Двете лица на Борисов

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов"Дневник" препечатва текста от портал "Култура". Основното заглавие на автора е "Авторитетът на властта".


Карикатурните неволи на премиера от тази седмица са повод да се вгледаме в публичния му образ. Този образ е най-вече проекция на обществени нагласи, настроения и фантазми. Анализът му не е упражнение по психология на личността на даден управник, а е разрез на политическата култура на дадена общност.


Властта е винаги асиметрична: едната страна е по-силна от другата и е в състояние да й налага определено поведение. Поради което е изключително важно как политикът излъчва сила. В този смисъл първото лице на Борисов е "силната" му страна.
Политическата власт трябва да е и легитимна обаче, тоест тя трябва да притежава авторитет. В едно сложно и многомилионно съвременно общество властта не може да бъде удържана просто със сила – дори и при авторитаризма и тоталитаризма, а да не говорим за демокрацията. Още Дейвид Хюм е знаел, че властта зависи от някаква степен на сътрудничество на населението, нещо като доброволно, пък макар и неохотно подчинение. В този смисъл всяка политическа власт се крепи на обществена конвенция (негласно разбирателство), според която хората са по-добре с нейните решения, отколкото без тях. Тази конвенция зависи най-вече от "авторитета" на властта – нейната компетентност, експертиза, способност да решава проблеми на колективното действие. Колкото повече те отсъстват, толкова повече и конвенцията отслабва.


Второто лице на Борисов – в тази връзка – е неговата "авторитетна" страна.


Силата


Различните общества имат различни представи за проекция на сила. Нашата е по-скоро директна и физическа, както се вижда от съвременната ни иконография – карикатурите. Тази седмица Борисов се оплака отново от карикатурните си образи и специално от обема и видимото им тегло. Той сигурно добре разбира обаче, че точно обемът и теглото са базови мерки за сила. Според тези критерии, той е абсолютно сравним с иконата на чистата, груба и арогантна сила, в която се е превърнал днес (справедливо или не) Делян Пеевски.


От гледна точка на силата окарикатуряването на министър председателя – така както се е наложило – парадоксално работи в негова полза. Той напълно се вписва в кодираните исторически образи на политическата ни фантазия. Като изключим средновековните ханове и царе, тези образи на силни фигури започват със Стамболов, който чудно защо засенчва по-кадърни и заслужили политици (а и безспорно по-добри хора от него) като Константин Стоилов и Петко Каравелов. И продължават през изпъчения и своенравен Фердинанд, за да достигнат до Живков – този епитом на първична жизненост, политическо дълголетие и народно здраве.


От тази перспектива става ясно защо слуховете за миналото на Борисов не само не му влияят негативно, но всъщност дори и му помагат като го свързват с една друга проекцията на силата от 90-те години – мутрите и борците. Тези герои, които в народното въображение с воля, тренировки и физически дадености взеха уличната власт и натрупаха богатство.


В рамките на демократичната държава теглото, обемът и борческото минало не са решаващи обаче. Силата се мери на избори и тук идва Цветанов – алтер егото на Борисов и символ на изборната машина ГЕРБ. Напоследък този символ трябваше на два пъти да бъде публично дисциплиниран, защото явно политическите му амбиции нарастват. Борисов доста остро и на пръв поглед излишно напомни на Цветанов "че никой няма да го избере" за президент – израз, който е груб дори по родните разбирания за протокол. Но това беше необходимо, за да се знае кой владее силата.


Авторитетът


Реалната опасност за Борисов не в проекцията на сила, а във втория компонент – авторитетът. Проблемът е, че в народното огледало на образа му хората може да видят само грубата, нелегитимна сила – изобразена чрез Пеевски. В тази посока са и най-големите щети, причинени на Борисов от карикатуристите.


В интерес на истината образът на Борисов не е толкова еднопланов и той съзнателно инвестира в развиването на "авторитетната" му страна. На първо място, тук идва про-европейската му позиция и "приятелството" с Меркел. Европа в очите на българите е все още символ за компетентност и добро управление. Настоящите кризи със сигурност подронват този образ, но все пак Европа остава най-доброто приближение към подобни идеали. (Опитите за "реабилитация" на Русия, за "други гледни точки" и т.н. са по-скоро дилетантски и комични, въпреки усилията инвестирани в тях.)


Втората котва на "авторитетността" на Борисов е финансовата стабилност на държавата и строежа на инфраструктурни обекти. Излизането от депресията – макар бавно и неуверено – работи в полза на премиера. Същото може да се каже и за реализацията на големи обществени строежи, което макар и да е най-вече резултат от еврочленството ни, все пак може да бъде приписано и като заслуга на управлението от 2007 г. досега.
Третата котва на "авторитета" на Борисов е кооптирането на експертни фигури от про-европейската десница: Москов, Кунева, Бъчварова, Дончев, Митов и т.н. С това кооптиране се затварят възможностите за остра критика от дясно. Затова на Борисов му е необходимо и присъствие на Реформаторския блок в правителството, дори когато то не осигурява никаква сила със своите десетина депутата.


В този смисъл, когато Борисов говори за "балансиране", това което има предвид е балансът между груба сила и авторитет. Тоест целта е хората да го виждат като разположен между Пеевски и РБ.


Грешката на реформаторите


РБ беше създаден с претенцията да бъде по-компетентна, по-авторитетна дясна формация от ГЕРБ. До декември 2015 г. този проект се развиваше възходящо – представи се добре и на парламентарните и на местните избори, участва в правителството с ясна собствена физиономия. С жертването на Христо Иванов и отстъплението по отношение на съдебната реформа, РБ влезе в криза. Конституционната поправка не беше нищо друго, освен демонстрация на сила от страна на ГЕРБ и ДПС. Бойкотът на предложената реформа трябваше да "сложи" реформаторите на място, да ги накара да се огънат и те в голяма част го направиха. Показаха се безсилни и неспособни да защитят автономията си.


Понастоящем останалите в правителството реформатори просто работят за политическия образ на Борисов. Оправданието, че "вършат реформи", за които са жизнено необходими, е удобна рационализация, но няма общо с действителността. Тези реформи – в рамките на договореното с ДПС – ще бъдат извършени и без съответните министри от РБ. Ако тях ги няма, Борисов ще се постарае да ги замести с такива, които приличат на тях и "следват" тяхната линия (примерът в правосъдието е показателен). Това е просто следствие на стратегията му да развива "авторитетната" си страна, описана по-горе.


Бъчварова, Митов и Дончев действат разбираемо и рационално: те са заложили на ГЕРБ и инвестират в неговото политическо бъдеще. Неразбираемо е политическото поведение на частта от реформаторите, останали в правителството. Те също инвестират в политическото бъдеще на ГЕРБ, като допълнително обезсилват собствения си проект.


Образ и реалност


Анализът на публичния образ показва как една фигура може да владее общественото внимание въпреки натрупването на множество справедливи критики срещу нея. Политиката е състезателна дейност и оставането на повърхността зависи и от кондицията на твоите конкуренти. Борисов засега успява да "обезсили" своите опоненти и да се възползва от тяхната авторитетност за свои цели. Те – и особено РБ в частта ДБГ и СДС – охотно се впускат в тази игра.


Алтернативата на Борисов, в този смисъл, не се състои в търсенето на по-юначна личност. Необходим е политически проект, който последователно да се налага и като "сила", и като "авторитет". От ключова важност е способността да се демонстрира гръбнак, да се отстоява собствен възглед, особено когато този възглед е ясно и прозрачно аргументиран. Част от РБ грешно предположи, че хората автоматично ще дадат приоритет на експертността им пред тази на ГЕРБ, независимо от силата и способността им да отстояват собствените си тези. Това е очевидно еднопланово и опростенческо разбиране за властта, което ще им струва скъпо, ако продължат да се придържат към него.


В по-общ план тревожното са масовите фантазми за проекцията на грубата сила в политиката у нас. Тези фантазми започват да раждат динковци, доброволни отряди, културисти-патриоти и други подобни феномени. По-тъжното е, че за 138 години независимост все още не сме успели да произведем политически образ наинтелигентната сила, който да се превърне в разбираем масов идеал. Българските Рузвелт, Чърчил, Аденауер, Тачър, Митеран и т.н. са все още в процес на ставане, като готовите продукти към момента натежават повече или на страната на грубата сила, или на безсилната експертност. Тоест ситуацията е благодатна за карикатуристите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  Безспорно е двуличен, винаги има две противоположни мнения!? Понякога три, казани в един и същ ден....И в зодията му го пише - Близнак.

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Прочетох само заглавието. Да се чете такава статия за Бойко Борисов е по-безсмислено, отколкото да се напише.

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Жалка държавица и матрял сме, ако дълги години се налага да се правят дълбоки анализи на тази плитка личност. Боко беше подходящ краткотрайно в едни други времена, сега е опасен за България. ПРОБЛЕМЪТ е, че се задържа като "водач" и фактор на тая умираща държава, а ИСТИНСКИ ВОДАЧ няма на хоризонта.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Това е лицето на Борисов. Разпределящ порции, между всевъзможни течения и прослойки.
  Кога ще пишете за това:
  http://www.mediapool.bg/noviyat-sarai-na-dogan-v-ruskiya-anklav-krai-burgas-news248049.html

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  Силата се мери на избори и тук идва Цветанов – алтер егото на Борисов и символ на изборната машина ГЕРБ
  https://www.facebook.com/vestniksega/photos/a.339257969434450.100104.171188342908081/1266925956667642/?type=3&theater

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7706 Неутрално

  В интерес на обективната историческа истина, по-дълго управлявалите български държавници през последните 100 години са имали ''много лица'' и са следвали ''лъкатушеща'' политика.

  [email protected]
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Весело

  Нещата са паталогични и непоправими!

  klimentm
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  всички партии в България в последните стотина години са дърпали страната и народа все надолу ,няма кой да изведе тази държава от блатото ,не случайно сме и най бедни и най неразвити и с най умиращо население ,при прекрасна природа и дадености , така че образа на Борисов вече няма никакво значение в колко вида ще се появи ,това не помага на никого

 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Две лица има един друг, едното лице управляващо, другото лице опозиция, но знамето му е нещо друго от тялото

 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 711 Любопитно

  Какво да ви кажа...

  Канадският премиер обяснява с какво квантовото смятане е по-добро от двоичното http://bit.ly/1V6DWlP ....

  Боко не е в състояние да обясни какви ги е дрънкал той самия на предния ден.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 11. 11 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  "Двете лица на Борисов"

  Циганин води малкото циганче на баня. Иска да се покаже възпитан, културен и най-вече много учен и пита на входа:
  - Извинете, топлата вода циркулира ли?
  - Циркулира.
  - А теляка манипулира ли?
  - Манипулира.
  - Е дайте ми тогава билети за две лица.
  Малкото цигане се обажда:
  - Абе, тате, ние гъзовете няма ли да си мием, бе?
  - Шшът бе, гъзовете влизат в лицата... !!!

  Форумът е в будна кома...
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "народното огледало на образа му хората може да видят само грубата, нелегитимна сила"

  Ами той, матРялът това го кефи и впечатлява!Не случайно държавицата се напълни с образи от рода на тези, на софрата с Перата. Татуирани, назобени тулупи, с два пръста чело и животински инстинкти.Необразовани и диви, целящи и знаещи че така се "респектира" туземното население.Не че са по големи от патрон, изстрелян дори от слаботелесен, но така се налага приемственост на ориенталският бабаитлък, който у нас има повече почитатели от съседите.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "РБ беше създаден с претенцията да бъде по-компетентна, по-авторитетна дясна формация от ГЕРБ. До декември 2015 г. този проект се развиваше възходящо"

  За съжаление се обезличават и не правят добро впечатление. Поне ДСБ да бяха излезли от РБ и да се държава по-адекватно

 16. 16 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Само една забележка към брилянтния анализ на г-н Смилов:
  Понастоящем останалите в правителството индивиди, както и представляваните от тях партии не могат и не бива да се наричат повече "реформаторите", тъй като от декември 2015 година насам те са класически "стабилизатори". Единственото, което тези "лица" (вижте вица на колегата горе) правят е да стабилизират срамотиите на Баце!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Смилов, Смилов,

  Защо дума не обелваш какви са тия, които прекосяват границата на РБ където им падне? Защо все доброволните отряди ти в устата, а за престъпниците нито дума? Докога ще ни баламосвате с разни измислени престъпления, а за истинските нито дума?! Сигурно добре плащат за плявата ти, ама живота не е само пари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците.От времето на Тодор Живков българският народ си търсеше подобен управник и най-накрая си го намери.Точно като дялан камък пасва на народопсихологията на българите:"кротуваме си и каквото кажат началниците това ще правим".Поразителна прилика с народната поговорка:"Преклонена главица сабя не я сече".Липсата на категорична позиция-днес строи Белене,утре я закрива.Сутринта хвали мутрите,завързали емигранти,на вечерта ги порицава.Изповедта,че ял мас напълно се подкрепя от повечето българи,които смятат,че от домашно,произведеното по-хубаво няма-домашна ракия,домашно мляко,сирене и така нататък.По същият начин Путин прекрасно отразява народопсихологията на руснаците-за тях е важно да имат статут на велика сила/или по-скоро да смятат,че са такава/отколкото че покупателната им способност падна двойно.А че е откраднал 2 милиарда/а всъщност и много повече/,изобщо не им пука.
  И тук по същият начин-скандалът с Мишо Бирата изобщо не направи впечатление,защото българският народ приема за нормално нещата да се оправят чрез лични познанства/връзки/.Не случайно печели всички избори-очаквам да управлява още дълги години.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  Всъщност, Борисов има и трето лице...! Онова, отразеното в огледалото!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Третото му лице е най-ярко: егото Му!

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Я бе, прекосявали границата, някакви хора, където им падне?! Не е вярно! Борисов каза, че пазим границата много добре! Едно КПП остана да боядисаме и сме готови за Шенген! Забравихте ли?!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Според логиката на г- на Смилова авторитетът на "опозиционния РБ"- ДСБ, трябва непрекъснато да расте, па той упорито и отчайващо си сЕди на 2, 7 % !

  Що тъй?

  Значи логиката на г- на Смилова куца.

  А що куца, туй е по- интересното?
  Щот г- н Смилов е прост? Едва ли!

  Щот изпълнява политическа поръчка с писанията си ?

  Аааа, бинго!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Алтернативата на Борисов, в този смисъл, не се състои в търсенето на по-юначна личност. Необходим е политически проект, който последователно да се налага и като "сила", и като "авторитет".

  Успешен дългосрочен политически проект може да се осъществи единствено с поставяне на принципи в основата му...и отстояването им. С пируети не става.

 24. 24 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  по мое мнение въпросния индивид има 3 лица
  -бай ганю
  -индивид със засилено его
  -индивид с комплекси и маниери на квартален водач/хулиган

 25. 25 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Третата котва на "авторитета" на Борисов е кооптирането на експертни фигури от про-европейската десница: Москов, Кунева, Бъчварова, Дончев, Митов и т."""
  Моля ти се, писателю, не чак толкова брутално :). Все пак нормални хора сме тук. На тая демагогия няма кой да се върже. Странно, как цяла статия може да стане пълен булшит с едно изречение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#10] от "Торбалан":

  Аз със квантово смятане мога да докажа, че сумата на всички цели положителни числа е минус 4, но едва ли има смисъл да го правя. Пък и едва ли нацията има полза от това.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#22:"mr.lottalove."]Според логиката на г- на Смилова авторитетът на "опозиционния РБ"- ДСБ, трябва непрекъснато да расте, па той упорито и отчайващо си сЕди на 2, 7 % !

  Що тъй?[/quote]

  Защото в политическите проекти, както и в другите, за да има растеж трябва да има "планиране и изпълнение". Нещо което липсва при ДСБ.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Весело

  Сила и стабилност? По-смешно нещо не съм чела.ББПП е мекушав и подъл, а „стабилността “ е лазене по дъното.Той е просто марионетка.

 29. 29 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  Бих казал многоръката Шива !

 30. 30 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Единственото, което всеки път доказваш е, че можеш да напишеш някоя глупост под всякаква статия, независимо от темата. Ползата за нацията ни оставям да изясниш сам.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Характерно за Б.Б. е това, че се влияе от общественото мнение и постъпва според обществените нагласи. Затова се получава така, че вече взел едно решение, на другия ден го отменя поради натиска на обществото, а понякога и на тълпата. Държи на общественото мнение и винаги се съобразява с него. Това е един вид слабоволие и липса на достатъчно хъс да отстояваш своето дори с риск да загубиш част от общественото доверие. Примери в това отношение много, няма да цитирам.

 32. 32 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 817 Неутрално

  [quote#16:"BG Stability"]Единственото, което тези "лица" (вижте вица на колегата горе) правят е да стабилизират срамотиите на Баце![/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Бравос!!! Взе ми го от устата!

 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3972 Весело

  •Пожарникарят Борисов стоеше на безопасно разстояние и безучастно наблюдаваше как държавата гори, а задълженията му се погасяваха...

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  смилов с това венцехвалене на мутрите- престъпници от 90-те изкърти миФките и удари дъното !!! РЕЗИЛ !!!

  цитат -
  От тази перспектива става ясно защо слуховете за миналото на Борисов не само не му влияят негативно, но всъщност дори и му помагат като го свързват с една друга проекцията на силата от 90-те години – мутрите и борците. Тези герои, които в народното въображение с воля, тренировки и физически дадености взеха уличната власт и натрупаха богатство.

  Смилов чуй какво ще ти кажа

  Дори и да нямаш какво да ядеш не това е начинът за лично благополучие !!!

  ЧОВЕШКАТА СЪВЕСТ Е КАТО ДЕВСТВЕНОСТТА - ГУБИ СЕ САМО ЕДИН ПЪТ НО ЗАВИНАГИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#33:"chicago514"]•Пожарникарят Борисов стоеше на безопасно разстояние и безучастно наблюдаваше как държавата гори, а задълженията му се погасяваха...[/quote]

  Трънки, образно казано! задълженията се самопогасяваха при комуниста Жан Виденов с хиперинфлацията.

  При Боко има дефлация, бетон и немърдане.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 36. 36 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  всъщност боко няма нито едно лице -безличен е вождът наш.

 37. 37 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Борисов може да има две или повече лица но само един задник

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#6:"karabastun"]през последните 100 години са имали ''много лица'' и са следвали ''лъкатушеща'' политика. [/quote]
  Примери? Веднага ще те опровергая.....

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#22:"mr.lottalove."]
  Значи логиката на г- на Смилова куца. [/quote]Жащото Смилов има и много смислени анализи. На мен ми харесва стила му на писане.
  Но подобни удобни анализи няма как да повишат процента на ДСБ на повече от три. Защото, един интелигентен човек ще прозре манипулацията и тълкуването на фактите така, както на определи кръгове им изнася.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 712 Весело

  Хахах..сорри за "Жащото"! И аз съм един бързак...отивам на маникюрист.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1190 Весело

  До коментар [#36] от "Катерина Стоева":

  Е, ръка на сърцето и признай, че в сравнение с предишните невзрачници Боко е образ!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 43. 43 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  ?
  Това пък какво общо има с темата?...или ей така, да щракаме с клавиатурата..

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#31] от "proza":

  Не, въобще не му пука за общественото мнение! Всичко е имидж и фасада! Повечето му действия са фалшиви, празни ходове, като от време на време се жертва по някоя дребна риба, за да си мисли мат`ряла, че се върши нещо...! Всъщност нищо не се прави, абсолютна имитация! Борисов е много активен, когато се режат ленти и има журналистки наоколо... Когато трябва да се върши нещо сериозно или да се дават отговори на неудобни въпроси, изчезва за няколко дена...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Две лица на един и същ престъпник, наречен премиер.

 46. 46 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Излиза, че и Бойко Борисов е ББ едно и ББ две. Едно е 'убавата му страна, две е когато вилнее разнопосочно.

 47. 47 Профил на Paul Kane
  Paul Kane
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"dobrich"]И в зодията му го пише - Близнак.[/quote]

  Хайде-хайде, и аз съм зодия Близнаци но такива к*****ски номера не съм правил никога през живота си.

 48. 48 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Корупцията у нас произлиза не от властта основно.
  Произлиза от мощното, всенародно желание да се докопа кой-където свари до незаслужен, неправилен и непозволен доход.

  Платеното прикриване на масовата неспособност, некадърност и тарикатщина от добродушно-алчни чиновници е вид криминална съпротива на масово нежелания евроред и законност.

  Каквото са граничните "патриоти". Каквото са и братята гърци от банкер да фермер.

  Navigare Necesse Est
 49. 49 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Гневно

  Дончев и Бъчварова били про-европейски експерти.
  Даже не е смешно!!!

  #killwhitey
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Пак ли Смилов.Дневник и Медиапул нямат ли някой други "експерти" да ни поучават кои са добрите и кои лошите в политиката?
  А сетих се,другите подкрепят БСП,и някак си не е удобно и техните анти ГЕРБ анализи да се пускат в тези медии.А такива политически анализатори подкрепящи ГЕРБ не се постват тука или в другите про ДСБ медии,защото ще си противоречат с този,и още няколко други АНАЛИзатори,славещи Радан колко е велик!

  sdg
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  "Понастоящем останалите в правителството реформатори просто работят за политическия образ на Борисов. "

  Мъка, мъкаааа.

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Хубава статия, но дали ББ, ако я прочете, ще я разбере?

 55. 55 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Тц.тц,тц.....то да беше само Баце с две лица!

 56. 56 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Даниии ..... => ДСБ-ерастията не те разбира !

  Трябва по-простичко и по-елементарничко за тях ..... а най-добре да напишеш матерял за изцвъцкване. Те това го могат и го правят с особено настървение.

  Я напиши анализ а'ла Женя Миндарастията ...... та ела да видиш какво ДСБ-ерастко квичене и каква ДСБ-ерастка популярност ще придобиеш.

  назидателно-поучително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 57. 57 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Какво Смилов, Смилов!?Напиши и ти статия, бе!?Да те видим и тебе, с колко пръста чело си и да обосновеш и докажеш тезите си, по-добре от Смилов!?Хайде да те видим!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Толкова много думи, за да се скрие истината, че имаме правителство и съответно премиер на най-гнусната част от олигархията у нас - Кой и Обръчите.
  И че Бойко Борисов никога не е имал и няма да има авторитет - имал е харизма сред необразовани люде и образовани жени (опирам се на социологически данни), която с течение на времето изчезна. И гласовете на електората се стопиха, та разцъфтя купуването им и подправането на изборните резултати.
  Цялата власт на Борисов се крепи на две опори - пословичното примирение на по-голямата част от населението и на олигархичния сговор зад кулисите, който състави парламентарно мнозинство от кол и въже - от много "ляво" до много "дясно". А в международен аспект властта му се крепи на максимата - "можеше да бъде и по-лошо в онази държава".

 60. 60 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хайде стига сте ревали, че другите от РБ не ви последваха! Само мрънкат и кръшкат от заседания. Опозиция, та дрънка. Да ви видим на следващите избори колко процента ще получите с тази опозиционност на думи. Редакцията, не правите услуга на т.н. "няма ляво, няма дясно" проект. Само дразните и отблъсквате хората с такива пропагандни материали.

 61. 61 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#59:"Григор Лилов"]премиер на най-гнусната част от олигархията у нас[/quote]Ало, Лилов ...... комуне червено ...

  ти си единственият "капацитет", на който му беше заръчано да налага като "журналист" тази Опорна Точка. Бойко и групировките, Бойко и престъпниците и т.н. ......
  Паралелно вървяха книжките-парцали с фото-компилации.
  Е > не ти се получи - само се пропи и деградира.
  Имахме кабинет Борисов 1, имаме Борисов 2, задава се Борисов 3. Боли - нали ??!
  Ти, Кънчовците и Женя Миндярастията сте пример за второ поколение комунистически дегенерати, вменили си, че са общественици, журналисти и 'телегенти. Ще се пукнете от злоба ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 62. 62 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Пиарите в крайна сметка ще подведат Борисов, като го съветват, че до безкрай може да разчита на политиката на силната ръка. Борисов на практика е страхлив и зависим от миналото си и това няма как да бъде скрито. А и хладилниците в крайна сметка винаги побеждават телевизорите. Борисов и хората около него нямат капацитета да подобрят икономическата ситуация в страната и в същото време обръчите от фирми около БСП и ДПС стават все по-гладни и нетърпеливи. Търси се спусъкът за началото на кампанията по отстраняването на Борисов. Това може да бъде и съвсем случайно събитие, получило достатъчен обществен отзвук. Службите са докладвали на Борисов, че има такава ситуация, но ГЕРБ са безсилни да направят, каквото и да било. Следва развръзка.

 63. 63 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Интересно е как всички уж различни леви,десни и националисти се обединяват в едно,когато трябва да се плюе по Борисов.
  Обясняват ни как не ставал за политик,бил прост,бил страхлив,бил зависим,и всевъзможни такива мантри.
  Ако той не става,може да си направите извода вие колко сте незначителни.след като сте много под неговото ниво!

  sdg
 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#63] от "Svetlio":
  "може да си направите извода вие колко сте незначителни.след като сте много под неговото ниво!"
  ---------------
  E, няма как всички да бъдат министър-председатели. Но със сигурност е прост, страхлив и зависим, както казваш.

 65. 65 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#64] от "volarok":

  Е друго си е както правиха БСП-ДПС при техните управления.Кражби до дупка,и никой не се оплакваше.
  Като питаха гражданите,защо не стачкувате,викаха "няма смисъл те си правят каквото искат".А тези които говориха срещу властта,ги отминаваха като прозрачни.Никой не ги отчиташе като фактор.
  Сега Борисов като се съобразява с исканията на хората,бил страхлив!

  За това само диктатура ще ви оправи.И без това явно доста хора я търсите и искате!

  sdg
 66. 66 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#31] от "proza":

  защото ББ няма какво да отстоява, ББ е позьор, комплексар и страхливец, но с голямо желание да се тика в първите редици. той няма план, няма визия, няма философия, няма стратегия. ББ е припознат като удобен и използван на общо основание. вярно е, че се чуват с Доган през ден. ББ не можа една истинска мутра да стане, поради слабоумие и голямо шубе. той може да шамари подрастващото гадже на дъщеря си, да извие врата на някой нещастник, дето изтрещял и го напсувал по телефона, да се звери пред млади журналистки, такава му е силата. навремето бай Тошо бил в нелегалност на 9-ти септември, но всъщност никой не го търсил, така и с ББ - ако се заемат с него и ще видите колко му е силата. удобен популист и лъжец за работа, от която всички що-годе нормални се отричат. да си премиер на Бг сега значи да пазиш статуквото и да лъжеш ежечасно..

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Този път Смилов е прав от А до Я. Не мога да го критикувам, но ще направя препоръка. Да се съсредоточи върху намаляващия ресурс на Борисов и да изследва вероятността за колко време ще свърши. Щото това е най-важното. Кво прайм по-нататък?

 68. 68 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 964 Весело

  наивно е търсим лице при борисов ,повече от наивно е да търсим две лица

 69. 69 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Турция иска не 3 милиарда, а 6 милиарда евро! Турция настоява да бъде приета в ЕС!
  Света Феркел е загрижена повече мароканци, алжирци, пакистанци, афганци и кое знае още какви, представящи се за "клети сирийски бежанци", да бъдат приютени в мирна и щастлива Европа.

  https://www.facebook.com/domesticforeignworldnews/videos/1580544062275118/

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 70. 70 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Весело

  [quote#35:"mr.lottalove."]Трънки, образно казано! задълженията се самопогасяваха при комуниста Жан Виденов с хиперинфлацията.

  При Боко има дефлация, бетон и немърдане. [/quote]

  Еее, не можах да издържа! Ближи, ближи, кафяво е, но не е шоколад!
  Третото "лице" е, на-близаното от ГЕРБаджии!

 71. 71 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  [quote#48:"Schopenberg"]Корупцията у нас произлиза не от властта основно.
  Произлиза от мощното, всенародно желание да се докопа кой-където свари до незаслужен, неправилен и непозволен доход. [/quote]

  "Приятел", корупцията по цял свят има тези "характеристики"!
  Но в "белите" държави успяват да я сдържат в някакви "нормални" граници. Тук обаче е начин на живот на мутрите, станали "политици и държавници". Не бъркай понятията, "мутра" с народ, щото нямат нищо общо!

 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Весело

  [quote#52:"Svetlio"]Пак ли Смилов.Дневник и Медиапул нямат ли някой други "експерти" да ни поучават кои са добрите и кои лошите в политиката? [/quote]

  Има, в ПИК и останалите Ви "експертни" вентилаторни устройства!

 73. 73 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  То това важи за всички политици по целия свят. Политиката на върха изисква да пазиш равновесие. Вятъра духа променливо отвсякъде, ако гледаш твърдолинейно в една посока, в крайна сметка ще те удари в гърба и ще паднеш. Въпрос на време е.

  Виж например Меркел и Обама. На моменти са толкова гъвкави, та чак слузести, ама това е то съвременната политика.

 74. 74 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#71] от "batzdravo":

  Не е така. Политиците, мутрите, леля Пена чистачката, ти, аз. Всичките сме част от матриала.

  Ако очакваш да се появи, читавия политик, който да оправи матриала... ще има да чакаш. Матриала трябва да еволюира до степен да роди читавия политик.

  Няма читав политик. Нито в БГ, нито където и да е по света. Има общества, които умят да управляват политиците си и такива, които се надяват политиците да ги управляват добре. Ние засега сме от вторите. Като станем от първите - ще се оправим... евентуално.

 75. 75 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Бла-бла-бла и така 25 години. Крайно време е авторът да разбере, че ни писна от празно надприказване и съдим по свършена работа. По голямата част от РБ го разбраха и се опитват с дела да защитят името си.

 76. 76 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#59:"Григор Лилов"]Цялата власт на Борисов се крепи на две опори - пословичното примирение на по-голямата част от населението и на олигархичния сговор зад кулисите, който състави парламентарно мнозинство от кол и въже - от много "ляво" до много "дясно". [/quote]
  Губи ви се най-същественото и проповедите ви по СКАТ за всенародно недоволство няма да свършат работата, на която разчитате. Преобладаващата част от хората са антикомунисти и най-сетне се появи партия която смачка БСП и озапти ДПС, и Атака. Времето работи за ББ защото макар и по живковски той се отчита с решени обществени проблеми. Може да бъде детрониран не от бърборковци, а от по-успешен лидер. Това е добър период за родната ни демокрация, която се нуждае не от отчайващи самоанализи, а от конкуренция на личности.

 77. 77 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  бла-бла-бла-бла!
  Ах, недей моля те, защо така...

  точно Смиловците го докараха на власт 2014-та

 78. 78 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 594 Неутрално

  по вредни от брадатите мутри са само вечно обясняващите се брадати празнодумци

 79. 79 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Борисов е идол на маниполираната разумност от полезното зло! Мутрата е герой, шмекерлъка е практичност, авторитета е арогантна сила. В обстановка на тотална дезинформация, където всички са маскари се губи обективната истина. За манипулираните от средствата на масова информация всяка позиция е права, но частично. Съвкупността от взаимно изключващи се тези е стабилност. Ще продължава да се търси юнакът, който да ни спаси от собстените заблуждения. Трай коньо за зелена трева!

 80. 80 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Истината е, че в България целия политически спектър е резултат от мимикрията на комунетата, с много малки изключения! Тези хора НЕ СА политически противници, те са инсталирани за да осигурят вечната власт на комунетата по тези земи.... иначе почти със всичко от статията съм съгласен....

 81. 81 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Комунист и демократ, две противоположности!

 82. 82 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Толкова много думи и да не кажеш важното. Кое е важното? Ами не е трудно да се досетите. Достатъчно е едно изречение - подлог, глагол и ... истината.

 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4320 Весело

  Алтернативата на Борисов, в този смисъл, не се състои в търсенето на по-юначна личност. Необходим е политически проект, който последователно да се налага и като "сила", и като "авторитет".

  Е ами да, Борисаов има алтернатива в дясно левия проект на автентично десни ДСБ и автентичво леви др. Дончева и др. Кадиев, замислен от вашто знаме афтентичният дясно ляв др. Радан Кънев. А ко успее тоа наш другар в проектаъ си България ша получи една ноо силна атентична дясно лява партиа, защиштаваща едновременно дясно леви проекти

 84. 84 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Весело

  [quote#74:"niakoi_si"]Не е така. Политиците, мутрите, леля Пена чистачката, ти, аз. Всичките сме част от матриала. [/quote]

  Ти "уби" всичко деЦко в мен!
  Че има много "мат'рял" си прав, но тезата ти за "всички в кюпа" куца, щото не всички са от типа "господин за един ден". Е поне аз не се причислявам към мутрите и техните "привърженици", подлизурковците и останалия им "хубав и умен електорат".

 85. 85 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Така е: няма ги българските Тачър, Чърчил, Х. Кол, Рейгън, Митеран. От всички министър-председатели на България, Костов се доближава най-много до тези образци. Понесе обаче много негативи, след като се наложи да изважда страната от дъното, от калта, причинена ни от Виденофф и БКП. Хората имат къса памет. Жалко...

 86. 86 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Помните ли заканата за Доган в затвора? А заканата за Станишев в затвора? А заканата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ? Аз ги помня. А помните ли някакъв резултат от тези закани. Аз не. А Вие?

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 87. 87 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  дотук ли падна журналистическата мисъл че започна да анализира мутрьо като някакъв обект?
  Това създание е само субект на кукловодите на прехода и съсипващи под краварско давление България.
  Трябва да се търси новия Левски и Ботев ,а не тикви за показ!

 88. 88 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Какво да го анализираме този Еднокнижник с голямо ЕГО ! Принудени сме да го търпим , докато на политическата сцена се появи някой качествен, достоен политик демократ, завършил някой западен университет с познания по икономика,, финанси , право, който да започне поход към нормализиране на тази вмирисана кочина наречена България !

 89. 89 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#37] от "koko65bg":

  Не уважаеми, той няма лице. Целият си е един огромен задник

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 90. 90 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  ++++
  Да се надяваме че скороще се появи по-подходяща личност.

 91. 91 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Борис го умее това с лицата, но кой ли ти гледа лицата в днешно време. Знаем, научили сме се по делата да ги познаваме. А делата на гербаджиите не са добри. Законите, които приемат не накърняват ни най- малко интересите на мафията. Казината никнат като гъби; раздаването на бързи кредити достига катастрофални размери; наркотици се продават под път и над път; престъпността във всичките и форми нараства; емиграцията на българите се увеличава, а имиграцията през продънените ни граници започва да става неконтролируема. Не се приема законът за частния фалит; нито за криминализиране отпускането на необезпечени кредити на неплатежоспособни; нито за пълна забрана на хазарта за вечни времена на територията на България; нито се предприемат мерки за подобряване трудовата заетост на младежите.

 92. 92 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Силата ако беше сила щеше най-малкото да прокара един закон за държавните служители и да ги разфърчи...А човек дори само да отиде два пъти в 9 часа и два пъти в два и ще ги уволни половината...

 93. 93 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4320 Весело

  [quote#90:"foxa5"]Да се надяваме че скороще се появи по-подходяща личност. [/quote]

  По подходяща от нащо знаме десно левият Радан Кънев не виждам. Тва е обединителят на нацията дясно ляв проект

 94. 94 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 817 Неутрално

  [quote#61:"barcelonski"]Имахме кабинет Борисов 1, имаме Борисов 2, задава се Борисов 3. Боли - нали ??![/quote]

  Вярно, че боли. Толкова мандати и никакво развитие на България. Напомня за 35-годишното управление на Тодор Живков. Виж Иван Костов как само за един мандат вдигна на крака една катастрофирала държава и я реформира. А това, че не видя повече мандат се дължи на факта, че ние като избиратели избираме не онзи който върши работа, а онзи който умее по-добре да лъже - царя, Станишев, Борисов и т.н.

 95. 95 Профил на Nikolay Ivanov
  Nikolay Ivanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Точен, но леко елитарен анализ. Повечето коментатори подценяват "апостолската" дейност на Цветанов по места. А именно там "силата" и "авторитетът" придобиват реалните си измерения. На финала аз лично бих изключил Чърчил, а дори и донякъде Тачър от списъка с представители на "интелигентната сила".

 96. 96 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 896 Весело

  [quote#22:"mr.lottalove."]Според логиката на г- на Смилова авторитетът на "опозиционния РБ"- ДСБ, трябва непрекъснато да расте, па той упорито и отчайващо си сЕди на 2,7 % !
  Що тъй?
  Значи логиката на г-на Смилова куца. [/quote]
  Моля Ви се, значи, може ли автентичен интелигент с куцаща логика? 2,7% са, защото не моем да ги разберем "експертността" и "компетентността" им в това простото и ограниченото общество. Ето, казал го авторът: "все още не сме успели да произведем политически образ на интелигентната (подчертана дума) сила, който да се превърне в разбираем масов идеал"! Значи имаме 97,3% слабоинтелигентен електорат и само 2,7% интелигентен.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK