Government Pictures Presents...

Бойко Борисов и Петър Москов

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов и Петър Москов



Коментарът на Деница Сачева, здравен и ПР експерт, е от профила й във "Фейсбук" и се публикува с нейно позволение. Заглавието е на редакцията.


Фондът за лечение на деца в чужбина беше създаден половин година преди поредните парламентарни избори.


Извън политическия популизъм, тогава, в края на 2004 г., не стана ясно защо трябва да има такъв фонд при наличието на НЗОК (здравната каса), която има възможност да сключва договори с лечебни заведения от цял свят, разполага с администрация и експертиза, както и при наличието на Комисия за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването, която съществува и до днес и е създадена, за да предоставя на български граждани медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, които са свързани със заплащане на лечение на заболявания в чужбина.




Не е ясно и защо за толкова години държавни приоритети за децата няма голяма, добре уредена, модерна национална детска болница, в която и лекари, и пациенти да се чувстват в XXI век.


Но така или иначе фондът вече съществуваше. Имаше утвърдени практики. Беше натрупан опит. Имаше контакти с клиники, лекари. Той беше последната надежда на стотици деца и техните родители.


В годините той успя да генерира известно обществено доверие и да събира макар и малки дарения, пак казвам, с цялата условност на първоначалния си смисъл. Защото числата са пределно ясни за всеки, който се занимава с управление – за 2015 г. има направени общо 12 871 000 лв. разходи за 1390 деца, от които в чужбина 7 159 000 лв. за 414 деца и 5 712 000 лв. за 976 деца в България.


Това са прекалено малко пари за прекалено много нуждаещи се деца, по-голямата част от които в крайна сметка са се лекували в България. Очевидно е, че не това е начинът да се решават проблемите с нуждите на децата. Но когато се правят неща за деца, колкото и нелогични и необмислени да са те, никой не смее да ги оспори. Защото, като стане дума за деца, и всичко е емоция. Но най – вече това са изключително много съдби – само за миналата година 1390 деца, тройно повече близки и роднини и поне два пъти повече нуждаещи се. Прекалено много съдби, за да може някой да си играе с тях.


Случката от вчера (директорът на фонда беше арестуван за корупция) е абсурдна, гротескна и обществено вредна. Нахлуването на ГДБОП преди заседание на Обществения съвет към фонда и в навечерието на протест на майки, хвърлянето на бомбастични обвинения на едро, без никакви подробности, подхвърлянето на медийни димки, че има замесени журналисти, че са намерени пликове с пари и прочее изстъпления, не може да бъде наречено борба с корупцията.


Това е тежка саморазправа, която с един удар разруши институцията, унищожи доверието, обезсмисли ролята и функцията на Обществения съвет, да не говорим, че сложи петно и върху неговата репутация, изтри едноактно и малкото дарителска воля, която съществуваше за директни дарения към фонда.


Абсолютно неприемливо е пренебрежителното и унизително отношение към Обществения съвет на фонда и по-специално към представителите на неправителствените организации и медиите в него – защото именно това са хората, които работят безвъзмездно за децата и проблемите им, това са хора с доказани каузи, с изградени биографии на дарители.


Бързата смяна на директора на фонда, часове след случая, която кой знае защо се извършва съвместно с премиера и здравния министър – все по-очевидно е, че двамата управляват здравеопазването в неразривна двойка – също е много показателна.


Съзнателно планирана показна акция, която има за цел да внуши страх, подозрения, да изостри обществото до крайност, да даде поредната порция зрелища, заради които да се мразим. Да осмисли безсмислието на един министър, който всъщност е само инструмент за мръсни поръчки. Изобщо Government Pictures Presents (филмово студио "Министерски съвет" представя...) да се готви следващият второстепенен разпоредител с бюджетни средства.


Треторазрядната борба с корупцията ще продължи, докато момчето си отива... Хора, за които истината и етиката са понятия без съдържание, нямат място във властта. Не заради романтиката на това твърдение. А заради сериозната обществена заплаха, която се съдържа в него.


Илюстрацията, която е избрала авторката за текста

Илюстрацията, която е избрала авторката за текста


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  много добре казано , добро шоу ала говърмент пикчърс ,може да играят и за Оскар

 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 966 Любопитно

  А PRокуратурата какво мисли?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Добро мнение, но все пак поне досега има потвърждение за източване на средства от Фонда

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Нахлуването на ГДБОП преди заседание на Обществения съвет към фонда и в навечерието на протест на майки, хвърлянето на бомбастични обвинения на едро, без никакви подробности, подхвърлянето на медийни димки, че има замесени журналисти, че са намерени пликове с пари и прочее изстъпления, не може да бъде наречено борба с корупцията."Това е в стила Цецо-невиновния.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Любопитно

  ...'', докато момчето си отива...''
  Москов ли е ''момчето''?

  [email protected]
 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Абе, всичко ще стане ясно. Да видим сега кой подкрепя корупцията и е против разкриването на корупционните схеми в държавата. До тук се разбра, че Радан Кънев и десебарята на думи искат ред в държавата, но когато се предприемат действия са против.

  Въпросът е защо? Да не излезе като в случая с КТБ и партийните милиони на ДСБ в нея - каеха, наричаха я банка на мафията, а по неясни причини парите им бяха вътре. Да не би с корупцията да е така?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Още по-интересно мнение на същата авторка:

  Деница Сачева: Москов е лобист в бизнеса с лекарства
  10.03.2016

  Всичко, което прави министър Петър Москов, го прави на инат. Опитва се да докаже, че разбира от управление на здравеопазването, което не е вярно. Никога преди това не е управлявал нито частен кабинет, нито отделение в болница, нито клиника. Това коментира пред Фрог нюз Деница Сачева, магистър по здравен мениджмънт на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

  Очаквано бе Конституционният съд да не признае пакетите на Москов. Не може да се заявява: „Разделяме пакета на основен и допълнителен, не знаем как ще стане това, ще решим по-късно и ще го направим с наредба на министъра”. Наредбата на министър е най-лесният за промени нормативен документ – може да се променя по всяко време. Така на практика Москов можеше във всяка една минута да променя основния или допълнителния пакет.

  Въпреки че реформата на Москов се проваля, Бойко Борисов продължава да го подкрепя. Загадка е какво толкова свързва премиера с него. Борисов ще трябва да понесе отговорността, когато проблемите станат неразрешими.

  Въвеждането на пръстовите отпечатъци също няма да се случи. Основанието за обявяването на търга липсва. В Държавен вестник не е обнародван текст за употребата на пръстовите идентификатори. Това е още едно доказателство, че лявата ръка не знае какво прави дясната. Москов действа на инат, показно, опакова идеите си като борба с корупцията, а такава няма. Той казва, че има злоупотреба с личните данни, а в същото време няма човек от здравната система да е обвинен, няма глобена болница, няма наказани. Очаквам и това решение на Москов да бъде обжалвано.

  Идеята за генеричното заместване на продукти, които се изплащат от НЗОК, ще създаде сериозни конфликти между лекари и пациенти. Прави се като протекция на по-консолидираните играчи в сектора и в този случай Москов се явява тежък лобист, убедена е Сачева.
  http://frognews.bg/news_108300/Denitsa-Sacheva-za-Frog-Moskov-e-lobist-v-biznesa-s-lekarstva/

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  не стана ясно защо трябва да има такъв фонд при наличието на НЗОК (здравната каса), която има възможност да сключва договори с лечебни заведения от цял свят, разполага с администрация и експертиза, както и при наличието на Комисия за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването, която съществува и до днес и е създадена, за да предоставя на български граждани медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, които са свързани със заплащане на лечение на заболявания в чужбина. - Над 100 са дублиращите ведомства в България!? Нито едно правителство не ги премахна до сега?

 9. 9 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Казвам ви аз, че ГЕРБ са достигнали тавана на своя интелектуален и управленски капацитет, поради което оттук нататък ще ставаме свидетели на подобни кьорфишеци, целящи имитиране на дейност и отвличане на общественото внимание от собствения им н@сран дирник. За да се стигне до нова 2013 г. с пуч, тоалетни записи и нов Костинброд с цел едните да добарат кокала (кебапчетата) изпод муцуните на другите. Разкапващата се политическа ни класа не е способна на друго.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Под ГЕРБ, разбирай Борисов, никога не е имал кой знае какъв интелектуален и управленски капацитет, че да му стига тавана.

 11. 11 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 287 Любопитно

  [quote#9:"volarok"]Разкапващата се политическа ни класа не е способна на друго[/quote]
  Не съм убеден, че български политик и класа е уместно да присъстват в едно изречение. Нека бъде прослойка!
  А иначе, не е способна на друго освен да пропада, щом не иска доброволно, може и доброзорно, обаче доста по-унизително!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 12. 12 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Весело

  Хубавото на статията е, че взета от Фейс Бук...
  Тия, там са истинска "класика"...

  Форумът е в будна кома...
 13. 13 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#6] от "Български патриот":

  Душа, не се мъчи. Викай "долу Костов".

 14. 14 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Напротив!
  Тавана е неговата основа!
  Когато се е родил, грабнал ножицата и сам прерязал пъпната си връв с думите - "Откривам Бойко Борисов!"

 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 766 Неутрално

  'Хора, за които истината и етиката са понятия без съдържание, нямат място във властта."

  Адмирации!

 16. 16 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#9] от "volarok":

  да, пълзейки...

 17. 17 Профил на myrmel4e83
  myrmel4e83
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Поредното доказателство, че структури като ГДБОП и ДАНС са създадени и работят не по обявените цели, а за лична изгода на този или онзи вожд - лакеи, лишени от съвест....

 18. 18 Профил на myrmel4e83
  myrmel4e83
  Рейтинг: 737 Неутрално

  А въпросните служители с маските и техните шефове как ще обяснят участието на тяхната структура, която уж официално трябва да се бори с престъпността(поне така пише на сайта им), в скандала? Самите те практикуват това срещу което уж трябва да се борят - злоупотреба със служебно положение, изпълнение на лични поръчки...Да не би спец-частите да са били заблудени и измамени? Експертите, специалистите, които уж са избрани да работят в тези звена заради умението си да разнищват измами и престъпления да бъдат така наивно подведени?

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Статията е от типа ХЕМ СЪРБИ, ХЕМ БОЛИ. Пари трябва да се дават, държавата не трябва да е кискин, но няма право да контролира как се харчат парите. След което друг пък пак във Фейсбук ще напише още по-гневна статия с въпроса, защо държавата не контролира раздаваните от нея пари как и за какво се харчат.

  Но за авторите на такива статии това все пак донякъде е допустимо, защото те сравнително рядко влизат в противоречие сами със себе си в рамките на една и съща статия. Но какво да кажем за основния състав на Форума, който без да му мигне окото, едно след дружо превъзнася и първото, и второто, и третота, макар че тези три неща са логически и на практика несъвмесстими? Нали държавата трябва да дава парите, да регламентира тяхното ползване, защото парите са ограничени като възможен ресурс, и да контролира както дали се спазва регламента, така и дали парите не се харчат не за това, за каквото са дадени?

  Но контролните органи на държавата действат брутално? И внезапно? А как да действат? Да предупредят десет дни преди това че имат намерение да направят проверка, за да могат престъпниците, ако има такива, навреме да вземат мерки така да се подготвят, че проверката да стане абсолютно неефективна? Или да оставят евентуалните престъпници свободно да могат да прикрият в максимална степен своите престъпления? Нима в България все още има възрастни хора, които не са разбрали, че от предварително известни проверки и от хуманно меки наказания полза няма? Че това е нещо като тор за избуяването на престъпността?

  Прочетете статията отново. В нея няма нито един упрек, че МВР, ДАНС или прокуратурата са нарушили закона със своите действия. Защо ги нападаме тогава, защото си вършат работата така, както е казано в закона ли? А ако с нещо нарушават или не изпълняват закона, защо не са направени съответните стъпки за това, съответните органи, дори чак до парламента, да бъдат уведомени за това?

  Всъщност в статията няма нито дума срещу хората, които се подозират в извършването на престъпление. И целият огън и жупел е насочен към тези, които имат за задача да се борят с престъпленията. Нещо, което е прекалено симптоматично.

 20. 20 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#19:"glog"]Статията е от типа ХЕМ СЪРБИ, ХЕМ БОЛИ. [/quote]
  Абсолютно правилно.
  Първо. Г-жа/г-ца (?) Сачева се мота с години като секретарка на д-р Семерджиев, но това надали я прави "здравен експерт". Това е да кажем лична (и некоректна) нападка.
  Второ - по същество. "Дневник", форумът тук и т.н. "опозиция" ежедневно се оплакват, че ГЕРБ (Борисов и Ко) не се борят с престъпността, а едва ли не я подкрепят.
  Е - имаме поредната акция. Наречена е "абсурдна, гротескна и обществено вредна" (с болд). Защото била моля ви се "преди заседанието на Обществения съвет". А кога да бъде - след 10 дневно предупреждение ли? И с предварително извинение към арестуваните ли? Или с последващо?
  Нататък - бяха арестувани 7 администратори, намерени са пари и пр. И думичка няма публикувана за действия срещу хората от Обществения съвет. Те не са обвинени в нищо, а и не носят административна отговорност. Защо тогава се сипят бомбастични думи "Това е тежка саморазправа, която с един удар разруши институцията, унищожи доверието, обезсмисли ролята и функцията на Обществения съвет"(в болд)?
  За да се направи ловка връзка, че държавата в края на краищата застрашава децата с разбиването на администрацията на фонда.
  Следват разбира се министъра и Премиера - като намесени в заверата.
  Е - не знам дали някакъв курс по ЗМ прави Сачева експерт, но виж - курс (или каквото там е завършила) по ПР очевидно дава висока квалификация по манипулация. Да представиш една успешна акция с/у корупцията за неуспех на правителството си е майсторство.
  Браво.

  Поздрави
 21. 21 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ""Хубавото"" при Цвъки бе че арестите е ги гледахме почти на живо. Сега щяхме да знаем имало ли е реплики от сорта:
  -Като абсолютен престъпник на колене!
  Дано всичко това да не е вярно, щото ако някой се е облагадетелствал на гърба на болни деца си е за севернокорейско "правосъдие".





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK