Обречената битка на властта

Обречената битка на властта

© Александър Иванов"Някои ми казват природа, други ме наричат майката Природа. Аз съм тук повече от 4.5 милиарда години. 22 300 пъти по-дълго от теб. Аз не се нуждая от хората. Но хората се нуждаят от мен."


Така започва един въздействащ клип посветен на Земята, който стана популярен преди няколко години. Въпреки, че се въртеше почти непрекъснато по CNN и премина през много други комуникационни канали, едва ли посланието му е достигнало до тези, които от наше име взимат големите решения как да се отнасяме с природата.


У нас властта по традиция взима решения
в ущърб на природата
и затова от десетилетия е в конфликт с тези, които искат да я пазят. Прокурорска проверка, декларация от известни спортисти, куп медийни публикации, това са само част от камъните, струпали се, в кратки срокове, в градинката на природозащитните организации.


Тази атака започна преди около месец с писмо от представители на дотогава неизвестни граждански сдружения от гр. Банско до премиера Борисов с искане "за спиране на обществените поръчки, обслужващи зелените олигархични кръгове". Това не е първият опит за дискредитиране на автентичния и активен граждански сектор , нито ще е последният. Защото, в България, хората, защитаващи правото си да дишат чист въздух, да пият чиста вода и да живеят (поне през част от времето си) сред чиста природа винаги са били в конфликт с властта.


Дългата поредица от битки между власт и природозащитници
започна още през 1988 г.


с борбата за чист въздух в гр. Русе и появата на "Екогласност". И след кратко прекъсване в началото на 90-те, (когато природата започна да се възстановява след спирането на комунистическата тежка промишленост) продължи отново с различни управляващи, но приблизително еднакви причини.


При министър Евдокия Манева основната причина беше политиката й "за изземване на излишни водни обеми от речните басейни" (т.нар. Генерални схеми). Например, прехвърлянето на води от Струма и Места към басейна на р. Марица или построяването на тунел под Шипка, през който да преминава част от Дунав. От осъществяването на тези планове гражданите и природата нямаха интерес. Интерес имаше т.нар. водна мафия, която живееше от тунели, диги, бетонирани речни корита и деривации. По-късно политиката по отношение на водите претърпя частична промяна и министерството се превърна в агенция по издаване на разрешителни за водоползване и изгребване на инертни материали от реките.


Благодарение на граждански натиск, Долорес Арсенова се отказа от "Генералните схеми" и насочи вниманието си към планините и Черноморието. По нейно време беше сключена концесията за Пирин. И бе заличен резерват "Блатно кокиче" в района на къмпинг "Корал". Няколко месеца по-късно община Царево продаде земята зад плажа за строителство на вилно селище.


С влизането ни в ЕС през 2007 година в България влязоха и европейските природозащитни правила. Поради строителния бум и нарасналите апетити на черноморнските кметове (напр., Петко Арнаудов, бивш кмет на Община Царево) най-видимата атака срещу природата беше опитът за ограничаване на "Натура 2000" и премахването на различни категории защитен статут от определени територии. Така започна застрояването на Камчийски пясъци; МОСВ не намери основания да започне процедура по възстановяване на резерват "Блатно кокиче" на Корал, защото (при положение, че блатните кокичета цъфтят през април) проверката през юни не намери нито едно; а цяла Странджа (временно) спря да бъде парк.


Поради тези и доста други причини протести се редяха един след друг, а кулминация им се състоя няколко години по-късно с блокирането на Орлов мост, под лозунга: "Долу Цеко от Алеко". Тогава, масовото възмущение на хората от посегателствата върху природата за кратко стъписа властта. Скоро обаче войната срещу природата се качи на по-високо държавно ниво.


Вицепремиерът Цветан Цветанов (вътрешен министър) и председателят на парламента Цецка Цачева се оказаха в челните редици на протест в полза на концесията на "Юлен" в Банско.


От тогава и до днес междуправителствената приемственост в желанието за унищожаване на българската природа има висша държавна подкрепа. Затова за проблемите по концесията в Пирин се грижи Министерският съвет, вместо отговарящият за това шеф на отдел в министерството на околната среда. А държавната позицията по темата ни бе съобщена не от министър Василева, а от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. По същата причина, с проверка на отдавна приключили (и многократно ревизирани и одитирани от различни институции) проекти се занимава не друг, а главният прокурор.


Не е случайно и това, че през последните години всички, които се интересуваха от съдбата на Витоша, Рила, Пирин или черноморското крайбрежие бяха наричани


зелени бригади, зелен октопод, екоталибани,
а напоследък се появи и особено нелепото зелени олигарси


Подчинените медии следват държавната политика. Което дава обяснение и за нарастващия интензитет на злонамерените публикации.


Днешното правителство прие за свои врагове същите хора, които правителството на Орешарски обяви за платени отвън агенти, соросоиди и метежници. Намират се обаче и разлики. През последните седмици станахме свидели на неуспешен, но доста добре организиран опит за подмяна. Целта беше защитниците на природата да бъдат опаковани като нейни рушители, а мястото им да се заеме от реалните врагове на природната среда. За това действие се намериха и изненадващи говорители като Найден Зеленогорски. Опитът за предефиниране на лошите в добри и обратно включваше и детинско отмъщение – съгласни сме да защитим три плажа, но и вие няма да ходите там, няма да опъвате палатки, както там, така и никъде другаде.


А още по-детинско е самото решение на държавата да качи войната срещу природата и природозащитниците на най-високо държавно равнище. Защото, ако при сблъсък с министър природозащитниците победят, ще бъде сменен само той. Но сега всяка "зелена" победа ще е победа над висшето държавно ръководство.


Превръщайки защитниците на природата в свои врагове


властта е обречена да загуби,
но е възможно и всички ние да загубим фатално


защото: "Аз съм тук от хилядолетия. Аз съм изхранвала видове по-велики от вашия и съм оставяла да умрат видове, по-велики от вашия... Как избираш да живееш всеки ден – дали ще ме зачиташ или не – няма голямо значение за мен. По един или друг начин, твоите действия ще предопределят твоята съдба, а не моята. Аз съм Природата, аз ще продължа напред. Аз съм подготвена да еволюирам. А ти?" се казва в края на клипа, за който стана дума в началото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Т.н. "зелени" ги измисли КГБ на времето, за да пречат на Западните правителства! И ги финансираха! То беше радост, когато "зелените" влязоха за първи път в Райхстага! Сега продължават в същия дух- пречат винаги, когато могат! Яростно пречат за втори лифт в Банско, където ще се отсекат стотина дървета, ама не им пека, че фирмите на царя и Доган секат милиони! Зелените и БХК са с явна противодържавна дейност, ама на Цацаратурата не и стиска дупето да започне проверка срещу тях и те си развяват кончето на воля!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Добре, че защитниците на природата понякога успяват да покажат колко безмозъчни са лакомите проекти на разни близки до властта "бизнесмени". Тъжното е, че доста българи нямат екологично съзнание и се ловят на приказките за "екоталибани" и "зелена олигархия".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  зелените рекетират защото имат какво да лапкат. Всякакви фондове са на разположение ако те вдигат шум. Повече шум, повече средства, и така докрая на света. Или по точно докато отидем обратно в пещерата и се бършем с листото

 4. 4 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До lz2: разбрахме, разбрахме. Хайде сега бухалката на рамо и обратно в дупката, от която си изпълзял

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Моля ти или смени дилъра, или иди да ти коригират терапията.
  Когато Rainbow warrior се сражаваше с нефтените платформи, беше основен положителен герой на соц-новините, срещу западните империалисти.

  Тая опорна точка издиша, особено когато имаш насреща си хора поживели и по Татово.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До bkstoja:ауууууууууу... Фондове и вредства за защита на природата... УЖАС!!!... Ми като ти е много зелено наоколо хайде за ръчичка с lz2 и да си гукате в пещерата колко са лоши природозащитниците

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  Миз Иванчева има само една фактическа грешка. Според зеления катехизис не се казва "известни спортисти", а "елитни проститутки".

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  У нас властта по традиция взима решения
  в ущърб на природата - Не само у нас,в много голяма част от държавите основни замърсителки.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  И преди казах ,че правителството може да падне от зелените. И това ще е най-доброто.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Нищо не ти пречи да протестираш срещу Доган или искаш друг да протестира , а ти да даваш тон?

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Долорес Арсенова - едно характерно за царското котило политици.

 12. 12 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 441 Неутрално

  всяка крайност е гнусна - вкл зелените талибани.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 13. 13 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  защитниците на грандомански проекти в национални паркове, черноморското крайбрежие, градски паркове са видимо стимулирани финансово от инвеститорите.То е грозна картинка министри да лъжат, че българските ски курорти могат при евентуално разрастване да станат конкурентни на алпийските.
  То Остап Ибрахимович Бендер отдавна го е изкомбинирал:
  Васьоки - световен център на шахмата!

 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Егоизмът и хищничеството са причина за заграбване на природата от предприемачи-капиталисти. Зелените природозащитници искат времето да спре и да се радват на природата. Но обществото все пак живее от данъците върху брутния вътрешен продукт. Така че е необходим компромис между двете тенденции.

 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "Подчинените медии следват държавната политика. Което дава обяснение и за нарастващия интензитет на злонамерените публикации.

  Днешното правителство прие за свои врагове същите хора, които правителството на Орешарски обяви за платени отвън агенти, соросоиди и метежници."

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]Нищо не ти пречи да протестираш срещу Доган или искаш друг да протестира , а ти да даваш тон?[/quote]
  Да ама аз не протестирам срещу втори лифт в Банско! въпросът ми беше:
  Защо тия екотерористи протестират срещу втори лифт в банско, а не протестират срещу поголовната сеч на царя и Доган?

  Ако не ти е ясен, виж някой третокласник по улицата да ти го прочете и обясни! Защото такъв едностранчив протест води до извода, че природата е последната грижа на талибаните! нещо друго им подхранва протестите! най-вероятно това "друго" е "зелено"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Аз съм на 33 и 33*22300 е 780 500 не 4,5 милиарда

 18. 18 Профил на chavdo
  chavdo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#17:"ubavia"]
  Аз съм на 33 и 33*22300 е 780 500 не 4,5 милиарда[/quote]
  Има се предвид човешката раса, за която се смята, че съществува от 200 000 години.

 19. 19 Профил на velislavelev
  velislavelev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много ми мило, когато някое 33-годишно се отъждествява с възрастта на Хомо Сапиенс....

 20. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Най-много ме учудва участието на Найден Зеленогорски в борбата срещу природата. Даже не отива на името му. А и не мислех, че е от онези, които приемат комисионни в името на изсичането на горите и бетонирането на плажовете.

  vesela
 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  Преди десетина години си говорих с двама американци на тема околна среда и как са се научили да я пазят. Единият беше от Бъфало и разказваше как когато бил дете боята на колите издържала 3 години. Толкова ужасен бил въздуха в града. Киселинните дъждове били правило. Другият добави шеговито: "Като започнаха да се появяват двуглави жаби във водоемите и се научихме!"... Попитах ги: "А, как допуснахте това?" Те вдигнаха рамене и единият измърмори: "Ами, не знаехме. Индустриализация."

 22. 22 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#19] от "velislavelev":

  Поне да ползва калкулатор му стига акъла, но дотам...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 23. 23 Профил на Galeto
  Galeto
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ne znam tozi tekst dali e korekten ot gledna tochka na politicheskite gaidove na organizaciqta, koqto go e syzdala, no ot nauchna gledna tochka e pulna glupost. "prirodata" ne e na 4.5 md godini, planetata e na tolkova, nastoqchtata sytema ot geologichna gledna tochka e na okolo 60ml, a ekologichnata veriga ne okolo 10k... znam che Dnevnik e silno pristrasten I v tova nqma nishto losho, ne e taina, no molq vi samo sa6tot nqkkvi libtards sa kazali neshto v youtube ne znachi che trqbva da go povtarqte.

 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Откак свят светува, битката с парите винаги е губена. Сега положението не е по-различно. Колко ефективна е "Еко" съпротивата се вижда - раят България е облагороден с бетон? Българите мърсят под прозорците си, вие искате да спасяват Пирин?!

 25. 25 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Мога ли,и въобще имам ли право да попитам аз кахърната авторка - има ли по-добър стопанин от концесионера,след като е написала и паролата Юлен?
  Защо не пишете за сатрапите на горите?Не е интересно или ще ви се стъжни?Или чисти и просто,медийните босове са забранили по разбираеми причини?

 26. 26 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Проблемът в България не са само алчни и безскруполни бизнесмени, каквито има навсякъде. Дори не са и корумпираните и също толкова безскруполни политици.
  Големият проблем е в болните глави на голяма част от населението.
  В нормалните страни като тръгнат да секът гори, да строят хотели сред природата или да павят други унищожителни и замърсяващи глупости, първите които се вдигат на масов и непреклонен протест са местните жители, тези които са директните потърпевши от разрушенията на природата. Така в Германия наскоро по подобни причини местните на два пъти отхвърлиха кандидатури за доманкинстване на олимпийските игри.
  В Бг загрижените за природа са, с известни светли изключения на местно ниво, само "еврогейската" буржоазия в София и някои по-големи градове, която е надминала житейската философия "ден да мине, самун да загине". Останалите виждат в европейските директиви за защита на околната среда само някаква пречеща ексцентрика, която е напълно несъвместима с местното балканско съзнание.
  Говорил съм си с хора от околността на Банско или от черноморието. За съжаление на повечето въобще не им пука за околната им среда, не им пука дори в каква обстановка живеят, каква вода пият или какъв възхух дишат, пука им единствено как биха могли да направят по някой лев допълнително. И са готови да плюят на цялата природа и да последват алчните и престъпни стремежи на всеки "бизнесмен" стига този да им разкаже, че от това се създавали работни места и пари за местните. На тези хора не им пука дори дали с действията си срещу природата не разрушават в средносрочен план основата на собственият си бизнес, защото повечето хора не обичат да почиват сред бетон и голи баири, (това е твърде сложна мисловна дейност), на тях им пука само да "вържат" сезона и годината.
  Това е тъжната реалност в България. И затова надеждата е освен в малцината "поевропейчени" в България, най-вече в това от ЕС още по-драстично да се засили контрола и в тази сфера и отвън да спасят природата на България. И разбира се да попревъзпитат местните примати, но това е много дългосрочна задача, докато има толкова народ въздишащ по "пушещите (и отровни) комини" едно време.

 27. 27 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  [quote#21:"puknatastotinka"]Преди десетина години си говорих с двама американци на тема околна среда и как са се научили да я пазят. [/quote]
  У наше село (намиращо се в Ню Ингланд), което с предградията надминава 3 милиона, въздухът е толкова чист и кристален, колкото съм виждал само на едно място на този свят - Беглика, Западните Родопи. Който от моите приятели и роднини да ми дойде на гости е направо шокиран от тази синева. Да не забравяме, че почти всички американци имат поне една кола, изчисленията са, че всеки ден по пътищата се движат поне 2 милиона частни автомобили, плюс комършъл камиони. Преди 2 години кметът на селото демонстративно се изкъпа в устието на реката(пресичаща по средата селото ни), която само до преди 15 години е била толкова замърсена, че на практика не е имало живот в нея. Винаги съм се възхищавал от държави като САЩ, Коста Рика, Австралия и Нова Зеландия, които знаят как да пазят природата си. Тук, в този форум съм многократно съм защитавал българските гори и плажове и съм се възмущавал от унищожителната политика на двете Тройни Усойници и Бочко Филията. Разбира се, отдалеч не може да се направи кой знае какво, затова адмирирам горещо действията на Зелените, които са единственият коректив на антибългарските мутри, управляващи България.

  Пазете се от доносника vesolr
 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#2:"stein"] Тъжното е, че доста българи нямат екологично съзнание и се ловят на приказките за "екоталибани" и "зелена олигархия".[/quote]

  Причината е, че доста българи са изостанали с милиони години в еволюцията си.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Не съм съгласен всичко да се хвърля като в циганска торба.
  Ако трябва да сменят ( по възможност без големи загуби) концесионера, но всеки който е ходил на ски в Алпите, без значение в коя от държавите, знае прекрасно какви мрежи от лифтове има и колко писти са само в един от курортите.
  Не говоря да се мерим с тях по ред причини, но и да стоим с един лифт не е нормално и това няма никаква връзка с въпросните кокичета и прочее.
  И другото внушение, че нашата държава се бори срещу природата, т.е. останалите са за, но ние сме против, също не е коректно.
  Дори и поради естественото разделение между отделните елементи на всяка държава, няма начин едни проекти да влизат в конфликт с екологията и затова има и такова министерство не само у нас.
  Но доскоро, ако не и до момента има несъгласни с ограниченията за въглеродните емисии по света и никой не ги е обявил за врагове на човечеството.
  А че за някои екологията е и доста добър бизнес...мисля че всички са съгласни.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Ми как няма? 99% от капитала е плод на незаконосъобразна експлоатация на природни ресурси. И само един процент от взломни кражби. От девелопмънт и иновации не знам да има, мутрите не разбират от такива неща. Но за водите на Струма и Места не съм съгласен. Малко са ни природните богатства и не можем да се отказваме от тях. Водите на Доспат и Места твърдо трябва да минават през Пловдив. Струма, когато му дойде времето.

 31. 31 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "У нас властта по традиция взема решения в ущърб на природата"
  Така е, защото хората на властта в България са природни недоразумения.

 32. 32 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Защитата на природата и културното наследство са две каузи , които винаги трябва да се подкрепят от гражданите със съвест и морал. Жалко, че се пропуснаха 15-тина години, в които нагли мутри, комунистическата номенклатура и алчни и прости собственици разсипаха за 70-80 г. напред едни от най-живописните и уникални места в цялата страна. А гласа на екозащитниците беше слаб и никой не го чу. Сега общественото мнение е много по-различно и в това са надеждите ни.

 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsvetko_51":

  ++++++++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#2] от "stein":

  "Тъжното е, че доста българи нямат екологично съзнание и се ловят на приказките за "екоталибани" и "зелена олигархия". "

  Това е абсолютно вярно. По-тъжното е, че в резултат на загубата на образованост огромна част от народа на България се е примирил. Примирил се е с пеев, с цеко, с корнелия, с р. овч., с цветанов, с цецка изобщо с всички, които сринаха България за последните 25 години.

 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 825 Неутрално

  На 1 април преди няколко години арестуваха крадеца Цонев (Николей Цолев крал от МО). Бях видимо щастлив, че са го прибрали, за съжаление обаче прокуратурата изкриви обвинението и съда го оправда. За мен Цонев винаги ще си остане крадец, независимо колко съдилища ще го оправдаят.

 36. 36 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  На местния матриял ще му напомня за Хаити - някога красива държава, сега е пустош. Не от земетресението, а от изсечените гори и унищожената природа, за което местните носят вината, защото се продадоха. Както тук са се продали герберите, още от царско време техните хора вилнеят по гори, паркове и плажове. Хак да му е на матряла, като станем европейското Хаити. Най-готиното тогава ще е, че местните селяци ще са изпили парите от "бизнесменстването" си и ще завещаят на децата си дългове, освен липсата на възпитание, и ще ги лишат от шанс. А лошото е, че хайванчетата ще плюят по "зелените талибани", за да си намерят външен виновник.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  "Как ми е вреден кислородът!
  Я ми пуснете изгорели газове!
  Изсечете дърветата, че ми крият дуварите!
  Постройте навсякъде фабрики и магазини!"
  /Хари Клин, гръцки хуморист, 1980-те/
  До коментар [#1] от "lz2":

 38. 38 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 663 Весело

  [quote#3:"bkstoja"]Или по точно докато отидем обратно в пещерата и се бършем с листото [/quote]
  Ако ти е по-удобно бърши се павета! Нещо пречи ли ти?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 39. 39 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#29:"tsvetko_51"] всеки който е ходил на ски в Алпите, без значение в коя от държавите, знае прекрасно какви мрежи от лифтове има и колко писти са само в един от курортите. [/quote]
  Не е нужно да ходиш в Алпите за да се провери надморската височина и горната граница на горския пояс. Предполагам, че ако на място се сравнят и инвестиционните намерения с плановете за управление ще се установят (сигурен съм) и пълните съответствия. В Пирин, така ли е?! Защо никой не говори за Пампорово? Там писти няма ли? Замислете се.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "virtual brain": ≪Днешното правителство прие за свои врагове същите хора, които правителството на Орешарски обяви за платени отвън агенти, соросоиди и метежници."≫

  Ами да, защото и тогава, и сега, и през зимата на 2013-та, все едни и същи протестиращи се моткат из улиците. С малки изключения, които можем да се направим, че не ги виждаме. Само че не става дума за това, дали са прави така наречените ЗЕЛЕНИ, или тези, които са срещу тях, защото не за това е борбата. Просто ДСБ и стоящите зад него Протестна мрежа и Гражданските квоти, както започнаха да се наричат официалните и неофициалните НПО-та, са в яростен поход да окупират завинаги властта и и да изхвърлят всички други партии извън нея на политическото бунище. Където всъщност и наистина им е мястото, но само ако първи преди тях там отидат ДСБ и ПМ.

  И така, прилагайки неполитически методи за постигане на политически цели, вече над три години ДСБ и неговите неполитически съюзници се опитват чрез протести и стачки на другите, те да успеят да свалят властта и тя да им падне в скута. Завинаги. Или поне за предвидимото бъдеще.

  Спомнете си от къде и от какво започнаха в края на 2012 и началото на 2013 година протестите. С няколко, сравнително не много на брой, надписани сметки за електрически ток. Спомнете си колко масови бяха през зимата на 2013-та протестите. И как плавно от надписаните сметки за ток целите на тогавашните протести еволюираха и стигнаха до искане за оставка на правителството, а след това – до искане във всички централни контролни органи и институции да се кооптират, с предложени от протестиращите кандидатури, чийто лидери се криеха в анонимността: Неясни личности със съмнителни качества и политически възгледи, идеи и симпатии. Нещо, което, ако беше успяло да се реализира, нямаше да има нищо общо с каквато и да било демокрация, тъй като би било успешно извършен пълзящ преврат от една анонимна тогава неполитическа сила. Която сега се идентифицира с ДСБ, Протестна мрежа и неофициални НПО-та, наричащи себе си ГРАЖДАНСКА КВОТА.

  От тогава до сега атаката на тази политизирана група, в която само ДСБ е законна политическа партия, имаща право на законна политическа дейност, не спира и е в основата на всички така наречени ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ, дори когато протестиращите са само от съда, само от полицията, само от здравната система и така нататък, което на практика показва, че протестите не са граждански, а се организират по отрасли, по институции или по някакъв друг обхват.

  Подобни са и протестите на Зелените и техните опоненти от страната на бизнеса. Вярно е, че бизнесът е готов да взриви планетата, само и само да си докара големи, поне 100%-тови печалби, които като обем стигат милиарди. Вярно е също така, че никой не може да докаже чистотата на средствата, на които съществуват Зеленита и на които те провеждат своите антиправителствени протести.

  Така че за сега няма начин човек, който не е част от системата, и то на сравнително високо място в нея, да знае кои са по-прави или по-неправи от спорещите Зелени и Зелени бизнесмени. Не само защото вероятно и двете страни в спора в нещо са прави, а в друго не, което хората от този форум в мнозинството си няма как да знаят, но и защото почти сигурно е, че и в този спор, както и при всички други от последните три години, пряко или косвено са намесени ДСБ и неговите неполитически политически съюзници от средите на ПМ и на НПО-тата.

  Така че тук ние имаме основно не компетентни коментари – на практика имаме политически коментари на неполитически (екологичен и битово-социален) проблем. Което изобщо не е интересно. И което няма никакъв реален смисъл.

 41. 41 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нашите зелени са като дини - отвънка зелени, отвътре червени, ама много червени, чак презрели...,
  Някакъв "зелен" обясняваше, че е против търговското споразумение между ЕС и САЩ, защото щяло да се отрази на доставките на газ от Русия към Европа, а това ще се отрази на чистотата на въздуха в Европа...
  РУСКИЙ ГАЗ - САМыЙ ЧИСТИЙ ВОЗДУХ В ЦЕЛОМ МИРЕ!!!

 42. 42 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#36] от "The_Curious":

  Кога Хаити е била красива държава?
  По времето то на Папа Док,
  или по времето на Бейби Док?
  Когато Тонтон Макути убиваха просто на улицата?
  Това ли е мечтата, дини зелени/червени

 43. 43 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 648 Весело

  Най-подходящото определение за еко-хипитата е "зелени еуглени", защото както обрисува интелектуалния им потенциал, така е и метафора за стадния принцип, любовта към слънцето, мекотелостта и т.н.

  Sic transit gloria mundi...
 44. 44 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Някой видя ли природозащитници в Долно Езерово?
  Ще видите нанайси.

 45. 45 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "virtual brain":
  Днешното правителство прие за свои врагове същите хора, които правителството на Орешарски обяви за платени отвън агенти, соросоиди и метежници."

  Не си изненадан нали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK