Карта на офшорната власт

Карта на офшорната власт

© Associated Press"Дневник" препечатва текста от портал "Култура".


Това е текст за офшорната география на съвременната политическа власт. Основният въпрос е легитимно ли е да управляваш в държава X, а да плащаш данъци или да регистрираш собствеността си в държава Y, която е на другия край на географията, отвъд морета и океани (off shore)?.


Този въпрос едва ли е изненада за израсналите с народни приказки, според които златната ябълка, живата вода или съкровището са винаги през девет земи и реки – в десетата. Разликата е, че обикновено юнакът ги донася оттам, а в сегашния случай по-скоро ги изнася нататък. Често пъти за да ги внесе отново под вънкашност чужда и под име ново.
Отговорите на въпроса с легитимността на тази практика, които получихме дотук, са най-малкото озадачаващи. У нас едни казват, че тя е просто следствие на "провален" неолиберален модел на капитализъм – тоест на Запада, САЩ и Европа. Този модел "спрял да създава просперитет" и то не другаде, а в Европа (което, макар и невярно, за някои е политически изгодно твърдение).


Други казват, че поне за Путин проблем няма, защото първо той не е Запад (вярно), а второ, така или иначе е самодържец в Русия и може да си прави каквото поиска (полу-вярно). Трети пък твърдят, че каквото и да е, Путин не е свързан с аферата освен чрез посещение на някаква сватба (което безспорно може да се случи на всеки и е доста невинно, дори и при съвсем неуспешен брак).


Либертарианците, от своя страна, изненадаха всички, заявявайки, че гражданите на свободните държави – включително техните управници в частно качество – трябва да се държат точно така: да плащат данъци и регистрират собственост, където е най-изгодно и най-вече offshore. И накрая, има опити да се прокарват различия – между легални и противозаконни практики, между различни офшорни зони и т.н., които само допълнително усложняват ситуацията.


Тъй като дискусията се води някак на много абстрактно ниво, за по-голяма яснота, нека разгледаме три хипотетични казуса:


1. Казус "Страдивариус"


Представете си, че управлявате голяма държава с мощна войска и сте успял да концентрирате огромна власт. Опозицията е декоративна, всички служби и "независими" органи работят под ваш контрол. Властта ви обаче зависи от доверието на хората и затова трябва да ги убедите, че не я използвате за собственото си обогатяване – тоест не сте обикновен мошеник. Същевременно обаче такова обогатяване е почти неизбежно, тъй като ви е необходим контрол върху ключови предприятия в собствената ви държава.


По принцип този контрол го осигурявате като ги "давате" на доверени и изпитани лица, които "държите" чрез службите. Правил сте показни акции срещу непослушните, като сте ги вкарвал в затвора и сте отнемал собствеността им.


Друг начин да постигнете сходен ефект е като назначите и хора от най-близкото си обкръжение на подобни позиции. И тук идва необходимостта от офшорно прикриване на следите, защото иначе всички ще започнат да говорят, че те са ваши подставени лица. И да се чудят например откъде виолончелист – ваш приятел – може да има стотици милиони на сметка. Затова регистрирате офшорна компания "Страдивариус", която после реинвестира парите (получени като необезпечени заеми от публични банки) отново в държавата ви – в камиони, курорти, сватби и т.н. Схемата е проста и безопасна за вас: ако все пак бъде разкрита, винаги може да хвърлите вината върху виолончелиста, който няма да издаде добър приятел, я.


Може би мнозина се питат защо е необходим този географски танц на човек, който е считан за самодържец? Необходим е, защото все пак единственото, което държи подобни хора на власт, е одобрението или поне търпението на тяхното население: ако това население се ядоса, никакви служби и гвардии не могат да спасят началника.


Тази схема е важна и защото тя е подготовка за евентуално напускане на властта: то може да е след много години, но все пак стратегия за изход трябва да има. Проблемът е обаче, че колкото повече контрол над имущество се концентрира в управника, толкова повече "наследяването" на властта става трудно и дори невъзможно: от наследника започва да зависи твърде много.


И на това може да му се намери колаят: избира се фиктивен наследник. Този наследник управлява един мандат под строг контрол, като предшественикът запазва ключови позиции (да речем единият е президент, а другият – министър-председател). След това се сменят и така, докато природата си каже думата.


Хората обаче не са толкова глупави и в един момент започват да подозират, че ги водят за носа. Започват протести и началникът губи градската част от населението. А е достатъчно умен да знае, че като загуби нея, скоро ще загуби всичко. Необходими са спешни мерки и на помощ идва старият съветник на диктаторите – Томас Хобс.


Проблемът трябва да се "секюритизира" на модерен език. Или, на езика на Хобс, да се покаже, че оставането на власт е въпрос на живот и смърт, на война и мир. За тази цел е нужна някаква война, някаква заплаха за мира. Ако я няма, може да бъде създадена: да се "размрази" конфликт, да се пратят войски в друга държава и т.н. Във военно-временна ситуация въпросите с "наследяването", както и със собствеността – офшорна или не – остават на заден план. На никого не му пука за тях. А пък и винаги може да кажеш, че си създал фирмите, за да подпомагаш операции на службите си в чужбина, да избягваш санкции и т.н.


2. Казус "Лъки Страйк"


Вие сте управник на по-малка страна и нямате възможност за "секюритизация" на властта си по сходен начин – като големите началници. Да, може да твърдите, че в размирни времена стабилността е най-важна и че страната се нуждае от правителство (и то вашето), но не можете да се превърнете лесно във военновременен вожд.


Същевременно, да предположим, че сте се възползвал от придобиване – чрез офшорна дейност и подставени лица – на части от важна за страната компания. За тази цел е била създадена офшорната фирма "Лъки Страйк", която формално е собственост на учителка от Есекс, живееща в Дубай.


Вашата държава е обаче действаща демокрация и правителствата в нея се сменят – дори доста често. Какво може да ви гарантира, че като паднете от власт, прокуратурата няма да ви "погне" за тези практики? За да намалите риска, го диверсифицирате, като включвате основни опозиционни партии в схемата: особено такива, които са "балансьор" в партийната система и в този смисъл са винаги на власт. Още по-добре би било, ако вие и съдружниците ви имате контрол над съдебна власт и службите, и продължавате да го имате при всяко ново правителство.


Проблемът идва, ако се скарате със съдружниците от "Лъки Страйк" – тогава има вероятност от взаимно изкарване на кирливите тайни. За да не се стигне дотам, вие внимавате да не ги разсърдите прекалено. За целта те уж са в опозиция, но запазват ключовите си хора в прокуратура и служби, получават държавни поръчки, гласуват им се приоритетни закони. Също така от вашата коалиция вадите най-радикално настроените срещу съдружниците си в "Лъки страйк". И като цяло пазите нещата стабилни.


Разбира се, във врата ви дишат и евроатлантически партньори и собствената реална опозиция, която е останала извън съдружието "Лъки Страйк". Целият ви ресурс – политически, съдебен, медиен – се насочва срещу нея. Танцът е сложен, неособено красив, но не е невъзможен.


3. Казус "Карибски пирати"


Вие сте управник на държава с високи стандарти на упражняване на публична власт. Собствената ви идеология е близка до либертарианството и в частно качество сте се възползвал от облагите на офшорното законодателство, за да не плащате високи данъци в родината си. За целта сте основал тръст "Карибски пирати". Дори не сте го основал вие, а ваши близки, като печалбата ви от цялата история е сравнително малка. В публично качество обаче вие оказвате натиск върху големи компании да плащат данъците си във вашата юрисдикция.


Междувременно става ясно, че сте възпрепятствал колективни мерки между държави, целящи осветяването на офшорни практики като вашата.


Тъй като не сте декларирал офшорните си интерес навреме, започват да съществуват съмнения за конфликт на интереси. Натискът върху вас за оставка се увеличава, защото хората са ядосани от липсата на принципност в поведение ви – това, което проповядвате като управник, не следвате в собствения си живот. Премиер на близка държава с подобни (макар и не идентични) проблеми вече е подал оставка


Трите хипотетични казуса ясно показват какво влияние върху властта могат да имат панамските схеми: затова изнесените данни и подобни на тях трябва да се разглеждат и проверяват изключително усърдно и внимателно. И в трите хипотетични сценария властта се опорочава. В първите два случая много по-съществено, отколкото в третия. Затова – и в трите – са необходими контра-мерки: политически, законови, манталитетни. В крайна сметка управниците са хората, които задават пример за поведение в обществото и изискванията към тях трябва да бъдат високи.


Тези мерки всъщност са най-вече вътрешно-политически и тяхното неприемане не бива да се извинява с липсата на единна международна реакция. Всъщност липсата на реакция в определени общества срещу подобни офшорни практики е само допълнително доказателство за ниската им политическа култура. Както Хегел още е знаел, свободата е процес на осъзнаване – когато такова липсва, народите продължават да живеят в робство, което не винаги е турско.


-----------
Панамагейт има и други важни измерения. Те касаят корпоративната отговорност на големия бизнес за неговата данъчна политика. В крайна сметка големите корпорации (колективно) контролират многократно повече ресурси от държави като Русия, а да не говорим за България. И не на последно място стои въпросът и за отговорността на обикновения гражданин за неговите решения при откриване на офшорни сметки. Но за аналитична яснота в този текст ще насочим вниманието си към по-тесния въпрос за управниците (политици), властта и офшорните зони.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 433 Весело

  Хората обаче не са толкова глупави и в един момент започват да подозират, че ги водят за носа. Започват протести и началникът губи градската част от населението.
  ----
  Даниел Смилов живее на някаква офшорна планета. На нашата планета такива работи не стават

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Кво ново из Офшорландия?
  Гошето Шорош преброи ли вече,милиардите на Путин?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 968 Неутрално

  За Русия на Путлер нещата са пределно ясни, въпроса е докога "държавата" ще успява да се задържи над водата, ако нефта продължава да е евтин. За България също е ясно, че ако няма силен натиск от ЕС, управляващите ще си продължават същите схеми, ще се въртят 3-4 партии във властта, едната все ще е балансьора, ама тоя балансьор нещо се скара с държавата, която го създаде, и се прехвърли да цица от Русия, която пък не е особено добре финансово.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Казус "Страдивариус"?
  Аз бих го нарекъл "Балалайка"...
  ...
  Широка труба газопровода.
  Много денег сквозь неё прошло.
  Веселей и лучше с каждым годом
  Жить в стране, где президент — Пуйло!...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  [quote#1:"je suis Радан Кадиев"]Даниел Смилов живее на някаква офшорна планета. На нашата планета такива работи не стават[/quote]
  На Вашата планета гречката, водката и Джугашвили са свещени!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Родните партенки вече не хващат дикиш, трябва да прибягваме до офшорните

 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  [quote#2:"Краде ми се мили мой!"]Гошето Шорош преброи ли вече,милиардите на Путин? [/quote]
  Що Гошето да е Шорош, а Вовата да не е Пуйло?
  Нали с еднакви критерии мерим?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Каквито и анализи да се правят, едно е ясно...парите са прекалено много, но това не означава, че трябва да се харчат от всички...

  Следователно, постоянно увеличаващата се бройка население, не може и не трябва да разчита на "световните"пари...

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Прави ли ви впечатление,какви гъзолисци са от "Господари на ефира" и новините на "Нова"ТВ?! Все дават някакви джебчии! Някой си откраднал шоколад от магазинче! Защо не дадат оная Цачева с БМВ–то Седмица купено с народни пари! Или Доган с "извънземната чиния"?! Или любовницата на Борисов с вилата в Барселона?!

 10. 10 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Темата я коментирахме преди ден-два като, разбира се, акцентът (а и на самата операция "Панама пейпърс" бе е Путин и неговия виолончелист. Копирам по-долу части от последното си "включване" там.

  Ако на "повелителят" на Русия парите не са толкова необходими, колкото властта (както ни убеждават последните дни), то защо се внушава и дори в пряк текст пояснява, че сметката на въпросния руски музикант е всъщност на Путин?
  Кани ли се Путин да подава скоро оставка? Не, нали? Тогава за какво са му тези 2 милиарда? Бели пари за черни дни, т.е. за непридвидими обстоятелства - добре, 2 милиона, хайде 20 да са. Но 2 000 милиона са множко, дори за "генетично увреден" руски лидер.
  Предвид задълбочените познания по симфонична музика и оркестриране, демонстрирани от повечето коментиращи, ще си позволя и аз една хипотеза.
  Съгласен съм, че въпросните 2 милиарда са твърде много и за един виолончелист. Допускам, че това са пари на руската държава за целите на нейната външна политика, вкл. за руското разузнаване (или шпионаж, ако ви се струва по-благозвучно).
  Има дейности, които не могат да се финансират директно от държавната или други банки на съответната страна.

 11. 11 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#3:"today"]За България също е ясно, че ако няма силен натиск от ЕС,[/quote]
  Теб пък откога те заинтересува България, след като преди 10 минути на 2 пъти ти правих забележка, че веднъж ни нарече тълпа лумпени, веднъж определи, че все нашия народ е виновен.
  Значи там Защитаваш интересите на Канада и САЩ да ни слагат визи, сега тук като е за Конфронтация нещо с Русия, казваш какво трябвало да прави България, по нареждане на "началниците".
  И сега седна нашия , тоя същия да ни Съветва кой какво офшорки имал и как за всичко пък сега станала виновна Русия.
  Гледай да не пропуснеш ОТНОВО да обидиш Православието, че са най големите офшоркджии.
  А бе я кажи нещо за Прошенко . Защото на него ми намериха мноожко. Или не може за него, той е американско протеже ?
  Теб ще те посъветвам, по-рядко да се изказваш от името на Православна България. Щото Знаем и помним.

 12. 12 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Очаквах информация и анализ, който поне да ме накара да се замисля. Вместо това автора ни е поднесъл един много елементарен и тъп фейлетон, който на всичкото отгоре е дълъг и прекалено сложно написан. Както и да е - това е могъл - това е написал. За Путьо и Бойко всеки се сеща, че не са във властта за да свършат нещо добро за хората в тия държави.
  А иначе място за казуси и анализ колкото искаш. Най-важният въпрос е защо парите ходят в офшорни зони? Парите според мен ходят там когато се крадат, когато се перат, когато трябва да се скрият, за да се плащат подкупи или за да не се плащат данъци. Няма никаква друга логика аз да си държа парите през девет планини в десета.

 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Малко пропуснах темата в детайли но доколкото разбирам Путинката бие на очи в тази афера, но Британските Вирджински острови са любимото офшорно място на

  Китайските Комунистически Мутри.

  Те сумарно могат да съберат > няколко десетки Путинки.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Офшорните зони не могат да бъдат преборени. Имало е такива през цялата история. Въпросът е да бъдат урегулирани поне до по-приемлив вид и разните терористи и диктатори да бъдат ограничени при ползването им.
  Време е и "нормалните" държави да се преборят с раздутите си дефицити и дългове,така и притеснението от експроприация и принудителна девалвация на богатсвото на много от хората с огромни средства ще намалее. За увеличаващото се социално неравенство в развитите региони на планетата да не говорим....
  Проблемът и решенията са комплексни и в никакъв случай прости.

 15. 15 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз очаквах карта, не видях такава! Не ми се четат витиевати текстове със кейс стъди-та. Дайте нещо начертано да го схванем от пръв поглед!

 16. 16 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#14:"thepirineagle"]притеснението от експроприация и принудителна девалвация на богатсвото на много от хората с огромни средства ще намалее. [/quote]

  До коментар [#14] от "thepirineagle":

  чакай девалвацията как може да бъде спряна в офшорка? А тези с офшорките са протеснени от експроприация често защото средствата са придобити незаконно... офшоркаджиите просто крият откраднато и крият данъци. Какво ги жалите толкова?

  И защо смятате, че не можело да бъдат забранени офшорките? Просто се пуска закон в ЕС и САЩ банките да нямат право да оперират със сметки в тези зони - нито да пращат, нито да получават, нито да сключват сделки. И това ще бъде краят им... или има нещо дето не го разбирам?

 17. 17 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#16] от "yoankata":
  Нямах предвид просто и единствено девалвация на определена валута,а богатство,средства. Има и нещо, което не разбираш. Ако бе толкова просто нямаше да имаме офшорни зони в Гърнзи,Джързи,Ман,Гибралтар,Невада,Делауър и т.н.....

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#16] от "yoankata":
  Иначе абсолютно правилно си забелязала,че ако ЕС,САЩ и още няколко държави проведат обща политика спрямо офшорните зони,правилата биха могли доста да се променят. Засега има някакви други игри.....

 19. 19 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#18:"thepirineagle"]Иначе абсолютно правилно си забелязала,че ако ЕС,САЩ и още няколко държави проведат обща политика [/quote]

  Няма нужда от други държави, само САЩ и ЕС стигат тъй като държат големите банки. Даже само САЩ бих казала е достатъчно...

  [quote#17:"thepirineagle"]Има и нещо, което не разбираш. Ако бе толкова просто нямаше да имаме офшорни зони в Гърнзи,Джързи,Ман,Гибралтар,Невада,Делауър и т.н..... [/quote]

  Не твърдя, че всичко разбирам, но обяснете кое е това дето не го разбирам. Защо да е толкова сложно?

  До коментар [#18] от "thepirineagle":

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Защо така с недомлъвки, казуси "Страдивариус", " Лъки Страйк", "Карибски пират " ,хич даже не са хипотетични и зад тях стоят точно определени хора.

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ≪Това е текст за офшорната география на съвременната политическа власт. Основният въпрос е легитимно ли е да управляваш в държава X, а да плащаш данъци или да регистрираш собствеността си в държава Y, която е на другия край на географията, отвъд морета и океани (off shore)?≫ – така започва статията на Смилов. И още тук, в началото, той прави първия манипулативен ход: Той не пита, дали гражданинът на дадена държава, живеещ в тази държава, е редно да плаща данъците си в друга държава! Не, той пита това САМО за управляващите. От което подразбиращо се следва, че според него за другите граждани на държавата, за престъпниците и за свръхалчните и обикновено корумпирани бизнесмени и олигарси, това е напълно допустимо и си е напълно в реда на нещата. Без да се аргументира защо за едните е редно, а за другите не бива.

  Вторият манипулативен ход е когато той обвинява либертарианците за тяхното отношение към офшорките. Само че има две неща, които не казва, макар да е важно. Първо, той не казва, че либертарианците са чисто и просто нещо като крайно десни неолиберали. И второ, че не либертарианците, а неолибералните режими са тези, които с бездействието си на практика са узаконили и не препятстват функционирането на офшорните зони и институции.

  И, да се разберем: Като обвинявам неолибералните режими, не смятам, че само САЩ и основните държави на ЕС имат вина в това отношение. Почти същата вина носи и Русия, защото и тя е почти толкова неолиберална, поне колкото Турция и не по-малко, отколкото България. А реалният конфликт между Русия и САЩ (конфликтът между Русия и ЕС не е пряк, а е следствие от конфликта на Русия със САЩ) е изцяло в областта на външната политика. Независимо кой кого и за какво обвинява.

  Колкото за офшорките, независимо дали са узаконени със закон или просто не са законово регламентирани от държавите, те са пропрестъпни или направо престъпни по своята обществена същност. Но зад тях се крият толкова големи частни интереси, а държавите (тоест, управляващите на държавите) са толкова благосклонни и ласкави към своите свръхбогати бизнесмени и корпорации, че не виждам как в обозримото бъдеще те могат да бъдат озаптени в това отношение. Освен ако хората от световния политически елит не само разберат, но и станат готови да признаят, че неолиберализмът вече е надживял своето време така, както през 1970 година комунизмът беше надживял себе си. И не решат да направят нещо умно, като това например, да се върнат не към времето, а към принципите на класическия капитализъм от 1870/1914 година.

 22. 22 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Според мен,една от причините е за да имат с какво да се занимават т.н.национални телевизии.Но не и БНТ.,там са заложили основно на спорта.Пак с изключение на журналиста Цон.,който знам на какво е заложил,обаче ме е срам да го напиша.

 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Карта на офшорната власт
  ____________________

  Четох, а карта не видях!
  Май съм се прекарал....

 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 785 Весело

  Когато има водка, търпението е гарантирано. Водка има, спокойно!

 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#9] от "deaf":
  Не братко, не са лизци. Просто копаят в лехата. Тая дето ги храни. Част са от комуноидо-гербаваото пространство, което насища въздуха по територията и напоява електората. Същият, който от 15 години ги държи отгоре/или отзад/. И се радва, горкия, че е ''болшинство''. Да живей!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Темата с "офшорките" е новата дъвка на медиите, особено левичарските. У нас изведнъж се явиха толкова много специалисти по темата, че се чудя дали не сме на първо място по офшорни експерти на глава от населението.
  Едно от определението за offshore е "преместване на бизнес или капитали в друга страна с цел да се ползват облаги от по-ниски данъци или цени". Та се питам - гръцките компании, които се регистрират в България, защото данъците и цената на труда са в пъти по-ниски офшорки ли са? Изместването на производства в Китай, Виетнам и т.н., където трудът е много евтин и корпоративните данъци за големи инвеститори са също доста ниски - престъпление ли е? Ако да - защо не се преследват тези, които го правят?

 28. 28 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  България фактически е собственост на няколко офшорки.
  Всеки да си прави изводи, доколко това е нормално и дали от това не следват хиляди безобразия.
  Иначе, текстът е в стил 'думам ти дъще-сещай се снахо.'
  За портал 'Култура' може би е подходящ, но иначе нещата са съвсем прости:
  Оф-шор зоните имат многобройна употреба, но за българските им ползватели се заключават в:
  - укриване на криминални доходи;
  - препиране на пари, анонимно контролиране на цели отрасли;
  - скриване на свързани лица от всякакъв тип;
  Дейността на офшорните фирми може да бъде синтезирана с приказката 'за милиони няма закони, но за кокошка няма прошка'.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  По прости сметки спечеленото от Рашистан по времето на управлението на кагебиста когато златният дъжд във вид на високи цени валя над страната му надхвърля 4 трилиона долара.
  Поне половината от това е откраднато от обкръжението му, изнесено от страната в банкови сметки или недвижимост. Дори за приятелите на президента е неприемливо да държат парите си в страна в която няма ясни правила и закони и утре може да им се случи случката ЮКОС .Грандиозната по размери кражба на националното им богатство нямаща аналог в световната история, Дивият Запад на 21 век!

  klimentm
 31. 31 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"yoankata"]Просто се пуска закон в ЕС и САЩ банките да нямат право да оперират със сметки в тези зони - нито да пращат, нито да получават, нито да сключват сделки. И това ще бъде краят им... или има нещо дето не го разбирам?[/quote]

  още по-просто е :

  Всеки Изходящ трансфер се облага предварително с 10 % данък

  това беше идея на Милен Велчев при първия Шум около офшорните компании...
  съотв.не се прие

  не е виновен този който Яде баницата ,
  а "другият"

 32. 32 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тъканта на световният икономически и финансов ред е нарушена. Новият ред ще дойде с болка и изкупление. Той е на прага ни и всички признаци са налице. Дано създателят да ни опази ?!

  оанес
 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 756 Неутрално

  За мен казусът ``Страдивариус'' е просто очевиден. Той би обяснил и как слабото звено в ЕС, България, бива използвано да се насадят нужни на въпросния казус безлични лица (Станишев, Бокова) в управлението на световните дела. За уважаемите събеседници бих добавил и още едно размишление, за да допълни хибридния (pun intended) му характер: http://www.independent.co.uk/news/world/politics/the-not-completely-crazy-theory-that-russia-leaked-the-panama-papers-a6977271.html

 34. 34 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако досега имахме управляващи да мислят за народа и бъдещето му то преди години да бяха забранили на офшорките да правят бизнес на наша територия.Тогава ако бе станало това сега да имахме сериозни инвестиции Защото девиза на офшорките е бърза сериозна печалба за сметка на малка инвестиция.Това се получава със съдействието на държавата за държавни поръчки.

 35. 35 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Смилов е загатнал отговора, но не разсъждава достатъчно глобално, както КГБ. Путин използва ФИНАНСОВО каперство(пиратство). Това е изключителна находка за световната политическа наука. И както виждаме е успял да оплете дори Камерън. Така или иначе неговата цел е да разколебае Запада(който да не може да реагира стройно и единно) и съответно да ПОДКОПАЕ Източна Еевропа и бившия СССР(неговата главна цел) и те "доброволно" да се предадат на Кремъл. Съответно политическата власт в Кремъл ще зависи от неговите успехи, а не от народа. Принципа, който следва Путин е следния - създавай условия наши хора(Пеевски или Василев, който се крие в Сърбия) да имат политическа и икономическа власт. След това те да установят монополи и чрез корупция да превземат властта и икономиката, като ликвидират всяка конкуренция. Да откраднат парите на всеки, който ги има. След това изпращат парите(своя дял) в места гарантирани от КГБ, така че да са законни(офшорките, точно както са ги използвали пиратите за криене на богатства, под закрилата на английската корона във войните с Испания). През цялото време КГБ гарантира, че прокурор и МВР ще закрилят кражбите. Всичко това достига все по-апокалиптични размери и накрая държавата и народът не издържат. Путин е абсолютен гений на злото!

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1522 Весело

  Все пак каква е алтернативата на офшорните банки или по-общо казана на задграничните банки? Защо да си държим парите в български банки? Я си представете че семейство Баневи държеще своите 40 милиона в Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев??? В момента щяха да бъдат цифром и словом 00,000,000,000.00 (НУЛА) лева или долара!!! А Баневи щяха да бъдат афиширани публично и заклеймени като крупни ... вложители в банката, при абсолютно неясни грабители на КТБ, странни ходове на Прокуратурата и бездействие на БНБ и одиторите на кей Пи Ем Джи!!!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Проблемите, с които ни занимавате са толково голями или дребни,че ни лишавате от възможноста да видим жизненоважните. Нужно е да се мотивира личната инициатива на всеки. Под звуците на барабаните може се марширува или танцуват дивашки танци. Цивилизацията ни върви към прекомерна консумация и ужасен глад. Каква полза има от безмерното богатство и от терора? Кога 10-те божи заповеди ще станат жалони, а не религиозни догми? Дали наистина ние хората сме разумни същества или маниполирана тълпа?

 38. 38 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#37:"Peter Stoychev"]Дали наистина ние хората сме разумни същества или маниполирана тълпа?[/quote]

  имаш съмнения ли ?

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#16] от "yoankata":

  Основното което не разбираш е, че справедливостта никога не е била движеща сила в природата.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#16] от "yoankata":

  И аз мисля, че една подобна забрана, силно би ограничила и оскъпила дейността на въпросните фирми, но да ги спре няма как да стане, защото освен долар и евро и банки работещи с тези валути, по света има и други страни, валути и банки и през валутни операции, борси и имоти те пак ще намират своя начин за съществуване.
  Тежкия въпрос е този, на който и Камерън ще трябва да отговаря, че бизнесмени, фирми и политици от тези страни също нямат нищо против да си поскрият някой и друг доход и затова са в конфликт на интереси и не въвеждат такива правила и закони и Великобритания, САЩ и целокупна Европа са пример в това отношение с поддържане на острови, щати и малки държави, където се реализира офшорната дейност.
  Значи остава ние, дето ги избираме, без знаение в кои от въпросните държави, да узреем до мисълта от вредата от тези фирми и почти едновременно да се създаде въпросния закон - доста трудна и малко вероятна работа.
  Но няма нещата да останат без никакво последствие, защото вече започват да се въвеждат различни форми на ограничение и осветляване на използването на офшорни форми.

 41. 41 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Статията си я бива - за такива, които могат и не ги мързи да мислят! ... за мързеливите и слепите (или с капаци) коне - без препоръки!
  Необходимо е човечеството да осъзнае проблема и да се задейства безкомпромисно!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 42. 42 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  [quote#2:"Краде ми се мили мой!"]Кво ново из Офшорландия?
  Гошето Шорош преброи ли вече,милиардите на Путин? [/quote]
  На всичкото отгоре се оказа, че милЯрдите на кръволока Путин са ОБОРОТ на офшорката. С две думи ЖАЛЪК БЕДНЯК пред нашите овълчили се властници. Само за последните 5 години от обрулената ни държавица са изнесени 8 МИЛИАРДА ЕВРО. Пък уфците да продължават да зяпат какво ставало някъде другаде по света. Където ние не живеем и няма да живеем...

 43. 43 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Смешната и некадърна соросоидна акция неочаквано получи световен отпор. Умните хора зададоха контравъпроси:
  1. Защо в Америка и Европа се преследват само физическите лица имащи сметки и фирми в офшорни зони, а не корпорациите имащи също такива? А те са най-големите крадци на данъци, като "Епъл" например.
  2. Защо изобщо има офшорни зони? При това те са подопечни територии на Великобритания (Вирджинските острови, остров Уайт, Джърси и т.н.), Холандия (примерно холандските Антили), че даже и на територията на САЩ - щатът Делауер, (в България го наричат Далавер, защото примерно там бяха регистрирани бандитските фирми врътнали далаверката с американските ТЕЦ-ове в "Марица-изток". Самата Панама е скрита колония на САЩ, управлявана от американското посолство.
  3. Защо освен укриване на данъци в офошорните зони се крият и имената на хора и фирми при регистрацията? Това не е ли покана към мафията, кървавите диктатори и корумпираните политици да дойдат? Не става дума за безобидните милионери криещи там пари от съпругите и любовниците си. Да бяха само те.
  4. Не са ли офшорните територии с всичките им банки, фирми и регистри подопечни на западните разузнавания? ЦРУ и МИ 6 не работят ли там и нямат ли интереси?
  5. Става ли преливане на мръсни пари - примерно от наркотрафик, трафик на жени и оръжие от мафиотските сметки към сметките на специалните служби, които ги покровителстват? Някой да не си мисли, че наркомрежата в САЩ и Европа, не е създадена, организирана, покровителствана и управлявана от спецслужбите? Ами нали затова и беше американското нахлуване в Афганистан, защото талибаните там ликвидираха производството на мак и хероинът към запада секна. Е, след "освобождаването" и "демократизирането" на Афганистан от американските и изобщо натовските войски, това недоразумение приключи. Сега маковете си цъфтят и хероинът си тече на запад като "златна река", убивайки милиони европейци и американци, но в банковите офшорни сметки на когото трябва, отново потекоха милиарди.
  Изобщо много такива въпроси могат и трябва да бъдат поставени. И вече ги задаваме всички разумни хора, така че, активното мероприятие на соросоидите не само се провали с гръм и трясък, но скоро ще им се стовари на собствените извратени дегенератски тикви, като бумеранг.
  http://blogopisezhrabur.blogspot.bg/2016/04/blog-post_8.html

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Весело

  [quote#9:"deaf"]с БМВ–то Седмица купено с народни пари![/quote]
  Не са "народни", а офшорни пари. Сиреч правилните пари според либертианската паплач.

 45. 45 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Я да кажат за пича който е собственик на "Юлен", с многото кредити от ПИБ. Що така тия дни няма пресконференции и декларации от "Юлен" и Цеко?

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Весело

  [quote#13:"barcelonski"]доколкото разбирам Путинката бие на очи в тази афера[/quote]
  Обратното е - очите на някого бият в "Путинката". Досега не е показана и една сметка с неговото име, но нали "очите на страха са големи":
  Значи от ""2,6 терабайта данни, 11,5 милиона документи и 214 000 "кухи" компании", правоверните талибани първо другаря Путин виждат. Сигур щото им влязъл в ума, сърцето и в душата, с него стават и с него лягат. Нищо странично не могат да прочетат и проумеят. Уж три казуса, Страдивариус, Лъки стръки и Джак Спароу, и все Путин в главната роля.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Весело

  [quote#10:"shk49484512"]Тогава за какво са му тези 2 милиарда?[/quote]
  Как за какво са му тези пари!? Спецназ-ът от Козяк веднаги ще Ви обясни, че с тия две "въшки" плаща на мурзилките във форума. Щото, нали рублата станала била гъз-папир.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Любопитно

  [quote#30:"klimentm"]Дори за приятелите на президента е неприемливо да държат парите си в страна в която няма ясни правила и закони[/quote]
  И откога семейството на Дейвид Камерън са "приятели на президента"? И то от 30 години, "баща му, Иън Камерън е ръководил офшорен фонд, който не е плащал данъци на Великобритания в продължение на 30 години."
  Тия от МИ-5 са знаели още преди 30 години да "звездата Путин"!?

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2207 Любопитно

  [quote#31:"Offshore - НПО"]още по-просто е :

  Всеки Изходящ трансфер се облага предварително с 10 % данък [/quote]

  Така няма ли да бъде разкрито, поне донякъде, тайното финансиране на терористични групи, измислени държави (ИДИЛ)? Дори и по-елементарни мераци, богати мераци като търговия с наркотици, подкупване на политици и неправителствени организации, или "малка" яхтичка, под Либерийски флаг, за задоволяване на плътски желания на разни човеци. Човеците може и да са способни (със акъл и работа натрупали пари), може да са крадливи (обрали банка), може да са "партньори" (евроатлантски партньори взели правилините поръчки) и дори народни любимци (избрани за управляващи), но всички до един са двулични - Следете изявите на Дейвид Камерън - при всяко действие, с което показва отритостта си, честността си, лъсват други малки лицемерни демократични ценности като спестени данъци, прикрита информация. Досущ като Румен Гечев, екс министър на икономиката, изповядал сделка за недвижим имот на фиктивна ниска цена с избягване на данъци, и то в "организирана престъпна група" (нотариус, продавач и кредитор, освен него самия.)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK