Сто дни след кьолнската "нощ на ужасите"

Сто дни след кьолнската "нощ на ужасите"

© Wolfgang Rattay, ReutersИзстъпленията от новогодишната нощ в Кьолн промениха германското общество - и го накараха да гледа по-диференцирано на проблемите, свързани с притока на бежанци. А извършителите от Кьолн? Какво се случи с тях? На тези въпроси се опитва да даде отговор "Дойче Веле".


"Видяхте ли какво се случва, като каните бежанците? Сега вашите жени и дъщери ще патят от тези подивели араби! И никой няма с пръст да пипне престъпниците! Неслучайно властите мълчаха толкова дълго". След Новогодишната нощ в Кьолн Германия беше буквално задушена от лавината на тези въпроси и упреци. Трябва да признаем, че част от тях са основателни. Постепенно става ясно, например, че в самата нощ предпазливи или уплашени държавни служители са се опитали да омаловажат изстъпленията. И най-вече - да премълчат масовото участие на северноафриканци в престъпните действия.


Истина е и друго: пак заради политическата коректност в Германия дълго време никой не смееше да говори за връзката между пристигащите стотици хиляди бежанци и подобни посегателства, за тъмните страни на така наречените "културни особености", които носят в багажа си много млади мигранти. И все пак, част от критиките и предупрежденията се оказаха неоснователни. Защото машината на германското правосъдие заработи - и ще работи още дълго, чак до момента, в който разкрие и накаже и последния извършител. Днес, близо 100 дни след "нощта на ужаса", вече са налице първите резултати. Ето какво пише по темата агенция ДПА:
Какво се знае дотук


Германия беше потресена от случилото през Новогодишната нощ в Кьолн. Стотиците посегателства, извършени главно от мъже от северноафрикански произход - и то въпреки полицейското присъствие наоколо, предизвикаха истинско земетресение. Разрушенията от това земетресение засегнаха не само Кьолн. Издевателствата от тази нощ шокираха целия свят.


Германското правителство взе някои мерки и промени законите, отнасящи се до политическото убежище и до сексуалните престъпления. Специална парламентарна комисия в Дюселдорф се занимава със случилото се, а следователите продължават да работят на пълни обороти. Сериозно се промени и общественият климат в Германия. Днес съществува голяма опасност от разцепление в обществото.


Протест след събитията в Кьолн.

© Reuters

Протест след събитията в Кьолн.


Но какво точно се случи през онази "нощ на ужаса" преди близо 100 дни? Както твърдят многобройни жертви и свидетели, големи групи мъже, видимо от северноафрикански или арабски произход, масово преследвали жени в околностите на гарата, обграждали ги, притискали ги, подлагали ги на сексуално насилие или просто ги обирали. Такива инциденти имаше и в други градове, но мащабът никъде не е бил толкова масов, колкото в Кьолн.


Наскоро станаха известни фактите от доклада на кьолнската група следователи, наречена "Нова година". Според междинните резултати, към края на март са били обработени сигнали за 1527 престъпления и 1218 жертви, като половината от жертвите са се оплакали и от сексуални посегателства. Част от жертвите на сексуални посегателства са подали и жалби за обир. Към момента следователите се занимават със 153 заподозрени, 149 от които са чужденци. Мнозинството са кандидати за политическо убежище с неясен статут на пребиваване в страната. Почти всички са мароканци и алжирци.


Трима извършители - кандидати за политическо убежище от Северна Африка - вече бяха осъдени условно за обири, в момента се очаква четвърта присъда. До момента в Кьолн само един алжирец е обвинен за сексуални посегателства, а в Дюселдорф по същото обвинение на съдебната скамейка е изправен един мароканец.


"Тук не търпим патриархата и неговите издънки"


Известната социалдемократка и бивш депутат в Бундестага Лале Акгюн, която е специалист в областта на интеграцията, обобщава без никакви политически коректни уговорки: "Когато една страна приема мигранти, трябва да има ясни правила. Едно от тях гласи: тук не търпим патриархата и неговите издънки". Според Акгюн, голяма грешка е да се толерират тъй наречените "културни особености". В Германия няма да търпим нито многоженството, нито насилието над жени и деца, практикувани от новозаселили се мъже, категорична е Акгюн, която сама добре познава проблема, тъй като е от турски произход.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK