Европа може да се справи с кризите

Европа може да се справи с кризите

© Георги КожухаровРазличните кризи в наша непосредствена близост показват, че Европейският съюз трябва да говори в един глас и да се грижи сам за своята сигурност – както вътрешна, така и външна, съчетавайки това с тясното сътрудничество с партньорите ни от НАТО. Това пишат в "Капитал" проф. Филип Димитров и д-р Ханс-Герт Пьотеринг в текст, озаглавен "Европа може да се справи".


Според авторите нужно е също така Европейският съюз да продължи още по-ангажирано подкрепата за процесите на демократизация в страните на изток и на юг, а в дългосрочен план трябва да се стремим към създаване на общо икономическо пространство заедно с нашите съседи. "Дневник" публикува част от текста:


За целта е нужна една амбициозна европейска стратегия на сигурност, която да показва визията за ролята на Европа в света, както и да се отличава с ясен напредък в обвързването на националните въоръжени сили с оглед на общи военни действия. Това има смисъл не само във финансово отношение, но също и с оглед на съществуващата обща заплаха. В борбата с тероризма е абсолютно необходим засилен обмен на информация между отделните тайни служби, както и тясно сътрудничество между полицейските и съдебните институции.
Гражданите с право очакват Европейският съюз да решава тези задачи по-бързо и по-гъвкаво. С тази цел трябва да ускорим най-напред вземането на решения в рамките на ЕС чрез разширяване правомощията на отделните компетентни фактори във външната политика и в политиката на сигурност. Само така ЕС може да действа ефективно, без непрекъснато да прибягва до помощта на "коалиции на добра воля". На второ място, ЕС би трябвало да се концентрира върху собствени ресурси, за да може да реагира по-гъвкаво, когато се наложи да се предотвратяват бъдещи кризи или пък те да бъдат решавани с общи усилия. В дългосрочен план Европейският съюз не трябва да се задоволява само с реагиране спрямо кризи. Вместо това той трябва да се стреми да предопределя глобалното развитие в света, играейки водеща роля сред страните в своя непосредствена близост.


Предпоставка за това е единството на ЕС. Разделението на съюза на Изток и Запад и на Север и Юг, на което сме свидетели в момента, представлява опасност за всички нас. Също така от огромно значение за Европа на XXI век е Великобритания да остане член на ЕС. И не бива никога да забравяме, че именно ценностите са това, което ни обединява в Европейския съюз: човешкото достойнство, свободата, демокрацията, правото и мирът. За това и си заслужава да не хабим енергията си в онова, което ни разделя, а да се захващаме за работа, да превърнем "съдбовната европейска общност" отново в едно действащо цяло. За нас няма съмнение, че Европа може да се справи с това.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Може и да може.
  Чакаме.

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2300 Весело

  Аха - то "обединението" и комунистите така го разбират. Дайте да не се делим, да сме заедно и да правим така както ние кажем. В случая - всичкото ЕС прави каквото кажат немци, холандци, французи. Меркел реши че ще напълни Европа с мангусти и джамии - всички козируват. Холандците кажат, че българите не трябва да гледат домати - единодушно одобрение. Българи, поляци, унгарци, че и англичани да си мълчат и да си налягат парцалките, щото не ги разбират европейските ценности. Обединение трябва и говорене в (с) един глас, ей! Чухте ли бе, пезанти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на nakataetuk
  nakataetuk
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Досега видяхме, че НЕ може да се справи. Стига с това бъдеще време ще ще, че ще. И аз ще стана космонавт. Дааааа

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8976 Любопитно

  ''създаване на общо икономическо пространство заедно с нашите съседи.''????
  Кои по-конкретно се визират като ''нашите съседи''?????

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако някой може да се справя с кризи и да излиза в по-добро състояние последните 1000 години, това е Европа.

 6. 6 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 572 Гневно

  Европа ПРИКЛЮЧИ!

  Особено Западна!

  Източна все още се крепи заради огради, неблагоприятни социални системи за цицане от мигранти и по-скромни заплати.
  Много скоро ще се живеем ПО-ДОБРЕ в Чехия, Словакия, Полша отколкото в Лондон, Брюксел и Париж - градове с над 50% НЕ-ЕВРОПЕЙЦИ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2217 Неутрално
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Естествено че може. Европа е преминала през ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ. Сега Европа е много по-мъдра в сравнение преди 70 години. Друг е тъпия. Все по-тъпия....

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]Кои по-конкретно се визират като ''нашите съседи''?????[/quote]

  Румъния

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Аз прочетох само "Бла, Бла, Бла, Бла". Нищо конкретно!

  Дела трябват, а не думи.
 11. 11 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  На първо место Европа трябва да се раздели с Вредното влияние на САЩ подплатено с Марионетни политици, После създаване на собствен военнен блок, грижещ се Изключително само за интересите на ЕС, а не като този досегашния, САЩ да решават да нападат някой, а ние след тях, като келеша на махалата и кварталната му бандичка. Нашите интереси са Коренно различни от техните.
  Те разбира се няма да ни пуснат току така. Имат силно внедрени структури, които да не допуснат това да се случи.
  Но поне може да се започне от някъде. Това което на нас ни е по силите е да спрем да гласуваме за Марионетни политици.

 12. 12 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ако не е Македония сега-засега да удържа фронта - Европа я отпиши... Чакаме новия Крали Марко да размаха боздугана.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1479 Весело

  До коментар [#6] от "Вонин":

  "Много скоро ще се живеем ПО-ДОБРЕ в Чехия, Словакия, Полша отколкото в Лондон, Брюксел и Париж"
  =====================================================

  "Завийте го, той се възнася", както се казваше в един стар виц,

 14. 14 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#2:"Тюфлекчия"]Аха - то "обединението" и комунистите така го разбират. Дайте да не се делим, да сме заедно и да правим така както ние кажем.[/quote]
  Всъщност ти си засегнал с коментара си другия проблем на ЕС и аз мисля, че това което си казал е доста по-важно от казаното от мен. Прав си че първо оттам трябва да се започне.
  И на мен комунистическа идея за ЕССР никак не ми се нрави. Тъкмо се разпусна единия, и ние пък сега хоп в другия.

 15. 15 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вонин":

  Смешник Не си излизал от селото си. Европа била приключила Кое точно е приключило? Измрели ли са, обеднели ли са, кое. КОЕ? В сравнение с кое Европа е зле? Африка? Азия? Южна Америка? Приключил си ти , с мисленето.

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Със сигурност може. Съюзат притежава вторият след САЩ производствен потенциал в света и високи технологии. Въпросът е след колко време ще успее да овладее положението с натресените имигранти. Аз лично бих искал и Ес със собствени въоръжени сили. Искам СЕЩ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 17. 17 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вонин":

  В България е много по-страшно - в повечето градове сме <10% европейци и 99% българи, и пак оцеляваме някак, нали?

 18. 18 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ЕС е много ама много по-зле от СССР. Бюрокрацията в ЕС е светлинни години по-голяма от тази в СССР. Претенциозните тъпотии, безнравствеността и финансово-политическия диктат надминаха всичко познато ни от СССР.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Може, но само ако спре да слуша Меркел, Оланд и НПО-тата специализирани в геноцид над мнозинствата.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Може или ЩЕ се справи?

 21. 21 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Според авторите нужно е също така Европейският съюз да продължи още по-ангажирано подкрепата за процесите на демократизация в страните на изток и на юг, а в дългосрочен план трябва да се стремим към създаване на общо икономическо пространство заедно с нашите съседи...За целта е нужна една амбициозна европейска стратегия на сигурност, която да показва визията за ролята на Европа в света, както и да се отличава с ясен напредък в обвързването на националните въоръжени сили с оглед на общи военни действия...Гражданите с право очакват Европейският съюз да решава тези задачи по-бързо и по-гъвкаво. С тази цел трябва да ускорим най-напред вземането на решения в рамките на ЕС чрез разширяване правомощията на отделните компетентни фактори във външната политика и в политиката на сигурност... В дългосрочен план Европейският съюз не трябва да се задоволява само с реагиране спрямо кризи. Вместо това той трябва да се стреми да предопределя глобалното развитие в света, играейки водеща роля сред страните в своя непосредствена близост."
  Дългосрочната цел е страните да се откажат изцяло от националния си суверенитет, за да се премахнат пречките пред мондиализирането.

 22. 22 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В последно все повече се говори за кризи и за разделяне. Явно нещата не вървят както трябва.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  След толкова години на спокойствие, Европа трудно се приспособява към новите реалности.

 24. 24 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цялата статия е разтягане на локуми за хонорар....

 25. 25 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дрън-дрън празни приказки, неподкрепени с никакви доказателства и опровергавани от всичко, което става в държавите на ЕС – във всяка страна поотделно и всички, взети заедно. Но нас продължават да ни приспиват, за да могат да запълнят Европа с ислямисти и да подпишат генералния договор със САЩ, по който няма за можем да спрем нищо по нашите граници, а висш съд на бизнеса ще решава съдбините на държавите. След което и да искаме, и да не искаме, отърване няма да има.

  Нас цели 45 години комунистите ни обещаваха рая на Земята. Сега вече 26 години един малко по-различен рай ни обещаваха и продължават да ни обещават сегашните неолиберали. Не е ли време да престанем с обещанията и да видим нещата такива, каквито те наистина са? И да пратим обещаващите ни по дяволите, след което да се опитаме сами да си решим проблемите, просто защото когато други ни решават, те ще ги решат така, както на тях им е изгодно?

  À à è ѝ ò „” – ≪≫

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  Европа няма нито лидери,нито воля.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1094 Гневно

  Европа може да се справи с кризите

  От, поне пет години сме свидетели, че Европа НЕ може да се справя с кризите...!!!

  Форумът е в будна кома...
 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#18] от "kihano":

  Интересно! Това вероятно не го знаят нито хилядите имигранти от Русия в Ес нито хилядите имигранти от Азия и Близкия Изток в Европа. Моля уведомете ги за да се пренасочат потоците.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 29. 29 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 567 Разстроено

  Статията е типична интелектуална "пръдня" на пост-модерната левичарска зараза, обхванала европейските политици и популисти. Цялата европейска цивилизация сега е заложник на културният релативизъм и регресивен колективизъм, леещ се от тези академични среди.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK