Кървавият Велики четвъртък и платените червени терористи

Разрушената катедрала

© "Изгубената България"

Разрушената катедрала"Нощта на 16-и срещу 17-и април бе злокобна; тя бе и критична. България бе дебната. Настанените около Третия интернационал и в Кремъл български комунисти емигранти чакаха сигнала, за да потеглят за България.
...Атентатът в катедралата бе най-страшният. Кой престъпен мозък, коя развинтена фантазия можа да измисли такова отвратително злодеяние, на което и дяволът би завидял? Само те, комунистите безбожници!"
Александър Цанков


"След атентата един-два дена беше голяма радост сред другарите!"
Димитър Златарев, член на ЦК на БКП, един от организаторите на атентата в църквата "Света Неделя" (из протоколите на Московското съвещание на БКП през август 1925 г.)


Терористични убийства през Страстната седмица
През април 1925 г., в дните между Цветница и Великден, България е разтърсена.


На 14 април сутринта в прохода Арабаконак група комунистически терористи и анархисти откриват огън срещу автомобила, с който пътува държавният глава на България цар Борис III. Той се измъква невредим от засадата, но двама от неговите спътници са убити.


Вечерта в центъра на София е убит народният представител о.з. ген. Константин Георгиев. Застрелян е от комунистически терористи в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" пред очите на жена си и осемгодишната си внучка, докато отиват на литургия. Детето вървяло, хванато за ръка от дядо си...


Износът на революции


През 1919 г. в Москва, столицата на болшевишка Русия, се създава Третият или Комунистическият интернационал (Коминтерн). Основната му цел е износ на революции и терор, военизиране и безпрекословно подчиняване на комунистическите партии в Европа на съветските директиви.


След провала на заповядания й от Москва въоръжен метеж през септември 1923 година, БКП е забранена в България и минава в нелегалност. През цялата 1924 г. комунистите се занимават с тероризъм и вербуване на нови членове, предимно от средите на необразованите или малообразованите, усилено се снабдяват с оръжие, вкл. от Съветския съюз, създават въоръжени чети.


Кървавият Велики четвъртък


"Помислихме, – продължава Александър Цанков в мемоарите си за атентата срещу цар Борис, – че едно голямо злощастие, едно държавно премеждие отмина. На същия ден обаче, привечер, бе смъртоносно прострелян ген. Константин Георгиев. Това бе вторият етап, вторият замислен атентат. Погребението му бе определено да стане на 16 април в 2 часа следобед. Денят бе Велики четвъртък. Злодеите разчитаха, че тук ще ни довършат.
В катедралната църква "Света Неделя" ковчегът с тленните останки на покойния бе сложен на определеното за опяване място. Отляво беше семейството на покойния. Отдясно на владишкия трон служеше софийският митрополит Стефан, насреща бяхме наредени в две редици министрите, а зад нас – отляво и отдясно храмът беше препълнен с народ – мъже, жени, имаше и деца; официални и длъжностни лица и целият генералитет – запасни и действащи офицери."


В спомените си по-натам Александър Цанков уточнява, че именно клисарят Задгорски, вероятно съвсем не случайно премества ковчега по-напред, поради което всички министри автоматично се придвижват и така застават ТОЧНО под купола, където вече е била заложена бомбата с 30-40 кг взрив. Това отместване всъщност ги спасява, макар че неукият клисар очевидно е мислел, че – попаднали точно под взрива, смъртта им е гарантирана.


Опелото започва. Софийският митрополит Стефан чете Евангелието. Експлозията става в мига, когато звучат думите: "Недейте се чуди на това, защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му и ще излязат – ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло" (ще възкръснат за осъждане; Йоан, 5:28-30)


Чудовищният взрив, който на 16 април 1925 г. в 15.20 часа разрушава централния купол на катедралата, в която току-що е започнало опелото на убития генерал, се чува в цяла София. От взривната вълна са изпочупени прозорците дори на отдалечени къщи и сгради.


Борис III оцелява по чудо и за втори път в разстояние на два дни е спасен от убитите при Арабаконак свои спътници – той закъснява за опелото в църквата "Света Неделя", защото присъства на погребенията им.


Неописуем ужас, гибел и разрушение


Юрий Захарчук, командирът на Пожарната команда, описва така мястото на престъплението: "Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв."

Подробно описание на страшния ден дава и о.з. генерал Иван Шишков, оцелял по чудо.


"Всичко беше в развалини, а под развалините загина цветът на столичното общество. Върнат към действителността, видях от църквата да излизат неузнаваеми човешки същества, с разкървавени лица и с дрехи, плътно покрити с пепелява пелена. Едва тук си спомних, че жена ми е вътре! Тръпки ме побиха като видях живи картини, наподобяващи Ада на Данте Алигиери. Полупогребани живи същества, затрупани под развалините, потънали в прах, безмълвно протягат ръце за помощ и спасение от явна смърт. Картината не се поддава на описание – смърт и ужас витаеше в храма."


Жертвите

Само за няколко мига България губи десетки висши офицери – повече, отколкото във всички войни дотогава. Участвали в не една война, тези герои от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, кавалери на ордена "За храброст" загиват от престъпната ръка на българи, избрали да служат на чужда държава.


Загиват 14 генерала, между тях и ген. Иван Попов – участник в четата на Филип Тотю, герой от четири войни. Ранен е героят от Дойран – ген. Владимир Вазов. Ранен е и синът Райна Княгиня – ген. Иван Дипчев.


По зла ирония на съдбата атентатът се ръководи от Коста Янков, негов пръв братовчед, племенник на Райна Княгиня.


Под развалините на Божия храм намират смъртта си и трима народни представители, включително бившият пълномощен министър Недялко Колушев – дипломат, литератор и публицист.

София загубва своя кмет Паскал Паскалев – демократ и общественик. Трагичната му съдба е споделена и от столичния градоначалник Георги Кисьов и от софийския окръжен управител Дянко Неделчев.

Мнозина загиват на място или по-късно от раните си.


Кървавият Велики четвъртък и платените червени терористи

© "Изгубената България"


Кървавият Велики четвъртък – така наричат софиянци страшния ден на 16 април 1925 година. Убити са 213 души. Между тях има много жени и деца – известни са имената на малолетните Роза, Верка, Петър. Загиват ученици, студенти, учители, журналисти, адвокати, архитекти. Ранените са около 500 души, голяма част от тях – тежко.


Сред ранените са министър-председателят на България Александър Цанков, министърът на войната Иван Вълков, министърът на вътрешните работи Иван Русев, министърът на външните работи Христо Калфов, митрополит Стефан, подпредседателят на Народното събрание Борис Вазов, народните представители проф. Йосиф Фаденхехт и Атанас Буров, Тодор Кожухаров, Андрей Ляпчев и много други.


Целта на атентата


Целта на подготвяния с месеци атентат е ликвидирането на цялото висше държавно, политическо и военно ръководство на България и възползване от създадения властови вакуум, паника и суматоха за заграбване на властта и установяване на съветска република в България.


В хода на следствието се установява, че на територията на цялата страна са били образувани и подготвени въоръжени бойни единици, организирани в петорки, шесторки и по-големи чети, които очакват даден от ЦК на БКП сигнал за започване на въоръжен метеж.


Избиването на правителството би означавало, че атентатът е успешен и сигналът за въоръжено настъпление може да бъде даден. Всички предварително обучени и въоръжени бойни групи имат точно установени задачи: превземане на пощите, общините, полицейските управления, гарнизоните на военно безпомощната (поради Ньойския договор) България, овладяване на централната и местната власт и ликвидиране (по предварително изготвени списъци!) на авторитетните хора в градове и села, естествените лидери на нацията.


Нещо, което (още по-методично и отлично организирано) комунистите прилагат 20 години по-късно под прикритието на щиковете на окупационната Червена армия.


Вбесени от провала на септемврийския метеж през 1923 г., вносителите на "революция" търсят реванш.


Благодарение на самообладанието и бързата реакция на целия Министерски съвет, на професионализма на полицията и на армията България е спасена. Министрите, макар и ранени, се събират веднага и в пълен състав(!) на заседание. Взема се решение да бъде обявено военно положение.


Още в първите минути след атентата, макар и сам контузен, министърът на външните работи Христо Калфов, вече е в Централна поща, откъдето по телеграфа и по телефона дава разпореждания и отправя първата окръжна телеграма, с която съобщава за станалия атентат и за това, че Царят и правителството са живи и невредими, а редът в столицата е запазен.

Вдигната е тревога, София е блокирана. Обявено е военно положение и частична мобилизация. Арестувани са клисарят и Марко Фридман, които разкриват съучастниците си и мрежата започва да се разплита. А тя се оказва чудовищна.


Кой стои зад атентата ?


Атентатът е подготвян грижливо цели месеци. Бил е ръководен от ЦК на БКП.

Ст. Димитров: Убийството на прокурора Димчев трябваше да стане като първи акт на централната терористическа група, налагаше се да се удари не голямо политическо лице, за да се сондира почвата, да се види как ще се отговори и съобразно с това да се решава за бъдеще. Убийството на детектива Кузинчев се наложи по необходимост... С решението за убийството на Ник. Милев се искаше да се удари по-силно правителството и македонствующите и да се види пак как ще действа тая тактика. Приближаваме към атентата. Военната организация намери клисаря в черквата "Св. Крал" и сметна, че там може да се складират взривни материали. Другарите огледаха черквата и намериха, че в нея може да се извърши атентат. К. Янков и Ив. Минков разискваха тоя въпрос и сметнали, че може да стане един атентат, като се съберат правителствени хора и с един удар да се унищожат. Когато аз тръгнах за насам К. Янков ми напомни да питам горе за атентата. В Югославия аз поисках да сондирам емигрантите. На Гаврил Генов казах, че готвим нещо голямо. Разбрах, че другарите гледат съчувствено на тая идея. Във Виена можах да съобщя само на Г. Димитров. Той каза, че трябва да помисли и след няколко дена отговори, че наистина едно такова събитие може да предизвика намесата на сърбите и затова не бива да стане.
Г. Димитров: Казах, че може да стане само във връзка с едно въстание.
Ст. Димитров: Това мнение съобщих в София. Пропуснах да кажа, че когато излязох от България на прощаване с Ив. Минков му заявих пред вид започналите репресалии: тия хора могат да се сандардисат само с един такъв атентат и затова моето мнение е той да стане.


През юли-август двама от избягалите в Съветския съюз атентатори Димитър Златарев и Петър Абаджиев "анализират" в Москва на специално съвещание защо пъкленият им план не е успял. На съвещанието присъстват Васил Коларов, Станке Димитров и Георги Димитров, Димитър Златарев (член на БКП и на Военния център на ЦК на БКП и на Софийската партийна организация, един от организаторите на атентата в Св. "Неделя") и техникът Петър Абаджиев, грижил се заедно с убития по време на полицейска престрелка в София специалист по минно-подривно дело Иван Минков за поставянето на взрива в катедралата.


Още из протоколите на Московската конференция на БКП през август 1925


Петър Абаджиев: "Ние казвахме, че в продължение на 15 дена ще пропищи дете в майка след атентата, а не мислехме, че ще има военно положение, полицейски час в 7 и половина и че ще има всеобщи арести (...). Аз измерих черквата, направих скица и я изпратих на Минков и Янков. Гледах в черквата да се постави взрива в пода и да не остане нито един жив. После реших да се постави в тавана. Аз смятах, че Минков е по-опитен от мен и той каза, че зарядът трябва да бъде съсредоточен. Аз виждах, че там ще се събере отбор сволоч и че няма да бъдат избити. Исках да дадат гранати, обещаха, но не дадоха. Понеже искахме да ги избием с детонация, аз казах да се даде отровен газ и да ги изтровим. Дадоха един килограм димяща сярна киселина и казаха, че тя е достатъчна. И наистина много от ранените измряха вследствие отравянето."


П. Абаджев: През това време аз работех и за атентата, като внасях взрив вътре в черквата. Клисарят не беше наемник, а вършеше съзнателно работата си, като пари му давахме ние. Узнаха много хора, времето течеше, станаха много провали. Отначало в Младежкия съюз, а после и в Партията. Ние искахме да стане атентата и се даде такова нареждане.


Реши се да бъде убит Вл. Начев и ние три вечери го вардихме, но той беше много предпазлив и беше непрестъпно около него (...) Трябваше да очистим Начев, за да събере той всички в черквата при погребението му и да стане атентата.


Абаджиев: Нареждането се даде много преди атентата. Събрахме се с Минков и отидохме при Д. Златарев и там се даде заповедта за атентата. Това беше на 15 март. Ако Начев беше убит, атентатът щеше да стане веднага. После се даде нареждането за убийството на Славейко Василев. Но и той беше много добре охраняван от македонците. Аз можех да го убия в "Славянска беседа", но с това пропадаше атентата, а друг нямаше. По това време съобщиха, че се откриват нови отдели и Д. Златарев ще завежда разузнавателния апарат и че той ще ми дава нарежданията. Ив. Ценов казал в Обществената имената на всички, които чул в "Русалка" и които сме се готвели да убиваме. Славейко Василев скри, а така също и всички други и навсякъде охраната им се стегна. Даде се зор да се намери друг. Даде се нареждането да бъде убит К. Георгиев и той биде убит. Срещнах се с Д. Златарев и той ми каза да се пали фитила.


Е, кои са всъщност "кръволоците"?


Това е само една много малка част от терористичната дейност на БКП и "подвизите" на добре платените й с пари от Коминтерна дейци, изповядана без стеснение от тях самите, помежду си. Но и тази част е предостатъчна, за да се види срещу какво са били изправени правителството и народът на България.


В своите мемоари Ал. Цанков напомня, че атентатът в катедралата всъщност далече не е първият: "Срещу Нова година на 1925 е осуетен атентат, който да вдигне във въздуха Военния клуб, по времето тъкмо когато държавният глава поздравява столичани с Новата година по тогавашния обичай." "Атентатът - пише Ал. Цанков - биде осуетен, защото адската машина бе открита случайно."


Но комунистическите "геройства" продължават: "За да тероризират съдиите, комунистическата терористическа банда уби посред града столичния прокурор Димчев. От омраза към офицерството съвършено безпричинно бе убит на гара Костенец един съвършено невинен, капитан Беров. Атентатът в град Враца – с цел да се хвърли града във въздуха. Атентатът срещу държавния глава на 14 април 1925 г. Атентат е убийството на ген. Коста Георгиев, народен представител и бивш началник- щаб на армията. Атентатът на 16 април 1925 - короната на болшевишко-комунистическите престъпления...


Атентатът срещу Севлиевския областен съд, който бе изцяло избит. Ами да напомня ли за бандата на прочутия за времето си комунист Дочо Христов, организирана и командвана от комунистите, която върлуваше между Ловеч и Троян, нападаше и избиваше граждани само затова, че бяха омразни тям – на комунистите. Кой уби ген. Христо Луков, полк. Пантев, бивш директор на полицията, народния представител Сотир Янев, Запрян Клявков и колко още, да продължавам ли списъка? Той би бил безкраен."


Идеалисти ли? Платени агенти на Коминтерна!


Трябва да се отбележи, че терористите от БКП не правят нищо, без хонорар. За своето пъклено дело – да внесе и складира експлозива в църквата "Света Неделя" клисарят Петър Задгорски получава 11 000 лева. Всеки партиен сътрудник получава минимум по 3000 лева месечно възнаграждение, а терористът Марко Фридман, през когото минават над 400 000 лева за по-малко от 30 дни, получава заплата от 5000 лева (за сравнение през 1925 г. един гимназиален учител има заплата около 1200-1500 лева). Секретарите на Комунистическата партия, редакторите на "Работническия вестник" и "Ново време" получават месечно по 15 000 лева заплата.


В следствените показания на Цола Драгойчева може да се прочете признанието й: "Парите в партията оказаха твърде много своето пагубно влияние върху движението, защото и при най-елементарно посягане към какъвто и да било, член на партията, за каквато и да било работа, той чакаше възнаграждение.".


Години наред в България на имената на атентаторите, масови убийци и терористи бяха наречени градове, улици, предприятия. Жертвите им и до днес тънат в забрава. Попитайте някой дали може да спомене и 4-5 имена на онези загинали в руините на катедралата 213 българи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (303)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Гневно

  БКП/БСП е туморът, който разяде България. А заразата беше създадена в Москва през 1917г и инжектирана през 1944г.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  90 години по-късно потомците на същите тези терористи са на власт в България разклонение в различни партии, привидно борещи се за демокрация, въоръжени със свински опашки и готови да задушат всяка проява на държавност в страната.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Гневно

  "След атентата един-два дена беше голяма радост сред другарите!"
  Димитър Златарев, член на ЦК на БКП, един от организаторите на атентата в църквата "Света Неделя" (из протоколите на Московското съвещание на БКП през август 1925 г.)

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  И към момента Русия всячески тероризира различни държави, като се започне от пропагандата и поддържането на пети колони, през енергийните доставки и се стигне до директни нападения.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  това зверство най-ярко и точно показва цялата престъпна същност на българските комунисти от създаването си до днес - античовешка теория и практика
  опс, български ли написах, извинявам се
  коммунистите никога не са били българи

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Много тъжен ден,комунарите и до ден днешен се опитват да го омаловажават! Комунист срам няма

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Такова злодейство могат да извършат само червени правоспавни задунайски атеисти !!!

 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Те-е ..., вината я приемат само с мезета.
  И искат да водят световната организация за мир между хората.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  (Без думи)

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Всичко ще се върне един ден.
  ГНУС МЕ Е.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Любопитно

  До коментар [#11] от "Каишков - Системен нарушител":

  Това ли точно намери да напишеш?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Русофилството е секта ...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 433 Любопитно

  "Благодарение на самообладанието и бързата реакция на целия Министерски съвет, на професионализма на полицията и на армията България е спасена. Министрите, макар и ранени, се събират веднага и в пълен състав(!) на заседание."

  Ще имаме ли отново такъв министерски съвет някога?!

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Весело

  [quote#14:"qyw50494694"]На неграмотната афторка, само искам да и кажа, че 1919 год. Москва не е била столица на Русия![/quote]

  А аз на теб искам да ти кажа, че авторката е написала "столицата на болшевишка Русия", което би трябвало да ти говори нещо. Навремето наричаха Детройт "столицата на автомобилната индустрия". Схващаш ли, или да ти го обясня по-просто, като за потомък на кондурджии слезли от балканските махали след 9-ти?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Изключителен материал на госпожа Даниела Горчева показващ най/голямото зло в българската история .Безродните азиатски комунисти слугуващи на най/голямото зло в европейската и световна история азиатската сатрапия .Естествено вече се появиха първите задунайски комунистически безродници с цел да оплюят автора и да прикрият зловещото ,гнусно и кърваво зло БКП/БСП .

 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Азиатщина! А колко е избил Ленин в Русия по това време ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#15] от "lele266":
  Да си организират ритуално самоубийство!

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Кървавият режим на комунистите управлявали България 45 години и терористичните им акции преди този период трябва да се изучава в отделен учебник.

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Гневно

  Вечни проклятие за русия и създадената от нея червена чума.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Е, кой сега ще ми обясни, че комунизмът е "светла" и "хуманна" идеология?! Кой?! Нямам думи...
  Безродници и национални предатели!! И до сега са такива!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 711 Неутрално

  идеологията на марсизма ленинизма е основана на терор,
  самият ленин е казвал че за постигане целите могат да се изполвуват терорисрични акции ,

 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#14:"qyw50494694"]На неграмотната афторка[/quote]

  Разликата в грамотността ви е огромна... В нейна полза!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#11] от "Каишков - Системен нарушител":

  Това е още един мит на комунистическата пропаганда. Както обвинихте и немците за клането в Кътинската гора, което се подсурдинка най-сетне и руснаците признаха, че е извършено от тях.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Времето е избрано преднамерено! Това е седмицата на кръстните страдания на Иисус Христос. Време в което християните се обръщаме с по-голямо внимание навътре в себе си. Време на дълбок самоанализ и преценка. Време на равносметка, смирение и покаяние. Планирали са го точно преди Великден за да откраднат, смачкат и погубят всяка радост от Възкресението. Наистина са сатанисти! Съзнателни и убедени сатанисти!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 32 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#29:"пустиняк"]Това е още един мит на комунистическата пропаганда. Както обвинихте и немците за клането в Кътинската гора, което се подсурдинка най-сетне и руснаците признаха, че е извършено от тях.[/quote]
  даже и паметник им направиха ,комунистите , поезия романи ,а то какво излезе , сами ги убили,
  ето на това се казва лицемерие , безочие ,варварщина

 33. 33 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всички които пишат мнение са потомци и роднини на бивши комунисти.Защо в Парламента няма дори един наследник на убитите и ранените,нали Герб,Дсб,Реф.блок са антикомунисти.Къде са наследниците на Буров,ген.Кочо Стоянов,ген,Луков,проф.Цанков,...А Сталийски младши с кого има бизнес...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#30:"qyw50494694"]

  До коментар [#27] от "пустиняк":

  Много сте ми смешни грамотниците, от селата на Резервата..
  [/quote]
  А ти ще се смееш на криво като цапнат един голям БАН,заради глупостите които ръсиш!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на katerinchi
  katerinchi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "qyw50494694":

  Явно имате пропуски в знанията си. През 1919г. Москва е столица на Русия. Лесно можете да проверите, преди да пишете глупости и да обиждате ''афторката'' за (не)грамотността ѝ.

 37. 37 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Не знам само защо обвинявате руснаците за комунизма. На тях тази идеология също им беше внедрена от вън.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Пример как Дяволът чете Евангелието. Мислех да се въздържа, но ако ще си играем в тази стилистика - на превратаджии все платени червени терористи им се пречат.
  ПЪРВО - забранената БКП е НАЙ_БОГАТАТА политическа партия в Царство България към 1923 година. Икономическата база й е кооперация НАПРЕДЪК, която е конгломерат от малки манифактури и фабрични бази из цялата страна. Сградата на площад "Лъвов мост", в която от 1924 до 2007 година се помещаваше полицията е изградена през 1919 година, като дом на БКП (т.с.). Така,че лафа за финансите на Москва е силно пародиен. Интересно как се връзва логиката на разсипана от Гражданската война Съветска Русия с възможността да финансира комунистическото движение в България тотално. И то по време, когато е жив още Благоев.
  ВТОРО - авторката да вземе да си припомни изборите резултати от изборите на 21 май 1923 година. БЗНС - 52.7 % (212 депутати), БКП (т.с.) - 18.9 % (16 мандата) , Конституционния блок - 15,5 % (15 места), БРСДП (ш.с.) - 2,2 % (2 мандата). Интересно кои са терористите при този прочит на фактите? За справка на масово незнаещите - Конституционния блок включва ВСИЧКИ десни и десноцентристки партии управлявали България след Стамболов.
  ТРЕТО - тези, които така патетично авторката громи като платени червени терористи ПЕЧЕЛЯТ местните избори в София 1932 година! Когато Работническата партия, като легално крило на нелегалната БКП, печели общинските избори в София. Това е ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ когато софиянци гласуват за своя управа и избират ЛЕВИЦАТА.
  Нормално е ВСЕКИ да има свое мнение и предпочитания. Но е добре да се спазва някакво приличие.

  и най-умният си е малко прост....
 40. 40 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Нека кажем по едно Господи помилуй загиналите! Мъченици!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 41. 41 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#37] от "abdulhazred":

  Но направиха много за да го разпространят с огън и кръв и милиони избити.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 42. 42 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#14] от "qyw50494694":
  Искаш да кажеш, че непременно трябва да каже, че освен на Русия тя е била и столица на Советския съюз? Не ти ли минава през главата, че в този контекст е по-важно да се каже коя е столицата на метрополията, завладяла с терор многобройни държави, а комунизмът е само идеологията на този империализъм. И следващата лесна жертва е била България, откъдето да се завземе и Европа?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#34] от "protivbspdpsatak":

  Той е от Дневник. Генерира трафик. Все му е едно каква кауза защитава. Изкарва си хляба, човека. За това ми прочети подписа под ника.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#14] от "qyw50494694":

  Москва товарищ е столица на Русия/СССР отново през 1918 г
  След успеха на Октомврийската революция през 1917 г. нейният водач Владимир Ленин, боейки се от чужда интервенция, премества обратно столицата в Москва на 5 март 1918 г.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Разстроено

  С 213 жертви, БКП държи световния рекорд до атентата на Тимоти Маквей в Оклахома, САЩ. Почти 70 години.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Няма по-гнусен мародер от алчния безбожник, готов да приеме всяка идея за незаконно забогатяване. Формите на изява и опаковка са различни, но човеконенавистните действия - еднакви.
  Биват:
  комунисти
  нацисти
  фашисти
  ислямисти
  фундаменталисти
  мафиоти
  руски лидери
  пирати
  и т.н.

  Navigare Necesse Est
 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#45] от "qyw50494694":

  Намекваш, че РСФСР няма нищо общо с болшевишка Русия?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 50. 50 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Системен нарушител":

  Коментар, издържан изцяло в духа на диалектическия материализъм.

  CONTADOR GRATUITO!
 51. 51 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Знаех разбира се за този атентат, макар и не в такива подробности.
  Закачаме се с "колегите"комунисти във форума, щото е по-забавно с тях. Във форума, но в живота не е! Само приличат на хора. ИЗВЕРГИ!!!

 52. 52 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#48] от "Schopenberg":

  Пропуснал си,парламентарните демократи.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1121 Гневно

  Нека някой да каже, че СССР / Русия не е най-големит ВРАГ на България...Няма по - голяма злина от тази, която е дошла от там !!!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 55. 55 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добър текст без истерично-емиционални писъци, а с методично излагане на фактите.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 56. 56 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#39:"kardinalat"]ПЪРВО - забранената БКП е НАЙ_БОГАТАТА политическа партия в Царство България към 1923 година. Икономическата база й е кооперация НАПРЕДЪК, която е конгломерат от малки манифактури и фабрични бази из цялата страна. [/quote]

  Интересна информация. Явно и тогава е имало "обръчи от фирми".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 57. 57 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Добра статия. Това, което ме впечатлява, е не комунистическият тероризъм. А че държавата се е справила с него. Държава, преживяла ужасна война и още по-ужасен мир, се справя с вербуването на собствени граждани-терористи от една чужда Ислямска, пардон, съветска държава. В края на 20-те вече върви нагоре. През 30-те се модернизира и въпреки фашисткия преврат на Звено продължава да възвръща силите си. Щеше да се справи и с комунистическите терористи през 40-те, и с фашистко-комунистическия преврат на 9.9.1944, ако не беше Червената армия.

 58. 58 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Благодаря на Даниела Горчева за това, че отново ни напомни за горчивата истина - българските комунисти бяха и си останаха едни от най-безчовечните същества в световната история. Варварският акт от 1925 година е потресъл целият цивилизован свят по онова време. Всеки, който поне малко се е интересувал от нова българска история вероятно знае за възмущението от атентата на българските комунистически терористи, изразено по страниците на европейските и американски печатни издания. До началото на нашето хилядолетие това кърваво антибългарско престъпление водеше незавидната класация за най-много жертви, дадени при терористичен акт. Позор за червените престъпници, слуги на Москва!

  Пазете се от доносника vesolr
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#53] от "qyw50494694":

  Контролирана е грешно да се каже.
  Това е точно периодът на залеза на Бялата армия и настъплението на червените..... " ..от Урал до Тихия океан..."
  червените на практика контролират страната ...

  "More Majorum"
 61. 61 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сова":

  Подобни действия на която и да е партия, се нарича престъпление.. И е най-краткия път към гражданска война...
  Просперитет ли?? Няма да има такова чудо в тоя случай........

  "More Majorum"
 62. 62 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тази сутрин по Канал 1 на БТВ беше показан документалния филм на Влади Киров "Мъртъвци в отпуск", посветен на терористичния акт в катедралния храм "Света Неделя".
  Като финал във филма бяха цитирани думите на прокурора при произнасяне на смъртните присъди над тероритстите осъществили този безпрецедентен акт на насилие (цитирам по памет) "поради неописуемата безчовечност на деянието..."

  The best way out is always through Robert Frost
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#57] от "spiegel":

  Пиша ти един огромен и заслужен плюс за това изказване.

  Червените кхмери много обичат да се изживяват като жертви на собствения си терор. Затова са нужни не само статии като горната, а ЦЕЛИ МНОГОТОМНИ ИЗДАНИЯ, които да изобличават с факти и доказателства вече едновековната им същност на садисти, крадци, терористи и национални предатели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  [quote#62:"Realistka"]безчовечност [/quote]

  Думата човечност е производна на човек.

  В случая, извършителите са комунисти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Кой престъпен мозък, коя развинтена фантазия можа да измисли такова отвратително злодеяние, на което и дяволът би завидял? Само те, комунистите безбожници!"
  Подписвам се с две ръце!

  Доброто е заразно
 66. 66 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#14] от "qyw50494694":

  Друго да кажеш?

 67. 67 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Че коренът е в Москва личи от това, че в денят на атентата , за неговото осъществяване е съобщено по радио Москва, преди той да се е случил. Просто не е била отчетена часовата разлика между Москва и София! За тази грешка спомена в речта си на един митинг писателят Васил Станилов.

  The best way out is always through Robert Frost
 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Комунягите са били винаги терористи !

  klimentm
 69. 69 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 793 Неутрално

  все едно чета за ИДИЛ, само дето няма ритуални обезглавявания в ютуб, иначе е същото, все повече си мисля и ония кой им сипва вода в мелничката, както се казва по делата ще ги познаете.

  Cogito ergo sum :)
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  .." не човек, а желязо....Не. Комунист..."..

  "More Majorum"
 72. 72 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Преди комунистите изнасяха революции.

  Сега "ги внасят" >
  еколози, ДСБ-ерасти, Патр'ьоти и всякаква подобна революционна сволач ..... най-вече с м'орални лакардии и псевдо грижа за Природата.

  - Нещо неясно .... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  До коментар [#71] от "Lumberjack":

  Мит.

  Комунистите са били всичко друго, но не и "желязо". Заловени от полицията, те обикновено са си изпявали всичко след един шамар, с наслада са топели съучастниците си, за да си изврънкат милост от "фашистките палачи". Не човек, а ***но звучи далеч по-уместно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#69:"michael"]все едно чета за ИДИЛ[/quote]
  Между ислямисти и комунисти разлика почти няма. Две фанатични идеологии (религии), човеконенавистност, тероризмът като предпочитан начин за водене на война срещу противниците си, стремеж към причиняване на възможно най-голям брой жертви сред цивилното население, ликвидиране на заловените от тях опоненти без съд и присъда, непримиримост към другояще мислещите или с други думи към некомунистически и неислямистки философии, диктатура като предпочитана форма за управление, разпространение на идеологията (религията) си главно сред бедните, необразовани, маргилизирани слоеве на населението, икономическа некадърност и разчитане на силови методи в икономическита сфера на управлението и още безброй детайли, които ни дават основание да наречем днешните комунисти и ислямисти с едно име - ислямокомунисти.

  Пазете се от доносника vesolr
 75. 75 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#72:"barcelonski"]Преди комунистите изнасяха революции.
  [/quote]
  В края на 1924 и началото на 1925 г., в Москва настъпва (поредният) идеологически обрат, продиктуван от новото съотношение на силите, което накрая довежда до падането, изгнанието и убийството на Троцки. Tеорията на Троцки и Ленин за перманентна, независимо от средствата(вкл. и терористични актове) е започнала да губи поддръжници за сметка на Сталиновата теория за постепенно и мирно налагане на социализма в отделни страни. Атентатът, обаче, е извършен април 1925...което от своя страна показва, че е все още силно влиянието на идеята за перманентна революция.

  Пазете се от доносника vesolr
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  За истинската роля на лидерите на комунистическата партия по онова време може да се разбере само, ако успеем да разберем какво има в архивите, завлечени от съветските болшевики след 9-ти септември 1944 година. За съжаление, архивите, с които разполагат българските историци са "внимателно" прочистени или краднати от Масква. Реалните подбудители на атентата са Васил Коларов, Георги Димитров, Станке Димитров и техните московски господари. Другото, което може да се каже със сигурност е, че нареждането им за атентата е направено по двусмислен начин, който би им осигурил възможност за избор дали да поемат отговорност за него или не. И на трето място, доказано е, че след атентата червените лидери си измиват ръцете с нискостоящите им другари, някои от които съзнателно съзнателно са предадени на полицията.

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Още от самото си създаване БКП е терористична антибългарска организация. Конкретно този атентат дълги години беше оправдаван като самостоятелно действие на крайните леви в партията. Уж не бил съгласуван с ЦК.

 79. 79 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Александър Цанков е изразил най-добре ужаса на атентата в "Света Неделя".
  "Кой престъпен мозък, коя развинтена фантазия можа да измисли такова отвратително злодеяние, на което и дяволът би завидял? Само те, комунистите безбожници!"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 80. 80 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#63:"Norman Granz"]Червените кхмери много обичат да се изживяват като жертви на собствения си терор. Затова са нужни не само статии като горната, а ЦЕЛИ МНОГОТОМНИ ИЗДАНИЯ[/quote]
  Между другото, добре познатите ни червени форумни служители на Кутев и Атака няма да ги видиш под тази тема. Те старателно избират темите, където участват, за да имат поне една опорна точка, която омесена с малко пропаганда да пробутват тук, в българските горуми. За такова античовечно чудовищно престъпление като атентът от 16 април 1925 год. дори и разни тулси, румати, графове, графини, череши, джихадистки, фараони и прочее червени антибългарски тролове не смеят да проронят и дума. Единствената опорна точка в случая е ама вие в Америка защо биете негрите ( или изтълкувано и адаптирано към темата - ама те и "фашистите" са биели българите).

  Пазете се от доносника vesolr
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#33:"slovenia"]Защо в Парламента няма дори един наследник на убитите и ранените[/quote]
  Още един (една) объркал се във времето и пространството. "Властващите мутри" са наследници на онези варвари, които взривиха църквата под диктовката на Москва и после ни управляваха пак под диктовката на Москва. Затова само в България и Русия съществува такава олигархия и такива "властващи" мутри, министър-предс. на България - комунист и бодигард на Тодор Живков, президент на Русия - подполковник от КГБ. И така надолу по веригата - политици, "бизнесмени", съдии, полицаи.

  Пазете се от доносника vesolr
 84. 84 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#11] от "Каишков - Системен нарушител":

  Да, това, че скоро след посещение в Германия цар Борис умира е факт, но ако е убит, то сталин е първият заподозрян.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#73] от "Norman Granz":

  Всъщност комунистите, също както и руснаците са много страхливо племе, а за това са и злобни. Попаднали в плен тези хора са готови да предадат и родната си майка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#23] от "EU defender":

  "Вечни проклятие за русия и създадената от нея червена чума. "

  Комунизмът е създаден в Зап. Европа (Комун. Манифест, 1848, марксизъм и пр.).

  Троцки се завръща в Русия да прави революция от Ню Йорк, с финансиране от Jacob Schiff от Kuhn, Loeb and Co:

  http://www.wildboar.net/multilingual/easterneuropean/russian/literature/articles/whofinanced/whofinancedleninandtrotsky.html

  Ленин e "нает" да прави революция с пари на Германия чрез одиозния Парвус, който го препоръчва на Макс Варбург (друг евреин, от влиятелната финансова къща/банка Варбург, който е и ... шеф на герм. разузнаване в този период). Веднага след болшевишкия преврат, е подет натиск от финансовите инситуции на САЩ върху президента на САЩ Уудроу Уилсън за признаване на болшевишка Русия:

  On January 22, 1918, Robert L Owen, chairman of the U.S. Senate Committee on Banking and Currency and linked to Wall Street interests, sent a letter to Woodrow Wilson recommending de facto recognition of Russia, permission for a shipload of goods urgently needed in Russia, the appointment of representatives to Russia to offset German influence, and the establishment of a career-service group in Russia.

  Първото Политюро: двама руснаци (вкл. Ленин, чийто дядо по майчина линия е евреин), един грузинец (познайте кой) и четирима евреи):

  http://www.ihr.org/jhr/v14/v14n1p-4_weber.html

  Интересно мнение на посланика на САЩ от ян. 1918:

  David R. Francis, United States ambassador in Russia, warned in a January 1918 dispatch to Washington: "The Bolshevik leaders here, most of whom are Jews and 90 percent of whom are returned exiles, care little for Russia or any other country but are internationalists and they are trying to start a worldwide social revolution."

  Чърчил, статия от1920:

  "There is no need to exaggerate the part played in the creation of Bolshevism and in the actual bringing about of the Russian Revolution by these international and for the most part atheistical Jews. It is certainly a very great one; it probably outweighs all others."

  По време на атентата в София, председател на Коминтерна е Зиновиев (Овсей-Гершен Аронович Радомислский).

 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Гнусно!
  Много добър материал. Чела съм няколко пъти статии и анализи за случилото се и всеки път съм се чудела как е възможно някой да деградира до степен, да унищожи толкова много хора, включително и деца, в името на какво? Никоя цел не може да оправдае подобно чудовищно деяние. Искали да вземат властта - добре, ама нека се явят на избори, да убедят хората, че именно тяхната идеология е правилната и да спечелят, така са се правили нещата тогава, така се правят и сега.
  Вечна памет на загиналите, а авторите не заслужават дори и имената им да се споменават.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#7:"adam1966"]

  Такова злодейство могат да извършат само червени правоспавни задунайски атеисти !!![/quote]
  Тези хора не са имали нищо общо с Православието. Самия факт, че са избрали православен храм за пъкленото си дело, го доказва. Нека да го кажа отново;
  Навсякъде по света, комунизмът е еврейски! Евреи организираха, финансираха и осъществиха Октомврийската революция в Русия. Няма как да бъдат прикрити маститите, еврейски акули, финансирали платените, червени терористи. Всички знаем откъде, как и с какво, съответно от Цюрих и Ню Йорк, тръгнаха "бащите" на революцията - Ленин и Лейба Дави́дович Бронщайн (Троцки). Създадения след революцията "Коминтерн", става инструмент на световното, ционистко "братство" за налагане на доктрината - "Световен пролетариат" създадена от платения им агент - Кашел Мардохай (Карл Маркс). Дълъг е списъкът на еврейските престъпления срещу Християнството, но най-гнусните и пагубни си остават Френската революция (полу-успешна) и по-късната и, октомврийска ъпгрейтната версия - увенчана с пълен успех.
  Показателно е, в случая с атентата в църквата "Света Неделя", името на човека, който е арестуван и разкриват съучастниците си в това пъклено, анти-християнско дело - Марко Фридман.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 93. 93 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#86] от "Евразийски панамец":

  Око за две, зъб за чене... поне така се формулираше по мое време, някъде към началото на медно-каменната епоха... :–)

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#18:"Тюфлекчия"]А аз на теб искам да ти кажа, че авторката е написала "столицата на болшевишка Русия", което би трябвало да ти говори нещо. Навремето наричаха Детройт "столицата на автомобилната индустрия".[/quote]
  Колегата не е прав да обвинява авторката в неграмотност, (Руската столица е преместена в Москва на 5 март 1918 г.), но и твоето сравнение с Детройт е доста нескопосано. Москва и Русия, от онова време и днешния им еквивалент, имат точно толкова общо, колкото днешен Детройт и "столицата на автомобилната индустрия" от '70-те.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#15:"lele266"]Русофилството е секта ... [/quote]
  Всичките ни беди са свързани точно с тези национални предатели - русофилите. Колкото по-далеч от тях, толкова ще сме по-добре. Всички русофили са антибългари и са готови дори и майките си да продадат, а Русия винаги е имала пръст във всички антибългарски злодеяния.

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 99 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#88:"dark'star"]След разгрома на Септемврийското въстание с хиляди избити и последвалия Бял терор изтриващ цвета на нацията точно тези не ми изглеждат като невинни жертви. [/quote]
  Таваришч, днес е годишнината от зверството на вашите другари. Когато му дойде времето и темата е друга ще пишем и по останалите въпроси. Сещам се за едни другари, обръчи от фирми, Болен и членове на ДПС. Защо ли правя такива асоциации? Но за мен проблемът не е толкова в мАсква , а в народопсихологията и в неизлекуваното ни общество. Досега в живота си не съм виждал граждани на друга държава да мразят толкова много сънародниците (родината) си и да величаят чужденеца (и държавата му). Докато умните и интелигентните мислят, че не е редно да се занимават с политика (понеже политиката е мръсна) те се обричат да бъдат управлявани от прости, алчни и завистливи безродници. Между другото, там където комунистите не получиха възмездие за престъпленията си, там нещата не вървят и до сега. Пример Русия и България, където днес наблюдаваме потомствени комунисти начело на тези държави.

  Пазете се от доносника vesolr
 100. 100 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Любопитно

  [quote#91:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Чела съм няколко пъти статии и анализи за случилото се и всеки път съм се чудела как е възможно някой да деградира до степен, да унищожи толкова много хора, включително и деца, в името на какво?[/quote]
  На този някой (някои) ръката му се е направлявала от любимата ти Масква. Нещо да кажеш по този въпрос?

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK