"Новата Лизистрата", или за един политически акт на жените, стар като света

Доналд Тръмп

© Mark Kauzlarich, Reuters

Доналд ТръмпТекстът е публикуван в портала "Култура"


Политиката днес е наситена с разочарования и крушения, затуй е напълно обяснимо, че в цял свят емоциите вземат връх. Още Сартр в един ранен свой текст определя емоцията като "трансформиране на света" – сиреч тя е онова, което извира от страха на хората с оглед на най-лошото, дето би могло да ги сполети.


Хората не са машини, у тях емоциите бликат, и все пак признавам, че наскоро прочетох в американските медии една новина, която буквално ме шашардиса. Става дума за следното: Чандлър и Блек Смит, семейство от Охайо с две дъщери, решили да преградят пътя на Доналд Тръмп към Белия Дом с повече от необичайна кампания, лансирана чрез създадения за целта сайт votetrumpgetdumped.com. А именно – "Ако гласуваш за Тръмп, отхвърлен си", което е призив към американските жени да не поддържат сексуални отношения (даже със съпрузите си!), щом те биха гласували за Доналд Тръмп, сиреч докато не преосмислят намеренията си.
"Тръмп е долен сексист, той третира жените, тоест 50,8 % от населението на САЩ, като обекти", настоява Чандлър Смит. Тя припомня, че след дебата през август 2015 г. между кандидатите на републиканците той си е позволил да напише в "Туитър" за журналистката Мегин Кели (водещата на дебата) следното: "Виждах как отвсякъде тя кървеше, от очите й се стичаше кръв, отвсякъде й течеше кръв", а още по-преди да отправя унизителни коментари към жените, наричайки ги "дебели свине, кучета, мърлячки и гадни животни".


Прелюбопитно е, че кампанията, подета от семейството от Охайо, стана хит в социалните мрежи, за нея заговориха дори най-големите медии в САЩ, а "Нешънъл Ривю" я оприличи – ни повече, ни по-малко – с "Лизистрата" на Аристофан.


Сравнението изисква пояснения. През 411 г. пр. Хр., тоест в разгара на Пелопонеската война, комедиографът Аристофан създава творба, посветена на жената, съумяла да спре войната между Атина и Спарта по хитроумен начин – чрез "сексуална стачка".


Лизистрата (буквално – "рушителката на войската"), твърдо решена да спре една безсмислена война, събира жени от цяла Гърция на площада пред Акропола. Там тя им предлага своя план: "додето мъжете не мирясат – жена да се не докосва до тях". След спорове жените се затварят на Акропола и устояват, докато мъжете не отстъпват, не сключват мир и едва тогава се прибират по домовете заедно с жените си.


Да де, ама животът не е комедия, предусещам усмивката на мнозина, които ще възприемат разказаното дотук като предпървоаприлски каламбур. Така е. Ала работата е там, че безсмъртната творба на Аристофан, макар и писана преди 2400 години, е дала в ръцете на жените едно наистина сериозно средство за политически натиск, каквото е "сексуалната стачка." Сам не повярвах на очите си, когато, докато търсех данни за "инициативата от Охайо", попаднах на зашеметяващи примери и то от последното десетилетие. За да не съм голословен, изброявам някои от тях в хронологичен порядък:


2003 г., Либерия: краят на гражданската война


Лейма Гбоуи, която оглавява "Масова акция на жените от Либерия за мир", събира хиляди мюсюлманки и християнки, за да се молят за мир и да участват в мирни протести срещу диктаторския режим на президента Чарлз Тейлър, потопил страната в кръв. Усилията им остават безуспешни. Тогава 39 годишната Лейма, майка на шест деца, призовава либерийските жени да се облекат в бяло и да преминат към "въздържание". Резултатът: избухват размирици, президентът Чарлз Тейлър е принуден да сдаде властта, а след преходния период начело на Либерия е избрана за първи път жена – Елън Джонсън-Сърлийф. През 2011 г. Лейма Гбоуи, заедно с Елън Джонсън Сърлийф, получават Нобелова награда за мир.


2006 г., Колумбия: войната на гангстерите


В град Перейра, където само за година са убити 480 души от улични банди, жените и любовниците на бандитите обявяват "сексуална стачка". Те държат да покажат, че престъплението не е "секси". Резултатът: противно на усмивките на скептиците, оръжията замлъкват. По данни на в. "Гардиън" до 2010 г. нивото на престъпността в града е спаднало с 26,5 %.


"Лизистрата" в Студентски театър, Варна

© Портал

"Лизистрата" в Студентски театър, Варна


2011 г., Белгия: опит за изход от осеммесечната политическа криза


Осем месеца след парламентарните избори през 2011 г. Белгия все още няма правителство. Съкрушена от това да вижда страната си в дълбока политическа криза, сенаторката Марлеен Темерман подема "инициативата на Лизистрата", призовавайки белгийските жени "да стачкуват сексуално", докато не бъде сформирано ново правителство. Резултатът: инициативата на сенаторката Темерман намира последователки, но не постига успех. Причините са най-различни, ала истината е, че каузата не предизвиква голям ентусиазъм. Както пише на Фейсбук страницата на сенаторката една млада белгийка: "Би трябвало наистина страната ми да е ръба на катастрофата или геноцида, за да реагирам по този начин".


2011 г., Филипините: краят на един седемдесетгодишен конфликт


В град Дадо бушува кървав конфликт, който в продължение на седемдесет години изправя едни срещу други членовете на местни фамилии и кланове. През 2011 г. жителките на Дадо решават да вземат нещата в свои ръце и "отказват" на мъжете си. Резултатът: след няколко седмична "сексуална стачка" Върховният комисариат за бежанците към ООН изпраща на място екип, който установява, че кръвопролитията в Дадо са окончателно преустановени.


Примерите изобщо не свършват дотук. "Примерът на Лизистрата" жъне успехи и неуспехи, но така или иначе през последните години сходни "сексуални стачки" избухват в Кения, Того, Южен Судан и другаде.


И ако сухата хронология ви е досадила, гледайте филма "Изворът на жените" (2011) на румънския режисьор Раду Михайлеану, завоювал престижни международни награди и заснет по действителен случай. В село в Северна Африка жените мъкнат вода от извор високо в планината – всеки ден, под палещите лъчи на слънцето, докато мъжете се излежават на сянка и играят карти. Изведнъж една другоселка, омъжена за местния учител, решава да промени нещата. Тя повтаря "жеста на Лизистрата" – никакви ласки за мъжете, докато не прокарат вода в селото. И скоро водата руква!


В живота, за разлика от киното, нещата обаче са винаги далеч по-трудно.


Предстои да видим дали набиращата сила "сексуална стачка" в САЩ ще разколебае привържениците на Доналд Тръмп.


Ако това се случи,


политиката ще е изправена пред "Нова Лизистрата" в измеренията на глобалния свят


Можем само да се питаме – дори с чувство за хумор – как ли това би могло да повлияе върху нашия свят, над който видимо витае безизходица.


И ако гражданите у нас, които декларират, че не участват в лъжата, а искат да противостоят на произвола и покварата (справка – манифестът "За Републиката"), пак не успеят, може би ще е ред на жените да опитат "по своя си начин". Току виж "опитът на Лизистрата", възникнал в съседство, ни помогне да прекратим някоя от безсмислено водените в България войни на всички срещу всеки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7502 Весело
 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2915 Любопитно

  ОК,жените са го измислили,
  но значи ли това,че мъжете
  не могат да го копират или се
  предполага,че на тях им е по
  малко акъла и повече хормона?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2983 Весело

  Понеже българският модел по принцип изопачава нещо, което е прилагано по света, едва ли може да се случи подобен начин на протест или налагане на принципи. Най много да се развие някоя забравена пазарна ниша. А и 8-ми март отмина, като празник за едни и отричан комунистически ден от други. Жени де!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Очаквах нещо по-сериозно. А то накрая "кой то не подкрепя манифеста на Републиката" жена му ще се "въздържа". И вероятно ще иде при Женята и Огнян

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#2] от "Амброзия(аман от профани)":
  Е, как да го копират?! За да стане номера се предполага властта да се държи от жените и пак жените да са сексуално по-зависимите - нито обществото ни е такова, нито физиологията. Иначе и поединично може да се лизистратства - ех, да имах ново палтенце, нямаше да ме боли ката вечер главата.

 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  антирекламата винаги има Обратен ефект

  Тръмп е следващият президент на УСА-та ,

  усофците го Харесват , избираем е

 7. 7 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  всъщност темата е много сериозна - примерът с желязната лейди е най.яркият, че жените са не само добри политици, но и по-добри от мъжете,и трябва да са много повече в политиката, дано начело на оон застане жена, но не путинофилката бокова , разбира се.

 8. 8 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Шансът на САЩ е в Тръмп, само той би могъл да се справи със заборчняването, задушаващо местната икономика. Няма да е лесно, защото връщането на производството в америка ще е съпътствано с проблема "високи производствени разходи" - надали американците биха се съгласили да работят за хиляда долара. Но Тръмп би могъл да направи първите стъпки в тази насока, касаещи преди всичко производства, свързани с нови технологии, все още неусвоени в други държави.

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2915 Любопитно

  [quote#7:"Катерина Стоева"]- примерът с желязната лейди е най.яркият, че жените са не само добри политици, .........
  [/quote]

  За г-жа Меркел ли иде реч,или Дилма Русеф може би?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 10. 10 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "Амброзия(аман от профани)":

  е баш тия двете са изключения, така е

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не знам защо авторът си мисли,че повечето хора постоянно живеят с мисълта за политиката и в кого ще е властта.Сигурно си мисли,че форумът на Дневник е представителна извадка на целият народ.С влизането в НАТО и ЕС националната ни сигурност е гарантирана както и принадлежността ни към европейската цивилизация,а не към северноазиатската.Във валутен борд сме така че партиите нямат големи възможности за маневриране и общо взето карат влака по един определен коловоз.Оттам нататък всичко е борба за власт,назначаване на"наши"хора във властови позиции и даване на обществените поръчки на близки до управляващите фирми.На хората им е писнало от политика и не им пука особено кой е на власт,защото наистина всички са маскари.Та безумни са призивите жените да обявят сексуална стачка заради някакъв политически манифест,за който 99.99 процента от тях не са и чували.

 12. 12 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  [quote#11:"mushashi"]Сигурно си мисли,че форумът на Дневник е представителна извадка на целият народ.[/quote]


  .......Да не введет вас жизнь мирская в заблуждение подобно тому, .............

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 13. 13 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Подкрепям Тръмп. Аборта е убийство.

 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  Прав сте, но издателите на Дневник участват в "борбата за власт,назначаване на"наши"хора във властови позиции и даване на обществените поръчки". Та е нормално да ни предлагат едни или други политически прожекти, които смятат, че ги устройват. Било манифести на професори, "нови десни проекти" или партии "антимафия, нияма лияво, нияма диясно". Които прожекти нищо няма да сменят в системата, а ще сменят облагодетелстваните от нея.
  Днешният опус на Тони Николов, когото чета с удоволствие, го приемам като една шега, доста остроумно и компететнтно написана.

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "Амброзия(аман от профани)":

  Не разбрах какво искате да ми кажете.

 16. 16 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#15:"mushashi"]Не разбрах какво искате да ми кажете.[/quote]


  не злоупотребявай с оптимизма

  мислиш ли ,че той самият знае какво е искал да каже ?

 17. 17 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тони нали знаеме, че Аристофан има и една друга пиеса написана за жените и не е много положителна.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Assemblywomen
  The women then institute a communist-like government in which the state feeds, houses, and generally takes care of every Athenian. They enforce an idea of equality by allowing each man to sleep with any woman, provided that he first sleeps with every woman in Athens who is uglier than the woman he wants.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Весело

  Човек трябва сериозно да се замисли какво прави с мъж склонен да гласува за Тръмп...

 19. 19 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "thepirineagle":

  Човек или жена

 20. 20 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ристьо":
  Де да беше така ама няма да се случи!
  Партията на републиканците има свои особенни закони които могат да се променят по всяко време на изборната кампания
  (както в случая с Тръмп) и изберат дори някой друг от партията който не е участвал в изборите но е в добри и послушни отношения с ръководството и. При това не се взема в предвид бота на народа и всичко за избирателите изглежда губене на време отивайки да гласуваш. Нещо като при социалиализма в Източна Европа и Куба единственното че тук ти се дава право да гласуваш но гласът ти не се признава ако партията не го признава
  Колкото и да е странно в случая тое вече факт и Луизиана която беше за Тръмп му беше отнета и дадена на Т.Крюз. Същото може да се получи и в други щати със Тръмп. Така беше на предишните избори за Президент където пак Луизиана беше дадена на Мит Ромни и той спечели но не успя на изборите срещу Обама.
  Този път обаче може да се случи нещо което не се случвало от избора на А. Линкълн. Народа предполага няма да се съгласи да бъде манипулиран от шепа дебеланковци които като спечелят следват интересите на друга шепа. Това е Америка днес.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4574 Весело

  До коментар [#8] от "faraon":

  Само наивник може да си помисли че "производството" е някакъв фактор в съвремената икономика.Тръмп не може да върне нищо в САЩ просто защото не може есента да е преди лятото или пролета след зимата.

  klimentm
 22. 22 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Ако отхвърлят Тръмп, очаквам сериозни проблеми с южните щати. Да не говорим че Тексас са вече в готовност.

  Попътен вятър в главите!
 23. 23 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "Олд Шетърхенд":

  И отново старата ръка ще троши бастуна в самотните вечери...

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1215 Весело

  Дядо ми казваше - внимавай с жените, връзват без въже (ударението беше на "ъ"!!

 25. 25 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Цялото кралско воинство и женска плът срещу Тръмп.Демокрация в действие?Тръмп така обърка изборната машина на Америка,че направо са като шашави.Такова чудо не беше се случвало никога.Ще бъде горещо политическо лято,а пък есента и военни деиствия.The best is yet to come.....

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1628 Весело

  Сега разбирам защо са дали право на глас на жените...

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  [quote#18:"thepirineagle"]какво прави с мъж склонен да гласува за Тръмп...[/quote]

  Ако съм женена за такъв, определено бих се замислила, дали трябва да деля постеля с човек, споделящ подобни "ценности", като на Тръмп.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Това е несериозно. Излиза, че политическите решения на мъжете им минават през онази работа. Явлението Тръмп не е толкова елементарно, за да го парираме с креватни приоми. Той предлага намаляване на данъците на всички, което е едно от най-важните му преимущества. Освен това обещава да върне производствата в САЩ, което ще реши проблема с безработицата. Не бива да се подценява противника, защото това води до огромни разочарования.

 29. 29 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ама че глупост, така написано звучи сякаш мъжете имат сексуални потребности, а жените само сексуални задължения. Един вид мъжете не могат да живеят без секс, докато жените могат, ама нали са добрички се съобразяват с мъжката природа))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  А истината е, че от една ефективна и продължителна сексуална стачка изперкват и двете страни, така че в конкретния случай най-много противничките на Тръмп, чиито партньори са му привърженици, да започнат да кръшкат с мъже, които са противници на Тръмп.

 30. 30 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "the only easy day was yesterday":

  Само че тогава Тръмп ще се кандидатира като независим и пак ще спечели, защото масите в САЩ съвсем ще се отвратят от тези машинации и дори само като наказателен вот едновременно и срещу републиканци, и срещу демократи, ще му дадат поне 35 щата.

 31. 31 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#8] от "faraon":

  Ако Тръмп само посмее да се намеси във високотехнологичните индустрии и да им казва - ти налево, ти надесно, ще му се наложи да бяга в Мексико през оградата

  Щатите не са колхоза. Иначе е много забавно как с две дипломатични приказки за кремълското джудже, Тръмп спечели симпатиите на русоробите.

  Persistence of Time
 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#21:"klimentm"]Само наивник може да си помисли че "производството" е някакъв фактор в съвремената икономика.[/quote]

  Щяхте да сте прав, ако само в щатите се правеше наука и се развиваха съвременни технологии. Работата е там, че отдавна не е така. Китай, Корея, Индия, Русия все повече развиват свои технологии и стават все по-независими от САЩ. Този процес напоследък се ускорява, но кой знае защо не се забелязва от "прозорливите мозъци".

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#32] от "faraon":

  Не съм казал че модерните технологии са приоритет само и единствено на САЩ,нито че наука има само там.
  Това което казвам е че парите търсят пътя на на най малкото съпротивление и когато го намерят се установяват там.В този смисъл производството следва същата логика,намира се там където му е най добре.Производството никога няма вече да се завърне в САЩ просто защотото самата икономическа структура на страната не се нуждае от него,нещо повече то би било обременително за нея.Не е по силите на никой най малко пък на Тръмп да стори нещо подобно.

  klimentm
 34. 34 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами в Германия може ли или там ще е расизъм ако откажат на новите германци?

 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  [quote#25:"pro_bono"]Тръмп така обърка изборната машина на Америка,че направо са като шашави[/quote]
  Това е истината. Мобилизират всякакви женоря домакини, за да агитират срещу него.

 36. 36 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Жени, ако искате нещо, затворете краката.

  Какво падение.

 37. 37 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Съмнявам се, че с намаляващо производство, разчитайки предимно на развитието на науката, технологиите и услугите, е възможно за продължителен период да се задържиш на върха. В даден момент конкуренцията все ще намери начин да произведе по-евтини и качествени наукоемки изделия, което ще доведе до намаляване на печалбите, съответно на доходите.

  Производственият опит все още съвсем не е за изхвърляне.

 38. 38 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  тъй наречената феминизация успя така да размъти мозъците на жените, че дори и позатлъстели и увиснали 45 годишни домакини са си въобразили, че могат да изнудват сексуално съпрузите си...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 39. 39 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Не знам какви книжки четет, но това, което казвате просто не е вярно.

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  За това събитие научих от Дневник. Хит няма как да е, защото хитът е нещо спонтанно. Срещу Тръмп се води голяма кампания, но тя не е спонтанна а организирана.
  Тръмп не само е приятел на американските жени. Тръмп е единствен приятел на американските жени. Всички останали кандидати са за глобализацията и служат на Мошетата- Месии, които чрез парите си управжняват задкулисно властта. Вижте какво се случва в Европа с правата и свободите на жените - бъркане по дупките на публични места, последвало от инструктажи как жените да се обличат и държат в обществото, да не пътуват сами, да не дразнят с поведението си, отделни за жени автобуси, отделни вагони, в бъдеще отделни женски паралелки в училище и пр. Направиха така, че жените да не могат да се хокажат на улицата. И това е само началото на ограничаването на женските права и свободи. Ако американските жени не изберат Тръмп това е бъдещето на американските жени. Не, че жените не го заслужават. Заслужават го, защото се разчекнаха от капризи и лиготии.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "Faihle": В България абортът е законно разрешен до 3 месец.Как е в сащ- лично мен не ме засяга....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Онзи ден гледах едни статистики, колкото повече жени се издигат на ръководни длъжности и участват в управлението, толкова всички останали показатели икономически и обществени, демографски забиват надолу. Ако Тръмп не стане президент, ще очакваме ислямът да постави жените на тяхното място. Няма друго социално и политическо движение, което да е нанесло по-големи вреди на западните общества от феминизма. Да дам само един пример. Такива закони са прокарали в полза на жените, че мъжете отказват да сключват граждански брак. Десетки милиони, стотици милиони мъже отказват. В Англия мюсюлманите издействат права за накакъв техен съд, където се сключват бракове и се развеждат хората. Масово християнски мъже започват да сключват бракове в този някакъв вид шериатски съд, защото при развода там мъжът не е третиран като трета ръка човек. Феминистките смачкаха мъжете. И те съответно няма да ги защитят от исляма. Но такъв е кръговратът на живота- когато искаш всичко, получаваш нищо.

 43. 43 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#41] от "Логика":

  Имам една позната, която преди 7-8 години беше направила аборт в 5 месец под натиска на приятеля си, който веднага след това скъса с нея. Но беше законно, регистрираха го където трябва, направи го който трябва, изобщо всичко в юридически план си беше ок. Така че това за 3 месец или е въведено скоро, или при нея е било записано лъжливо, че е била в 3 месец.

 44. 44 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#35] от "proza":

  Имаше една интересна статия в zerohedge.com, където в началото беше цитиран туит на Сноудън, който много ми хареса. Той гласи:

  "2016: a choice between Donald Trump and Goldman Sachs.", в превод: "2016: избор между Доналд Тръмп и Голдман Сакс."

  И статийката не е за изхвърляне, нищо, че е още от 27 февруари:
  zerohedge.com/print/525392

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 45. 45 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А жените подкрепящи Тръмп какво да правят? Между другото всички обвинения в сексизъм срещу Тръмп са изсмукани от пръстите - какво като е обидил грозната злобна лезбийка Рози ОДонъл? Не значи, че е обидил всички жени! Или пък тази измислица с кървенето от очите и носа, въобще нямаше предвид менструация, а и да е имал няма резон в контекста на това, което твърдеше (че е злобна въпросната и го напада, каква връзка има с мензис).

  Казвам следното като жена: Вижда ми се доста долно и изнуваческо жени да изнудват с онази си работа мъжете си, особено за политически решения. Не трябва ли дебат и доводи вместо 'няма да те е**', ми ако вземе да се огледа въпросният мъж и се намери някоя друга навита и му присветне, че е време да смени например? Що за глупости.

 46. 46 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#42:"gozambo"]Такива закони са прокарали в полза на жените, че мъжете отказват да сключват граждански брак. Десетки милиони, стотици милиони мъже отказват.[/quote]

  До коментар [#42] от "gozambo":

  Кои са тези закони?

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "skorpion1980": НАРЕДБА № 2 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 1990 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗКУСТВЕНО ПРЕКЪСВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ Издадена от Министерството на народното здраве и социалните грижи изм. ДВ. бр.89 от 31 Октомври 2000г.Чл. 7. Аборт по желание се извършва по искане на всяка бременна жена ако:
  1. срокът на бременността й е ДО 12 гестационни седмици/т.е. до 3 месеца- бел. е моя/;
  2. няма заболяване, при което прекъсването на бременността може да доведе до усложнения, заплашващи здравето и живота й, посочено в списъка по приложение № 1.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-552069119

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#38:"borko_to"]феминизация [/quote]

  До коментар [#38] от "borko_to":

  Какво е това 'феминизация'? Това медицинска диагноза на мъж без топки ли е?

 49. 49 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Весело

  М-дааа!
  Ще има: Физкултура, спорт, туризъм, онани@@м. Здрав и бодър организъм! Ма тези жени замислят ли се, че може да им хареса на мъжете да са без тях? То дащни каки валяло, а и съвременните ИМ ценности се доста попромениха.
  Та остарожно, та чак внимателно с ограниченията и глупостите, щото ще си търсите нови мъже!

 50. 50 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  От примерите, които дава авторът, спокойно може да се обобщи, че:
  1. въпросната тактика печели само при по-примитивни култури
  и
  2. печели, ако цели спиране на кървави борби, продължили известно време, когато няма явен победител и двете страни са в патова ситуация.

  Така че, най-правилното мнение в целия материал е това на младата белгийка: "Би трябвало наистина страната ми да е ръба на катастрофата или геноцида, за да реагирам по този начин".

  А ако това семейство вярва, че ще промени нещо, страхувам се, че ще бъде много разочаровано. Идеята е интересна, макар и мъртвородена. Което е обичайно за всички политкоретници...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 51. 51 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1654 Любопитно

  Тази глупост сериозно ли е написана? Хората вземат решения чрез оная си работа?! В Либерия избухвали размирици заради секса, а не заради социални причини? И авторът си вярва? Пее възторжени дитирамби за някакви откачалки?

 52. 52 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Между другото ако този призив даде някакви дори временни резултати, проститутките в САЩ доста ще си вдигнат оборота

 53. 53 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#52:"skorpion1980"]Между другото ако този призив даде някакви дори временни резултати, проститутките в САЩ доста ще си вдигнат оборота
  [/quote]

  До коментар [#52] от "skorpion1980":

  При което дилърите на наркотици ще вдигнат и те печалбата и оборота (защото проститутките са предимно наркозависими). А бе въобще ще настане една идилия!

 54. 54 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#51:"luda_krava"]Тази глупост сериозно ли е написана? [/quote]

  До коментар [#51] от "luda_krava":

  Цялата статия е със сексистки подтекст, само не знам кой трябва да е по засегнат - женит ли (че ни изкарват изнудвачки, които вместо да позлват аргументи разчитат на заплахи) или мъжете (че ги изкарват толкова безмозъчни и безволеви)...

 55. 55 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#42] от "gozambo":

  Да се управлява успешно е трудно. Повечето предприемачески усилия са провали. Просто мъжете сме по-безотговорни и склонни да поемаме риск и оттам идва илюзията, че сме по-успешни. Всеки дето ме познава би казал, че съм пълен капут, който отдавна трябва да е дал фира, но аз просто съм идиот с агресивен риск-профил. Повечето неща не ми се получават, но докато оцелявам и мога да опитвам пак, това не ми е проблем.

  Иначе модерните течения, че на някво място трябва непременно да турим жена, просто за да изглеждат некви глупави проценти добре на отчет са напълно неадекватни, но Мада Нейча е доста брутална кучка и знае как да регулира нещата

  Persistence of Time
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  ".......дали набиращата сила "сексуална стачка" в САЩ ще разколебае привържениците на Доналд Тръмп."
  Как можа да напишеш толкоз дълго четиво, за да покажеш, че не харесваш Тръмп. Знам че може да се окаже твой проблем и да ти спре грандовете. Но погледни откъм добрата страна, ако разпусне НАТО, напрежението в света ще спадне поне на половина. Сега буквално сме на ръба на ядрен апокалипсис. Недей да мислиш само за себе си, помисли и за планетата.

 57. 57 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#45] от "yoankata":
  А жените подкрепящи Тръмп какво да правят?
  =====================

  Явно се предполага да отвърнат по същия начин на удара, ако партньорите им не подкрепят Тръмп .

  А сега сериозно. Отвръщането на удара на простаци като гореописаното семейство ще е много по-силно, ако се приложи обратната тактика. Простаците знаят само "тоягата", а "морковът" е много по-силен като резултат. Ноо-о... ИЗИСКВА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ и ум, а ако се прибави и хумор, става непобедим. Е, и играта става къде-къде по-забавна, което си е чист бонус с дългосрочно въздействие...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 58. 58 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#56] от "Judjuk":

  След като се закълне, Тръмп отива да разпусне НАТО.

  После ще държи реч - дарагие мурзилки, победихме - аз съм мъпет на путлер

  Persistence of Time
 59. 59 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Авторът споменава Меган Кели и отношението на Тръмп към нея. Всъщност Кели сама си го изпроси с безогледната кампания, която започна срещу Тръмп, която няма нищо общо с професионалната журналистика. Аз съм против това, хората да се делят според пола си, а не според качествата си на човеци. Меган Кели служи на големите корпорации и естаблишмента, както и Хилъри Клинтон. Между двете няма никаква разлика. Има безброй жени в Америка, които са с класи над всички мъже и жени, кандидатстващи и кандидатсвали за номинацията на републиканци и демократи. За съжаление тях ги няма в светлината на прожекторите, а трябва да дъвчем само някакви подобия на нискоинтелигентни хора, които със своята алчност и арогантност отблъскват дори и техните собствени фенове. Затова са безмислени обвиненията в сексизъм, след като това е само подправката, която корпорациите изсипват върху истината, с цел да ни се подлюти езика.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 60. 60 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Между вещицата и Тръмп предпочитам....Тръмп !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 61. 61 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "Логика":

  Все ми е тази какво подкрепяш. Да си държат П****** и П******** в гащите като не искат деца.

 62. 62 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#59] от "GreenEyes":

  Точно така. И аз така мисля. Нали са еманципирани - добре. Нека бъде във всичко а не само избирателно.

 63. 63 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#60] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Аз повече се кефя на Килъри като политик. Като нищо би избомбила колхоза. Окумуш Женка, неслучайно русоробите я ненавиждат

  Persistence of Time
 64. 64 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#30] от "skorpion1980":
  Не познаваш Тръмп
  Той не гамлер и не обича да рискува.
  Ще му трябват билиони$ (милиарди) и сигурно трябва да продаде някой хотел

 65. 65 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#64] от "the only easy day was yesterday":

  Там е работата, че изобщо не би рискувал, а и няма да му трябват милиарди. И знаеш ли защо? Ами защото тях ги наляха в негова полза противниците му, мислейки си, че ги наливат в негова вреда. Просто антикампанията срещу него се оказа кампания в негова полза.

 66. 66 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#60] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  [quote#60:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Между вещицата и Тръмп предпочитам....Тръмп ! [/quote]

  Добре де! Тя вещица, а Тръмп - ангелче!
  Мен да питаш (какно е казал народът): хвани единия, удари другия!

  The best way out is always through Robert Frost
 67. 67 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#63] от "evlampi":

  Ако го казваш на шега те поздравявам за черния хумор, и аз съм му привърженик.
  Но ако го казваш наистина явно не си даваш сметка, че в деня, в който САЩ тръгне да гърми Русия, последната ще отвърне със същото и ще стане апокалипсис. Дори некадърната Хилъри е наясно, че днес има две държави, които американците не могат да нападнат без и те пострадат и това са Русия и Китай.
  Така че единственото, което ни остава да се надяваме, е никога да няма война между САЩ и Русия, защото ако се случи, да не дава Господ, тя ще бъде ядрена.

 68. 68 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  Най-новото изказване на Мит Ромни за Тръмп гласи:
  "Някои от неговите жени са чужденки. Това показва, че има работни места, нежелани от американки".

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#58] от "evlampi":
  "След като се закълне, Тръмп отива да разпусне НАТО."

  Тръмп няма да опре до вас, да му давате акъл. Освен това ще ви секне ентусиазма, като ви отреже от хранилката.

 70. 70 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#67] от "skorpion1980":

  Защо да я гърми, като колхозниците са изгърмяни в главата?

  Правиш им нефта стотинки и им гледаш сеира

  Persistence of Time
 71. 71 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#58] от "evlampi":
  До коментар [#63] от "evlampi":

  евлампи, не знам дали няма да те разочаровам, но за американските избиратели нито Русия, нито Путин представляват някаква особено важна тема и въобще не са им интересни.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 72. 72 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#69] от "Judjuk":

  Аз когато съм писал, че Тръмп ще е президент, на русоробите още не ви бяха спуснали опорните точки. Айде молим

  Persistence of Time
 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#72] от "evlampi":
  "Аз когато съм писал, че Тръмп ще е президент, на русоробите още не ви бяха спуснали опорните точки."

  Ако си се примирил, що се вълнуваш тогава? Успокой се.

 74. 74 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#71] от "Wagner":

  Така е, но щатите са прагматици, което означава шамари по кремълския хаяско, без значение Друмпф/Килъри

  Persistence of Time
 75. 75 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#73] от "Judjuk":

  Предсказал. Не приел. Има разлика

  Persistence of Time
 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Тръмп е финансист и е много напред в материята. Има идеи да понамали дълга, има идеи да върне производството обратно в Америка, има идеи да бие камшика на неверните съюзници от НАТО и да ги призове да бъдат по-малко социални, а повече военни. Не знам дали ще го изберат, но идеите му няма да могат лесно да се игнорират.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  [quote#76:"vxa15365434"]Не знам дали ще го изберат, но идеите му няма да могат лесно да се игнорират. [/quote]
  Във всяка идея на Тръмп както казват, тук в Америка, има element of truth.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4639 Неутрално

  До коментар [#68] от "Wagner":

  Като за Мит това е супер шега. Само да не го захапе Ивана, че ще има да плаща доста повече отколкото си мисли

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4639 Неутрално

  До коментар [#66] от "Realistka":

  Имате доста резон в случая, ще избираме от по-малкото зло, а не от по-добрия.

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4639 Весело

  До коментар [#41] от "Логика":

  Да си кажа откровено, и мен лично ми е все тая. Успех!
  Виж, за младите жени май е по-различно. И, малко по-сериозно, интересното е че в Амеика на 1920-30, когато абортът е бил забранен, жените са порицавани за извършването, но мъжете отговорни за бременността и организирали аборта са отивали в затвора. Интересно, нали?

 81. 81 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Никак няма да се учудя ако Ивана го захапе. Впрочем по време на кампанията през 2012 година бях много развеселен от една приказка по негов адрес, но не си спомням кой я беше пуснал в едно толк-шоу. Беше един не известен шоу-мастър. Мит Ромни (нали знаеш, че той е мормон) беше се изказал против гей-браковете с думите "Едно семейство се състои от мъж и жена". Оня майтапчия рече: "Това е голям прогрес в сравнение с дядо му, който е смятал, че едно семейство се състои от мъж и 6 жени".  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 82. 82 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  озадачаващ текст на Тони Николов, когото, както съм казвал и друг път, харесвам като текстописец.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4639 Неутрално

  До коментар [#81] от "Wagner":

  Е, според Мит, баща му не е протестирал и за 43% подоходно облагане, а при мормоните има и още минус 10% за църквата.

 84. 84 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много ми е жал за жените, които само по този начин могат да убедят някого в позицията си!

 85. 85 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#82] от "abdelhaqq":

  Тони е странен от известно време...

 86. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3093 Весело

  Според Алекса, сайтът на стиснатите баджаци е на 1 183 232-о място по посещаемост, докато дори един отчаян dnevnik.bg е цяла епоха напред - 12 445-и в глобалната класация. Откъде зашеметеният културтрегер Тони е гепил фалшивия си ентусиазъм, е необяснимо. От друга страна Тонито проявява ужасна дискриминация към останалите сексуалисти като не разбираме дали мъжките лизистрати също ще стискат бутове за партньорите си тръмписти или няма. Толкова откровена сексистка дискриминация към ЛГТБ и то от портал като "Култура" е не-до-пу-сти-ма. Ше ви спрат грантовете, да знаете.

 87. 87 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#18:"thepirineagle"]Човек трябва сериозно да се замисли какво да прави с мъж склонен да гласува за Тръмп...? [/quote]
  А какво да прави с жените склонни да "гласуват" за Тръмп или колко на брой са "умниците" в САЩ????

 88. 88 Профил на pitunder
  pitunder
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#38:"borko_to"]че дори и позатлъстели и увиснали 45 годишни домакини са си въобразили, че могат да изнудват сексуално съпрузите си... [/quote]

  Я у лево!
  45 годишните са си баш истинските жени, пък дори и да ти е съпруга!
  Пък ако не е, още повече!

 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#2] от "Амброзия(аман от профани)":


  [quote#2:"Амброзия(аман от профани)"]ОК,жените са го измислили,
  но значи ли това,че мъжете
  не могат да го копират или се
  предполага,че на тях им е по
  малко акъла и повече хормона?[/quote]

  В конкретния контекст и двете

  Иначе, ако говорим сериозно, май е доста трудно да се консолидира женския фронт за подобни каузи, все пак да не забравяме, че сериозна част и то от най-атрактивните в това отношение жени са в пряка финансова зависимост от власт и пари имащите мъже.

 90. 90 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  В този опит от иначе нелошите му компилации, г-н Тони Николов е забравил, че на древните елини (особено на влиятелните, от които зависи случването на жената), сексът със собствените им съпруги заема трето-четвърто по място значение в личните им дела. Така че да се прилага фиктивно действие от класиката към съвременността е неудачно.
  Онези жени, които харесват Тръмп ще продължат да си го харесват, просто защото няма да припознаят себе си в неговите определения.

  CONTADOR GRATUITO!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Абортът е форма на убийство - това е вярно. Всъщност тази гледна точка на кандидата на републиканците го поставя на много високо ниво от гледна точка на етиката. Мисля, че би могъл по-ефективно да си защити позицията като говори повече за превенция на нежеланата бременност и други действия в защита в жената като носителка на бъдещ живот (например подкрепа от страна на държавата при даване на детето за осиновяване и други такива, не съм запозната с американските закони в това отношение, но със сигурност би имало какво да се направи). Това, което той говори, няма връзка с религията, а е хуманна гледна точка, но може да намери подкрепа сред религиозните гласоподаватели - които са доста в Америка, тъй като, доколкото ми е известно, религите са против аборта. Всички други глупости, за които става дума в статията - за женски стачки и други, са глупости, и то големи. Що се отнася до това, кой е по-,по-,най- - има и умни и глупави жени, както и умни и глупави мъже, така всякакво разделение на мъже и жени по подобни критерии е безсмислено.

 93. 93 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Излиза , че жените гласуват с вагините си !

 94. 94 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  ++++Дебата по темата е интересен, но Вашата теза е достоверна и аргументирана. Една от основните движещи сили на глобализацията беше и е конкурентоспособността, респективно нормата на печалбата и пазарния дял. Реиндустриализацията и репатриране на производства, пък били те и високотехнологични по много причини е нереалистично.Много по-лесно се репатрира печалба.

 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#94] от "glaxo":

  Благодаря,без да съм специалист по икономика тези неща се виждат с просто око.За съжаление у нас продължава да битува една стара представа за икономиката останала от миналия век,именно глобализацията на световната икономика направи изостанали държави динамично развиващи се.

  klimentm
 96. 96 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ЛЪЖИТЕ ЗА ТРЪМП ПОВТАРЯНИ по гьобелски:

  1)"Тръмп е против имиграцията" - НЕ ! Тръмп е против НЕЛЕГАЛНАТА имиграция.
  2)"Тръмп е сексист"- това че е нападнал вербално някоя жена не го прави сексист. Напротив - третира ги като равни с мъжете които напада. Не веднъж е подчертавал че гледа на жените като равни !
  3) "Тръмп е против мюсулманите"- Пълна лъжа. Тръмп просто иска по пълна пеоверка на пристигащите мюсулмани.
  4) "Тръмп е расист"- Ха ха ха
  5) Ще се сетя и за други тиражирани лъжи.- Тия хора срам нямат ли бе?

  И това го казвам като човек който никога не бих гласувал или агитирал за Тръмп.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 97. 97 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Сводниците ще направят кинти,туй то.При тях стачки няма...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK