Когато на социолозите е забранено да говорят

Бойко Борисов и Цветан Цветанов след изборна победа на ГЕРБ, 2015 г.

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Цветан Цветанов след изборна победа на ГЕРБ, 2015 г.Коментарът на политолога Огнян Минчев по повод предложението с Изборния кодекс да се забрани резултати от социологически проучвания да се публикуват през цялата предизборна кампания е от фейсбук. Кодексът днес се приема окончателно от депутатите.


Забраната да се публикуват социологически сондажи по време на предизборната кампания е преди всичко пряко посегателство върху свободата на словото.


Няма основания граждански или експертни мнения и оценки да бъдат ограничавани - и то в периода, в който биха могли да бъдат най-полезни за обществения дебат и за информиране на обществото.
Суспендирането на конституционно право трябва да има много сериозни основания и би могло да се допусне само в извънредни обстоятелства и за определен период от време. Но в българския контекст тази забрана има и по-дълбоки негативни последствия от просто ограничаване свободата на словото.


През последните 10-11 години сме свидетели на все по-сериозно ограничаване и разрушаване на гражданските свободи в процеса на политическо представителство. Масовизирането на купуването на гласове, организираният натиск, който се практикува над избиратели по линия на административна, корпоративна и кланово-феодална власт с цел контролиране на вота, корумпирането на секционни комисии и деформирането на вота на избирателите - всичко това в своята съвкупност води до сериозно изкривяване волята на гражданите в процеса на политическия избор.


Социологическите сондажи и екзит половете са важен механизъм за корекция и сдържане поне на организираните действия на властимащите на всички нива, тъй като резултатите от допитванията могат да влязат в сериозен дисонанс с публично оповестените изборни резултати и да покажат степента на манипулиране и фалшифициране на вота.


Не желая да идеализирам демоскопските изследвания и организации - напротив, многократно съм изразявал позиция на неодобрение на техни нелегитимни практики на манипулиране и фалшифициране на резултатите от социологическите сондажи, както и оповестяването на данни, които въобще не са били събрани, или са събрани по методологически недопустими начини. Социологическите манипулации - и преди избори, и в останалото време, са недопустими като публични практики. Но не можем заради бълхите да изгорим юргана.


Забраната на предизборната социология като информационен коректив на изборните машинации и фалшификации на практика затваря успешно кръга от деформации на изборните резултати. Вече няма кой да удостовери, че в един град, в един район, или в цялата държава гражданите са имали една структура на предпочитания, а изборните резултати показват съвсем друго.


Когато си купиш гласовете, когато си купиш администрацията, когато си купиш секционните комисии - и нагоре, когато притиснеш в ъгъла определени категории избиратели - ти получаваш резултати, които искаш, а не каквито избирателите са произвели. Когато и на социолозите е забранено да докладват разликата между двете, тогава самите избори се превръщат в разновидност на онези "избори", при които гражданите ходеха с досада да пускат бюлетини за предварително одобрените кандидати, а накрая другарят Живков ходеше в Димитровски район да играе хоро. Всички прилики с реални лица и събития са случайни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 637 Гневно

  Вярно е, че голяма част от социологическите агенции "надуваха" процентите на партията, която им плаща, но поне в общи линии знаехме какви са обществените тенденции. Сега управляващите си развързват съвсем ръцете за манипулации на вота.
  Ако продължаваме по този път, скоро не само на социолозите ще им е забранено да говорят.

 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Няколко въпроса:

  "Няма основания граждански или експертни мнения и оценки да бъдат ограничавани - и то в периода, в който биха могли да бъдат най-полезни за обществения дебат и за информиране на обществото."

  Точно по какъв начин са полезни или информативни, освен за формиране(сиреч подмяна) на общественото мнение? Политолозите и социолозите участници ли са в предизборните кампании?


  "Социологическите сондажи и екзит-половете са важен механизъм за корекция и сдържане поне на организираните действия на властимащите на всички нива, тъй като резултатите от допитванията могат да влязат в сериозен дисонанс с публично оповестените изборни резултати и да покажат степента на манипулиране и фалшифициране на вота."

  Тогава да няма избори, а да ползваме социологически извадки?


  "Когато си купиш гласовете, когато си купиш администрацията, когато си купиш секционните комисии - и нагоре, когато притиснеш в ъгъла определени категории избиратели - ти получаваш резултати, които искаш, а не каквито избирателите са произвели."

  Като може да купиш толкоз хора, що да не си купиш и социолозите?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Рано или късно, който прави подобни промени попада в собствения си капан и изчезва от политическата сцена!

  Тъпото е, че не остана нищо автентично дясно в България и хората си мислят, гласувайки за ГЕРБ, че са реализирали десен вот.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Преди да се говори за свободата на словото въобще, трябва да се дефинира самото понятие "слово", съотнесено към социолозите. Не обществото е виновно,че за него "словото на социолозите" е синоним на "платени лъжи". Оттук и последствията- Огнян Минчев може да плаче колкото си иска в жилетката на Андрей Райчев, но хората с облекчение ще си отдъхнат от невъобразимите фантасмагории, с които ни тъпчеха преди всеки избори.

 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дон Кихот":

  Е, прочети какво е написал Минчев: "Но не можем заради бълхите да изгорим юргана."

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#1:"newgenerations"]Ако продължаваме по този път, скоро не само на социолозите ще им е забранено да говорят.[/quote]

  Някои вече си наложиха брутална автоцензура!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 7. 7 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#1:"newgenerations"]Вярно е, че голяма част от социологическите агенции "надуваха" процентите на партията, която им плаща, но поне в общи линии знаехме какви са обществените тенденции. Сега управляващите си развързват съвсем ръцете за манипулации на вота. [/quote]

  Социолозите да си пускат резултите от анкетите един ден преди началото на кампанията. За месеца, през който партиите ще крякат до деня на изборите, коренна промяна на нагласите няма да стане. Целия рев е за "леба", защото голямото папане пада точно в тия 30 дни.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 8. 8 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В нормалните държави, подобна забрана е безумие. У нас, подобна забрана значи ПО-МАЛКО ЛЪЖЦИ преди изборите.
  Само да питам: на изборите през 2004 социолозите даваха максимум 0.02% за Атака. На изборите Атака получи 8.3%!!! След това нито социолозите обясниха как това стана, нито пък демократичните журналя им зададоха неудобно въпроси.
  (А че Атака от патриотична се превърна в русофилска партия е ясно де).

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Когато на социолозите е забранено да говорят, няма дори да се налага да ги купуваш, за да "предскажат" изборен резултат близък до планирания и навярно установявания с машинации

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#5] от "minas.aram":

  "Е, прочети какво е написал Минчев: "Но не можем заради бълхите да изгорим юргана."

  Що да не можем? Зависи, кой е съгласен да живее под един юрган с бълхите. Аз, например, не съм! И, както виждам, още много други, щом се е стигнало до такива решения.

  ПС Защо на твоя Огнян Минчев такива твърдения не му идват в главата, когато заради един прокурор повече във ВСС беше започната целенасочена кампания за сваляне на правителството? 11. 11 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  има си много прост начин да се действа - социолозите обжалват това решение във вас и готово

 12. 12 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Основната работа на повчето социолози е до последно преди избори да обясняват наляво-надясно, че партия А е 2-3-4% зад партия Б и че има шанс за победа. А че резултатът накрая е коренно различен никой не се замисля и никой не търси сметка.
  Самозвани, продажни алабалистични и наемни леки жени са социолозите без изключение.

  Умен и красив жълтопаветник.
 13. 13 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#7:"Репей"]За месеца, през който партиите ще крякат до деня на изборите, коренна промяна на нагласите няма да стане. [/quote]
  Аха, и костинбродската афера с участието на Маяма Нолова и Бардаков и сценичен дебют на Цацаров не постигна никаква промяна, викаш?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Аз съм да им разрешат да се публикуват данни, но задължително да има резюме, какви са били прогнозите на предните избори и колко им е било отклонението. Защото, всичко друго е манипулация. Нека ако искат всеки ден да публикуват, но да знаят, че до резултатите им ще има втора таблица с това колко% е била грешката им по-рано.

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Според мен е редно и напълно законно социолозите да дават прогнози!
  Това,което сега искат да наложат е противоконституционно!

  Tony
 16. 16 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#13:"Иван Арнаудов"]Аха, и костинбродската афера с участието на Маяма Нолова и Бардаков и сценичен дебют на Цацаров не постигна никаква промяна, викаш?[/quote]

  В тази афера, покрай целия герберски вой (ама постфактум), че била "костинбродски преврат", организиран от БСП и ДПС, не знам защо така удобно се забрави, че печатницата беше собственост на Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ в Костинброд.

  http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/11/2058367_prokuraturata_razsledva_pechatnica_multiprint_za/

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 17. 17 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"Търпана"]В нормалните държави, подобна забрана е безумие.[/quote]

  В нормалните държави партийните субсидии са 80 евроцента а не 5 евро.
  Няма да им забранят. Но няма да има кой да им плаща.
  За сега може да плаща ГЕРБ. А който плаща поръчва музиката която трябва да се свири.

 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoiank":

  Ако напишеш в Гугъл "Парламентарни избори в България (2014)" например, в Уикипедия могат да се видят прогнозите на социологическите агенции и реалните резултати от изборите. За повечето избори се дават надути прогнози за БСП, като най-усърдни в това упражнение са Медиана, Афис и т.н. Галъп интернешънъл.
  Има данни и за предишни парламентарни избори.

 19. 19 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "Репей":

  Ми то така се прави.

 20. 20 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#18] от "aralambi":

  Идеята ми е, не да трябва да напишеш или да търсиш тяхното отклонение, а всеки път като дадена платена медия иска да пробута някакво фалшиво изследване, да има едно наум какво ще е въздействието върху хората.
  Защото, битката е за подсъзнателното въздействие на изследванията.

 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#20] от "stoiank":

  Е, това може да стане в някакъв идеален свят. Всяка медия и социологическа агенция работи за някоя политическа сила и/или групировка, и си пробутва пропагандата.Все пак добре е, че прогнозите им ги има на тези сайтове, да се види кой за кого работи.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1090 Весело

  ГЕРБ с това си решение е точно като фатмака дето вика на войника :
  - И когато говориш с мен ще мълчиш.
  ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 292 Неутрално

  А по-добре ли е, когато социолозите манипулират? На практика мога да си пишат каквото искат и така да наклонят везните към някоя партия или да разколебаят хората да гласуват за партия, която според социолозите е "на кантар". По-добре да ги няма

 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Весело

  Ами аз не знам по избори да има социолози... Има рекламни агенти, но социолози - НЕ!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Абе я този, дето си е сложил ръцете в джобовете и гледа страшно , направо да забрани изборите и да се провъзгласи за цар. И пари ще спестим и няма да става нужда да се преструваме на демократи.

 26. 26 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  На снимката: КАПО ДИ ТУТИ КАПИ и по-важните ГРОБари гаулайтери.
  Все отбор разбойници, пардон, юнаци.
  Докато не ги изчегъртаме от властта и ги вкараме на топло, няма шанс да се оправим.

 27. 27 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 452 Весело

  Хе-хе... социолозите манипулирали... Това е защото масово българския избирател гласува за победителя, да не се мине...
  А защо се получава разминаване с проучванията и действителността - освен че има платени грешни проучвания, които се знаят, има и платени гласоподаватели и откровени фалшификации на изборни резултати. Та това казва и г-н Минчев, без проучвания няма въобще да се знае за фалшивите гласове.

 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Рапоните от ГЕРБ- какво друго да измислят ???
  Точният резултат- съобразно чувАлите - носени на ръка - ще ви го кажат от ДПС и ГЕРБ - а:)
  Какво искате повече ???
  Какво да измисли една мутра , освен ограничаване на ПРАВОТО ти - на информация , която ако искаш приемаш , ако искаш -не ...))
  Най- добре е БЕЗ информация - като при другяра Тошо и пазвантина му ...))
  Целият социализъм - строежа на комунизЪма - Тошо го изкара - БЕЗ да имаме информация- свободна ..
  Сега рапонът повтаря неговия номер ...
  Цв., например и тъща му - като най- достоверни - ще заместят социолозите ...) ТЕ, така добре се справиха с апартаментите :))
  И над 40 милиона имат в парт. сметка - и ПАК ги е страх , милиционерите ..)
  Е, кой има пари да плаща , освен ГЕРБ и ДПС ???
  И комунистите даже немат :
  Да не говорим за другите ...))
  Следват ограничаване на и ДРУГИ ПРАВА ...
  Така е при мутрата ...

  BIG AL
 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  Абе трябваше още нещо да променят в Изборният кодекс, за да е пълен воят ))))
  Просто трябваше да забранят партиите и индивидуалните кандидат-депутати, кметове или общински съветници да се рекламират в медиите. Единственото място, където да могат да си кажат приказката (безплатно) да е БНТ - Първа програма и Сателитният канал.
  Тогава демократичният праведен вой щеше да е безподобен ))

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Май някой НЕ схващат ,
  че тази забрана е като ОНАЗИ :
  Да не слушаш западна музика, БЕЗ чужди радиостанции , да няма свободни и чужди вестници, преса , радиа и т.н...
  Става дума за ПРАВОТО ви на ИНФОРМАЦИЯ !!!!
  Алооооооо........:)))
  Правото ви да ИМАТЕ СВОБОДА на ИНФОРМАЦИЯТА - от най- различни източници !!! / освен секретната ,държавна /

  А ТАЗИ, такава ли е ????

  BIG AL
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  На социолозите трябва да им се забрани да манипулират , както редовно са го правили до сега. Понеже не им е търсена поне някаква морална отговорност за това нека си замълчат. Сегашното им реване е, че се лишават от доходите , които имаха до сега като им плащаха скъпо и прескъпо за манипулациите. Истината е ,че в България нямаме нормална социология. Всички социолози са бивши номенклатурни кадри на БКП или са свързани и обвързани с метастазите на тази партия.

 32. 32 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Пак се подиграха
  с пасмината плаха....

 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Социологията е наука и лесно се проверява, ако някой изкривява резултатите от проучванията, за да угоди на поръчителите. Да лишаваш гражданите от източник на информация може да означава, че си правиш сметка да манипулираш изборите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Ако има нещо с което наистина ме разочароваха сегашните управляващи, включително и ДСБ беше отношението им към референдумите и тоталният страх от това хората да бъдат питани. Това им отношение доведе до подписката на Слави, а сегашното им поведение ще доведе и до по-тежки за тях реакции.

  Въпреки опитите им да обезсмислят референдума (с общите усилия на целия бардак) аз ще се явя на него и ще гласувам със ЗА по всичките 6 въпроса.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван Арнаудов":

  Хе-хе-е-е-е..., ама после, като оставиха депутатите на ГЕРБ да гласуват по съвест и..., хоп! Мая Манолова, омбудсман! Много доволни са останали ГЕРБ-ерите от Костинброд, какво им се тревожите?!

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#34:"emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА! НЕКА ИМ БРЪКНЕМ!"]Въпреки опитите им да обезсмислят референдума (с общите усилия на целия бардак) аз ще се явя на него и ще гласувам със ЗА по всичките 6 въпроса. [/quote]

  Давай! На такива баламурници разчита мафията. На тези които не виждат уловката.

 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Всъщност Минчев е прав. Бих добавила и сравняването на предизборни резултати дава и картина за самите агенции.

 38. 38 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Не вярвам на социолозите, но този текст ще падне в КС /не че Конституцията е забранила тъпотиите/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Весело

  Един политолог имал много, ама много бълхи в леглото. Един ден, срещнал свой авер-политолог и той му обяснил как да се отърве.
  - Лесна работа, докато още е студено, изнасяш дюшека навън и до вечерта гадините ще изпукат.
  След седмица се срещат и тоя с бълхите вика:
  - Не става. Аз го изнеса, те го внесат.

  👀 👀 👀

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#2:"brutester"]Като може да купиш толкоз хора, що да не си купиш и социолозите? [/quote]
  Ще купиш един или няколко но не можеш да ги купиш всичките, все ще се намери един който да каже истината и тогава хората ще знаят на кого да вярват. А купеният е завинаги вън от играта. За "Лъжлив Кольо" да си чувал? Сега каквото и да каже хората му се смеят.

  Ако за 25 години ти още не си успял да се научиш да разбираш кои лъжат и кои казват истината си зле с умствените възможности. Все пак ето ти един линк да се образоваш, там са дадени агенциите, прогнозите и крайните резултати:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Парламентарни_избори_в_България_%282013%29

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#37:"luda_krava"]Бих добавила и сравняването на предизборни резултати дава и картина за самите агенции. [/quote]
  Естествено, последните 10-15г аз това правя, гледам какво са прогнозирали и накрая резултата от изборите. Много ясно си личи кой накъде дърпа чергата. В #40 съм дал един интересен линк.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#23:"netolerast"]А по-добре ли е, когато социолозите манипулират? На практика мога да си пишат каквото искат[/quote]
  А теб кой те кара да вярваш на лъжците, намери си свестните. И защо въобще трябва да се влияеш коя партия колко щяла да вземе, гласуваш по принцип за тази която смяташ за правилната. Или по стар български обичай дай да се лепнем за победителя? Е, такива си заслужават да ги лъжат.

  Впрочем ако има манипулатори това са точно политиците, не социолозите. Социолозите сбъркат с 5-6%, не смеят повече защото на изборите ще си проличи лъжата. А политиците лъжат на 100%, нямат никакво намерение да изпълняват обещаното. Ако ще се борим с манипулациите трябва първо на политиците да се забрани да говорят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Весело

  [quote#4:"Дон Кихот"]Оттук и последствията- Огнян Минчев може да плаче колкото си иска в жилетката на Андрей Райчев, но хората с облекчение ще си отдъхнат от невъобразимите фантасмагории, с които ни тъпчеха преди всеки избори.[/quote]

  Минчев е сериозно загрижен, че няма да може да манипулира преди избори!

  Как пък поне един път не познаха?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Проучванията не влияят върху изборите. Който се е определил за кого гласува си гласува.Може да повлияе масова комбинирана прокурорска, политическа и медиийна акция като костинбродската. Цацаров, Иван Костов, Мая Манолова и Бареков тогава наистина уплашиха хората. Активността спадна и това даде възможност на ДПС и БСП и Атака да си направят мнозинство.

 45. 45 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#8:"Търпана"](А че Атака от патриотична се превърна в русофилска партия е ясно де).[/quote]
  А че в условията, които ни наложи либерална Европа, това е пътят за спасение на нацията и държавата, също е ясно. И така наречените "управляващи" лично ни добутаха дотук.

 46. 46 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#38] от "роджър":

  Даже преди това самите депутати ще го отменят, защото е откровено тъп. Да, социолозите може да качат някой и друг %, но без съществено значение. Нито могат да вкарат някой в парламента, още пък по-малко да му спечелят избори.

 47. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Още едно доказателство за тоталната гербъва демагогия и гьонсуратлък. По принципа на еволюцията детето задминава родителя, така и ГЕРБ задмина майка си БКП/БСП.

 48. 48 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred":

  Ами аз не вярвам и гласувам по принцип винаги за една партия, но въпроса е, че други го правят. Ако например имаш ситуация, че партията, за която искаш да гласуваш според социолозите е около 4 процента имаш опция да гласуваш за нея и гласът ти да отиде при БСП/ДПС тъй като тя няма да влезе ш парламента или да избереш някое по-малко зло, което ще влезе. И така ако социолозите целенасочено са се объркали с 5-6 процента както каза, това може да има огромно значение за въпросната партия, тъй като много хора могат да изберат по-малкото зло.

 49. 49 Профил на Margarita Stoianova
  Margarita Stoianova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Какво се чудите, да си спомняте при Тодор Живков /един от учителите на Борисов, който "построил 2 Българии"/ да е имало социолози? Напред към светлото комунистическо минало!

 50. 50 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  абе не е точно така.
  Огнян Минчев нещо забравя, че социологическите проучвания в българия са дадени на концесия за реклама на определенеи партии-рейтинга се вдига и очерняне на други партии-никога няма да влязат в парламента.
  типичен пример е оня червения до десето коляно андрей райчев, който правеше заклинания как реформаторите щели да ядат дървото а бесепе били много близо до герб. е какво стана бе райчев. нещо десе пропагандата, която ти спуснаха се спука като червено балонче насред площада.
  така че Огнян Минчев нещо бъркаш.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#48:"netolerast"]да избереш някое по-малко зло, което ще влезе. И така ако социолозите целенасочено са се объркали с 5-6 процента както каза, това може да има огромно значение за въпросната партия[/quote]

  Глупакът никой не може да го спаси от него си. Ако не го излъже социолог някой друг ще го направи, той просто копнее да бъде излъган. Симеон дали социолозите го вкараха? Не, стадото шарани копнееше някой да го "оправи" и хукна подир един мит който услужливо му беше подпъхнат.

  Написах го по-горе, който иска ще намери кои дават вярната информация, дал съм и линк. А който е глупав ще го лъже всеки който го намери и лъжливите социолози са само един от методите. Не особено ефективен защото надуване повече от 5-6% вече си личи. Пък и различни агенции, една тегли в една посока друга в друга посока, неутрализират се.

  Къде по-ефективно е например показан арест и претършуване на печатницата в Костинброд защото печатали бюлетини които ще ги возят в камиони с двойно дъно. Да ровим ли в Дневник да видим колко от вас нагълтаха въдичката?

  Глупака е неспасяем, но защо вместо него да наказваме разумните като въвеждаме цензура? За да влезела някаква мижава партийка/коалиция клатеща се около бариерата. Ами да са така добри да си заслужат доверието на хората, да понасъберат привърженици, не да влизат със служебна победа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#50:"mihail_p"]типичен пример е оня червения до десето коляно андрей райчев[/quote]
  Андрей Райчев не е виновен, виновни са глупаците които му вярват. Той по нищо не се различава от лъжливите партийци които дават големи предизборни обещания прекрасно знаейки, че нищо няма да изпълнят. Нещо повече, той лъже на дребно а те на едро.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK