Трябва ли да се самовзривява либералната демокрация

В памет на жертвите

© Neil Hall, Reuters

В памет на жертвитеВсички бяхме потресени от атентатите в Брюксел, при които загинаха 55 души и над 100 бяха ранени. Това беше пореден удар в сърцето на Европейския съюз. Не само радикалните ислямисти от ИДИЛ, но и други сили в света, включително идеолозите на евразийството, а и десни европейски ксенофоби, мечтаят за края на обединена Европа, наричана от тях "гейропа". Говорят за нова световна война между различни цивилизации. Война срещу Европа наистина има. И това е всъщност войната срещу либералната демокрация.


Тази война се води с коварни средства, чрез всяване на страх, чрез дезинформация, медийно наливане на масло в огъня на конфликти вътре в съюза, подстрекаване към ограничаване на демокрацията в името на сигурността. Терорът е само видимото (и то в умишлено видимо, за да плаши) лице на тази подмолна война. Тя се води така, че да не бъде ясно нито къде точно е фронтовата линия, нито дори кой точно е врагът. Враговете на Европа са и някъде далеч от изток, и тук, между нас.


Но когато говорим за тероризъм, нека не забравяме, че той не се извършва само в Европа. При самоубийствения атентат край парка "Гулшан-е-Акбал" в Пакистан по време на католическия Великден загинаха над 70 души, предимно жени и деца. Над 300 бяха ранените. Жертвите на терористични атаки в Близкия Изток са много повече, отколкото в европейските страни. И тези жертви далеч не са само християни — напротив, най-често са мюсюлмани. Наскоро властите в Ирак обявиха, че жертвите от самоубийствения атентат на стадиона в Искандария са 41, а други 105 са били сериозно ранени. Такива атентати стават постоянно.
Тероризмът не е нещо ново


но, уви, заплахата от тероризъм в целия свят нараства. Защото от времето на неуспешния Барутен заговор за взривяване на английския парламент през 1605 г. до успешните атаки срещу кулите-близнаци на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и до ден днешен техническите средства, които терористите ползват за своите деяния стават все по-ефективни и лесно достъпни. Средствата за масово убиване на хора днес са несравними с мечовете и копията на кръстоносците и и религиозните войни в Европа. Несравними са дори с обикновения барут.


Но миналата седмица в "Панорама" Иван Кръстев спомена един интересен факт (ако не звучи цинично думата "интересен", когато говорим за тероризъм): през 70-те, когато действаха местни, европейски леви терористи като фракция "Червена армия", терористичните атаки в Европа са били много повече на брой, отколкото са сега. Тероризмът, политически или религиозно мотивираните убийства на невинни хора, не е нещо ново и не е нещо насочено само срещу Европа или само срещу либералната демокрация. Нито ислямистите са единствените терористи, макар и да са най-активните и жестоките в последните десетилетия. В Европа имаше и десни, "християнски" терористи, като Брейвик, който убил 77 невинни норвежци, или Караджич, който масово избиваше мирни мюсюлмани в Босна. Жертвите на десния бял атентатор Тимъти Маквей в Оклахома, в САЩ през 1995 г. бяха 169, включително 19 деца.


Така че война срещу Европейския съюз и либералната демокрация наистина се води, но


жертвите на тероризма извън Европа са много повече


а в Европа не всички терористични атаки са били мотивирани от ислямистка идеология.


Тероризмът е сериозен световен проблем. Но съвсем отделен е въпросът с потока бежанци към Европа, в следствие на терора на ИДИЛ или на Асад в Сирия, или от страни, където се води гражданска война, от провалени и разградени държави като Сомалия или Ирак. Бежанският поток не е пряко свързан с тероризма. Терористите на 11 септември 2001 г. не бяха нелегални бежанци от Близкия изток. Повечето от терористите в Париж и в Брюксел през последната година бяха, уви, граждани на Европа.


Бежанският поток предизвиква оправдана тревога на Стария континент


защото той се влива в друг поток — на икономическата имиграция от бедни към богати държави по света, за да се превърне в опасно прииждаща към Европа река. Но проблемът с миграцията е световен. И той е икономически проблем, а не е някаква културно-религиозна война срещу Европа. Никой не бяга в страни, които мрази и смята за вражески. Има икономическа миграция и от България към Германия, Англия, или САЩ. Тя няма никаква идеологическа мотивация.


Миграцията безспорно създава сериозни проблеми. Но тревожен е и един друг проблем. Повечето от белгийските и френските терористи са родени в тези страни. Това показва, че има някакъв сериозен дефект в политиката на мултикултурализъм в Европа (проблемът изобщо не е такъв в САЩ), има проблем с политиката на отворената за всички имигранти социална европейска държава. Очевидно се е провалил, не е бил направен по правилен начин опитът за интеграция на хора, идващи от неевропейски страни, дори когато те са вече второ поколение европейски граждани. Европа има какво да научи от Америка по отношение на имигрантите.


Но където има гета на етническа или религиозна основа, с масова безработица, и то сред младежите, там много по-лесно проникват радикални идеологии като тази на ИДИЛ.


Трябва, разбира се, да се прави ясно разграничение между ислям и радикален,терористичен ислямизъм. Повече мирни мюсюлмани стават жертва на тероризма по света, отколкото християни. И повечето мюсюлмани са мирни. Но слабата интеграция и гетоизацията създават условия за радикализиране. И у нас радикалния ислям (макар и в несравнимо по-малка степен) намира най-добра почва в гетото, където живее неинтегрирано и безработно малцинство.


Европа трябва да се обедини, за да се бори по-ефективно с тероризма


Трябва да имаме общо разузнаване, сили на реда, обща отбрана. Съюзът трябва по-добре да пази общата си външна граница, вместо да се връща към старата континентална разпокъсаност с вътрешни граници. Разединена Европа ще бъде по-слаба. Западът трябва с обши усилия да работи за ликвидиране на "Ислямска държава" и спиране на войната в Сирия. Това ще намали и имигрантския поток.


Наистина Европа трябва да се обедини още повече, за да се отбранява по-добре. Но доброто пазене на границите и регистрирането на бежанците само ще намали временно, ще ограничи, но няма да спре миграцията. Докато има рязка разлика между много бедни и много богати страни в глобалния свят, ще продължава преселението на маси от хора от по-бедни към по-богати страни. Граничните ограждения са временна и половинчата мярка за сигурност. Независимо от мерките за сигурност, заплахата от тероризъм ще бъде по-голяма там, където има по-слаба интеграция вътре в едно общество, или когато в световен мащаб има пропаст между много бедни и много богати страни.


Европа трябва да се обедини още повече не само за да се пази по-добре от терористите. Тя трябва да се обедини и за да пази по-добре либералната демокрация. Именно с либералната демокрация, наричана от враговете й "либерастията" или "толерастията", воюват и ИДИЛ, и редица други, от Путинова Русия да популистите европофоби в отделни държави на самата Европа. Именно заради либералната демокрация Европа е най-богатото и най-привлекателно за живеене място на света.


Дяснопопулистка идея, че либералната демокрация е твърде слаба


и трябва да бъде заменена с някаква секюритокрация от путински тип, както и виждането на ИДИЛ за Европа като бойно поле в световна религиозна война, са еднакво враждебни на либералната демокрация. Крайно десните ксенофоби всъщност помагат на ИДИЛ. Трябва ли европейската либерална демокрация да се самовзриви в името на сигурността? Можем да се спасим от новото средновековие като издигаме средновековни крепостни стени и се върнем от отвореното демократично общество към ново затворено общество?


Истинската демокрацията е власт на закона. Ако всички са равни пред закона и законите стриктно се спазват, без бюрократични спънки, ако се преодолее растящата пропаст между много бедни и много богати, която създава гета от неинтегрирани групи от хора в големите градове, или непоносими за живеене места в света, западната демокрация ще бъде достатъчно силна. И няма да има нужда да се самовзривява в името на сигурността. Паниката е лош съветник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Всички бяхме потресени от атентатите в Брюксел"
  Аз не.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  То това и е хубавото на демокрацията,че може да се променя без да се унищожава всичко и да се прави наново.

 3. 3 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 471 Разстроено

  Не бъркайте демокрацията със свободията! Някои забравиха, че демокрацията е първо отговорност, след това свобода! От там идва целия проблем.

 4. 4 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "в Пакистан по време на католическия Великден загинаха над 70 души,"

  Такива работи там стават всеки ден. Това им е стил на живот, ежедневие. Културна особеност. Не помня някой да се е впечатлил особено.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 5. 5 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Паниката не е съветник, а страхът още повече! Когато ирационалното се превърне във водещ мотив при всички действия можем да се готвим за нов Фюрер/Дуче/Сталин. А демокрацията си е чисто европейско изобретение доразвито в САЩ и да го предлагаме като универсална рецепта е малко самонадеяно-един вид само ние, европейците знаем кое-как е в този живот...

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Забележителен момент. Левчев обръща палачинката. Процеса е ясен. Докато беше спокойно в Брюксел се подигравахте на всички страхове на хората. А сега , богато напазарували имоти и постове в Брюксел , всеки либерално мислещ ще гледа да се освободи на по- ниска цена и да бяга. Преди се натискаха първо за работните места на комисията в Брюксел и се подиграваха на отиващите в Страсбург и Люксембург, а сега на никой не му се стои в Брюксел и ще гледат тихо да се измъкват от блатото, което създадоха.

 7. 7 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Тя се води така, че да не бъде ясно нито къде точно е фронтовата линия, нито дори кой точно е врагът. Враговете на Европа са и някъде далеч от изток, и тук, между нас."

  Врагът е ясен-неизбрани от никой евробюрократи, които решиха да ми казват колко вода да имало в казанчето и колко криви да били краставиците! Ай сиктир бе!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 8. 8 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "терористичните атаки в Европа са били много повече на брой, отколкото са сега."

  Но това не бяха същите терорости. Те се обаждаха за поставна бомба и като правило не убиваха цивилни граждани. Най-много някой управник. Сега се убива наред и на никой не му и минава през ума да се обади и да каже за поставена бомба.
  Терористите преди бяха мекушави и нямаха и намерение да убиват заложници. Докато сега на никой не му пука.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 9. 9 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 512 Гневно

  На "мирни мюсюлмани в Европа ", казано по адрес на Косово, спрях да чета.

 10. 10 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Докато Западът си мисли че трябва да е по-толерантен към фанатизирани ислямисти, фанатизираните ислямисти взривяват летища.

 11. 11 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 508 Неутрално

  да се хванат за ръчички и да вървят на .......... си , най напред двамата бушовци и обонгото, след тях меркел, оланд, и еврогейските началници както им казва нашия......

 12. 12 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "В Европа имаше и десни, "християнски" терористи, като Брейвик, който убил 77 невинни норвежци, или Караджич, който масово избиваше мирни мюсюлмани в Босна."

  Това си бяха убийства при самозащита.Това първо.
  Второ, няма невинни граждани-щом подкрепят управниците си-значи носят съответния дял вина.
  Мюсюлманите в босна и Норвегия са завоеватели, но оръжието им не е огнестрелно, а ползват пишките си.Резултата е същия.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Вавилонската кула (мултикултуразлизЪма) се руши пред очите ни.
  Но няма как да е другояче. Срещу Природата не се рита.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#4] от "toyaga":

  Мда, господина иска да каже да сме спокойни, след като в мерилото на демокрацията, мултикултуризма и религиозната толерантност Пакистан стават атентати, защо да не стават и при нас. Въпросът за това кой стои зад атентатите и това че онези там и тези тук са същите някак си се подминава. Не знам откъде се извъдиха толкова защитници на тероризма. Това така отвътре ли им идва, някак си престирано ли е. Не знам. Само ми е странно, някак си.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7891 Неутрално

  Аз да напомня – първите, нахлули в Германия по европейските магистрали не бяха сирийци, нито дори негри, афганистанци или пакистанци. Първите колони бяха от косовски албанци…
  А сега – с нахлуването на пришълците – ислямизмът заема здрави позиции в целия континент…
  ...и няма никакъв смисъл да ни напомня Левчèв за Гай Фокс от 1605 г.....

  [email protected]
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 878 Любопитно

  няма друга демокрация ,освен либералната демокрация ,и всякакви опити /особенно в посткомунистическите държави /да се върне времето назад ,към едни реакционни тоталитарни режими и общества са обречени на неуспех ,така че антиевропейската истерия която се вихри в днешните български медии е наистина жалка

 17. 17 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 508 Неутрално

  това е резултата от цветните или пролетните революции на америката, това е и резултата от - елате, добре сте дошли , криворазбраната толерастия и мултикултуризма...

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Западът трябва с обши усилия да работи за ликвидиране на "Ислямска държава" и спиране на войната в Сирия.
  ==================================
  Точно обратното, тригодишното присъствие на Запада (разбирай САЩ) не доведе до реални резултати в сирийския конфликт. Напротив, намеси се и Изтока (разбирай Турция и Саудитска Арабия) със собствени политически цели, прикрити зад "борба с тероризма" и използващи американска и западна логистика и американска политическа и икономическа подкрепа. Саудитите и турците според Левчев младши и те ли са за "западната либерална демокрация"? Или за "обединението на Европа"?

 19. 19 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Европа трябва да се обедини, за да се бори по-ефективно с тероризма"

  Аа бе да! И да станем една държава-Европейски съединени щати?
  Айде няма нужда!

  "Трябва да имаме общо разузнаване, сили на реда, обща отбрана."

  Айде няма нужда!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7891 Неутрално

  Според Аристотел, при демокрацията хората имат равни права.
  И никой не може да бъде по-нисш от другите.
  Дори най-бедният гражданин трябва да има поне трима роби…

  [email protected]
 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Между свобода и свободия има огромна разлика. За съжаление у нас царува второто , защото така пожелаха и го направиха другарите, които смениха властта през ноември 1989 г. Циганските гета са извор на престъпници, наркомани , вече и на потенциални джихадисти.

 22. 22 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "жертвите на тероризма извън Европа са много повече"
  Ето я поредната манипулация!! След като извън Европа мрат много повече хора, то тогава какво се притиснила Европа?Европейците трябва да знаят, че бомбата може да ги застигне всеки ден и да не правят трагедии толкова много.Освен това, борбата срещу тероризма е безполезна, защото европейците са богати и цената на тяхното спокойствие е атантат.Не бива да се притесняваме, щото все пак има 500 милиона европейци и няма да изчезнат, но ще се наложи да променят живота си и ако трябва да се снишават, щото мюсюлманите са чувствителни.И не забравяйте - христянско е, когато те ударят, да обърнеш и другата буза!
  От дневника на един европеец.

 23. 23 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Граничните ограждения са временна и половинчата мярка за сигурност."

  Глупости! Във Военния Устав ясно е казана процедурата
  Устав за войсковата служба на въоръжените сили на Република България ( Част II ),Част първа,ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

  Чл. 10.
  (1) В мирно време военнослужещите могат да използват оръжие като крайна мярка при:
  1. въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие върху тях;
  2. неизбежна отбрана.
  (2) Преди да използват оръжие, военнослужещите предупреждават лицето (лицата), срещу което (които) ще го използват, произвеждат предупредителен изстрел в безопасна посока и когато нападението и заплахата за живота им не се прекрати, използват оръжието срещу нападателя (нападателите).

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]То това и е хубавото на демокрацията,че може да се променя без да се унищожава[/quote]
  В Пелопонеската война става точно обратното. Нито се променя демокрацията, нито се запазва. Тогава пак така под фалшиви лозунги за "демокрация" и с фалшиви претенции за изключителност атиняните си спечелват много врагове сред гърците.

 25. 25 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Анализът не казва нищо ново. Това, което прави е да обобщи защитата на либералната демокрация. Чудесно, почти всичко от това споделям, НО:
  1. Нека не накланяме махалото в другата посока и яростно да защитаваме либерализма БЕЗКРИТИЧНО
  2. Първият и основен проблем е, че той показва слабости в редица аспекти - световната икономическа криза, а сега и световната политическа криза. В условия на атака не може да останеш докрай отворен и мултикултурален и да не проблематизираш собствената си позиция, която води до изграждане на двойни стандарти и отстъпление на държавата, което виждаме ясно в България с компромисите спрямо ромите.Щом се споменава тероризмът от 70-те да се пимислим и за ролята на службите да сигурност по това време. Надали са били особено "либерални" в подходите си.
  Да, не трябва да се правят твърде големи компромиси с принципите, но и те трябва да бъдат преразглеждани във времена на криза.

  generator
 26. 26 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Цялата статия на комунистическото отроче е в стил "А вие що биете негрите?"
  В Пакистан какво ставало, преди години какво ставало в Европа...
  Един вид, щом там или тогава е можело да се случи, съвсем нормално е да се случва тук и сега, а ние трябва да търпим, да се усмихваме и да продължаваме да приемаме "лекари"...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#15:"karabastun"]Аз да напомня – първите, нахлули в Германия по европейските магистрали не бяха сирийци, нито дори негри, афганистанци или пакистанци. Първите колони бяха от косовски албанци… [/quote]
  Тц!
  Първите бяха източноевропейците.
  Най-вече от Централна Европа.

  Които също бяха посрещнати ... ъъъ ... да го наречем "нееднозначно" отношението ...

 28. 28 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Именно с либералната демокрация, наричана от враговете й "либерастията" или "толерастията", воюват и ИДИЛ, и редица други, от Путинова Русия да популистите европофоби в отделни държави на самата Европа."

  Воюват свободните граждани с чест и достойнство, които никой не пита дали са ЗА или ПРОТИВ членство в НАТО и ЕС!
  Кат е толкоз хубу що не направихет референдум бе мили мамини,а??

  "Именно заради либералната демокрация Европа е най-богатото и най-привлекателно за живеене място на света."
  Напротив! Причината е, че е богата и уредена. А е уредена щото е богата. Що е богата може много да се говори, но либерална демокрация има по много страни пък само някои страни са богати. Що ли тъй??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  "Европа имаше и десни, "християнски" терористи, като Брейвик, който убил 77 невинни норвежци, или Караджич, който масово избиваше мирни мюсюлмани в Босна. Жертвите на десния бял атентатор Тимъти Маквей в Оклахома, в САЩ през 1995 г. бяха 169, включително 19 деца."

  Левчев очевидно не прави разлика между терорист/тероризъм и масов убиец или военопрестъпник. Да си прочете какво се обозначава с тероризъм и какви са целите на тези, които извършват такъв. Макар долните да са престъпници то авторът да разбере, че нито брайвик е терорист, нито караджич (пък да не отваряме дума за "мирните" в босна) е такъв, нито оня лудия тимъти.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Истинската демокрацията е власт на закона. Ако всички са равни пред закона и законите стриктно се спазват"

  Ама не щете! Преминаването за държавната граница извън определените за целта места е престъпление, но закона не важи за нелегалните емигранти. И Циганите може да не плащат билетче в автобуса, нали?
  А защо има "позитивна" дискриминация?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Съгласен с изводите на автора и съм го декларирал и тук.
  Няма как поотделно, с разделени служби за сигурност и без обща гранична политика, да се опазваме по-добре, отколкото общо.
  Това се отнася и до други сфери, като финанси, външна политика и образование, но в момента ситуацията извежда на преден план проблемите със сигурността.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  [quote#25:"conTXT"]Анализът не казва нищо ново. Това, което прави е да обобщи защитата на либералната демокрация.[/quote]
  Ъъъ ...
  "Анализът" не е никакъв анализ. А набиване на опорните точки на тинк-танка на Иван Кръстев.

  Колкото до "защитата на либералната демокрация" - първо да си уточним понятието "либерална демокрация".
  И дали това, което е тръгнал да защитава Левчев е наистина либерална демокрация или конструктът, връз който са си закичили тази табела нЕкои другарЕ и който техен си конструкт си защитават.
  Неслучайно Левчев и другаре късат ризи и се тръшкат за либералнаТА демокрация ... ТяхнаТА, единственаТА ...
  Защото така всяка друга, различна от тяхната, либералнаТА демокрация автоматично се ситуира като не-либерална демокрация ...

 34. 34 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#20:"karabastun"]

  Според Аристотел, при демокрацията хората имат равни права. [/quote]
  Но демокрацията е била дефинирана като равни права за избор измежду всички свободни мъже, имащи право да носят оръжие.
  Това изключва робите, жените и мъжете,нямащи право да носят оръжие. Голямо равенство, няма що.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 35. 35 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#33] от "xm...":

  Добре де, къде са разграничителните линии между "тяхната" и "твоята" или "истинската" либерална демокрация, ако нъобще може да се приеме, че има крайно и конкретно определение.

  И, все пак, не можем да им се сърдим, че защитават тезите си.

  generator
 36. 36 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тоя става все по-жалък със всякаква следваща статия. Заради такива слабоумници, да ти кажат интелектуалец вече е обида. (да не се заяде някой не сечувствам такъв)

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  До коментар [#35] от "conTXT":
  Ама аз не му се сърдя.
  Просто посочвам едно недоразумение.
  Къде умишлено прокарвано и набивано в главите мат'рялски, къде просто защото на някои им иде отвътре ...
  И поради което "борбата за ценности" се извращава в борба за копанята, в най-вирокия смисъл на думата. От перфидния до простото его кой и как ще задава наклона на капите и тона за песен ...

  И не, нямам "моя".
  И не, не смятам да посочвам, (защото и не смятам, че има), някакъв едиснтвен модел, който да се копира и прилага автоматично.
  Опази, Боже - да твърдя като Левчев, че е единсвено правоверният!

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Трябва, разбира се, да се прави ясно разграничение между ислям и радикален,терористичен ислямизъм.
  ********************


  Няма такава разлика, Левчев. Колкото и вие, левичарите, да се опитвате да замазвате и изкривявата фактите, истината е само една и се крие в думите на Ердоган:

  Speaking at Kanal D TV”s Arena program, PM Erdogan commented on the term “moderate Islam”, often used in the West to describe AKP and said, “˜These descriptions are very ugly, it is offensive and an insult to our religion. There is no moderate or immoderate Islam. Islam is Islam and that’s it.”

  Source: Milliyet, Turkey, August 21, 2007

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Тоест,пътят към глобализацията е осеян с трупове... и ние трябва да го приемем,независимо,какви са щенията ни...

  Liberate Your Mind!
 40. 40 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Абе и при бай Тошо уж имаше огромна полиция плюс доносници и ред пък турците пак си направиха атентатите.

 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Ах, нидей! Със скоростта на охлюв Левчу бавно откри, че имало някакъв сериозен дефект в политиката на мултикултурализъм в Европа... Първата стъпка за опазване на либерал-о-крацията е нейните адепти поне гузно да замълчат за да не дават нови поводи хората да ги проклинат.

 42. 42 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Новият правилен курс на кръстевоцентричната общественическа мисъл у нас вече изкристализира напълно и надали имаше нужда от днешното препотвърждение левчево.

  Основните положения са следните:
  - проблемът е социален, не цивилизационен, то там едни бедни момчета се лъжат, ама като благоустроим гетото няма повече, а някой ден дори и бурките ще свалят сами, ще видите, бе, няма начин да не стане;
  - заплахата за либералната демокрация идвата от десните популисти е много по-голяма и реална от заплахата, която идва от политическия ислям (Хора, бдете! Фашизм не пройдет!);
  - какво са два-три терористични акта между мулти-култи приятели?! а пък да знаете през 70-те какво беше леле-мале...
  Последният довод обаче ми иде твърде циничен дори и за изпечени професионални манипулатори като кръстевци. Но това не им пречи да го ползват.

 43. 43 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Статията е един пълен бълвоч, жалък опит да се оправдае една тотално погрешна политика по отношение на имигрантите, прикриване на факти и манипулация.

  [quote#0:"статията"]Трябва, разбира се, да се прави ясно разграничение между ислям и радикален,терористичен ислямизъм.
  [/quote]

  Пълен идиотиъзм, който е чел дори част от "мислите" на козара-педофил е наясно, че няма радикален или не радикален ислям, нещо което бе подчертано и от Ердоган...

  [quote#0:"статията"] Дяснопопулистка идея, че либералната демокрация е твърде слаба
  [/quote]

  Отново нонсенс, дясната популистка идея и възхода на крайно-десните са пряк резултат от действията на откъснати от реалноста и живеещи в "толерантна" реалност лунатици. Възхода на Льо Пен, АфД, Щрахе и т.н. корелира с неадекватните решения, от либералните тинк-танк групи и правителства по отношение на имигрантската вълна в последните години, както и свързаните с това пролеми - възход на престъпността, цензурата в мейнстрийм медиите по отношение на тази престъпност, проблемите в социалната сфера и здравеопазването, породени от недостатъчното финансиране за сметка на пришълците,капсулирането на мюсюлманските общности и преъщането на цели квартали в ноу-гоу зони, падането на жизнения стандарт на местното население, изкуственото вдигане на цените на недвижимите имоти.

  Всички тези проблеми породени от неадалновидната ляво-либерална политика на широко затворени очи е причина за днешните проблеми в Европа и ако "толерантите" политици и гудменшените в Европа си затварят очите, техните граждани яно им показват накъде духа вятъра, а крайно-десните ще продължават своя възход, независимо колко подобни бълвоча ще бъдат изписани...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Цялата статия е алабала..Ето- ТОВА е истината: http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4421116/
  05.04.2016 11:01 В Германия има 500 000 нерегистрирани мигранти Правителството на Германия смята, че в страната се намират около 500 000 мигранти, които не са минали през регистрация. Това съобщи вестник „Билд“, позовавайки се на доклад на Министерството на вътрешните работи. „Мнозина мигранти НЕ СЪОБЩАВАТ за себе си в съответните органи от опасения, че ще им бъде отказано (разглеждане на молбите им за предоставяне на убежище - ред.)", гласи документът. Властите с безпокойство наблюдават за това развитие на събитията, защото мигрантите без регистрация нямат възможност да печелят законно и са принудени да се занимават с нелегална трудова дейност и дори да нарушават закона. /ТАСС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Властите с безпокойство наблюдават за това развитие на събитията, защото мигрантите без регистрация нямат възможност да печелят законно и са принудени да се занимават с нелегална трудова дейност и дори да НАРУШАВАТ ЗАКОНА /ТАСС .." Сега- я да видим колко "законни" са тези НЕЗАКОННИ ИМИГРАНТИ, след като нямат качеството "кандидат за статут за международна закрила", НЕ СА регистрирани първоначално в германия; не са им взети пръстови отпечатъци? И 1% от тях да са от даеш и с фалшиви сирийски паспорти, това значи , че германия ПРОТИВОПРАВНО И НЕЗАКОННО Е ВНЕСЛА 5 000 / ПЕТ ХИЛЯДИ ДЖИХАДИСТА ОТ ДАЕШ В ЕС!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А ЕК също ПРОТИВОПРАВНО И НЕЗАКОННО прави следното предложение, защото НА ЕК НЕ Й Е ДАДЕН ОБЕМ ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ ТОЧНО В ТАЗИ ОБЛАСТ ОТ ВСЯКА ДЪРЖАВА- ЧЛЕН НА ЕС, ЗА ДА ИСКА ТОВА! На всичко отгоре България НЕ Е ЧЛЕН НА ШЕНГЕН И ИМА ПРАВОМОЩИЕТО НА ТАКЪВ ЗАКОН, КОЙТО ДА ВЪВЕЖДА ПО-РЕСТРИКТИВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНА ЗАКРИЛА! РИА Новости: ЕК предлага пълномощията по миграционните закони да бъдат прехвърлени на ЕС 5 Април 2016 | 12:34 | Агенция "Фокус"
  Европейската комисия (ЕК) предлага на членките на ЕС правомощията в областта на миграционното законодателство да бъдат прехвърлени на Брюксел. Това предложение се съдържа в документа „Реформа на европейската миграционна система и укрепване на легалните пътища към Европа“, който ще бъде представен в Брюксел в сряда, пише във вторник вестник Die Welt, предаде РИА Новости. Както се посочва в документа, който е на разположение на вестника, следва да се разгледа въпросът „за прехвърляне на отговорността за обработката на искания за убежище от национално на европейско ниво“. За това се предлага да се разширят правомощията на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) и по-конкретно тя да може да делегира решения относно приемането на мигранти, да бъдат учредени филиали на службата във всяка страна от ЕС, както и да обработва жалби.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#42] от "forza":

  Направо го разби... +++++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#44:"Логика"]Властите с безпокойство наблюдават за това развитие на събитията, защото мигрантите без регистрация нямат възможност да печелят законно и са принудени да се занимават с нелегална трудова дейност и дори да нарушават закона.[/quote]
  Ама то спазването на закона задължително ли е???
  Аз си мислех, че не е! Все пак едни хора прекосяват границите не по законовия ред и няма проблем. Все пак до Германия се преминава през едица държави, определени като сигурни.
  И няма съд, присъда. Дори арест. Тоест закона е нещо факултативно-само ако искаш.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Определено либералната демокрация е изчерпана първо защото няма нищо демократично в нея и втори защото деспотични се налагат ценности които нямат нищо общо със семейните ,религиозни и национални ценности на европейците!
  Либералните ентусиасти трябва да минат в отстъпление за да не се подпали Европа заради тях!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "toyaga": Точно това направи меркелица! ТЯ ДЕМОТИВИРА ВСИЧКИ ЕС ГРАЖДАНИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА! А да видим когато фолкдойч- германските работещи данъкоплатци осъзнаят това, и едновременно и заедно обявят, че от следващият ден едновременно и масово НЯМА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ в германия, какви ще ги къдри меркелица....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "toyaga": Защото държавният бюджет се формира ПРЕДИМНО от приходите на РАБОТЕЩИТЕ данъкоплатци, а не от присъствието на 500 000 незаконни имигранти!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#51:"Логика"]Защото държавният бюджет се формира ПРЕДИМНО от приходите на РАБОТЕЩИТЕ данъкоплатци, а не от присъствието на 500 000 незаконни имигранти! [/quote]
  баба Меркел предполагам е духовно извисена и за нея материалните неща не са важни. Важно е да има духовна храна!
  какво значи тука някакво си богатство и някакви си пари-я бързо два цитата от библията!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2300 Весело

  "Трябва, разбира се, да се прави ясно разграничение между ислям и радикален,терористичен ислямизъм. Повече мирни мюсюлмани стават жертва на тероризма по света, отколкото християни. И повечето мюсюлмани са мирни. Но слабата интеграция и гетоизацията създават условия за радикализиране. "
  --------------------------------
  Прав си Владо. Трябва да се прави разграничение. Ислямизмът няма нищо общо с исляма защото ислямът винаги е бил мирен и е завладял християнските земи по метода на убеждението. Нали знаеш който град се предадял доброволно не бил разграбван. Прав си и за сбърканата интеграция, крайно време е гетата да бъдат заселвани с християни а на по-цивилизованите муслими да се предоставят човешки условия за живот в най-престижните квартали и да бъдат назначавани с предимство на високоплатени ръководни длъжности.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#52] от "toyaga":Да- ама когато германия трябва да внесе вноската си за членство в ЕС, която е на стойност няколко милиарда евро, ще се позамисли доста меркелицаЩе се стигне до варианта "Пари нема- действайте"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#52] от "toyaga": Не забравяйте и друго- извън 3те фонда на еврозоната, бюджетът на ЕС се формира от паричните вноски на всички държави - членове на ЕС Тук не става въпрос за пари, а за страшно много пари

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  ... нещо не схванах смисъла на тази статия ...
  Не ѝ трябва на либералната демокрация да се взривява - взривяват я отвън/отвътре, всеки, който си има някаква друга идея - без искания, без дебати и без да се съобразяват, дали, като са се натресли на някого, този „някого“ защо е длъжен да се съобразява с натрапника?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 57. 57 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Да ви кажа един либерално демократичен виц, предполагам г-н Владимир Левчев го знае.

  Вечер, 12 часа посред нощ. Дискотека в Овча Купел. Диджеят хванал микрофона и се провиква:
  - И сега нека да избухнем!
  - Аллах Акбар!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 507 Весело

  все едно слушам реч на д-р Гьобелс за неизбежната победа на Германия през есента на 1944 г.....Некви десни ксенофоби били съюзници на ИДИЛ, а ИДИЛ била създадена за борба с процъфтяващата либерална демокрация в Близкия Изток...Нечовешко...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Вярно е, че терористите бяха граждани на Европа, но пък са деца на имигранти, каквито могат да станат и сега пристигащите стотици хиляди деца.Никой не ги праща да живеят затворени в гета. Те така са пожелали, това е тяхна идентичност.Турците живеят и работятот десетилетия в Германия,но не се интегрират.Живеят в отделни квартали и когато тръгнат да се прибират за празниците в Турция и минават през България,всички виждаме ,че са облечени,не като в Истанбул и Анкара,а като в Анадола.Нищо не са научили,защото живеят като затворена общност.Казват,че младите хора в големите градове на Турция са много по- напред от връсниците си турци от Германия.

 60. 60 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Левчев, толкова ли те е страх, че ако ти спрат грантовете, няма да можеш да си намериш друга работа, че си готов да пишеш всякакви гпупости, на които никой няма да се върже?

 61. 61 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Слабо Левчев, слабо. Също така и тъжно.

  Но, пък, доходно, нали?!

 62. 62 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#59:"Роси"]Турците живеят и работятот десетилетия в Германия,но не се интегрират.[/quote]
  Но и не се пречкат. И не правят атентати.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  "Истинската демокрацията е власт на закона. Ако всички са равни пред закона и законите стриктно се спазват, без бюрократични спънки, ако се преодолее растящата пропаст между много бедни и много богати, която създава гета от неинтегрирани групи от хора в големите градове, или непоносими за живеене места в света, западната демокрация ще бъде достатъчно силна."

  Горния цитат е напълно верен. Като цяло анализа е доста точен и коректен. Изключвам часта за лошата Русия. Но, пък часта за крайнодесните кснофоби е много вярна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  "Европа има какво да научи от Америка по отношение на имигрантите."
  ===========================
  Точно така - трябва да се пускат по-малко мюслита в Европа и трайно безработните от тях да се отрежат от социал.

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#24] от "Каишков - Системен нарушител":

  ... и днес, точно демократичните държави движат световното развитите и технологии, а бойните спартанци не успели да се справят дори със собствените си илоти...
  Абе вие тази история да не я учите по учебниците от времето на Тито, дето са карали учениците да им късат някои страници, и да зачеркват цели абзаци, за да пасне историческата истина на моментните нужди на Партията?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 436 Весело

  За да не се самовзириви и причини безброй поразии, либералната демокрация в този си вид тряба незабавно да бъде „взривена"!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 67. 67 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#64] от "volarok":

  В Америка мюсюлмание са доста добре интегрирани и не живеят в гета, както във Франция и Белгия.Не са бедни. Никой не им забранява да носят бурки обаче. Но, да, САЩ не са социална държава и никой там, нелегален или легален имигрант, не може да живее години наред на социални помощи.

 68. 68 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 519 Неутрално

  В последния абзац- равенство пред закона и намаляване на разликите м/у много бедни и много богати.... Да логично е, но второто ми се вижда особено непреодолимо дори и в далечно бъдеще.
  В по- обозримо и по спешност е редно да се поучим от страни като САЩ за емигрантската политика.

 69. 69 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А терористите на 11 септември 2001 не бяха американски мюсюлмани.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#67] от "dedalus":
  "В Америка мюсюлмание са доста добре интегрирани и не живеят в гета"
  -----------------------------
  Така е, а причината е, че в Америка мюсюлманите са под 1% от населението, което е недостатъчно за създаването на гета, особено и ако държавата се грижи за това, като си знаят стоката (за разлика от негърските гета в САЩ, които държавата няма как да премахне, но пък негрите не създават проблем поне по отношение на националната сигурност и нямат мераци за автономия и специални права по религиозен или етнически признак).
  Япония има още по-малко проблеми с мюсюлманите. Поинтересувайте се защо.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Гневно

  [quote#12:"toyaga"]Това си бяха убийства при самозащита.Това първо. Второ, няма невинни граждани-щом подкрепят управниците си-значи носят съответния дял вина. [/quote]

  Така ли ги виждаш нещата тояжке!??? Първо убийствата в Норвегия не беше при самозащита, а си беше добре планирана атака и клане над беззащитни деца от един КРАЙНОДЕСЕН ИЗРОД и ТЕРОРИСТ! Второ въпросния терорист беше и НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ и ПРЕВРАТАДЖИЯ, който преди да изтепе децата се опита със кола бомба да убие ЗАКОННО И ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ на страната! Така, че има невинни граждани има и невинни деца имаше и ТЕРОРИСТ ПСИХОПАТ на име Брейвик, който получи максимално строгата присъда в Норвегия, а след изтичането й тя ще бъде удължена докато въпросния мръсен убиец не пукне в затвора....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  [quote#36:"skrita_sila_m"] Заради такива слабоумници, да ти кажат интелектуалец вече е обида. (да не се заяде някой не сечувствам такъв)[/quote]

  По същата причина едни от първите жертви на нацисткия режим стават германските интелектуалци.... те винаги са неудобни в престъпните, кървави и антидемократични режими като хитлеристкия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Трябва ли да се самовзривява либералната демокрация"?

  Ако може само либеларната част да се самовзриви щом я влече, а демокрациятра да остане.

  В момента нещото наречено - либерална демокрация - е полегнало за всички които я пожелаха и няма начин да не я онождат до смърт в тая й поза.

 74. 74 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Либералната демокрация е решението.а не част от проблема.Има достатъчно механизми да се справим с изродите и без да променяме начина си на живот

 75. 75 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Мисля че разлияни хора разбират различни неща под либерална демокрация. Ето една речникова дефиниця: Liberal democracy is a form of government in which representative democracy operates under the principles of liberalism, i.e. protecting the rights of the individual, which are generally enshrined in law. (Cambridge Dictionary) Либералната демокрация е форма на управление, при която представителната демокрация оперира по принципите на либерализма, т.е. спазването на правата на индивида, които са положени в закона.

 76. 76 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Ето и един български текст за това Що е либерална демокрация: http://probonoforlaw.blogspot.bg/2015/01/24_20.html
  Общо взето - равенсво пред закона и защита на правата на индивида, в рамките на закона, в една представителна демокрация. Индивида е свободен и прават му са защитени, но дотолкова, доколкото спазва законите, които важат за всички.

 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Трябва ли да се самовзриви лиералната демокрация? – задава Левчев своя реторичен въпрос и очевидно не очаква отговор. Но отговор има. Нуе, не трябва, защотопри взривяване винаги се случват някакви неприятни и излишни неща. Но може да се поучи от своя предшественик на световната политическа арена, комунизма, и тихо и кротко да се саморазтури. Защото и тя вече е надживяла времето си, така както в 1985 – 1991 година комунизмът беше надживял себе си. Защото всички сериозни негативни процеси, които стават сега по земното кълбо, на практика са пряко или косвено следствие от нея.

  Само че Европа като ЕС няма как да взриви своята либерална демокрация, защото тя не би могла да направи нищо без гласното или негласно съгласие на САЩ. Макар отделните държави на ЕС да могат всяка за себе си да направят това.

  Кой води тотална война срещу ЕС като либерална демокрация? Идеолозите на евразийството ли? Но нали те се появиха или поне станаха видима сила едва тогава, когато ЕС затъна в трудности от финансово-икономически характер, когато заедно със САЩ започна студена (финансово-икономичедса и идеологическо-психологическа) война срещу Русия? И особено когато, преди Русия да се намеси в Сирия, започна ислямското нашествие към северозападните държави на ЕС? Така че всъщност не е ли вярно, че евразийството или назионалистическите партии в ЕС се засилиха и станаха политически значими именно когато ЕС затъна в своите предизвикани от съвсем други причини затруднения?

  …. когато говорим за тероризъм, нека не забравяме, че той не се извършва само в Европа – казва ни Левчев. Е, и? Означава ли това, че щом се извършва и по другите континенти, терорът е напълно приемливо нещо и трябва да се примирим с него? И кой е виновен за възникването на ислямисткия терор, който, въпреки казаното от Левчев, не си съществува още от край време, а възниква между двете световни войни, най напред само срещу Израел, но след 1979 година се масовизира и тотализира и обхваща огромни населени с ислямисти и с християни територии? И кой създаде талибаните, Алкайда и ИДИЛ? Нима националистическите партии в Европа или Русия? И кой продължава да ги протежира открито и до сега, не е ли това ислямизираща се Турция и нейната вярна съюзничка в тази насока, Саудитска Арабия? А не са ли и двете първи съюзнички на САЩ , а от там – и на ЕС?

  Да, според Левчев заговорът на Фокс за взривяването на парламента (камарата на лордовете) на Англия е нещо като пример за това, що е тероризъм. Което на практика няма нищо обкщо с истината.

  Терорът е систематична дейност, прилагана за известен, сравнително дълъг период от време, неполитическо средство за постигане на политически цели, което не е насочено към непосредствено завземане на властта, както е при заговора на Фокс, а трябва да подрие основите на стабилността на някаква социално-обществена група или на цялото общество, за да бъде по този начин променена политиката на държавата. Световната история познава три вида терор.

  Първият вид, това е терорът на анархистите (нихилистите). Той е насочен към отделните личности, като се предполага, че по този начин следващите управляващи, страхувайки се от подобна участ, ще започнат да управляват държавата така, както искат терористите. Вторият вид терор, това е терорът, прилаган от червените и от белите армии по време на революцията в Русия. При него на терор се подлагат не само политическите противници, но и техните близки, а и съвсем невинни хора, просто за да не смеят да се противопоставят в нищо на тези, под чийто власт са в момента. Това е почти изцяло държавен тероризъм, защото

  Третият вид терор е съвременният ислямистки терор. Този, който се прилага в САЩ и в Европа, а и в Русия. Той е насочен срещу най-уязвимите на съответната държава точки и обекти, като целта е поразяването на колкото може повече хора от народа, които нямат нищо общо с управлението на дърожавата, но които най-трудно могат да бъдат защитени от подобен терор. До не много отдавна целта на подобен терер беше дадена държава да пррестане да се меси в работата на една или друга ислямска държава, но с възникването на ИДИЛ терорът промени характера си и за сега не е много ясно, къква точно е крайната цел на този терор.

  Така че нека да правим разлика между терора като дълговременна политика, какъвто е сегашния ислямски терор и какъвто е бил терорът на анархистите, и еднократния терористичен акт (атентат), който има една, и то ограничена конкретна цел. Да не смесваме едно единично действие, преследващо една конкретна цел, със системните, продължаващи сравнително дълго във времето многократни актове на насилие, преследващи някаква радикална промяна в големи, често пъти наднационални мащаби. И да не смесваме убийствата на един масов убиец, като Брейвик, с използването на терора като системно средство за решаване на управленчески политически проблеми. И нека не забравяме, че първопричината за ислямското нашествие е арабската пролет и намесата на САЩ и на бившите колониални европейски държави на цялата територия от Мароко до Бангладеш и от Централна африка до Китай, Русия, Черно и Средиземно море. А не Русия и националистическите партии в държавите на ЕС.

  Да, Левчев е прав, че терор има не само в Европа, а вероятно е прав и в това, че извън Европа жертвите са повече. Но само абсолютен политически лаик би използвал подобен факт като аргумент за оневиняване на политическия и на управленческия елит на ЕС и на такива негови държави, като Германия, Франция, Белгия и Холандия, за тяхната повече от некадърна политика. И нека не казваме, че това е станало, защото са били изненадани. Но ако управниците на оплюваните държавички от източните части на ЕС и техните правителства (без Гърция), към които другите държави на ЕС и техните управляващи се отнасят ако не с презрение, то поне с чувство за огромно политическо и морално превъзходство, още в началото успяха да се ориентират в проблема и да вземат необходимите мерки, то защо тези от Германия, Франция, Белгия и Холандия да не могат? Защото са некадърни или защото тоталната им преданост към западните, християнските и направо казано неолибералните им ценности им пречат да направят това? Нима за тях измислените от някого ценности са по-важни от съдбините на техните държави и народи?

  И като капак на всичко, казано до тук, Левчев ни успокоява, че страшното, което вече е ставало и продължава да става, всъщност не е страшно. Което, ако не виждаме по-далеч от носа си, може и наистина да е така. Но ако свалим розовите неолиберални очила не е трудно да видим, че дори ако нещата сега все още не са опасни. Бъдещето в най-добрия случай е неясно и съмнително. И много тревожно.

  Защото реалните факти от последните над 50 години доказват, че умозрителната неолиберална теория за интегрирането на различните национални, религиозни и имащи съвсем различна история групи в едно единно в политическо и в битово отношение многокултурно, разнорелигиозно и многонационално общество на практика ни пет пари не струва. Защото последните терористични актове в Париж и в Белгия показват, че терористите са основно родени и израсли в Европа и са трето или четвърто поколение имигранти. При това непредубеденият анализ показва, че причините за това са и в двете страни: Както в имигрантите, така и в местните народи. Така че елейните уверения на Левчев, че в бъдеще всичко може да бъде решено, съ твърде неопределени и абсолютно съмнителни. Особено сега, след ислямското нашествие.

  А мантрите от рода на ≪Трябва, разбира се, да се прави ясно разграничение между ислям и радикален,терористичен ислямизъм≫ или намеците, че трябва да се грижим повече за демокрацията, а не за сигурността си, са абсолютно неадекватни. Защото в ислямския Коран поне на стотици места е казано, че джихадът (свещенната война срещу християните докато повярват в истинския Бог) е върховно задължение на вярващия ислямист, за което на участващия се прощават всички грехове, колкото и каквито и да са те, и мястото му в рая, запълнено с хурии, е абсолютно сигурно. Така че всеки ислямист е потенциален джихадист. Зависи от това, дали има някой, който да го обработи в тази насока. А ако нямаме бъдеще, няма да имаме нужда и от демокрация. Така че сигурността на обществото е поне толкова важна, колкото и демокрацията. И дори повече, тъй като без неолиберална демокрация можем да живее, както сме живели до около 19970 година, но само с неолиберална демокрация и без бъдеще за никъде не сме.

 78. 78 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз питам за ен-ти път - кои са тези 'ценности' и 'либерални' ценности дето все ни ги натякват, може ли някой да даде списък да видим с какво сме се съгласили имплицитно без да ни пита никой. За първо време и един изчерпателен списък ще стигне, после ако може и дефиниции да спуснат!

  Другото което не разбирам е как може да продължават нагло да ни убеждават, че тез така наречени 'либерални ценности' ни задължават видиш ли да приемаме хора с тотално противоположни ценности на нашите и да ги толерираме и някак си да съжителстваме?

 79. 79 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Всички комуняги са активирани под текста на Владо Левчев, някои са избълвали десетки постинги.
  По традиция оплюти са демокрацията, либерастията, немската баба, мигрантите, мюслитата, мултикултурализма и прочие!

  А как ли ще реагират комунягите, ако им напомня, че един от най-кървавите терористични актове в световната история е извършен в църквата "Света Неделя", в София, столицата на България, през 1923 година?!
  Тогава либерастията, немската баба, мигрантите, мюслитата и мултикултурализма са били непознати, следователно не са предизвикали зверството.

  Кой извърши сатанинското дело, комуняги?
  И защо?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 80. 80 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Ако всички са равни пред закона и законите стриктно се спазват, без бюрократични спънки, ако се преодолее растящата пропаст между много бедни и много богати, която създава гета от неинтегрирани групи от хора в големите градове, или непоносими за живеене места в света, западната демокрация ще бъде достатъчно силна."
  Много са "ако"-тата, а малко са правата на обикновените граждани. Тероризмът по принцип е борба на по-слабия срещу по-силния. Докато има хора, безсилни да постигнат целите си по законен път, ше има тероризъм. Вместо да се борим с тероризма, трябва да се борим с обстоятелствата, които го пораждат.

 81. 81 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#79:"b_52_strato"]Всички комуняги са активирани под текста на Владо Левчев, някои са избълвали десетки постинги. [/quote]

  Избягвам да им чета и коментарите. Отровни са и ме фрустрират. Няма да тръгна да търся като Диоген човека всред тая гора от хейтъри. Защото установих, че хейтът може да влияее,т.е да бъде заразен. Каквото и да им напише и Левчев и ние , единиците тук подкрепящи позицията му, те няма да се променят. Сами не разбират как погубват душите си...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 82. 82 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#80] от "proza":

  "Тероризмът по принцип е борба на по-слабия срещу по-силния. Докато има хора, безсилни да постигнат целите си по законен път, ще има тероризъм." - Тероризмът е борба на идиотите, за които някаква тяхна фикс идея е по-важна от човешкия живот. Винаги е имало и винаги ще има по-слаби и по-силни в едно или друго и хора безсилни да постигнат целите си, независимо дали са законни цели, или недостижими по законен път - например, ако целта ти е да придобиеш нещо, което е чуждо. Хайде да не се връщаме към класовата война и диктатурата на пролетариата (но вече с Мохамед на знамето вместо Ленин)

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#5] от "lyubos":

  Е, ако беше друго, ние европейците, щяхме да имигрираме към Близкия изток, а не обратното.

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#82] от "dedalus":

  Няма нужда, щото човека спомена за Червените бригади и патент на Италия, ами баските , като проява на сепаратизъм в Испания терористи, а ирландската ИРА извънредни, като борба за независима Ирландия, която едва онзи ден бе провъзгласена за независима държава?

 85. 85 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#79] от "b_52_strato":

  БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНО ИЗРОДИ бяха повели борба на живот и смърт с Българската държава, която бе изправена пред гражданска война, подпомагана всячески от СССР, подводничари и парашутисти бяха изпращани тук от Советское КГБ за да подриват основите на страната ни, да убият Н.В. Борис Трети, да дестабилизират и унищожават.

 86. 86 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  Леле, тоз се е нагълтал с клишета като патка с горещи лайна...

 87. 87 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  Гаси, ама тук много заблуден народ! В САЩ нямало мюсюлмански гета ли? Абе, вие луди ли сте? Има, и още как! Не дават нормален човек да припари дори в нарушение на всякакви граждански права и конституция. Това изчадие наречено "ислям" трябва час по-скоро да бъде изметено от цивилизования свят.

  https://www.youtube.com/watch?v=pG23qTg1Tf4
  https://www.youtube.com/watch?v=dBaTVwIJH-E
  https://www.youtube.com/watch?v=ZVvgrEm4FE4

 88. 88 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#87] от "puknatastotinka":

  Всичко можеш да намериш в Youtube. Дори и това: https://www.youtube.com/watch?v=443-qZ18LWo
  Но е факт, че за разлика от Франция в Америка гетото не е арабско и има много богати арами. Изключения винаги се намират.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Любопитно

  До коментар [#76] от "dedalus":
  "Общо взето - равенсво пред закона и защита на правата на индивида"

  Общо взето не става ясно: "равенство пред закона" или "върховенство на закона"?
  Какво означава "защита на права" - предостовяне на превилегии или предоставяне на помощи/благотворителност в едно със съответния отговор-признателност? С една дума корупция.
  Какво означава "правата на индивида"? Да не би да се осигуряват чрез ограничаване правата на други индивиди или ограничаване правата на семейството или на общността?
  За Вселената не зная дали е "затворена", но нашата Земя практически е затворена. Всеки, който застане на пъта на Слънцето към мене (издигне сграда в съседен имот), е ограничил правото ми на "животоспасяваща" топлина. А екоталибаните пък твърдят, че като дишам (издишвам СО2) съм им бил ограничавал "правото на живот". Ако не се сложат ограничения на "правата на индивида", се достига до тероризъм един спрямо друг, както и се случва де.
  Сиреч, демокрацията е доброволно ограничение на правата на гражданите. Ако гражданите са прости, тая работа, с ограничаването, по-успешно я върши тиранията - принуждава ги да се ограничат ... за да оцелеят.

 90. 90 Профил на damiandatchev
  damiandatchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спрях да чета на първото изречение. Загиналите са с 20 по-малко, а ранените с над 200 повече. Мисля, че свободното, фриволно жонглиране с числа, зад които седят прекъснати животи, осиротели семейства, е най-малкото безотговорно, несериозно и пресече интереса ми да прочета анализа. Жалко е да се дава трибуна без грам отговорност и уважение спрямо читателите. Каквато и небивалица да се напише, ние четем и четем!

 91. 91 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#90] от "damiandatchev":

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/03/22/2728123_isliamska_durjava_poe_otgovornostta_za_atentatite_v/
  Броят на жертвите и ранените не е сбъркан. Ако се вярва на Капитал. Макар че това не е най-важното в случая.

 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Левчев е като онзи пианиста на Титаник който е свирил до последно докато кораба потъва. Така и неговата песен може да се опише накратко така: Корабът на либерализма потъва но не се паникьосвайте, това е нормално защото и други кораби потъват по света. Стойте мирно и слушайте капитана, той ще ви осигури нормално и спокойно потъване. И в никакъв случай не го питайте и не му търсете сметка защо по дяволите блъсна кораба в айсберга. Нали ви обяснихме вече, по цял свят корабите потъват, нищо страшно няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на morimus.funereus
  morimus.funereus
  Рейтинг: Неутрално

  Либералната "демокрация" е съюзник и проводник на тероризма, затова е вредна и опасна. Без нея много от проблемите на съвременна Европа нямаше да ги има.

  Борец за свободата на словото и форумен дисидент, репресиран от грантовите медии и евроатлантическия режим.
 94. 94 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Левчев има ли значение мигрантите мюсюлмани които прииждат непрестанно в Европа от Азия и Африка дали са икономически такива или обикновени бежанци . ВАЖНОТО Е ЧЕ ТЕ НЯМАТ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО И СЛЕД КАТО Е ТАКА НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПРИЕМАМЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ЗАЩОТО РАНО ИЛИ КЪСНО ТЕ ЩЕ СЪЗДАДАТ ПРОБЛЕМИ ! ПЛЮС ТОВА СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО МАРОКАНСКИ СКАКАЛЦИ И СКОРО ЩЕ СТАНАТ СЕРИОЗНА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА !

 95. 95 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Сравнения между Европа и САЩ нямат почва. Европа е множество от държави. Всяка с традиции, политика, история различни и дори противоречащи си. Предимно немски автори, например, клеймят източноевропейците, че са ксенофоби. А те на свой ред клеймят немците, белгийците и т.н., че пускат вълка в кошарата. В Америка, за да станеш гражданин на страната, трябва да се закълнеш под знамето й. Тук под кое знаме се кълнят новите граждани от югоизтока? В това отношение е прав Левчев, че за Европа има два пътя - или дезинтеграция, затваряне в националните граници, или федерализация, и в последна сметка една държава, с армия, администрация, финасова система, съдебна система и пр. напълно интегрирани. Обективното развитие е към федерализация. Спирането на процеса означава разпад. Както да караш колело. Ако спреш, ще паднеш. Но ще се отнася до Америка всичко ли е така, както го описваше Стайнбек в "Пътешествие с Чарли"? Идва например унгарец и някак като химична реакция става американец. Така ли е и сега? С мексиканците как са нещата? А с афроамериканците? Имат си президент. А точно при него станаха ужасни стълкновения на расова почва... Левчев идва от там. Да сподели.

 96. 96 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Този човек упорито отказва да разбере разликата между ислямския и комунистически тероризъм, и един, примерно, Брайвик ... както и между исляма, комунизма, и либерализма ... либерализма не е християнска ценност, и е невъзможна, нонсенс концепция - просто защото няма такова нещо в хранителната верига - хищници и тревопасни да живеят в мир и разбирателство !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 97. 97 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#82] от "dedalus":
  Тероризмът е борба на идиотите, за които някаква тяхна фикс идея е по-важна от човешкия живот. Винаги е имало и винаги ще има по-слаби и по-силни в едно или друго и хора безсилни да постигнат целите си, независимо дали са законни цели, или недостижими по законен път - например, ако целта ти е да придобиеш нещо, което е чуждо ...
  ----------------------------
  Ъхъм, безсилни ...

  Тероризмът е оръжие на екстремистите, но не на идиотите.
  Идиотите са само изпълнителите на място, но не и тези, които ги командват.
  И доколко са "безсилни"?
  Безсилни са, ако конструкцията, обществена и държавна, която атакуват, е достатъчно стабилна. Но ако е прогнила?
  Колко "безсилен" беше един Гаврило Принцип?
  След неговият "безсилен" изстрел накрая, като теглим чертата - какво стана с Босна и Сърбия? Сбъдна ли се целта на терористите? Да, нали?
  Да не говорим за цялостното прекрояване на картата на Европа, национално и политически за следващият 3/4 век ...
  В Ирландия на практика терористичната борба постигна ли накрая Република Ирландия? Постигна! Не пълна, но частична победа ...
  В днешно време ... помните ли атентатът на гарата в Испания?
  Точно преди изборите!
  Обърнаха ли изборите? Обърнаха ги!
  Ами 9/11? Какви бяха последиците? Вкараха Щатите в Близкия Изток с двата крака за над десетилетие! И радикализираха арабите. Което, лично мое мнение, беше целта на операцията.
  Сега, след Брюксел, радикализират пък европейците.
  Тук Левчев повтаря аргументите на Иван Кръстев за 70-те.
  Тогава тероризмът излезе "безсилен". Въпреки статистиката, изнесена от Иван Кръстев, че терорът е бил в пъти повече като актове и е срещал около 30% ако не съчувствие, то поне "разбиране" в обществото. Срещу сегашните 10-15% ...
  И така опираме до обществото и структурите му.
  Защото не процентът е важен, а устойчивостта му. Крахът на големите империи и образувания от типа на ЕС, ако се вгледате в историята и прочетете изследвания по въпроса, винаги е изненадващ за елит и мнозинство, бърз и мащабен.
  Затова сега са важни две неща - оценката на състоянието и визия за пътя нататък.
  Което Левчев, повтаряйки тинк-танка на Кръстев, НЕ правят.
  Защото оправдават досегашната политика, т.е. замазват критичния анализ на състоянието. На всичкото отгоре в тази си борба го и изместват в удобни на тях, но криви сокаци. Което не само възпрепятсвтва анализа, но и вреди, изкривявайки го.
  От тук следва и кривата визия. Споменатото социално разделение и изключване, което трябва да се бори, е само част от проблема. При това по-маловажната част, защото е по-важно по чия идеология и под чие знаме ще се води тази политика. Защото това определя пътя, а пътя води до различни крайни варианти.
  Пътят, по който викат пак да водят Кръстев, Левчев и компания, обаче е околовръстно. Околовръстното на Брюксел.
  Да си връткаме кръгчета ...

 98. 98 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#36] от "skrita_sila_m":А ти защо искаш да ти казват интелектуалец, след като не си?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 99. 99 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Либералната демокрация е бъдещето, колкото и това д не се харесва на някои хора.

  Трусове е имало, има, и ще има, но те не са болка за умиране.

 100. 100 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#98] от "Gopeто":

  Говорех принципно, не за мен, затова и сложих коментар в скоби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK