"Гейропа" или образец за подражание - какво виждат руснаците

Работник поправя камион в мина в Кемерово, Сибир. За милиони руснаци "Луната е по-близо от Европа", казва Виктор Ерофеев.

© Reuters

Работник поправя камион в мина в Кемерово, Сибир. За милиони руснаци "Луната е по-близо от Европа", казва Виктор Ерофеев.Гнила "Гейропа" или образец за подражание? В Русия има толкова много образи на Европа, че човек трудно може да се ориентира, твърди писателят Виктор Ерофеев и прави опит да внесе малко яснота в коментар за "Дойче веле" под заглавие вропа в главите на руснаците".


Не мога да кажа, че цяла Русия принадлежи към Европа. Също толкова трудно мога да отговоря на въпроса как се отнася Русия към Европа. И какво означава Европа за нея. Защото единна Русия просто няма - ако не броим, разбира се, прословутата политическа партия. Има множество руски мисловни конструкции, субкултури и контракултури, които се вграждат в хаотичната помраченост на народа, но не изграждат нация със съзнателно избрани ценности.


Затова знам, че въпросът "Как се отнасят руснаците към...?" е некоректен.
Мненията в Русия се движат като плаващи пясъци в пустинята и никаква социология не може да се справи с тях. Те често се раждат като слепи котета и в тях има повече догматизъм, отколкото рационалност. А прозренията настъпват само по конкретен повод. Някой си Иван Иванич например не обича Европа. Тя направо го вбесява. Но ето, че дъщеря му Таня се омъжва за симпатичен германец. И изведнъж омразата на Иван Иванич към Европа се изпарява. Той вижда, че Европата не била чак толкова лоша. Но тъй като малко хора в Русия се свързани чрез семейни връзки с европейците, ще се опитам да разгледам общите представи на части от руското население.


В Русия съществуват четири различни представи за Европа. Общото между тях е само това, че на практика руснаците смятат Европа за нещо чуждо. Европа - това са "те". И макар Европа да е чужда за почти всички руснаци, тя им е чужда по различен начин. Русия спори със самата себе си дали Европа е пример за подражание, пример за отрицание, дали е модел, с който Русия да си играе, или просто несъществуващ модел.


Европа е пример за подражание за нашите т.нар. западняци: проевропейски настроените части от интелигенцията, от средната класа и от образованите млади хора. Те са направо "болни" по Европа и вярват в нейното светло бъдеще въпреки активната антиевропейска пропаганда. Но повечето от тях не желаят да бъдат претопявани в европейския котел - искат да са руски европейци, с руска самобитност.


Два вида руснаци възприемат Европа като пример за отрицание.


Едните са любители на авторитарния режим, които кръстосват славянофилството и православието със сталинизма и национализма. Те се радват на всяка европейска беда, защото за тях Европа е помийната яма на толерантността и бездуховността. Вторият вид антиевропейци са храненици на властта - тук става дума за част от интелигенцията, предприемачите и младежите. Те вярват в Русия по-скоро от конформистки и кариеристки съображения.


А кои хора виждат Европа като модел, с който Русия да си играе?


Колкото и да е странно, този образ е в главите на най-различни кадърни хора в самия Кремъл, които са достатъчно умни, за да знаят, че европейските ценности пораждат добро качество на живота. В същото време обаче те са наясно, че европейските ценности работят против тях. И че поради това от Европа са им нужни машини, а не идеи. Така те се люшкат в тази игра като човекоподобните маймуни по дърветата, опитвайки се да съвместят несъвместимото. Искат да унизят Европа, да ѝ натякват за кризите, да се присмиват на еднополовите ѝ бракове, да я заставят да им служи. С удоволствие пътуват из нея, а после разказват колко е противна. Тази игра се превърна в нещо като стил на руската власт.


А обикновеният народ? Хората, които живеят из затънтената провинция?


Те са много, но не се забелязват. Те са само цифри в рейтинга на върховната власт. И все пак: как се отнасят тези хора към Европа? За тях тя представлява несъществуващ модел. За руското село даже Луната е по-близо от Европа. Защото нали Луната се вижда.


Тези хора нямат задгранични паспорти и не пътуват в чужбина. Те вярват на телевизионната пропаганда, която в голяма степен се гради именно върху тяхното архаично мислене. Да, и до тях достигат някои неща от Европа - песни, джунджурии, автомобили на старо. Но всичко това не изгражда положителен образ и така Европа си остава чужда за тях. Тези хора, колкото и прекрасни да са много от тях, са всичко друго, но не и европейци.


Естествено, бихме могли да се потопим в спомени за това как руската култура е общувала с Европа, как щедро е обменяла с нея културни модели. И на тази база да стигнем до извода, че все пак сме си много близки, че сме роднини, братовчеди поне. Високата култура обаче е едно, а да се разбираме помежду си - нещо съвсем различно. Така че нека не бързаме с изводите си.

Ключови думи към статията:

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Руснаците обичат Европа! Поне тези които я познават. За тях, ние сме Запад. Когато дойдат у нас, говорят съвсем не политкоректно за родната си действителност...

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Руснаците са стадо!
  Само преди 20 години се захласваха и примираха, при споменаване на групата "Тату", а сега се извъдиха по-православни и от ген. "Кирилл"! (В. Гундяев)

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Русия да си стои в Азия.Така ще е по-добре за всички....

 4. 4 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Има множество руски мисловни конструкции, субкултури и контракултури, които се вграждат в хаотичната помраченост на народа, но не изграждат нация със съзнателно избрани ценности."

  Е, да, друго си е да имаш нация със съзнателно избрани ценности... от който трябва...

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  . Тези хора, колкото и прекрасни да са много от тях, са всичко друго, но не и европейци.
  ....
  Никога не са били, никога няма и да бъдат ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По принцип Русия си е една Куба, в маалко по мек вариант. Винаги е заплашвана, винаги игнорирана, унижавана като недостойна, малограмотна, изостанала, средновековна. Изобщо..мани я тая Русия. Ние сме къде, къде по-напред. Дишат ни праха. Набутаха се, дето си загубиха времето да се бият с турците заради назе

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2598 Весело

  Мненията в Русия се движат като плаващи пясъци в пустинята и никаква социология не може да се справи с тях."Социологията може и да не може,Путин,може.

 8. 8 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#6] от "Арон": Каква връзка имат "турците" в твоя коментар с поредната тема?! Ама нали трябва да настройваш хората едни против други! Араоне и тебе те съжалявам. Имаш избор. Откажи се да им слугуваш на руснаците по този долен начин.

 9. 9 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#8:"Nazlim S"] Каква връзка имат "турците" в твоя коментар [/quote]
  Сори, случайно попадение! Изобщо нямам предвид турци. Говоря за руснаците. Извинявам се, че си се засегнала.

 10. 10 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nazlim S":

  Между другото, аз съм еднакво против диктаторите като Пуитн, Ердоган и прочие, но никога против народите, които са под техния диктат. Съвсем сериозно говоря.

 11. 11 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Мноо си е убава Гейропа,квото и да си мислят руснаците!
  Посрещат си новите жители от Мирната религия,с плюшени мечета!
  Толерантност и реки от щастие се леят из континента!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 12. 12 Профил на gadolini
  gadolini
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То и във самата Европа има сериозно разминаване по въпроса .
  Според доста хора споменатите еднополови бракове например изобщо не се вписват в идеята за Европа.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  Ами да не си завираме носовете ние европейците в задния двор на Русия и проблеми няма да има!!!
  На сой "европеец" му тряббваше акашвилито в 2008 да напада Цхинвали с ракети от типа Град?
  Както виждаме днес, никому!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Като се има предвид, че 90% от руснаците не са излизали от Русия, техните познания за света са лесно манипулируеми като на малки деца.

  Освен това са силно раздвоени - Западът едновременно ги плаши и привлича. Когато живеех в Израел, мои приятели-руснаци са ми показвали снимки от сватбата си: младоженецът е с лъскав полиестерен костюм и ... чисто нови МАРАТОНКИ АДИДАС на краката, при това развързани, за "по-западно"!!

  Малко напомнят индианците от книгите, дето са се радвали на мъниста, дрънкалки и пр.

  Разбира се, има високо образовани, видяли свят руснаци, а има и nouveaux riches, които са с манталитета на нашите сем. Баневи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nazlim S":

  Трудна работа!

  Само провери за разпространението на "Юдаев"/"Юдаева" в Русия!

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  "Европа е помийната яма на толерантността и бездуховността"

  АБСОЛЮТНО!
  Само си пуснете телевизора

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  "че европейските ценности пораждат добро качество на живота."

  Глупости! "европейски ценности" има по много страни по света, но нещо не се получава доброто качество на живота!
  Ако не е печатницата на ФЕД и търсенето на долари в света щяхте да видите едно добро качество на живот!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "...на практика руснаците смятат Европа за нещо чуждо."

  QED.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Като гледам руснаците сами си поправят камионите, а хора които сами не могат да си вържат връзките на обувките, ги плюят на поразия. При това камиона на снимката няма проблем да натовари и извози частната космическа програма на САЩ на един единствен курс.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ако руснаците бяха народ, нямаше 57 на сто от тях да намират, че най-голямото чудовище на всички времена сталин е бил добър държавник, а 87 на сто да боготворят фюрера путя.
  не ми говорете за руснаци моля, хаха

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Весело

  [quote#15:"Norman Granz"]Като се има предвид, че 90% от руснаците не са излизали от Русия,[/quote]
  Ми че тя Русия е 1/8 от света бе, Инджев! Къде да ходят хората!
  Ти колко процента от Земята си обиколил?

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#18:"Веселин Дечев (десидент)"]Ако не е печатницата на ФЕД и търсенето на долари в света щяхте да видите едно добро качество на живот![/quote]

  Някаква каша, някаква мътилка ти е в главата...

  Какво общо има "печатницата на ФЕД" с европейските ценности? Ти да не си руснак, та всичко извън Русия за теб да е Америка, включително Европа?

  И защо се търсят долари в света, а, даваш ли си сметка? Щото Обама е тропнал по масата и така е наредил?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Ерофеев е казал всичко! Много точен! Този анализ май важи и за българските обществени нагласи към ЕС.

 25. 25 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#20:"Маршалов"]Като гледам руснаците сами си поправят камионите, а хора които сами не могат да си вържат връзките на обувките, ги плюят на поразия. При това камиона на снимката няма проблем да натовари и извози частната космическа програма на САЩ на един единствен курс. [/quote]

  Е руската космическа програма е доста по-трудна за намиране и натоварване, все пак е по дъното на няколко океана и морета.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Арон":

  Хахаха, много си наивен ако си мислиш, че са се били с турците заради нас!

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#23:"Norman Granz"]Какво общо има "печатницата на ФЕД" с европейските ценности?[/quote]
  Общото е, че без пара не става добър живот!
  А ако арабите не бяха притиснати от военната машина на САЩ да продават петрола за долари познай кой щеше да търси долари за разплащане!
  Ей това е общото!
  В САЩ дълга им расте с такова темпо, че на месец всеки американец задължава с около 1000$. Тоест той ако взема 2500$ заплата, 1000 от тях са му подарени от света, от някой Суреш в Бангладеш, работещ за 50 цента на ден!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#25:"antirubladjiq"]Е руската космическа програма е доста по-трудна за намиране и натоварване[/quote]

  Руската космическа програма приключи безславно с Фобос-Грунт.

  Останаха някакви двигатели, но и на тях дните им са преброени. Колкото успеят да продадат до година-две, толкова.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#26:"antirubladjiq"]За сметка на това в православния евразийски кален кенеф Рассия се живее страхотно, а ? [/quote]
  Явно да, щом има 7 милиона гастербайтери в Русия само от Украйна!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на laaa
  laaa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "европа" изби 20милиона руснаци

 32. 32 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев (десидент)":

  90% от територията на русия е пустош, която никой никога не е искал. Както, примерно, 90% от територията на Канада.

 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#29:"Norman Granz"]Руската космическа програма приключи безславно с Фобос-Грунт. [/quote]
  Затуй се налага американците да се молят за руски ракетни двигатели!

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Щуцер, ти ли си това бе?! Ако знаех, нямаще да си губя времето с теб. Колко още профила имаш, да знам да ги отбягвам?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Арон":

  Руснаците твърде често ги оправляват боклуци обаче, което ги прави не особено читав народ като се замислиш, нали?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на laaa
  laaa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Гейропа" в бг казваме еврогейски съюз

 38. 38 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#33] от "Веселин Дечев (десидент)":

  ееее, 3-4 години американците решили да спесят някой долар и да купят евтино от рашките и мнооого ви се вдигна самочувствието Американците купуват компоненти и от китайците и кво от това? Ти по-добре виж Елън Мъск какво прави в момента, и онзи другия. След 1-2 години руснаците ще почнат да ги рециклират тези техни стари двигатели.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#26:"antirubladjiq"]За сметка на това в православния евразийски кален кенеф Рассия се живее страхотно, а ?[/quote]

  Питай децата на Рогозин.

  Или на Лавров.

  Или на Игор Сечин.

  Или на Путин.

  Никой не иска да чуе за Русия, всичко е в Америка или в Лондон.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Казвано е многократно, ще се повторя пак. Да се сравнянват западните държави с Рассия е все едно да сравняваш дворец с колхозен нужник, Майкъл Джексън с Филип Киркоров, Мерцедес с Лада, Байерн с Балтика (Калининград). Несравними величини.

 41. 41 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#37] от "laaa":

  говориш за селяни като себе си, които вероятно не са излизали от България освен, вероятно, до Сърбия или Румъния, и със сигурност не са видели как живеят хората в Азия и Африка за да сравнят.

 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#36:"antirubladjiq"]я сега преброй колко емигранти и гастарбайтери руснаци има в западните страни и колко са европейците в Рассия.[/quote]
  Ми къде да идат бе, батка? В тихия океан ли?
  Ти глобуса поглеждал ли си някога?

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#35] от "ggbg_minko":
  Да, затова говоря, когато споменавам, че имаме много общи черти

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "laaa":

  ...и после русия изби сама още 2 пъти по толкова

 46. 46 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#42:"Веселин Дечев (десидент)"]я сега преброй колко емигранти и гастарбайтери руснаци има в западните страни и колко са европейците в Рассия.- цитат на коментар #36 от “antirubladjiq”

  Ми къде да идат бе, батка? В тихия океан ли?
  Ти глобуса поглеждал ли си някога? [/quote]

  Не разбрах защо европейци и американци не прииждат и не се редят за визи в православния евразийски рай на плешивите джуджета, а е обратното ?

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#39:"Norman Granz"]Питай децата на Рогозин.

  Или на Лавров.

  Или на Игор Сечин.

  Или на Путин.

  Никой не иска да чуе за Русия, всичко е в Америка или в Лондон. [/quote]
  Лошо ли е? Обмен?
  Нал границите са отворени, цари свобода?
  Пак ли не сте доволни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#46:"antirubladjiq"]Не разбрах защо европейци и американци не прииждат и не се редят за визи в православния евразийски рай на плешивите джуджета, а е обратното ? [/quote]

  Не им понася студа.
  Иначе като гледам колко висши държавни представители си търкаха подметките напоследък...особено Джим Кери....

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Не е лошо. КРАСНОРЕЧИВО Е! 2 000 000 + българи живеят в ЕС и САЩ и едва 10 000 в расия прекрасная, и то главно някакви мелези, бащите им дето са докарали някоя колхозничка от Коми на времето.

 51. 51 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Пък това за Гейропата също е доста странно, при условие, че де-що има рускиня веднага е готова да се пусне на всеки западноевропеец, само и само да я изведе от кенефа.

 52. 52 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Руснаците плюят по Европа и Америка, обаче всички руски богаташи имат собственост там, а не в Северна Корея, Куба или Венецуела например. Доларите и еврата ги предпочитат пред рублите. Карат коли от европейски или американски марки, а не се блъскат за техните си жигулки. Дори дъщерята на Путин е взела холандец, а не севернокореец, нали?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#49:"Веселин Дечев (десидент)"]Дечев (десидент)
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Не разбрах защо европейци и американци не прииждат и не се редят за визи в православния евразийски рай на плешивите джуджета, а е обратното ? - цитат на коментар #46 от “antirubladjiq”


  Не им понася студа.
  Иначе като гледам колко висши държавни представители си търкаха подметките напоследък...особено Джим Кери.... [/quote]

  Бахахаха, заради студа било, а ? Ами че то в Швеция, Финландия, Канада и някои части на Щатите също не е много топло. Всеки ли русофил е с коефицент на интелигентност до 20, някакво условие ли е, какво ?

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#50] от "ggbg_minko":

  "едва 10 000 в расия прекрасная"

  Прощавай, но това са руснаци с двойно гражданство.


  До коментар [#51] от "antirubladjiq":

  "де-що има рускиня веднага е готова да се пусне на всеки западноевропеец..."

  Уха! Дори специални сайтове има, НА АНГЛИЙСКИ! - нещо като каталожна търговия с посочени възраст, физически данни, ръст, гръдна обиколка ... само цена липсва (вероятно е кой колкото даде).
  http://www.russian-brides-club.com/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 748 Неутрално

  А бе, я ми прочетете подписа, в него всичко е казано:

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#21:"Катерина Стоева"]ако руснаците бяха народ, нямаше 57 на сто от тях да намират, че най-голямото чудовище на всички времена сталин е бил добър държавник[/quote]И защо според теб Сталин е "чудовище"? Разбира се, че е бил добър държавник, след като печели ВСВ! Както и бумът след нея.

  До коментар [#21] от "Катерина Стоева":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#57] от "АБПФК":

  ами ето защо
  Йосиф Висарионович Джугашвили, наречен Сталин е поставен на ранг номер едно мега-масов убиец на 20-ти век (съперничи с Мао), с между минимум 20 до 42 милиона жертви

 59. 59 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#32:"ggbg_minko"]90% от територията на русия е пустош, която никой никога не е искал. Както, примерно, 90% от територията на Канада[/quote]Ти пък какво знаеш за Канада?
  До коментар [#32] от "ggbg_minko":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 60. 60 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Любопитно

  [quote#58:"Катерина Стоева"]ами ето защо
  Йосиф Висарионович Джугашвили, наречен Сталин е поставен на ранг номер едно мега-масов убиец на 20-ти век (съперничи с Мао), с между минимум 20 до 42 милиона жертви [/quote]И тези фантастични цифри можеш да ги докажеш?

  До коментар [#58] от "Катерина Стоева":

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 61. 61 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57] от "АБПФК":

  "Печели ВСВ" друг път. Пожелавам на расиа още един велик държавник като сталин. Даже 2ма. И знаеш ли какво - ще имат, рано или късно.

 62. 62 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#61] от "ggbg_minko":

  Супер, ако намерят такъв!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#60:"АБПФК"]И тези фантастични цифри можеш да ги докажеш? [/quote]

  Тавариш, на такива като теб не може да се докаже дори, че когато грее слънце, е светло. В твоята чугунена манерка лъч светлина не прониква.

  Всеки, който е искал да научи нещо за Сталин, е имал откъде да намери източник. Поне в днешно време източници дал Господ. Но ако ти предпочиташ да се "осведомяваш" от Балшая савецкая енциклопедия, то си е твой проблем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За протокола,Ерофеев с много точен анализ в няколко изречения...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  [quote#55:"Norman Granz"]Уха! Дори специални сайтове има, НА АНГЛИЙСКИ! - нещо като каталожна търговия с посочени възраст, физически данни, ръст, гръдна обиколка ... само цена липсва (вероятно е кой колкото даде).
  http://www.russian-brides-club.com/ [/quote]
  На мен в тоя сайт от пъртвите две страници ми излизат 20 момичета-19 от Ukraine и 1 от Belarus
  Нещо сте се объркали, Инджев.

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "За руското село даже Луната е по близко-от Европа.Защото нали Луната се вижда".
  Хахахахаааааа......
  Руснаците имат една генетична особеност,която ги отличава от цивилизования свят и ги прави подвластни на всичко,което излъчва светлина. Това ги кара да отделят слюнка и да се чувстват щастливи.

 68. 68 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#63:"Norman Granz"]

  И тези фантастични цифри можеш да ги докажеш? - цитат на коментар #60 от “АБПФК”


  Тавариш, на такива като теб не може да се докаже дори, че когато грее слънце, е светло. В твоята чугунена манерка лъч светлина не прониква.

  Всеки, който е искал да научи нещо за Сталин, е имал откъде да намери източник. Поне в днешно време източници дал Господ. Но ако ти предпочиташ да се "осведомяваш" от Балшая савецкая енциклопедия, то си е твой проблем.[/quote]

  Комунетата и каскетите са така, колега. Когато се говори за престъпленията на Сталин, кражбите на Путя или участието на Рассия в Украйна, веднага реват за доказателства и дори и нотариално заверен подпис на Сталин или Путя не може да ги убеди. Същевременно всяка мурзилка знае наизуст и е уверена в лошата роля на САЩ и Европа във всичко - доказателства не са нужни, просто руският трол си знае. Какво да ги правиш - Бог достатъчно ги е наказал да са аутсайдери и маргинали, демек русофили.

 69. 69 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално


  До коментар [#60] от "АБПФК":

  тук го пише, и целият този сайт е много полезен за всички русофили

  http://www.decommunization.org/Articles/Heinsohn/Lexikon/Stalin.htm

 70. 70 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#65:"quatro_4x3"]До коментар [#30] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Има един израз: "Луд умора няма!" Ти доказваш, че това важи и за глупака и идиота.
  [/quote]

  Спокойно може значи да осъвременим израза като "Русофил умора няма!".

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#68:"antirubladjiq"]Комунетата и каскетите са така, колега. [/quote]

  Така са, ама никой от тях не ще да живее в неосталинистка Русия, а всичките са се свряли в Гейропа или в Хамерика при краварите, да им тежат на социалните програми. Я ги питай що тъй?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Слабо ме интересува какво мислят руснаците за Европа.От нивата на подкрепа за Путлер е видно,че мозъците им са сериозно промити.Нашата задача е да неутрализираме намесата на Русия в делата на Европейския съ/з и европейските държави по отделно

 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  "От 2003 г. води предаването „Eнциклопедия на руската душа“ по Радио „Свобода“."

  "Радио "Свободна Европа" е създадено след края на Втората световна война и финансирано от правителството на САЩ. До 1972 година радиото е било финансирано и от ЦРУ. "


  Точно тоя ли намерихте да ни отваря очите за голямата И$тина?

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#73:"Веселин Дечев (десидент)"]Точно тоя ли намерихте да ни отваря очите за голямата И$тина? [/quote]

  Е, друго си е Блиц, Пик, Секира, Брадва, Дума, Правда и т.н., откъдето се информира всеки правоверен мазен каскет и отброява часовете до рухването на Запада, което все не идва да му се не види ...

 75. 75 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "Арон":

  ходи им се отблагодари, защото са те освободили, робе.

  иначе си прав. руснаците в около 90% от населението си са прости и впиянчени хора с мегаломански комплекси. и като типични азиатци държат да бъдат уважавани. заради силата и множеството си. не заради Менделеев, не заради Миклухо-Маклай, не заради Достоевски, не заради Сикорски (извинявай, Сикорски е американец).

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 76. 76 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 484 Весело

  [quote#12:"gadolini"]Според доста хора споменатите еднополови бракове например изобщо не се вписват в идеята за Европа.[/quote] - на Вас Русия повече ще ви отива, от Европа... как точно и пречат еднополовите бракове на Европа, че не става ясно? Или откакто ги одобриха се зададе края на света...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 77. 77 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Тая статия си важи и за България...

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#77] от "chepokalipsis":

  в малко по-малък размер от населението, но да.
  и ние не сме много по-различни от нашите по-тъпи братовчеди, руснаците

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 80. 80 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  Все едно прави "разрез"

  на българското общество преди 15 години ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 81. 81 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#75] от "полувишис":
  Интелигентните хора не говорят така, както го правиш първосигнално ти. Това, че те е яд и ти е кофти, си е твой проблем. Можеше да не живеш сред освободените "роби". А благодарността всеки си я носи в душата и сърцето, като обикновено и нормално човешко чувство. Не бива да таиш толкова омраза. Не е здравословно, ше се разболееш от мъка. Бъди предпазлив. Виж колко съм културен и милозлив в съчувствието си към теб и подобните тебе създания на Господ. Даже и поздрав от бат Ицо ти пращам, най-сърдечно

 82. 82 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#70:"antirubladjiq"]Спокойно може значи да осъвременим израза като "Русофил умора няма!".[/quote]

  Така е, но "русофил" включва още доста неща, нямащи нищо общо с нормален човек.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 83. 83 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  [quote#3:"pro_bono"]Русия да си стои в Азия.Така ще е по-добре за всички.... [/quote]
  Спокойно неразделните от европейските ценности хомосексуални с еврогейските наклонности не се страхуват от Путин и руснаците а изпитват шок и ужас ,че в много европейски анклави вече пуснаха шериатска полиция а както известно ислямистите с тези които имат нулева толерантност към мъжете които обичат други мъже. Цитирам ислямикото писание :
  "Това е половия контакт на мъж с мъж и е най-отвратителното зло. То е изопачаване на чистата природа, разруха на религията и мъжеството, развала на морала и доброто. Хомосексуализмът е причина за наказанието на Аллах и Неговата омраза. Всемогъщия Аллах е наказал народа на Лют (А.С.) заради това деяние.
  Всевишният казва:
  „И когато Нашата повеля дойде, преобърнахме [селището] надолу и изсипахме над тях порой камъни от глина,”
  Вредите от хомосексуализма са следните:
  1. То обръща чистата природа на човека. Този, който го извършва изопачава природата си, разваля морала си, обръща внимание на мръсотията и унижението, вместо на чистотата. Всемогъщия Аллах сътвори жените за укротяване на страстите, и отреди това да е начин за наследство и живот на земята. А хомосексуализмът разрушава всичко това, и се потвърждават словата на Иблис, както Аллах казва:
  „... и ще им повелявам да изменят творението на Аллах...”
  2. Това убива мъжеството у извършителя - вместо да бъде ползотворен мъж за обществото, изпълняваш религията си, той става унизен, пренебрегнат и отвратителен.
  3. Това е причината за унищожаването на хората, и тяхната разпокъсаност. Хомосексуалиста става отхвърлен в обществото, хората го избягват и се отвращават от него, дори го унижават и подиграват.
  4. Това е главната причина за болестта СПИН. Няма съмнение, че това е божествено наказание за тази мръсна група от хората. Както извършителя на този харам утолява страстите си по този отвратителен начин, така Всемогъщия Аллах го наказва с тази болест. Накрая умира без никакво съжаление от хората. Изследванията доказват, че 95% от заразените със СПИН при мъжете са между 25-45 години, и че 75-80% от заразените са хомосексуалисти и 17% наркомани. Това съвпада с преброяванията на Световната здравна организация (СЗО), която е установила, че болестта СПИН е убила през 2000 година приблизително един милион и 800 хиляди души в Африка. СПИН е убил над 11 милиона души от деня на неговото откриване до 2000 година."

  Свещен Коран, (11:82)

  Свещен Коран, (4:119)


  Какви руснаци бе какви 5лв? Европейците които обичат европейци и екзотични мъже от широкия свят първи ще излязат с транспаранти "Путин спаси ни"
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 84. 84 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#36:"antirubladjiq"]Ахаха, я сега преброй колко емигранти и гастарбайтери руснаци има в западните страни и колко са европейците в Рассия.[/quote]

  До коментар [#36] от "antirubladjiq":

  Колко? Имаш ли някаква статистика? Да не останеш изненадан от резултата...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Гневно

  До коментар [#81] от "Арон":

  сельо,
  интелектът няма нищо общо с чувства, като омразата и ненавистта, която изпитвам към евтини червени боклуци като теб.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев (десидент)": Знаеш ли какво става в Китай и в Бангладеш, когато американците спрат да им купуват играчките за деца съдържащи lead?

 89. 89 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#26:"antirubladjiq"]в православния евразийски кален кенеф[/quote]
  За пореден път виждам как Наблягате с Тудей, да се присмивате на Православието, което е и религията на България и което е било от основните доводи на руския цар, да реши да започне Освободителната за нас война.
  Та явно на някои тук Православието ви пречи и си позволявате да се подбъзиквате с него. Само ви се чудя, вие мюсулмани ли сте ? Еврейчета ?
  Колкото и да ви Пречи това че с руснаците сме една религия, нас това не ни интересува, защото заради това днес я има България(което пък също може да ви е проблем)

 90. 90 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Георги Марков беше казал, че най-устойчивото усещане в Русия е това за безнадеждност - накъдето и да се обърнеш, все е Русия (тогава СССР) и никаква надежда за промяна не се вижда.

  Всъщност там нищо не се е променило.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 91. 91 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  Точно така. Реши "геният" отгоре да ги нахъса, за да си пази властта и всички се юрнаха, пропити с гнусен конформизъм и лицемерие.

 92. 92 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#71] от "Norman Granz":

  Невъзможно е днес да се приеме за сериозна яростната антизападна риторика на високопоставени чиновници , обществени деятели и всякакъв друг вид управленци в Путинова Русия , чиито деца обаче живеят на Запад или се учат в западни университети и чиито пари пари се съхраняват в западни банки или отдавна са вложени в скъпи яхти и всякакъв друг вид западна недвижима собственост.
  B същото време нито един път досега , не се е появила информация в руските медии за каквато и да е била недвижима собственост придобита от представителите на властта в такива страни , като Китай , Индия , Куба , Венецуела или Иран – страни с древна култура и страхотни природни забележителности.

 93. 93 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#74:"antirubladjiq"]Е, друго си е Блиц, Пик, Секира, Брадва, Дума, Правда и т.н., откъдето се информира всеки правоверен мазен каскет [/quote]
  Хайде бе ! И викаш да не поглеждаме там, а само на вас да ви четем глупостите и да ви верваме ? Щото викаш ако разгледаме и там може да установим някоя истина, която да е различна от пробутваното от вас.
  Айде ти не давай акъл от къде да се информираме, ще си гледаме и тук и там и ще си преценяваме, кое истина, кое пропаганда.

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4764 Весело

  До коментар [#89] от "Калата":

  Аз бих казал че България я има въпреки православието и Ррусия а не заради него!

  klimentm
 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#89:"Калата"]да се присмивате на Православието[/quote]

  Никой не се присмива на православието, тавариш.

  Присмиваме се на "православието" - официалната руска догма, заменила марксизма-ленинизма и пролетарския интернационализъм, макар и проповядвана от същите жреци.

  То си е за смях, или не?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#3:"pro_bono"]Русия да си стои в Азия.Така ще е по-добре за всички....[/quote]
  Ми то така казваха и за нас западноевропейците.
  А относно мисленето на руснаците и на българите, я ми кажи в какво се различават по отношение на евро-лигавщините и тъпотиите на брюкселските зелки които си напълниха държавите с скорошни терористи.
  Опитвате се да се подигравате с несъгласието на руснаците по отношение на малоумщината в последно време която залива принудително западна Европа, при положение, че под статии с глупоста на еврогейовете и толерастите, ясно си личи че и тук в коментарите хората ги осъждат на 90-99%..
  Та подигравайки се сега на руснаците, все едно се подигравате и на българите в това отношение.

 97. 97 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4331 Весело

  Гейове има навсякъде
  Включително КБГейове

  https://www.youtube.com/watch?v=P9sQZLtsfp8

 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#92:"Николай_1"]B същото време нито един път досега , не се е появила информация в руските медии за каквато и да е била недвижима собственост придобита от представителите на властта в такива страни , като Китай , Индия , Куба , Венецуела или Иран [/quote]

  Обратното също е вярно: едва ли някой от Китай, Индия, Куба, Венецуела или Иран се е засилил да купува имоти и да търси личностна реализация в Русия - тази необятна страна с безкрайни природни дадености...

  Един Депардийо отиде (пиян) там, посрещнаха го като цар, Питин се снима с него, подариха му "квартира" в китния градец Насранск - витрината на процъфтяващия путинизъм - а той взе, че след три месеца избяга, при това с не твърде ласкави думи на раздяла за руския тачин на живот...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#94:"klimentm"]Аз бих казал че България я има въпреки православието и Ррусия а не заради него![/quote]
  Зависи от гледната точка. Ти отразяваш мнението на Местан, че тази Територия я има въпреки православието и това е добре да се промени. А пък аз не споделям вашето мнение. Май руснаците някога също не са го споделяли.

 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  [quote#95:"Norman Granz"]Присмиваме се на "православието" [/quote]

  П У Т И Н О П Р О С Л А В И Е Т О

  Това МЪНИтеизма на таваришчите

  Заплюли са си ролята на жреци и поучават

  от амвона на Искандерите и Булавите си

  Щеше да е смешно,ако не беше ГНУСНО

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK