"Досиетата от Панама" и данъчните шокове

Табелата пред седалището на кантората "Мосак Фонсека", от където изтекоха досиетата, вече се е превърнала в туристическа атракция.

© Carlos Jasso, Reuters

Табелата пред седалището на кантората "Мосак Фонсека", от където изтекоха досиетата, вече се е превърнала в туристическа атракция.Статията е публикувана за първи път във вестник "Washington Times" във вторник, 12 април 2016 година. Оригиналният текст е достъпен тук. Преводът е на Института за пазарна икономика (ИПИ) с любезното позволение на автора. "Дневник" го препечатва от седмичния бюлетин на института. Ричард Ран е старши научен сътрудник в ИПИ и председател на Института за глобален икономически растеж.


Бяхте ли шокирани да научите от публикуването на "Досиетата от Панама" за всички онези политици от цял свят, които са използвали Панама и други "офшорни" зони, за да се създадат финансови структури, където да скрият парите си? Ако е така, най-вероятно ще бъдете още по-шокирани да научите, че САЩ всъщност са най-големият данъчен рай в света - тук чужди граждани могат лесно и законно да избягат от задължението да разкриват това, което притежават.


Истинската новина обаче е как толкова много хора, които са работили за правителството по-голямата част от живота си, са натрупали толкова много пари. Отговорът очевидно е, че това е възможно чрез т.н. "вътрешни сделки" (сделки, основаващи се на достъп до служебна информация) и надценени "консултантски" договори и ангажименти за публични лекции. Аз не съм фен нито на Бърни Сандърс, нито на Доналд Тръмп, но те правят услуга като говорят директно за политическата корупция. Тръмп признава (или дори се хвали), че през целия си живот е купувал политици. За семейство Клинтън се говори, че "струва" повече от $ 100 милиона. Хилъри ни казва, че тя се грижи за нас и жертва себе си за доброто на всички – точно като майка Тереза. Политиците и крони капиталистите, които ги финансират в замяна на доходоносни договори с правителството и услуги трябва някъде да скрият своите нечестно придобити доходи, така че те използват същите правни средства за финансова поверителност, които обикновените бизнесмени използват в опит да запазят богатството си.
Врявата около "Досиетата от Панама" предизвика логично призиви за по-голяма финансова прозрачност. Дори и ако сте човек със скромни средства, дали бихте бил съгласен правителството да знае всичко за вашите харчове? Хората в правителството винаги ще уверяват народа, че каквато и да е лична информация - за доходите, данъците и здравните досиета - ще бъде напълно защитена. Но това е лъжа. През последните няколко години най-съкровените тайни на правителството на САЩ, засягащи националната отбрана, персонала и данъчните досиета бяха хакнати или откраднати. Твърде често хора в правителството използват чувствителна информация за свои цели или за обща злоупотреба спрямо гражданите и дори за изнудване. Ако цитираме британския писател и адвокат Стенли Броуди, "Идеята, че данъчните и финансови данни, активи и богатство на всички трябва да бъдат отворени за проверка от света като цяло, трябва да бъде изречена гласно, за да види нейната абсурдност."


Хората тук на Кайманите не обичат техният остров да бъде сочен като данъчен рай, защото, в действителност, той е къде по-малък данъчен рай в сравнение с щатите Делауеър, Уайоминг, Невада, както и с лондонското Сити и много други места по света. Жителите на Кайманите плащат редица данъци; те просто не плащат данък общ доход. Кайманите получават своята лоша слава от романи и филми, които ги представят като див запад и място за различни видове данъчни измами. Това до голяма степен е било грешно в миналото и със сигурност не е вярно и днес. Кайманите имат динамична индустрия за финансови услуги, която се базира до голяма степен на регулаторна ефективност и правна яснота и сигурност. Всъщност би било изключително глупаво да избереш Кайманите като място, на което да се опиташ да скриеш пари от данъчните, поради сключените споразумения за обмен на данъчна информация със Съединените щати, Великобритания и много други правителства.


Разкритията около "Досиетата от Панама" е причина за атака на т.нар. "кухи" компании. Повечето фирми започват като такива компании, което означава, че те имат малко или никакви реални активи или операции. Някои от тях прерастват в гигантски корпорации, други стават подходящи инструменти за инвестиции и производство, а по-малка част се използват за незаконни цели. Коли, къщи, кораби, самолети, компании и правителствени агенции може да се използват за законни дейности или, в ръцете на лоши хора, може да се използват за престъпни цели. Ако забраним всичко, което може да се използва за разрушителни цели, то всички ще се лежим голи в една пещера, без пръчки или камъни.


Факт е, че светът не може да функционира без висока степен на поверителност, включително финансова конфиденциалност. Страните, които я унищожават за собствените си и за други граждани, ще осъзнаят, че хората с пари просто ще преместят активите си на друго място, където биха се отнасяли с тях по-добре. И въпреки безкрайните опити на много страни и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да наложат пълно споделяне на финансова информация, винаги ще има места, които ще предоставят услуги на хората, които те искат и от които се нуждаят. (Има почти универсална забрана за някои твърди наркотици. Колко добре се спазва тя?) С развитието на новите технологии като например block chains[1], по-високи нива на криптиране и т.н., ще има все повече начини, с които да се премества и крие богатство.


Добре управляваните финансови центрове индиректно оказват влияние над правителствата да предоставят съответните добри условия за живот и бизнес в замяна на данъчните приходи, които събират. Може и да изглежда нелогично, но финансови центрове като Кайманите, които гарантират върховенството на закона и имат малко корупция, всъщност допринасят за световния просперитет чрез улесняване на правилното разпределение на капитала и осигуряване на необходимите убежища от корумпирани и престъпни правителства.
----------------------------------------------------------------------------
[1] Виж повече тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Block_chain_(database)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 249 Любопитно

  Леле, близо 2 часа от излизане на статията и никакви коментери !?

 2. 2 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 249 Любопитно

  Леле, близо 2 часа от излизане на статията и никакви коментери !?

 3. 3 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 249 Разстроено

  Леле, повече от 3! часа и още съм сам. Развивам кластрофобия и параноя!!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тука се иска силно заглавие и текст под формата на подточки. Това е пропаганда, другото е ветър работа.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  Аз ли съм малоумен или статията?!

  klimentm
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  До коментар [#4] от "hautacuperche":

  Ти кво разбра,разкажи с думи прости че не мога да намеря две свързани изречения в целия текст.

  klimentm
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#3] от "onion_jack":

  Няма място за паника. Авторът е написал смислен текст, който предразполага към размисъл. И след като човек размисли установява, че няма какво да възрази. Нито да добави.

 9. 9 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 667 Весело

  За ватенки и мурзилките Путин ще разясни за гнилия и разпадащ се запад и "Великия" руски цървул

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 10. 10 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да, добре е от време на време някой отвън да каже, че всъщност офшорните зони са полезен механизъм за развитие на определени държави и региони и през тях фирмите се спасяват от крадливите правителства. Хубаво е, че Дневник отразява различни гледни точки. Иначе сме обренени пропагандната машина да ни промива мозъците постоянно.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Много приказки за няма нужда!! Обикновен капитализъм, Парица е Царица.... още Алеко се е сетил преди 125 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Доста повърхностна статия, малко като реклама на Каймановите острови. Авторът като че ли съзнателно смесва финансовата конфиденциалност с обслужването на фиктивни сделки, при които многомилионни активи се "продават" за един долар на "правилното" лице. Също слага в един кюп стартъпите и "кухите" компании, създадени за един ден с цел източване. Да не говорим за демагогията с "твърдите наркотици" - като че ли нарушаването на забраната за употребяването им е доказателство за безполезността на самата забрана. Или пък баналните твърдения, че всичко може да бъде опасно в ръцете на злонамерено лице. Да, може, но въпросът не е за забрана на нормалните финансови практики, а за разкриване на мошенничеството и кражбата. Истинската новина била в несъответствието между доходите и "спестяванията" на политиците и чиновниците. Добрутро, Ричард! Нали точно за разкриване на подобна информация става дума...

 13. 13 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Па да бяха казали Хилари къде държи парите са или поне какви са последствията за Юнкер и неговите комбинации като прамиер на Люксембург.

 14. 14 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  [quote#10:"contra_banda"] всъщност офшорните зони са полезен механизъм за развитие на определени държави и региони и през тях фирмите се спасяват от крадливите правителства[/quote]
  Уаууу, значи те благородно се спасяват от крадливите образователни , здравни и пенсионни фондове и как тогава са полезни за развитие на определени държави?

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2374 Весело

  [quote#10:"contra_banda"]всъщност офшорните зони са полезен механизъм за развитие на определени държави и региони и през тях фирмите се спасяват от крадливите правителства.[/quote]
  Особено за ИДИЛ и Ал-Кайда.

 16. 16 Профил на geriko15
  geriko15
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мдаа! Човека е прав от всякъде! Нищо че може и да е седнал! Капитала винаги ще намери най-доброто място! Каквото и да означава това!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK