Както и да гласувате, ГЕРБ и ДПС печелят

Бойко Борисов и Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Цветан ЦветановС три извънредни заседания парламентарната правна комисия ударно прие купчина промени в Изборния кодекс, част от които наподобяват агресивен поход за служебно гарантиране на властта, а други ограничават правата на избирателите вместо да ги улесняват.


Преди да бъдат подложени на гласуване в зала за финално одобрение, положението е следното:


- Гласуването става задължително ("граждански дълг")
- Ако няма за кого да гласувате, ще може да отметнете в бюлетината "Не подкрепям никого"


- Този глас обаче ще бъде отчетен като действителен и накрая при преброяването ще помогне само на големите партии, които влизат в парламента. Т.е. дори да не гласувате за ГЕРБ, ДПС или БСП, те ще спечелят от вас, защото така се качва фактическата бариера за влизане в парламента и това намалява шанса на малките партии.


- Ако пропуснете изборите, ще бъдете заличени от избирателните списъци и връщането в тях ще ви струва усилие, пари и нерви. Може обаче да посочите уважителна причина - болест, командировка, пътуване в чужбина, и да го удостоверите с надлежния документ. "Гражданският дълг" да гласувате ще може да си възвърнете, ако представите заявление пред съответната администрация.


- Ако искате да се ориентирате за кого да гласувате в месеца преди изборите, няма да е възможно, защото депутатите забраниха огласяването на резултати от социологически проучвания по време на предизборната кампания. Т.е. Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще знаят каква е подкрепата за кандидат-президентите, но вие не.


- Така битката преди изборите ще е още по-непрозрачна, а и по-кратка (кампанията е намалена до 21 дни)


- Не е ясно кога ще може да се гласува електронно - вариант, подкрепен на референдума от почти 2 милиона българи. Тестовете ще започнат след 2018 г., но три пъти ще са само експериментални. И да е вярно, че има обективни и технически бариери, от целия подход на ГЕРБ към Изборния кодекс става ясно, че електронното гласуване много трудно ще си пробива път. Може да се окаже, че реално за първи път ще се гласува електронно 10 години след като българите го поискаха.


- Организирането на референдум пък ще струва по-скъпо на избирателите, защото депутатите решиха да отменят текста, че ако в същата година има избори - допитването се провежда заедно с тях.


- Един от въпросите в предстоящия тази година референдум е за задължителното гласуване, но депутатите избързаха да го въведат, преди да са чули какво мислят българските избиратели.


Честито!


В четвъртък народните представители ще обсъждат в зала натвореното от колегите им в правна комисия до полунощ във вторник. И докато избирателите разберат какво са им подготвили, текстовете ще са одобрени.


Задължителното гласуване и отчитането като действителни гласове на хората, които не виждат за кого да гласуват, обезпечават една цел -


ГЕРБ на власт с подкрепата на ДПС, БСП в опозиция


Тя не само хармонизира, но и почти съвпадна с обявената лично от премиера неясно в какво качество новина за предстоящото оттегляне на Делян Пеевски от сцената - "Пеевски си отива, напуска страната". След скриването на депутата от ДПС, Доганово-сарайската партия (и прилежащите й кръгове) ще придобие вид приличен за партньорство (независимо че аватарите на Пеевски си остават на сцената с цялата безгранична власт да позволяват и спират реформи и да форматират борбата с корупцията и мафията). А понеже е редно да има опозиция, на БСП, която не се справя в тази роля, й се поднася възможността да е единствена.


Що се отнася до референдумите, конкретната цел прозира ослепително: референдумът на "Шоуто на Слави" трябва да се проведе отделно от президентските избори, за да се изключи рискът изборите да излязат от контрол. И няма никакво значение, че само преди година ГЕРБ прие обратното - допитванията и изборите в една и съща година да се провеждат заедно. А сега пак ГЕРБ ще насрочат референдум за юли или август.


И двете правила са агресивен произвол, безгранично лицемерие, подигравка с гражданите. А комбинирани със забраната за огласяване на социологически проучвания по време на изборната кампания, отразяват


нарастващия страх на властта от загуба и безпардонна решимост да се брани без подбор на средствата


Що се отнася до третата предложена промяна - ако не гласуваш на един избори на следващите да минеш през бюрократичния ад, за да възстановиш конституционното си право, то е


провокация към здравия разум, не подлежи на коментар и налага намесата на лекари


Защото противоречи на здравия разум да вкараш в закона задължителното гласуване и същевременно да пречиш на негласувалия веднъж да изпълни "дълга си" на следващите избори.


За разлика от описаното, не забелязваме депутатите да предвидиха как да бъде ограничена покупко-продажбата на гласове, как да се елиминира контролираният вот - било то с пари или с корпоративните методи на моркова и тоягата.


Прогнозите след преговорите между партиите в сряда са, че част от безумните идеи ще отпаднат при гласуване на Изборния кодекс в зала, но това е честа тактика на ГЕРБ - предлага пакет, от който да отреже няколко по-дребни неща, предизвикали възмущение, а големите бели да останат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (234)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Госпожо Владимирова, защо съм убеден, че ако няма подмяна/криминална/ на секционните протоколи, задължителното гласува е в състояние коренно да промени облика на политическия елит в България?

 2. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Вече спирам да гласувам. Отвратен съм, разочарован и наранен. Аз съм жител и потребител, а всички в политическия спектър, гледат да ме изцедят, да ме използват и да ме лъжат. Има обаче един проблем. Не съм особено глупав, и даденото доверие се изчерпи. Просто беше използвано неправилно от всички. Аз приключвам с гласуванията, колкото и странно да звучи това. Политиците в тази тоалетна не стават за нищо, абсолютно всички до един, начело с управляващите.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 3. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  Цялата стратегия е насочена към елиминирането на възможността да се появи опозиция на днешното управление. Защото в днешния български парламент такава няма...!!!

  karabastun1@abv.bg
 4. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1856 Неутрално
 5. 6 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Много лош развой са ни приготвили тербавите...
  ГЕРБ вече открито търка чаршафите с ДПС, Борисов си мисли, че без Пеевски в редиците на ДПС обществото няма да има нищо против, но все си мисля, че търпимостта към тази партия е нулева, но знае ли човек, може гласоподавателите на ГЕРБ да ме изненадат и да приемат и тази гавра, единственото хубаво от цялата история е, че алтернативи има - доказват го и опитите на ГЕРБ и ДПС да се окопаят във властта!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 6. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  "Къде е Фидосова днес ..." ето къде е, сянката ѝ тегне над този възможно най-недемократичен проект за избирателен кодекс!

 7. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело


  - Бравопетя,

  правим
  Реформи в Избирателното право и процедури.

  ... иначе няма лоша реклама .... ако все още не сте си го изаснила.


  уточнително-закачливо

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  явно милиционерите са сериозно притеснени за да прибегнат до толкова безумни и антиконстутиционни действия ,паника или някаква сложна милиционерска стратегия ?

 9. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Само че утре може да се смени положението, и изненадата за ГЕРБ ще бъде изключително неприятна. Който копае гроб другиму, сам пада в него - това не са ли го чували?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Ама какви са последствията за заличените от списъка.Ако ни заличат четири милиона,какво ще стане!?

 11. 12 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До кометар №2, Арон

  Аз не оценявам задължителното гласуване. А коментирам противоречието - че те хем го въвеждат, хем го затрудняват.

 12. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#4:"karabastun"]лиминирането на възможността да се появи опозиция на днешното управление. [/quote]

  Бастунски,

  има опозиция,

  но тя е => м'Орална 'Позиция

  'щото така им харесва и е по-мазохистично


  саркастично

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#12:"petiav"]Аз не оценявам задължителното гласуване.[/quote]

  Уважаема ...
  не Ви разбират идеята ....
  и може би вече затова вече няма Бравопетя в коментарите.  уточнително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 15 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не съм си представял така задължителното гласуване. Да те заличават от списъците е малоумие. Ако тази разпоредба мине през парламента, ДСБ трябва да направи всичко възможно да я атакува пред КС.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 15. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тая остави съдебната система и се зае с изборите. Отчаяна работа... то бива редакционни напъни ама вашето е прекалено...

  Няма шики-мики.
 16. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#2] от "Арон":

  Ами сигурно защото нямате реална представа за действителността! Нима си мислите, че аполитичните ще гласуват правилно, а не както им кажат от телевизора?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 18 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Честито и от мен! ГРОБ форевър! Умните и красивите ще си го получат тъпкано от Вожда и Учителя и ще запомнят добре, когато се съюзиха с политическата мафия през 2013. Давай Вожде! Да живей банановия генерал и банановата държава, която ще изгради за умния и красив матрял!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#6:"NicK"]ГЕРБ вече открито търка чаршафите с ДПС, Борисов си мисли, че без Пеевски в редиците на ДПС обществото няма да има нищо против[/quote]

  Вече открито продължавате със все същите глупости...

  Няма шики-мики.
 19. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#12] от "petiav":
  Да, права сте. Противоречия има - "заличаването" от списъците при негласуване е, според мен, едно глупаво решение. Искам да има "томбола". Все пак си е един "лост" за насърчаване на хората да отидат до урните. Аз исках да кажа, че, ако всички българи отидат до урните и наистина гласуват, за ДПС няма да има никакъв шанс да останат решаващ фактор в политическия живот на страната. Може би така ми се иска

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#17] от "tribiri":
  Все пак ме крепи надеждата, че българският народ по принцип е интелигентен.

 22. 23 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Добрутро Минке, май имаше такава приказка с предизвестен край!

 23. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Предлагам на всички български граждани наказателен "вот" за бг. политици- отиваме да гласуваме, но пускаме недействителна бюлетина За никого от нас няма да има дерегистрация, но ако недействителните бюлетини са над 75% при 85-90% гласували български граждани с избирателни права- тогава вече политиците ще се видят в мат

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Уточнение- недействителна бюлетина НЕ ЗНАЧИ задраскване на квадратчето" Не избирам никоя политическа партия", а означава да напишете знаци, цифри, текст с ваш химикал върху бюлетината, което я прави недействителна и така я пускате в урната. Недействителните бюлетини НЕ УЧАСТВАТ в разпределянето на гласовете за политическите партииТе НЕ СЕ БРОЯТ ЗА ВАЛИДЕН ГЛАС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Просто не мога да повярвам че страна от ЕС се управлява от такива престъпници!!
  И то точно моята родна страна

 26. 27 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Петя Владимирова! Бравос за пореден път! кратко, точно, ясно, смилаемо, макар че гледам - има съфорумци с чугунени мозъци и огнени стомаси.
  Поздравления!

 27. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#17:"tribiri"]Нима си мислите, че аполитичните ще гласуват правилно, а не както им кажат от телевизора?[/quote] Моля, моля- аз съм аполитична, а, както виждате, съм намерила начин да не гласувам за никого! Защо подценявате толкова интелекта на аполитичните е загадка за мен...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1286 Любопитно

  "Що се отнася до третата предложена промяна - ако не гласуваш на един избори на следващите да минеш през бюрократичния ад, за да възстановиш конституционното си право, то е

  провокация към здравия разум, не подлежи на коментар и налага намесата на лекари"

  мда

 29. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4323 Неутрално

  И след изборите ГЕРБ и ДПС ще кажат "Ми суверена така каза" ще плеснат с ръце и ще се прегърнат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 31 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бедни,бедни ми народе,
  защо си толкоз овчи...

 31. 32 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Както и да гласувате, ГЕРБ и ДПС печелят...
  ----------------------------
  Къде е алернативата Владимирова?Само не казвайте,че е ДСБ...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4323 Гневно

  [quote#0:"статията"]Така битката преди изборите ще е още по-непрозрачна, а и по-кратка (кампанията е намалена до 21 дни) [/quote]
  Което предполага още по-лесна манипулация на резултатите и последващата коалиция!
  С други думи - псевдодемокрация!
  Дерзай народе....ако си нямаш работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 35 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Протестна мрежа?! Брадатите 30 годишни студенти?! Къде сте бре? Красиви? Умни? Позор!!! Пълни са ви устите май? Както повтаряхме някои неплатени и реалисти тук, ще ревете за ЕКСПЕРТА Орешарски! Ароне, съгласен ли си :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 36 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  [quote#16:"Олд Шетърхенд"]Тая остави съдебната система и се зае с изборите. Отчаяна работа... то бива редакционни напъни ама вашето е прекалено... [/quote]

  Оня, имаш нещо против, нехаресващите мафиотските напъни, да се узакони властта на Държавата на Мафията?!
  Е, все още сме демократична Република, слава Богу!

 36. 37 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Безпощаден анализ на Петя Владимирова!

  Tony
 37. 38 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не един и два пъти съм чувал как някой няма да иде да гласува за някой, който харесва, защото проучванията сочели, че ще събере малко гласове. Затова предпочитам да няма резултати от социологически агенции по медиите. Ако не ида да гласувам на едни избори значи не ми пука от резултата значи ако следващия път реша, че ми се гласува закономерно трябва да положа повече усилия. Не съм съгласен обаче с махането на изискването референдумите да са заедно с изборите. Не е до парите, а до изискването за признаване на реферндумите. Освен това ако се окаже, че повече от половината гласували са казали, че не харесват никой от кандидатите то трябва да има служебни правителства и избори докато това съотношение не се промени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 39 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  черва, и без Пеевски са заплетени свински черва! Ще има коледа по необичайно време.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 39. 40 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Зорлем карат гласоподавателя да изразява позицията си не с отметка в квадратчето а със писменна влагословия или хвалбствена рисунка.

 40. 41 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#32:"Tod"]Само не казвайте,че е ДСБ... [/quote]
  Ами Радан преди два часа каза,че ДСБ са алтернатива.Защо да не го каже и П.Владимирова?Та в Дневник толкова напъни има в подкрепа на ДСБ!

 41. 42 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Значи ,
  не вярвам че това е сътворено от комисията. Мисля че е пореден журналистически блъф.
  Ако е вярно , то тая комисия е за изхвърляне.
  Мисля че това задължително гласуване няма да реши проблемите със избирателната активност. .
  Много хора гласуват.Просто толкова сме си.50 иняколко процента в България. Който не е в България няма да бие път 500 километра да гласува.

 42. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#3:"Wizard"]Вече спирам да гласувам. Отвратен съм, разочарован и наранен. Аз съм жител и потребител, а всички в политическия спектър, гледат да ме изцедят, да ме използват и да ме лъжат. Има обаче един проблем. Не съм особено глупав, и даденото доверие се изчерпи. [/quote] Добре дошъл в отбора! Не гласувам от 1991 /мисля/ - от както отидох да гласувам за сдс и даже си боядисах чаропогащника син с фуксин/ тогава още нямаше сини дамски чорапогащници в България/, а след 2-3 години след това гласуване се почувствах точно така, както се чувствате Вие сега.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"Логика"]чаропогащника[/quote]Уффф- чОрАпогащника

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 45 Профил на Ричи Финестра
  Ричи Финестра
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "barcelonski":
  До коментар [#16] от "Олд Шетърхенд":

  Ето ги, първият веднага се слага най-долно, подмазвачески и лицемерно на автора на статията, защото автора се е включил в коментарите и наистина е капацитет по тези въпроси, а вторият напълно подигравателно отхвърля. Това е Герб в действие дами и господа. Покриват всички крайности и варианти както са ги учили боко и цецо. Това е срам за всички нормални българи, който отказват да гласуват. Това е проклятието на България, което ще ни държи още дълго в миманса. Това е по-малко срам и за онези, които станаха членове на Герб по принуда за едно парче хляб. Това е срам и за политическата система, че възпроизведи това уродливо нещо - Герб. Партия чиито членове не знаят, че са десни или каквито и да били, но знаят, че ще има келепир бъдейки нейни членове. Възможно ли е някой от тук подкрепящите Герб да не е член на въпросната партия...., няма начин ! Категорично ! Гарантирам също така, че това е най-партийното представена партия във форума. Толкова са жалки, но е жалко и за България....

 45. 46 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  [quote#24:"Логика"]Предлагам на всички български граждани наказателен "вот" за бг. политици- отиваме да гласуваме, но пускаме недействителна бюлетина[/quote]

  Ауууу, не ставаш за каракачанка, много си льоша! Не знам каква е границата за гласували (долната), за признаване на действителен вот, но това може да е евентуален "дю шеш" за каракачанките - 100% гласували за ГЕРБ, 15% от общия брой гласоподаватели, според последните избори, и за пореден път Мафията "бие" Суверена си!

 46. 47 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Бойчо и Ахмед - гаджета...

  Знаем къде води интимниченето с Ахмед. Дано този край настъпи скоро и окончателно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 47. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#42:"rorikabc"]Мисля че е пореден журналистически блъф.
  Ако е вярно , то тая комисия е за изхвърляне. [/quote] Имам основание да мисля, че има, съществуват , 10% български журналисти, които са що-годе обективни, обаче- не мисля, че има и 10% нормални политици в България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1286 Весело

  [quote#40:"do.r.n"]хвалебствена рисунка. [/quote]

  няма лошо, ще си правим галерийки... аз вече обмислих първата

 49. 50 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не остава нищо друго освен Петя Владимирова да посъветва БСП как да отвърнат избирателите от ГЕРП и ДПС.

 50. 51 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Досега,който е опитал да промени изборните правила в своя полза,винаги е губил.Надявам се,традицията да се спази. Иначе,негласуващи или заличени,все тая.Техните гласове се преразпределят.Новата "далавера" е признаването на "не подкрепям никого" за действителна бюлетина и изхвърлянето на прескочилите с малко 4%.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 51. 52 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#41:"gobay"]Та в Дневник толкова напъни има в подкрепа на ДСБ!...
  -------------------------
  Всичките напъни на Дневник са в посока ДСБ,ма нещо не се получава.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 52. 53 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 489 Неутрално
 53. 54 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 575 Гневно

  "налага намесата на лекари"

  Май налага намесата на армията! Но да видим дали Президентът няма да наложи ВЕТО!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 54. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#51:"Майндърбайндър"]Иначе,негласуващи или заличени,все тая.[/quote]Не- НЕ Е все тая! Защо за гражданите, които не искат да дадат вота си на партиите, да има и минимална санкция? Защо? Защото гражданите НЕ ЖЕЛАЯТ НАСИЛА да дадат гласа си за "по-малкото зло" - партия, която на практика НЕ СЪЩЕСТВУВА в България и сами да се отказват от избирателното си право чрез дерегистрация? Това не е добра идея! По-добре е негласуващите граждани - като мен- да направим така, че да не се лишаваме сами от свои конституционни права! Аз ще гласувам, но с недействителна бюлетина Така никой не може да каже, че не съм гласувала, защото ИК Принципи при гласуване Чл. 202. Гласуването е лично И ТАЙНО- т.е. никой не може да докаже пред съд, че аз съм гласувала с недействителен глас

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 56 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#30] от "Храбър":
  Ами , разбира се , че суверена ще каже.
  Както и досега, мъдрия български избирател ще даде на умните, красиви и кресливи около 1%. Което ще бъде напълно справедливо, а те пак ще търсят вината в другиго

 56. 57 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  [quote#41:"gobay"]Ами Радан преди два часа каза,че ДСБ са алтернатива.Защо да не го каже и П.Владимирова?Та в Дневник толкова напъни има в подкрепа на ДСБ! [/quote]

  А каракачанките това ги довежда до истерия, а? Особено, ако мат'ряла вземе та реши да гласува за ДСБ, ужас!

 57. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#46:"batzdravo"]Не знам каква е границата за гласували (долната), за признаване на действителен вот[/quote]
  Точно това смятам да проверя, но съм абсолютно убедена, че не е по-малък от 35%- нещо такова ми се върти в главата, но ще го проверя и тогава пак ще го напиша....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 59 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#55] от "Логика":

  Госпожо, не губете време! Създайте една нова партия и аз ще гласувам за Вас! така няма да ни се налага да пускаме недейтвителни бюлетини!

 59. 60 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#48] от "Логика":

  Защо реагираш така емоционално.
  Има разумни хора в това НС.
  И аз се чудя защо юристи не правят законите а лобисти,но юристите що не искат да са в НС , а?
  И не, ДПС няма да спечели.
  Казах и в другаде и тук ще повторя.
  Начинът е от 50 процента гласували който спечели над50 процента да съставя сам правителство и толкоз.
  Ако на негласувалите не им харесва, да идат да гласуват.

 60. 61 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":Ще останат ФЕСОВЕТЕ!

 61. 62 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ГЕРБ = БСП = ДПС = ДС + БКП

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#56] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Пинокио на деня
  http://www.segabg.com/pic/12112/800768-l.jpg

 63. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#46] от "batzdravo": Изборен кодекс
  Определяне на резултатите при избори за народни представители
  Чл. 251. (1) При произвеждане на избори за народни представители общият брой мандати за всяка партия и коалиция от партии се определя от Централната избирателна комисия въз основа на подадените за партията или коалицията от партии действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниймайер съгласно методиката по чл. 26, ал. 1, т. 27.
  (2) Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната.
  (3) Броят на мандатите, които се разпределят между партиите и коалициите от партии по ал. 2, е равен на броя на народните представители в Народното събрание, намален с броя на избраните независими кандидати.
  (4) Броят на мандатите на партиите и коалициите от партии в многомандатните изборни райони се определя по метода на Хеър-Ниймайер съгласно методиката по чл. 26, ал. 1, т. 27.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 65 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Герб все повече ми приличат на бсп!Или двете са едно и също нещо?

 65. 66 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Спящият разум ражда кошмари! Събудете се хора, кошмарът ГЕРБ, вече е реалност!

 66. 67 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#58:"Логика"]Точно това смятам да проверя, но съм абсолютно убедена, че не е по-малък от 35%- нещо такова ми се върти в главата, но ще го проверя и тогава пак ще го напиша....[/quote]

  Е какво е следствието?
  Който има най много гласове сам създава правителство без коалиции да му въртят номера?.

 67. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Metod-na-Hear-Nijmajer-za-razpredeliane-na-mandatite-za-obshtinski-sav_24544.html
  Метод на Хеър-Ниймайер за разпределяне на мандатите за общински съветници 24 октомври 2015
  ....Същност на метода Квота Има различни методи за изчисляване на квотата, у нас се използва квотата на Хеър, която се изчислява като се раздели общия брой на получените гласове (S) на броя на местата или мандатите (M), които следва да бъдат разпределени:

  или

  Q = S/M

  Ако получената квота не е цяло число, се закръгля към най-близкото по-голямо цяло число. Броят на гласовете, получени за всяка партия, коалиция или независим кандидат, се разделя на този квота (Q). При делението се получава цяло число и остатък. Тези от участниците, чиито действителни гласове са повече от квотата Q, получават предварителни мандати (места), колкото е полученото цяло число. Незаетите места се разпределят като първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, после партията със следващия по големина остатък и т. н. до изчерпване на неразпределените мандати. Затова методът се нарича и метод на най-големия остатък.

  Вариант с независими кандидати по методиката към нашия изборен кодекс

  Наличието на независими кандидати леко модифицира метода, тъй като без значение колко гласове получат, съответно колко квоти спечелят, те не могат да заемат повече от едно място. Как се действа в този случай според Методиката към нашия Изборен кодекс.

  Ако има независими кандидати с по-голяма или равна на общинската избирателна квота, те се смятат за избрани и сборът от техните мандати (Mn) се изважда от общия брой места М. Така за партиите и коалициите се преразпределя остатъка от мандатите (М'= М - Mn) и в това преразпределение участват само тези партии и коалиции, чийто гласове са надхвърлили първоначалната общинска избирателна квота Q.

  Изчислява се нова квота Q' на база сумата от действителните гласове на партиите и коалициите S' и остатъка от мандатите М' или Q' = S'/M'

  Тези от тях, чиито действителни гласове са повече от преизчислената квота Q', получават предварителни мандати, колкото е полученото цяло число. Незаетите места се разпределят по същия начин, както обяснихме по-горе - първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, втора - партията със следващия по големина остатък и т. н. до изчерпване на неразпределените мандати.

  Пример

  В изборите за общински съветници с определени М=21 мандата участват шест партии или коалиции (П1, П2,П3, П4, П5, П6) и трима независими кандидати (Н1, Н2, Н3). Броят на получените от тях действителни гласове е посочен в колона 3 на таблицата.  Общинската избирателна квота е Q=S/M=25065/21=1193,6, което след закръгляне нагоре става 1194.

  Двама от независимите кандидати са получили действителни гласове над квотата Q=1194, се смятат за избрани и сборът от техните мандати (Mn=2) се изважда от общия брой места М. Така остатъкът от мандатите за преразпределяне М'= М - Mn става 21-2=19.

  Сборът от гласовете на партиите, надхвърлили общинската избирателна квота Q от 1194 е S'= 21426. Изчислява се квотата за партии и коалиции Q'=S'/M'=1127,7 и след закръгляне става М'=1128.

  Изчисляват се мандатите за всяка партия, надхвърлила общинската избирателна квота Q=1194 в колона 4 като гласовете от колона 3 се разделят на преизчислената квота след определянето на мандатите за независимите кандидати Si/Q' или Si/1128. После според големината на остатъците се добавя по един мандат за партии П4 и П2.

  Резултатите са в колона 8 и представляват сбор от предварително изчислените мандати в колона 5 и допълнителните мандати от колона 7.

  Таблица, направена на Excel, в която са вградени формули за изчисляване на мандатите, може да може да изтеглите от тук. При повече на брой кандидати, размножете редовете, заедно с формулите.


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 69 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#64] от "Логика":

  Питах, колко % трябва да бъдат гласувалите, от имащите право на глас, за да се признаят за действителни изборите.

 69. 70 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Със стария кодекс не сте доволни,с новия не сте доволни.
  Кажете десебарите как да го направим да спечелите изборите с 2%?
  Ако искате да направим монархия и да назначим Рапан и Драгалевския мангал за доживотни вождове,та да мирясате?
  Ако не е тъжно,ще е смешно как вечно сте недоволни!

  sdg
 70. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#67] от "rorikabc": Сори- имам нужда от помощ при метода на Хеър-Ниймайер- първо ще я получа, преведена от математически на човешки език, и после ще дискутирам...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 72 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4469 Любопитно

  ,,...Защото противоречи на здравия разум да вкараш в закона задължителното гласуване и същевременно да пречиш на негласувалия веднъж да изпълни "дълга си" на следващите избори....,,

  Е ами щом като не губя нищо друго освен това, че вече няма да мога да гласувам, след като съм решил веднаж да не гласувам, какво ми пречи това, че ще ме заличат от избирателните списъци. Ми няма да гласувам въобще и това е

 72. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "batzdravo": Виж коментар № 71

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 74 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Разбира се , това е целта: всички да се отвратим от политиците и от изборите. Така с по-малка активност (или неподкрепили никой), пак същите ще са победители. Нали за това са на власт - да се съхранят, да властват още и още.

 74. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8246 Весело

  До коментар [#71] от "Логика":

  За изборите, приятелко - съжалявам , но не сте компетентна - КУЦА ВИ МОНТАНО-КЮСТЕНДИЛСКОТО ПРАВО!!!
  http://www.segabg.com/pic/12112/800719.jpg

  karabastun1@abv.bg
 75. 76 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#73:"Логика"] Виж коментар № 71[/quote]

  Виж сега! За квотите ми е ясно, че не ми е много ясно, но не това питам. Питам колко %, от имащите право на гласм трябва да гласуват на избори, та тези избори да се признаят за действителни. Въобще, има ли такова правило? Разбираш ли ме?

 76. 77 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#71:"Логика"]

  До коментар [#67] от "rorikabc": Сори- имам нужда от помощ при метода на Хеър-Ниймайер- първо ще я получа, преведена от математически на човешки език, и после ще дискутирам... [/quote]

  Не смятай, Баце е сметнАл.
  Без Баце нема пАри. Точка.
  Недоволни со.агенции, недоволни журналисти,...
  Баце не го интересуват начините на гласуване.
  Той смята други сметки и ги е сметнАл добре.
  Учител му е Дедо.

 77. 78 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#8] от "barcelonski":

  Ти отново нищо не си разбрал!

  Закачливо - присмехулно!

 78. 79 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "И няма никакво значение, че само преди година ГЕРБ прие обратното - допитванията и изборите в една и съща година да се провеждат заедно. А сега пак ГЕРБ ще насрочат референдум за юли или август."

  И всичко това е изключително дразнещо

 79. 80 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#63] от "dobrich":

  Още 1 подробност за тази Програма в саниране

  Печели си от фирма на Боко и Пеевски и след това се наема фи в одизпълпите в много по-малко пари
  Разликата отива в джоба на Боко или на Пееф

 80. 81 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#76] от "batzdravo":

  Над 50 процента.
  Но мисля че при това положение не може да се състави правителство без да се влезе в коалиция с някой, за да има болшинство в НС. .

 81. 82 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  М/у другото,нищо не е прието де факто.Всичко е предложения,ще се решава в НС,защото има няколко варианта.
  А иначе какво недоволствате срещу изтриването от списъка за гласуване.Нали точно десебарите виеха като "вълк срещу луната",че ГЕРБ печелили с мъртви души и си увеличавали електората"тайно".
  Ами по хубав вариант от това да изчезнат мъртвите души аз лично не виждам.Ако Владимирова като по умна и "красива" има друга идея,да напише още един ферман тука,да ни обясни как ГЕРБ се облагодетелстват от не гласувалите и изчезването на мъртви души.

  На тази медия и на десебарите,работата стана."ХЕМ НИ СЕ ИСКА,ХЕМ НЕ НИ СТИСКА"!

  sdg
 82. 83 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#63] от "dobrich":
  А нещо за Истината ще кажете ли?
  Щото за нея нещо си мълчите....

 83. 84 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#81:"rorikabc"]Над 50 процента.[/quote]

  Т.е., ако са гласували под 50% от имащите право на глас, трябва да се поворят изборите?

 84. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#75] от "karabastun": На кого - на мен или на субектите на снимката?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 86 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#32] от "Tod":

  Алтернативата е много проста и демократична.
  На база избирателните списъци се определя стойността на един депутатски глас.
  Партията има толкова депутати, колкото гласове е събрала!
  Така парламента ще намалее.
  Мъртвите души ще изчезнат и изборните списъци ще бъдат актуализирани спешно.
  Всеки, който иска да има представител в парламента отива да гласува, а който не гласува няма право да има претенции към политиците!

 86. 87 Профил на Vodnokon4e
  Vodnokon4e
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#67] от "rorikabc":

  В идеалният случай гласовете на всяка партия са точно според мандатите (например 240 000 гласа за 240 депутатски места). Но няма такъв случай, гласовете винаги са някакво неточно число. Тогава се ползват различни методи за изчисляване как да се разпределят. Един от тях е на Хеър, който е метод на най-големия остатък.
  В горният случай стъпката (квотата за един мандат) е 10 000 (240 000:240). Партия, която получава 460 780 гласа, получава 46.078 мандата. Но естествено не може да вкара точно 46.078 депутата . На първото смятане тя получава 46 мандата и остатък 0.078. Така и със втората партия - например 33 места и остатък 0.6, третата - 21 места и остатък 0.8 и т.н. Смятат се сигурните места - да кажем станали са 238, а останалите две се разпределят така според Хеър - първото място за партията с най-голям остатък (в нашия случай партия 3, а другото - за партията с втория най-голям остатък - в случая партия 2). Ако случайно има повече неразпределени мандати - да кажем 9, то тогава това се повтаря. Облагодетества по-малките партии, тъй като остатъкът може да им даде възможност да вкарат 5 депутата например вместо 4, дори и да са получили 40 300 гласа - при неразпределен мандат тези 300 гласа им биха дали остатък и мандат. Надявам се да е било разбираемо.

 87. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#82:"Svetlio"]А иначе какво недоволствате срещу изтриването от списъка за гласуване.[/quote] Докато чакам да си получа помощта от математик, ще ти отговоря- изтриване от списъка значи , че :или си умрял, или си лишен от свобода в затвор заради извършено престъпление; или си с нов адрес или си напуснал Р. България, или си с увреждания.. Изборен кодекс
  Чл. 46. (1) От избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които до изборния ден са загубили правото си да избират или са починали.5) Лицата, които са изтърпели наказание лишаване от свобода или не са вече под запрещение, или е отпаднало основанието, поради което са били лишени от правото да избират в държава - членка на Европейския съюз, се вписват в избирателните списъци след представяне на съответен документ в общината или района, или кметството.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 89 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Не знам на български или не, но на това му се вика "словоблудие".

  Защо се размахва това "задължително гласуване"? Нищо задължително в него няма. Кажете му "стимулирано гласуване", ако ще давате лимонада на всеки гласувал.

  Както е тръгнало, утре ще казват на баба си "внучка" и обратно и всеки ще е съгласен. И ще защитава "българщината". Нищо, че от българския език нищо не остана.

 89. 90 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Очаквам поредната инвазия на "Лафка". Не са за пренебрегване дезинформацията и паричния поток. Може би, точно на това разчитат вносителите на на забраната за огласяването на соц. проучвания. Пеевски си бил отишъл, но на пеевщината е осигурен комфорт в ГЕРБерските общини. А и гърбът на Бойко не е малък, чудесен е за параван. Поглед към Пловдив - градът-рай на пеевщината.

 90. 91 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#88] от "Логика":

  Това няма да стане.Както и много други неща. Анализът е грешен . Да изчакаме какво е свършила комисията.
  Някой е запалил фитила на журналистката.
  После доказвай че нямаш сестра.

 91. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#86] от "ПАСТОРА":"... а който не гласува няма право да има претенции към политиците!
  .." Ъ- кога съм имала претенции към политиците?! Вие и да сте гласувал и да имате Ваши лични претенции към политиците, как можете да ги реализирате, след като института "отзоваване на депутат" е несъвместим с представителната демокрация и нейният принцип на мандатност? Т.е.- и да свикате референдум, на който ако над 50% са гласували с "Да- да се отзове",то той няма да има правна стойност- той е нищожен.И? Каква отговорност можете РЕАЛНО да търсите от политиците? НИКАКВА! Защото "политическата отговорност" НЕ Е ЕДНАКВО с гражданска, административна, наказателна и дисциплинарна отговорност, а е едно правно НИЩО- зеро, нула!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 93 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Както и да гласувате, ГЕРБ и ДПС печелят
  _________________________________

  Страхотна логика,Браво Петя,страхотна логика.
  Означава ли това,че негласуващите няма да разпознаят бъдещия премиер в Р.Кънев?Аз това хич не го вярвам!Толкова убедителен,адекватен и разумен,обикалящ студията и говорещ самата истина човечец нямаме засега.Новото лице от едно старо знаме,както се казва
  Дайте нещо по-свежо,Дневник.Дайнов да видим какво мисли по въпроса,например.

 93. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#91:"rorikabc"]Това няма да стане.[/quote] От политиците всичко очаквам, всякаква мизерия и гадост. Един осъден престъпник все пак е отделен от обществото в затвора, но полиците са като хлебарките - щъкат навсякъде

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 95 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#92] от "Логика":

  Коментара ми не е насочен лично към някого, още по-малко към Вас!

  Смисъла, който вложих е за мрънкащия българин, който е доста недоволен от доста неща, но когато опре да поеме отговорност (дори с изразяване на вот) отива да бере гъби!

 95. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#95] от "ПАСТОРА": Добре де, ама аз ясно Ви написах, че [quote#92:"Логика"]Вие и да сте гласувал и да имате Ваши лични претенции към политиците, как можете да ги реализирате, след като института "отзоваване на депутат" е несъвместим с представителната демокрация и нейният принцип на мандатност? Т.е.- и да свикате референдум, на който ако над 50% са гласували с "Да- да се отзове",то той няма да има правна стойност- той е нищожен.И? Каква отговорност можете РЕАЛНО да търсите от политиците? НИКАКВА! Защото "политическата отговорност" НЕ Е ЕДНАКВО с гражданска, административна, наказателна и дисциплинарна отговорност, а е едно правно НИЩО- зеро, нула! [/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 96. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#95] от "ПАСТОРА":Т.е.- и гласували, и негласували граждани, нямат никакви правни инструменти, с които да реализират претенциите си към политиците, които са избрали на избори. Единствената им възможност е след 4 години, при следващите избори, да гласуват за други политици/ партии. Това обаче не променя факта, че гражданите не притежават никакви други правни инструменти за влияние върху политиците по време на мандата им.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 98 Профил на Кучка продажна!
  Кучка продажна!
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#66:"batzdravo"]Събудете се хора, кошмарът ГЕРБ, вече е реалност![/quote]
  Добрутро, втори мандат преполовиха. Славчо Дългия нали ваш човек беше, а? И Марешки... А пък Раданчо жажда да е извън властта. Еми сега ще му се сбъдне мечтата - в залата ще останат само ГЕРБ и БСП, а той ще си ходи в Америка, без цял народ (от жълтите павета, де) да го чака да си изпее песента и да ни напомни за "румънския модел". Той бил вторият политик след Борисов, хахах... други нямало, ахахаха....

 98. 99 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#94] от "Логика":

  Баце така си е оплел кошницата че и циганите вече гласуват за него.Даже и тези които им бие през ръцете и те.
  Просто нямат друг избор.
  То управлението не е лесна работа в новите усложия.
  Даже аз не ходих 2 пъти да гласувам за негокато видях ,как се справя Цецо.
  Казах,не гербаджиите гласуват за Баце . Всички други.

 99. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Аз нямам проблеми.
  Гласувам за ДСБ.
  Ха да видим, кой гласува за ченгетата (ГЕРБ и ДПС)?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK