Книгата на Тръмп

Книгата на Тръмп

© ReutersEдин от главните герои на забележително смешния мюзикъл "Книгата на Мормон", Арнолд, има "проблем с истината". Той отначало се тормози от това по време на мисионерството си в Уганда, но в крайна сметка напипва нуждата на местното население от месия, който да разказва легенди. Угандийците също разбират съвсем правилно, че приказките на мисионерите са предимно метафорични и никой няма да ги пренесе от Африка в САЩ (т.е. в рая) като награда за приемането на вярата. В края на сатиричния мюзикъл те създава култ на Арнолд, който измества не по-малко неправдоподобната религиозна доктрина, която му е било разпоредено да проповядва. Тази забавна фабула е измислена от създателите на култовата анимационна поредица "Южен парк".


Доналд Тръмп чудесно би се вписал в нея, само дето не дава никакви признаци да се притеснява от каквито и да било проблеми с истината. Надпреварата за Белия дом не е мюзикъл, САЩ не са Уганда, но все ми се струва, че повечето му привърженици също го разбират по-скоро метафорично, отколкото буквално.


Ако човек иска да си гради комедийни конспирации, може да се замисли върху това, че най-острата атака срещу Тръмп започна от мормона и старейшина на републиканците Мит Ромни преди месец, или че Тед Круз успя да лиши конкурента си от 40 делегата точно в Юта (бизнесменът води със 735 на 461, при нужни 1237). Или в това, че първо в този щат преди две седмици се разпали колосалната по своята незрялост препирня между Тръмп и Круз чия съпруга е по-красива (след като вече бе обсъдено с отпадналия Марко Рубио чий пенис е по-голям). Това са съвпадения, естествено.
Но ми е трудно да не търся метафора във всяка новина, идваща от взривното смесване на неизчерпаемия медиен интерес, нервозата на американската публика и сериозния талант на шоумен, който Тръмп демонстрира. От стената с Мексико до спирането на мюсюлманите на границата, разтурянето на НАТО, въоръжаването на Япония с ядрено оръжие или преследването на жени, извършили аборт – хубаво е да приемем, че се говори преносно, нали? Иначе става тягостно.


Тед Круз успя да лиши конкурента си от 40 делегата в Юта (бизнесменът води със 735 на 461, при нужни 1237).

© Ben Brewer, Reuters

Тед Круз успя да лиши конкурента си от 40 делегата в Юта (бизнесменът води със 735 на 461, при нужни 1237).


Двамата съперници на Тръмп сред републиканците също се изкушават от словесна еквилибристка, когато се изказват за него. Това важи особено за Круз, макар че сенаторът може да бъде и напълно директен, както когато нарече бизнесмена "хленчещ страхливец" заради инцидента с респективните им съпруги. По-характерно е изказването му от миналата седмица, че "номинацията на Тръмп ще е железопътна катастрофа", което той повтори няколко пъти на предизборни срещи в щата Уисконсин. Всеки път Круз изчакваше за комедиен ефект, след което добавяше: "Всъщност, това не е честно спрямо железопътните катастрофи". Тълпата одобрително ръмжеше.


Круз още нарече Тръмп "Ким Кардашиан" заради начина, по който бизнесменът обилно използва социалните медии без филтър и – очевидно – без замисляне. Дори губернаторът на Охайо Джон Кейсик, който е доста по-въздържан и по характер, и поради избрана стратегия, хвърли няколко словесни гранати. Той каза, че Тръмп говори "безотговорно": "Шегувате ли се? Колко близо е неговият палец до (ядреното) копче?" – преди да продължи със сравнително умерено формулираното заключение, че конкурентът "не е готов" да бъде президент. Впрочем, Кейсик заяви последното и по адрес на Круз. Като цяло губернаторът се държи почти неестествено възпитано, като се има предвид колко деградира политическата реторика в САЩ покрай битката на републиканците за президентската номинация.


Дори журналистите не издържат. Водещият на СиЕнЕн Андерсън Купър сряза Тръмп пред публика миналата седмица, че аргументът "той започна пръв" е "присъщ на петгодишните".


Водещият на СиЕнЕн Андерсън Купър (вдясно) сряза Тръмп пред публика миналата седмица, че аргументът "той започна пръв" е "присъщ на петгодишните".

© Associated Press

Водещият на СиЕнЕн Андерсън Купър (вдясно) сряза Тръмп пред публика миналата седмица, че аргументът "той започна пръв" е "присъщ на петгодишните".


Във вторник в Уисконсин Круз се надява да започне поврата в кампанията, който все не идва и не идва от януари насам. Тръмп изостава в допитванията в щата, частично понеже уисконсинци са известни с по-улегналия си манталитет и не обичат неговия агресивен, груб начин на говорене. Разбира се, помага и масираната рекламна битка, която много от републиканските сили водят срещу собствения си първенец.


Понеже след това има пауза в първичните избори за републиканците чак до Ню Йорк на 19 април, медиите ще могат да предъвкват дълго резултатите. Това е добре за Круз, ако победи, но не бих подценил способността на Тръмп дори в този случай да прехвърли разговора върху нещо друго, както направи поне три пъти само за изминалата седмица.


Анализите на явлението "Тръмп" вече са многобройни, но най-важно е да се разбере, че той напипва наистина болни теми и ги експлоатира с незапомнен в скорошната американска политика демагогски талант. Стана почти клише да се казва и че Тръмп е "най-европейски политик" в сравнение с колегите си – в неласкавия смисъл на национал-популисти като Берлускони, Орбан, сем. Льо Пен, дори Путин. Привържениците на тези лидери искат от тях да са силни, не да са съгласни с всяко тяхно изказване или действие. За тях няма значение дали кандидатът изрича по една лъжа на всеки пет минути, както показа анализът на речите на Тръмп от сайта "Политико" (http://www.politico.com/magazine/story/2016/03/trump-fact-check-errors-exaggerations-falsehoods-213730).


Вижте само как Тръмп се запъна като магаре на мост и отказа да уволни шефа на кампанията си Кори Левандовски, който получи официално обвинение за побой на журналистка. С това показа едновременно няколко неща, в зависимост кого питаш: че презира журналистите, че смята жените за втора категория хора, че не се поддава на влияние отвън или че е безукорно лоялен към хората си. Поддръжниците му искат да виждат единствено, че има характер, пък бил той и калпав.


Може четвърт от републиканците да твърдят, че никога няма да гласуват за Тръмп на общите избори, или три четвърти от жените в САЩ да го смятат за непоправим сексист. Обаче половината от избирателите на Тръмп са недоволни от федералното правителство, докато при уж бунтовния Круз процентите са 27, а поддръжниците на Кейсик са направо сервилни към Вашингтон – само 8% не го одобряват. Вкупом всички те мразят Обама, което беше в основата на вече отмиращото Чаено парти. Затова сегашното риалити шоу на Тръмп упорито продължава. Влаковата му композиция се движи все така безаварийно, ако обърнем метафората на Круз.


Може четвърт от републиканците да твърдят, че никога няма да гласуват за Тръмп на общите избори, но половината от неговите избиратели са недоволни от федералното правителство на Обама.

© Associated Press

Може четвърт от републиканците да твърдят, че никога няма да гласуват за Тръмп на общите избори, но половината от неговите избиратели са недоволни от федералното правителство на Обама.


Тръмп изненада ветерана-журналист Боб Удуърд с безпрецедентно за кандидат-президент изявление, че икономиката на САЩ всеки момент ще се срути. Той каза в интервю с в. "Уошингтън поуст" миналия четвъртък, че не би инвестирал на борсата сега, понеже се надувал поредният мехур. Тръмп още обеща да оправи 19-трилионния външен дълг на САЩ за 8 години. Така той подгрява реалните страхове от задлъжнялостта на държавата и къде интуитивно, къде предумишлено играе с тях. Подробностите нямат значение, важна е метафората.


Пълното интервю и впечатления на журналистите, които го взеха, можете да намерите тук (https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2016/04/02/transcript-donald-trump-interview-with-bob-woodward-and-robert-costa/?hpid=hp_rhp-top-table-main_trumppresidency-7pm%3Ahomepage%2Fstory&tid=a_inl). То е доста поучително, защото дава възможност да се проследи импровизационното мислене на Тръмп. Също е клише вече, че много от становищата си той формулира в движение. Всеки намира в тях каквото му се иска. Показателен пример беше неговото изказване, че търсещите аборти жени трябва да бъдат наказвани, което той после оттегли, като само се оплете още повече в тематиката. За традиционните републиканци това бе признак, че уж консервативният Тръмп всъщност е либерал под прикритие, защото не е премислил толкова ключов за тях въпрос. За демократите той олицетвори неприкритото желание на десницата да се криминализира правото на жените на избор спрямо собственото им тяло. Никой не остана безучастен, обаче. Това е най-силният комплимент към лидера на една политическа кампания.


Разпадът на Републиканската партия вече е напълно очевиден. Тримата водещи кандидати вече отказват да се подкрепят взаимно, ако някой от тях спечели. С това бе сложен край на писменото обещание, подписано от всички републикански претенденти миналата есен. В момента в битката за номинация на десницата всичко изглежда възможно, въпреки отчаяните опити да се избегне пълното разцепление на партията и създаването на фракции или изцяло нови формации.


Надеждата вдясно е, че кризата ще доведе до изясняване на облика на Републиканската партия. Обаче в каква посока? Защото ако Тръмп може да го приемаме метафорично, какво да кажем за Круз, който иска да се "патрулират" ислямските общности в САЩ, да се скъса договорът с Иран незабавно, и да се бомбардира Сирия час по-скоро? Кейсик звучи умерено и въздържано на този фон, и заради това единствен излиза на глава с Хилари Клинтън в допитванията. Той има шанс за номинацията единствено ако оцелее до конгреса през юли и никой не вземе мнозинството делегати преди това. Самият Круз атакува Кейсик, понеже иска да остане едно към едно с Тръмп. Бизнесменът, притиснат от последните резултати и своите гафове, отпуши най-невъздържани словесни тиради срещу опонентите си.


Когато гледах "Книгата на Мормон" наскоро, забелязах нещо наглед странно: Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни бе платила цяла страница за промоция в уж осмиващия я мюзикъл. Мормоните явно смятат, че няма лоша реклама и може би заради това са най-бързо растящата религия в САЩ.


Така очевидно пише и в "Книгата на Тръмп". Единственият проблем е, че следващият президент на САЩ трябва да управлява съвсем неметафорично и не според рекламата.
___________________________________________


Бележка: Разписанието и резултатите са тук, като следващият етап в гласуването е на 5 април в Уисконсин (http://www.nytimes.com/interactive/2016/us/elections/primary-calendar-and-results.html?_r=1). Отлично направена карта може да намерите тук: http://www.nytimes.com/elections/2016/national-results-map?WT.mc_id=2016-KWP-AUD_DEV&WT.mc_ev=click&ad-keywords=AUDDEVREMARK&kwp_0=115245&kwp_4=543329&kwp_1=289112


Авторът приема читателски коментари и въпроси на [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Неутрално

  Освен да се разсъждава върху явлението Тръмп, като се спираме на личната му /променлива/ характеристика, е добре да се изследват и обективните социални /явно променили се / условия в американското общество - някак си увисва изводът, че републиканската партия е немощна, а американците глупави и Тръмп само с тарикатлък ги води за носа.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 692 Неутрално

  светът отдавна се е превърнал в нелепа комедия, Тръмп направо си е на мястото в кастинга за лидери-ненормалници...

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Естествено, изводите на пъпчивия либерал увисват, защото това е танца на умиращия лебед. Онова, което липсва в анализа е, че Тръмп разглежда всичко през уравнението "вложени ресурси - придобити ползи" и то строго отчитайки националните интереси на Америка. Затова отзвукът на обществото е толкова силен. И затова ужасът на глобалисти-транснационалисти граничи с амок. И затова последните падат жертва след жертва.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Аз неведнъж съм си казвал мнението, че дали по естествен път на вътрешните избори, дали чрез оттегляне на доверието, но Тръмп едва ли ще стигне до официалните избори като републикански кандидат и че в крайна сметка няма да е президент на САЩ.
  Но освен че има различни процеси, които действат и въздействат на американците, досегашното представяне на Тръмп показва, че потенциални избиратели на Атака има и в Америка.

 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Всичката тая патардия само показва колко е смешна демокрацията в сегашния си вид. Резултатите в изборите се решават не от това кой кандидат е по-способен, с по-добри идеи, а от това кой е по-голям шут! Гласуването за президент не е като пускане на смс за Мюзик Айдъл!

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Поредната анти Тръмп статия .....

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Весело

  Този вой дето напоследък се надава от ляво и от (псевдо)дясно показва само едно - успехът на Тръмп е такъв, че на противниците му не им остава друго, освен да лаят, да се хващат за всяка дума и да търсят несъществуващи компромати.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Иначе Тръмп е същият като Ботисов - натурален простак, който обаче се прави на един от хората ,не се отнася с тях като с плебеи.... И докато разни расли със сребърна лъжичка в устата ( като Хилъри и Станишев) раздават мъдри мисли на простолюдието Босрисовщината ще печели.

  Няма как в демокрация, едни много хитри хора, да баламосват народа и той да гласува за тях, щото са красиви, умни и забавни.
  Докато нормалните политици не започнат поне привидно да се отчитат пред народа Борисовщината ще печели, без хич да им пука харесва ли ви това на вас или не

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Това иска част от тълпата.Агресия,социални мрежи,екзотика и популизъм.Дано този пъта разума победи

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Дневник са изключително изнервени и дават трибуна само и ЕДИНСТВЕНО на анти-Тръмп автори. Което ме кара да мисля, че са доста тясно обвързани със Сорос и ужасени от перспективата да победи неговият противник. Впрочем няма да им е за първи път да залагат на грешният кон, спомням си колко упорито пробутваха Кунева.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#10] от "Fred":

  Викаш USAID ще спре канелката и ще е нужен талант?

 12. 12 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Жените през последните стотина-двеста години се изоглавиха напълно. Правят аборти, както и кефне, поради което във всички развити Християнски държави има демографски кризи. Съществуват медицински и морални причини за аборти, но всеки отделен случай трябва да се преценява индивидуално. Католическата Християнска религия има изключително правилни позиции по проблема, затова католическият свят се развива по- хармонично и проспериращо.

 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "lechevalier": ≪Всичката тая патардия само показва колко е смешна демокрацията в сегашния си вид≫.

  Според мен определението ти не е точно. Защото дори когато нещо в политиката изглежда смешно, за народа то по-скоро е или става трагично. Не по своя вид, а по своите резултати. А това, което наблюдаваме сега в САЩ, показва не колко е смешна, а колко фалшива и измамническа е демокрацията в нейния съвременен вид. И колко манипулативни и подвеждащи са медиите в съвременния свят, в това число и статиите, които захранват този форум.

 14. 14 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Каква е целта на Дневник да се включи толкова настървено в антитръмповата кампания ? Съмнявам се, че имате такова голямо влияние върху американската нация, че да агитирате толкова разпалено в очакване да повлияете върху решенията й. Дори и за българите в САЩ - предполагам,че разсъждават със собствените си глави. Губите позицията си на независим и обективен източник на информация, което досега ви печели читателите тук. Откакто започна кандидат-президентската кампания в Америка, нивото тук очевидно падна, да не кажа - се сгромоляса. Не губете мярката. В края на краищата изборът е за президент на САЩ, а не на България. По-спокойно.

 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "В квартална кръчма жив русофоб няма! - Dark'star": ≪Иначе Тръмп е същият като Ботисов ....≫

  Е, от тази похвала за Бойко Борисов до сега по-голяма не съм чувал. Защото, от където и да го погледнеш, да сравняваш един човек като Тръмп, дигнал на крака САЩ дори когато собствената му партия не го подкрепя и дори се бори яростно срещу него, е безспорен суперкомплимент за този, към когото го приравняват.

  Колкото за Тръмп, това, което става сега в САЩ, показва, че народът на САЩ започва да се събужда и да се отърсва от сладката приспивна мечта за налагането от САЩ на света така желания от елита на САЩ ПАКС АМЕРИКАНА. Американският свят, завоюван и управляван от САЩ. Показва освен това, че тръгнали от държавите, потънали в глад, болести и мизерия, вредните последици от бързо нарастащата и задълбочаваща се пропаст между бедни (хора; социални групи; държави) и богати (хора; социални групи; държави) са достигнали вече и до най-богатата държава в света, до САЩ. И точно те са, които карат народа на САЩ да подкрепа Тръмп. А не глупостите, лансирани от антитръмповските медии.

 16. 16 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Вече не трябва ли да има таг "Платена публикация" на всяка статия за Тръмп ?

 17. 17 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Не се сърдете на статията , тя е напълно безпристрастна , защото показва слабите и силните страни на екзотичния кандидат - президент. По- скоро пристрастни сте вие , които искате да слушате химни за величието му, защото той поради някакви причини е спечелил симпатиите ви .

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Весело

  [quote#17:"the_axel"]тя е напълно безпристрастна [/quote]

  До коментар [#17] от "the_axel":

  Нема такова животно наречено "безпристрастност"! И във философията имаше едно такова течение на "обективистите". Демек хора,които каквото и да казват все е истина!

 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какъв бълвоч от лъжи и внушения!

  "има пауза в първичните избори за републиканците чак до Ню Йорк на 19 април, медиите ще могат да предъвкват дълго резултатите. Това е добре за Круз" -> за сламка се хващат вече, паузата ще ги спаси!

  "да уволни шефа на кампанията си Кори Левандовски, който получи официално обвинение за побой на журналистка."

  И защо ще го уволнява като клипа изтече и се вижда, че тази жена лъже като най-долна к****. Този Кори само я дърпа за ръката назад след като тя многократно е предупреждавана от сикрит сървис да не дърпа Тръмп и да се отдалечи от него. Какъв 'побой' може да е това?

  Въобще престанете с лъжите за Тръмп. Това че е женомразец не е вярно, той обиди примерно Роузи ОДонъл, която ми е брутално неприятна и го обиди първа. Казвам го като жена.

 20. 20 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Някои опорни точки в анализа са много "популистки". Например Берлускони не е популист /все пак е единственият премиер на Италия с 2 пълни мандата след войната/, но прилича на Тръмп по това, че идва от бизнеса. Да сложиш Тръмп, Берлускони и Люпен в един файтон е наивно! По-важното е, че всички са обединени срещу Тръмп и не се вижда какво повече предлагат за САЩ от него. Т.е. кампанията анти-Тръмп се увлече и почти стигна своето дъно. Звучи като един крякащ колектив - нещо, което, според мен е губещо в кампания с мажоритарен вот.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За последните седмици в този сайт излязоха толкова много негативни статии за Тръмп,че и аз започвам да си мисля,че има усвояване на някакви грантове.Президентската кампания в САЩ няма такова голямо значение за България.Който и да е президент,нито ще ни отмени визите,нито пък ще ни изгони от НАТО.Нещата в двустранните отношения ще си останат същите.Но негативните статии за Тръмп са толкова много,все едно става въпрос за кандидат за български президент.Явно някой,който не желае избирането на Тръмп плаща за това изхождайки от факта,че този сайт се чете и от български емигранти в САЩ.Не знам как 10 или 20 човека ще повлияят нй изборите,но статиите си вървят редовно.

 22. 22 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Представете си, в западните медии, предизборна кампания в България да се предава с дълбок анализ на поведението на Бареков, Сидеров и Джамбазки. Дава информация, но или непълна или изкривена за цялата картина. НО, медиите се радват да дълбаят там, защото зрелището привлича аудитория, макар и вероятността за "настъпването на апокалипсиса" често да не надвишава 30%.
  Понякога ми е много жал за журналистите :/

 23. 23 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Много добър материал! Поздравления за автора и "Дневник" . Обзора на фактите, поведенческите модели и реториката, които демонстрират кандидатите в САЩ, показва поне едно - симптомите на политически болест наречена " жажда за власт" са едни и същи по цял свят.

 24. 24 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Ако сериозно мислите, че Тръмп е десен, с призивите си за тарифи и бариери, значи нямате понятие от икономика.

  До коментар [#7] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Успехът му е безспорен, но платформата му, която ме кефеше (тази срещу левите интелектуалци), отдавна се е превърнала в протекционистки зверилник, и затова скоро ще му бият шута.

 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Ясно е къде се корени черния пиар по отношение на Тръмп - страхът от спирането на грантовете!

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_axel":

  Така ли? И какви силни страни са показани?

  Казва се, че има талант за шоумен, но това се тълкува като нещо негативно.
  Казва се, че напипва болни теми, но ги екплоатира демагогски.
  Казва се, че може да импровизира, но това е също нещо лошо, защото не обмисля нещата и не защитава тезата на партията.

  Та кое, викаш, е обективното тук?

 27. 27 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като всеки популист, Тръмп внесе невероятна профанизация в американския политически дебат. Както правилно се отбелязва, неговите фенове искат да видят характер, пък няма значение дали е кофти характер. Доколко това е позицията на един разумен човек .... не мисля. Тръмп дължи възхода си на първичните инстинкти у човека да налага позицията си с твърда ръка и без много да му мисли. Разбира се, предвид това, че по нашите ширини любовта към твърдата ръка е повсеместна, ако слуша някой българските форуми, ще си помисли, че на Тръмп президентсвото му е опечено. А май досега не съм виждал някой, освен фен на Тръмп да му предрича победа. Демек - пожелателно мислене.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 28. 28 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  "Президентската кампания в САЩ няма такова голямо значение за България."
  Обаче политиката, която провежда президентът на САЩ има отражение по целия свят. И тъй като различните части на света днес са много повече свързани от когато и да било, всъщност е важно, кой ще влезе в Белия дом.
  Моето мнение е, че Тръмп е бесен популист и съвсем правилно го оприличават на Берлускони, Льопен и Путин. И честно казано мнението ми не се формира от статиите в Дневник, а от изявите на самия Тръмп. Човека просто си е супер зле и е толкова десен политик, колкото и нашичкия Борисов.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 29. 29 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Любопитно

  А бе, ако Тръмп спечели толерастите ще сменят ли курса си? Ще започната ли да плюят клетите бежанци, например? Т.е. както комунягите от атеисти станаха първи православни с промените в Русия?

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3413 Весело

  Мда, фарисеят Гоце на първа линия с Патриарха се фръцкаше, а само преди няколко години беше праведен комуняк...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 31. 31 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Авторът се обръща към мюзикъла "Книгата на Мормон" и аз искам да припомня още нещо.
  Вървим към щастлив край (все пак става въпрос за мюзикъл) въпреки ужасиите, които са станали само пет-десет минути преди това, почти е настанал всемирния рай, тъкмо сме преглътнали страховете си, завесата аха да падне, и един от симпатичните цветнокожи изпява на самия край: "Имам глисти в задника."
  Тоест, въпреки всички обещания за бъдещето, въпреки почти чудодейното оправяне на нещата, всъщност нищо не се е променило. Най-лесното за решаване нещо (далеч по-лесно от оправянето на света), да излекуваш един човек от глистите му, не се е случило. Въпреки гръмките песни и всички чудеса.
  Та така и с Тръмп. Глистите ще си останат там където са си. Пък той нека сваля звезди от небето.
  А иначе, и мюзикълът, и президентската кампания са много забавни. Но да ги наблюдаваш отстрани, да не си част от действащите лица.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 32. 32 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Време е да се спре да се говори за Тръмп като десен. Няма нищо дясно в популизма и протекционизма. Тръмп има много повече общо със Сандърс, отколкото с Круз.

 33. 33 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Струва ми се че "Някой" е решил Клинтънката да бъде президент и и подготвят куц кон за финала !!!

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Страх ме е от отсъствието на визия и познания на Тръмп във външната политика на САЩ . Скоро каза че НАТО трябва да се разпусне, такива глупости говорят явно за пълното отсъствие на познания по геополитическите интереси на САЩ . Психически и емоционално изглежда много нестабилен , не бих поверил на подобен куфарчето с ядрените кодове.
  Защо републиканската партия стигна до тук е друг и много сериозен въпрос.

  klimentm
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#32] от "yos2015":

  Много уместно сравнение, те са двете страни на една и съща монета.

  klimentm
 36. 36 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредния смешник, който се опитва нещо си да анализира. Американците гласуват за Тръмп понеже той е еднинствения, който иска да направи нещата, които всеки човек с малко здрав разум знае, че трябва да бъдат направени: да се ограничи свободната търговия, тъй като тя вреди на САЩ; да се ограничи нелегалната емиграция; да се придържа към традиционните християнски ценности и най-вече да държи мюсюлманската паплач далече от тях, тъй като тя е като раково образувание за обществото.

 37. 37 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#21] от "mushashi":

  Това, че е приятел на Путин би трябвало да притеснява българите по принцип, а това, че не е десен - притеснява мен лично.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#37] от "ungeheuer":

  И кой ти каза,че е приятел на Путин?Да не мислиш,че ще му позволи да си разиграва коня както сега прави в Сирия и Украйна?Каза че щял да се разбере с Путин,но това не означава,че ще му прави отстъпки.Още по-малко пък ,че му е приятел.Психиката на руснаците е такава,че искат да ги признаят за велика сила.Достатъчно е да покани Путин във Вашингтон и да го накара да сложи край на войната в Украйна.Това не е приятелство,а стратегически ход.

 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 540 Неутрално

  национал-популисти като Орбан .................... Ама моля Ви, не обиждайте Орбан, той си е съвсем прагматичен и точен политик. Какво като е загрижен за Унгария?

 40. 40 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Метафора,метафора,
  ама Тръмп е на семафора!

 41. 41 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Човекът е дал интерактивна карта, която е много яка.
  Що не я разгледате, вместо да примирате от кеф/яд, че рошавият пудел Друмпф пичьели?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Абе просто не става за президент на САЩ.Може да става ,но за друга държава,например България.Ние тука се впечатляваме от такова поведение.

 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#38] от "mushashi":

  като му гледам съветника по външна политика...

 44. 44 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 603 Любопитно

  [quote#34:"klimentm"]Скоро каза че НАТО трябва да се разпусне, такива глупости говорят явно за пълното отсъствие на познания по геополитическите интереси на САЩ . [/quote]

  И какво е адекватното в НАТО? Германия да плаща с 1.8 процента от БВП, а Щатите с 4% за да може Меркел да си кани бежанци? Или на Ердоган мястото е в НАТО?
  Хайде, пък да помислим!

 45. 45 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  Веселбата предстои - Тръмп ще събере колкото трябва за да е номинация на републиканците и ще гледаме всевъзможни маймунджилъци от страна на естаблишмънта.

  А после ще отвее Хилъри с разлика.

  Водете си записки като разказва за нещата Учителят Евлампи (аз)

  Facing Worlds
 46. 46 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тръмп е срам за америка и самата му партия не го понася

  Зад Тръмп застават военни престъпници и националисти като Войслав Шешел, Путин, Жан-Мари Льо Пен и др.
  Мила Владкова, Австралия

  Онзи ден един български сайт публикува статия с гръмкото заглавие: "Световната война започна. Не Тръмп, а Хилъри е истинската опасност". Авторът е лондонският журналист Джон Пилиджър, роден в Австралия. Имах планове да пиша за него след статията ми за съветския агент Уилфред Бърчет, починал в България (виж ТУК). Двамата са били в тесен контакт, съавтори са на един сборник и Пилиджър е взел последното телевизионно интервю с Бърчет малко преди да умре. Но ме изпревариха, пък и след като прочетох текста на последната му статия, вече няма и смисъл. Всичко е пределно ясно. Флиртът на нео-нацистите и нео-комунистите с Тръмп набира скорост. След ласкавото изказване на Владимир Путин за кандидата с оранжевия перчем, в този хор се включиха лидери и идеолози на радикални движения в Европа. Разбира се от тяхната подкрепа за Доналд Тръмп нищо не зависи в американските избори, но твърде показателни са имената в този списъка. Един от хората, подкрепили Тръмп е съденият в Хага за военни престъпления Войслав Шешел. Неотдавна той се обърна към американските граждани от сръбски произход с думите: "Братя сърби, гласувайте за Тръмп". Aлтер егото на Путин и създател на евразийската доктрина, Александър Дугин, също призова да се гласува за Тръмп. Не остана по-назад и основателят на крайно-десния "Национален фронт", Жан-Мари Льо Пен, който заяви, че ако можеше да участва в американските избори щеше да гласува за Тръмп. Само преди една година същият Льо Пен защити нацисткия режим на Виши и обясни, че изтреблението на евреите през Втората световна война е просто „детайл от историята“.

  Списъкът е дълъг. И всичките привърженици на Тръмп са представители на крайно леви или крайно-десни партии. Питам се кой от българските политици първи ще призове нашите сънародници в Съединените щати да гласуват за прителя на Путин? Волен Сидеров. Велизар Енчев или Слави Трифонов (нали вече и той има политически амбиции)? Или този път някой социалист ще ги изпревари?

 47. 47 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  става за сомалия или сърбия но за америка е просто карикатура

 48. 48 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm":

  не е така наскоро републиканската партия го срита по тиквата и заплаши че щял да се яви като независим

 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1702 Весело

  До коментар [#46] от "Катерина Стоева":

  Ихааа, това че Путин е зад Тръмп ми оправи настроението Браво, много весел съфорумец излезе!

  Panta rhei....
 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Обаче половината от избирателите на Тръмп са недоволни от федералното правителство,"
  Ето къде е заровено кучето и не е необходимо да ходим чак в Уганда, за да си обясним необяснимия интерес на електората към Доналд Тръмп. Когато правите платени публикации отбелязвайте отгоре този факт.

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3413 Весело

  До коментар [#45] от "evlampi":

  Водим, ама ако не стане, ти ще поизчезнеш вероятно или ще се пререгистрираш отново по име ново...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#51] от "vesolr":

  Тва ми е първата регистрация в Дневник и не мисля да правя промени.

  Все тая ми е лично на мен кой ще кара щатския влак иначе. Тея са оправни типчета и който и да е ще са окей.

  Тръмп ми е интересен от психологична гледна точка. Сенсей

  Facing Worlds
 53. 53 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#45] от "evlampi":

  с една форумка съм хванал бас на бутилка уиски, че няма да е президент, може и с вас, учителю

 54. 54 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#53] от "ungeheuer":

  Рядко пия уиски, благодаря. Учителю Евлампи като обръщение известно време след като Тръмп ИЗКЪРТИ Хилъри, напълно ме урежда

  Facing Worlds
 55. 55 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Весело

  Каква удивителна прилика между Тръмп и бачо ви Борисов, а?! Добре че американците не са като българския матр'ал!

 56. 56 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#54] от "evlampi":

  Имаме сделка, ама да не кажете, ааа те републиканците го прецакаха, той щеше да бие Хилъри, защото нито ще вземе номинацията, а ако я вземе, го чака в загуба в стил почти 80-20% (на базата на електорални гласове).

 57. 57 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#48] от "Катерина Стоева":

  А републиканската партия къде е била, когато е приела да бъде издигната кандидатурата му? Сега са смешни, жалки и абсурдни в усилията си да го превърнат в плашилото на Америка.

 58. 58 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Целият смисъл на горния анализ е изразен в първото изречение на четвъртия абзац отдолу нагоре: "Разпадът на републиканската партия вече е напълно очевиден".
  Това е пълната истина за партията на Линкълн, превърнала се от защитник на интересите на средната класа в сборище от марионетки и храненици на корпоративния елит. След като доста голяма част от американците, принадлежащи към тази топяща се класа го забелязаха, стигна се до сегашната задънена улица. Партийният електорат срещу партийния апарат. Всъщност вече изглежда почти невероятно, че републиканската партия ще спечели президентския пост защото дори ако Тръмп бъде избран, конфликтът му с доминирания от републиканците конгрес е програмиран. Развитието обаче вероятно ще бъде положително за американската демокрация ако се създаде възможност за образуване на трета партия (както намеква Тръмп) и ако се обърне тенденцията за пълен контрол на политиката от корпоративния елит.
  Именно в това се състои положителния принос на Тръмп (както впрочем и на Сандърс) към политическа реформа. Те двамата показаха, че Америка може да се съпротиви успешно на израждането на демокрацията. Дали такава съпротива ще има успех е все още далеч от сигурно, но е едно добро начало.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 59. 59 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "Wagner":

  +++++++++++++++++++++

 60. 60 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#44] от "puknatastotinka":

  Или пък че бомбардираха телевизията в Белград?

 61. 61 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#46] от "Катерина Стоева":

  Уважаема госпожа Стоева, кога ще загреете, че американците въобще не ги интересуват нито Путин, нито Льо Пен, нито което и да е друго от изброените и непрекъснато напомняни ни от Вас във форума величия.
  Даже ще Ви разочаровам. Обикновеният американски избирател дори не знае кои са те и това никак не е нещо отрицателно. Ако във форума на "Дневник" има български американци, които подхващат темата Ви и я дъвчат, те със сигурност не са меродавни за мисленето на американските избиратели.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 62. 62 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#33] от "sevenseas":

  Да, особено ако признаят историята с имейлите за погазване на закона. Появили са се данни, че тя е знаела, че е нередно да ползва личен сървър.

 63. 63 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#62:"waterfall"]Появили са се данни, че тя е знаела, че е нередно да ползва личен сървър.[/quote]

  До коментар [#62] от "waterfall":

  Оффф дданни, че знаела, че било нередно... а бе моля ви се, и да не е знаела това не е извинение за престъпването на закона!

  Аз знам на работа, че не мога да изнасям сведения за компанията и да ползвам личен имайл ама държавния секретар на САЩ не била знаела?!

  Незнаенето на закона не е извинение! Ако беше така кой щеше да има мотивация да го спазва?

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Тръмп е пълна карикатура от крайно популистки вид. Не разбирам как може да има толкова много фенове в традиционно либерално-десния Дневник?

 65. 65 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#64] от "thepirineagle":

  Като изключим кухите русоробски лейки, тея дето се забавляваме как Тръмп кърти мифки и рулира сме доста малко тук.

  Вярващите, че ще е добър президент са още по-малко, аз се сещам за трима (без мен, понеже не съм достатъчно компетентен да предсказвам неща от калибъра на успешност на щатски президент, а само как ще гепи номинацията и ще ИЗКЪРТИ Хилъри)

  Facing Worlds
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#61] от "Wagner":

  Ще опонирам: членовете на НРА знаят че Путин е лош, заради него забраниха вноса на АК47 от Русия. Е, оправят се сега със сръбски, румънски и, о чудо, американски Калашников

 67. 67 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#66] от "daskal1":

  Ние двамата също знаем, но аз не се броя истински. Не съм избирател!

  Все пак не можеш да ме удариш в гръб! Веднага ще отговоря, че попадаш в категорията


  [quote#61:"Wagner"]български американци, които подхващат темата Ви и я дъвчат, те със сигурност не са меродавни за мисленето на американските избиратели.
  [/quote]

  Предполагам да имаш чувство за хумор!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#67] от "Wagner":

  Ще го потърся

 69. 69 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Г-н Христофор, ПИСНА НИ ОТ ВАС!!!! Станахте за смях - и вие , и тези от които преписвате
  Копи-пейст:
  [quote#0:"Mickey"]ЛЪЖИТЕ ЗА ТРЪМП ПОВТАРЯНИ по гьобелски:

  1)"Тръмп е против имиграцията" - НЕ ! Тръмп е против НЕЛЕГАЛНАТА имиграция.
  2)"Тръмп е сексист"- това че е нападнал вербално някоя жена не го прави сексист. Напротив - третира ги като равни с мъжете които също напада. Не веднъж е подчертавал че гледа на жените като равни !
  3) "Тръмп е против мюсулманите"- Пълна лъжа. Тръмп просто иска по пълна пеоверка на пристигащите мюсулмани.
  4) "Тръмп е расист"- Ха ха ха
  5) Ще се сетя и за други тиражирани лъжи.- Тия хора срам нямат ли бе?

  И това го казвам като човек който никога не бих гласувал или агитирал за Тръмп. [/quote]

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 70. 70 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Първо изглеждаше, че това ще е анти тръмп статия, след това се оказа че е някакъв неясен преразказ на събития, без да е ясно изобщо защо

  а това "Вижте само как Тръмп се запъна като магаре на мост и отказа да уволни шефа на кампанията си Кори Левандовски, който получи официално обвинение за побой на журналистка." само показва че авторът дори не си е направил труда да се запознае с фактите -

  Журналистката твърдеше, че е пребита, само че след това се оказа че има запис от охранителните камери https://www.youtube.com/watch?v=IGz5DPqU-p0 , на който се вижда че напира да се добере до Тръмп и шефът на кампанията му само я избутва, това ПОБОЙ ли е, аре вижте клипчето и кажете кой точно са пребили, че да го уволни заради измишльотините.

  twitter.com/voxybg
 71. 71 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#70] от "voxy":

  Да и Тръмп демонстрира лоялност, като го защити - давайки пример за поведение, а не като Републиканската партия, която първо го приема за кандидат, а после насъсква кучетата. Изключително грозен стил, тия просто за нищо не стават. Готови са да гласуват за демократите, само и само да не е кандидат, който самите те са издигнали. Перковци.

 72. 72 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Избирането на Тръм за Президент на САЩ ще ее най-скъпият Коледен подарък за Поткин - светът ще бъде поделен и завладян без излишни "демократични", "толерастки", "гейски" и т.н. скрупули

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 73. 73 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#72] от "mastikata":

  от Обама по-голям подарък Путин не може да има, а Тръмп си го каза ясно - иска да има само един фронт на атака и първият му ще е радикалния ислям, относно Русия - вземат ли републиканците властта дори с Тръмп Русия я очакват много лоши дни

  twitter.com/voxybg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK