ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Цената на студената война за МВР

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветановПарламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли тази седмица законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР, от който се очакваше да започне реформа в сектора.


Представителите на управляващата партия ГЕРБ в комисията начело с председателя Цветан Цветанов гласуваха за проекта, но с отсъствието на техен депутат. Отсъстваше и представителят на коалиционния им партньор от Реформаторския блок (ДБГ), а присъстващите, подкрепящи управлението депутати от АБВ и БДЦ, гласувайки въздържали се, на практика допринесоха за бламирането на вътрешния министър и вицепремиер по коалиционната политика, която уж подкрепят.


Цветанов е можел да прогнозира резултата от вота чрез простото аритметично пресмятане
можел е и да осигури присъствието на отъстващите двама депутати, от които се е очаквал положителен вот, но не само това.


Можел е да прояви майсторството си в междупартийното договаряне, което вече е доказал безапелационно - например в спазаряването на избора от парламента на удобните именно на него (според собствената му представа) съдебни инспектори... Но не и за проектозакона за МВР.


Бламирането на проектозакона за МВР, с каквито и други думи да го замества Цветанов в коментарите си и колкото и да убеждава, че в пленарната зала ГЕРБ ще го подкрепи (не поставяме това под съмнение), отхвърлянето на закона, предшествано от остро критичното му изказване срещу заложеното в проекта, илюстрира студената война за овладяване на МВР, която се води. И в името на целта се жертва всеки опит за реформа.


Амбицията за властнически реванш блокира всяка стъпка за промяна и оставя системата на МВР в стагнация и криза


- с демотивирана полиция, което я прави лесна плячка за скрити цели. Подобни на протеста през ноември 2015, когато хиляди униформени се изсипаха не пред сградата на финансовия министър, въпреки че точно той тайно вкара в Закона за бюджета орязването на заплати, отпуски и пенсии, без знанието на Бъчварова, а гневът се стовари върху нея, но и този скандал мина и замина без изясняване. Полицаите блокираха кръстовищата и гражданите се възмутиха - насъскването на хора едни срещу други е иизпитано средство и устройва войната за реванш.


Не знам дали Цветанов е имал пряко участие в онази конспирация на Горанов (да, тайните действия се наричат конспирация), но сегашните му критични изявления за проектозакона за МВР обективно хармонизират с тогавашния натиск над Бъчварова. Но големият въпрос е не Цветанов, а премиерът: къде беше тогава (къде е и сега) Бойко Борисов - като отношение и ясна позиция, който иначе декларира подкрепа за своя вътрешен министър?


А вождът отгоре - тих, невъзмутим...


Възниква въпросът дали пък премиерът и лидер на ГЕРБ не страда от илюзията, че войната за влияние, а в случая за реванш между подчинените, устройва и дори бетонира неговата безусловна власт?


Дори да е така, дава ли си сметка премиерът кой плаща за Цветановите амбиции? Не се ли досеща Борисов, че скъпо и прескъпо плащаме ние, гражданите, жертвите на вихрещата се престъпност в градовете, където не се мярка нощем полицейска патрулка; и старците по селата, където не виждат полицай...


Плащат и самите полицаи - хиляди от тях просто напускат, а оставащите в системата се превръщат в циници, които работят ден да мине друг да дойде.


Е да, власт в такива условия вярно е непоклатима...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK