Коя е истинската валута в Русия

Коя е истинската валута в Русия

© ReutersДве големи истории за руската корупция излязоха на бял свят през последната седмица.


Изтичането на данни от панамска правна кантора, изглежда, свидетелстват за 2 млрд. долара, които може би принадлежат на президента Владимир Путин. Те са натрупани в офшорни компании под името на неговия близък приятел и кръстник на дъщеря му – виолончелистът Сергей Ролдугин.


Малко преди това Центърът за разследване на организираната престъпност и корупцията разпространи текст за жени, свързани с Путин, получили луксозни апартаменти.
Взети заедно, тези истории ни разказват нещо важно за това как функционира корупцията в Русия.


Докато в много държави корупцията е средство елитите за обръщат властта си в пари, в Русия е наопаки – корупцията е метод да получаваш и съхраняваш политическа власт, която е много по-важна от обикновеното богатство.


Още преди излизането на статиите от Кремъл започнаха атаката срещу тях и ги определиха като "информационна атака", част от една глобална медийна война. Но, за съжаление, корупцията в Русия едва ли е новина. А това идва да покаже защо разкритията говорят за нещо далеч по-важно от някакво си укриване на доходи и избягване плащането на данъци.


Твърде елементарно е да се възприема Русия като клептокрация и още по-подвеждащо е да бъде определяна като "държава на мафията". Да, корупцията е ендемична за системата, тя е централен елемент, а не страничен продукт, в устройството на властта при Путин. Това обаче не ни обяснява напълно защо днес в Русия има толкова корупция.


Ако приемем, че споменатите 2 млрд. долара са на Путин, то как се е сдобил с тях? Носили са му ги в куфарчета? Абсолютно невероятно.


По-скоро той взима или му дават част от активи или определен дял от печалбата. Не става дума за самите пари, защото всичко, което той поиска, може да си го вземе като покупка от името на държавата или от олигарсите - от дворец на черноморския бряг до яхта за 35 млн. долара. Става дума за политическата власт, която парите му дават.


Истинската валута в Русия не са парите, а властта – с нея можеш да натрупаш пари, но не е задължително да действа обратният принцип.


Днес може да си богат, но утре държавата да те превърне в просяк. И обратното – ако имаш власт, винаги можеш да получиш пари, както вероятно ни показват "Досиетата от Панама", а може и парите просто да не са ти нужни.


В "Досиетата от Панама" става дума за нещо отвъд парите. Макар те да привличат внимание, по-съществена е друга история – демонстрацията, че реалната валута на Русия не са парите, а властта и връзките. в


Документите сочат, че малко известният руски бизнесмен Григорий Баевски, бивш управител на имотна агенция, работещ сега за Аркадий Ротенберг – един от най-старите приятели на Путин и, случайно, един от най-богатите милиардери на Русия – е бил част от схема за прехвърляне на московски апартаменти към поредица жени, свързани с Путин. Сред тях е малката му дъщеря Катерина Тихонова, сестрата и, както се смята, бабата на предполагаемата приятелка на президента Алина Кабаева, както и Алиса Харчьова, известна най-вече с това, че се снима полугола в календара "Обичаме те", посветен на Путин.


В днешна Русия официалната корупция е станала нещо толкова нормално, че почти не прави впечатление. Министри и официални лица редовно се оказват собственици на огромни къщи като имитиращата пагода сграда в имението за 18 млн. долара на министъра на отбраната Сергей Шойгу.


Прибързаната реакция на Кремъл може да се дължи отчасти на това, че Путин е прочут, че държи в дълбока потайност личния си живот. Но именно понеже говорителят му Дмитрий Песков (за него се твърди, че при годишен доход от 140 000 долара живее в къща за 7 милиона долара) превърна историята в нещо толкова важно, най-вероятно зад нея се крие нещо по-голямо.


Отговорът може да е, че случаят илюстрира как в действителност функционира корупцията в Русия. Разбира се, че се плаща на пътния полицай, когато те спре, на властите – за да одобрят по-бързо разрешението за строеж, или на инспектора от пожарната, за да позволи откриването на магазин. Но този тип корупция е толкова дребна като мащаб, че мнозина руснаци дори не изпадат в такива ситуации.


Реалната корупция, която днес изсмуква кръвта на Русия, е доведеното до индустриални мащаби печалбарство на върха на системата. Според INDEM, един от последните оцелели независими либерални центрове за анализ в Русия, корупцията струва на страната между една четвърт и една трета от целия БВП.


Казано иначе, корупцията на руския елит може да струва на страната до 6 пъти повече от загубите, причинени от западните санкции заради анексирането на Крим.


Това е корупция, функционираща чрез специален достъп и услуги, а не чрез реален превод на пари. Когато Путин иска да възнагради приятелите си, той им дава държавни договори и монополи, от които те сами си точат каквото им трябва.


Но в замяна те също знаят, че са богати, докато са с политическата власт и благоразположението на Путин. Част от цената за това е да разбираш, че от време навреме ще ти се поиска услуга и е по-добре да я изпълниш.


В крайна сметка няма доказателства, че Путин реално е платил за който и да е от имотите, раздавани от Баевски. По-вероятно е Путин да е дал да разберат какво желае, може би през приятеля си Ротенберг (миналата година той случайно се оказа най-големият получател на обществени поръчки), и е било сторено всичко, за да остане босът доволен. Тези скъпи активи и значителни суми често са значително по-ценни от паричното си измерение. Те са инструменти за демонстриране, предоставяне или упражняване на политическа сила.


Пари може да се прехвърлят, укриват, завещават на синове и дъщери. Властта обаче е нещо активно, ефимерно, нуждаещо се от постоянно обновяване и доказване. Или я имаш, или я нямаш.


В съветските времена една от причината толкова лидери да умираха от старост на поста си беше, че те знаеха, че в деня на пенсионирането си всичко, с което разполагат – коли, резиденции, летни дачи – може да им бъде отнето. Трагедията на днешна Русия е, че това все още е в сила и днес.


Путин и други високопоставени лица са като акули. Те трябва непрекъснато да плуват, иначе ще се удавят.
През предишното десетилетие и в началото на настоящото това донякъде вършеше работа, защото икономиката растеше и винаги имаше море, в което да плуват. Само че сега морето пресъхва, конкуренцията се изостря и конфликтите зачестяват.


Тези конфликти невинаги са заради пари или поръчки. Понякога става дума просто за демонстрация на власт. Рамзан Кадиров – силният човек в Чечения, вече си има частен зоопарк, ламборгини за 1.25 млн. долара и толкова почести и медали от Кремъл, че не му остана място по гърдите да си ги закичи.


За ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин, един от основните лидери, чрез които Кремъл прилага политиките си, парите не са най-важната ценност и, изглежда, наистина той води скромен живот. За него по-важни са успехите в политическата битка със съперниците му и особено с главния прокурор Юрий Чайка.


"Досиетата от Панама" показват как реално функционират корупцията и властта в Русия. Не следвайте дирята на парите, следвайте дирята на властта.


Статията е разпространена от Европейския съвет за външна политика. Първата ѝ публикация е на Vox.com. Преводът е на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Ами то доларът винаги е бил истинската валута в Русия от ВСВ насам.

 2. 2 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Весело

  Истинската валута,НЕ само в Русия е властта
  Истинската валута в цял свят е властта. Точно с такива изсмукани от пръстите грехове,характерни за човешкия род,но прописвани само на новия враг, отвратихте хората от псевдодемокрацията,захранвана от посткомунистческа пропаганда. Много ефтини внушенийца, особено онова с "може би има 2 млрд долара"...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5020 Весело

  Корупцията и кражбата са присъщи на Руската душевност

  klimentm
 4. 4 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 368 Неутрално

  днешна путинова русия е нещо с една дума отвратително - нищо общо с нормалността, тирания на един мегаломан, тотално промиване на мозъците, оскотявана на нацията,57 на сто от която харесва сталин, цензура, превръщане на църквата в инструмент на диктатурата, агресия в чужди държави, хибридна война навсякъде, с две думи , късче от ада на земята

 5. 5 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Охо!!! Панама не само тва показа!!! Она показа йоще много други работи, от които и "ДАНС проверявала изпирането на пари от български фирми чрез офшорки", "Името на оръжейния търговец Петър Манджуков се намира в "Досиетата от Панама", "Исландският премиер е първата жертва на "Досиетата от Панама", "Поне 28 банки в Германия са свързани с "Досиетата от Панама", "Директорът на Transparency International в Чили ", "Украйна проверява офшорната фирма на Порошенко", "Бащата на Дейвид Камерън също е управлявал офшорен фонд" "Австрия, Франция, Холандия и Швеция започват разследвания" и прочее.

  Начи язе предлагам да са не хабити, оти многу труд тва, многу зор и многу чаткане по клавиатурата ша иди да са напиши идин такъв анализ за секи от тия случай!! Един за Русията и стига толкози, да са не морити да ги пишити пуутделно сичкити за България, Австрия, Франция, Холандия, Германия, Швеция, Украйна, Исландия, Англия....

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 6. 6 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 873 Неутрално

  да, Путин е националист, но си подсигурява живота с долари, много долари, много много долари

  Cogito ergo sum :)
 7. 7 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 562 Весело

  До коментар [#5] от "niko_tin":

  Това, че пишеш на диалект, не те прави особено оригинален, нито пък някой има нервите да ти чете глупостите до края

 8. 8 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дано поне Путин си получи заслуженото един ден и се нареди до другите диктатори, чиито столчета бяха ритнати от собствените им народи! Събуди се руски народ!

 9. 9 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  У нас ченгетата все още действат чрез свои проксита във властта, много от които доносници от ДС и други хора на каишка. В Русия чекистите влязоха директно във властта. И на нашите им се иска (зер, нали за това извършиха преврата на 10-ти ноември), но все още се вдига някакъв шум около съществуването и мераците им, та това ги възпира. Което обаче не пречи на кражбите им.

 10. 10 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На власт (след 1917 г.) в Русия са едно малцинство неруснаци. Това малцинство може да управлява само задкулисно - ето ви отговорът на всички "странности". (Това важи в немалка част и са доста други страни, вкл. САЩ)

 11. 11 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1322 Весело

  До коментар [#5] от "niko_tin":

  Вий са що бийти негрити?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  "...реалната валута на Русия не са парите, а властта и връзките."
  Абсолютно вярно! Чудесен анализ на Марк Галеоти-професор по международни отношения в университета в Ню Йорк.
  http://www.wikistrat.com/experts/dr-mark-galeotti/
  http://nyu.academia.edu/MarkGaleotti

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":

  Да бе, баш като описанието на ада от Данте в "Божествена комедия".
  Ти също ли го чете там?

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5020 Весело

  До коментар [#13] от "niko_tin":

  Викаш че по добре е цялата държава от президента до последния чиновник да е корумпирана и да краде отколкото някакви си фирми?!

  klimentm
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  Никога, нито за момент Путин не е вярвал, че на света може да има друга валута, освен долар.

  Всякакви приказки за "рублюани", донги, вонове или рубли са залъгалка за семпли души.

  Когато Путин си обърне "спестяванията" в рубли и ги вложи в Росглавфалитсберкасса или ЛенинградПутКооперативБанк, ще повярвам, че гледа сериозно на собствената си държава и икономика.

  Едно нещо, което заслепените путинопоклонници отказват да разберат, е че Путин е АРЕНДАТОР на Русия в същия смисъл, в който бургаските и помирийските мутри са арендатори на плажове. На него му пука за Русия точно толкова, колкото на мутрата й пука за плажа. Целта е да се натрупат пачките (не в рубли и не в левове, макар левът е къде-къде по-силен от рублата) и да се изнесат за граница или обърнат в блага на западната цивилизация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wagner":
  [quote#15:"Wagner"]Да бе, баш като описанието на ада от Данте в "Божествена комедия". [/quote]

  Съмнявам се, че си чел "Божествена комедия", защото, описаното в статията, прилича на "Империята на злото" от Роналд Рейгън.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Авторът на статията би трябвало да знае, че в Русия е така от времето на крепостничеството, т.е. - нищо не се променило.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":
  Корупцията и кражбата са присъщи на Руската душевност
  **********************

  Абе, като гледам разкритията и имената които излизат от панамската афера, май тези неща са присъщи навсякъде.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  "...реалната валута на Русия не са парите, а властта и връзките."

  Има ли изобщо държава, в която властта и връзките не се осребряват?
  Ако има място на света, където корупцията и връзкарството не би трябвало да имат традиция, то това трябва да е Исландия. Да, ама не. Оказа се, че и тя е "нормална".
  Че Путин има и ползва облаги от властта, е ясно. Ясно е и на самите руснаци. Но, първо, това не го прави по-различен от западните лидери и, второ, не за това е цел на активни мероприятия като "Панама пейпърс". На руснаците и това им е ясно, поради което го подкрепят.


 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  Прекрасен, безпощадно точен анализ!

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  [quote#2:"Cherrie"]Много ефтини внушенийца, особено онова с "може би има 2 млрд долара"... [/quote]

  Защо ! Няма ли !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":

  "днешна путинова русия е... с две думи , късче от ада на земята"

  А бе големичко е това късче, големичко.
  Затова и тези, дето ви дърпат конците, толкова драпат да го "облагородят".

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  [quote#2:"Cherrie"]Истинската валута,НЕ само в Русия е властта
  Истинската валута в цял свят е властта.[/quote]

  Нищо подобно. В нормалните държави хората си имат нормални валути и си живеят доста добре без да имат и грам власт.
  В Русия, ако не си свързан с властта, си парий.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  [quote#20:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Абе, като гледам разкритията и имената които излизат от панамската афера, май тези неща са присъщи навсякъде. [/quote]
  Абе, всички са маскари.

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1322 Любопитно

  До коментар [#21] от "shk49484512":

  [quote#21:"shk49484512"]Но, първо, това не го прави по-различен от западните лидери[/quote]

  Кой от западните лидери има 2 милиарда, и то в офшорни сметки? Конкретни имена?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#27] от "Blood Red Skies":
  Абе, всички са маскари.
  ****************

  Ами, така излиза.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  [quote#20:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Абе, като гледам разкритията и имената които излизат от панамската афера, май тези неща са присъщи навсякъде. [/quote]

  Какви са тези пораженчески настроения, другарко?!

  Не е ли ясно на прогресивното човечество, че т.нар. "панамски памперси" са гнъсна фалшификация на вражеските централи, освен в частта си за офшорките на Порошенко?

  Вие противоречите на др. Песков, който обяви, че всичко това е удар, насочен срещу кристално чистия Путин.

  Според Вас излиза, че Путин е маскара като останалите?!

  Вай, вой, вай, вай, вай...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Че властта е най-желаното нещо от човешките същества, аз знам още от началния курс по икономика.
  Има едно нещо, дето му викат "пирамида на потребностите". Тя показва към какво се стреми човек и в каква последователност.
  Най-отдолу е необходимостта от сигурност.
  Следват парите. Най-отгоре е властта.
  Т.е. властта ти даеа всичко. Обратно - парите не винаги ти дават власт.
  Да вземем за пример Порошенко. Личното му състояние се утрои за 2 години във властта.
  Добре е, че тези в ЕС, дето са писали въпросния текст, са стигнали до този добте известен извод за властта.
  Американските президенти също стремително забогатяват едва СЛЕД като са станали такива. Факт.
  Властта му е майката.
  Мдам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ian Smith":


  [quote#23:"Ian Smith"]Защо ! Няма ли ![/quote]

  Няма!
  Тук удивителната си е на мястото.
  "Изтичането на данни от панамска правна кантора, изглежда, свидетелстват за 2 млрд. долара, които може би принадлежат на президента Владимир Путин."
  Върху това, останалото е нужния пропаганден пълнеж.
  Изглежда, може би, така ни се струва... даже ни се иска...
  А ти пък имаш сестра..

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  До коментар [#32] от "г-н Саранди Говедаров":

  Пропускаш Гоце. От обикновен платен партиец стана собственик на спа-хотел за 7 млн. евро.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#28] от "nv":

  "Кой от западните лидери има 2 милиарда, и то в офшорни сметки? Конкретни имена?"

  Ако се придържаме към статията, то коректният въпрос ще е нещо като:
  "При положение, че може би Путин има 2 милиарда в офшорни фирми, то кой от западните лидери евентуално би имал същата сума в подобни фирми?"
  Смислено ли ти звучи?
  Иначе в т.нар панамски списъци присъстват, мисля, имената на Девид Камерън и Хуан Карлос. Можем да ги броим за лидери, нали? Спомням си също за проблемите около избора на Юнкер за шеф на еврокомисията. Ако не се лъжа, тези проблеми бяха от същото естество - машинации разни за избягване на данъци.

 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#33] от "Graf":
  И..още нещо много важно в този ред на мисли:
  ОТЗВУК ОТ ВЧЕРАШНИЯ РЕФЕРЕНДУМ В ХОЛАНДИЯ.
  64% от холандците гласуваха против асоциирането на Украйна.
  Как не ! Дългата ръка на Путин пак се е намесила. При тези еднакви знамена...., пак Русия е забъркала оранжевите яйца.

 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  [quote#33:"Graf"]Изглежда, може би, така ни се струва... даже ни се иска... [/quote]
  Така е. Двата милиарда $$ са всъщност на един виолончелист.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  34
  Съгласен.
  Да сложим в кюпа и Цецо, дето се сетиха тъстовете да му подаряват апартаменти едва след като стана министър :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 39. 39 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Весело

  Статията е разпространена от Европейския съвет за външна политика

  Харчим ли транша за информационната борба с Путин? Хааарчим, хаааарчим.... Браво! Браво! Едни добре похарчени европейски парички за статия на нивото на форумния мразилски планктон.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#37] от "Blood Red Skies":


  [quote#37:"Blood Red Skies"]Така е. Двата милиарда $$ са всъщност на един виолончелист.[/quote]

  Така твърдят документите от Панама.
  Нещо друго да има?
  Аха..
  [quote#33:"Graf"]Изглежда, може би, така ни се струва... даже ни се иска... [/quote]

  Сериозни доказателства, сериозни аргументи.
  Станахте за смях на децата, а отгърмяха демократичния Порошенко...
  Де го чукаш, де се пука.

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Любопитно

  [quote#40:"Graf"]Нещо друго да има? [/quote]
  Тавариш Песков тогава защо проведе изпреварващ удар, обявявайки, че се очаква атака срещу Путин?

  Gunter glieben glauchen globen
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  [quote#40:"Graf"]Така твърдят документите от Панама.
  Нещо друго да има? [/quote]

  Ами има.

  Въпросният виолончелист не е фукара от Горнооряховския оркестър, а приятел от детинство на Путин.

  Може би ти имаш обяснение как ВСИЧКИТЕ приятели на Путин, плюс зетьовете му, са милиардери, а самият Путин е честен безсребреник и се издържа с една заРплата в рубли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Той тавариш Песков и друго каза - жена му нямала офшорна фирма и не е имала както беше съобщено.
  Досега не съм чул опровержение и изваден документ, че лъже.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 44. 44 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#43:"moscowagent"]Той тавариш Песков и друго каза - жена му нямала офшорна фирма и не е имала както беше съобщено.
  Досега не съм чул опровержение и изваден документ, че лъже.[/quote]

  Няма нужда от документи, ти да си чул за руснак, който не лъже??

  Те се гордеят че лъжата и лицемерието са дълбоко вкоренени в тяхната монголозома, кой си ти, че да им противоречиш на самопризнанията?!

 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Отново наедро и с патос.
  На тази литература и липсва само едно.
  Доказателства, като онези за Касиянов.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2945 Неутрално
 47. 47 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#18:"grand funk railroad"]Съмнявам се, че си чел "Божествена комедия", защото, описаното в статията, прилича на "Империята на злото" от Роналд Рейгън. [/quote]

  Ами съмнявай се! Само че "Божествена комедия" от Данте я има като книга и принадлежи към световната класика. А пък си я имам и в моята лична библиотека. Препоръчвам ти я за четене!
  Аз пък се съмнявам ти да си чел някаква "Империя на злото" от Роналд Рейгън. Такава книга не е издавана. Просто защото Рейгън не е писал книги. Дори така наречената му "Автобиография" не е писана наистина от него.

  Ама карай, ти сам си написал в следващи ти коментар:

  [quote#19:"grand funk railroad"]Авторът на статията би трябвало да знае, че в Русия е така от времето на крепостничеството, т.е. - нищо не се променило. [/quote]

  А виж, с това съм напълно съгласен!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 48. 48 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Заплатата на Песков е 140 000 долара годишно, значи на Путин е поне 200 000 долара. При положение, че на практика може да не ги харчи. Не е зле.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  До коментар [#45] от "Graf":

  "Отново наедро и с патос.
  На тази литература и липсва само едно.
  Доказателства, като онези за Касиянов."

  Самоотвержеността, с която браниш московската шайха плутократи и клептомани, е трогателна. Дано поне да ти плащат, щото ако плюеш на достойнството си без пари, си за ожалване...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 237 Гневно


  тази статия е чиста пропаганда. справедливата ни новинарска шайка RT, наета от товариш бащицата ни путин, безжалостно разкри, че панамските документи са фалшификация спонсорирана то хамерика и сорос. да, но товариш путин не е раснал с последния дъш. той немедленно нае нова армия, която ша стреля без ного-ного въпроси. за да сме точни, без въпроси, и ша убии всите соросоиди. щото сорос е ного лош а пиндосите са подли. venceremos!

  US government, Soros funded Panama Papers to attack Putin

  https://www.rt.com/news/338683-wikileaks-usaid-putin-attack/

 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  "Истинската валута в цял свят е властта."
  .....................................................................
  Хм...Не е съвсем така,има едни,много важни различия между света и Русия, и авторът го е написал,и е обяснил-пространно и разбираемо:

  "... властта – с нея можеш да натрупаш пари, но не е задължително да действа обратният принцип..
  Днес може да си богат, но утре държавата да те превърне в просяк.
  И обратното – ако имаш власт, винаги можеш да получиш пари.
  А може и парите просто да не са ти нужни....
  Става дума за нещо отвъд парите– демонстрацията, че реалната валута на Русия не са парите, а властта и връзките.
  ( Министри и официални лица редовно се оказват собственици на огромни къщи като имитиращата пагода сграда в имението за 18 млн. долара на министъра на отбраната Сергей Шойгу.
  Дмитрий Песков (за него се твърди, че при годишен доход от 140 000 долара живее в къща за 7 милиона долара) превърна историята в нещо толкова важно, най-вероятно зад нея се крие нещо по-голямо.)

  Това е корупция, функционираща чрез специален достъп и услуги, а не чрез реален превод на пари.
  Когато Путин иска да възнагради приятелите си, той им дава държавни договори и монополи, от които те сами си точат каквото им трябва.
  Но в замяна те също знаят, че са богати, докато са с политическата власт и благоразположението на Путин. Част от цената за това е да разбираш, че от време навреме ще ти се поиска услуга и е по-добре да я изпълниш.
  Няма доказателства, че Путин реално е платил за който и да е от имотите, раздавани от Баевски. По-вероятно е Путин да е дал да разберат какво желае, и е било сторено всичко, за да остане босът доволен. Тези скъпи активи и значителни суми често са значително по-ценни от паричното си измерение. Те са инструменти за демонстриране, предоставяне или упражняване на политическа сила.
  Пари може да се прехвърлят, укриват, завещават на синове и дъщери. Властта обаче е нещо активно, ефимерно, нуждаещо се от постоянно обновяване и доказване. Или я имаш, или я нямаш.
  В съветските времена една от причината толкова лидери да умираха от старост на поста си беше, че те знаеха, че в деня на пенсионирането си всичко, с което разполагат – коли, резиденции, летни дачи – може да им бъде отнето. Трагедията на днешна Русия е, че това все още е в сила и днес."

 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Извод.
  Путлер е риба на сухо.
  Следва...разлагането.
  Или изяждането, ако мине навреме някой "гладен".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  [quote#48:"moscowagent"]Заплатата на Песков е 140 000 долара годишно[/quote]
  А има дача за 7 милиона.

  Gunter glieben glauchen globen
 54. 54 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Добре е схванат принципът на благополучието в Русия - ти на мене, аз на теб в най-извратен вид. Тези, които искат да си имат каквито и да било отношения с Русия трябва добре да вникнат в него.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  До коментар [#50] от "Autisto Communisto":

  "US government, Soros funded Panama Papers to attack Putin..."  Московските зевзеци са предвидими като перисталтиката и смяната на деня с нощта...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#40] от "Graf":


  [quote#33:"Graf"]Изглежда, може би, така ни се струва... даже ни се иска... [/quote]

  [quote#40:"Graf"]Сериозни доказателства, сериозни аргументи.
  Станахте за смях на децата[/quote]
  Подобно беше и за Катин.
  Много бързо, обаче хитлеристите намират масовият гроб на 22 000 полски офицери (да, не били десет хиляди) и за ужас на онова джудже от Кремъл свикват международна комисия и ДОКАЗВАТ вината на болшевиките.
  Така има преки доказателства за убийствата на болшевиките, но далеч не всеки път е така.
  Доказателства за крадливите убийци и крадци на североизток не винаги има съвсем преки, но и косвените стигат.

  Умилителна е матросовската ти защита на режима в Кремъл.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 58 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#53] от "Blood Red Skies":


  [quote#53:"Blood Red Skies"]А има дача за 7 милиона[/quote]
  Еми, ако пет години сади картофи, домати, краставици и взема рента (брашно, царевица, жито) от колхоза и гледа пилета като мен спестил ги е човека.
  Колко са седем милиона долара за руски крадец? Нищо работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 59 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Песков беше хванат в лъжа в изявлението си още преди да излязат панамските документи. След това картинката съвсем се проясни. Авторитарният режим на Путлер е взел назаем неща и от Хитлер и от Сталин, като има и личен принос на кремълското джудже. Този принос е именно в сферата на корупцията. Там ботоксовият бие всички рекорди.

 59. 60 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Неутрално

  [quote#53:"Blood Red Skies"]А има дача за 7 милиона.[/quote]

  "Дачата" е на името на жена му.
  Навка, Татьяна Александровна - трёхкратная чемпионка России (2003, 2004, 2006), трёхкратная чемпионка Европы (2004—2006), двукратная чемпионка мира (2004, 2005), олимпийская чемпионка (2006) в танцах на льду в паре с Романом Костомаровым. Заслуженный мастер спорта России (2004).

  Имеет два гражданства — России и США

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 60. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  До коментар [#58] от "Росен (Путлер капут)":

  7 000 000 : 140 000 = 50 години !

  Gunter glieben glauchen globen
 61. 62 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Ако приемем, че споменатите 2 млрд. долара са на Путин, то как се е сдобил с тях? [/quote]Първо автора постулира, а после следват недоказани съждения. Никъде в документите няма името на Путин. Възможно е да са негови и не само тези в тази офшорка. Но по същата логика можем да коментираме и всеки политик по света за някакви (всякакви) милиарди.
  Всъщност от изнесеното до сега става ясно, Путин се познава с хора дето имат $2 милиарда.

 62. 63 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Но да видим защо е големият вой. Общата картинка каква е?
  Грузия - голям срам.
  Опит за цветна революция - голям срам.
  Украйна - голям срам.
  Сирия - голям срам.
  Бой и ....не се връщат бе момчета. Жалка работа.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 63. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  [quote#57:"Росен (Путлер капут)"]Умилителна е матросовската ти защита на режима в Кремъл.[/quote]

  Горе-долу същото му казах и аз.

  Понякога се питам срещу какви пари бих бил склонен да ОБСЪДЯ възможността да пиша и аз проруски дивотии във форума, но всеки път си казвам: срещу НИКАКВИ. Просто няма сума, за която бих могъл да се прежаля.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 65 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Весело

  До коментар [#61] от "Blood Red Skies":


  [quote#61:"Blood Red Skies"]7 000 000 : 140 000 = 50 години ! [/quote]
  Не. Хич не е така.
  Смяташ го по аритметиката за бели хора.
  Това не важи за Русия.
  Не разбираш руската аритметика.
  Тя е такава, каквато я описах.
  5 х 140 000 долара за пет години прави 70 милиона $...приблизително. Може да е и 200 милиона.
  Просто седем от тях са отишли за дачата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  [quote#62:"ala_bala"]Всъщност от изнесеното до сега става ясно, Путин се познава с хора дето имат $2 милиарда.[/quote]

  Мноооого тъпо.

  Представи си, че Плевнелиев се "познава" (а всъщност е приятел от детинство с, и е поканил за кръстник на детето си) някакъв обоист или фаготист от Софийската филхармония, за когото изведнъж се разкрие, че при 800 лева заплата има 2 милиарда долара.

  И вие няма да си помислите, че са на Плевнелиев, а ще твърдите, че са на обоиста, така ли? Когото Плевнелиев "случайно" познава?

  Що ли не ви вярвам?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  "В днешна Русия официалната корупция е станала нещо толкова нормално, че почти не прави впечатление. "
  На нас ,като ни прави впечатление, да не би да е престанала да съществува.Руския модел го има и тука,макар и в по-малък размер.

 67. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#67] от "Роси":

  Нали затова се радваме, че се оттървахме от руското влияние в България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  А дали сме се отъвали?

 69. 70 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Хм, не е излязъл коментара ми, но ще го възстановя.

  Та аз бих писал дивотии ЗА Русия.
  Срещу 2 500$ седмично.

  Какво ще стане.
  Никой няма да ми повярва, така че няма да навредя никому, но аз ще имам един добър доход без да се налага да се напрягам.

  Пасоля, офертата я дадох, действайте. Нощният луд ще ви даде адреса ми.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  До коментар [#65] от "Росен (Путлер капут)":

  "5 х 140 000 долара за пет години прави 70 милиона $...приблизително. Може да е и 200 милиона. "

  Виж, цифрите не са важни. За мен е ясно извън всякакво съмнение, че в сегашния руски елит няма НИТО ЕДИН читав човек. Той просто не би могъл да вирее там.

  А дали ще се казва Путин, Хуин, Гъзин или Куропаткин, и ще има 70 или 700 милиона или 7 или 70 милиарда, са подробности. Тъй или иначе, това са пари, които не му принадлежат, а са откраднати от руския народ благодарение на тотално прогнилата руска държавна система.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#69] от "Роси":

  Оттървахме се.
  Още като разкарахме тройният член на гоце...Белене, нефтопровода и газопровода.

  Ще финализираме сделката по спасението си от Русия като ни прекарат газова връзка с не руски газ...щото сами не можем да си прекараме...можем само да СЕ прекараме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 74 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#71] от "Norman Granz":

  Обикновено не се радват дълго на парите си.
  Дано поне и това остане така.
  И да, няма решение на руският проблем.
  Той е като циганският.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2204 Неутрално


  "Истинската валута в Русия не са парите, а властта – с нея можеш да натрупаш пари, но не е задължително да действа обратният принцип."
  Защо ли ми напомня за България. Тук не е ли същото? Властта не е ли най-сигурният път към забогатяване?Впрочем какви други пътища има към парите? Само тези, които са облечени във власт, както и техните протежета, могат да печелят обществени поръчки, държавни доставки и да си осигуряват чиста печалба и пълна подкрепа от страна на държавата. Те имат и предимството, да са недосегаеми за съдебната система, подчинена директно на управляващите.

 77. 78 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":


  [quote#64:"Norman Granz"]Горе-долу същото му казах и аз.
  [/quote]

  От горе на долу си преписвате един от друг..
  Кво става с доказателствата за Путин?
  Той пък рекъл, че се гордее с такъв оправен цигулар..
  Абе, май ви се подиграват нещо, а?

  Ecrasez l’infâme
 78. 79 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#2:"Cherrie"] Много ефтини внушенийца, особено онова с "може би има 2 млрд долара"... [/quote]
  От бързане да се хвърлиш да защитаваш бащицата си правиш граматически грешки. Проблемът е, че тав. Путлер беше изловен по бели гащи и нищо не може да промени този факт. За всички по света ( с изключение на нашенските задунайци) вече е кристално ясно, че режимът на жужето е просмукан от корупция. Не е случайно, че тав. Путлер е заобиколен само и единствено от милиардери, които кльопат от копанката с благоволението на негово превъзходителство кагебейският подполковник.

 79. 80 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4585 Любопитно

  До коментар [#1] от "yanne":

  ++++++++++++++++++++
  Продължават да обичат "зелените гущери" руснаците и това вече е десетилетия наред-.Може би в Русия обичат повече само властта /чрез,която обръщат всичко в зелено/ и водката с която са закърмени-

 80. 81 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#78] от "Graf":


  [quote#78:"Graf"]Абе, май ви се подиграват нещо, а? [/quote]
  Разбира се, че се подиграват руснаците.
  Винаги така правят.
  Така правеха и през 80-те.
  И после ей така на майтап им рухна сесесерето.
  Майтапа в Русия е сериозна работа. Много сериозна.

  Така например Путлер относно самолета му свален от турско девойче ПРЕДВАРИТЕЛНО каза, че каквато и да се окаже истината щял да скъса отношенията с Турция.
  Ето това е "майтапа" по руски, високо вирнат нос и...до шия в калта.
  Това са особеностите на майтапа по руски.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 82 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#78] от "Graf":

  От горе на долу си преписвате един от друг..
  Кво става с доказателствата за Путин?
  Той пък рекъл, че се гордее с такъв оправен цигулар..
  Абе, май ви се подиграват нещо, а?
  +++

  товариш графиньо, хората казват, че това де се клати кат ходи и квака сигурно е патка. и рядко грешат. що се отнася до твърдението, че бащицата е имал сапун в очите и ни е видял нещо, ни се е облажил - е трябва да си ного, ного, ама ного тъп та да застанеш на такава позиция. ама наистина ного тъп.

  товариш графиньо, ние имаме нужда от товариши кат теб! ела в наща първична партийна организация! ще се чувстваш кат в къщи. ний всите сме ного тъпи. venceremos!

 82. 83 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#82] от "Autisto Communisto":

  +++++++++++++++++++++++++

 83. 84 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#57] от "Росен (Путлер капут)":

  "Подобно беше и за Катин.
  Много бързо, обаче хитлеристите намират масовият гроб на 22 000 полски офицери (да, не били десет хиляди) и за ужас на онова джудже от Кремъл свикват международна комисия и ДОКАЗВАТ вината на болшевиките".

  Това за Катин в общи линии (преувеличил си с ок. 10 000 бройката) е вярно. Все пак да припомним, че онова джудже тогава не е Путин, а Сталин, чието истинско име пък е Джугашвили - чист руснак.

  Чудя се дали да те питам.... а бе ти тъща рускиня ли имаш?

 84. 85 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "peaspiring":

  Па ти си забавин, убавец, на уйчо запартъка!! Демек по съществото си нема като как да възразиш ми, само у диалекто че се заядеш?? е-е-е па оно по нашенско сичкити така си приказвами, немой връзва кусур!! Ти остави диалекто, ми некоя умна разумна приказка кажи напреки, па ния и ния трудно та читем, ма ша са напъним, оти да са поучим на ум и разум!! Ти за Австрия, Франция, България, Холандия, Германия, Швеция, Украйна, Исландия, Англия кажи, па другото остави!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 85. 86 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  нещата са ясни.Русия е като всяка авторитарна държава,каквато е била винаги.Там властимашите са над законите.Там само бащицата и придворните вземат решения ,а мужиците работят.На бащицата му е позволено всичко,без оправдание.Законът е той!!И найстина той разпределя хапките от питата!За царедворците!И те го боготворят и пазят.Демокрацията е ненужно табу в обширната рус.

  До истината се достига с познание!
 86. 87 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#51] от "objektivist96":

  различия между света и Русия, и авторът го е написал,и е обяснил-пространно и разбираемо:
  "... властта – с нея можеш да натрупаш пари, но не е задължително да действа обратният принцип..."

  А бе то не е задължително, ама е препоръчително и в 99,9 от 100 случая си е факт. Ако Тръмп, например, не беше милиардер, щеше ли да е в състояние да участва в сегашната кандидат-президентска кампания в САЩ?

  Спиралата "пари - власт - пари" работи, за съжаление, повсеместно откакто светът е опознал финикийските знаци.

 87. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Само българите сме "чиста сълза ненапита" и корупцията няма почва у нас и съществува в едно добро благополучие .
  Моето мнение за руския народ като цяло е че характерно за тях по-скоро е липсата на планиране, на реална оценка за реалности и възможности, попадането в крайности, включително с гостоприемства и пиянки. Кражбата - едва ли, освен ако е държавно, нещо което се прави от всички народи които са били под диктатури и не е изкоренено като при британците например с бесене за скитничество и бракониерство в продължение на столетия.
  На теб досега ти е ясно че аз смятам Путин за негативен елемент в развитието на страната, особено след втората му каденция като президент, но не приемам генерализация за един народ, бил то руски, български или какъвто и да е. Всяко стадо си има мърша и тя трябва да се почиства.

 88. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  До коментар [#84] от "shk49484512":

  За съжаление Росен е прав в бройката, като в общото количество на разстреляните в 1940 21,768 полски граждани са над 10,000 полски офицери от рамията и полицията. Решението на Политбюро на ВКП(б) от 5 март 1940 е послужило като основание за разстрела на "враговете на СССР". За целта офицерите на НКВД са снабдени с пистолети "Валтер", далеч по-лесни за употреба от руските револвери "Наган" лек спусък и по-малък шум), впоследствие вината приписана на немците поради тази "техническа иновация".

 89. 90 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  "Въпросният виолончелист не е фукара от Горнооряховския оркестър, а приятел от детинство на Путин."

  Ааа, не е фукара. Почти сигурно е виртуоз и вероятно има доста обожатели и меценати, вкл. Путин, които много, ама много го харесват и изглежда му пълнят банковата сметка. Руснаците, знаеш, са хора широко скроени и за изкуство всичко дават.
  Е ти хипотеза в стила на тази от статията.

 90. 91 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#84] от "shk49484512":

  Десет хиляди знаех доскоро....няма да се увличам да доказвам десет хиляди поляци ли е избил сталин или 22 хиляди, както се твърди в един филм. Факт е, че е избил напразно елита на Полша. Причината е ясна. Преди това полската армия размазва червената армия и нормално сталин е бесен.
  [quote#84:"shk49484512"]Все пак да припомним, че онова джудже тогава не е Путин,[/quote]
  Обяснил съм го.
  [quote#57:"Росен (Путлер капут)"]онова джудже от Кремъл[/quote]

  [quote#84:"shk49484512"] ти тъща рускиня ли имаш? [/quote]
  Не. Бих могъл сигурно, но не ми се е случвало. Не са виновни с нищо обикновените руснаци. Просто...традиции. Да имат батюшка, който да ги мачка. Скоро ще станат сто години от ВОСР. Няма приемственост в поколенията, но и няма за какво. Това са роби. Първо на царя, а после на болшевиките. Не знаят какво е свобода.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 92 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Това е корупция, функционираща чрез специален достъп и услуги, а не чрез реален превод на пари. Когато Путин иска да възнагради приятелите си, той им дава държавни договори и монополи, от които те сами си точат каквото им трябва."
  Както през средновековието! Което показва, че Русия никога не е излизала от него. А и нас дърпа натам.

 92. 93 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Прав си за Путлер, но той няма алтернатива.
  Тази територия там така е устроена. Който да се качи на престола краде и не се опитва да демократизира тази кочина. То и едва ли е възможно.
  Решението е в разпада на 15, 20 нови държави на тази територия и когато околните дръпнат напред да се усетят и руснаците и да започнат да мислят и да работят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  След като все по-трудно могат да защитават идола си Путин, новата опорна точка на мурзилките е, че всички са маскари.Путин може да е крал, но и другите държавници и те крадът.

 94. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  До коментар [#91] от "Росен (Путлер капут)":

  Подкрепих те за бройката избити поляци при Катин - погребенията са на няколко различни места (22,000, от които над 14 хиляди офицери от армията и полицията, общо 250,000 пленени от оганзивата през септември 1939 координирана с нацистите - от пленените после част е пусната да се присъедини към армията на Андерс, от останалите се формира Полската Армия на народната република или работници по военните заводи). Не си прав обаче за "размазването на червената армия от поляците " в тази кампания, освен ако не говориш за сприрането на руската инвазия във войната 1919-21. Тогава по-скоро имаме полска инвазия в Западна Украйна, руска контраатака и финал в героичната отбрана при Варшава, след което под натиска на Запада е подписан мирният договор през октомври 1920.

 95. 96 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#89] от "daskal1":

  "като в общото количество на разстреляните в 1940 21,768 полски граждани са над 10,000 полски офицери от рамията и полицията".

  Общата бройка е вярна, съгласен съм. Разстреляните конкретно в Катин са под 10 000, това имах предвид. Нямам намерение да оневинявам колективното Политбюро на ВКП(б), но все пак с основна роля в това престъпление са Берия и Сталин, т.е. не е коректно разглеждането му само в контекста на руско-полските отношения.

 96. 97 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#95] от "daskal1":

  Да, забелязах. Важна е истината.
  Аз наистина също знаех за 10 000. Миналата или тази седмица по някой канал имаше предаване (документален филм) за хитлер и покрай него споменаха и тази бройка за избити от сталин поляци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 98 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4178 Весело

  До коментар [#37] от "Blood Red Skies":


  [quote#37:"Blood Red Skies"]Двата милиарда $$ са всъщност на един виолончелист. [/quote]
  Да,а той пък с тях купувал цигулки и ги дарявал на Русия!Според Путин,който само не се просълзи,докато го казваше...

 98. 99 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#91] от "Росен (Путлер капут)":

  "Не са виновни с нищо обикновените руснаци. Просто...традиции. Да имат батюшка, който да ги мачка. Скоро ще станат сто години от ВОСР. Няма приемственост в поколенията, но и няма за какво. Това са роби. Първо на царя, а после на болшевиките. Не знаят какво е свобода".

  Росене, опростяваш нещата. Не се опитвам да се правя на умен за твоя сметка, но наистина бъркаш и то сериозно. Ако почнем сега да нищим що е то "свобода" и кой как я упражнява - нощта няма да ни стигне. Един аргумент само ще посоча: от роб войник не става, освен ако не се бие за свободата си. Руснаците доста са воювали и преди, и след 1860 г., и резултатът - територията на страната им, показва що за войници са.
  Убеден съм, че ние - българите, не сме и не трябва да сме русофоби. Не само и не толкова заради освобождението от турско. Не от признателност (не, че не я дължим), а
  заради нашето самочувствие, заради значението ни днес и утре, тук и в света. Но... за това някой друг път.

 99. 100 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#45:"Graf"]Отново наедро и с патос.[/quote]
  Така е, таварищ Граф, както и да го смятаме, два милиарда долара са си доста наедро за един цигулар, пръв приятел на бащицата ти. Виж за патоса не знам. Може и с патос цигулар да става милиардер, знам ли. Абе много взе да помъдряваш напоследък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK