Страх и омраза в един свят без граници

Страх и омраза в един свят без граници

© Associated PressТекстът е публикуван във в. "Файненшъл таймс", на 6 април 2016 г. "Дневник" го препечатва от портал "Култура".


Хилядите хора, струпали се по границите на Европа, както и хилядите, които вече са ги прекосили, масово, но и погрешно се възприемат като бежанци от една провалена революция – Арабската пролет. В действителност те въплъщават революцията на ХХІ в., която тепърва предстои.


През 1981 г. учени от Мичиганския университет правят Световно изследване на ценностите и откриват, че нигерийците са толкова щастливи, колкото и западногерманците, въпреки че са много по-бедни в материално отношение. Почти четири десетилетия по-късно ситуацията е коренно различна. Според най-новите изследвания в повечето страни щастието е пряко пропорционално на брутния вътрешен продукт.
Интернет направи възможно за младите африканци и афганистанци да видят как се живее в Европа само с едно кликване на мишката. Хората вече не сравняват живота си с този на своите съседи, а с живота на най-благоденстващите обитатели на нашата планета. Те не мечтаят за бъдещето, а за други места. Смартфоните и социалните медии улесняват прекосяването на границите, като при това не се налага да се отказваш от своята етническа и религиозна идентичност. Работиш и живееш в Лондон или Берлин, но си оставаш сириец. При това можеш да поддържаш постоянна връзка с останалите в родината ти, както и да следиш новинарските заглавия там.


Не само крайните партии като Националния фронт във Франция, британската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), но също и управляващата партия в Полша – "Право и справедливост", виждат своята роля като адвокати на "застрашените мнозинства".

© Associated Press

Не само крайните партии като Националния фронт във Франция, британската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), но също и управляващата партия в Полша – "Право и справедливост", виждат своята роля като адвокати на "застрашените мнозинства".


В този свързан свят миграцията – за разлика от утопиите, които ни пробутваха демагозите от миналия век – предлага мигновена и радикална промяна. В ХХІ в. революцията не се нуждае от идеология, политическо движение или политически лидер. Човек не променя системата, а географията. Липсата на колективни идеали превръща миграцията в естествения избор на новия радикал. За да промениш живота си, не се нуждаеш от партия, а от лодка. Нарастващото социално неравенство и отслабващата социална мобилност в страни като Украйна и Русия прави така, че на хората там им е по-лесно да пресекат националната граница, отколкото класовата бариера.


Но мигрантската революция е способна да предизвика контрареволюция и да предефинира нашите демокрации. В исторически аспект демокрацията е лостът, чрез който Европа е интегрирала чужденците и се е отворила за света; също толкова лесно тя може да се окаже и инструмент за изключване и затваряне.


Многобройните акции за солидарност с бежанците, които наблюдавахме в Западна Европа през изминалата година, днес са засенчени от точно обратното действие: от нарастващите страхове, че чужденците ще компрометират социалния модел и традициите ни; че ще унищожат либералните общества чрез потъпкване на правата на жените. Консерваторите се опасяват, че мигрантският поток е смъртна присъда за културите на европейските нации. Страхът от радикалния ислям, тероризмът, престъпността и общата тревога от непознатото са в основата на моралната паника.
Мнозина в Европейския съюз са разтревожени – не толкова от пожелалите до този момент убежище бежанци, които са вече над един милион, колкото от мисълта за едно бъдеще, в което мигрантите постоянно преминават незаконно границите на Европа.


За да си подсигурят подкрепата на страната, която облекчава притока на бежанци, европейските правителства си затварят очите за нарастващия авторитаризъм на Анкара.

© Associated Press

За да си подсигурят подкрепата на страната, която облекчава притока на бежанци, европейските правителства си затварят очите за нарастващия авторитаризъм на Анкара.


Картината на бъдещо застаряване и намаляване на местното население, обрисувана от демографите, плаши дори най-убедените европейци. Силно влияние в политиката си спечелиха мнозинства, които се чувстват застрашени. Не само крайните партии като Националния фронт във Франция, британската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), но също и управляващата партия в Унгария, както и един от основните политически играчи в Полша – "Право и справедливост", виждат своята роля като адвокати на "застрашените мнозинства". Идеята за "свят без граници" предизвиква у тях страх и омраза. Те настояват за Европейски съюз с ясно дефинирани и добре охранявани граници. Убедени са, че кризата е резултат от конспирация между космополитно настроените елити и племенно мислещите имигранти.


Ситуацията променя радикално европейската политика и възгледите на мнозина представители на континента. Ако довчера те са разчитали, че сигурността им се гарантира от факта, че Европа граничи с либерални демокрации със силната амбиция да станат членки на Съюза, то днес се надяват да граничи с приятелски режими – независимо дали либерални, или не – които имат желание и способност да задържат наплива на хора. "Меката власт", така примамлива за външните държави, сега се разглежда от страните-членки като източник на уязвимост. Холандският референдум за присъединяването на Украйна към ЕС, който се състоя в сряда, илюстрира тези настроения. Гласуващите "против" желаят да изпратят послание, че Европа не само не приветства бежанците, но и цели общества, стремящи се към нея.


Тази промяна в мисленето и намеренията може да се наблюдава и в отношенията с Турция. За да си подсигурят подкрепата на страната, която облекчава притока на бежанци, европейските правителства си затварят очите за нарастващия авторитаризъм на Анкара. С това те искат да изпратят сигнал, че Европа не е толкова приятно място, колкото чужденците си въобразяват.


Накратко, лидерите на ЕС са приклещени между реториката на демократичната революция като отговор на проблемите на един взаимозависим свят, и хаотичната реалност на революцията, наречена миграция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  По принцип е така, но има един съществен елемент. При отворени граници има течение и в двете посоки. Вярно е, че от бедните държави потока към по-богатите е по-голям, но много народ, с милиони, от по-богати държави живеят и работят в по-бедни. И най-важното е, че биват по-добре платени от местните хора. С други думи, богатите държави и народите им, живеят на гърба на бедните.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Тези младежи, дето погрешно се вземали за бежанци, АКО бяха проявили същата воля в битка за правата си, въоръжени дори с по една вилица, щяха да постигнат целите си.

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Аз съм ЗА да им се помогне на тези хора! Но по родните им места! Ако трябва и с оръжие, ако трябва и с много пари! Но там, на местата на конфликти, от които те идват!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Този поизтъркан мислител много умело смесва истини с лъжи и се получава една великолепна манипулация.Но забравя,че информацията за процесите в съвременния свят е наистина на няколко клика разстояние и с такива оисания може да облъчи най-много някой недоучил даскал като бай Лютфи.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Неутрално

  Къде е останал този '' свят без граници''???
  В края на Втората световна война има 5 стени между държавите. От 1945 до 1991 г. стените, изградени между различни страни, са 19, след това в края на студената война през 1991 г. те падат на 12 и през следващия четвърт век те станаха над пет пъти повече. През 2015 г. са 65 и ускорено се увеличават.Да не забравяме и най-дългата стена от времето на Великата китайска стена до днес - тази между Мексико и САЩ !!!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Вижда се, че Англия както винаги разсъждава по-трезво и няма сълзи в очите, което е нормално щом се отнася за държавните интереси. Колкото до границите - тях винаги си ги е имало, може и да липсват, но само за жителите на ЕС, каквито мигрантите определено не са. Арабската пролет беше като някакво шоу, което бързо приключи и сега се броят жертвите от това, неодобрено от Мохамед своеволие. Както и да е - играчка плачка. Продължаваме напред както казва Кубрат Пулев, лошото е, че Азия и Африка си помислиха, че сме в един вагон с тях. Но и това е поправимо. Прави впечатление и друго - САЩ и Европа рядко посягат на ислямистки режими, виж светските авторитарни режими са на мушка. И като резултат естествено на тяхно място идват първите. Кръговрат, какво да се прави...

 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  Днес явно е ден за поредната доза облъчване и насаждане на вина как не сме достатъчно толерантни, и как не желаем да приемем бедните "инженери"... разчувствах се.... мъка ми е...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Те европейците помагаха, защото мислеха, че посрещат хора в нужда и от страни, където се води война. Но след като половин Африка и Азия се юрна към Европа, защото там били богати и живеели, добре, а и след терористичните атаки, много хора ще се замислят, имигрантите ли са по-мили или собствените им деца.

 10. 10 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Земята превърната,като едно голямо село вследствие на технологичния бум и от друга страна налудничавите идеи за войни и цветни революции доведодоха до там,да има страх и омраза...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 11. 11 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Прав си Иване, анализът ти е точен. Но освен верни констатации, какъв извод предлагаш? Най-малкото искам да изглеждам като Ленин, но мисля че въпросът "Какво да се прави?" е крйно актуален. И си мисля, че друг вариант освен развитите общества (в частност ЕС) трябва да затворят границите си за неконтролируемата миграция. Другото е заравяне на главата в пясъка.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на hakamoto
  hakamoto
  Рейтинг: 221 Весело

  Във всеки свят без граници има страх и омраза.

  Ако имаш къща с двор, който не ограден, и си направил лехи с цветя, поддържаш моравата всеки ден, въобще стараеш се да е красиво и уредено... и един ден дойде някакъв джигит и си паркира трошката върху твоята поддържана градина, разпилява навсякъде боклуци и има претенции че трябва да му осигуриш храна, вода, подслон, помощи и евентуално работа...

  При това положение няма как да не се появят страх и омраза.

  "През 1981 г. учени от Мичиганския университет правят Световно изследване на ценностите и откриват, че нигерийците са толкова щастливи, колкото и западногерманците, въпреки че са много по-бедни в материално отношение."

  През 1981 нигериецът не е знаел, че в някъде в Европа има страни в които предлагат тлъсти социални помощи и хората живеят в къщи със зелени дворове, цветя и без огради. Мислел си е че ако може да си позволи храна за деня е достатъчно да е щастлив.

  През 2000 обаче се случва глобализацията и в Нигерия разбират че някъде на север има едни страни като Германия където освен всеки ден хубава храна има тлъсти социални помощи и зелени дворове с цветя и без огради ... и тръгват джигитите от цял свят да си вземат от тези чудеса.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За мен, като българка и източноевропейка, живееща само в България истината от моята камбанарийка, е следната: "Старите" държави от ЕС стигматизират нас, източноевропейците, етикетират ни като "расисти", "ксенофоби' и всякакви, само защото сме решени да защитим съществуването на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ И НЕ ИСКАМЕ 100% прехвърляне на държавният суверенитет на държавите ни, на ЕС. Те изпитват високомерие и омраза към нас, защото, колкото и да се критикува нашето образование, НИЕ, А НЕ НЕЛЕГАЛНИТЕ НЕОБРАЗОВАНИ МИГРАНТИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ, СМЕ ПРЯКА ЗАПЛАХА ЗА ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИТЕ ИМ ПОЗИЦИИ НА МЕСТНИЯТ ИМ ТРУДОВ ПАЗАР.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Как да си обясним тогава 10 милиона нелегални от Мексико в САЩ? Това по официални данни , по неофициални сигурно са поне 15.

  klimentm
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Предвид написаното в коментар №14 считам, че ВСИЧКИ източноевропейски държави- членки на ЕС, трябва да си имаме наша организация под шапката на ЕС, специално с цел провеждане на единна миграционна политика, която СЕ РАЗЛИЧАВА от германската, френската и италианската миграционна политика. Това е съвсем законна възможност, предвидена в Договорите за ЕС. Не е нужно да имаме обща парична политика- като еврозонат. Достатъчно е да имаме обща миграционна политика...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Весело

  До коментар [#8] от "lz2":

  И срещу кого ще се бием?

  klimentm
 18. 18 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 534 Разстроено

  ''Финансови Времена'',

  1). Бутнете си оградата с Мексико
  2). Вземете 1.000.000 араби
  3). Плащайте по 1.000 евро на месец за всеки

  и чак тогава ми ПИШЕТЕ статии за това колко зле ЕС се справя

  САЩ неуспя в БЛИЗКИЯ ИЗТОК, сега ние от ЕС им плащаме!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Е откъде да знам - сигурно не е напълно готова ...Помня, че май Тръмп имаше мерак да я довършва..но още Буш я започна.Да потърся ли още информация - или сам ще си гугълните: стена САЩ Мексико ?

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Клименте, помниш какво каза Бил Клинтън при първия си избор, с което нокаутира кампанията на Буш-старши " Икономиката, глупчо!"
  Знаеш че американското селско стопанство с официалните 2.7% заетост реално не може да функционира в определени сфери без мексиканците. Мой приятел има градина с праскови, е, доста големичка е, над 80,000 дка, с други думи периодично освен бране се засаждат дръвчета за да се обнови градината, постоянна дейност. Нормата е 27 засадени дръвчета на ден. Не може да намери американци за работа в полето, а тези които идват бързо си отиват. Мексиканците садят по 80-85 на ден. Той други и не наема. Подобна ситуация в масовото строителство със специализираните бригади, в хотелиерството и т.н. Но, мексиканците като цяло са християни, работливи, семейни хора. Мексиканската кухня се възприема като една от американските. Положението на Европа с мюсюлманите от Северна Африка и Близкия Изток е доста по-различно - Кръстев не пише за културната съвместимост и ценностите на имиграционния поток.

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 735 Неутрално
 22. 22 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#3:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]Аз съм ЗА да им се помогне на тези хора! Но по родните им места! Ако трябва и с оръжие, ако трябва и с много пари! Но там, на местата на конфликти, от които те идват! [/quote]

  Много правилно разсъждение, но малко закъсняло. Както е закъсняло и същото разсъждение правено сега от много европейски политици. Това трябваше да се случи много по-рано, когато можеха да се оправят бакиите забъркани заради интересите на развитите страни. Сега е късно и духът на ислямизма и локалкните войни е отдавна излязъл от бутилката. Там където е можело да се помогне за да се създадат силни правителства и ред, се е всявал хаос и са се поддървали екстремисти. Е, това е резултата, и няма да е лесно да се оправят нещата. В този смисъл Европейските страни сега си сърбат попарата. За съжаление на Американците, които имат голяма вина за това състояние в Африка и Близкия Изток, няма да им припари толкова, защото са далече.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Дневник"- защо не ни информирате за днешните ПРОМЕНИ НА ДЪБЛИНСКИТЕ РЕГЛАМЕНТИ, КАСАЕЩИ ПРЯКО ПРАВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ДАВАНЕ НА ПРАВО НА УБЕЖИЩЕ НА ЧУЖДЕНЦИ, а ни поднасяте цял ден някакви блудкажи на тема"оправдаване на провала на мулти култито с "гадните дискриминатори- европейци"? ТОВА НЕ Е ЛИ ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА БГ. ГРАЖДАНИ? 06.04.2016 15:37 ЕС с две предложения за реформи на Дъблинските споразумения http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4421538/ "...“Настоящата система НЕ РАБОТИ“, това заяви на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който добави, че са необходими реформи в европейските правила за предоставяне на убежище....В рамките на настоящите закони, известни като Дъблинските разпоредби, бежанците и мигрантите трябва да подават молби за убежище в първата страна от съюза, в която влязат, и да бъдат връщани в нея, ако се преместят в друга държава. Това поставя страни като Гърция и Италия в неизгодно положение, тъй като те са основни входове за мигранти в ЕС./ БЪЛГАРИЯ ПАК НИКЪДЕ НЕ Е СПОМЕНАТА!!!- бел. е моя/...В рамките на второто предложение се предвижда въвеждане на схема за постоянно преразпределение, базирана на населението и благосъстоянието на всяка държава членка на съюза. Според дипломата това второ предложение е подкрепяно най-вече от Швеция и Германия и не е толкова популярно сред останалите държави. Тези схеми за преразпределение се виждат като маскирани квотни системи, които вече понесоха сериозни критики и противопоставяне от страна на редица държави в Европа. Комисарят по миграционните въпроси Димитрис Аврамопулос заяви по време на същата пресконференция, че двете предложения тепърва ще подлежат на обсъждане. Еврокомисията също така предлага контролът на паспортите по границата с ЕС да премине в режим на самообслужване, при който работата на граничните служители да бъде поета от електронни терминали, допълни Аврамопулос. „Граничната охрана няма да подпечатва паспорти. Вместо това ще се появят електронни терминали, които ще позволяват значително да се намали броят на чиновниците и ще се съкратят опашките“, посочи още той. /АФП и ТАСС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз лично не се плаша от емигрантите а от хората които предизвикаха тази вълна от емигранти и едновременно с това критикуват че не приемаме емигранти. Същите сега искат да ни убедят в добрите си намерения коагто организират 450 журналисти от различни държави да работят върху разкритията от Панама.

 25. 25 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "Вонин":

  НЕуспя или успя? Според мен постигна целта си.

 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА! Иначе идва Оня отгоре и помита гьоловете с мощна река, а жабите ... кой оцелее, оцелее.

  Мачкай климатичния чейндж!
 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "Нарастващото социално неравенство и отслабващата социална мобилност в страни като Украйна и Русия прави така, че на хората там им е по-лесно да пресекат националната граница, отколкото класовата бариера."
  Защо само в Украйна и Русия. И у нас е по-лесно да прекосиш границата, отколкото да преуспееш благодарениер на способностите си в един свят на шуробаджанащина и корупция.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#18] от "Вонин":

  Ще плащаме, щото непредпазливо се закачихме за каруцата на САЩ в "инициативите" Афганистан 2001, Ирак 2003, Арабска пролет 2011....

  Както казват по нашия край, "Да бе мирно седяло, не би чудо видяло!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#14:"Логика"]Старите" държави от ЕС стигматизират нас, източноевропейците, етикетират ни като "расисти", "ксенофоби' и всякакви, само защото сме решени да защитим съществуването на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ И НЕ ИСКАМЕ 100% прехвърляне на държавният суверенитет на държавите ни,[/quote]

  Това съвсем не е вярно! Аз и много други сме привърженици на намаляване на националните суверенитети. Аз нямам доверие в суверенна България ЗАЩОТО: Ако не бяхме в ЕС щяхме да сме ПЪЛНА КОЧИНА като Молдова, Армения, Беларус и пр. в руската орбита. Ако не бяхме в ЕС щеше ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ да фалира заедно с КТБ и от джоба на хората московско - КГБ - ДС мафията от управляващи щяха да приберат не 4 а поне 40 милиарда. НИТО ЕДНО добро нещо през изтеклите 26 години НЕ ПРОИЗТИЧА от българските управляващи. Пар контр - ВСИЧКИ ДОБРИ НЕЩА случили се в България са под натиска на ЗАПАДА!
  България упорито отказва Съдебна Реформа, вие като юрист знаете това по-добре от мен. И Съдебна Реформа ще има само под натиска на Запада и само и единствено благодарение на Запада!
  Пре 1958 година, Аденауер обяви НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ!
  Ако наистина имате елементарна ЛОГИКА, трябва да сте наясно, че националните държави нямат бъдеще. За Европа, бъдещето е във Федерална Супер-Държава Европа. Иначе, 3-тия свят ще ни се качи на главите. Федерална Европа по модела на САЩ, с агресивна външна политика, с трикратно увеличени военни разходи (само така се преодолява технологичното изоставане спрямо Америка и се гарантират високи печалби), Федерална Европа, която държи в подчинение прилежащите райони на света. Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ път. Но за това преображение са нужни около 20 години. Строителите на Новия Световен Ред са предвидили именно такова развитие. Предпочитам да ме упралвява Жан Клод Юнкер, отколкото някой си Пееффски, който няма дори една десета от моите квалификации и способности. Фак дем!

 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#20:"daskal1"]помниш какво каза Бил Клинтън при първия си избор, с което нокаутира кампанията на Буш-старши " Икономиката, глупчо!" [/quote]

  Даскале, така ли беше бе? Що я знам тази история по друг начин?
  Тя е от времето, когато Бате Борисов реши да прави коалиционното си правителство с Реформаторският блок, АБВ и патриотите.
  Та тръгнал Бате Борисов да раздава постове и викал:
  - Калфин! Ти - социалната политика! Москов! На теб здравеопазването!
  - А на мен? - попитал Лукарски?
  - Икономиката глупако!

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#29:"transvaal"] Аз и много други сме привърженици на намаляване на националните суверенитети. Аз нямам доверие в суверенна България[/quote] Остава да отбележите само 1-2 неща: 1. Дали сте единствено бг. гражданин 2. Дали сте българско данъчнозадължено физическо лице 3. Дали сте етнически българин.Отговорите на тези 3 въпроса предпоставят /не/желанието Ви за запазване на българската държавност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Когато малка Белгия е владеела Конго, Франция-Алжир и Мароко от кумова срама са си внесли малко хора от там да им работят въпреки различията по цвят и религия.Приели са тези хора защото дълги години тези западни страни най-безцеремонно са ограбвали богатствата на страните им.Сега запада няма кого да ограбва,но в замяна на това започна да раздава справедливост по света,заедно със САЩ.Но голяма справедливост не се получи и под натиска на САЩ и парите на СА принудиха Европа да сърба попарата надробена от други.Затова смятам че авторът е пил газ когато е писал статията друго обяснение нямам

 34. 34 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#31] от "Логика":

  Задавате ми милиционерски въпроси от времето на соца. При вас в България мисленето и логиката на държавните институции е замръзнала във времето българо-съвеЦката дружба. Затова избягахме от България, понеже водите страната към пропаст.
  Българин съм. Това дали имам или не друго гражданство по никой начин не ви засяга нито вас, нито изостаналите ви Институции! И да - също така съм Южноафриканец! 26 години е време за смяна на цяло поколение, през което време една пасмина ОГРАБИ не само парите, но и живота на хората именно чрез ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА БЪЛГАРИЯ! Как да ви имаме дори и 1% доверие? ЕСТЕСТВЕНО и НОРМАЛНО е да искаме ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ на България под ЕГИДАТА на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
  НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ от 1944 до 1990 беше с много по-ограничен суверенитет, само че - под егидата на ссср. И знаем резултата. Днес е уж член на ЕС, но под фактическата и РЕАЛНА власт на една подчинена на Москва олигархия от назначени милионери (има даже милиардери) от средите на ДС и подлогите на КГБ.
  Питате за данъци къде плащам. Естествено, в държавата, която ми даде възможност да работя и живея като достоен човек. Най-малкото - по закон и според правилата на тукашния НАП (Ревеню Сервис) съм ДЛЪЖЕН да си плащам данъците и го правя точно и с позитивно отношение, като ГРАЖДАНИН, въпреки че попадам в най-високите данъчни прагове от 43% годишно.
  А вашите МИЛИЦИОНЕРСКИ въпроси са олицетворение на ОТНОШЕНИЕТО на българските институции към такива като нас, отношение, което го виждаме в Мисия Лондон (във всяко Бг посолство). Ето защо - за вас - само ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИЕТ - иначе ще искате да ми казвате как да живея и кога да дишам. Аз съм СВОБОДЕН ЧОВЕК! Каквото съм успял е с труд и знания, понеже не съм от ВАШИТЕ ЧЕРВЕНИ КУФАРЧЕТА! И ще трябва да говорите с НАС с УВАЖЕНИЕ, а не да ми задавате милиционерските си тъпи въпроси. Само тогава можем да бъдем РАВНИ! И сме над ДВА МИЛИОНА по света. Повечето от нас са ЧЕСТНИ и ПОЧТЕНИ хора и не заслужаваме да бъдем УНИЖАВАНИ с милиционерски въпроси. Затова, за днешна България - САМО ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН. За да има свободни БЪЛГАРИ!

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "transvaal":"...Задавате ми милиционерски въпроси от времето на соца.." Не- грешите. Задавам ПРАВИЛНИТЕ въпроси. 1. Ако не сте само български гражданин, значи имате задължения И КЪМ ДРУГА ДЪРЖАВА- т.е. ДЛЪЖЕН сте да спазвате законодателството и да защитавате националните интереси И НА ДРУГА държава, освен България. Понякога може да има сблъсък на интереси между 2те държави, на които сте гражданин. Вместо да се терзаете от този сблъсък, лично за Вас е много по-удобно просто да не съществуват 2те държави, за да не си противостоят и Вие да не се разкъсвате при противоречие между интересите им

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#33:"chuggun"]Сега запада няма кого да ограбва,[/quote]
  Извинете, айде стига с тия мантри - Западът никого не е ограбил.
  В Индия дори кранът на чешмата и железниците са дело на Колониалната Система. В Африка всичко - градовете, грамотността, пътищата, течащата вода, а бе ВСИЧКО е дело на Колониалната Система. Това е Златният Век за Африка (квалификация от кенийски професор!) ЕВРОПА НЕ ДЪЛЖИ НИЩО, АМА НИЩО НА СВЕТА!!! Запомнете това - целият свят дължи развитие и прогрес на ЗАПАДА!

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "transvaal":2. Ако сте единствено българско данъчно задължено физическо лице, значи, че Вие не плащате данъци в друга държава и за Вас е абсолютен приоритет данъчната система точно в България да се подобрява. Това значи и че данъците от Вашите проходи отиват в бг. държавен бюджет, а не в държавният бюджет на ЧУЖДА държава.
  3. Ако сте етнически българин, значи поне 1 човек от Вашите родове - Ваш прадядо, се е бил с оръжие в ръка за защита на СУВЕРЕНИТЕТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ. Той Ви е оставил ЗАВЕТ- да пазите ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ И СЪЩЕСТВУВАНЕТО Й ДОРИ С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ. Небългарин не би могъл да разбере това, защото България Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#34:"transvaal"] И да - също така съм Южноафриканец! [/quote] Тогава защо не искате да се преустанови съществуването на ЮАР, а искате да се преустанови съществуването САМО НА Р. БЪЛГАРИЯ? Не сте ли нагъл? Аз например, предлагам- ако се прекрати съществуването на Р, България, да се прекрати съществуването и на ЮАР- ди'ъл? Или не Ви изнася?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 274 Весело

  В света без ганици ЕС посреща предизвикателствата със свалени гащи бодро развяваща розавки кюлоти.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#34] от "transvaal": Какво мислите- дали КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЮАР/ защото Вие НЕ СЕ ЧИСЛИТЕ КЪМ НЕГО/, ще иска държавата ЮАР да спре да съществува като държава? Знаете ли, че освен Конвенция за защита на малцинствата, съществува и Конвенцията на МОТ от 1989 г. за коренното население и племенните народи (Конвенция № 169)? Не знаете, нали? "...От 1989 г. е приета Конвенция №169 на МОТ, което признава, с цел интергриране на трудовия пазар и социална закрила на коренното население, като предоставя членовете му да имат възможност за труд и социална закрила в рамките на държавата, в която живеят..." както и "...Законните и традиционните права на коренното население да владее, ползва и управлява своите територии и ресурси се признават и уважават.."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#35:"Логика"]Понякога може да има сблъсък на интереси между 2те държави, на които сте гражданин. Вместо да се терзаете от този сблъсък, [/quote]
  Изобщо не се терзая от никакъв сблъсък, ЗАЩОТО ТАКЪВ НЯМА! Аз лично съм гражданин и на ЮАР и се гордея с това, давам своя принос за тази страна така, както се полага на гражданин в едно нормално общество, понеже тук са ме приели като РАВЕН (още във времето на бялата власт).
  Ще ви дам един пример - през 1992, след като вече две години работех като инженер в една от най-високотехнологичните фирми в ЮАР, се сетих, че във фирмата никога не ми бяха поискани дипломи и пр. документи - имаха само едно си-ви, та им занесох надлежно заверени копия и пр. Началникът на отдел Личен Състав бе учуден и ме попита защо ги нося тия документи и каза: Вие ни казахте кой сте и какво можете и това за нас е достатъчно, е, щом сте ги донесли - дайте да ги приложим към файла ви, благодарим ви. Ей това каза! Хората те приемат и оценяват за това което си и това което можеш, като ЧОВЕК и като ИНДИВИД. Когато видят нов човек, презумпцията е, че това вероятно е ХУБАВ ЧОВЕК до доказване на противното ако не е така. В България (а и в контитентална Европа) ти искат една камара бумаги, защото скритата презумпция е, че вероятно този човек насреща е потенциален престъпник и май документите, които представя са фалшименто, та дай значи да го съсипем от попълване на формурляри и да търсим под вола теле. Разбирате ли разликата?
  Докато вие в България си позволявате да задавате милиционерски въпроси на хора способни, съвестни, работливи и нормални. Вие третирате хората като едни мизерници и нищожества от втора категория. Затова нямате право да ме съдите по каквито и да било критерии, нямате MORAL HIGH GROUND на който да застанете и се прикривате зад псевдо-патриотични фрази за да оправдаете едно статус-куо, в което Държавата, Правото, Институциите служат на една шепа назначени олигарси на къса каишка от една ЧУЖДА ДЪРЖАВА с колхозно-крепостнически строй. Подходът и начинът ви на мислене са глорифицирана версия на ченгеджийско-милиционерската парадигма от соца. Друг пример за да поясня още малко духа на нещата, които искам да кажа - има принципна разлика между твърдението, че Сергей Антонов бил, видите ли - невинен и фактическото положение, че беше освободен поради липса на достатъчно доказателства - е, с този пример - трябва ли да се отнесем "патриотично" или да кажем ИСТИНАТА без да сме biased?

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#41:"transvaal"] Аз лично съм гражданин и на ЮАР и се гордея с това[/quote] Добре де, - нищо лошо не казвам за ЮАР Само Ви питам- след като искате България да спре да съществува като държава, аз пък искам ЮАР да спре да съществува като държава Е- в случая- чие мнение има значение за ЮАР- моето мнение или мнението на гражданите/ коренното население на ЮАР? Сега схванахте ли намека и нюанса?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#41] от "transvaal": Мдааа- може много да критикарствате България, но опрат ли нещата до прекратяване на държавата, чийто гражданин СЕ ГОРДЕЕТЕ, ЧЕ СТЕ, нещата изведнъж стават различни И защо се получава така,м?Сега- предположете, че в България ИМА, СЪЩЕСТВУВАТ български граждани- етнически българи, които също като Вас се гордеят, че са български граждани и те НЕ ИСКАТ прекратяване на съществуването на държавата България! Държавообразуващият етнос в Р. България е народността "българи"- 85% от населението на р. България. МАСОВО тези хора НЕ ЖЕЛАЯТ държавата България да прекрати съществуването си. Сега- пак ли ще ме убеждавате, че не гледате от своята камбанарийка, наречена ЮАР

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#40:"Логика"]Какво мислите- дали КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЮАР/ защото Вие НЕ СЕ ЧИСЛИТЕ КЪМ НЕГО/, ще иска държавата ЮАР да спре да съществува като държава?[/quote]

  Нека ви уведомя Вас и форумците - 80% от територията на ЮАР има за КОРЕННО НАСЕЛЕНИЕ БЕЛИТЕ! ЗАСЕЛНИЦИ. Черните (Банту) са също заселници, движили се от север към юг, по същото време, когато белите се движат от юг към север!
  Кейп Таун е основан през 1652. Първата среща между бели и черни е на Кай Ривер след 1760! Това място е над 1000 км на изток-североизток от Кейп.
  Тия мантри за коренно население са глупости, които идиотите в Европа и в света повтарят, без да прочели една книга по въпроса. Единствените хора, които са ОРИГИНАЛНО население в ЮАР са Кои-Сан (бушмените), но те не принадлежат към Черната Раса и са били много рядко население в групички от 10-30 човека. Има ги сега в Калахари.
  Да - аз не съм коренен жител, просто защото не съм роден в ЮАР. Но всеки АФРИКАНЕР (Бур (Боер), бял човек, говорещ Африкаанс) Е КОРЕНЕН ЖИТЕЛ на ЮАР и е НЕ ПО-МАЛКО коренен от всеки Зулу, Нкоса, Суту или какъвто и да било черен жител. Това тук се знае и никой (освен разни либерационистки и революционни кретени) не оспорва. И тук официалната власт е един параван, зад който, за щастие, управляват много могъщи корпорации, големите банки (пример - Стандард Банк оф Саут Африка е основана в Йоханесбург някъде около 1850 година). Африканерите са най-коренните жители на ЮАР и са гръбнака на тази страна. Черните са емигранти (точно както арабите са емигранти в Европа). До 1913 бялото население е над 50% от населението на ЮАР. През 1938 на един бял вече се падат двама черни, поради импорта на хора от север за минната индустрия. Днес май се падат 5-6 черни за един бял. Така че, представите на света за тая страна са много изкривени от пропаганда. Що се отнася до някакви измислени международни правила, нека ви кажа - тук имаше две години преговори при закрити врати между държавата и АНК. Хората не допуснаха НИТО ЕДИН международен наблюдател, нито един журналист и НИКАКВИ съвети от страна на Европа и света. Постепенно, дейците на АНК седнаха в едни хубави БМВ-та 7-ма серия и думата революция изчезна от речника далеч преди изборите. Думата национализация стана и досега е мръсна дума, направиха се необходимите аранжименти и АНК взе властта благодарение на помощта на големия ЮАР-ски бизнес - банки, мини, корпорации. Имах колеги, работили по атомната бомба, да ЮАР имаше атомно оръжие, разработено и изпробвано тук, в ЮАР! На въпроса на една нахална френска журналистка, защо ЮАР не отговаря нищо на зададени по тази причина въпроси от 1980 година насам, Ф. де Клерк отговори просто - не искахме да лъжем света, а пък не смятахме, че сме длъжни да му казваме, затова и пазехме мълчание по въпроса! Та, аз може да не съм коренен жител, но съм напълно интегриран към англо-говорящите коренни бели жители на ЮАР. Като ида навън ме разпознават веднага по ЮАР-ския акцент.

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#44] от "transvaal":"...Нека ви уведомя Вас и форумците - 80% от територията на ЮАР има за КОРЕННО НАСЕЛЕНИЕ БЕЛИТЕ! ЗАСЕЛНИЦИ. .." Това е смешно КОРЕННО НАСЕЛЕНИЕ значи АВТОХТОННО население, а Вие пишете- ЗАСЕЛНИЦИ! БЪЛГАРИТЕ СМЕ КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1300 ГОДИНИ- ЕТО, ТОВА Е КОРЕННО НАСЕЛЕНИЕ, драги

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#43:"Логика"]СЪЩЕСТВУВАТ български граждани- етнически българи, които също като Вас се гордеят, че са български граждани и те НЕ ИСКАТ прекратяване на съществуването на държавата България! [/quote]

  Ама какви сте ги наприказвали! Аз НИКОГА не съм нито казвал, нито желал подобно нещо. Аз не мога дори да си помисля, че България може или трябва да прекратява съществуването си! Тук става дума за нещо съвсем ново - Федерална Супер-Държава Европа, в която бившите национални държави си остават такива, подобно на отделни щати, със законодателство ПОДЧИНЕНО на Федералните закони. Вижте, част от суверенитета на бившите национални държави се делегира нагоре към имперския център. Друга част се делегира надолу към градове, общини и райони (за първи път в модерната история общини и райони в Зап. Европа имат толкова права и свобода сами да решават бюджети и пр.). Това е начало на един много по-добър и по-справедлив за хората свят. Това е мечтата на Просвещението. В края на краищата от 476 година (падането на Рим, варварите, Одоакър) насам, всички големи монарси и политици се стремят да възстановят Римската Империя като политически идеал; и ето, че тя под една съвсем нова форма се възстановява наистина. Какво лошо има в една нова PAX ROMANA? И без друго България и Балканите до около 1000-ната година са диоцез на Рим! Нормалните хора искаме просперитет и перспектива. Ясно е, че националните олигархии не могат да ги предложат. Ясно е, че националната държава, която процъфтява в своето време 15-ти до 20-ти век, понеже носи предимства на широки маси от хора, не е в състояние да носи повече бенефис на тези маси, в сравнение с над-националните супер-структури (разбира се, в рамките на европейския и най-вече АТЛАНТИЧЕСКИЯ цивилизационен идентитет). И най-важното - забележете, че Бялата Раса е само около 15% от човечеството и държи около 80% от световното богатство (ЮАР е микро-модел на това). Единственият начин да се запази това господство е Федерална Европа по американски модел и с американско лидерство, защото натискът на 3-тия свят става все по-голям. Европа ще трябва да противостои на китайци, индийци, муслими, африканци и пр. За да има ред в света, който е добър и за 3-тия свят, това трябва да бъде новия световен ред, под контрола на Запада. Вижте какво са написали хората на втората страна на герба на Съединените Щати (пресечената пирамида с окото):
  NOVUS ORDO SECLORUM - ще рече - Ще Установя Нов Ред. Без този ред бедните народи ще измират от глад и болести, така че и за тях това е най-добрият вариант. Ние имаме шанса да сме отново в диоцеза на Папата (в преносен смисъл), т.е. да бъдем част от Запада. Иначе, щяхме да бъдем по-зле от Молдова, Армения и Узбекистан (без да имам негативно отношение към хората, населяващи тези страни).

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#44] от "transvaal":"...Кейп Таун е основан през 1652. Първата среща между бели и черни е на Кай Ривер след 1760! .." Из уики "... Най-старата известна етническа група, обитавала Южна Африка, са койсаните, от които днес са запазени изолираните общности на бушмени и хотентоти. Те са изместени, подчинени и асимилирани в хода на разселването на народите банту, които вече присъстват на юг от река Лимпопо през 4-5 век. С миграциите на народите банту се свързва и навлизането на региона в желязната епоха в средата на 11 век. През 15 век, както и в наши дни, най-големите етнически групи в Южна Африка са зулу и кхоса, и двете от групата банту...." В окото ми да плува корабче?"...Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11!!!! от говорените в страната езици са признати за официални.[4] Два от тези езици са с европейски произход - английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството бели и цветнокожи южноафриканци..."Хахахаха- белите заселници били КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЮАР- АХАХАХАХА

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#46:"transvaal"]Аз не мога дори да си помисля, че България може или трябва да прекратява съществуването си! [/quote]
  Тогава Вие изобщо не разбирате какво е "държавен суверенитет", и суверенна държава! Това се учи в българските юридически факултети- прочетете малко лекции,за да разберете какво всъщност искате Вие: http://www.bg-pravo.com/2009/12/20_12.html
  ".... В съвременния свят нациите са организирани в държави и официалните политически отношения се установяват между държавите чрез съответните държавни органи. В този смисъл международното право определя държавата като изразител на самостоятелна воля и я признава за носител на държавен суверенитет. Признатият на държавата суверенитет принадлежи на съставляващата я общност. В международното право суверенитет се признава на всяка държава..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#46] от "transvaal":"...От гледна точка на международно-правната доктрина държавният суверенитет се изразява в независимостта на всяка една държава от другите държави. Посочената независимост се изразява в призната свобода на действие на държавата в международните отношения. Същевременно тази свобода не е безгранична. Свободата на действие на всяка държава следва да се осъществява с оглед суверенитета на другите държави. Държава, която наруши чужд суверенитет, се обявява за агресор и спрямо нея ООН има право да предприеме възпиращи мерки – употреба на сила срещу нарушаването на нечий чужд суверенитет. Държавният суверенитет се проявява и в признатата възможност на всяка държава да определя самостоятелно своята вътрешна и външна политика. .."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#46] от "transvaal":"...Тук става дума за нещо съвсем ново - Федерална Супер-Държава Европа,.." За да се случи тази "супер държава" ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖАТ ДА БЪДАТ САМОСТОЯТЕЛНИ СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ- Т.Е. ДА СЕ ОТКАЖАТ БУКВАЛНО ОТ СТАТУТА СИ НА ДЪРЖАВА, И ДА СЕ ПРИНИЗЯТ ДО ФЕДЕРАЛНИ ПРОВИНЦИИ! Вие лично ще бъдете ли съгласен ЮАР да не е федерална парламентарна република, а цялата юар да стане напр. германска провинция, наречена "ЮАР"???????????????????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#42:"Логика"]амо Ви питам- след като искате България да спре да съществува като държава,[/quote]
  Повтарям - АЗ НЕ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА СПРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА.
  Напротив аз искам България да бъде една хубава, просперираща и УСПЕШНА държава, но мисля, че това е възможно само като част от Федерална Европа.
  Пример - защо не реформирате Съдебната Система и защо въпреки натиска от Брюксел не я привеждате в пълно съответствие със спуснатите от Европа линии?
  Защо и как беше възможно да стане пладнешкия грабеж на КТБ и това да се плати от данъкоплатеца в размер ЧЕТИРИ МИЛИАРДА! Това са по 500 ЕВРО на човек, средно по 2000 ЕВРО на семейство. И няма един заловен и осъден!
  Как е възможно, една държава ЧЛЕН на АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ! да излиза с открити про-московски позиции по много въпроси и да се стигне до СРАМНОТО положение да ни считат за ТРОЯНСКИ КОН НА РУСИЯ В ЕВРОПА!
  Ето, само едни повърхностни, напосоки избрани причини, които показват, че е необходима Федерална Европа.
  Ако бяхме били в Евро-зоната, нямаше да има КТБ и всичките загуби на вложения и грабежа на бюджета. Ако сме истински европейци, нямаше да ни лепят срамния етикет на Троянски Кон.
  Националните държави ще ги има, но под друга форма, с естествено подчинение на Федералната суперструктура.
  При такъв аранжимент, разните Пееффски-та, Златеви, Любен - Гоцеви, Доганци и други заминават директно в кофата за боклук!

 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#51:"transvaal"]Повтарям - АЗ НЕ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА СПРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА. [/quote]Следователно - НЕ ИСКАТЕ България да е само щат от СЕЩ- Съединени европейски щати, а да продължава да си бъде суверенна държава! Тогава - как да си обясня факта, че искате максимално прехвърляне на български държавен суверенитет към ЕС до степен ПРЕМАХВАНЕТО МУ и промяна - от ДЪРЖАВА България да се принизи до ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТ, ПОДЧИНЕН НА ГЕРМАНИЯ? Най-скъпата стока в ЕС е държавният суверенитет на една държава- член на ЕС!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#50:"Логика"]За да се случи тази "супер държава" ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖАТ ДА БЪДАТ САМОСТОЯТЕЛНИ СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ-[/quote]
  Ами това е естественият ход на нещата. Няма смисъл да се подържат структури, които са вече доказано не-ефикасни. И няма нужда да се пре-открива колелото - Америка е там - пример за най-съвършеното законодателство в цялата човешка история, именно защото работи ефикасно и носи бенефис на огромна маса хора. (Някои историци оценяват Американската Конституция като документ граничещ с чудо! По начина по който е построен и задава основите не едно невероятно общество). Европа може да заимства идеите и направи нещо подобно, отчитайки спецификите, но нека направят нещо, което поне за 200 години напред няма да се нуждае от обнова, така, както Конституцията на САЩ работи до-ден-днешен само с 11 поправки направени в първите години. Националните държави в този си вид вече не могат да решават проблемите на хората и проблемите на отношенията с останалия свят.

 54. 54 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#52:"Логика"]ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТ, ПОДЧИНЕН НА ГЕРМАНИЯ?[/quote]
  Ами вижте, ясно е, че в Щатите кандидат от Калифорния или Тексас има повече тежест отколкото ако идва от Аризона, да речем. Калифорния е с икономика на четири Франции.
  Естествено е, в една Федерална Европа, най-голяма тяжест да има Германия. После Фр. Италия и пр. Най-нормално би било представителството в Евро-парламента да зависи единствено от брутния продукт и финансовия принос към Федерацията, с някакъв скромен коефициент за брой население по някаква точкова система и със супер-депутати както е в Щатите, но да се направи така, че мощта на Федерацията, на Империята Европа да бъде безапелационна за всички съседи и сравнима с тази на Щатите в световен мащаб.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#51:"transvaal"]Напротив аз искам България да бъде една хубава, просперираща и УСПЕШНА държава, но мисля, че това е възможно само като част от Федерална Европа. [/quote]Не разбрахте ли- МЕЖДУНАРОДНО ПРАВНАТА ДОКТРИНА КАЗВА, ЧЕ 2ТЕ НЕЩА СА ВЗАИМНО ИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ! Влизайки в СЕЩ, Р. България ГУБИ ИЗЦЯЛО- 100% държавният си суверенитет -т.е. БУКВАЛНО спира да бъде ДЪРЖАВА и става европейска провинция. България е УНИТАРНА държава- "...Унитарната държава има една законодателна, изпълнителна и съдебна власт, които се осъществяват от едно законодателно тяло и централизирани изпълнителни и съдебни органи. Тяхната властническа компетентност е установена в една Конституция и едно единно законодателство и се простира върху цялата територия и население.."
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/41_20.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "transvaal":"...Ами вижте, ясно е, че в Щатите кандидат от Калифорния или Тексас има повече тежест отколкото ако идва от Аризона, да речем. ...
  Това не ме засяга, защото България е унитарна държава. Аз не желая България да изгуби статута си на самостоятелна суверенна държава и да стане щат - част от сещ! Моите деди не са награждавани с медали и ордени, защото са се били за "европейският щат България", а защото са воювали за свободата и независимостта на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "transvaal": Мога да Ви дам и друг пример- Бавария самостоятелна суверенна държава ли е или е германска провинция, ПОДЧИНЕНА на германското федерално правителство? Е- аз НЕ ЖЕЛАЯ същото за България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#49:"Логика"]Държавният суверенитет се проявява и в признатата възможност на всяка държава да определя самостоятелно своята вътрешна и външна политика. .." [/quote]
  Именно този аспект трябва и ще се модифицира при една нова дефиниция на суверенитета. Външната политика трябва да е преди всичко федерална. Вътрешната - самостоятелна, но в рамките на Фед. Законодателство. В това няма нищо шокиращо. Като юрист вие знаете дефиницията на 3-те аспекта на собствеността по Римското Право. Днес, в нормалните държави, частният собственик на земя уж я има по тая дефиниция, но тя всъщност е силно модифицирана. По оригиналната Римска дефиниция, собственикът на парче земя владее пирамидата образувана от Центъра на Земята към точките по кадастъра, до безкрайността нагоре във Вселената. Да, обаче днес имаме право само на кладенец и водата в него, но нямаме права върху подземните богатства и не можем да гърмим по самолет, прелитащ над нашата частна иначе собственост. Но собствеността си остава в основни лини с качествените характеристики на Римската дефиниция (юс утенди, юс абутенди ...), макар доста орязана. В същия дух, нужно е ново дефиниране на що е то национална държава. В имперски дух, но под нова форма. Има умни хора, ще го измислят.

 59. 59 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#57:"Логика"]Бавария самостоятелна суверенна държава ли е или е германска провинция, ПОДЧИНЕНА на германското федерално правителство?[/quote]
  Бавария си е провинция. България е едно ниво по-горе. От там нагоре има още едно ниво - Федерацията. България няма да е провинция а Щат на Федерацията, катко всички останали (надявам се към 38-40 Щата в бъдеще).

 60. 60 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#56:"Логика"]Аз не желая България да изгуби статута си на самостоятелна суверенна държава и да стане щат - част от сещ! [/quote]

  Само като част от Федерална Европа можем да оцелеем в дълговременен план, при това със завиден за останалия свят стандарт.

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#59] от "transvaal":"...Бавария си е провинция..,." Так- като германска провинция Бавария може ли да откаже да изпълнява общата германска федерална политика за прием на мигранти и може ли да постанови СВОИ закони, независимо от германското федерално правителство, относно приема на мигранти- напр. може ли да издаде баварски федерален закон, съгласно който да установи правни правила, различни от германските федерални правни правила, за прием на мигранти? Преди човек да критикува една материя, би следвало да я е изучил професионално, да знае как функционира и чак тогава да я критикува. При Вас случаят не е такъв...Още повече , че ЮАР е федеративна държава- т.е. може да има и законна сецесия, а България е унитарна държава- т.е. сецесията е незаконна и противоконституционна....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Влизайки в СЕЩ, Р. България ГУБИ ИЗЦЯЛО- 100% държавният си суверенитет -т.е. БУКВАЛНО спира да бъде ДЪРЖАВА и става европейска провинция.

  Това е така само от определена гледна точка. На света има безкрайно по-сложни неща, като квантовата механика, да речем, и хората са ги решили, открили, измислили и пр. И на това противоречие ще се намери Соломоновско Решение, когато ясно се положат дефинициите, определят дълговременните интереси и пр. от гледна точка на критериите на европейското и атлантическо цивилизационно пространство. Ще му се намери колаят и вълкът да е сит, и агнето да е цяло и всички да са доволни.

 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#60:"transvaal"]Само като част от Федерална Европа можем да оцелеем в дълговременен план,[/quote] Не мисля така. За сега ЕС е съюз на ДЪРЖАВИ- не на щати и НЕ Е ЕДНА ФЕДЕРАЛНА ДЪРЖАВА. Когато ЕС иска да стане СЕЩ, ще има референдуми във всички 28 държави- членки на ЕС, защото във всички тях тези неща се решават с референдум. Тогава всеки бг. гражданин ще има възможността да гласува на този референдум...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#61:"Логика"]България е унитарна държава- т.е. сецесията е незаконна и противоконституционна.... [/quote]
  Никаква сецесия не застрашава България. Особено като част от Евро-Атлантическата Федерация (измислям такова название, защото смятам, че само Континентална Европа няма достатъчно сили за това, което я чака. Атлантическата Цивилизация се дефинира от мнозина като Англия - Америка, сиреч нещо като англо-саксонскта цивилизация). Никой няма да ни прекроява, защото ще има достатъчно checks and balances - стабилността и цялостта на отделните държави е в интерес еднопосочен с мощта на Федерацията. Не знам точно как, но съм сигурен, че формула ще се намери.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  ) ЕВРОПА НЕ ДЪЛЖИ НИЩО, АМА НИЩО НА СВЕТА!!! Запомнете това - целият свят дължи развитие и прогрес на ЗАПАДА!
  ==========
  Е с това не мога да се съглася.
  С векове са пили кръвта на стотици народи. Търговия на роби , колонии , ограбване на богатства , пиратски нападения. Ненаситна Европа. От алчност , две световни войни. ....
  Не се насити , та сега краде и хора , под формата на бежанци , уж че им помага
  До коментар [#36] от "transvaal":

  Bukalemun
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#64] от "transvaal":Р. България не се е задължила с да си саморазрушава държавността! В Договорите за ЕС НЕ СЪЩЕСТВУВАТ такива клаузи- знам това, защото професионално работя с тях. НИКОЯ ДЪРЖАВА- ЧЛЕН НА ЕС НЕ СЕ Е ЗАДЪЛЖИЛА ДА СИ САМОРАЗРУШИ ДЪРЖАВНОСТТА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#63:"Логика"]Когато ЕС иска да стане СЕЩ, ще има референдуми във всички 28 държави- членки на ЕС, защото във всички тях тези неща се решават с референдум[/quote]
  Сигурен съм, че Строителите на Новия Световен Ред имат грижа тези референдуми да бъдат успешни. Като оставим медийните манипулации настрана, всеки рационален, здравомислещ човек ще гласува за федерацията, особено като се има пред вид че днес около 2 милиона напират към Европа. След 10 години ще са 20 милиона! Меркел създаде кризата с имигрантите за да покаже, че днешният европейски формат не работи. Трябва нова структура. Атентатите в Париж и Брюксел показаха, че трябва да има европейско FBI. Напорът на лодките от Либия и Турция показаха, че трябва да има европейски силови структури, способни веднага да реагират, да се разгръщат и спират тия потоци. Федерацията може само да ни обогати и усили като държава, но в някои аспекти държавата е щат на Федерацията. Нормално, рационално и добро за всички хора. Трябва да има единна данъчна система с централен европейски регистър и регулатор който контролира НАП-овете на отделните страни (всяка страна със свои данъчни вземания, но в рамки определени от Центъра). Единна валута (ако България беше в Евро-зоната, днес средната заплата можеше да е двойно по-голяма, отколкото е сега). Единен регламент за полицията, армията и пр. Единна финансова система с ЕЦБ която да е аналог на Форт Нокс в Щатите. Всеобщо избираем президент. Сенат. Конгрес, Върховен Съд на Европа. И накрая - Европейска Армия. Европейски аналог на ПЕНТАГОНА. Военни разходи - трикратно на сегашните, за да бъдат горе - долу като американските, защото от военните разходи идват 80% от парите за фундаментални науки и технологии. Америка не случайно държи всички ключове в наука и технологии.

 68. 68 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#65:"eti"]С векове са пили кръвта на стотици народи. Търговия на роби , колонии , ограбване на богатства , пиратски нападения.[/quote]
  Приятелю, това е пропаганда от много лъжлив характер, която ни се проповядваше през соца, проповядва се днес на Запад!, проповядва се усилено у вас в Турция (знам от познати). Най-много роби са продадени от самите черни африкански вождове на племена. На второ място е Ислямският Свят - най-вече арабите. Чак после, португалците стигат Занзибар и се възползват като купувачи. После и останалите европейци. Робството започва да се разрушава откакто през 1800 година, по споразумение, Англия и Франция започват да патрулират океаните, арестуват и конфискуват кораби с роби и ги освобождават в най-близкото пристанище. Десетки хиляди са разтоварени и освободени в Кейп Таун от Британския Флот през първите години на 19-ти век.
  Вярно е, западният империализъм експлоатира разните там колонии. Но сега, бившите колонии гледат с носталгия към това време, когато са живели много по-добре, отколкото в разрухата, която цари днес. Разбери - черните, арабите и още много други народи НЯМАТ, НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ , НЯМА ДА ИМАТ ДЪРЖАВНОСТ! Те не могат да живеят в сложно структурирани общества. Те не разбират нивата, които са над племето.
  Така, че Западният Империализъм е донесъл много нещо на тия народи. Католическите мисионери създават речници, граматики на почти всички черни езици, изследват фауната, флората в Африка, създават земеделски стопанства и сортове полезни неща (мандарините са кръстоска, получена след много експерименти от католически монаси в Мароко) и знай също, че почти всички плодове и зеленчуци, които слагаме днес на масата, в днешния им вид са получени от католически монаси в манастирите, не случайно Мендел (католически монах) е първият откривател на базовите генетични закони, само от наблюдение върху кръстоски на граха. Към 1850 британците имат преведени всички значими книги на Индия, Персия, Китай, имат систематизирани знанията за почти всички значими езици. Наблюденията върху диви племена и дивата природа дават начало на ученията за Еволюцията и пр. Западът е създал всичко това. Останалият свят има не повече от 2% от приноса към Знанието. Така че, разните там индюги, араби, пакита и африканци, вместо да плюят по Запада, трябва да му се поклонят и приемат неговите постижения. Защото западната цивилизизация е ЕДИНСТВЕНАТА ОБЩОЧОВЕШКА цивилизация, която цени ИНДИВИДА, въздига РАВЕНСТВОТО на всички индивиди независимо от пол, раса и произход (поне на теория, и поне се старае!).

 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#67] от "transvaal":"...Като оставим медийните манипулации настрана, всеки рационален, здравомислещ човек ще гласува за федерацията,.." Българските граждани няма да гласуват масово по описаният от Вас начин. Възможен е и друг вариант- България излиза от ЕС, съставя договор за постоянен неутралитет и го тиква под носа на ЕК, сащ, русия, турция, китай, индия,и т.н. за подпис. Да видим тогава как ще стоят нещата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "Логика": ≪Аз не желая България да изгуби статута си на самостоятелна суверенна държава и да стане щат - част от сещ!≫

  Логика, казваш, че си правистка. Ами тогава не пиши неща, които един правист бе трябвало да знае, че не са истина. България като член на ЕС не е суверенна и независима, защото сама се е съгласила да се подчинява на съд, който не е част от българската държава или от ООН, по въпроси, които не са международни, а са вътрешни за държавата. Тоест, съдебният ни суверенитет е никакъв, щом съдът в Хага може да анулира решения на български съд и да глоби държавата за неща, които са част от вътрешния живот на държавата.

  Така е и в законодателната област. Нашият парламент не може да създаде закон, който противоречи на директивите на европарламента. И е задължен да създава закони, които да разпореждат неща, разпоредени ни от ЕС чрез директивите на европарламента, независимо дали те регламентират нашите вътрешни работи или отношенията ни със съюзниците. Следователно, и законодателният ни суверенитет е отишел по дяволите. След което да говорим, че българия и суверанна и независима държава е просто смешно.  À à è ѝ ò – „”

 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#70:"glog"] България като член на ЕС не е суверенна и независима[/quote] Това е лъжа! България има достатъчен обем остатъчен държавен суверенитет, /т.е. този който не е предоставен на ЕС/ ,заради който може да се каже, че е суверенна държава. За сравнение- всяка държава от еврозоната има по-малък обем остатъчен държавен суверенитет от България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Днес референдумът в Холандия за присъединяването на Украйна към ЕС приключи.64% от гласувалите са против приемането на Украйна е ЕС. Участвали в референдума са над 32% от холандците. Референдумът се счита за действителен при над 30% участвали.

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Всичко казано от теб е точно така,спор няма.Аз не разбирам плача на онези американци които се оплакват че имигрантите заемат работните им места след като в сферите които си изредил по скоро би видял бяла лястовица отколкото американец.Много работливи,спокойни и мирни хора те предизвикват само симпатия в мен и нищо друго.Не мисля че каквато и да е стена по границата може да ги спре.Последният с който разговарях каза че е платил 4000$ в кеш и дължи още 10000$ на "койотите"като е вървял пеша почти две седмици до като пресече границата.Семейството му е залг че парите които дължи ще бъдат платени.Прочие сигурен съм че и ти самия си чувал доста истории,тези хора рискуват живота си за да попаднат в САЩ ,не за друго а за да работят наистина а не както в Европа за да получават помощи.

  klimentm
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#73] от "klimentm":

  Не само това, но и се интегрират около католическата църква, децата им са с домашен испански, женят се рано и си държат на семействата, а тези които идват в университетите са реално интегрирани и целите им в живота не се отличават от тези на останалите. Както във всяко стадо си има и мърша, но къде ебез такава ? Просто както знаеш американската имиграционна система традиционно е една потребителска система, само който издържи на филтрите и маратона остава и повече или по-малко се реализира на нивото си.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3692 Весело

  До коментар [#30] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  Образован е човекът, цитира ръководството

 76. 76 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  мен ми се струва малко недовършено това есе на Кръстев, в което коректно са посочени настъпилите изменения в света. В смисъл че няма поне предложение за някаква посока, а би следвало да има, защото духа (информационния) е пуснат от бутилката и никой, без значение дали е християнин или друга религия или географско разположение, няма да се откаже от Интернет, смартфон и прочее, така че въпросния процес, няма да спре било от само себе си, било по нечия заповед или административни мерки.
  В този смисъл (пак) се очертава да живеем в интересни времена.

 77. 77 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#14] от "Логика":

  Милиционерска логика- не търпи разумен коментар!

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#77] от "finlip": И това ли е "милиционерска логика"?
  http://fakti.bg/mnenia/181054-osem-istini-za-migraciata-drama-pravo-i-ogradi Становищата на юристите са "милиционерска логика", защото, видите ли, не кореспондират с незаконните действия на кривозащитните НПОта?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#77] от "finlip": Ооо- забравих- и това е "милиционерска логика", а автора на статията лъже, че е професор- нееее- той е прост милиционер
  http://www.bgnes.com/analizi-i-interviuta/analizi-i-interviuta/4421689/
  Мдааа- всички хора с научни звания/ титли, са милиционери- няма как да е другояче - нали?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#33:"chuggun"]Приели са тези хора защото дълги години тези западни страни най-безцеремонно са ограбвали богатствата на страните им.[/quote]

  Не е точно така.

  Колонизаторите може да са се възползвали от някоои ресурси на колонизираните държави, но са им дали мбного повече в замяна - образование, медицина, пътища, комуникации. Цивилизовали са ги.

  Затова бившите колонии би трябвало да са благодарни на колонизаторите си, а не да им вменяват фалшиво чувство за вина. За какво са виновни - че са ги направили хора? Айде бе!

 81. 81 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#70:"glog"]България като член на ЕС не е суверенна и независима[/quote]

  А толкова ли е ценен суверенитетът, че да плачем за него?

  Светът върви към глобализация и обединени на човечеството, а вие тука проповядвате раздробяване и изолационизъм.

 82. 82 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредното словоблудство и нищонеказване, пълно с кухи шаблони, купешки фрази и безсмислие, достойно за синчето на другаря Йото Кръстев - заместник-завеждащ отдел "Административен" на ЦК на БКП, впоследствие израстнал до завеждащ отдел "Средства за масова информация". Е, такива пак ни обясняват света и ни казват какво да правим, само дето си смениха господарите - преди съветските, сега соросоидните, ама те са едни и също.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 83. 83 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#18] от "Вонин":

  Файнаншъл Таймс е английски вестник, миналата година ги купи японския Никей- к'ви огради, к'ви пет лева?

 84. 84 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#71:"Логика"]За сравнение- всяка държава от еврозоната има по-малък обем остатъчен държавен суверенитет от България! [/quote]
  Ами ха дано и ние да станем с по-малък суверенитет и най-сетне да видим Евро като национална валута. Тогава никой няма да може да фалира банки и кредитни милионери да бъдат спонсорирани безнаказано от пари на Данъкоплатеца чрез вот в Парламента! Ха дано още повече да ни се ограничи суверенитетът, за да може най-сетне от Брюксел да тропнат по масата и кажат: - На България се дават два месеца за да се гласува нова Съдебна Система по тези и тези условия и ето точно с такава и такава структура, иначе - тежки санкции. Искам от Европа да има наблюдаващи с решаващ глас над Главния Прокурор, ВСС, съдилищата до ниво Градски Съд, МВР, МВнР, а и над самата изпълнителна власт да има един Борд от Директори от ЕС, които да следят много яко какво става в тая държава. Така и московската агентура може да се разчисти и за две-три години време да станем нормална държава. Предпочтително е този Борд от Директори да е съставен предимно от германци и от Северна Европа.

 85. 85 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#81:"Vorknkx"]А толкова ли е ценен суверенитетът, че да плачем за него?

  Светът върви към глобализация и обединени на човечеството, а вие тука проповядвате раздробяване и изолационизъм.
  [/quote]
  ++++++
  Похвален коментар, понеже сте успял да кажете накратко неща, които се опитвам да обясня с едни пре-дълги постове!

 86. 86 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#41] от "transvaal":

  Следих постовете ви с интерес, но след изцепката за Сергей Антонов го загубих. Вие наистина ли вярвате, че той е бил съучастник на Агджа? Ако сте толкова доверчив, да седнем да поиграем на покер...

 87. 87 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  До коментар [#81] от "Vorknkx":
  Светът върви към глобализация и обединени на човечеството, а вие тука проповядвате раздробяване и изолационизъм.
  ................
  Тцъ, гьовече с ягоди, това си снесъл в изказването си.
  Светът, остави го ти, това е абстрактно понятие.
  Погледни накъде върви ЕС! Към обединяване на еднородни, макар и не идентични елементи.
  Говоря за еднороден културен сегмент, към неговото обединяване, натам върви ЕС.
  Внезапно на тортата, покрита обилно със сметана, някой започва да бучка пържени тележки чревца.
  И става един буламач. Едно е една държава да се напълни с чужденци, но от подобен културен сегмент, а съвсем друго е да се наводни с елементи, които са антогонистични на идентичността на коренното население.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 88. 88 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#51] от "transvaal":

  Вижте сега, за КТБ наистина боли. Ама капиталът на КТБ сравнен с този на Мерил Линч или на Лемон Брадърс ...? Във федералните САЩ? Нещо май федерализмът не е гаранция, разликата е само, че в Щатите някои се нагушкаха в пъти повече. Е, и някои нашенци решиха да усвоят челния опит, както обикновено...

  А за "про-московските" предложения нещо не разбирам: аксиоматично ли е, че всяко нещо, изгодно на Москва, е Анатема? Не допускате ли, че такова нещо може да бъде изгодно и за България? Атлантическата Гърция преди години не отвори небето си за бомбардировки над Сърбия. Това про-московско или про-гръцко решение беше?

  Оценявам емоционалността на написаното, но емоциите пречат на разума.

 89. 89 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#68] от "transvaal":

  Така че, разните там индюги, араби, пакита и африканци...
  ======================================

  Да напомня ли, че разните индюги се измислили цифрата нула? Не знам, дали си давате сметка за важността и. Разните араби са измислили позиционната бройна система, докато в Пакс Романа са смятали със смешните Римски цифри докато Лука Пачиоли не започнал да ги открехва на "източни технологии в смятането". Дълго време го гледали с подозрение, но когато установили, че с тези технологии много прецизно се смятат лихви, работата станала. Арабската математика, медицина и география са били поне с два века пред европейските. Всяка цивилизация се учи от другите и е редно да се отнася към тях с уважение.

  Уважението към другите не беше ли европейска ценност? Не го забелязвам в агресивните ви постове...

 90. 90 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това не е форум. Това вече става пародия на дискусионен клуб. И приятели и (не)приятели, защо се срамувате да застанете със собствените си имена на собствените си мнения. От какво и защо се срамувате? А може би се страхувате - от кого? От Б.Б., от ДС, от БКП, от съседа си или от съпругите? И ще - страхът е срамен. Аз също се срамувам от полови вековния си страх и все по-малко се оправдавам, че това е било с цел оцеляване. Жалко, че времето не може да се върне! Бъдете здрави и... по-смели!

 91. 91 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#79] от "Логика":

  Само милиционер може да стигне до подобни абсурдни изводи по отношение на миграцията. Една жестока гражданска война в която под носа на световната общественост се избиват с хиляди граждани а за останалите няма никакви шансове за нормален живот е превърната в хуманитарна криза за целите на Хуйло.
  Какво общо има това със обединена Европа и суверенитета на България, освен интереса на същия тоя Хуйло да разединявал дедовия.
  Та затова ти казвам остави тия милиционерски лозунги имаш страхотна енергия ползвай я за нещо съзидателно.

 92. 92 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "transvaal":
  "Ако не бяхме в ЕС щяхме да сме ПЪЛНА КОЧИНА като Молдова, Армения, Беларус и пр. в руската орбита."

  Я са видим:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

  Молдова 5 000
  Армения 8 000
  Беларус 18 000
  България 17 000

  май сме в същата "кочина", макар и по европейска орбита

 93. 93 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#78] от "Логика":

  Забравих да спомена никога не се впечатлявам от титли, длъжности, години и т.н. единствено се впечатлявам от добрите идеи.

 94. 94 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#86:"sherpa"]Следих постовете ви с интерес, но след изцепката за Сергей Антонов го загубих. [/quote]
  Дадох го само за пример, как един дребен детайл във формулировката твърде съществено променя смисъла, но това убягва на масовата публика и става извор на категорични твърдения, които обаче не са обезпечени. Иначе, не знам виновен ли е или не, и няма как да узнаем. Посто знаем, че няма доказателства и на тая база приемаме че е невинен. Вярно е, че примерът, който няма общо с темата на статията, може би е неподходящ.

 95. 95 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#92:"Nyama Znachenie"]май сме в същата "кочина", макар и по европейска орбита [/quote]
  Това донякъде е така, но на всички е ясно, че основна причина да сме на опашката на ЕС по повечето показатели е обвързаноста и зависимостите от Москва - целият преход е проектиран от КГБ, реалната власт и парите се държат почти изцяло от техни хора из средите на ДС-ДАНС, олигархичният модел на върха с мутрите в низините, анти-инвестиционната политика, изключително рестриктивното за бизнеса законодателство, за да не може хората да работят, понеже ако се даде либерална икономика с прости правила, хората за 5 години ще създадат богатство по-голямо от ограбените червени милиарди и ще изринат КГБ-ейската пасмина. Липсата на Съдебна Система по западен образец, липсата на честност и прозрачност в големите неща, пълната енергийна зависимост от Москва - всичко това се налага, губи се време от живота на цяло поколение за да се държи целият народ заложник на идеята за връщане към Москва в някое неопределено бъдеще. Ето това са основните причини за мизерията в България.

 96. 96 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Миграцията на човешки маси може и да се възпре за известно време, но нищо не е в състояние да спре човешката мисъл. От тази гледна точка, с няколко десетки милиона жители мюсюлмани, Европа вече е загубила битката. Никаква демократична революционност нямаше в откритото подстрекаване на разпада на най-стабилните ислямски общества. Подстрекателство, в което Европа имаше активно участие, служейки като изтривалка, парцал за неевропейски интереси. И сега ще плати. Сбъдва се пророчеството, че Антихристът ще дойде от Изтока. Е, Той вече е тук.

 97. 97 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":

  Ето един пример - ние от София живеем на гърба на трите баби от Мало Бучино.

 98. 98 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#89] от "sherpa":

  Имате право и дължа извинение за тези квалификации. Вярно е, че индийците откриват Нулата, за позиционното броене не знам дали са арабите или индийците откриватели на принципа, но европейците дори през Средните Векове не са чак такива варвари, както е прието да се мисли. Използвали са геометрични методи известни от времето на Евклид и Питагор за различни пресмятания. Счетоводството е използвало сметала и записвало само крайните резултати. Аналитичният начин на пресмятане (с лист и молив) се утвърждава чак през 18-ти век. Древна Гърция полага основите на науките като основани на система от аксиоми и теореми и с това обуславя цялостния начин на мислене в Европа. Аксиомите, дедукцията анализът, синтезът, логическите закони, атомизмът са все неща, които Древна Гърция създава и Европа развива и на тази база изникват всички големи науки като стройни системи от структурирано познание, което е предимство на Европа и Запада спрямо останалите цивилизации. Главното предимство обаче, мисля че са политическите системи в които винаги има някаква степен на демокрация, дори в Средните Векове, а в епохата на Просвещението на преден план излиза Индивидът - нещо, което отсъства в останалите общества в света. Сигурно съм пристрастен, обаче не виждам по-успешни обществени системи от тези, които Европа и Западът като цяло са създали.

 99. 99 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#94] от "transvaal":

  Понеже съм чел по темата доста, както и вие за историята на ЮАР, не се съмнявам, че е невинен. За хората, които не са навътре с подробностите, важи вашият подход, който напълно приемам.

 100. 100 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#41] от "transvaal":

  Като ти е толкова добре в Африка, защо клечиш в този форум. Той не е за африканци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK