите я институции. Между тях най- важна е съдебната, която осигурява безнаказаност за огромния грабеж по територията. Следват МВР и МО, които ги пазят от народната любов. Това е система въведена от Ленин, развита от ''развитото социалистическо'' общество и прктикувана умело днес. Що, да не? Нали работи?

 44. 44 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#41] от "роджър":

  "Най-тежкото наследство от соца"...е днешното положение. За някои е рай, за повечето - ад. Отвън изглежда като второто и даже бягащите от Азия не искат да дойдат.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 45. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#44] от "EURASIA":

  Сигурно ... и една от причините е УРАВНИЛОВКАТА - тя направи така, че труда на инженера да не се цени, а "стругарите" направиха, каквото само те могат ... и резултата е налице !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 46. 46 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Възпитано казано - за лекарства и/или подкуп на полицаи да ги дадат!

 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#41] от "роджър":

  и аз взимам сравнително голяма заплата, така че мнението ми не е породено от сиромахомилство, по-скоро е оценка на ефективността и вуздействието върху обществото като цяло на българската съдебна система

  Birds of a feather flock together.
 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  “Но, когато става въпрос да се нахранят един друг, различните власти тайно се сношават, а управляващи и опозиция охотно се сдружават в едно и също монолитно единство.”

  Голата истина!

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#7] от "moscowagent":

  Напълно подкрепям. Не е въпроса в заплатите на 20-на човека а в това което вършат и по-точно не вършат.
  И другото, като ще ги "стимулираме" с тези доста добри за страната доходи, да може лесно и бързо да ги гоним, когато не сме доволни.
  А така, хем с добри заплати, хем недосегаеми... има нещо сбъркано.

 50. 50 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#4:"dolna4erti4ka"]Че Ревизоро се правеше на нормален човек и той ли изтрещя.[/quote]
  Че Ревизоро е червен агент е ясно отдавна. 2013-та играеше предизборно за БСП и за награда го слошиха шеф в областна администрация Плевен.

 51. 51 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 379 Разстроено

  Това е само отделен епизод в сагата за делата, които се вършат с безскруполоност, наглост и безочие от онези, коит сме пратили в парламента, за да се грижат за благополучието на всички нас!!!Има още не дно и две подобни деяния, но тогава се случват събития, които ни разсейват - Сидеров нахлува някъде, балканджи Йово си тръгва от учебниците, робство или съжителство - и за подобни глупости тръгват протести, непокорство, бунт, а за това, че в същото време депутати, съдии и всичката сволоч, си вдигат заплати, теглят кредити за милиарди и прочие, минават незабелязано, но остават десетки години следа, по натам.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#13] от "zeo21369688":Аз само като им видя физиономиите на половината от ВСС

  Дааа... както казал Настрадин Ходжа: "с печата на мъдростта и справедливостта не са белязани"....

 53. 53 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 601 Любопитно

  [quote#35:"carmello"]4К бруто са 2500 нето[/quote]

  По-точно 3298.14 лв.

  @)----,--'--
 54. 54 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#28] от "Български патриот":Когато знае че ще бъде подведен под одговорност за корупция,тогава се корумпира по теудно.Кой да го осъди?Колегата му ли хаха..

 55. 55 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Неутрално
 56. 56 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#17:"Николов BVB"]Ово е стандарт,е.еш и връгаш[/quote]
  Няма лошо, само дето народа е от страната на булката...

 57. 57 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Що плюете тия от ВССто за заплатите?.Не виждате ли,че насила им ги дават?Току виж ,че някой член ВСС утре каже,че не иска такава яка заплата,защото осъзнава ,че заради мръсотиите които върши не заслужава и една стотинкая народна пара.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#28] от "Български патриот":

  Последно, Цветан Василев, председател на надзорния съвет на КТБ и с месечно възнаграждение над 100К, корумпиран ли или само некадърен?
  За Иван Искров е ясно - 47К месечно не спират корупцията - 22 млн. лв. са платени на консултант за нещо, дето всеки банкер трябва да може да "прочете" в Кредитния регистър.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#6] от "birnic":

  Прослужено време се начислява на всички, назначени по трудов договор или приравнен на него, включително и държавните служители. За това се бореха "великите" прост-съюзи по времето на Костов. Обаче, защото са много "умни", вкараха в Кодекса на труда, че процентът варира от 0.6% до 2% за всяка прослужена година с цел да рекетират работодателите. За да се съобразят с тия социални придобивки ( и шест брутни заплати при пенсиониране при 10 години стаж в фирмата преди пенсионирането), работодателите "пререгистрираха" фирмите и баш прост-съюзниците бяха изпосъкратени.
  Но съдиите и особенно народните избраници имат шороко тълкуване на заслугите - тия в парламента си бяха гласували 25% за научна степен и 50% за докторска, сякаш ще откриват нови закони. А съдиите отма си приеха двата процента, защото техния труд има особено голям принос за развитието на съдемната система. И то си е така - няма друга система, за която да се прави ежегоден, а понякога и на шест месеца, монитирингов доклад. Щом самата Европейска комисия се занимава директно с тях, значи са важни.

 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Шайка престъпници, в "ръцете" на които е законността и справедливостта! В Държавата на Мафията, "ово е стандарт". 😎

 61. 61 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Щом действащи съдии не се посвениха да се изкарат крайнонуждаещи се в община Приморско за да получат право да строят, какво си говорим? И да им утроят заплатите няма ли морал "пиши го бегал". Може и да звучи наивно, но все пак става въпрос за съдии, където морала трябва да е на почит.

 62. 62 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Според изчисление на "Правен свят" от декември 2012 г. брутните месечни заплати на ВСС са между 5100 и 6000 лв., от които около 1000 лв. за заседателни."
  Това е официален месечен доход, който се взема по ведомост. В публичниуя сектор има и по - високи доходи, пак официално и пак по ведомост. В същото време максималният осигурителен доход в БГ определен със закон е 2600лв. Всички лица от публичния сектор получаващи официално 2, 3 и n пъти повече, обаче се осигуряват на 2600лв. Това не е нищо друго освен източване на осигурителните фондове. За сметка на "простолюдието". По закон.

 63. 63 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма лошо, стига да вършат работа. Ама не вършат!

 64. 64 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Гневно

  Кой ги натресе тия хрантутници на държавата, т.е. на нас???
  Че сега и заплатите ще им увеличават...
  Гнус...
  Да ходят по бански и джапанки!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK