БСП в спор с историята, или за трудните истини в българския ХХ в.

БСП в спор с историята, или за трудните истини в българския ХХ в.

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е публикуван в портала "Култура"


Миналото е скръбно убежище на политиката, пише в едно свое есе Йосиф Бродски. Щом една партия тръгне надолу, неяснотата на нейните стремежи често размътва психиката й, защото вече не може да разпределя времето. Така изчезва единствената й утеха – усещането за автентичност на начинанието, което е нещо реално, и тя се потапя в свят, населен с призраци.


Горе-долу такава е днешната ситуация на БСП. Сведена до най-твърдото си ядро (средна възраст 69 години), смазана от десет последователни загуби на изборите и сдаването на последните "червени крепости", в момента БСП наистина не знае накъде да поеме. И то не само предконгресно (в спора между Миков и Нинова), но и следконгресно (в опит за търсене на някаква нова идентичност – отвъд Русия или призрака от "Комунистическия манифест").
Че БСП живее в свят с призраци, по това спор няма. Но сега разбираме, че тя държи да влезе и в спор с историята, предлагайки със закон "да бъдат обявени за престъпни авторитарните режими в периода 1923-1926 г. и 1934-1944 г.".


Тезата на социалистите е, че който "не подкрепя закона, очевидно подкрепя фашизма".


Доста изветряла реторика, която сме чували (и учили) от комунистическите учебници преди 1989 г


Там всеки, изразил позиция, разминаваща се с тази на БКП, автоматично биваше заклеймяван като "фашист" (а не като нацист: интересно е, че комунистическата пропаганда така и никога не направи разлика между фашизма на Мусолини и нацисткия режим на Хитлер, макар да става дума за различни тоталитарни режими). Накратко, целият политически режим до 1944 г. се определяше като "монархофашизъм"; "фашистка" беше и "българска буржоазия", както и "буржоазната интелигенция"; фашистки бяха и "буржоазните партии" – включително и най-прозападно настроените (Демократическата, Радикалдемократическата).


"Фашисти" бяха не само привърженици на авторитаризма като Александър Цанков или Богдан Филов, но и демократи като Никола Мушанов (загинал в следствието на ДС) или Александър Гиргинов (намерил смъртта си в лагера Белене). Че даже и социалдемократи като Кръстьо Пастухов (удушен в Сливенския затвор) или д-р Атанас Москов (минал през цялата Голгота на комунизма, включително през лагера в Белене, но успял да доживее 1989 г.), за които съществуваше специалния термин "социал-фашисти", изкован някога от Георги Димитров в Коминтерна.


Но да речем, че така е било някога – в НРБ.


Сега, четвърт век след промените, би трябвало да е друго. Българската историческа наука отдавна не е "слугиня на идеологията". Появиха се задълбочени изследвания на българския комунизъм (Ивайло Знеполски), на непосилната колективизация (Михаил Груев), на практиките на ДС и нейната кастова структура, предаваща се по наследство (Момчил Методиев и Мария Дерменджиева), на "всекидневието на соца" и борбата на "културния фронт" (Иван Еленков). Освен, че описват комунистическия период, споменатите изследвания, както и редица други, правят най-сетне възможно втората част от българския ХХ в. да влезе в учебниците, а не да блуждае като призрак из подземията на колективната ни памет.


И тъкмо това провокира истеричната реакция на БСП.


Поради "биографични съображения" на застаряващия си електорат, БСП със зъби и нокти е решена да брани "комунистическата версия" на българската история


А в случай, че не успее и периодът след 1944 г. все пак влезе в учебниците – с политическите репресии и лагерите, както и с антитоталитарната литература ("Белене" на Стефан Бочев или "Задочните репортажи" на Георги Марков) – тогава най-лесната "опорна точка" е следната: комунистите също са жертви. Само че преди 1944 г.


Може и след 9 септември 1944 г. да е имало "някои грешки" ни казват председателят на БСП Михаил Миков и депутатът Стоян Мирчев (внук на идеолога на БКП Стоян Михайлов), ама преди това са се леели реки от кръв, избивали са се хора заради техните комунистически убеждения, тоест последвала е "законна мъст".


Явно тъкмо от този "жертвен ексцес" тръгва и налудничавата идея със закон да бъдат обявени управленията 1923-1926 и 1934-1944 г. за "престъпни".


Проблемът на БСП, освен обременителната им некомпетентност, е и чисто психоаналитичен – те наистина не правят разлика между описаната от доктор Фройд граница между "свободата да мислиш и задължението да вярваш".


Целта на техния закон не е "да мислим историята", а да ни накара да "повярваме" в "тяхната версия"


на българската история, която в техните очи не само ги оневинява, но и ги героизира.


Историята като наука обаче се придържа към фактите. Или, както пише в един манифест на френските "нови историци": "Ис­то­ри­кът не на­ла­га вър­ху ми­на­ло­то съвремен­ни ид­ео­ло­ги­чес­ки схе­ми и не въ­веж­да в няко­гаш­ни­те съ­би­тия днешна чувствител­ност." Историята не е препиране на родови или индивидуални съвести, тя често безпокои и тревожи. Няма "политика на историята". Иначе историята изчезва и се подменя с казионна идеология, каквато имахме до 1989 г.


Ето защо, отвъд политическия дебат, ще се опитам съвсем накратко да отбележа някои сериозни пробойни в "закона за паметта", предложен от юриста Михаил Миков и бранен на амбразурата от икономиста Стоян Мирчев.


1. Двете половини на българския ХХ в. изобщо не са идентични.


Отрязъците от 1900 до 1944 г. и от 1944 г. до 1989 г. времево са съпоставими, но не и съдържателно. В първата половина на века, независимо от националните катастрофи и авторитарните управления има все пак парламент, политическа опозиция, преса, частна инициатива, граждански сдружения, свобода на вероизповеданията и силно обществено мнение (без което би било немислимо спасяването на българските евреи).


Във втората половина на ХХ в. няма нищо подобно. Комунизмът е "обществена скоба": тотална репресивна система и пълно потъпкване на човешките свободи (доказват го обезличаването на българското общество от началото на 50-те или страховете около "възродителния процес").


Как тогава да се приемат "огледални закони" за режимите преди и след 1944 г.? И кому е необходимо това, вместо историците да си вършат работата?


2. Ако след 1944 г. историята "спира" (както беше на герба на НРБ – 681-1944: край на историята) и няма нищо друго освен БКП, преди 1944 г. изобщо не е така.


Дори и обявявана в отделни години извън закона, БКП води и легална, и въоръжена борба срещу правителствата на Царство България. Ето защо осъждането на престъпленията по време на тези режими е немислимо без осъждането на престъпните деяния на самата БКП, която е оръдие на Коминтерна, финансирана е от него, и носи немалка отговорност за кръвопролитията. Дали днешните лидери на БСП, повдигайки тази тема, са готови за това, или пак ще търсят за вината "нови мезета", както казваше някога Филип Боков, брат на г-жа Ирина Бокова?


3. Периодизацията на "престъпните режими".


Според комунистическата историография всички кръвопролития започват със Септемврийското въстание през 1923 г., за да завършат на 9 септември 1944 г.


Ала фактите в българската история сочат друго.


Истината е, че първите политически убийства започват с управлението на Александър Стамболийски – още през 1920 г. Повечето са дело на дружбашкия режим, което често се премълчава, но над някои от тях витае и сянката на комунистите.


Изброявам само някои от тях:


– На 24 януари 1920 г. по време на изборна обиколка в Пещера е убит Михаил Такев, един от лидерите на Демократическата партия, който като вътрешен министър ръководи отбраната на София по време на Владайското въстание. Убиецът е Георги Донски, лице с комунистически убеждения, близък на земеделския депутат Васил Мулетаров.


– На 3 март 1920 г. е извършен атентатът в театър "Одеон". Целта е била по време на сказката на руския емигрант и журналист Пьотър Рис за "прелестите" на болшевишка Русия да бъдат избити основните лидери на буржоазните партии – Малинов, Гешов, Теодоров, Ляпчев, Буров. Една случайност – забавянето на молебена за Освобождението на България – пощадява живота им, а избухването на адската машина избива невинни хора и осакатява двайсетина човека. Адската машина е задействана от авантюриста Антон Прудкин, който като близък на Стамболийски от затвора е назначен за столичен градоначалник, но всъщност е агент на съветското разузнаване и скоро се приобщава към комунистите.


– На 28 юни 1921 г. е ликвидиран един от лидерите на ВМРО Гьорче Петров, който по това време ръководи Бюрото за настаняване на бежанците към Външно министерство. Според една версия той е убит след скандал за фондове със земеделския вътрешен министър Александър Димитров, според друга – по нареждане на Тодор Александров. Убийството му бележи началото на братоубийствата в македонската организация, които не секват до средата на 30-те години. Може би по логиката на БСП би трябвало да се приеме и специален закон за обявяването на ВМРО за престъпна организация?


– На 21 май 1922 г. е убит Александър Греков, един от лидерите на опозиционния Народен сговор и главен редактор на в. "Слово". Още в първия брой на вестника си Греков пише, че той ще се бори "срещу тесния партиен дух, срещу съсловността и изобщо срещу идейните крайности от всякакъв род и най-вече срещу "оранжевата диктатура". Убийството му също е приписано на "анархокомунисти", макар следите да водят към дружбашите, които отдавна плашат Греков, че "ще играе цепеницата".


Списъкът е доста дълъг и той изважда наяве кървавата предистория на преврата на 9 юни 1923 г.
Впрочем по време на деветоюнския преврат БКП нескрито се радва на конфликта между "градската и селската буржоазия" и няма никакво намерение да подкрепя дружбашите, нека сами се оправят. Намесата на Изпълнителното бюро на Коминтерна обаче променя курса на партията. Григорий Зиновиев, който председателства Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал (ИККИ), усилено координира подготовката на въоръжено въстание в Германия, предвидено за октомври-ноември 1923 г., което трябва да доведе на власт Германска комунистическа партия. Коминтернът има интерес от "димна завеса" и бързо стига до извода, че в България е назряла "революционна ситуация".


Чрез Васил Коларов (тогава генерален секретар на Коминтерна) са спуснати съответните указания и инструктори, отделени са много крупни суми във валута. Резултатът е известен. Комунистическата историография говореше за 30 000 убити (според днешни историци броят на жертвите и от двете страни е поне два пъти по-малък), но така или иначе септемврийският метеж от 1923 г. е началото на гражданска война. Така


БКП потапя българското общество в разпалено отвън братоубийство, което може да се докаже чрез запазените документи


(например протоколите на Московското съвещание на БКП, 31 юли-15 август 1925 г.).


Да не забравяме и за кървавото продължение – за атентата на 16 април 1925 г. в катедралата "Св.Неделя" – 213 убити, над 500 ранени. Комунистите обаче зле са си направили сметката, както признава по-късно в Москва Петър Абаджиев, един от лидерите на Военната организация:


"Ние казвахме, че в продължение на 15 дена ще пропищи дете в майка след атентата, но не мислихме, че ще има военно положение, полицейски час в 19,30 ч. и всеобщи арести. Ние замислихме да избиваме "Обществената безопасност", а после се каза, че трябва да избиваме военните.


Това е искрата, дала началото на "безследно изчезналите" през 1925 г., когато офицери от Трета секция на Военната лига, т. нар. "неотговорни фактори", тръгват да мъстят за убитите в атентата генерали, екзекутирайки по свое усмотрение. Ето причината за смъртта на хора като Йосиф Хербст или Гео Милев.


Означава ли това, че армията трябва да бъде обявена за "престъпна" в периода 1923-1925 г.?


И съответно, ако законът Миков-Мирчев бъде приет, по неговата логика не следва ли обявяването за "престъпна" и на дейността на БКП в същия времеви отрязък?


Още по-безумно е искането на БСП да се обяви за "престъпно" цялото управление в периода 1934-1944 г.


Първо, защото без 19 май 1934 г. нямаше да го има и 9 септември 1944 г. Простете, но авторите и на двата преврата се препокриват поне на 80 % (и на 40 % с превратаджиите от 9 юни 1923 г.). Кой може да отрече приемствеността между двата преврата, оглавявани от Кимон Георгиев? А също и ролята на Дамян Велчев, на Димо Казасов, на Владимир Стойчев? Както и по-сетнешната изява на повечето от тези лица в комунистическа България? Вярно е, че БКП отправя призив за въстание и обща стачка по време на преврата, но после нещата се променят. Деветнайсетомайци са крайни републиканци и проюгославски настроени, но най-вече те са първите, които установяват дипломатически отношения със СССР (юли 1934 г.).


Може би тук се крие разковничето за неочакваното затопляне между БКП и част от дейците на Военната лига, които през 20-те години избиват комунисти и сдружени земеделци. Кимон Георгиев е на два пъти след 9 септември премиер – в първото правителство на Георги Димитров е вицепремиер и външен министър, а във второто – министър на електрификация и мелиорацията, пост, който запазва до 1959 г. Димо Казасов – активен участник в превратите през 1923 и 1934 г. – е министър на информацията след 1944 г., а генерал Владимир Стойчев ръководи Първа българска армия до края на Втората световна война.


Ако приемем, че едни и същи хора са "фашисти" през 1934 г , то те би трябвало да са "фашисти" и през 1944 г., от което следва, че превратът на 9 септември 1944 г. е "военно-фашистки" преврат в очакване на Червената армия.


Може би това обяснява донякъде обратите в историята на БКП, която едва след 22 юни 1941 г. става "антифашистка", защото от 23 август 1939 г. (тоест след пакта Молотов-Рибентроп) под внушение от Москва зове за лоялност към съветско-германското споразумение. Тоест по смисъла на закона Миков-Мирчев дейността на БКП в периода 23 август 1939 – 22 юни 1941 е "профашистка" и следва да бъде призната за "престъпна".


Изобщо историята е пълна с детайли, които с лекота преобръщат колата на всяка преднамерена политическа интерпретация, била тя и постановена със закон. Затова и задачата на историка е специфична – не да въодушевява или осъжда, а да ни помогне да разберем. Потвърждават го трудните истини на българския ХХ в.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Браво на Тони!По-добре поне според мен,както и по-обективно, не можеха да се разкажат нещата!
  Нека всеки чете и преценява по своему!
  А защо да няма подобни текстове най-после и в учебниците по история/но на по-големите ученици,а не на петокласниците-да се отбие номера/!Пък нека те,ако искат и имат интерес несамо към ШОУТО НА СЛАВИ,а и към по-сериозни и в известна степен съдбоносни за нашето бъдеще,а особено за тяхното,неща,да си правят собствени изводи!

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1151 Весело

  Отлична статия.
  Крайно време е да се приеме закон за забрана за изграждане на паметници и плочи на чужденци, без да е направен местен референдум.
  Путин и предателите от БСП искат това лято да ни залеят с паметни плочи послучай съветската окупация.
  Неслучайно Путин пое архивите в Русия. Нещо историята не му отърва

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Ако БСП се откоже от "фашизма", тя трябва да се откаже и от "антифашистката борба", което ще повдигне напълно резонния въпрос за ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ "активни борци", които 45 години ползваха всевъзможни привилегии, включително да изхвърлят "врагове на народа" от жилищата им, да ползват безплатни лекарства с червена рецепта, да набутват негодното си потомство в най-привлекателните специалности на университетите, да заемат ръководни длъжности, запазени единствено за тях, и т.н.

  По същия начин, ако се откаже от "робството", БСП/АБВ/Атака ще трябва да се откаже и от "преклонението към освободителя", т.е. да отпадне всякаква необходимост от целуване на руски ръце, крака, задници и пр.

  Жалка партия, чиято псевдолегитимност е построена върху лесно оборими митове и лъжи...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Ако преди ВСВ имаме явно авторитарно управление след това комунистическа диктатура сега има скрит авторитарен режим Уж има всички елементи на демокрацията но 80% от медиите не спират да хвалят любимия ръководител И да громят партията която имала 2% одобрение

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Още не е късно да се обявят БКП и БСП за престъпни и терористични организации .Обществото нямаше достатъчно информация за престъпленията на комунистите срещу България и българският народ , но това трябва да се промени и всичките и престъпления трябва да бъдат разследвани и описани в учебниците по история .

 6. 6 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Няма нужда да четем анализи за партията, причинила най-много вреда в цялата история на България.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#5:"lout66"] всичките и престъпления трябва да бъдат разследвани и описани в учебниците по история[/quote]
  Описани са но няма кой да чете! Не прехвърляйте всичко на даскалите

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Много добра статия. Бих допълнил само, че ако фалшифицирането на историята е сламката на отчаянието за БСП, то има и съвсем явна стратегия. А тя е историята да се подмени за новите поколения, които не са живели в комунизма. Това са приказките колко хубаво било при Тошо. Това е реваншът на комунистическата номенклатура с издигането на Бокова за генсек на ООН и впрягането на сума агенти на ДС с нейната кандидатура. Това е и непрекъснато настояване, че съветския окупатор-мародер ни е освободил през 1944. Това е и интригата около спасяването на евреите, които според сума комунисти не били спасени, а били оцелели. Или пък били спасени от църквата и обществото, но не и от царя и правителството, които изпратили в газовите камери евреите от Беломорието и Македония.

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  БКП е класически случай на ОПГ, създадена, финансирана и работила през цялото си съществуване /и до днес/ от съветските болшевики и тайните им служби, и нанесла неизмерими злини на българския народ !!!
  Ясно е, че този закон няма да бъде приет, но е чудесен повод да излиза все повече истината наяве, та белким най-накрая комунягите, вместо да си изпишат вежди, сами да си извадят очите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Малко е странно да се хули периода на едно успешно съжителство. От един богослов - станал умен, красив и много готин именно по време на доброто старо съжителство.
  Но от неокомунета какво да се очаква....
  Нека да им е простено.....

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Поради това, че няма абсолютно никакви идеи за развитието на страната, лицемерно кичещата се с названието "опозиция" БСП "измъдря" невъобразими глупости. Вместо да си умре тихо и без да дразни околните с невъздържаността си, вдига шум с неща, които надали биха минали през ума на що годе адекватни хора.

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  Миков-Мирчев, да ви припомня какво каза вашата идейна майчица Долорес Ибарури:
  NO PASARAN!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#8:"spiegel"] реваншът на комунистическата номенклатура с издигането на Бокова за генсек на ООН и впрягането на сума агенти на ДС с нейната кандидатура.[/quote]
  Бокова е преди всичко номинация на правителството Те дават зелника!

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Комунистите крият една истина за т.нар. Соболева акция, а тя е, че по нареждане от Москва, в България се разпространяват позиви, с подписите на Г. Димитров и В. Коларов към Цар Борис, България да се присъедини към Тристранния пакт.
  Ето факсимиле:
  http://liternet.bg/publish5/hkarastoianov/sobolev.htm

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Не знам дали разбра, че за 9 май руснаци и путинофили ще правят грандиозни чествания в България. И ще издигат някакви стени около МОЧА. А разбира се столична община няма и намерение да забрани това сборище.
  http://www.mediapool.bg/shtabat-na-ruska-aktsiya-bezsmarten-polk-obyavi-che-tya-shte-obhvane-40-grada-v-bulgaria-news247788.html

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":

  Бокова е преди всичко номинация на ченгетата и на децата на номенклатурата. Номинация на наследниците на убийците от периода 1919-1989. Както и на БСП и АБВ - тяхното политическо крило. А правителството им се подложи.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Забравих да спомена още един опит за историческото реабилитиране на комунистическите престъпници - усилията напоследък отново ДС да бъде оневинена за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, уж защитавайки името на България, с което име московските продажници си избърсаха кървавите ръце.

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Колев":
  Така е Но има още нещо - със Соболевата акция СССР ни предлага анексия по прибалтийския вариант Кой държавник ще приеме подобно нещо

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#16:"spiegel"] номинация на ченгетата и на децата на номенклатурата[/quote]
  И на Путин! ГерБорисов няма разумно обяснение

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#8] от "spiegel":

  "Това е реваншът на комунистическата номенклатура с издигането на Бокова за генсек на ООН..."

  Този курс към идеологически реваншизъм не е от вчера и не започна с издигането на Бокова. Отначало, през първите месеци след 10.ХІ, червените бяха изпаднали в екзистенциална уплаха и отчаяние. Те очакваха от страна на "сините" саморазправа, подобна на онази от сървавите седмици и месеци след 9.ІХ.1944 - включително физическо унищожение, пълна експроприация на заграбеното и т.н.

  Стигна се дотам, да уверявам една колежка от института, в който работех, че НЯМА ДА Й ВЗЕМА ЕТАЖА В ЛОЗЕНЕЦ (вероятно отнет от "враг на народа" - тя живееше в къща отпреди девети, а родитеите й и двамата бяха АБПФК).

  Полека-лека, след като видяха, че сините нямаме подобни намерения, че сме миролюбиви (т.е. балами в техните очи), червените започнаха да се окопитват и да си поставят нови цели: на първо място, запазване, легализиране и умножаване на заграбеното; впоследствие - постепенна трансформация на легитимиращата ги идеология, от комунизъм към пан-славянство, православно единство (особено гнусна таксика, доколкото именно те бяха онези, които бяха забранили религията и ходеха да записват кой излиза от черква със запалена свещ по Великден); и накрая - пълна идеологическа и морална реабилитация на млакобесния си строй.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  [quote#15:"spiegel"]Не знам дали разбра, че за 9 май руснаци и путинофили ще правят грандиозни чествания в България.[/quote]

  Това ще доведе до сблъсъци, понеже софиянци няма да си траем, а ще ги посрещнем подобаващо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  БСП със зъби и нокти е решена да брани "комунистическата версия" на българската история."И как я брани само,с комунистическа агресия.

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#19] от "dobrich":

  Да, и на Путин. Толкова по-зле за "българското" правителство.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#20:"Norman Granz"]Този курс към идеологически реваншизъм не е от вчера и не започна с издигането на Бокова.[/quote]

  Опитвам се да огрея навсякъде, такава ми е работата, но не мога да стигна Тодор Живков. Премиерът каза и че не му харесва да го сравняват с Живков, защото били “несъизмерими”. “Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. 20 години ние само приватизираме това, което е било построено тогава”, добави Борисов. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването на Нова телевизия “Карбовски - директно”

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Това е много интересно да се проследи. Първоначално те се разграничиха от комунистическите престъпления, но не съвсем. Нарекоха ги деформации и натовариха с вината бай Тошо и дребните садисти като Газдов и Гогов. После започнаха да мълчат. След това с половин уста започнаха да си прокарват пропагандата. Мисля, че сега с идването на Миков вече започнаха с пълен глас да се "връщат към корените си", да говорят с езика на Петия конгрес на БКП, да хвалят миналото си, да заклеймяват "фашистите" и да говорят от името на "работниците".

 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#18] от "dobrich":
  Всъщност е точно така. Държавите, които са приели съветските условия до войната, след нея губят своята зависимост. Тези, които отказват, това са Полша, Финландия и България, я запазват.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Радой Ралин:
  Един българин - хайдутин,
  двама българи - чета,
  трима българи - чета с предател,
  четирима българи - ОСЕМ борци против фашизма и капитализма!

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  [quote#24:"dobrich"]Опитвам се да огрея навсякъде, такава ми е работата, но не мога да стигна Тодор Живков. [/quote]

  На същия, доколкото знам, са и думите: "Онова, къде Живков го е пострОил, ние не моем да го боядиШЕме..."

  СРАМ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  РЕТРОГРАД, трябва да знаеш, че няма по-зловредно, анормално и дестабилизиращо България, сътрудничество с и в рамките на РОССИЯ, а след време и със СССР.

  Тези психопати и егоцентрици унищожиха държавата ни, икономически и политически и я превърнаха в нежелано съжилище със себеподобни по случайноста на съдбата, да бъдат родени през упоменатите в статията периоди.
  Както виждаме скодоумците от съответната организация продъкжават да присъстват в живота на страната ни, без да разбират, защо това все пак е така!

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Много синтезирано и аргументирано. С удоволствие ще наблюдавам следващите гърчове на наследниците на престъпниците.

 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  От самото си създаване БКП - БСП е антибългарска партия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  САЩ и Великобритания обявиха Режима 1932-1944 година за престъпен, обявиха му война и започнаха да го бомбандират, както правят с всички престъпни режими.

  Ако не бяха българските комунисти в Москва с помощта на Сталин да ги спрат като им се помолиха, САЩ и Великобритания щяха да сринат със Земята София и всички големи градове тука.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#32] от "socialen":

  Хубаво щеше да бъде ако е истина, та да не се намери и един патогенен червен под развалините, ама не е!

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  БСП "губи" "изборите", защото вече никой не гласува.

  Великото Дясно на Гената Дайнов и останалите неолиберални идеолози го виждаме кво представлява - образец на латиноамериканска хунта от средата / края на 70те години на миналия век - неграмотен бананов генерал и класически пазарни либерали "управляват", познати днес още като неолиберали, палеолиберали, пазарни фундаменталисти, либертарианци, монетаристи, обективисти, остеритетни фетишисти, десни, реформатори, приватизатори, ликвидатори и лобиисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "convince":

  За 26 години класически пазарен либерализъм ви внушиха на бедния български Пролетариат всякакви глупости.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Комунизма им се опира на Съветския ... без него са няма нищо..както на власт така и в опозиция... прости са затова -минало заминало..

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  ДНЕС България е упрвлявана от подобни двулични безотговорници, подобни на техните кърмилни апологети виновни за бедстващите 2 и половина милиона отдали живота и трудовата си дейност под наем за жълти стотинки на едни простаци и измамници провели политиката на дивите североазийци, чийто теоретически и практически бяха двама съветски неадекватници единия от които все още е превърнат посмъртно в всевечен мумификантен идол. Като символ на упвание на един исторически осакатен народ лещащ на площад с названието "червен", под "червените стени" на Кремъл пребоядисан нарочно върху белокамения градеж, за да бъде символ на едни обезумели престъпни кръвожадници, загубили всякакъв човешки образ и отношение.

 38. 38 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Важно е българите да бъдат връщани в миналото, за да бъдат противопоставяни и разделяни. Иначе как ще се управлява и краде в тая съсипана и разорена държава. Браво на всички грантаджии, които вършат мръсната работа на политическата мафия!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#6] от "napitbratmu":

  Напротив!Има нужда всеки ден и във всички медии да четем,гледаме и слушаме!
  Ние с вас знаем,но голяма част от хората приемат статуквото такова,каквото им се втълпява всеки ден от глашатаите /няма да кажа по-тежка дума/на въпросната Партия и нейните ГМО -та !

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":

  АНОРМАЛНОСТА на тези 26 години, се дължи на диващината създадена от плиткоумни политически и икономически простаци в предишните на тях 50, а корените им са далеч на североизток в заветната 1917, като съветско-руски експеримент създал бариерите на нормалното човешко развитие.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  [quote#2:"ironhorse"]Неслучайно Путин пое архивите в Русия. Нещо историята не му отърва...[/quote]

  Путин "пое" архивите в Русия, за да ги прочисти от всякакви следи, сочещи към криминалното му минало в Ленинградския подземен свят, преди Собчак да го вземе под крилото си и "направи човек".

  Очевидно Досиетата от Панама са му подсказали, че твърде много се знае за него, а параноята не ми позволява да вярва и на най-близкото си обкръжение.

  Путин отдавна е минал етапа, когато е трябвало да реабилитира каквито и да било идеологии; в момента единствената му грижа е собственото му оцеляване.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  истинският фашизъм у нас започна на 9 септевнври 1944 - ето защо
  "ОБЕЗГЛАВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ е било планирано отдавна. След като през 1887г. българският елит начело със Стефан Стамболов успешно се противопостави на проруския преврат и до 1994г. успешно парираше руските попълзновения, в Москва са разбрали, че само с премахване на монарха (както направиха с княз Батемберг) България няма да бъде завоювана. Необходимо е било монархическата институция да се изкорени, а за това първо трябваше да се изтреби обществено-политическия елит.

  Това не можа да стане с атентата в църквата през 1925г., но се проведе успешно през 1944-1948г. Паролата “Авгиевите обори да бъдат пометени с желязна метла” беше дадена от Георги Димитров от Москва. Получавайки я, комунистите започнаха убийства без съд и присъда. До края на 1944г. бяха избити над 30 000 кметове, учители, свещеници, полицаи, низши военни, дребни търговци и изобщо по-видни хора по места. Викани посред нощ “за малка справка” те изчезнаха в незнайни безкръстни гробове.

  В “Държавен вестник” от онзи период са публикували съобщения за 30 000 безследно изчезнали, но не всички засегнати семейства са имали смелостта за такава публикация. Впоследствие за да се “узаконят” убийствата, някои от загиналите задочно бяха “съдени” (безпрецедентен случай в правото) и осъдени на смърт.

  Вторият етап на чистката беше позорният безпрецедентен в световната история противо”Народен съд” от декември 1944 до април 1945г. В него 135 съдилища в цялата страна съдиха 11 122 души от които 2793 на смърт. (По-други данни над 3000 души) Там “съдеха” хора от елита, които не можеха току-така да “изчезнат безследно”- регенти, царски съветници, министри, съдии и прокурори, висши военни, професори, индустриалци и банкери. С този жесток удар бяха унищожени Регентството, пет правителствени кабинета, цялото ХХV Обикновено Народно Събрание, цели министерства, Генералния щаб, изобщо цялата висша държавна администрация, стопанския и интелектуален елит на страната. На някои особено важни “подсъдими”, като регентите разпитите се водеха в Москва от съветски следователи. Всред убитите бяха регентите принц Кирил, генерал Михов, проф. Филов, премиерите Добри Божилов, и Иван Багрянов, министрите Габровски, Митаков, Даскалов, Вазов … царските съветници Лулчев и Севов и хиляди други. Може да се каже, че с този удар бе унищожена българската държавност. Обезкръвяването на българския народ приключи с разгрома на последната опозиция на земеделци и социалдемократи през 1947г.

  Общо през 12 затвора и 56-те концлагера в периода 9-ти септември 1944 – 9 ноември 1989г. минаха над 200 000 души. Чудовищно изобретение от 1946г насетне беше изпращането на синовете на опозиционери и други “неблагонадеждни” или просто по-интелигентни младежи да отбиват тригодишна военна служба като миньори в урановите рудници. 52 000 от тях останаха вечно млади, а от останалите към 1990г. живи 3000 всички до един бяха болни от лъчева болест или левкемия. А уранът заминаваше за СССР и с него беше направена първата руска ядрена бомба… Случайно оцелелите близки на избитите бяха “въдворени” да живеят в провинцията, имотите им бяха отнети, а на децата се забраняваше да учат. След като е изтребен в голяма степен българският елит от Москва е изпратен да оглави правителството Георги Димитров. И като министър-председател на България той си остана съветски поданик и е говореше български с руски акцент. Въпреки това обаче руските му господари не му вярваха и КГБ вербува шуреят и телохранителят му Вълко Червенков да го шпионира. Когато си свърши работата да присъедини България към СССР, Димитров вече беше безполезен и господарите му го отровиха в санаториума Барвиха край Москва през 1949г. След това поставиха на мястото му агента си Вълко Червенков.

  а ето какво има срещу 30 хил избити след 9-

  Звезди във вековете" е книга-албум, представяща информация за загиналите участници от 09.06.1923 до 09.09.1944 г. в политически борби на крайнолевите политически партии, осъществявани с политически акции и терористични действия срещу правителствата на България и съществуващата държавна власт.

  Книгата е подготвена в резултат на многогодишно проучване от "Музея за революционното движение в България" и данните са публикувани с отпечатването ѝ от Издателството на Българската комунистическа партия през 1972. Данните, публикувани в нея, са много различни от оповестяваните през предходните години на комунистическо управление и много близки до онези, които биват публикувани след 1990 година.
  Статистическите данни от полицейските архиви от преди 9 септември 1944 г., посочени от Иван Илчев показват, че от 1941 до април 1943 година са убити 122 бойци. Други 6 000 са задържани за разследване и или са освободени, или са осъдени, или изпратени в лагер. В коментар на радио Лондон се съобщава, че в доклад пред Парламента Министърът на вътрешните работи Дочо Христов твърди , че през последните три месеца на 1943 година " в стълкновение с полицейски части са убити 404 партизани". Изявени са съмнения, че тези данни са преувеличени, за да се успокоят съюзниците и обществеността за ангажираността на правителството за вътрешната сигурност в държавата. [1]
  По поръчка на ЦК на БКП е извършено проучване от Музея на революционното движение в България. Това изследване е публикувано в неговия годишник ("Победа", София,1969), но не е направено нищо тази информация да стане широко известна.

  "Издирените и уточнени от нас лица (за периода юни 1923-септември 1944) както казахме възлизат на 5 639 човека, в това число и по-видни дейци, починали наскоро след тежки полицейски инквизиции или в резултат на разклатеното от инквизиция здраве".[5]

 43. 43 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "lout66":

  за жалост е фатално късно - това трябваше да стане още през 1991, когато доган хвнесе специален закон за забрана на бкп, но го завряха по чекмеджетата

 44. 44 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#5] от "lout66":

  "Още не е късно да се обявят БКП и БСП за престъпни и терористични организации"

  Чукаш на отворена врата.
  БКП и комунистическият режим са обявени за престъпни в България със закон обнародван в ДВ от 5 май 2000 г.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 45. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#32] от "socialen":

  "САЩ и Великобритания обявиха Режима 1932-1944 година за престъпен, обявиха му война и започнаха да го бомбандират, както правят с всички престъпни режими."

  Измишльотина, родена в обременена глава.
  Факт: Царство България обявява война на Обединеното кралство и САЩ през декември 1941 г.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#42] от "Катерина Стоева":
  "Издирените и уточнени от нас лица (за периода юни 1923-септември 1944) както казахме възлизат на 5 639 човека, в това число и по-видни дейци, починали наскоро след тежки полицейски инквизиции или в резултат на разклатеното от инквизиция здраве" - В тази бройка са включени и загиналите при бомбардировките

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#38] от "fortunes":

  Нещо те притеснява връщането в миналото, май? Не ти е комфортно да четеш за престъпленията на червената мафия? Не ти се ще българите да знаят за ролята на Русия и руската агентура в дестабилизирането на българската държава? Що тъй?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Цитат от статията: "Тезата на социалистите е, че който "не подкрепя закона, очевидно подкрепя фашизма".
  Доста изветряла реторика, която сме чували (и учили) от комунистическите учебници преди 1989 г
  Там всеки, изразил позиция, разминаваща се с тази на БКП, автоматично биваше заклеймяван като "фашист"..."
  ..........................................................
  За отбелязване е че и в ГЕРБ още не са се отърсили от този болшевишки подход към инакомислещите.
  За герберите всеки който не е съгласен с тяхното виждане по който и да е въпрос бива отлъчен от правото и правилната линия.... Дори и от дясното пространство. Място което и самите гербери заеха насила, а и в момента не са се доказали като такива.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#32:"socialen"]САЩ и Великобритания обявиха Режима 1932-1944 година за престъпен, обявиха му война и започнаха да го бомбандират, както правят с всички престъпни режими.

  Ако не бяха българските комунисти в Москва с помощта на Сталин да ги спрат като им се помолиха, САЩ и Великобритания щяха да сринат със Земята София и всички големи градове тука. [/quote]
  "Умник", тези приказки ги разказвай на бабичките от твойта ОФ организация Тук има по информирани хора и подобна дезнформация е гротескна.

  П.С. Я кАжи КОЙ на кого обяви война? България на САЩ и ЮК, или те обявиха война на България?

  Виж к'о пише в бАльшая савецкая енциклопедияя и се 'Обаи, имам втори въпрос към теб, относно бомбардировките на София.

  До коментар [#32] от "socialen":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":
  "БСП "губи" "изборите", защото вече никой не гласува.."
  ....................................................
  Да бе! Зарови си главата!
  Хе-хе-хе!
  Тази логика я остави на щраусите или на мечо Пух!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "свободата да мислиш и задължението да вярваш".

  Вече не сме длъжни, а свободни да мислим.Имаме и достатъчно информация.Много хора обаче са отвикнали да мислят.Това е трагедията.

 52. 52 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#32:"socialen"]САЩ и Великобритания обявиха Режима 1932-1944 година за престъпен, обявиха му война[/quote]

  Не бих искал да съм груб, но явно си идиот. България обявява война на САЩ и Великобритания, в качеството си на съюзник на Германия. Бомбардировките започват защото защитавайки въздушното си пространство, пречим на съюзниците да бомбардират нефтените полета и рафинерии в Румъния.

  Впрочем БСП-то също ги бие сачмата, един от основните участници в превратите през 1923 и 1934, извършва и деветосептемврийския преврат.

  Eddie lives... somewhere in time!
 53. 53 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#42] от "Катерина Стоева":

  Истинския фашизъм в България започва 1396 г. лелче.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Гневно

  [quote#10:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Малко е странно да се хули периода на едно успешно съжителство.[/quote]
  Там ви е грешката на червените!
  Защото вие сте живели добре и сте правели каквото си поискате, продължавате да обявявате онези години за успешни....
  И всичкото това независимо от крещящите доказателства, че по онова време бе разбита духовно и икономически българската нация. Нейната самобитност и уникалност. Нейната религия бе унищожена, а с това бе унищожена и всяко чувство за вина, човещина, принадлежност към род и родина!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#53] от "REVOLUTION":
  Би ли могъл да дадеш определение за това що е фашизъм...драги?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  БСП отччаяно се нуждаят от психиатър
  за тях и за 'лектората Си.

  Но и това няма да помогне - късно е.

  ДСБ-ерастите имаха психиатър-депутат, който ги напусна и се хвана за главата от тях.

  Та такааа ......... БСП-арщината е разновидност на => ДСБ-ерастията

  назидателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#56] от "barcelonski":
  Ти колкото повече пишеш, толкова повече пощуряваш!
  Би ли обяснил логически, подпряно с факти всичките тъпизми дето си натряскал в гореспоменатия ти пост?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#53] от "REVOLUTION":

  По-рано, по-рано, нейде през 681... нъл?

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Не разбирам защо се обръща толкова голямо внимание на тази нарочна тупурдия в ляво.
  Очевидно е, че БСП се намира в една идеологическа мътилка, от която и е невъзможно да излезе. Бесепарите хем искат да си останат "най-старата партия", хем не желаят да поемат вината на БКП, която можем да наречем крайно лява терористична организация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър":

  Ами османските турци като нахлуват тука избиват християни, който не приема мюсюлманстото е обезглавявян, мюсюлманите вярват, че винаги има конфликт между религиите, е ако това не е средновековен фашизъм здраве му кажи.

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#53] от "REVOLUTION":

  Българската популация на Балканите оцелява благодарение на феодалната политика на Високата порта към малцинствата в Империята, щото ако бяхме станали Задунайская Республика БОЛГАРИЯ, тук българи нямаше да има, а задушаващото "русское обнимание",което започва още на следващия ден след подписването на Сан стефанския мирен договор, в който ни за България става дума, ни за българи...
  Няма такива, а само местно население!

  Въпреки подкрепата ни за кампанията, никакви и никои, та дори и до сега! (естествено само за руснаците, ние сме провинция, за плакнене на задни части по морето и евентуално крепостни, които произвеждат зеленчуци и плодове)

 62. 62 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#44] от "simval":

  Без БКП - само комунистическия режим беше обявен за престъпен!
  На Синята коалиция,начело с Костов не достигна смелост да довърши до край това,което започна!
  Даже се съмнявам,че беше направено под давлението на Костов "за замазване на очите" и "приспиване на общественото мнение".Просто хората се отърсиха от ЕУФОРИЯТА и повечето разбраха,че за пореден път се опитват да ги "вкарат във вълчи капан"/както и стана/!
  Чакам много минуси !

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#60] от "REVOLUTION":

  Вземи първо да четеш, монченцеий, а после разправяй, кое какво е и как е, а и кога е...!!!

 64. 64 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#57] от "Храбър":

  - Кое не ти е ясно, че да ти обяснявам ?

  ДСБ-ерастията е клиниччо свързана с БСП-арската простотия.

  Гласувахме пълно мнозинство на Костов > нямаше лустрация.
  Последните години все дясно-центристките формации са Ви врагове. Заклеймихте дори ЕНП.
  Налагате Опорните Точки на Библиотекарските Мутри.
  Хеп управлявате > хем сте в люта опозиция

  Какво не ти е ясно .... ДСБ по нищо не се различава психиатрически от БСП.

  подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Ето защо са казали да не разравяш ла.ното.
  Колкото повече го ровиш, толкова повече се засмърдява!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#62] от "doroteus":

  КОСТОВ, нямаше правно основание да извърши коренен прелом, защото ВНС бе неокомуно подплатено с извратена Нова Конституция, която спъва реформите и до ден днешен.

  Човека спаси България от поредния фалит, обявен от Луканов и обслужван от Виденов, та да има какво да апва днес българския комуно пенционер, който масово щеше да е сдал багажа, та да може да подкрепя изкуствено създадената организация от мутромилиционери, под название ГЕРБ.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#56] от "barcelonski":

  Абе, ти да не си нещо портиер/пазач/градинар на ОНАЯ вила в Барселона, та толкова присърце взимаш лоялността си към Боко?

  Я остави ДСБ и коментирай този текст, ако обичаш:

  "Опитвам се да огрея навсякъде, такава ми е работата, но не мога да стигна Тодор Живков. 20 години ние само приватизираме това, което е било построено тогава...”

  Чакам коментар.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#52] от "tigervi":

  Мерси, че потвърди с твои думи моето.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 70. 70 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#50] от "Храбър":

  Видя ли, че съм прав. Народът спря да гласува, отвратен от фасадната, дясна, асоциална, олигархична Демокрация.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#64] от "barcelonski":

  Гражданската войма, кървища и безмислени страдания ли чакаше тогава или издигане на една картонена гилотина, само за парлама?

  КОМУНИСТИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ БЯХА НАД 2 МИЛИОНА.
  Нещо като изоставено стадо овце из балкана...

 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Точно затова Режимът е престъпен. Потвърди го с твои думи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "simval":

  Сам ме потвърди с твои думи, че Режимът е престъпен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#63] от "convince":

  То да чета и да не чета, няма да променя фактите, а те говорят сами за себе си. Защо има помаци? Геноцида срещу християнското население в България в продължение на векове е факт!

 76. 76 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#73] от "socialen":

  Избиването на терористи, които разрушават инфраструктурата на държавата, мародерстват населението и на всичкото отгоре са автори и на атентата с най-много жертви преди 11.09. не може да се определя като "престъпление".

  CONTADOR GRATUITO!
 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добра статия , Тони ...
  Така трябва да се пише ...
  За по- младите поколения - да знаят истините ...
  Но и никога НЕ подценявайте ком. партийте преди избори ...
  Те са си тук - имат си ДС- поколението, връзките , парите , и заедно с руските - съветските агенти- са все още много силни в България ..Разчитат и на простолюдието...
  Не ги подценявайте ...

  BIG AL
 78. 78 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ''Партиздат'' пусна едно издание по случай 50 годишнината от Септемврийското възстание, ако не се лъжа. В него бяха упоменати поимено жертвите на БКП в периода 23/44 години. За този двадесет и една годишен период вътре имаше около 2700 имена. Като само от въстанието убитите бяха около 800 човека. Всички тези лица са нелегални, партизани, ятаци, руски диверсанти, които с оръжие в ръка бяха избрали пътят на терора. По съветска инициатива и със съветски пари. Когато Русия със шмайзер взе властта в България им се отблагодари. Даде им страната под аренда. Само за първите два месеца - септември и октомври, комунистическия терор уби над 30 хиляди мирни български граждани. Цветът на интелигенцията и икономиката. За да ги ограби, за да подчини останалото наеление. Като прибавим и загиналите на фронта млади хора, които проляха кръвта си за руската кауза над 25 хиляди българи...

 79. 79 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Ако някой си мисли, че историята може да се повтори, че нещата могат да се върнат такива, каквито са били, значи е пълен глупак. Няма смисъл, абсолютно безполезно е непрекъснато да си заравяш главата в миризливите ризи на миналото. Трябва да се усеща пулсът на настоящето, на времето, в което живеем и се прилага наученото от опита на миналия живот. По времето на фашизма не е било само лошо. Хитлер не би се задържал на власт, ако нямаше огромната подкрепа на малкия човек, на огромните народни маси. Намесата на държавата в производството тогава е довела до ликвидирането на безработицата, на мизерията; хората са придобили самочувствие! По същото време Рузвелт е организирал младежта в трудови бригади, намалил е безработицата и също е получил подкрепата на народа. Днешните партии и партийни лидери се страхуват от народа. Затова всички ги мразят. Ако хората ходят на избори, то е по навик, без грам надежда, че някой нещо ще оправи. Бившите комунисти да не ни плашат с фашизма, а да поемат инициативата за създаване на държавен сектор в икономиката, за гарантирано за всички, бюджетно финансирано здравеопазване; за орязване финансовите потоци към мафията чрез забрана на хазарта, проституцията, заложните къщи и инкриминиране раздаването на необезпечени "бързи" кредити; за частния фалит....

 80. 80 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Болезнено точно, Норман!

 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#75] от "REVOLUTION":

  АХ МАК, в България днес не само има помаци, а и близо 1 милион турци, парламентарно представени.
  Това са хора мюсюлмани с българско самосъзнание, защото са родени тук, както и техните предци, работят за страната си, много повече от кресльовците за фалшив национализъм и абнормни приоритети с нищо недоказани, освен с една подмолна съветско-руска хибридна кампанийна пропаганда, която на талази и то червени залива България вече четвърт век!

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "закон да бъдат обявени управленията 1923-1926 и 1934-1944 г. за "престъпни"
  Чудно как с хора като Тони все още не сме прескочили ямата и от мрачното комунистическо минало, тържествено да влезем в светлото посткомунистическо бъдеще. Прави се каквото трябва, ето и за Рейгън ще има паметник, а щом за летците-убийци направиха, що да няма и за Чърчил, той най-заслужил. Лошото е че победителите все още държат сиджимките, а неговата най-лесно ще я дръпнат. Да внимава какво пише.

 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Цивилизацията , човечеството се развиваше ,демократизираше, модернизираше ...
  Ограничаваше се властта на монарсите , появиха се свободните избори и т.н..
  СЛЕД появата , обаче, на един сифилистик, изпратен като германски агент- да подпише примирие, обърка света за 100- тина години ...
  Прекъсна цивилизационния процес на развитие на човечеството , най- общо казано ...
  Обеща на мужиците МИР и ЗЕМЯ ..с декрети ...
  И те му поверваха и НЕ получиха нито МИР , нито ЗЕМЯ ...

  И днес виждаме, колко трудно се приемат човешките достижения , в областта на ПРАВАТА - в Империята на злото и т.н...
  Най- големите злини за България , през последните 100 години, идват и са дошли от Русия - тюрмата на народите ...
  Не ,че и преди това не са идвали :

  BIG AL
 84. 84 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Пропуснатата де-комунизация и тотална лустрация след 1989-та продължава да ражда метастази и безумия закърмени и отгледани в мисловния калъп на престъпния кръвожаден болшевизъм.
  Поздравления за текста!

 85. 85 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  На БКП/БСП/Не трябва да се вярва.Тази терористична партия трябва да бъде поставена извън закона и да се извърши лустрация,макар и след 26 год. преход.Гледайте предаването Минало /не/свършено на Евгени Михайлов и филмът ,събрал толкова награди "Звярът е още жив"" на Весела Казакова и Мина Лилева!

  Tony
 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#82] от "Judjuk":

  Кои са победителите?
  СЪВЕТСКО-РУСКИТЕ НЕБЛАГОДАРНИЦИ отглеждани от абнормния кагабучник Путин ли?...

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#84] от "thepirineagle":

  Не е пропусната лустрацията, а е направена палиативно невъзможна, нарочно от умствени недоносци, изцяло образували ВНС с цел това да стане, конституционно подплатено.
  Иначе колко му е да заприличаме на тях?

 88. 88 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Добра статия. Прави впечатление почти пълната липса на позитански тролчета. Нема пари, сите минаха към ГЕРБ.

  chavo64
 89. 89 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#32] от "socialen":

  Дрън дрън. Тва в Москва ли го научи

 90. 90 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Нека да оставим БСП да умре в мир! Връщането й към миналото, с което недвусмислено се загатва, че тази партия има намерение да разчита единствено на все по оредяващия си електорат със средна възраст 69 години (какво закачливо число), означава че БСП вече бере душа. Няма вече спасение за тази партия, след като Станишев вля отровата на либерализма в партийния организъм. Напъните на Миков да за ляв завой и за сближаване с Русия са отчаяна стъпка за последна реанимация на Столетницата - в България няма достатъчно електорат за провеждането на една такава политика. От друга страна, избирането на Корнелия Нинова за председател ще отблъсне и без друго оредяващото старо поколение избиратели, а нови последователи БСП просто няма.
  Такъв е безславният край на БСП - един от злите гении на убийствения български посткуминистически преход. Остава още един - Ахмед Доган и кагебисткото му отроче ДПС.

 91. 91 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 529 Неутрално

  При средна възраст на членовете на БСП 69 години и средна продължителност на живота в България около 74 год.,то логично е след 5 год. да имаме щастието да погребем тази партия. Боже, боже, колко мъка има на този свят - 28 са кандидатирали за лидерския пост на партия от атеисти, която се запътила за среща с Господа. И вместо да си признаят греховете и престъпленията и да се молят за опрощението им, те продължават да нагло безочливи. От Ада сте пратени и пак там ще се върнете изчадия Адови!

 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Разстроено

  [quote#6:"napitbratmu"]Няма нужда да четем анализи за партията, причинила най-много вреда в цялата история на България.[/quote]
  Наистина няма смисъл да четем история - помним кой съсипа България - скоро беше.
  Помним кой затвори заводите преди Царя

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Весело

  До коментар [#92] от "dark'star":
  Помним кой затвори заводите преди Царя - Помним кой наля парите от ВСИЧКИ държавни банки във фалиралите заводи и доведе до хиперинфлация - заплати по 10 долара и пенсии по 4-5 долара

 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  [quote#78:"yorddj"]Всички тези лица са нелегални, партизани, ятаци, руски диверсанти, които с оръжие в ръка бяха избрали пътят на терора. [/quote]Тези избрали "пътя на терора" се оказаха съюзници на победителите Британия, САЩ, СССР, Китай /Чан Кайши/Не помните ли ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#94] от "dark'star":
  Съпротивата беше инспирирана отвън чрез съветски самолети и подводници

 96. 96 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Другари, кой обра партийната каса?

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#92] от "dark'star":

  "... помним кой съсипа България..."

  Невежи, лъжливи и крадливи цървули като теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Гневно

  Последното престъпление на БКП е успешното отравяне на българския политически и обществен живот. На тях дължим днешното си състояние на нереформирано посткомунистическо общество без ясни цели и задачи.

  klimentm
 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  До коментар [#95] от "dobrich":
  Британците снабдяваха с оръжие партизаните - виждал съм автомати "Стен" на партизани. България е била извън обсега на съветските самолети, но е била в обсега на британските и британците имат мисия при българските партизани - антифашисти.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Гневно

  БКП съвсем не е мъртва, ако и да не е първа политическа сила тя продължава да влияе на политическия живот у нас! Не гледайте електората и той може да е пенсионерски но лидерите им и ръководните личности са с акъла си и са доста пресметливи и лукави както и преди. БКП съвсем не е маргинална партия виждал съм смърта и два пъти и винаги успява да възкръсне!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK