Отстъплението на "Атака"

Сидеров на протест срещу посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу, декември 2015 г.

© Юлия Лазарова

Сидеров на протест срещу посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу, декември 2015 г.Атентатите в Брюксел от 22 март на летище "Завентем" и метростанцията "Маалбек" погребаха последната надежда за спасяване на мултикултурния идеал. Навсякъде в Европа вятърът е попътен за представителите на популистката радикална десница. Нашата страна не е изключение.


Изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 10-18 ноември 2015 г., непосредствено след терористичните актове в Париж, показва, че според


28% от анкетираните, за България съществува по-голяма заплаха от останалите страни в ЕС
За момент изглеждаше, че "ловът на мигранти" от Сирия, Афганистан, Ирак и други "провалени държави" на южната ни граница ще се превърне в нов (потенциално национален) спорт. Според неговия основоположник, търговецът на резервни части Динко Вълев от Ямбол, мигрантите са "лоши, отвратителни" и "дошли, за да ни избият като кучета". Първоначално премиерът похвали "инициативността" на организаторите на хайките. Валери Симеонов, лидерът на НФСБ, обаче определи участващите в хайките за бежанци като "мутри" и квартални "бандити", посочвайки, че действията им нямат нищо общо с патриотизма. След протестите на правозащитници, че при "гражданските арести" всъщност са извършени престъпления, властите осъдиха опитите да бъдат "изземвани функции на държавните органи" (по думите на главния прокурор Сотир Цацаров).


В неделя новата етническа партия ДОСТ единодушно избра Лютви Местан, отлъчения "лидер" на ДПС, за свой председател. На събранието на ДОСТ не липсваха неоосманистки тези и лозунги (въпреки последвалите "опровержения" на Местан), произнесени на турски език в присъствието на турския посланик Сюлейман Гьокче и представители на управляващата южната ни съседка "Партия на справедливостта и развитието". Тази подчертана показност (в сравнение с ДПС, което винаги се е опитвало да действа без да се натрапва, маскирайки своя характер) дава основание да твърдим, че създадената етническа партия е качествено ново явление в българската политика.


Дали


българските националисти и етническите предприемачи, които от години капитализират върху страховете


(реални или въобразени) от "другостта", ще успеят да се възползват от "благоприятната" ситуация?


Напоследък лидерът на "Атака" Волен Сидеров прекарва повече време в съда, отколкото в парламента. Той и Десислав Чуколов бяха осъдени за нападението над магазин на ул. "Раковски" в София през 2015 г. на пробация със срок от 2 години. Сидеров се призна за виновен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда и за "случката" пред Народното събрание през 2013 г., когато имаше пререкание с репортер от СКАТ и блъсна униформен полицай. Заради тези си действия водачът на "Атака" се споразумя да чисти паметници в продължение на 100 часа.


Скандалите са запазена марка на популистката радикална десница и обикновено се използват от нейните представители за привличането и задържането на обществения интерес. Те не са изненада. Йорг Хайдер, лидерът на Австрийската партия на свободата, който загина в катастрофа при странни обстоятелства през 2008 г., беше обвиняван, също като Жан-Мари льо Пен, създал френския Национален фронт (НФ) през 1972 г., в антисемитизъм и симпатии към нацизма. Хайдер беше личен приятел на Садам Хюсеин и Муамар Кадафи, и, вероятно, се ползваше от финансовата им подкрепа. Твърди се, че както Националния фронт, оглавяван сега от една от трите дъщери на льо Пен, така и "Атака", която подкрепя политиката на Кремъл спрямо Украйна, разчитат на парични потоци от Путинова Русия.


Идва момент, в който скандалите идват вповече дори за лидерите на популистката радикална десница


Сметката трябва да бъде платена. През 2015 г. Жан-Мари льо Пен, който се скара с дъщеря си Марин, беше изключен от НФ, заради това, че определи газовите камери по време на Холокоста "просто като исторически детайл" и направи изказвания в подкрепа на колаборационисткия режим на Виши във Франция. Особените "изяви" на Волен Сидеров са от години. Но действия като "щурмът" на НАТФИЗ през октомври 2015 г., които бяха широко отразени в медиите, спомогнаха за "овсекидняването" и избледняването на неговата "харизма" (ако използвам концепцията на Макс Вебер), трансформирайки го в "обикновен" хулиган. Впрочем, любопитно е, че интересът на съда и прокуратурата към Сидеров осезаемо се засили през последната година, през която "Атака" е в опозиция на управляващата партия ГЕРБ, която си партнира с Патриотичния фронт.


Гласове за кандидати на "Атака"


Гласовете за "Атака" на парламентарните (2005, 2009, 2013, 2014), президентските (2006, 2011) и европейските избори (2007, 2009, 2014); гласове за кандидати на НФСБ - на президентските (2011), парламентарните (2013, 2014 – част от ПФ) и европейските избори (2014)<br /><br />Източник: използвани са данни от ЦИК, www.cik.bg

Гласовете за "Атака" на парламентарните (2005, 2009, 2013, 2014), президентските (2006, 2011) и европейските избори (2007, 2009, 2014); гласове за кандидати на НФСБ - на президентските (2011), парламентарните (2013, 2014 – част от ПФ) и европейските избори (2014)


Източник: използвани са данни от ЦИК, www.cik.bg


Далеч по-важна от "неприятностите", които водачът на "Атака" има със съдебната система е кризата в електоралната подкрепа за партията. Както показва фигурата по-горе, налице е устойчива тенденция към редуцирането на последната, особено в сравнение с относителния възход на Патриотичния фронт. Скандали, като тези на които бяхме свидетели през последните месеци, няма да върнат избирателите на "Атака". Анализът на факторите допринесли за това, както изглежда, отстъпление на партията хвърля светлина не само върху нейното бъдеще, но помага да предвидим и съдбата на други подобни формации.


Първата причина за залеза на "Атака" се състои в това, че тя престана да бъде антисистемна партия


Привлекателността на формацията, която няколко месеца след своето създаване – 15 април 2005 г. получи 8% от гласовете на парламентарните избори, проведени на 25 юни 2005 г., се градеше основно върху нейния радикален месианизъм. Последният беше и продължава да бъде проповядван чрез популистка "антипартийна" реторика, изискваща промяна на статуквото и "свещен обет" за отстраняване на "корумпирания политически елит". Устремът на "Атака" се дължеше и на две характеристики, които, към 2005 г., отличаваха формацията от други политически сили, правещи опити да привлекат протестния и националистически вот (например БББ на Жорж Ганчев).


От една страна, формацията наруши неписаното ‘табу’ на Прехода, започвайки ‘офанзива’ срещу установения в страната етнически мир чрез послания срещу малцинствените общности. Разбира се, остри критики към етническата партия ДПС и призиви за нейната забрана винаги е имало в организации и кръгове вътре в и около БСП (например, Общонародният комитет за защита на националните интереси – ОКЗНИ, Отечествената партия на труда, "Ера 3", Политическият клуб "Тракия", Съюзът на тракийските българи и др.), както и около СДС (например, Български демократичен форум – БДФ). В някои от тях са корените на формации като "Атака".


От друга страна, партията ‘гневно’ се противопостави на геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО, заставайки открито на проруски позиции. По този начин "Атака" беше пионер в експлоатацията на новия за българската политика тогава, но изявен в много европейски страни, политически разлом (кливидж) – европеизъм/ (евроскептичен) национализъм. Абсолютният пик в подкрепата за "Атака" на мажоритарен вот (по-точно казано, за нейния лидер – Волен Сидеров) беше, както се вижда от фигурата по-горе, на втория тур на президентските избори през 2006 г. – приблизително 24% от гласувалите.


Най-високият резултат за партията на парламентарни избори беше през 2009 г., когато тя увеличи избирателите си спрямо 2005 г. с почти 99 000 гласа. След тези успехи от критик на статуквото "Атака" се превърна de facto в част от него, давайки абсолютната си подкрепа за кабинета "Борисов 1". Тя доведе до вътрешни колизии в партията, оглавявана от Сидеров. Израз на негативния за националистическата формация обрат са президентските избори през 2011 г., когато лидерът й получи нисък резултат, граничещ с провал.


Оттегляйки подкрепата си за правителството на ГЕРБ, "Атака" направи опит да се върне към старата си роля, взимайки дейно участие в "антимонополните протести" в началото на 2013 г., които доведоха до оставката на кабинета. "Златният пръст" на Сидеров, който гарантираше комфорта на последвалото непопулярно правителство на Пламен Орешарски, в което участваше и "антиподът" (на националистите) ДПС, обаче задълбочи още повече ерозията на "Атака".


Второ, сериозен конкурент на "Атака", както и на популистката радикалната десница изобщо са партиите на умерения консерватизъм, преди всичко ГЕРБ и ДСБ, които присвояват някои от нейните послания и, привеждайки ги в по-лесно "смилаем" вид (т.е. съвместим с принципите на демократичната политическа система), успяват да отслабят взривоопасния им потенциал. Националистическото и популистко говорене е модата на деня. Нишата, в която на времето "Атака" "продаваше" необезпокоявано, е пренаселена. Част от конкурентите, като Валери Симеонов, лидерът на създадената през 2011 г. НФСБ, и Слави Бинев (който се присъедини към НФСБ през 2014 г., след като напусна ГОРД) са политици, чиято политическа биография "минава" през "Атака". Както е известно, Симеонов, избран през 2007 г. за председател на общинския съвет в Бургас от "Атака", беше близък приятел на Сидеров до раздора им през 2009 г., негов съученик от ямболската математическа гимназия и кум. Почти всички партии в 43-тото Народно събрание, не само радикалната десница, залагат на националистическата реторика.


Заради неговите остри изказвания в този дух, кандидатът на БСП за кмет на София – проф. Михаил Мирчев, получи иронична покана от Ангел Джамбазки да се присъедини към ВМРО. Не на последно място, д-р Ахмед Доган, "почетният председател" на ДПС, чиито лидерски умения бяха отличени с награда от "библиотекарския университет" (УНИБИТ), носеща името на Стефан Стамболов, също определя себе си като български патриот. Забраната, която Доган получи да влиза в Турция, бе "проникновено изтълкувана" от медиите на Делян Пеевски ПИК и БЛИЦ като доказателство за пробългарския характер на движението.


Какви са изводите за българската популистка радикална десница?


Първо, въпреки значителното дискредитиране на Сидеров през последните месеци, не всичко е загубено за "Атака". От стратегическа гледна точка партията е позиционирана оптимално. За разлика от Патриотичния фронт, който рискува да бъде задушен като Реформаторския блок и РЗС от прегръдката с ГЕРБ, "Атака" прави нов опит да се завърне към своите извори. След "кръвосмешението" с политическата върхушка, партията обаче трудно ще убеди своите потенциални избиратели, че заслужава доверие. Експлоатирането на руската "златна жилка" не може да реши всички проблеми.


Второ, ако политици като Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Ангел Джамбазки не успеят да покажат достатъчно ясно на избирателите си, че следват свой, независещ от ГЕРБ дневен ред, Патриотичният фронт ще се превърне в застрашен политически вид, също като "Атака". По данни на "Галъп" в момента, подкрепата за Патриотичния фронт (като цяло) е малко по-висока от тази за "Атака" – 3.6% срещу 3.3%. Всеки грешен ход на някой от конкурентите ще има висока електорална цена и може да го изхвърли "извън ринга".


Трето, в определени случаи представителите на радикалната десница всъщност са партньори, а не опоненти. Например в Общинския съвет в София, ВМРО-БНД и "Атака" действат заедно в групата "Патриоти за София". Конкуренцията между партиите на умерения консерватизъм и националистическите формации също не означава че, когато имат взаимна изгода, те не могат да работят заедно. Сътрудничеството между ВМРО и ГЕРБ не е ново явление.


Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО от 2009 г., през 2007 г. беше избран за общински съветник в София от листата на ГЕРБ след сключено споразумение между партията на Бойко Борисов и ВМРО. Съвместните действия засилват тежестта на тези формации в политическия процес.


Четвърто, по принцип, радикалните нагласи, жаждата за популистки послания не са изключение или политическа патология. Те, както показват изследванията на холандския политолог Кас Муде, са много по-разпространени сред избирателите, отколкото се смяташе. Страховете от мигрантски вълни, терористичните заплахи и дълбоката криза на етническия "модел" ще продължат да дават достатъчно "хляб" на етническите предприемачи за години напред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  истината е, че атака изобщо не е българска партия . щеше да е, ако оценяваше истината - че и западът, и русия са зло, но русия -много по-голямо, и се бореше за истинска национална идентичност, вместо това тя отксровено издига русия в култ, умишлено вреди на националните интереси и сбира най-лумпенизираните и примитивни слоеве.
  атака е антибългарско образувание.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "...След протестите на правозащитници, че при "гражданските арести" всъщност са извършени престъпления.." Хайде в Деня на юриста да се ПРЕУСТАНОВИ слагането на знак на еднаквост между законното задържане на престъпници до идването на полицията- чл.12а от НК, и извършването на престъпление, състоящо се в .... задържането на престъпници до идването на полицията! БХК НЕ СА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ! БХК НЕ СА ИДЕНТИЧНИ С ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ В Р. БЪЛГАРИЯ! БХК НЕ СА РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА НАКАЗАТЕЛНОПРАВНАТА ТРАКТОВКА НА МАТЕРИЯТА, РАЗГЛЕЖДАНА В ДИСЦИПЛИНАТА "НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО ОБЩА ЧАСТ"! Спрете да ЛЪЖЕТЕ българските граждани!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И най- накрая- ако бхк ОТКРИТО НАРУШАВАТ БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И/ИЛИ ТЕХНИ ЧЛЕНОВЕ СЪИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ/ ПОМАГАЧЕСТВО, ДА ИМ СЕ ТЪРСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Истината е , че ГЕРБ усвоиха и голямата част от националистическата реторика.

  [email protected]
 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разхвърляно-повърхностен и напосоки е опитът за "патриотична " , вкл. и не българска такава, ретроспекция, на т.нар, и от автора, с клишето извънсистемни партии.
  И в тази връзка, не схванах аналитичната полза от тази статия, а и изводите и ми бледнеят.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Любопитно

  всяване на страх и несигурност плюс ежедневно опростачване и оскотяване на населението е мечтата на всеки диктатор ,а това че недоразомения като атака и пф са пред изчезване ,на кой му пука ,герб ще покрият и тази ниша ,те могат да бъдат всичко което техният народ иска от тях ?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "Логика":

  Как решавате, че срещу вас стои престъпник който трябва да задържите? Кой ви дава право да претърсвате човек, да го завържете и да му вземете документите и парите ? В нормалните държави на това му викат грабеж или още по-тежкото - въоръжен грабеж.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Свършиха рублите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Весело

  в българия партиите са взаимозаменими ,герб спокойно може да бъде бсп ,бсп може да бъде дпс ,дпс може да бъде атака ,а атака да е абв ....няма никакво занчение ,всичко е само фасада и камуфлаж

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "koko65bg":"... Кой ви дава право да претърсвате човек, да го завържете и да му вземете документите и парите ? .." Моляяяя? Това ли твърдят нелегалните имигранти,м? И аз мога да кажа, че Вие сте обрал домът ми и че сте откраднал ен брой мои лични документи. Обаче- когато прокуратурата установи, че това е неистина, лъжа, Вие можете да ме съдите за клевета- схващате ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не знам некомпететнтност ли е или умишлено действие представянето на атака като "крайно-дясна" партия. В България няма крайно-десни партии. Атака има всички характеристики на крайно-лява партия, а именно: антиглобалистка партия (срещу международните фирми в България), противник на капитализма и виден представител на идеята за класова борба межуду бедни и богати.
  Много се надявам авторът на тази статия да чете форума и да намери време да ни осветли защо така спекулира с понятията.
  Може би не е лошо и "Дневник" да напише една образователна статия по темата. Смятам, че в България умишлено се злоупотребява с понятието "десни" и се опитва да се вмени, че дясното е нещо лошо, по презумпция крайно.

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 856 Весело

  До коментар [#15] от "Логика":

  днес пак си пила ракия на закуска

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Лидер с кофа и парцал за чистене.Чудна гледка..

 19. 19 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Атака беше създадена от КГБ като контра образ на другия техен проект ДПС. За взаимно помпане на електоратите. Но реално всички партии, създадени или корумпирани от КГБ в България имат за цел да поддържат руското колониално робство у нас.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":

  Успокойте президента!
  Той написа чудна драма
  За жабите и за мишките
  И за боя им с цар Траяна!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "koko65bg": Ето официалните обвинения на прокуратурата- за сега НЯМА ПРОМЯНА в тях- "...Петър Низамов. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10.04.2016г. в района на с.Звездец Общ.Малко Търново противозаконно е лишил от свобода трима граждани на Р.Афганистан – престъпления по чл.142а ал.І вр. с чл.23 от НК.." Само ТОВА е обвинението! Няма обвинение за нанесен побой, няма обвинение за нанесена лека, средна или тежка телесна повреда, няма обвинение за противозаконно отнемане на документи за самоличност; няма обвинение за незаконно изземване на чужди пари; чужди ценности; грабеж. Та- какво искате да ми кажете?
  http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/rajonna-prokuratura-malko-trnovo-vnese-v-sda-isk-1/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пък тоя Джамбазки е само по-хитра версия на Сидеров,но е същият безполезник..

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Първо, въпреки значителното дискредитиране на Сидеров през последните месеци, не всичко е загубено за "Атака". От стратегическа гледна точка партията е позиционирана оптимално."

  Те това е. Не плачете за Атака. Всичко и е наред.

 24. 24 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Трябва да бъде заклеймен и очернен Сидеров!
  Ние си имаме ярка пътеводна звезда на политическия хоризонт-президента Плевнелиев!
  Бог да го благослови, и здраве да му дава!
  Дано още десетилетия да пръсъства в живота ни,така както братята турци са присъствали много столетия в България!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 25. 25 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами логически обосновано, като се препъне магарето с каруцата от лоботоми, да улетят У канавката ...
  От една страна ндъханото Фюрерче и подвласните му шмекери - кариеристи. От другата еРектирал еЛекторат квартални лумпени, доста заблудени в понятието национализъм, но затова пък ентусиясти в золумите, да се окажат в небрано лозе осиротели от гуруто си. А беловласий Волко бе подсетен, че животът имал и други страни ...

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Воленчо е вдигнал пръст точно като някой ИДИЛ-ец.
  http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/140710123033-iraq-abu-bakr-al-baghdadi-watch-story-top.jpg

  То разлика голяма нема...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#1:"Катерина Стоева"]вместо това тя отксровено издига русия в култ[/quote]

  Ми за това им плащат, това правят. Ако утре започнат да им плащат от Саудитска Арабия, същите тия "патриоти" ще започнат да ни убеждават как жените трябва да ходят омотани в чаршафи, да има религиозна полиция, да се молим по 5 пъти на ден и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#11:"koko65bg"]В нормалните държави на това му викат грабеж или още по-тежкото - въоръжен грабеж.[/quote]

  Тя откъде да знае какво правят нормалните!?

 29. 29 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ми....чао. Няма да ни липсвате. Волен може да се махне в Русия или да се върне към писането на вестници.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "Логика":

  Искам да ви кажа,че в нормална страна под граждански арест се разбира задържане на виновника до идването на компетентните органи. Дори охраната в Мола не може да ви връзва или затваря даже и ако са ви хванали в кражба. Не може местен бабаит да хваща хора, да ги връзва , да се хвали с това в Нета. За какво имаме гранична полиция, жандармерия и полиция?

 31. 31 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#13:"hautacuperche"]популистки либерастки, центристки и псевдодесни партии, които ни лъжат че бежанците са нещо хубаво, че мултикултурализмът е възможен, че православието е лошо[/quote]

  Посочи. Посочи една българска в парламента или поне с кмет, която "лъже че православието е лошо". Хайде, с пръстче. Кажи им името. Или опорните точки дотам не стигат? Само общи приказки?

  ГЕРБ ли казват че православието е лошо? Или реформаторите? Или патриотите? Или Атака? Или социалистите? Дори ДПС не съм чувал да казват такова нещо. Дори зелените.

  ...Или във вашата реалност всичките тези само обясняват че православието е лошо? Изглежда има оплитане на жичките--трябва да поствате тези неща във вашето си измерение, не в нашето...

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"koko65bg"]Искам да ви кажа,че в нормална страна под граждански арест се разбира задържане на виновника до идването на компетентните органи. [/quote] Искам да Ви кажа, че в Бълагрия ЗАКОНОДАТЕЛЯТ е вписал чл.12 а в НК и този текст е част от българското законодателство. Писна ми да обвиняват България, че не е нормална държава, след като имаме законови текстове, които слагат в малкият си джоб "цивилизовани" държави като Ю.К., в която над 28 % от мюсюлманите искат установяване на шериат в Ю.К.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "българските националисти и етническите предприемачи, които от години капитализират върху страховете (реални или въобразени) от "другостта".
  Тези страхове са съвсем основателни и си имат реални причини. Иначе статийката се превръща в поредната ляво-червена, стил дойче веле, в код Кафяво

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#32:"Логика"]Бълагрия [/quote] България, разбира се- грешка на клавиатурата

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#31] от "yxm09384148":

  За Соломон Паси се сещам. Но иначе няма нужда някой да го казва- това , което правят е достатъчно доказателство.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"koko65bg"]Дори охраната в Мола не може да ви връзва или затваря даже и ако са ви хванали в кражба.[/quote] Затваряне - не , но можете да бъдете задържан за извършване на кражба до пристигане на мвр. Задържан = лишаване от свобода- т.е. физически Ви задържат 2. 3 или 4 човека, за да не избягате. В България това е правна възможност за всеки български гражданин, пред когото се извършва престъпление или който вижда престъпник след извършено от престъпника престъпление. Напр.- ако видите на улицата 5годишно дете с рани по тялото, бягащо от мъж на 30-40-50 години със сатър/нож в ръка,който гони детето с явното намерение да го намушка/ умъртви, най- нормалното нещо е да си помислите, че раните по детето са извършени от мъжа и че ако не го задържите, той ще убие детето.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  " То разлика голема няма ... "


  Хм ... аз мисля, че има ... Идилците имат смелостта да грабнат оръжието и да се сражават, колкото и да са ми противни, докато беловласия е такъв БЪЗЛЬО, че, ако му извъртиш един зад врата и вече ще е набягал Хюсеин Болт ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#16] от "tiger":
  ++++++/за верния Ви,и навременен коментар/
  Нищо случайно няма,абсолютно умишлено е подобно представяне за "дясно"-то,каквото и да било то-партия,движение,политик или някаква теза..Не е и от некомпетентност.
  И подобно представяне не се прави от вчера,а от много,много години.Което, не би трябвало да пречи на този,който се интересува и иска да знае,да чете.Има достатъчно литература.

 40. 40 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Сидеров пренатегна пружинката и стана прекалено ясно, че играе в отбора на Доган. Защо, стана ясно, когато сваления от Турция руски СУ катализира процесите и свали маските. След това вече беше невъзможно осветени агенти да са толерирани на хранилката. Сидеров беше употребен и захвърлен като използвана салфетка...
  Интересно кой ще заеме неговото място?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#39] от "objektivist96":
  Наистина няма нищо случайно. Достатъчно е да се прочете първия абзац от сладната статия http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/14/2722529_kak_dsb_se_prostrelia_v_kraka/ на същия автор. Всичко си идва на мястото.
  Не знам само защо "Дневник" дава трибуна на такива псевдо-политолози.

 43. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Всяко твърдение, свързващо "Атака" с национализма е лъжа или проява на пълна неграмотност.

  CONTADOR GRATUITO!
 44. 44 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#21] от "Логика":

  В нормална държава биха го осъдили и за притежанието на хладно оръжие на публично място и за отвличане ( имобилизирането и възпрепятсване на придвижването на лице се смята за отвличане )..
  Кой му дава право на въпросното лице да реши кой е престъпник и кой не??
  Виждаш някакви които си вървят и решаваш, че са престъпници?? Без да си ги видял да извършват престъпление??

  Полицията може ли да нахлуе в дома ти без заповед, да го претърси, само защото мисли, че може да си извършил престъпление??

  "More Majorum"
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#44:"Lumberjack"]В нормална държава биха го осъдили и за притежанието на хладно оръжие на публично място и за отвличане ( имобилизирането и възпрепятсване на придвижването на лице се смята за отвличане )..[/quote] България е СУВЕРЕННА държава и няма нужда да ни натрапваме дискриминационните закони на собствената Ви държава по местопребиваване! [quote#44:"Lumberjack"]Кой му дава право на въпросното лице да реши кой е престъпник и кой не?? [/quote] НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕНС- Т.Е. - ЗАКОНЪТ- НК Чл. 12а. (1) (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.http://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/1589654529

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#44] от "Lumberjack":
  http://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/1589654529
  Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 1991 г.) Наказателният кодекс има за задача да защитава от престъпни посегателства личността и правата на гражданите и цялостния установен в страната правов ред.
  (2) За осъществяване на тази задача Наказателният кодекс определя кои общественоопасни деяния са престъпления и какви наказания се налагат за тях и установява случаите, когато вместо наказание могат да бъдат наложени мерки за обществено въздействие и възпитание.
  Чл. 3. (1) Наказателният кодекс се прилага за всички престъпления, извършени на територията на Република България.
  Чл. 12а. (1) (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
  Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#45:"Логика"]извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление[/quote]

  И какво престъпление е извършило това лице??
  А какво ли престъпление се е канело да извърши???
  А какво казва българското законодателство за носене на хладно оръжие на публично място???

  "More Majorum"
 48. 48 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#46:"Логика"]Наказателният кодекс се прилага за всички престъпления, извършени на територията на Република България.[/quote]
  И кой е органът отговорен за спазването на този кодекс??

  Сега да взема един пистолет и да почна да раздавам правосъдие над всеки който съм чувал, че бил престъпник или съм се усъмнил, че е такъв???
  Ще бъда ли оневинен???

  "More Majorum"
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#47:"Lumberjack"]И какво престъпление е извършило това лице?? [/quote] Това : [quote#46:"Логика"]Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.[/quote]До коментар [#48] от "Lumberjack" : Отидете на правна консултация при български колега адвокат- пеналист- адвокатските услуги са платени. Лек ден!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  [quote#43:"г-н Думанов"]Всяко твърдение, свързващо "Атака" с национализма е лъжа или проява на пълна неграмотност.[/quote]

  Атака е партия на национални нихилисти, държавни изменници и платени агенти на вражеска сила.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Дори руснаците разбраха, че поддържането на Атака е хвърляне на рубли на вятъра

 52. 52 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#42] от "tiger":
  "Всичко си идва на мястото. "
  Вярно.
  "... защо "Дневник" дава трибуна на такива псевдо-политолози."
  Отговорили сте си в пост№16-"... в България умишлено се злоупотребява с понятието "десни" и се опитва да се вмени, че дясното е нещо лошо, по презумпция крайно."
  Защо е така?Предполагам,че ги плаши една дума,която също я има в пост№16-"капитализъм",а както правилно сте отбелязали-" В България няма крайно-десни партии."/поне според моите разбирания/,които да защитават това.Но,това е дълго и... почти....невъзможно.Не знам...така си мисля.

 53. 53 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#49] от "Логика":

  Тълкуването на законите е като мението......
  Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.)
  Въпросът е, че...... кой доказва, че въпросното лице е извършило споменатото нарушение???
  И не ми цитирайте сухи текстове...
  Не можете да отговорите на елементарни въпроси...

  "More Majorum"
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lumberjack": Мнение може да има всеки, но истинско тълкуване на закон в България дава само един юрист- адвокат, съдия, юрисконсулт, ЧСИ, ДСИ, нотариус, съдебен помощник. Цитирането на текстове се нарича "правно основание" в романогерманската правна система Комън лоу в България не върви Чао- отделих ви достатъчно време, а времето на един адвокат е пари.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#54:"Логика"]отделих ви достатъчно време, а времето на един адвокат е пари. [/quote]
  Аз не съм ви молил да ми отделите време за консултации...
  Пишете във публичен форум и явно имате свободно време.
  Никой не ви е искал правен съвет..предполагам...
  Аз зададох елементарни въпроси, които имат елементарни отговори...не нуждаещи се от цитати на членове и алинеи..просто кратък и ясен отговор.....


  [quote#54:"Логика"]тълкуване на закон в България дава само един юрист- адвокат, съдия, юрисконсулт, ЧСИ, ДСИ, нотариус, съдебен помощник.[/quote]

  И именно, споменатите органи са решили, че е извършено престъпление при задържане на лица със или без подозрение...
  Затова бе задържано лицето и затова е потърпевш на правни процедури....
  Кратко и ясно...
  Разбираемо е, че сте на страната на лицето, каквито и да са ви мотивите. Затова едностранно цитирате удобни параграфи от закона в защита на лицето ( като истински адвокат ).
  Но колкото и да не е съвършенна, в Република България има действаща правна система......

  "More Majorum"
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Весело

  Руснаците спряха или намалиха субсидиите за Атака? Това е причината за летаргията на Волен може би?!

 57. 57 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Партиите в България са просто бизнес, чрез който се прокарват интересите на други страни (Русия, САЩ, Турция) и организираната престъпност. Колаборацията между чуждите политически интереси и интересите на българската олигархия и организирана престъпност създаде модела на прехода, на който сме свидетели вече 26 години. Този преход е на път да ни изличи като държава, защото нито един политик, олигарх или бандит не е загрижен дали ще може да краде утре. Те искат да крадат сега, а за после - ма.ната му. Българския народ ще остане да търпи до последния човек. И ще изчезне в тишината и мрака. Ако не направим нещо. Днес.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "Lumberjack":

  Аз също съм юрист и смятам,че прокуратурата правилно повдигна обвинение на мутрата с криминално досие.Ако някои си мисли,че подобни индивиди имат други мотиви освен собствена изгода ,то явно не познава психиката на криминалните престъпници.Единственото,което ги спира да извършват престъпления е страхът,че може да лежат в затвора или евентуална саморазправа.При тях моралът не съществува.

 59. 59 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Отстъплението на "атака" е пряко свързано с шамарите които Волен изяде втория път пред ВИТИЗ..... Аз - доволен, каквото повикало, такова се обадило?

 60. 60 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Сидеров е изпята песен.Плюс това не е никакъв националист,а проводник на руски интереси.ПФ също е с неясно бъдеще,заради прегръдката с ГЕРБ.Ще има място за нова националистическа формация скоро.

 61. 61 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  в БГ и лудите си имат партия чрез която не е трудно да се преброят колко е целия наличен брой луди в държавата
  тези са беззъби прости хулиганчета но опасните и още по вредящите са други

 62. 62 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Консервативно- националистическа партия трябва да има, но тя не може да бъде финансирана отвън и да получава заповеди от други посолства. Има достатъчно много българи, които ще гласуват за нея. В Централна Европа такива партии вече управляват успешно втори мандат. Виктор Орбан и Миклош Земан си вършат работата без да се съобразяват с Москва или Вашингтон. Поради това повече прогрес бе извършен в собствените им държави, отколкото такъв да е бил извършен в Западна Европа през последните 10 години. Освен това си отстояват националните ценности, а пък като следя пресата, май и никой друг в Западна Европа не отстоява европейските ценности, а точно тези двама държавни лидери.

 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Атака е партия на необразованите маргинали финансирана от Путин. В момента е там където заслужава, низвергната и изолирана.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#35] от "bee":

  Паси е евреин, това въобще не оазначава да тича насам-натам обяснявайки че "православието е лошо". И никой друг не го прави. Нито нашите политици, нито "техните кукловоди"--където и да ги въобразявате--било Европа, било Русия, било САЩ, било Израел, било Турция.
  Единственото което остава е да се каже "да ама аз знам какъв им е тайния план, въпреки че не го казват"--това вече е за друга поликлиника

 65. 65 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#41:"hautacuperche"]евроатлантическата пропаганда у нас е против православието, нейна марионетна партия е ДСБ. [/quote]

  Оф. Ами добре, господу помолимся тогава. Лек ден.

 66. 66 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  През 2013 Сидеров изпусна един уникален шанс да си вдигне сериозно рейтинга, може би дори да го удвои. Тогава преди парламентарните избори той заяви, че ако не се стигне след тях до съставяне на правителство и нови парламентарни избори още същата година това щяло да бъде добре, защото още повече вредни субекти ще бъдат аут от Народното събрание. След това обаче съвсем явно и категорично направи точно обратното на това, което беше казал като подкрепи правителство, съставено от БСП и ДПС. Е, не го направи по най-явния възможен начин с гласуване "за", но го направи, вместо наистина да предизвика нови избори. Ако го беше направил, много лесно можеше да си вдигне рейтинга, като каже, че е против трите партии, намиращи се пред него, като ги постави и в доста сериозни разходи със скорошни избори, както и с едно изявление, че с този си ход следва линията си на поведение отпреди май 2013. Но разбира се бидейки зависим от определени задкулисни кръгове (проруски естествено), не си позволи този хитър ход, който съвсем реално можеше да му удвои, дори да му утрои гласовете при едни нови избори да речем през есента на 2013, с което отврати сериозна част от избирателите си и ги тласна към НФСБ. Трябва да му признаем, че преди последните парламентарни избори от есента на 2014 се показа като доста хитър политик и се усети как да компенсира поне частично тази електорална загуба, като с крайни проруски предизборни лозунги отмъкна немалко крайни и заслепени русофили, които преди това традиционно бяха гласували за БСП и по този начин, макар и с близо два пъти по-малко депутати, запази мястото на "Атака" в парламента. Обаче една сериозна част от този нов за него електорат освен червени крайни русомани (така е по-коректно да ги наречем), бяха също и възрастни хора, част от които вече не са между живите, а други няма да са сред тях на следващите парламентарни избори, когато и да са те. И като се има предвид, че от бившия си електорат нищо не може да върне заради споменатата подкрепа към ДПС и БСП през 2013, политическият му край вече се вижда.

 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  [quote#16:"tiger"]Не знам некомпететнтност ли е или умишлено действие представянето на атака като "крайно-дясна" партия. [/quote]

  До коментар [#16] от "tiger":

  В България няма ЛЕВИ партии с изключение на Атака,но тя е такава само на думи. И всъщност може да бъде всякаква,каквато поиска...Путин.

 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#66] от "skorpion1980":

  Да удвои и утрои гласовете си? Гласуващите за Сидеров за краен брой хора, не могат да растат до безкрайност. Неговите послания намират почва сред най-ограничените и невежите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Не подценявайте Атака-те сега кротуват,защото за тях само парламентарните избори са важни.След 2 години пак ще се появят.

 70. 70 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Вече няма нужда от "златния" му пръст и прокуратурата го "погна". Доста се умълча напоследък Сидеров, започна да разбира тежестта на ситуацията

 71. 71 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#68] от "vesolr":

  Имало е периоди, в които нещата не са били точно така. Конкретно през 2013 немалко негласуващи щяха да му повярват ако беше предизвикал нови избори през есента, но той се продаде, по-точно си изпълни своята част от сделката с ДПС вече публично.

 72. 72 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Сега пък Атака ли ще се радикализирват? Да са радикализирват, че да ги видиме колко пари струват.

 73. 73 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#69] от "yanne":

  Вярно е, че за тях важни са само парламентарните избори, но вече няма откъде да компенсират електоралния си отлив.

 74. 74 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Ако не този лидер, а някой по разумен и следва интересите на българите- може и да я бъде, но вече се съмнявам.

 75. 75 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Скандалите са запазена марка на популистката радикална десница" Когато става въпрос за "хАтака",е много глупаво да се нарича "десница". Те са си чиста руско-патриотична партия,която за някоя рубла е готова да прегърне и най-безумните доктрини. Иначе Болен Сидеров си проповядва най-откровен комунизъм.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 76. 76 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  много смешен анализ-преразказ. Нищо от казаното не кореспондира с реалността. Атака беше най-голямата заплаха за България, но беше блокирана много успешно. Първо, Преди всичко от ДПС на Лютви Местан(реално заради това беше гилотиниран от Сарая), като реално подкрепи второто правителство на Борисов. Второ, защото лъсна мръсната симбиоза Пеевски/Доган и Сидеров. Никой не можеше да приеме за нормално съюз ДПС-Атака. Трето, няма кливидж европеизъм-евроскептицизъм, това авторова измишльотина.

 77. 77 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#22:"aramissss"]Пък тоя Джамбазки е само по-хитра версия на Сидеров,но е същият безполезник..[/quote]
  Да, а пък Радан е най-полезния ? Щото зад гърба му седят НЕ българските НПО-та нали.

 78. 78 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#31:"yxm09384148"]ГЕРБ ли казват че православието е лошо? Или реформаторите? Или патриотите? Или Атака? [/quote]
  Ами понякога виждам и тук във форума някакви съмнителни подигравателни изкази за православието. Нали се сещаме, че тези хора осмивайки по някакъв начин нещо се опитват да прокарват нечия доктрина, че православието е нещо смешно, а утре ще пропагандират че е нещо срамно. Тея за какво кауза работят. (казвам работят щото не е друго) ?
  Специално аз веднага се впускам да им правя забележка. Последния отбелязан с такава "дейност" беше tudey. Питай него що го прави. Не че ще ти каже истинския план.

 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#77] от "Калата":

  Абе на путинофилите все НПО и Сорос са им в главата...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#79:"vesolr"]Абе на путинофилите все НПО и Сорос са им в главата...[/quote]
  Е то пък за сметка на това си имат услужливи и активни защитници тук гледаме.

 81. 81 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 565 Неутрално

  да комунистите могат само да плашат и убиват, но сега е 21 век не се страхувайте хора заплюйте олигарха за който работите поне на снимка, ако ви е страх за друго

  BG e мини империя на злото.
 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#24] от "Краде ми се мили мой!":
  "Трябва да бъде заклеймен и очернен Сидеров! "

  Ох, аз едва усещам иронията, ма приятелите ми са нащрек, разбрали са и са ти налепали маса минуси. Заслужаваш си ги. Що за некоректно поведение? Толкоз ли не ти е останало грам тоталитарно възпитание?

 83. 83 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 733 Весело

  О, Богове...
  Що за словесна полюция.
  Като си правите ножки, внимавайте къде става освобождението....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Последно, Атака лява или дясна партия е?
  Залезът на Атака започна от "златния пръст" на Сидеров. Ама пусто, нали всеки български политик, добрал се до властта, гледа да удари келепира, без оглед на последиците. Последващото залитане по русофилската писта окончателно закопа Атака, т.к. от български националисти, те се превърнаха в руски националисти.
  Почва за разгръщане на национал-популистки вот у нас засега няма, т.к. чужденците все още не са ни налазили в значителна степен. Засега.

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Абе какви патриоти и националисти са Атака и Сидеров. С руско знаме в ръце и непрекъснати хвалби на Путин и Русия.

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  [quote#84:"volarok"]
  Последно, Атака лява или дясна партия е?[/quote]


  Ми познай де.

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  [quote#27:"today"]Ми за това им плащат, това правят.[/quote]

  И кой казваш им плаща? А ти как разбра?

 88. 88 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  .................Далеч по-важна от "неприятностите", които водачът на "Атака" има със съдебната система е кризата в електоралната подкрепа за партията....................

  Глупости.
  Атака си беше проект на ДС/КГБ и просто си свърши работата.
  Комуноидното правителство...последен опит на Русия да сложи ръка над България. Провали се, но опитаха "незаконно родените".
  Сега нормално ще бъде закрита.
  Проекта се закрива.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#87] от "Judjuk":

  Кремъл и местно финансиране-доене на бсп/дпс по времето на олигархски.
  Само пълен тъпак не схваща това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#41:"hautacuperche"]А евроатлантическата пропаганда у нас е против православието, [/quote]
  А що е то т. нар. от теб "православие"?
  Май забравяш, че традиционна за България религия е "православното християнство", а не някаква си войнствуваща религия като "православие"!

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Истината е, че Русия е спряла финансирането на Атака. Изобщо при т.нар. Националистични партийки" - там има някакво разводняване - Атака, В. Симеонов, ВМРО. Или нещо лошо се е случило в централата им на местно ниво - ДПС холдинг.
  Свежите пари са насочени към нов проект, оглавяван от Слави Трифонов и В. Марешки.

 92. 92 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Логика": ≪Хайде в Деня на юриста да се ПРЕУСТАНОВИ слагането на знак на еднаквост между законното задържане на престъпници до идването на полицията ....

  Браво, Логика! +++++++++++++++++++++++++++

 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": ≪Нещо не разбирам кои са етническите предприемачи? Кой са по-предприемчиви?≫

  Тези, на които плащат повече. А народът не вярва на никого, защото знае, че партиите и политиците лъжат. И че няма как, примерно казано, американски, германски или руски политици да са наистина така загрижени за доброто на България, както за доброто на техните си държави. А и знае, че платеният оркестър свири това, за което е платил плащащият. Поредната статия във форума не е изключение.

 94. 94 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Статията не е нищо повече от пореден опит, след като провалът на антинационалните чуждомани в ЕС вече е видим, да се оплюе нормалния за всеки неманипулиран народ нормален национализъм. Национализъм, който се бори за правата и интересите на собствения народ и на собствената държава, но признава правата и интересите и на другите народи и държави. А точно такъв е българският (на народа, а не на Атака, която е русофилска) национализъм. Такъв, общо взето, е и възраждащия се в държавите на ЕС сега национализъм.

  А празните приказки за популизъм, за крайно ляв или крайно десен национализъм, са лъжливи пропагандни клишета, които трябва да демонизират тези най-опасни за неолибералния чуждомански модел политически идеи.

 95. 95 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#91] от "historama": ≪Свежите пари са насочени към нов проект, оглавяван от Слави Трифонов и В. Марешки≫.

  Намекът, че Русия ще финансира Слави Трифонов и/или Марешки е чисто целленасочено политическо подвеждане. Путин не е толкова глупав, да се свързва с едно такова политическо недоразумение, като Слави, а Марешки с намесата си в търговията с петрол е немислим като реципиент на политическа подкрепа от страна на Русия.

 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#95:"glog"]че Русия ще финансира Слави Трифонов[/quote]
  нека да припомня 1996г., когато Слави започна яростната атака срещу виденов, затова че той не отстъпи за газопреносната врежа. Всички се радваха на спонтанния му бунт, а след това се разбра, че дългият си е една марионетка на руско-българската Мултигруп.

 97. 97 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар №30:"koko65bg" "Искам да ви кажа,че в нормална страна под граждански арест се разбира задържане на виновника до идването на компетентните органи."
  И как си го представяте това задържане на група нарушители на границата от граждани във вътрешността без използването на свински опашки ! И да се обадят на граничарите докато те пристигнат кой знае къде ще са вече мигрантите ако не са вързани !

 98. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#97:"mils5656"]И как си го представяте това задържане на група нарушители на границата от граждани във вътрешността без използването на свински опашки ! [/quote]
  очаквах да напишеш и "без пребъркване на джобовете".

 99. 99 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Истината е, че политика без пари не става! Който плаща той поръчва музиката! За съжаление освен примитивната Атака със сигурност има и други парти, защитаващи руските интереси доста по-рафинирано... Какво да прави Волен след като партията му е финансирана от Русия и ДПС? Може да плюе против Ахмед Доган, но при решителни обстоятелства винаги ще го подрепи!
  Все пак поне две трети от хората (българите) споделят възгледите му за ромите и ислямистките нашественици! Првилно е прокуратурата да арестува мутри тормозещи хората! Но е престъпление тази същата прокуратура да не си мърда и пръста ако пострадалите са българи! Също Антибългарския Хелзински Комитет трябва да бъде забранен! Защо прокуратурата не се самосезира?

 100. 100 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  Време е Атака да изчезне от българския политически живот, а лидерите на тази рублофилска агитка да идат в затвора. Сигурен съм, че и в Масква ще им се зарадват.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK