ВСС - независим орган или партийно спазарена номенклатура

Калин Калпакчиев, член на ВСС от съдебната квота

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев, член на ВСС от съдебната квотаНа 8 април влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат разделянето на съвета на колегия на съдиите и колегия на прокурорите, но депутатите не предвидиха правила, по които да стане разпределението на парламентарната квота.


Поради важността на темата за плюсовете и минусите на приетите изменения на ЗСВ препубликуваме от блога на Калин Калпакчиев, член на ВСС от съдийската квота, статията му по част от въпросите, които са предмет на измененията на закона.


Заглавието и акцентите са на "Дневник".

В последния ден от месец март Народното събрание прие окончателно измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които позволяват приложението на новите чл. 130 а и чл. 130 б от Конституцията на Република България. Последните поправки в ЗСВ са посветени основно на разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска.
В едномесечен срок от влизането на закона в сила предстои ВСС да разпредели членовете на съвета, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В случай че ВСС не успее да разпредели членовете на парламентарната квота между колегиите, тази задача ще бъде изпълнена с решение на Народното събрание.


Нито в Конституцията на Република България, нито в ЗСВ са посочени критерии, по които да бъде извършено разпределението на членовете от парламентарната квота между двете колегии. Единствената разумна и отговаряща на духа на закона идея е формулираната в текста на новия чл. 16, ал. 3 от ЗСВ.


При разпределението на членовете от парламентарната квота в двете колегии следва да се съобрази тяхната професионална квалификация и насоченост


В този смисъл заеманата длъжност преди избора за член на ВСС следва да бъде единствен обективен критерий при предстоящото разделяне. Посоченото правило може да бъде приложено успешно спрямо актуалния състав на избраните от Народното събрание членове на ВСС:


- Шестима от тях са били съдии преди избора им за членове на съвета, точно толкова трябва да бъдат и членовете на съдийската колегия.


- Един прокурор, един следовател и трима адвокати са останалите петима членове на ВСС, които логично следва да бъдат избрани за членове на прокурорската колегия.


Всяко друго разпределение би било произволно и ще даде солидни аргументи в полза на тезата, че мнозинството в настоящия ВСС цели да си гарантира надмощие и в бъдещата съдийска колегия.


Същественият проблем, който не намери положително решение в последното изменение на ЗСВ, е промяната в статуса на членовете на ВСС


Съвсем малка част от нерешаването на този проблем е публичният скандал с приравняването на възнагражденията на членовете на ВСС с тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Народните представители, вносители на този текст, не изложиха правни или други смислени аргументи за това свое предложение. Без съмнение е, че този начин на уреждане на възнагражденията на членовете на ВСС противоречи:


- на възприетата в ЗСВ йерархия на длъжностите;
- на съдържанието на функциите и естеството на работата на членовете на висшия административен орган на съдебната власт;
- противоречи на здравия разум и правната логика.


Това нямаше да се случи, ако статусът на членовете на ВСС беше регламентиран в ЗСВ по друг начин. Кадровият орган на съдебната власт трябва да се състои от съдии, прокурори и следователи, които продължават своята дейност като магистрати (макар и при подходяща намалена натовареност) и получават възнаграждения като останалите свои колеги, но за периода на своя мандат извършват и допълнителна работа по общото администриране на съдебната власт.


Замисълът на учредителите на конституцията от 1991 г. е бил съдиите, прокурорите и следователите да се назначават, повишават и освобождават от независим от другите власти колективен орган, съставен от магистрати, които не се откъсват от своите непосредствени функции в правораздаването.


Независимото и ефективно администриране на съдебната власт няма как да се осъществи от съдебни чиновници, в каквито се превръщат членовете на ВСС, които се отделят от пряката си работа за дълъг период от време


Практиката до момента недвусмислено е показала, че добрите и с призната компетентност съдии, прокурори и следователи не се съгласяват да жертват упражняването на професията пред заниманието за пет години само с административна дейност. Този начин на функциониране на органа не е полезен и за дейността му, тъй като доброто администриране изисква непрекъснато пряко наблюдение и дълбоко познаване на спецификите на бързо променящата се правосъдна дейност, което може да се осъществи само от действащи магистрати.


По конституция ВСС е кадрови орган, но промяната в статуса на членовете му от 2007 г. насам стимулира изземването на все повече правомощия от органите на съдебната власт, както и бюрократичното симулиране на бурна дейност. Поради това смятам, че въпросът за възнагражденията на членовете на ВСС е само проявление на нерешения проблем с техния статус, който сега е предпоставка за превръщане на съвета от кадрови орган, избиран от магистрати и състоящ се от магистрати, в благоприятна хранителна среда за отглеждане на съдебна номенклатура.


Безспорно достижение на последните промени в ЗСВ е предвиденият пряк избор на членовете на професионалните квоти в двете колегии.


Без мотиви и обоснована аргументация в правната комисия на Народното събраниe отпадна и важното изискване към предложението на народните представители за членове на ВСС. Според приетия текст на чл. 19, ал. 3 от ЗСВ отпадна задължението на депутатите да посочат информация за процеса на определяне на кандидатите, включително за проведени консултации и изразени становища от професионални, академични и други организации.


По този начин


отпадна и малката вероятност да се "осветли" процесът на номиниране на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота


Пропусната е поредна възможност за намаляване на партийното влияние при формирането и функционирането на висшия административен орган на съдебната власт, защото само изборът с квалифицирано мнозинство е предпоставка за безпринципно партийно договаряне.


Отделното решаване на кадровите и дисциплинарните въпроси за съдии и прокурори, прекият избор на професионалната квота в колегиите, включване на магистрати в единен орган по атестиране са положителни промени в правилната посока.


Те обаче няма да са достатъчни за постигане на видима и съществена промяна в начина на функциониране на ВСС, а оттам и на цялата съдебна система, защото не са в състояние да привлекат добрите и почтени професионалисти в процеса на администриране на съдебната власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Отвсякъде си е или ...! Сега отава по същия начин да приключи и реформата в МВР.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Пропусната била последната възможност за намаляване на партийното влияне. Не е пропусната! Никога не е имало такава възможност. Само имитация на намерения.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Тоя път не е Петя. Ама заглавието и внушенията са си от редакцията.

 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Значи, обобщено накратко - ако някой още живее с илюзиите, че в момента в съдебната система нещо се реформира, да си гласува за Спасителя и народняшката му партия и да не се чуди после, като дойде време да слагаме кепенците на вилаета.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Един прокурор, един следовател и трима адвокати са останалите петима членове на ВСС, които логично следва да бъдат избрани за членове на прокурорската колегия.
  --------------------------------------
  Защо да е логично адвокатите да са към прокурорската колегия?
  Защото така или иначе имаме 6 съдии (бивши)?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Това нямаше да се случи, ако статусът на членовете на ВСС беше регламентиран в ЗСВ по друг начин. Кадровият орган на съдебната власт трябва да се състои от съдии, прокурори и следователи, които...
  ----------------------
  Т.е без адвокати?
  Въобще смятам ,че с такова ниво на одобрение , съдебната власт отдавна е загубила правото да се самоуправлява.
  Във ВСС трябва да се назначават честни и разумни хора, без да е задължително да са юристи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  Нито в Конституцията на Република България, нито в ЗСВ са посочени критерии, по които да бъде извършено разпределението на членовете от парламентарната квота между двете колегии."Критериите са:Каквото каже началството.

 8. 8 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  един от малкото магистрати, който дава обосновка на своите решения и изказва публично конструктивни коментари.

 9. 9 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Втора статия по темата само до обяд. Със сигурност има някое грантче.

 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":
  Какви внушения, бе, гербере?
  Твърдиш, че ВСС в сегашния си състав е независим орган без партийно спазарена номенклатура и си работи чудесно ли?
  Или твърдиш, че новият ЗСВ е прекрасен, изтъкнатите явни недъзи от К. Калпакчиев не съществуват и с него ще се промени нещо в мафитското котило?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":
  Критерийте са - да се отчитат със СМС-и на когото трябва.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ... хехе, това:
  „По този начин ...
  отпадна и малката вероятност да се "осветли" процесът на номиниране на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота“

  Че нали това е целта на занятието

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 792 Неутрално

  На 8 април влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат разделянето на съвета на колегия на съдиите и колегия на прокурорите, но депутатите не предвидиха правила, по които да стане разпределението на парламентарната квота.

  Това е типичното поведение на българските депутати - няма правила, правим каквото си искаме. Тази депутатска маса в това НС не иска промени и не е и в състояние да ги направи.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Във ВСС трябва да се назначават честни и разумни хора, без да е задължително да са юристи."...
  Куерт, западно влияние искаш да прокараш в родината?? ... американска работа - съдебни заседатели?
  Извън шегата - Аз съм за .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  ОтПорниата фуражка, кажи по същество, ако имаш да казваш нещо - с кое от казаното от К. Калпакчиев не си съгласен и защо, остави празните лозунги!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "virtual brain":

  "... не си съгласен и защо, остави празните лозунги!"

  Ако не знаеш - Аз съм завеждащ ентусиазма към отдела за привеждане на масите в заблуда създаден и финансиран от Аамбубата, така че такава сметка няма да ми държиш!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Весело

  До коментар [#17] от "oporna_to4ka":

  На теб сметка трудно ще „ти държат“.Ти си природно защитен.

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Крайно време е да се въведе практиката на постановяване на вина чрез съдебни заседатели. В български условия съдиите си правят точн каквото им е вменено. Темида е сляпа за безобразните им оправдателни присъди. Делото Сапард беше обжалвано/след неколкократни осъдителни присъди/, докато не си намери сговорен съдийски състав през декември м.г., когато червените новобогаташи - крадци, бяха въпреки доказателствата и въпреки, че техните съучастници вече излежават присъдите си в Германия надлежно и окончателно оправдани.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Един от малкото свестни хора във ВСС, избран не от партии, а от колегите си съдии, но и той ще бъде оплют тука. И не е важно, какво казва ,и дали е истина.

 21. 21 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Заобиколени сме от Ганьовса "почтеност" и скоро ще се удавим в нея. Тези и всички по високите етажи на власта 7-9 хил. месечно, а мизерните около два милиона пенсионери 300 лв. и средна заплата 700 - 800 лв. Техните директно в офшорки за да избягат от данъци, а мизерният народ ще им плаща вместо тях. То да беше само това ..... ?

  оанес
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "ВСС - независим орган или партийно спазарена номенклатура"
  Отговорът е очевиден за всеки.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK