"Панамагейт" и помръкналият ореол на диктатора

"Панамагейт" и помръкналият ореол на диктатора

© ReutersТекстът е от портала "Култура"


Разбира се, че цялата "сол" на Панамските разкрития се отнася до Русия и висшия олигархичен кръг на Владимир Путин. Поне в това отношение онези, които захванаха да повтарят, че акцията целяла единствено удар върху Кремълския лидер, са по принцип прави.

Защото действително т. нар. офшорни зони са създадени от (глобалния) бизнес и за (глобалния) бизнес, поради което "изскачането" на имена на крупни бизнесмени в разкритията от Панама нито са някакъв "скандал", нито са нещо неочаквано. В много от случаите не са и нещо незаконно и позорно. Появата обаче на имената на хората от висшата власт в Русия и на близките семейни приятели на диктатора (които, както разбираме, никак не са "бизнесмени") е скандал. Скандал е, защото ex professo тези хора не произвеждат, не би трябвало да търгуват, а (би трябвало да) управляват и да охраняват спазването на правилата от онези, които произвеждат и търгуват в Русия. Или да свирят на виолончело.


Но ето защо и изобщо не е най-интересно от кой (ЦРУ, Джордж Сорос и т. н.) били "поръчани" Панамските разкрития или какво целели в международен или руски контекст. Далеч по-интересно е дали са верни. А нека забележим, че последното не смеят просто да отрекат дори Путин и приятелите му. Въпросният Ролдугин (виолончелистът и кръстник на една от дъщерите на диктатора), видите ли – обясни ни самият Путин – печелел наистина добри пари, но ги харчел за внасяне на музикални инструменти за руския народ. Два милиарда за музикални инструменти! Ако не сме чак толкова малоумни, бихме могли да съобразим, че само с половината от тези пари практически всеки жител на Русия би трябвало да е снабден (вече) с по един "музикален инструмент", а великата страна да се е превърнала в най-гигантския симфоничен оркестър на планетата.


Но не за тези смешни обяснения и безсилни контраатаки бих искал да говоря тук. Да оспорваш онези, които са решили да бъдат малоумни – да повтарят, че всички разкрития са чисто и просто "активно мероприятие" на ЦРУ, че доколкото на името на самия Путин няма нищо – значи и "няма нищо", а имената на "приятелите" му излизат в разкритията безотносително към това, че са неговите "приятели", е абсолютно безсмислено. С малоумието – независимо дали е натурално или съзнателно самоналожено –не бива да се спори.
Тук бих искал да вляза в задочен спор единствено с две групи хора, доколкото при това те не си позволяват да бъдат малоумни.


Първата е на т. нар. нови леви – т. е. на онези, които смятат, че най-големият враг на съвременното човечество е глобалният капитал, който – получил вече възможност да "реди" политическия и икономически пасианс в целия свят – водел до "глобално неравенство", до подкопаването на устоите на нациите и културите, до създаването на "планетарна върхушка" и "планетарна робска маса". "Новите леви", казвам, които тръбят, че капитализмът е навлязъл в нова (и още по-зловеща) фаза и от производителен (повинен само в това, че експлоатира световното "работничество") се е превърнал в капитализъм на чисто виртуалните сделки, в капитализъм, в който парите се произвеждат от пари и от нищо друго – с две думи в "турбокапитализъм". Претенцията ми към тези "нови леви" във връзка с Панамските разкрития – особено ако са си направили труда да проследят главозамайващите финансови фокуси на виолончелиста, на говорителя на руския президент и неговата "половинка", както и на дузина олигарси, обвързани с "Банка России" ("банката на Путин"), при които милионни заеми се взимат без обезпечение, после дълговете се опрощават и т. н. – не е да оспори техните убеждения, а единствено да поиска отговор на въпроса: оттук нататък, уважаеми, ще продължите ли да "локализирате" турбокапитализма единствено "на Запад", да говорите за "планетарната олигархия" на Америка? Или ще имате поне тази честност – оставайки при своите "нови" (или традиционни) леви убеждения – след запетая, да наредите сред "турбокапиталистите" и олигарсите на Путинова Русия? Да престанете, сиреч, да дрънкате за глобалния капитализъм "на Запада", да отделяте от него един "незасегнат" от него (но пък застрашен в "антропологичните" си основания) "Изток", да фантазирате a la фашизоида Карл Шмит за разложителното западно, търговско-банкерско, движено от чиста алчност, "таласократично" чудовище Левиатан, на което противостояло източното (да, идеократско, също властолюбиво, но далеч по-"човешко") сухоземно чудовище Бегемот? Ще имате ли добрината, обмисляйки от днес нататък антиглобалистки инициативи от рода на "окупирай Уолстрийт", да прибавите към тях нещо от рода на "окупирай Банка России"?


Всъщност аз не искам нищо повече от вас: останете си при убежденията, че "капиталът е кражба", че новият финансов турбокапитализъм е пределна ирационализация на парите и т. н. (убеждения, които аз не споделям, но това тук е без значение). Останете си, казвам, при тях, но отговорете – Русия част ли е – както се оказва – от тази ирационализация на света? Олигархията на Русия днес (много по-персонифицирана, както става ясно, от "западната", защото е олигархия на един единствен диктатор) противник ли е също на "новите леви"? "Новите леви" с турбокапитализма ли се борят действително или – със "Запада" и ако е второто (защото изглежда е), на какво основание отделят Русия от този омразен им "Запад"? Или защото (макар да са "нови" леви) имат вмонтиран в "родовата" си лява памет спомена, завещан им от "старите леви", че Русия е страната на "победилия пролетариат", че тя не може да не е "другото" на Запада? И още – в монтираната им от "старите леви" дуалистична схема, че на тъмния "Ариман" (Запада) Русия противостои като светлия "Ормузд". Уви, уви: изглежда няма никакъв "тъмен" Ариман и никакъв "светъл" Ормузд, а всеобщо глобално далавераджийство, спрямо което "новите леви" се оказват смешни патетични маргинали.


Втората група, към която бих искал да се обърна задочно, е тази на политическите "метафизици". Пак повтарям, към онази част от тях, които няма да са дотам малоумни, че да вземат чисто и просто да твърдят, че Путин е "не при чем" Панамските далавери, че парите на "приятелския" му кръг не са го докосвали. Не е ли – ще ги попитам – изключително позорящо това, че онзи, когото геополитически маниаци като Александър Дугин величаеха като katechon ("онзи, който задържа" идването на самия Антихрист според загадъчното изречение но св. ап. Павел), който противостоеше на антропологическия "либерален апокалипсис" настъпващ от "гейския" Запад, който устояваше на "разрушаването на вековните християнски ценности" от световния алианс на "либералите" – се оказа човек, който трупа (посредством финансовите инструменти на самия разложителен Запад) милиарди, които, според осведомени, крие тук и там? И не даже за да гарантира абсолютната си власт (която той така или иначе отдавна има), а за да се възползва от нея за личното си гарантиране и ориенталски разкош.


Нека ви го кажа, уважаеми метафизици: разкрилият се факт, че Владимир Путин, освен, че е "абсолютен властелин", че е "властелин с глобални геополитически, традиционалистки визии за Русия" и света, е също (а може би и преди всичко) глава на олигархичен кръг за лично облагодетелстване, е тежък морален и – ако щете – естетически удар върху него. Защото порокът на чистото властолюбие, на човекобожеството дори в очите на онези, които го припознават като порок – винаги е имал ореола на една романтическа демоничност. Властолюбецът може да бъде ненавиждан, проклинан, но винаги помалко (това е слабостта на грехопадналия човек) бива и [страхо]почитан. Ето защо и до днес даже онези, които смятат световните завоевателски амбиции на Наполеон за патологични, го смятат за "велик" (психопат). Онези, които ненавиждат идеократското човекобожество на Сталин и се ужасяват от неговото завоюване на половин Европа, ненавиждат и до днес се ужасяват с респект от демоническата фигура на доброволния заточеник във вилата в Кунцево. В дяволската същност на Наполеон, на Сталин (може би и на Хитлер) ужасеното и отвратено чувство на човечеството раз-чита някаква (именно дяволска, демоническа) сила – съзерцава я (спонтанно, поради грехопадналостта си) в регистъра на "възвишеното" (което и когато плаши, респектира). Ето защо пък за привържениците си подобни фигури винаги се надаряват с почти божествени (месиански) черти.


Порокът обаче на алчността, на сметкаджийството и, особено на разточителното и показно богатство е винаги предизвикващ омерзение порок. В разкритията, че Путин (чрез свой доверен "приятелски кръг") изглежда е натрупал милиарди, че е "въртял" (това е думата, ако се запознаем с механизмите) спекулативни сделки, няма нищо естетически възвишено. Задкулисната ловкост в придобиването на (лично) богатство – когато я върши политик и лидер на "велика сила" е неизменно – излагащо го качество. Алчността и "далавераджийството" са (нека се изразим на руски) "мелкие бесы". Те са демоническото в неговата истина: те са нищо-жество. Да искаш да "завладееш света", да оглавиш "световната революция" може да бъде видяно като маниакална (именно човекобожеска) илюзия, като заслепеност. Но да трупаш дворци, вили, да "въртиш" парични богатства, да притежаваш (както твърдят) яхти и курорти е – нещастничество. Защото с безумието на човекобожието си би могъл да нанесеш рана дори на цялата планета и с нея – поне – да останеш "в историята". Но порокът на онзи, който размишлявал в себе си какво да стори с препълнените си житници и решил: "това ще сторя: ще съборя житниците си и ще съградя по-големи, и ще събера там всичките си храни и благата си, и ще кажа на душата си: душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се." (Лук. 12:18-19), заслужава само едно от Истината – възклицанието: "безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това, що си приготвил, кому ще остане?" (Лук. 12:20).


Чуйте Божественото презрение в това "безумнико", чуйте естетическото отвращение в него!
Как оттук нататък ще величаете Путин като консервативния стожер срещу "либералния апокалипсис", уважаеми политически метафизици? Как ще превъзнасяте този "бос на офшорните си приятели" като есхатологичен "katechon"? Как ще ни сочите "гейството" на Запада като най-големия порок пред лицето на разкрилото се позорно далавераджийство не даже на върхушката на уж борещата се с него държава, а на един кръг от президентски "авери"? Ето го истинският удар от Панамските разкрития: Путин не е (дори) "демон". Той е офшорен тарикат. Митичният "katechon" е "мелкий бес". Въобще не е сигурно даже, че иска да съкруши световния западен "хегемонизъм", да смаже "либерастката" язва. Може би иска просто да разширява житниците си. Колко жалко е това!


Ето защо още от сега предвиждам: пред лицето на този конфуз всички политически метафизици и всички "нови леви" – дори да не са малоумни – ще възприемат една единствена тактика – глухо ще повтарят, че "това не е вярно". Защото наистина, ако е вярно, какъв позор за "katechon"-а


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Путин отдавна се знае че е мошеник, като всеки уважаващ себе си милиционер-комунист. Другото им хоби на такива е доносничеството. Сега обаче, всичкото това се доказа!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4765 Весело

  ПАНАМИН СЛАДЪК

  ха-хаааааааа......

  "Та той дори не е демон а най-обикновен

  офшорен тарикат....."

  Тези го убиха с презрение...

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8420 Весело

  Аз само не разбрах - според Калин Янакиев - ТОВА , че Путин е излязъл стожер на капитализма - добра или лоша новина е???

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1304 Весело

  Путин спомена за своя приятел виолончелист, с когото се гордеел, защото бил родолюбец и правел много за Русия и нейния народ, сякаш говореше за себе си.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Запопен адвокат на пара-соросоидните формирования от всякакъв вид и оплевател на де що има антиамериканско...

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 758 Неутрално

  калично янакиев , хелзинския комитер и кънев , дайнов и пр.. очевидно са станали зам министри в Министерството на ИСТИНАТА !

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4765 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]Аз само не разбрах - според Калин Янакиев - ТОВА , че Путин е излязъл стожер на капитализма - добра или лоша новина е??? [/quote]
  Това да крадеш когато си на власт
  НЕ Е НИКАКЪВ "КАПИТАЛИЗЪМ"
  Справка - КИМовете в Сев.Корея,
  ЯНУКОВИЧ - в Украина......
  ПУТИН - в Русия,
  РОЛДУГИН - държи чувала с краденото..
  Трябва поне половин час
  да изписвам всички диктатори
  крали като за световно,докато
  са били на власт.
  Къв "капитализъм" кви пет лева.....

 10. 10 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Света трябва да разбере защо само един процент от всички хора държат капитала на света а то е защото те създадоха тези зони с едничката цел да не плащат данъци в собствените си страни и населението да е бедно защото само беден и неук може да се манипулира бързо и лесно.

 11. 11 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Стара тема. Рашките вече не са на мода.
  От няколко дни ние вече не се делим на русофили и русофоби, на комунисти и на антикомунисти. А на динкофили и динкофоби.
  Динкофилите казват, че след като няма държава, Динковците са защитници на България. Динкофобите също смятат, че държавата е деградирала. Но за тях Динковците са знак за тази деградация.
  Министър-председателят хвали Динковците. Главният прокурор ги арестува. Хелзинският комитет подава сигнали срещу премиера. Динковците се организират за отпор и в подкрепа на премиера.
  Кой като Бойко Борисов. Нищо не прави, а рейтингът расте.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Не може човек, започнал жизнения си път като дребен уличен гангстер (street thug), да надскочи собствената си сянка. Путин ще си остане дребен уличен гангстер, дори да го коронясат за "император" на Северното полукълбо и да му отлеят златен трон като на Иди Амин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]ТОВА , че Путин е излязъл стожер на капитализма [/quote]

  Ти това ли разбра от статията? Какво "капиталистическо" има в това, да крадеш от държавата си, да източваш приходите от малкото продаваеми ресурси, с които разполага и пълни бюджета? Ти знаеш ли изобщо какво е капитализъм?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 460 Неутрално

  И нека преброяването на троловете започне сега!!

  Мислещи с главите си хора, моля, не си губете времето да пишете коментари.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Когато върви дебат дали България трябва да е прозападна или произточно ориентирана статията доказва избора ни да вървим на запад.
  Политиката на всяко правителството не би трябвало да бъде световно величие и господство докато населението ти гладува. Верно, Америка домонира световния ред, но е осигурила на гражданите си добър жизнен стандарт. И между другото го осигурява не чрез предоставяне на достъп до богатсвата си само на свои лоялни олигарси, а като насърчава предприемачеството и осигурява равни условия за успех на всеки свой гражданин, който спазва правилата (които са еднакви за всички).

 17. 17 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Путин си е проблем на руснаците, те си го избират и той носи отговорност пред русният народ. Не виждам защо всеки ден трябва да се претопля някоя новина за Путин. Като че ли в България положението е по различно? Трябва да се радваме, че Путин е в Кремъл, защото това което може да дойде след него ще е много по-страшно, но това ще го разберем на по-късен етап.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [quote#5:"dobrich"]Путин спомена за своя приятел виолончелист, с когото се гордеел, защото бил родолюбец и правел много за Русия и нейния народ, сякаш говореше за себе си.[/quote]

  Ами той за себе си говореше - да не мислиш, че неговият "приятел" е знаел какви пари се въртят от негово име? И че е купувал цигулцичи за всяко руско дете? Разбира се, сега ще твърди, че точно това е правил, щото иначе ще пие чай с полоний, докато му се услади.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "bkstoja":

  Къде го видя този дебат? Има една единствена партия която поставя под въпрос членството на България в НАТО и ЕС и тя в Атака и има 1-2% подкрепа, всички останали са за НАТО и ЕС. Е БСП се заиграва с Русия, ама това е за стягане на редиците на дъртите комунисти и има само символичен характер, откраднатото комунягите отдавна го изнесоха на запад и запада го прие с охота, въпреки че политиците там много добре знаят откъде идва. Същото важи и за Русия.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  То по-интересното ще е човек да ви чуе вас, аджеба, Сорос и ЦРУ ( не знам какво си представяте, че вършат разузнаванията, но определено няма досег с действителността ) ли са го направили стожер на капитализЪма и това лошо ли е или е хубаво?!

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4634 Неутрално

  Тази статия навярно ще озлоби русофилите, защото техният идол Путин бива сринат от трона на " макар и малко налудничав гений е все пак личност грижеща се за Русия".
  Да ама не!
  За тяхно най-голямо съжаление Путин се оказа жалък сметкаджия и материалист. Скъперник и егоист, който е подвластен на жълтия метал, лукса и жените (защото се разведе с първата си вече застаряваща жена).
  Изобщо оказа се че у този маляк нищо нищо изключително и особено, което да го издигне над останалите хора.
  Иначе казано Путин е един обикновен мошеник, възползвал се от отдалата му се възможност да яхне целия руски народ (а и не само него) и да го използва като дойна крава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 579 Любопитно

  И за кой диктатор става въпрос?

 25. 25 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1228 Весело

  Само да уточня защо т.нар. "нови леви" и въобще "леви" врещят срещу омразния им Запад. Щото нищо не ги заплашва, най-много да изядат някоя палка, ако прекалено се разгорещят. Виж, ако започнат да крякат или бунтуват срещу любимите си диктатори, могата да отпътуват към някоя каторга за дълго.
  Толкоз за великия им идеал за добро, равенство и братство - демек всички да сме бедни!

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър":

  "Путин се оказа жалък сметкаджия и материалист."

  Дори и това не се оказа. Да си сметкаджия и материалист на собствените си пари е може би тесногръдо и дребнаво, но не е престъпление.

  Путин се оказа най-банален КРАДЕЦ и ИЗТОЧВАЧ на национално богатство. И дано повече мужици, живуркащи с 300-400 долара на месец в далеч не евтината Русия, разберат как ги е крекарал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9658 Неутрално

  С толкова "каймета" едва ли ще е дълго помръкнал.

 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Една поправка на господин професор Янакиев."Виолончелистът" с Панамена шапка каквото е харчил за инструменти, го е похарчил. Двата милиарда са, дето се вика, артък.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1263 Весело

  Ай, ай, ай... Цялата армада платени са на амбразурата, готови да дадат и "живота си" за Путин! Поне ще знаем кои са и какъв им е процента...

 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Офшорна паника в Кремъл.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":
  Прочети"Златото на партията"на Игор Бунич и ще разбереш как са крали комунистическите лидери.И че това си е традиция за Русия.Путин го прави,защото знае че няма кой да му търси сметка.Мужиците си смятат за нещо естествено Бащицата да краде на едро.

 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#24] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Става въпрос не за диктатор, а за виолончелист.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 42 Неутрално

  — Всъщност на мен много ми хареса — заяви Артър с ведър глас. Форд се обърна към него с ококорени очи. Ето това беше едно разрешение, за което чисто и просто не се бе сетил.
  Едната вежда на вогона се вдигна от изненада и скри от погледа голяма част от носа му, в резултат на което се получи много красив израз.
  — О, така ли — избръмча той силно изненадан.
  — Ами да — каза Артър, — мисля, че, общо взето, метафизичната образност е наистина много въздействаща.
  Форд не снемаше поглед от него, като бавно организираше мислите си около тази съвсем нова постановка. Щяха ли наистина да успеят да се измъкнат, ако продължаваха да лъжат тъй безочливо?
  — Да, продължете — подкани го вогонът.
  — О… и ъъъ… ритмичният строеж е много интересен — продължи Артър и това сякаш контрапунктира на… ъъъ… ъъъ… — и тук се обърка.
  Форд веднага му се притече на помощ, налучквайки:
  — … контрапунктира на сюрреализма на централната метафора, подчертаваща… ъъъ… — той също се заплете, но Артър вече беше готов.
  — … хуманността на…
  — ВОГОННОСТТА — изсъска му Форд.
  — А, да, вогонността (пардон) на състрадателната душа на поета — Артър усещаше, че финалът наближава, — която съумява чрез посредничеството на архитектониката на поетическото произведение да сублимира това, да трансцендентира онова и да заживее в мир с фундаменталните дихотомии на нещо трето — гласът му се изви до тържествуващо кресчендо — и човек добива проникновена и ярка представа за… за… ъъъ… изведнъж се оказа, че не може да се сети за какво. Форд мигновено се намеси със съкрушителното:
  — За всичко онова, за което се говори в стихотворението!

 34. 34 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#32] от "Blood Red Skies":
  Вие сигурно четете друга статия, защото заглавието на тази е:
  ""Панамагейт" и помръкналият ореол на диктатора"

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4634 Неутрално

  [quote#28:"Николай Колев"]"Виолончелистът" с Панамена шапка каквото е харчил за инструменти, го е похарчил. Двата милиарда са, дето се вика, артък. [/quote]
  Тези инструменти звучат толкова кухо на фона на милиардите за които става дума, че споменаването им е направо смешно. Те бяха първото дошло на ума извинение, а още по-смешно и жалко от него звучи обяснението че той го правел това..."за Русия" видите ли! Неговата търговийка според обяснението се оказа едва ли не саможертва и патриотизъм!
  Трябва да си пълен идиот та да повярваш на тази....фантазия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4634 Неутрално

  До коментар [#34] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Е да де!
  За Путин става дума.
  Всъщност, всички диктатори са се оказвали дребни душици.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дейвид Камерън,Порошенко

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#37] от "Храбър":

  А кой е определил, че Путин е диктатор?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  [quote#26:"Norman Granz"]Путин се оказа най-банален КРАДЕЦ и ИЗТОЧВАЧ на национално богатство. И дано повече мужици, живуркащи с 300-400 долара на месец в далеч не евтината Русия, разберат как ги е крекарал.[/quote]
  Какво могат да направят горките руснаци, натикани в стогодишния вече Сатанински червен АД? Сега пак са отвъд собствената им железно-танкова завеса, построена от кагебиста Путин и дуглавото му орелско обкръжение. Третият Рим ли? Дугин ли? Падение след падение, а Господ от свода мълчи, тих, невъзмутим, както мълчеше, когато червените взривяваха църквите.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  "Панамски народни приказки" от Гошето Шорош само показват, че държавата САЩ са в безнадежда ситуация!
  Няма да се спрат ред нищо,и ще направят една голяма война!
  Това е единствения начин да изчистят вътрешния си дълг,който възлиза на 20 трилиона долара!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 44. 44 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1146 Весело

  Най-шокиращото в цялата панамска афера е как се намират такива уникуми като (без)родните задунайци, които да са дълбоко убедени в правотата на казаното от фюрера им за вноса на цигулки за 2 милиарда долара.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ясно, отново трябва сме на симфонична вълна. А Янакиев поредно и великодушно ни свежда прозренията си за перверзната руска душа. И гласът му кънти, кънти...
  в мажоретните глави.

  След тази многодневна, професионална и дълбоко проникновена характеристика на личността "Путин", на някой не му ли идва на ум, че е доста по-вероятно парите на виолончелиста да са на руската държава за целите на нейната външна политика, вкл. за руското разузнаване (или шпионаж, ако ви се струва по-благозвучно).

  Защо списващите по темата наши автори не се интересуват от останалите имена в "Панама пейпърс" или пък от отсъствието там на представители на американския истаблишмент и на големите бизнес корпорации? Чарът на Путин ли е толкова обсебващ или просто са им казали за кого и какво трябва да пишат в "настоящата хибридна война"?

 47. 47 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално  http://www.pixic.ru/i/50f1T0v4O9T4n7r5.jpg

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  Ако ставаше въпрос за 2 млрд . рубли, да му повярва човек на този музикант.

 49. 49 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  [quote#46:"shk49484512"]Защо списващите по темата наши автори не се интересуват от останалите имена в "Панама пейпърс" или пък от отсъствието там на представители на американския истаблишмент и на големите бизнес корпорации?[/quote]

  ... заблуждавате аудиторията!... с "списъка" има обявени над 200 американски "субекта"... и второ, щата Невада предлага в пъти по-добре гарантирана конфиденциалност за офшоркаджии и солидни гаранции за кинтите... (ама за КОЙто му стиска, нали...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 50. 50 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  [quote#48:"Роси"]Ако ставаше въпрос за 2 млрд . рубли, да му повярва човек на този музикант. [/quote]

  ... драга ми Роси, ако сте взела Решението да спестявате едни "жалки" 5000 долара ежедневно, това, в ден първи на Новата Ера, то към днешна дата, въпросната сума (2 млрд.) все така ще е НЕсбъдната Мечта...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 51. 51 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  [quote#44:"Птеродактил"]които да са дълбоко убедени в правотата на казаното от фюрера им за вноса на цигулки за 2 милиарда долара.[/quote]

  ... едно русначе беше сметнало, че всичките налични/съществуващи Страдивари, Гуарнери и прочее инструмент, далече НЕдостигат да Усвоят въпросната Сума...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  "Тези го убиха с презрение..."
  Не е с презрение, а с "езика на омразата".

 53. 53 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ауу, каква красота, тръбата свири зов и мурзилките са високо на амбразурата
  Както видяхме, беше намесен и Торбалан, пардон, Сорос, както разбира се и ЦРУ (едва ли има събитие по света, което да не е по вкуса на мурзилажа и да не е ръководено от ЦРУ), а даже в пенсионерските клубове се говори, че рептилите също са замесени, но така и още няма доказателства в Уикенд

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#38] от "slovenia":

  Тия са пример за добрия "глобален олигархичен капитализъм".
  А когато има "добри", все някой трябва да бъде нарочен за "лош". А "лош" е този, който не играе по "нашата" свирка. Както знаем от социализЪма "нашата" свирка е най-правата свирка, дори когато съгреши.

 56. 56 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  А кой е определил, че Путин е диктатор?

  ---------------------------------------------
  ето кой...

  https://www.youtube.com/watch?v=YDudk-B8nFk&nohtml5=False

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Весело

  До коментар [#51] от "o_sando":

  Русначето не е сметнало разходите по холандския референдум, плата на мурзилките във форума, издръжката на Льо Пен, подръжката на Орбан, защита на Асад, ухажването на Чавес (една руска подводница се разходи до Венецуела) и т.н. Както е известно Владимир Путин е джентълмен - изпълнява си обещанията и договорите, независимо кой и как иска да му блокира инвестиционната дейност по глобализацията на света.

 58. 58 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Руснаците ще си решат на кого е "помръкнал ореолът", колко е помръкнал и дали изобщо е помръкнал. Руснаците си избират Путин, това си е тяхна работа, и никой "умник" отвън няма право да им се бърка, да се опитва да им налива акъл, и да ги убеждава колко лошо живеят при "диктатора" и колко добре ще живеят при някоя назначена от Нюланд марионетка ала Яценюк например.

  [quote#46:"shk49484512"]Чарът на Путин ли е толкова обсебващ или просто са им казали за кого и какво трябва да пишат в "настоящата хибридна война"[/quote]

  Е как може да подозираш грантовите анализатори в такова нещо - че някой може да им каже, т.е. да им поръча какво да пишат. Всеизвестно е, че грантовите анализатори са свръхобективни и в анализите им няма дори нотка на манипулация.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Весело

  До коментар [#23] от "Храбър":

  "За тяхно най-голямо съжаление Путин се оказа жалък сметкаджия и материалист. "

  Токущо в Референдум по БНТ видни ценители на демократичните финанси ( екс зам. фин. министър Дацов и доктора по икономика Хърсев) обявиха, че офшорките са модерния начин на бизнес; че, за разлика от мутрите, които закопвали парите си в гробищата, с офшорни сметки се занимават само най-интелигетните. Сиреч, водещите финансисте биха разглеждали Путин като световен играч, ако все пак се докаже поне една негова сметка, де.

 61. 61 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":
  Както е известно Владимир Путин е джентълмен - изпълнява си обещанията и договорите
  -----------------

  добър виц! Кратък и с НЕочакван край! Поздравления

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Любопитно

  До коментар [#49] от "o_sando":

  "обявени над 200 американски "субекта"... и второ, щата Невада предлага в пъти по-добре гарантирана конфиденциалност за офшоркаджии "
  Последно, тия КРАДЦИ и ИЗТОЧВАЧИ ли са, както твърди баце ни Норман?
  То, вярно е че посланник-губернаторът беше зает тези дни, но можеше да прати инструктажа по е-майла. Или не сте си чели пощата?

 63. 63 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Опитал се е да каже нещо автора, но не бива да остава с впечатлението че е успял само защото "Дневник" или там портала "Култура" са го публикували...

 64. 64 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#53:"zero_day"]Както видяхме, беше намесен и Торбалан, пардон, Сорос[/quote]

  Ами в самия сайт на разследващите /които не са никакви разследващи, а са пощенски кутии, на които на тепсия е поднесена информация/ в списъка на спонсорите е Open Society Foundations. Доколкото знам, "Отворено общество" е все още на Сорос. Значи в случая няма никаква загадка дали Сорос е намесен или не.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#54] от "rumata":

  "Не знам към кое НПО е на щат,"
  Тук е проявил самодейност. Един вид pro bono с цел захлебване с нови грантове, щото в САЩ се чуват гласове за "подрязване на крилата" по отношение на външни финансирания. Толкова е бързал милият, че не е хвърлил един поглед на законодателните инициативи в САЩ (против корпоративната инверсия) и на Европйската комисия и парламент (за пълна прозрачност на анонимните дружества с приходи над 700 млн. евро). Сиреч "правата линия" е борба с "терористичния" капитал (офшорни компании корумпиращи "добрите" политици), а не "приятелите" на Путин.

 66. 66 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Или краткото.
  Летающият с журавлями се оказа най-обикновен помияр, крадящ от собственият си народ.
  Нещо, което знаехме. НИЕ нормалните, не путлероидите.
  Путлероидите пет години питаха де са доказателствата, а сега усилено твърдят, че такива ПАК нямало. Чугунена глава се огъва, но остава чугунена.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#63] от "Сталкер":

  Та кое не е можал да каже?
  Щото е доста конкретен и ясен автора.
  Ореола на Путлер сред мужиците падна. Става въпрос и сред най-тъпите парчета от тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Весело

  Един кагебистки подполковник не може да надрастне реалността на панелката,тарикатството,дребния шантаж и изнудвачество от времето на презрелия комунизъм....А някои припознават в него едва ли не месия,царь-спасител и т.н. Смех! Човекът толкова си може,независимо от ресурсите на разположение,независимо от цифрите в банковите сметки на разни....виолончелисти,"приятели от дртство".....

 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Весело

  До коментар [#64] от "rrrrrr":

  И като е намесен Сорос кво?! Дори Антихриста да е замесен все тя! Истината немойш оспори, кагебиста краде и това си е!

  klimentm
 71. 71 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен (Путлер капут)":

  Да, бе, подобен бълвоч отдавна не се бях опитвал да чета, даже и за Калин Янакиев идва малко прекалено. Така е то като вземат разни богослови да се взимат насериозно От беглия ми прелет над това нещо (нали не си мислиш че по никое време след полунощ имам нерви да чета подобен текст целия) ми направи впечатление, че автора о, чудо! е стигнал до великото прозрение че в Русия има див капитализъм и как можело левите да са за Русия! Ха, добро утро (вече наистина е утро)! Имам чувството че някои хора от много повтаряне на кухи мантри сами собствените си мозъци промиват, не е лесна и тяхната

 72. 72 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Весело

  По Титаник:
  "Евразияник" потъва насред необятните тъмни води на Волга,в ясното студено небе догаря кометата на Новорусия, целият колхоз на борда цвили от възторг за "светлото имперско бъдеще", Пут*ин си го мести от крачол в крачол до претъркване при осъзнаването на факта, че ши*аните соросоиди са продупчили всички добре оборудвани с припаси спасителни лодки,специално изработени в Панама.....

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Весело

  Рашистан е задния двор на корупцията и бандитизъма, самите крадци се страхуват да държат парите си в пропадналата си държава защото утре може да им се случи ЮКОС ,с тези сметки кагебиста прилича на Нуриега, крадец президент на четвърто разрядна територия!

  klimentm
 74. 74 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#71] от "Сталкер":


  [quote#71:"Сталкер"] о, чудо! е стигнал до великото прозрение че в Русия има див капитализъм и как можело левите да са за Русия[/quote]
  Не точно капитализъм. Ирония има, ма май не си я схванал.
  Ето малко сдъвкана храна.
  ........Олигархията на Русия днес (много по-персонифицирана, както става ясно, от "западната", защото е олигархия на един единствен диктатор) противник ли е също на "новите леви"? "Новите леви" с турбокапитализма ли се борят действително или – със "Запада" и ако е второто (защото изглежда е), на какво основание отделят Русия от този омразен им "Запад"?.......

  Значи в "превод" става въпрос за ирония към измислените леви болшевики. И тук и там в Русия. "Турбокапиталисти" схващаш ли какво показва?
  И акцента, че са хора на диктатора. Няма капитализъм в нормалният му познат на всички вид. В този смисъл НЕ става въпрос за капитализъм в Русия. Там не е надраснат дори робовладелският строй. Там мужика още е роб. С екстри, но роб.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  "отговорете – Русия част ли е – както се оказва – от тази ирационализация на света?"

  Разбира се, че Русия е част от тази глуполизация, опс глобализация. И Китай, и Индия, че дори и Венецуела са също такава част. Те са един вид огледало, леко криво, но реално отразяващо опасността от "глобалния капитал" - незачитането на "Обществения договор", отмяната на Върховенството на закона. Руските олигарси, свободата им на действие, са мечтата на западните мултинационални компании, но ... пустия Путин им турга контроли. Затова последният хит на пропрагандата на "демократични ценности" е контролът да се осъществява от частен съд (арбитражен съд), назначен от въпросните компании, който съд да може да ревизира Обществените договори, да съди държавата, че е приела конкретен закон, който защитава обществения интерес, а конкретно частен, олигархичен.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Весело

  Оказа се че ролдугин който с парите купувал уж инструменти свири на Страдивари купен с парите на рашистанците. Плитките както винаги лъжи на Кремъл лъсват бързо!

  klimentm
 78. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Любопитно

  До коментар [#73] от "klimentm":

  "самите крадци се страхуват да държат парите си в пропадналата си държава"

  Това важи ли за саудитския крал и Дейвид Камерън?
  Май нещо объркахте опорните точки?

 79. 80 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#74] от "Росен (Путлер капут)":

  О, я стига, и кое в изнесените терабайти информация води до такива, хм, прозрения. Имало много пари в офшорни сметки - ми има. Някаква част от тях били руски - е и! За мен в цялото това активно мероприятие Путин и Русия бяха използвани предимно за димна завеса на истинските цели които не са съвсем ясни, но ако утре британския референдум се повлияе от замесването на Камерън пак ли ще ми приказвате за Путин? Ето ти една далеч по-конкретна цел! А това че имало някаква сметка на някакъв руски виолончелист който видиш ли бил приятел на Путин знаеш ли колко им пука на руснаците - тези които са против Путин и без това са против него, а тези които са за него, нима мислиш че дори един единствен ще се впечатли от такива "разкрития"? Тъпото е, че руснаците сглупиха да се вържат на предварително подхвърлената им информация че се започва кампания специално срещу Путин и въобще влязоха в обяснителен режим. Показателно за постановката е как повечето медии излязоха в материалите си със снимка на Путин, който не е споменат дори един единствен път във всичките тези ТераБайти информация, а не с такава на най-високопоставения световен политик пряко замесен...

 80. 81 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Любопитно

  А между другото Путин им казваше на руските олигарси, да си върнат парите в страната, даваше им данъчни амнистии и ги предупреждаваше че парите им не са на сигурно място в чужбина така както си мислят... Който послушал - послушал, другите накрая могат да духат супата от много сметки. Да не излезе сега че Путин стои зад цялото мероприятие

 81. 82 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Едва ли на някого му пука за другаря Путин. Крадял... ами да му мисли електората, който го е избрал. Обаче когато стане въпрос за България и апетита на другаря Путин да я погълне в Евразийския съюз.... Трябва да е ясно. България е член на ЕС и Нато и износа на корупциония вид ненормален капитализъм от Русия към България.... няма да осъществи...

 82. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#80] от "Сталкер":

  Обичайната защита на Путлер.
  Музикант с милиарди долари и си купувал техника. Делал щотА за Русия...по думите на Путлер. Смешно, та чак тъпо....кат него.
  И неизвестен челист. Никому неизвестен. И милиарди и "случайно" е друг путина.
  Айде на някой друг да прилагаш такива номера...., че Путлер няма общо.
  Готиното е, че Путлер никога няма да може да изхарчи и цент от тези вражи пари.
  [quote#80:"Сталкер"]руснаците сглупиха да се вържат на предварително подхвърлената им информация[/quote]
  Просто е, не тъпо. Те мозък нямат и почва отричането преди да има информация. Руска работа.
  [quote#80:"Сталкер"] Путин, който не е споменат дори един единствен път във всичките тези ТераБайти информация[/quote]
  Обясних за неизвестният виолончелист. Впрочем не е странно. Путлер е ученик на КГБ. Там ги учат да действат по определен начин на еди каква си информация. Те така и правят. Затова руските действия по какъвто и да било въпрос са винаги неадекватни.
  Изненада ги например ембаргото срещу Путинландия за агресията в Украйна. Изненада само тях. Според овчите им представи света няма право на мнение в тяхната заграница.
  Света обаче за разлика от кагебейчетата е нормален и им го натика четвъртит.
  Крим - най-скъпата скала в историята на света.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Весело

  До коментар [#74] от "Росен (Путлер капут)":

  "Няма капитализъм в нормалният му познат на всички вид. "
  Баш руските олигарси (украинските не им отстъпват) практикуват "нормалния капитализъм" в чист вид - максималната печалба. Дори преди еврогейците да се сетят, въведоха "публично-частното партньорство"; търгуват свободно не само с работниците в една компания, а с населението на цели територии ... в името на светлото бъдеще.

 84. 85 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 373 Неутрално

  авторът забравя, че категорията путинофил не борави с понятия като логика и морал, те сляпо вярват в култа си към путя и дори и той да яде пеленачета ще му се кланят

 85. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Весело

  До коментар [#79] от "wanderer":


  Няма кьорав руски олигарх който да си държи паричките в банка Рассия ако и да им обещаха от Кремъл данъчна амнистия,никой не е луд дори най близките друзя от Петроград.

  klimentm
 86. 87 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#84] от "wanderer":

  Централизиран капитализъм не съществува.
  Особено такъв, чиято съдба зависи изцяло от цикъла на диктатора.
  Освен това руските олигарси са назначение за такива.
  То затова и руският капитализъм никакъв го няма. С такива тикви толкова. Те и българските са такива. Куфарният капитализъм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Любопитно

  До коментар [#82] от "samurai11":

  "апетита на другаря Путин да я погълне в Евразийския съюз"

  От кога е този "апетит" ? Вие наясно ли сте какво се случва в този Евразийски съюз?
  Пълна "пунта мара" на Европейския съюз - вместо Меркел, Оланд и Камерън, Путин, Лукашенко и Алибаев са "яли, пили и веселили". Поне при тия тримата няма "объркване" - те са "вечни", много последователни мандатници.

 88. 89 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#85] от "Катерина Стоева":

  А, ама той не яде ли пеленачета? Да не пости православния му канибал?!

 89. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#86] от "klimentm":

  И къде си държат паричките? В Дойчебанк за да може американската прокуратура да им ги секвистира? Или ЕК да им ги санкционира? Може и да не са умни, ама няма да повторят грешката в Кипър, където загубиха 80% от авоарите си.

 90. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#87] от "Росен (Путлер капут)":

  Капитализмът му е последна грижа дали е централизиран или не. Важна е печалбата. И докато тя се гарантира от центрлизиран орган, какъвто е Федералния резерв, то той ще съществува.
  Да не би да се дразниш, че в Русия централизираният орган не се казва "федерален резерв", а Федерална служба безопасности? Просто различни манталитети - на едното място смятат, че вдичко се купува с пари, а на другото, че всичко се продава при добра мотивация.

 91. 92 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 233 Неутрално

  След участието на Янакиев в Денят започва с култура, където тай сравни нацията с кръвопиец и каза, че не се чувства българин, ме е гнус дори да го коментирам. След 18:29 мин http://bnt.bg/part-of-show/kakvo-ni-obedinyava-i-razedinyava-dnes

 92. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#85] от "Катерина Стоева":

  Авторът помни ли нещо от историята, та да е способен да забрави нещо!?
  Щото, гледам, че борави с измислици, "турбокапитализъм". Лемън Брадърс фалира не заради "турбото", нито заради Путин.

 93. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5248 Весело

  До коментар [#91] от "wanderer":

  Че има ли още ФСБ, кагебиста не я ли прибра при Националната гвардия,скоро щял да вземе там и Руската централна банка и Следствения комитет и Чайка и останалите за да не му се изплъзнат от контрола!

  klimentm
 94. 95 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Аз само не разбрах - според Калин Янакиев - това, че Путин е излязъл стожер на капитализма - добра или лоша новина е???"

  Хвърли "чоп" и каквото се падне това избери!!!

 95. 96 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Освен че показаха истинската крадлива същност на Путин, "досиетата" показаха още нещо. Показаха на путински те подлоги, че се знае точно каде са им паричките и че лесно ще им ги "дръпнат". Тия си помислиха, че с Кипър са им приключили проблемите.

  chavo64
 96. 97 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  С разкритията от Панамските доументи Путин беше само предупреден /както впрочем и Камерън, той си знае защо/. Сега ще започне едно глобално прехвърляне на суми към по-сигурни офшорни убежища, най-вероятно към САЩ. И родната, и руската олигархия ще го направят, макар и с неохота, защото знаят, че отиват на вълка в устата. Не вярвам да върнат /инвестират/ значителни суми на родна почва, макар че при една подходяща данъчна амнистия, това ще е най-сигурния начин да опазят имането си.
  Офшорният рай е към своя залез. А такива надежди му се възлагаха в началото на прехода: http://desebg.com/2011-01-06-11-20-59/1688--56
  Впрочем, родният ченгесариат има афинитет към офшорките далеч преди това: http://desebg.com/2011-01-06-11-51-03/2708--60-

 97. 98 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#93] от "wanderer":

  ако някога намериш отговор,защо беше създадена кризата през 2008-2009 ще ти станат ясно много неща!Заучените продънени опорни точки ДИКИШ не хващат и ставате за смях.....

 98. 99 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги": ≪Путин отдавна се знае че е мошеник, като всеки уважаващ себе си милиционер-комунист. Другото им хоби на такива е доносничеството. Сега обаче, всичкото това се доказа!≫

  Как? Като не можаха да го намерят в списъците и го прикрепиха към други? А доказана ли е мошеническа връзка между Путин и тези ДРУГИ? Или за теб желаното винаги е вярно?
  À à è ѝ ò – „”

 99. 100 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Прекалено много глупости за нещо, което за сега се приказва, но не се доказва. И тази яма между празни приказки и реалност авторът се опитва да запълни с толкова празни приказки, че да удави всеки опит едното да бъде отделено от другото.

  Всъщност резултатът от тази акция на свръхбогатия наднационален бизнеселит се обърна срещу същия този елит. Защото тя постави един разумен и много сериозен от социално и от политическа гледище въпрос. Въпросът: След като офшорките са средство за бизнес и политмошениците да ограбват държавите и народите, защо те все още не са забранени? Защо световният политически елит се опитва уж да ги заобиколи, вместо направо да ги забрани?

  Защо, господин авторе? Не знаеш ли отговора на този прост въпрос или нямаш интерес да му дадеш правилния и много прост отговор?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK